M.Butterfly |
|
(1.1.2017 9:25:50) Jíme čočku nakyselo většinou jen na Nový rok, tak v jejím vaření nemám takovou praxi.
Vždycky jsem jí podle kuchařky namočila večer předem a vařila druhý den k obědu. Letos jsem zapomněla a namočila jí až teď dopoledne. Mohlo by namočení na hodinu až dvě mít vliv na kvalitu výsledného jídla? Jak dlouho by měla být čočka namočená - a proč vlastně?
Druhý dotaz - já jí podle receptu v mojí staré kuchařce vařím ve vodě, ve které byla namočená, ale v některých internetových receptech jsem teď četla, že vodu vylévají a na vaření dávají novou. Změnilo se něco během let v postupu vaření? Ví tu někdo, jak to vlastně je s tou vodou z čočky a proč ji nevylévat - nebo vylévat?
Díky za vaše názory ... a šťastný nový rok všem!
|
kája+dva |
|
(1.1.2017 9:37:43) Čočku namáčím jen tak na dvě hodiny, někdy ani to ne. Pak ji propláchnu pod tekoucí vodou, protože do vody se uvolňují látky, co nadýmají. Dávám ji na osmaženou cibuli, vařím cca dvacet minut, pak teprve osolím, lehce zahustím a okyselým, když mám tak lákem z okurek, když není tak octem.
|
|
kambala pláááckááá |
|
(1.1.2017 9:40:44) OT: u nás se právě dělají k snídani konvalinky,ééé,totiz palačinky. Díky Rodině za nápady:)
|
nekázanka |
|
(1.1.2017 9:54:40) První jídlo, co si poručím, až srostu, budou palačinky .
|
|
Madigan |
|
(1.1.2017 16:10:26) Vidím, že jsme měli stejnou novoroční snídani - na výběr byla malinová, višňová, angreštová marmeláda nebo nutela. Diskuse byla silně inspirativní a konvalinkám nešlo odolat. Už se těším na další inspiraci.
|
kambala pláááckááá |
|
(1.1.2017 17:53:32) My měli tvaroh s rumovyma rozinkama,ovoce a rybizovou
|
|
|
|
Bouřka |
|
(1.1.2017 10:06:32) Čočka stejně jako jiné luštěniny se namáčí kvůli odbourání antinutričních látek. Proto se taky ta voda má vylévat. Tuším že dřív se doporučovalo vodu ponechat proto, aby nepřišli vniveč vylouhované prospěšné látky, jenže on z nich v přítomnosti těch antinutričních není moc velký užitek. Tohle bude asi nejlíp vědět angrešt. Plus se tím zkracuje doba vaření, což u čočky není až tak zásadní. Já uvařím namočenou čočku, když změkne přidám jíšku a povařím. Vařím s cibulí a bobkovým listem, ochucuju solí, česnekem a octem nebo citronem. Nicméně jedno dítě je na čočku ještě malé a druhé luštěniny nejí, takže u náš boršč.
|
Bouřka |
|
(1.1.2017 10:07:51) Jo, namáčet nejlépe alespon přes noc.
|
|
|
zerat |
|
(1.1.2017 10:42:43) Já už roky kupuji výhradně červenou čočku. Je lehce stravitelná, nemusí se namáčet vůbec a je za 20 uvařená.
|
vertigo |
|
(1.1.2017 15:53:32) Pro batole červenou, pro nás předvařenou
|
|
|
Girili |
|
(1.1.2017 23:28:45) slevat vodu - pak tolit nenadyma neslevat vodu - aby se zachovaly nutricne hodnotne latky Delam jak kdy, podle casu a nalady. Cocku vetsinou ani nenamacim a varim 15 minut v papinaku. Delam ji prave tehdy, kdyz jsem mela v planu lusteniny, ale zapomnela namocit fazole, hrach nebo cizrnu. Zahustuji casti rozmixovane cocky, ne moukou. Kdyz jsem jeste linejsi, dam k hnede cocce cast loupane cervene, ktera se uplne rozvari a zahusti bez prace.
|
|
|