Asi 13 procent českých dětí od šesti do deseti let se potýká s nadváhou, či dokonce s obezitou.
U starších dětí je to 14 procent chlapců a 10 procent děvčat. Když dospějí, má normální váhu jen 22 procent z nich, 78 procent si nadváhu nese do dospělosti. Jak můžeme tomuto problému předcházet?
Že velmi důležitou prevencí obezity je dostatek pohybu a omezování sladkostí, event. uzenin, je všeobecně známo. Víme ale také, že k této prevenci patří i pravidelná snídaně? Podle odborníků by děti měly snídat, protože když nesnídají, mají větší sklon jíst více v druhé polovině dne, což v konečném důsledku může vést k neúměrnému přibývání na váze.
U vlastních vnoučat ve věku 10 a 9 let vidím, že většinou snídat nechtějí. Raději si o chviličku déle přispí, pomaleji se oblékají a vůbec se „rozkoukávají“ do nového dne. Mamka jim sice chystá dobrou svačinu, ale podle odborníků to nestačí. (Zajímavé je, že jejich čtyřletá sestřička před odchodem do školky hlásí: „Mám hlad a chuť,“ a bez alespoň malé snídaně z domu neodejde – ale to je mimořádně dobrý strávník…)
Příklad rodičů je velmi důležitý. Měli by tedy vždy myslet na to, že jsou pro své děti i v jídelních zvyklostech vzorem. Pokud před odchodem do dne dají až v zaměstnání), nebo pracují doma a dopřejí si na snídani čas a dítě vidí, že táta snídá párek nebo paštiku, chtělo by často snídat to samé. To ale není dobrý nápad. Podle odborníků je vhodný např. chléb s tvrdým nebo tvarohovým sýrem a kousek zeleniny. Mladšímu dítěti stačí k snídani třeba i jen mléko nebo ochucené mléko (dostane do těla tekutinu, bílkoviny a energii), jogurtový nápoj nebo může sníst trochu jogurtu či tvarohu.
Když byly moje dcery kdysi malé školačky, osvědčily se mi „ovečky“, tedy jednohubky z rohlíků nebo z krajíčku chleba, potřené pomazánkou. Totéž se líbí i mým vnoučatům, takže jim je chystám, když u nich opatruji malou sestřičku, která zrovna nemůže z nějakého důvodu do školky, a kousek rohlíku (byť většinou malý) tímhle způsobem skoro vždycky snědí i po ránu. Nabízím tedy pár nápadů na pomazánky, které si můžeme připravit večer předem (a čerstvou zeleninu, například nastrouhané ředkvičky, můžeme do pomazánky přidat až ráno). A na rohlíku či na krajíčku chleba budou tyto pomazánky určitě chutnat i dospívajícím a dospělým.
Pro 4 osoby
1. Uvaříme červenou řepu (pozor, vařit docela dlouho, asi 50 min), přelijeme studenou vodou, necháme vychladnout.
2. Bulvu oloupeme a nastrouháme na jemnější části struhadla. Důležité je pak nastrouhanou řepu rukou několikrát vymačkat a vodu slít, aby pomazánka nebyla moc řídká.
3. Do nastrouhané řepy přidáme utřený česnek, lučinu či tvaroh a promícháme.
4. Nakonec dochutíme špetkou soli, ale většinou to ani není potřeba.
Pro 4 osoby
1. Ředkvičky nastrouháme a zamícháme do tvarohu nebo zakysané smetany, osolíme a opepříme.
2. Vmícháme natvrdo uvařená a nadrobno nakrájená vejce.
3. Nakonec přidáme najemno nakrájenou pažitku.
TIP:
Můžeme přidat i nadrobno nakrájenou šunku.
Pro 4 osoby
1. Tvaroh rozmícháme se smetanou.
2. Vmícháme najemno nastrouhaný křen a jablko.
3. Podle chuti osolíme.
TIP:
Jednohubky s touto pomazánkou je výborné zdobit půlkou vlašského ořechu nebo kuličkou hroznového vína (nejlépe toho „hrozinkového“, tj. bez jader).
Pro 4 osoby
1. Kopřivy propláchneme, spaříme horkou vodou a rozsekáme.
2. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme rozdrobené droždí.
3. Zalijeme mlékem a krátce povaříme.
4. Vmícháme vejce a zahustíme strouhankou.
5. Přidáme nasekané spařené kopřivy, sůl, pepř, event. trochu hořčice.
Pro 4 osoby
1. Rybičky s rajčaty rozmačkáme v talíři vidličkou a smícháme s lučinou.
2. Přidáme kečup podle chuti.
Ilustrace Markéta Knorová a Alžběta Moravcová
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.