| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak naučit děti číst knížky s příběhem

 Příspěvky 110 z 23 [Dalších 13 >>]
Zuzka
  • 
29.4.2011 12:02:10
Moc hezky napsané, my máme ještě dobrou zkušenost s knížky, kde je hrdinou náš Kája. Je to vytištěné přímo pro něj a pro jeho kamaráda z lavice :) Doporučila nám to známá přes stránky www.jahrdina.cz, kde jsme to i objednali. Tak kdyby vás to někoho zajímalo mrkněte na to.
16.2.2010 15:15:48
No jo, ale co dělat "proti" povinné četbě, která čtení dítěti znechutí? Připadá mi, že v povinné četbě jsou knihy, ke kterým by mé dítě s chutí dozrálo za několik let, ale musí je číst už teď, kdy jsou pro něj ještě příliš tlusté, "ukecané", náročné. Vždycky mi to tak připadalo, už když jsem já byla dítě - povinná četba byla hrozně nudná a přišla jsem jí na chuť až za pár let, pokud jsem tedy překonala k těm konkrétním knihám odpor, kterým jsem k nim měla díky tomu, že kdysi byly povinné.
Pavlína, 2 kluci
  • 
15.10.2006 22:38:59
NO vidíš, já 1. četla pohádky, povídala si s nim, četla jednu knihu za druhou... když byl v bříšku... a nic. Knížku od malinka nechtěl ani vidět. Stále chtěl aktivní hry... jezdit s autíčkem, běhat... hlavně ne sedět...Když jsem čekala 2. (2 roky po sobě), nebyl na nic takového čas a starší mi i zakazoval pouštět písničky na CD... 2. se narodil a od malinkata miluju knížky, stále chce číst... a od něj se to už trošku naučil i prvorozený, protože závidí čas, který strávím u knížek s druhorozeným. Tak jak to vlastně je?
Lída, 3 kluci a holka
  • 
6.10.2004 11:21:43
Pak byla taky nádherná scéna v seriálu MASH. Starali se dočasně o evakuovaný sirotčinec, takže např. plukovník Potter předčítal malým Korejcům uklidňujícím hlasem vojenské řády.
Jitka, dcera 10 let
  • 
1.10.2004 12:41:45
Ahoj všichni milovníci knížek a čtení. Má zkušenost je následující. Jako malému dítěti mi rodiče i babička dost četli. Když jsem se sama naučila číst (až s nástupem do školy), nikdy mě čtení moc nebavilo. S bratrem jsem sice chodila do knihovny, bavilo mě tam přehrabovat se v knížkách, něco jsem si i půjčila, ale n i k d y jsem ty knížky nepřečetla. Se čtením jako takovým jsem problémy neměla, všechnu povinnou četbu jsem přečetla. Zlom nastal asi kolem 14 roku, kdy jsem se na knížky doslova vrhla a hltala jednu za druhou a život bez knížky si dnes už nedovedu představit.
Dceři jsem četla tak od 1 roku, měla svých oblíbených 10-12 leporel, které jsme přečetly každý den hned ráno. To byl rituál. Pak teprve mohl začít den. Vždy upřednostňovala příběhy ze života před klasickými pohádkami. Když se sama naučila číst (také až ve škole) začala si knížky číst sama, chodí se mnou i do knihovny. Oblíbené knížky čte několikrát (ale v krátké době, což moc nechápu).
Myslím, že rodiče mohou dát dětem dobrý vzor, předkládat jim knížky, ale záleží pouze na dítěti, jestli se dá do čtení nebo dá přednost jiné aktivitě.
Spousta dětí, jejichž rodiče jsou náruživí čtenáři prostě nečte. Naopak jsou děti, které čtou hodně právě proto, že na ně rodiče kašlou a oni mohou utéct do světa fantazie, který je pro ně přijatelnější než jejich vlastní život.
Ale obecně to se čtením není asi žádná velká sláva, protože když jsem se dcery ptala, co ve škole nemá ráda, tak mi řekla, že čtení, protože to je prý nuda, že čtou článek půl hodiny, než to každý překoktá.
Tak nevím.
29.9.2004 18:35:53
Souhlasim s tim ze neni....muj starsi syn je naprosto vasnivy ctenar (je mu 17) cte vsude, tezko ho clovek zastihne enkde bez knizky, cte po ceste ze skoly, po ceste do skoly, zvladne cteni v jizde na kole....cte bezproblemove cesky i anglicky, bavi ho naprosto vsechny knizky..... Jeho vedomosti jsou pro mne dneska uz nedosazitelne. Ve skole je taky jeden z nejlepsich zaku. Mladsi (13) nikdy necetl, nikdy ho to nebavilo....jsem knihovnice a muj manzel miluje cteni taky, takze ze bychom to predali jenom jednomu? Nevim..ale o je zajiamve je ze mladsi neni ani moc dobrej ve skole.....
27.9.2004 23:29:03
Myslím si, že rozvoj lásky ke čtení příběhů souvisí hodně i s rozvíjením fantazie a představivosti. Strávila jsem tenhle víkend s kamarádkou a její 5letou holčičkou, která mě překvapila svojí hrou "Pojďme si vyprávět sny". Nešlo ale o vyprávění toho, co se jí v noci zdálo, nýbrž to byla branka do jejího světa ohromné fantazie - její sny přetékaly dějem a protože to byly "sny", nemusela se nechat spoutávat logickou návazností příběhu, nikdo jí nezasahoval do vyprávění. Možná, že její vynález "hry na sny" byl reakcí na dřívější nevhodné poznámky dospělých, když své fantazie předkládala jako něco, co se jí přihodilo "doopravdy".
Řekla bych, že takové a podobné hry s fantazií a vlastními příběhy mohou taky hodně pomoci k tomu, aby dítě bylo zaujaté příběhem i později v knize. Právě nedostatečně rozvinutá představivost může být důvodem k tomu, že dítě dá přednost "instatní" podobě příběhu v televizi či počítačové hře, kde nemusí samo dotvářet konkrétní podobu postav, kulis atd.
JaninaH
27.9.2004 21:03:57
Monty,
to je švanda, v naší rodině se vypráví úplně stejná historka :-)))
Totiž to, že jsem jako asi čtyřletá zničehonic vzala tatínkovi z rukou Rudé právo a začala nahlas předčítat...
Buďme rády, že ani jednu z nás zřejmě tento prvotní čtenářský zážitek nijak vážně nepoznamenal...:-)))
J.
27.9.2004 18:52:10
Monty, u nás je oblíbená taky jedna monotónní. Babička jde kolem rybníka (židličky), vykoukne vodník, něco zaskřehotá a stáhne ji pod vodu (pod židli) - děti se chechtaj. Pak jde holčička do školy, stáhne ji vodník, pak zajíček se pást, stáhne ho vodník, pak pejsek honí kočičku a oba je stáhne vodník... atd. dokud nedojdou postavy (případně pro velký zájem si dají druhý kolo). :-)
Že jdou všichni spát určitě zkusim - jako happyend půjdou spát i kluci :-)
27.9.2004 15:26:32
Rozhodně souhlasím s tím, že čtení není vizitkou rodičů. U nás doma nebylo čtení zrovna moc v oblibě, přesněji řečeno, babička s dědou mi určitě četli pohádky, když jsem ještě sama číst neuměla, ale oni sami - ani moje máma - žádní knihomolové nebyli. Naučila jsem se číst v necelých třech letech prostě proto, že jsem to chtěla umět. Oni mne k tomu nevedli. Babička vždycky vypráví, že jsem přišla k dědečkovi, když četl Rudý právo :o) a ptala se ho, co je to za písmenko, a najednou jsem uměla číst sama. Už jsem to tu někde psala, mám fotografickou paměť, takže to pro mne nebylo nic složitýho. Od tý doby neustále čtu, dětství jsem strávila v knihovně, dokonce si pamatuju, jak jednou volala matka mý spolužačky mojí mámě: "Ta vaše dcera je nějaká divná, holky si u nás hrály a ona si akorát furt četla." Myslím, že jsem za to byla nějak potrestaná... dokonce. :o)
Na druhé straně znám x rodin, kde minimálně jeden z rodičů čte a děti na čtení kašlou. Tohle je o povaze každýho z nás, od určitýho věku se děti vymezujou samy a na vzor z domova celkem kašlou. Není to ale tak tragický, jak se říká, když vlezete na nějaký literární server, najdete tam fůru -náctiletých, kteří nejen čtou, ale i sami píšou. :o)
Každopádně ale rodinný vzor nemůže nic zkazit a číst dětem příběhy je určitě správný. Těším se na to, až budu synovi číst. Zatím je malej a baví ho maximálně vyprávěný pohádky o autech, motorkách a zvířátkách, jak už všichni spí. :o)))
 Příspěvky 110 z 23 [Dalších 13 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.