Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.4.2020 7:28:59) Tak s pekárnou je to pohodlnější, i kdybys nechtěla krychličku, dělá výborný těsto a můžeš to upéct v troubě. Dobrý rady jsou třeba tady https://domacipekarny.dama.cz
|
Termix |
|
(9.4.2020 7:35:08) Pokud můžu mluvit za sebe, peču domácí pečivo fakt mnoho let a pekáren jsem měla dokonce více, vždy nejpozději po dvou letech mi odešly. Za mě není nad opravdu kvalitní robot, který vymíchá těsto. V té pekárně mě vždy rozčilovalo, že to mělo pořád jen ten jeden tvar a hlavně uvnitř byly ty háky a vypadalo to nevlídně.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.4.2020 7:39:46) Háky se dají vyndat před pečením, takže tam zůstanou jenom malé dírky. Pekárna je dobrá i na těsto, jsou v ní ideální podmínky ke kynutí. Chleba jsem pak pekla ošatkovej.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(9.4.2020 7:52:46) Mám DOMO určitě aspoň 10 let, jedna oprava tam byla. Maj výbornej servis, zavolala jsem tam popsala co tomu je, oni poradili co koupit a jak to vyměnit.
|
|
|
magrata1 |
|
(9.4.2020 8:09:45) já jsem docela zdatná kuchařka-pekařka-cukrářka-konzervářka, ale na pekárnu nedám dopustit. Pro mě je hlavní, že to tam nafrkám, nemusím na nic myslet a až to je, pípne to. Dělám v ní těsto na knedlíky i buchty, na nudle, peču chleba nebo třeba mazance. Dost často ji nechám udělat těsto, vyklepnu to a vařím či peču jinde. Je pro mě výhoda, že vím, jak dlouho bude makat a mám v tu dobu volnou hlavu. Třeba si tam dám těsto na knedlíky a jdu do kostela, po návratu v pohodičce uválím a uvařím. Mám poruchu pozornosti a bere mi dost energie, když musím řešit víc věcí současně. I jen to, že se to má přemísit a musím si hlídat čas - stav těsta, mě rozptyluje. Na popud místních uživatelek, které pekárnu kolektivně psuly, jsem si koupila robot. Výsledek byl, že jsem upekla dva chleby za měsíc, půl roku nic a pak jsem stejně koupila pekárnu. Občas v robotu něco zamísím (teď třeba těsto na bagety), ale většinou jen šlehám sníh a melu strouhanku. Klidně bych přežila bez robota. Pekárnu používám častěji. Chleba peču zcela běžně.
|
Termix |
|
(9.4.2020 8:35:53) Tak každému vyhovuje něco. Já pekárnu využívala vlastně jen na to těsto. Ale umělo jen pečivové, knedlíkové apod. Všechny uměly i věci jako džem a jiné věci, ale to jsem stejně dělala postaru. A můj robot zvládne jak ta těsta, co jsem dělala v pekárnách, tak i všechno jiné. Prostě když se rozbila poslední pekárna a nedala se opravit, další jsem už nechtěla. Koupila jsem pořádný robot. Mám nový Kenwood a jsem strašně moc spokojená.
|
Fern |
|
(9.4.2020 10:42:21) já zas vůbec nejsem "zdatná kuchařka-pekařka-cukrářka-konzervářka" jak Magrafa, dělat toho tolik,tak tu poruchu poornosti a nejen tu bych asi měla časem taky,ale fakt jsem si říkala,na co proboha to velký heblo extra jako pekárna na pečivo,když se to dá snad upéct vše v troubě normální a robotem namíchat těsto? Tak jsem ráda,že tady čtu,že to jde, koukala jsem jednou na ty pekárny v obchodě a připadá mi to takové uvnitř miniaturní i s těma hákama,na to,jaká je to celkově velká obluda.
U nás tedy normálně je pečivo k dostání,dokonce několik druhů,svůj krámek tu mají otevřený i malý pekárny,možno koupit chleba kváskový žitný i prostě jen kváskový (nevím jaký je mezitím rozdíl teda,nikdy jsem se tohle nesnažila pochopit),rohlíky,loupaků hned několik druhů,tož nechápu tohle kudlení furt doma, to neděláte asi nic jiného - jen vařit a furt péct jak velkopekárna
|
angrešt |
|
(9.4.2020 10:47:02) Fern, tak to máš dobrý, u nás v obci není obchod žádný, natož pekárnička Teď se mi, světe div se, podařilo objednat trochu pečiva na Rohliku, abych nemusela péct i rohlíky do nádivky, tak uvidím, jestli ho přivezou nebo ne.
Domácí pekárnu jsem mívala a dala jsem ji pryč. Ale jen proto, že mám opravdu dobrý robot s příhřevem, takže těsta mi to uhněte mnohem líp než pekárna (ty krátké háky v pekárně trhají vlákna lepku, proto z nich má pečivo jinou konzistenci než hnětené ručně, kdy se lepek vařečkou "natahuje", popř. z kvalitních robotů s planetárními hnětacími háky). Ale kdybych neměla robot, jaký mám, pekárnu bych si nechala.
|
Fern |
|
(9.4.2020 11:03:37) Angrešt a taky droždího jsem si na základě těchto diskusí všimla,že mají až prodávají - např. mě ted překvapilo,že v hrušce najednou nemají kostky ale vážené.
Já mám ješště robot,který jsem si kupovala v roce 1988,když se nám narodilo 1.dítko.Je to taková ta oranž.ETA,mám k ní jak mixér tak nádobu s nástvcema na hnětení těsta a na krouhání brambor a zeleniny,má výkon 350 čehosik no a stále mi to v pohodě utáhne těsto ze 3/4 kg mouky na kynutou vánočku,které tedy dělám 2 za rok.Jinak robot používám na krouhání brambor na bramboráky,na některá jiná těsta,když se mi nechcou šmudlit ručně nebo je neutáhne el.ruční pomocník-ten při pečení využívám snad nejvíc. Už mi tam manžel jednou něco spravoval a jednou dokupoval jakýsi náhr.díl,ale jinak furt robot pracuje velmi zdatně.A často používám i mixér-na ovocné kokteily.
|
angrešt |
|
(9.4.2020 11:26:01) Fern, asi vím, o jakém robotu mluvíš, měli ho moji rodiče :)
|
Fern |
|
(9.4.2020 13:38:46) ETA 1100
|
|
|
|
angrešt |
|
(9.4.2020 11:25:37) Mám Kenwood Cooking chef
|
angrešt |
|
(9.4.2020 11:33:15) Thermomix jsem měla ve výběru a rychle jsem ho zavrhla.
|
angrešt |
|
(9.4.2020 11:54:06) To nevím, jeslti bys využila nebo nevyužila, já vím, proč jsme ho nechtěla já, ale naše důvody se nemusejí překrývat:)
Proč jsem ho zavrhla skoro první: (existuje jich plno, ne vššchny se sem dovážejí, ale to bych si zařídila) - má strašně malou nádobu - cca 2 litry. To je pro nás jako rodinu směšně mrňavý. S velkou slávou ji nedávno zvětšili asi o dvě deci. (x kenwood má 6 litrů, různé další roboty se pohybují mezi 3 - 6 litry)
- Není to ve skutečnosti robot, ale pouze foodprocesor s příhřevem. Je to jen jednoduchá hřídel, kolem níž se otáčí nástroj. Což je dobrý tak akorát na krémový polívky a omáčky, že to na rozmixování nemusíš přelévat či nořit tyčový mixér.
- ze stejného důvodu nevhodný na přípravu těst, zejména kynutých. Hněte tím, že se vpodstatě ten hlavní sekací nůž pustí na opačnou stranu a tím tou tupou stranou "hněte".
- neumí se rozpálit na vyšší teplotu, takže neopeče třeba cibuli do hněda (novější typy zvládají vyšší teploty než starší, ale pořád jsou hodně pod jinými roboty)
- vzhledem k tomu, jak málo toho umí, je strašně předražený.
- jeho cena hodně souvisí s hype kolem něj, což je pro mě naopak důvod si ho nepořídit. Je to (v ČR míň, ale v Německu fakt jo) strašněj snob faktor, až tak, že mi němečtí přátelé pogratulovali, když jsem si ho nepořídila, protože bych se tím prý zařadila do sociální skupiny, ve které bych nechtěla být (jakože fakt)
- nemůžeš si ho normálně koupit, je kolem něj celá ta psychologická hra na "výsadu". Prodají Ti ho, jen když absolvuješ předvádění, podomní prodej... a tohohle se nechci účastnit. - S tím souvisejí i potíže s reklamacemi.
Jediné významné plus, které Thermomix proti robotům ve stejné cenové kategorii má - existuje k němu obrovská elektronická podpora, takže si do něj můžeš nahrát opravdu hodně receptů, můžeš si hledat recepty na podpůrných fórech... takže je to nejspíš dobrá věc pro někoho, kdo neumí vařit. Pustíš program a thermomix Ti říká, kdy máš do udělat, kdy do něj co přidat.
Proč mám nakonec zrovna Kenwood je důsledek komplikovanějšího rozhodovacího procesu, v užším výběru jsem jich měla víc, roli hrála i dostupnost, rychlost obstarání a tak. Nemyslím si, že by kenwood byl v dané kategorii nejlepší, ale myslím si, že thermomix je v dané kategorii jeden z nejhorších.
|
angrešt |
|
(9.4.2020 12:09:47) Julliet, je jich plno, myslím, že jsem vybírala mezi asi deseti typy? Italské, francouzské i jiné. Už to nevím přesně, řešila jsem to před dvěma lety a nepamatuju si ty, které jsem vyřadila
teď ho používám denně, protože doma furt vařím a peču. nechávám v něm třeba rozkvasit kvas, uhnětat kynutá těsta (výhoda kvalitního hnětení s regulovaným příhřevem po jednom stupni), našlehat sníh ve velkých objemech, vařím v něm polívky (třeba hojně cibulačku - 45 min míchání cibule mi docela uleví), dobře umí třeba italské risotto, různé dvojbojové disciplíny typu opéct - dusit.
Mimoto ho dost často používám na strouhání a na rozvalování těsta (mám přídatný strojek).
Ale samozřejmě umí to i jiné roboty.
|
|
|
|
|
Fern |
|
(9.4.2020 13:40:42) umělohmotný šnek je fajn,protože můžeš dát do myčky a nezčerná jako hliník
|
|
|
|
|
|
|