| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vitaminy a potravinové doplňky: Potřebujeme je, nebo nás spíš zamořují?

 Celkem 14 názorů.
 Cimbur 


Informační hodnota článku 

(24.3.2011 16:02:22)
-je dost nízká na to, že jej psal odborník. Tedy já osobně jsem se z něj nedozvěděla téměř nic kromě toho, že podle jakési zcela nekonkretizované studie má biozelenina významně více bílkovin, železa a vitamínu C - čemuž například moc nevěřím.
 stormer 


Re: Informační hodnota článku 

(24.3.2011 19:53:59)
Já bych viděla pozitivitu článku v připomenutí faktu, že spousta drahých lékárenských preparátů se dá na nahradit bylinkami, a to "zadarmo". ( Cesta na louku také stojí nějaké PHM, pokud se nebydlí na vsi. )
Většina dnešních lidí je ale na sběr a následné zpracování bylin už moc zpohodlnělá ~j~.
 Žžena 


Re: Informační hodnota článku 

(25.3.2011 14:28:20)
A tomu já zas věřím. Mezi vyhnojenou Belgickou třiceticentimetrovou mrkví z hypermarketu a mrkví normální velikosti vyrostlou na sluníčku na zahradě je diamterální rozdíl v mnoha ohledech, i v chuti, věřím tomu že i v obsahu látek.
To samé u jiných zelenin.
 angrešt 


Re: Informační hodnota článku 

(25.3.2011 16:00:31)
Čokoládo, já sama žádnou takovou studii prokazující významné nutriční výhody ve prospěch bio potravin tedy neznám - spíš studie s výsledkem opačným. Třeba srovnání zrní konvenčně pěstovaného a bio zrní v krmení ptáků - ptáci bio zrní nežerou, ani když se jim podstrkuje všemi možnými způsoby (třeba do krmítek, kde předtím měli to konvenční a furt na něj lítali, jim nasypali bio zrní a ptáci se na něj vybodli a hledali zase jen konvenční zrní) - důvodem je podstatně vyšší výživná hodnota konvenčního zrní, což ptáci pochopitelně poznali.
Nebo studie obsahu těžkých kovů, které u hluboko kořenících plodin vycházejí hůře pro bio než ne-bio. Důvod je prostý, bio pěstované rostliny rostou pomaleji, navíc kvůli chudé nehnojené půdě musejí pro získání živin tvořit větší kořenový systém a tak akumulují více těchto látek. U rostlin s mělkým kořáním tohle problém není.

Nebo třeba problematika bio masa, která ve Spojených státech vedla k rapidnímu zvýšení výskytu svalovce ve vepřovém.

Obecně na mě takováhle nevyargumentovaná ideologická propagace bio potravin, rádoby vědecky zdůvodněná chatrným oslím můstkem od nadbytečnosti a nevhodného složení multivitamínových preparátů, působí velmi nevkusně.

Multivitamínové preparáty jsou přece naprosto samostatná kapitola. Zásadní problém není v samotném chemickém složení extrahovaných a syntetizovaných vitamínů, ale především v jejich (ne)vstřebatelnosti. Vitamíny, jak se ukazuje, samotné námi spíš protečou, pro využití a vstřebání z potravy potřebujeme různé přídatné látky (četla jsem např. o tom, že některé jsme schopni vstřebat pouze chelované).
Další problém jsou kovy. Vitamíny fungují v našem těle jako katalyzátory chemických reakcí, především redukčně-oxidačních. A zpravidla k tomu potřebují atomy některých kovů. Zaklínadlo "antioxidanty" tedy znamená, že jsou schopny katalyzovat redukci. Jenže - ony jsou schopny většinou katalyzovat i oxidaci, to je obousměrná reakce! Tedy ty oxidační produkty včetně volných radikálů vytvářet! A to se jim vede právě v přítomnosti kovů. Proto třeba preparáty, které obsahovaly vitamín C a železo dohromady, musely být v několika případech staženy z trhu, protože katalyzovaly oxidaci v žaludku, což vedlo ke vzniku volných radikálů způsobujících gastritidu.

Nu, a ještě ty bylinky. Ano, rostliny obsahují ohromnou škálu účinných látek. Jenže jaksi namíchaných. A to je v řadě případů problém. Třeba jmelí obsahuje jak látky, které brzdí růst rakovinných buněk, tak i látky, které naopak rakovinný růst podporují. Řešení je nasnadě - izolovat ze jmelí ty brzdící a zbavit je těch rakovinotvorných. To ale není nic domácky proveditelného.

Nebo třeba všeliké bylinky na kašel, na rýmu... jsou skutečně účinné. Jenže právě pro obsah dalších látek mohou mít účinky naprosto odlišné a leckdy nebezpečné, což si uvědomujeme maximálně u vedlejších účinků nastupujících rychle (však proto je v těhotenství zapovězeno tolik bylinek - třeba šalvěj skutečně funguje na kašel, ovšem mimoto je to silné abortivum, používané andělíčkářkami odedávna). Ale co účinky oddálené? Třeba takový podběl je pěkná bylinka na nachlazení. Jenže - podběl obsahuje látky podobné forbolům, které se jinak vyskytují v pryskyřníkovitých a jsou rakovinotvorné. A celá řada bylin prostě obsahuje řadu užitečných i nebezpečných složek, takhle šmahem napsat "jděte se napást"?? To je tedy zase výplod.

Přitom kdyby u toho nebylo tolik nesmyslných blábolů, tak já bych ze srdce souhlasila se zbytečným nadužíváním vitamínových preparátů, s nevalnou výživovou hodnotou průmyslově zpracovávaných potravin, s vhodností využívání přírodních zdrojů potravin... patřím k propagátorům používání primárních potravin, lokálních potravin, minimálních úprav potravin před použitím... ale nezdůvodňovaných takovýmhle mlácením prázdné slámy.
 Binturongg 


Re: Informační hodnota článku 

(25.3.2011 20:25:16)
angrešt - wow! Četla jsem jedním dechem! ~R^

Neže bych upřednostnila mrkev ze supermarketu před maminčinou mrkví horskou, ale máš ve spoustě věcí pravdu ~3~
 angrešt 


Re: Informační hodnota článku 

(25.3.2011 21:05:30)
Binturong, díky ~:-D

Já sama také dávám přednost mrkvi z vlastního záhonku před holandskou v pytlíku. Ale to proto, že byla ušetřena dovozu (těší mě ekologický přínos:), byla ušetřena dlouhého skladování, takže v ní nedošlo ke skladováním vzniklým ztrátám vitamínů, díky neskladování byla také ušetřena skladových plísňových chorob ... ale nějaké pofidérní označení pro mne neznamená vůbec nic. Naopak jeho zneužívání v podobě vlajkového praporu ideologie ztrativší už dávno racionalitu, která u jejího zrodu snad stála, je mi silně proti srsti.
 Binturongg 


Re: Informační hodnota článku 

(26.3.2011 0:32:26)
No, to máme podobně.
Proto věřím jen vlastní a příbuzenské zahrádce ~:-D
 Cindy (XI/06 + IX/10) 


Angrešt, 

(26.3.2011 16:32:24)
tak tvůj článek mě obohatil mnohem víc, než ten úvodní.
Je pochopitelně lepší, když si člověk může sám vypěstovat vlastní plodiny, ale pro každého to není proveditelné. U nás, městských lidí, bez vlastní zahrady či chaty je téměř nemožné pěstovat si vlastní zeleninu. Já to řeším alespoň pěstováním vlastních bylinek.
 Osamělá 


Re: Informační hodnota článku 

(27.3.2011 11:35:35)
Konečně něco rozumného pod co se můžu podepsat ~g~~g~
 Cimbur 


Re: Informační hodnota článku 

(27.3.2011 14:12:53)
Angrešte, já Tě prostě můžu.
Nemůžeš raději sama přispět nějakým zajímavým článkem o výživě nebo o čemkoliv? Narozdíl o různých jiných autorů se mi velmi dobře čteš a co napíšeš, to sedí...
 angrešt 


Re: Informační hodnota článku 

(27.3.2011 20:09:14)
Moc děkuju za pochvaly ~f~ - trošku jsem se rozohnila, nemám ráda takovouhle povrchnost.

Ale sama bych si článek o výživě ani ničem podobném psát netroufla, od mého oboru je to na míle daleko a na něco takového bych neměla dost vlastních vědomostí a podkladů, nechtěla bych sama tvořit konstrukce na hliněných nohou.
 BabcaJ 


Re: Informační hodnota článku 

(29.3.2011 15:32:23)
Angrest, me by tedy zajimaly odkazy na Tebou zminovane studie, protoze z vlastni zkusenosti mam uplne jine poznatky.
Davali jsme schvalne ptackum na zahradce konvencni a BIO jablko, konvecniho se ani netkli, zato BIO jablko zmizelo temer hned.

Neni divu, ze existuji studie ktere hani BIO, protoze pokud se to nedejboze rozmuze - tak Ti, kteri honi zeleninu a ovoce ze zeme ruznymi chemickymi prostedky - prodelaji.

Ad bio maso. Je mozne, se se vyskytl problem. Znamena to ale jen to, ze prasata nejsou cpana kdovi cim moznym, aby rychle vyrostla a mohla se prodat.
Pripada Ti lepsi si koupit hormony vyhnane treba kure? Me osobne ne. Vzdycky kdyz jsem si ho dala, rozjel se mi uklidneni atopicky ekzem. Nahoda, rikala jsem si. Bohuzel ne. Kdyz si dam kure od farmare, svete div se, tyhle problemy nemam. Veprove nejim uz vubec, ani to ani to, nepripada mi, ze by melo nejaky velky vyznam ve vyzive (a vubec mi nechybi, ze ho nejim).

O nevhodnem (nevstrebatelnem) slozeni syntetickych vitaminu se muzes docist i jinde, nejen v tomto clanku...

A bylinky. Tak to je taky samostatna kapitola. Samozrejme jim musi clovek aspon trochu rozumet. Ja je sama uzivam (kupovane, na zahradce jeste nevyrostly), a svete div se, na rozdil od ruznych leku mi pomahaji bez vedlejsich ucinku. Bylinky nemaji rychly nastup ucinku, pokud se pouzivaji s rozumem, mohou prinest spoustu dobreho. Podbel mi mama davala v detstvi (uz je to skoro 20 let) a ze bych mela nejake problemy (tehdy i ted), to opravdu nemam.

Tvuj posledni odstavec me trosku zarazi, z predchoziho obsahu to moc patrne nebylo...
 Murielle 


Zmatek  

(28.3.2011 5:34:02)
Ten článek mi připadá úplně pomatený. Jako by autor napsal delší několikastránkovou práci a tady si z každé kapitoly vybrali jen první odstavec.
 hancinyyyyy 


názor k článku - Vitaminy a potravinové doplňky - potřebujeme je? 

(28.3.2011 14:55:57)
dávám přednost čerstvým potravinám, ovoci a zelenině z vlastní zahrádky nebo kupované přes zimní období.~w~ Chutná mi to a současně netrpím nedostatkem energie ~z~ ~:-D. Po vitámínových preparátech mě někdy bolívala hlava a necítila jsem na sobě žádná pozitiva.~d~ . Takže je vůůůůbec nepotřebuji!~y~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.