| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme se rozhodli (ne)vzít si hypotéku

 Příspěvky 110 z 282 [Dalších 272 >>]
Pavel2
8.4.2011 5:01:49
Asi bych měl začat tím, že jsem mladší bratr autora, je mi 21 let a vlastní děti nemám a studuju vysokou školu. Většíny "velkých akcí" jsem osobně aktivně účastnil. Pro ty zkažené konzumní společností dnešní doby dodávám, že se v rodině se za práci neplatí, prostě oba víme, že až jednou budu potřebovat, tak mi bude také pomoženo.
O tomhle članku jsem se dozvěděl při hovoru a ze zajimavosti jsem si přečetl celou diskusi k němu a k některým názorům se prostě musím vyjádřit.

1) Naučte se rozlisit provizorní a špinavé! jsou to dvě zcela odlišné věci, které nelze zaměňovat!
Provizorní je, když nemáte na podlaze kachličky, ale natřený beton. A i ten beton může být čistý, jen to dá trochu více práce.
Špinavé je, když máte plesnivé spáry mězi kachličkama a nemusí jít vůbec o provizorium.

2) To že se rekonstruuje/staví svěpomocí nutně neznamená, že se děti okrádají o kus dětství, například:
Víte, co to je pro malé dítě moct si několik dní hrát na několika kubíkové hromadě písku ?
Při navážení materiálu se většinou jedním směrem vezl materiál a druhým děti, a podobně bych mohl pokračovat.
Nepopírám, to zajišťování aktivity dětí stojí nějakou fyzickou energii, hodně psychické aby se děti nezranily a celkově všechnu práci zpomaluje, ale určitě dětem neničí dětství.

3) Pujičky a hypotéky - je to snadné je to rychlé, všechno je hned ~g~ , ale podívejte se na druhou stranu mince. Kolik by vráti bance, v případě, že by si pujčil 500 000 CZK na pět let ? Když budu hodně optimistický, tak 600 000 CZK. Takže tím, že se uskrovnil a nechtěl všechno hned tak v podstatě ušetřil 100 000 CZK a za to se dá udělat hodně dobrá koupelna!

4) Na genech závisí, jak je člověk inteligentní, ale určitě ne, jak je či není manuálně zručný. Manuální zručnost závisí na tom, hodně toho v životě udělal. Věřte tomu, že dvacetiletý mladý muž, který drží kladivo po první v životě v ruce, bude stejně gramlavý, jako šestileté dítě! Já s bráchou jsme měli to štěstí, že nás bral s sebou do dílny děda a už jako hodně malí jsme měli "vlastní svěráček, kladívko, ...". A jako náctiletí jsme se stylem pokus/omyl pouštěli samostatně řešit různé opravy všeho možného.
A pak se hodně lidí divilo, že jsem v 18 letech nemě problémy rok a půl udržovat budovu internátu o kapacitě 150 lůžek.

A teď mě ukamenujte!
Fren
31.3.2011 15:14:36
Píšete,že než vydělávat na splátky cca 5000,- po dobu 25 let a stresovat se jen pomyšlením na ně,tak radši jste zvolil tuto cestu,abyste se mohl věnovat dětem.Váš příspěvek jsem si proto přečetla ještě jednou,ale bolí mě z něho ruce - kolik jste se toho mohli navěnovat dětem,když sám píšete,že jste dělal od nevidím do nevidím,potom šla vaše žena do práce a vy jse začal pro změnu s nutnými dodělávkami.
Nezlobte se na mě,ale pokud je 5000,-pro vás nemožně velká a stresující splátka,není to o tom,jestli do takové půjčky jít či nejít,ale hlavně o změně zaměstnání.Nebo se ceníte vy sám natak málo?
petulkapd
21.3.2011 18:04:00
Nevím sice kde bydlíte, ale jak už tu bylo řečeno 100tis za chaloupku je opravdu divné.
To že jste ušetřil tolik peněz bych klidně uvěřila. ~g~

My teď taky kupujeme baráček. Chtěli jsme původně koupit starší a udělat rekonstrukci (barabizna by tady u nás - 30km za Libercem, vyšla na 900tisíc) mám šikovného muže, ale opravy a všechno okolo by nás vyšlo minimálně na dalšího půl milionu, né-li víc, aby se v tom dalo bydlet a nebylo by to stejně podle našich představ. celkově by nás to vyšlo min. na 1400tis. ~a~

Nakonec jsme se ale rozhodli, že půjdeme do zrekostruovaného baráčku, vyjde nás sice ještě o 300tis. dráž, ale je tam všechno hotový, jen se nastěhovat.
Takže hypo nás nemine. Ale když přijdeme z práce, budeme mít čas na děti, budeme se jim moci plně věnovat, což by s rekonstrukcí opravdu nešlo!! ~a~
Dávali jsme dohromady byt - žádné obsáhlé práce. S 8.měsíčním dítěten a bylo to na palici ~d~ manžel se malému nevěnoval vůbec, buď byl v práci nebo makal na bytě, pak lehnul a volný čas prospal.

Takže u nás zvítězil dražší baráček bez práce! ~;)

Jestli jste to dali dohromady za tak malé peníze, tak palec nahoru ~R^
Ale myslím, že to v dnešní době není moc reálné, co píšete.
Hodně štěstí do další práce ~;((
JanaJana
  • 
22.2.2011 20:36:43
Mně se to celé moc líbí. Gratuluji a v dobrém závidím! :-). Začátky byly asi náročné, ale taky patřím k lidem, kteří radši snesou suchý záchod a koupou se ve škopku, než se zadlužit a trnout co bude.... A toho strašení co bude, až budou děti větší, bych se zas až tak nebála. Děti můžou být nespokojené jak ve městě, tak na vesnici, to se předem zjistit nedá. Ať si člověk vybere jakoukoliv variantu bydlení, děti být spokojené prostě v budoucnu můžou a nemusí. Dojíždění autem prostě k dnešnímu životu patří. Taky už dojíždíme do školky 10km a to bydlíme na maloměstě, bližší volná školka prostě nebyla... Takže 40km autem denně jen kvůli školce.
Pane Datle, držím Vám palce, přeju mnoho štěstí a radosti ve Vašem domečku!
My to zatím řešíme tak, že máme malý byt v maloměstě a chaloupku (patří širší rodině) 10km od bydliště, takže půl roku se tísníme v paneláku se všemi vymoženostmi jako koupelna, pračka, myčka a půl roku spokojeně pobýváme v chaloupce se suchým WC a bez koupelny a když už se opravdu potřebujeme umýt, sjedeme si domů do vany a vyprat prádlo v pračce :-)))
Ronja
  • 
22.2.2011 12:20:53
Taky to tak plánujem.Přesně z důvodů, který popisujete.
  • 
21.2.2011 22:41:10
Jakou mam profesi.Mam zakladni vzdelani rok chemicke prumyslovky, dva roky elektikar pres slaboproud rok instalateriny a no rekneme za jsem enorme prizbusobivy. Delal jsem jednu dobu v uklidove firme uklizecku.
Ale z toho bych nenasetril.
Diky tomu ze deda byl soustruznik tak jsem pochytil dost z toho a vyznam se v pocitacich. Takze ty tri roky jsem delal nako obsluha NC obrabeciho stoje a moje mzda byla pdle odpracovanejch kusu. Takze cca 150 na hodinu coz pri 200 hodinach mesicne odpoctu na deti atd dela cca 25000. a s toho se da 15t usetrit jako nic.
štěpánkaa
13.2.2011 13:29:42
to je 15000 měsíčně, kolik musel mít pan Jan plat, aby tolik ušetřil? Píše že má dělnickou profesi a také že stíhal opravovat~d~~d~~d~ No nic, to je dle mého docela zásadní nesrovnalost~Rv
13.2.2011 8:46:51
No muj nazor je ze pan mel velke stesti- tedy pokud je pravda cena nemovitosti.Ale nepise nic o pozemku? ten je zasadni dle meho nazoru k baraku?....Ale jen se mi nezda realne sporeni za dva roky 350000? Tomu neverim ani nahodou jsem maminka na materske take mame jak pan pise plat delnase...Me to prijde vychloubani vychloubani.....
Katjan
11.2.2011 23:06:07
Není to až takový problém, jak by se zdálo - my se přestěhovali celkem narychlo, protože se vyskytla skvělá příležitost, a bydlíme v úplně mrňavé vesničce, kde každý zná každého (což utužuje místní obdoba společenské kolonády - tradiční sobotní vození odpadu na místní skládku), kde se poslouchá hlášení místního rozhlasu s neodmyslitelnou ukrutánskou dechovkou, pole a roviny a loupitelné hrušky, třešně atd. atd. na vše strany, prostě rurální idyla, ale jsme jen asi 3km od krajského města, kde najdeme nejen základku, ale i gymnázium, slušně zásobenou knihovnu a hned tři hypermarkety. Je to skvělé skloubení venkovského života, kde projedou asi tři auta za půl dne a děcka z celé vsi řádí v různých chumlech v jednom kuse venku, a civilizace - a určitě to není ojedinělá situace. Držím palce.
11.2.2011 14:41:32
Miluju diskuze na Rodině a vždycky se snažím odhadnout, kam až se to dostane. Bohužel nepatřím k těm, co nezbají nikoho, kdo by se dostal až k exekutorovi díky hypotéce. Bydleli kousek od nás, bylo tam v rodině úmrtí, neznám případ úplně dopodrobna, ale došlo to až k nucené dražbě. Než k tomu došlo, zjišťovali jestli nebude chtít někdo ten dům koupit v okolí, zvýšilo by to jejich šanci dostat to na lepší cenu.
Taky jsme se dostali do problémů, i když nešlo přímo o hypotéku, dům jsme kupovali na půjčku, v té době hypotéky ještě nebyly. Opravy jsme řešili taky pomocí úvěru, na výhodnější úrok bychom se dostali až po nějaké době splácení (měnily se podmínky pro poskytnutí) a finančně to vyšlo nastejno nebo i hůře, protože banky měly sankce za předčasné splacení. Problém nastal, když manžel přišel o práci, pokud měl jěště podporu, tak to šlo, sice špatně, ale šlo, spátky byly vyšší než ta podpora, ale dali jsme to dohromady. Na pracáku byl 1,5 roku, ze socky jsme nedostali nic, byla jsem OSVČ a mohla jsem si dovolit zaměstnat člověka na zkrácený úvazek, to že každou práci nemůže dělat každý ta paní nebrala. V té době a jěště dlouho potom jsme zažívali peklo, byli jsme bezproblémoví platiči a tak mi chodili domů kreditky jako dobrým zákazníkům, ono předsevzetí to nevybrat vydrželo jen do té doby, než nebylo na elektřinu, vodu, autobus pro děti do školy nebo i na chleba. Dostali jsme se do dluhové pasti, v té době se teprve banky učily tyhle záležitosti řešit, odklad splátek jsme nedostali, i když asi půl roku po tom to už banka nabízela, přeúvěrování nešlo kvůli toho, že manžel neměl zaměstnavatele... nakonec nás zachránilo, že manžel získal práci za minimální mzdu a podařilo se mu postupně dostat v rámci podniku na lépe placené místo, i když z hlediska příjmu stále nic moc.
 Příspěvky 110 z 282 [Dalších 272 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.