| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Re: Naučte mě upéct chleba

 Celkem 100 názorů.
 Lada2 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 6:45:02)
Už aby šli všichni do práce. Každý se vrhl na pečení a já jakobezlepkac, který si těžko jen tak zabehne pro pečivo, nemůžu sehnat droždí. Omlouvám se, ale už jsem si musela ulevit.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:11:32)
on už není chleba?
U nás je pečivo každý den...
pečení chleba až opravdu v krajní nouzy.
 neznámá 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:02:53)
Cairo, třeba konkrétně my to do obchodu máme 15km, do místního miniobchůdku 5km a pečivo se musí objednávat. Oba už mnoho let pracujeme z domu. Péct pečivo je pro nás jednodušší než ho koupit.
 Lída+2 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:10:28)
caira, Třebechovice mi hlásili, že nemají pečivo minulý týden. A my též ne.
tento týden něco málo doplnili,ale ono nešlo koupit ani nic moc náhradního....

podobně jsou na tom u nás regály s moukou, tu doplnili v pondělí, tak už to je skoro plné.

Ale tento regál už je na tom 14 dní takto:
 neznámá 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:13:46)
By mě zajímalo, jestli lidi šílí a nakupují zásoby. Nebo jsou doma, nudí se, tak doslova žerou, nebo vázne zásobování.
U nás to vypadalo stejně, teď se to srovnalo a to jsem byla v Penny, Bille a Kauflandu, žádné malé samoobsluhy.
 Lída+2 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:18:22)
neznámá, to je foceno tento týden,ale je to tak už druhý týden, pořád hlásí, že jídla je dost, že zásobují,ale kde u nás fakt ne......

Mouka, ta se asi nemele, nebo nevím.

Navezli teda ty palety,ale nad tím jsou poloprázdné regály s špaldovou a těma lepšíma. A byli úplně prázdné.

Koupit krupičku- nebyla tři týdny.

Takže hlášení mě vytáčelo.~t~
 neznámá 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:23:57)
Já se ptala po droždí v místním obchůdku a majitel obchodu povídá "jo paninko, to jsem neviděl ani nepamatuji, už ani nevím jak vypadá, ale příští týden ho přivezou, tak ho vystavím a všichni si ho připomeneme"~t~

Já teda musím zaklepat, nebyla jsem nakupovat tento týden, ale minulý týden už konečně měli vše jak jsem zvyklá.
 magrata1 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:24:38)
Tohle teda neznám. Droždí a mouka jednu dobu byly vyprodané, já jsem si koupila 1/2 kg kostku, takže ho mám dost. My z droždí děláme knedlíčky do zeleninové polívky a pomazánku, takže máme větší spotřebu a zvládneme to upotřebit. I ve mlýně, kam chodím, nestíhali. Běžně mají navážené papírové pytlíky po 2 kg, teď rozvažovali do igelitek. Pan mlynář říkal, že mu tam jezdí policajti, hasiči a doktoři, někteří až z Brna. Ale pečiva je tady dostatek. Z důvodu omezování nákupů víc peču, kdybych chtěla koupím v pohodě všechno i v naší Kyselé Prdeli.
 Lída+2 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:29:50)
magrata1, ted už je to dobrý,ale když jsem vyrazila na velký nákup před třema týdny. Tak nebylo vůbec nic....ani maso v celém obchodě jsem našla poslední balíček mletého a 4 balíčky kuř. prsou u obsl. pultu NIC.

takže většinou jsem musela navštívit tři Tesko, Kaufland a Lidl (a ten já přímo nenávidím, skáceli mi DUB). Ani pak jsem neměla vše z papírku.~Rv
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:32:20)
U nás mají droždí vážený.
 neznámá 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 9:06:11)
Já občas peču tyto, jsou dobrý, ale jako kupovaný také nejsou.
http://www.pekarnomanie.cz/obycejne-ceske-klasicke-rohliky/
Místo slaďenky někdo používá med.
Celkově jsou ty stránky pro začínající pekaře fajn, nic složitého a recepty fungují. Chleba z droždí nedělám, ale myslím, že z těchto stránek bude fungovat.

 Bouřka 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 9:22:31)
Buchli, pokud ti pečivo přijde moc kvasnicové, tak zkus péct s prefermenty, najdeš na pekárnománii, to je lepší.
 magrata1 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 9:29:19)
nebo dát třeba jen 5g droždí místo 20g a nechat kynout přes noc v lednici. Já tak dělám pizzu a bagety.
 magrata1 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 9:34:31)
O tom kynutí za studena má nějaký článek Cuketka, ale je vidět, že nemá páru, jak to dřív řešili, tvrdí, že to je novinka díky lednici. Ale já pamatuju spíže, kde bylo v létě fakt kosa, mohlo tam být kolem 10°C. Tetička tam dávala studniční vodu v kýblu, když se tam pro něco šlo, vědělo se pro co a jen se tam šáhlo a rychle zavřelo, navíc už ta chodba, ze které se šlo do komory, byla studená. Recepty na pečení za studena mám po prababičce, která rozhodně lednici neměla.
 neznámá 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 9:29:05)
A s tou žitnou moukou, poptej se přímo v pekárně, třeba ti odprodají pár kilo vlastní mouky.
Naše pekárna teď začala prodávat žitnou mouku po kilových balíčcích, díky koroně ji zařadila do sortimentu.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 9:37:51)
Na Rohlíku žitnou mají.
 Bouřka 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 9:57:52)
Na tousťák a rohlík žitnou nepotřebuješ, to je bílé pečivo. I když to samozřejmě jde různě obohatit.
 magrata1 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 10:05:28)
Moje ségra má celiakii. Já teda asi ne, nemám typické potíže, ale od dětství mi nedělá dobře bílé pečivo, mám mnohem raději chleba než rohlíky a pod. Tak nevím, možná ten lepek blbě trávím, když je ho moc bez vlákniny. Nebo mi to rozhodí glykemii.
 Len 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 10:10:36)
Kvaskove pecivo je pry na tyto problemy lepsi nez kvasnicove, mozna to je duvod. Kvaskovy psenicny bily chleb mi nedela zadne problemy, ty rohliky z kvasnic obcas jo, ale nevim, jestli je to tim, nebo jen pocit.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 10:19:01)
Zkus to na internetu.
 *Kate* 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 10:29:29)
Buchli, a nemůžeš si tu mouku v té Zdrave vyzive objednat? My to tak děláme.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 10:01:23)
Nepotřebuješ, to jsem psala Buchli, ta si stěžovala, že jim bílej nechutná.
 Eudo 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 10:16:36)
pecu chleba leta letouci. Jednoduchy - drozdi, voda, mouka (smes, nebo hladka psenicna), sul, kmin, nekdy sojova seminka nebo orechy.

do receptu nahradim posledni dlouha let ca 1/2 dl vody repkovym nebo slunecnym olejem,
vydrzi mekky tyden, nedroli se.
 Eudo 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 10:22:13)
Casto premistim testo do plasticke krabice pres noc, uzvru a obcas krabici provalim, aby to "vybublalo" a zacalo znovu kynout.

Dopoledne prevalim bez dotyku na plat a necham malo vzrust, strcim do STUDENE trouby, nastavim na 200 C a necham pect hodinu. Krasne to tahne do vysky, neni placate
 *Kate* 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 10:35:02)
Buchli (pdočítám zpatky): mě se ta moje (výborná) bagetoveka už taky prejedla, jim suchary z Penny, říkají tomu crispbread.
Mimochodem, mobil mi slovo suchary prepisuje na Richard.
 Termix 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 12:07:15)
Buchli, od té doby, co peču kváskový chleba, tak zažívání funguje mnohem lépe a netrpím tolik na nadýmání. Poslala bych ti kvásek poštou, ale když klikneš na kváskovou mapu, tak si určitě najdeš někoho v okolí. Jestli chceš, přidám tě do skupiny Pečem pecen na Fcb.
 Termix 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 12:11:23)
Sice nejsme Angrešt, ale to nevadí :-)
Já dávám kvásek zdarma. Vlastně ještě nikdy v životě mi za něj nikdo nic nedal, ale já ani nic nechci. Jinak myslím, že pytlík mouky a nebo semínka a nebo nevím co.
 Simeona+3 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:10:12)
Buchli, žitnou mouku jsem koupila online, tady taky nemají. Kvásek máš za pár dní a pak můžeš péct. Týden chleba nevydrží, musím péct aspoň obden ne-li denně, sní se.

Celkem si to užívám, vrátila jsem se k pečení chleba, upekla jsem poprvé bezlepkový kvaskovy mazanec a povedl se.
 neznámá 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:12:45)
Jenže kvásek nemáš za pár dní, většinou se uvádí 14 dní, ale to je málo.
Taky bych doporučila si sehnat kvásek, ten rozdíl mezi "mladým" kváskem a "starým" kváskem je velký.
Ještě se dá do těsta s nekvalitním kváskem přidat trošku droždí a tím to trošku ošulit.
 Len 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:15:49)
Ano, ja kvasek kupuju na ebay, kdyz potrebuju novy a ten rozdil je znat. Vlastni mam jen LM, to je ted tri tydny stare, mazanec utahl bez problemu uz minuly tyden (ale hodil by se mi ten cooking chef), zitra chci zkusit chleba.
 Len 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:17:30)
Jo, vlastne ne mazance, k testu jsem pridala 5g drozdi, ale utahl rohlikove testo podle Cuketky, rohliky z LM jsou mnohem lepsi nez z drozdi, ten rozdil me hodne prekvapil.
 neznámá 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:19:22)
LM je výborný, že. Já akorát přidávám do sladkého pečení s LM více cukru, sladím málo, ale LM cukr nějak vyžírá, asi.
Já se chystám na nějaké croissanty s LM, musím pohledat recept.
Z žitného kvásku jsem tak dobré sladkosti nikdy nevytvořila.
 Len 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:40:21)
Neznama, jo, ty mazance byly takove malo sladke a to jsem dala cukru o neco vic. Tak jsem poucena, musim prisladit. Uz jsem je delat nechtela, ale manzel si vyzadal dalsi, takze o vikendu upecu, s vice cukrem:-)
 Bouřka 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 16:20:58)
Len jo, to už jsem zjistila při pokusech o vánočku, že když to dělám kváskové, tak se musí přidat na cukru, protože jak to dlouho fermentuje, tak ty potvůrky to vyžerou ~t~ LM se nakonec rozjelo, přihřívám ho v hrnci, mazanec brzo vyzkouším.
 neznámá 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 16:26:17)
Zkus ještě panettone dle Maškrtnice z LM.
To je výborné a v papírových formách efektivní. Akorát nezavěšuji hlavou dolu, vždycky se mi utrhne a jsem akorát naštvaná, to je lepší je nechat trošku opadnout.
 Len 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 16:52:47)
Bourko, super~R^ My tu ted mame teplo, takze krmim dvakrat denne, chci ho alespon mesic nechat na lince, at je pekne silne. "odpad schovavam v lednici a hazim to do jakkehokoliv peceni. Takze sladke musim prisladit. Planuju tentokrat podle Maskrtnice, minule jsem delala normalni, co delam kazdy rok, akorat jsem si rozkvasila tu tretinu mouky a pripadalo mi to suche, vytvorila se rovnomerne velka oka, ale na chut to nebylo ono.
 Bouřka 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 17:43:44)
Len, podle Maškrtnice je moc dobrej, dělala jsem z převedeného kvásku. S tím uvedeným množství cukru to vyjde jen maličko nasládle, takže kdo rád sladší, tak to chce poměrně přidat.
 Simeona+3 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:51:48)
Neznámá, před dvěma týdny jsem zakládala, už týden peču. Pravda, peču denně, takže je hezky živej.
 neznámá 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:53:25)
No, za čas poznáš ten rozdíl.~;)
 Simeona+3 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 14:04:53)
Záleží, jak dlouho nám ten home office vydrží 🙃
 byvala radka 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:41:53)
v peňáku mají žitnou normálně (u nás)
 neznámá 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:44:51)
U nás nemají ani hrubou.~:-D
Ale v Kauflandu mají žitnou Penerku, vlastně mají snad všechny Penerky, tak počítám, že ji mají v každém Kauflandu. Akorát mě Penerka nějak nesedí, radši kupuji žitnou mouku v pekařství, tam z ní běžně pečou, je vyzkoušená.
 Senedra 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 13:49:53)
Greto ~t~~t~
 Alžběta174 


Re: Nejsem se svým chlebem spokojená 

(9.4.2020 15:43:58)
Buchli, třeba tady https://www.youtube.com/watch?v=32MDgTnVvL4.
Nebo podle kuchařky ze Svatojánu, to ale teď nemám najitý.
Ještě, nečetla jsem celou diskusi, tak jestli už jsi dostala tipy, asi se jen opakuji.
 neznámá 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:58:08)
Přesně tak, taky už mě to začíná štvát, pak děláme zoufalé věci, jako když už narazím na droždí, koupím celou krabici.~:-D
Kolem mě všichni najednou pečou domácí pečivo a pak mi volají, jak to dělám, že jejich je nepoživatelný. Za války se pekl komisárek, teď si lidi pečou koronáček.
 neznámá 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:08:59)
Já ho od začátku korony koupila až před pár dny. Všude vyprodané, mouky také prvních čtrnáct dní vyprodané, pak se nechala koupit alespoň nějaká. Minulý týden byl první, kdy byla všechna mouka a měli asi tři krabičky droždí.
Chtěla jsem být solidární a koupit pár kostiček, ale drahý mi do košíku hodil celou krabici, že se mnou také nikdo solidární nebyl.
 Lída+2 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:02:47)
Lada2 , já moc lidí co sedí doma a nudí se neznám. Všichni chodí do práce. V mé bublině. Jako by se nic nedělo, firmy jedou na 100%. Ve městě nám teda minulý týden jednu zavřeli- VIR- 7lidí tam nakonec našli.

naopak se mi zdá, že jsou nějak všichni víc uhonění než normálně. A vytáčí je kecy o nudě v karanténě a podobný bláboly. Chodí do práce, odpoledne se učí s dětma a vymýšlí jídla co se uvaří za 10-20minut. Po večerech si šili roušky. Už měsíc.

doma jsou jen kamarádky učitelky a jeden kamarád na očr.

a droždí bude na váhu jako kdysi za totáče. Ale u nás v sámošce ho na váhu mají pořád celé ty roky......
 Lada2 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:39:04)
Tak kdo to droždí tak skupuje? Není ani sušené. Já si klidně koupím na váhu, ale na váhu se prodává jen v Hrušce a stejně není.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:40:26)
U nás mají ve farmářském krámku.
Kdo to skupuje nevím. Koupila jsem si 20 deka.
 neznámá 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:41:07)
To by mě taky zajímalo a co lidi dělají s takovým množství kvasnic?
Manžel tvrdí, že kvasí domácí alkohol.~t~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:46:17)
Alkoholu je zatím dost:-)
Myslím, že si to dávají do mrazáku.
 L+ 2m 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 9:23:37)
Tak internet, daji se koupit i pulkilova baleni.
U nas na malem kramku maji i cerstve na vahu a prekvapive levne.
 zerat 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 10:29:54)
Dnes mají droždí vážené v COOP prodejně - pokud mají zásobování centrální, tak si myslím, že by toto mohlo být ve všech COOP, Ternech apod.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 15:52:54)
Lado, chceš bezlepkový kvásek? Usuším a pošlu, peču pro dceru BL kváskový.
 Katka a 2 výrostci 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:21:10)
To jsi celou dobu nekoupila chleba ???
 Termix 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:24:41)
Toastový chleba, který peču já.
500 Ml vlažného mléka, 120 g rozpuštěného másla, 2 lžičky soli, 2 vajíčka, 1 kg mouky, dávám půl hladké a půl polohrubé, ale je to jedno, jakou použiješ. I já to dělám podle toho, co mám doma. A pak přidám kostku droždí a 2 lžičky moučkového cukru.
Robot udělá těsto. nechám kynout cca 75 minut. Rozdělím na 4 díly a vyválím na 4 pláty. Každý plát sroluju jakoby do velkého rohlíku a do vysoké obdélníkové formy dám vždy dva pláty spojem dolů vedle sebe. A nechám ještě cca 20 minut kynout. Pak potřu rozšlehaným vajíčkem a dám do horké trouby a peču cca 30 minut na cca 180C.

Rohlíky peču obdobně, ale nedávám vajíčka, dám trochu míň másla a přidám lžíci olivového oleje.
A klasický chleba dělám z kvásku.
 Sugar+3 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:30:05)
Termix, jak velka obdelnikova forma? Stacila by takova jako na biskupsky chlebicek?
 Termix 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:33:18)
Ano, právě takové používám. Z tohoto množství vyjdou dva poměrně velké chleby. Ono to ještě hodně nakyne v troubě během pečení. Jenže u nás se hned po upečení sní jeden celý, není ani potřeba opékat, je moc dobrý sám o sobě. A teprve ten druhý nechám vychladnout, nakrájím na plátky a zamrazím a děti si pak berou k snídani nebo ke svačině.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:28:59)
Tak s pekárnou je to pohodlnější, i kdybys nechtěla krychličku, dělá výborný těsto a můžeš to upéct v troubě.
Dobrý rady jsou třeba tady
https://domacipekarny.dama.cz

 Termix 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:35:08)
Pokud můžu mluvit za sebe, peču domácí pečivo fakt mnoho let a pekáren jsem měla dokonce více, vždy nejpozději po dvou letech mi odešly. Za mě není nad opravdu kvalitní robot, který vymíchá těsto. V té pekárně mě vždy rozčilovalo, že to mělo pořád jen ten jeden tvar a hlavně uvnitř byly ty háky a vypadalo to nevlídně.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:39:46)
Háky se dají vyndat před pečením, takže tam zůstanou jenom malé dírky. Pekárna je dobrá i na těsto, jsou v ní ideální podmínky ke kynutí. Chleba jsem pak pekla ošatkovej.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:52:46)
Mám DOMO určitě aspoň 10 let, jedna oprava tam byla. Maj výbornej servis, zavolala jsem tam popsala co tomu je, oni poradili co koupit a jak to vyměnit.
 magrata1 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:09:45)
já jsem docela zdatná kuchařka-pekařka-cukrářka-konzervářka, ale na pekárnu nedám dopustit. Pro mě je hlavní, že to tam nafrkám, nemusím na nic myslet a až to je, pípne to. Dělám v ní těsto na knedlíky i buchty, na nudle, peču chleba nebo třeba mazance. Dost často ji nechám udělat těsto, vyklepnu to a vařím či peču jinde. Je pro mě výhoda, že vím, jak dlouho bude makat a mám v tu dobu volnou hlavu. Třeba si tam dám těsto na knedlíky a jdu do kostela, po návratu v pohodičce uválím a uvařím. Mám poruchu pozornosti a bere mi dost energie, když musím řešit víc věcí současně. I jen to, že se to má přemísit a musím si hlídat čas - stav těsta, mě rozptyluje. Na popud místních uživatelek, které pekárnu kolektivně psuly, jsem si koupila robot. Výsledek byl, že jsem upekla dva chleby za měsíc, půl roku nic a pak jsem stejně koupila pekárnu. Občas v robotu něco zamísím (teď třeba těsto na bagety), ale většinou jen šlehám sníh a melu strouhanku. Klidně bych přežila bez robota. Pekárnu používám častěji. Chleba peču zcela běžně.

 Termix 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 8:35:53)
Tak každému vyhovuje něco. Já pekárnu využívala vlastně jen na to těsto. Ale umělo jen pečivové, knedlíkové apod. Všechny uměly i věci jako džem a jiné věci, ale to jsem stejně dělala postaru. A můj robot zvládne jak ta těsta, co jsem dělala v pekárnách, tak i všechno jiné. Prostě když se rozbila poslední pekárna a nedala se opravit, další jsem už nechtěla. Koupila jsem pořádný robot. Mám nový Kenwood a jsem strašně moc spokojená.
 Fern 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 10:42:21)
já zas vůbec nejsem "zdatná kuchařka-pekařka-cukrářka-konzervářka" jak Magrafa, dělat toho tolik,tak tu poruchu poornosti a nejen tu bych asi měla časem taky,ale fakt jsem si říkala,na co proboha to velký heblo extra jako pekárna na pečivo,když se to dá snad upéct vše v troubě normální a robotem namíchat těsto?
Tak jsem ráda,že tady čtu,že to jde, koukala jsem jednou na ty pekárny v obchodě a připadá mi to takové uvnitř miniaturní i s těma hákama,na to,jaká je to celkově velká obluda.

U nás tedy normálně je pečivo k dostání,dokonce několik druhů,svůj krámek tu mají otevřený i malý pekárny,možno koupit chleba kváskový žitný i prostě jen kváskový (nevím jaký je mezitím rozdíl teda,nikdy jsem se tohle nesnažila pochopit),rohlíky,loupaků hned několik druhů,tož nechápu tohle kudlení furt doma, to neděláte asi nic jiného - jen vařit a furt péct jak velkopekárna~2~
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 10:47:02)
Fern, tak to máš dobrý, u nás v obci není obchod žádný, natož pekárnička ~:-D Teď se mi, světe div se, podařilo objednat trochu pečiva na Rohliku, abych nemusela péct i rohlíky do nádivky, tak uvidím, jestli ho přivezou nebo ne.

Domácí pekárnu jsem mívala a dala jsem ji pryč. Ale jen proto, že mám opravdu dobrý robot s příhřevem, takže těsta mi to uhněte mnohem líp než pekárna (ty krátké háky v pekárně trhají vlákna lepku, proto z nich má pečivo jinou konzistenci než hnětené ručně, kdy se lepek vařečkou "natahuje", popř. z kvalitních robotů s planetárními hnětacími háky). Ale kdybych neměla robot, jaký mám, pekárnu bych si nechala.
 Fern 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:03:37)
Angrešt a taky droždího jsem si na základě těchto diskusí všimla,že mají až prodávají - např. mě ted překvapilo,že v hrušce najednou nemají kostky ale vážené.

Já mám ješště robot,který jsem si kupovala v roce 1988,když se nám narodilo 1.dítko.Je to taková ta oranž.ETA,mám k ní jak mixér tak nádobu s nástvcema na hnětení těsta a na krouhání brambor a zeleniny,má výkon 350 čehosik no a stále mi to v pohodě utáhne těsto ze 3/4 kg mouky na kynutou vánočku,které tedy dělám 2 za rok.Jinak robot používám na krouhání brambor na bramboráky,na některá jiná těsta,když se mi nechcou šmudlit ručně nebo je neutáhne el.ruční pomocník-ten při pečení využívám snad nejvíc.
Už mi tam manžel jednou něco spravoval a jednou dokupoval jakýsi náhr.díl,ale jinak furt robot pracuje velmi zdatně.A často používám i mixér-na ovocné kokteily.
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:26:01)
Fern, asi vím, o jakém robotu mluvíš, měli ho moji rodiče :)
 Fern 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 13:38:46)
ETA 1100 ~:-D
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:25:37)
Mám Kenwood Cooking chef
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:33:15)
Thermomix jsem měla ve výběru a rychle jsem ho zavrhla.
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:54:06)
To nevím, jeslti bys využila nebo nevyužila, já vím, proč jsme ho nechtěla já, ale naše důvody se nemusejí překrývat:)

Proč jsem ho zavrhla skoro první: (existuje jich plno, ne vššchny se sem dovážejí, ale to bych si zařídila)
- má strašně malou nádobu - cca 2 litry. To je pro nás jako rodinu směšně mrňavý. S velkou slávou ji nedávno zvětšili asi o dvě deci. (x kenwood má 6 litrů, různé další roboty se pohybují mezi 3 - 6 litry)

- Není to ve skutečnosti robot, ale pouze foodprocesor s příhřevem. Je to jen jednoduchá hřídel, kolem níž se otáčí nástroj. Což je dobrý tak akorát na krémový polívky a omáčky, že to na rozmixování nemusíš přelévat či nořit tyčový mixér.

- ze stejného důvodu nevhodný na přípravu těst, zejména kynutých. Hněte tím, že se vpodstatě ten hlavní sekací nůž pustí na opačnou stranu a tím tou tupou stranou "hněte".

- neumí se rozpálit na vyšší teplotu, takže neopeče třeba cibuli do hněda (novější typy zvládají vyšší teploty než starší, ale pořád jsou hodně pod jinými roboty)

- vzhledem k tomu, jak málo toho umí, je strašně předražený.

- jeho cena hodně souvisí s hype kolem něj, což je pro mě naopak důvod si ho nepořídit. Je to (v ČR míň, ale v Německu fakt jo) strašněj snob faktor, až tak, že mi němečtí přátelé pogratulovali, když jsem si ho nepořídila, protože bych se tím prý zařadila do sociální skupiny, ve které bych nechtěla být ~t~ (jakože fakt~t~)

- nemůžeš si ho normálně koupit, je kolem něj celá ta psychologická hra na "výsadu". Prodají Ti ho, jen když absolvuješ předvádění, podomní prodej... a tohohle se nechci účastnit.
- S tím souvisejí i potíže s reklamacemi.


Jediné významné plus, které Thermomix proti robotům ve stejné cenové kategorii má - existuje k němu obrovská elektronická podpora, takže si do něj můžeš nahrát opravdu hodně receptů, můžeš si hledat recepty na podpůrných fórech... takže je to nejspíš dobrá věc pro někoho, kdo neumí vařit. Pustíš program a thermomix Ti říká, kdy máš do udělat, kdy do něj co přidat.


Proč mám nakonec zrovna Kenwood je důsledek komplikovanějšího rozhodovacího procesu, v užším výběru jsem jich měla víc, roli hrála i dostupnost, rychlost obstarání a tak. Nemyslím si, že by kenwood byl v dané kategorii nejlepší, ale myslím si, že thermomix je v dané kategorii jeden z nejhorších.
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 12:09:47)
Julliet, je jich plno, myslím, že jsem vybírala mezi asi deseti typy? Italské, francouzské i jiné. Už to nevím přesně, řešila jsem to před dvěma lety a nepamatuju si ty, které jsem vyřadila ~:-D


teď ho používám denně, protože doma furt vařím a peču. nechávám v něm třeba rozkvasit kvas, uhnětat kynutá těsta (výhoda kvalitního hnětení s regulovaným příhřevem po jednom stupni), našlehat sníh ve velkých objemech, vařím v něm polívky (třeba hojně cibulačku - 45 min míchání cibule mi docela uleví), dobře umí třeba italské risotto, různé dvojbojové disciplíny typu opéct - dusit.

Mimoto ho dost často používám na strouhání a na rozvalování těsta (mám přídatný strojek).

Ale samozřejmě umí to i jiné roboty.

 Fern 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 13:40:42)
umělohmotný šnek je fajn,protože můžeš dát do myčky a nezčerná jako hliník~q~
 Len 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 10:57:04)
Chleba hlavne odpociva, takze s nim moc prace neni. Rohliky jsou horsi~t~
 Senedra 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:47:22)
Fern, tak já pekárnu dostala v době, kdy jsem měla jen ruční šlehač - takže možnost nechat připravit kynuté těsto jsem velmi přivítala... Teď jí využívám právě na kynutí těsta.

Pečivo nepeču, nějak nejsme zvyklí a tak jednou za týden dojedeme na nákup ( i když včera to teda byl mazec...)
 *Kate* 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 12:42:43)
Fern: " nechápu tohle kudlení furt doma, to neděláte asi nic jiného - jen vařit a furt péct jak velkopekárna~2~"

Asi nemáme tak náročný denní program jako ty.
 Fern 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 13:48:22)
No to ne asi,ale zcela určitě ne !
 Lei 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:00:16)
Termixi, prosím tě, jaký máš model robotu, prozradíš? Ď ~;((

Pro zakladatelku, jestli chceš péct chleba kváskový, tak tady je video, které vtipně a prozačátečncky provede celým procesem a chleba je opravdu výborný. https://www.youtube.com/watch?v=oXLVcLRvkfo

Pekárnu nemám a nechci, ale o tom robotu uvažuju...
 Termix 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 12:04:07)
Mám stejný jako Angrešt, Kenwood Cooking chef. A jsem velmi spokojená, i když pořád ještě nevyužívám veškerý potenciál, co mi ten robot nabízí. Byl drahý, ale já měla ve výběru Kitchen Aid, Kenwood a byla jsem i na prezentaci Thermomixu. Ten se líbil hlavně dětem a manželovi, Mně teda rovnou přišlo divné, že nějaké sekací nože dělají všechno včetně těst, bílků … a pak jsem poslouchala Angrešt, jak pěla ódu na svůj stroj a pak jsem ještě zkoumala různé recenze a už ho mám půl roku doma. A od té doby i dvě kamarádky, které ho u nás doma viděly a v tu dobu pořádný domácí robot taky chtěly. Koupila jsem k tomu i zmrzlinovač a ještě plánuju mlýnek na maso.
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 12:15:07)
Termix, to jsem ráda, že jsi spokojená :)

Já taky samozřejmě jako první chtěla thermomix - protože má ohromnou reklamu, resp. spíš ohromný placement, vlastně mě jiný ani nenapadl.
Ale když jsem se trochu ponořila do zkoumání parametrů...tak to bylo jasný, že thermomix v žádném případě.
 Fern 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 13:55:39)
Já ti vlastně děkuju Angrešte,žes to tady tak polopaticky objasnila,ten Thermomx slavnej,když jsem se tu ptala dříve jedné,která se pro něj rozhodovala,proč ho vlastně chce,co tak zázračného umí,akorát uměla být hnusná a že si zní nemám dělat srandu. Krémové polívky,když náhodu dělám, tak cca 2x za rok,dělám vždy automaticky tyčákem,nenapadlo by mě kvůli tomu kupovaat tisíckrát dražší takovou potvoru~t~ a jinak i já,co vařím mnohem mín,než třeba ty nebo Termix,tak jsem schopna rozpoznat - přesně jak psala ted Termix - že vrtule na sekání,i kdyby šla 30x pozpátku,tak že není zrovna ideální na hnětení těst.~t~

Takže ano,jen se mi to potvrdilo,velmi dobře zmáknutý mrkt,to je celý Thermomix!
 Bouřka 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 16:18:25)
Tak náhodou, mít slušný mixér, který případně tu krémovou polívku i uvaří, není od věci. Já robota nemám a ani nechci, ráda to těsto cítím v ruce, zato mixér mi chybí, takže když už ho budu pořizovat, proč ne nějaký, co umí i vařit. Thermomix je ovšem zbytečně předraženej, existují i obyčejné.
 Lei 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 17:10:16)
Děkuju a v rámci možností pěkné Velikonoce Tobě i všem tady.
 KoproFka 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(11.4.2020 9:31:42)
Termixi vazne?? Ty jo to me prekvapuje~e~
Ja mam pekarnu uz dobre 17 let a funguje porad... je to tehdy nejlevnejsi model Alaska z Makra... jako tedy nepecu ted uz denne, ale minimálne 1xtydne ji vytáhnu - pouzivam hlavne na zadelavani testa - to umi naprosto luxusne a ja ji do toho nehodlam fusovat~R^
 *Kate* 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 7:39:31)
Jednoducha a efektni bageta/veka: 3 hrnky hladke mouky, hrnek vody, lžíce olivového oleje, lžička soli, špetka cukru, 1 sušené droždí nebo půlka normálního. Smichat, nechat vykynout- cca hodinu - v případě čerstvého droždí bych nejdřív udělala kvasek.
Pak uděláš dvě nohy, pod uterkou na plechu necháš půl hodiny dokynout, do baget uděláš 3 podélné zarezy, trouba na 200 , na dno trouby těsně před zavrenim vylit tretinu hrnku vody (samozřejmě ne do plynove), pect cca 20 minut, mozna trochu vic.
 L+ 2m 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 9:39:24)
Udajne probehla medii zarucena informace (asi Lada Hruska), ze drozdi je nejlepsi na svete na imunitu a covid nema sanci. A jeste brokolice a cervena paprika :-)
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:01:59)
...tak se pos..eš, čímž zhubneš a svět je krásný, jo? ~t~
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:25:08)
mně stačí i pivo bez drožďovky ~t~
 Bouřka 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 9:16:33)
Dobrý recept na toustový chleba má pan Cuketka, včetně videa. Z mé zkušenosti lidi dělají největší chyby v kynutí, řídí se časem na místo stavem těsta. A podceňují druhé kynutí.
Jinak u nás v obchodech je prakticky všechno. Lidl měl málo mouky a jen hladkou. Od droždí měl prázdné krabičky, ale měla jsem dojem, že vzadu v regálu byly ještě 2 nenačaté. Jednota měla všechno včetně několika druhů muk a krabice rozvážného pekařského droždí.


 libik 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 9:20:05)
Romano, to zásadní jsi napsala, musíš to dostat do ruky, chleba je mouka(klidně i bílá, ale frčí nějaká tmavší), voda, kvásek (droždí), sůl, trochu octa a cukru, případně kmín či jiné koření.

Těsto zadělat tak, aby "bublinovalo", chceš-li měkký, vyklopit do formy, aby se "neroztekl", přikrýt utěrkou, aby kůrka nebyla tvrdá.

Podle mě třetí pokus je zlomový, držím palce~x~
 Len 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 10:04:24)
Toastak a rohliky pecu podle cuketky. Do vseho davam mene drozdi a nechavam dele kynout. Jinak myslim, ze se vyplati udelat nebo sehnat kvasek, protoze to jeste chvili bude trvat. Kvasek muzes klidne udelat z psenicne mouky na to bile pecivo, nemusi byt zitny. PEkarnu ted kupovali nasi, koupili Sanu, mamka je moc spokojena. Ja mam pekarnu i robot, v pekarne zadelavam sladke kynute testo, zbytek v robotu.
 zerat 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 10:35:21)
Máš-li účet na Facebooku, přidej se do skupiny "pečem pecen", tam už Tě to naučí a věřím, že se i najde někdo poblíž, kdo Ti daruje žitný kvas tzv. kvásek.
Já už roky (s přestávkami) peču chleba z žitného kvasu, kde není potřeba používat droždí a chleba je snáze stravitelný - pokud má někdo alergii na lepek (ne přímo celiakii), tak kváskové pečivo snáší, - on totiž ten kvas nějak naruší lepek.
Chleba z žitného kvasu nemá tendence plesnivět a je skvělý! Je to chleba našeho dětství. Doma peču nejčastěji pšenično-žitný s podmáslím nebo kefírem případně teď bude na víkend z tmavého piva. Je senzační ~g~
Žitné chlebové a pšeničné chlebové si kupuji přímo z mlýna nebo v Globusu - ale tam je teď tipuji budou mít vykoupené. V tom "mém" mlýně mají i e-shop, ale teď po dobu COVID-19 zavřený.
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 10:38:12)
Abych měla pečivo vláčné, tak ho peču vždy z máčené mouky.
Takže buď chleba kvasový (tam se mouka promáčí tím dlouhým kynutím), nebo s prefermentem (tj. máčená mouka s malou špetičkou droždí, tím se navíc ušetří spousta droždí, stačí pak na dokynutí cca třetina oproti nepředfermentovanému), nebo jen mouku máčím bez droždí, i to stačí.
Máčím 1 - 1,5 dne předem.

Tím, jak se mouka předem hydratuje, tak v ní stihne nabobtnat škrob a uvolnit se lepek a pojme potom mnohem víc tekutiny, aniž by těsto bylo moc řídké na zpracovávání, takže je výsledné pečivo mnohem vláčnější. A hlavně má velký díry a na pečivu jsou díry to nejlepší ~:-D

Pak je potřeba nepodceňovat srážení těsta během kynutí a také dokynování po vytvarování pečiva. Jinak na tom asi vůbec nic není :)

 Hr.ouda 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:49:12)
Prosím tě, pouč , jak se máčí mouka , mne to nepřipadá vůbec intuitivní:)))

a pls. hodí se ta máčená mouka i na něco jiného?
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 11:56:54)
Hroudo, prostě smíchám mouku s vodou, to je celý ~:-D Poměr tak cca, že je to jak hustší těsto na lívance. No a ono to do druhého dne částečně zhoustne, takže pak se do toho ten zbytek mouky, aby se s tím dalo hezky pracovat, přidává citelně menší, než když rovnou mícháš sochou mouku s vodou.
Překryju to utěrkou a nechám ve špajzu, aby mi to v kuchyni nezavázelo.

Na něco jinýho...no, stejným způsobem dělám dětem kaše k snídani, že večer předem si to namáčím, ať už vločky, rejži nebo krupici.

Jinak nevím, že by se to dalo na něco extra využít, možná jako lepidlo, kdyb se to povařilo, vznikne Bílá lepicí pasta ~:-D
 L+ 2m 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 12:04:22)
Angrest, a drozdi se tam prida kdy, prosim ?Nebo neprida?
My taky radi diry, pekne vyplnit maslem.
 angrešt 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 12:13:31)
L+M, droždí do prefermentu? Dávám do něj na špičku nože instantního, ono to do druhého dne nabublá, vypadá to pak trochu jako kvas.
No a pak dosypu to instantní spolu s dosypávanou moukou - to záleží na typu těsta, těžká tuková potřebují trochu víc, ale... no, odhadem tak čtvrtinu až třetinu pytlíčku na půlkilo mouky. Záleží taky, kolik na to mám času, víc droždí - rychlejší kynutí.
 zorina 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 12:58:35)
Jednoduchý a dobrý recept. Nejdřív nachystat kvásek z kvasnic, tedy do trochu vlažného mléka přidat lžičku cukru a rozmichat necelou kostku droždí. Nechat nakynout. Je to tak do 10 min. Těsto na chléb - půl kila hladké mouky, tři deci vody, přidat ten kvásek, lžička soli, plus co je doma, tedy kmín, lněné semínko, slunečnicové. Přinejhorším stačí ta sůl. Nechat kynout tak hodinu. Pak dát na plech s pečícím papírem, na těste udělat nožem mřížku a potrit vodou. Péct asi 15 min na 220,pak asi půl hodiny na 180, chléb je upečený, když po zatukani zní jako dutý
 Hr.ouda 


Re: Naučte mě upéct chleba 

(9.4.2020 20:25:44)
aha

proč si myslím, že je ve všem nějaká veda?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.