| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Léto, turistika a zdravé jídlo pro děti

 Celkem 99 názorů.
 Katka,kluci 9 a 13 
  • 

Stánečky 

(1.8.2012 9:28:27)
Stánky jsou opravdu povětšinou průšvih. Něco jiného je jednou za čas na výletě nebo na koupadle..ale pokud jste třeba týden na kolách či na vodě a máte se stravovat tímto způsobem, třetí den už to fakt nejde...hranolky, párek v rohlíku, hambáč,langoš,klobása, utopenec - jak přes kopírák. Musí se najít KAMENNÁ hospoda, tam už je přece jen větší šance přes oběd dostat normální jídlo...Na kolech to není takový probém, absolvoval jsem ted Sázavu na lodích a pár opravdu dobrých obědů proběhlo -ale vždy v restauraci, stánky jsou fakt na to dát si tam pivo.
 susu 
  • 

no jo 

(1.8.2012 9:33:56)
Nabídka jídla u stánků je zoufalá. Asi s tím ta hygiena opravdu souvisí, stánkové vyvařovací možnosti jsou minimální a možnosti úklidu nábobí zpravidla taky.
Teda instantní polévkou by se mi stánek ale taky moc nezavděčil.
 Martina, 2 deti 
  • 

Re: no jo 

(1.8.2012 9:51:30)
A co předem připravené saláty v plastových miskách? To přece stačí jen vyndat z ledničky a přidat jednorázovou vidličku. Myslím, že problém není ani tak v hygieně jako ve špatných návycích a lenosti stánkařů něco měnit.
 Jája 
  • 

Re: no jo 

(1.8.2012 9:56:43)
A proč by to ti stánkaři dělali? Takhle to mají bez problémů, rychlé a rozumný vejvar. Vždyť si musejí vydělat na zimu, kdy tato práce není. Já je na jednu stranu chápu, na druhou s tím taky nesouhlasím. Myslím, že pravidla hygieny, kdy restaurace musejí mít samostatný prostor třeba na vytloukání vajec, jsou někdy zbytečně přísná. Hygiena ano, ale měla by být rozumná.
 Katka,kluci 9 a 13 
  • 

Re: no jo 

(1.8.2012 10:00:11)
To jsem nevěděla, o těch vejcích... takže mnou vychválené stánky se snídaní ve formě vajec asi porušovali hygienický předpis..no,takováhle hygiena prostě vede k tomu, že budeme všude jíst akorát z mrazáku vytažené usmažené blafy...
 Katka,kluci 9 a 13 
  • 

Re: no jo 

(1.8.2012 9:57:04)
Taky myslím - zažila jsem letos i 2 stánky v kempech, kde nám ráno vyráběli míchané vejce na cibulce, "hemenex", obložené talíře (šunka, sýry, máslo)... takže někde to jde.
 hbf 


Re: no jo 

(1.8.2012 10:08:06)
Tak si některá otevřete v kempu stánek se zeleninovým salátem, nic vám nebrání. Třeba tu příští rok bude článek o tom, jak v kempu U tří bobrů zkrachovly dva buřtstánky, třetí přešel na plastové zeleninové saláty a stojí se před ním fronty již od úsvitu.

Nikdo nás snad nenutí u těch stánků jíst celou dovolenou. Kdo stánková jídla jíst nechce, může si zajít jinam do kamenné hospody, nebo si vézt něco s sebou.
 liška 


Re: no jo 

(1.8.2012 10:22:56)
pravda, nikdo nás nenutí, ale ona restaurace je zase podstatně dražší, očekává se, že si objednáte pití atd.

po Čechách nejezdíme, ještě jsme nenašli důvod proč.

víkendy i dovolené trávíme zpravidla v Německu i jinde v Evropě. na restuarace v zahraničí tuplem nemáme prostředky a taky tím nechceme trávit čas. stravujeme se výhradně v bistrech a nejíme jen párky, langoše, klobásy a podobně. v Německu to jde, ono tam toho jde víc. příklad, Lužická jezera, celý den na kole, rozhledna v lese a pod rozhlednou valník, hotový hrachový eintopf, možno s vařeným párkem, pečivo, nápoje. za pár euro. a to zdaleka nebyl ojedinělý případ, podobných stánků jsme zažili už povícero. a vždycky bylo plno.

když to jde v Německu, proč u nás ne? a tak je to u nás se vším ...
 Katka,kluci 9 a 13 
  • 

Re: no jo 

(1.8.2012 11:12:17)
No tak k tomu "po Čechách nejezdíme, ještě jsme nenašli důvod proč" se snad ani nemá cenu vyjadřovat...A "za pár euro" se tady v restauraci přes poledne najíš poměrně slušně...Obědové meníčko pořídíš za 3 - 4 EURA.
 Katka,kluci 9 a 13 
  • 

Re: no jo 

(1.8.2012 15:21:58)
Ale já se ted na dovče fakt několikrát mňamozně najedla v obyčejné hospodě - hotovky typu pečená kachna,kuře,svíčková,ptáčky, polévky - to se dost zlepšilo, dřív byla i v hospodách většina jídel smažené mražené polotovary - nemluvím o hospodách ve městě, kam lidé chodí z práce na obědy, mluvím o turistickém "venkově".
 liška 


Re: no jo 

(2.8.2012 11:37:21)
tak se, Katko, nevyjadřujte, to je vaše právo, stejně jako to moje se vyjádřit. když jíme po Čechách v restauraci, zpravidla platíme 400 - 500Kč. venku se umíme u stánku najíst za 10 - 15 eur. kompletní menu za 3-4 eur jsme ještě nikde nenašli ... a abych to upřesnila, jezdili jsme po Čechách do té doby, než jsme zjistili, že jinde za méně peněz dostaneme lepší servis. řekněte mi jeden důvod, proč bych měla platit víc za horší servis a budu o tom přemýšlet.
 hbf 


Re: no jo 

(1.8.2012 11:59:47)
Tak samozřejmě že v jiné zemi jdou jiné věci. V Indii třeba jde, aby zubař ordinoval na ulici.

Buřtstánky se uživí dobře, protože lidé nehledí na to, co jedí, to je stejné jako v obchoďáku, kde seženete tuny dost bizarních potravin, ale pořádné jídlo, aby člověk pohledal. Až každý druhý zákazník buřtstánku bude chtít zeleninový salát a po záporné odpovědi odejde bez utracení jediné koruny, tak tam ty zeleninové saláty budou od příštího týdne nabízet.

Jinak pokud se vám v ČR natolik nelíbí, že jste dosud nenašla důvod se tu porozhlédnout, tak by stálo za úvahu přestěhování někam jinam a zbytečně se netrápit ...
 hbf 


Re: no jo 

(1.8.2012 15:50:17)
O pár řádků níž píše paní, že takový stánek provozovala a musela to zavřít, nebylo dost zákazníků ...
 liška 


Re: no jo 

(2.8.2012 11:32:21)
Hanko, děkuji za radu, to by mě nenapadlo se přesunout jinam. ono to ale není taky easy se dvěma dětma, zbalit kufry a jít bez předem zajištěného zázemí do jiné země. ale věřte mi, že jakmile se příležitost naskytne, jsme pryč a nebudu vás tu prudit :-) tím, že se mi líbí jinde :-) a když se tady budete zavírat a nekoukat jinde, lepší to tu nikdy mít nebudete a budete u stánků bašit smažený buřty :-)
 liška 


Re: no jo 

(2.8.2012 12:15:50)
ještě mě tak napadlo, co je to za logiku, kdž se ti tu nelíbí, jdi jinam ... hlavně nám to tady nechtěj měnit. nebylo by efektivnější, vzít si inspiraci právě jinde, kde to prokazatelně funguje? taky nám paní na ministerstvu řekla, když jsme volali, že návrh zákona je špatně přeložený a odporuje zdravé logice a že v okolních státech je to jinak, ať se tedy odstěhujeme jinam ... pamatuji doby, kdy se nepohodlní a nespokojení rejpalové raději nechávali vystěhovat ... upřímně, ještě nedávno jsem chtěla měnit a na dostupné úrovni se o to snažila, ale takovéhle reakce mě dokonale znechutily, takže jsem rezignovala, jezdím jinam a mým snem je odstěhovat se tam trvale
 Iveta P. 
  • 

Re: Olze lišce 

(2.8.2012 13:50:16)
Olgo, máš mé sympatie. Ta reakce tady byla naštěstí jen jedna, je to reakce těch méně schopných - nefoukejte nám do našeho rybníčku.Pamatuji si na chování některých českých lékařů, když k nám po roce 1989 přijel přednášet newyorský kardiolog, velký sympaťák, v žádném případě se nevyvyšoval. Pocit méněcennosti ušlápnutého nárůdka ve střední Evropě vyvolal reakci: Co nám sem leze? Vždyt my víme všechno a jsme nejlepší na světě! Bylo to trapné a nikdy na to nezapomenu.
 liška 


Re: Olze lišce 

(2.8.2012 14:08:18)
Iveto, díky za podporu :-) ta reakce nebyla jen jediná, Bohužel, viz. komentář Katky, kluci 9 a 13, byť ta přímo nenapsala, ať se vystěhuju :-) ale proč už nejezdíme po Čechách a jezdíme raději ven považuje za vyjádření nehodné ... ať mi někdo napíše jeden jediný důvod, proč mám za horší servis platit více peněz a budu o tom přemýšlet :-) zatím se podněty nehrnou :-)
 Lída+2 


Re: Olze lišce 

(3.8.2012 20:24:40)
Olga liška mám ten samý názor, radši pojedu na dovču na 14dní do ciziny, než ,abych za ty samé peníze pořídila týden tady.

NEdávno jsme se vrátili po 14denním putování po Francii. A jsem spokojená. Někdo nás totiž přesvědčoval jak draze nás to vyjde.....tak jsme rýpalovi dodali tabulku v excelu do posledního pohledu. Už sklapnul a dal nám za pravdu.
Jo a koupila jsem tam dětem i párky moc dobré...ze spoustou masa a chutnali úplně jinak. Snídali je~f~

S jídlem je to tragedie....když jsme na výletě úpím. Mám po republice sice pár restavrací kam vím, že se dobře najím,ale.....stejně dělám krabičk s jídlem sebou. děti jedí dost zeleniny....a rádi ovoce.(jsou za exoty)

A věřím tomu, že ty stánky z hnusama jsou oblíbený...kdo jí zeleninu je BLB...kdo ovoce ještě větší....(i z reakcí matek tady na rodině)a pokud to jedí děti jsou divný, že jedí zeleninový saláty.(je to cca 1/2 roku co jsem se to dověděla)
 Alraune 


Re: Olze lišce 

(4.8.2012 16:13:29)
Děti nemají rády ovoce? To je pro mě novinka... myslela jsem, že všechny děti mají rády ovoce, moje dcera je schopná toho všeho sníst kila.Jahody, třeště, broskve, ze zeleniny okurky a rajčata...
 Lída+2 


Re: Olze lišce 

(4.8.2012 20:30:00)
Jo to jsem si myslela taky....moje děti to jedí všechno na kila...a zeleninu taky.

v diskuzi vaření jsem se dověděla, že jsou děti exoti. od dost lidí.

a to, že jsou schopný sníst bílou holandii na posezení udivuje lidí stále...jen nechápui proč někomu vadí, že nejedí přeslazené jogurty.~d~
 štěpánkaa 


Re: Olze lišce 

(9.8.2012 18:22:27)
Lído, v tomto jsme též exoti, dříve tu Hollandii jedli napůl, teď si dá každý celou, a to po večeři~;) zeleninu a ovoce jedí také na kila. Jsem tomu ráda~;)
 Irena 
  • 

Re: no jo 

(1.8.2012 12:00:03)
Ale to je vaše věc že na to nemáte. Seďte doma a vyrážejte vždy z domova a každý den se vracejte.
 Iveta P 
  • 

Re: no jo 

(2.8.2012 13:33:14)
Nějak jsem to nepochopila - na co nemáme? Článek není o finančních možnostech.
 liška 


Re: no jo 

(2.8.2012 14:11:28)
NEBUDU SEDĚT DOMA!!! POJEDU TŘEBA DO NĚMECKA, kde si za rozumný peníze koupím slušný jídlo u stánku :-) paní bohatá povýšená
 Olga 2 děti 
  • 

Re: no jo 

(10.8.2012 0:11:05)
Dej pokoj s Německem a stánky - řízek s hranolkama ještě "přelitej houbovou omáčkou" a to celé za 8 Euro :-( fakt jsem se tam letos v červnu moc nenajedla, jo a pivo cca 3 Eura, tak nevím ve stánku v čechách pivo 25-30 Kč tj. cca Euro a řízek s hranolkama 80 Kč tj. cca 3 Eura a pokud jíme celý rok zdravě, moc se těším o dovolené na toho umaštěného buřta a děti na hranolky :-). Ať si každej jí, co mu chutná a co je pro něj drahé nebo nezdravé nejí..Buřtům zdar
 Nesulka+Niky+Vil 


Občerstvéní pod Ještědem 

(12.8.2012 17:41:45)
Jídlo ve stáncích bývá hrůza a výběr žalostný, ale nemusí to tak být vždy. Tento týden jsme jedli v občerstvení pod Ještědem, hned vedle kabinkové lanovky a měly jsme vynikající domácí vývar se zeleninou a holandský řízek s brambory s pažitkou, k tomu domácí citronádu s opravdovými citrony, žádné náhražky. Bylo to vynikající. Navíc měli na výběr i dalších cca 7 jídel, např kuřecí nudličky na kari se zeleninou, ovocné knedlíky, těstoviny .... a tohle vše bylo korunováno příjemnou obsluhou a čistými toaletami.
Je vidět, že když se chce, všechno jde.
 susu 
  • 

Re: no jo 

(1.8.2012 10:18:01)
Riskují, že se jim to zkazí nebo by to museli narvat do mražáku a to nevím jak by dopadlo, já zeleninu na saláty nemrazím. Uzenina tipuju vydrží v ledničce dýl v poživatelném stavu. A se salátem je víc práce, než to nakrájíš.
Neříkám, že by to nešlo, ať si rozumíme, jen že je to težší a pracnější, ve výsledku etdy asi logicky držší a tak hůř prodejné.~d~
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


sváča 

(1.8.2012 10:05:35)
nám se osvědčilo: místo oběda svačina a po návratu domů či do chatky večeře podle našeho gusta.
Na dovolené do chatek povětšinou vozím zamrežná a zavařená jídla.
A když jedeme na pá rdní na vodu - tak holt vydržíme den o hranolkách a druhý den se hledá kamenná hospoda.
Dennně to nelze jíst.
A co se týče salátů ve stánku , je to blbost - to by museli mít ve stánku obr chlaďák a taková jídla musí jít přes hygienu.

 Martina, 2 deti 
  • 

Re: sváča 

(1.8.2012 11:43:47)
Já tedy žiju v Itálii a u stánků s rychlým občerstvením saláty mají. Co je divného na ledničce ve stánku, to nechápu. Limonády mají snad take v ledničce, nebo ne? Ono holt v Čechách se najde vždycky důvod, proč to nejde. Zrovna nedávno jsme byli v letním kině a před kinem byl takový podobný stánek jako bývají v ČR e měli všechno: od piva přes smažené "hnusy" po pizzu, saláty, kebab v arabském chlebu se spoustou salátu a jogurtovou zálivkou, felafel, humus... Jasně, není to žádná makrobiotika, ale už se z toho dá docela vybrat.
Jinak já po Čechách jezdím moc ráda, většinou chodíme do restaurací, kde je to někdy ok a někdy také ne. Ale chápu, že ne každý může na dovolené na oběd i večeři do restaurace a nějaká zdravější a více baby friendly alternativa by byla dobrá.
 Zuzana+Terezka 


Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 11:45:22)
..... a neuživili jsme se. V našem sortimentu byly i klasické stánkové věci (hot dogy, různé hamburgery, teplé toasty, smažák atd atd), ale dělané hodně jinak, s hromadou zeleniny a vždy s nějakou nadstavbou oproti ostatním stánkům, domácí dressingy, langoše byly třeba s česnekovou zakysanou smetanou a jarní cibulkou, v nabídce byly zeleninové tortilly, různé zapékané bagety s hromadou zeleniny, saláty, prostě jsme se snažili mít moderní a civilizovanější fast food. Fair trade espresso, capuccino a čaje s hnědým cukrem jsme prodávali. S hygienou problém nebyl, člověk jen u pracovních a hygienických postupů musí dost přemýšlet, aby všechno bylo z hygienického hlediska ok. A taky je to tedy větší investice do vybavení.
No a co myslíte .... 100 x denně jsem odpovídala na dotazy, jestli máme párek v rohlíku, langoš s kečupem a hranolky s tatarkou ..... Upozorňuji, že cena našeho sortimentu byla naprosto srovnatelná s ostatními stánkaři. Takže v ceně to rozhodně nebylo. Měli jsme poměrně dost stálých zákazníků, kteří si náš stánek opravdu oblíbili a chodili k nám mlsat pravidelně. Protože já jsem se fakt snažila jednotlivé produkty hooodně vymazlit. Ale ti nás prostě neuživili. Stánek byl na jediném autobusovém nádraží stotisícového města. Stánky jsme tam byly dva. Ve druhé byla špína, smrad, vše smažené a prodával se tam alkohol, to my jsme neměli. My jsme to po roce vzdali, tento stánek je tam dodnes. Prostě jsem neměla psychicky na to, když se mě deset matek denně s dětmi v kočárku zeptalo, jestli máme párek v rohlíku nebo teda aspoň krokety s kečupem. Normálně jsem to vzdala. Vzhledem k tomu, že gastronomie je můj celoživotní obor, jídlu se hodně věnuji, tohle pro mne bylo kruté vystřízlivění ..... :-( My jsme ještě původně s manželem pražáci, tak jsme si říkali, že třeba v Praze by to šlo lépe ..... ale těžko říct....
 susu 
  • 

Re: Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 11:49:25)
Člověče, to je smůla, já bych takový stánek ráda navštěvovala. Neumím ti říct, v čem byl problém, že to nevyšlo.
 Nevímsirady 


Re: Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 12:18:09)
taky bych si něco takového dala velmi ráda na jídlo, můj manžek taky ~w~~R^

Ale na druhou stranu se nedivím, že takový stánek nemá odbyt, stačí mrknout občas do košíků v obchodech, co lidé jedí a je jasné, že všechno jiné jen né jídlo ~8~ Navíc spousta dětí ani zeleninu a ovoce prostě nejí (kromě většiny dětí z rodiny ~;)) - třeba ty moje, salát do nich prostě nedostanu ~o~~o~, i když nechápu proč ~n~ ~o~~o~~o~
 susu 
  • 

Re: Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 12:27:46)
No, dcera taky zeleninu nějak nejí, ale manžel a já jo, tak by to asi šlo se najíst u takového stánku.
 adelaide k. 


Re: Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 12:46:42)
Bathory, myslím že ani většina dětí na rodině, stačí mrknout do "nejedlických" diskuzí :-)

Mmch, moje děti salát taky nejedí, v žádné úpravě. Syrovou zeleninu uznávají jenom jednodruhovou, na talířku. Nicméně minule ve dvou spořádali celou (dost velkou) okurku, šest bílých paprik a cca půl kila rajčat (připravené v kuchyni pro všechny :-)) Čekala jsem co jim z toho bude ale naštěstí mají kachní žaludky :-)
 Lída + 4 


Re: Tak my takový stánek měli  

(2.8.2012 19:37:42)
Adelaide, upřímně řečeno, já ty míchaný saláty taky zrovna nemusím ~t~ nemluvě o tom, že tam vždycky nacpou nějakou zálivku, a to už mi nechutná vůbec. ~Rv V tomhle oceňuju saláty v McD nebo KFC, protože tam aspoň ten blbej dresink dostanu ZVLÁŠŤ, takže si ho buď nevezmu vůbec, nebo ho nejím.
 Zuzana+Terezka 


Re: Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 13:26:39)
Přesně .... stačí kouknout lidem do košíků při nakupování ~:(
A my tam právě měli jídlo i pro "nežrače" zeleniny, pro děti různě zapejkaný tousty nebo bagetky, ale prostě ta poptávka po hranolkách a párcích v rohlíku byla tak obrovská, že můj muž říkal, že už na to kašlem, že si koupíme vozejk a budem po městě prodávat párky ~:( Ale třeba cizinci, ti u nás nakupovali hrozně rádi a ze všeho byli děsně nadšený :-)
 Ropucha + 2 


Re: Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 15:18:31)
Zuzano, a nechcete to ještě zkusit jinde? Třeba to bylo nešikovné místo, kde převažovali jiní cíloví zákazníci, než byste potřebovali? Pořád se zdráhám uvěřit tomu, že by většina lidí včetně rodičů s dětmi vyhledávala k jídlu odpad ... ~a~
 Zuzana+Terezka 


Restaurace 

(1.8.2012 16:43:55)
Zkusíme. Časem. Jiný obor stejně neumíme a tohle umíme dobře. Taky tomu prostě nevěřím, že se v ČR budou jíst do konce světa hranolky s tatarkou ~;)
Ale vzhledem k tomu, že oba s manželem pracujeme už leta v různých restauracích, si o stravování čechů už nebudu dělat žádné ideály. Protože pokud je v polední nabídce smažený sýr s tatarkou, vařeným bramborem a salátem, mohu přísahat, že 80% lidí se zeptá, jestli můžou dostat místo vařených brambor k sýru hranolky ~Rv A ideálně místo salátu více tatarky. A to si opravdu nedělám legraci, máme to několikrát spočítané ~:(
 Katka,kluci 9 a 13 
  • 

Re: Restaurace 

(1.8.2012 17:00:34)
Věřím, skutečně...musím občas fakt vrtět hlavou nad radami třeba Pohreicha personálu ve venkovské hospodě...On má pravdu, že lze uvařit z dobrých místních surovin dobré jednoduché jídlo - ale ta realita poptávky je prostě jiná : lidi fakt houfně chtějí vidět na talíři hranolky, nějaké maso (ideálně vysušené kuřecí bez chuti nebo smažené v trojobalu)a OBLOHU (jak se nad tím vždy ofrňuje) - hlavně aby toho bylo za ty peníze HODNĚ!!! Přece nedají 90 Kč za "obyčejný" jídlo jako je španělák, nebo kotletu s brkaší...Já to vidím furt, i ve vlastní rodině... Lidi na jídle jednak hrozně šetří a taky se v něm nevyznají, nedokážou ocenit kvalitní maso, nepoznají kolikrát rozdíl mezi pravou svíčkovou a nějakým zadním a diví se, proč je ten biftek tak drahej, když ho tam a tam mají levnější...to že tam a tam je z kýty a málem si na něm vykloubíš sanici jim je jedno... je prostě levnější.Zrovna tak neocení nějakou pomalu připravovanou mňamku, hotovku - je to moc "obyčejný"
Věřím tomu, že v Praze si dobré restaurace najdou svoji klientelu, ale mimo Prahu je to hrozně těžké....
Stačí mi občas pozvat maminku nebo tchánovce - celou dobu posloucháme, jak je to "drahý", jak to je hrozný, a jak to je možný...já bych na hospodu neměla nervy.
 Zuzana+Terezka 


Re: Restaurace 

(1.8.2012 18:54:21)
Ámen ~;) Bohužel k tomu nemám co dodat ~:(
 angrešt 


Re: Restaurace 

(1.8.2012 21:10:16)
Zuzano, doufám a věřím, že uspějete! Moc držím palce a pak dejte vědět, kde máte stánek, naplánuju si tam trasu výletu ~:-D
 Zuzana+Terezka 


Díky 

(1.8.2012 23:03:14)
Díky vám všem za podporu, je to moc milý, musím říct, že jste mě fakt potěšily ~x~ Protože já už nějak ztrácela naději. Stačí se někdy podívat na pořad Prostřeno, co lidé jedí a co jim chutná a propadám zoufalství :-) A to fakt nejsem žádný gastro začátečník, taže už bych měla být poučená .... jenže mě to nedá a nedá a pořád budu asi lidem cpát kvalitní espresso a teplé croissanty. Ale má to cenu, když o to lidi nestojí ? Manžel mi kolikrát navrhoval (je také z oboru), ať se na to vykašlem a uděláme klasiku, párek, pivo a nazdar. Jenže já měla pořád pocit, jak kdybych se prostě za prachy prodávala .... dělala bych to úplně proti vlastnímu přesvědčení. Z představy, že prodávám lidem přesmažené hranolky s kečupem se mi dělá mdlo. Protože jídlo je můj koníček i moje práce i moje radost :-) No, takže jsme to radši prozatím zabalili ..... Ale od té doby v podstatě doma nemluvíme o ničem jiném, než co spácháme dál. Až splatíme dluhy ~;)
 Zuzana+Terezka 


Re: Dodatek 

(1.8.2012 23:46:23)
Jen ještě doplním, aby to nevypadalo, že mám něco proti hranolkám ..... Řekla jsem si ok, budeme mít hranolky. Jenže já nemohla mít normální hranolky, já musela mít alespoň steakové hranolky, aby to za něco stálo. Tatarku jsem taky nemohla mít obyčejnou, ale nějak vylepšenou, takže jsem dělala tatarku z majonézy, cibulky, okurky, soli a pepře. Nahoru jarní cibulka na ozdobu. No a protože samozřejmě nepřichází v úvahu, abych používala na jídlo plastové obaly, nutně jsem musela mít ty hranolky v papírových kostičkovaných kornoutech alá francouzské bistro ....... No tak mi řekněte, co se mnou ~t~ Zabít málo ~;)
 Alraune 


Re: Dodatek 

(2.8.2012 0:35:21)
A ani to nezabralo? Myslím, že v Praze by měl takový stánek slušnou šanci přežít, kdyby jídlo bylo aspoň trochu "zábavné".
 Binturongg 


Re: Dodatek 

(2.8.2012 0:39:36)
Zuzko - slintám nad Tvým popisem "fast foodu" - ale obávám se, že jsi spíš kuchařka do domácnosti, v lepším případě do restaurace, ale byznys je úplně něco jiného ~;)

Moje kamarádka (viz níže) vedla skvělý (tedy jak pro koho) stánek 5 let od května do října - loni to zabalili.
Nejprce zkusili přejít na ten předsmažený humus, ale zřejmě proto, že nadále trvali na grilovaných rybách a čerstvém mase, což něco stojí, což nemají lidi rádi (jednou je to stánek, tak má mít čtvrtkilový steak za 30Kč, jinak je to zlodějna), a protože vařili tu báječnou kávičku, x druhů, dál to prostě nešlo...
 Eilatt 


Re: Dodatek 

(2.8.2012 8:32:48)
Zuzko, k tobě do stánku bych šla hned :-)
Já netrvám ve stánku na biokrůtích prsech s bio salátkem, ale něco jiného než jen buřt, langoš a hranolky se smažákem bych si dala. Třeba jak tady někdo psal o cizině, když to jde tam, tak by mohlo i tady.
Ale lidi chtějí hlavně levné jídlo, kupní síla tady není velká a na jídle se na rozdíl od jiných věcí boužel šetří a třeba mnohá čtyřčlenná rodina by na časté stravování v dražším stánku ani neměla. Takže možná by jste se uživili jen ve velkém městě, v hornídolní určitě ne.
Nedávno jsem četla o nějakém američanovi, co dělá podobné "pokusy" s fastfoodem, nevím jestli mu to jde, nebo už taky bohužel zkrachoval....
 Lída + 4 


Re: Dodatek 

(2.8.2012 19:41:17)
Zuzano, zní to všechno moc dobře... v takovým stánku bych nakupovala ráda.
Ale mně osobně HROZNĚ vadí jedna věc: do spousty takovejch jídel se cpe syrová cibule, takže pak si nevyberu nic (asi na ni mám nějakou alergii, když ji nedopatřením sním, bolí mě pak zbytek dne příšerně v krku).
 mar 
  • 

Re: Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 12:28:24)
Mrzí mě, že vám to nevyšlo. Já bych do takového stánku také chodila, ale my bychom vás nevytrhli :)
Myslím, že důvodem vašeho neúspěchu jsou bohužel špatné stravovací nývyky stále ještě většiny populace, ale myslím, že se to pomalu zlepšuje a stále více lidí žádá kvalitní a zdravé - nebo alespoň méně nezdravé - jídlo. Přeji ti, aby to příště vyšlo.
 Katka,kluci 9 a 13 
  • 

Re: Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 13:13:11)
No, konečně se ozval někdo s konkrétní zkušeností... Oni totiž lidi, co píší na rodinu o zdravé stravě pro děti nejsou převládající skupinou zákazníků stánků.A pokud většina zákazníků chce stejně hot dog a hranolky, tak se samozřejmě nic moc změnit nemůže...Konkrétně na tom autobusáku - tam asi málokdo jde do stánku "na oběd" , většina lidí to má jako výplňovku při čekání na bus - dá si zkrátka buřta a pivo.
 hbf 


Re: Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 13:29:11)
Takže tady máme názorný příklad, že o takový stánek bohužel není dostatečný zájem.

Máte můj obdiv, že jste místo "dobrých" rad jiným stánkařům šla s kůží na trh.~R^
 Ropucha + 2 


Smutné 

(1.8.2012 15:13:44)
Zuzano, to je moc smutné ~:( A pro mě nepochopitelné, protože já bych po vašem sortimentu sáhla všemi deseti, klasické stánkové (ne)poživatiny nesnáším. Upřímně řečeno jsem vždycky přemýšlela, proč zrovna takové hnusy se všude nabízejí. Ale holt to vypovídá něco o kultuře našeho národa ~:(
 Katka +3 


Re: Tak my takový stánek měli  

(1.8.2012 20:00:27)
Neházejte flintu do žita a zkuste to znovu jinde.
Na našem malém městě už 5 let dobře funguje taková pidijídelnička, která původně vznikla jako doplněk prodejny se zdravou výživou. Jsou na dost zastrčeném místě a přesto prosperují. V době oběda prodávají dvě až tři teplá jídla, vždycky se mi tam podařilo se bezlepkově najíst(ochotně zkombinují např přílohu z jednoho jídla k zelenině z druhého ap). Celý den prodávají vlastní koláče a několik druhů zeleninových salátů, které je možné si nechat zabalit s sebou. Nedávno dokonce rozšířili prostory, takže zjevně prosperují.
 adelaide k. 


Je pravda ... 

(1.8.2012 12:48:16)
že ten výběr je pekelný :-( Ale zas si nejsem jistá že by to mražená pizza a polívka z pytlíku vytrhly.
 kosatka2 


veřejný stravování v čr 

(1.8.2012 12:55:28)
je děs běs skoro všude. my si radši koupíme věci v obchodě a pak piknikujeme. jezdím po republice turisticky i pracovně, málokdy mě něco příjemně překvapí. teď nedávno nabízeli dokonce v jedné restauraci velký salát. k mému překvapení jsem dostala v misce rozmraženou zeleninu na kostičky z pytlíku ~8~- uprostřed léta! prý se jim ta čerstvá kazila, všichni chtěli maso a hranolky... podle mě za to ale může většinou výchova v rodinách. lidí, co chtějí jíst zdravě je stále strašně málo. ano, jsou zde na diskusních fórech, ale "tam venku" je to jen pár kapek v moři. když se podívám po příbuzenstvu, kvůli příšerné stravě jedí ti starší hrsti léků denně, ale aspoň trochu změnit jídelníček, to radši budou naříkat, že jim léky nepomáhají...
 Iveta P. 
  • 

Re: zdravotní důsledky 

(1.8.2012 20:44:27)
Jsem praktická lékařka. Dělám pravidelné prohlídky i závodní preventivní péči. Mezi 40. a 50. rokem je velmi mimořádným zjevem člověk, který má cholesterol v normě. je ale pravda, že takové lidi často tipuji již "od dveří" - jsou to většinou skromní, pracovití lidé,kteří se nikdy nepřejídají, šlachovití zahrádkáři apod.,- je jich dost málo. Většina lidí vyvine kolem padesátky ¨tzv. metabolický syndrom - náběh na cukrovku, cévy s počínající aterosklerózou - zanešené tukem - a vysoký krevní tlak. Pak opravdu jí hrstě léků každý den a podstupují bypassy srdce, dolních končetin..žlučníky..jsou přeplněné interny... končí na dialýze s ledvinami atd. Věřím, že bychom ušetřili alespoń polovinu i více nákladů na zdravotnictví, kdybychom změnili stravovací návyky.
 Pavla,1dcera 
  • 

Re: zdravotní důsledky 

(4.8.2012 23:36:05)
Paní doktorko Iveto, je mi 65 let a potvrdila jste mi svým příspěvkem, že můj správný celoživotní stravovací systém, nekouření a přiměřený pohyb přinesl ovoce. Do dneška jsem myslela, že je samozřejmé, že to tak má každý, nemám vysoký tlak, cévy v pořádku, cukr v normě, srdce klepe jak má. Doufám, že ještě dlouho takto vydržím. Myslela jsem, že haldy prášků jedí lidé tak od 70ti výše. Těch 50 to je tedy hrůza. Vždyť mají do penze 12 a i více let. Mne inspirovala strava ve Splitu, kde jsem byla v roce 1966 (tehdy Jugoslávie). Česká, moravská strava je zabíjení se vidličkou a nožem. Teď v penzi na maso nemám peníze, takže už rovnou vegetařím, kuřecí jednou za měsíc, jinak hodně zeleniny a méně ovoce a všechno na vodě ne na tuku a nesmažím. Takto se stravuje dcera i zeť. Manžel si po rozvodu vzal Moravandu, během dvou let ho vykrmila o 20 kg, během dalších pěti let měl smrt na jazyku, to mu bylo 48. Doktoři ho vystrašili, takže přece jenom změnil do určité míry stravování, ale na práškách na tlak je už hodně dlouho. Morbidně obézním pojišťovny platí bandáže žaludku, budou se kupovat do specielní nemocnice operační stoly, které výdrží zátěž 330 kg, léčení následků nesprávného stravování stojí pojišťovny peněz jako šlupek. Já jsem sice za celý život pojišťovně ušetřila haldu peněz, ale na kapky do očí kvůli glaukomu (za ten nemohu) musím připlácet nemalý peníz, jsem atopik, abych neměla ekzém musím se 2x denně promašťovat excipialem(jeden stojí 154 Kč), spotřebuji až 3 měsíčně, pojišťovna mi taky nic nedá, mám tak nárok na jeden za půl roku, to ať si strčí za klobouk. Když vidím jaké mají výhody všichni ti tlustí, kteří si za to mohou sami nesprávným stravováním a nepohybem, musím někdy počítat do pěti, abych to vydýchala. Jim toho pojišťovny zaplatí hodně a ještě si stěžují, když si musí něco platit sami.
 Iveta P 
  • 

Re: zdravotní důsledky 

(14.8.2012 22:28:09)
Máte naprostou pravdu. I já si už dlouho myslím, že pojišťovna by měla zohlednit v doplatcích na léky skutečnosti, o kterých píšete. Pacientů, kteří se špatně stravuj a mají z toho mnohé zdravotní důsledky mívám plnou ordinaci a péče o ně (spoluúčast pojišťovny) je velmi, velmi drahá. Celá plejáda interních onemocnění, drahé operace, artrózy... Kapky proti glaukomu jsou proti tomu pakatel. Disciplinovaní pacienti, kteří si své onemocnění nijak sami nepřivodili, by měli být v proplácení péče zvýhodněni. není to názor jenom můj, myslí si to například i diabetologové. Diabetes obecně je pro svého nositele drahá choroba. Jsou diabetici vzorně spolupracující a pak "lajdáci" s mnoha komplikacemi. Přitom ty druhé nic nevede k tomu, aby péči o sebe zintenzívnili, protože komplikace hradí stát. V konečném důsledky jsou finančně "biti" spíše toi pečliví, používají například více papírků na kontrolu glukózy v krvi, atd.
 Iveta P. 
  • 

Re: zelenina a děti 

(1.8.2012 21:01:47)
Není přímo nutné cpát do dětí zeleninu, pokud ji nesnášejí. Myslím, že je hodně jídel, která alespoń nejsou zdravotně závadná. Například zmiňovaná pizza. V nejhorším alespoń dětské přesnídávky. Ale myslím, že profesionál - třeba Zuzana, která přispěla do diskuse - by měl mnohem větší fantazii a vykouzlil by i pochoutky. Je mi líto, že Zuzana neuspěla!!Asi je třeba podpořit změnu jídelních preferencí nějakou kampaní - protože ty důsledky jsou opravdu drsné. Špatné jídlo zabíjí stejně jako chyby při řízení, jako kouření, postupně, bolestivě. Osvěta sama o sobě je však k ničemu, když pak člověk nemá možnost správné volby.
(Turistické cíle, o kterých jsem psala, byly buď většinou zcela bez možnosti kamenné hospody, v jednom případě jsme prostě neměli čas čekat dlouze na přípravu jídla a obsluhu, navíc jídelníček sestával ze tří jídel - knedlíky s rajskou, hranolky + smažák a něco podobného.)
 Horama 


Nepřesné vyjádření paní u stánku 

(1.8.2012 14:25:15)
Paní u stánku se zřejmě vyjádřila nepřesně. Není to tak, že by hygiena trvala na tom, že se u všech koupališť bude podávat výhradně smažené jídlo a nic jiného nepovolila. Paní měla zřejmě na mysli, že při zázemí, které u stánku s "občerstvením" mají, jim hygiena nedovolí nic jiného, než zcela minimální zpracování potravin formou ohřátí či hození do friťáku.
 petra 
  • 

a co teprve s bezlepkovou dietou? 

(1.8.2012 15:17:56)
snad jedine vařená kukuřice.... Je to bída, ale nemyslím si, že se něco změní. Spoléhám vždy na vlastní zásoby. Je zajímavé, že třeba v Budapešti se jako rychlé jídlo ve stánku dělá masový spís se zeleninou nebo rychlý plátek masa s pečivem a to všude a za cenu našich stánkových hnusů..
 Zuzana+Terezka 


Re: Nepřesné vyjádření paní u stánku 

(1.8.2012 19:04:01)
Já mám příspěvek výše, není to pravda, že by to hygiena nedovolila, jen se musí dodržovat jasně daná pravidla a to se musí chtít. Ono to ve finále není nic složitého, chce to jen dobře rozplánovat zařízení stánku a dodržovat jednoduché a jasné hygienické postupy. Maličko zkušeností to vyžaduje, ale na hygieně nám vždy rádi poradili co a jak, aby bylo vše v pořádku.
 Alraune 


Re: Nepřesné vyjádření paní u stánku 

(2.8.2012 10:12:52)
Jistě, ale spousta těch "letních" stánků je sezoních, a s tím zázemím, jaké mají, opravdu hygieně nevyhoví.
 Ropucha + 2 


Souhlasím 

(1.8.2012 15:28:32)
Iveto, souhlasím s vámi, také mně nabídka občerstvení u stánků v Čechách hrubě nevyhovuje. Nejvíc mě to zaráží na místech, jako je např. ZOO, kam chodí lidé hlavně s dětmi. My se vybavujeme vlastními svačinami, ale pokaždé mě zarazí množství i hodně malých dětí, které se tam za asistence rodičů ládují smaženinami na páchnoucím přepáleném oleji. Kdyby to bylo alespoň chutné, když už je to nezdravé, ale ono to chutné není, tím spíš to nechápu ~d~
 Babsi+2 


Re: Souhlasím 

(1.8.2012 21:02:24)
Pro naše děti je ZOO jediné místo, kde si ty hranolky můžou dát (protože stejně nic moc jiného nemají). Jinak vybíráme normální jídlo my.
Nedávno mě při vaření napadlo bezva fastfood jídlo - HALUŠKY!!! Dají se udělat bez vajec, jen ta bryndza by byl problém; s klobásou, zelím nebo jen tak s cibulí...ale ve stánku na koupališti bych si to nedala, to říkám rovnou.
 štěpánkaa 


zákaz konzumace jídla z domova 

(1.8.2012 17:05:09)
na koupališti jsem zažila, že nás chtěli vykázat ven, protože hladové děti jsme krmili vlastním jídlem. Jak poznali, že je naše jídlo vlastní - no protože to bylo čerstvé ovoce a piškoty a nic podobného tam neprodávali. Řekla jsem jim, že děti mají jaterní dietu (nebyla to už pravda) a i kdyby ji neměli, tak na jejich koupališti není nic, co bych byla ochotna jim ze zdravotních důvodů koupit. a že odejdeme, pokud nám to přinesou písemně s razítkem. při odchodu jsme si přečetli "řád koupaliště" a bylo ta výslovně uvedeno, že se tam nesmí donášet ani jídlo a ani pití(!!!), které nebylo zakoupeno v jejich kioscích. Víckrát jsme tam nešli~Rv~Rv~Rv
 angrešt 


vlastní svačina 

(1.8.2012 21:07:23)
Tak si berte vlastní svačinu s sebou a je to. Jíst u stánků není nutnost, natož povinnost.

Omezovat podnikání stánkařů podmínkou, že musejí nabízet něco, co vybere hygiena, je nesmysl. Posléze by to mělo všeliké důsledky, např. při neprodání (velmi pravděpodobném) takového zboží a propadnutí jeho trvanlivosti by nesl náklady kdo?

Pro řadu lidí je klobáska na výletě určitým symbolem volného dne, výletu jako takového... klobása na papírovém umaštěném tácku má určitou symboliku volnočasového jídla.
V přitažlivosti klobásky a hranolků hraje navíc velkou roli vůně. Vzhledem k propojenosti čichové kůry s emočními centry je i dnes pro spoustu lidí tahle vůně spouštěčem vzpomínek na dovolené, na večery u ohýnku s buřtíkem...

A mimoto, jsme zkrátka fungující tak, že vůně produktů Maillardovy reakce je nám neobyčejně libá sama o sobě. Salát v lednici žádnou vůni do okolí nevydává. Takže na něj většina lidí ani nedostane chuť.

Pokud hledáte na výletech jídlo, nikoli "jídlo", zkuste třeba http://www.scuk.cz - i stánky tam jsou, bohužel jich zatím není mnoho.



 Ivka3 


Re: vlastní svačina 

(1.8.2012 21:38:02)
hm, tak jsem mrkla na Tvůj odkaz a celkem mě překvapilo, že doporučují Skálu(Chodová Planá). Dříve možná, ale byli jsme tam cca před půl rokem a tragédie.~Rv
 angrešt 


Re: vlastní svačina 

(2.8.2012 17:01:52)
Poslední recenze je z roku 2010. Takže je klidně možné, že se nějak výrazně zhoršili, od té doby tam nikdo ze Scuku nebyl. Můžeš napsat provozovatelům Scuku http://www.scuk.cz/kontakt/ a dát podnět k tomu, aby to tam některý z recenzentů došel "zkontrolovat". ~;)
 Iveta P 
  • 

Re: 

(2.8.2012 13:42:07)
Musí se vymyslet něco, co se nekazí tak snadno. Existují instatní nesmažená jídla, pořád lepší alternativa
 angrešt 


Re: Re: 

(2.8.2012 18:18:20)
Existují, určitě. není to strava domácí, ale je to jedlé. Namátkou z toho, s čím jsem se setkala

- stánek nabízející bramborové placky (upečené předem, takže studené) s kysanou smetanou a jarní cibulkou. jako druhou věc měli chléb se sádlem a cibulí (Solvayovy lomy) - odbyt měli ohromný, ale nic jiného nebylo v okruhu několika kilometrů. Jak by si vedli v konkurenci s klobáskami, to netuším.

Dušené žampiony na smetaně s (asi) kari (Drážďany) - bylo to dost aromatické tím kořením, takže to lákalo zákazníky i v konkurenci s Bratwurstem.

- nudle s kysaným zelím a slaninou (výstaviště Lysá nad labem) - měli výrazně menší frontu než okolní klobásové stánky, ale v davech na Výstavišti se sešla dostatečně velká skupina i toho malého procenta, které nechce klobásy. Vonělo to slaninou, což tvořilo čichovou lákavost stánku mezi ostatními.

- francouzské crepes, dělané na objednávku na palačinkovači, s náplní dle výběru - tvaroh, marmeláda, kysaná smetana...(okénko Dobrotky v Karlových Varech) - jsou tam dobře zavedení a navíc je to v jinak velmi drahých Varech cenově přijatelné (už nevím kolik, asi 30 Kč za palačinku?). A též to voní při pečení.

- zapiekanky (už nevím, které město ve Středních Čechácch to bylo, bylo to na nějakém výletě) - velmi aromatické, zejména houbami, houbová náplň připravená předem, myslím, že předem už i obložené a jen strčené pod gril. Také nebylo okolo nic dalšího, takže nevím, co by s tím udělala konkurence, takto ovšem odbyt slušný.



 angrešt 


Re: Re: 

(2.8.2012 18:22:43)
- rozpečený sýr (na výběr hermelín, syreček a myslím balkánský) na topince (Výstaviště Zahrady Čech) - tam jsem s paní i popovídala - prý jim kšeft nejde zdaleka tak, jako klobásovým stánkům (sýr voní méně a není v tom maso), ale na výstavišti se prý uživí.
 Iveta P 
  • 

Re: Zapiekanky 

(2.8.2012 21:36:40)
- výborný nápad, dávali jsme si je vloni v Polsku skoro na každé zastávce, mělo to tuším čtyři i více druhů náplní, děti je milovaly.
 Iveta P. 
  • 

Re: vlastní svačina 

(2.8.2012 13:43:19)
Jenže co s tou minoritou(?), které se z produktů Maillardovy reakce dělá špatně na pět dálku?
 Iveta P. 
  • 

Re:  

(2.8.2012 13:56:35)
..vždyť tahle minorita, zárodek budoucího zdravého chování národa, by se měla podpořit, ne nutit přizpůsobit chybující většině!
To je jako bychom si řekli ...pro většinu z nás je o prázdninách příjemné nedodržovat předepsanou rychlost na silnicích...poutat se v autech...hodí se nám to takřka všem...je to svoboda..proč to komplikovat nějakými omezeními. Ti ojedinělí frflalové, kterým se to nelíbí, at se přizpůsobí nebo odstěhují do ciziny.
 angrešt 


Re: vlastní svačina 

(2.8.2012 16:57:48)
No vzít si svačinu, co jiného? Co je to za podivnou otázku? Opravdu nelze přikazovat stánkařům, co mají prodávat. Prodávají to, co jim vydělává.

Máte-li na výletě chuť na polévku, vezměte si ji s sebou v termosce. Požadovat po jiných lidech (v tomto případě stánkařích), aby dotovali Vaše ideály svými ztrátami, je nesmysl.
Snažím se pomáhat lidem kultivovat přístup k jídlu na tomhle serveru (i jinde) - ale cesta opravdu není v tom, abyste omezovala nějakou skupinu lidí jakýmsi příkazem, jak mají provádět své podnikání. Můžete jít sama příkladem, můžete na ně vytvářet tlak svou poptávkou (čím více lidí se jim za den zeptá po něčem nesmaženém a odejde po záporné odpovědi, tím větší šance, že zkusí vyhovět poptávce). Nebo můžete investovat své peníze, neutracené u stánků, do nějakého způsobu propagace dobrého a zdraví neškodlivého stravování.

Já sama jsem zvolila cestu vysvětlování, jak se dá doma dobře vařit. Ale to samozřejmě není cesta jediná. Nemám ovšem ráda takové nátlaky, po kterých voláte Vy.
 Iveta P 
  • 

Re: Dobrý, angrešte, 

(2.8.2012 22:06:53)
ani já nemám ráda cestu nátlaku, takže možná, že bychom měli i výrobcům potravin uvolnit ruce a volit jen osvětovou kampaň, nechat to zcela na nich, za jakých hygienických okolností je vyrábějí a co do nich strkají, a neregulovat jejich byznys nějakými omezeními. Pokud to bude někdo kupovat, co je nám do toho, že...
Mně jde o to,aby měli šanci i ti, co nechtějí přijít o zdraví, například děti. Kde jde o zdraví, tam si myslím, že jde o regulaci potřebnou.
Domnívám se, že není problém najít cestu, jak vyhovět a nepřijít ke škodě a nezkrachovat. Kde je vůle, tam je cesta, že. Nikde jsem nepsala o nutnosti čerstvé zeleniny, která zde všem tane na mysli. Jak jsem slyšela, i v hodpodách se používá hojně instatních či konzervovaných polotovarů. Není to ideální, ale často většinou zdravější, než klasické české stánkové speciality. A rozhodně se to nekazí ze dne na den.
 angrešt 


Re: Dobrý, angrešte, 

(2.8.2012 23:09:19)
Prosím?? Ani jednou jsem nezpochybnila nutnost hygienických standardů a kontrol. Zjevně nenahlížíte, že určování a přikazování typu prodávaného sortimentu je zcela odlišný problém, hygieny se nikterak nedotýkající.
A stále opakuji - nikdo nikoho nenutí nakupovat u stánků nevyhovující sortiment.Ani Vás. Překvapuje mě, že s takovou horou řečí o zdravém jídle sama u podobných stánků nakupujete a nenosíte si na výlety jídlo podle svých představ.

Regulace sortimentu probíhá v gastronomických provozech, které jsou nějakým způsobem vázané. Týká se to např. školních jídelen. Skutečně ne volných stánků s občerstvením.
 Lída+2 


Re: Dobrý, angrešte, 

(3.8.2012 20:25:45)
angrešt, přesně...nerozumím tomu proč tam ty lidi lezou, když se jim to nelíbí.

Prostě zdraví máme jen jedno.
 Iveta P 
  • 

Značka, logo 

(4.9.2012 11:34:16)
A co motivovat stánkaře bez nátlaku? Kdyby třeba by hygiena nebo ČPI "odměňovala" stánkaře, kteří prodávají i zdravější alternativu, nějakou značkou, - udělovala obdobné logo, jakým jsou označeny lokální produkty či bioprodukty - které by si mohli vyvěsit na stánek a která by hlásalo v překladu "Zde se najíte i zdravě". Třeba by to těmto lidem přilákalo část kunčoftů a motivovalo i druhé.
 Ropucha + 2 


Re: vlastní svačina 

(2.8.2012 19:45:51)
angrešt, nevím nevím, ale co se týče "vůně" stánků rychlého občerstvení, mě osobně tedy láká maximálně k úprku, protože přepálený laciný olej mi opravdu nevoní ~a~

Kvalitně připravené hranolky z brambor a klobásu z masa si klidně dám, ale určitě ne v podobě těch hrůz, jaké se nabízejí u stánků, o nichž je řeč.

Ale zákazy nebo regulace by nic neřešily, v tom s tebou souhlasím, je to věc poptávky a nabídky. Bohužel ~:(
 angrešt 


Re: vlastní svačina 

(3.8.2012 9:58:48)
Anett, zápach přepáleného tuku nemá s Maillardovou reakcí nic společného, ta se týká bílkovin a sacharidů a skutečně voní. je podstatou hnědnutí povrchu opečeného masa, kůrky čerstvého pečiva...atd.
A stánky, které tuk nepřepálí (a takové běžně jsou k vidění) jsou cítit právě jejími produkty. Stejně, jako doma voní chléb z trouby a steak na pánvi~:-D

Přepálený tuk už je věc, která nemá ve stánku co pohledávat, a v tomto případě je už namístě dát podnět hygieně, případně ČZPI.

 Eilatt 


U stánků na levnou.... 

(1.8.2012 21:22:45)
Taky mě ty nabídky stánků vadí, jeden den se na tom vydržet dá a ráda si dám občas langoš, buřt nebo hranolky a děti to samozřejmě mají rády, ale dýl to nejde. Teď jsme byli v kempu a na místní pláži tři stánky nabízely tu samou variantu na přepálené tuky. Až poslední den jsme objevili, že v jednom měli domácí čočkovku, to byl balzám na žludek :-) U nás na místním koupališti to samý.

V těch vedrech bych si tak ráda dala salát nebo alespoń nějaké lehčí a zdravější jídlo, ale jak to tak čtu a vidím okolo sebe, tak v čechách by možná nebyl většinový zájem, jak to tak tady čtu.
No a taky mi připadá a na těch plážích v létě je to dost vidět, že přibývá obézních lidí a dětí, tak zhruba každý čtvrtý starší člověk už má lehkou nadváhu nebo je trochu víc při těle. Tahleta strava a nezdravá a tučná jídla i doma v kombinaci s málo pohybem dělá svoje....
 Alraune 


Re: U stánků na levnou.... 

(2.8.2012 0:39:23)
Když si představím od rána nakrájený salát v chlaďáku na koupališti, tak to bych si fakt raděj dala ten párek v rohlíku. Zrovna tak polévka, v teple snadno zkysne. Prostě, myslím, že stánek je prostě stánek, zvlášť ty sezonní. Jako reálnou bych viděla tak opékanou kukuřici.
 Iveta P 
  • 

Re: Pod představou zdravého jídla si představujete jen salát? 

(2.8.2012 13:40:43)
Proč furt ten salát? Zelenina není jediná alternativa.
 Zuzana+Terezka 


Re: U stánků na levnou.... 

(2.8.2012 16:23:46)
Ale třeba Mekáč, KFC, Bageterie Boulevard .... ti také dělají saláty ráno a prodávají je celý den. A teplota v chlaďáku prostě musí být stejná jak na koupališti ve stánku, tak u Mekáče. A pořád řešit to, že některé stánky jsou jen sezónní ...... prostě lednice a chlaďáky tam být musí tak jako tak, rozdělení úseků by také mělo fungovat. Stánky se zdravějšími nebo jinýmy alternativami jídla prostě jsou a jsou sezónní (koupaliště, kempy, festivaly, farmářské trhy atd.) Ale byznysu prostě přejí klasické smažené nesmysly, protože pak mohou provozovatelé zaměstnat brigádníka, co to v životě nedělal za pár kaček na hodinu a marže na těchto výrobcích jsou taky poměrně vysoké a lidé to kupují ..... Takže proč dělat něco jiného, když tohle funguje (pro mě bohužel) ~:(
 angrešt 


Re: U stánků na levnou.... 

(2.8.2012 17:20:29)
Zuzko, v Praze byste se určitě uchytili, v Brně také. V Praze třeba funguje a uživí se tahle skvělá "fastfood jídelnička" http://www.scuk.cz/d/polevkarna/#

Držím moc palce a doufám, že na váš stánek někde přece jen narazím ~:-D
 Zuzana+Terezka 


Polévkárny 

(2.8.2012 22:05:55)
Díky za tip, tam jsem ještě nebyla .... Já jsem vyloženě polévková, takže mě teď baví polévkárna v novém hostelu Fusion kousek od Václaváku ..... Rozhodně to tam stojí za návštěvu, levné dobré polévky přímo v centru a interiér celého hostelu je super. Má to holandský majitel a je to znát. Milé, veselé, zábavné a jako bonus ta polévkárna :-)
P.S. Díky za podporu, já se zase těším na tvoji kuchařku. Pár receptů od tebe už mám za sebou a fakt se těším, že to někdy dáš do kupy a vydáš ~;)
 angrešt 


Re: Polévkárny 

(2.8.2012 23:02:24)
Polévkárna je moc příjemná. Ochutnala jsem tam i dost nezvyklé polévky.

Kuchařka bude za chvilku ~;) Doufám, že do pár týdnů, už to zpracovávají v tiskárně. Právě jí vyrábím web ~:-D
 Alraune 


Re: U stánků na levnou.... 

(4.8.2012 16:11:38)
Tak na to, že teplota v chlaďáku bude stejná, jako u Macka, nebo v bagetérii, bych nespoléhala. Ono se na to technické vybavení stačí kouknout, jsou to často prastaré šroty ve stánku vyrobeném z odstaveného karavanu. To se s obřím řetězcem prostě nedá srovnat.
 Binturongg 


U nás na koupališti 

(2.8.2012 0:06:26)
mají kromě smažených věcí i grilované ryby, vepřové kotlety a krkovici, ovocné knedlíky s tvarohem, nakládaný hermelín, utopence...
Mají výtečnou kávu, včetně ledové a latté.
Ale lidi jim na to kašlou. Chtějí hranolky, buřty, kofolu, pivo a langoše.

Stravování u stánků považuju za stravování výjimečné, takže si dám něco odporně necévního s gustem a radostí.
Kdo to nesnese, ať si s sebou vozí sváču a může se futrovat mrkví a rajčatama, kde ho zrovna napadne.
Taky beru dětem na koupák jiné jídlo, než mají u stánku, nevidím v tom problém.

A protože od kamarádky vím, co je za dřinu provozovat takový stánek, vskutku se nedivím, že kvůli rozmachaným lufťákům nevyrábí dušená biokrůtí prsa s karotkou a netrhají a nekrájejí celé hodiny zeleninu na saláty, z nichž by minimálně polovinu vyhodili ~d~
 withep 


Raději 

(2.8.2012 9:15:29)
jsme šli včera na koupaliště až po obědě. Ale že jsme měli jen dýňovou polévku, stejně jsme si tam museli něco k jídlu dát. Ze všech stánků, co jich tam je, byl otevřen jediný, takže jsem kvůli potenciálně dlouhému čekání a synovi samotnému na pláži zvolila "nejrychlejší" jídlo, párek v rohlíku. Ani ten neuměli pořádně, rohlík (gumový, bůhvíjak starý) dole propíchli a kečup tekl bokem. Jednou za čas takové jídlo překousnu, ale ať je aspoň v rámci své kategorie dobré. Měli tam i saláty v plastových mističkách, to já tak nějak nepokládám za teplé jídlo. Měli tam i polévky, ale pochybuju, že nebyly z pytlíku (přesolené, přeglutamátované...).
 Ropucha + 2 


Re: Raději 

(2.8.2012 19:56:59)
withep, to je ono: kdyby to alespoň bylo v rámci své kategorie dobré!
Také nemám nic proti párku v rohlíku, hranolkám nebo smaženému sýru jednou za uherský rok (klidně i dvakrát nebo třikrát). Ale moje zkušenost je taková, že u stánků se prodává jídlo opravdu nechutné, obvykle ty nejlacinější polotovary s tou nejlacinější, nepoživatelnou napodobeninou kečupu.
 Iveta P 
  • 

Re: Přesně tak 

(2.8.2012 21:53:00)
Ano, kdyby to byl kvalitní smažený sýr, kvalitní párek v rohlíku s dobrým kečupem - tak se to čas od času přece jen dá, nejsem žádná nutriční extremistka. Ale přemaštěný nepoživatelný blivajz, který by nežrala ani naše kočka...
 Ropucha + 2 


V rámci objektivity 

(2.8.2012 20:06:40)
V rámci objektivity musím napsat, že dnes jsme navštívili koupaliště, kde ve stánku kromě výše popisované klasiky nabízeli několik druhů polévek (jistě instantních, ale i tak hodnotím nápad), palačinky (z hlediska zdraví žádná bomba, ale opět hodnotím snahu) a jako zlatý hřeb hodnotím sterilovanou kukuřici Bonduelle, kterou prodávali nasypanou do kelímků ~R^ Jednoduché z hlediska přípravy i skladování, o několik řádů zdravější než smaženiny a osvěžující v horku - podle mě opravdu dobrý nápad.
 Lída+2 


Re: V rámci objektivity 

(3.8.2012 20:28:29)
Anett + 2
loni na koupališti jsem vytáhla dětem krabici plnou na kousky nakrájených okurek....kamarádka na mě koukala pochybovačně,ale nakonec si vzali i ty její děti.
A kukuřičky by teda ocenili taky. Nápad se cení.

Třeba by nebyl problém...nakrájet na kousky okurku s nějakým dobrým jogurtovým dresinkem.~d~
 Glazz 
  • 

nikdo vás nenutí 

(8.8.2012 22:01:43)
Nikdo vás přece nenutí se u těchto stánků stravovat. Co takhle přestat vymýšlet problémy kde nejsou a koupit si cestou něco v obchodě (studená kuchyně je stejně zdravější)?
 Helena 
  • 

asi jsme už moc rozmazlení 

(8.8.2012 22:11:05)
Co tak u těch stánků asi čekáte? Jedu na výlet, vezmu si sebou chleba s máslem a jablko. Nebo rohlík s marmeládou nebo, nebo.... dětem udělám do kelímku domácí puding. Proč bych se měla cpát něčím, co nechci? Takhle to dělám už asi 60 let.
 Dalalmánek 


A co takhle si něco vzít s sebou? 

(9.8.2012 11:46:35)
Třeba svačinu.
 štěpánkaa 


Re: A co takhle si něco vzít s sebou? 

(9.8.2012 18:20:18)
na koupaliště, ze kterého tě s vlastním jídlem vykážou? To asi těžko, že?~;)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.