| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí laskonky

 Celkem 7 názorů.
 Viola 


Téma: Domácí laskonky 

(6.11.2014 11:41:04)
Poprosila bych o vyzkoušený recept na domácí kokosové minilaskonky (šablonu mám), včetně krému.
Ve většině receptů se píše - šlehat čtvrt hodiny nad párou - to skutečně mixérem trvá vyšlehat sníh čtvrt hodiny, když normálně je hotový za pár minut?
Jak dlouho a na kolik stupňů péct, aby neztmavly? Opět recepty uvádějí 120""C na 15 min, pak stáhnout na 80""C a dopéct... jak dlouho dopékat? A jak péct v elektrické troubě, kde těch 150""C dojíždí ještě dlouho?
A nakonec bych prosila polopatě vypsané recepty na krémy, laskonkové recepty vtipně uvádějí "slepit karamelovým, čokoládovým nebo jiným", ale návod a postup neuvádí.
Poslední věc - jak dlouho se dají laskonky bez újmy skladovat? (Vtipkování, že je rodina zbodne okamžitě, mi nepomůže.)
děkuji
 Fren 


Re: domácí laskonky 

(6.11.2014 11:47:18)
mnám,už se mi sbíhají sliny,jen to čtu ... bohužel nejsem cukrářka,tak ti neporadím.

A co tak koupit korpusy na laskonky už hotové,to ni? Jinak k tomu skladování - asi ty nenatřené krémem vydrží mnohem dýl,takže jich pár vždy natřít před tím,než je budu potřebovat?
 Beruška+J02A07T10 


Re: domácí laskonky 

(6.11.2014 12:21:51)
ahoj,
mám recept na laskonky, teď ale nejsem doma, tak ti ho najdu.
s tím pečením je to složité, mě se v mé elektrické troubě, která místo 240 peče 320 °C upečou a vysuší krásně, mamča v její elektrické se to nedařilo, furt byly jako syrové.
Vyšlehat sníh nad párou nevíím jak dlouho trvá, ale trvá to dýl než ho vyšlehat jen tak.. on se vlastně nad tou párou jakoby uvaří.. takže to trvá dýl... jak je to nad párou.. je pak takový hodně bílý, lesklý a nechává po odendání mixéru špičky.
já ještě musím říct, že je hrozně velký rozdíl v tom, jaký kokos použiješ, loni se mi vůbec nepovedly.. byly takové sypké.. a bylo to kokosem.. je potřeba strouhaný.. takové ty fakt strouhánky delší a ne mletý... nebo strouhaný na jemno, protože to je pak příšerně hutný husný.. ane vůbec nadýchaný.

krém.. já bych taky ráda ten originál oříškový.. ale klidně bych jakýkoliv udělala tak, jak dělám do dortu.
Postup takto:
dám do hrnce lžíci másla, v ní opražím (jakoby jíšku do polívky), dvě lžíce pl. mouky, až je to zapražené zaliju cca 300 ml mléko a svařím za stálého míchání na hustou kaši.
Do té pak ještě do horké /když chci čokoládový) nalámu pár kousků čokolády, kterou máme rádi (hořkou, kaštany, milenu, klidně bílou - ale kvalitní) a za občasného promíchání schladím na pokojovou teplotu ve dřezu se studenou vodou.
Potom vyšlehám 200g másla se dvěma lžícema třtinového cukru na hustou pěnu a postupně zašlehávám tu vychladlou kaši - krém je úžasný, nadýchaný, čím dýl mixuješ, tím jemnější je a každej kdo ho jedl, tak mu hrozně chutná a diví se, že je máslový, není totiž vůbec těžký a hutný.. dalo by se tam místo čokolády dát nastrouhané ořechy.. a měla bys z toho ten ořechovej..
klidně můžeš ještě dosladit, to už dolazuju dle chuti nebo podle toho pro koho je dort.

co se týče skladování:
tak suché vydrží asi dost dlouho.. je v nich všechno upečené.
Co se týče už nakrémovaných, tak se to odvíjí od trvanlivosti másla, mléko je svařené, takže tam to neva.. já to hlídám podle másla
ale bacha s namazáním velkého množství naráz, radši bych krém i klidně zamrazila (jde to v pohodě, potom necháš v lednici povolit a znovu vyšleháš) protože když jsou laskonky moc dlouho odleželé nakrémované, začínají se rozpadat
 Yuki 00,03,07 


Re: domácí laskonky 

(6.11.2014 12:36:46)
šlehám hodně dlouho v horké vodě, ne nad párou, ale v horké vodě, aby byly ty bílky fakt teplý. šlehám dlouho, až než je sníh opravdu dost tuhý, on zřídne tím kokosem
a peču - suším dlouho pod 100 stupňů,

krém dělám hodně čokoládový, ale jinak klasika - pudink + máslo s cukrem, ale do toho právě hodně čokolády
 Yuki 00,03,07 


Re: domácí laskonky 

(6.11.2014 12:39:29)
kokos se přidá až npo ušlehání a to už jen promíchám stěrkou, krátce
 Monika 


Re: domácí laskonky 

(6.11.2014 20:11:19)
Moje jediná zkušenost s pokusem o domácí laskonky dopadl tak, že jsem (podle receptu od tchyně, nebyly kokosové, ale oříškové, manželovo oblíbené cukroví) upekla/usušila korpusy, roztekly se víc, než jsem chtěla, ale jinak O.K., ovšem velmi šikovně jsem je pak naskládala na talíř v několika vrstvách (jako že do doby, kdy je budu mazat) - do rána se slepily v jednu velikou hroudu! Snědli jsme to teda, chutnalo to dobře, ale vánoční cukroví si představuji jinak :-)
 Ani 
  • 

Re: Domácí laskonky 

(10.11.2014 17:46:01)
Děvčata, nejlepší a pravé Laskonky jsou zde:

http://ulozto.cz/xNxc3rX2/laskonky-pdf

Je to scan z knihy Cukrářských norem z roku 1964 a takto naše generace jedla Laskonky, ne ty náhražky, co jsou dnes všude. Je to recept na velké množství, ale dá se v tom vyznat a přepočítat si to. A všímat si, jaké tam jsou původní ingredience (mandle, griliáš).

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.