| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Klíčovou dírkou – Škola rodiče volá!!!

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 40 [Dalších 10 >>]
Xantipa
  • 
5.10.2004 17:14:05
Tady nejde o docházku do školy. Můj syn usoudil, že jeho kamarádi chodí do školy sami, takže on si do školky taky dojde sám. Takže tam chodí sám a já jen zavolám učitelce, jestli došel. Tady jde o doházku na kroužky. Často končí za tmy. Dítě pak nemůže jít v 6 či 8 letech samo domů. Ráno do školy jde houf dětí, večer z kroužku by dítě mělo jít samo? V dnešním době to není moc bezpečné. To není o tom, že děti nejsou samostatné. Já osobně si myslím, že moje děti jsou mnohem samostatnější než jsem byla v jejich věku já. Rodiče jsou zaměstnaní a děti musí zvládnout spoustu věcí, které já jsem jako dítě nemusela.
Xantipa
  • 
5.10.2004 17:06:41
Já osobně neberu ježdění na hokej jako oběť. Jsem ráda, že dělá něco, co ho baví. Taky nestíhám, mám ještě dceru 15 a syna 2 a kousek. Vždycky když jsem se snažila o víkendu všechno dohnat, dcera říká: "vykašli se na to, mně je to krášlení domova volný. Pojeď s námi na kolo." Takže udržuji jen nezbytný pořádek /aby nebyl bordel/ a o víkendech se zcela věnuji dětem, dokud to ještě chtějí. Až si budou chtít víkendy trávit podle svého, můžu uklízet a vytvářet kulturní prostředí až do omrzení.
5.10.2004 17:03:12
Já to měla podobně... Taky nebyl čas na to, aby nás naši někam vodili - jsme 4 sourozenci:-)

Do první třídy mě první den maminka doprovázela, od 2. dne jsem chodila sama. Je to 6 zastávek šalinou a přes 2 (i tehdy) frekventované křižovatky. Po vyučování jsem jela další 2 zastávky k tetě se najíst, pak zpátky domů. V 5 třídě jsem začala "vodit" i sestru. Chodila jsem na gymnastiku a do dramatického kroužku, všechno sama.

Jenže... Je to 20 let a jak bylo řečeno, za tu dobu se hodně změnilo:-( Mě třeba s klidem v 5 letech poslali nakoupit mlíko a rohlíky, nebo mě posadili na autobus k babičce - 55 km... Jen řekli řidičovi, že tam sedím a že si mě babička vyzvedene. A to nebyla doba mobilních telefonů, aby se dalo všechno "pojistit".

Stejně si ale myslím, že jsou dnešní děti vychovávány strašně nesamostatně. Samozřejmě že každé dítě je jiné, ale celkově si myslím, že mezi 6-8 rokem by klidně mohlo zvládnout cestu do školy samo - pokud mu ta škola nekončí večer, nebo není přes celé město, jistě...
Valkýra
5.10.2004 16:45:16
Jinak - se mnou to bylo tak, že jsem chodila do školy od první třídy sama, na kroužky jsem nechodila, nikdo neměl čas mě doprovázet. Nikam jsem nechodila ani jako starší, až jednou týdně do jazykovky - tramvají, ale to už mi bylo 12 let.
zdena
  • 
5.10.2004 16:37:42
Na tridni schuzky chodime s manzelem oba, druhe dite je postizene a uz si to asi nikdy neuzijeme, tak to proste nechceme propast. Jednou prisel pozde, delili firmu a bylo to celkem slozite jednani, sedl si na druhy konec tridy. Pani ucitelka nam pres pul hodiny kladla na srdce, at opravdu deti nosi mic na telocvik v tasce, nebo jim utece a ona ho honi po celych Dejvicich a deti zustanou na chodniku samy... Vim, ze na me vydesene hledel a pak se ptal, proc mame dite v pomocny... Ted je ve waldorfske skole a jsme fakt spokojeni, i kdyz nepatrim k rodicum, kteri si mysli, ze je to vselek a nej nej nej. Proste jen mame dite, kteremu tento typ skoly fakt sedi a nam to sedi take, s ucitelem si tykame, zapojujeme se do vsech akci a problemy se opravdu resi. Tridni schuzky jsou ve sborovne u velkeho stolu, uvari se caj a trvaji i tri hodiny.
Valkýra
5.10.2004 16:36:02
Dcera je docela samostatná, možná to zkusíme o něco dřív. Největší strach mám, že potká cestou kamarádku, zapovídají se a vlezou pod auto (to se stane i dospělým). Jako řidička mám s hloučky povídajících si dětí špatnou zkušenost, ale snažím se předvídat, co mohou udělat. Ovšem mnozí jezdí jako cvoci. Z toho, že by si spletla tramvaj bych neměla stach už teď, ani se nebojím, že by netrefila.
Loni jsem se snažila co nejvíce šetřit časem, vybírat kroužky blízko bydliště, pokud možno přímo ve škole. A nakonec to dopadlo takhle - jezdíme přes celé město. Jen mě mrzí, že jsem pak večer nervozní z toho, že nestíhám vytvořit trochu kulturní domov, že jsme pořád v poklusu, že víkendy padnou na to, co nestihnu v týdnu, kdy "taxikařím". Kdybych tak věděla, co je důležitější.
zdena
  • 
5.10.2004 16:27:41
Prestehovali jsme se na venkov a od treti tridy zacala mala chodit do skoly SAMA. Jen pul roku, nez jsem zjistila, ze nic neumi, a dala ji na waldorfskou skolu a taxikarim opet. Ted je v seste a na krouzky opravdu chce a i kdyz na nejake jako mala nechtela, ukazaly se prospesnymi. Jo a mimochodem: ja sama musela sedm let jezdit z vesnice do okresniho mesta do hudebky a nenavidela to. Ted ve triceti jsem se dostala na vysoukou a mam povinne klavir. A je to super, ze alespon neco muzu vypustit, protoze zahrat jednoduche pisnicky jsem proste nezapomnela a to ostatni se lehce oprasi. Takze to je fakt otazka, jestli se doslova a do pismene obetovat a doprat diteti krouzky nebo ne.
Kja
5.10.2004 15:47:08
Kdy pouštět dítě samotné...:
Záleží na dítěti, jak je samostatné, zodpovědné a hlavně jestli nepanikaří. Kolem 10 let už by to mohlo zvládnout každé. Aspoň tak mluví moje zkušenosti. Mladší syn v té době začal chodit do matematické třídy ve škole vzdálené cca 20minut pěšky (ač jsme z Brna,je to nejlepší takhle, doprava jede velkou oklikou a trvá to ještě déle). Je typický "nesamostatný chlapeček", ještě dnes ve 13 je schopen se "ztratit" i cestou do obchodu :-( Přesto jsme s chozením do školy neměli problémy, nebo ne větší než se zbytkem praktického života. Po cestě má taky jednu docela hnusnou křižovatku.
A kamarádky syn (stejně nemožný jako můj) začal do té školy dojíždět v 10 i když je mimobrněnský. Několikrát sice dojel někam úplně jinam, když si třeba spletl tramvaj, ale rychle se vstřebalo.

p.s.
A nemyslím si, že všichni kluci jsou nemožní, starší syn byl odmalička samostatný a bez obav jsem ho pouštěla mnohem dřív :-)
Xantipa
  • 
5.10.2004 14:54:11
Pettino, souhlasím s Vámi. Je těžké rozhodnout se, jestli to, co děláme, je správné. U dětí to ukáže čas. Jistě ani Vy, ani já, bych dítě do kroužku nenutila, kdyby nechtěly. Jsou to ale časově i finančně velmi náročné aktivity. Můj nejmladší by taky chtěl hrát hokej, vidí to u toho staršího. Asi za rok ho necháme, aby měl stejnou příležitost. To ale na zimáku asi budeme spát, protože bude chodit do jiného odddílu. Jinak si myslím, že v 10ti letech by už můj syn mohl na hokej chodit sám. Dívky bývají samostatnější. Ale zase záleží na tom, v kolik kroužek končí. V zimě v 7 hodin je už tma a to bych se asi ještě bála nechat dítě cestovat městem samotné. Je to těžké. Asi to všechno ukáže čas.
Rani
  • 
5.10.2004 14:51:30
Na to je těžká odpověď.Záleží na dítěti, jak cestování zvládne a jakou máš k němu důvěru podpořenou zkušeností. Já jsem jezdila přes půl Prahy do školy od 3. třídy včetně jednoho šíleného přechodu, kde se dodnes bojím jako dospělá. Zvládala jsem to s přehledem a s tím že jsem ještě 4x týdně zvládala tu gymnastiku k tomu zas na druhém konci Prahy...Jenže je to 24 let a města se změnila, chování lidí je jiné a děti jsou jiné. Sama mám děti ještě malé - 3 a 1 rok, takže na tohle rozhodnutí mám čas, ale zatím myslím,že bych dítě v dnešní době samotné pustila nejdřív v těch 10. Ale to by muselo být hodně klidné a zodpovědné.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 40 [Dalších 10 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.