| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Proč teplé mléko?

 Celkem 11 názorů.
 sovice 


Proč teplé mléko? 

(25.4.2015 19:44:43)
Předesílám, že peču málo - dělávám ze dva druhy bábovek, velmi zřídka piškotové těsto, sladké záviny z kupovaného litového těsta a jednou za rok pár druhů cukroví. Takže můj dotaz bude úplně blbej, ale mně to vrtá hlavou.

Peču velmi jednoduchou buchtu. Dostala jsem recept od kámošky. Základ je těsto sestávající z mouky, oleje, mléka, cukru, vejce, prdopeče, kakaa a skořice; druhá vrstva nějaké ten sladký tvaroh s pudinkovým práškem a vejcem a tak.(Čili totéž v bledě modrém jako olejová bábovka, což je jedno z mála, co peču běžně.) Nicméně bylo mi zdůrazněno, že mléko má být teplejší - 50 - 60°C.
Prosím, ohřála jsem. Ale PROČ? Tu olejovou bábovku dělám běžně ze studeného mléka téměř totéž těsto a funguje to...

 Lada2 


Re: Proč teplé mléko? 

(25.4.2015 20:14:24)
Já do všeho dávám lehce ohřátou tekutinu, je to prý kvůli pr. do peč.,aby vzešel. Stejně tak by mělo mít všechno pokojovou teplotu, takže se snažím si vajíčka vytáhnout z ledničky dřív.
 Žžena 


Re: Proč teplé mléko? 

(25.4.2015 21:01:55)
Teplo potřebuje droždí (kvasinky). Do těst s prdopečem dávám vše (mlíko, vejce, jogurt...) rovnou z lednice a vyběhne to úplně normálně taky.
 NovákováM 


Re: Proč teplé mléko? 

(25.4.2015 22:04:39)
Těsto nedělám ze studeného.

Ohřívám mléko na kvásek

Do nekynutých ohřeju mléko a přidám máslo z lednice, výsledná teplota je vynikající.
 NovákováM 


Re: Proč teplé mléko? 

(25.4.2015 22:04:55)
jo a proč?

No kvůli kvašení.
 sovice 


Re: Proč teplé mléko? 

(25.4.2015 22:24:02)
U kynutého těsta a kvasku to chápu, ale prdopeč mi normálně naskakuje i se studeným (nebo spíš pokojově teplým) mlékem.
 NovákováM 


Re: Proč teplé mléko? 

(25.4.2015 22:28:32)
jj, pokojově teplým.

Možná proto ohřátí, že se předpokládá, že je z lednice.

Netuším, co je to za recept, ale když spěchám, tak ohřívám i mléko na kvásek, dokud snesu, takže na tělesnou teplotu...
 Lída+4 


Re: Proč teplé mléko? 

(25.4.2015 22:28:38)
To platí u kynutýho. Prdopeči je to veskrze jedno, jestli je tekutina ohřátá nebo ledová, tam přece nejde o žádný kvašení.
 Citronove koliesko 


Re: Proč teplé mléko? 

(26.4.2015 6:35:39)
Hm, netusim. Vyskusaj s teplym aj studenym a potom napis ci bol rozdiel.
 Martina, 2 kluci 


Re: Proč teplé mléko? 

(26.4.2015 11:05:23)
Řekla bych,že z tradice:-)
Moje mamka z tradice udržuje spoustu postupů, které jsou zbytečné... asi ji to uklidňuje.
 bl 
  • 

Re: Proč teplé mléko? 

(26.4.2015 23:17:09)
pro kvasnice to platí - jen těch 60 stupňů se mě osobně už zdá moc, je to skoro na spaření, ale třeba se pletu. S kvasnicema jsem vždycky zacházela jako s živým organismem a v 60-ti stupních ruku neudržíš.
V případě prášku do pečiva to patří do kategorie vtipů:
Maminka přijde na návštěvu k novomanželům, vše je nad očekávání v pohodě, oba ji pozvou, ať zůstane. Dcera večer vytáhne maso na další oběd z mražáku, položí ho do dřezu a přikryje pečlivě plechem. "Proč tam dáváš ten plech?" ptá se maminka a zeť se přidává "dělá to pokaždé a její jediná odpověď na moje proč je, že vy to tak děláte taky a že se to musí". Maminka se rozhlídne kolem a ptá se "A vy máte taky doma kočku?"

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.