Re: Chuťovky na oslavu narozenin
To záleží na počasí, na ročním období, na skladbě těch, co přijdou...třeba kupodivu nejexostičtější věci chystám, dkyž má dorazit moje babička, ona miluje ochutnávání exotických jídel a máloco ocení tolik, jako když jí přichystám nějakou originál indickou nebo japonskou specialitu - prý už to nikde nemá čanci ochutnat a strašně ji to zajímá.
Největší konzervatiec je můj bratr, takže to dělám buď pečenou zvěřinu, nebo ze studeného domácí paštiky a rillettes.
Z malých věcí v tomhle středně teplém počasí (samozřejmě ne vše zároveň) dělávám marinované sýry, vitello tonnatto, ovocné špízy, zeleninu s hommosem, baba ghanouj, tzatziki, pečené sušené švestky v parmské šunkce, losososvé rolky s koprovou ricottou, sýrovou roládu, domácí paštiku, pašitčky teplé i studené, plněné buď paštikovou pěnou, nebo telecím ragú, domácí aspiky (dělám do malých formiček jednoporcové), různé sdaláty, třeba dost úspěch mívá salát Deux pommes, ale i jiné... peču třeba domácí škvarkové minirohlíčky, slané koláče, které se dají jíst i studené...
No a samozřejmě sladké, třeba minicupcakes (mám na ně konečně ten plech), dělám často domácí zmrzlinu, peču docela často různé tartes... ale s tím sladkým to nepřeháním, většina lidí sní málo a daleko víc slaného.
Hodně mizí ty zmíněné ovocné špízy.
No a pak docela často grilujeme, ale to už je jiná jídelní kapitola.
Odpovědět