| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tatínek

 Celkem 35 názorů.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Děti a hudba 

(27.7.2009 10:24:26)
můj syn miluje hudbu opravdu od miminka. Zbožňuje všechny hračky, které hrají, zbožňuje hudební nástroje i hudbu reprodukovanou.
Je spousta nástrojů, na které tvůj syn může hrát i jednou ručičkou. Co takhle obyčejný klavírek? Nebo xylofon. I bubínek (ano chápu, to už je hodně náročné na nervy ~;)).
Máme takové leporelo s připevněným klavírkem, na každé straně je jedna písnička i s notami, jednotlivé klávesy jsou označeny barevnými čísly, takže se dítko může samo "naučit" písničku zahrát. Klavírek umí také písničku hrát sám... můj syn si s tím neskutečně vyhraje a zpívá, až se hory zelenají.

 lenka ,3a2 roky 
  • 

Re:  

(28.7.2009 9:02:10)
Tak hned od začátku musím říci, že jsme měli to obrovské štěstí a narodily se nám dvě zdravé děti. A budete se divit, ale co máte Vy i my stejné je to celodenní kvičení táta! Kde je tatínek? slyším od rána.... je v práci. Tatínek přišel? jakmile na chodbě zašustí sousedka... ne, tatínek přijde odpoledne...
Druhá věc křičím na děti také furt a furt a furt, nemůžu ani říct stále jen furt... je to únavné, ale pak se podaří jednou za čas, že venku řeknu: Stůjte, tam jezdí auta, dojdu pro motorky a pojeme, a oni stojí! Vážně stojí! neskutečné... Má to výsledky, má opravdu, i když se to zdá zbytečná ta práce.
Vím, že Vy jste neměli to štěstí a těžko, já budu říkat něco o tom, že to má smysl, ale jsem o tom přesvědčena. Má to smysl, to dítě Vás cítí a cítí Vaši péči. Cítí vaši lásku, Vaši i manželovu. Mám kamarádku, která také neměla to štěstí, dneska je její dcerka skoro dospělá. Bohužel její manželství to nevydrželo, při tom běhu o péči zapomněli manželé sami na sebe, držím Vám palce. Jinak co se nástrojů týká rozhodně se dá vybrat. Znám chlapce, který hraje na tahací harmoniku a je skvělý! je také autista, autisté mají speciálně vyvinutý smysl pro hudbu. Také lze hrát na klavír s jednou rukou, existují dokonce skladby pro jednoruké ( Janáček apod.). Zajděte do nejbližší lidušky ZUŠ a oni Vám poradí. Harmonika také není špatný nápad, záleží jak je syn fyzicky schopný- psala jste, že nepoužívá jednu ruku?zdravím Lenka
 Alice-muzikantka 
  • 

Hudební nástroj 

(27.7.2009 11:35:47)
Nevím, nakolik má Ríša funkční alespoň tu jednu ruku, ale co třeba xylofon, metalofon a podobné nástroje? (Vyzkoušela bych tedy nejdřív, které zvuky mu budou příjemné, jestli výrazné kovové, nebo tlumené dřevěné). Tam se ťuká paličkou a jednou rukou začíná většina dětí. Ani ten jazyk nepotřebuje a Lalala by si dělat mohl. Třeba i dvojhlasně.
 Betkaa 


Jistota 

(27.7.2009 11:43:57)
Zlababo, tatinek (vcetne prichodu z prace:) je prece ta jistota pro autiky (a nejen pro ne) tolik potrebna. Drzim palce, at brzy manzel nabere dalsi sily, urcite se to zlomi. Mam k Vam obema velkou uctu.
 Tulka 


Re: Jistota 

(27.7.2009 12:27:45)
Žlababo,ráda čtu vaše příspěvky,protože píšete moc hezky.Neumím si po pravdě představit,jaké to je,být ve vaší situaci.Ale občas se dějou zázraky,tak bych vám taky nějakej přála.Hodně štěstí vaší rodině.
 Betina 


děti 

(27.7.2009 12:33:16)
no nemáte to Žlababo zrovna nejlehčí
naložil na vás ten osud až dost
ačkoliv jinak palečky atd. dost nesnáším, vám je fakt držím
a přeju, aby jste to ustáli a šlo to k lepšímu
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: děti 

(27.7.2009 13:05:23)
Přidám se. Přeju mnoho sil.Jsou starosti a pak pseudostarosti (často se tu na Rodině hojně řeší). Tohle je ta první kategorie.
 bobinaxx 
  • 

Re: děti 

(28.7.2009 7:59:19)
Souhlasím a také se přidávám. Člověk občas musí vydržet víc než zvíře a ženská víc než člověk :) Držte se!
 JiBi* 


Žlababo, 

(27.7.2009 13:43:00)
toto píšu se slzami v očích a s bolestí v srdci za tebe, protože vím, o čem to je - mnohé z toho prožívám taky. Taky máme doma 3,5-letou holčičku a diagnostikovou pervazivní vývojovou poruchou - jedna z poruch aut. spektra, a to si myslím, že vy jste ještě "vážnější případ", že to máte ještě těžší. Stále mám v sobě ten bolestný prožitek, kdy naše holčička (přijali jsme ji do PP v 1,5 roce jako zdravou) dlouhé hodiny každou noc téměř 2 roky plakala a utišila se až tehdy, když jsem od ní odešla a nechala ji v ložnici o samotě, manžel jí ke znovuusnutí nevadil. Je hrozné, když ji vadím právě já, já, která se o ní celý den starám, věnuji ji veškerou péči a lásku...Pečovat o dítě je velmi samozřejmé a přirozené a rodič to dělá rád, vždyť za tu přízeň a lásku dítěte to stojí !! Jenže v případě autistického dítěte ta největší odměna, kterou je jeho úsměv a projev lásky, která je motorem k obnobě sil pokračovat v péči o dětě - třeba i přes nevyspání - schází. Tak to aspoň vnímám já.
I když taky jsem se při čtení pousmála (kromě jiného) této podobnosti: Naše Sára někdy volá na našeho syna Radima: "Adiíínuú" a hned si změněným hlasem odpoví "co je?"

Žlababo, nevěděla jsem, že máš ještě mladší děťátko...snad má taky tuto poruchu...?



 Bellana 


Žlababo 

(27.7.2009 13:44:55)
Díky za článek, čtu tě moc ráda.
 bohunak 


Re: Žlababo 

(27.7.2009 22:02:57)
Nekdy je to tezke, vim, zazila jsem taky a v podstate zazivam jeste porad. Ale, uz je to jine.Kdyz mel maly 3,5 tak uz jsem nevedela co delat. Bylo toho moc, mluvit zacal po 4 roku.Intenzivni terapie. Pomohlo to-aspon teda s mluvenim. Syn se celkove velmi zlepsil, ted je mu 7,5 roku. Samozrejme je stale autista, ale naucili jsme se s tim zit, vsichni, cela rodina. Muj manzel si nikdy nechtel pripustit, ze nas syn ma postizeni, kdyz se na to divam pohledem zpet, tak je to nakonec lepsi, v urcitych vecech. Proste ho bral takoveho, jaky je. ja taky. Tech nervu co to stoji, vybuchu, vysvetlovani, ospravedlnovani....Vim, jak se citis. Ale uvidis, ze bude lepe.Aspon trosku.~;)A co se tyka priboru, takovou vec neresim~;) Muj syn ma sice ruce v poradku, ale tak spatnou motoriku, ze pochybuji, ze nekdy bude pouzivat nuz.
Ja vim, jsou lepsi dny a ty horsi. Ja uz se zase desim skoly, nemilosrdne se blizi.

Preji pevne nervy a hodne trpelivosti.~s~ Bo
 Žlababa (Postižené Děti cz) 


Článek 

(27.7.2009 17:09:42)
Dámy, děkuji za podporu a reakce na článek. Přemýšlela jsem, který ze svých textů sem na Rodinu poslat a rozhodla jsem se právě pro tento, možná trochu smutnější. Protože i když většinu času je u nás veselo, někdy bývá i malinko smutno. A věřím, že je to tak i v jiných rodinách.

Ale nebojte, chmury jak přišly, tak zase odešly.

Samozřejmě máme doma spoustu hudebních hraček. I buben (a obrovský). Ríša má jednu ruku naprosto zdravou a druhou dokáže mlátit (ale pomalu) do bubnu, něco přidržovat, mávat. Ale nemohl by mačkat nějaké klávesy, tlačítka. Ruku má prostě značně nemotornou. Nemyslím si například, že bude schopný někdy jíst příborem (ale možná se pletu).

JiBi máš naprostou pravdu. Také to tak vnímám, že u výchovy dětí s PAS je nejhorší ta chybějící zpětná vazba. Ale musíme mít pořád na paměti, že to neznamená, že nás naše děti nemají rády.

Bellano, taky tě ráda čtu :o)

Alice, co je to metalofon? To jsem nikdy neslyšela. Jasně, že tak dětsky si může hrát s lecčíms. Nám šlo spíš o to, že asi kdyby měl ruce obě, mohl by na něco hrát třeba i profesionálně, takhle to zřejmě nebude možné.
 Jednazměsta 


Re: Článek 

(27.7.2009 19:44:21)
Žlababo čtu tvé články ráda, protože upoutají. Když čtu to postižení s rukou a píšeš, že by byl schopen přidržovat jednou rukou a tou druhou by mohl hrát. Může klidně zkusit i trubku a to jak křídlovku tak i klasickou.Jednou rukou drží druhou mačká klapky. Stejně tak je tu tuba, lesní roh a pod. Všechny tyto nástroje by mu mohli pomoci i ovládat obličejové svalstvo, protože do nich "fouká" ústy. Mohlo by to i stimulovat jeho jazyk, protože ten k tomu potřebuje. Mohl by zkusit hrát na pozoun, ale to až by byl větší. Tam jednou rukou drží, druhou tahá za snižec. Takových nástrojů je opravdu hodně. Znala jsem chlapce, který se tímto učil používat ruce a stejně tak se naučil trochu mluvit, protože používal ten jazyk právě při hraní.

Psát "držím palce" je kách. To ti tu píší všichni, stejně tak ti přejí hodně sil. Já ti chci popřát, aby chvil štěstí bylo více než těch se smutkem. Tatínkovi přeji aby měl dost síly se o děti dále starat a být jim na blízku, protože on jim dává jistotu dne a určitě pomáhá i tobě.
 Cipora 


Re: Handicap 

(27.7.2009 20:10:12)
Jednou jsem slyšela krásný výklad co je to vlastně "handicap" (z angl. překážka, postižení ale i vyrovnání (!) rozdílů.
Handicap se také nazývá závaží, které se jezdci dává pod sedlo v dostizích jako "vyrovnání váhy, aby kůň neběžel příliš rychle.
Tak je to i s "postiženými" lidmi, dostávají čistou, pro tenhle svět "rychle běžící" duši, která se musí něčím "omezit", aby se to vyrovnalo ~;)
 ..maya.. 


Re: Handicap 

(27.7.2009 20:32:01)
Jani,
četla jsem ten článek již před časem na webu, ale ráda jsem si ho přečetla znovu, přeji krásné léto a hodně síly..~x~~x~
 Hanka+Hančí5/05+Štěpán12/07 


Re: Handicap 

(27.7.2009 20:36:01)
Žlababo, tvoje články čtu vždycky jedním dechem.
Tenhle mě hluboce zasáhl!
Přeju tobě a celé tvé rodině hodně štěstí!!!!!
 ewka, honza a adélka 


Re: Článek 

(27.7.2009 22:09:11)
Žlababo, tvoje články se mi moc líbí a musím se přiznat, že jsem se šla podívat i na tvé stránky a pročíst si články, i když se mě přímo netýkají. Ale mám kamarádku s dcerou s podobným postižením.
Pro mě byl trošku problém jí přijmout, přiznám se... Ale nakonec jsme to "nějak" skloubily:)

Ale pro odlehčení .....Můj úplně zdravý exmanžel používal i na řízek jenom lžičku... Přišlo mu zbyčené špinit příbor~t~
 Barča, M 07 a E 10 


Re: Článek 

(6.8.2009 11:26:19)
moc ráda čtu tvoje články, jsou tak realistické , tak ze života, občas mi berou dech, občas se směju štěstí, které prožíváte. Myslím, že není nic zvláštního, že manžela napadla i varianta ůstavu, spíše by bylo zvlaštní, kdyby ne, nejste stroje jste lidé s emocemi a pocity jako je naprosté zoufalství vyčerpání atd. Mám maléko 20 měsíčního kluka a v měsíci má tak 4 dny dobré a zbytek se provzteká a prolumpačí a já občas řvu jako tur - musí to ze mě ve.

Myslím, že jste užasní se vším všudy
 Žlababa (Postižené Děti cz) 


Re: Článek 

(7.8.2009 17:11:23)
Holky, díky moc za pěkné reakce. No ano, je to prostě tak, někdy je veselo, někdy ne zas tak moc. Ale veselo je daleko častěji.
Musím sem napsat, i když nevím, jestli si to ještě někdo přečte, že se stala úžasná věc.
Našel se vydavatel pro mé příběhy, jejichž malá část vyšla i tady na Rodině během posledního více než jednoho roku. A bude to už brzy, snad dokonce na konci srpna - vyjde moje knížka. Vše bude na mých stránkách včas oznámeno a tam (a nejen tam) si ji budete moci i koupit.
 Bellana 


Re: Článek 

(7.8.2009 17:34:38)
Žlababo, gratuluju ~x~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Článek 

(8.8.2009 12:25:47)
Gratuluju, to je paráda! Dej pak vědět ~R^
 koblizek35 


Re: Článek 

(30.11.2009 13:10:53)
Ahoj žlababo,já také ráda čtu,co napíšeš o dětech a nejen proto,že to vypadá,že také mám doma autíka a teprve zjišťujeme,co to vlastně pro nás bude znamenat. Velice ráda se poučím od podobných rodičů.Díky za příspěvky.~R^
 kristína a kryštof 3roky 
  • 

krásný příspěvek 

(27.7.2009 20:53:00)
milá žlababo tvůj článek mně rozplakal,dojal.uvědomuji si jaké mám štěstí že moje dítě je zdravé,obdivuji vás a máte mojí úctu.jste skvělí rodiče a přeji hodně štěstí,sil,pevných nervů,ale taky hodně usměvů od vašich skřítků.
 tomina 


Re: krásný příspěvek 

(29.7.2009 12:08:01)
Milá žlababo,článek mě také, jak mnoho ostatních dojal. Držím palce a přeji hodně sil.
 Hela 
  • 

kazoo 

(28.7.2009 7:29:51)
Ahoj Žlababo,
možná by se mohl hodit hudební nástroj zvaný kazoo, který jsem nedávno objevila (teda měla jsem ho když jsem byla malá - bezvadně jsem tútala Sandokana - a až doteď jsem měla za to, že už ani neexistuje).
Dá se koupit normálně v hudebninách. Tady je odkaz, jak to vypadá a co to dělá:
http://www.hudebnimladez.cz/kazoo/manual.asp
 Karen 


Autíci 

(28.7.2009 13:07:19)
Ahoj,Žlababo, ráda čtu Tvé články!
Při čtení toho mi samovolně naskočily vzpomínky na dobu, kdy jsme si přivezli Davídka z ÚSP a i když jsme nevěděli nic konkrétního, tak jsme cítili "jinakost" našeho nového syna. Bylo mu 3 a 3/4, nemluvil vůbec a cesta k diagnoze vysocefunkční autismus byla trnitá a trvala skoro 2 roky.
Všech našich 6 dětí si nese do života stigma postižení, ale on je z nich nejzranitelnější, proto ho stále podvědomě chráním, i když máme ještě 3 mladší než je on. Za měsíc mu bude 10 a ve 2 třídě ZŠ měl teď samé jedničky. Samozřejmě na tom má velkou zásluhu jeho skvělá asistenka, ale i on je zkrátka dobrej.Tuhle mi povídá:"Maminko, líbí se mi na tobě, že si taková laskavá."
A onehdy zase:" Nevíš, proč indiáni mluví metaforicky?"
Nechci ani domýšlet, jak by vypadal, kdyby se tenkrát dalo na "rozsudek" psychologa, že pro něj není vhodná NRP a v ústavu zůstal.
Možná by si dodnes jezdil s kočárkem přes práh a víc by ho svět nezajímal.

Chci tím jen říct, že každý autík je jiný a nikdy se nedá dopředu vyvěštit, kam se jeho vývoj dostane. U nás funguje to, klást na něj nároky jako na všechny ostatní (ovšem s citem :-) a véééééééééééééékou a nekončící motivací )

Váš malý určitě taky dělá pokroky, jen jak jsi s ním celý ten čas, tak se to špatně diferencuje.

Co se týká hudebního nadání, tak Dáda moc krásně zpívá, má rozsah snad přes 3 oktávy. Ale i když hýbe rukama normálně, tak má nějak zkrácené šlachy na prstech, takže je neroztáhne normálně. Tak jsme na tom s výběrem podobně :-)

Pro vašeho malého mě napadla Panova flétna-když má tak rád foukání.

Jak to tak po sobě čtu, zdá se mi to nějaké zmatené :-)
Tak toho raději nechám, chtěla jsem Tě jen trochu povzbudit, to my maminky našich zlatíček občas potřebujeme jako soli, že?

...a děkuji za krásný článek...

 Nyota 
  • 

Tatínek 

(28.7.2009 15:08:57)
Tatínek je přece ta největší opora a jistota, kterou naše děti, ať zdravé nebo ne, mají. A my, maminky, koneckonců taky. Náš tatínek je právě s mojí čtyřletou dcerou v nemocnici. Minulý týden dostala salmonelu. Včera jí prudce stoupla horečka, až ke čtyřicítce. Jsem doma s mladší dcerou, zlobím se na sebe, protože jsem nastydlá a s kašlem mě na infekční kliniku nepustili, a hlavně se strašně bojím, že o dceru přijdu. Leží na kapačkách jak hadrová panenka, chvíli má vysokou horečku, pak je to na chvilku v pohodě a zase přijde horečka. Tolik se o ni bojím. Manžel je u ní a je pro ni hrdinou. Ona sama říká: "Skoro jako Bořek Stavitel". V takovýchhle chvílích vím přesně, proč jsem se vdala právě za tohohle člověka. Jen prosím, aby se mi v pořádku vrátili. Oba.
 Lassie66 


Re: Tatínek 

(28.7.2009 15:43:39)
Nyoto, držím palce, ať vše dobře dopadne. Napište, až se dcera zlepší. Dobrých zpráv není nikdy dost.~x~
 Raďulka 


Lázně 

(28.7.2009 21:34:49)
Žlababo, taky tě ráda čtu. Doufám, že tatínek už zahnal chmury a je to zase vše OK. Na tvých stránkách jsem si přečetla, že ti schválili lázně pro oba kluky, až budeš vědět termín, tak ho tam napiš. Bydlím docela blízko a na lázně s dcerkou chodím často na procházky, tak vás můžeme třeba rozptýlit :)
 Žlababa (Postižené Děti cz) 


Re: Lázně 

(29.7.2009 16:58:45)
Termín našeho pobytu v lázních bude na webu určitě. Dozvíme se to ale až tak týden dopředu.
 Alois Perkušný 


Nástroje pro jednu ruku 

(30.7.2009 22:34:28)
Výše zmíněné kazoo je dobrý nápad pro začátek. Později existuje řada dechových nástrojů, "pro jednu ruku" - prakticky veškeré "trumpety" - křídlovka, bass křídlovka, horna, kornet (stačí dokonce jen tři prsty), pozoun...

metalovon bývá často nesprávně nazýván xylofonem - je to prakticky totéž, akorát u xylofonu jsou dřívka (xylo), zatímco u metalofonu želízka (metal). Na dětské nástroje se jednou rukou hrát dá, ale pozdější perspektivu to nemá (to ale není důvod to synkovi nepořídit - hezky se na tom tvoří), protože "dospělé nástroje" už obě ruce vyžadují...
 Žlababa (Postižené Děti cz) 


Re: Nástroje pro jednu ruku 

(31.7.2009 7:58:56)
A není problém, že syn má zdravou levou ruku? Nejsou náhodou dechové nástroje pravoruké? Nebo tam nezáleží na tom, kterou rukou se drží?
 Alois Perkušný 


Re: Nástroje pro jednu ruku 

(31.7.2009 18:49:20)
Lesní roh má pístky nalevo. Pravá je zapotřebí pro správné držení...
 kattynka a 2 čertici 


Žlababo, 

(31.7.2009 12:06:06)
máte můj obdiv! Jste skvělá ženská a věřte, že i já někdy na děti křičím (pak to obrečím, že nejsem trpělivá a klidná matka) a to je mám zdravé! Život vám toho nabral hodně, ale zlvádáte to, jsou ženské co se hroutí při sebemenším problému, vy jich máte tolik a to že vám občas rupnou nervy, proboha komu ne! Držím palečky, přeji hodně zdaru při výchově (mám vystudovanou spec. ped.) uvidítee, že se to vrátí, není to tak vidět a nejsou tak rychlé pokroky, je tam poznat každá snaha navíc. Jinak souhlasím s xylofonkem a klavirkem, taky to máme a i když občas mě z těch zvuků klepe, kluci to milují. Někdo má za hrdiny sportovní hvězdy, ale já obdivuji takové ženské jako jste vy. hezký den
 Markéta,2děti 
  • 

Re: Žlababo, 

(1.8.2009 22:34:29)
Ahoj,obdivuji a smekám před krásným článkem,který jste napsala.Mám doma taky syna,který je autista,už mám eza sebou nějaký ten pátek,syn v září nasdtupuje do šesté třdy.Autismus má prokázaný od šesti let a zrovna dnes jsme oslavovali jeho dvánáctý rok!!!!!Chápu,že to doma nemáte jednoduché,proto vám držím palečky,abyste zvládly všechno,co vás čeká.Člověk potřebuje aspoň trochu cítít,že není všechno ztracené a že je aspoň trochu nějaká naděje v životě,aby měl síly pokračovat v boji dál.Život s autíkem není vůbec snadný,znám to z domu.Držím vám palečky,abyste to doma zvládli a nevzdávejte se.Tyto děti potřebují víc lásky a porozumnění než zdravé děti.Takže hodně sil!!!!!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.