sovice |
|
(25.4.2015 19:44:43) Předesílám, že peču málo - dělávám ze dva druhy bábovek, velmi zřídka piškotové těsto, sladké záviny z kupovaného litového těsta a jednou za rok pár druhů cukroví. Takže můj dotaz bude úplně blbej, ale mně to vrtá hlavou.
Peču velmi jednoduchou buchtu. Dostala jsem recept od kámošky. Základ je těsto sestávající z mouky, oleje, mléka, cukru, vejce, prdopeče, kakaa a skořice; druhá vrstva nějaké ten sladký tvaroh s pudinkovým práškem a vejcem a tak.(Čili totéž v bledě modrém jako olejová bábovka, což je jedno z mála, co peču běžně.) Nicméně bylo mi zdůrazněno, že mléko má být teplejší - 50 - 60°C. Prosím, ohřála jsem. Ale PROČ? Tu olejovou bábovku dělám běžně ze studeného mléka téměř totéž těsto a funguje to...
|
Lada2 |
|
(25.4.2015 20:14:24) Já do všeho dávám lehce ohřátou tekutinu, je to prý kvůli pr. do peč.,aby vzešel. Stejně tak by mělo mít všechno pokojovou teplotu, takže se snažím si vajíčka vytáhnout z ledničky dřív.
|
Žžena |
|
(25.4.2015 21:01:55) Teplo potřebuje droždí (kvasinky). Do těst s prdopečem dávám vše (mlíko, vejce, jogurt...) rovnou z lednice a vyběhne to úplně normálně taky.
|
|
|
NovákováM |
|
(25.4.2015 22:04:39) Těsto nedělám ze studeného.
Ohřívám mléko na kvásek
Do nekynutých ohřeju mléko a přidám máslo z lednice, výsledná teplota je vynikající.
|
NovákováM |
|
(25.4.2015 22:04:55) jo a proč?
No kvůli kvašení.
|
sovice |
|
(25.4.2015 22:24:02) U kynutého těsta a kvasku to chápu, ale prdopeč mi normálně naskakuje i se studeným (nebo spíš pokojově teplým) mlékem.
|
NovákováM |
|
(25.4.2015 22:28:32) jj, pokojově teplým.
Možná proto ohřátí, že se předpokládá, že je z lednice.
Netuším, co je to za recept, ale když spěchám, tak ohřívám i mléko na kvásek, dokud snesu, takže na tělesnou teplotu...
|
|
|
Lída+4 |
|
(25.4.2015 22:28:38) To platí u kynutýho. Prdopeči je to veskrze jedno, jestli je tekutina ohřátá nebo ledová, tam přece nejde o žádný kvašení.
|
|
|
|
Citronove koliesko |
|
(26.4.2015 6:35:39) Hm, netusim. Vyskusaj s teplym aj studenym a potom napis ci bol rozdiel.
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(26.4.2015 11:05:23) Řekla bych,že z tradice Moje mamka z tradice udržuje spoustu postupů, které jsou zbytečné... asi ji to uklidňuje.
|
bl | •
|
(26.4.2015 23:17:09) pro kvasnice to platí - jen těch 60 stupňů se mě osobně už zdá moc, je to skoro na spaření, ale třeba se pletu. S kvasnicema jsem vždycky zacházela jako s živým organismem a v 60-ti stupních ruku neudržíš. V případě prášku do pečiva to patří do kategorie vtipů: Maminka přijde na návštěvu k novomanželům, vše je nad očekávání v pohodě, oba ji pozvou, ať zůstane. Dcera večer vytáhne maso na další oběd z mražáku, položí ho do dřezu a přikryje pečlivě plechem. "Proč tam dáváš ten plech?" ptá se maminka a zeť se přidává "dělá to pokaždé a její jediná odpověď na moje proč je, že vy to tak děláte taky a že se to musí". Maminka se rozhlídne kolem a ptá se "A vy máte taky doma kočku?"
|
|
|
|