| Gabi 005 | 
 |
(30.4.2014 0:38:06) Chystáme rodinnou oslavu. Ráda bych pozvané překvapila nějakými dobrotami. Co oblíbeného chystáte hostům? Něco po čem se "zapráší" a každý si s chutí vezme.... Loni jsem chystala klasiku - bramborový salát,řízky,chlebíčky a něco sladkého a bohužel mi přišlo že nikdo nic moc nechtěl...hodně toho zbylo. Bylo mi to líto. Proto bych tentokrát chtěla něco na co už při pohledu bude mít každý chuť... Moc děkuji za inspiraci. Ještě jedna otázka - pokud chystáte oslavu - v kolik se scházíte hodin?
|
| Delete | 
 |
(30.4.2014 1:01:53) Ideálně jednohubky mnoha chutí a tvarů .
Takže rohlíky na kolečka mazané různými pomazánkami nebo takové ty s napíchanými kousky salámů, sýrů, zeleniny atd.
Pak šneci z listového těsta (klasika je se šunkou a sýrem, ale dělají se různé, různě kořeněné).
Kamarádka dělá rohlíčky plněné nivou (malé, tak akorát na dvě kousnutí).
V obdobném duchu něco sladkého, ne příliš sytého, mně jako hypotetickému hostovi by vyhovovaly takové ty minizákusky, co se prodávají, brala bych i mini "svatební" koláčky.
A napadají mě i mísy salátů. Zeleninový a ovocný.
My tedy oslavy moc neděláme, ale kdybych něco chystala, držím se (sama kvůli sobě) těchto pravidel: - minimální námaha s přípravou (člověku je pak míň líto, když o to není zájem a navíc není nutné se strhat a pak být na oslavě unavená) - rozumná cena - nejde o to, aby se tím člověk najedl, spíš něco na chuť, ke kávě, k vínu - aby se to nekazilo a nevadilo tomu, že se to nesní hned - aby se to snadno dávkovalo - minimální možnost ušpinění se při konzumaci (třeba taková čokoládová fontána působí dobře na pohled, ale....takže já bych ji na oslavě nechtěla ) - co nejpestřejší na pohled i na chutě
|
|
| Krevetka | 
 |
(30.4.2014 2:48:49) Ahoj Gabi, u nás vždy česnekové a tuňákové jednohubky - ohraná klasika, ale mizí dřív, než salát caprese a různé moje pokusy. Ještě docela mají úspěch okurkové jednohubky. Salátovou okuku oloupej, ale aby bylo vidět, že byla před tím zelená:) hodně dobrý je vyšlehaná de luxe smetana ( creme fraiche?) s křenem. Čerstvým. Svým návštěvám peču i parmezánové tyčky, 20 dkg hl mouky, 20 dkg másla, 20 dkg parmazánu. My jsme teda prasátka, my udíme. Pořád. Pořád udíme ryby. A z uzeného lososa nebo tuňáka udělám bez práce skvělou pomazánku. Jo a na klasické české oslavě se nikdy neztatila ani kvalitní sýrová roláda apod. Já jim teď udělala koláčky s kozím sýrem a medvědím česnekem. Na řezu to byl luxus.
|
|
| Krevetka | 
 |
(30.4.2014 2:54:19) Jo a je určitě dobře mít i něco sladkého...Mini ořechové rohlíčky, mimi doríčky s tvarohem a ovocem...moji hosté milují ibiškovou limonádu. Mám zásoby kvalitního ibišku - květu, tady jsem ho zatím nikdy nekupovala.
|
|
| Suza007 | 
 |
(30.4.2014 7:53:02) Nikdo nic nechtel - treba nechteli, protoze byli najedeni od obeda (jestli jste se sesli treba ve dve, tak proste nemeli hlad). My poradame (rodinne) oslavy jen detem, schazime se ve tri. Mame dort a nekdy jeste jednohubky, ale nic velkeho. Udelat rizek se salatem, tak to taky nikdo jist nebude, to by museli prijit primo na obed.
|
|
| perko |
 |
(30.4.2014 8:27:39) U nás se většinou scházíme kolem 14 h.Někdy peču maso,dělám dom.rumcajs salát,potírám celozrné bagety.Vždy dort ke kafi :)
|
|
| *Owls* | 
 |
(30.4.2014 8:32:16) Jsem asi exot, ale nic moc neřeším. V kolik se sejdeme - vždy je to podle možností příchozích a našich. Jsem hostitel po mojí mamince, takže pohoštění dělám vždy hodně a klidně hosté odchází s něčím na zub i domů (pokud o to stojí). Na pohoštění nešetřím a dělám většinou to nejlepší, co aktuálně za nejlepší považuju Peču maso, které za studena nakrájím a nechám na prkénku s okurkami, sýry a chlebem. K tomu je možné si vzít čerstvý zeleninový salát. Ten je vhodný i k miniřízečkům a minikarbanátkům. Peču sýrové tyčiny, klidně si střihnu i obyčejné listové hranolky se sýrem, děláme bramborové medajlonky se slaninou, česnekem a sýrem, do mísy nakrájím různé sýry a přihodím kuličky hroznového vína. Ovocné saláty dělám dětem. Když nejsou děti, z ovoce podávám pouze to hroznové víno a melouna. Neumím moc pomazánky, takže u nás je pouze česneková a tuňáková "nuda"
Samozřejmě nedělám vždycky všechno a toto je jen zlomek, na který jsem si teď vzpomněla. Většinou upeču jeětě nějaký lehký dezert, nebo koupím dort. Za příznivého počasí nakládám maso na gril. Nedělám oslavy často, ale kdy už ano, přípravy si pořádně užívám. Když už nějaká oslava je, rozcházíme se pozdě, takže v průběhu odpoledne a večera někdo hlad a chuť jistě dostane.
|
|
| susu | •
 |
(30.4.2014 8:47:24) Většinou dělám česnekovou pomazánku, je to nudná klasika, ale mám pocit, že ji u nás mají všichni rádi, podle toho jak mizí. Buď ji namažu na jednohubky nebo na chlebíčky a dotvořím klobásou nebo slaámem a sýrem,... Dělávám obložené mísy, ono je to jednodušší než chlebíčky, nic nemažu. Naskládám různé druhy salámů a sýrů, přidám zeleninu, vajíčka natvrdo, kyselé okurky... Stašně ráda bych většinou něco upekla, ale to zpravidla nestíhám, takže koupíme pár zákusků nebo Marlenku. Jinak samozřejmě oříšky, brambůrky, sušenky, tyčinky,....
Scházíme se většinou o víkendu mezi 14.00-15.000, tak na 2-3 hodiny.
|
|
| Vanka | 
 |
(30.4.2014 8:48:03) Neosvědčilo se mi nic pracného a z mnoha surovin. Nejvíc mizí obložené talíře: kostičky různých sýrů (můžeš k tomu udělat něco na namáčení, např. brusinkovou omáčku), pokrájené ovoce (zase k tomu může být omáčka na namáčení, nějaká s alkoholem), a pro chlapy domácí klobásky (to chce znát se s dobrým řezníkem).
Jinak úspěch mívají malé drobnosti - švestky zapečené ve slanině, jednohubky s klobásou (dělám si vlastní těsto, vykrojím kolečko na to klobásku), nebo třeba malé řízečky (nikdy mi nezůstali, ale musí být malinké).
|
|
| angrešt |
 |
(30.4.2014 9:09:09) To záleží na počasí, na ročním období, na skladbě těch, co přijdou...třeba kupodivu nejexostičtější věci chystám, dkyž má dorazit moje babička, ona miluje ochutnávání exotických jídel a máloco ocení tolik, jako když jí přichystám nějakou originál indickou nebo japonskou specialitu - prý už to nikde nemá čanci ochutnat a strašně ji to zajímá. Největší konzervatiec je můj bratr, takže to dělám buď pečenou zvěřinu, nebo ze studeného domácí paštiky a rillettes.
Z malých věcí v tomhle středně teplém počasí (samozřejmě ne vše zároveň) dělávám marinované sýry, vitello tonnatto, ovocné špízy, zeleninu s hommosem, baba ghanouj, tzatziki, pečené sušené švestky v parmské šunkce, losososvé rolky s koprovou ricottou, sýrovou roládu, domácí paštiku, pašitčky teplé i studené, plněné buď paštikovou pěnou, nebo telecím ragú, domácí aspiky (dělám do malých formiček jednoporcové), různé sdaláty, třeba dost úspěch mívá salát Deux pommes, ale i jiné... peču třeba domácí škvarkové minirohlíčky, slané koláče, které se dají jíst i studené... No a samozřejmě sladké, třeba minicupcakes (mám na ně konečně ten plech), dělám často domácí zmrzlinu, peču docela často různé tartes... ale s tím sladkým to nepřeháním, většina lidí sní málo a daleko víc slaného. Hodně mizí ty zmíněné ovocné špízy.
No a pak docela často grilujeme, ale to už je jiná jídelní kapitola.
|
|
| daba+holčička | 
 |
(30.4.2014 9:35:23) na domácí oslavy dělám klasika chlebíčky, jednohubky a dort. Nemáme to často, tak se to vždycky sní. NA oslavy ve vozím domácí paštiku a brownies. dyž vím, že tam bude hodně hutného jídla (babičky...) vezu zeleninu na špalíčky a nějaký dip - obykle tvaroh s nivou
|
|
|