| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Spojené nádoby

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 248 [Dalších 228 >>]
Lenka 3děti
  • 
27.11.2008 13:53:21
Nedá mi to, ale musím se zastavit u této diskuse, toto je už na samostatný článek a spíše do odborného časopisu. Ošetřovatelské standarty je pojem, kterému rozumí opravdu jen sestry a s úvodním článkem nemá nic společného. Pacienta, který má zdravotní problém, vůbec nezajímají ošetřovatelské standarty, systémové chyby a podobně, on potřebuje pomoc. Tomuto požadavku by měla být přizpůsobená péče. Ošetřovatelské standarty občas zapomínají, že každý člověk je individualita a každé zdravotnické zařízení má jiné problémy. Dokud budou tvůrci ošetřovatelských standartů teoretici, tak nikdy nebudou fungovat v praxi. Klasický důkaz je systém celoživotního vzdělávání sester, honba za kreditními body naprosto degradovala veškeré konference sester jen na dotaz za kolik bodů a né o čem bude přednáška. A to se přenáší i do péče o skutečné pacienty. Já bych systémovou chybou nazvala registraci sester. Otázka do diskuse: pod pojmem pacient vidí člověka už jen neregistrováné sestry, co vidí registrované radši neříkám, nechci pacienty přirovnat k nějaké věci.
koko
  • 
27.11.2008 13:19:59
Děkuji vám za pěkný článek.Já i můj manžel jsme zdravotníci.Se vším co jste popsala se denodenně potýkáme.Přesto oba děláme svou práci rádi a snažíme se nenechat si to znechutit lidmi,kteří jsou nepříjemní,arogantní-protože oni mají přece svá práva!! Ale kde jsou naše práva? Proč pacient co si ve tři ráno přijde nechat ošetřit dva dny naražený palec nechápe,že se na něj zlobíme?Přijet do nemocnice Rychlou záchrannou službou s teplotou 37,2 je taky běžné.Takové taxi zdarma.A ještě musí být lékař teď hned na místě.Nechci se víc rozepisovat.Přála bych si,aby se to někdy zlepšilo.Pracuje se líp když se lidi umí domluvit a pochopit.Doba není příznivá na dobrosrdečnost.Pak ale přijde stařenka,která mi podá ruku a řekne:"Děkuju,moc jste mi pomohla." A já z toho mám dobrý pocit na dlouho.Proto mám svojí práci ráda.Takže přeji všem méně stresu a zdravotníkům více hodných pacientů.
kili
  • 
26.11.2008 17:48:26
Nevím, kdy jsem si my dva spolu potykali.

- To je ale mluvení, obsahově nedostatečné i v rovině teoretické.

- Já jsem nepsal, že neznám sesterské standardy, ale něco úplně jiného. Standardy jak ošetřovatelské (pojem sesterské je vulgární), tak obecné, jsou věcí, kterou se zabývá každé akreditované pracoviště, takež i mé a tak i já.

- Major Terazky pravil : " Nie je šetko, čio ta trpytí, opakujte to po mně ". Na to vojín Kefalín odpověděl, že to nedokáže.

- Váš problém je nepochopení věci v celé její šíři i hloubce, a hned potom nepochopení toho, co jsem vyjádřil. Také asi to, že třeba M. Gordonová et al. věci založily poněkud jinak a v jiných podmínkách, než jsou zdejší a pojetí NANDA tak vychází z úplně jiného postavení sestry tam a tady. Žel je to i tak, že mnohé aktivistky v ČR jsou příliš povrchní, než aby pochopily smysl standardů nejen ošetřovatelských.
Líza
26.11.2008 17:38:33
Kili, mluvím o skutečných, systémových chybách.
A o skutečných chybách z neznalosti profilu účinku léku.
Sesterské standardy neznáš? No vidíš. Ty naše musí vycházet z toho, co je. Některé zahraniční ale přecházejí neklidu úplně jinak, a mnohem efektivněji, než jak je to u nás - ostatně, u nás mu prostě nepředcházíme (v mnoha případech to prostě nejde), jen hasíme následky toho, že nebylo možno předcházet.
Kili, ty jsi hodně alergickej na to, že není všechno zlato, co se třpytí, že?
kili
  • 
26.11.2008 17:27:02
Tlumení neklidu není můj obor. Přesto obecně : Jestli má někdo blízko k celoživotnmímu vzdělávání sester (navíc svého času) a při tom i ke tvoření standardů péče, je to skoro protimluv. Všelijakých spisků od zeleného stolu, vytvořených teoretiky, je přehršle. Jsou Eskymáci, kteří radí obyvatelům Konga, jak se chovat v období tropických dešťů.

Systémové chyby neprolínají celé zdravotnictví, ale jistě jsou, a to tak, že ne zřídkavé. Somatická oddělení, to je pojem, který odráží naprosté nepochopení smyslu zdravotní péče, stejně jako nepochopení vlastní kompetence hodnotit kvalitu lékařské péče a znalosti lékařů.

Jestli za daného stavu a z něj plynoucích možností někdo zvažuje a pak volí menší zlo, nemusí to znamenat neznalost vedlejších účinků léků. Jestli ale někdo si přečte pár útržků a z nich charakterisuje celou problematiku, je to známka nepokorné pýchy ne-li narcismu.
kili
  • 
26.11.2008 16:58:19
To : Bibi

Pěkný příspěvek. Díky.
26.11.2008 14:35:21
Maceško, moc děkuji za článek.
Mluvíš mi z duše, na Rodinu už nechodím a žiju v klidu, své pacientky varuji před "odbornými" radami z podobných stránek a jsem spokojená.
Přeji hodně sil , máš můj největší obdiv, jak všechno zvládáš.
Bibi z Krkavčic
Líza
26.11.2008 6:33:51
Šarbar, jsem zdravotník, svého času jsem měla velmi blízko k celoživotnímu vzdělávání sester a k tvorbě různých standardů i k překladům standardů cizojazyčných, například pokud jde o neklid.
Takže znovu říkám - a nevíš-li to, doplň si znalosti - jde o systémovou chybu (tzn. ne o tvoji, ale o chybu systému), která pacientům škodí. Je tím prolezlý celý český zdravotnictví. Odvíjí se to od velikosti pokojů, jejich vybavení, množství personálu a dalších věcí.
Pokud ale ani nevíš, že správně se to dělá jinak a tlumení nebo fixaci je pak nutné použít jen u zlomku těch pacientů, které z nedostatku jiných možností tlumíme u nás, pak je problém i u tebe, součástí odbornosti je i vědět, který věci nedělám optimálně z objektivních důvodů.
(A to - všimni si - ani nemluvím o tom, že kolikrát jsem byla svědkem toho, že na somatických odděleních byli staří a zmatení pacienti "tlumeni" léky, které jejich zmatenost ještě více zhoršovaly a stačilo tyto léky vysadit, a lidi měli jasné vědomí - to je taky klasický, učebnicový příklad - za to ale nemůžou sestry, ale doktoři, ani ne systém jako u toho "vyrábění" neklidů při nemožnosti dodržet režim, který brání vzniku stavů zmatenosti, ale neznalost doktorů, co na starém, organickém terénu některé léky provedou.)
helena 6
  • 
25.11.2008 22:03:54
.. pod tím slovem "ufňukanost"
mi to vypadlo :-D
helena 6
  • 
25.11.2008 22:03:10
Paní ale asi nebyla ufňukaná, spíš hypochondr. Ale pravda je, že pod tím slovem se skrývá lecjaké chování.
Jenom jsem chtěla podotknout, že pokud jsem opravdu "marod", tak ani moji blízcí nemohou očekávat nějakou pohodičku, úsměvy. Nejsem robot. Natož pokud natrefím na protivu doktora.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 248 [Dalších 228 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.