| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Smlouva s rodiči – pouhá záplata

 Celkem 193 názorů.
 DENISA 
  • 

Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 9:17:03)
Jestli ministr opravdu sdeluje pedagogum, ze oni se menit nemusi, ale rodice jo, to je jen vyklad autora clanku, mozna to tak myslel, mozna ne. Samozrejme je nutne menit i postoj pedagogu, o tom zadna. Ale odpradavna fungovala, byt nepsana, dohoda mezi rodici a pedagogy o zpusobu chovani deti. Kdyz ucitel vzkazal memu tatovi, ze mluvim sproste, tak on nebezel vynadat uciteli, ze je to moje vysadni pravo svobodne volby slova (tak jak to delaji dnesni rodice), ale dostala jsem doma vylagos. Rodice dneska na deti kaslou, vychove se nevenuji, a ten pedagog kdyz jich ma takovych ve tride vetsinu, tak ma delat asi co?
 Petra 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 9:31:03)
Souhlasim!
 Petra Neomi 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 10:50:33)
ALe... takže na jedné straně je tu kult dítěte, na druhé straně rodiče na děti kašlou? Imho je to blbost.
Mimochodem, když někdo mluví ve škole sprostě, je věc učitele, aby ho usměrnil, pokud mluví sprostě mimo školu, tak do toho učiteli/ce celkem nic není.
Mmch, mojde dcera chodí do školkové třídy s sedmadvaceti jinými dětmi, s rodiči se stýkám. Že by někdo na děti kašlal, to jsem si opravdu nevšimla. Rozhodně to není běžné.
 Petra 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 17:45:58)
No jo, mate dite v predskolnim veku. Zmenite nazor, az pujde do skoly.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 20:47:27)
To jako rodič, který na dítě ve školce nekašlal, najednou se školní docházkou začne?
 Petra 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 20:56:08)
Kdyz dite je starsi, rodice maji pocit,ze je uz nepotrebuje. Nechavaji dite dlouho u TV nebo pocitace a malo si s nim povidaji. To je v dnesni spolecnosti bezne. Ma dcerka je rada,ze si spolu povidame o zazitcich ve skole, klidne mi vypravi celou hodinu. Vecer se spolu ucime. Bavi ji to.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 20:59:08)
A jsi si jistá, že tihle se rekrutují z těch, co se školkovým dětem silně věnovali? Tomu nějak moc nevěřím, kdo na děti kašle, dělá to obvykle od batolete.
 maja 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 20:57:36)
a ještě jedna věc... jak víme že rodič jehož dítě ve školce, škole zlobí, zlobí i doma ??? Rozhodně neplatí , že zlobivé dítě rovná se rodič , který na dítě kašle....takhle jednoduše to teda nefunguje
 Petra 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 21:06:52)
Mam take doma zive deti, muj ctyrlety syn take umi pekne zlobit, i kdyz se mu venuju dost. Ja byla take moc divoke dite, o prestavkach jsem dost zlobila, ale mela jsem k ucitelum UCTU! Nedovolila jsem mluvit pred nimi sproste. Muj otec byl prisny, nedovolil, aby se doma mluvilo sproste atd.
Syn zacal chodit do skolky, nebojim se ptat ucitelky, zda muj syn ji posloucha. Priznala,ze ne. Tak jsem si doma s nim promluvila, vypravela jsem mu pohadky o zlobivem klouckovi. A od te doby posloucha ucitelku.
 maja 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 21:29:12)
jen nevím co mu budeš vykládat až bude v pubertě , to už čerti a spol nezabírají :) .... fakt to není o tom, že všehny děti které mluví sprostě, jsou k neudržení, drzé a já nevím co ještě , že by na ně rodiče kašlali...mnoho dětí, které jsou "zlobivé" je z úplně normálních starajících se rodin...jedno z našich dětí je ve škole na přetržení a doma naprosto dokonalé :) až na vyjímky. Holt paní učitelka ke všeobjímají mateřský typ ovšem prakticky bez autority. Joo, to když je před lety učila učitelka, která pravila " tak sednout a ruce za záda " tak nebyly vůbec žádné problémy . A to je to 3 roky zpátky, takže žádný socáč a jak to panečku fungovalo, ta by žádné smlouvy uzavírat nepotřebovala :)
 Petra 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 21:48:26)
Ja vim, to take zalezi na ucitelich. To je pravda. P.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(24.9.2010 1:22:08)
Já jsem k učitelů plošně úctu neměla, jen k těm, kteří si to něčím zasloužili, což neznamená, že jsem je nějak urážela. (No, pravda, hodila jsem po chemikářce sešit, ale až potom, co mě vyprovokovala :D Paradoxně jsme spolu po tomhle incidentu měly mnohem lepší vztah. Ona věděla, že na mě nesmí moc hr a já ocenila, že se mě snažila pochopit. Oni někdy i učitelé potřebují probrat, aby si uvědomili, že pracují s lidmi, ne s masou, a že ne všechno na každého zabírá.
 *Niki* 


Re: Ale on ma ministr pravdu 

(24.9.2010 8:37:13)
Hm, též ať vstávám kdy vstávám, probouzím se až kolem 10 h. Na svůj návrat to zaměstnání jsem velmi zvědavá.
Dítě (děti) se nám do školky před 8 hodinou snad ještě nepodařilo dopravit, až od letoška, kdy starší synek chodí na 8 do školy, tak se mladší sveze s ním do školky. Pro ně je to pohoda, vstávají po 6 hodině, jejich rodičům se to jaxi nedaří ~j~

Jinak já nás beru v rodině tak nějak rovnocenně, často se děti přizpůsobují nám a našemu chápání běhu dne, často my jim.

Od učitele očekávám, že se mnou bude komunikovat a případné potíže, které vzniknou mezi ním a mými dětmi, se mnou vykomunikuje, ale ne že na mě hodí vše, co je v jeho kompetenci.
 P. Schneider 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(4.4.2011 19:13:10)
Stále razím ,že škola je vzdělávací a ne výchovný institut,
učitel je zaměstnanec jako každý jiný,je určen k tomu aby vzdělával děti,pokud mu někdo svým chováním brání v řádném výkonu povolání měl by být vyloučen ze školy.Časy kdy z nás škola prostřednictvím jiskřiček a pionýrské organizace vychovávala občana oddaného myšlence socialismu jsou ty tam.Smlouvy s rodiči jsou hovadina.Bude to jako třídní schůzky kterých se většinou zúčastní rodiče žáků se kterými nejsou problémy.Leckdy bychom museli začít s výchovou u rodičů.
 Karkulka 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(25.9.2010 21:16:19)
Mám dospělé děti a jsem učitelka na ZŠ. Dítě má mít stanoveny z domova mantinely od malička. Znám rodiče s příliš ochranitelskou výchovou - nejdřív nejsou ochotni spolupracovat (doma je přece hodný/hodná), pak si s potomkem neví rady a už je pozdě něco radikálně měnit. Výchova dětí není jen povinností školy. Rodiče by se na ní měli podílet a s učiteli spolupracovat. Možná Vás překvapí, že učitelé sprostá slova neučí a trojka s chování s nevychovancem nehne. Jak by taky výtečník na to reagoval, když doma slyší - co zas chce ta k.áva jedna... Dospělí by měli táhnout za jeden provaz, když jsem přivedla na svět děti, tak mám holt i své povinnosti.
 Pawlla 


Re: Ale on ma ministr pravdu 

(25.9.2010 21:31:47)
Karkulko,ale ta spolupráce musí být oboustraná,že?
 Karkulka 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(26.9.2010 21:55:20)
Každý kantor se snaží vzniklý problém řešit, protože tím předchází průšvihu daleko většímu. O rodičích se to vždycky říct nedá - nejdřív potomka omlouvají a až se ho začnou bát a neví si s ním rady, tak přijdou dotyčného kantora patřičně seřvat, protože on /ona za to přece může, nebo chodí do školy fňukat - pak už je každá rada drahá.
 maja 
  • 

Re: Ale on ma ministr pravdu 

(23.9.2010 20:55:42)
naprosto souhlasím s petrou noemi....je jen velmi malá možnost jak může rodič ovlivnit chování dítěte ve škole...to je věc učitele , aby stejně jako my doma jakmile začne nějaké negativní chování vystrkovat růžky to chování usměrnil ...nikoli ale stěžováním si rodičům co to a to dítě zase proboha dělá... co s tím jako doma máme dělat, doma to nedělá tak a co s tím....
 Binturongg 


J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 9:18:15)
- či jak se jmenuje ta dáma s těmi příšernými výchovnými básničkami.
Pan Mleziva je obsáhlejší, ale jeho články mají zhruba stejnou hodnotu jako VLEZEME SI DO DEKY, BUDEME TAM NA VĚKY.

Nemohl by články o pedagogice začít psát konečně někdo normální, nikoli chlap, který pro vyžehlení ega namydlí cokoli, jen aby mohl tvrdit, že publikuje???? ~a~ ~a~
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 12:06:06)
Ano. Jedna z nejlepších částí článku je tato:

"Oproti předchozím dobám nemají děti jasné dospělé vzory, neboť tradiční, přirozený řád společnosti je obracen naruby. Dospělí se chovají dětinsky, odmítají nést zodpovědnost, jsou posedlí touhou vypadat stále mladě, chtějí si volně a nezávazně užívat života, ... A děti? Jsou toho nejen svědky, ale dokonce se často ujímají řídicí role a dospělým přikazují."

Zajímalo by mě, jakou skupinu rodičů pan Mleziva prozkoumal, aby dospěl k těmto výsledkům.
 Osamělá 


Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 12:34:10)
upřímně,divila by ses jak některé děti dokáží s rodiči "zametat" a bohužel tento postoj mnohdy uplatňují i na svém okolí. ~a~ Článek má v něčem pravdu, v něčem né, tak jako všechny.
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 12:52:52)
To já vím, že některé děti dovedou s rodiči pěkně zametat, nicméně bych řekla, že výrazně převažují děti, které s rodiči nezametají. A definice dnešního dospělého (rodiče) kterému jde jen o vlastní vzhled a prospěch je prostě k smíchu.
 Osamělá 


Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 13:11:30)
já myslím, že to byl jenom příklad, ale vyznělo to tak, že to všechny rodiče takhle naházelo do jednoho pytle. ~d~ Osobně je mojí noční můrou to, že jednou dcera příjde a řekne když to neuděláš, udám tě na linku bezpečí.... Snad se jí věnuji dostatečně a dám jí dobré základy do života... Je to hrozně těžké v dnešní době...~d~
 Petra neomi 
  • 

Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 13:16:06)
No a když to řekne, tak co? Prostě jí vytočíš číslo a předáš telefon :D
 Osamělá 


Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 13:21:27)
~t~~t~ Úplně jsem si to představila, myslím, že to by jí mohlo vzít vítr z plachet. Zase e mi bude klidněji spát ~2~
 Tante Ema 


Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 22:09:35)
Ti lidé, které má Jan Amos Mleziva zřejmě na mysli, většinou děti nemají.
 Rozállie 


Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(25.9.2010 11:33:48)
Ale mají, bohužel ... Obvykle jedno, max. dvě ... Nevím, jestli bydlím jinde než vy, ale já kolem sebe pozoruji většinu takovýchto rodičů. Žebříček hodnot je holt dneska úplně někde jinde a vrchol všeho si to ani nejsme ochotni připustit.
Děti se chovají VŽDYCKY tak, jak jim dovolíme. My rodiče, učitelé, vychovatelé ... Moc dobře vědí, co si mohou ke komu dovolit a podle toho jednají a neustále zkouší zajít dál. Učitel dnes nemá v ruce žádnou páku - může jen psát poznámky, udělovat důtky a to je vše. Stačí aby jen zvýšil hlas a je tu stížnost rodičů. Tudíž nezbývá, než aby byl učitel skutečná OSOBNOST, ale copak má prostor? Při tolika dětech ve třídě?

A hlavně, podívejte se zpět na vaše příspěvky, kolikrát se tu neuctivě vyjadřujeme o učitelích - jak můžeme chtít, aby si jich naše děti vážili? Myslíte, že to ty děti nevnímají? Neřeším teď oprávněnost našich stížností na učitele, ale jen náš postoj, který předáváme dětem. Učitel je pak v nezáviděníhodném postavení, kdy má proti sobě naočkované dítě, kterému má předat nějaké hodnoty ... Kdo z vás by si troufl postavit se před třídu takových např. sedmáků? Já ne.

Možná je to mimo mísu, ale nedá mi to:
Jsem vychovatelka v děcáku a to, co mi vadí v práci nejvíc, nejsou "nezvládnutelné" děti, ale přístup kolegů k výchově. Běžně se před dětmi mluví vulgárně, nejčastější způsob komunikace je křik a nejhorší jsou všudypřítomné tresty. Takovému dítěti pak nezbývá než být právě "nezvladatelné". A paradoxně ti, kteří mají nejvyšší vzdělání, se chovají k dětem nejvíce bezcitně, i když mají vlastní děti!
 Renata 
  • 

Dětinské chování 

(25.9.2010 17:33:58)
Baruško, já souhlasím. Neříkám, že jsou takových rodičů 3/4, ale rozhodně jich je a přibývá, a rozhodně děti mají, protože ono je módní mít jedno dvě děti jako hračku, jako náplň dní nejlépe volných a bezpracovních. Nevadí mi, že článek takové rodiče jmenuje, necítím se být mezi nimi a nedotýká se mě to.

Já jsem v těsném kontaktu s těhotnými ženami a mezi nimi rozhodně dochází k nárůstu dětinského a nezralého chování, i když věkem jsou spíše stále o něco starší. Mnoho lidí není ochotno pracovat na sebekázni a sebeovládání, tudíž jim dělá potíže ukáznit a usměrnit svoje děti. Vzdělání v tom roli nehraje, vzdělanější ženy jen lépe racionalizují. Ačkoliv neříkám, že je článek nějaká hluboká sonda do společnosti, s tímto aspektem moje vlastní pozorování a zkušenost souhlasí. A mýlila bych se ráda...
 Pawlla 


Re: Dětinské chování 

(25.9.2010 20:51:46)
protože ono je módní mít jedno dvě děti jako hračku, jako náplň dní nejlépe volných a bezpracovních.


A to je jako co?~t~
 Renata 
  • 

Re: Dětinské chování 

(26.9.2010 10:24:14)
To je jako posadit děti na několik hodin denně k DVD, počítači, na (každý) víkend k babičce od kojeneckého věku. Co nejdříve, již po druhém roce do školky s argumentem potřeby socializace dítěte - a sama maminka je doma. Doufám, že je tím pochopeno, že mluvím o konkrétní skupině maminek, ne o každé - i když každá nechá někdy dítě kouknout na pohádku nebo osahávat myš u počítače... Nemít žádné dítě zavání v očích okolí rozcapeností, takže do toho jdou i ženy, které už v těhu poradně naříkají, jak je dítě v děloze obtěžuje. Že se jejich počet rozhodně nezmenšuje, naopak, můžu říct jen díky kontaktu s takovým počtem žen. Mezi svými známými a kamarádkami bych takový jev určitě nezaznamenala a brala bych to jako výjimky...
 Petra Neomi 
  • 

Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 13:14:56)
Jedna věc je "zametat", jedna reálně rozhodovat. I ty zametající děti mohou jen tam, kam je rodiče pustí, výkonné pravomoce nemají vůbec žádné, prostředky taky ne... takže pokud dítě dostane hysterák a rodič ustoupí, je to jeho věc, pokud dítě dostane hysterák a rodič neustoupí, tak s tím děcko celkem nemůže nic dělat.
Mmch, ta část článku o tom, že dřív dostával nejvíc ten, kdo rodinu živil, je dost nechutná. Dítě nemůže ani při nejlepší vůli rodinu živit a neznamená to, že jeho potřeby by byly méně než potřeby vydělávajících rodičů.
 maja 
  • 

Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 21:05:30)
no nevím...dřív a v jiných kulturách i dnes byly a jsou děti "na ocase" , rozhodně se všechno netočilo kolem nich...dnes u nás je situace jiná " hlavně aby se děti měly dobře a byly spokojené" , dokonce jsem se setkala s názorem odborníka, že my jako rodiče bychom měli pouze blahosklonně přihlížet a poskytovat servis k tomu aby se naše děti mohly nerušeně a dle svých potřeb vyvíjet.....a k živiteli : prostě živitel je živitel ( ať už lovec mamutů nebo táta v práci) a jeho potřeby by asi holt měli stát nad potřebami dítěte, děti se mají přizpůsobit a ne živitel :)
 Petra Neomi 
  • 

Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 22:09:07)
No, já jsem taky živitelka, to jako znamená, že upřednostním své zájmy před zájmem dítěte? Ono nemá žádnou volbu, musí se mnou zůstat, nemá páky, jak mě ovlivnit, může spoléhat jen na péči, lásku a zdravý rozum rodičů a hlavně, dítě se v mnoha případech dospělým prostě přizpůsobit nemůže.
 maja 
  • 

Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 22:27:29)
tvoje děti nemají páky jak tě ovlivnit ? :) :) to moje teda mají páky
Ale teď vážně... jo, myslím si, že dítě se má přizpůsobit, samozřejmě tak jak dokáže , ale vzásadě souhlasím s tím názorem, že indiáni měli děti buď přivázné na zádech a děti holt byly celý den s mámou a ta dělala co bylo nutné a teprve až byla možnost se věnovala dětem. Jasně nakrmila je když potřebovaly atd ale jinak teprve až když byl na ně čas. ... jenže u nás se točí všechno kolem dětí , tak nějak je to na hlavu :)
 Petra Neomi 
  • 

Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 23:26:43)
No, nevidím, že by to u nás bylo jinak, než u těch Indiánů... ráno dceru odvedu do školky a vyzvedu ji v pět, kolikrát ji ještě s sebou beru někam, kam nutně potřebuju, vrátíme se domů, nají se a jde do postele. Ve volných dnech samozřejmě děláme věci, které baví i ji, těžko bude sedět doma, abych mohla psát, nebo se vláčet někde po přednáškách, ale pořád mi z toho nevychází život, který se točí jen kolem dítěte. Jasně, beru na ni větší ohledy, než na partnera, ale on je dospělej chlap, může si dělat program bez mé asistence, dítě těžko. Připadá mi, že většina pracujících rodičů má program dost podobný.
 Rozállie 


Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(25.9.2010 11:39:50)
Naprostý souhlas ~R^
Neomi - pokud bude živitel v pohodě, zdravý a silný, jedině tak se může postarat o drobotinu. Pokud se však strhá proto, aby měli děti vše, nač si ukážou ... brrr, to je pomyšlení ~a~
 Margot+1 


Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(26.9.2010 11:44:27)
Dětinštění dospělých není "vynález" pana Mlezivy, je to asi parafráze J.Meyrowitze z případové studie No Sense of Place. V češtině vyšlo jako Všude a nikde...
 Tante Ema 


Re: J. M. MLEZIVA je zřejmě dvojče paní Lenkové 

(23.9.2010 22:07:45)
Tak nějak... nechápu, proč to tu pořád redakce propaguje, asi má Jirka nějaký nevyřešený problém s účama, či co.
Byť on má Jan-Michal v tomhle článku v jádru pravdu, v dost věcech se taky plete a hlavně styl je tak neskutečně nabubřelý a všeználkovský, až si člověk říká, že je škoda, že toho ministra nevzal on, hodil by se na to, ten by nám to naše smutné školství seřídil, jéééje..~t~
 Jája 
  • 

Za chování žáků ve třídě zodpovídá učitel 

(23.9.2010 9:38:25)
Za chování žáků ve třídě zodpovídá učitel, ne rodič. Učitel je ten, kdo musí být osobnost a naučit. Je za to placen a má na to vzdělání. V době internetu je to o to složitější, informace si najdou i žáci, kolikrát rychleji. Takže co jim má učitel předat? Navíc co je mohli naučit učitelé, kteří byli v jazycích o dvě lekce dopředu, přičemž žáci se třeba dostali na několikaměsíční pobyty do zahraničí? Jak potom ten kantor ve škole vypadá?
Jenže kantor byl ten, kdo vlastní zdroje neměl, aby si mnohé věci zaplatil, a škola mu je neproplatila (ať už pobyt v zahraničí nebo jen PC - mluvím o době před cca 10 léty). Kdo na toto pak dojel, byl pochopitelně kantor. Jak má udržet krok s dětmi, které ovládání techniky zvládají levou zadní, zatímco kantor tu techniku ještě ani neviděl?

Další problém: do školství se nedostanou odborníci z praxe. Školství jejich praxi neuznává, uznává jen praxi přímo ve školství. Takový odborník má pak smolíka a do školství nejde, když se podívá na svou výplatní pásku a zjistí, že by dělal nad jen za minimální plat, tak se na celé školství rovnou vykašle a najde si jinou, stejně honorovanou práci.
 Alice 
  • 

Re: Za chování žáků ve třídě zodpovídá učitel 

(23.9.2010 10:05:47)
V dnešní době stále opakovaná mantra - díky internetu si žáci najdou informace sami a rychleji tak co je učit? Ale na internetu jsou zdroje relevantní a méně relevantní a dají se tam najít i pěkné blbosti (například to platí pro českou wikipedii...). A pokud dítko nebude mít absolutně žádné povědomí o tom, co hledá, tak se díky internetu může taky "naučit" pěknou blbost. Takže škola by měla dát dětem právě ten základní přehled......
 Karkulka 
  • 

Re: Za chování žáků ve třídě zodpovídá učitel 

(25.9.2010 21:28:44)
Aby si někdo na internetu mohl něco najít, tak se nejdřív musí naučit číst. Na to aby se naučil číst, je vhodné chodit do školy včas, dávat aspoň trochu pozor, doma něco dělat, že.
 Karkulka 
  • 

Re: Za chování žáků ve třídě zodpovídá učitel 

(25.9.2010 21:26:04)
A naučit je číst, psát a počítat naučila neviditelná ruka trhu, že. Kolikrát dorazí potomek dobře situovaných rodičů a neumí ani pozdravit a utřít si nos, ale hlavně že má značkový ohoz a nejnovější mobil a diví se, že sám musí něco dělat - to opravdu chceme?
 mony 
  • 

Re: Za chování žáků ve třídě zodpovídá učitel 

(28.9.2010 12:34:15)
...neumí pozdravit, utřít si nos atd. a navíc má rodiče, který vyžaduje po škole, aby mu ten nos utírala, když on to doma nedělá
 kili 
  • 

zkušenost antická 

(23.9.2010 9:44:28)
kdyby nebe vyslyšelo volání žáků, nebyl by na světě jediný učitel
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 9:59:32)
Tak já jsem naopak ráda, že na našem gymnáziu vyslyšeli volání žáků a vyměnili nám, speciálce na matematiku, učitele, který způsobil, že po prvním roce chtěli v matematice pokračovat jen ti nejotrlejší. A že vyslyšeli naše volání a dostali jsme naprosto skvělého kantora, který nás zase "vrátil".

Antická moudra jsou sice roztomilá, ale ne vždy pravdivá.
 kili 
  • 

Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 12:25:22)
jsou poravdivá pro ty, kteří jim správně rozumějí
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 13:05:01)
"správně" ~t~ No jasně, když si vytvořím svůj jediný správný výklad a ostatní výklady jsou v mých očích špatné, tak pak jistě, v tom případě jsou samozřejmě pro ty dotyčné pravdivá.
 kili 
  • 

Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 13:52:08)
správný výklad netřeba vytvářet, ten je dán (tedy pokud znáte dílo, z něhož je citace)
 Markéta 
  • 

Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 17:30:31)
Vzhledem k tomu, že jedná o perské přísloví, je nesmysl ohánět se "antickou moudrostí".
 kili 
  • 

Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 18:02:25)
jednak se tu nikdo ničím neohání, jednak vztah starověké historie antického Řecka k Persii stejně jako k Egyptu je poměrně těsný. Tvrzení, že jde o přísloví perské, je domýšlivé a nedoložitelné a hlavně v této diskusi vůbec nejde o původ, ale o obsah uvedené zkušenosti.


 Markéta 
  • 

Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 20:07:44)
Ale, ale. Dám-li něco do titulku, snažím se to zvýraznit. To přece každý chápe (takhle to rád píšete, ne?)
"Vztah starověké historie antického Řecka k Persii stejně jako k Egyptu je poměrně těsný." To je jen váš dojem, seriózní historikové toto tvrzení již dávno vyvrátili.
"Tvrzení, že jde o přísloví perské, je domýšlivé a nedoložitelné". Doložte tedy, že se nejdená o přísloví perské.
"Hlavně v této diskusi vůbec nejde o původ, ale o obsah uvedené zkušenosti." Tento obsah, jak jste sám v diskusi uvedl, pochopí jen ten, kdo ví, odkud tento citát pochází. A jsme zase u té antiky.
 kili 
  • 

Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 22:50:57)
- :-)) seriosní historikové vyvrátili těsný vztah starověkého Řecka k Persii :-)) :-))

- Vy tvrdíte, že jde o přísloví perské a je tedy na Vás dokázat to, kdežto není na mně, abych dokazoval opak.

- ne, napsal jsem to jinak
 Markéta 
  • 

Re: zkušenost antická 

(24.9.2010 13:37:00)
Jistě že vyvrátili. To, že je neznáte a nevíte, co znamená slovo "antika" pro historickou vědu (nikoli ve vulgarizovaném běžném užívání), neznamená, že neexistují. A pro tu Persii zkuste základní příručku "Culture and customs of Iran", mají ji v Národní knihovně. Najdete tam i oddíl věnovaný tradiční kultuře a orální literatuře. Pokud tedy chápete, co tohle sousloví znamená.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 20:07:19)
Pokud je ke správnému výkladu nutná znalost díla a tedy kontextu, pak citace poněkud pozbývá obecné platnosti.
 Tante Ema 


Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 22:14:27)
kili umí pobavit. Taková teta Kateřina zdejšího serveru. Kili nedej se a do nás! Houšť a větší kapky, to je sůl země, ta tvá moudra ~t~
 kili 
  • 

Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 22:35:26)
no, já jsem napsal jednu antickou zkušenost, moudra tu rozdával někdo jiný. Vaše osobní invektivy jsou už tradičně o tolik hloupější o kolik samoúčelnější.
 Tante Ema 


Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 22:36:34)
Přidej, tohle bylo slabé. Netradičně.
 kreditka 


Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 12:41:33)
Markéto souhlasím, my jako třída jsme to štěstí neměli žádali jsme o výměnu učitele angličtiny, který se vyukou vůbec nezabýval a celé hodiny žvanil o dějinách 2. světové války, kde byl jeho děda v koncentráku - sice smutný, ale při hodinách angličitny nás to nezajímalo, za celé 4 roky jsme se díky němu nic nenaučily ~o~
 Renata 
  • 

Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 15:30:55)
Hezká citace. Nutí k zamyšlení nad tím, že od antiky se změnilo velmi nemnoho.
 Lionka 


Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 17:27:26)
nebude-li učitel,bude to třeba rodič,počítač či, jánevímco, nějaký dohlížitel na vzdělání dítěte...prostě vždy to bude někdo ,kdo dítě do něčeho nutí


...
jsem původem kantor(2. stupeň ZŠ) a,zaplaťpánku, zběhla jsem(po 10 + 2 letech praxe) a nikdy více~Rv~Rv~Rv

můj názor je docela kacířský:zrušila bych povinnou školní docházku od 11 let,pak bych dala dobrovolnost,kterou by vybíral sám rodič
státní školy bych zredukovala na polovinu(platy učitelům zdvojnásobila) a polovinu bych umožnila zřídit soukromým subjektům...by jste viděli,jak by si záhy dobrého vzdělání a dobrých učitelů nějen rodiče,ale i žáci považovali~R^~R^~R^

akorát by v té počáteční situaci změny vyžadovaly zřídit více diagnosťáků-nejsem idealistka~;)
 Tante Ema 


Re: zkušenost antická 

(23.9.2010 22:22:43)
Na tom není nic kacířského, to je ve skutečnosti řešení, které by fungovalo. Mělo by existovat PRÁVO na školní docházku, plus povinné zdělávání. Klidně úplně od začátku školní docházky. Najednou by bylo všechno jinak.
Obava, že by poklesla vzdělanost populace, by se - myslím- nenaplnila, protože už teď opouští (zvláště něktré) základní školy docela slušné procento funkčně negramotných a nenulové procento fakticky negramotných dětí. Bylo to tak i za totáče a i před ním.
Stát by měl poskytovat kvalitní vzdělávac servis rodičům, kteří o něj stojí a jsou schopni si ho vážit.
Děti jde ale vzdělávat i jinak, než povinnou školí docházkou.
A příprava učitelů se musí úplně změnit, v tom má Mleziva pravdu.
Jenže nic z toho se nestane. Ne u nás a ne za našich životů, nerozchodil by to ani Mleziva osobně, i když si asi myslí, že jo.
 ja a dva 
  • 

Re: zkušenost antická 

(24.9.2010 11:13:46)
To by se nam pocet negramotnych a nasledne jeste nezamestnanych pekne zvysil. Dobrovolnost jako motivace funguje jen u lidi, kterym na zarazeni do spolecnosti zalezi. Povinna skolni dochazka je vydobytek pro deti, ktere nemaji to stesti mit rodice, kterym na vychove a vzdelani zalezi (napr. alkoholici, fetaci, dementi apod.) a take pro rodice, kteri na tu "lepsi" byt treba i statni skolu nebudou mit prostredky.
 MarkétaP + 4 dcerky 


A k článku 

(23.9.2010 10:03:40)
Nedovedu si představit, jak mohu být odpovědná za řešení veškerých konfliktů mého dítěte ve škole. Těžko ze své pozice někoho, kdo u toho není, mohu vyhodnotit, co se dělo a vyvodit z toho pro dítě poučení. Jistě, jsou věci, které rámec školy přesahují - krádeže, často šikana atd, ale u nich se rodč účastní řešení už teď. Tak kde by byl rozdíl?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: A k článku 

(23.9.2010 10:09:16)
Navíc, zajímala by mě tedy podoba smlouvy. V současné době jsou školy v silné pozici, je velká poptávka, takže školy by si mohly nadiktovat klidně pokutu 100 Kč za dejme tomu promluvení mimo přihlášení se a vzít jen ty děti, jejichž rodiče to podepíšou, protože dostat dítě na jinou než spádovou školu začíná být docela náročné ...
 maja 
  • 

Re: A k článku 

(23.9.2010 21:11:35)
Markéto souhlasím
 Tante Ema 


Re: A k článku 

(24.9.2010 19:04:04)
Pes a schizma (:-)) jsou zakopáni právě v tomhle: kdo má zodpovědnost, měl by mít i pravomoc k rozhodnutí a řešení problémových situací.
Za bolševiků byla škola prodlouženou rukou strany a vlády a práva dětí i rodičů v ní byla krácena.
Po revoluci dostali rodiče svá práva zpět do rukou. Za dítě zodpovídá rodič. Je to podobné jako v porodnici. Mně to připadá logické a asi jediné správné řešení, jak to udělat jinak?
Pokud bychom chtěli, aby škola převzala část našich rodičovské zodpovědnosti, musíme na ní delegovat i odpovídající část pravomocí. Jednostranně to nemá naději na fungování.
Škola momentálně nemá pravomoci reálně žádné. I když se někde snaží dělat bububu, nemohou nic, což ví každý, kdo se kdy se školou soudil a vzal si i jen průměrného právníka. Zodpovědnost ale zůstala, je obrovská a rodiče si od ní povětšinou rádi uleví.
V takové situaci pak školy kolem sebe mlátí jak mohou, vymáhají z rodin všelijaké "negativní reversy" nebo smlouvy, které jsou v pak nakonec stejně k ničemu.
Těžko říct, jak to změnit, podle mě je rodičovské právo primární a osobně bych ho třeba nechtěla za zákona delegovat škole. Pak je ale i zodpovědnost na mně.
Podle mně jediné řešen je to, co už jsem psala. Povinné vzdělávání a právo na školní docházku.
Není to řešitelné povídáním typu "Ale učitel má být takový a makový blablabla", nejlépe disponující magickou schopností zapudit od dveří třídy každý konflikt, tohle je mimo naši realitu.
 Karkulka 
  • 

Re: A k článku 

(25.9.2010 21:44:22)
Trojka z chování nic neřeší, pokud to rodina chápe jako křivdu na jejich mazánkovi, kterému není nic svaté. Doma potomkovi vynadáte, případně vlepíte jednu výchovnou a je vymalováno. A ve škole co?
 Karkulka 
  • 

Re: A k článku 

(25.9.2010 21:40:46)
Třeba v tom, že rodiče by se školou spolupracovali více než dosud. Učitel výchovně působí ve škole, rodič doma a jednotně. Dítě pak třeba doma neuslyší - co ta kr.va zase chce.
 hajce 


smlouva ano 

(23.9.2010 11:26:06)
Podle mě je smlouva s rodiči nutnost. Manžel učí na sídlištní základce - rodiče na třídní schůzky nechodí (jsou formou konzultací až do 18.00) a o děti, hlavně ty s problémy, nejeví moc zájem. Teď bude svědčit 2x u soudu - měl ve třídě záškoláka a skinheada s násilnickými sklony. Jejich rodiče nereagovali na pozvání do školy, nespolupracovali se školním psychologem, prostě se nijak neangažovali. Až to došlo tak daleko. A manželovi teď vyhrožují, že je "udal".
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: smlouva ano 

(23.9.2010 11:29:07)
hajce, a jak tomu smlouva s rodiči pomůže? Kdo se nezajímá, nebude se zajímat ani pod smlouvou ...
 Anna 
  • 

Re: smlouva ano 

(23.9.2010 11:59:00)
Já bych s tím problém neměla, stejně za dítě zodpovídáme do jeho 15 let.
Za dítě (resp.jeho chování) zodpovídám venku na ulici, v obchodě, když je na hřišti, tak proč ne ve škole?
 1.3Magráta13 


Kravina 

(23.9.2010 12:32:15)
Tak to je fakt něco.
Za prvé doufám, že pro dítě jsme dostatečným vzorem my, rodiče. Takže nesouhlasím, že děti nemají žádné vzory. Tímto všechny rodiče autor staví do pozice bezcharakterních pitomečků, kteří by se vlastně neměli množit.

Za druhé souhlasím s upevňováním pozic učitelů, ale žádná smlouva to nespraví. záleží na tom, jak rodiče, škola a děti vzájemně komunikují. A za část problémů si také mohou sami učitelé svým přístupem.

Za třetí nehodlám se školou uzavírat ajkoukoli smlouvu, protože v pozici dítě/učitel by měl stejně v případě sporu rozhodující slovo učitel jako dospělý, a kdo by pak bránil to dítě? Za chvíli bychom tak mohli uzavírat smlouvy i mezi sebou, že se budu slušně chovat v autobuse, k sousedovi, ke kamarádům. Přeci když nějaké chování je slušné a logicky se předpokládá, že se tak většina lidí chová, nebudu na to uzavírat nějakou smlouvu.
~q~
 Osamělá 


Re: Kravina 

(23.9.2010 12:39:34)
~R^~R^
Já nevím, ale pokud by se mé dítě chovalo nepatřičně, tak tu zodpovědnost stejně cítím, ať by se to stalo kdykoliv a kdekoliv. Já jsem zodpovědná za jeho výchovu, né nějaký pan/paní, co jí pár let učí.
 hanadam 


Re: Kravina 

(23.9.2010 13:42:43)
Gabčo,
já jsem taky přesvědčena o tom, že zodpovídám za své nedospělé dítě všude, kde se nachází. A nejen , že já jsem zodpovědná, ale pocitu zodpovědnosti snad učím i svého 6-letého syna. Chová se, nebo dělá něco mimo normu?? Chci to vědět, a chci to s ním vyřešit. Je to moje dítě, za výchovu jsem zodpovědna jenom já, a pokud mi v tom škola pomůže, budu ráda. Ale nečekám, že škola mi ho vychová...Každý věk má svoje specifické chování,a učitelé dobře vědí, že je období např. sprostých výrazů, pak vzdoru, opozice, nerespektování autorit, a pokud tyto projevy nepřesáhnou jistou společenskou normu, stačí v rodině dítě usměrňovat.
Já to teď dost zjednoduším - pokud moje rozlítané dítě v samoobsluze rozbije láhev piva, jdu to bez remcání zaplatit, protože jse za něj zodpovědná. Pokud mi to samé dítě v 16 letech dá učiteli facku, taky se budu cítit zodpovědná. Jinak, docela mne nadzvednul názor ze začátku diskuze o tom, že "...učitelé za to berou peníze a studovali to" ...myšleno, aby vychovávali naše děti.Snad nikdo nechce, aby to dělali zadarmo, to za a, a kdyby brali 100 krát víc, než jsou jejich současné platy, stejně mne to nevyvazuje z toho, že zodpovědní jsme v první řadě my, rodiče.
 Jája 
  • 

Re: Kravina 

(23.9.2010 15:14:38)
Myslím, že si pleteš pojmy a dojmy. Za dítko je zodpovědný ten, kdo ho má právě na starosti. Když budu hlídat cizí dítě, taky zodpopvídám za to, že ho v tu dobu nepřejede auto na ulici. Totéž učitel. Co to je za učitele, když si nedokáže ve třídě zjednat pořádek? Já vím, třeba na 2. stupni ZŠ je to těžké, ale jde to. Copak to vyřeší nějaká smlouva s rodiči? Leda že rozjívené dítě bude vyloučeno z vyučování, rodiče jsou rádi, že mají práci, tak holt to dítě o to rychleji skončí na ulici v partě. Ale máme výmluvu: smlouvu s rodiči.
 Osamělá 


Re: Kravina 

(23.9.2010 19:48:14)
Já myslím, že to o čem mluvíme je - já bych to nazvala (nevím jak to lépe napsat) morální zodpovědností. jasné je, že pokud je dítě ve škole a něco se mu stane je za to zodpovědný právně učitel, dozor, nebo ten kdo ho měl na starosti, ale přece když dítě uhodí/urazí... učitele není to přece vina učitele, ale rodiče, protože dítětě nenaučil slušnému chování, ovládání se apod. Ano učitelé vystudovali pedagogiku, která by jim měla pomoci zvládat problémová období dětí, ale základy slušnosti si dítě MUSÍ donést z rodiny...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Kravina 

(23.9.2010 19:55:25)
Bezva, a jak budeš tedy trestat rodiče, že to dítě nenaučili, případně, že se dítě v nějaké situaci neovládlo, i když ho to naučili?
 Osamělá 


Re: Kravina 

(23.9.2010 20:38:56)
Neovládnou se může každý, ale musí nést důsledky, ať je to dítě nebo dospělý. Já myslím, že nějaká smlouva s rodiči, kteří na slušnost kašlou stejně nemá cenu. Budou na ni totiž kašlat taky. V našem státě se nedodržují ani zákony natož nějaké smlouvy.....
Své příspěvky nepíšu všeobecně, ale jako matka, které záleží na tom, jak své dítě vychovala. A upřimně bych vyslechla obě stany a až pak vyvozovala důsledky. Rozhodně bych neletěla hned za učitelem mu vynadat, natolik vidím své děti v reálných barvách... ~3~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Kravina 

(23.9.2010 20:46:18)
Ano,to bych udělala taky, ato snad užfunguje i dnes, takže nějaká smlouva fakt tohle neřeší.

Trochu jsem obsah zamýšlené smlouvy pogooglila a je to jak jsem si myslela - buď to dubluje už teď funkční závazné školní řády, nebo to dává do rukou školy pravomoce, které může zneužít (povinnost smlouvu podepsat, což je při souřasných silných ročnících pro rodiče značně diskriminující). Jediné, co ve srovnání s UK, které je inspirací, myslím nefunguje, jsou pokuty při neposílání dětí do školy.

A upřímně, co navrhují do smluv v UK teď, jako použití přiměřeného násilí, se mi FAKT nelíbí.
 Osamělá 


Re: Kravina 

(23.9.2010 20:49:38)
To jako chtějí násilí řešit násilím? Tak to je maso, něco jako ve stylu Igor Hnízdo?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Kravina 

(23.9.2010 20:53:30)
Nový ministr školství se nechal inspirovat Velkou Británií. Tam některé povinnosti rodičů přímo vycházejí ze zákona. Rodiče jsou například povinni zaregistrovat dítě do školy za účelem výuky od pěti do šestnácti let. Pak musí zajistit jeho pravidelnou docházku. V opačném případě jim hrozí pokuta.
Audio
Se vzrůstající agresivitou žáků bojují i v Británii, zjistil spolupracovník Českého rozhlasu Milan Kocourek


Smlouvy mezi školou a rodiči jsou ale naprosto dobrovolné a ne všechny školy je používají. Ministerstvo školství vydalo směrnici pro sestavování takových smluv. Běžné jsou především na soukromých školách.

Náměstek ministra školství Nick Gibb nedávno zveřejnil nová opatření, která mají upevnit disciplínu ve školách. Doposud škola smí prohledávat děti, které jsou podezřelé, že u sebe mají nějakou zbraň. Od nového školního roku bude na tento seznam přidán alkohol, drogy a kradené věci.

Učitelé také budou smět hledat zakázané mobilní telefony, přehrávače, pornografii, cigarety a jiné věci, které by mohly narušovat výuku nebo bezpečnost ve škole. Vláda také hodlá vydat nové směrnice, které mají učitelům umožnit použít přiměřenou sílu vůči agresivnímu žákovi.



http://www.rozhlas.cz/zpravy/spolecnost/_zprava/760548

BTW, povšimni si slva dobrovolné a pak si přečti předposlední odstavec tady (návrhuzákonění podepsání smlouvy): http://www.denikreferendum.cz/clanek/4904-ministr-dobes-chce-resit-rostouci-agresivitu-deti-ve-skolach
 Osamělá 


Re: Kravina 

(23.9.2010 20:58:32)
~e~~e~Trošku si jim ten text na některých místech protiřečí. ~e~ Ještě k tomu uplatnění násilí učiteli, není to spíše myšleno jako nutná sebeobrana?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Kravina 

(23.9.2010 21:00:45)
Jo to já nevím; jako chápu, že se jim množí potíže, ale nejsem si jistá, jestli je tohle správná cesta, a už vůbec si nejsem jistá tím, co z toho udělají čeští experti.
 Osamělá 


Re: Kravina 

(23.9.2010 21:02:26)
Co s tím udělají naši experti a jak si to kdo vyloží! To je ta otázka... Když si vezmeš, že je vydán zákon a spousta lidí si je ho schopna vyložit různě, co teprve taková škola... ~e~
 Karkulka 
  • 

Re: Kravina 

(25.9.2010 21:53:00)
Až budete rozhánět rvačku tak čtvrťáků, tak to přiměřené násilí pochopíte velmi rychle!
 Petra Neomi 
  • 

Re: Kravina 

(23.9.2010 22:16:44)
No, uhodí, to chápu, ale urazí... každý považujeme za urážku něco jiného a navíc, může to být i opačně... učitel urazí dítě. Jaké tam budou sankce? V normální společnosti se to řeší tak, že si to strany sporu vyříkají a ´případně se omluví, tak si to představuju i ve škole.
 Tante Ema 


Re: Kravina 

(23.9.2010 22:29:46)
Jasně, tak by to mělo být i ve škole, ale s tím, že urážka ze strany učitele by měla být maximálně NECHTĚNÁ, způsobená nějakým nedorozuměním nebo nešťastným vyjádřením.
Urážka jako výchovný prostředek je naprosto mimo rámec rejstříku i jen průměrného učitele.
Pokud to někdo dělá, měl by být ze školy odpálen alespoň na orbit.
Realita je občas trochu jinde, bohužel.
Ale jako člověk z praxe vím, že učitelé, kteří skutečně děti šikanují (najdou se i na prvním stupni), mají málokdy s rodiči nebo vedením problémy. Umí to, bývají to metody zaběhlé ještě z totáče a rodiči jsou často hodnoceni jako "ti zkušení, co si umí udělat pořdek".
Když je kravál, bývá to často v případech, kdy rodiče v právu nejsou a zkouší síly buďto jen tak a nebo "jde o známky" apod..
 Pawlla 


Re: Kravina 

(23.9.2010 20:39:08)
Ano a o tom to je,učitelé si neumí poradit,tak zodpovědnost mají rodiče.Nic se tím nevyřeší,a jak tu už někdo psal,kdo na dítě kašlal,bude i dál,kus papíru ho nezastaví,ovšem neschopný učitel si pomůže,je z obliga.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Kravina 

(25.9.2010 18:57:18)
Moje kolegyně upozornila 15 dívku ať dává o vyučování pozor, byla nazvána pí.ou. To byste řešila jak? Říct to moje dítě, seřežu ho jako koně.
 maja 
  • 

Re: Kravina 

(23.9.2010 21:40:30)
jájo máš pravdu...je to vlastně trest pro rodiče. Co bude dělat rodič , který je zaměstnaný s dítětem , které dle smlouvy bude mít doma?
Zjednodušeně to připomíná situaci, kdy si dítě domů donese vzkaz v notýsku : "dodělá matematiku stranu 5 všechna cvičení a češtinu stranu 10 cvičení 3. Nestihl ve vyučování " :) Takže si to dítě vlastně učíš doma, další dvě děti ti u toho otravujou , řvou, manžel žádá večeři a ty učíš místo učitele dítě , děláš cvičení...já ale nejsem učitel, asi je něco špatně pokud dítě nestihá práci ve škole :)

 maja 
  • 

Re: Kravina 

(23.9.2010 21:21:53)
hanadam...já také nečekám, že bude učitel moje dítě vychovávat v klasickém tom slova významu ( učit ho mýt ruce, zdravit a podobně) , ale očekávám, že pokud se bude moje dítě k učiteli nebo spolužákům chovat nesprávně, mimo normu, že ho učitel na to upozorní a že použije patřičné páky na to aby chování žáka usměrnil. Tak to bylo snad už od té doby co škola školou je. Jak mohu jako rodič ovlivnit chování ve škole když nemohu svým příkladem předat info o tom jak se v takovém prostředí chovat? Normu jak se ve škole chováme a co tam a kdy děláme jednoznačně musí vymezit učitel, to jest ten, který je v těch situacích se žákem v bezprostředním kontaktu a ten který řekne " hele Pepíku, tak tohle ne ".
 Osamělá 


Re: Kravina 

(23.9.2010 21:27:42)
Pokud učitel řekne tak to teda né a ty to vezmeš, je to v pořádku, ale existují rodiče, kteří i za tímto ne vidí, že je jejich dítěti ubližováno a nandají to pak učiteli... A mezi námi jak se pak ten může bránit ~d~
 maja 
  • 

Re: Kravina 

(23.9.2010 21:35:38)
Kolik jich takových rodičů je ??? Nevím. To kvůli nim budeme mít ty smlouvy? ...to skoro připomíná "raziji na zvláštní školy s touhou je zrušit" jen proto , že pár nepřizpůsobivých občanů do zvláštek dává své děti aniž tyto děti mají snížené IQ..takže proto mají snad všichni žáci ZVš teď individuální plány :) ...takže KOcourkov
 Osamělá 


Re: Kravina 

(23.9.2010 21:40:41)
Jo vítej v ČR, kde většina se podřizuje menšině a kde každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán ~;)
 Pawlla 


Re: Kravina 

(23.9.2010 21:46:59)
Majo a co Ti vadí na tom,že někteří žáci mají IVP?To je snad normální,ne?
 Pawlla 


Re: Kravina 

(23.9.2010 21:49:24)
Celý Tvůj příspěvek je poněkud mimo,zvláštní školy byly zrušeny proto,že se děti se speciálními vzdělávacími potřebami integrují a je to dobře.I když u nás to dost pokulhává.
 štěpánkaa 


Re: Kravina 

(23.9.2010 21:49:36)
Pawlo, nejsem sice maja, ale dle mého vadí to, že IVP problémy některých dětí neřeší a integrovat je do běžných ZŠ je problém pro dítě, pro spolužáky, pro učitelky, pro všechny. Pro některé děti je speciální nebo praktická či jaká škola vhodnější, méně dětí, menší nároky, speciální pedagogové. Ne každé dítě prostě běžnou ZŠ zvládá....~3~
 Pawlla 


Re: Kravina 

(23.9.2010 21:58:41)
Štěpánko,opravdu?Já si to nemyslím.Ty víš,že se o tohle zajímám,hodně jsem na to téma diskutovala s holkama co žijou v zahraničí,tady na rodině třeba s Aidou,ale i jinými,tam je běžné,že všechny děti chodí do normální školy a to opravdu i hodně postižené,TMR,na dýchači atd.A jde to,u nás se používá přesně ta formulace co jsi použila"to nejde,některé děti to nezvládnou,je to pro ně trápení" a výsledkem je,že se vylučují i děti,které mají např.jen ADHD.Nerozumím ani formulaci,že IVP nic neřeší,to je teda síla,když si tohle myslí učitelé.
 štěpánkaa 


Re: Kravina 

(23.9.2010 22:14:26)
Pawlo, nečetla jsi dobře co jsem psala. IVP neřeší problém NĚKTERÝCH dětí. Myslela jsem tím, že některé děti potřebují asistenta, na kterého nejsou peníze. Jedna známá učila na té spec.škole (ale mluvila jsem s ní o tom dost dávno), ta říkala že neovedená intergace je pro dítě, kterého se týká ničící a znechucující.~d~
Pawlo, ty víš, že učím na gymplu. Ale nevíš, že u nás žádné dítě s IVP nemáme, takže já s tím nemám osobní zkušenost, jen teoretické info. Děti s IVP nemáme proto, že každý pokus o toto selhal na schválení magistrátem (nebo ministerstvem, nepamatuji si to přesně), kde se úředníci domnívají, že středoškoláci tyto problémy nemají, aby potřebovali IVP a oni museli dávat škole peníze navíc. Mám zkušenost jen s tím, jak např. vyjít vstříc reálným požadavkům dětí s poruchami učení.~3~
 štěpánkaa 


Re: Kravina 

(23.9.2010 22:32:53)
Pawlo, jdu už spát, ale hrozně ráda bych věděla, jestli sis ten můj vysvětlující příspěvek přečetla, zatím se měj ~h~~h~~h~
 maja 
  • 

Re: Kravina 

(23.9.2010 22:44:08)
Tak s těma zvláštkama je to takhle: zrušeny nebyly. Moje dítě do jedné chodí. Nic proti IVP nemám, moje dítě má IVP i v rámci zvláštní školy, takže je vlastně integrováno do zvláštní školy: Myslím si , to samé co Štěpánka, že je velmi dobře že zvš nebyly zrušeny, pro moje dítě je utrpení i ta integrace v rámci Zvš a v normální škole si to fakt neumím představit, nebo spíš umím ....... jde o něco jiného: protože někteří nepřizpůsobiví občané dávají děti do zvš i když nemají snížené IQ tak všechny zvš v byly podrobeny jakési inspekci , papíry dětí probrány a inspektory nařízeno aby děti s IQ vyšším než 70 byly zařazeny do normálních škol...ha ha chtěla bych vidět naší spádovou školu jak se tváří , při žádosti integrovat naše dítě ( to bych mu ovšem nemohla udělat, chci aby měl taky nějaké seběvědomí , které už beztak dost trpí )...v praxi to vypadá tak, že rodiče buď chtěli aby je přeřadili do systému normální zš a nebo podepsali papír , že nechtějí aby byli přeřazeni. Měřilo se IQ a ačkoli naše dítě má vyšší IQ o chlup než 70 jsme přesto chtěli aby zůstalo v programu zvš ( z výše uvedených důvodů...neobstává ani v normálním běžném výukovém procesu zvš a musí i s vyšším IQ být integrováno a má IVP v rámci zvš)) ... děti, které mají IQ 71 a vyšší , chodí nadále do stejné školy ale jiné třídy a mají všechny bez vyjímky IVP v rámci normální základní školy, každé dle svých schopností...takže v praxi ve třédě 10 dětí zařazených do programu Zš a s IVP každý jiným. Papírů hromady, přesuny ve třídách ale efekt teda fakt moc nevidím.... a ještě k těm cizinám a že to tam funguje...dítě které leží sotva se hne je něco jiného než normálně fungující jedinec , který se úplně normálně projevuje jen je náročný na zvládání, ruší, a pánbůh mu moc nenadělil do hlavinky... jsme proti plošné itegraci, dcera chodí se dvěma integrovanými dětmi přesně ve stylu "normální, jen pánbůh nenadělil" a je to katastrofa pro všechny. Jedno dítě má asisitenta. Obě děti se snaží za každou cenu s e prosadit, ostatní děti je nepřijímají , jsou s tím jen a jen problémy, sebevědomí těch dětí musí být oparvdu v háji, divím se jejich rodičům, že je v takovém prostředí nechávají , a to tam mají fakt chápavé učitelky
 Tante Ema 


Re: Kravina 

(23.9.2010 23:02:40)
Ono je to hlavně tím, že v naší realitě je integrace čistě formální věc. Ani to jinak být nemůže v podmínkách, jaké nám systém poskytl.
Ono nejde ve třídě s dvacet osmi dětmi integrovat pět dětí s výrazně specifickými potřebami (a nejlépe u každého ještě jiného druhu).
V "cizinách" to jde, protože to dělají jinak. A i tam mají "zvláštní školy", protože je to prostě potřeba. Jen tam neodkládají sociálně slabé či jinak nepohodlné děti.
Jen jako perlička: ve třídě, kterou jsem měla předloni, doporučila PSYCHOLOŽKA (!!) do ZŠ praktické (ZVŠ) dítě s výrazně nadprůměrným IQ jen proto, že mělo urputné dys- potíže (zaměňované mylně s nízkým IQ) a díky tomu chronicky nízkou motivaci. Téměř se jí rodiče podařilo přemluvit...
 Pawlla 


Re: Kravina 

(24.9.2010 7:13:03)
Tante Emo,ten příklad co jsi uvedla mluví za vše~a~Jinak samozřejmě souhlasím,že ten systém je nastaven špatně,ale to se nezmění pokud většina lidí bude mít názor,že ZŠ je jen pro průměr a vše co vybočuje,patří na specku.Je to taky naše dědictví z totality,postižené dítě patří do zvláštní školy,do ústavu a dokud si budeme myslet třeba jen v duchu,že je to pro ně lepší tak se to nezmění.
 Pawlla 


Zkopírovaný příspěvek od Aidy 

(24.9.2010 7:15:34)
Pawllo,
integrace je tady plne jinde nez v CR. Cely system integrace je "uzakoneny", deti, ktere maji nejake problemy, se pak deli na tri ruzne stupne a ty, ktere potrebuji asistenty, maji cely dokument o tom, co presne MUSI skola pro ne udelat (presneji toho asistenta musi potrebovat na minimalne 15 hodin tydne). Je to pravne dohmatatelne, muzes se se skolou soudit. Na druhou stranu, kazda skola dostane zvlastni rozpocet na deti se zvlastnimi potrebami a ty deti s asistentem dostanou kazde jeste svuj vlastni rozpocet. Muj syn, ktery ma asistenci 20 hodin tydne, dostava rocne nekde mezi £15 000- £18 000 navic. To jen pro predstavu. Z toho se plati nejen ta asistence, ale i ruzne pomucky a skoleni pro personal (ucitele, toho asistenta). Podle toho pak take vypada uroven te integrace. Tenhle clanek velice v CR chybi.
Na druhou stranu, co mi hodne vadi je, ze jak se jednou dite dostane do "normalni" skoly a dela jakykoliv (i minimalni) pokrok, je velice slozite dostat ho do specialni skoly, i kdyz je jasne, ze by mu tam bylo lepe. Castka, kterou stat prispiva na takove dite ve specialni skole se pohybuje rocne od £60 000 nahoru, zalezi na postizeni.
Deti nastupuji do skoly ve 4 letech (nikdo nema odklad, ani ty nejvice postizene) a v tom veku je obtizne rozhodnout se, ktera skola bude tou nejlepsi volbou~d~.
Co se tyce lidi vseobecne, tak jsou poste tak nejak zvykli, ze postizeni chodi do skol. Jako priznavam, ze kdyz jsem sem poprve prijela (1995~t~), tak jsem byla naproso vysokoana z te "spousty" postizenych, ktere jsem venku vidala. Ne z tech postizeni, ale z toho poctu.
Postizene deti jsou dneska integrovane i do beznych strednich skol. Nedavno jsem byla prekvapena, ze v jedne stredni skole je 7 deti s Down Syndromem. Dozvedela jsem se od od jedne matky ve skole, chodi tam i jeji autisticky syn a jsou moc spokojeni.
Musim bezeeet, sorry.

 Pawlla 


Re: Kravina 

(24.9.2010 6:57:31)
Majo,taky mám na speciální škole dítě,zrušený byl název a pojem zvláštní škola se už jako takový nepoužívá.Ale stejně s Tebou nebudu souhlasit,integrace je pro dítě vždy psus a dneska,kdy nejen,že je IVP,asistent,ale může být i změna osnov,by to neměl být problém,pokud je a já sama dobře vím,že je,tak je chyba jinde.Co se týče romského etnika,oni byli často zmanipulováni,aby souhlas podepsali,pak byly zvláštní školy plné romů s kázeňskými problémy a děti,které tam byli kvůli problémům s učením,tam byly chudáci.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Kravina 

(25.9.2010 20:18:53)
No já vám nevim - mám ve třídě integrovaný děti dvě (neslyšící a se smíšenou dysfázií), jsem za to ráda a myslim, že nám to celkem funguje, považuju to za přínosný na všechny strany, ale přesto bych si netroufla tvrdit, že integrace je přínosná VŽDY.
Např. znám dítě s těžkou mentální retardací, který mezi zdravýma prostě nestíhá - nechytá obsahy běžný spontánní komunikace, nezvládá se zapojit o přestávce... a ano, některý zdravý děti se pokouší mu vyjít vstříc, ale bylo by naivní myslet si, že i ve chvíli, kdy hrozí, že jim uteče nějaká zábava, která je zajímá. Jo, jde to tlačit s asistentem za zády, ale ve výsledku to dítě může cítit mnohem větší uspokojení mezi dětma na podobný úrovni, kde může fungovat samo za sebe a nabýt nějaký to sebevědomí.
Podobných dětí určitě existuje řada.
 Pawlla 


Re: Kravina 

(25.9.2010 20:55:21)
Jeno,ale Ty nejsi v kůži toho dítěte a promiň to mi připadá stejné,jako když se tvrdí,že postižené dítě nemůže být šťastné a tak se nemá narodit.I dítě s TMR může být šťastné mezi vrstevníky,anebo nemusí,ale nechceš mi doufám říct,že všechny děti,které jsou dnes na speckách tam patří a jsou tam šťastné.To je jenom naše pohodlnost,protože my to tak chceme.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Kravina 

(25.9.2010 21:11:18)
Zdaleka ne všechny tam patří. A jsem přesvědčená, že tam nepatří dokonce většina.

Že handicapovaný dítě nemůže bejt šťastný jsem nikdy netvrdila, ani si to nemyslim.

Ale to nic nemění na tom, že nesouhlasim s Tvou větou, že integrace je VŽDY plus. Prostě znám i někoho, kdo se sotva stíhá začlenit i v tý speciálce. Jak vnímá samozřejmě nevim - nikdy jsem nežila s IQ cca 53, a Ty taky ne. Jen soudím z toho, jak se projevuje. A některý projevy má podobný jako můj syn - např. když nerozumí, tak se usmívá a přikyvuje ve snaze nedat najevo, že nerozumí, aby nebyl vystaven dalšímu pokusu o vysvětlení, kterej je pro něj velkou psychickou zátěží.
 Pawlla 


Re: Kravina 

(25.9.2010 21:30:07)



Jeno,to vím,že jsi to netvrdila,jen píšu,že je to podobné tvrzení.Může být,že pro některé dítě integrace není,ale já se trošku bojím toho,že jakmile už uvažujeme tímto směrem,svezou se s tím všichni.Je šílené,že na speciálkách jsou kolikrát děti co mají jen ADHD,to ani není postižení,stojím si za tím,že u nás je integrace hlavně na papíře.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Kravina 

(25.9.2010 21:48:12)
Já se zas bojim, že pokud budem generalizovat, dáme tim příležitost k (oprávněnym) protiargumentům těm, kteří smysl integrace nevidí a jen hledají mouchy.

S fanatikem nikdo nediskutuje rád. Já osobně nevidim ráda i když někdo nadužívá slovo úžasný (což se v mym oboru - alternativnim školství) stává dost často a je to podle mě jednoznačně na škodu.

Radši bych věcnej popis kladů i záporů a dát každýmu prostor, aby si je přebral sám. Rvát tyhle věco přes sílu je stejně kontraproduktivní - to vidim v praxi každou chvíli.


Chápu, že máš blbou zkušenost, pokud Ti někdo odmítnul syna integrovat, ale představ si, že já mám zas opačnou - že dítě v pohodě integrovaný přesunuli rodiče do specky (podle mě úplně zbytečně, ale je to jejich dítě a já do toho nemám co kecat). Jsou to individuální situace, nemůžem podle toho soudit celej svět...
 Pawlla 


Re: Kravina 

(25.9.2010 21:58:03)
Ale Jeno,sama jsi napsala´,že na specky nepatří třičtvrtě jejich žáků,takže to asi není o tom ,že já mám špatnou zkušenost.Opravdu se snažím dívat kolem sebe,bohužel to co vidím se mi vůbec nelíbí.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Kravina 

(25.9.2010 22:06:48)
VĚTŠINA a VŽDY není totéž. To první lze snadno doložit výzkumem (články o něm vyšly např. v Učitelských listech), to druhý může bejt snadno vyvráceno a ční z toho osobní křivda.

Já myslim, že se shodnem v myšlence, ale lišíme se v tom, jak ji prosazovat...
 Pawlla 


Re: Kravina 

(25.9.2010 22:25:43)
No tak pokud někdo vezme Tvému dítěti šance na začlenění do kolektivu,někdo,kdo dostal milionovou dotaci na integraci autistů,tak ano potvrzuju,že je to velmi osobní,ale to nemění nic na faktu,že integrace tady nefunguje a není třeba řešit děti s TMR,když na ZŠ nedosáhnou ani děti s poruchou učení.Proto se bráním větám typu"někdy to nejde",protože pak už se do té skupiny kdy to nejde jen přidává.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Kravina 

(25.9.2010 22:47:58)
To je u vás nějakej hodně extrém. Tady jsou ve stotisícovym městě dvě zvlášky, čili dohromady maximálně 30 dětí v každym ročníku (15 v každý, spíš míň). Tam by se děti s poruchama učení ani nenarvaly. Naopak na běžných základkách, kterých je tu kupa a s mnoha paralelními ročníky jsou průměrně tak dvě děti s nějakou dys nebo jiným problémem na třídu...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Kravina 

(25.9.2010 22:49:16)
Jinak my na integraci nedostali zatim ani kačku... kvůli tomu, že jsme nestátní škola.
 Pawlla 


Re: Kravina 

(25.9.2010 22:56:04)
Jeno a o tom mluvím,syn teď chodí na soukromou specku,přístup super,lidi výborní od ředitelky po uklízečku,ale podmínky katastrofa,nikdo jim nedá ani korunu,protože se neumějí prodat a když si přečtu kdo se v našem městě prezentuje jako odborník na integraci,tak s prominutím bliju.
 Pawlla 


Re: Kravina 

(26.9.2010 14:08:43)
Ještě bych možná svoji myšlenku rozvedla,já v podstatě souhlasím s tím,že jsou děti,pro které integrace vhodná není,ale zdá se mi zbytečné to řešit teď,kdy ani nic takového nehrozí.Až tady pojede integrace tak,jak má,bude to automatické a nikdo s tím nebude mít problém,pak můžeme řešit to,že někdo to opravdu nezvládne.
 Pawlla 


Re: Kravina 

(24.9.2010 7:07:49)
Štěpánko,až teď to čtu,včera jsem padla za vlast,měla jsem po dvnáctce~:-DAno já souhlasím,že nepovedená integrace je katastrofa,ale proč se nepovedla,já vím,vždy se řekne,že na to dítě nemělo a pod to se zahrne vše-absence asistenta,nepochopení učitelů,neochota atd.~f~
 maja 
  • 

Re: Kravina 

(24.9.2010 11:56:03)
asistence se nepovede ne kvůli dítěti , ale kvůli právě tomu asistentovi, ochotě učitelek atd...to asi všichni víme , ale jak učitelku přesvědčit aby "brala ohledy" , aby dítě asistenta dostalo ( mám zkušenosti ...u nás vě škole žádného asistenta prostě nedostaneš i když na něj máš papír ani kdyby ses na hlavu postavila ,obešla jsem několik jiných škol a prakticky stejný výsledek...a soudit, soudit se teda nebudu :) ...jako že na to máme nárok a kde nic tu nic... a vůbec aby se snažili aby se integrace povedla ? ...musím říct , že integrace v dnešním pojetí jak je jen pro otrlé matky bojovnice , bohužel a co pak ty děti , že jo
 Pawlla 


Re: Kravina 

(24.9.2010 11:59:38)
Majo,přesně,já jsem si to taky nevybojovala,ale to neznamená,že nemá cenu bojovat.
 ja a dva 
  • 

Re: Kravina 

(24.9.2010 13:34:08)
Souhlasim, ze na integraci vetsina skol i ucitelu pripravena neni ani "pedagogicky" ani financne.
 Pawlla 


Re: Kravina 

(24.9.2010 16:28:59)
Hlavně lidsky a to se nedá nahradit.
 štěpánkaa 
  • 

Re: Kravina 

(25.9.2010 10:37:06)
Pawlo,
ale ne, nepovedená integrace může nastat nejen proto, že na to dítě nemělo. Dokonce si spíše myslím, že na to většinou nemá škola. Nemůže např. zaplatit asistenta, nebo snížit počet dětí ve třídě - ve 33 se fakt těžko integruje (u kluků ve třídě mají kluka s AS - je jich 33, stěhují se snad každou hodinu, kluk má asistentku, tak jim všem držím palce, aby to zvládli. Jenže jsou i "horší" diagnózy). Taky asi často na to nejsou běžní učitelé připraveni tak jak by potřebovali no a co si budeme povídat, někteří nejsou ani ochotní vyjet ze svých kolejí. ~d~~d~~d~ (P.S. taky jsem odpadla~h~ a včera byla noc vědců, na Rodinku mi nezbyl čas ani síly~;)tak to čtu až teď)
 Babsi+2 


Re: Kravina 

(24.9.2010 18:45:42)
Ale my děti MUSÍME učit mytí rukou před jídlem a třeba i to, jak se zavazuje tkanička, jak se smrká do kapesníku apod. V každé třídě se najde alespoň jeden, co nemá(nebo v 1. třídě neměl) základní hyg. návyky.
 Karkulka 
  • 

Re: Kravina 

(25.9.2010 21:47:22)
Konečně rozumné slovo!
 Petra Neomi 
  • 

Re: Kravina 

(23.9.2010 13:20:05)
No právě, připadá mi, jako by všichni ignorovali, že dospělý má při sporu s dítětem navrch jaksi automaticky. Je argumentačně vyspělejší, má jisté mocenské postavení (učitel/ka určitě), je většinou fyzicky silnější a pokud jde o případné spory, je důkazní břemeno stejně na žalujícím, takže na straně dítěte.
Mmch, od příštího měsíce učím na gymplu, tak třeba načerpám nějaké dojmy přímo z bojiště :D
 *Niki* 


Re: smlouva ano 

(23.9.2010 17:57:14)
Anno, třeba proto, že na tom hřišti a v obchodě se svými dětmi jsem, ale ve škole s nimi (ním) nejsem. Je jakousi naší rodičovsku odpovědností, jak se naše děti chovají, pokud se bude chovat hrubě ke spolužákům či učiteli, je to pochopitelně i naší vizitkou, ale je na odpovědnosti školy/kantora, zda takové chování dovolí a jak se zachová.
Skutečně nevím, jak mohu nést odpovědnost za to, jak se můj syn (letos v 1. třídě) chová ve škole.
Učitel přece musí být schopen pracovat se všemi dětmi, s těmi poslušnými, se zodpovědnými, se "zlobivými".
Netuším, co přesně má být obsahem té smlouvy, četla jsem jen tento článek, ale spíše souhlasím s autorem.
 Anna 
  • 

Re: smlouva ano 

(23.9.2010 18:28:41)
Mono, já tedy se synem na hřišti, na ulici nebo v obchodě nejsem a to už řadu let. Je mu 12, nedokážu si představit, jak by reagoval, kdybych mu na větu - jdu ven s kámošema - odpověděla - počkej, obleču se a jdu s tebou, nesu za tebe odpovědnost:-)
Já to spíše vnímám tak, že mám více prostředků, jak na dítě zapůsobit než učitel/ka. Když se moje dítě bude chovat k učiteli nebo spolužákům hrubě, tak mu učitel může max. vyhrožovat poznámkou, my jako rodiče máme více prostředků, jak dítěti vymezit mantinely chování.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: smlouva ano 

(23.9.2010 18:42:53)
Anno, a jak budeš hládat jejich dodržování, když u toho nebudeš?
 Anna 
  • 

Re: smlouva ano 

(23.9.2010 19:08:10)
Nějak nechápu otázku. Ale třeba pokud by byl problém, že by moje dítě např. mlátilo ostatní děti, změnu poznám jednoduše - jiné děti nebudou zmlácené:-)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: smlouva ano 

(23.9.2010 19:18:45)
Jistě, ale jak ho zastavíš, pokud ten mantinel překročí? To se jaksi na dálku prostě udělat nedá ~d~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: smlouva ano 

(23.9.2010 19:23:54)
Neboli takto: pokud zjistím, že dítě nedodržuje domluvené mantinely venku s kamarády, na kroužku apod, mám možnost ho na tyto aktivity nedávat a řešit to tedy osobní intervencí. Do školy ho posílat musím, čili tady tu kontrolu - a tedy i díl odpovědnosti - prostě předat musím.
 Anna 
  • 

Re: smlouva ano 

(24.9.2010 8:52:16)
Pak jde o to jakou autoritu u dítěte máš. U nás platí, že fakt že když synovi nestojíme s manželem za pr***í, neznamená, že si může dělat, co chce.
 Pawlla 


Re: smlouva ano 

(24.9.2010 9:02:48)
Anno i Tvůj skvěle vychovaný syn může ve škole zlobit,počítám,že je normální dítě,ne z umělé hmoty a pokud se tak stane má zakročit učitel,hned na místě a ne hrát mrtvého brouka,ať si to vyřídí rodiče.
 Anna 
  • 

Re: smlouva ano 

(24.9.2010 9:43:06)
Ano, zakročit má, ale jak může zakročit? Může ho napomenout, může mu napsat poznámku a to je asi tak všechno a z toho si dítě moc hlavu dělat nebude. My jako rodiče máme širší pravomoci, když zakážeme na měsíc fotbal, když mu nedáme kapesné, když o víkendu nepojedeme na výlet....z toho už si hlavu dělat bude. Neříkám, že učitel má ve třídě stát a jen čučet na zlobící dítě, ale je potřeba si přiznat, že jeho pravomoci nejsou rozsáhlé.
 Pawlla 


Re: smlouva ano 

(24.9.2010 9:55:22)
To už se odvíjí od osobnosti učitele,jaký vliv to má na dítě.Mám dceru v deváté třídě,s kázní to tam je všelijaké,ale prostě některý učitel nemá problém a některý ano a ty rozdíly jsou šílené.Konkrétně třídní učitelka nám na schůzkách řekne děti dělají to a to a učitel Novák si stěžuje,když se ji ptáme jestli se to děje i v jejich hodinách,tak ne~d~A o tom to je,já vím,že děti dokážou být potvory,ale pokud učitel nemá autoritu,tak ta smlouva mu nepomůže.A nezlobte se na mě,když mi vadí krev nepůjdu dělat zdravotníka,když mám problém s přirozenou autoritou nepůjdu učit.
 Anna 
  • 

Re: smlouva ano 

(24.9.2010 9:59:22)
A nezlobte se na mě,když mi vadí krev nepůjdu dělat zdravotníka,když mám problém s přirozenou autoritou nepůjdu učit.

Svatá pravda.:-)
 štěpánkaa 
  • 

Re: smlouva ano 

(25.9.2010 10:53:05)
Anno~t~~t~~t~. Ona ta přirozená autorita, resp.její absence se jaksi pozná až po 5ti leténm studiu učitelství. A některým to nějak nedojde. Těm co ano, odejdou do jiné profese, někteří zůstávají. Smutné~d~~d~~d~
 štěpánkaa 
  • 

Re: smlouva ano 

(25.9.2010 10:50:36)
Anno a ta smlouva (raději dohoda) je o tom, že případné kázeňské průšvihy ve škole dořešíš se synem doma. Takže, ano, učitel synovi nemůže zakázat Večerníčka, fotbal nebo počítač a proto to po zjištění a posouzení situace můžeš udělat ty...~3~
U normálních rodičů a normálních učitelek to takhle funguje odjakživa.....I bez smlouvy
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: smlouva ano 

(24.9.2010 11:45:14)
Asi tak.
 *Niki* 


Re: smlouva ano 

(23.9.2010 20:08:47)
Anno, já mám děti ještě malé (ten prvňák je nejstarší), takže samotné na hřiště nechodí, buď s námi rodiči, nebo s učitelkou ve školce, či vychovatelkou v družině po škole.
Škola, na rozdíl od hřiště, obchodu, či kroužku, je povinná, není mou volbou, ale povinností tam dítě dát a předávám tím i jistou zodpovědnost za toto svěřené dítě.
Nepatřím mezi rodiče, co zavírají oči a o děti se nezajímají, se školou či školkou komunikuju a zajímám se, ale nesouhlasím s názorem, že ve škole se děti mají jen vzdělávat, a víc na učitelích není.
Nepřestávám děti vychovávat jen proto, že je pár hodin denně nemám v zorném úhlu, ale současně v té době čekám i výchovu od těch, kterým jsem je svěřit musela. A nesení zodpovědnosti za to.
 Petra 
  • 

Re: smlouva ano 

(23.9.2010 21:18:36)
Souhlasim.
 Jája 
  • 

Re: smlouva ano 

(24.9.2010 8:43:29)
Taky jsem se jako rodič pokoušela se školou komunikovat. Při mé pracovní době 8-17 to fakt nešlo.
 *Niki* 


Re: smlouva ano 

(24.9.2010 9:01:33)
Jájo, synova učitelka nám na sebe dala mail i mobil, takže předpokládám, že na případné schůzce se dá domluvit individuálně.
 štěpánkaa 
  • 

Re: smlouva ano 

(25.9.2010 10:47:42)
Jájo a ty nemáš mejl nebo telefon? Nebo ho nemá škola? Nebo se s tebou nedohodli na schůzce v čase který ti vyhovuje, nebo ty se nemůžeš (nechceš) z práce uvolnit v dobu, která vyhovuje škole? Nechápu, poroč se ti nepovedlo se školou komunikovat....~a~~a~~a~
 Anna 
  • 

Re: smlouva ano 

(24.9.2010 8:54:37)
Já tedy po učitelkách rozhodně nechci, aby mého syna vychovávaly, už jenom proto, že máme na výchovu jiný názor, než třeba učitelka.
 *Niki* 


Re: smlouva ano 

(24.9.2010 8:59:45)
Anno, ale nejde přece o výchovu. Jde o nesení zodpovědnosti. Své děti si taky vychováváme sami. Ale nemůže na nás učitelka hodit zopovědnost za to, že nezvládla ve vyučování svou roli.

Jestli jsem pochopila dobře, v té "smlouvě" jde o to, že by se učitelé, kteří jsou přítomni, vzdali zodpovědnosti za situaci ve škole, a dali je rodičům, kteří přítomni nejsou.
 Anna 
  • 

Re: smlouva ano 

(24.9.2010 9:48:26)
Já tu smlouvu spíš chápu jako bič na rodiče, kteří se na řešení jakéhokoli problému vykašlou. Když syn chodil na ZŠ, viděla jsem to denně. A dokonce to i chápu. Syn naštěstí moc nezlobí, ale celkem už donesl asi 3 poznámky za svou školní docházku. S manželem máme časově a psychicky náročné povolání, takže chápu, že rodič už prostě nemá sílu ani čas řešit, co dítě ve škole dělalo nebo nedělalo. Jednu z těch poznámek právě přinesl v týdnu, kdy manžel byl na služebce a já toho taky měla nad hlavu. Měla jsem sto chutí jen poznámku podepsat a jít spát, prostě neřešit, ani nevím, kde jsem ten den našla sílu řešit:-) Takže já smlouvu vidím jak bič na rodiče, kteří si poznámku přečtou a tím to pro ně hasne.
 Pawlla 


Re: smlouva ano 

(24.9.2010 9:59:30)
Anno,poznámky to je další nesmysl,to je prohra učitele,který to neumí vyřešit jinak.Synova učitelka když jsem ji jednou řekla něco o poznámce,tak se na mě podívala,jako bych ji podezírala z krádeže~t~ a řekla mi,že za dvanáct let co učí,poznámku nedala a nepovažuje to za řešení jakékoliv situace.Ovšem to je Paní učitelka nedělám si iluze,že by takových bylo hodně.
 maja 
  • 

Re: smlouva ano 

(23.9.2010 21:13:30)
Mona souhlasím
 ja a dva 
  • 

Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 13:41:40)
Z ucitelske praxe mohu potvrdit, ze rodice dnes vychovavaji deti ke svobodnemu projevu tak, ze deti (ale vlastne i ti rodice) nechapou, ze svoboda konci tam, kde zacina svoboda toho druheho. A ze na pravidla spolecneho fungovani ve skole dost kaslou - napr. pozdni prichody. Rozhodne nejsem pro autoritativni ucitele a myslim si, ze dobry ucitel si autoritu ziska prirozene a nikdo mu ji nebude vycitat. Zkratka zmena je zapotrebi na obou stranach (ucitel i rodic). Smlouva by mohla byt zakladem "spoluprace", i kdyz tam, kde ke spolupraci nebude chut, ani smlouva nepomuze:-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 15:17:48)
Tak speciálně pozdní příchody mají imho důvod někde jinde. Chodit kamkoli od osmi je brutální, jsem ročník 70 a do školy jsem chodila pozdě každej den, pozděj i do práce, až jsem do práce přestala chodit a problém se vyřešil sám :)
 Lionka 


Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 17:19:51)
no,nazdar,to je přístup:-©
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 18:23:34)
Lionko, co je na tom špatně, že se člověk, který má problém se vstáváním do práce, dá na volnou nohu, aby do ní vstávat nemusel? Já to teda rozhodně nepovažuju za přístup na zblití.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 22:22:43)
No, to je konstruktivní přístup. Když jsem dělala v knihovně, měli jsme pracovní dobu od čtvrt na osm, chodila jsem v půl a až do půl desáté jsem jen seděla, četla si noviny, pila kafe, nebo klimbala na psanícm stroji. Jsem sova, dělám do tří do noci, ale ráno jsem nepoužitelná. Ostatně, dcera to zdědila a chodíme pozdě i do školky :D Založili jsme s podobnými rodiči "Klub 8:15" :D
 štěpánkaa 


Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 22:24:51)
No, trošku je problém, že často mám v těch 11 za sebou už 3 odučené hodiny~t~~t~~t~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 22:25:10)
U nás stačí dojít do 8:30, pravidelně se tam muž potkává ještě s jedním tatínkem :)) Když letos dcera nasoupila do prvné třídy, od 8h, byl to pro rodinu šok.
 štěpánkaa 


Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 21:21:16)
Petro a co budeš dělat, když teď začínáš učit?~k~ Jinak souhlas, ranní vstávání taky z duše nenávidím a ráno jsem nepoužitelná.~Rv
 Osamělá 


Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 21:23:10)
Teda holky, já vstávala do práce v 5 hodin a zvykla jsem si, v osm nevstávám ani teď na mateřské!!! ~y~
 Petra Neomi 
  • 

Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 21:57:09)
Učím jen odpoledne, od dvou. To vstanu v pohodě :)
 štěpánkaa 


Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 22:09:34)
~;)závidím, já od 8.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 22:17:54)
Tak to by mě platili jen za tupé zírání :D
 štěpánkaa 


Re: Smlouva rodice-skola 

(23.9.2010 22:19:54)
chce to dobré mimikry. Ať vstávám, kdy vstávám, probouzím se v 11~t~~t~~t~
 ja a dva 
  • 

Re: Smlouva rodice-skola 

(24.9.2010 11:53:28)
Mne se take rano prilis vstavat nechce, ale znam par skrivanu, kteri by zase protestovali, kdyby skola zacinala pozdeji. Ona by pak take pozdeji koncila a deti by nestihaly vsechny mimoskolni aktivity. Ale mne slo hlavne o to, ze jde o respektovani nejakych pravidel obema stranami! Proto jako priklad - pozdni prichody - zadavam zakum treba projekt, na ktery maji 45 minut, kde je treba kombinovat samostatnou a skupinovou praci. Kdyz je prace rozjeta, opozdilec se do ni tezko zapojuje a byt nechtene, rusi praci ostatnich. Kdybych mohla treba zaka do tridy (skoly) neprijmout, mozna by on i rodice vstavali drive. Jelikoz mluvim o 1. stupni ZS, rodice maji moznost sve deti vzdelavat doma, kdyz jim vyucovaci cas nevyhovuje, a do skoly chodit jen na prezkouseni. Jenze teto moznosti vyuziva malokdo. Proc asi?
 Pawlla 


Re: Smlouva rodice-skola 

(24.9.2010 11:55:49)
Proč asi?Nevím,chodí do práce?Nechtějí děti vyřadit z kolektivu?No hrozní rodiče.~t~
 ja a dva 
  • 

Re: Smlouva rodice-skola 

(24.9.2010 13:29:54)
A hrozni ucitele :-)))
 Panímáma 
  • 

Zkostnatělý školský systém 

(23.9.2010 17:27:08)
Myslím, že náš školský systém je zkostnatělý. Dnešní mládež vyžaduje jiný přístup. Pro nás byl učitel polobůh a autorita, což mělo své výhody, ale i nevýhody. Výhoda spočívala v tom, že si dokázal sjednat ve třídě pořádek, ale je pravda, že jsme seděli často jako pěny a báli se jen pohnout. Nám paní profesorka ještě v devádesátých letech vtloukala do hlavy "držte hubu a krok". Jenže dnešní mládež potřebuje diskutovat, debatovat, rozvíjet vlastní myšlenky a spíš než nesmyslné biflování vzorečků, které lze nalézt v každých tabulkách, potřebuje vědět kde co najít a jak to použít. A všechno je to dáno tím, že studenti musejí pracovat s mnohem větším množstvím informací, než jsme my kdy pracovali. Starosvětské školství má odzvoněno. Dnešní učitel musí především zaujmout a tím získá přirozenou autoritu a kdo tohle neumí, toho dnešní děti nejšpíš vypískají. Velice se skláním před lidmi, kteří mají toto nadání něco mladým předat. Já bych na to asi neměla.
A co se týká odpovědnosti rodiny a školy, za dítě vždycky nejvíce odpovídají rodiče a jsou to rodiče, kteří by měli s učiteli spolupracovat a dívat se na svého potomka reálně. Sestra je SŠ učitelka a často se stává, že JÍ chodí rodiče nadávat za to, že dítě neodmaturovalo nebo nesložilo státnici. A přitom student házel na učení bobek, nechodil do hodin, kašlal na domácí přípravu atd. A to si troufám říct, že sestra je jedna z mála, která to se studenty opravdu umí, připravuje se na hodiny, diskutuje... Místo toho, aby si rodiče doma dítě podali, chodí nadávat učitelům...a tím přehazují svoji odpovědnost na učitele.
 Marketa, dva kluci 
  • 

Moje hodně trpká zkušenost 

(23.9.2010 22:01:47)
Vrátila jsem se s dětmi po 3 letech z Anglie. Když jsme tam odešli, nebyl pro tamní školu problém, že Jakub prakticky neuměl anglicky. Maximálně mu pomáhali, neuvěřitelně mu fandili a podporovali ho. Dnes jsme 2 měsíce zpět a paní učitelka Rybárová si mě pozvala už první týden do školy, aby mi oznámila, jak je jakub pozadu v matice a fyzice(což měla pravdu)a že ho mám přeřadit do 8 třídy.(což ze zákona už nejde) Domluvila jsem se s Jakubem, že bude mít každý den doučování a že budem rádi za 4. Tak mi paní Rybárová povýšeně oznámila, že je jí to jedno a s 5 ho vezmou na zedníka. Pak jsem se dozvěděla, že fyzika bez vzorečků na výpočty NENÍ Fyzika (co je tedy oheň? fyzika, chemie nebo přírodopis?? Pro tuhle učitelku není ničím.) Obešla jsem rodiče, jaký na její přístup mají názor. Drtivá většina je velmi nespokojená. Je na děti hrubá a pokud něčemu nerozumí, odpoví ať si seženou doučování. Že jí to nezajímá!! Ale všichni se bojí otevřeně vyjádřit svůj názor. Je to přece příbuzná pana ředitele....
Ani jednou během našeho rozhovoru neřekla, pokusím se mu pomoct. Nic. Nakonec mi oznámila, že chápe že pro mne je asi problém živit ho o rok déle, pokud by šel do 8 třídy.... Co dodat. Syn nastupuje na jinou školu a já si říkám, jak mohou tihle ,,kantoři,, vychovávat děti nějakým svým vzorem chování...
 Karkulka 
  • 

Re: Zkostnatělý školský systém 

(25.9.2010 21:34:30)
Školství zkostnatělé není - pořád se vyvíjí. Aby dnešní žáci mohli diskutovat, tak musí mít určité vědomosti - bez toho je to jenom mlácení prázdné slámy. Navíc do školství mluví naprosto všichni,l přece tomu rozumí, protože chodili do školy. Je zajímavé, že doktora nikdo nepoučuje o tom, co mu má udělat se zlomenou hnátou. Učitel přece v dnešní době může za všechno - podle mínění části rodičů.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zkostnatělý školský systém 

(25.9.2010 22:52:17)
Mno, tak já zrovna i s lékaři diskutuju o tom, jak budeme postupovat při léčbě mých dětí. Takže učitelé nejsou žádnou výjimkou.
 štěpánkaa 
  • 

Re: Zkostnatělý školský systém 

(25.9.2010 22:54:41)
a o čem tak zhruba s učiteli diskutuješ? Abych měla představu...~3~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zkostnatělý školský systém 

(25.9.2010 23:41:10)
S učiteli zatím o ničem, nejstarší je v první třídě a zatím jsem spokojená. Reagovala jsem na koment stěžující si, že učitelům do toho kecá kdekdo, zatímco doktorovi by nekecal. Ale právě proto, že vzdělávání mého dítěte je můj úkol stejně jako péče o jeho zdraví, tak pokud uznám za vhodné, budu o tom s učitelem mluvit a diskutovat.
 štěpánkaa 
  • 

Re: Zkostnatělý školský systém 

(26.9.2010 10:54:56)
OK, rozumím, děkuji za vysvětlení~3~~3~~3~
 maja 
  • 

???? 

(23.9.2010 20:22:01)
vůbec nechápu jak můžeme my rodiče ovlivnit chování dětí ve škole. Ano, snažíme se , vychováváme..... ale např. moje dítě si ve škole dovolí to co doma v žádném případě ne. Tak kde je chyba ?
 DENISA 
  • 

Re: ???? 

(23.9.2010 20:37:59)
Ale Majo ono to neni o tom MY - MY vychovavame, MY se snazime, ..... . To ze to delate VY, neznamena, ze to delaji i ostatni. Vis co je rodicu, co na jakoukoliv vychovu totalne pecou?
 Pawlla 


Re: ???? 

(23.9.2010 20:41:41)
Deniso,asi žiješ v jiném prostředí než já,neznám nikoho,kdo na děti kašle a vůbec je nevychovává a to si troufám tvrdit,že mám dost známých.
 Osamělá 


Re: ???? 

(23.9.2010 20:45:47)
já pár takových znám ale přátelé to rozhodně nejsou... Opravdu to tak je... A pak mám pár přátel, co vždy hledají chybu jinde než u svých dětí, tak se ani nepozastaví, že by to tak mohlo být... ~d~
 maja 
  • 

Re: ???? 

(23.9.2010 20:49:34)
víte o co my konkrétně jde?? ...Jde o to, že naše dítě ve škole divočí, kolikrát se i porvou... když jsme tohle probírali s psycholožkou řekla " hyper.dítě jako je vaše potřebuje prakticky nepřetržitý dozor, aby nejednalo zkratkovitě"... takže doma dozor je, na procházkách s kamarády dozor je ... ve škole ačkoli jsme to několikrát probírali jak s učitelkoui s ředitelem a ačkoli tam hyper expertů mají mraky dozor vázne ( je tak na úrovni jedna na stupnici od nuly k deseti) ..." a kde byla učitelka když si lezl po stromě a ten ten tě honil a bouchal a ty jsi mu to potom vrátil ?...no víš, oni jsou tam tři učitelky , ale povídají si a pak nadávají. A když za nima jdu tak říkaj " tak tam nechoď když on tě mlátí ".... no a pak mi někdo dá podepsat smlouvu a nakonec mi nechaj dítě doma??? Tak kde to jsme ....
 štěpánkaa 


Re: ???? 

(23.9.2010 21:22:45)
Pawlo, mezi mými známými taky nejsou rodiče co na děti kašlou. Ale mezi rodiči mých studentů....je naprosto jiná situace. Někdy mi zůstává rozum stát.~a~
 Osamělá 


Re: ???? 

(23.9.2010 20:43:42)
Nejde o chybu, ale o to, že se snažíš se školou komunikovat a negativa odstranit. Spolupráce, to je to o čem se tu mluví.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ???? 

(23.9.2010 20:49:52)
Spolupráce nařízená vnucenou smlouvou (povinnost podepsat, stejný mustr pro všechny)? Tomu teda domluva moc neříkám.
 Osamělá 


Re: ???? 

(23.9.2010 20:54:26)
já nereagovala na smlouvu, ale na konkrétní otázku, kde je ta chyba :-)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ???? 

(23.9.2010 20:55:54)
OK, jsem si nebyla jistá, promiň. Jsem totiž lehce nervózní z oblíbeného českého "poturčenec horší turka".
 Osamělá 


Re: ???? 

(23.9.2010 21:00:33)
Nevadí ~;) Abych řekla pravdu to tvoje přísloví mi nic neříká ~t~ Ale zní dobře ~;)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ???? 

(23.9.2010 21:04:25)
Ne? No, to se říkalo o vojácích, kteří pocházeli z území okupovaných Turky (v nminulých staletích), a když, často pro pohodlnější život, přijali jejich kulturu, chovali se hůř a prosazovali "správné myšlenky" surověji než sami Turci.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ???? 

(23.9.2010 21:07:22)
Zde dějepisný výklad přísloví: http://www.dejepis.com/index.php?page=000&kap=009&pod=8
 Osamělá 


Re: ???? 

(23.9.2010 21:11:09)
paráda! Díky za vysvětlení, přísloví mám moc ráda, to si musím zapamatovat. Doufám, že ta smlouva nebude, protože se obávám, že v našich podmínkách dopadne jako v tom přísloví ~:(
 štěpánkaa 


novinka??? 

(23.9.2010 21:25:54)
~t~~t~~t~~t~to se mi snad zdá. Zase novinka, budeme sepisovat "smlouvy". Na všech školách co jsem učila rodiče na začátku školního roku podepisovali, že se seznámili se školním a klasifikačním řádem dané školy. Považuji to za dostatečné. Stačilo by, kdyby ho rodiče dodržovali (např. omlouvání dětí~a~). To, aby ho dodrželi studenti, to si tak nějak zajistíme sami~3~~3~~3~
 severanka 


vzor  

(24.9.2010 15:40:09)
autor dává za vzor snad dobu T.G.Masaryka. to si nikdo nepamatuje takže si můžeme myslet jak to bylo hezké a ideální.
 Margot+1 


Pan Mleziva se opět plete 

(25.9.2010 21:42:02)
"Učitelé zažívali v minulosti úctu také ještě díky své vzdělanosti. V současné době, kdy počet vysokoškolsky vzdělaných lidí rapidně stoupá, postrádá učitelské vzdělání svoji někdejší společenskou hodnotu"

"Dřív" nebyli učitelé vysokoškoláci. Moji prarodiče měli měšťanku + tříletý učitelský ústav a požívali obrovské úcty lidí na vesnici, kde žili a učili. I za komunistů je lidé neoslovili jinak než "paní učitelko, pane učiteli", zdravili je zásadně první a všemožně jim projevovali svůj vděk. Když bylo babičce 80 let, přišel jí gratulovat průvod lidí s jejími nejstaršími "prvňáčky" - téměř šedesátníky - v čele...

Zajímalo by mě, jak by si tohle pan Mleziva vysvětlil.
 Jitousek 


Opravdu je smyslem demokratické společnosti moci říkat a dělat cokoli? 

(26.9.2010 21:49:36)
Opravdu je smyslem demokratické společnosti moci říkat a dělat cokoli? Myslím, že v tom je kámen úrazu. Děti si vykládají demokracii tak, že ony mohou všechno a učitelé nemají právo po nich chtít nic, což je asi důvodem k mnoha rozepřím a není to v pořádku. V práci s nimi nikdo takto diskutovat nebude ochotný a tvrdě narazí. Nevidím smysl ve smlouvách, vždyť tu nejde o nic jiného než o dodržování pravidel slušného chování. Jsem matka 15 letého kluka a vím, že je mnohdy těžké zhodnotit, zda je vina opravdu na straně dítěte či vyučujícího. Myslím, že takové kamery ve třídách by nebyly od věci. A kecy o soukromí mne vždy pobaví, copak do školy děti chocí kvůli soukromí? To snad mají doma. Opět srovnání s pracující populací, ta je kamerou hlídána naprosto běžně a nemůže říct nic, tak proč nedat kamery tam, kde nastávají tyto spory. Určitě by se mnoho vyřešilo, jak s problémovými žáky, tak s problémovými učiteli.
 Schneider 
  • 

Re: Opravdu je smyslem demokratické společnosti moci říkat a dělat cokoli? 

(4.4.2011 19:15:05)
Vším ,co je zdarma se pohrdá...
 štěpánkaa 


Re: Školní řády 

(30.9.2010 12:15:16)
Vážný, postihy pro rodiče samozřejmě existují - za nechození do školy se "případ" předává sociálce. To je myslím trest par excelanc~;). Nezažila jsem ovšem ani jednou v praxi, i když někdy by to na to bylo.
Postihy pro učitele samozřejmě také existují, ale pardon rodičům do nich nic není.~;) (taky nevíš, jak postihují pracovníky firem, kteří si neplní své povinnosti, neochotnou prodavačku, apod.) Stanovuje je Organizační řád, Pracovní řád zaměstnanců, Vnitřní platový předpis, Ostatní vnitřní předpisy + Školní a klasifikační řád, které jsou zároveň pro děti a rodiče. Ne že bych byla tak informovaná a vše si pamatovala, ale momentálně (už měsíc) ho mám rozečtený, protože ředitel bude chtít, abychom podepsali, že jsme se s tím seznámili, tak mi to tu leží u klávesnice.~;)~;)~;)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.