| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zdravá školní strava

 Celkem 71 názorů.
 fisperanda 


Snaha se cení 

(31.10.2007 10:11:18)
Od Jamieho to bylo jistě záslužný, ovšem výsledky se nedají čekat hned. Záleží to hlavně na rodičích, jak to podpoří.
Já si myslím, že u nás plus mínus autobus to s tou stravou není tak strašný, já osobně bych se školní a školkové stravy nebála. Myslím, že se to pomalu ale jistě lepší, snaha je a ta se cení.
Jo a k té poslední větě - Kluci v akci by mě nedonutili ani vymačkat si pomeranč, naprosto jim chybí charisma.
 Lenelka 


Re: Snaha se cení 

(31.10.2007 12:13:18)
Fisperando, rodice to podporuji asi tak, ze strkaji detem hamburgery a jine ""dobroty"" skrz skolni plot:-))

 Baba Jaga 


Re: Snaha se cení 

(31.10.2007 19:45:07)
Fisperando, nevim jak je to ve skolnich jidelnach dnes, ale ja jeste dnes nejim ryzi, protoze si predstavim ty slepence z jidelny zalite hnedou omackou s kusy tlusteho masa. U nas varili mizerne, vetsinou ta sama omacka, prorostle maso a rozvarena ryze nebo testoviny. A kucharky si pak domu tahaly plne tasky liboveho masicka :) Jedine co bylo dobre byli vdolky nebo sladka jidla, polevky se taky jist nedali. Od nejakych dvanacti jsem to resila tak, ze jsem proste na obedy nechodila a radsi si dala doma chleba se syrem, protoze mama mi odmitala obedy nechat odhlasit i za cenu, ze tam nebudu chodit. Jo a zeleninu jsem tam v zivote nevidela, a k piti vzdycky jen ten nechutnej slazenej caj. Kdyby melo moje dite jist takhle, tak mu radsi budu do skoly davat sandwich se zeleninou a syrem.
 LU,2děti 
  • 

Re: Snaha se cení 

(31.10.2007 22:40:03)
Řekla bych, že u nás je zakořeněná představa, že je nutné JEDNO teplé jídlo denně. Pokud by byl k obědu celozrný sendvič, kdo by vařil teplou večeři? Matka po celém dni práce? Ano, některé rodiny prožívají "návrat do kuchyně" a rádi společně tráví čas tím, že spolu večer vaří. Ale ve většině domácnostech se ohřeje párek, opeče sekaná,k tomu majonézový trvanlivý salát...A proto musí dítě do školní jídelny na teplý "vydatný"oběd, tatínek si skočí v práci do kantýny a jako správný chlap si dá nějakou flákotu. A maminka? Ta bude celý den držet dietu, zato večer, to si dá do trumpety:-)
A proti tomu by měli bojovat Kluci v akci, Jamie Oliver a klidně kdokoliv další. Mimochodem, Pražandy, už jste byli na obědě v kavárně Imperial u pana Polreicha? Za ty peníze to jídlo stojí!
 Baba Jaga 


Re: Snaha se cení 

(1.11.2007 1:07:56)
Taky si myslim, ze to teple jidlo k obedu je mozna spis na skodu.. kazdy vi, ze po vydatnem obede nastava utlum, clovek je unaveny a chce se mu spat a to uz vubec nemluvim o vyzivne hodnote hnedych omacek s knedlikem. Celozrnny chleba se syrem a cerstvou zeleninou je nesrovnatelne lepsi, vyzivnejsi a nabudi vas, ne utlumi. Ja si rada dam teplou veceri, vetsinou polevku a kdyz je doma manzel, tak varime i neco vydatnejsiho, ale k obedu teple jidlo nevyzaduju.
 & 


Obratem o 360stupnu 

(31.10.2007 10:12:16)
muselo dojit opravdu k velkym zmenam :o}

Jinak zajimave informace.
 bejbina 


Re: Obratem o 360stupnu 

(31.10.2007 14:37:02)
H&M :o)))
 Ráchel, 3 děti 
  • 

trochu zkreslující 

(31.10.2007 10:17:40)
ten článeček je trochu zkreslující, na Jamieho stránkách jsou mnohem podrobnější info. Ono šlo taky o to přesvědčit ty kuchařky (vedoucí jídelen) a naučit je vařit tak, aby to bylo zdravé a taky chutné. A ano, děti nejdřív protestovaly, ale chtělo to výdrž a nakonec se naučily jíst to, na co dřív nebyly zvyklé. Taky se neosvědčilo být v nabídce "měkcí", tzn. dávat zdravé jídlo jen jako alternativu, to pak všechny děti jedly samozřejmě ty hranolky...
 Zdislava a kluci 


film super size me 

(31.10.2007 10:55:48)
je to uplne super dokument o chlapikovi,ktery se rozhdnul ze bude jist jenom v rychlem obcerstveni, sel k doktorovi a ten udelal celkovou prohlidku,byl uplne zdravy, po 30-ti dnech kdy nejedl nic jineho nez smazene a colu byl uplne jiny clovek, byl agresivnejsi na lidi okolo, zdravotne byl na tom o moc a moc hur, dokonce po tomlhe filmu z mcdonalda stahli nabidku XXL,pak jezdi amerikou a sonduje skolni jidelny, treba zjisti ze kdyz ve zvlastni skole pro problemove deti zmenili jidelnicek a misto hranolek dostali zeleninu,tak deti byli o dost min agresivnejsi .... a spoustu jinych veci...je to dokument,takze zadny happy end se nekonna :-D
http://www.csfd.cz/film/166969-super-size-me/
 jaja 
  • 

Re: film super size me 

(31.10.2007 11:22:01)
Cetla jsem, ze pak probehl podobny experiment i u nas- jeden chlapik jedl nejakej cas jen po hospodach- klasicka ceska jidla a dokonce snad i zhubnul...Ja tedy priznivec ceske kuchyne nejsem, ale ani americke.
 Baba Jaga 


Re: film super size me 

(31.10.2007 19:49:57)
Jajo, v Americe se ve fast foodech stravuji spise slabsi socialni skupiny. Ty bohatsi a vzdelanejsi naopak jedi velmi zdrave a nakupuji v Bio obchodech.
 valdina 


Re: film super size me 

(31.10.2007 11:31:34)
Ahoj, tak o tomhle filmu jsem taky slysela, ale nvidela jsem ho. Tahle problematika se momentalne v UK hodne resi, televize a noviny jsou toho plne. Je pravda, ze spousta Anglicanu se stravuje hroznym zpusobem. Je dokazano, ze v soucasnosti je obezita problemem socialne slabsich vrstev. Rychle obcerstveni je pomerne levne a hlavne je opravdu rychle a je toho hodne, takze mama skoci pro veceri do Burger Kingu nebo neceho podobneho a ma uvareno. Jsou to vsechno kaloricke bomby, at jsou to hamburgery, kebaby nebo curry. Ti, kteri jsou na tom ekonomicky lepe, se snazi jist povetsinou zdrave, kupuji si ovoce a zeleninu, ktere jsou tady dost drahe. Je to smutne, ale tady v Anglii to opravdu funguje tak, ze pokud chcete zdrave jist, musite na to jednak mit penize a dverak cas.
 Lenelka 


Re: film super size me 

(31.10.2007 12:20:44)
Valdino, zalezi jen na tom, jak kdo chce jist. My rozhodne nepatrime mezi bohate a jime zdrave. Ja varim vetsinu jidel, i kdyz hotovky mame v mrazaku taky. Moje ditko v brisku je napriklad zavisle na curry a to ja uvarit neumim, respektive jsem to jeste nezkousela:-))

Ovoce a zelenina je v supermarketech v UK predrazena a nechutna. Zasadne chodime nakupovat cerstve ovoce a zeleninku do mistniho tureckeho obchodu. Vyjde to zhruba o 1/3 levneji nez v Tescu.

Pokud jde o rozdeleni na socialne slabsi a dalsi, myslim, ze ten hlavni problem, proc je na tom s obezitou working class hur, nejsou finance, ale vzdelani a rodinne tradice. Navic, problem obezity neni vyslovene working class problem. Videlas nekdy zabery z parlamentu?? Tam je tloustiku! A to ma vetsina z nich soukrome skoly...
 valdina 


Re: film super size me 

(31.10.2007 13:21:40)
Ahoj, no v necem mas pravdu, urcite to zalezi i na vzdelani a vychove. Ale o tech penezich je to bohuzel taky. Ja mam strasne rada cukety. Kdyz chci treba uvarit zeleninovou smes na spagety, dam ze par cuket skoro dve libry, k tomu rajcata, papriky, houby atd. a vecere pro dva lidi me vyjde na 7-8 liber. A to uz vubec nemluvim o mase, ktere nastesti moc nejime. Pak je jasny, ze spousta lidi si jde radeji koupit kus kurete a hranolky, vse smazene ve fritaku, za 2.50. Ja teda taky urcite nejsem bohata, ale snazim se jist zdrave. Je dost smutny, ze tady deti ani spoustu zeleniny vubec neznaji, jak uz tu nekdo zminil. Mam zkusenost z nekolika rodin, tam se v zivote nekoupil kvetak, spenat, to naprosto neexistovalo. Holky si snad myslely, ze ovoce roste v supermarketu uz rovnou zabaleny v igelitu. Jedna jedla jen mrkev a druha jen okurek, z ovoce obcas jablko.
 Baba Jaga 


Re: film super size me 

(31.10.2007 19:53:13)
Valdino, tady v USA je to totez. My utratime tydne za jidlo kolem 150 dolaru a z toho je tak 90 jen ovoce a zelenina. Je mnohem drazsi doma varit, nez by bylo dat si u Mekace hranolky a hamburgera {nechodim tam, takze nemam vubec predstavu kolik to stoji, ale hotovky a fast foody se obvykle vejdou do 5 dolaru za osobu a obrovskou porci}. Ale radsi ty penize za to jidlo dame, nechtela bych mit dite tlustouska pijiciho coca colu a sediciho pred televizi :)
 LU,2děti 
  • 

Re: film super size me 

(31.10.2007 13:21:44)
Holky co to je to curry? Nějaká směs masa na kari koření?
 valdina 


Re: film super size me 

(31.10.2007 13:28:50)
Ahoj Lu, je to indicke, hodne oblibene jidlo. Muzes mit kureci, hovezi, skopove. Maso je udelane v takove jako omacce, vetsinou se smetanou, s pouzitim indickeho koreni a samozrejme kari. Moje vysvetleni teda neni nejlepsi, omlouvam se, ale varit to neumim, a ani moc nejim, protoze je vetsinou dost palive. S manzelem jsme jednu dobu obcas zasli na obed na kari a ja si dala jen mirne korenene a stejne mi tekly slzy, takze manzel pravidelne dojidal.Ale je dobre, jednou za cas.
 Evas2 


Re: film super size me 

(31.10.2007 13:52:06)
Ahoj, jen taková poznámečka, žijeme v Čechách, ale z Anglie si vozíme (nebo necháme vozit) Patak""s Curry Paste, a z tohoto základu se dá poměrně jednoduše vyrobit užasné jídlo, alespoň nám to tak připadá, pravý Ind by možná pohrdnul. Není to ani tak moc pálivé, záleží kolik tam té pasty dáš, nám ta jedna sklenice vydrží na 2x pro 4 osoby. A oproti návodu si to vylepšujeme sladkým kondenz. mlékem, případně "přikusujeme" bílý jogurt. Pro malé děti to samozřejmě není.
 Baba Jaga 


Re: film super size me 

(31.10.2007 19:55:10)
LU, curry je kari :)
 LU,2děti 
  • 

Re: film super size me 

(31.10.2007 21:40:17)
Jasně to chápu. Já znám kari(vím, že anglicky se to píše curry) jako směs indického koření(kurkuma, bílý pepř a já nevím co ještě). Také vím, že tato směs je v každém kraji jinak namíchaná, takže existuje indické, thajské,... Ale přesně jsem neznala to jídlo, které z toho děláte. Pochopila jsem, že to koření asi samotné ne. Jak ses asi nevšimla, tak holky už mě napsaly, že to je maso na kousky, smetana a to koření. Chtěla jsem tušit, jestli to je spíš zdravé, nebo nezdravé:-)
 Hanka 
  • 

Re: film super size me 

(31.10.2007 23:51:19)
My jsme v Berlíne tu pravou klobásu nemohli objevit :-) Šli jsme podle průvodce, ale to co jsme objevili, nic moc.
Za to nás oba s manželem okouzlila ta sousta restaurací s thajskou, japonskou kuchyní apod.... to v Praze není. Opravdu se těším, že si do Berlína někdy zase na pár dnů zajedeme, vlakem je tam člověk za asi 5 příjemných hodin.
 M,Christina+Dean 
  • 

Re: film super size me 

(5.11.2007 1:05:16)
Muze byt red curry nebo green curry(cervene nebo zelene) a co ja vim tak se tam nedava smetana ale kokosove mliko nebo kokosovy krem a muze byt plnotucny nebo light.Do curry v jejich restauracich nebo shopping centrech vetsinou davaji plnotucne takze zdrave??? jak se to vezme.Muze byt Indian to ma jinsi chut samozrejme nez Thai a k Indian se vetsinou dava jogurt smichany s cerstvou okurkou protoze to mivaji ostre tak aby te to trochu zchladilo
 Hanka 
  • 

Re: film super size me 

(31.10.2007 23:43:01)
My jíme docela zdravě, ale také nemám čas. Udělala jsem si proto časem "sbírku" rychlých a zdravých jídel. S internetem je to v dnešní době legrace, takovéhle recepty mám hlavně z internetu. Zvlášt je praktické, že lčověk může recept vyhledat, třeba podle suroviny, kterou má doma, nebo druhu zeleniny, na kterou má chuť. Takže doporučuju podívat se po rychlých, málo pracných a zdravých receptech, opravdu takové jsou a nemusí pak člověk strávit moc času u plotny.
 Alicee 


Re: film super size me 

(31.10.2007 16:43:39)
Ten film jsem videla a byla to sila. Jen bych chtela ale trochu to fast food oddemonizovat. Jo, ten chlapik ve filmu silene ztloustl, prestavaly mu fungovat ledviny, jatra...ale on to pojal opravdu extremne. Jedl jenom ty "supersized" porce, takze se prejidal, vubec se nehybal.
Par mesicu po tomhle filmu zkusil neco podobneho jiny chlapik, ovsem s tim rozdilem, ze sice jedl vsechno z MacDonalda, ale nedaval si ty silene XXL porce a pritom denne sportoval. Narozdil od chlapika z filmu, tenhle pan jeste zhubl a byl uplne zdravy.

Nechci se timto zastavat nejak fastfoodu, sama se mu snazim vyhybat jak cert krizi...Jen si nemyslim, ze problem obezity a spatneho zdravi je pouze v tom jak jime. Deti tloustnou nejenom ze hranolku a pizzy, ale z velke casti take proto, ze se vubec nehybou.
 LU,2děti 
  • 

drsná realita 

(31.10.2007 11:40:48)
Jo, kéž by se o něco podobného zkusilo u nás. Syn v první třídě chodil do školní jídelny a jednou, když byl nemocný, jsem nosila jídlo domů. Byl to fakt hnus. Vše bylo syntetické, polévka smrděla glutamátem, k dušenému file byla vykeclá nějaká kyselá čalamáda z plechovky, ovocný salát byl ten nejlacinější kompot z Makra, kde se nedal ani určit druh ovoce. Všiměte si na první pohled to vypadá dezky: zeleninová polévka, ryba a ovoce! A další dny to bylo stejně nechutné. Naštěstí jsem doma, tak začal syn jezdit na obědy domů a jednou v týdnu, když má odpoledku, jde s klukama na pizzu.
V podstatě ani nemám nic proti české kuchyni, když je udělaná z kvalitních surovin. Zkrátka, kdyby se chtělo, tak styl vaření změnit jde. Ovšem asi by byl oběd dražší než doposud. Navíc je tak pohodlné vařit z polotovarů a přípravků od Knorru,...
V Reflexu vychází sloupky Hany Michalopulo o vaření- jeden z nich se tuším jmenoval "Proč jíme odpadky" a myslím, že tento název skvěle popisuje stav v mnoha školních jídelnách. Snad přijde změna.
 Nisa 


Re: drsná realita 

(31.10.2007 12:03:44)
Já jsem ten Jamieho pořad o školních jídelnách sledovala na Spektru a s to se teda fakt nedá srovnat ani s nejhorší naší školní jídelnou. Ty kuchařky vůbec nic nevařily, jen smažily hranolky, rybí prsty, a takový ty smajlíky a kolečka a pekly hotovou pizzu. Nebyly vyučené kuchařky, vlastně to bylo jako pomocné kuchařky u nás, akorát že tam to byly i vrchní kuchařky. Tyto čtyři jídla jedli děti každý den, jo ještě hamburgry, jinak opravdu nic. Žádná polívka. Nic. Když jeli na kemp s Jamiemím, aby se naučily ty jeho jídla, tak jedna ta skupina šesti žen, kde byly i vrchní kuchařky, rozvařily těstoviny, páč nevěděli jak dlouho se vaří a povídali, že lepší rozvařený než nedovařený. Hrůza....
 Culinka+Madlenka 


Re: drsná realita 

(31.10.2007 12:21:05)
Taky jsem ten pořad na Spectru sledovala, strava byla dost příšerná, myslím, že dobrou metodou bylo i to,když Jamie názorně ukazoval, z čeho se jejich oblíbené jídlo vyrábí, házel do mixéru povětšinou samé odpadní části a bylo to fakt nechutné i pro ty děti.
Hrou se pak i učily, jak se která zelenina jmenuje a překvapilo mě, kolik dětí nepozná základní běžné druhy zeleniny.
S nostalgií jsem vzpomínala na školní UHO (univerzální hnědou omáčku- pro neznalé této zkratky) a říkala si, že to ještě nebylo tak hrozné:o)
 jaja 
  • 

Londyn-menza 

(31.10.2007 12:37:05)
Pripomnelo mi to veceri v menze na zajezde v Londyne: samoobsluha- vyber: smazena kur.stehynka nebo pizza, k tomu hranolky, zelny salat s majolkou...:-( No jednou se to dalo, clovek byl po celym dni uchozenej a hladovej, ale mit to kazdej den?
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: drsná realita 

(31.10.2007 12:47:43)
souhlas, ale jen tak na okraj - polívka před hlavním jídlem fakt není "nutnost", v tom je naše česká stravovací kultura dost specifická.
 LU,2děti 
  • 

Re: drsná realita 

(31.10.2007 14:52:44)
Polévka je zvyklost, to je fakt. Já ji někdy vařím jako hlavní chod (husťačku) s pečivem. ALe máme rádi i vývary se zeleninou. Nemyslím si, že je polévka něco zlého- teda když v ní není kilo párku nebo jíšky. Jsou to přece tekutiny a zelenina. A pokud dítě chodí do jídelny, je lepší víc menších chodů- něco mu třeba nebude chutnat, tak sní aspoň polévku, nebo dezert.
 suzann 
  • 

Re: drsná realita 

(31.10.2007 13:16:07)
reaguju na "LU,2děti " a na její "styl vaření změnit jde" - já když jsem byla v Anglii, tak ta paní měla tlakáč s takovýma košíčkama dovnitř a do nich vždycky kromě brambor k obědu dala třeba mrkev, květák, fazolky, a byly 4 přílohy namísto jenom brambor. Já si ze začátku říkala, vždyť mě brambory stačí, nepotřebuju k tomu další zeleninu, ale pak jsem si na to zvykla, strašně moc mi to chutnalo, a až budu kupovat tlakáč, tak určitě s víc košíčkama (tím se vyřešilo to, že to pak nebylo smíchaný, ale hezky na hromádkách - což samozřejmě není nutné). I takovouhle malinkatou úpravou se dá jíst zdravěji. Alespoň podle mě taková bohatá příloha je o dost pestřejší než jen brambory...
 Hanka 
  • 

Re: drsná realita 

(31.10.2007 23:27:57)
Ahoj,
já jsem z rodiny, kde milujeme zeleninu a vždycky jsme jedli zdravě. A dostala jsem na to celkem i manžela. Tlakáč také máme rádi. Šetří čas a topivo, takže je i ekologičtější. Proto se chci zeptat, když ta paní dělala v tlakáči v přihrádkách to znamená, že to byly nějaké přihrádky, košíčky a všechno se to zalilo vodou a vařilo dohromady ? Nebo to nebyl náš klasický tlakáč a dělalo se to nějak v páře ? Není mi totiž jasné, jak by to chutnalo, kdyby se vařily brambory, mrkev a další zelenina sice odděleně v přihrádkách, ale v jedné vodě.
Jinak opravdu ráda vyskouším. Také jsem u nás v ČR tlakový hrnec spřihrádkami ještě neviděla, tak nevím jestli bych ho sehnala. Ale už dávno jsme v rodině odložili ten starý hliníkový tlakový hrnec a všichni (moje domácnost, rodičů, sestry..) jsme se vybavili novým tlakovým hrncem z nerezu a velice praktickým zavíráním. Vřele doporučuju.
 suzann 
  • 

Re: drsná realita 

(1.11.2007 7:58:35)
Hanko, já takhle vařím i teď, všechno v jedné vodě, když pak hrnec otevřu, voní to jinak než kdybych vařila samotné brambory, ale chuť si každá zelenina uchová svoji a pokud má nádech jiné chuti, tak nepatrnou a nepoznatelnou. Včera jsem např. vařila brambory, brokolici a mrkev. (Růžičky brokolice tam přidám až tak pět minut před koncem...) Jo, a teď tlakáč ještě nemám, takže vařím v normálním hrnci.
 Hanka 
  • 

Re: drsná realita 

(1.11.2007 16:42:01)
Díky za tip zkusím to.
Tlakáč opravdu doporučuju. Jen do takáče nejde jednoduše přidat něco např. brokolici pár minut před koncem. Ale určitě to půjde vyřešit tím, že se brambory nakrájí na menší kusy a to co se vaří kratšeji na menší.
 ludra 
  • 

Re: drsná realita 

(3.11.2007 22:49:16)
Je pravda,že realita u nás je trochu jiná,než v Británii,ale...Naše malá sice chodí teprve do školky,ale když byli prní rodičovské schůzky,obrátily jsme na učitelky a pnana ředitele(školka spadá pod školu) s dotazem,zda se změní k lepšímu i jídelníček našich dětí.Př.ke svačině stále dokola sladké kupované pečivo(třený banánek s čokoládou,čokomušličky,...),zelenina minimálně...
Dostalo se nám odpovědi,že mají určité směrnice,které musí splňovat apod.
A týden na to, měli děti kuř.maso alá čína s HRANOLKAMI!!!
 Jirka Laburda 
  • 

Komunikace se školou 

(31.10.2007 12:23:36)
Podle mého názoru taky záleží na komunikaci rodičů se školou. Pokud si rodiče, lidově řečeno nechají "sr.t" na hlavu a nezajímají se o to, jaké jídla děti ve školní jídelně jí, tak se stravování moc nezmění. Myslím, že se v současné době už nemusíme bát říci svůj názor a že pokud se dětem a rodičům nelíbí stravování, měli by se ozvat.
Moje dcerka chodí do školky, která byla nově otevřena a když začala fungovat, tak se taky nevařilo moc zdravě. Rodiče se ozvaly a školka začala vařit extrémně zdravá jídla - např. jáhly nebo pohankovou kaši. Což se zase projevilo tím, že dětem nechutnalo. Kompromisem tedy je vyrovnaný jídelníček, dostatek zeleniny, luštěnin, tšstovin, málo tuků, masa, uzenin.

Ono jít z extrému do extrému není zdravé.
 Aquarius77 


Re: Komunikace se školou 

(31.10.2007 13:28:44)
Ten americký dokument jsem viděla, byl skvělý, propagandu Jamieho Olivera bohužel už ne. Já tedy jídla typu fast food vůbec nejím, jedla jsem je jen párkrát v životě a to pokaždé, když jsem byla v Londýně. Důvod? Nikdy jsem neochutnala nic příšernějšího než je anglická kuchyně. Ty jejich jídla se prostě nedají při nejlepší vůli pozřít, jsou bez chuti - hovězí chutná stejně jako kuře, ublemcané pudinky..prostě jsem v Londýně chodila na čínu, pizzu a hamburgery, bylo to lepší. Takže se nedivím dětem, že se nechtěli vzdát této stravy ve školních jídelnách, dost pochybuji, že i pod vedením Jamieho se jim podařilo nahradit fast food chutnou alternativou.
 Linda 
  • 

Britská kuchyně 

(31.10.2007 16:19:35)
Jo, to máš pravdu. Párkrát jsem byla v UK a ta jejich vařená jídla byly vážně blivajzy. Akorát jsem si myslela, že tam mají děti k obědu sendviče. Jako teenager jsem tam byla na studijním pobytu a sendviče k obědu jsme tam nosili všichni. Nic extra to nebylo, ale furt lepší než fast food.
 gatto 


Re: Komunikace se školou 

(31.10.2007 21:53:22)
Já teda nechápu co je na jáhlách a pohance extrémního? To je snad jen z legrace, ne????!!!!
Pokud to děti nejedly a bylo to hnusné, tak jen proto, že to kuchařky neuměly uvařit, ne z důvodu, že by jáhly a pohanka byly nechutné!
Třeba takový špenát, ten milujeme, ale když si vzpomenu na řídkou nechutnou špenátovou vodu ze školní jídelny, tak je mi taky blbě.
 Jiřina K 1 škola, 1 školka a 1 na cestě 
  • 

Re: Komunikace se školou 

(1.11.2007 6:40:56)
Komunikuju se školou i školkou a pak jsem se dověděla, že díky novým evropským předpisům musí vařit předvařené brambory - nemají speciální místnost na jejich škrabání, zmraženou zeleninu - stejný problém... Základy jídel z pytlíku - na přípravu každé části musí být zvlášť místnost. Což u malé jídelny je teda velký problém. Takže občas zdravá jídla, protože to co je v těch instantních je děs, nejsou jen o neochotě. Ještě že na přípravu masa mají aspoň konvektomat.
Školka je na tom o poznání lépe.
 Jáša, dvě děti 
  • 

Komunikace se školou k ničemu 

(4.11.2007 8:01:44)
Tak u nás teda rodiče se školou komunikují, na obědy chodí také učitelé, kteří jsou stejně nespokojeni jako děti a rodiče, ředitel školy se snaží už několik let změnit stravování k lepšímu, ale bez úspěchu. Že se vám to zdá divné? Problém je totiž v tom, že se ve spoustě škol nevaří obědy na místě, protože k tomu nejsou podmínky a dováží se. No a firmu, která obědy dodává, vybírá magistrát na základě výběrového řízení, takže podle toho kvalita jídla skutečně vypadá, škola do toho vůbec mluvit nemůže. Možná by pan ředitel měl každý den odvézt pár obědů na magistrát vedoucím úředníkům....:-)
 Insula 


A co na to děti? 

(31.10.2007 16:33:41)
Nedávno jsem četla, že po zavedení jídel tohoto kuchaře přestala třetina dětí chodit ve škole na obědy. Hamburgery jim asi chutnají víc. :-)
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Jamie a jeho obědy 

(31.10.2007 17:53:28)
já teda toho chlapa obdivuju, že se vůbec do něčeho takovýho pustil... kéž by měl tady někdo takovou odvahu a vliv. moc nechápu ty škodlibý poznámky, co se tu objevujou. že to není jednoduchý přeučit děti na zdravý jídlo, když jsou závislý na hranolkách (jo, vážně na tučném nezdravém jídle vzniká závislost), to je snad jasný.


http://www.jamieoliver.com/schooldinners/history
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Jamie a jeho obědy 

(31.10.2007 18:18:24)
sure, I agree!
 Insula 


Re: Jamie a jeho obědy 

(31.10.2007 19:39:26)
Pokud se děti stravují doma hamburgery a hranolkami, tak to jídlo ve škole bohužel nezachrání. To je pravda, ne "posměšná poznámka". Ale snaha dobrá.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Jamie a jeho obědy 

(31.10.2007 20:23:46)
no, není to sice samozřejmě dokonalé, ale na druhou stranu lepší alespoň jedno pořádné jídlo denně. Nezdá se mi, že by nebyl žádný rozdíl v tom, jestli dítě má hamburger a hranolky 2x denně, nebo jenom jednou...
 Insula 


Re: Jamie a jeho obědy 

(1.11.2007 8:40:04)
Myslela jsem to tak, že když rodiče nebudou dohlížet doma na stravu dětí, tak to jejich stravovací návyky nezmění. A až přijde doba, kdy o tom budou moci sami rozhodovat, tak si zase vyberou špatně a i jejich děti budou zase jíst špatně. Tak z toho vzniká začarovaný kruh.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Jamie a jeho obědy 

(1.11.2007 10:07:26)
na druhou stranu alespoň budou mít šanci ochutnat něco jinýho, nějaké hodnotné živiny do sebe dostanou - a třeba i jednou, až nad tím budou víc samy přemýšlet, co jí, své stravovací návyky změní. Naše rodina třeba má v lecčem odlišné stravovací návyky oproti našim pvodním rodinám, tak to snad nní tak beznadějné...
 Insula 


Re: Jamie a jeho obědy 

(1.11.2007 10:47:29)
A nebo taky ne. Získají ke zdravé výživě odpor. Ale naděje umírá poslední. :-)
 Hanka 
  • 

Re: Jamie a jeho obědy 

(31.10.2007 23:37:40)
Ale naštve tě, když doma jíte zdravě a děti ve školní jídelně dostanou polívku s glutamanem sodným. A je i v jiných věcech. Je jasné, že když není zakázaný, je používán.
 kiri 
  • 

Re: A co na to děti? 

(31.10.2007 18:04:49)
Nevím, jestli jim chutnají víc. Spíš nejsou zvyklé na nic jiného.
U nás ve škole máme teď zavřenou školní jídelnu kvůlivá rekonstrukci. A jídelníček hranolky, hamburger, smažené kuřecí kousky obstará v pohodě kantýna ve dvou lidech. Takže si rodiče dávejte pozor. Děcka se dají na hranolky s kuřetem nachytat. Škola a ti kdo školy financují budou jedině rádi. Nemuseli by platit kuchařkám.
 Lenka Giourga, 2 deti 
  • 

Super pořad 

(31.10.2007 18:02:04)
Tento pořad jsem párkrát sledovala tady v Řecku a chtěla bych dodat pár věcí, které v článku chybí. Když jsem byla ještě jako školák pár týdnů na výměnném pobytu v britské škole, tak mě dost šokovaly jejich obědy. Děti mají k obědu fakt samé chipsy, hranolky, pizzy a čokolády. Myslím, že nápad naučit děti jíst zdravé jídlo je fakt super. Celý ten pořad ale není jen o vaření zdravých jídel, je taky o boji Jamieho se zavedeným stylem. Největší problémy měl s kuchařkami, kterým vyhovovalo hodit do friťáku pytel mražených hranolek a pak s dětmi. Přesvědčit je ke změně. Třeba se rozhodl ukázat dětem z čeho se vyrábí jejich oblíbené kuřecí nugety. Když to děti viděly, jaké zbytky jsou v tom umleté, přestaly je jíst. (Já sama jsem do té doby netušila, jaké hnusy do toho cpou.)Zajímavé bylo, že učitelky si pochvalovaly, že po změně jídelníčku jsou i děti pozornější a nejsou agresivní. Na konci vlastně došel Jamie k tomu, že se dá uvařit zdrave jídlo ze zdravých surovin za stejné peníze, jen je na to potřeba víc času a tím pádem by se asi mělo připlácet kuchařkám za dělší pracovní dobu.
 Hanka 
  • 

Re: Super pořad 

(31.10.2007 23:32:21)
Nepřekvapuje mě, že se jakékoli nugety, párky dělají ze zbytků, a moc to nejíme, ale nikdy jsem neviděla pořad o tom, tak se chci zeptat, z čeho se to tedy sakra dělá ? Jen tuším, že kůže a chrupavky, ještě něco hrošího ?
 Hanka 
  • 

Re: Super pořad 

(31.10.2007 23:32:45)
Chtěla jsem napsat horšího ne hrošího :-)
 Lenka Giourga, 2 deti 
  • 

Re: Super pořad 

(1.11.2007 6:12:21)
Jo zbytky z kuřete - kůže, šlachy, chrupavky, spoustu soli, ochucovadla, konzervanty,... Všechno to rozmixoval, obalil a usmažil a vypadalo to přesně jako to, co dostanete u Mc Donalda. Žádné z těch dětí ale nemělo odvahu si to dát. Raděj si daly řízek z kuřete, u kterého poznaly, z čeho je. Samozřejmě, že dát jim zeleninu by bylo lepší než řízek, ale většina dětí je v jídle tak konzervativní, že už i to se dá považovat za úspěch.
 Nina+2 


Z vlastní zkušenosti 

(31.10.2007 20:38:10)
Taky jsem zažila anglickou stravu coby Au-pair před skoro 10 lety a byla to fakt hrůza. Děti (6,8,11) do školy nosily sendviče a mrňavou sušenku. K večeři se zásadně dělali špagety z konzervy (chuť i vůně hrozná),občas rybí prsty s hranolky nebo něco obdobného. Mamina s nima byla sama a byla dost zaměstnaná, takže nějakou výživu moc neřešila. Vařilo se zásadně jenom o víkendu a to se stejně upeklo maso a brambory nebo šli někam na večeři (takže pizza). Když jsem jim jednou ve fast foodu koupila hamburgery, nechala jsem jim do toho naložit pořádnou porci zeleniny (dalo se vybrat co a kolik tam toho mají dát). Výsledek byl ten, že děti je doma "rozložily", zeleninu do nejmenších kousků vybraly a snědly jenom housku s masem a majonézou. Tak jsem to vzdala, sama jsem se ale nestravovala o nic líp. Spíš z finančních důvodů jsem se živila hlavně sladkýma tyčinkama, dal se jich v Tescu koupit pytel za pár korun. Ty kila co jsem si dovezla zpátky do Čech jsem shazovala snad rok :-)
 Hanka, Anetka 07 
  • 

Re: Z vlastní zkušenosti 

(1.11.2007 0:09:40)
Já jsem se na stáži v Rakousku seznámila se skupinou Italů, bydleli se mnou na koleji. Jejich nákupy se z 50% skládaly z ovoce a zeleniny, ostatní bylo pečivo, těstoviny, sýry, ryby, omáčky, octy a oleje s bylinkami a bylinkové směsi. Z těchto "zdravých surovin" dělali takové dobroty, že se všichni ostatní študáci bez ohledu na to, z jakého koutu Evropy,(dokonce i Asie) olizovali až ušima. Jejich schopnost kombinovat suroviny mě fascinovala. Myslím si, že většině kuchařek ve školních jídelnách tato fantazie chybí- ať se to jmenuje jakkoliv cizokrajně, je to většinou jen maso s UHem. Škoda.
 Baba Jaga 


Re: Z vlastní zkušenosti 

(1.11.2007 1:09:58)
Protoze kdo varit umi, a fantazii ma, ten pujde varit do hotelu nebo restaurace a ne skolni jidelny. Bohuzel.
 Verča 
  • 

Re: Z vlastní zkušenosti 

(1.11.2007 8:55:34)
Nemusí, u nás ve školce je paní kuchařka s fantazií a děcka s nadšením dlabou pohanku, zeleninku, ryby.... Vždycky, když jsem měla doma oběd ze školky, tak jsem předla blahem . Jenže dítko ho většinou spapkalo samo a já dostala jenom ochutnat.
 Zzubejda, 2 kluci a holčička 


jaké hnědé omáčky? 

(1.11.2007 14:27:05)
Tak nevím, jestli jenom nejsi v obraze anebo co víš o našich školních jídelnách, já si teda UHO pamatuju z mých "základkových"let (je mi 27), od gymplu už si na jídlo nemůžu stěžovat, jsme učitelka, a než jsme odešla na mateřskou, vyměnila se i v naší ŠJ vedoucí a nestačili jsme se divit, jaká skvělá jídla se dají vařit, a to předtím už nebylo na co si stěžovat! A to bydlím na maloměstě, žádná světovost! Tak že by jinam to ještě nedorazilo?
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: jaké hnědé omáčky? 

(1.11.2007 14:52:04)
no fuuuuuuj! :D
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: jaké hnědé omáčky? 

(1.11.2007 15:10:06)
no, já si prostě jedlý UHO neumím vůbec představit :P
 Lesina 


Re: jaké hnědé omáčky? 

(1.11.2007 15:27:25)
Přiznávám se - já mám UHO taky ráda :) Ale jen v naší školní jídelně - v Menze už bylo nepoživatelný :) A miluju těštoviny s mákem a buchtičky se šodó - nikde jinde než ve školní jídelně jsme ho neměli :(

L.
 Cow :-) 


Re: jaké hnědé omáčky? 

(1.11.2007 15:33:05)
Prosti gustu žádný dišputát:-))) Ale jsou trapně předražené nudličky s mákem, buchtičky se šodó a UHO:-((((( proč asi?????
Kolik platí rodiče dětem za šk.stravu???? Není to tak dlouho, co jsem vyslechla na tř.schůzkách, jak rodiče na teplé polední jídlo spoléhají a že jsou klidně ochotni připlatit, pokud to bude kvalita.
Ech, třeba má "šéfka" jídelny nový mobil, nebo zlatý šperk...některé jedou na víkendový pobyt a ták.
 Lesina 


Re: jaké hnědé omáčky? 

(2.11.2007 0:07:04)
Neblázni, já jedla ve školní jídelně za hlubokého totáče :)
 8.5Yettynkaa12 


Re: jaké hnědé omáčky? 

(9.11.2007 20:25:39)
Valkýro, mně taky většina jídel ve školní jídelně chutnala
 Cow :-) 


Re: jaké hnědé omáčky? 

(1.11.2007 15:05:27)
Zzubejdo, to myslíš vážně? Netvrdím, že všechny vedoucí jídelen jsou stejné. Ale dost dobře vím něco o tom, jak nakupují "šéfky":-(
Myslím, že vůbec nemáš představu o tom, co se "pod pokličkama děje"!!!!
A o jaké šílenosti ve smyslu korupce jde.

Papajo, tenhle obojživelník je taky "parvý přírodní", koukej na ty mimikry.-))))
Myslíš, že ho "porodili" ve vodě nebo na souši:-))))))??????


 Cow :-) 


Re: jaké hnědé omáčky? 

(1.11.2007 15:08:11)
Ráchel:-))) m.klaster@seznam.cz....dík
 prirodni strava je dobra 
  • 

prirodni strava je dobra 

(1.11.2007 17:35:43)
prirodni strava je dobra, konecne ze take nekdo rekne ze normalni mleko od normalnich krav je velmi zdrave, mouka mleko, brambory uvarene ne jen rychle smazene hranolky, potom deti nemaji ruzne alergie, kdyz se do deti cpe jenom neprirozena strava skoncej vsechny s velmi tezkejma alergiema, napit se mleka od kravy ktere je prave nadojene, jist normalni chleba z normalni mouky to je zdrave
 Cow :-) 


Re: prirodni strava je dobra 

(1.11.2007 17:56:12)
ahá, tak já ti nevím.....plně jsem kojila do konce 7.měsíce a přesto je jedno z mých dětí velmi alergické na řadu potravin. Určitě to není proto, že by dostal něco nepřiměřeně brzy. V našem případě je to genetická záležitost, tak jak ve většině případů.
Ale pro případné rýpaly, má samozřejmě význam postupně dítěti zatěžovat zažív.trakt....

 LU,2děti 
  • 

Re: prirodni strava je dobra 

(2.11.2007 10:12:54)
jestli ta alergie nebude tím, že tvé děti měli od narození mléko od veselé krávy:-)

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.