| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Smlouva s rodiči – pouhá záplata

 Příspěvky 110 z 194 [Dalších 184 >>]
Schneider
  • 
4.4.2011 19:15:05
Vším ,co je zdarma se pohrdá...
P. Schneider
  • 
4.4.2011 19:13:10
Stále razím ,že škola je vzdělávací a ne výchovný institut,
učitel je zaměstnanec jako každý jiný,je určen k tomu aby vzdělával děti,pokud mu někdo svým chováním brání v řádném výkonu povolání měl by být vyloučen ze školy.Časy kdy z nás škola prostřednictvím jiskřiček a pionýrské organizace vychovávala občana oddaného myšlence socialismu jsou ty tam.Smlouvy s rodiči jsou hovadina.Bude to jako třídní schůzky kterých se většinou zúčastní rodiče žáků se kterými nejsou problémy.Leckdy bychom museli začít s výchovou u rodičů.
štěpánkaa
30.9.2010 12:15:16
Vážný, postihy pro rodiče samozřejmě existují - za nechození do školy se "případ" předává sociálce. To je myslím trest par excelanc~;). Nezažila jsem ovšem ani jednou v praxi, i když někdy by to na to bylo.
Postihy pro učitele samozřejmě také existují, ale pardon rodičům do nich nic není.~;) (taky nevíš, jak postihují pracovníky firem, kteří si neplní své povinnosti, neochotnou prodavačku, apod.) Stanovuje je Organizační řád, Pracovní řád zaměstnanců, Vnitřní platový předpis, Ostatní vnitřní předpisy + Školní a klasifikační řád, které jsou zároveň pro děti a rodiče. Ne že bych byla tak informovaná a vše si pamatovala, ale momentálně (už měsíc) ho mám rozečtený, protože ředitel bude chtít, abychom podepsali, že jsme se s tím seznámili, tak mi to tu leží u klávesnice.~;)~;)~;)
Dlouhý
28.9.2010 23:51:10
V poslední době moje dítka několikrát měnila školu. Díky tomu jsem se jal číst školní řád všech těchto ústavů a domýšlet ho trochu do důsledků.

A zjistil jsem (jaký to objev, že~:-D), že školní docházka je trojstranný vztah rodič - škola - žák.

Když čtete práva a povinnosti, tak nejvíce je věnováno žákům, hlavně povinností, občas i nesmyslných a něco práv. Třeba vzdělávat se (tohle právo žáci moc nechápou), nebo vyjádřit slušně svůj názor (kdyby to tam nebylo, tak by to zřejmě někteří učitelé ani nevěděli...~:-D).

Pak v dobrých ústavech je tam něco o právech a povinnostech učitelů, někdy dokonce i s větou, že jejich porušení postihuje pracovní řád a Zákoník práce. (To už je velmi liberální škola, že). Ovšem i zde hned po větě, že učitel má povinnost se do 5 minut po začátku hodiny dostavit do učebny, následuje povinnost žákovské služby ho nahlásit. Pak vznikají tiché aliance pozdě chodících učitelů a rozumných tříd.

Co mne šokovalo nejvíce, je ale naprostá absence povinností rodičů a hlavně sankcí. Práva bývají zmíněna (informační apod.).

A přitom řada kázeňských přestupků žáků je vlastně přestupky rodičů:

Pokud například rodič (třeba v rámci sjednocení jarních prázdnin, nebo kvůli levnějšímu pobytu) vezme dítě na týden na dovolenou ve školním roce bez předběžné omluvy, tak ŽÁKOVI poté udělí sníženou známku Z CHOVÁNÍ pro neomluvené hodiny. Podobně při neuznání rodičovské omluvy. Přitom žák těžko může říci: Milý rodiči, nikam nepojedu, budu chodit do školy. Podobně, pokud dítě nepřinese pomůcku, tak může být i problém v tom, že prostě mu na ní rodiče nedali, momentálně neměli peníze, neměli je u sebe apod. (Tuhle situaci znám, zvláště pokud si pomůcky vymýšlí ze dne na den.) Docela bych uvítal, kdyby školský zákon umožnil i nějaké sankce pro rodiče, asi obvyklé nějaké vytýkací dopisy a pro tvrdší situace třeba i pokuty. tam už samozřejmě v přestupkovém režimu.
mony
  • 
28.9.2010 12:34:15
...neumí pozdravit, utřít si nos atd. a navíc má rodiče, který vyžaduje po škole, aby mu ten nos utírala, když on to doma nedělá
Karkulka
  • 
26.9.2010 21:55:20
Každý kantor se snaží vzniklý problém řešit, protože tím předchází průšvihu daleko většímu. O rodičích se to vždycky říct nedá - nejdřív potomka omlouvají a až se ho začnou bát a neví si s ním rady, tak přijdou dotyčného kantora patřičně seřvat, protože on /ona za to přece může, nebo chodí do školy fňukat - pak už je každá rada drahá.
26.9.2010 21:49:36
Opravdu je smyslem demokratické společnosti moci říkat a dělat cokoli? Myslím, že v tom je kámen úrazu. Děti si vykládají demokracii tak, že ony mohou všechno a učitelé nemají právo po nich chtít nic, což je asi důvodem k mnoha rozepřím a není to v pořádku. V práci s nimi nikdo takto diskutovat nebude ochotný a tvrdě narazí. Nevidím smysl ve smlouvách, vždyť tu nejde o nic jiného než o dodržování pravidel slušného chování. Jsem matka 15 letého kluka a vím, že je mnohdy těžké zhodnotit, zda je vina opravdu na straně dítěte či vyučujícího. Myslím, že takové kamery ve třídách by nebyly od věci. A kecy o soukromí mne vždy pobaví, copak do školy děti chocí kvůli soukromí? To snad mají doma. Opět srovnání s pracující populací, ta je kamerou hlídána naprosto běžně a nemůže říct nic, tak proč nedat kamery tam, kde nastávají tyto spory. Určitě by se mnoho vyřešilo, jak s problémovými žáky, tak s problémovými učiteli.
Pawlla
26.9.2010 14:08:43
Ještě bych možná svoji myšlenku rozvedla,já v podstatě souhlasím s tím,že jsou děti,pro které integrace vhodná není,ale zdá se mi zbytečné to řešit teď,kdy ani nic takového nehrozí.Až tady pojede integrace tak,jak má,bude to automatické a nikdo s tím nebude mít problém,pak můžeme řešit to,že někdo to opravdu nezvládne.
26.9.2010 11:44:27
Dětinštění dospělých není "vynález" pana Mlezivy, je to asi parafráze J.Meyrowitze z případové studie No Sense of Place. V češtině vyšlo jako Všude a nikde...
štěpánkaa
  • 
26.9.2010 10:54:56
OK, rozumím, děkuji za vysvětlení~3~~3~~3~
 Příspěvky 110 z 194 [Dalších 184 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.