Silvie03 |
|
(26.4.2015 10:22:00) Milujeme povidlové buchty, ale když nám zbydou na druhý den, bývají tvrdé. Mám pocit, že je to špatným zpracováním těsta, nikdy se mi při hnětení nedělají "puchýřky". Nemůže to být olejem? Je lepší dávat máslo? A potíráte buchty i po upečení nebo jen před?
Taky nevím, jestli by nebyla lepší polohrubá mouka, dělám z hladké.
|
Katka. |
|
(26.4.2015 10:35:52) Dělám z polohrube mouky, dávám máslo, při pečení tak 2x potiram máslem. Omlouvám se za chyby, píšu z tabletu.
|
|
Senedra |
|
(26.4.2015 10:36:43) Dělám buchty podle receptu od Diny, z polohrubé mouky, zadělávám v pekárně, během pečení tak dvakrát, třikrát pomažu máslem. Ještě mě napadlo - jakou máš troubu - plynovou nebo elektickou? Plynová dost vysušuje, doporučuje se dávat do ní hrneček s voudou.
Recept : http://baby-cafe.cz/forum/diskuse/78/8883
|
Silvie03 |
|
(26.4.2015 10:52:49) Mám elektrickou. Četla jsem ten recept - zajímavě vyrobený kvásek
|
|
|
Monika | •
|
(26.4.2015 11:05:31) Používám hladkou mouku, těsto dělám hodně vláčné a hlavně máslo napůl s vepřovým sádlem - doma vyškvařené je nejlepší.
|
Paradox |
|
(26.4.2015 11:38:12) Taky tak, hladká mouka a máslo napůl s domácím sádlem. Na druhý den jsou ještě dobré, ale vlažné z plechu - to neodolám
|
|
HelenaPa |
|
(26.4.2015 11:56:04) Taky máslo + domácí sádlo a po upečení postříkám směsí lžíce rumu, lžíce cukru a dvě lžíce horké vody.
|
|
|
Stáňa * |
|
(26.4.2015 12:05:47) Taky máme rádi buchty, peču je minimálně obtýden. Ze soboty vydrží občas na pondělní svačinu a jsou stále měkké.
Dělám z hladké, do těsta olej/máslo (na 500g mouky dávám 50 g tuku), ale peču na sádle. Tj. rozehřát sádlo a každou buchu v ní před vložením na pekáč pěkně "vykoupat".
|
|
Hanina | •
|
(26.4.2015 12:14:31) Dřív jsem dělala jen z polohrubé, dneska míchám polohrubou a hladkou paůl na půl nebo i víc hladké. Těsto je lepší, pružnější, ne tak suché. Používám kvasnice, suché mne nenadchly. Těsto je třeba hodně vypracovat (dělá pekárna nebo robot) a nesmíš šetřit tukem. Když vezmeš recept s málo tuku, nebude to dobré, bude to, jak píšeš: druhý den tvrdé. Olej používám jen tam, kde nechci, aby to kynulo hodně do výšky, třeba u koláčů ne plech nebo na pizzu. Na povidlovky bych dala máslo nebo máslo + sádlo v poměru 1:1 nebo víc másla a sádlo jen jako doplněk.
|
Silvie03 |
|
(26.4.2015 12:23:18) Pekárnu ani robot nemám, dělám rukama a vařečkou. Jako tuk používám olej a dávám ho tam čím dál míň, protože mám právě pocit, že jakmile ho do těsta přidám, zdrcne se těsto do koule a není pěkně nadýchané. Jinak kvasnice kupuju taky vážené čerstvé, s těmi problém nemám.
|
Hanina | •
|
(26.4.2015 14:32:33) Mně z toho bolely ruce, pekárnu nenahradím, ta to těsto hněte minimálně 20 minut, to já nedám. Ale buchty se v ruce umíchat dají. Obdivuju naše mamínky a babičky, ty to zmákly i bez pekárny a bez robotů. Místo oleje dej máslo, popř. to smíchej se sádlem. Olej se v těstě chová fakt jinak, krom toho je to tekutina. Hele, ber to tak, že buchta prostě nebude nízkokalorická, holt to pak musíte vysportovat. Tuk a cukr je nositel chuti. Když to tam nedáš, nebude to dobré. Přírodu prostě neošálíš.
|
|
|
|
Lady V. |
|
(26.4.2015 12:16:58) Jedine z hladke, nesetrit tukem a pridat ze dva zloutky. Pak je testo mekounke a vlacne.
|
|
Len |
|
(26.4.2015 12:18:48) Nesnasim kynute testo z hladke mouky. Specialne kvuli tomu si vozim z CR hrubou mouku a pak micham pul na pul s hladkou. Buchty delam sadlo+maslo, olej se mi neosvedcil.
|
Lady V. |
|
(26.4.2015 13:05:06) Nesnasis protoze jsi jeste nikdy neochutnala moje syrove pirohy.
|
Len |
|
(26.4.2015 13:23:33) Ahaaa, tak to bude tim
|
|
|
|
Epepe |
|
(26.4.2015 13:24:29) Už jsem tu takové téma zakládala a angrešt mi poradila: jedině pořádné hnětení udělá vláčné těsto. Puchýřky jsou samozřejmost, ale já hnětu třeba dvacet minut, až se těsto leskne jak psí kulky.
|
Silvie03 |
|
(26.4.2015 13:57:53) A jaký dáváš tuk?
|
Epepe |
|
(26.4.2015 16:38:08) Heru.
|
|
|
Hanina | •
|
(26.4.2015 14:37:51) Puchýřky se dělají na řidším těstě. Když máš pekárnu, děláš většinou i těsto hustší. A pekárna to pak žmoulá 20 minut a je radost na to koukat, jak tě nebolí ruce. Dřív se braly puchýřky jako znak toho, že to těsto je dobře propracované. Není to tak úplně pravda. Ono totiž když to žmouláš delší dobu, tak se v těstě aktivuje lepek. Když se nezaktivuje nebo jen málo, nebude buchta dostatečně vláčná.
|
|
|
|