Re: Vánočka - vše kolem kynutí
Já když peču z droždí, tak dávám jen špetku a nechávám cca 3/4 hodiny, ten kvásek utíká z hrnečku, to se pozná snadno
. Mrkni třeba sem
http://www.pekarnomanie.cz/klasicky-kvasek-z-drozdi/
http://www.pekarnomanie.cz/omladek/
Správné nakynutí poznáš podle reakce těsta, když do něj zatlačíš prst,tak se důlek pomalu vrací. Nesmí zůstávat ani se vrátit moc rychle. A trvat to fakt může dlouho, jsou to těžká těsta, neztrácet nervy. Taky se říká zdvojnásobit objem, ale u těžších těst to tak úplně být nemusí, ale zvednout výrazněji objem by mělo. Já dělávala tu chybu, že jsem měla špatnou představu o nabytí toho objemu, nechávala jsem moc krátce, až s chlebem jsem se naučila, jak výrazná změna to je.
Odpovědět