Zuzana+Terezka |
|
(1.8.2012 11:45:22) ..... a neuživili jsme se. V našem sortimentu byly i klasické stánkové věci (hot dogy, různé hamburgery, teplé toasty, smažák atd atd), ale dělané hodně jinak, s hromadou zeleniny a vždy s nějakou nadstavbou oproti ostatním stánkům, domácí dressingy, langoše byly třeba s česnekovou zakysanou smetanou a jarní cibulkou, v nabídce byly zeleninové tortilly, různé zapékané bagety s hromadou zeleniny, saláty, prostě jsme se snažili mít moderní a civilizovanější fast food. Fair trade espresso, capuccino a čaje s hnědým cukrem jsme prodávali. S hygienou problém nebyl, člověk jen u pracovních a hygienických postupů musí dost přemýšlet, aby všechno bylo z hygienického hlediska ok. A taky je to tedy větší investice do vybavení. No a co myslíte .... 100 x denně jsem odpovídala na dotazy, jestli máme párek v rohlíku, langoš s kečupem a hranolky s tatarkou ..... Upozorňuji, že cena našeho sortimentu byla naprosto srovnatelná s ostatními stánkaři. Takže v ceně to rozhodně nebylo. Měli jsme poměrně dost stálých zákazníků, kteří si náš stánek opravdu oblíbili a chodili k nám mlsat pravidelně. Protože já jsem se fakt snažila jednotlivé produkty hooodně vymazlit. Ale ti nás prostě neuživili. Stánek byl na jediném autobusovém nádraží stotisícového města. Stánky jsme tam byly dva. Ve druhé byla špína, smrad, vše smažené a prodával se tam alkohol, to my jsme neměli. My jsme to po roce vzdali, tento stánek je tam dodnes. Prostě jsem neměla psychicky na to, když se mě deset matek denně s dětmi v kočárku zeptalo, jestli máme párek v rohlíku nebo teda aspoň krokety s kečupem. Normálně jsem to vzdala. Vzhledem k tomu, že gastronomie je můj celoživotní obor, jídlu se hodně věnuji, tohle pro mne bylo kruté vystřízlivění ..... :-( My jsme ještě původně s manželem pražáci, tak jsme si říkali, že třeba v Praze by to šlo lépe ..... ale těžko říct....
|
susu | •
|
(1.8.2012 11:49:25) Člověče, to je smůla, já bych takový stánek ráda navštěvovala. Neumím ti říct, v čem byl problém, že to nevyšlo.
|
Nevímsirady |
|
(1.8.2012 12:18:09) taky bych si něco takového dala velmi ráda na jídlo, můj manžek taky
Ale na druhou stranu se nedivím, že takový stánek nemá odbyt, stačí mrknout občas do košíků v obchodech, co lidé jedí a je jasné, že všechno jiné jen né jídlo Navíc spousta dětí ani zeleninu a ovoce prostě nejí (kromě většiny dětí z rodiny ) - třeba ty moje, salát do nich prostě nedostanu , i když nechápu proč
|
susu | •
|
(1.8.2012 12:27:46) No, dcera taky zeleninu nějak nejí, ale manžel a já jo, tak by to asi šlo se najíst u takového stánku.
|
|
adelaide k. |
|
(1.8.2012 12:46:42) Bathory, myslím že ani většina dětí na rodině, stačí mrknout do "nejedlických" diskuzí
Mmch, moje děti salát taky nejedí, v žádné úpravě. Syrovou zeleninu uznávají jenom jednodruhovou, na talířku. Nicméně minule ve dvou spořádali celou (dost velkou) okurku, šest bílých paprik a cca půl kila rajčat (připravené v kuchyni pro všechny ) Čekala jsem co jim z toho bude ale naštěstí mají kachní žaludky
|
Lída + 4 |
|
(2.8.2012 19:37:42) Adelaide, upřímně řečeno, já ty míchaný saláty taky zrovna nemusím nemluvě o tom, že tam vždycky nacpou nějakou zálivku, a to už mi nechutná vůbec. V tomhle oceňuju saláty v McD nebo KFC, protože tam aspoň ten blbej dresink dostanu ZVLÁŠŤ, takže si ho buď nevezmu vůbec, nebo ho nejím.
|
|
|
Zuzana+Terezka |
|
(1.8.2012 13:26:39) Přesně .... stačí kouknout lidem do košíků při nakupování A my tam právě měli jídlo i pro "nežrače" zeleniny, pro děti různě zapejkaný tousty nebo bagetky, ale prostě ta poptávka po hranolkách a párcích v rohlíku byla tak obrovská, že můj muž říkal, že už na to kašlem, že si koupíme vozejk a budem po městě prodávat párky Ale třeba cizinci, ti u nás nakupovali hrozně rádi a ze všeho byli děsně nadšený
|
Ropucha + 2 |
|
(1.8.2012 15:18:31) Zuzano, a nechcete to ještě zkusit jinde? Třeba to bylo nešikovné místo, kde převažovali jiní cíloví zákazníci, než byste potřebovali? Pořád se zdráhám uvěřit tomu, že by většina lidí včetně rodičů s dětmi vyhledávala k jídlu odpad ...
|
Zuzana+Terezka |
|
(1.8.2012 16:43:55) Zkusíme. Časem. Jiný obor stejně neumíme a tohle umíme dobře. Taky tomu prostě nevěřím, že se v ČR budou jíst do konce světa hranolky s tatarkou Ale vzhledem k tomu, že oba s manželem pracujeme už leta v různých restauracích, si o stravování čechů už nebudu dělat žádné ideály. Protože pokud je v polední nabídce smažený sýr s tatarkou, vařeným bramborem a salátem, mohu přísahat, že 80% lidí se zeptá, jestli můžou dostat místo vařených brambor k sýru hranolky A ideálně místo salátu více tatarky. A to si opravdu nedělám legraci, máme to několikrát spočítané
|
Katka,kluci 9 a 13 | •
|
(1.8.2012 17:00:34) Věřím, skutečně...musím občas fakt vrtět hlavou nad radami třeba Pohreicha personálu ve venkovské hospodě...On má pravdu, že lze uvařit z dobrých místních surovin dobré jednoduché jídlo - ale ta realita poptávky je prostě jiná : lidi fakt houfně chtějí vidět na talíři hranolky, nějaké maso (ideálně vysušené kuřecí bez chuti nebo smažené v trojobalu)a OBLOHU (jak se nad tím vždy ofrňuje) - hlavně aby toho bylo za ty peníze HODNĚ!!! Přece nedají 90 Kč za "obyčejný" jídlo jako je španělák, nebo kotletu s brkaší...Já to vidím furt, i ve vlastní rodině... Lidi na jídle jednak hrozně šetří a taky se v něm nevyznají, nedokážou ocenit kvalitní maso, nepoznají kolikrát rozdíl mezi pravou svíčkovou a nějakým zadním a diví se, proč je ten biftek tak drahej, když ho tam a tam mají levnější...to že tam a tam je z kýty a málem si na něm vykloubíš sanici jim je jedno... je prostě levnější.Zrovna tak neocení nějakou pomalu připravovanou mňamku, hotovku - je to moc "obyčejný" Věřím tomu, že v Praze si dobré restaurace najdou svoji klientelu, ale mimo Prahu je to hrozně těžké.... Stačí mi občas pozvat maminku nebo tchánovce - celou dobu posloucháme, jak je to "drahý", jak to je hrozný, a jak to je možný...já bych na hospodu neměla nervy.
|
|
angrešt |
|
(1.8.2012 21:10:16) Zuzano, doufám a věřím, že uspějete! Moc držím palce a pak dejte vědět, kde máte stánek, naplánuju si tam trasu výletu
|
Zuzana+Terezka |
|
(1.8.2012 23:03:14) Díky vám všem za podporu, je to moc milý, musím říct, že jste mě fakt potěšily Protože já už nějak ztrácela naději. Stačí se někdy podívat na pořad Prostřeno, co lidé jedí a co jim chutná a propadám zoufalství A to fakt nejsem žádný gastro začátečník, taže už bych měla být poučená .... jenže mě to nedá a nedá a pořád budu asi lidem cpát kvalitní espresso a teplé croissanty. Ale má to cenu, když o to lidi nestojí ? Manžel mi kolikrát navrhoval (je také z oboru), ať se na to vykašlem a uděláme klasiku, párek, pivo a nazdar. Jenže já měla pořád pocit, jak kdybych se prostě za prachy prodávala .... dělala bych to úplně proti vlastnímu přesvědčení. Z představy, že prodávám lidem přesmažené hranolky s kečupem se mi dělá mdlo. Protože jídlo je můj koníček i moje práce i moje radost No, takže jsme to radši prozatím zabalili ..... Ale od té doby v podstatě doma nemluvíme o ničem jiném, než co spácháme dál. Až splatíme dluhy
|
Zuzana+Terezka |
|
(1.8.2012 23:46:23) Jen ještě doplním, aby to nevypadalo, že mám něco proti hranolkám ..... Řekla jsem si ok, budeme mít hranolky. Jenže já nemohla mít normální hranolky, já musela mít alespoň steakové hranolky, aby to za něco stálo. Tatarku jsem taky nemohla mít obyčejnou, ale nějak vylepšenou, takže jsem dělala tatarku z majonézy, cibulky, okurky, soli a pepře. Nahoru jarní cibulka na ozdobu. No a protože samozřejmě nepřichází v úvahu, abych používala na jídlo plastové obaly, nutně jsem musela mít ty hranolky v papírových kostičkovaných kornoutech alá francouzské bistro ....... No tak mi řekněte, co se mnou Zabít málo
|
Alraune |
|
(2.8.2012 0:35:21) A ani to nezabralo? Myslím, že v Praze by měl takový stánek slušnou šanci přežít, kdyby jídlo bylo aspoň trochu "zábavné".
|
|
Binturongg |
|
(2.8.2012 0:39:36) Zuzko - slintám nad Tvým popisem "fast foodu" - ale obávám se, že jsi spíš kuchařka do domácnosti, v lepším případě do restaurace, ale byznys je úplně něco jiného
Moje kamarádka (viz níže) vedla skvělý (tedy jak pro koho) stánek 5 let od května do října - loni to zabalili. Nejprce zkusili přejít na ten předsmažený humus, ale zřejmě proto, že nadále trvali na grilovaných rybách a čerstvém mase, což něco stojí, což nemají lidi rádi (jednou je to stánek, tak má mít čtvrtkilový steak za 30Kč, jinak je to zlodějna), a protože vařili tu báječnou kávičku, x druhů, dál to prostě nešlo...
|
|
Eilatt |
|
(2.8.2012 8:32:48) Zuzko, k tobě do stánku bych šla hned Já netrvám ve stánku na biokrůtích prsech s bio salátkem, ale něco jiného než jen buřt, langoš a hranolky se smažákem bych si dala. Třeba jak tady někdo psal o cizině, když to jde tam, tak by mohlo i tady. Ale lidi chtějí hlavně levné jídlo, kupní síla tady není velká a na jídle se na rozdíl od jiných věcí boužel šetří a třeba mnohá čtyřčlenná rodina by na časté stravování v dražším stánku ani neměla. Takže možná by jste se uživili jen ve velkém městě, v hornídolní určitě ne. Nedávno jsem četla o nějakém američanovi, co dělá podobné "pokusy" s fastfoodem, nevím jestli mu to jde, nebo už taky bohužel zkrachoval....
|
|
Lída + 4 |
|
(2.8.2012 19:41:17) Zuzano, zní to všechno moc dobře... v takovým stánku bych nakupovala ráda. Ale mně osobně HROZNĚ vadí jedna věc: do spousty takovejch jídel se cpe syrová cibule, takže pak si nevyberu nic (asi na ni mám nějakou alergii, když ji nedopatřením sním, bolí mě pak zbytek dne příšerně v krku).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mar | •
|
(1.8.2012 12:28:24) Mrzí mě, že vám to nevyšlo. Já bych do takového stánku také chodila, ale my bychom vás nevytrhli :) Myslím, že důvodem vašeho neúspěchu jsou bohužel špatné stravovací nývyky stále ještě většiny populace, ale myslím, že se to pomalu zlepšuje a stále více lidí žádá kvalitní a zdravé - nebo alespoň méně nezdravé - jídlo. Přeji ti, aby to příště vyšlo.
|
|
Katka,kluci 9 a 13 | •
|
(1.8.2012 13:13:11) No, konečně se ozval někdo s konkrétní zkušeností... Oni totiž lidi, co píší na rodinu o zdravé stravě pro děti nejsou převládající skupinou zákazníků stánků.A pokud většina zákazníků chce stejně hot dog a hranolky, tak se samozřejmě nic moc změnit nemůže...Konkrétně na tom autobusáku - tam asi málokdo jde do stánku "na oběd" , většina lidí to má jako výplňovku při čekání na bus - dá si zkrátka buřta a pivo.
|
|
hbf |
|
(1.8.2012 13:29:11) Takže tady máme názorný příklad, že o takový stánek bohužel není dostatečný zájem.
Máte můj obdiv, že jste místo "dobrých" rad jiným stánkařům šla s kůží na trh.
|
|
|