tisk-hlavicka

Péťo, a co snídaně?

Asi 13 procent českých dětí od šesti do deseti let se potýká s nadváhou, či dokonce s obezitou.

U starších dětí je to 14 procent chlapců a 10 procent děvčat. Když dospějí, má normální váhu jen 22 procent z nich, 78 procent si nadváhu nese do dospělosti. Jak můžeme tomuto problému předcházet?

Že velmi důležitou prevencí obezity je dostatek pohybu a omezování sladkostí, event. uzenin, je všeobecně známo. Víme ale také, že k této prevenci patří i pravidelná snídaně? Podle odborníků by děti měly snídat, protože když nesnídají, mají větší sklon jíst více v druhé polovině dne, což v konečném důsledku může vést k neúměrnému přibývání na váze.

U vlastních vnoučat ve věku 10 a 9 let vidím, že většinou snídat nechtějí. Raději si o chviličku déle přispí, pomaleji se oblékají a vůbec se „rozkoukávají“ do nového dne. Mamka jim sice chystá dobrou svačinu, ale podle odborníků to nestačí. (Zajímavé je, že jejich čtyřletá sestřička před odchodem do školky hlásí: „Mám hlad a chuť,“ a bez alespoň malé snídaně z domu neodejde – ale to je mimořádně dobrý strávník…)

Snídaně musí dětem chutnat

Příklad rodičů je velmi důležitý. Měli by tedy vždy myslet na to, že jsou pro své děti i v jídelních zvyklostech vzorem. Pokud před odchodem do dne dají až v zaměstnání), nebo pracují doma a dopřejí si na snídani čas a dítě vidí, že táta snídá párek nebo paštiku, chtělo by často snídat to samé. To ale není dobrý nápad. Podle odborníků je vhodný např. chléb s tvrdým nebo tvarohovým sýrem a kousek zeleniny. Mladšímu dítěti stačí k snídani třeba i jen mléko nebo ochucené mléko (dostane do těla tekutinu, bílkoviny a energii), jogurtový nápoj nebo může sníst trochu jogurtu či tvarohu.

Když byly moje dcery kdysi malé školačky, osvědčily se mi „ovečky“, tedy jednohubky z rohlíků nebo z krajíčku chleba, potřené pomazánkou. Totéž se líbí i mým vnoučatům, takže jim je chystám, když u nich opatruji malou sestřičku, která zrovna nemůže z nějakého důvodu do školky, a kousek rohlíku (byť většinou malý) tímhle způsobem skoro vždycky snědí i po ránu. Nabízím tedy pár nápadů na pomazánky, které si můžeme připravit večer předem (a čerstvou zeleninu, například nastrouhané ředkvičky, můžeme do pomazánky přidat až ráno). A na rohlíku či na krajíčku chleba budou tyto pomazánky určitě chutnat i dospívajícím a dospělým.

Pomazánka z červené řepy

Pro 4 osoby

  • 1 menší červená řepa
  • 1–2 stroužky česneku (pro děti stačí malý kousek, nebo nemusí být)
  • špetka soli
  • 250 g lučiny či tučného tvarohu (výborný je červený jihočeský)
  • 2 lžíce majolky (pro děti nedávám!)

1. Uvaříme červenou řepu (pozor, vařit docela dlouho, asi 50 min), přelijeme studenou vodou, necháme vychladnout.

2. Bulvu oloupeme a nastrouháme na jemnější části struhadla. Důležité je pak nastrouhanou řepu rukou několikrát vymačkat a vodu slít, aby pomazánka nebyla moc řídká.

3. Do nastrouhané řepy přidáme utřený česnek, lučinu či tvaroh a promícháme.

4. Nakonec dochutíme špetkou soli, ale většinou to ani není potřeba.

Ředkvičková pomazánka

Pro 4 osoby

  • 2 svazky ředkviček
  • 1 tučný tvaroh (nebo dva kelímky zakysané smetany)
  • 2 vejce
  • trochu pažitky
  • sůl, pepř

1. Ředkvičky nastrouháme a zamícháme do tvarohu nebo zakysané smetany, osolíme a opepříme.

2. Vmícháme natvrdo uvařená a nadrobno nakrájená vejce.

3. Nakonec přidáme najemno nakrájenou pažitku.

TIP:

Můžeme přidat i nadrobno nakrájenou šunku.

Křenová pomazánka

Pro 4 osoby

  • 250 g měkkého tvarohu nebo lučiny
  • 2 lžíce smetany (12% smetany nebo 30% šlehačky)
  • 2–3 lžíce strouhaného křenu
  • 1 jablko
  • sůl podle chuti

1. Tvaroh rozmícháme se smetanou.

2. Vmícháme najemno nastrouhaný křen a jablko.

3. Podle chuti osolíme.

TIP:

Jednohubky s touto pomazánkou je výborné zdobit půlkou vlašského ořechu nebo kuličkou hroznového vína (nejlépe toho „hrozinkového“, tj. bez jader).

Kopřivová pomazánka

Pro 4 osoby

  • 40 g droždí
  • kousek másla
  • trochu mléka (asi 100 ml)
  • hrst strouhanky
  • 2–3 vejce
  • mladé kopřivy (hodně!)
  • podle chuti sůl, pepř, event. trochu hořčice (nemusí být)

1. Kopřivy propláchneme, spaříme horkou vodou a rozsekáme.

2. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme rozdrobené droždí.

3. Zalijeme mlékem a krátce povaříme.

4. Vmícháme vejce a zahustíme strouhankou.

5. Přidáme nasekané spařené kopřivy, sůl, pepř, event. trochu hořčice.

Rybičková pomazánka

Pro 4 osoby

  • 2 velké lučiny
  • 2 krabičky rybiček s rajčaty
  • jemný kečup podle chuti

1. Rybičky s rajčaty rozmačkáme v talíři vidličkou a smícháme s lučinou.

2. Přidáme kečup podle chuti.

Ilustrace Markéta Knorová a Alžběta Moravcová

Názory k článku (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!




Článek se vztahuje k období asi

Vyhledávání článků podle věku

Seriály

Vývojové tabulky

Těhotenství

Dítě


Zajimavé odkazy:
Předporodní kurzy   |   Najděte rýmy na slovo a napište báseň.