| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Státní maturity – zrušit , či nezrušit?

 Celkem 49 názorů.
 Qwena 


Neuvěřitelné 

(14.7.2010 8:10:36)
Jak dlouho se jednou věcí dokáží naši zákonodárci zabavit.Neuvěřitelné kolik do toho dají peněz ze státní kasy(tedy naše peníze),jen proto aby nakonec sami přiznali jaké jsou Státní maturity blbost.Ale hlavně že se na tom zase spousta lidí dobře přiživila.Kdyby Janota místo hloupých balíčků radši zrušil hloupé nápady našich politiků,možná by ušetřil tento stát daleko víc.~o~
 Etraska 
  • 

Re: Neuvěřitelné 

(15.7.2010 0:26:12)
Já budu dělat maturitu za rok. Začínám se chystat teď o prázdninách (do toho ještě autoškola a taky se budu po roce a půl znova stěhovat). Asi bych chtěla spíš tu maturitu školní, i když je pro naší školu ta státní možná lepší. Jsem ale hrozně rozzuřená, kdy to teda už bude konečně rozhodnutý~q~. Prý že se uvidí podle maturity na nečisto. A slyšela jsem, že kdyby s tím nic nedělali, tak je jako teď nastavená ta státní, ale že to možná změněj. Kdy nám teda dají s jistotou vědět jak to bude, tejden předem?~v~~o~ My se teď už musíme učit na obě možnosti.
Všichni by měli mít stejnou šanci. Jestli že by se státní maturity měly schválit, dobře ale ať začnou paltit až za 4 roky, aby měli všichni už od prváku jasno.
Taky mě štve, že se bude na vysokých školách platit školné. Dřív jsem o tom uvažovala, že bych někam šla, kdyby se mě podařilo udělat SŠ, ale teď nevím, pravici jsem teda fakt nevolila.
Taky se mě nelíbí, že musí být pokusnými králíky na maturitu zrovna ti samí lidé, kteří předtím dělali ty CERMATY a mohli mít přihlášku jen na jednu školu.~a~
 lklasinka 


Re: Neuvěřitelné 

(20.7.2010 4:56:51)
buď v klidu já jsem maturovala 2001 a už nám s tím vyhrožovali, dělali jsme maturitu na nečisto a bla bla bla, takže to tak hned nebude
Stejně je to celé kravina. Ať si srovnávají gymnázia ale na odborné škole, se maturuje s odborných předmětů
 Helena 
  • 

Re: Neuvěřitelné 

(25.7.2010 12:29:44)
Nemusíš se učit žádné "obě možnosti". Nebo si snad myslíš, že ke státní maturitě se budeš muset učit něco jiného než ke školní? Kdo se učí, tak zvládne maturitu v jakékoliv podobě. Jako učitelka na gymnáziu ti mohu stoprocenně říct, že první státní maturity budou to nejlehčí, co může existovat. Teprve po letech zkoušení se přitvrdí. Nám před mnoha lety v pololetí posledního ročníku zrušili maturitu z jiného cizího jazyka, přestože jsme už měli vypracované všechny otázky, a muselo se maturovat pouze z ruštiny. Měli jsme na přípravu 4 měsíce - to byl fofr. Nepamatuju se ale, že by tu maturitu někdo neudělal.
 Mortadela 


Zrušit úplně 

(14.7.2010 9:49:54)
Osobně bych zrušila maturity úplně - státní i nestátní. Dle mého názoru nemá těch pár vystresovaných minut žádnou vypovídací hodnotu a skutečnou úroveň znalostí toho kterého studenta z nich nevyčteme. Ukončovala bych středoškolské vzdělání osvědčením o čtyřletém studiu a výsledcích po celou tu dobu. Bez maturit.
 Binturongg 


Re: Zrušit úplně 

(14.7.2010 12:26:58)
Jasně - a zrušíme i státnice a rigoróza, na Plzeňských právech už začali, ale zkazili jim to fosilní pedagogové trvající na závěrečných zkouškách ~t~ ~t~ ~t~
 Dobra1 


Re: Zrušit úplně 

(14.7.2010 23:00:28)
jasne, a stejne tak zkousky na VS. Taky je to vetsinou jedina znamka z daneho predmetu.
Jinak osobne pro statni maturity jsem, takove jako byly driv. Proste proto, aby maturita byla zkouska urcite urovne, podle me by se zaverecne zkousky na ucnacich ani maturity jmenovat nemely. Maturita by se podle me mela delat z humanitnich oboru, ne treba ze siti nebo ze svareni. To je proste odborna zaverecna zkouska na dane skole, ne maturita.
 JiBi* 


Re: Zrušit úplně 

(18.7.2010 21:35:46)
Jak jsi přišla na to, že závěrečná zkouška na učňáku se jmenuje maturita? Závěrečná zkouška je závěrečná zkouška a maturita je maturita.
 ...j.a.s... 


Užitečnost maturity 

(14.7.2010 23:22:15)
Tak já bych maturitu nerušila. Pro mě to byla dobrá příprava na zkoušky na vejšce. Jak asi vypadá se učit větší objem učiva, delší ústní zkouška a tak. Myslím, že je to užitečný mezník. A pro gymplaře fakt dobrá průprava před zkouškama na VŠ. Rozhodně to nevidím jako něco drastického co do objemu učiva k maturitě. A to, že má maturitu kuchař, krejčová proč ne. Nevidím na tom nic špatného, aspoň si zopakuje učivo před nástupem do praxe. Je to prostě důstojné zakončení střední školy.
A podle mě je zcela nemožné srovnávat úroveň maturity napříč různými školami. Výslednou značku stejně nese ta daná škola. Kolikrát lidi určitého regionu moc dobře vědí, který učňák nebo gympl jim posílá kvalitně připravené lidi a který ne. Tak jako se teď všichni ptají: Odkud máš práva? Z Plzně nebo :-)
 Beruška 
  • 

Re: Užitečnost maturity 

(15.7.2010 14:10:31)
Jenomže ne každý s maturitou jde na výšku. Navíc každá škola připravuje na něco jiného. Stejně jako my gympláci se neučíme vařit, tak nevidím důvod, proč by měli lidé z kuchařských učňáků umět nazpaměť staroorientální literaturu.

A upřímně řečeno, ani ty dvě úrovně mi nepřijdou dostačující. Primo: Nezohledňují odborné zkoušky. Secundo: Otázka je, proč lidi z odborných škol se musí vůbec učit češtinu, matiku a bůhvíco ještě, když jim bude v životě stačit jenom ta základoškolská.
 štěpánka 
  • 

Re: Užitečnost maturity 

(15.7.2010 14:32:41)
Baruško,
pak ale ti lidé z odborných škol nebudou potřebovat státní maturitu a tudíž ji nemusí skládat. Nikdo neříká, že státní mat.musí složit všichni středosškoláci. pořád ještě tu je profilová maturita, která je pro každou konkrétní školu charakteristická. takový člověk bude mít ukončenu střední školu, ale nebude mít státní maturitu. Kdo chce na VŠ, musí státní maturitu složit.~k~
Bohužel naši politici nejspíš s takovou možností nepočítají, ale měli by. K čemu budou zástupy středoškoláků se státní maturitou, když nebude nikdo vyrábět, pracovat rukama?~a~
Z diskuse mi prozatím vyplývá, že státní maturita v této podobě je nesmysl (to už jsem věděla) a že si to zřejmě myslí stále víc lidí.~a~
Oproti tomu požadavek st.maturity jako srovnávací zkoušky, případně jak přijímací zk.na VŠ (+ třeba odborná zkouška na konkrétní VŠ) je na místě.
Proč to stále nevědí naši politici? Nejde jen o tu jedinou zkoušku, jde také o změny v mnoha zákonech, nejen ve školském!~d~~d~~d~~d~
 štěpánka 
  • 

Re: Užitečnost maturity 

(15.7.2010 14:33:06)
pardon, Beruško....
 Beruška 
  • 

Re: Užitečnost maturity 

(15.7.2010 22:40:51)
Jenomže tu školní si bude dělat škola sama a bude po objektivitě...

S těma přijímačkama: To není v pravomoci zákonodárců, každá škola si určuje v současné době podmínky přijímaček, takže státní maturita nikomu nezajistí vstup na výšku - dokonce ani vyšší úroveň.
 štěpánka 
  • 

Re: Užitečnost maturity 

(16.7.2010 14:32:30)
Beruško, nezajistí, ale můj názor je, že by měla být podmínkou (nikoli jedinou) vstupu na VŠ.
Objektivita se u profilové části maturity nežádá, objektivní by měla být ta státní - pro všechny stejná.~3~
 Beruška 
  • 

Re: Užitečnost maturity 

(17.7.2010 7:53:29)
A proč by nemohla být centrální i na odborné předměty? Vždyť jinak tam polezou lidi z nekvalitních škol, jenž nic umět nebudou.
 štěpánka 
  • 

Re: Užitečnost maturity 

(18.7.2010 21:48:11)
Vážný a jak myslíš, že je to dnes - nemáš maturitu, na VŠ nemůžeš. Jsou studenti, kteří jsou přijati na VŠ, ale když neudělají maturitu, ani na podzim, tak je prostě do 1.ročníku nezapíšou. Zrovna tohle by nebyla žádná změna. Jen by se před to maturita, připsalo státní.~2~
Samozřejmě, vým o výjímkách - DAMU, AVU a asi i další umělecké školy, v těch nemám přehled.~2~
 Lizzie 


Re: Zrušit úplně 

(15.7.2010 22:47:09)
Maturity nerušit, ale změnit, zlepšit systém vzdělávání to chce. Bohužel v současných českých podmínkách je to asi nějak efektivně nereálné.
 mati.h 


Re: Zrušit úplně 

(20.7.2010 10:48:47)
Toť i můj názor, plně souhlasím!!

Maturovala jsem r. 90 hned po sametové revoluci. Přestože jsme měli našeho třídního učitele rádi, z maturitncíh předmětů jako je JČ-literatura a ruština nás za 4 roky nenauučitl ani pětinu z maturitních otázek, což jsme zjistili až 2 měsíce před maturitou.

ZRUŠILA BYCH MATURITY ÚPLNĚ, ALE POŘÁDNĚ BYCH DALA KONTROLOVAT INSPEKCÍ, CO BY SE v minulých matur. předmětech MĚLO PROBÍRAT, ABYCHOM NEBYLI TOTÁLNÍ TROTLI.

Náš třídní se zaměřoval jen na to, CO BAVILO JEHO. Byl takový fylozof a stářím i sklerotik, a tím nás opravdu nic nenaučil. Maturitu z jazyků jsem zvládla jen díky tahákům.~:(
 kreditka 


O tom už se mluví 10 let 

(14.7.2010 9:59:02)
a pořád se jen do toho sypou peníze, to je hrůza ~o~ Jo když jsem byla v druháku tak nám tímto výmyslem hrozily maturovala jsem v roce 2003!!!! Ať už tuhle blbost spláchnou z povrchu zemského a bude klid
 Babsi+2 


Re: O tom už se mluví 10 let 

(14.7.2010 11:37:01)
10 let?! Přidej! První myšlenka vznikla těsně po revoluci jako reakce na vznik prvních (podivných) soukromých škol.
Ale je fakt, že časem tím straší víc a víc. Podle mě ta myšlenka není špatná, ale svěřila bych ji lidem, co opravdu učí, ne úředníkům a vědátorům.
 kreditka 


Re: O tom už se mluví 10 let 

(14.7.2010 12:26:36)
No jo tak to jsem neregistrovala, po revoluci jsem teprve nastupovala do 1. třídy ~t~
 Z + 2 


Statní maturita je naprostá nutnost!  

(14.7.2010 11:17:17)
Po zkušenostech se soukromým gymnáziem a následným přechodem na státní, tvrdím, že statní maturita potažmo srovnání výsledků škol je naprosto nutné. Soukromé gymnázium mělo jediný smysl zajistit dětem maturitu a dostatek zábavy. Mám zkušenost s hromadným přechodem dětí a ty co byly na vyznamenáních na soukromém gymplu teď horko těžko prolezly, případně dělají reparát. Z 7 přestupů jen dva dokázaly postoupit do dalšího ročníku, 2 přímo opakují a 3 budou dělat o prázdninách reparát. Pokud je takovíto rozdíl mezi gymnázii jak obrovské rozdíly budou u odborných škol. Maturita jako záruka dosaženého vzdělání, pokud je v kompetenci škol v současné naší společnosti naprosto ztratila smysl. Proto také se všichni ze soukromého školství tak ostře brání, protože případné srovnání by mohlo rodičům, kteří je financují, otevřít oči.
 kreditka 


Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(14.7.2010 12:28:04)
Já bych se tomu nebránila, ale něco jinýho je srovnávat úroveň gymnázií mezi gymnázii a mezi gymnáziem a SOU
 máta 


Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(14.7.2010 13:02:38)
Něco málo doplním: každý společný maturitní předmět bude mít dvě úrovně obtížnosti, maturující žák si úroveň bude moci zvolit. Žáci SOU si tedy pravděpodobně zvolí nižší obtížnost zkoušky z Čj a žáci gymnází vyšší úroveň. Kdokoliv bude pak zpracovávat výsledky, bude moci zohlednit i toto hledisko.
Jinak tedy ale o prospěšnosti či škodlivosti státních maturit nejsem nikak přesvědčena :-)
 štěpánka 
  • 

Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(14.7.2010 14:12:29)
máto,

bohužel úroveň "pokusných" maturit je nastavena tak, aby ji udělal každý, tedy pro nižší úroveň je tak zhruba na úrovni 9.třídy.~3~
Protože ale neproběhla generálka, tak těžko soudit.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(15.7.2010 7:03:48)
Můj syn maturoval letos. Chaos a hysterie kolem státních maturit byla neuvěřitelná. Zkušební kolo dopadlo fiaskem, protože se zjistilo, že oni maturitní testy sice napsali, ale nebyl nikdo, kdo by je vyhodnotil. Pak najednou se opět st.maturita zrušila a najíždělo se na "starý model". Maturitu postaru máme naštěstí za sebou a nastupuje po prázdninách na VŠ.
Já mám 24let po maturitě a tak jsem si se zájmem tu novou převratnou verzi na internetu dělala. K mému úžasu stačilo, abych rozuměla psanému textu. Čím dál častěji si říkám, že kdyby měl státní úředník za něco zodpovědnost tak máme peněz na všechno, protože to co státní zpráva v našem státě předvádí je opravdu k nevíře. A stačilo by tak málo, promrhal jsi st.peníze no tak je tam zase vrať.
 Mystik 193 
  • 

Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(15.7.2010 14:52:47)
Státní správa - tak si klidně můžete maturitu zopáknout.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(16.7.2010 7:09:48)
Ó velký mystiku dostal jsi mě, mám 3třídy obecné, protože jsem blbně napsala slovo. Ach nyní alespoň rok nevylezu na ulici. Podstata věci Tě jak je vidět nezajímá - to je právě znak omezenců a neschopů, kteří místo zabývání se problémem hledají gram.chyby apod. Boduješ omezeností jako vždy.
 Mystik 193 
  • 

Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(16.7.2010 16:51:45)
Záměna není náhodná, je důkazem deficitů ve vzdělání. Reaguješ schématicky, jako členka stáda.
 Jana Nováková 
  • 

Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(16.5.2014 21:35:36)
Zrušit!!!! státní maturity dřív než moje dcera vystuduje druhou střední školu,
aby aspoň jednu z nich měla ukončenou maturitou, když se nám u první školy maturita opakovaně nezdařila
 Helena 
  • 

Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(25.7.2010 12:33:37)
Chtěla bych vidět toho, kdo si zvolí dobrovolně vyšší úroveň, když nemusí. Hahaha.
 Mystik 193 
  • 

Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(14.7.2010 21:47:35)
Neřešme následek, ale příčinu. Od toho jsou akreditační komise MŠ. Potřebujem každého troubu umístit na SŠ? Vždyť je to naprostý nesmysl. Je zde obrovský přetlak nabídky na straně nejrůznějších škol. A dětí zvláště nyní začně mnohem více ubývat. Máme zbytečně moc škol i pedagogů. Gaussova křivka hovoří jednoznačně - nemáme v populaci tak vysoké procento nadprůměrně inteligentních osob.
 lklasinka 


Re: Statní maturita je naprostá nutnost!  

(21.7.2010 15:21:55)
a ty celý den pracuješ rukama????,,, nebo jsi jeden z těch rádců k ničemu
 Zdena 
  • 

Líbí se mi systém v USA 

(14.7.2010 12:43:12)
Nevím sice přesně, jak to funguje, ale líbí se mi ty jejich zkoušky, které dělá nezávislá firma a jejichž výsledek pak uznávají všechny univerzity a vybírají si podle něho své studenty. U nás nemá maturitní vysvědčení velkou vypovídací schopnost, různé školy mají různé nároky a na VŠ se pak mnozí studenti nestačí divit, že se po nich chce, aby něco uměli a aby uměli pracovat samostatně.
 štěpánka 
  • 

Re: Líbí se mi systém v USA 

(14.7.2010 14:14:23)
souhlas. Nynější představa CERMATu, tedy že se většina částí státní maturity bude opravovat na školách je naprosto zcestná a takovéto maturity budou mít nulovou vypovídací hodnotu. Myslím si, že pokud státní maturity, měly by je studenti skládat mimo svou "rodnou školu", nezávisle na ní.
 štěpánka 
  • 

nemohu si pomoct, musím to sem zase napsat 

(14.7.2010 14:31:38)
~k~Právě před rokem to vypadalo, že se začneme chystat na generálku sátní maturity. Měla proběhnout na podzim 2009. Učitelé SŠ dostali na konci června pokyny, jak se přihlásit ke školení na tuto generálku, někteří je přes prázdniny absolvovali. Kolegové jazykáři se školili v průběhu celého školního roku 2009-2010. Ne každý ale testy prošel, nedokázali "opravovat chyby" tak jak se po nich žádalo.
~k~V srpnu 2009 jsme nastoupili do školy a politici začali diskutovat os mysluplnosti maturit. Začal školní rok a nikdo nevěděl, zda státní mat.budou nebo ne. Nikdo, ani učitelé, co je la nejhorší - ANI STUDENTI netušili, zda budou maturovat "postaru" nebo "ponovu". Teprve koncem září byly maturity odloženy. Co na tom, že řada učitelů SŠ věnovala mnoho hodin e-lerningovým (a naíc zcela nesmyslným) kursům. Co na tom, že své žáky již připravovali na nový způsob maturování, koho to zajímá?
~k~Rok se s rokem sešel a je naprosto stejná situace. Přes své dotazy směrované na Cermat jsem se nedozvěděla nic. Cermat nás nutí dělat znovu tytéž kursy, protože za ten rok došlo ke změnám. V poště mám informace k tomu, jak se přihlásit, ale stále váhám. Zase to bude práce k ničemu? Do práce nastupujeme 27.8. Termín přihlášení se do kursu - 24.8. Kurs začne 1.9.2010 Proč termín není až po návratu po dovolených, když za 2 měsíce už může být vše jinak? Nevím, neboť organizátor s námi učiteli, ale zdá se, že ani s řediteli příliš nekomunikuje. Politici stále mluví o tom, že maturity zruší nebo odloží. Učitelé i studenti vědí totéž co před rokem tedy nic. K čemu bude kurs, na který už tolik z nás vynaložilo spoustu času (zejména učitelé jazyků a ČJ), platnost certifikátu je omezená a ti co ukončili kurs před rokem jej musí dělat znovu. K čemu vůbec je několikahodinový kurs, když při "maturitě nanečisto" stačily 2 stránky A4, kde byly všechny pokyny k zadávání.
~k~Omlouvám se za délku příspěvku, jen na závěr 2 kvízové otázky:
1. komu to prospívá - studentům, učitelů, školám?
2. kolik dostali ředitelé škol k dispozici na finanční ohodnocení kolegů, kteří se na státní maturitu připravují?
Takhle si stále více připadám:~k~~k~~k~~k~
 Mlada 


Re: nemohu si pomoct, musím to sem zase napsat 

(14.7.2010 19:18:59)
štěpánko
prospívá to tak maximálně CERMATU
a ředitelé samozřejmě nedostali vůbec nic.~4~
 štěpánka 
  • 

Re: nemohu si pomoct, musím to sem zase napsat 

(14.7.2010 19:22:38)
máš jedničku s hvězdičkou!!! Že ty jsi taky úča?
 Mlada 


Re: nemohu si pomoct, musím to sem zase napsat 

(14.7.2010 19:34:24)
~t~nj
 Henriette 


Re: nemohu si pomoct, musím to sem zase napsat 

(18.7.2010 20:06:06)
Plně souhlasím s autorkou. Co jsme s tím již strávily času a najednou nic? Přijde mi to jako zbytečné zatěžování nás učitelek a samozřejmě i státního rozpočtu. Ať už se konečně dohodnou!
 Mystik 193 
  • 

Zrušit. 

(14.7.2010 21:41:47)
Odpověď je poměrně jednoznačná. Kolik lidí se roky velmi dobře živilo na tomto paskvilu. Ale jsme v ČR. Spíše se zamysleme, proč každý kuchař, číšník, truhlář, zedník... potřebuje maturitu. Bude lépe zdít, pracovat s frézou, vařit????
 Irena, 2 deti 
  • 

Re: Zrušit 

(16.7.2010 19:54:23)
Pisemky pro vetsi pocet zkousenych, resp. centralni distribuce zadani preci neni neresitelny technicky problem a nepotrebuji zadne extra pocitace!!! Pred lety se prijimaci zkousky na gymnazia delaly centralne- v jeden den z rozhlasu diktat plus zadani matematiky a slovniho, resp. vetneho rozboru. Ucila jsem a pracovala na univerzite v USA, syn tam chodil na high school. Jiz desetileti tam praktikuji testy z mat. a angl. (SAT) pro uchazece o studium na VS, centralne, v jeden den. Problem je obsah naseho pokusu o centralni testy pro absolventy SS. Je zadouci, aby co nejvetsi cast populace mela moznost studovat do 18 let. Zvysi to jeji schopnost orientace ve spolecnosti. Ale pozor!!!Jen nekteri maji na to, aby tvorili intelektualni elitu spolecnosti. Prvnim vyberem (statem kontrolovanym) by mela byt statni maturita. Ne kazdy absolvent SS ji musi mit, ale stat by mel mit prehled, jak bylo nalozeno s penezi, ktere do studentu investovat - i soukrome SS (az na vyjimky) berou statni dotace. Pak vybrane VS s malym poctem studentu, kvalitnimi uciteli a dobrymi vyhlidkami pro absolventy. Potrebujeme elitni pravniky, aby byli schopni navrhnout slusne zakony a dobre soudit, dobre lekare a nakonec i techniky. Lidi, kterym to logicky mysli, a zaroven nemaji problemy ani s vyjadrovanim, pravopisem, cizimi jazyky, pracuji rychle a bez chyb. Sama ucim na jaderne fakulte a predpokladam, ze byste byli radi, aby obsluhujici ceskych jadernych elektraren byli chytri, minimalne chybujici lide, ze. Cesta k tomu vede, jakkoli se to mnohym nezda, pres zprisneni zkousek (i maturitnich) a zavedeni POVINNE MATURITY z MATEMATIKY na ceskych gymnaziich!!!!
 Moni 
  • 

Re: Zrušit 

(17.7.2010 0:40:03)
Já jsem pro státní maturity. Ne kvůli srovnání jednotlivých škol, ale kvůli tomu, že současný systém naprosto zdevalvoval maturitu.

I "blb", co by s prominutím /a to nejsem zastánce minulých pořádku/, za sociku neudělal maturitu ani náhodou, protože témata byla vyhlašovaná právě centrálně /nikoliv školou, kdy se to zařídí tak, aby děti většinou odmaturovaly/...dneska úspěšně studuje. Děti mají čím dál větší "demokracii" která sahá až tak daleko, že chtějí kecat do toho, jak mají ten svůj "cerfitikát" získat...naprosto absurdní.

Panuje trend za každou cenu nacpat dítě minimálně na střední školu, i když k tomu nemá známky. Skoly se pochopitelně nebrání /až na některé výběrové/, protože je to pro ně taky byznys.
Děti se většinou taky nebrání, protože se i trojkaři vidí někde na teplém místečku - "hlavně, abych nemusel dělat rukama, přestože nejsem chytrý". A taky jim vyhovuje systém studia a dotování rodiči co nejdéle. Nejlíp ještě po maturitě dělat i různé nástavby...hlavně oddálit ten bod B, kdy budou muset začít pracovat.

K čemu nám bude společnosti s prominutím studovaných blbů?

Nemluvím o skutečně chytrých dětech, to pozor. Ale o dětech, které by se kdysi na střední školu ani nedostaly, natož aby na ní úspěšně maturovaly. A že těch je dnes hafo. Jaksi jim nedochází /že pokud nemají známosti/ a jsou blbí, bude jim jejich cerfitikát k "prdu". Líp by se uživili po absolvování perspektivního řemesla. Tyhle "chytráci" vytvářejí přetlak na trhu práce v daném oboru, kde je převis...to je to samé jako když bude každý VS /přestože nic moc chytrý/ - diplom ztratí prestiž a vypovídací schopnost.
Nakonec dospějeme do fáze USA, kde je hafo VS, a VS nic neznamená. K tomu, aby měla nějakou váhu, je ještě zapotřebí, aby to byla VS prestižní.

Fuj, budeme společnost vzdělaných blbů. A skutečně chytré děti nakonec třeba kvůli sociálním podmínkám studovat nebudou. Jistá cesta do pekel.
 Moni 
  • 

Re: Zrušit 

(17.7.2010 0:45:57)
Jo Ireno, přesně tak...kdysi se zadalo z daného předmětu třeba třicet témat, které zahrnovalo hlavní okruhy učiva.A vědělo se, že jedno z témat bylo vylosované. V den D se po školách doručily obálky s daným stanoveným tématem, téma se vyhlásilo rozhlasem.

Tečka, šmytec, neschopní komunisti nepotřebovali žádné miliony, aby "problém" vyřešili. Schopní zástupci na totéž potřebují "experty".

Copak mají lidi tak krátkou pamět? Vždyt větší část z nás maturovala takhle ne?

Ono jde taky o to, jestli chceme své děti za každou cenu "studované", nebo spokojené v oboru, na který se hodí. Radši budu mít doma "uspěšnou kadeřnici", než frustrovanou maturantku, co není nic moc chytrá a nedokáže se "ujmout".
 štěpánka 
  • 

Re: Zrušit 

(17.7.2010 11:58:45)
Moni, Ireno, kde jste to žily?~a~
V ČR to takto nefungovalo. Centrálně se vyhlašovalo pouze téma písemky z ČJ a RJ. Jinak na každý předmět měla škola své otázky a každý zkoušený si u ústní maturity jednu vylosoval. Jestli byly ty otázky stejné na všech školách stejného typu, to nevím, tenkrát jsem to prošla coby student.
Stejný model funguje i dnes, akorát písemky se obvykle píší jen z ČJ a téma si vymýšlí učitelé každé školy svoje. Ústní probíhá jak jsem psala výše, ale každá škola má zcela jistě různé otázky.
 lklasinka 


Re: Zrušit 

(21.7.2010 17:15:24)
Přesně tak tohle je ono na co má stolař maturitu, když stejně zůstane stolař. Na co musí mít sestra VOŠ to si někdo jako myslí že holka s titulem Mgr, Bc bude přebalovat a krmit? bude chtít odbornou práci, ale to je nereálné, protože nejsou peníze na 2 prac. místa. Já znám jenom ten svůj obor ale předpokládám že je to tak ve všech.
 Irena, 2 deti 
  • 

Re: Zrušit 

(19.7.2010 17:15:45)
Vazny: Pane boze, jasne, ze technik (klidne stredoskolak) v jaderne elektrarne se musi drzet predpisu a to dokud je vse v poradku. Jakmile nastane problem (a neni pravda, ze takova situace je i v soucasnosti statisticky nevyznamna, radeji nepatrejte...), musi nastoupit vzdelany inzenyr, ktery ma napad a ktery dobre rozumi detailum celeho procesu.
Co se maturity za socialismu tyce, temata byla jednotna a Cj a Rj, ale v ostatnich predmetech byly velmi striktni ucebni osnovy, podle kterych se sestavovaly maturitni otazky. Ted je na libovuli i statnich skol, co maji v osnovach, resp. maturitnich otazkach. Libovuli v osnovach bych nechala, ale maturitu, pokud na studium stat priplaci, by jako zaverecnou zkousku mel kontrolovat. Ostatne ve Francii se system statnich maturit (podminka pro vstup na VS) praktikuje leta a jsou notoricky zname stredni skoly, jejichz vetsina absolventu proste neuspeje a presto Francie nema problem z neplneni pozadavku EU na pocet VS vzdelanych lidi.
 lklasinka 


jsem asi úplně blbá 

(21.7.2010 17:08:07)
Jako sestra jsem v roce 2000 maturovala z JČ, chirurgie, vnitřního lékařství (kde byl podobor pediatrie, geriatrie), a ošetřovatelství.
Potom praktická maturita z ošetřování nemocných.
Tak teď nevím jestli bych jako měla maturovat z mat, Aj, nevím nač by mě to bylo. Když jsem dělala příjímačky na Bc tak byl test ze somatologie, Jč, a ošetřovatelství. Což je rozumné.
Když bude někdo na staveb prům. tak se asi nebude hlásit na obor sestra pro geriatrii. A zase by měl mít nějaké svoje technické přijímačky.
A z gymplu by měli být připravení na všechno ne?
Nechápu jak by se podařilo tohle všechno sjednotit, přijde mi že se przní to co funguje, a to co nefunguje nikoho nezajímá.
 Monika, 2 dcery 
  • 

Re: jsem asi úplně blbá 

(28.7.2010 8:07:49)
Úplně ti rozumím. Dcera je na zdravce a taky se klepem jestli státní maturity schválí nebo ne.Na těchto školách by je dělat něměli.Na co budoucím sestřičkám bude maturita z matiky, aby si odmocnily injekce nebo kapačky? Možná něco jiného je angličtina, ale vzhledem k tomu jak je zdravka těžká škola tak i o tom by se dalo polemizovat.Je to všechno postavené na hlavu. Naši politici by se měli zamyslet ( to bych asi chtěla moc).

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.