| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zbytečné zásahy do porodu

 Celkem 594 názorů.
 katka+katka 
  • 

to je vtip? 

(30.1.2009 10:11:07)
Po čtyřech letech na SZŠ máš stejné znalosti jako lékař? To snad nemůžeš myslet vážně?

Jinak ohledně porodů, jsem zastánce toho, aby si každý rodil, jak chce - v nemocnici s lékařem, v nemocnici s PA, císař na přání, porod doma s PA, porod doma bez nikoho, uprostřed lesa...., ale zároveň by pak za své rozhodnutí měl nést plnou zodpovědnost
 Líza 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 10:20:37)
Katko, předpokládám, že má jiné. Ona jiné a o jiných věcech než lékař, lékař jiné a o jiných věcech než ona.
BTW dnes už se sestrou nemůžeš stát tím, že čtyři roky studuješ na SZŠ.
 katka+katka 
  • 

Re: to je vtip? 

(30.1.2009 10:26:28)
reagovala jsem na odstaveček v jejím článku. Jinak jen dobře, že teď i po sestrách chtějí další vzdělávání
 Dobra1 


vzdelavani sester 

(30.1.2009 14:45:44)
Vzdelavani sster na VS je dobre, jen by k tomu jeste meli pridat odpovidajici podminky v nemocnici. Protoze vzdelani je na nic, kdyz v praxi stejne sestra dela 80 procent sve prace neco jineho-tahani se s lezicimi pac., umyvani, bezna pece o hygienu,.... Tohle by meli delat osetrovatelky. Tak je to na zapade, proto tam po sestrach VS vzdelani vyzaduji. taky je podle toho odstupnovane ohodnoceni a ne jako u nas.
 jaruan 


Re: vzdelavani sester 

(30.1.2009 18:18:21)
no to máš pravdu,ale bohužel je u nás velký nedostatek zdravotnického personálu,a proto musí sestry vykonávat i práci ošetřovatelek,musí se na všechny usmívat,jinak jim je vyhrožováno výpovědí.A soukromé sektory jsou horší než ty státní.
 Lassie66 


Re: vzdelavani sester 

(30.1.2009 18:30:47)
Souhlasím. S prodlužováním studia sestrám nesouhlasím, pokud se nezmění podmínky a ohodnocení těch vzdělanějších. Sama jsem si po SZŠ udělala roční specializaci, spolužačka k tomu ještě další 3 roky na VŠ, je teď bakalář. Je jí to nanic, ač studiu věnovala pouze o 2 roky méně, než pokud by se rozhodla pro medicínu. Já jsem z oboru odešla. Mimo Prahu jsou platy nižší, personálu je málo, víkendy a noční bych už dělat nemohla a bez nich máte mizerný plat. Tak jsem raději zapracovala na jazyku a zdokonalila se v práci s PC a mám klid. Souhlasím s tím, aby sestry chodily na semináře a při zaměstnání se průběžně vzdělávaly, medicína jde vpřed. Je ale nutné zdravotnickému personálu zlepšit pracovní podmínky, což hned tak asi nebude.~d~
 simona 
  • 

Re: vzdelavani sester 

(31.1.2009 0:18:46)
další vzdělávání sester vidím jako velmi přínosné. osobně znám holčinu, která se mě asi 2roky po maturitě na SZŠ ptala, jak vypadá očkovaní průkaz pro děti a na co všechno se dneska děti očkují - přišlo mi to dost úsměvné, nejsem zdravotník, ale předpokládala jsem že by to při svém vzdělání měla znát. body sbírá tím způsobem, že kouká který seminář je pro ni nejvýhodnější (dle jejích slov je vlastně jedno na který seminář jde, hlavně aby byl za co nejvíce bodů).
 Grainne 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 10:29:49)
Ta snaha měnit věci k lepšímu je chvályhodná, ovšem cesta k možnosti bude ještě hodně, hodně dlouhá. Jsi opravdu mladinká, už to je handicap, navíc, maturita je v tomhle ohledu málo, moc málo. Máš před sebou spoustu překážek a spoustu času, který budeš muset trávit intenzivním studiem, abys mohla měnit. Moc ti přeju, aby ses nenechala převálcovat rutinou a neochotou, se kterou budeš muset bojovat a aby sis nenechala vzít svůj idealismus.
Můžeš hned začít se svým partnerem, to je typický příklad toho, že nejen zdravotníci, ale i pacienti si stále myslí, že lékař je ten, kdo o nás může rozhodovat bez ohledu na naší vůli, na naše přání. V porodnictví je to jen výrazněji patrné - tam se žena uprostřed porodu nemůže sebrat a jít jinam. Tam právě nejvíc potřebuje oporu, která stojí na její straně - tedy informovaného partnera.
Hodně štěstí.
 cizinka1 


Zodpovednost 

(30.1.2009 10:55:01)
Katko,

To je zajimava otazka, ta zodpovednost. Zajimalo by mne, jak to myslis.

Zodpovednost za osud potomka rodice zcela jiste ponesou: ze smrti ani z postizeni vyzout se nejde, jakoz nejde si zaridit jinou delohu nebo jine dite.

Asi myslis pravni a financni. No, to pravni zodpovednost se obvykle do jiste miry se deli s poskytovatelem pece, a jsou obvykle zalujici strana pri pochybeni. Pokud je prokazatelne, nebo alespon podezrele, ze poskytovatel pochybil, pak je to na zalobu. Mas s tim problem? Ja sice mam problem se soucasnym trendem zalob proti porodnikum, protoze casto je tam videt, ze lidi od lekaru ocekavaji vice, nez oni muzou jim poskytnout, a navic zatlacuji ji do pravniho alibizmu (k preventivnim vyvolavanim porodu, trvani na kontrolech, ktere zanechavaji zaznam, ale klientovi vubec neprospivaji). Ale jsou pochybeni, ktere si na zalobu zaslouzi.

No a to financni. Mela by podle tebe platit za c. sekci nemocnicni rodicka po amniotomii, ktere porod se skoncil sekci (Sekce je statisticky pravdepodobnejsi, a je vysvetlitelny, proc zpusobuje potize). Nebo mela bys platit naklady za lecbu sve dcery, pokud by se zjistilo, ze ma nektere z pravdepodobnejsich komplikaci zdravi? Prece tyhle komplikace jsou jenom pravdepodobnosti, nemuzes rict, ze to je 100 procent vysledek tveho rozhodnuti? A to rozhodnuti take melo sve duvody, nemuzes vedet, ze nebyt tveho rozhodnuti, vse nedopadlo by horsim zpusobem (nebo treba lepsim).

Jak to teda myslis s tou plnou zodpovednosti?
 Eva, 2 kluci 
  • 

Re: to je vtip? 

(30.1.2009 11:08:39)
Nést za rozhodnutí plnou zodpovědnost.. ano... pak tedy spousty maminek zavřít za mříže za to, že si nechaly v nemocnici zabít dítě..
 Lucka 345 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 11:23:59)
No já si zase nějak nedovedu představit, jak se s tím šíleným neforemným břichem sama holím...~f~
 kreditka 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 13:01:30)
Já si zas neumím představit psát mýmu chlapovi email o klystýrech, holení pipiny a šití hráze, spíš mi to přijde jako reklama jak má vypadat porod schovaná za spor mezi partnery ~d~ Plus mě ještě pobavila věta že studentka SZŠ má znalosti jako lékař....~a~
 Grainne 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 13:09:02)
Kreditko
mně se nezdá nijak zvláštní, že se s partnerem bavím o čemkoliv, co mně zajímá, nebo co je pro mně důležité. Nemusím mu psát maily, je civilizovaný natolik, že neprchá a nešprajcuje se předem i když nesouhlasí. Umí dokonce vyjádřit nesouhlas bez toho, aby mě nazval nulou.
(To mě pravda, trochu zarazilo, nu ale přičtěme to tomu, že je ještě mladý, nevycválaný a nestihl se oprostit od klišé, která mu nacpali rodiče).
Taková komunikace je pro mně partnerská samozřejmost.
 kreditka 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 13:17:54)
Grainne měla jsem na mysli to, že pokud jsi s partenerem jednou pohovoříš o tom jak chceš rodit, popř. i víckrát když je potřeba beru to a je oboustranná slušnost toho druhého vyslechnout, ale měsíc co měsíc do partnera vandrovat o situaci ve které autorka není a jen tak jak píše nebude mi přijde divné. To je jako bych měsíc co měsíc do manžela šila jestli si byl už vybrat rakev a jestli máme dost peněz na zaplacení pohřbu. Tento článek by byl OK kdyby ho psala těhotná žena připravující se na porod, ale ne mladá žena, která se chystá někdy za x let v budoucnu otěhotnět a řeší co a jak DNES v porodnicích funguje a nefunguje a proto ona tam za pár let rodit nechce...
 Grainne 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 13:25:28)
Kreditko
autorka uvádí, že se hodlá problematice věnovat a měnit porodnictví k lepšímu. Z toho vyvozuji, že až tak úporně nehájí průběh vlastního porodu, jako spíš problematiku obecně s poukazem na to, že ona by takto rodit nechtěla, proč by měli jiné. Tudíž logicky hledá oporu pro své názory.

Taky se bavíme o porodech a taky při tom neřešíme náš teoretický porod, protože se shodujeme, že porod v takových podmínkách už ne.
 Grainne 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 13:27:41)
Pardon - chybička - proč by měly jiné, nebo proč by měli jiní. To aby mě někdo nesepsul za gramatiku, dost blbě to potom nesu, sypu si popel na hlavu preventivně.~t~
 kreditka 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 13:34:13)
~t~~R^
 MishuI 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 13:40:00)
Grainne nech toho~t~~;)Já jsem nechtěla nikoho pucovat.Jen se mi nelíbilo,že sama dotyčná se strefovala do druhých.Mno necháme to za sebou..máme tady další prima článek ~:-D
 kreditka 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 13:33:24)
Ano ať se problematice věnuje, ale nikdy není dobré když se např. zaměstnání tzv. tahá domů. ~d~ Z jejího popisu mi přijde, že partner Lucky o tahání prolematik porodů do domácnosti měsíc co měsíc prostě nestojí. Mě kdyby partner takto bombardoval o problematice převodovek a pořád to samé dokola tak vezmu do zaječích. Od Lucky je pěkné že se chce zabýtat zlepšováním porodnictví, ale je opravdu nutné do toho tahat partnera, když o to nestojí?
 Lucka 345 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 20:24:23)
Taky by se mohli hádat, kde bude syn slavit promoci, až se narodí a až vystuduje. ~R^
 vera + 4 


Re: to je vtip? 

(5.2.2009 5:50:27)
Nebo bychom taky mohli respektovat nadseni mladych lidi pro zlepseni a pomoc spolecnosti. Indiani se na to divaji tak, ze mladsi generace maji velkou vahu (i opacne) a jim patri budoucnost. Meli bychom ji spise podporit a ne se posmivat - ona je mlada, nic nevi.
Vera
 Tamarkaa 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 20:03:41)
Proč ti přijde hloupé to psát partnerovi? Nechápu...žijeme ve 21 století...


 kreditka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 21:45:01)
Tobě přijde v 21. století normální vystavit na veřejný web intimní dopis partnerovi? Navíc v souvislostech které autorka uvádí, kdy partnera neustále "buzeruje" porodem který plánuje někde za 5 let? Jak se asi bude cítit její partner objevíli tento článek na netu, když už jsou mu neustálé řeči o porodních cestách protivné?
 ANNAHAM 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 14:05:44)
Taky na mne ten článek dělá dojem , že si z nás autorka utahuje. Ale asi ne. Je zaujata povoláním, které si vybrala a současně jí zneklidňuje i láká myšlenka na svůj vlastní porod.Chtěla bych jí doporučit, aby si tohle svoje dnešní psaní dobře schovala na dobu až bude mít za sebou porod vlastního dítěte (dětí) a až napomůže při porodu aspoň stovce rodiček~;), pak se při čtení dost pobaví.Jsem si na 100% jistá, že bude dobrou PA. Lékařství zřejmě nevystuduje, zdravotka nepřipravuje maturanty na studium medicíny, ale učí ošetřovatelství, což je taky krásný obor a dá se v něm i vysokoškolsky vzdělat a dosáhnout Bc. nebo i magistra.Fandím jí, kéž by bylo víc takových mladých nadšenců a idealistů, kteří jsou tak zaujatí svým budoucím povoláním. Akorát toho jejího přítele je mi trochu líto, že ho nutí teď řešit tyhle věci. Ale bude asi hodnej a má jí rád, jinej by možná utekl.
 Arthera 


Re: to je vtip? 

(31.1.2009 10:18:15)
Souhlasím,
myslím ze se pisatelka clanku dost pobavi. Ma bohuzel jeste dost naivni nahled na svet a pritele je mi i trochu lito-tim nechci byt zla.
Sama jsem jako mlada prvorodicka byla vdecna za pomoc lekaru a stekala jsem se s velmi dobrym pristupem.
Ad zatlaceni na bricho-kdyz mi neslo tlacit-ani jsem nevedela poradne jak, takze mi take dost pomohlo a zkratilo porod.
Me dite ani ja z porodu trauma nemame, naopak myslim ze i v nemocnici se to da"uzit". I pri dalsim porodu bych se sverila zase do rukou lekaru.
Ke klyzmatu-vetsinou ho neni treba, pred porodem se cesty samy vyprazdni.

Jinak mam jeste spoustu pripominek ale rekla bych skoda slov, to zjistis zivotem.
 Bronwynn 


Re: to je vtip? 

(31.1.2009 21:27:30)
souhlasím, ať si to přečte, až bude mít po svém porodu. Ono se to mluví, když neví do čeho jde, pak změní názor...
 budlii 


Lucko, jsi vedle! 

(1.2.2009 12:40:28)
Ahoj Lucko,
ani nevím kde začít, je toho trochu víc a vlastně ani nevím co ti psát, protože podle toho cos svému příteli psala v mailu jsi asi přesvědčená, že víš o porodech naprosto všechno a hravě bys to zvládla sama třeba v minovém poli!
Pro tvou informaci, psala jsi jednu ptákovinu za druhou! Nebudu se rozepisovat o všem, stejně si asi dál povedeš svou, na což máš ostatně právo ...
Ale po čtyřech letech na SZŠ bys mohla aspoň přemýšlet jako zdravotník a ne slepě věřit všemu co si přečteš na netu! Já taky studovala zdrávku (jeste na klasickou vseobecnou sestru), pak porodní asistentku a doteď bych se ani ze vzdálenosti 100 metrů nesrovnávala s doktorem! Netvrdím, že mají vždycky pravdu, ale medinu studovali od toho, aby věděli co se může stát, na co si dát pozor, jak zachránit život ...
Předkládám ti tedy alespoň pár připomínek k tvým bodům ohledně porodu (pozn.: kdybys to nepoznala, co je psané kurzívou je tvůj názor, to ostatní moje vědomosti pochycené při studiu a praxi)

2) Lékař při nepostupujícím porodu provede Hamiltonům hmat (kdy ti nějak šáhne do dělohy a dítě tam prostě vyprovokuje), nebo zavádí tablety k děložnímu čípku (tablety obsahují oxytocin) ... Víš co je Hamilton? Odloučení dolního pólu vaku blan, ne provokace dítěte! A o tabletách obsahujících oxytocin jsem ještě neslyšela! Existují tablety vyvolávající kontrakce, ale ty obsahují prostaglandiny ... trochu ses v těch hormonech sekla, nehledě k tomu, že tyhle tablety se zavádí aby se porod vyvolal, kdy žena NEMÁ kontrakce a ne v době kdy už se porod rozběhl a nepostupuje!
5) Podávání klyzmatu. Dítě neví, co se děje a může se zastavit porod ... Naopak. Tím, že se žena vyprázdní, uvolní se v pánvi nějaké místo a dítě může lépe postupovat do porodních cest, navíc když se při tom použije teplá voda, může to podpořit děložní kontrakce.
7) Zdravotnický personál tlačí na břicho, loktem, kolenem, aby dítě vyletělo rychle ven ... tlačit na břicho rodičky kolenem jsem teda ještě neviděla!
8) Dirigováním rodičky, kdy má tlačit a kdy ne ... když je např. dítě ohroženo hypoxií a rodička při kontrakcích netlačí, protože jí to prostě bolí, je třeba ji usměrnit. Nebo ty bys ji nechala třeba další hodinu ať si tlačí kdy se jí zachce? To ti pak pěkně poděkuje, až se dítě narodí mrtvé!
10) Tahání dítěte kleštěmi, vakuovou pumpu, popř. císařský řez - vše už je komplikovaný operační porod, kdy dítě musí být absolutně zmatené po těch všech výkonech a v téhle chvíli navíc vyděšeno k smrti. Přirozené není ani manuální (ruční) vytahování dítěte násilím, už když mu vyleze kousek hlavičky ... viz bod 8, co bys dělala u hypoxie? čekala až dítěti vyhasnou srdeční ozvy?
13) Umývání mázku – MÁZEK CHRÁNÍ dítě před škodlivým prostředím, pokožka je citlivá na všechny faktory, byla ve vodě! Umýt by se měl až po několika dnech ... mázek chrání plod před PLODOVOU VODOU, když je dítě porozené, tedy na vzduchu, mázek spíš naopak dráždí kůži.

A už vůbec není pravda, že hypoxie nebo jiná komplikace vzniká jen jako následek předtím uvedených výkonů. Můžeš mi říct, jaký vliv má na vznik hypoxie např. holení, klystýr nebo natáčení CTG záznamu (srdečních ozev dítěte a děložních kontrakcí)???
Komplikace může vzniknou kdykoli během těhotenství i porodu a od toho jsou tu lékaři a různé porodnické operace (VEX, kleště, SC) a konečně i ty „urychlovací“ metody (jako infuze s oxytocinem) aby pomohli zachránit život/zdraví dítěte nebo i matky!

Asi tě zklamu, ale v tomhle bych se postavila na stranu tvého přítele ...
Doufám, že si z toho aspoň něco vezmeš a nebudeš příště slepě věřit všemu co ti kdo nakuká.

Budlii.
 budlii 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(1.2.2009 12:53:04)
a ejhle, ona tam ta kurzíva není! Tak to má být proste text od čísla bodu po tři tečky, za ním je moje vyjádření ...
 cizinka1 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(1.2.2009 14:25:51)
Budili, nerozumim, proc stejny neprilis povedeny prispevek vkladas po druhe. Vcera jsem ti na presne takovy odpovedela. Pokud jsi nevsimla, zkopiruji ti ho:

"Budili, take nesmis verit vsemu, co ti kdo nakukal, treba i na zdravotni skole.

Pises:
"Naopak. Tím, že se žena vyprázdní, uvolní se v pánvi nějaké místo a dítě může lépe postupovat do porodních cest, navíc když se při tom použije teplá voda, může to podpořit děložní kontrakce."

Podej mi prosim dukaz (ve forme seriozni vedecke studie prosim), ze tohle je k necemu dobre, a skutecne prospiva k postupu porodu. Tady najde metaanalyzu existujiciho vyzkumu, ktery tvrdi neco opacneho: http://www.azrodina.cz/2816-co-je-nadstandardem-v-peci-o-zdravou-zenu-behem-tehotenstvi-pri-porodu-a-po-nem. Predloz mi jiny, pokud existuje, zadne prazne na nic neoprene kecy mne nezajimaji. Ano, je zrejme, ze umele zpusobena peristaltika strev muze podrazdit delohu, a na chvili zesilit vztahy. Ale k cemu je to dobry, kdyz porod statisticky nezkracuje? Pro zpusobeni zbytecne bolesti matce a diteti?

K tomu dirihovani: rizene tlaceni je stale bezna praxe, a je chybou personalu, ze zmanipuluje rodicku na "klasickou polohu", ktera ji boli, a ktera pravdepodobneji ji zpusobi tisen plodu (dukazy najdes ve zminenym clanku). Chyba neni v rodicce, ale ve tvem vedeni porodu - v diskusi o tom bylo hodne.
7) "Zdravotnický personál tlačí na břicho, loktem, kolenem, aby dítě vyletělo rychle ven ... tlačit na břicho rodičky kolenem jsem teda ještě neviděla!"

Jeste ze nevidela tlak kolenem. Tlak na fundus je riskantni kontraproduktivni praxe, a je tvoji chybou, ze k takovym situacim dochazelo a byla jsi svedkem.

13) "Umývání mázku – MÁZEK CHRÁNÍ dítě před škodlivým prostředím, pokožka je citlivá na všechny faktory, byla ve vodě! Umýt by se měl až po několika dnech ... mázek chrání plod před PLODOVOU VODOU, když je dítě porozené, tedy na vzduchu, mázek spíš naopak dráždí kůži."

Kde mas na to dukazy? Jak to vis?

"Můžeš mi říct, jaký vliv má na vznik hypoxie např. holení, klystýr nebo natáčení CTG záznamu (srdečních ozev dítěte a děložních kontrakcí)???"

Hypoxie muze vzniknout i prirozenym vyvojem porodu, ale ne bez varovani: zastaveni porodu. Nahlou hypoxii ovsem zpusobuje umela stimulace predevsim infuzi oxytocinu. Muze ji zpusobit i amniotomie: kdyz porod je umele urychlen, a dite, ktere nemelo moznost postupovat porodnimi cestami dostatecne setrne, a vyvarovat se priskripnuti pupecniku, tlaci hlavickou na delozni hrdlo a vyvolava reflexivne dalsi davku oxytocinu, ktere ho zene porodnimi cestami dal. Jsou to typicke komplikace, ktere vytvori lekarsky (nebo tvuj) zasah. Kontinualni monitorovani take je spojene s vetsim vyskytem tisni plodu a vetsim procentem operacne ukoncenych porodu. Kvuli tomu, ze matce je omezenna moznost spontanniho pohybu. http://www.cochrane.org/reviews/en/ab006066.html Ty jsi o tom nic neslysela? Jak je to mozny?
 Lucka 345 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(1.2.2009 14:48:44)
Teda, jděte už někam! Tady jsou všichni chytrý jak rádio! Já si asi přečtu Zikmunda a Hanzelku a napíšu sem svůj příspěvek o cestě do Afriky a zpět....Nechte autorku žít! Třeba se po 1. dítěti zase ozve a bude mluvit jinak. ~k~
 budlii 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(1.2.2009 15:59:05)
Svůj příspěvek jsem vkládala znovu, protože mi se tady včerejší přidání nezobrazilo!
Neútoč na mě, jestli mám na všechno důkaz, pokud mě něco učí na vysoké škole vyškolený zdravotnický personál, věřím, že tyhle informace nejsou vycucané z prstu, ale podloženy minimálně praxí. Tobě to možná nestačí, ale to je tvůj problém, já jsem v praxi viděla své ...
Vím že ani tlačení na děložní fundus není úplně v pořádku (kupodivu i tohle nás učili na výšce, světe div se!), ale já jsem reagovala na tlačení kolenem, o čemž se zmiňovala autorka článku!
A výzkum na téma „mázek chrání novorozence i po porodu“ si udělej sama kde chceš, třeba na vlastním dítěti! Myslím, že kdyby to byla pravda, už by se o tom dávno vědělo a masti na bázi mázku by se prodávaly v každé drogerii, aby mohly chránit před škodlivými vlivy i dospělé! Ono možná lepší než slepě věřit každé rádoby vědecké studii je zamyslet se nad tím zdravým selským rozumem!!
A co se hypoxie týče, pouze jsem konstatovala, že může vzniknout kdykoli i bez zásahu zvenčí! Nebo ty si myslíš, že např. natáčení CTG je riskantní jen proto, že má rodička částečně omezený pohyb (i když i při CTG se dá třeba hopsat na balonu!), jak bys bez CTG chtěla hrozící hypoxii podchytit?
 cizinka1 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(1.2.2009 16:29:01)
Budili,

Ja jsem na tebe neutocila, pouze nesouhlasila jsem s nekterymi tvymi pripominkami pro Lucku. Kdyz chces poucovat, sama musis byt ucenna.

Verit nestaci, musi se vedet. Medicina je veda a jeji praxe je empiricky overitelne. To neni muj problem, empiricky overitelny pristup k vecem je zakladem zapadni civilizace od dob Francise Bacona, a plati v moderni medicine. Stejne informace potvzuje treba lekarka z Vrchlabi, ktera medicinsky vedenych a prirozenych porodu videla dost, a tak muze porovnat. Kdyz ty v praxi videla pouze ten aktivni vedeny, neznamena, ze mas dostatek dukazu byt presvedcena o jejim funkcnosti. Takze zacni studovat. To, co te ucili ve skole je zastarala, pro dusevni a fyzicke zdravi matky a ditete skodliva metoda. A je to opravdu hanebne (pro vase ucitele predevsim), ze vam Svatulinkou staci prebirat jen znalosti a zpusoby svych skolitelu. Musite umet od nich odstoupit, premyslet o nich, overit si je, a studovat. Neni to zrejme?

Ja sveho druheho novorozence nemyla jsem do odpadu pupecniho pahylu. Prvniho mne umyli bez meho vedomi a svoleni. Ten prvni mel vyrazku, kuzicka se adoptovala spatne. Druhy, nemyty, moc hezky vonel, nemel zadne problemy s kuzi, zadnou akni, nic. Takove dukazy samozrejme nestaci, ale treba v SRN tahle praxe v soucasne dobe se provozuje bezne. Muj selsky rozum rika, ze novorozenec se rodi vybaveny od prirody chranici vrstvou na dobu adaptace. Proc neco, co ho chranilo v deloze musi byt najednou nefunkcni pro dobu, ktera je pro nej nejnarocnejsi?

Pises,
"A co se hypoxie týče, pouze jsem konstatovala, že může vzniknout kdykoli i bez zásahu zvenčí!"

S tim prece souhlasim, ale ne nahla hypoxie

"Nebo ty si myslíš, že např. natáčení CTG je riskantní jen proto, že má rodička částečně omezený pohyb (i když i při CTG se dá třeba hopsat na balonu!), jak bys bez CTG chtěla hrozící hypoxii podchytit?"

Vyzkum to potvrzuje. Proc jsi nepodivala na tu metaanalyzu Cochrane???? A umim to vysvetlit: protoze zena nejlepe citi, ktera poloha miminkovi nedela dobre, a s pasemi je tezko na nej okamzite reagovat, treba i na balonu. Podchytit priznaky tisni lze take rucnim dopplerem nebo sluchatkem. Je zajimavy, ze Cochrane zhledava stejnou rizikovost EKG pro vsechny skupiny rizikovosti. Jeste pozoruhodne vysvetleni ma na to Odent: rodici zenam skodi fixace na vnejsi svet. Monitoring KTG neni mozny bez spoluprace, bez racionalni urovni komunikace s personalem. Tohle vynoreni na racionalni uroven porod brzdi, rodicku vycerpava, proto casteji porod se konci tisni a Cisarskem rezem. Jak to ze nectes literaturu sveho oboru, kdyz nemas jiz moznost udelat si osobni zkusenosti v nejake "prirozene" klinice nebo v porodnim dome?

Ke konkretnim vecim.
 budlii 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(1.2.2009 17:03:36)
Takže podle tebe není lékař - porodník dost zkušený aby mohl školit porodní asistentky? Pak tady není o čem mluvit ...
Nehledě k tomu: ruční ultrazvuk, ani sluchadlo k poslouchání ozev plodu ti jeho tíseň neodhalí, k tomu potřebuješ déletrvajcí záznam činnosti srdce, nejen pár vteřin, kdy slyšíš srdíčko bít a ani neznáš bazální frekvenci!
Přes to všechno, pokud žena sama s něčím nesouhlasí, má to říct, členové porodního týmu nejsou jasnovidci, aby věděli co žena chce a co ne! Od toho existuje jakýsi porodní plán, který si budoucí rodička sepíše ještě před porodem a se kterým porodní tým seznámí, aby se podle toho během porodu mohl řídit?! S porodním plánem jsem se setkala asi jen 2x, proč tedy ženy tyhle porodní plány nepíší, proč neřeknou, co by si přáli a s čím nesouhlasí??
 cizinka1 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(1.2.2009 17:13:44)
Budili,

"Takže podle tebe není lékař - porodník dost zkušený aby mohl školit porodní asistentky? Pak tady není o čem mluvit ..."

Zalezi na tom, jaky lekar. Kdyz je to nekdo kdo nema prehled ve svetovych trendech, vyzkumu a literature sveho oboru, ci jeho prehled je jenom jednostranny, pak jeho skoleni ma samozrejme nizkou kvalitu.

"Nehledě k tomu: ruční ultrazvuk, ani sluchadlo k poslouchání ozev plodu ti jeho tíseň neodhalí, k tomu potřebuješ déletrvajcí záznam činnosti srdce, nejen pár vteřin, kdy slyšíš srdíčko bít a ani neznáš bazální frekvenci!"

Asi tady zase bude problem ve skoleni. Je zajimavy, ze treba pro PA v UK to staci: monitor tam plosne se nepouziva podle doporuceni NICE a ve shode treba s doporucenimi i Svetove Zdravotnicke organizace. Samozrejme, kdyz sluchatko nebo doppler zachyti, ze neco neni v poradku, se pouziji upresnujici metody, jako KTG nebo dale pulsni oxymetrie.

Ja nevim, proc tvoje klientky nepisou porodni plany. Asi ve vasich predporodnich kurzech je nikdo k tomu nevybizi. Rozumne bylo by vyrobit standardni formulare a dat je vyplnit kazde zene, jak to je zcela bezne v severnich a zapadnich porodnicech. Tak predejdete nedorozumenim~d~

Nemas chut se porozhlednout po svete abys ziskala odstup od podminek a kultury, ve ktere pracujes?
 Raďulka 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(1.2.2009 18:57:19)
Budlii, je ti divné, že do vaší porodnice ženy porodní plány nenosí? Důvody mohou být tyto - buď o jejich existenci nemají ty rodičky ani páru, jistě jich takových je dost ~;(( Nebo je k tomu nevybízí nikdo na vašem předporodním kurzu, což je teda velká škoda, předešlo by se mnoha nedorozuměním. Další možnost je ta, že se třeba o vaší porodnici všeobecně ví, že porodní plány tam fungují jako červený hadr v býčí aréně, i to je o některých porodnicích známo, bohužel ~;((
Nicméně mnoho věcí se dá i bez por. plánu ujasnit při příjmu, přece ne každá žena přijde do porodky na konci první doby porodní ~;) Jistě žena může delegovat domluvu svých přání na svůj doprovod, ať už je to dula, či otec dítka, nebo kdokoli jiný, aby to vyřídil za ni...
 budlii 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(2.2.2009 13:19:36)
Myslím si, že je na každé budoucí rodičce aby se o porodní plány zajímala, nepřisuzovala bych to povinnostem porodnice. A i když porodní plán nemá, má přece pusu aby mohla sama říct co si přeje a co ne. Navíc se rodička průběžně informuje a sama vidí co se chystá, tak může kdykoliv říct: "já nechci".
A k tématu mázek a CTG záznam už se dál vyjadřovat nebudu. Holt každý svého štěstí strůjce.
 zuzini 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(2.2.2009 15:42:45)

"Navíc se rodička průběžně informuje a sama vidí co se chystá, tak může kdykoliv říct: "já nechci"."

Nemá se rodička snad soustředit na sebe, na porod a ne sledovat, co se chystá?
Vy se máte rodičky ptát, zda si něco přeje či nepřeje.

K mázku a CTG se vyjadřovat nebudeš. Takže Tě výzkumy nezajímají? Nezajímají Tě ani názory Tvých budoucích klientek?

 budlii 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(2.2.2009 18:27:31)
Nehodlám se tady nikomu zpovídat! Kdyby mě to nezajímalo, nedělala bych tuhle práci a nepsala příspěvky na článek od holky, která evidentně nemá o tom, co to porod vlastně je, ani páru.
Asi vás to všechny musí hrozně bavit, útočit na někoho kdo jen dělá vlastní práci. Ale nemáte právo za to soudit jednotlivce, já za systém, který u nás je, nemůžu!
 cizinka1 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(2.2.2009 18:31:34)
Budili, ale muzes za svoje jednostranne vzdelani, nepremyslivos a zaroven i bludy, ktere pises, anez bys je umela dokazat na te jedine urovni, na ktere jsou overitelne a dokazatelne? Myslim uroven empiricky zpracovanych studii?

Nikdo na tebe neutoci. Diskuse tyka verejnych sluzeb, ktere poskytujes, nikoliv tve osoby.
 zuzini 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(2.2.2009 19:40:51)
Budli, já neútočím, jen se ptám. Můžeš mi odpovědět?
 budlii 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(2.2.2009 22:28:07)
Muzu ti odpovedet, ale je to pravdepodobne jeden z mych poslednich prispevku. Evidentne tady nikdo o nazor druhe strany nestoji.

1) Nemá se rodička snad soustředit na sebe, na porod a ne sledovat, co se chystá?
Vy se máte rodičky ptát, zda si něco přeje či nepřeje.
- ano rodicka se ma soustredit na sebe, ale taky jsem snad psala, ze se rodicka prubezne informuje, tim jsem myslela ze ji my informujeme! Ale neni od veci kdyz se dopta, jeste jsem nevidela ze by ji za otazku nekdo utrhl hlavu! Aspon u nas to tak nefunguje.

2) K mázku a CTG se vyjadřovat nebudeš. Takže Tě výzkumy nezajímají? Nezajímají Tě ani názory Tvých budoucích klientek?
- vyzkumy me zajimaji, vsichni zdravotnici chodi po vzdelavacich akcich, seminarich, prednaskach ... prave se na jeden takovy chystam. Ale nebudu koukat na kazdy odkaz, ktery mi kdo posle a komentovat ho, navic kdyz je to treba v anglictine. Mam se dost rada na to, abych se praci venovala i v tech nekolika malo hodinach kdy jsem vubec doma. Novinky me urcite zajimaji, ja sama fandim prirozenym porodum a vsemu co s tim souvisi, ale a) nic se nema prehanet a b) i kdybych neco chtela zmenit, ja jsem maly pan.
- a co se nazoru budoucich klientek tyce, kdyby me nezajimaly, tak tu nesedim a neodepisuju nekomu, kdo si mysli, ze je moje prace o nicem. Jen mam taky svuj vlastni nazor.
 cizinka1 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(2.2.2009 22:47:32)
Budili,

Nemusis reagovat tak defensivne a podrazdene, na tebe fakt nikdo neutoci. Naopak, o nazor ja alespon stojim. Jen nemusim (nikdo nemusi) s nim souhlasit, pokud mam argumenty, ze tak to neni, a ty neumis odpovedet, jak to vis, co tvrdis. To je prece zaklad kazdeho inteligentniho jednani, kdyz neco tvrdis, musis vedet 1) jak to vis, 2) odkud muzes se dozvedet, a jakou metodou 3) do jake miry tvoje vedomosti plati, zda jde o pravdu absolutni, nebo jen pouze o jiste statisticke pravdepodobnosti. Je to samozrejme, ze?

Co se tyka pasivity klientek: naplni prace porodnich asistentek je je adekvatne informovat, a co se tyka porodni pece, je urcite nekolika moznosti, ktere da se zvolit. Pokud vedouci kurzu neprezentuje nabidku porodnictvi jako soubor alternativnich nabidek, pak asi se jedna o spatne vedeny porod. Je chybne ocekavat od klientky, aby byla aktivne ve strehu sama: je to celkem kontraproduktivni. Opravdu nejefektivnejsi je mit porodni plan, a aktivne se ptat ze strany personalu, pokud vznikaji otazky, v PP neurcene.

Citovany vyzkum o KTG bys jiz nasla treba i v porodnicke prirucce WHO v cestine, knize Enkin Efektivni pece o tehotenstvi a porod, v knihach Odenta. Asi az tak pilne nestudujes~d~
 budlii 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(3.2.2009 20:09:51)
1) predporodni kurzy nejsou vzdy jen veci porodni asistentky, mnohdy se porodni asistentka s zenou poprve setka az u porodu a v te dobe uz by mela byt rozhodnuta, co chce a co ne. Asi vam nestaci, kdyz rikam, ze je informujeme co se bude dit a zda s tim souhlasi ...
2) v tom pripade jsi mi mela poslat odkaz na cesky clanek, ja opravdu nesedim jen doma na zadku ...
 cizinka1 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(3.2.2009 20:16:43)
Proboha, Budili, prece ti davam normalni bibliograficke odkazy, kazde z tveho oboru melo byt jasny, o cem je rec. Vazne ti to nic nerika, jmena Odent, Enkin, porodnicka prirucka WHO (ta je i na netu: http://iham.cz/old/prirucka_who_obsah.php ). Ten Cochrane je takovy nejsolidnejsi. Ale vazne ti tyhle jmena nic nerikaji? Ach jo...
 zuzini 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(2.2.2009 23:28:47)
Díky za odpověď
 Rapiti 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(1.2.2009 17:20:32)
Budlii,
(jestli jsem to jméno spletla, tak se rovnou omlouvám) souhlasím s tebou v tom, že Lucka má ve svém článku opravdu velké množství chyb na to, že je studentkou SZŠ, k tomu aby měla znalosti srovnatelné s doktorem má ještě sakra daleko. Nicméně nemůžu souhlasit s jinými tvými tvrzeními.
Že mázek chrání pokožku novorozence ví spousta PA i dětských sester, že to nevíš ty, ještě neznamená, že to tak není. Já k tomu, pravda, nečetla žádnou studii, ale řídila jsem se jako matka svým zdravým selským rozumem. Moje první dítě umyli hned po narození, aniž bych mohla jakkoli zasáhnout. Loupala se mu kůže ještě několik týdnů, ačkoli jsem poctivě promazávala doporučovanou Lenienskou mastí. Druhé dítě na mou žádost nikdo nemyl. Mázek se rychle vstřebával, za 3 hodiny už byl vidět jen v záhybech kůže a do 12 hodin zmizel úplně. Dítě jsem po koupání většinou nemazala a přesto mělo pokožku v pořádku. Já vím, dvě děti nejsou statisticky reprezentativní, ale mě to na potvrzení mojí doměnky stačí. Nikomu to nenutím z pozice svého vzdělání.
Další věcí je CTG. U druhého porodu jsem ho odmítla a kupodivu to PA nečinilo potíže, vyžádala si pouze vstupní monitor, aby byl nějaký ten papír k uložení, a dál mě sledovala jen poslechem. Pokud by si nebyla jistá, že je vše v pořádku, samozřejmě bych CTG přijala(aby pomohlo zjistit podrobnosti), ale takhle jsem to nepovažovala za nutné ani já ani PA.
 Babsi+2 


Re: Lucko, jsi vedle! 

(2.2.2009 8:55:01)
Ad mázek: první dítě jsem si myla sama, cca 2 dny po porodu. U druhého dítěte jsem nepředpokládala přehnanou aktivitu personálu a bohužel došlo na koupání 2 hodiny po porodu. První dítě má kůži v pohodě. Druhé má odmala ekzémy, plísně, bradavičky apod. Takže třetí dítě budu hlídat jako oko v hlavě od první minuty.
 HarryAnn 


Re: to je vtip? 

(30.1.2009 21:21:05)
Viete nie je dobre podcenovat stredny zdravotnicky personal, myslim, ze to autorka clanku myslela v dobrom. A zase precenovat lekarov netreba, myslim , ze by som mohla uviest tolko prikladov, ze by to bolo na par peknych stranok formatu A4. Spolupraca vsetkych v zdravotnictve je velmi dolezita, lebo len tak sa moze zabezbecit , ze starostlivost bude na jednicku. A nakoniec kazdy ma svoje a co by sme boli jeden bez druheho. Lekar bez sestry, zdr. laboranta, radiol asistenta atd. nie je nic. A az skusenosti k vedomostiam robia dobreho zdravotnika. Drzim pisatelke clanku prsty a clanok je vynikajuci. ~R^
Ja sama som rodila v baby friendly hospital a nikto sa ma nepytal a mala som klyzmu, holenie nastih hraze a keby nebol so mnou manzel ~s~ , ktoremu som velmi vdacna, tak to asi nevydrzim.
 Radus+Ema 


Re: to je vtip? 

(31.1.2009 16:18:20)
Nikdo prece stredni zdravotnicky personal nepodcenuje. Ale vazne si myslite, ze nedostudovana (ale nakrasne i dostudovana)zdravotni sestra ma stejne znalosti jako lekar? Co tedy vlastne ti lekari tech 7 let na medicine delaji? A proc potrebuji atestace? Neni to zbytecne a nestacila by nejaka stredni lekarska skola?
Podotykam, ze prace VESKEREHO zdravotnickeho i lekarskeho personalu si velice vazim, prace tech i onech je narocna a ne vzdy po zasluze odmenena.

No a co se porodu tyce, jsem nazoru, ze kazda zena ma pravo si vybrat porod dle vlastniho rozumu a svedomi, ja sama jsem rodila v klasicke porodnici (u Apolinare) a nemam na chovani personalu ani na vedeni porodu tu nejmensi stiznost.
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(31.1.2009 16:39:23)
Žádná skutečně vzdělaná zdravotní sestra si nemyslí, že by měla stejné znalosti jako lékař. Jak ona, tak lékař mají své postavení při poskytování péče. To ví každý normálně uvažující člověk - konečně málokdo chodí s potížemi za zdravotní sestrou, že.

Za vzdělance v medicíně se má kdekdo. Přečte pár článků a omílá je donekonečna a vystavuje to jako presentaci svých znalostí a vědeckých schopností.
Postaven před pokus o praktickou realisaci oněch vědomostí skončil by v hned úvodu. Jsou ovšem výjimky bez pokory, které si troufnou na kdeco a když to vyjde, ověnčí se vavřínem vítěsztví hmoty nad duchem (jakkoli mají za to, že ducha nad hmotou)

Jsem rád, že jste - stejně jako naprostá většina pacientů - byla s poskytnutou péčí spokojena a že jste tu spokojenost i vyjádřila. Pokud se někomu něco z poskytnuté péče nejeví správné, měl by to sdělit patřičným způsobem na patřičných místech a ne änonymně pomlouvat a ostouzet vše a všechny a šířit tak poplašné zprávy. K tomu je ale třeba seriosního přístupu a ne zbabělé anonymity.





 Sylvie 


Re: to je vtip? 

(31.1.2009 17:02:37)
Žádná skutečně vzdělaná zdravotní sestra si nemyslí, že by měla stejné znalosti jako lékař. Jak ona, tak lékař mají své postavení při poskytování péče.

Přesně tak - zdravotní sestra, porodní asistentka i lékař poskytují každý JINOU péči, i když vzájemně spolupracují. Proto například odborníkem na péči při fyziologickém porodu je právě porodní asistentka, mezitím co lékař je odborníkem na patologie u porodu.

Nicméně já bych jenom chtěla upozornit, že článek nenapsala zdravotní sestra, ani studentka na zdravotní sestru. Článek napsala studentka, která se připravuje na dráhu zdravotnického asistentka, tedy osoby, která je sestře "k ruce". Nemá znalosti ani pravomoci stanovovat ošetřovatelské diagnozy a určovat ošetřovatelské plány péče, to může jenom sestra. Ale zdravotní asistent se pod dohledem sestry podílí na plnění ošetřovatelské péče.
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(31.1.2009 17:22:56)
Vaše formulace, že

" Proto například odborníkem na péči při fyziologickém porodu je právě porodní asistentka, mezitím co lékař je odborníkem na patologie u porodu. "

je chybná formálně i obsahově. Vy jste PA ?
 Sylvie 


Re: to je vtip? 

(31.1.2009 23:21:09)
Vy jste PA ?

Já ne, já jsem jenom sympathisantka A ty?

Kili, copak ti zase není jasné?

Porodní asistentka ti nepřijde jako odborník na péči při fyziologickém porodu? Copak tedy je, k čemu má odbornost? Pouč mě

Nebo snad lékař ti nepřijde jako odborník na patologie u porodu? Ojojoj, to by pak znamenalo, že máš v něj podstatně menší důvěru, než já ~l~ Že bys předpokládal, že v souvislosti s porody píšu třeba o alergologovi nebo urologovi, tak z toho tě nepodezírám, tak blbej určitě nejsi.
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(31.1.2009 23:36:00)
Vaše kombinační schopnosti mají značné mezery a proto nechápete obsah toho, čím jsem reagoval na předchozí stať. Vaše invektiva se tak stává ilustrací Vaší pýchy, která s moudrostí spojena nebývá.
 Sylvie 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 0:10:18)
Tak škoda, Kili, myslela jsem, že aspoň jednou budeš umět na něco odpovědět, když už provokuješ diskuzi ~d~ No nic, opět se mi potvrdilo, že vlastně ani sám nevíš, proč neustále napadáš ostatní příspěvky ~d~
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 0:18:17)
Já rád odpovím, když se někdo skutečně ptá. Váš příspěvek byl invektivou, nikoli otázkou. Pokud máte za to, že nic nevím, nemáte důvod se mne ptát.
 Sylvie 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 0:32:24)
Kili, tvůj příspěvek byl prázdným výkřikem, proto jsem reagovala tak, jak jsem reagovala ~d~ Ale pravda je, že od tebe by mě překvapilo spíš kdybys někdy reagoval normálně ~d~ Mne jenom fakt zajímalo, jestli ty svoje výkřiky naprázdno dokážeš nějak obhájit, nebo jestli se budeš zase jenom tak vykrucovat a vymlouvat, že nerozumíš, nechápeš, nepřesně specifikováno, blablablabla kecy v kleci... a necháš člověka jenom tak hádat, co asi ti tak mohlo přeletět přes nos, když jsi měl potřebu si rejpnout.

Nu nic, žíly mi to netrhá. Popřála bych ti dobré noci, ale jak tě tak znám, byla bych obviněna, že to stejně nemyslím upřímne
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 0:52:46)
Jistěže bych ono přání neměl za upřímné.

Sledujte vlákno, abyste našla další souvislosti :
Napsal jsem :

Vaše formulace, že

" Proto například odborníkem na péči při fyziologickém porodu je právě porodní asistentka, mezitím co lékař je odborníkem na patologie u porodu. "

je chybná formálně i obsahově. Vy jste PA ? "

Myslím si, že je to docela srozumitelné.
 Sylvie 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 8:20:14)
Ale Kili, já číst umím i jednou napsané, nepotřebuji už napsané příspěvky kopírovat stále dokola, jako to s oblibou děláš ty, když neumíš vysvětlit, cos vlastně myslel, pokud jsi při psaní vůbec myslel ~d~ Prostě stačí říct: nevím, co jsem tím chtěl říct... no a je to, netřeba to kopírovat a kopírovat a kopírovat ~d~
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 8:56:50)
Nevím, jak zřetelnější vyjádřit, že jste ve Vašich kombinacích vynechala lékaře jako znalého fysiologické těhotenství a porod. Je ale možné, že si skutečně bizarně myslíte, že lékař fysiologickému těhotenství a porodu nerozumí, kdežto jen patologii, jak jste psala.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 9:12:24)
Kili nedávno sem psala jedna gynekoložka (mmch to není Tvůj obor, ani můj) a dále mám tuto informaci od mnoha gynekologů a porodníků, že nejsou školeni ve vedení a fyziologický porod ...co si s tou informací počneš? Označíš ji za palvačový drb, jak je teď Tvůj oblíbený obranný mechanismus? Opravdu sem nebudu psát jména těch lékařů, kteří mi toto sdělili.

Takže znovu, k věci. Kde jsi vzal číslo kolem 300 porodů mimo ZZ a kolik jsi viděl za svou praxi dětí zalehnutých svou matkou?

Měj na paměti, že Tě tady čtou i rodiče Tvých klientů a vidí, čeho a jakých invektiv jsi schopen, když jsi v úzkých, protože lidé nereagují podle Tebou uznávané normy...

A víš co je ještě zajímavější, že celá tato situace se opakuje i na diskuzích ve Zdravotnických novinách, kde na Tebe reagují Tví kolegové, světe div se, podobně jako přispěvatelky tady...

A otázka na závěr. Co říkáš na můj článek o bondingu v ZDN? Doufám, že se Tobě i personálu Tvého oddělení líbil a že přestanete s těmi vynucenými 30 minutami separace po porodu, když jsi z prvních, kteří zavedli rooming-in, za což Ti právem děkuji.
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 12:43:54)
- když někdo chce skutečně něco vědět, zeptá se slušně, nikoli mentorsky výhružně a nadto způsobem zkoušejícího učitele, jak to právě činíte Vy.

- na otázku na počet mnou viděných "zalehnutých" dětí
odpovídat nemíním, jak jsem Vám už vícekráte napsal, nemá žádnou souvislost s proběhlou diskusí o SIDS
a Vám není nic po tom, co já jsem viděl nebo neviděl

- počet porodů mimo ZZ lze zjistit velmi snadno a pokud neznáte zdroje takových informací, je to Váš problém, necítím se povinován onen zdroj sdělovat, když se neumíte slušně zeptat a nikdo jiný to vědět nechtěl

- vymyslet si, že Vám mnoho porodníků cosi řeklo, je snadné a já nemám důvod tomu co píšete věřit už proto, že těhotenství a porod je náplní zkoušky z gynekologie-porodnictví, která je předpokladem absolvování lékařské fakulty a samozřejmě je třeba znát fysiologii těhotenství včetně porodu, aby bylo možno znát jeho patofysiologii. To by mohl pochopit každý se základním vzděláním, pokud ho ovšem Vámi často inkoherentně vzpomínané endorfiny nedoženou k zapšklé nenávisti vůči zdravotníkům a lékařům zejména

- kdo tu co čte nebo nečte, to nemám za podstatné, zatím jste byla v úzkých akorát Vy a jste to Vy, kdo trvá na tykání, byť jsem Vám sdělil, že stejně jako Vy si můžete tykat, není mou povinností na Vámi takto napsané reagovat

- pojem klient není obsažen v žádné právní normě, dotýkající se poskytování zdravotní péče. Pokud Vy máte klienty, je to Váš problém, já se starám o pacienty

- co je pro Vás zajímavé, to je pro mne bezvýznamné

- článek o bondingu mám já za směs nepřesných citací a nepodařené ankety s až patetickýmni a nepatřičně generalisujícími výroky. Nic pozoruhodného, konečně i diskuse k němu není žádná.

Já žádné oddělení nevlastním.

- Ohledně vynucených minut "separace", jak píšete, jen tolik : prvně jsem já tyto informace nepodal, podruhé takto informace nikde uvedeny nejsou a je jen Vaším možná účelovým, možná neschopností číst nebo zbytečným předjímáním daným způsobem, že tyto informace takto interpretujete.

 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 13:05:47)
Milý kili, zdar po nedělním obědě. obávám s,e že a´t napíšu cokoliv jakkoliv, stejně si svou interpretaci nadeš...takže k věci.

Kde jsi došel, či z jakého zdroje máš číslo 300 porodů mimo ZZ? Díky za odpověď. Nezkouším tě,ani nepíši metorsky, tak se mi prosím vynasnaž odpovědět, jen bych ráda srovnana naše zddroje, tedy mé a tvé. mmch několik nicků v této diskuzi se tě na tuto otázku ptalo mimo mne.

Znovu píši, že můj dotaz nesouvisí s diskuzí o SIS, ale ptám se tě, klik dětí zalehnutých matkou jsi viděl za svou praxi. Vím, že mi napíšeš, že je moje věc, co mne zajímá. Ano, je to moje věc a je Tvoje věc, jak mi odpovíš. mmch několik nicků v této diskuzi se tě na uto otázku ptalo mimo mne.

Nevěř, respektuji to. nešířím bludy, píši jen o tom, co jsem se dozvěděla. je clekem jedno, jestli věříš Ty, důležité je, že tato informace tady zazněla a nejen ode mne.

Opravdu nejsem v úzkých, mohu říct, že mne diskuze s tebou jakými způsobem přitahuje, protože už jen tipuji, jak budeš reagovat a většinou se mi to daří. A nesjem v otm sama, někteří tady včera toužili po tvém slovníku, či latinských citátech.

Je každého věcí, o koho se stará a jak to činí a je na odběratelích služby, jak se rozhodují.

Diskuze není žádná, neb vyšel v tištěných ZDN, tam se nedskutuje, zde na rodině byla diskuze dlouhá, však ses jí sám účastnil a našel jsi jeden bezvýznamný překlep, za čož Ti děkuji, nenašel jej ani profesionálni korektor ZDN.

Oddělení nevlastníš, ale jsi zaměstnán v nemocnici, ktreá provozuje porodnici, hehe, ano napíši porodnici, protože většinové vnímání oddělení na kterém poskytuješ službu dětem je porodnice a pokud nevíš, co kde na netu píší o oddělení a nemocnici, ve které pracuješ, tak je to teda na pováženou. kdo tedy ty informace o separaci, jak je prováděna ve Vsetíně psal, když ne primář? Napadá mne, že je teda velmi na pováženou, že o způsobu práce tvé a tvých podřízených vydává nemocnice, ve které pracuješ informace, které visí na netu a odběratelé se podle těchto informací rozhodují.

je to tedy klamalvá reklama a vše vlastsně chdí ve vsetíně jinak?

Nebudu taková, jako je tvým zvykem a řeknu Ti, podívej se na www.aperio.cz, jstě se zorientuješ rychle a nejdeš si nemocnici ve Vsetín vč. informace o 30 minutách prováděné škodlivé separace, přesto, že se tak moc obhajuješ rooming-inem, na netu se dočteme něco jiného. Kde je tedy problém?

Zřejmě u poskytovatele služby, a Ty jsi součástí!

Budu moc ráda, když se budoucí klienti Vsetínské nemocnice budou moci rozhodovat dle pravdivých informací, což tedy zatím asi tak není....


 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 13:10:05)
Kili, cituji z Aperia o Vsetíne:

"Dítě je od matky po porodu odděleno na dobu kratší než 30min., z důvodu poporodních vyšetření. U nich může být přítomen i otec."

Doba kratší, než 30 minut je tedy interval od 0 do 30 minut? Znamená to, že tedy u Vás může být zaručen nepřerušovaný kontakt matky s dítětem po porodu? Tedy 0 minut?
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 14:44:01)
Odpovím nyní jen proto, že tu špiníte nemocnici.

- tykání nepovažuji za patřičný způsob, kterým se Vy mne na něco ptáte, na otázku na počet mnou viděných "zalehnutí" dětí Vám odpovídat nebudu vůbec

- informace typu "jedna paní povídala že druhá paní slyšela" nepovažuji za validní

- nemáte asi představu o možnosti diskusí ke statím, vydaným v tištěných ZdN

- většinové vnímání oddělení, na kterém poskytuji zdravotní péči dětem, je vnímání dětského oddělení

- Na Vsetíně není "prováděna separace" , pokud o tom někde čtete, pak tam jistě nejsem uveden jako autor takové informace, hlavně však jste ony pravdivé informace zásadně a nejspíše účelově nebo neschopností pozorně číst zkreslila, jak jsem naznačil již dříve. Odkaz jsem od Vás nežádal už ani proto, že ho dobře znám.

- ničím se neobhajuji, nemám proč, je mi srdečně jedno, co si Vy myslíte o mně a o námi zde poskytované péči

- žádnou reklamu nevydávám a ani mi není zapotřebí,
pacientů máme víc než dost, místních i odjinud včetně ze zahraničí. Vaše pojetí klamavé reklamy je absurdní.

- Naši pacienti mají dostatek pravdivých informací, pokud něco nevědí, doví se to dotazem, informujeme je pravdivě a oni to tak i vnímají

- nejsem součástí poskytovatele služby
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:03:08)
Kili, takže mám pocit, že mi neodpovíš, dokud Ti nezačnu vykat. Nezačnu, protože na tomto servru si nicky mezi sebou tykají.

Mmch info o Vsetíne a separaci do 30 minut jsem přesně zkopírovala za webu Aperia, nic víc. Nijak jsem je neupravovala.

Z této informace, nad kterou si jako neautor myješ ruce pro mne vyplývá, že bonding nepodporujete.

Tímto jsi mi nepřímo odpověděl i na nezodpovězené otázky ohledně separace dětí od matek z diskuze v ZDN.

Stále věřím, že nesmyslná separace dětí od matek jednou v českém zdravontictví skončí.

Taky vím, že diskuze, které tady se mnou vedeš jsou pro mnohé matky poučné o tom, jak se mohou dozvědět informace.

Měj se hezky a přeji klidný zbytek neděle.

 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:10:05)
- nijak Vás k vykání nenutím, je mi naprosto jedno, co budete dělat a co budou dělat nicky jako Vy

- Okopírovala jste až poté, co jste několikrát uvedla informaci zkresleně, lze to dohledat ve vláknu

- co pro Vás z té které informace vyplývá, to je Vaše věc

- jak se budu nebo nebudu mít, to je moje věc a Vaše zbytečná starost, co mi přejete nebo nepřejete je mi jedno
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:11:51)
Kili, dohledej si informaci o separaci ve Vsetíně, kterou jsem jako první vložila do diskuze zkopírovanou a hlavně je důležité sledovat vlákno.

Hezký zbytek neděle.
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:17:32)
O zbytky čehokoli se staráte zbytečně.

To sama si najděte, co jste psala o 30 minutách a kdy jste okopírovala onu informaci a jaký je mezi tím rozdíl, tedy pokud jste schopna ho odhalit.
 Raďulka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:17:22)
Kili, co takhle zajít do přírody na čerstvý vzduch? To dlouhodobé sezení u PC ti očividně nedělá dobře ~;) Nebo třeba zajdi s přáteli, máš-li nějaké někam posedět, nebo si najdi jiný program. Nechce se mi věřit, že se tak nudíš že celé dny diskutuješ "o hovně", jak se říká u nás neproduktivním diskuzím ~y~
Můj návrh z předvánoční doby, že by bylo lepší kdybys své zkušenosti publikoval v odborném tisku asi neprošel, co? Stále jsem na nic tvého nenarazila, škoda, myslím že máš za svou praxi mnoho různých zkušeností...

Ehm, a že Vsetínský špitál vyhledávají cizinci, to je fakt super. Představ si, že cizince mají občas v každém špitále, holt v době kdy je běžné cestovat do cizích zemích to moc divné nikomu nepřijde. My jsme teď měli u nás taky jednoho Skota ale nenapadlo by mě to interpretovat tak, že skotové vyhledávají naši nemocnici, holt jsme byli nejblíž když potřeboval pomoc, nic víc bych v tom neviděla ~t~
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:23:53)
- Já jsem snad někde napsal, že vsetínský špitál vyhledávají cizinci ?

- na ostatní Vaše invektivy nemíním reagovat, jsou ubohé jak Vy sama

 Raďulka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:30:09)
Kili, psal jsi to již víckrát, dokonce jsi k tomu napsal, že u vás komunikuje personál běžně v několika řečích, ty si to fakt nepamatuješ???
Tak jestli je ubohé to, že mám dost přátel a koníčků na to, abych nemusela sedět u PC a hledat někoho na pokec tak fajn. Tož to ty asi ubohý nejsi, viď ~y~ Po pravdě se nedivím ~;)
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:36:59)
- Mezi komunikací v několika řečech a vyhledáváním vsetínského špitálu cizinci je poměrně velký obsahový rozdíl,

- já nevím, co máte nebo nemáte a je mi to veskrze jedno, za ubohé jsem právem označil Vaše invektivy

 Raďulka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:42:14)
Nikoli rozdíl, obojí je dobrý vtip ~t~ Víš občas pobývám v tvém kraji mohu se dostat i do vaší nemocnice s nějakým problémem, občas se setkávám s tvými kolegyněmi na konferencích, tak jo, poptám se jich kolik z nich umí víc jazyků než česky, max. slovensky. Je dobré znát názor více lidí, dám ti pak vědět ~;)
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:55:53)
ještě jednou a naposledy :

- nikde jsem nenapsal, že vsetínský špitál je vyhledáván cizinci, skutečnost, že tu jsou ještě neznamená, že je někdo vyhledává

- co si myslíte nebo nemyslíte o možnostech komunikce našeho oddělení v různých jazycích, je mi naprosto lhostejné a Vaše poznatky mne nezajímají, zatím se tu s námi cizinci domluvili anglicky, německy, španělsky, portugalsky, polsky, rusky. V těchto jazycích jsme s to zajistit komunikaci, v některých z nich i na úrovni soudněznaleckého tlumočnictví. Pomíjím, mou chabou arabštinu, která je jen na úrovni mluvené řeči a získaná při roční práci v arabsky mluvící zemi

- někteří lidé znevažují druhé jen proto, aby skryli svou vlastní hloupost či neschopnost
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:37:34)
Kili a co to mění na informaci, že prostě ve Vsetíně bonding nepodporujete, když maximálně 30 minut separujete...?
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:57:02)
Na to nejspíše Vy nemáte šanci přijít
 Hanka 
  • 

Tykání? 

(1.2.2009 20:24:56)
Nechci se vyjadřovat k tématu diskuse (ač můj názor se nejspíše blíží těm ženám, co si přejí možnost porodních domů či vlastní PA u porodu a svatý klid od lékařů, pokud se neděje nic, co opravdu vyžaduje jejich zásah), ale k tykání. Když dal kili najevo, že chce, abyste mu vykali, tak přestože to na internetových fórech není běžné, je elementární slušnost to dodržovat.

Jinak jednáte jako ony zatracované PA, sestry a doktoři z porodnic, co oslovují "maminko" či dokonce "mamčo". Většině žen to připadá v klidu (obzvlášť "maminka"), "dělá se to", tak co proti tomu máte, divily se tu některé. Teď kili vyjádřil přání být oslovován jinak, než "se to dělá" tady, a najednou je v pořádku nerespektovat jeho výslovné přání - a dělají to právě ty nicky, které se proti "maminkám" bouřily. A to je kili na tom o kus hůř, protože není nerespektován z malé empatie či neznalosti PA, ale úmyslně. Takže na někoho, kdo stojí na "opačné straně", zásady slušnosti, které chcete pro sebe, najednou neplatí?

To mi fakt vadí.
 Líza 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 20:28:02)
Malý detail. Kili tady není v roli pacienta ani klienta a jeho oponentky nejsou v roli poskytovatele zdravotních ani jakýchkoli jiných služeb kilimu.
 Hanka 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 20:43:53)
Ano, kili tu není v roli pacienta. Ale na druhou stranu o to vykání požádal. A já považuju za vrcholně neslušné a maximální projev nerespektování partnera v diskusi s kýmkoliv a kdekoliv, včetně internetu, nerespektovat vyžádanou formu oslovení a okatě ji ignorovat a ještě na to dělat narážky.

I já se domnívám, že automatické oslovování "maminko" není korektní, i když to většině rodiček nevadí a mnoha je to i vcelku příjemné (mamča je jiná kapitola, to mi připadá přísliš familiární). Ale je to ze strany personálu spíše zvykový omyl. Tykání kilimu je tu od některých nicků promyšlené nerespektování s prvky výsměchu.
 Amazonka 4D 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 20:51:27)
Tykání kilimu je tu od některých nicků promyšlené nerespektování s prvky výsměchu.

Hanko,a všimla jsi si,že je to silně oboustranné,on se totiž Kili s účastnicemi zdejších diskuzí sešel i jinde,kde je dost nevybíravým způsobem označoval ne snad úplně nadávkami,ale třeba lhářkou a podobně...
Pak za nimi přišel na server rodina,kde nyní diskutuje ve stejném duchu.

Nikdo ho nenutil sem chodit,diskutovat,je tu evidentně rád a nemyslím,že tykání nicku Kili,je nějaké porušení netikety...a pokud by se ho tykání dotýkalo přespříliš,tak tu přeci nebude...



 Hanka 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 20:59:37)
Nevím, jak se kde Kili projevuje jinde, tady na sebe jdou zostra oba tábory.

Tykání je na netu běžné a není to žádné porušení netikety, ale i zde platí, že se na vyžádání vyká.

"Pokud by se ho tykání dotýkalo příliš, tak tu přece nebude" - to je argument jako hrom. Takže označit kohokoliv sprostým slovem by taky bylo v pořádku, pokud dotyčný reaguje (dokonce i když reaguje odmítavě na ono slovo, jako Kili na tykání), protože jinak by tu přece nebyl?

Tímhle s poznámkou k tykání končím a jdu pracovat. Mějte se tu hezky. To jen abyste věděli, že se mě tu nic příliš nedotklo :-))
 Amazonka 4D 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 21:15:04)
"Pokud by se ho tykání dotýkalo příliš, tak tu přece nebude" - to je argument jako hrom. Takže označit kohokoliv sprostým slovem by taky bylo v pořádku, pokud dotyčný reaguje (dokonce i když reaguje odmítavě na ono slovo, jako Kili na tykání), protože jinak by tu přece nebyl?

Špatně pochopeno,jenak se rozhodně nejedná o nadávku a jednak jde o to,že sem Kili prostě přišel diskutovat a je tu rád,jinak by tu nebyl...není tu přece placen,nebo nucen být.Když by pro něj vykání bylo tak důležité,jak se ti zdá,tak si nedá nick Kili (ale třeba MUDr. Kilian,jako tam,kde jemu vykáno) a nebo nesetrvává tam,kde je to prostě obvyklé...

 Grainne 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 21:00:26)
Hanko, srovnáváš nesrovnatelné. Jsou běžné, obecně uznávané normy chování, které jsou víceméně ustálené. Jednou z nich je oslovování cizích lidí při formálních setkáních, přičemž formální je myšleno to, že se nejedná o "pokec s kamarády". Setkání člověka se zdravotnickým personálem málokdo považuje za ten zmíněný "pokec", takže oslovování by se mělo řídit tou formálností - tedy pan, paní a příjmení. Právo vyžádat si jiné oslovení by mělo být ponecháno bez zbytečného vyptávání na pacientovi, či klientovi, takže "mamina", není vyloučena, ale je zařazena mezi zvláštní přání.
Co se nicku Kili týká, je to určité specifikum, kamsi vešel a nerespektuje místní zvyk. To není příliš zdvořilé. Tedy alespoň většina lidí považuje za nezdvořilé nerespektovat zvyky v tom kterém místě zavedené, ať už se jedná o cizí zemi, firmu...
Tím dává najevo pomyslnou převahu, kterou si myslí, že má proti ostatním. To je ovšem postavení, vyhrazené zcela vyjímečně, většinou nejvyšším státním činitelům.
Opravdu nevím, jestli je nick Kili v reálném světě tak vyjímečnou osobností, že by mu měl být dáván najevo vyjímečný respekt.
 zuzini 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:15:33)
Hanko, a proč Kilimu nevadí tykání od jiných přispěvatelů? Respektivce od těch, kteří s ním souhlasí?
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:26:26)
Ono je to trochu jinak, víte. Mně nevadí tykání jako takové, souhlas nebo nesouhlas v tom nehraje pražádnou roli. Ale nemíním si tykat s falešnými udavačkami a pomlouvačkami a pokud ony mi tykají, tak jim prostě někdy neodpovím, což vadí jim, mně je jejich tykání celkem ukradené.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:33:03)
kili, alele, spolu s kamarádkami jsem napsala jsem článek Návrat porodu matkám je nutný, na který jsi kontroval svým článkem taky zveřejněném na Neviditelném psu. Pod naším článkem vznikla bohatá diskuze, kde se někdo podivil, jak to, že trávíš tolik času na netu v pracovní době. Optala jsem se na to Tvého zaměstnavatele a nebyla jsem dle Tvé reakce sama, protože mi to bylo taky divné, když jsi v práci. Zaměstnavatel mi odpověděl, že máš dovolenou. Tak jaképak udávání? Pak jsi mi vyhrožoval trestním oznámením, nazýval mne lhářkou a dalšími různými invektivami...

Sám zde nabádáš, že když má někdo podezření, tak si má stěžovat na místě. Mne zajímalo, co to, že můžeš tolik v práci netovat, když jsi zaměstnanec a vidím, že je to tím, že máš dovolenou. Nic víc.

 PATKA 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:39:12)
Ale,ale frido, to bylo jinak, ty a xanajka a možná i další podporované většinou domarodek, jste poslaly serii bonzáckých dopisů vedení vsetínské nemocnice na doktora K. a pošpinily jeho jméno, s cílem škodit.On totiž měl a má jiný názor a to vás naštvalo.
 Raďulka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:42:04)
Milá PATKO, ty praciješ na ředitelství ve Vsetíně, nebo odkud máš tyto informace?
 Lenka Nová 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:45:19)
Kdo pročítal Porody doma, tak to ví.Je nás tu hodně, u nás v práci si o tom povídá i asistentka hlavního šéfa, o udávání.
 Raďulka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:47:12)
Jéje, asistentka šéfa se taky bojí, že ji někdo práskne že chatuje v pracovní době? No, asi má důvod ~t~
 Amazonka 4D 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:57:45)
JJ,to je fakt,z toho,co občas plácne na net klan "tečka,trojtečka a pomlčka",se fakt zjistí,jak to bylo,co k tomu koho vedlo...to jo...

To je něco jako doslova věřit bulváru,fakt znám ženské,co tomu věří:"kdo s kým a kolikrátů a považují to za svatou pravdu,ovšem celkem to o nich ledacos vypovídá...
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:06:06)
vypovídací hodnota tečky trojtečky a pomlčky nebo co jste ještě uvedla je úplně stejný, jako vypovídací hodnota sdělení od Vás, fridy et al., která jsou namnoze v intencích onoho "jedna paní povídala, že druhá někde cosi slyšela".

 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:07:44)
zato vypovídací hodnota nicku kili s heslem "důvěřuj svému lékaři", když svou dovolenou tráví v práci a chatuje, je namnoze jiná...
 třeba áčko 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:13:52)
,,DOBRÝ DEN,

v posledních dnech jsem se zájmem sledovala mnohé diskuze ohledně péče ve zdravotnictví a zběžně jsem nakoukla i do několika diskuzí. Musím říct, že mě velmi zarazilo, že v průběhu celého dne (tedy i v pracovní době) mají čas diskutovat mnozí lékaři. Ovšem rekordmanem je váš pracovník, dr. Jiří Kilián. Chápu, že lékař nemůže být v plném pracovním nasazení celou pracovní dobu (u pana Kiliána mi přijde, že pracuje maximálně polovinu své pracovní doby), ale zaráží mne mnohé. Jednak, proč lékař nevěnuje svůj volný čas (v rámci pracovní doby) spíše odbornému sebevzdělávání, získávání zkušeností ze zahraničních pramenů (velmi by mu to prospělo) a i kultivaci svého psaného projevu. O komunikaci s lidmi - tedy i vašimi klienty nemluvě.

Jako příklad uvádím některé velice stylsticky, odborně, gramaticky i lidsky "zdařilé" příspěvky do diskuze vašeho kolegy, kterých jsem se dočetla na http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A080921_111934_p_spolecnost_wag&reakce=26587528:

Myslím, že neprospívá dobrému jménu vašeho zařízení, pokud ho někdo zaštiťuje tímto způsobem.,,



TAK TO BYL JEDEN Z DOPISU.V té diskuzi na Neviditelném psu je jako pikantnost mnoho sprostých výrazů, např. Cizinka chce nakopnout kiliho do p.dele.Jak působivé, od ženy, matky.
A co teprve paní psycholožka M.M. Jak smutné.

 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:22:24)
Třebaačko, ano, to je ten email, který kili na Psu zveřejnil i s plnou emialovou adresou a nebyl určen jemu, ale jeho zaměstnavateli.

Tak kdo chtěl koho pošpinit? Zveřejňovat emaily, s adresou, které nejsou určeny mi, to je zřejmě mimo právní normu, nevím, nejsem na to expert, jenom ususzuji.

Mmch v obsahu toho zveřejněného emailu nevnímám nic nezákonného, neetického.

Kili pak dlouhou dobu vyhrožoval trestním oznámením.
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:15:55)
no a co já s tím ? Mne celkem nezajímá, co Vy budete nebo nebudete.
 Amazonka 4D 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:43:26)
PATKO,ty jsi u toho byla,dopisy četla a víš že jich byla serie???
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:47:07)
Patko, nevkládej mi motiv, který nemám, možná jej máš ty na mou adresu.

Ještě jsem zapoměla, že kili zveřejnil jeden z dotazů na veřejné diskuzi vč. emailové adresy a ten email nebyl určen jemu, takže kdo chtěl koho pošpinit?

Mne jen zajíma, kolik zdravotnických pracovníků může v práci brousit po netu a žvanit na diskuzních servrech, nic víc...

A naprosto chápu, jak se kiliho dotklo, že se někdo ptal na jeho pracovní aktivitu u jeho nadřízených, věřím, že se mu to zřejmě ještě nestalo.
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:57:02)
Osobo, mne se to vůbec nedotklo, jakkoli to nebyl jen dotaz, jak se tu snažíte zkamuflovat. Ale stačilo mi to, abych si o Vás a Vašich komplickách udělal svůj úsudek a podle toho s vámi i jednal, např. si s vámi netykal.

 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:00:53)
kili - osobo, takže když se nějaký rodič Tvého pacienta otáže na něco Tvého nadřízeného na Tvou adresu, tak mu již nikdy neodpovíš, nebo jen na to, co uznáš sám za vhodné...?
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:08:13)
To není Vaše starost. Rodiče raději nechte na pokoji. Takovými bláboly nezakamuflujete, že z Vaší strany nešlo jen o dotaz.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:13:20)
kili, ale já jsem taky rodič a třebas jednou budu bušit s dítětem v náručí na dveře Vsetínské nemocnice a budu se obávat, že mi neotevřeš, protože budeš mít dovolenou a budeš chatovat, anebo mne vyprovodíš, protože jsem se tak drze optala na tvou činnost...sledují tě zde opravdoví rodiče Tvých dětských klientů...
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:21:24)
Vtahovat sem rodiče mých pacientů je nepřípadné.
Pro Vaši informaci - já neotevírám dveře nemocnice
a když mám dovolenou, mohu si dělat co chci
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:26:56)
Samo, že si kili můžeš dělat, co chceš, když máš dovolenou, to by mne nikdy nenapadlo Ti do toho mluvit, ale zveřejňovat emaily, které nejsou určeny Tobě i s emailovou adresou, to prostě není košer...
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:30:16)
Košér to je, kdežto chucpe je, že se tomu divíte.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:32:58)
kili, ale Tob nikdo trestním oznámením nevhrožoval, ačkoliv jsi jeho email s adresou zveřejnil na netu a on nebyl určen Tobě...

Kdy přijde slovník a latinské citáty?

Mmch a co těch maximálně 30 minut separace v porodnici ve Vsetíně a podpora bondingu? Dále, co 300 mimoklinických porodů?
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:39:18)
- Způsob, kterým se hájíte, je typické chucpe : Vy o mně komusi cosi napíšete a když se to zveřejní, m,áte se za poškozenou.

- Co kdy přijde nevím.

- coby s tím mělo být, už jsem Vám odpověděl
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:43:05)
kili, neinterpertuj, jak se cítím, na to opravdu nejsi odborník. Optala jsem se Tvého zaměstnavatele, co činíš v pracovní době na netu, měl jsi údajně dovolenou. Pak jsi zveřejnil email s plnou emailovou adresou a vyhrožoval jsi trestním oznámením. Necítím se poškozená, nemám proč.
 Grainne 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:39:50)
Kili, sleduju váš projev už několik dní. Vy jste si sem přišel vyřídit jakési osobní účty...
celkem mi do toho ani nic není, ale vyznívá to poněkud nevhodně, vzhledem k vaší profesi a vašemu postavení.
Očekávala bych od vás víc.
 zuzini 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:01:11)
Frido, snad si nemyslíš, že jich je málo. Mám dvě kamarádky pracující ve zdravotnictví a s oběma si píšu pouze při jejich nočních směnách. ~d~
Bylo by naivní si myslet, že zdravotníci, pokud nemají co na práci, jen a jen studují ~j~
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:03:49)
Zuzini, vidíš, a to je to, oč mi jde. Pokud opravdu nemají co na práci a mají svolení provozovatele k chatování, nechť tak činí...ale jelikož jsou zdravotničtí pracovníci placeni z peněz dańových poplatníků, myslím si, že by to neměla být norma. Ano, měli by studovat, např. odkazy na různé databáze a výzkumy.
 zuzini 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:08:50)
Jo, s tím souhlasím. Chtěla jsem poukázat na to, že chatování či jiné internetové záliby jsou v pracovní době stále běžné.
 Raďulka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:12:20)
Frido, my třeba máme na nočních net dovolený, respektive máme adminem zakázáné stránky s erotikou a hrama. Takže většina holek kecá na ICQ, někdo studuje, někdo si dělá přípravy do školy jako třeba já ~;)
Ale zkus se probírat novinkami v oboru ve 4 h ráno, to jako fakt při nejlepší vůli nejde, obzvláště když máš druhou noční po sobě. To prostě tupě hledíš a raději něco děláš na oddělení, abys neusla ~y~
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:14:29)
Raďulko, ale na psu jsem s kilim fakt nediskutovala ve 4 ráno, to spím. ~;)
 Raďulka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:16:58)
Já vím, já to psala obecně. Protože třeba já se na net v práci nedostanu na denní, je stále co dělat. Chvilku volného času raději využiju k tomu, že se najím nebo zajdu na WC ~;)
 Anni&Annika 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:17:36)
Radulko...ale ja myslim, ze proc se maji hajit jen lidi v nemocnicich, ze pri sluzbe chatuji nebo nechatuji.....copak chatuji v praci jen doktori???? Ja teda ve zdravotnictvi nepracovala, a u nas se chatovalo taky, pokud byl cas.....takze by me zajimalo, kolik z tech, kterym to lezi v zaludku to dela taky~:-D...a navic...ze vas porad bavi to tady rozebirat.....jestli nekdo nekoho udal, udelal tim neco spatneho a vrati se mu to jako bumerang....kazda spatnost se totiz vraci...driv nebo pozdeji~;)
 Raďulka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:19:05)
Anni jasně, u nás ve městě dělají na úřadě občas čistku pracovníků podle toho kdo na svém PC tráví víc času na netu a hraním karet než prací ~R^ Tomu fandím, protože jít na úřad a vidět, žes úředníka vyrušila od hraní karet a dá ti to sežrat, to je teda maras :-©
 Anni&Annika 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:22:00)
Radulko, ale to neni jen o uradech....je to statni sport...je-li v praci cas, cuci na net kazdy~2~
 Vaal 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:13:56)
Pokud má zdravotník noční, tak to dost dobře nejde....studovat...Ve tři ráno to určitě dost dobře do hlavy neleze ~;)
Mám pár známých lékařů a ti na noční směně na počítači hrají karty, nebo lehčí počítačové hry...když se nic neděje...co taky dělat, že jo.

Ve dne je to něco jiného, zvláště v dnešní době, kdy je takový nedostatek pracovních sil v nemocnicích a příliš mnoho práce...(teda většinou se tak omlouvají všechny kiksy ve zdravotnictví). Pokud bych nějakého lékaře viděla v pracovní době ve dne příliš často na internetu, taky by mi to bylo podezřelé.
 Raďulka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:16:00)
Evál, tak u nás doktoři v noci spí, co taky jiného, když mají službu po klasické denní směně a po službě jdou opět na denní. Takže jsou rádi, když je neotravujeme s blbostmi ve tři ráno ~:-D
 Vaal 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:28:53)
Raďulko, no to rozvržení směn je fakt někdy padlé na hlavu. Neznám přesně systém v nemocicích...kdo určuje služby jednotlivých lékařů, ale vím, že mnohdy jich mají několik po sobě, tři dny se třeba pořádně nevyspí a do toho musí operovat. Měly by na to být nějaké zákony, aby to bylo trestné...No jaká myslíš, že je pravděpodobnost, že se chirurg při operaci "sekne", pokud je neodpočinutý?
Nadáváme na lékaře, ale ono to ho.no fakt padá shora.~q~
 Raďulka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:31:48)
Jojo, právě proto se je snažíme nechat vyspat a nebudit je kvůli věcem, kterému můžeme vyřešit samy ~;) Samozřejmě že neodpočatý lékař chybuje, to je jasné ~;)
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:18:27)
Evál, tak se jen tak z plezíru podívej, kolik času tráví nick kili na diskuzích na rodině, na Neviditelném psu, na ZDN. Stále věřím, že má neustále dovolenou...
 Vaal 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:21:59)
No...to že zaměstnavatel pana doktora tvrdil, že měl dovolenou, samozřejmě NEMUSÍ BÝT PRAVDA, ale taky může. Ředitelé a primáři většinou drží basu, žejo~;)
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:24:38)
Evál, ale toho se už nedopátráme. Jen, že od té doby má kili dovolenou zřejmě skoro pořád...dle jeho aktivit na servru rodina a na diskuzích v ZDN.
 Raďulka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:24:01)
Tak třeba má kili dlouhodobou dovolenou, něco jako zdravotní, třeba půlroční ~t~ víkendy chápu že není v práci, občas asi slouží, ale často to nebude ~;) ale že zvládá diskutovat i ve všední dny a ne zrovna večer, no je prostě diskutér s velkým D ~y~
 zuzini 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:48:00)
Raďulko a co to brát tak, že nadřízený na zmiňovaný email nic nenamítal nebo dokonce diskutování schválil? Nechápu, proč se to stále dokola řeší. Vím, že to dnes začal někdo jiný, se snahou podpořit Kiliho. Nebude ale nejlepší se k tomu již nevyjadřovat?
 Vaal 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:18:40)
Zuzini, jak už jsem psala, aby někdo po lékařích vyžadoval studium na noční směně, mi přijde ne naivní, ale brutální. :-)
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 21:00:57)
To je vskutku malý detail. Trochu drhne na tom, že jisté dámy mne tu staví do role poskytovatele péče
a sebe do role kontrolorek.

Další detail je v tom, že bez ohledu na jakékoli prostředí nejsem zvyklý tykat si s kýmkoli a neznám ženy, které začnou bez úmluvy tykat chlapovi, kterého prvně potkají. Ptal jsem se jasně, zda je tu psané pravidlo, že se oslovuje tykáním. Není tu nic takového.

Další detail je v tom, že ony spontánně tykající dámy záměrně posměvačně komolí můj nick a na jiných místech i mé jméno. Je to věc úrovně jejich ducha, ale pak já nemám důvod jim odpovídat na jejich otázky, které nadto nejsou otázkami v pravém slova smyslu, nota bene když v nich je mnou napsané znetvořeno onou kvazitazatelkou do podoby orgasmické kreace jejího bludného předjímání.


 cizinka1 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:23:08)
Kili, pises:

"Trochu drhne na tom, že jisté dámy mne tu staví do role poskytovatele péče
a sebe do role kontrolorek."

Jakou peci tu tady poskytujes? Prepravu cestujicich, jako Masinka Tomas? A jiste damy pry jsou Tlusti kontrolori?~k~

Nebo jak jsi to myslel?
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:30:11)
to byste asi nepochopila, vkládáte slovům jiný význam než mají a nadto máte své manýry
 cizinka1 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:39:32)
Nojo Kili, prece se smi zaspasovat, slovo kontrolor se mi asociuje s Masinkou Tomasem, nemuzu se pomoct.

Ja nevim v jake roli se citis, ale krouzis tady kolem skupiny dam, s kterymi pry nechces se bavit, tapetujes jejich prispevkami neusouvisejici diskuse. Rekla bych, ze jako Masinka Tomas nekdy provadis lumparny a ujizdis z sebeurcenych koleji.

Ja osobne nejsem zadny kontrolor ani nejsem tlusta, ja jen vetsinou nesouhlasim s tvymi nazorami, pohorsuje mne nektere tvoje sklony nehodne vysokoskolaka, zejmena vyjadrovat se o metodach a trendech v oboru, ktere jsi nestudoval. Kritizovat v demokraticke spolecnosti je celkem obvykle, a kritika patri k verejnosti.
 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 22:42:38)
Vy jste docela mimo mísu, víte.
 cizinka1 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:46:10)
Kili,

Nevim, mimo kterou misu, ale pisu, jak vidim tvoje pusobeni na Rodine.

Neni to uplne normalni nejakym nickum prohlasovat, ze s ni nehodlate se bavit, ze je lhostejna, a zaroven kopirovat jeji prispevky pod nesouvisejicimi clankami a tam je zbabele komentovat. Neni take normalne zacpavat diskuse takovym nesmyslym dohadovanim se ohledne tykani, nejakych predhistorickych krivd, ci neustaleho zdelovani, ze vsechno je tvoje vec, a nehodlas odpovidat.

Chces o necem se bavit, pak mej odvahu a bav se vecne a se znalosti veci. Laskave jenom se dovzdelej se, abys vedel, o cem je rec.

Kdyz chces nejake lidi ci nicky pomlouvat, diskreditovat, posmivat, ci jednoduse krast jim cas, pak alespon si to priznej.

Kdyz nechces se bavit, nechces akceptovat zdejsi manyry komunitniho serveru, tak jednoduse jdi jinam.

A uvedom si, ze kolem tebe tady svet netoci. Nejsi tady zadny poskytovatel pece, jsi nick kili a snad nikdo te do te roli nestavi. Nikdo te nekontroluje, spise s tebou nesouhlasi nebo kritizuje veci, tvoji prace se tykajici. A i nick muze umet celit kritice dustojne a vecne. Zkus to.

 kili 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:54:15)
jste stále mimo mísu
 cizinka1 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 23:58:23)
Vlastne mas pravdu, sedim na zidli u sebe doma, nikoliv v mise. Dobrou, kili.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(2.2.2009 0:08:36)
Kili, můj opravdu poslední příspěvek pro Tebe.

Stalo se to, že skupina matek napsala článek: Návrat porodu matkám je nutný, ve kterém chce vzít odpovědnost za zdraví své a svých dětí do svých rukou. Stejně jako autorka článku, jíž zamořujeme diskuzi.

Někdo se zeptal na tvou činnost Tvého zaměstnavatele a vyslovil pochybnosti.

Chápu, že po letech, desetiletích Tvé praxe je těžké akceptovat tyto dva fakty. Chápu, že se Tě to dotýká a proto reaguješ tak, jak reaguješ.

Přeji dětem narozeným ve Vsetíně a kdekoliv jinde v české porodnici, aby je nikdo od matek neodděloval ani na dobu kratší, než 30 minut.

Dobrou noc.
 Vaal 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 20:44:16)
Hanko, máš pravdu, pokud tě někdo požádá o vykání, měla by si mu vyhovět. V této diskuzi to platí více než kde jinde, protože je nepsaným pravidlem tu tykat. Bohužel si pan doktor nevhodně zvolil nick. Kdyby se podepsal jako MUDr.Kilián, bude už v nicku naznačeno formální oslovení a nečinilo by to spoustě lidí takové potíže.Ne všichni sem chodí pravidelně a mají možnost si o něm něco zjistit...což ani není žádnou povinností. Takže buď změnit nick, nebo se s tím jednoduše smířit.

Já osobně si dlouhou dobu myslela, že "Kili" je žena, takže jsem mu tykala a ještě mluvila v ženském rodě.~t~
 Hanka 
  • 

Re: Tykání? 

(1.2.2009 20:52:08)
Evál,

máš pravdu, že nicku "Kili" bych taky automaticky tykala. A věřím, že spousta lidí jeho požadavek na vykání prostě přehlédla, nečtou tu úplně všechno. Ale jsou tu i takoví, co mu tykají naschvál, a ti mě štvou.

 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Tykání? 

(1.2.2009 21:04:56)
Milá Hanko, nicku kili s malým k tykám a nečiním tak omylem, ale z respektu k demokratickým principům tohoto diskuzního fora.

Sálodlouhá historie mého kontaktu s tímto nickem je již v propadlišti a tento jev, který tě štve je jen a jen logickým vyústěním situace.

Kiliho jsem ujistila, že pokud se setkáme mimo net, budu mu zcela jistě vykat, jak je v kraji běžné, ale myslím si, že celá tahle taškařice opravdu není o tykání a vykání, ale jen o tom, když slepě nedůvěřuješ někomu, kdo se cítí býti autoritou, ale prostě prověřuješ...
 Rapiti 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 15:33:03)
Milý kili,
také by mne zajímalo, kde se dá najít informace o počtu porodů mimo porodnici, jakožto i jiné zajímavé statistické údaje. Děkuji.
 Sylvie 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 13:45:35)
Je ale možné, že si skutečně bizarně myslíte, že lékař fysiologickému těhotenství a porodu nerozumí,

Tak za prvé já jsem NENAPSALA, že lékař fyziologickému těhotenství a porodu nerozumí, to je jenom tvoje mylná dedukce.

A za druhé jen takový skromný dotaz: jak velká část jejich studia a praxe je věnována ošetřovatelství? Co já mám informace od lékařů, tak velmi malá. A přitom u fyziologického porodu je to právě dost o ošetřovatelských procesech ~d~ Ostatně, jak i .frida psala, tak nedávno tady jedna gynekoložka sama tvrdila, že oni na fyziologické porody zas až tak školeni nejsou... narozdíl právě od porodních asistentek.

Takže věřím tomu, že i lékař dokáže odasistovat fyziologický porod, proč by ne. Nicméně jsou to porodní asistentky, které mají PŘESNĚ NA TOTO vzdělání, včetně dovedností, které lékaři probírají "z rychlíku", ptž se jejich profese spíš jenom tak dotýkají, než že by činily základ jejich práce.
 František  
  • 

Re: to je vtip? 

(8.2.2009 9:58:21)
Troufám si tvrdit, že i lékař je odborníkem na normální porod. Aby byl schopen řešit komplikace, samozřejmně detailně zná i fyziologii.
Je úsměvné, jak se některé asistentky úporně snaží upřít lékaři, že by mohl znát co ony.
 HarryAnn 


Re: to je vtip? 

(31.1.2009 17:13:42)
No problemom je, ze malokto vie , co je vlastne studijna napln sestier a inych.. Urcia sa tak isto anatomiu a fyziologiu, patologiu a ine predmety, ktore studuju aj medici, sice nie v takom rozsahu ako oni, ale predsa. Aj sestry a iny pracovnici si musia robit atestacie a chodit na seminare, aby si doplnili vzdelanie. . Ako to napisat, nechcem znizovat studium lekarov to v ziadnom pripade, ale kazdy vie svoje. niekedy skuseny szp vie poradit viac ako lekar. Vazim si aj lekarov aj szp. ~x~
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 1:15:48)
někdy mám pocit, že ani není třeba mít jakoukoliv zdravotnickou školu, stačí si přečíst pár pofiderních článků nebo diskusí na internetu a hned mají někteří pocit, že ví vše a můžou se pouštět do odborných diskusí.
 kili 
  • 

Re: to je vtip? 

(1.2.2009 1:18:58)
kdežto auto dá raději každý do servisu, jakkoli je proti lidskému organismu úplně jednoduchou hračičkou. Stejně tak málokdo radí pilotovi, že by to měl vztí trochu výš a doleva.
 kreditka 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 16:27:15)
~R^~R^~R^ ~t~
 helaovečka 


LIDI VZPAMATUJTE SE A VEŘTE SVÉMU TĚLU 

(31.1.2009 15:14:41)

Lucko, ani nevíš jak mi mluvíš z duše, naprosto souhlasím s tvým názorem a udivuje mě jak jsi ve svém věku v tomto směru vzdělaná a stojíš si za svým. Víš mám pocit, že většina lidí tady na diskusi řeší totální nesmysly, jako že se nemůžeš srovnávat s doktorem ap. Ale oni vůbec nepochopili, co si se jim snažila říct, že porod není nemoc a tudíž pokud je vše v pořádku, nepotřebuješ doktora, ale stačí ti porodní asistentka, nebo dula, která tě tímto zážitkem provede a pomůže ti prožít něco, co tělo samo od sebe umí a pokud není do porodu zasahováno: viz urychlování, nemožnost si zvolit porodní polohu, pohybovat se během kontrakcí, stresováním rodičky, že blbě dýchá, tlačí... ap. tak porod na 90% proběhně naprosto přirozeně , bez následných komplikací jak pro matku tak pro dítě. A myslím, si že je velká škoda, že si většina matek nechá tento jedinečný i když bolestivý zážitek vzít a nechá sebou manipulovat tak jak jsou v nemocnici zvyklý.
Ač jsem o 16let starší moc moc ti držím palce a jsem moc ráda, že se v tomto směru určitě budeš snažit udělat maximum jak jednou pro své dítě tak i pro ostatní matky, které se prostě jen nedostaly ke správným informacím, nebo plně důvěřují porodníkům v nemocnici. Většina lidí vůbec nemá ponětí jak je strašně důležité, aby děťátko nebylo hned po porodu někam odnášeno a zůstalo pár hodin v nepřerušeném kontaktu s matkou a otcem pokud tam i on je. Vzniká mezi nima neuvěřitelné nepopsatelné pouto, dětátko se u matky po prožitém porodu uklidní, vzájemně se nasytí svojí láskou... od matek, které tohle prožily, nikdy neuslyšíš, že si na dítě pár měsíců zvykaly a nemohly si k němu najít vztah, nebo trpí poporodní depresí ap.
Nezatracuji nemocnice a doktory, je skvělé, že máme takovou odbornou péči, ale tímpádem jsme z porodu vzali většinu přirozených věcí a udělali z něho nemoc, která bez dohledu odborníka nemůže dopadnout dobře. Proto spousty žen raději rodí doma, aby měly jistotu, že si nebudou muset u porodu obhajovat každou pro ně důležitou prkotinu a mohou se plně soustředit na svůj porod. Je velká škoda, že je skoro nemožné spojit tyto dvě odvětví, jako je možnost co nejpřirozenějšího neuspěchaného porodu se zárověň s vysoce odbornou pomocí a péčí na dosah, kdyby se zrovna něco dělo. Nenech se od nikoho zviklat a stůj si za svým názorem, doufám že časem to bude jen lepší a lepší. Já se za 56dní chystám k porodu a ač mi bude skoro 37let udělám maximum, aby mé děťátko zažilo to, co ty tady obhajuješ, pojedu proto do porodnice přes půl republiky, mám zajištěnou péči duly i porodní asistentky a věř mi, že na porod tímto způsobem se těším, protože vím, že to moje tělo umí i bez těch nesmyslných zásahů a kdyby přecejen byla nějaká komplikace, doktor bude nablízku.
Kdyby si si chtěla o tom popovídat, jsem na emailu: helaovecka@centrum.cz
Držím palce!!!
Helena
 zuminka 


Re: LIDI VZPAMATUJTE SE A VEŘTE SVÉMU TĚLU 

(31.1.2009 20:36:45)
Přesně tohle v dnešní době platí. Koukněte se na lidi okolo nás, jsou jak OVCE, používám název Ovčané.
Je mi 22 let a mám 3. měsíčního nádherného a zdravého chlapečka, který se narodil ve Stodské nemocnici. Porod jsem si užila, personál měl vysloveně vyčkávací přístup. Tudíž jsem byla sama s přítelem a tím drobečkem. Nemohu ani slovy popsat ten pocit, když už se přibližovala 2. doba porodní a já byla jako by mimo realitu. Jen já a můj nenarozený syn. To asi nezažije rodička, kterou peskují doktoři a sestry. Jen jediná věc mě mrzí. Měla jsem Dominika po porodu u sebe jen 5 minut. Ještě dnes si to vyčítám a asi do smrti budu, že ty první nádherné okamžiky byl umístěn do inkubátoru ( aby se prohřál!) Byl zdravý a vše bylo v naprostém pořádku!!!! Nebuďte ovčané, přece jen každý z nás má jinou představu, tak se o ten nádherný okamžik nenechme okrást. Jen kvůli pohodlnosti a zvykům v porodnickém zařízení. Autorce držím palce a více takových jako Ty. ~R^
 martina81 


Re: LIDI VZPAMATUJTE SE A VEŘTE SVÉMU TĚLU 

(7.2.2009 21:58:33)
Stále se mi zdá, že někteří lidé žijí sto let za opicema a myslí si, že když budou rodit v porodnici, budou muset rodit jen vleže a poslouchat příkazy doktorů. Já jsem hned plánovala porod v porodnici a ani mě nenapadlo, že bych mohla rodit doma. Znám hodně případů, kdy to s miminkem dopadlo špatně. V porodním boxu jsem byla s manželem, měla jsem tam balón, vanu, radio atd. Rodit jsem mohla jak jsem chtěla, klystýr jsem chtěla, už se ale nestihl, nikdo mě do něj nenutil, rodila jsem pouze s porodní asistentkou,ke konci byly komplikace a až tehdy byl přivolán doktor a za to jsem byla ráda, protože poslouchat na přístroji varovný signál srdce miminka je opravdu psycho, tak musel ven za pomocí vakuové pumpy. Kdybych rodila doma jen s porodní bábou asi by syn nepřežil.Svému tělu jsem rozhodně věřila, ale když to nešlo tak to nešlo.
 UF 
  • 

Autorka si plete oxytocin a prostaglandiny, alespoň vídíme to vzdělání 

(31.1.2009 15:58:10)
No, k vyvolání porordu vaginálním preparátem se používají prostaglandiny a ne oxytocin - ten slouží k zesílení kontrakcí. Bezdůvodně se porod podle mě nevyvolává nikomu, nevím, co by z toho kdo v porodnici měl, při dnešním financování zdravotnictví ....
 Amazonka 4D 


Re: Autorka si plete oxytocin a prostaglandiny, alespoň vídíme to vzdělání 

(31.1.2009 16:08:43)
Tak já jsem příklad bezdůvodného vyvolání porodu (a ano,Prostinem,nikoliv Oxytocinem),protože důvod vyvolat porod po 5 ti hodinách od odtoku vody prostě neexistuje,pokud je dítě i matka v pořádku,dokonce i streptokoka prostá...i když pravda,důvod tam byl,večer bylo finále Euro ~q~
 cizinka1 


Naivni otazka:) 

(31.1.2009 16:08:52)
Co je bezduvodne vyvolany porod je vec k diskusi. Tak za prve, existuji kliniky, ktere provozuji tak zvany "programovany porod" - vyvolany na prani klientky podle domluvy. Navic, pocet vyvolanych porodu stoupa, anez by klesala perinatalni umrtnost. Kdo co z toho ma?

1) Lekar pravni kryti zada. Totiz, pokud mimino po terminu by umrelo v deloze, rodice by mohli ho zalovat. Bohuzel je malo lidi a malo lekaru, ktere jsou schopni probrat veskera pro a proti vyvolavani, a nechat rozhodnuti na zodpovednem rozhodnuti rodicu, zda nechat prirozeny prubeh alespon 13 dni po terminu. Je to vec oboustranne ucty a duvery.

2) farmaceuticke firmy maji dobry vydelek. Lidi, ktere rozhoduji o tom, z kterych firem a ktere leky a v jakem mnozstvi budou objednavat, maji nebo mit mohou mit zisk ve forme ruzneho druhu uplaceni (seminare v turisticky atraktivnich mistech a tak).
 cizinka1 


a treti vyhoda 

(31.1.2009 16:13:32)
je pro nemocnicni ekonomiku. Vyvolany porod rovna se statisticky komplikovanejsi a tak i drazsi porod. Je to zdroj lukrativniho prijmu. A pojistovny proti tomu nemuzou ani pipnout, protoze zasahy byly nutne v akutnim ohrozeni...
 kili 
  • 

Re: a treti vyhoda 

(31.1.2009 16:19:43)
Tvrzení, že :

" Vyvolany porod rovna se statisticky komplikovanejsi a tak i drazsi porod. Je to zdroj lukrativniho prijmu "

je ukázkou naprostého nepochopení způsobu úhrad poskytované péče a ve druhé části je intuitivní nebo záměrně lživé.
 cizinka1 


Re: a treti vyhoda 

(31.1.2009 16:22:25)
Kili, nekomplikovana C.Sekce v Cesku je 2,5 krat drazsi nez nekomplikovany (sic!) vaginalni porod. Informace primo z pojistovny~y~
 Linda 
  • 

Re: a treti vyhoda 

(31.1.2009 16:39:07)
Jenže to, kolik za výkon uhradí pojišťovna, nijak nevypovídá o tom, jak na tom kterém výkonu zdravotnické zařízení vydělává (nebo prodělává), když současně neznáme skutečné náklady daného výkonu. Nejsem lékař, jsem ekonom...
 kili 
  • 

Re: a treti vyhoda 

(31.1.2009 16:49:18)
Většina ZZ nemá smlouvu na úhradu za výkony, způsob úhrady je postaven na zcela jiném a docela složitém principu a naopak je pro ZZ výhodné, aby náklady na péči byly co nejnižší.


 cizinka1 


Re: a treti vyhoda 

(31.1.2009 16:55:09)
Kili, jestli mate podrobnejsi informace, zajimalo by mne. Vice, nez abstraktni tvrzeni.
 kili 
  • 

Re: a treti vyhoda 

(31.1.2009 17:01:11)
Nic abstaktního jsem netvrdil. Mé sdělení v dané věci bylo zcela konkretní. Nemíním Vám tu otiskovat úhradovou vyhlášku a vzorce pro výpočet úhrad, dané smlouvou ZZ se ZP, ani další řadu obsáhlých norem pro danou věc.
 kili 
  • 

Re: a treti vyhoda 

(31.1.2009 16:40:31)
Máte naprosto zavádějící informace.
 cizinka1 


Re: a treti vyhoda 

(31.1.2009 16:43:49)
Jiste, Cochrane je vytvoreny, aby poskytoval zavadejici informace. Co si ti lekari dovoluji, ze? Tady k doplnujicim praktikam, amniotomie a oxytocinu, jako dukaz skutecne vetsim vyhlidkam komplikovaneho porodu: http://www.cochrane.org/reviews/en/ab003250.html
 kili 
  • 

Re: a treti vyhoda 

(31.1.2009 16:52:45)
Já jsem nic takového nenapsal, to jste si uzpůsobila Vy. Já jsem odpovídal na Vaše tvrzení o výhodné až lukrativní ceně za ty které výkony, na nic jiného. Vámi citované se úhradami výkonů v ČR nezabývá.
 cizinka1 


Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 16:28:32)
Induction of labour for improving birth outcomes for women at or beyond term
Gülmezoglu AM, Crowther CA, Middleton P
. . . .
.
. . . . Bookmark this:
more ... loading... please wait
Email this page Summary
Induction of labour in normal pregnancies at or beyond term
A normal pregnancy lasts about 40 weeks from the start of the woman"s last menstrual period, but anything from 37 to 42 weeks is considered within the normal range. Births before 37 weeks are considered premature because these babies often have breathing difficulties and other problems as some of their organs will not yet be fully matured, e.g. their livers. Births after 42 weeks seem to carry a slightly increased risk for the baby, and this review sought to find out if induction of labour at a prespecified time could reduce this increased risk or not. There are currently no tests that can tell if a baby would be better to be left in the womb or be induced and born, so arbitrary time limits have been suggested. The review of trials found 19 studies involving almost 8000 women given induction of labour at various times from 38 weeks to over 42 weeks" gestation; some were quite old trials and the quality was variable. The review grouped the trials by induction at (1) 37 to 40 weeks; (2) 41 completed weeks; and (3) 42 completed weeks, compared with waiting to a later date. There were fewer baby deaths when a labour induction policy was implemented after 41 completed weeks or later. However, such deaths were rare with either policy. Women"s experiences and opinions about these choices have not been adequately evaluated.

This is a Cochrane review abstract and plain language summary, prepared and maintained by The Cochrane Collaboration, currently published in The Cochrane Database of Systematic Reviews 2009 Issue 1, Copyright © 2009 The Cochrane Collaboration. Published by John Wiley and Sons, Ltd.. The full text of the review is available in The Cochrane Library (ISSN 1464-780X).
This record should be cited as: Gülmezoglu AM, Crowther CA, Middleton P. Induction of labour for improving birth outcomes for women at or beyond term. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 4. Art. No.: CD004945. DOI: 10.1002/14651858.CD004945.pub2.

This version first published online: October 18. 2006


Abstract
Background
As a pregnancy continues beyond term the risks of babies dying inside the womb or in the immediate newborn period increase. Whether a policy of labour induction at a predetermined gestational age can reduce this increased risk is the subject of this review.

Objectives
To evaluate the benefits and harms of a policy of labour induction at term or post-term compared to awaiting spontaneous labour or later induction of labour.

Search strategy
We searched the Cochrane Pregnancy and Childbirth Group"s Trials Register (June 2006).

Selection criteria
Randomized controlled trials conducted in women at or beyond term. The eligible trials were those comparing a policy of labour induction to a policy of awaiting spontaneous onset of labour. Trials comparing cervical ripening methods, membrane stripping/sweeping or nipple stimulation without any commitment to delivery within a certain time were excluded.

Data collection and analysis
Two review authors independently evaluated potentially eligible trials and extracted data. Outcomes are analysed in two main categories: gestational age and cervix status.

Main results
We included 19 trials reporting on 7984 women. A policy of labour induction at 41 completed weeks or beyond was associated with fewer (all-cause) perinatal deaths (1/2986 versus 9/2953; relative risk (RR) 0.30; 95% confidence interval (CI) 0.09 to 0.99). The risk difference is 0.00 (95% CI 0.01 to 0.00). If deaths due to congenital abnormality are excluded, no deaths remain in the labour induction group and seven deaths remain in the no-induction group. There was no evidence of a statistically significant difference in the risk of caesarean section (RR 0.92; 95% CI 0.76 to 1.12; RR 0.97; 95% CI 0.72 to 1.31) for women induced at 41 and 42 completed weeks respectively. Women induced at 37 to 40 completed weeks were more likely to have a caesarean section with expectant management than those in the labour induction group (RR 0.58; 95% CI 0.34 to 0.99). There were fewer babies with meconium aspiration syndrome (41+: RR 0.29; 95% CI 0.12 to 0.68, four trials, 1325 women; 42+: RR 0.66; 95% CI 0.24 to 1.81, two trials, 388 women).

Authors" conclusions
A policy of labour induction after 41 completed weeks or later compared to awaiting spontaneous labour either indefinitely or at least one week is associated with fewer perinatal deaths. However, the absolute risk is extremely small. Women should be appropriately counselled on both the relative and absolute risks.

 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 16:45:41)
Vyjadřovala jste se k ceně. Možná intuitivně, možná úmyslně lživě. Vámi otisknuté o věci úhrady nevypovídá zhola nic.
 cizinka1 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 16:47:19)
Kili, ja to cenu mam od pojistovny. Zkusim vam najit presnejsi odkaz, vydrzte, prosim.
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 16:49:44)
Vím, jaký odkaz míníte, je to špatná informace.
 cizinka1 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 16:53:13)
A mimochodem, na ciste racionalni urovni argumentace: porod, ve kterem jsou pouzite leky: prostaglandiny, dost pravdepodobne oxytocin, a pravdepodobneji epidural je zcela jiste drazsi, nez ten, ve kterem nebylo pouzito nic. Nekdo z toho prospech, ma nemyslite?
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 16:56:24)
Čistě racionální úroveň v daném případě vyžaduje znalost způsobu úhrad. Jakékoli výdaje jsou nevýhodné pro poskytovatele péče. Ekonomickým zájmem poskytovatele je ponížit výdaje co nejvíce. Péče, která by nebyl spojena s náklady, by byla ekonomicky nejideálnější.
 cizinka1 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 17:01:55)
No dobre, rekneme, ze nemocnice v soucasnem systemu vyhody nemaji (posli mi prosim odkaz na neco, co tvoje tvrzeni podporuje). Ale farmaceuticke firmy zcela jiste. Na epiduralu da se vydelat paradne, a zeny ho zadaji pravdepodobneji. Nekdy je ho treba z lekarske indikace: ty vyvolavani porody hur postupuji. Da se take vydelat i na lecich nutnych pro reseni vsemoznych komplikaci, spojenych s pouzitim hormonalnich leku. Samozrejme maji prospech i lidi, kteri leky objednavaji. To tezko poprete ze ne. Korupce kolem leku je jiz delsi dobou probirana jak v mediich, tak v MZ.
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 17:14:10)
Já Vám nemohu posílat obsah smlouvy se ZP. Obecná pravidla s možnostmi způsobů úhrad najdete na stránkách minsiterstva zdravotnictví.

Farmaceuticke firmy mohou mít zájem jaký chtějí, já ho neznám a ani mne nezajímá a jak vydělávají, to není moje starost. Logistika a systém lékárenské služby vůbec je u nás nastaven tak, že já s farmaceutickými firmami nemám žádný kontakt.

Korupce mediálně ventilovaná se myslím týkala ambulantní péče, ale nevím, nesleduji novinářské pindy. Fakt je, že ČLK poté vydala

http://www.lkcr.cz/dokumenty.php?item.id=80811&do[load]=1&filterCategory.id=9




 cizinka1 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 17:19:22)
Kili, pokud ty ho nemas, neznamena to, ze ho nemaji lidi, kteri o dodavani leku rozhoduji. A neznamena to, ze ho nemaji jini vlivni osoby, treba i primar i a lekari prostrednictvim tak zvaneho skoleni. Ale verejne samozrejme tohle popre kazdy, ze. Z pochopitelnych duvodu.

Kazdopadne argumentovat, ze na vyvolavanych porodech nikdo nema zajem, je vazne naivni.
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 17:31:39)
Kdo podle Vás rozhoduje o dovávání léku ? Nevím, jak prostřednictvím školení by měl být zajištěn nějaký vliv. Není povinností obviněného prokazovat nevinu, je povinností žalujícího prokázat vinu. Nedostáváme žádné dary, ani ty kalendáře či tužky, nic. Takzvané vzorky léků, pokud je někdo vyjímečně ochoten je věnovat, jsou evidovány v nemocniční lékárně.

Já jsem nenapsal, že na "vyvolávaných" porodech nemá nikdo zájem. To by bylo nejen naivní, ale hlavně nesmyslné.

 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 17:46:42)
Kili, ale to je zajímavé, znám mnoho farmaceutických reprezentantů, kteří rozdávají ty kalendáře a tužky, taky platí večeře a účasti na konferencích, znám lékaře, kteří pracují i v rámci státního zdravotnictví na výzkumech léčiv a jsou placeni farmaceutickými firmami...to, že se to u Vás třebas neděje, to neznamená, že se to neděje jinde...

Mmch osobní zkušenost, první porod zcela bez indikace vyvolán prostinem, s epidurálem, oxytocinem, tlakem na fundus, nástřihem a následnou vynucenou separací dítěte, kterou jsem jedinou zvládla zarazit...a proč? Na mé straně to byla naprostá neinformovanost a slepá důvěra zdravotníka zdravotníkům...na straně lékaře? Nevím, prostě to chtěl mít pod kontrolou a to není indikace, není.
 Cow :-) 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 18:01:48)
Frido, kdyby jenom kalendáře, tužky...ano, na obědy jsme taky chodili, na konference nás vozili...jak je to s úhardo účst. poplatku, to nevím, Dr. mi říkala, že to hradí ona. Teď na MD si to zajišťuju sama.
No a pak tu máme různé hračky, digit. váhy, kávovar...já už nevěděla, co si mám do ordinace vymyslet.
Za to, že lékařka ordinovala vakcíny firmy Stallergenes v takovém množství, tak jela za odměnu na stáž přímo do výrobny léčiv ve Francii, kde měli "povinný program" jeden den z zbytek týdne veget. V jejím případě ovšem věřím tomu, že byla a je bytostně přesvědčená, že léky této farm. firmy jsou pro pacienta to nejlepší.
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 18:13:00)
Tuto Vámi takto podanou informaci mám za pavlačový drb a tak ji za zajímavou nemám. Krom toho si nemyslím, že by se nějaký doktor dal k medikaci zlákat notýskem, tužkou nebo večeří.

Nevím, co mám chápat pod pojmem lékař pracující ve státním zdravotnictví.

Farmaceutický výzkum má svá pravidla včetně financování. Pokud kdo ví, že jsou někde porušována, měl by to prvně patřičně oznámit včetně důkazů a počkat na výsledek vyšetření, než to rozhlásí jak drbna na pavlači, což je sice snadné, ale anonymně zbabělé.

Jsou jistě lidé, kteří nacházejí smysl svého konání v plití po doktorech a vytrvale do nich projikují obavy vlastního svědomí.



 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 18:18:19)
Kili, ta ctnost má taky svá zlá risika, abych mluvila Tvou řečí...všechno, co je ohrožující můžeme označit za pavlačový drb, ano, to je běžný obranný mechanismus a těm projekcím opravdu moc dobře nerozumíš...žij si ve svých obzorech, které jsou zdá se být jednoduché, ale věř, že heslo "důvěřuj svému lékaři" prostě někteří neuznávají a spíše prověřují...
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 18:45:26)
Pokud kdo křivě obviňuje z korupce lékaře a firmy, resp. jejich zástupce, aniž by uvedl kteří to jsou a za důkaz měl toliko své podjaté intuice, pak jde o pavlačový drb jak vyšitý. A pavlačovým drbnám netřeba se bránit.

Čemu nerozumím a čemu mám věřit, to si celkem rozhodnu bez Vašeho přispění.

 cizinka1 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 17:50:51)
Kili, ja prece te osobne neobvinuji, a jiz vubec ne z vyvolavani porodu, vim jakou mas specializaci. No a druha vec, ze z tvych vyplodu na Zdr. novinach da se udelat nejaky obrazek o tve osobnosti. Z korupce zrovna bych te neobvinovala, spise z jinych neresti~;).

Prostrednictvim skoleni da se zreklamovat jisty druhe vyvolavani porodu, jisty druh epiduralu, a tim padem i odbyt jistych vyrobku FF. Lakat na skoleni lze treba turistickymi sluzbami. Je to take jemny druh korupce.

Pokud sledujes vlakno, tady UF se naivne pta, kdo by mel prospech z vyvolavani porodu (mini samozrejme nekoho jineho nez matka a dite).



 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 18:24:47)
Obrázky si dělejte jaké chcete, Vaše věc, stejně jako
vznášení obvinění. Anonymně Vám to jde dobře.

Co se dá jak zrealisovat, to jsou Vaše fabulace.

Co se UF ptala je mi jedno, já jsem před jejím dotazem odpovídal na Váš příspěvek.


 Líza 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 17:51:50)
Kili, buď zavíráš oči nebo vědomě lžeš.
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 18:33:29)
Popsal jsem situaci, tak jak ji vidím otevřenýma očima a jak ji vnímám v prostoru, který znám. Dále jsem napsal, že je povinností žalujícího dokázat obvinění, nikoli obviněného věcí, aby prokazoval nevinu. Označujete mne málem přímo za slepého či lháře. Jen tak - asi pro potěchu.
 Raďulka 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 19:03:54)
Kili, já chápu, že jako primář Vsetínské pediatrie tady nenapíšeš kolik a jakých dárků jsi dostal od různých dealerů, to je lidské, přece se sám nenabonzuješ. Ale proč se do diskuze o tomto vůbec zapojuješ, když víš, že musíš lhát? Není to náhodou proti tvému přesvědčení???
Je nás tady dost zdravotníků, všichni víme jak to kde chodí, tak nás tady nevoď za nos, ano? A není to jen o kalendářích, tužkách, ale i o větších dárcích. Mimochodem dárky si předávají běžně firmy mezi sebou např. jako PF na tom není nic divného, někdo udělá kalendář, někdo parádní flísové zdravotnické vesty ~;) Ne vždy toto znamená úplatek, jsou firmy, které ti něco dají i když s nimi nespolupracuješ podle jejich představ, protože čekají, že ti to už konečně dojde a začneš ~t~
Do vaší nemocnice jezdí jako dealerka i jedna z mých kamarádek, kdysi jsem o té práci uvažovala i já, k tobě asi nechodí má jiný obor, ale netvrď mi tady prosím, že do Vsetínského špitálu nejezdí. To se musím opravdu od srdce zasmát ~t~

Ale jinak souhlasím s tím, že v ambulantní sféře je to jev častější, myslím tedy konkrétně ty úplatky za studie, vyplňování dotazníčků apod...
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 19:19:43)
Jste neskutečně sprostá a Vaše obvinění jsou křivá a ve zlém úmyslu.

Já na rozdíl od Vás nevím, jak to kde chodí,
nevím co si kdo kde předává, já s dealery nemám žádný kontakt a žádné dary od nich nedostávám.

Smějte se čemu chcete, pokud vše znáte tak, jako rozdíl mezi pasivní a aktivní imunisací, jak jste nedávno předvedla, tak jsou Vaše výmysly zcestné obecně.



 Raďulka 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 19:23:49)
Kili, sprostá si nepřidám, jen mám ve zvyku nazývat věci pravými jmény. A že by chodili dealeři ve Vsetíně pouze za jednotlivými doktory a primář o tom nevěděl to je fakt vtip roku, a už v lednu ~t~
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 19:33:40)
Mezi Vašimi výmysly a názývání skutečných věcí pravými jmény je rozdíl, který Vy nejste s to vnímat. Zato se dobře zařazujete mezi pavlačové drbny, které se vydávají za zkušené zdravotníky, znalé kde jak co chodí, aby tím vyvolaly dojem opravdovosti.

Je snadné schovávat se za anonym a špinit druhé. Záliba v páchání zla má nesmírný půvab pro lidi drzé a špatné, kdykoli trest je daleko a na jeho místo nastoupí volnost. Má půvab i pro Vás.
 Raďulka 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 19:38:35)
kili, tvé obludy opravdu nejsem schopná vnímat, vím to už půl roku, proto se jimi pouze bavím. na rozdíl od tebe ve vlastním volnu ~y~ Psala jsem ti jasně, že chápu že to tu nenapíšeš natvrdo, ale proč se k tomu přidáváš? Abys ze Vsetína udělal něco extra? No možná se toho chytne nějaký dealer z vašeho rajonu a řekne si, že u vás by to mohlo vyjít ~t~
Je mi to fuk, piš si co chceš, já se jdu bavit smysluplnější činností ~y~
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 19:43:56)
na rozdáíl ode mne ve vlastním volnu ? Já jako podle Vás vlastní volno nemám ? To taky nějak " víte " ???

Nic nedělám ze Vsetína, píšu celou dobu o sobě a o mém vztahu k dealerům. Vy "víte", že mi něco dávají, já vím že ne. Čeho by se kdo chytal ? Není moc lidí, kteří jako Vy využívají pomluvy aby aspoň pošpinili, když už nepopálí. Naplít a bavit se tím, to je Vaše krédo.
 kopidlno 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 19:40:48)
hele kili pokud Ti vadí, že tady mezi sebou drbem a drbem (mnohdy stylem pavlačových dam) tak proč sem neustále lezeš? rodinka jako komunitní server není primárně určena k učeným debatám, ne?
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 19:49:15)
Tady je to na povolení Vaše nebo předsedkyně vašeho spolku ? Učené debaty to vskutku nejsou, byť se to tu slovy učenými hemží.
 kili 
  • 

Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 19:54:58)
kdybyste drbali mezi sebou o sobě, nikdo by si vás nevšímal. Jenže vy drbete tak, že pomlouváte druhé a strašíte další. A to se vám baže nehodí, když vás při tom někdo přistihne tam nebo TAM.
 kopidlno 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 20:16:30)
dokonce dvě odpovědi na moji nevinnou poznámku, hmm, pokud si pamatuju, tak jsem se nedočkala od tebe nikdy žádné odpovědi, na svůj dotaz, škoda
 kopidlno 


Re: Lzive? Na to experti cochrane ma nasledujici nazor 

(31.1.2009 20:22:09)
nikoho nestraším kili. Jsem jen na skok, ale zdá se, že tu zrovna není nikdo, kdo by se s tebou chtěl bavit, tak šiješ do kohokoli. Musím běžet, neboť je mým nemocným dětem třeba pečující matku, nikoli člověka rozčíleného tebou a tvými na moji adresu rozhodně nevybíravými invektivy~o~
 UF 
  • 

Naivni důvody :-) 

(31.1.2009 17:41:20)
Ad 1. Existuje negativní revezr, který lékaři kryje záda jako nic jiného, právo odmítnout navrhovanou léčbu
má každý, prostě se to sepíše na papír, že pacient-
ka byla poučena o roziku komplikací až riziku úmrtí
plodu, bla, bla, bla...
Ad 2. No já nevím, nedělala jsem sice na gyndě, ale na
jiném odd., ale náklady a léky byla dosti hlídaná
položka, existoval tzv. pozitivní list - tj. list
nejlevnějších léků s prokázanou účinností, které se
povinně předepisovaly, pokud chtěl doktor napsat
něco jiného, schvaloval to primář. Dražší léky,
které pacienti užívali a jež nesouvisely s hospita-
lizací si museli nostit do nemocnice z domu.
Jesti někde bují lobbing farmafirem, tak v ambu-
lantní sféře, kde doktor prostě předepíše lék, za
který pacient zaplatí nehorázný doplatek v lékárně / z toho jde zisk firmě/ ačkoliv existuje alternativní lék, který je srovnatelně účinný a bez doplatku.
 Cow :-) 


Re: Naivni důvody :-) 

(31.1.2009 17:48:37)
UF...ad farmafirmy....myslím si, že tak to je, jak píšete.
Jinak bych si nemohla vysvětlit, když mi volala sestra Jana v alergoambulanciv rámci dětského oddělení, že je tam právě dealer tenaten a že bude do půl hodiny u nás v privátě a že dneska dostala deštník~;) a já ho za půl hoďku dostala taky.
Ona ve státním a já v soukromém.
 UF 
  • 

Re: Naivni důvody :-) 

(31.1.2009 18:22:42)
Jo, a ještě byl podobný fígl v ambulanci : tzv. účast na firemním výzkumu. Za to, že doktor vyplnil letáček se třemi otázkami pro firmu: tlak před léčbou, tlak po léčbě, snášenlivost apodob. dostal defacto na ruku 300 Kč za pacienta - podotýkám, že vyplnění toho papíru trvalo asi tak 30 sekund, a odměna se týkala údajné práce na hodnocení studie zaměřené na účinnost nového léku.
Takže čím více pacientů na novém léku a čím více těch vyplněných letáčků - tím více peněz.
 cizinka1 


Re: Naivni důvody :-) 

(31.1.2009 17:58:53)
UF, ja vim, ze existuje negativni revers. Problem je, ze spousta lekaru nejsou si jisti, jestli je chrani dostatecne. Bys se divila jak vasnivou debatu jsem vedla na Zdravotnickych novinach zrovna i s Kilim. Prizrak postrach - precedent, kdyz lekar byl odsouzen po sikovne sepsanym reverzu, se nenasel. Nekdo si ho matne vzpominal, nekdo ostudne se vzpominal kauzu se sterilizovanymi Romkami (trapny trapny trapny), ale dukaz nepredlozil.

A dalsi vec je, kolik pacientu to vedi, a aktivne se zajimaji. Staci slova: "vyvolat, protoze miminko muze umrit, vzdyt nechcete zabit svoje dite", a vetsina poslechne...

Je to fakt veci kultury a vzajemne duvery a ucty.

O moznych formach korupce tady se mluvilo v jinych prispevcich, abych se neopakovala.
 UF 
  • 

A co z druhé strany? 

(31.1.2009 18:13:37)
No, jestli-je to tak, jak říkaš, tak by nemocnice měla mít zájem na provedení maximálního počtu sekcí. Pak mi ovšem není jasné, proč je tedy tak problematické "povolit" u nás tzv. císařský řez na přání s tím, že by si ho žena i sama platila. Byl by to přece zisk pro nemocnici. Přesto je nemalá skupina žen, které by k SC měly důvod i objektivní, přesto chodí od čerta k ďáblu a shání porodníka, který by ho udělal. To jen tak na okraj, že existuje i protipol fanynek zcela přirozeného porodu, jejichž krajní variantou jsou ženy rodící doma.
Myslím, že Tvoje podezírání lékařů z ryze zištných důvodů
je už trochu paranoidní. Řekla bych spíše, že náš systém je dost rigidní v přizpůsobování se moderním požadavkům žen na obě strany, přesto sleduji stále pokroky kupředu.
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 18:25:00)
UF, abych zacitovala svoji oblibenou Henci Goer: fakt, ze jsem paranoidni, jeste neznamena, ze nekdo na mne skutecne neciha~t~~t~~t~

Jestli vazne, tak vetsina porodnic opravdu kvuli cisarskym rezum se hadaji s pojistovnami: protoze neustale je jich prilis moc...

No a ty duvody, proc cisar na prani je problematicky. (Jestli se ptas osobne mne, ja jsem pro legalizaci kvuli 1)legalni moznosti za CS si priplatit. Ted se kona za uplatek, z fingovane lekarske indikace, a fakticky je to podvod pro pojistovnu. Zena navic plati, ale nema zadnou jistotu. 2) je to jedina legalni moznost, jak zenu pred takovym rozhodnutim objektivne informovat ne jen o vyhodech, ale i rizikach, pripadne nabidnout alternativni psychoterapeuticke reseni.

Ale proc je kladen odpor proti legalizaci nepotlacitelne praxe:

1) duvody ideologicke. Pocet CS je reprezentativni, vec mezinarodniho srovnani. Proto ty fanatictejsi cast G-P spolecnosti je proti vsemu, co by zvysilo procento CS.

2) Duvody zistne. Korupcni jednani je pro lekare, provadejici CS na prani vyhodnejsi. Misto platbe nemocnici, dostavaji penize do kapsy v obalce oni.

Logicky, ze?

 olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 18:41:37)
TAk to mi teĎ není jasné, Ty jsi psala, že SC je 2,5x dražší než normální porod. Měl to být argument pro to, aby lékaři měli zájem na "komplikovanějších" porodech - teď jak píšeš, jejich počet chTějí snížit.
Tak mi tedy řekni, o kolik je dražší porod s 1 tabletou prostaglandinu - o cenu té jedné tablety, která není nijak závratná? Mimochodem, počet indukovaných porodů je také sledován a vykazován v profilech porodnice a tudíž i srovnáván. Zde to už jako není prestižní záležitost?
S uplácením za SC si tedy nejsem vůbec jistá, v dnešní době všeobecné nedůvěry a mnohdy až nenávisti k lékařům by se určitě minimálně 1 žena obrátila na soud, zatím jsem nezaregistrovala ani jeden takový případ, a že si lidé stěžují a žalují lékaře za kde co...
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 18:48:53)
Olgo,

Vzdyt zivot a zajmy nejsou jednoduche jak placka. Ano, jsou ruzne zajmy: vedeni GP spolecnosti, ktera prezentuje vysledky na mezinarodni urovni ma zajem bojovat se stoupajicim strachem z porodu tak, ze nezadouci praxi proste zakazuje. Dalsi pochopitelny zajem snizovat pocet CS je od pojistoven.

Protichudne zajmy maji lekare, kteri delaji CS za uplatek. Ten ovsem muze velice dobre se pokryt i s nechuti k legalizaci CS na prani, takze jsou na jedno s vedenim GPS.

Protichudne zajmy maji i farmaceuticke firmy. Vyvolany porod s amniotomii a oxytocinem se skonci pravdepodobneji s epiduralem, ale take i s CS. CS neni primy cil, ale nechteny dusledek.

Co se tyka korupce, zena, ktera silene se boji porodu, sveho uplaceneho lekare neuda. Je rada, ze je alespon nekdo, s kym se da domluvit. Zalovat muzete, kdyz od vas nekdo bere uplatek za neco, na co mate legalni narok. Je blbost zalovat nekoho za to, ze vam pomaha podvadet pojistovnu.
 olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 18:59:04)
Hmmm, tak tady si myslím, že už ses dostala za hranici racionality. Takže lékaři na komlikovaných porodech obecně zájem nemají, až na několik zvrhlíků, kteří si mastí kapsy. Firmy mají jako zájem na co největším použití epidurálu, který dnes větší nemocnice mají v nabídce standartně - když si přečteš profily porodnic, většinou uvádí, že epidurál poskytují na žádost, ale AKTIVNĚ nenabízí. Myslím, že by tedy nebylo od věci doporučit farmafirmám nějakou mediální masáž na budouucí maminky - něco jako: "CHcete si užít porod? NEchcete mít bolesti? Volte epidurál! Varování:Předem konzultujte s lékařem." :-)) Myslím, že by to vpohodě prošlo - asi jako reklamy na nepovinná očkování a umělou výživu :-).
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 19:05:29)
Olgo, ja jsem nepsala, ze nekdo z lekaru ma zajem o komplikovany porod, ovsem spousta z nich ma zajem si vydelat. At formou uplatku, nebo nadmernou aplikaci jistych vyrobku firem. Komplikace jsou nechteny vysledek, ne cil sam od sobe.

Asi tu reklamu porodnic jsi prohlizela spatne: totiz spousta z nich pise, ze epidural nabizi i bez indikace. Pak je jeste jisty spor mezi porodnikami a anesteziologami. Anesteziologove vydelavaji radi, ale spouste porodniku tohle se nelibi, protoze jim pribyva klestovych porodu.

Ty jsi nevsilma medialni masazi? Vychazi dost intensivne od pana Parizka, ktery epidural aktivne propaguje. A i zafixovala jsem posledni rok dalsich nekolika lekaru, kteri propagovaly epidural jako celkem neskodnou praxi. (Aby nebylo nedorozumeni, ja nejsem proti epiduralu jako nabizene sluzbe, vadi mi, kdyz se propaguje bez uvedeni rizik).
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 19:13:30)
jeste k tomu epiduralu. Kolik ceho se da brat, zalezi i na velikosti koryta, ze. Takze spousta porodnic epidural nabizi, ale casto klientky ho nedostanou, protoze neni volny anestezeolog, je zamestnany nekde jinde. Takze lakani epiduralem dost casto je takovy maly podvod na klientky... Ale neni to tim, zeby nebyl zajem si vydelat, je tim, ze neni volna pracovni sila a penize. Jako nahrada se poskytuji jine levnejsi, ale take neco stojici a nejake farmaceuticke firmy obohacujici analgetika.
 Raďulka 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 19:21:52)
Přesně tak, v malých porodnicích ho v noci často nepíchnou, protože tam není zrovna anesteziolog, který je u akutní operace jinde. A to že přijde za hodinu je často rodičce k prdu ~;(( Pak jim PA i lékař tedy tvrdí, že už je na epi pozdě, že už by nezabral ~a~
 olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 19:49:18)
Takže o co Ti vlastně jde? Jestli jsem to pochopila, máš pocit, že porodníci nadbytečně indikují léky a mají z toho osobní profit? A co můžou indikovat - prostaglandin, oxytocin, analgetika, ergotamin, celkovou anestezii a epidurál? Nějak mi to nesedne - na to oddělení - nevím, jestli jsi dělala ve špitále, ale většinou to bývá tak, že konci roku se "maká zadara", tj. odkládají se plánované operace, pojišťovna neproplácí. Zisk by v takovém případě mohli vykazovat pouze jednotlivci, nikoliv špitál, a věř mi, že ten si náklady hlídá - alespoň dobrý špitál a "překročení" poznáš na výplatní pásce. Podle mě je mnohem lukrativnější ambulantní sféra - hormon. antikoncepce apodob. Navíc si myslím, že rozvaha, zda podat to či ono, zda udělat SC či ne je mnohdy čistě subjektivní. jeden doktor Ti řekne to, druhý něco jiného a špatně se to posuzuje, oba mohou mít pravdu - až po bitvě je každý generál. Když umře děcko při domácím porodu budou "na koni" porodníci a budou poukazovat na to, jak je to nebezpečné, když umře ve špitále bude na koni paní Štromerová a spol. a bude říkat, jak by se to nestalo, kdyby žena rodila uvolněně a bez nátlaku lékařů.
Statisticky je zjištěno, že nejvíce SC se děje v pracovní době, kdy je "lehce dosažitelný".
Ale nezdá se mi, že by porodníci uvažovali takto: "Tak tady té paní dáme prostaglandin a dostanu tričko,
když bude mít epidurál bude to sako.. úchylný ne?
Je fakt, že každý doktor, je rád, když je děcko už už na světě a nemá nervy " čekat" jako by čekaly PA, jak říká moje známá - gynekoložka - dokud není děcko venku nemáš klid... Ale obviňovat kohokoliv z takové jakési prokorumpovanosti?? Koneckonců, i PA - příznivkyně domácích porodů si chtějí vydělat a chtějí se tím živit, ne? Že by jim šlo jen o obecné blaho žen a "napravení" prohnilohého českého porodnictví se mi nezdá... Také mohou být obviněny, že používají zastrašování a pomluvy, aby dosáhly svého a mohly vykonávat své svobodné povolání ...
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 20:38:35)
Olgo, toho, co se pouziva v porodnictvi je hodne vice, treba leky regulujici tlak, ktery doprovazi epidural, leky potrebny pri operacnich vykonech a t.d. Ja vim, ze jsou "stropy" od pojistoven, ale je take zajem ho dosahnout, ze jo. Koryto je tak velke, jake je, ale nenechava se prazne. A pak jsou zajmy individualnich dr., ze jo, kteri nemusi byt ve zhode se zajmem spitalu.

O co mi jde? jen polemizuji s naivnim prohlasenim UF, ze pri vyvolani porodu nikdo nemuze prosazovat neci jiny zajem, nez matky a ditete:) Pravni alibizmus je nejsnadsi vysvetleni pro stoupajici trend vyvolanych porodu, kdyz vyhody vyvolavaneho porodu je velice kontraversni zalezitost. Netvrdila bych, ze je nutne, aby kazde naduzivani leku musi byt spojene s jakousi zakernou ziskuchtivosti. Ale masaz "skolicich" firem a jejich dealeru, ma jiste vliv. At si myslime cokoliv, procento porodnickych intervenci stoupa, obzvlast vyvolanych porodu.

Jasne, ze i PA maji zajmy. Jeden bod, posilujici duveru je, ze ony leky podavat nesmeji. (Jen v kritickych pripadech, behem prevozu do nemocnice)
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 21:52:33)
No, já Ti to řeknu asi tak, dělali jakýsi výzkum, a zjistili, že v souburu 100 stejných lidí s nachlazením diagnostikovali plicní lékaři zápal plic 7x častěji, než lékaři jiných oborů. Řekla bych, že dnes nadužívání léků /třeba u antibiotik obecně se uvádí, že až 80% je indikováno zbytečně/ souvisí spíše se zaměřením lékaře a s nutkáním řešit i málo pravděpodobnou situaci, co kdyby...
Neviděla bych v našem porodnictví nějaké snahy někomu škodit, a v dnešní době nárůstu porodnosti asi ani snahu dodržovat limity .. Je pravda, že oddělění má snahu držet určitou obloženost, takže se prostě někdy přijmou i případy, které by jinak šli domů a že ambulance má limit na léky - takže dle situace buď píše každý "prd" nebo nepíše skoro vůbec nic ... je to špatně, ale to je problémem našich zákonodárců a myslím, že máme co dělat ještě 20 let. Je pravda, že firmy ambulantní lékaře "uplácí" , aby z X-léků vybrali právě ten jejich...
Ale, že by teda někdo podával lék někomu, kdo ho nepotřebuje, to se mi nezdá.
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 21:58:56)
Olgo, co se tyka prvniho odstavce plne souhlasim, to je prave to, cemu rikam pravni alibizmus.

Co se tyka zkorumpovanosti ci vydelacnich taktik - moje zkusenosti jsou spise jine, a verila bych spise zdravotnikum, ze dealeri obchazeji nemocnice stejne intensivne, jako ambulantni lekare. Ale neni v ramci moznosti internetove diskuse tohle dokazat. Je to spise prace pro dobreho investigativniho novinare. Ale je jich zatim jako safranu...
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:10:25)
Jasně, že obchází, mají to v popisu práce /dealeři/.
Jenže řadový doktor na oddělení /alespoň ve špitále, kde jsem dělala já/ vůbec neměl vliv na to, co za léky bude předepisovat. Za ekonomiku odd. zodpovídal primář a vždycky byla tendence šetřit.. Primář se zodpovídal vedení nemocnice, nemocnice objednávala nejlevnější generika.. Podle mě taková "tlačenka" má vliv tam, kde to "zacáluje" pacient z vlastní kapsy a ne tam, kde by tratilo oddělění, potažmo špitál..
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:20:19)
Olgo,

No a co, kdyz se objednavaji ty leky z nejvyhodnejsi nabidky - neni snad zajem je zpotrebovat? Ktera nemocnice je tak soukroma, zeby reditel byl by vazne nezkorumpovatelny?

Podivej, ja nikde nepsala, ze jde vzdy o nejaky zakerny uvedomely zajem, treba u tech radovych lekaru. Jde o ovlivnenost - jako odbornik je ovlivneny svymi znalostmi, a zacina podchycovat a resit stale mensi mouchy, podobne funguje i skoleni od firem. Staci vedomi, ze tady moznost je pro leky sahnout... Je to kdyz kucharka vyzkousi novy mixer, ktery si koupila pro zvlast narocne prace, pak zacina ho pouzivat i pro bezne cinnosti, ktere ji nikdy neobtezovaly. Clovek je ovlivnitelny na nepocet zpusobu.
 kili 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:24:57)
krom tuším 27 nemocnic, které jsou zřízeny státem, jsou všechny nemocnice nestátními zdravotnickými zařízeními.
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:29:41)
Kili, jako ze jsou akcionarske spolecnosti, ve kterych jediny akcionar je kraj~;)?? Fakt duvod brat ohled na penize akcionare~t~
 kili 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:34:47)
nevíte o věci zhola nic, jak je zřejmé i z toho, co podsouváte jako motivace k medikacím a/nebo indikacím výkonů. Vaše náhledy na věc jsou spekulativní.
 olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:34:43)
A co z toho plyne? Já jsem dělala, ve špitále, který byl nejprve státní, pak krajský, teĎ ho má pronajata s.r.o. firma - a cekově to jde od 10 k 5 .. trend je stále stejný, vysoká fluktuace, nedostatek personálu a platy nízké... žádné zlepšení nepozoruji. Nicméně je pravda, že
primáře teď drbou, když překročí limit na léky o stovku a pak uspořádjí honosný ples za 8 milionů...
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:43:10)
Olgo, no vidis.

Kili, ja radeji vecne argumenty, na ktere by se dalo odpovedet. Ale od tebe temer nikdy je se nedockam.
 kili 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:50:29)
Váš problém je, že chcete vyvracet, nikoli potvrzovat - Vy si umanete, že indikace výkonů a medikace jsou motivovány korupcí a chcete, abych to vyvrátil. Těžko Vám tu mohu dávat lekce z financování a hospodaření nemocnic a vysvětlovat standardní postupy a logistiku nákupů nejen léků.
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:00:53)
Kili, a proc ne? Pokud mas dojem, ze system neni zkorumpovatelny, predloz svoje argumenty. Ja predlozim svy, proc si myslim, ze je.

No a dalsi vec, jak sam vysvetlujes stopupajici trend indukovanych porodu? Ve svetle objektivnich dat, ze je to praxe bez zadneho prinosu?
 kili 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:08:27)
- představovat zde strukturu systému není možné ani časově, ani prostorově

- nejsem kompetentní něco takového vysvětlovat
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:14:04)
Kili,

Aha. Kdyz nechces o tom se bavit, tak se nebav.

Take si myslim, ze nejsi kompetentni se vyjadrovat o porodnickych tematech. ~R^
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:17:36)
Já nerozlišuji ambulance soukromé a nemocniční, vím, že dealeři lobbují v obou typech podobně - já rozlišuji ambulance jako takové a lůžková oddělení, kde si myslím, že ten vliv je minimální, takže tvrdit, že porodníci aplikují prostaglandiny, aby z toho něco měli mi přijde jako nesmysl..
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:00:15)
A ještě k tomu, že stoupá % vyvolávaných porodů -
taky stopá průměrný věk matek při porodu a tím pádem i důvodů, které by k této potřebě mohly vést - hypertenze v těhotenství, preeklamsie, getační diabety atd.. navíc jsou to věci, které se dnes sledují v rámci těhotenského screeningu - takže těch záchytů je poměrně hodně ..
I toto je třeba vzít v potaz, proč stoupá počet vyvolaných porodů..
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:12:24)
Olgo, ten prumerny vek stoupa pouze ve vychodni Evrope, v Zapadni je jiz delsi dobe stabilizovan. Procento vyvolavanych porodu ovsem stoupa i tam.

Navic, z beznych vypovedi zen je zrejme, ze ani v CR indukce casto nebyva spojena s nejakou zavaznou komplikaci.
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:22:11)
Tak to si tedy neumím vysvětlt už vůbec. A jak to tedy zdůvodní tu indukci? V každé propouštěcí zprávě má být přece průběh porodu, a tam musí být indukce pro to a to..
Už proto, že chodí kontroly z pojišťoven a ty prostě péči, která není /dle dokumentace/ indikována, prostě neplatí ..
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:27:36)
Olgo, je pro mne zahada, jak se vysvetluje indukce u programovych porodu: vim, ze se tato sluzba existuje a praktikuje.

Ale takovou indukci par dni po terminu vysvetli elegantne (vek matky, nejaky ten infarkt v placente, a pod.) Vtip je v tom, ze dite zacina se drat na svet, kdyz mu jiz neni dobre, a neni mu dobre prave kvuli tomu starnuti placenty. Ty znameni se objevuji, jsou UTV zachytitelny. Je tam malinkata moznost, ze miminko spacha sebevrazdu, a se nenarodi. Ale vetsinou se narodi, staci pockat. No a hledac mouch najde tu svou, a bude indikace k indukci:)
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:27:52)
Olgo, můj první prod po naprosto fyziologickém těhotenství, domluvená "protekce" u kamaráda gynekologa, který mi řekl, že jede na víkend pryč, takže porod vyvoláme v pátek, tedy dnes, šíleně mi stoupnul tlak z té úzkosti, kteoru jsem já tenkrát nepoučená blbka a důvěřivka zatlačila a nechala se zmanipulovat...vyskočila jsem na kozu a prostin se, dirupce tam, epioxy, nástřih, tlak na fundus a bylo to, včetně postraumatické reakce pro mne...o kolik myslíš, že by byl levnější fyziologický porod, kdyby mne zklidnil a řekl, že vše bude ok i bez něj, Tolik jsem oněj zase neusilovala...chápeš? Mixer byl prostě po ruce. Vůbec mne nepoučil o rizicích jakéhokoliv zákroku, který provedl a ve finále jsem se ještě s personálem porvala o své dítě, protože "tady se po epidurálu, mamčo, chodí mimčo vyspat na novorozenecké..." Chápeš? Jenom tohle, kdyby mi řekl dopředu, tak bych ei odmítla, ačkoliv jsem byla úplně blbá, dle Kiliho hesla: důvěřuj svému lékaři...

Nemyslím si, že gynekolog chtěl na mém porodu vydělat, ale prostě ho chtěl mít pod kontrolou...
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:43:35)
No, jasně, ale to byl psíše problém komunikace mezi Vámi, ne? Defacto indukce byla jakože provedena na žádost rodičky, vím, že se to tak někde dělá, třeba, když manžel chce být u porodu a pracuje v cizině, tak se domluví termín dopředu.
O komunikaci jako takové jsme přece nemluvili, jasně, že je co zlepšovat, spíše šlo o to, že cizinka má dojem, že indukce lékaři dávají jaksi z plezíru..pro nic..pokud ne pro peníze od firmy :-).
Jasně, že chce mít gynekolog porod pod kontrolou, už viděl porody, které se nevyvedly, on defacto "ručí" za to, že dítě se narodí živé - nesmí udělat chybu - je právně zodpovědný, to ho podle mě tlačí, že chce "standartní" porod akorát a má tendenci korigovat vše, co mu do schematu nezapadá.. Když se mu zdá pomalý, chce ho urchlit, když se mu zdá těhotenství dlouhé, indujuje...
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:48:36)
Olgo, dolozis to prosim nejakym mym citatem: "že cizinka má dojem, že indukce lékaři dávají jaksi z plezíru..pro nic."? Fakt miluji, kdyz mi lidi prisivaji nevyrcene nazory.

No a jak se prokazuji takove domluvene vyvolavany porody, podle tebe? Manzelem v cizine jako indikaci~g~?
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:00:51)
To opravdu nevím, typla bych si, že se napíše : provedena indukce na žádost pacientky, asi tak jako, když si žena zažádá o epidurál, má-li ho kdo píchnout, dostane ho.
No a co se toho týče, já myslela, že o tom "skrytém" motivu farmakologické intervence je celá tahle diskuse :-). Já nevím, kdo tady neustále rozváděl, že lékaři jsou masírování dealery a tak neustále ovlivňováni, a že někteří z toho mají finanční profit... Ano děje se to,
někteří lékaři opravdu vydělávají na preskripci určitých preparátů slušné peníze .. ale zrovna v případě indukcí porodu si myslím, že je to jaksi mimo..
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:02:34)
Olgo, proc zrovna u indukci jsem mimo?

A zmasirovanost, ovlivnenost, a jine formy jemne korupce neni "z pleziru" ani "pro nic".
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:27:44)
Protože mnohé gyn-por. kliniky neměli a nemají ani na to, aby po SC prováděli miniheparinizaci...
Navíc, když se přepočte počet inducí na jednoho lékaře v porodnici, tak se to prostě nemůže rentovat ...
Podle mě maximálně jednotlivec, těžko systémový tlak..
A nějak si to nedovedu představit, jak by taková nadbytečná indukce probíhala... To jako v poradně řeknou mamince 38+6: "Všechno je OK, ale raději to induknem?"
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:31:30)
Olgo, víš co, pročítej si tady někdy diskuze podle narození tak měsíc před porodem, jak se bez přípravy, poučení, bez indukce provádějí hamiltonovy hmaty...proč? Podívej se, jaká je politika při přeplnosti porodnic, kdy a za jakých podmínek se indukuje. Čti si tady na rodině o otm, jakému tlaku rodičky podléhají a pak možná porozumíš...
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:39:06)
Jasně, ale podívej se na to z druhé strany .. 1 doktor na službě, běží 6 porodů - dovedeš si vůbec představit, pod jakým tlakem ty lidi ve špitále dělají? To, co momentálně naše nemocnice potřebují, je navýšit stavy personálu, navýšit platy a v porodnictví bych se klonila i k ambulantním porodům a možnosti vlastní PA.. Porody doma osobně neschvaluji, dle mého příliš velký risk - a stav naší RZP ne zrovna ideální, zlepšení zde bude rvat dlouho, ale první dva kroky by podle mě šli zrealizovat při dobré vůli dobře..
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:42:59)
Olgo, pri tvem popisu (zcela realistickym) soucasnych podminek prace v G-P oddelenich, postreh o prilis velkem risku porodu doma mne rozesmal~t~ Nic ve zlem, ale stereotypy jsou silne i u lidi, kteri maji realisticky nahled.
 olga 
  • 

Pro cizinku a FRidu 

(31.1.2009 23:58:32)
Miniheparinizace, někdo už odpověděl, jinak prevence trombembolické nemoci..
Indukce po termínu, zde je problém standartu - porodníci nejsou jednotni v tom, kolik za je ještě bezpečné - takže někde nechávají 10, někde i 14 dní, a někde hold ty 4...
Porody doma - cizinko, kolik lidí jsi viděla zemřít?
Já už dost, věř mi, že není se čemu smát. Vybavení ani proškolení PA pro porody doma, ani vybavení našich sanit a proškolení záchranářů, ani personální pomínky v porodnicích podle mě neumožňují v této době zavedení porodů doma - podle mě potřebujeme ještě minimálně 10 let..
Dobrou noc..
 Grainne 


Re: Pro cizinku a FRidu 

(1.2.2009 0:03:48)
Olgo, kolik je "dost", jaké byly příčiny, o jaké porody šlo a v jakých souvislostech to bylo?

Viděla jsem v tomto ohledu taky dost, ale takových zdokumentovaných případů je minimum.

Předpokládám, že odpovíš na otázky, jinak to je opravdu nehorázné plácnutí do vody a to, čemu se říká "nevymáchaná ústa". To jsem velice slušná osoba v tuto chvíli.
 cizinka1 


Re: Pro cizinku a FRidu 

(1.2.2009 0:04:07)
Olgo, ja jsem i s ditetem temer zkonala v ceske porodnici jeste pred baby boomem, takze mne takove vyhruzky neberou. Zkonat jde vsude, a nic neni bez rizika, jde jen o vypocitani pravdepodobnosti.

A ty porody doma v Evrope - mimo Nizozemi a Severni Anglii a Wales take se zacaly vracet si v podobnych podminkach. Naopak dnes komunikacni a transportni moznosti jsou lepsi, nez pred 20 let v Nemecku.

No dobre, ale co s tim Heparinem? V cim je problem?

 cizinka1 


Re: Pro cizinku a FRidu 

(1.2.2009 10:36:47)
Olgo, jeste k tve domnence:

"Indukce po termínu, zde je problém standartu - porodníci nejsou jednotni v tom, kolik za je ještě bezpečné - takže někde nechávají 10, někde i 14 dní, a někde hold ty 4..."

A podle ceho pak standard se stanovi? Mel by podle vedeckych dukazu. Ty ale poukazuji, ze vyvolavani porodu v tomhle intervalu nema zadny absolutni zisk (cili nevyvolani nema absolutni riziko)- viz odkazy na metaanalyzy Cochrane pro kiliho v teto diskusi. Existuje pouze pravni otazka, a nutnost seznamit rodice s faktem, ze dite muze umrit po vyvolavani s priblizne stejnou pravdepodobnosti jako bez vyvolavani, jen z jinych duvodu. A nikdo neni dostatecne prorok, aby rekl, jak to s nim bude, jakoz i hodnoceni znamek bliziciho se porodu a znamek starnuti delohy jsou nedostatecne presne a dokonale. A pak nechat rozhodnuti na nej.

Kdyz nejaka klinika stanovi jako standard, ze vyvolame 4 dni po terminu - nestoji za takovou politikou nahodou dar od vyrobcu Prostinu a jinych hormonalnich stimulantu? Nemusi nutne stat, ale velice pravdepodobne muze.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:44:46)
Olgo, souhlasím s podporou porodních domů, s podporou služeb PA, dokonce i s podprou porodů doma, ale nesouhlasím s první polovinou Tvého příspěvku. Ano, dovedu si představit jednoho doktora a 6 porodů a dovedu si představit, jak se stará o jeden z těch 6 protože ten může být patologický, ale pokud nebude zbytečně zasahovat nevyžádanými intervencemi do těch dalších pěti, tak je zvládnou PA samy, nebo je zvládnou duly, které si rodičky přivedou, anebo je zvládnou i ženy samy, jak se někdy v osvícených porodnicích děje...je to jen o změně v systému a to jak na straně poskytovatele služby (umožnit klientům sebevědomý přístup k porodu), tak na steně klientů (informacemi podorovat jejich sebevědomí a sebeúctu)...a ne jako včerejší diskuze s jednou údajnou studentkou PA zde, která bez naprosté sebereflexe nebyla schpna pochpit, jak strach z jejícho vlastního porodu ovlivňuje její práci...
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:40:26)
Olgo, kolem 20 procent indukovanych porodu v bezne nemocnici mi se nezda malo. Ale ano, je mozny, ze to je vec "individualniho" nazoru.

Na coze nemaji g-p oddeleni po CS jsem nepochopila. No ano, oni nemaji na hodne co, ale to neznamena, ze system neni zkorumpovany nebo zkorumpovatelna. Korupce ve zdravotnictvi je bezna v zemich chudsich nez je CR.

Ke zbytku, Frida odpovedela. Bezne je i zduvodneni v patek, 2-4 dni po terminu. "Pokud pres vikend neporodite, v pondeli rodime". No a zeny nastoupi v pondeli... Bez duvodu. V karte se neco napise.
 Cow :-) 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:49:12)
Cizinko...jedná se o podávání velmi malých dávek Heparinu, aby se po operaci nesrážela krev. /subcutálně/
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:50:53)
Crowko, diky. O tom opravdu nic nevim, a nemuzu se vyjadrit. Je heparin nejak obzvlast drahy?
 Cow :-) 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:53:54)
Cizinko, to já fakt nevím, třeba nám to někdo z přítomných lékařů řekne.
Krom Heparinu jsou to ještě ostatní pomůcky k aplikaci, ale to by měly být malé položky. Roli bude hrát cena za Heparin.
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(1.2.2009 0:02:54)
Heparin ani ne, ale fraxipariny /nízkomolekulární hepariny/s bezpečným profilem, co se týče pooperačního krvácení... to si piš, že je to drahé.. heparin jako takový se dnes pooperačně spíše nedoporučuje..
Ale teĎ už dobrou noc..
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: A co z druhé strany? 

(1.2.2009 0:06:57)
Olgo, jestli ještě nakoukneš, víš, jak gynekologové zacházejí s přesným datem opolodnění, pokud jej matka zná? Nijak, bagatelizují jej a vycházejí pouze ze svého "kolečka" anebo z UTZ...takže, ty termíny porodu jsou tak neskutečně nepřesné, stejně jako ta přenášení. Chtělo by to více důvěřovat ženám a podpořit je při fyziologickém těhotensví ve schopnost sama poznat, že se porod blíží...znám mnoho žen, které to zcela instinktivně vnímají.

mmch se situací kolem porodů doma s tebou zásadně nesouhlasím, ačkoliv jsi vzdělaná a otevřená žena, chtělo by sto ještě v této problematice se trochu vzdělat...
 Cow :-) 


Re: A co z druhé strany? 

(1.2.2009 0:09:55)
Olgo, tak to jsem ráda, že na Clexan po mé třetí sekci ještě bylo.
Stejně tak u druhé sekce a u té první to byl Heparin-rok 91.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:03:24)
Olgo, a když to propojíme, tak myslím, že dealer prostinu může mít akorát velkou radost z vyděšené a neinformované rodičky...spojené nádoby.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 22:52:17)
Ano, byl to problém komunikace mezi námi, protože jsem myslela, že dostávám informace, které jsem nedostávala...chápeš? Myslím si, že porod je více o psychice, než-li o fyziologii a o tom by měli být lékaři školeni, aby vnímali klienta jako klienta a jako partnera. nebyla jsem dostatečně poučena, nebyla jsem vůbec poučena a to jsem zdravotník.

Ano, je to jenom lékařů strach a úzkost, která je ze značné míry vede k nevyžádaným a škodlivým intervencím.

 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:05:55)
Porod je o psychice a není, je také o tom, aby se narodilo zdravé a živé dítě - a někdy na to nestačí ani superoptimistická psychika...
Říkáš, že jsi nebyla poučena... nevím, kdy to bylo, ale dnes je tolik informací - knihy, internet, předporodní kurzy... O čem jsi konkrétně nebyla poučena? O tom, že Ti ten porod vyvolá, aby byl u toho...? To se mi ani nechce zdát..
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:10:22)
nebyla jsem poučená o negativních dopadech programovaného porodu, kdybych byla, nerozhodla bych se pro něj, nebyla jsem poučena o tom, že nástřih dělají rutinně, odmítla bych, nebyla jsem oučena o tom, že tlak na fundus je zakázaná praktika (to nevím, jak bych se bránila), nebyla jsem poučena o tom, že novorozence ze zvyku po epidurálu separují...jinak jsem samozřejmě informace z běžných kurzů a knih měla, z internetu ne, bohužel, to je mi moc a moc líto...Prostě jsem naivně důvěřovala svému lékaři, že intervence, které provádí jsou opodstatněné...nebyly.
 Olga 
  • 

Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 23:23:17)
Tak na to nevím, co napsat... dneska se dělají porodní plány, tak to snad je s tou komunikací trchu lepší...
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 18:55:28)
Co se tyka ceny leku: prostaglandiny jsou (nebo nedavno byvaly) pomerny drahy lek, podpurny oxytocin je velice levny. Kazdopadne, jejich pouziti prinasi zisk FF, nepouziti neprinasi. Epidural, o hodne pravdepodobnejsi pri vyvolavanym porodu je velice drahy: soukroma anesteziologicka firma za nej si uctuje 5000 kc. Ten od pojistovny asi bude levnejsi, ale v ramci tisic.
 cizinka1 


Re: A co z druhé strany? 

(31.1.2009 18:41:38)
ten bod 2) proc by CS na prani mel, podle mne byt legalni, zformulovala jsem blbe. Takze oprava:

Legalizace CS na prani je jedina moznost, jak zavest plosnou a rutinnou povinnost informovat nejen o vyhodech ale i o rizicich planovaneho CS, a nabidnout alternativu psychoterapie.

Tak.
 Luky.Huky 


Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 0:17:24)
Myslím, že to zní hezky, ale je vidět, že pisatelka zatím děti nemá. Nechci, aby to brala jako kritiku, ale chtěla zkušenosti, tak přispěju svou troškou do mlýna. Bylo by krásné rodit podle jejího článku, jenže...
1. Léky tišící bolest při porodu - při druhém dítěti mi začaly první kontrakce v pátek odpoledne, Niki se narodila v pondělí navečer. 28 hodin křížových bolestí (posledních 10 hodin po necelých dvou minutách - miminko nesestupovalo a neotvírala jsem se)- epidural mi úžasně pomohl - díky němu jsem cítila 2 hodiny jen kontrakce a ne bolesti, tím jsem do sebe dostala novou energii, díky které se mi nakonec povedlo porodit.
2. Natržení hráze - nemůžu říct, že by se Niki drala na svět nějak příliš rychle (viz bod 1.) - ale šla ramínky napříč a roztrhla mě tak, že mě doktor sešíval cca půl hodiny a týden jsem měla "vodovou" dietu (polévky a ochucená mléka), protože mi musel "spravovat" i konečník.
3. Monitorování na lehátku - vzhledem k tomu, jak dlouho porod trval, už jsem o miminko začínala mít strach, takže mi bylo úplně jedno, že i přes ty bolesti musím být na lehátku a nemůžu chodit - v tu chvíli pro mě bylo důležité vědomí, že je beruška v pořádku a srdíčko jí bije jek má, myslím, že to dodá mamince sílu.
4. Zavedení tablety a "píchnutí" vody k urychlení porodu - po oněch 28 hodinách jsem se docela těšila, až tyto zákroky provedou a modlila se, aby se porod urychlil - i za miminko, které bylo hodně hodně dlouho "utiskováno" pravidelnými kontrakcemi.
5. Dirigování jak a kdy tlačit - myslím, že málokterá rodička pozná "tu pravou chvíli" - myslím, že nestačí poslouchat tělo, aspoň já jsem byla za rady PA vděčná.
6. tahání dítěte kleštěmi nebo vak. pumpou - někdy to prostě jinak nejde. Také mi to hrozilo, protože jsem byla naprosto vysílená předchozími kontrakcemi a hlavně křížovými bolestmi...ale nakonec jsme to zvládly obě (myslím, že trochu i strachem z kleští, když o nich doktor začal mluvit ~d~). Někdy taky může mít mimčo potíže, a pokud už je v porodních cestách, císařský řez už nepřipadá v úvahu.
Teda, jsem se rozepsala...to jsem celá já ~o~
Tohle jsou moje zkušenosti - každý člověk je ale originál, i porod zažíváme každá jinak...

P.S. A probírání porodů s přítelem bych odložila až to bude aktuální, aby Ti neutekl - chlapi to holt mají jinak ~;)
 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 0:32:44)
Luky, já si tedy myslím, že je naprosto vyloučené, aby personál věděl lépe než rodička, kdy je třeba tlačit. A že neefektivním tlačením na příkaz se rodička docela slušně odrovná se všemi důsledky, co to může mít.

Situaci, kdy navzdory silné tlačící kontrakci, ještě pan doktor navléká rukavice nebo teprve přichází, takže asistentka řeve "netlačte", asi taky kdekterá rodička zažila.~;)

Vystupuji tu pro zachování šíře poskytované péče, což neznamená, že systém nevrže a že je třeba se z něj podělat.
 Grainne 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 0:40:53)
Libik, to bys žasla, co personál všechno ví.
Já jsem dokonce takový ignorant, který "ignoruje, že má stahy". ~:-D
(Informace PA rozespalému lékaři)
Dodnes vzpomínám, jak jsem "ignorovala" stahy.
 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 0:57:37)
Grainne, on je trochu problém v tom, že značná část ženskejch se tak ztotožnila s představou, že porod nelze "bez dobrých rad" podstoupit, že už vlastně ty pokyny ke tlačení potřebují.
Vyvést z omylu se je pokouší Cizinčina jízda, jenže to dělá z piedestalu "já jediná chytrolína rodící, neomylnou intuicí oplývající", takže nůžky absurdity se bezpečně rozevírají a vede to jen ke srandě na Rodině.

Oslovila jsem tebe, ale nechtěla jsem rejpat do tebe, spíš jsem tě chtěla pozdravit~;)
 Grainne 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 1:32:14)
Jo, jo, Libik, já ti dobře rozumím, jen nevím, jestli by to šlo i jinak, když z druhé strany jsou ženy atakovány hrůzami, co že by se mohlo přihodit, kdyby si dovolily...(myslet vlastní hlavou) - počínaje výhrůžkami o postižení a smrtí dítěte a kriminalizací takového počinu, jakým je vlastní volba, konče.

Já mám pocit, že tu platí ono provařené:"Jak se do lesa volá..."
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 8:36:20)
Libiku, kdyz mne citujes, cituj presne.

1) za prve, sama vis, kolik ti pomohlo pri tretim porodu alespon trochu sebeduvery, kterou jsi pochytila prave od Sylvy a od dalsich zenskych, ktere do kola opakovaly, ze porodit lze.

2) Ja tady nemachruji intuici, ja jen opakuji, ze je metoda v porodnitvi, pri ktere "porodit lze" pro velke procento zen. Nemusi nic vedet do predu, potrebuji pouze povzbuzeni, svobodu, minimalni kontrolu od zkusene PA a odpovidajici pohodlne a bezpecne prostredi. Neporodi vsechny bez zasahu, ale hodne vice nez u Svatulinky, Buduli, samozrejme vice nez ve pracoviste Kiliho a jejich neschopnych ucitelu a ucitelek.

3) Aktivne vedeny porod je neefektivni, po pekla vedouci metoda, pri ktere stoupa neuroticky strach a neduvera zen k sobe. Ne u vsech, ale procentualne je jich stale vice, protoze ta to metoda porodnictvi vede k velkemu a stale vetsimu procentu fyzicke a dusevni traumatizaci.

4) Jsou dalsi metody, ktere doposud jsou efektivni: treba porod s planovanym epiduralem. Kdyz zena si ho voli poucena o specifickych rizicich, ja nemam nic proti. Nekdy epidural muze pomoct zenam, kterym z nejakeho duvodu ztroskotal prirozeny porod. Pak Svatulinky jim skutecne musi opravnene pomoct rizenym tlacenim, a dalsimi vymoznostmi sveho umeni. Tady je prostor na rizeni, to jo.

Ale snazit se neustale kontrolovat a ridit kazdou, vycerpavat je tak, ze samy chteji na kozu a ocekavaji tam pomoc v poloze, kde je velice tezko citit svoje potreby a na nej efektivne reagovat - je chybny pristup.

Je to jasny i pro schvalne nechapave? Melo by byt.

Cekam na ten seznam nadstandardu v Cesku, ktery neni pristupny v Rakousku a Nemecku. Jiz mne jedna polozka napadla: za test na streptokoka zaplatila jsem 10 EURO, proto ze efektivita metody sledovani je prozatim neprokazana. Nicmene, test je bezne dostupny, a ja 10 Euro mam. Je neco co ze skutecne efektivnich pristupu bylo by dostupne pouze v CR? Predved co VIS, ne co se ti zdalo v zachvatu hysterie. A predloz jasne znamky, ze je nekdo z HAMu chce zrusit.
 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 11:14:42)
Cizinko, nahodilý a příjemný písemný vztah k Sylvě, která se jednou rozhodla obrátit se ke mně osobněji a povídat si se mnou tak nějak o všem, skutečně zapřičinil, že jsem přestala být tak vysazená na to, že stoupenkyně domácího porodu znějí namyšleně a arogantně. Jestli mě to pomohlo při třetím porodu, je otázka, interpretuji to tak, pravda, ale faktem je, že i první dvě děti jsem netraumaticky porodila.~;)Kdybych si vzala k srdci ovšem desatero domarodiček(co všechno musí a nesmí být při úspěšném porodu), tak jsem paradoxně neporodila vůbec.
Nadstandartem, který vidím v ohrožení, je soustavná péče gynekologa počas těhotenství(cca 20 vyšetření u zdravé těhotné včetně utz a laboratoří), lékařská péče při porodu včetně péče následné. Prostě to, co je předmětem kritiky domarodiček ~j~

 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 11:24:20)
Libiku, ja nemuzu za to, ze ty nevis co je statisticka pravdepodbnost. Kdyz nekdo to ve skole nepobral, a nepochopi neco, co je i normalnimu diteti jasny, ja mu pomoct vazne nemuzu. Nikdo ti netvrdi, ze jsi neporodila normalne a netraumaticky. Tvrdi, ze jsi mela mensi sanci, coz jasne dokazuji i statisticke vysledky tve porodnice. Respektive, mensi sance maji zeny tam rodici, a zazivaji velice dramaticke pribehy casteji, nez je to nutne. A ze mensi strach jsi mela dokazuje tvuj strach a iracionalni jednani pred tretim porodem, kteremu sama jsi priznavala.

Tak se smeji jak blazen. V Rakousku a Nemecku neni standardni dostupna pece gynekologu v tehotenstvi? Je to tam veci volby. V zemich, kde gynekologove jsou jen specializace pro patologie je volba mezi rodinnym dr. a PA. Standardni. Jestli ja volim neco jineho, to neznamena - a nikdy jsem nepsala - ze chci to zrusit jako standard. Pokud nasla jsi nekde, kde jsem napsala, ze nejsem pro svobodnou volbu, zacituj, a ja ti vysvetlim, jak to myslim. Ale NEVYMYSLEJ SI a NEPOMLOUVEJ. Zkratka, NELZI.

Umet cist a chapat co ctes, je nadani Libiku, problem je pouze v tve hlave. Kvuli nejakym mindrakum, ci cire z nenadani, kdo vi.
 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 11:45:50)
Cizinko, ty jsi drzá jak vopice.

Pokud někdo nechápe, že existuje reálné nebezpečí, že se přehodnotí šíře poskytování základní péče s ustanovením kompetence porodní asistentky a při tom je tak neúnosně sebestředný, že to vylučuje z titulu toho, že sám to nenavrhuje, je to nejen pseudovědecký radílek, ale i komik, který tady prorokuje něco, co nemůže vědět.

Ani já to nevím, jistě, ale ta situace nastat může.

A z toho důvodu nabobské cancy domarodiček jsou naprosto out, jelikož jde o tak menšinový žánr, že se divím, že to uživí tolik zábavných diskusí i na tak problematických stránkách, jako jsou tyto.~;)
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 11:50:14)
Libiku, demokracie se pozná pdoe toho, jak zachází s menšinou. Takže pro tebe, pokud vnímáš názory domorodek jako menšinový názor a jsi demokrat, měla bys jej respektovat, což Ti kupodivu moc nejde, např. na rozdíl od názoru na interupce...

Mmch když tady zabírají diskuze o porodech tolik místa, tak hádej asi ,čím to bude...zřejmě to je téma, které oslovuje. Již jen podle četnosti článků o porodech na hlavní straně. Pokud je toto téma pro tebe aut, nezbývá, než-li diskutovat na témata, která jsou pro tebe in. Mmch taky se nehcoídm rozčilovat na diskuze o nesmrtelnosti chrousta, např. jen z toho důvodu, že téma je pro mne neaktuální....
 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 11:58:46)
Divit se něčemu znamená v tvé zemi popírat něčí právo?

Já tady diskustuji, divím se a hovořím o tom, kde spatřuju nebezpečí vašeho konání. Upozorňuji i na to, že , ehm, jistý ryk, který způsobujete, je optický klam, protože statisticky neexistujete. Všimni se, že nikoho neoznačuji jako zamidrákovaného, zneucněného porodem, případně orgasmus postrádajícího, jak se mi i při naprostém minimu mých příspěvků v této diskusi opakovaně stává~t~
 Líza 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 12:02:57)
Libiku, nikdy v historii pokrok nepůsobila většina - ta působila jen katastrofy. Vývoj lidstva postrkujou menšiny a jednotlivci.
Takže si řvi úměrně své velikosti, udělá ti to dobře. ~t~
 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 12:10:37)
Lízo,

jestli sis jistá, že existuje pokrok~;), ty malá dějepisářko
 Zufi. 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 12:03:36)
Libiku, zdravím tě při neděli, prosím ,nediskutuj, nezvyšuj si tlak, tedy pokud sama nechceš~k~, já už se stáhla z těchto a podobných, bohužel to nemá smysl...
Mrkni sem a vybrala jsem ti dobré papů?
http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree.asp?all=yes&id=10900539&typ=0
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 12:09:41)
Libiku,

ne ne, odpovidej mne kazdy ze 4 bodu.

Divit se muzes tomu, co spravne chapes. Chapes spatne. Problem asi bude v tom, ze spatrujes nebezpeci, ze kdyz reknu, ze nestojim o prenatalni screening, a reknu proc, ty okamzite vyvedes, ze chci prenatalni screening vseobecne zrusit. Ale to je asi vychovou v totalite, ci tak neco. Az reknu, ze chci zrusit prenatalni screening, muzes zacit rvat. Bud ve strehu, ale zrejme toho se dockach pouze u konzervativnich krestanu. U mne ne. Snaz videt svet v cele jeho pestrosti, a hadej se s temi, kdo vyslovuje nazory, ktere ti desi.

A ze neustale urazis, pripisujes nazory nevyrecene, mluvis o nejake PSEUDOvedeckosti, vire, ignorujes neustale odpovedi, vysvetlujici, ze nerikam nic takoveho? Ja snad muzu za nazory Suzann? Moje pozice ohledne prenatalniho screeningu je jemnejsi. Muzu za blbe novinarske clanky Mahdalove proti cisarskym rezum na prani? Ja proti nim brojim jak muzu. Udelala jsem vse co muzu, abych byla veruhodna s moznosti volby. Tak proc mne urazis a ryjes do meho nicku s nejakymi vymyslami?
 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 12:11:14)
Divit se můžu, čemu chci, momentálně se divím, proč radši nevařím, pápá
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 12:20:39)
Hmm, Libiku, radeji delej co umis.
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 11:57:06)
Libiku, ty jsi nejenom drza.

Tak dobre, probereme to jiz ponekolikate, a postupne

1) Prosim poukaz mi na tu PSEUDOvedeckost. Vidis nejaky problem v lekarskych studiich? Zde pritomny kili take operuje temi, ktere zna. Problem ceskeho porodnictvi je, za zasekl v scholastickych poverach aktivne vedeneho porodu a ne a ne preskolit se. Jestli o tom neco vis, co je na Cochrane pseudovedeckeho, vyjadri se. Kdyz nevis, neztrapnuj se zbytecne.

2) ano, jsem proto, aby se vymitily praktiky aktivne vedeneho porodu. Nektere jeho elementy nutne zbudou u epiduralovych a vyvolanych porodu, ale obecne, je to metoda neefektivni. Ty trvas na tom, aby ti zubar daval amalgamove plomby do prednich zubu proto, ze ve tve mladi tak se to delalo? Presto, ze je jisty pokrok, a se zjistilo, ze na predni zuby jsou efektivnejsi a estetictejsi jine plomby?

3) ale je absurdni podezirat, ze chci zrusit sluzby, ktere jsou efektivni: prenatalni diagnostiku nebo epidural. Ci treba jsem proti CS na prani (to nejsem). Ja jen o nich nestojim, a hajim svoji pozici ve spolecnosti, ktera ten screening vnucuje. Tvoje zavery jsou primitivni. Promin, ale opravdu primitivni.

4) ja nevim co znamena rvat primerene sve velkosti. Vyjadrovat se asi je nutno primerene nutnosti politicke reformy (mensiny rvou vice, a domarodicky jsou mensina, kterych potreba bezpecnych podminek po mimoklinicky porod neni vyresena), primerene znalostem (z toho vyved pouceni pro sebe, a velice sebekriticky zhodnot se).
 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 12:04:18)
Cizinko, já jsem se po televizní debatě (kde jsem dost ostře odsoudila Jílkovou), nemohla vzpamatovat z okamžiku, kde IK "vědecky" prohlásila, proč přítomná matka, které se zkomplikoval porod, tyto komplikace měla. Ačkoliv ji nikdy neviděla a u toho porodu nebyla.
Takže nebavím se o závěrech, tomu nerozumím, bavím se jaksi o metodě. Ta, má-li být seriozní, je velmi podobná u všech vědních oborů.
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 12:15:41)
Libiku, ale embolie je krajne nepravdepodobna u zeny po bezproblemovym kratkym porodu, bez leku, bez tahani za pupecni snuru, manualniho roztazeni delozniho hrdla, bez chirurgickych (a i malych intervenci), zkratka bez vseho, co tu embolii muze zpusobit. IK se PTALA, jestli ona mela nejake leky, a nevericne se jeste jednou zeptala: OPRAVDU?

A zaregistroval jak Cihak, jak vystartoval na to, ze to neni kompetence PA ptat se o lecich? Ten blbec ani nechapal, proc IK se pta.

A chapes jak je sproste nasadit matku s embolii pro zastrasovani? Je to pravdepodobnost velmi mala 1 k 8000-30000 (a je spojena s operacnimi vykony, vyvolavanymi porodami a vekem matky), porodnici rikaji, ze s tim potkaji si tak jednou za zivot.
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 14:46:34)
Navic Libiku, je krajne nepravdepodobne, aby ta pani v Bulovce nedostala oxytocin nebo jiny hormonalni pripravek na vypuzeni placenty, jestli jiz nedrive. Nemocnice o tom vyslovene pise, ze 3. doba porodni je u nich vedena medicinsky. Takze ta otazka "opravdu?" pochybnem tonem, zrejme byla na miste.

Je mi te pani lito, byla hnusne zneuzita. Ale je blbi jit svedcit pro vec, o ktere nic nevi.
 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 14:59:44)
Chápeš, Cizinko, že jdoucí kolem televize nemůže připustit vyhlášení někoho o něčem u čehož nebyl? Principiálně?

Ta žena nebyla zneužita,nedělej z ní idiota, kterej si nechá něco nakecat. Ona rodila, dostala embolii a v porodnici jí zachránili život. To je jediné, co o tom obě víme. Tvé fabulace jsou neseriozní a v tomto konkrétním případě brutálně urážejí onu osobu.

Domarodka, která by si byla skutečně pevná v kramflecích, by musela připustit, že lze zemřít při porodu a dokonce i při porodu doma, že přirozený porod není samospasitelný a připouští rizika, která jsou pro dané rozhodnutí únosná. Ne, že se nic nemůže stát a stane-li se náhodou, tak jisto jistě vinou porodníků.

V té debatě mohly domarodky tuto konfrontaci odmítnout, nikoliv zpochybńovat to, co se stalo.
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 15:18:15)
Libiku,

1) je hloupe zastrasovat nekoho typicky porodnicni komplikaci, ktera je i v porodnicih velice vzacna;

2) Je pitome spekulovat, co by se stalo doma zene, ktera rodila v porodnici a postoupila jeji rutinni zasahy;

3)Jsou vetsi specificka rizika porodu doma, a domarodicky jako i PA je pripousti. S tim, ze jsou vyvazena temi domarodnymi. Kdyz tam nekdo chtel o nich se bavit seriozne, mel se bavit seriozne.
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 15:19:36)
Pardon, ad 3) s tim, ze jsou plne vyvazeni temi NEMOCNICNIMI.

A pochybovat je normalni, kdyz story je neveruhodne.
 Grainne 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 14:13:55)
Libik
Omezení šíře poskytované péče? Reálné nebezpečí?

To je zajímavá teorie. Myslím, že reálně něco takového nehrozí, minimálně v nejbližší době, už proto, že jediná reforma ve zdravotnictví, která proběhla, bylo zavedení poplatů, poté jejich zmatečné zrušení...
Naopak si myslím, že automatické proplácení kdečeho nebezpečně svádí ke zneužívání pacienta, nejen těhotných a rodících žen, k provádění zbytečných zákroků a předepisování zbytečných léků. Několikrát se mi stalo, že indikováný zákrok "včera bylo pozdě", se po konzultaci s jiným lékařem, nebo v jiném zdravotnickém zařízení ukázal jako zbytečný. Ne každý je schopen si nastudovat potřebné, ne každý je ve střehu a je ochoten pátrat po jiných možnostech, třeba šetrnějších metodách. Mnohdy je pacient zastrašován, pokud nesouhlasí s navrženým postupem - kdo je v tomto ohledu snadněji manipulovatelný, než trpící člověk, který se obává o zdraví, nebo život.
Vyjadřuješ se o metodách domarodek, nebudu ti vyvracet tvůj názor, jen proti němu postavím svůj. Většinou se do diskuse nezapojuji, jen čtu. Obvykle mě vyprovokuje teprve argumentace protistrany, kdy se to začne hemžit nepodloženými informacemi o "spoustě" mrtvých a postižených dětí a "spoustě" mrtvých rodiček, o tom, že by měly být zavírány do kriminálu, nebo psychiatrického zařízení...
Promiň, to jsou naprosto nepřípustné metody v demokratické společnosti a jestliže se někdo staví za jejich používání a obhajuje je, znamená to pro mně naopak reálné nebezpečí v tom, že svobodně smýšlející člověk, přestože nejedná proti zákonům tété země, je ohrožován.
Jak jinak bys chtěla čelit něčemu takovému? Poklidně to přijmout, abys ani omylem neohrozila komfort rodiček, které bez výhrad přijímají většinový systém?
Já proti němu nic nemám, ale trvám na tom, že je nutné respektovat práva těch druhých a to bez výjimky, ať už chtějí rodit doma, nebo v porodnici, ovšem v porodnici tak, aby bylo zachována jejich důstojnost, právo na odmítnutí nechtěných zákroků bez nátlaku a zastrašování (opět oblíbený argument o ohrožování dítěte) a slušné chování zdr. personálu.


 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 20:50:57)
Grainne, i kdyby tvé zhuštění argumentů odpurců domporodu do mrtvejch rodiček a postiženejch dětí odpovídalo tomu, jak se projevuje většina, nejsem si zcela jistá, jestli může oponentura zavánět vizionářstvím, přezíravostí a jedinou pravdou. I mně se svého času zdálo, jak jsou ty holky z domporodu perfektní, rodí jako fík a ještě je s nima prča. No a co se stalo? Uvědomila jsem si, že bude-li poskytována seriozně péče jen asistentkou, těžko ve stejném systému může být nárokovaná tatáž péče doktorem. Že se to musí projevit v úpravě toho, co základní péče je. A že je to malinko nekošér k těm, co jim současná péče vyhovuje.

(pozor, stále jsem nikde neřekla, že přirozený porod je sci-fi nebo, že domácí porod je riziko, ani to, že by se měl domácí porod zakázat rp neumožnit)

No a co se stalo?

Dostalo se mi frigidních, blbých, zneuctěných idiotek, co si nevidí do huby. I řekla jsem si "děvče, dost dlouho už užíváš ten pseudoargumentek o takzvané svobodné volbě, přečti si, co vlastně ty filutky píšou"

No a nestačila jsem se divit.

Je to esence arogance: Například taková Cizinka je schopna hájit podsunutí embolie porodníkovi coby typickou porodnicovou komplikaci, ačkoliv na stejném listě uvádí, že embolie je vzácná ( 80-100 tis, porodů.)

Pak jsou tu teoretičky, co by si nikdy neprdly bez konzultace s kolegou ze špitálu, viď Lízo, ovšem šálivé zaklínadlo svobody je pro ně tématem ke spotřebování spousty divných slovíček o ničem.

Pak jsi tu ty, dle mého nevinně~;) Tož tak
 Líza 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 20:56:38)
Esence arogance? Ano, Libiku, tvůj poslední příspěvek je její esencí.
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 21:07:27)
Libiku, ja stale cekam na nejake podlozeni tve argumentaci: " Uvědomila jsem si, že bude-li poskytována seriozně péče jen asistentkou, těžko ve stejném systému může být nárokovaná tatáž péče doktorem."

Ja vazne nevim, jak ti neco tak hloupeho mohlo napadnout.
1) nikdo o to neusiluje, ani nevyslovil takovy cil;
2) neznam zadnou evropskou zemi, kde takto by fungovalo, a to presto ze ve vetsine v te severozapadni casti pece PA a dr. funguji paralelne. Protoze, lekare poskytuji jisty soubor sluzeb, o kterych je zajem: prenatalni screening, IVF, epiduralove porody, planovane CS a samozrejme resi patologie. O tyto sluzby jednoduse zajem stoupa.

To, co jsi uvedomila, je hloupost. Abychom byly uprimni, je to neuveritelne naivni dezorientovany blabol.

Pises

"Je to esence arogance: Například taková Cizinka je schopna hájit podsunutí embolie porodníkovi coby typickou porodnicovou komplikaci, ačkoliv na stejném listě uvádí, že embolie je vzácná ( 80-100 tis, porodů.)"

Alespon soustred se na to, co ctes: ja jsem psala 1 k 8-30 tis. porodu. A samozrejme je to komplikace, ktera se stava v porodnicich, protoze je spojena s komplikovanymi porodami, podanim leku, vyvolavanymi porodami, chirurgickymi vykonami. Doma tyhle vykony jednoduse se neprovadi. Abys dostala embolii, musis podstoupit nejakou brutalni manipulaci, kvuli ktere vzduch ci voda dostane do krevniho obehu. Neni to zakernost od zlych doktoru, ale to je komplikace, ktera doprovazi jejich nekdy opodstatnete zasahy. Chpapes? Nic arogantniho v tom neni, je to pouze fakt.

 kili 
  • 

Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 21:19:38)
Paralelně ? Hm, tak to se nikdy nesetkají. To bych za vzor tedy nedával.
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 21:34:22)
Kili, v kontextu debaty asi je jasny, ze to neznamena ze se nestykaji, ale ze funguji jako rovnocenne nezavisle alternativy. V Norsku muzu chodit bud k rodinnemu dr. nebo k PA, v Nemecku bud k gyn.dr., nebo k P.A. Je to pouze na mne, a pojistovna mi to proplati, a to i presto, ze sluzby pro klientky PA jsou levnejsi a obecne setrnejsi pro system. Ale ty lekare se se proplaci, protoze ji voli jinak dusevne naladene anebo vice zdravotne zatizena klientela.
 10.5Libik12 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 21:29:59)
Cizinko, není snad jedním z hesel Hamu "vraťte porod matkám, kompetence patkám", to, že není cílem domorodiček, aby porodnicové neměly doktora, je samozřejmé, jejich cílem je, aby ony měly kompetentní patku. Bude-li patka kompetentní, tak vzhledem k tomu, že náklady na její kvalifikaci i mzdu jsou nižší než lékařovy, bude kompetentní pro kohokoliv.
Já spekuluji, ty ovšem také, vyvracíš-li mi spekulaci. Já jsem myslela, že ty jsi zvyklá udržet akademickou úroveń debaty,koukám jako blázen, co z tebe leze.

Jenom jsem před několika týdny chtěla upozornit na možnou odvrácenou tvář emancipace domácích porodů, nehorlila jsem pro jejich zákaz ani nic podobného. Já bych velmi přijala, kdyby to sdružení deklarovalo, že je pro zásadní změny péče o těhotnou a rodící s vědomím, že tato se může změnit pro všechny. A že je k tomu opravńuje svaté přesvědčení, že mají pravdu~;)

Nějaká Líza tu dokonce potrhla, že tato menšina je mesiášská či vůdcovská, tedy v úloze toho, kdo mění dějiny. ~:-D
Proč to, proboha, neřeknete na rovinu.
Pak bychom se bavily o té pravdě svaté:)
 cizinka1 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 21:43:54)
Libiku:

"vraťte porod matkám, kompetence patkám" - znamena to zadost vratit jim kompetence vest tehuprukazky, oficialne a bez prekazek provozovat svoji praxi nezavislych PA, proplacet svoje sluzby u pojistoven. Neznamena to, ze vsechny zeny patri do kompetenci PAtek, to ani neni mozny vzhledem k zdravotnimu stavu a zajmum obyvatelstva.

Jinak ty nespekulujes, ty blabolis bez znalosti veci.

Nechapes ani co pisu ja, ani co pise Liza. Nevyhovim tvemu prani, a nic podobneho nedeklarovat nebudu, protoze nejsem idiot.

 Grainne 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 21:15:02)
Libik, no já předpokládám u většiny osob dost soudnosti, aby si každý z těch spoust informací mohl vybrat to, co sám nejlíp využije.
Přiznávám, že pro mou osobní potřebu jsou mi statistiky, vědecké a jiné důkazy celkem ukradené, protože kdybych se jimi hodlala řídit a prostudovala vše potřebné (tu a tam jsem to už dělala), zjistím zas a opět, že je to 50 : 50, takže stejně musím použít vlastní rozum a vlastní intuici.
Pro mě není až tak důležité, kam se čí intuice, nebo názory - podložené i nepodložené, přiklání, pro mě je důležité že je tu možnost přenosu informací a možnost volby. Ta volba zrovna v tomto konkrétním případě je omezená.
Navíc, přiznávám, že bych se po vlastních zkušenostech raději svěřila do rukou schopné PA, než sotva dostudovanému lékaři, který stejně přihlíží kdesi bokem, jak porod dopadne a v případě komplikací je volán zkušený porodník. Je jedno, jestli zkušeného porodníka volá mladý, nezkušený porodník, či PA.
Tvůj strach nesdílím, lékaři ještě dlouho nebudou chtít pustit otěže z rukou, takže jediné, co je žádáno, aby se nevrtali tam, kde nejsou vyžádáni. Kdyby to tiše a bez kraválu a výhrůžek dělali, šlo by to tiše a nebylo by ohrožováno jejich vyžádané působení u porodů.
Nu a ochraňovat druhé před špatnými, dobrými a vlastně jakýmikoliv informacemi mě opravdu neláká, třídění a schopnost zacházet s informacemi patří v dnešní době k základnímu vzdělání.
 Luky.Huky 


Re: Teorie někdy nestačí... 

(1.2.2009 22:57:54)
Já jsem to myslela jinak - já měla nutkání tlačit už hodinu před epiduralem (to jsem byla otevřená na necelých 5), což bylo fakt brzy - takže mě doktor spíš brzdil. Poslechnout tělo, asi bych se fakt odrovnala, jak jsi psala ~;)
 majdik21 


Re: to je vtip? 

(1.2.2009 14:14:15)
Mila Lucko delej si pri porodu co chces,rod si treba na poli,ale jestli se neco stane tobe i nenarozenemu miminku tak si ale zaroven neses za toto rozhodnuti plnou zodpovednost.Zajimalo by me jak by jsi se s tim negativnim vysledkem u porodu psychicky vyrovnala?Je ti 19 let tak to beru trochu ale fakt jenom trohu s humorem.
 joanka 


fandim autorce 

(1.2.2009 21:40:53)
Co se týká přirozených porodů, mám pocit, že znalosti doktorů jsou spíš naškodu. Jeden takový doktor mě před porodem natolik vyděsil, že jsem od něj utekla. Možná jeho obavy byly namístě, ale rodit ve strachu, se na mě nezlobte, to by nešlo.
Sama jsem cítila (dávno před tím, než jsem se mohla stát mámou), že porody v porodnicích jsou nepřirozené (v 90. letech min. století určitě). Už jen to, že o svém vlastním dítěti nerozhoduje matka (např. bezprostředně po porodu).
Tak jsem se rozhodla rodit doma s PA. Nakonec to kvůli poloze dítěte - koncem pánevním nebylo možné. Rodili jsme ve Vrchlabí a nelituji. Je skvělé, že existuje aspoň nějaká porodnice, kde zbytečně do porodů nezasahují.
Kéž by se naše porodnictví změnilo.
Pro zajímavost před pár měsíci byla debata o porodech versus porodech doma v pořadu "Máte slovo". Jde to shlédnout přes internet. Vadí mi, s jakým despektem se lékaři dívají na matky, které se rozhodly rodit doma. Po zážitcích z porodnic se jim nemůžou divit.
Co dodat: Nekonečné téma, uff ~d~ ~b~ ~q~
 vera + 4 


Pro Lucku - zmenit zdravotnictvi! 

(4.2.2009 7:12:39)
Ahoj Lucko,
Mam ctyri doma porozene deti. Bez asistence, pouze s manzelem. Vsechno v pohode. Moje rozhodnuti takto udelat se ucelilo po precteni uvodu ke knize Immaculate deception - Indianska mlada zena rodi sama s podporou starsi zeny, ktera ji obcas prinese caj. Neni nikde dokazano, ze porodnice jsou lepsi alternativou k normalnimu porodu, zdrave, pripravene zeny! Hruzne historky o davnych casech s mrtvymi novorozenci maji jine souvislosti (podvyziva, chudoba, spina apod.).
Nejlepsi napad ze tveho prispevku - zmenit zdravotnictvi - spoj se s aktivistkami za prirozeny porod a bojujte za zmeny v zakonech ve vlade! Od toho tam prece je - pro lidi, zastupujici jejich nazory - cim vic vas bude, tim vetsi vahu vam daji.
Muj manzel je american, tak jsem tady vlastne v exilu, protoze jsem nechtela prochazet tim, co se deje v Cechach s porodem. Jen se podivej do sousednich zemi, tam se Cecham smejou, ze je to totalni komunismus (autorita se musi poslouchat za kazdou cenu). On tady pracuje na legislative jako lobbyista za ekologicka a socialni prava, tak vim, ze zakony jsou v rukou lidi a jdou zmenit, jenom v tom musis utrvat a znat sva prava. Jestli se nekdy vratim do Cech, tak se tim rozhodne budu zabyvat.
Tvoje telo vi jak ma porodit, uz ses tak narodila, jen mu naslouchej. A kdyby nahodou bych potrebovala doktora k porodu, rozhodne bych se presvedcila, ze to bude ZENA, pokud mozno s detmi. Myslis, ze MUZ muze pochopit jak probiha porod?
Vera (verahanakova@gmail.com)
 Grainne 


Re: Pro Lucku - zmenit zdravotnictvi! 

(4.2.2009 8:42:49)
Vero, souhlasím s tebou především v bodě, kdy píšeš, že žena umí porodit. Samozřejmě to umí, stačí jen naslouchat, mnoho z nás už ani neví, že to umí a netýká se to jen porodů, ale jakéhokoliv problému, který se v organismu vyskytne.
Jen v jednom bodě bych s tebou nesouhlasila, mít ženu - lékařku u porodu bych nechtěla, alespoň u nás. Mám s tím nedobré zkušenosti. Paradoxně jsou mnohdy daleko více zmanipulované "zdravotnickým porodem", než muži, rodí poslušně a podle pokynů. Výjimkám čest, ale sama žádnou neznám.
Muž sice mnohdy nechápe, co chci a proč to chci, ale než by se dohadoval, raději vyhoví - on to bere tak, že má ode mně pokoj a já tak, že mám, co chci. Lékařky naproti tomu mají ve zvyku mnohem víc "masírovat" směrem k poslušnosti, mám pocit, že proto, že se snaží daleko víc přirovnávat k mužům, srovnávat se s nimi, místo toho, aby naopak využívaly své ženské schopnosti ku prospěchu věci. Naopak v prosazení "svého" se snaží být razantnější, než muži, snad aby si s nimi nezadaly.
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: to je vtip? 

(3.4.2009 22:10:12)
Katko, tak to je snad prvně, co s Tebou souhlasím:) Slečna vypadá, že v 19-ti letech přečetla už toliko, že vlastní zkušenosti nepotřebuje. To co popisuje ve svém emailu partnerovi není všechno a všude pravda. Na svůj porod vzpomínám v dobrém, i když jsem nerodila v rodinném prostředí jen s PA bez vyvolání porodu. Matyáš se narodil 7 dní po termínu a s vyvoláním jsem souhlasila, byla jsem dokonce dotázána zda ho chci, a chtěla jsem ho proto, že 7 dní je dlouhá doba a někdy rozhodují i minuty a Matýsek rozhodně není traumatizované dítě, že vylezl na svět třeba o pár dní dřív než by se mohlo(ale také nemuselo) stát přirozeně. Až bude mít slečna něco za sebou, potom ať hodnotí. A jestli si myslí, že ze střední školy toho ví stejně co lékař, který má za sebou vysokou a praxe v nemocnici, no tedy to je silná káva...pokud chce být stejně naivní i nadále raději ať lékařku nedělá, jednou by totiž mohla být ona tou, která ublíží matce či dítěti nebo oboum...~o~
 Hela 
  • 

Re: to je vtip? 

(21.4.2009 17:34:04)
Přesně tak, kdo chce rodit tak, tak ať si rodí. Ale odsuzovat některé zákroky doktorů ... to ne. Jsem taky prvorodička, čekám chlapečka, už se na něj těšíme s manželem, ale rozhodně bych nemohla říct, to co holčina říká. Mám maku, která porodila celkem 4x vždy v nemocnici ... nic, co by jí nebylo po chuťi jí nedělali ... až na jeden císař, který ale podstoupit musela, jinak bych teď neměla ségru. Většinu zkušeností mám od ní. Ale jak holčina může říct, že krom pár latinských slov .. apod. je na tom stejně jako doktor? Kde má praxi a zkušenosti z ní? Je ještě mladá a podle mě i trochu naivní.
 Lea 
  • 

Ujasnit si priority 

(30.1.2009 10:21:43)
Myslím, že by to ve Vašem případě chtělo ujasnit si, co a kdy kdo z Vás vlastně "plánujete". Nechcete Vy sama náhodou dítě co nejdříve? Jestli jste se dohodli (byla to dohoda vskutku oboustranná?), že se pokusíte počít dítě za cca šest let, musel by být Váš přítel svatý, aby vydržel ještě šest let nekončících diskusí. Myslím, že je nedokáže vnímat odtažitě od Vašeho vztahu a zákonitě se s některými představami nedokáže ztotožnit. Dolujete z něj názory na porod doma, v nemocnici, řešíte s ním Hamiltonův hmat...na Vašem místě bych se bála, že uteče ;-). Pokud projevujete nadprůměrný zájem o porodnictví, staňte se lékařkou, PA - ale na obšírné diskuse bych si raději našla kamarádku, spolužačku - někoho oborově či lidsky zainteresovaného. Je mi třicet, děti nemám (také proto se nebudu vyjadřovat přímo k obsahu mailu), partnera ano, myslím, že by děti rád měl, ale pokud bych mu sáhodlouze líčila klystýry a holení před porodem, myslím, že by to dlouho nevydržel.
 katka+katka 
  • 

Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 10:24:42)
Přesně tak. Dítě jsme měli ve 33 a 34 letech, kdyby tohle do mě manžel hustil od 27 let zdrhám:-)
 kreditka 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 13:06:39)
Teda já měla dítě v čerstvých 23 letech, ale dokud jsem nebyla "v tom" tak jsme rozhodně neřešily klystýr a holení hráze ~t~ Navíc když připočtu ten rok a půl snažení + 5 let předem o tom diskutovat...tak to jsem měla sotva občanku ~t~
 Katka + syn David+ bříško 
  • 

Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 13:26:09)
my s manželem jsme holení a klistýr neprobírali ani v těhotenství:)
 kreditka 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 13:35:27)
Já až při porodu, kdy jsem ho poprosila, aby mě oholil ~t~
 Katka + syn David+ bříško 
  • 

Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 13:42:22)
jo tak to mi přijde celkem normální :)
 Jaspi 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 14:20:57)
Asi tak ~t~...Obávám se, že kdybych tohle do něj hustila od 18ti, tak s ním te´d žádné dítě nemám, protože by s hrůzou utekl.
 Katka + syn David+ bříško 
  • 

Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 14:22:06)
Tak to jsme na tom vcelku stejně :)
 Martina 
  • 

Rodila jsem 5*. 

(18.2.2010 14:49:16)
A brzy půjdu po šesté.Uf!
Rodila jsem 3* s doktorem a všema těma chemickýma vymoženostma.Díky zesíleným kontrakcím,potažmo bolestem,které byly v podstatě v kuse a trvaly několik hodin,jsem byla dezorientovaná,vyděšená,dostávala jsem křeče do stehen(ještě 2 dny po porodu jsem znatelně kulhala) a ztrácela jsem vědomí...Tak dokonale mi "urychlily" porod,že 2* měli problém ze mně kluky vyndat,jeden má díky tomu aspergerův syndrom(jako následek nedostatku kyslíku),já mám nadosmrti poškozenou páteř a dodnes noční můry.
2* jsem rodila s PA.Bez klistýru,bez nástřihu(většinou Vás stejně nastřihnou preventivně víc,než by jste se potrhala sama,pokud má mimčo správnou polohu).Pít jsem mohla-po troškách pořád,dostala jsem během první doby porodní i oběd,aby se zabránilo hypoglykémii a velké únavě v důsledku malého množství cukru v krvi,zmatenosti apod.,a abych měla sílu miminko vytlačit.
Měla jsem bolesti po třech minutách,ale protože byla zachovalá plodovka(zatím neodtekla),tak to byl jak silnější menzes a já se usmívala a povídala si s PA vtipy.Ani mi nechtěla věřit,že mám bolesti a radši to stopovala... :-D
Do tý doby bylo miminko nahoře a já se otevřela za celou dobu jen na dva prsty.Pak malá klesla, praskla mi voda a zesílily bolesti.Během půl hodiny jsem byla otevřená na 5 prstů,za další půl hodinu jsem měla pocit na tlačení,tak jsem prodýchávala.Po dalších cca 15 minutách se holka narodila.Od prasknutí vody do vlastního porodu to trvalo necelé 2 hodiny!Ta ,dnes sedmiletá,měla 4100g,ta nejmladší,dnes dvouletá,měla 3495 g.Nebyl potřeba ani JEDINÝ steh!U žádné z nich!Obě mohly hned po porodu zůstat se mnou,mohla jsem si je na pokoji klidně vzít k sobě do postele,aby se ohřály ode mně...Nebrečely,jen koukaly,krásně se přisály hned na sále...Prostě nádhera.
Takže příště zase jedině do nemocnice,kde zastávají vyčkávací taktiku. :-)
Vždyť nebudu nemocná.Jen budu rodit. ;-)A Vy taky-myslete na to! ;-)
 Grainne 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 10:35:55)
Leo
já od svého partnera očekávám, že mě bude poslouchat, ať už mluvím o čemkoliv, na čem mi záleží, stejně tak napjatě poslouchám, když mi líčí cosi, co zajímá jeho, ačkoliv jsem třeba mimo - týká se čehokoliv, co zavání technikou.
Dokonce vášnivě debatujeme i o porodech a nikam neutekl, dokonce neutekl ani v situaci, kdy jsem se v nemocnici jevila jako odporná zhroucená troska.
Připadá mi to samozřejmé.
 Pole levandulové 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 10:44:07)
Graine - to, ze te partner neopusti jako trosku v nemocnici, bych povazovala za samozrejme. Ale terorizovat opakovane nekoho nesmyslnym planovanim porodu, ktery by mel byt nejdriv za sest let mne prijde fakt silny kafe a neustal by to nejspis ani muj jinak temer idealni manzel. Pokud ji to bavi, tak at si o tom premysli, ale prijde mi, ze divenka nema zadne problemy, tak si je dobrovolne pridelava, aby se nenudila.
 boží žena 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 10:47:37)
asi tak
 cizinka1 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 11:01:52)
Skramusko, jak vis, ze jde o teror?? Jde asi o spor, na kterem Lucce zalezi, no se stretli. Ona to sepsala a snazi si vysvetlit svoji pozici.

Podobne mozna bylo, jestli by slo o neco jineho: treba volbu, kde budou bydlet, jestli ma pokracovat ve studiu a tak. Pri opakovanym nepochopeni, bylo by rozumne vysvetlit svoji pozici pisemne.

Ne, to neni otazkou priorit, to je obycejna zkouska, jestli vztah je dialogicky do te miry, ktera vyhovuje obem stranam. Prekousnout neco, co Lucka poklada za dulezite, kvuli strachu o vztah, byla chyba.
 Pole levandulové 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 11:37:25)
Cizinko, autorka pise, ze ho tim zahrnuje kazdy mesic, kdyz ji zachvati hormony. Obcasnou diskuzi beru, ale pokud na nej dela natlak pravidelne, aniz by se jeste schylovalo aspon k poceti, natoz k porodu, tak mi to proste prijde asi jako kdybych ja ve svych 37 pravidelne s manzelem polemizovala nad svym nejvhodnejsim duchodovym planem. Ani nevim, jestli se duchodu doziju /ona ani nevi, jestli vubec bude moct otehotnet/, tak mi to proste prijde silene predcasne a nedivim se, ze jeji partner jeji nadseni z porodu nijak nesdili.
 Grainne 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 11:41:24)
Skramuško
mně zase udivuje, že tak zásadní záležitosti se s patrnerem neprobírají. Proč? Co je tak podivného na tom, že partnerku trápí nějaký zásadní problém a chce se dopracovat k nějakému výsledku? Jak se následně budou dopracovávat ke způsobu výchovy, vzdělávání, řešení zdravotního stavu dítěte?
 Pole levandulové 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 11:53:00)
Graine, neco jineho je si o tom promluvit jednou za cas, neco jineho to do nej hustit pravidelne kazdy mesic. Samozrejme komunikace ano, ale delat z hypotetickeho porodu zalezitost celeho zivota - to by se ji taky mohlo stat, ze si za tech sest let nebude mit s kym ty deti poridit, i kdyz bude mit sama v sobe dokonale jasno, jak a kde chce rodit.
Nejsem chlap, porody se mi momentalne osobne tykaji /i kdyz ja mam teda vyreseneo/ a i tak bych pri predstave, ze o tom budeme doma mlit kolem dokola sest let, mela osypky.A ten jeji pritel podle popisu vypada spis na klasika, ktery existenci zrozeni vnima, ale ze by to bylo jeho hobby, se mi nezda.
 Grainne 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 12:04:09)
Skramuško, já to do něj klidně hustím, dokud nejsme u cíle. Dokonce to ani nemusí být ten můj původní cíl. On taky není ideální, takže očekávám, že takou prkotinu, či vadu v mém charakteru překoná, aniž by musel prchat.
Od partnera očekávám, že bude partnerem, že budeme komunikovat a že životem půjdeme stejným směrem.
 Pole levandulové 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 12:08:24)
Graine, OK. Mne to, co dela autorka clanku jako prkotina nepripada, nejspis az cas ukaze, co ten jeji partner ustoji ci neustoji. Porody beru jako soucast zivota, ale ne jako hlavni napln, tak mozna proto mi to prijde tak divny. A mozna mam jen stesti, ze mam partnera, se kterym se bez velkych potizi shodnem na vsech dulezitych vecech bez dlouhych boju.
 simona 
  • 

Re: Ujasnit si priority 

(31.1.2009 0:38:31)
Skramuško, naprosto souhlasím. můj taky téměř ideální manžel byl schopen si představit, jaké to je mít vlastní dítě, až když ho po porodu držel v náručí. do té doby neustále prohlašoval že děti nemusí, neumí s nimi... i když jsem věděla že si to namlouvá, prostě si to neumí představit. totéž porod - nemělo smysl s ním rozebírat co a jak bude, věděl co ho čeká, u porodu pak už fungoval jaksi intuitivně, prostě věděl najednou co se od něj očekává. no a ted je 3nás otcem na rodičovské dovol. ale taky je to zčásti tím že nám bylo 26 a 29let když se narodilo 1.dítě.
 Limai 


Re: Graine, 

(30.1.2009 13:17:26)
a co pro tebe znamená do partnera "něco hustit,dokud nejste u cíle"?Dokud není u cíle on,nebo ty,nebo dokud nedosáhnete nějakého kompromisu?Z této věty na mě dýchl pocit že se stejně jako autorka článku snažíš za každou cenu partnera přesvědčit o své pravdě.Tedy aspon u autorky mám takový pocit.Ano,určitě není nic špatného na tom,když se někdo snaží s partnerem diskutovat.Ale podle toho co Lucka píše,tak to na mě dělá dojem že ona má nějaký názor,její partner má na to ovšem názor jiný,což se ale Lucce nelíbí a mermomocí se snaží aby partner její názory na porod přijal za své.
 Grainne 


Re: Graine, 

(30.1.2009 13:21:05)
Limai, patrně čteš tak, že vynecháváš části, které se nehodí do tvých teorií. Nebudu se opakovat, přečti si mé příspěvky znovu.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 13:51:34)
Grainne já čtu poctivě a chápu to stejně~d~Zdá se mi,že autorka se snaží partnera vmanipulovat na svoji stranu.
 Grainne 


Re: Graine, 

(30.1.2009 13:56:12)
Mischulo, vzájemná manipulace je celkem běžný jev. To, co tady probíhá, je vpodstatě taky manipulace za pomoci argumentace, předkládání názorů, příp. důkazů...
Pokud se tak děje bez vzájemných urážek, je to dovolený manévr. Výsledek není jistý nikdy, všichni zúčastnění mají stejné šance. Manipulace se ovčem nesmí dít s pomocí nedovolených prostředků - třeba citového vydírání, urážek, "houkání" apod.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 13:58:06)
No dobře,ale pokud s tím partner nesouhlasí,budou muset najít nějaký kompromis!Přeci nejde,aby ho lámala měsíc co měsíc?!,dokud si tu svou neprosadí!
 Grainne 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:04:24)
Mischulo
jistě, ale ke kompromisu nedojdou bez toho probírání problému. Já taky netvrdím, že je něco špatného na kompromisu, ale mnohdy je někdo takhle "zašprajcnutý" prostě proto, že se nedokáže oprostit od "jediných správných pravd", kterými nás krmili rodiče, učitelé a celá společnost. Takže někdy je nutné naučit spolubydlícího, aby se naučil používat vlastní mozek a pak teprve někam tlačit, třeba i k tomu komromisu.
Jenže autorce je 19 let, tohle už je řekla bych vysoké partnerské umění a pár let potrvá, než si uvědomí spoustu věcí.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:10:24)
Jsem taky zašprajcnutá na svojí pravdě,aniž by ji do mě hustili rodiče(to nevím,kde jsi sebrala).

"Takže někdy je nutné naučit spolubydlícího, aby se naučil používat vlastní mozek a pak teprve někam tlačit, třeba i k tomu komromisu."

Co si představuješ pod pojmem "používat vlastní mozek"?Konkrétně v tomto případě-autorka vs. její partner.
 Grainne 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:18:23)
Mischulko po pár karambolech, které měly dost nepříjemný dopad na mou psychiku, jsem zjistila, že to, co poavžuju za pravdy, je mnohdy jenom klišé, které do nás intenzivně hustili a říkali tomu výchova. Je hodně těžké to přebrat a zjistit, co v sobě opravdu neseme sami a s čím se opravdu ztotožňujeme a co je zbytečná zátěž a pravda těch druhých. Jako třeba to, že doktory je třeba poslouchat. Pokud chceš, můžeš je přimět ke spolupráci, ne si od nich nechat velet. Je toho spousta a jediné, co pomáhá - když tě někdo nakopne, nebo se na každý problém podíváš ze všech stran, tedy i ze strany "třídního nepřítele", tady třeba domarodky x porodnicorodky.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:22:07)
Ale lidi nejsou jeden jako druhý.Všichni nemají stejné názory,to už sis,ostatně,musela všimnout!Tak co autorku opravňuje k tomu,aby vnucovala svoje názory partnerovi?
 Grainne 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:27:46)
Mischulo, já nevím, co partnerský vztah znamená pro tebe, ale pokud partner považuje fakt, že mu sděluji své názory, za vnucování, je něco špatně.
Pokud dojde k diametrální odlišnosti v názorech, každý obhajuje své jak umí nejlíp, dokud nedojdeme k závěru.
Pokud bych měla pocit, že se vnucuju, asi by bylo po vztahu. Já byla svého času rozhodnuta do žádného trvalého vztahu ve smyslu spolubydlení nejít, protože nároky byly vysoké, asi tedy, jak to tu sleduju, ale jsme spolu asi 14 let a tenhle způsob komunikace je pro mně jednou z priorit.
Už jsem to tu psala, nechci vztah, kde můžu vařit teplý večeře, prát fusekle a šťastně mlčet.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:34:31)
Grainne já teda nechci šťourat do toho,jak to máš doma,ale zatím jsem pochytila to,že neustálému a neúnavnému opakovaní svojí pravdy neříkáš VNUCOVÁNÍ názorů,ale SDĚLOVÁNÍ názorů.Donekonečna,dokud partner nepoleví,nerezignuje.

Já rozhodně nejsem z těch,které ušlápnutě stojí u sporáku a nedovolí si pípnout.Ale takhle netolerantní teda nejsem.Kolikrát si vyčítám,že jsem na manžela přísná a potlačuju jeho osobnost,ale koukám,že jsou daleko ráznější ženský.Měl by si mě vážit~:-D
 adelaide k. 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:36:57)
Mishulo, já nevím jak to má doma Graine, ale jsou témata kde prostě nějaký výsledek být musí. A pokud je to pro jednoho (nebo oba) zvlášť důležité, tak se prostě mluví a nluví a mluví.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:38:31)
adel,ale ten výsledek by snad měl být malinko příznivý pro oba!!A ne že jednoho zašlapeš do země jak to nejšpinavější houno bez názoru~a~
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:40:19)
Mishulo, ale jsou prostě témata, na kterých té osobě hodně záleží. Třebas zrovna porod je pro mě dost zásadní téma a přeju si, aby měl manžel na něj podobný náhled jako já. A on ho má, je to především díky tomu, že o tom spolu mluvíme.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:42:36)
Určitě je takových temat spousta.I já mám štěstí na chlapa a podporuje mě téměř ve všem.Ale kdyby cokoli-pořád se jedná i o jeho dítě!A má k tomu taky co říct.A to nejde jen o dítě(jen se snažím držet tematu-článku).To je snad o všem ve vztahu.
 adelaide k. 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:46:20)
Mishulo aon někdo říkal že máš druhýho vždycky převálcovat? Já si teď nejsem jistá jestli mluvíme o Grainne, o Lucce nebo všeobecně...

Když vezmu ten porodní problém abudu mluvit o sobě - tak narazím na to že pro porod je zásadní můj pocit. Rodit budu já, já musím být v pohodě a dělat to co považuju za správné. Jenže já pro to "být v pohodě" potřebuju aby byla v pohodě i MM, abychom byli na sjené vlně a nemuseli si pak nic vyčítat kdyby něco nevyšlo...
Ale jak to udělat. Já bych hctěla rodit doma nebo v nějaké přirozené porodnicové variantě (vlastní PA, která by se mnou rodila, nebo tak něco) a MM si není jistý a raději by rodil v "pořádné porodnici". Takže o tom budeme mluvit a budeme to řešit a já budu argumentovat, on bude argumentovat a nakonec se třeba rozhodneme pro porod doma. Znamená to, že jsem ho převálcovala?
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:51:38)
Ano,ve své podstatě to znamená,že jsi ho převálcovala.Pokud fakt sám neuzná,že argumenty,které podáváš,nejsou úplně mimo mísu a něco na nich je.Ale pokud se s nimi absolutně neztotožňuje a nakonec ustoupí-je mi ho líto.(Tak nějak se snažím debatit o partnerovi autorky.)Je to přeci i jeho dítě..
Pořád se čertíme,jak to mají muži snadné,jak se jich nic kolem rodiny netýká,ale my je takto vyšachujeme samy!
 adelaide k. 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:59:01)
Mishulo zacituju sama sebe...
"nakonec se třeba rozhodneme pro porod doma"
z té věty snad vyplývá že ustoupí pod tlakem mojí tyranie? :-) Myslím oba svobodně rozhodneme. Jde mi o to ž ejsou témata kde nemůžu s klidným svědomím říct "o.k. zlato, je to jedno, uděláme to podle tebe" protože vždycky to jedno není.

 Macek  
  • 

Re: Granie to snad nemyslíte vážně 

(30.1.2009 22:41:36)
To snad nemyslíte vážně, tak takový článek jsem ještě na rodině nečetla. Holka dospěj a pak to tady skus napsat znovu a uvidíš , že to bude vypadat jinak a bude to mít hlavu a patu. Jinak s partnerem se podporovat neznamená odkývat všechno.
 Limai 


Re: adelaide, 

(30.1.2009 14:51:01)
to máš sice pravdu,jenže otázka je jakým způsobem se k tomu výsledku dojde.Není důležitý samotný výsledek,ale cesta jakou k tomu výsledku dotyčný dospěl.Jestliže někdo k němu dospěl neustálým nátlakem a vymýváním mozku,tak někde asi bude chyba,ne?Myslíš si že vůdci kteří ovládají různé sekty a jsou schopné zmanipulovat stovky či tisíce lidí aby se chovali podle jejich představ si s nimi sedli,sdělili jim svůj názor na danou problematiku,a dotyční jim řekli-no fajn,my na to tedy sice máme jiný názor,ale budiž,nic se nestane když tento přijmeme za svůj?To asi ne,že?Většina těch lidí je tak dlouho přesvědčována o tom,že ta jediná pravda je správná,a podávána takovými způsoby,dokud oni to nezačali vidět stejně.A je jedno,jestli to u někoho trvalo týden,u jiného rok a jiný k tomu dospěl po jednom pohovoru.Ale jestliže má partner názor,z něhož nehodlám ustoupit a stojí si za ním,a mě se ten jeho názor jaksi nehodí do krámu,a potřebuji aby měl na to stejný názor jako já,tak zřejmě nebude v pořádku,když cíleně partnera budu svým názorem prudit tak dlouho,dokud on mi neodkýve že mám pravdu.
 Grainne 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:41:59)
Mischulo, MY MLUVÍME, ne JÁ MLUVÍM, v tom je diametrální rozdíl, navíc jsem tam kdesi v propadlišti diskuse napsala, že ne vždycky prosadím svou pravdu.
Pro mě je důležitá ta komunikace, nezhroutím se, že není po mém, ale zhroutila bych se, kdyby k tomu nešlo po důkladném rozhovoru a kdyby M pohrdlivě prchl do dáli. To je pro nás navíc životní nutnost, oba jsme velice dominantní, proto ta údivná poznámka, že jsme se ještě nepozabíjeli.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 14:45:35)
Jasně,ale kde je ta hranice,kde je to "důkladné prodiskutování problému" a kdy už je to sobecké a neomalené prosazování toho,co JÁ CHCI?
 Grainne 


Re: Graine, 

(30.1.2009 16:09:11)
Mischulo, pořád ještě existují takové pravdy, jako že ženská líp rodí a chlap líp řeže motorovou pilou.
Takže nějak automaticky respektujeme, že můj ženský názor je důležitější v otázkách kolem porodu, jeho mužský názor je důležitější v otázkách řezání dřeva, zato diskuse kolem knedlíků je zcela rovnoprávná, protože knedlíky u nás patří do společné kompetence a tam je to otázka štěstí, kdo koho převálcuje.

 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:17:59)
Ženská nerodí líp,když nelze srovnávat.Nebo jsi viděla rodit chlapa?Takže smést názor chlapa ze stolu proto,že on nerodí,je ubohý.Taky by se s tebou ten tvůj mohl přestat bavit,protože patrně dočůrá dál než ty,žena.
 adelaide k. 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:22:40)
Mishulo, jenže ať na to koukáš z kterékoliv strany tak právo veta ohledně rození bude mít ta žena...
Co kdyby tvůj přítel/manžel měl pocit že jediný způsob jak porodit vaše dítě je doma. Chvíli bys mu argumentovala a pak se podřídila aby neměl pocit že byl převálcován?
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:29:29)
adel,můj muž má rozum a doma by nikdy nerodil.Nekecám-teď jsem se ptala.
 jana38 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:32:02)
Mishulo a můj muž má taky rozum, a proto byl se mnou doma u porodu (nerodil teda - rodila jsem já~j~)
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:35:19)
Ještě aby šel na pivo,když už podstupuješ tak riskantní věc ~y~
 jana38 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:38:33)
Byl na pivu, ale odvolala jsem si ho v okamžiku, kdy jsem ho už chtěla mít u sebe. kdyby si myslel, že to je riskantní, asi by na pivo nechodil. (a hlavně by domácí porod neopakoval - tenhle už byl druhý a děkuju za optání, všichni naživu~;))
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:42:51)
Musíš být skvělá manželka,když dokážeš tolerovat pivní výpary svého muže v tak velký den a okamžik~R^
 jana38 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:46:44)
Mishulo, v češtině "jdeme na pivo" neznamená nutně, že tam dotyčný musí pivo do sebe blemtat~v~ Existujou i nealkoholický nápoje...
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:50:39)
Tak ještě,že jsi mi to vysvětlila,fakt dík~t~To mě ani ve snu nenapadlo,že "jdeme na pivo" je skrytá šifra pro posezení nad limonádou~t~
 *Niki* 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:43:43)
Kočajdo, můj muž by si domácí porod po naší zkušenosti taky zopakoval. Ale my už další dítě mít nebudeme, tak prý naše dcera bude rodit doma. Ptala jsem se ho, proč by jako měla rodit doma, tak že kde jinde? Že ho ani nenapadlo, že by mohla rodit v porodnici, když může doma. No, bylo mi jasné, že je ještě v poporodní euforii, o tom, že to není pro všechny nadšence mu dám přednášku někdy později ~;)
 simona 
  • 

Re: Graine, 

(31.1.2009 0:49:38)
týjo tak kdybych náhodou někdy rodila doma, pustila bych svého manžela tak maxim na procházku. do hospody nikdy - kdyby bylo potřeba akutně odvézt do porodnice, kdo by mě odvezl? nebo čekat na sanitku?
 jana38 


Re: Graine, 

(31.1.2009 0:57:56)
Simono, počítám, že s manželem v hospodě to bylo na mě. Tak za prvé manžel neodešel v průběhu porodu do hospody, ale odešel večer (aniž bych jevila byť jenom známky porodu) s kolegy z práce do restaurace. Nepil tam samozřejmě, protože jsem měla okolo termínu a věděl, že má být připravený jako řidič (tedy ne pod vlivem).

Zavolala jsem ho později domů, když se mi zdálo, že mám poslíčky a že bych ho radši měla doma. Poté co přišel domů jsme poseděli, a protože se mi nezdálo, že rodím, poslala jsem ho spát. Za hodinu a půl jsem ho vzbudila a za další půlhodinu se dítě narodilo. Nebyl důvod, proč by musel celej večer sedět doma jako pecka. Stejně jako to nedělal celých devět měsíců těhotenství. Přece mi nebude sedět neustále za zadelí, jenom proto, jestli náhodou neporodím...~j~
 simona 
  • 

Re: Graine, 

(1.2.2009 21:01:45)
aha, děkuju za dovysvětlení. já to nemyslela tak že by měl sedět celý večer doma, to určitě ne. já si to prostě spojila hospoda - pivo. nemyskeka hsen to zle.
 adelaide k. 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:35:44)
Mishulo, já myslím ž evíš že tak otázka nestála ~;)

Chceš disktovat nebo uhýbat?

Jestli ano tak jinak... pokud by měl tvůj muž diametrálně odlišné názory (na těhotenskou péči a porod) než ty, šla bys i do věcí které považuješ za nesprávné nebo dokonce škodlivé abys byla "rovnoprávná"?
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:40:30)
Našla bych řešení,které by aspoň trochu vyhovovalo oběma.A když ne přímo vyhovovalo,tak bych to řešila tak,abychom oba byli "poškozeni" stejnou měrou.
 jana38 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:41:03)
Porod v sanitce?~y~
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:41:35)
Holandské ~y~~y~~y~~t~~t~~t~!
 adelaide k. 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:44:44)
Mishulo ale ne vždy je kompromis možný. Např. když ty bys chtěla podstoupit amnio a tvůj muž byl proti...není nic "mezi". Co pak?
Nebo když bude chtít abys rodila plánovaným CS protože je to nejlepší?

Připomínám že se ho nemusíš ptát, mluvíme hypoteticky o partnerské komunikaci.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:48:17)
adel,pro mě jsou tyhle modelový situace pořád nepředstavitelný.Amnio ani plánovaný SC by po mě nikdy nechtěl.Já vím,že je to jen příklad,ale já musím říct,že jsem si vybrala nejspíš fakt dobře,protože můj chlap je naladěn stejně jako já!Tudíž nemusím řešit problém,jako autorka článku!A tam je možná jádro pudla.
 adelaide k. 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:51:57)
Mishulo, tak to bacha abys někdy nezměnila názor ty, pak bys totiž byla v ...~t~~t~~t~
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:55:51)
Sebou jsem si jistá nejvíc~;)
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:59:53)
Taky jsem byla~t~~t~~t~ mám ti tady zkopírovat co jsem pindala ještě tak před rokem a půl?
 adelaide k. 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:01:34)
škoda že moje úvodní přispěvky "PD - jistá smrt pro roztoče" nejdou dohledat (možná jo ale jsem líná)
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:01:58)
Nemusíš,tvoje půl roku staré pindání mě nezajímá~a~
 adelaide k. 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:05:30)
Mishulo????? Já jsem měla za to že vtipkujeme v přátelském duchu...~a~
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:07:27)
Co jsem napsala nepřátelského?Mám tu otevřené ještě jedno okno a rozdělanou práci,tak možná konverzace se mnou stojí za houby..~f~
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:05:35)
To tě zajímat nemusí, ale mohlo by tě zajímat díky čemu jsem takhle procitla. Teda takový zážitek z porodu bych nikomu nepřála... no, i když, některým zde diskutujícím jo, bylo by to možná účinnější než litinovou pánví po hlavě~q~
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:07:51)
Mishulo díky za radu ohledně odborné péče~R^
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:09:38)
Mishulo připadá mi teda že strkáš hlavu do písku, nemáš náhodou těsně před porodem že tě tahle diskuze tak rajcuje?
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:12:02)
Mám a nikde jsem se tím netajila,takže tuhle informaci není těžký vyčíst z předešlých diskuzí.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:09:31)
Bezesporu silné zážitky tvoří pevné názory.To nezpochybňuju.
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:52:17)
Tak vzhledem k tomu že ženská rodí a ponese i následky eventuálně podělanýho porodu by měla mít i hlavní slovo co se výběru místa a způsobu porodu týče. Z vlastní zkušenosti:-© takže až budu rodit potřetí, demokracie jde stranou.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:58:50)
Ženská rodí,ale dítě je i muže.I on má právo se malinko podílet-aspoň názorově.
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:01:41)
Mishulo jo ale ženská je ta kdo se třeba ještě po roce budí hrůzou a nesmí se k dotyčné nemocnici ani přiblížit, zatímco chlap na to zapomene, eventuálně udiveně prohlásí že se toho ani tak moc nestalo, všichni zůčastnení přežili ve zdraví.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:05:33)
Ta ženská nechť se nestydí vyhledat odbornou pomoc.Nepopírám,že stát se to může.Naštěstí je to jen zlomek z celkového počtu..
 *Niki* 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:08:27)
Mickey, já vlezla do nemocnice, kde se narodil prvorozený, po 17 měsících... a můj dojem byl opačný. Pravda je, že jsem nešla na porodní, ale popáleninové oddělení a tam by všichni zdravotníci měli jít na školení. Škoda jen, že tak individuální, vstřícné, problémy řešící chování musí mít tak strašnou diagnozu, jako jsou popáleniny, a není to možné všude...
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:12:30)
Já do tý nemocnice kde jsem rodila vlezla poprvý po třech měsících kvůli něčemu jinýmu a rovnou mi točili EKG, protože jsem jim tam málem zkolabovala a nebyla schopná pomalu chodit. Podruhý jsem musela povinně navštívit v porodnici šéfovou mého drahýho, doma jsem z toho blila a vzpamatovávala se asi tři dny.
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:14:46)
No já tě ani v nejmenším nepodezírám že nám to tajíš, ale nestíhám sledovat všechny diskuze. A nechtěla bys nám prozradit kdy máš asi tak termín, páč by mě velice zajímaly tvoje příspěvky po porodu~t~ nebo nám rovnou můžeš napsat článek na hlavní stranu~k~
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:17:27)
První TP 9.2.,poslední 16.2.Něco bych sesmolit mohla.Ale nedokážu slíbit nezaujatost.To by musel být opravdu otřesný zážitek,abych změnila názor..stát se může..ale..~d~
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:19:32)
Věř že ten můj otřesnej byl, ale pořád je to ještě lepší průměr proti tomu co čtu~2~
Díky za info, budu teda na tebe číhat a pak dej vědět jak dopadneš~j~
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:24:29)
Dobrá tedy.Pokud to bude děs běs-přiznám se~;)
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:25:55)
~R^
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:27:07)
btw jestli to není tajný, kde máš v plánu rodit?
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:30:00)
hradecká fakultní..
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 22:43:31)
Teda nechci rejpat, ale jak koukám na Aperio tak tohle mě zaujalo:
"Dvěma nejčastěji praktikovanými polohami jsou klasická poloha s upoutanýma a tatáž poloha s volnýma nohama"
a
"Celkově je přístup zdravotnického personálu spíše aktivní – personál řídí a kontroluje porod, rodičku i dítě."

no ale každopádně good luck a dej vědět jak si dopadla~;)
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 23:02:25)
Mrkni,kdy jsou stránky aktualizovaný..~;)
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 23:07:27)
Před 11ti měsíci, zní to jako by spíš před 11ti lety~q~

Aktualizace medailonu 27.2.2008
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 23:16:59)
Na kurzu mluvili celkem přístupně,tak musím doufat,že to nebyly jen sladký řeči a že ten přístup tam fakt bude "rodičku respektující".Jdu teď 3 hoďky čumět do stropu,než usnu.Přeju lepší noc~;)
 Mickey16 


Re: Graine, 

(30.1.2009 23:19:21)
Já jsem taky poslouchala velice příjemný řeči před porodem, a dokonce i při porodu, jenomže k čemu mi byly platný příjemný řeči když se mnou dělali co chtěli přes můj výslovný nesouhlas~q~
 *Niki* 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:46:35)
Mishulo, upřímně, v situaci, kdy já chtěla u porodu něco jiného a on taky něco jiného , jsme byli. Nefandil domácímu porodu. Tady nejde udělat kompromis a muž byl natolik moudrý, že to věděl...
 *Niki* 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:37:46)
Mishul, můj muž taky nikdy nerodil a troufám si tvrdit, že by ani v budoucnu nerodil. Lhostejno kde ~;) Tuším, že ptát se ho nemusím ~;)

Ale ty jsi jistě myslela, že by nebyl přítomen u porodu doma. Neznám tvého muže, take ti věřím. Ten můj kdysi tvrdil to samé, no a nakonec byl. A byl to pro něj úžasný zážitek, on byl úžasný. Pravda je, že on už nikdy nebude asi úplně objektivní, pže viděl jen 2 z mých porodů: zpackaný klešťový v nemocnici a přirozený bez komplikací doma. Zajištěným domporodům ted fandí - a to kdysi prohlašoval to, co tvůj muž ~2~
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 21:53:31)
Prohlašujem to jednohlasně-no není to krásné?
 Limai 


Re: Graine,a z jaké pozice 

(30.1.2009 15:10:11)
ty se odvažuješ posoudit,zda názor na nějakou situaci,který si vytvořila protistrana,je názor vytvořený na základě nějaké špatné nebo jediné správné pravdy kterou dotyčnému podsunul někdo jiný,Co to je,prosím tě,správná pravda?Názor,který je jiný než tvůj?Aha,takže člověk,který má jiný názor než ty,má zašprajcnutý mozek a je třeba dotyčnému ukázat,že je naprostý blbec a dement který nepoužívá vlastní mozek,protože nesdílí tvůj názor a je tedy potřeba mu dokázat že ty jsi ta jediná kdo to má v hlavě srovnané a přinutit ho,aby začal používat tvůj mozek a tvé myšlení,protože jedině tak je to správně.On přece nemá právo na to mít vlastní názor.
 Grainne 


Re: Graine,a z jaké pozice 

(30.1.2009 15:53:27)
Limai
chápu, že máš problém orientovat se v textu, takže znovu. Ne můj názor, ale jakýkoliv názor a jakýkoliv postoj si můžeme vytvořit na základě toho, co se kolem nás děje, díky tomu, že lidé okolo nás se mění, díky tomu, že vývoj ve společnosti se mění. Žijeme ve společnosti lidí, kteří jednají nějakým způsobem a různě reagují na různé situace.
Je mi jedno, co dělají druzí, ale budeš se divit, potkala jsem nemálo lidí, kteří zjistili, že jim rodiče, učitelé a další lidé v dětství vštípili názory, se kterými se v dnešní době dost těžko žije a že jsou to prostě "věčné pravdy", které ztratily svůj význam právě s tím, jak se doba změnila. Tím lpěním na starých názorech sami sobě způsobili dost problémů a teprve ve chvíli, kdy si uvědomili, že ti milující rodiče a ostatní sice měli pravdu, ale pravdu, která se díky době a vývoji posunula někam jinam, dokázali jít dál.


Takže, ne, nejde o mou pravdu, ale o to, že poznatky vyhodnocuji bez ohledu na to, co mi kdy kdo vštěpoval, že je správné. Takže otázka zní:"Chceš to ty, nebo by chtěl někdo jiný, abys to chtěl?" Teprve když si odpovíš na tuhle otázku, můžeš jít dál.
 Limai 


Re: dobrá,Graine,takže příklad. 

(30.1.2009 16:28:39)
Můj názor na otázku porodnic,porodů a lékařů je třeba takový-uznávám že porodnictví je na mizerné úrovni pokud jde o přístupy k rodičkám,nemyslím si že každý lékařský zásah je zbytečný a lékař neví co dělá,automatický klystýr,holení či nástřih hráze neuznávám,nemyslím si ale že by lékař vůbec neměl mluvit do porodu(to u něj pak taky nemusí být a může odjet s rodinou na Havaj,ne?),a třeba to že porody doma jsou nebezpečné.Tvůj názor bude opačný a budeš se mě snažit přesvědčit,že doktor u porodu opravdu být nemusí protože takový doktor je vlastně úplně k ničemu,a že je pro všechny ženy lepší rodit doma.Tak,já jsem si svůj názor na daná témata vytvořila třeba podle informací která jsem vyčetla dejme tomu v Googlu,třeba na základě statistik o úmrtnosti před třiceti lety a dnes,nějak jsem to vyhodnotila,udělala si na to SVŮJ NÁZOR,který tedy zastávám,a pak přijde nějaká Graine a začne:Limai,tvůj názor je špatný,protože ti ho nahustila do hlavy matka,babča,teta,média,Franta či kočkodan,je to názor který platil před třiceti lety ale nyní už jsme někde dále,takže je třeba aby jsi tento názor změnila,protože je zastaralý,vývoj šel dopředu a tento názor ti škodí,jelikož jsi ho ze získaných infomací špatně vyhodnotila.Takže já ti poskytnu informace nové,správné,moderní,podle nejnovějších poznatků,a dokud je nepřijmeš za své a nebudeš smýšlet podle nich,jsi debilka která neumí použít svůj mozek.takže znovu.Jakým právem Graine ty můžeš vyhodnotit,jak ke svým názorům dospěla protistrana,v tomto konkrétním případě tedy já,a snažit se přesvědčit mě o tom že můj názor je ten špatný,protože je JINÝ než tvůj?
 Cow :-) 


Re: dobrá,Graine,takže příklad. 

(30.1.2009 16:41:34)
Limai, ruku na srdce....čímpak jsou ovlivněné statistiky o úmrtnosti před třiceti lety a dnes???
 Limai 


Re: Crow já statistiky nestuduji, 

(30.1.2009 19:39:49)
tudíž nejsem schopna objektivně posuzovat čím jsou ovlivněny,to že můžu mít na něco vytvořený názor čtením statistik jsem uvedla jako jeden z možných příkladů,který měl ozřejmit jakým způsobem jsem ke svým názorům dospěla.A pak prostě přijde někdo s jiným názorem a začne mě přesvědčovat o tom že on četl jiné statistiky a ty jediné jsou správné,takže já musím změnit myšlení a tím pádem názor tak,aby byl v souladu s názorem protistrany.Protože jinak to že mám jiný názor než protistrana je špatné,protože jen ona má o tom ty jediné správné informace a ta jediná správná pravda je ta její pravda.Takže mne protistrana potřebuje přesvědčit o té své pravdě tím,že mi bude dokazovat jak ve mě někdo násilně tvořil nějaký názor.
 Cow :-) 


Re: Crow já statistiky nestuduji, 

(30.1.2009 19:51:25)
Limai, ale já se neptám na rovnávací statistiky.
Ptám se, jestli tě někdy napadlo přemýšlet nad tím, čím je ovlivněná nízká porodní úmrtnost. /třeba jak u rodiček, tak u dětí/
 Limai 


Re: Crow nevím jak souvisí nízká porodní úmrtnost 

(30.1.2009 20:01:34)
rodiček a dětí s vnucováním názorů člověka A člověku B,dokud je dotyčný nepřijme za své.Kdyžtak se podívej na základě čeho se tato debata mezi mnou a Graine rozjela-Graine psala že tak dlouho do někoho hustí své názory dokud nedosáhnou cíle a pak mě tady přesvědčovala o tom že názory toho člověka jsou špatné protože je získal jiným způsobem než Graine,takže je potřeba aby ten člověk začal smýšlet jako ona.A vůbec to nemá žádnou souvislost s porody nebo úmrtností,ale s názory na cokoli všeobecně.
 Cow :-) 


Re: Crow nevím jak souvisí nízká porodní úmrtnost 

(30.1.2009 20:11:38)
Limai, mě vcelku nezajímá, co ty máš s Gr.
Gr. já znám delší dobu a když to řeknu upřímně, je to můj diskuzní miláček. Ale nemusím se za ní postavit, ona si své názory dokáže brilantně obhájit sama.
Tys vzpomenula v jednom ze svých příspěvků konkrétně problematiku statistik, googlování, porovnávání statistik, dospění vlastním rozumem k nějakému názoru.

Právě na tom příkladu statistik nízké porodní úmrtnosti jsem ti chtěla ukázat, jak statistika může být zavádějící.
 Limai 


Re: Crow ano,statistika může být zavádějící. 

(30.1.2009 20:35:18)
A jak objektivně rozeznáš,která statistika je a která zavádějící není?
 Cow :-) 


Re: Crow ano,statistika může být zavádějící. 

(30.1.2009 20:42:30)
Objektivně se stýkám s lidma, kteří mají k tématu co říct. /vzdělávání, konference, osobní diskuze, údaje respondentů, přátelské debaty, zájem o klienta/

Další objektivitou je realita praxe.

p.s. nestýkám se se žádnou zdejší domarodkou. /pro případ spekulací/
 Grainne 


Re: Crow nevím jak souvisí nízká porodní úmrtnost 

(30.1.2009 20:17:50)
Limai, neorientuješ se v textu, takže velice stručně a přehledně
a) týkalo se mého partnerského vztahu a hustíme oba, takže jsme rovnoprávnými členy vztahu
b) znovu opakuji: jak jsi ty dospěla ke svým závěrům, je mi jedno
c) psala jsem o lidech, kteří sami zjistili, že své názory nemají až tak ze sebe a na základě toho je změnili, přičemž se mi stalo totéž

Takže stále nechápu, na základě čeho odvozuješ, že jsem měla na mysli tebe. Podsouváš mi, co jsem nikde nenapsala a dokonce jsem si to ani tiše nemyslela. Kdybych se utla, věř, že klidně napíšu omlouvám se, protože potom bys byla v právu, ale to není tenhle případ.
 Limai 


Re: Graine ty nedokážeš pochopit,že sebe a tebe  

(30.1.2009 20:56:18)
jsem uvedla pouze jako příklad jak se jeden člověk snaží ukázat druhému že když nemá stejné myšlení jako ten druhý,protože svůj názor si vytvořil na základě informací z jiného zdroje,tak je to podle tebe názor špatný.Takto jsi to tady prezentovala.a nejde vůbec o mě,to může být Jarda,Mirek,Lada,Jana....to je přece jedno kdo.Tam se jednalo o to,na základě čeho ty si troufáš hodnotit že je názor jiného člověka špatný když k němu došel jinými cestami než se tobě líbí.A už to tady nechci opakovat posté znovu dokola,v tomto duchu jsi to psala a vůbec nejde o to,koho konkrétně se ty názory týkají.Jestliže ty někomu oznámíš-"tvůj názor je špatný,protože jsi ho slyšel od své matky před deseti lety,a můj názor je správný,protože já jsem ho minulý týden vygooglovala v nejnovějším článku o této problematice,tak můj názor musíš přijmout za svůj jelikož tyto informace jsou relevantnější,tak já ten svůj názor do tebe budu hustit dokud neuznáš že je lepší a že já mám pravdu."A nezáleží na tom zda jde o tvého partnera nebo tetu z Dolní Horní.A ted musím jít uspat děti a hlavně tady nebudu psát pořád dokola o tom, samém,podívej se jak jsi to citovala.
 Grainne 


Re: Graine ty nedokážeš pochopit,že sebe a tebe  

(30.1.2009 22:52:53)
Limai, potřetí, nebo po čtvrté ti nesdělím, že se neorientuješ v textu, sdělím ti, že jsi prostě natvrdlá.
Tohle dělám velice nerada, ale občas nic jiného nezbývá - totiž když někdo není ani potřetí schopen pochopit zjednodušený text.
 Grainne 


Re: dobrá,Graine,takže příklad. 

(30.1.2009 17:50:46)
Limai, mně skutečně nezajímá, jak jsi ty osobně dospěla ke svému názoru a naprosto nechápu, proč cokoliv z toho, co jsem napsala,vztahuješ na sebe.
Jsi svébytná, svéprávná osoba, jak předpokládám.
Nevadí mi a nepohoršuje mně tvůj postoj, ani tvůj názor.
Pravda, tvé myšlenkové pochody jsou zajímavé, protže opravdu nechápu, jak jsi dospěla k závěru, že míním tebe? Zkus mi to vysvětlit.
 Limai 


Re: Graine ale já jsem nepsala že míníš mne, 

(30.1.2009 19:30:47)
tady jsem nás dvě uváděla pouze jako příklad na základě toho,jak nás tady přesvědčuješ o tom,že člověk který má jiný názor než ty je člověk neuvědomělý a ke svému názoru došel vlastně omylem a nechtěně a je potřeba jeho názor přetvořit k obrazu tvému.
 Limai 


Re: Graine, 

(30.1.2009 15:00:33)
tak já jsem znovu pečlivě přečetla ty tvé příspěvky,ale názor mám pořád stejný.Komunikace s partnerem ano,dohody,kompromisy,ano.Ale to nic nemění na tom,že píšeš že do něj tak dlouho hustíš,dokud nedojdete do cíle,a je hezké že sice píšeš že to nemusí být ten tvůj původní cíl,ale z toho vyplývá,že to musí být cíl podle tvé představy.I když jsi z toho původního třeba ustoupila.Jinak by jsi do partnera nepotřebovala nic hustit dokud to nebude tak či onak a ponechala mu jeho vlastní názory.Ty ho potřebuješ přesvědčit o těch svých,aby je přijal za své.
 MishuI 


Re: Graine, 

(30.1.2009 15:06:33)
Vidím to pořád stejně jako ty ~d~
 Katka + syn David+ bříško 
  • 

Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 13:29:32)
a jak ona může vědět, že to za rok nebude probírat s někým jiným? Když mimino chce za "6 let". To je sakra dlouhá doba o přemýšlení o porodu. Já bych raději přemýšlela o maturitě. Jak jsem se dočetla v příspěvku níže, anatomie nebude asi její silná stránka.
 ANNAHAM 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 14:14:40)
To s tím důchodem je moc trefný příměr. Taky se mi zdá, že partnera trochu týrá a přitom se ještě vytahuje, co všechno se naučila o porodech a jaký umí cizí slova. Tím nechci říct, že je zlá, je jen naivní.
 cizinka1 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 14:39:18)
Skramusko, rozumim. Ale kdyz chodi pritel se zdravotnici, je to riziko podniku, ze budou zdravotnicke temata vyskytovat se nadprumerne. No a jestli vyskytne se nazorovy spor, tak o tom se bude diskutovat.

Velmi hezky to zhrnula Lenelka. Ano, zalezi na forme, zalezi na taktu v pohovoru. Ale v zadnem pripade bych neradila "vzdat se", odlozit tema na neurcitou dobu. Totiz muze byt i neco v reakcich partnera, co Lucce je neprijatelny. Ja jsem spise pro vyzkouset vztah ted, nez nechat na neurcito.
 Grainne 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 11:09:41)
Skramuško
bohužel když to tu tak pročítám, není to tak samozřejmé.
Taky jsem musela odbourávat u partnera určité "preventivní" zašprajcnutí předem. Pokud je pro někoho z nás něco životně důležitého, je nutné to probírat tak dlouho, dokud nedospějem k cíli. Je samozřejmě spousta prkotin, nad kterými mávneme rukou, že se to nějak vyvine, což většinou ano, ale porod a výchova dětí k prkotinám v partnerském vztahu rozhodně nepatří.
 andie77 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 11:27:04)
Ježíši Kriste, chudák chlap! ~t~ Takovýhle kvantum informací by snad neunesla ani kamarádka!! ~;) Ne, vážně - oceňuju autorčino zaujetí a nadšení o obor, ale takhle detailně a do hloubky to řešit s chlapem, to si teda nedovedu představit, ani bych snad nechtěla. Manžel mě podporuje, je obětavý, pár věcí si i trpělivě vyslechne ~:-D, ale na věci kolem porodu má názor, že si žena musí rozhodnout tyhle věci sama (u porodu byl a držel za ruku). Ale abych s ním nad kafem u snídaně řešila "miláčku, tak co myslíš, mám si ten klystýr nechat dát nebo ne?", tak by mě ani ve snu nenapadlo ~t~ A pro autorku: když to není aktuální záležitost, tak bych ho tolik let dopředu nemučila, vše může být nakonec jinak ~;)
 Lea 
  • 

Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 10:58:05)
Grainne, to, že by si partneři měli naslouchat, je věc samozřejmá! Jen doufám, že si pozorně naslouchali i při plánování rodiny, aby nedocházelo k následým nedorozuměním - toť vše :-).
 waieughiu 
  • 

Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 13:56:23)
Nemůžu ale naslouchat někomu, komu jede huba jako mašinkvér :-))
Být chlap, okamžitě zdrhám! Tohle poslouchat ješě 6 let, tak to dítě i sama počnu!
Jo, partneři by si měli vzájemně vyjasnit některé postoje, nechce taky autorka řešit, jak vychovávat puberťáka nebo jak se postavit k věci, kdy jí oznámí, že si domů přivede partnera druhého pohlaví?
Dyť ta holka je naprostý magor!! JI to baví, a velice, tak ať to řeší s kantory ve škole nebo s kolegy v práci (až do ní bude chodit), ale PROBOHA AŤ S TÍM NEOTRAVUJE PARTNERA, POKUD O NĚJ NECHCE PŘIJÍT!!!!!
 Grainne 


Re: Ujasnit si priority 

(30.1.2009 14:00:44)
Člověče, jsi nějaká chytrá, no pokud by mi takový chlap utekl, hluboce si oddechnu.
Potřebuju partnera, ne bytost, které můžu pokorně vařit, prát fusekle a šťastně mlčet.
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


nechápu 

(30.1.2009 10:58:56)
Mám takový dojem, že autorka článku vůbec neví o čem mluví. Také mám za sebou zdrávku, studuju zmíněný obor porodní asistence (poslední ročník) a v životě bych si nedovolila říct, že o fyziologii nebo o čem koliv jiném, vím stejně jako lékař! Postupy, ne zcela odpovídají realitě, ale budiž! Nejvíc mě udivuje, že s vámi přítel ještě je?! Taky jsem takový cvok, který chce dítě už od nějakých 17let, jsem vdaná a představa, že s manželem takto intenzivně probírám porod, těhotenství,... je neskutečná! Ano, partneři jsou od toho, aby se podporovali, vyslechli se a poradili, ale řešit stále do kola to samé je únavné, natož pro chlapa! Navíc pokud chcete dítě až ve vašich 25 letech!
Vaše nadšení pro toto povolání je úžasné a doufám, že vám zůstane- je to potřeba!
Osobně jsem se nesetkala s přístupem, tak bezohledným, jak se tu často píše! Ale bohužel dnes, v době čtyřkilovách a naopak dvoukilových a méně novorozenců, se nedají srovnávat dnešní porody s porody před sto lety! Navíc i spousta žen nemá stejné intuice, jako ženy před těmi sto lety a je potřeba na rodičku houknout a "dirigovat ji" a ani to někdy nestačí- jsou to ženy, které by samy neporodily! To nemyslím nijak špatně, jenom je prostě jiná doba, novorozenci jsou jiní, ženy konstitučně jiné a spoustu dalších rozdílů!
Ke státnicím máme mít odvedených 40 porodů a rozhodně to ze mne nedělá porodní asistentku! Tou se stanu léty praxe, zkušenostmi,...! A toto povolání vyžaduje určitou pokoru a respekt!
 Grainne 


Re: nechápu 

(30.1.2009 11:01:22)
Svatulinko, to je k:-©, na rodičku je potřeba "houknout", kdo ti dává právo na někoho houkat a jednat tímto způsobem s dospělou osobou?
To doufám nemyslíš vážně!
 Eva, 2 kluci 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 11:13:34)
A jak by jsi chtěla jako doktorka či sestra pomoct rodící mamince, která hystericky křičí a pobíhá po pokoji?? Já rodila v pohodě, pracovala jsem na novorozeneckém oddělení necelý rok, občas jsem byla i u porodů, takže jsem věděla do čeho jdu - tedy ne ještě jako matka. I tak jsem z toho měla docela strach. Teď jako matka dvou dětí bych raději rodila v lese. (5 minut od nemocnice :-) )
 Insula 


Re: nechápu 

(30.1.2009 13:17:14)
Vzpomínám si na jednu PA, jak vyprávěla, že jedna maminka byla tak hysterická, že "zalezla" pod stůl s tím, že prostě nevyleze. Vzhledem k tomu, že začala hodně krvácet a bylo potřeba "zjistit" problém to byla docela vyhrocená situace. Naštěstí se jí podařilo přesvědčit, aby vylezla. Kdyby to nebylo tak vážné, tak by to bylo k smíchu. Některé ženy zkrátka mohou reagovat "neadekvátně". ~;)
 Líza 


Re: nechápu 

(30.1.2009 13:26:52)
Insulo, z mnoha let komunikace lidí ve velmi nestandardních psychických stavech a za občas velmi vyhrocených okolností ti můžu říct, že takovým situacím, kdy někdo zalézá pod stůl, se dá v 99% předejít. Jenže pokud selháváš v komunikačních dovednostech a nerespektuješ pacienta, pak tomu nepředejdeš.
 Insula 


Re: nechápu 

(30.1.2009 13:31:57)
Lízo, nemůžu ti napsat nic bližšího. Byla bych napadena za rasismus, což bych nerada. Mimochodem ta paní reagovala hystericky už na pozdrav při příchodu, ale to je jedno. Věřím, že tato PA se určitě snažila, protože šlo o velmi milou, hodnou a ochotnou slečnu. Snažila se vyhovět všem mým požadavkům a dělala to ochotně a s úsměvem. A když jsem začala mít dojem, že jsem "hysterická", tak mě super uklidnila (na rozdíl od předchozí PA, která byla nepříjemná, protivná a studená jako psí čumák a to tam se mnou byl manžel).
 kreditka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 13:43:39)
Lízo tak já jsem asi to 1 %, svíjící se v bolestech jsem prostě odmítla PA poslouchat, přitom se mnou jednala velice profesionálně (což potvrdil manžel), ale já ochromena bolestí jsem na to nereagovala, nevnímala prakticky její přítomnost a chovala se jak malé dítě v období vzdoru "NE NE NE..." pak přišel doktor, houknul na mě a já se uklidnila, taková léčba šokem...ale fungující
 Líza 


Re: nechápu 

(30.1.2009 13:51:21)
Kreditko, v situaci, kdy normální verbální komunikace nefunguje, jak má, je potom postup individuální, "houknutí" doktora mohlo být v této relativně nestandardní situaci na místě, na druhou stranu stejně tak na místě mohlo být leccos jiného, co by se bez houknutí obešlo. Stejně jako v případě té Romky, o které to Insula nechce napsat, aby nebyla za rasistku, je vždy víc způsobů než jeden, a pokud mám pacientku, která je hysterická už při příchodu na sál, tak tomu musím přizpůsobit to, jak s ní jednám. Například se musím věnovat tomu, abych jí pomohla se uklidnit a získat důvěru.
 Insula 


Re: nechápu 

(30.1.2009 13:53:32)
A podaří se ti to vždycky???? Jen dotaz, žádné "rýpání".
 Líza 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:21:14)
Ve většině případů ano. Samozřejmě že ne vždycky, nejsem stroj. Ale když vidím komunikaci s pacienty - ať už na gyndě a porodnici nebo na jiných somatických odděleních nemocnic, tak rezervy personálu jsou obrovské. Možná tak dvěma třetinám stížností by bylo možné předejít, kdyby personál znal, ovládal a používal základní komunikační pravidla. A lze tím předejít skutečně mnoha extrémně vyhroceným situacím.
 Insula 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:05:10)
To určitě.
 kreditka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 13:53:34)
U mě houknutí pomohlo, chtěla jsem tím naznačit, že i takový postup může být dobrý, ale musí se používat jen v individuálních případech ~d~ Ne houkat na každou rodičku z prevence ~q~
 Mili+5 


Re: nechápu 

(30.1.2009 12:11:54)
Ach jo, když čtu, co napsala Svatulinka, co by budoucí PA, tak mám zoufalý pocit, že se ani do budoucna nic k lepšímu nezmění. Já už spíš rodit nebudu, ale pokud by některá moje snacha projevila zájem rodit doma, určitě ji v tom podpořím. Ta touha po moci nad druhými je neskutečná a ještě se maskuje tím, že je to pro jejich dobro.
Prosím tě, Svatuško, jestli chceš tohle povolání vykonávat, ještě se nad sebou zamysli.
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:19:59)
Se Svatulinkou naprosto souhlasím. Prostě jsou na světě lidé (i ženy, které mají své vrozené instinkty), kterým je potřeba pomoct. Jsou ženy, které se natolik bojí,že nedokáží dýchat vůbec, natož potom prodýchávat. Jsou prostě maminky, na které se houknout musí. Vy máte pocit,že to je nějak urážlivé vyjádření nebo proč se tak rozčilujete? To je prostě fakt.
Jinak k článku autorky mám spoustu výhrad. Nebudu je vyjmenovávat všechny po jedné, protože to bych se upsala. Každopádně je nehorázné tvrdit, že po čtyřech letech studia na středního zdravotnického pracovníka,mám stejné vědomosti jako lékař. Já jsem PA,mám za sebou maturitu na SZS (jsem zdravotní sestra, ne asistent), pak 3 roky bakalářiny na PA, rok praxe na PS a rok mateřství. Ani tak toho nevím ani zpoloviny tolik co gynekolog, porodník, či jiný lékař. Autorce bych jen poradila, aby si tento svůj dopis ponechala, uschovala a vytáhla ho až jednou bude studovat porodnictví. Pak dojde k tomu názoru,že to co tady napsala, jsou povětšinou bláboly.
Je mi jasné,že teď se na mě snese vlna negativů a opačných názorů ze stran matek i nematek zastávajících přirozený porod bez jakýchkoliv zásahů, nejlépe porodů doma.Ale věřte mi prosím,že jako laici nevíte o čem mluvíte. Samozřejmě jako matky víte nejlíp, co je důležité pro vaše dítě. Teď to myslím z opačné strany. Jsou například zákony,které nás nutí, abychom matku při příjmu na PS položily na 20 minut na monitor a natáčely záznam srdíčka mimča. A to prosím ten záznam MUSÍ být alespoň 20minut fyziologická křivka. TO je jen takový malý zlomek.
Ještě namátkou se vyjádřím ke klystýru. Není pravda,že vyprázdněním střev se uvolní místo pro hlaviču nepřirozeně a díky tomu se pak natrhne hráz. naopak, já sama jsem si klyzma při porodu vyžádala, protože vím,že teplá voda působí jako myorelaxace, tedy povolení svalů. Díky tomu se svaly snadněji povolí a lépe roztahují.
Další taková blbost v článku je, že dirupcí se vypustí všechna plodová voda. Vypustí se pouze ta část, která je před hlavičkou.Tady potom ta hlava působí jako jakýsi špunt a zbytek vody v děloze utěsní. Vypustí se asi tak 15-20%.
Další lež: v tabletách, které jsou matkám zaváděny mezi plodové obaly při vyvolávání porodu, neobsahují ani stopu oxytocinu. Je v nich úplně jiný hormon,který vyvolává stahování hladkého svalstva. Ale jak jinak byste chtěly porod vyvolat,když už žádné jiné,přirozené metody nezabírají? Já vím,řeknete, že nevyvolávat. Jenže já osobně si raději nechám porod vyvolat, než abych čekala,až placenta ztratí svoji schopnost vyživoat dítě a ono tam umře. (placenta začíná odumírat pomalu už po 30tt).
To jsou jen některé příklady k bodům ze článku, se kterými nesouhlasím.
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:23:15)
Filette, jenže třebas právě u vstupního monitoru se nemusí ležet. Někde se to tak stále praktikuje a přitom je to pro mnoho žen dost nepříjemná poloha
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:29:21)
To je pravda, ležet se nemusí. Ovšem pouze v případě, že je mimi příznivě natočené a že se s každým pohybem maminky nepřesune daleko od sondy,která pakztrácí signál a tím se záznam prodlužuje. Samozřejmě vím, že je nepohodlné pro rodící ženu vydržet tak dlouho v jedné pozici. Ale co mají ty PA dělat, když ony ten záznam prostě natočit MUSÍ? To by se u nás muselo změnit celé zdravotnictí od základu, abychom dosáhly alespoň částečné spokojenosti. Každopádně jë to vždy o lidech. Pokud nějaká ... si bude chtít zjednodušit práci, tak to udělá a bude jí jedno, jestli tím někomu ztrpčuje život. Ale potom to není o porodnici jako takové, ale o ignorantech a vyhořelých pracovnících. Jenže na ty bohužel natrefíme snadněji než naskavý přístup.
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:33:48)
Fillette, nejenom ž eje to nepohodlné ale je to přímo ŠKODLIVÉ taky nebezpečné. Tohle je bohužel přesně jeden z případů kdy systém dostává přednost před jedincem ~:(
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:41:20)
Ano, ležet na zádech je sice do jisté míry škodlivé (ale každopádně méně než na pravém boku).
Problém je, že my jako jedinci, ať bychom sebevíc chtěli, tak nic nezměníme.
Jen mě tak napadá...představme si příklad. Jdu do porodnice,mám bolesti. Při příjmu je mi strašně nepohodlný monitor, je mi zle, když nemůžu chodit, a tak uprosímmilou, hodnou PA, aby ten záznam udělala o 10min.kratší. Ona mě chápe a tak to dovolí. Za hodinu ho chce udělat znovu a ejhle, dítě nežije. Při pitvě se zjistí,že se pomalu udusilo, protože mělo omotanou pupeční šňůru.
Komu to bude dávat rodička za vinu? Té sestře! protože na monitoru by se tíseň miminka poznala. Kdo bude bez práce, půjde k soudu, bude potrestán? Zase ta sestra, která se nad paní slitovala.
Takže je otázka, zda chtít něco zrovna na tomhle měnit nebo ne.
 Líza 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:43:09)
Filette, opravdu nevidím důvod, proč by ti ten monitor nemohli udělat v jiné poloze než vleže.
A tyhle kecy, že stejně nic nezměníme, nemám ráda. Právě z nespokojenosti jednotlivců vniká tlak, který posouvá věci dopředu.
 Ennywan 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:45:13)
Přesně Lízo. A kdyby nebylo v minulosti takových vytrvalých žen jako je Cizinka a spol., tak si můžeme nechat zdát o rovnoprávnosti, včetně práva volit, vzdělávat se atd.
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:58:30)
To máš asi pravdu,ale já nejsem takový člověk, abych se snažila jít na místa nejvyšší a orodovala tam za lepší porodnice. Je to špatně, já vím, ale to bychom musely my všechny matky stávkovat nebo já nevím co, aby se něco změnilo.
 Líza 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:00:35)
Fillette, v tom případě mě překvapuje, že se ti nedoneslo, že před nedávnem byla možnost podepsat petici za humanizaci českého porodnictví, že byla i demonstrace před ministerstvem zdravotnictví, že v této oblasti se cosi děje. Máš možnost se toho účastnit.
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:04:11)
Tak to se ke mě opravdu nedoneslo. jak už jsem psala, jsem teď na RD, takže tyto věci jdou momentálně mimo mě. Samozřejmě na různé přednášky a konference jezdím, ale fakt o tom nevím.
 zuzini 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:06:52)
Filete, tady
 zuzini 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:08:21)
Nefunguje, tak jinak http://www.normalniporod.cz/default.asp
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:11:03)
Díky,pročtu si to.
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:01:45)
Možná by stačilo kdyby se PA víc zajímaly o nové poznatky ve svém oboru anezůstaly u toho cojim řekli ve škole a co se naučily od starších kolegyň (viz "takhle se to dělá/o vždycky")
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:05:17)
Pro tvou informaci: jsem ze školy necelé 4 roky, opravdu si myslíš, že mám tak zastaralé informace?
 Líza 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:06:41)
To záleží na tom, kdo vám v tý škole přednášel.
Obecně některé informace, které jsou - řekněme - nežádoucí - se na některých školách taktně vynechávají.
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:20:52)
Přednášel nám např. MUDr.Hruban z Obilňáku v Brně. Nevím samozřejmě odkud jsi a jestli ho znáš,ale je považován za jednu z předních kapacit brněnského porodnictví. Další lékaři byli z fakulty, stále působící aktivně na PS i na gyn. Tak ti by měli mít info správné ne? Ale to je fuk, 2 nebo 3 hodiny, o tom tady debata není. Spíš o tom,že prostě je to nutné zlo, které se holt (alespoň zatím) bude muset tolerovat anebo za to popř.nést následky.
 Líza 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:24:07)
Fillette, snažím se ti říct, že informace, které většina českých porodníků prezentuje, jsou tendenční.
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:26:10)
A kde se teda mají studentky dozvědět správné informace, které nejsou "tendenční"? A když už se je dozví, jak to mají správně praktikovat,když tam kde pracují, se to dělá špatně?
 Líza 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:41:07)
Třeba tak, že se naučí orientovat se ve světové odborné literatuře a budou samy držet krok s nejnovějšími poznatky a ne čekat, až jim to pan profesor předžvejká.
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:27:38)
bohužel nemůžu dál diskutovat,prcek je vzhůru, ale ráda se sem zítra vrátím a přečtu si odpověď.
 Lenelka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:31:31)
Fillette, jde o to, jestli tito pani doktori venuji pozornost napriklad doporucenim WHO a nebo jestli jedou dle CGPS, ktera si z novych poznatku az tak moc nedela~d~

Navic teda doktori jsou tu hlavne od toho, aby resili patologie a PA od toho, aby mely pod palcem fyziologicke porody a ty problemove vcas predaly doktorum. Doktori totiz tak nejak ty fyziologicke stranky v ucebnicich prechazeji, za vsim vidi jen komplikace a maji neustalou potrebu zasahovat. Takze bych jim dala pri vyuce budoucich PA ponekud mensi ulohu. Ale v CR to asi funguje takhle~:( Chce to proste zmenu systemu.
 amálkaZ 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:02:53)
Filete-ano petice proběla a stávka taky (8.10.2008).Na Palackýho nánměstí v Praze před ministerstvem zdrav.
Mně tedy neříkali mamčo.
 Lenelka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:45:26)
Fillete, za hodinu??? A to mezi tim nekontroluje PA dopplerem nebo co? V UK uz se monitor rutinne nedela vubec, pouziva se doppler, kazdych 15 minut minimalne.
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:00:26)
Ano,kontroluje se UDOPem, ale ten dokáže pouze posoudit aktuální srdeční frekvenci a ne křivku. Tam je spousta aspektů, které se hodnotí a které jdou vidět pouze z té namalované klikaté čáry.
 MishuI 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:47:14)
Možná budu vypadat jako tupec-ale-co je škodlivého na ležení na pravém boku?Ptám se čistě z pudu sebe- a mimi-záchovy..
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:49:48)
Na pravé straně těla prochází dolní dutá žíla,která zásobuje kyslíkem také miminko. No a potom v III.trimestru hlavě, je už těhotná děloha natolik děžká,že tu žílu může skřípnout a stopnout přísun O2.
 MishuI 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:54:30)
Děkuju za info.To není první příspěvek,který mi byl přínosem.Díky~R^
 Amazonka 4D 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:45:54)
Filette,CTG není nařízeno zákonem,ale je to na rozdíl od jiného monitoringu jediný způsob,jak získat záznam,který může být forenzním důkazem...to je všechno...jen to kryje zadek porodnici...a za další,poloha na zádech není jen nepříjemná,může být i nebezpečná...jak matce,tak dítěti...mému se v této poloze ztrácely ozvy nikoliv polohou sondy,prostě mělo problémy...
 Lenelka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:23:38)
Fillete, ja celkem vim o cem mluvim... A je nas tu spousta, ktere opravdu VI. Takze klid a nohy v teple~;)
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:30:27)
Jsem ráda, že je nás tu takových spousta.
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:31:13)
Filette, placenta odumírající po 30tt??? To nemyslíš vážně že?

Ad ten monitor, to už se tady probíralo mnohokrát... když se chce jde všechno. Já chápu, je to taková pojistka, i když si o tom myslím své, ale ležet u toho nikdo nemusí. Mmch dojímá mě fakt, že v obou těhotenstvích mi několik zdravotníků nezávisle na sobě opakovaně doporučovalo NELEŽT NA ZÁDECH proto že je to ta nejméně vhodná poloha. Dočtete se o tom i v té nejtenší brožuře o těhotenství. A blik cvak... v porodnici to najednou neplatí ~d~
 huhu, holky 6 a 4, 27tt 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 14:34:27)
hm...me se vzdycky na monitoru ptali jestli chci sedet nebo lezet a kdyz lezet tak jestli na zadech nebo na boku a kdyz na boku tak na kterem boku ;-)
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:46:50)
Přesně tak,myslím to vážně. Napsala jsem POMALU!!! Prostě stárne. Není na tom nic divného.
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:53:20)
Filette, co příspěvek, tím víc se děsím jít zase do porodnice... i když v té "mojí" jsou všichni normální :-))
ale jednou nohou v kriminálu koukám, protože když jsem rodila poprvé - víc než 24 hodin - měla jsme za tu dobu 5x monitor a mezitím u mě byla PA asi 4x s dopplerem. A podruhé jsem byla na monitoru jen jednou za celý 4hodinový porod (na začátku) ~d~

 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:54:11)
Monitor se musí točit á 3 hodiny.
 Amazonka 4D 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:58:40)
Monitor se MÁ točit po DVOU hodinách...jinak je jako forentzní důkaz na nic...a je to doporučení pro porodnici,nikoliv předpis/zákon pro rodičku!!!
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:02:45)
tak to máme rozdílné informace, jak ve škole, tak v práci tvrdili, že po 3. ale to je v podstatě jedno, jde o to, že to sice není zákon pro rodičku, ta ať monitorování odmítne, ale pak z toho může v nejhorším případě vyplynout to, co už jsem psala.
 Amazonka 4D 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:06:19)
Fillete,takže nešiř dezinformace o zákonu,když žádný zákon o monitoru neexistuje,a o tom,že ty musíš rodičku položit při příjmu...
Ty jí to musíš nabídnout,ale ona to nemusí příjmout...pak je ale tvoje povinnost monitorovat dítě jinak...takže se těžko stane,že přiběhneš za 1-2 hodiny a zjistíš,že dítě nežije...

 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:14:26)
Já jsem přece nenapsala,že mám povinnost rodičku při monitorování položit. psala jsem, že je mojí povinností ji zmonitorovat. a ten čas jsem uvedla jako příklad!!! o té poloze jsem psala, že to někdy jinak nejde, že někdy sonda nemá dobrou pozici např. při chození a ztrácí signál. ani slovo tom, že se MUSÍ položit za každých okolností.
 Amazonka 4D 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:27:31)
Dovolím si tě citovat:
Jsou například zákony,které nás nutí, abychom matku při příjmu na PS položily na 20 minut na monitor a natáčely záznam srdíčka mimča. A to prosím ten záznam MUSÍ být alespoň 20minut fyziologická křivka.

....ležet se nemusí. Ovšem pouze v případě, že je mimi příznivě natočené a že se s každým pohybem maminky nepřesune daleko od sondy,která pakztrácí signál a tím se záznam prodlužuje. Samozřejmě vím, že je nepohodlné pro rodící ženu vydržet tak dlouho v jedné pozici. Ale co mají ty PA dělat, když ony ten záznam prostě natočit MUSÍ?


možná příště vážit slova...

 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:28:53)
to jeobyčejné slovíčkaření,které ty mi prostě chceš vyčítat. dobře, poopravím to pro klid tvojí duše a píšu: zákony nás nutí natočit monitor. tečka.
 Amazonka 4D 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:47:31)
Ne,to není slovíčkaření,jde o to,že jednou napíšeš,že ze zákona je nutné,abyste ženu položiy a natočily jí monitor...a pak to popřeš...
Já jsem přece nenapsala,že mám povinnost rodičku při monitorování položit. psala jsem, že je mojí povinností ji zmonitorovat. a ten čas jsem uvedla jako příklad!!! o té poloze jsem psala, že to někdy jinak nejde, že někdy sonda nemá dobrou pozici např. při chození a ztrácí signál. ani slovo tom, že se MUSÍ položit za každých okolností.

Takže když to shrnu,tak máte nařízeno to rodičce dopřát,NEMUSÍ ležet (ale pak nemusí být monitor OK,a proto je důležité,aby ležela),ale taky se NEMUSÍ nechat monitorovat...takže nebude muset ani ležet,ani sedět...ale nemocnice pak nebude mít záznam do karty.

Každopádně (a to nevím přesně) je další doporučení k monitoringu plodu v určitých intervalech,nezávisle na CTG,takže miminko neumře nepovšimnuto mezi dvěma CTG,stejně tak bude dopředu znát,že se při kontrakci zhoršují ozvy a bude čas něco dělat...
 Vaal 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:55:51)
Amazonko, tu tvou poslední větu nechápu, ono je možno zjistit zhrošující se ozvy i jinak než monitorem? Dík
 Amazonka 4D 


Re: nechápu 

(30.1.2009 16:03:07)
Evál...auskultací,doplerem...prostě jakýmkoliv sledování srdíčka (a právě ideálně při kontrakci)

Ano,CTG dá určitě širší obraz,stejně jako EKG ukáže víc,než fonendoskop...ale právě po poslechu fonendoskopem a určením "že je něco špatně",se posílá na EKG...takže přesně by CZG mohlo následovat až po špatných výsledcích doplera/fonendoskopu/klasického poslouchadla
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:00:25)
27 hodin porodu děleno 3 hodinama (správně ale 2) to máme pěkných 9 monitorů. Ups, ještě že jsem je nežalovala...
 Amálie P 


Re: nechápu 

(30.1.2009 19:27:11)
Tak to myslíš fakt vážně? Zírám mě ho udělali jen při přímu a rodila jsem o dost víc než 3h!!:-©
Ale arogantně a důležitě se chovali neustále.
Mrzí mě, že jsem PA nedodělala ze strachu, že to nezvládnu, že nebudu dost dobrá~j~ ale teď vím, že to byl zbytečný strach.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:42:27)
Fillette, prosím tě, jaké že zákony tě to nutí každou rodičku 20 minut monitorovat? Prosím citaci.
 Ennywan 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:48:31)
Lído, ono je to s tím monitorem asi tak stejně povinné ze "zákona" jako povinnost nechat očkovat dítě v PORODNICI 4.den po porodu. Prostě ti řeknou, že je to povinné ze zákona, ale že máš právo to odmítnout a sama si to zajistit do toho 6.týdne věku (kdy je to opravdu dané zákonem) na kalmetizaci, to už ti nikdo neřekne.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:50:42)
Jitko, to MNĚ je naprosto jasný ~t~~t~~t~ já vím, že v žádným zákoně nic takovýho není ~t~~t~
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 16:01:00)
Jo aha, takže to vlastně ve všech porodnicích takhle praktikují, jen aby se nenudili. Mě přijde, že ve všem hledáte nějakou záminku. Nemá cenu s váma debatovat, raději se půjdu věnovat manželovi a dceři.
 cizinka1 


Pro Filette a Svatulinku 

(30.1.2009 16:21:43)
Filette, spise bez se vzdelavat - to by bylo smysluplne. Nejdriv zakonnik CR (kde opravdu nic takoveho nenajdes), a pak vedecke studie o prinosu KTG. Zase ujistuji te, ze nenajdes zadnou, ktera by prokazovala prinosu KTG na proti auskultaci pro zdravi a zivot ditete. Pokud ano, nutne dej sem odkaz, velice by mne zajimalo. (Na rozdil od nazoru tvych scholastickych zaostalych profesoru. Ukazky, jak vypada vedecka lekarska studie najdes tady: http://www.azrodina.cz/2816-co-je-nadstandardem-v-peci-o-zdravou-zenu-behem-tehotenstvi-pri-porodu-a-po-nem

Kliniky trvaji na KTG pouze z pravniho alibizmu. Proto, ze porizuje zaznam, ktery kryje porodnikovi zada ve pripade soudu.

Pak jeste bys mohla pozadat o staz ve Vrchlabi nebo v podobne zahranicni klinice, nebo treba porodnim dome. Abyste vedely, ze zeny, kdyz maji svobodu, opravdu na zadech se nelehaji, tlacit umeji, rodi srovnatelne bezpecne a hygienicky bez vam obvykle porodnicni rutiny. A Svatulinko, pri tom, jak to vsechno se dozvis a uvidis, pros o odpusteni vsech tech zen, ze je vycerpala jsi tak, ze ztratily schopnost udrzet si ve vertikalni pozici nebo najit si polohu, ktera jim vyhovuje. Plati to i pro biologicky druh Cesky, tam take na zadech rodi pouze 10 procent klientek. A pospes se, i tak jiz napachala jsi vice zla nez je zdravo.
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: Pro Filette a Svatulinku 

(30.1.2009 17:04:13)
jen tak mimochodem u nás je možnost rodit i v jiné než klasické pozici, rozhodně proti tomu nejsem a nikomu jsem to nevymlouvala! Jenom jsem napsala, s čím mám zkušenost, toť vše
 cizinka1 


Re: Pro Filette a Svatulinku 

(30.1.2009 17:11:19)
Tak premyslej, kde je chyba, nejspise ve vybavenim porodniho salu, a v neposledne rade v tobe a ve tvem pristupu. Pozadej se o tu staz tam, kde se to umi!
 Lenelka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 11:03:36)
Svatulinko, tak na me bys mohla "houknout" jen jednou... To je opravdu neuveritelne, co tu pises!
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 11:12:39)
Koukám, že i to houknout mělo být v závorce :-)! Zažila jsem hysterickou matku, která si lehala na břicho, sedala si po porodu hlavičky, mlátila se do břicha!! A opravdu si myslíte, že by stačilo říct: maminko uklidněte se?!
 Grainne 


Re: nechápu 

(30.1.2009 11:15:54)
Svatulinko, komunikace ve smyslu houknutí, když neposlechne?
Nu a popsané reakci opravdu může dojít a někoho v tu chvíli "seřvat" protože jsem sociální negramot a nic jiného neumím...
Tím bych se opravdu nechlubila.
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 11:45:56)
To nemyslíte vážně?! Koukám, že pod pojmeme houknout si tu představujete, že se na někoho řve a nadává mu? Možná jsem zvolila špatný výraz, ale opravdu jsem na nikoho nikdy neřvala a nemyslela si, že si nic jiného nezaslouží!! A ani jsem to nezažila jako studentka a ani jako pacientka!! Houknout u mě znamená, že pokud rodička zadržuje dech a dusí tím své dítě a mnohokrát jí bylo vysvětlováno, že tím ubližuje svému miminku a porod už stejně nezastaví a přesto "nedýchá"(myslím opravdu záměrně zadržuje dech), tak na ní "houknu" něco ve smyslu: mamčo, musíte dýchat, dívejte se na mne, budeme dýchat spolu a lehce při tom zdůrazním mamčo, že tím někomu dávám najevo, že je negramot a řvu na něj?!
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 11:48:34)
Svaťulinko a jaká já jsem pro tebe mamča, co?
 boží žena 


Re: nechápu 

(30.1.2009 11:50:04)
slovíčkaření to by ti šlo
no nějak tě oslovovat musí, asi by se ti líbilo, krávo tlačte...~g~
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 11:52:23)
myslíš, že se v reálu jmenuju, kráva, trapko?~t~
 boží žena 


Re: nechápu 

(30.1.2009 11:53:41)
nevim, nomen omen, rozhodně se tak chováš
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 11:56:53)
aha, zato ty jako boží žena, která by měla být vševědocí, bys měla vskutku vědět, že zdravotník neoslovuje klienta "dědečku", "babičko", "otče", "matko", "mamčo" a pod.~t~~t~~t~
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 12:00:04)
Máš pravdu, na jiných odděleních ne, ale na porodním sále a šestinedělí se to používá záměrně!
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 12:01:18)
Vážně, kdo vám to nabulíkoval?
Nám na novorozeňáku teda nikdo.
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 13:18:38)
taky jsem dělala na novorozencích a normálně maminky kromě příjmení samozřejmě někdy oslovujeme jako maminky porodily jsou na to pyšné myslím,že to není žádné hanlivé oslovení nebo ano?
 jana38 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:10:13)
Měla jsem to štěstí, že při mém porodu v porodnici si nikdo nemyslel, že by mi měl k porodu gratulovat se slovy: Jsi dobrá mamčo jaks to zvládla.:-© Rodila jsem totiž v civilizaci, tam je něco takového nepředstavitelné~g~
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 14:26:22)
no tak to bych se s vámi hádsla je úplně normální ženě pogratulovat k zdravému miminku je vidět,že nevíte o čem mluvíte
 Lída,3 kluci a holka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:51:54)
Jarko, pogratulovat ano, ale jde o to oslovení.
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 15:50:08)
pořád nechápu co je na tom špatného samozřejmě když jdu mamince měřit tlak oslovím ji jako paní novákovou když ji nesu miminko řekunu tak maminko tady máte poklad,je na tom něco špatného?maminky si nestěžují a věřte že jsem stížnostem přístupná,mě jedna paní z domu oslovuje taky maminko máte hezkou holčičku maminko jdete na procházku?přijde mi to milé a takové nějak proteplené)))asi to neumím vyjádřit ale přijde mi to milejší než formální paní pokorná
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 15:58:57)
Jarko, začínám mít deprése z toho, co se tu od zdravotníků dočítám.
/pokud teda zdravotník jsi/

No ze tebou popsané situace bych si myslela, že jsi už moje jméno zapomněla..Když uu měření TK jsem paní Nováková a u přinesení miminka jsem maminka.
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 17:47:23)
ty jsi tak pitomá že to svět neviděl na rozdíl od tebe zdravotník jesm dokonce s dvěma tituly Dis,Bc,takže si myslím,že kvalifikaci mám a zrovna tvé scestné názory mě absolutně nezajímají,čímž s tebou končím tuto neplodnou diskuzi
 zuzini 


Re: nechápu 

(30.1.2009 17:51:19)
"ty jsi tak pitomá že to svět neviděl na rozdíl od tebe zdravotník jesm dokonce s dvěma tituly Dis,Bc"

Jak víš, že Crowka není zdravotník?
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 18:27:29)
A kolik máš praxe mezi dokončeným studiem a tvou MD?

Titulama máváš na špatném místě.
A nedělej, že se perzonálu občas nepodaří zapomenout něčí jméno.
Z některých předávání služeb si pamatuju, že si sestra za nic nemohla vzpomenout a tak dotyčného pacienta označila 1/2....což jak jistě víš bude pokoj č. 1/lůžko č.2~t~

a už fakt raději nepiš, nebo si vážně budu muset dát studený obklad.~t~
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 21:45:20)
od nástavby 8 let praxe bakalář bakaláe mám ě roky dítě jsem měla skoro ve 30 ještě něco,to tedy nevím kde jsi pracovala,ale my pacienty jmény oslovujeme dokonce i při předávání služby jak na ortopedii tak ted na novoru,a je jasné že na ortopce jsem opravdu klientky neoslovovala mamčo ale paní nováková,jen tak pro jistotu ti to píšu))))))))))jinak se omlouvám za vulgarismus už jsem odpo vypěnila,každý je po bitvě generál pokud se někomu něco nelíbí má to řešit v ten okamžik a né si stěžovat takto,to mě dokáže nadzvednout kde by všichni byli bez lékařů a zdravotníků?to snad taky jako zdravotník uznáš
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:53:59)
Jarko, všechno dobré, jo~x~

K tomu stěžování či řešení na místě.
Zrovna ty porody a šestinedělí jsou fakt citlivé období a rodička nemá kolikrát sílu, chuť a čas bojovat za něco, co by mělo být samozřejmostí.
Rodička se má soustředit na porod, bonding, pokud jde o patolog. novorozence, je situace ještě složitější.
 jarka,dcera 2 roky 
  • 

Re: nechápu 

(31.1.2009 13:52:13)
mě o tom vyprávěj já byla týden na vyvolávání a taky jsem se neozvala,)))i coby ostřílenej zdravotník hospitalizovali mě 9.1. a malá se narodila 17 fakt mi ale bylo příjemné když mi třeba říkali maminko nebo jaruško(po domluvě)než stroze paní bártová,ale je pravda,že 16 jsem si nechala zavolat primářku a seřvala ji,že podepisuji reverz a jedu rodit do ústí(rodila jsem v děčíně)už jsem se bála o malou blbly ozvy,ale myslím si že nebýt zdravotník a nemít záštitu v naši vrchní právě z ústí,která primářku zná a volala ji tak tam jsem ještě ted,))))je asi fakt ,že k zdravotníkům mají kolegové trošku jiný přístup než k jiným klientům,měj se hezky papa
 zuzini 


Re: nechápu 

(30.1.2009 13:17:54)
Ano a to proč?
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:34:48)
protože stejně jako je tatínek hrdý na to,že se stal otcem, tak stejně, ne-li více je hrdá matka. A když se dívám ženě do rozkroku a na prsa a na její porod,tak zní líp,když jí řeknu : "tak tady máte vaše krásné mimčo maminko", než kdybych jí řekla "paní vítámvásová"
 Denyna 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:38:28)
Filette, co je těžkého pochopit na tom, že prostě někomu oslovení maminko od prsonálu příjemné není? Nikdo od personálu nechce, aby byli vševědoucí, přece se můžou na začátku zeptat, ne?
 JaninaH 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:40:25)
Že to TOBĚ zní líp ještě neznamená, že to je profesionální.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:46:39)
Fillette, a MNĚ se to oslovování "maminko" taky nelíbí. Nějak se snad jmenuju, ne? Nemůžeš předpokládat, že to, co TOBĚ připadá lepší, je lepší i z pohledu ostatních. Co kdyby ses zeptala?
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:48:25)
Nikdy si mi nikdo nestěžoval. A pokud se to některé paní nelíbí, stačí říct.
 Líza 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:49:41)
Šmarjá, ne, ne že si člověk musí říkat, aby s ním zacházeli jako s člověkem a ne se slepákem nebo zlomenou nohou nebo "mamčou". Naopak!
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:52:35)
Ježiš no prostě když mi někdo řekne nějak jinak než se mi to líbí, tak není tak těžké se ozvat. Protože ne všem "mamčám" to vadí. Naopak, některé nám samy navrhly, abychom jim tak říkaly.V dnešní době se totiž hodně maminek jmenuje jinak než děti a to si potom pamatovat...tak je jim milejší,když řekneme dobré ráno maminko, než když jméno spleteme se jménem jejich potomka.
 Amálie P 


Re: nechápu 

(30.1.2009 19:43:36)

Filete: Mě oslovení maminko nevadí, ale někomu může je to věc názoru a pohledu na danou situaci.

Pohled na PA podávající mi mé právě narozené dítě se slovy "maminko tady je váš poklad" rozhodně neuráží.~x~

Zastánkyně pžíjmení: Jsou daleko vážnější věci a chování, které lze prohlásit za urážlivé a nevhodné.Myslím, že by bylo vhodnější řešit něco smyslu plného.~q~

Myslete i na ženy, tiché čtenářky hledající info, co si z této neplodné debaty vemou? Nic~y~
Při příjmu prostě upozorněte personál, aby vám říkal p. Vomáčková atd...

Přeji příjemný večer~R^
 Amálie P 


Re: nechápu 

(30.1.2009 19:43:42)

Filete: Mě oslovení maminko nevadí, ale někomu může je to věc názoru a pohledu na danou situaci.

Pohled na PA podávající mi mé právě narozené dítě se slovy "maminko tady je váš poklad" rozhodně neuráží.~x~

Zastánkyně pžíjmení: Jsou daleko vážnější věci a chování, které lze prohlásit za urážlivé a nevhodné.Myslím, že by bylo vhodnější řešit něco smyslu plného.~q~

Myslete i na ženy, tiché čtenářky hledající info, co si z této neplodné debaty vemou? Nic~y~
Při příjmu prostě upozorněte personál, aby vám říkal p. Vomáčková atd...

Přeji příjemný večer~R^
 Sylvie 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:52:25)
A když se dívám ženě do rozkroku a na prsa a na její porod,tak zní líp,když jí řeknu : "tak tady máte vaše krásné mimčo maminko", než kdybych jí řekla "paní vítámvásová"

Aha. A mohla by ses mi pokusit vysvětlit, CO na tom zní líp?
 Fillette 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:53:23)
Nemohla. Prostě to tak cítím(e) a tak to řekneme. Když vy to citíte jinak,prostě to řekněte.
 JaninaH 


Re: nechápu 

(30.1.2009 14:57:23)
Problém je, že ty se nemáš jako PA co cítit, ty máš pracovat a chovat se profesionálně. A oslovení MAMČO profesionální není, to snad proboha dá rozum.
 Hanka + 2 slečny 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 16:29:12)
Lidi, já nevim, co je tohle za debatu ~d~ Osobně teda nevidim nic špatnýho na oslovení "maminko", chápu, že situace jej přímo nabízí, mě vůůůbec neuráží, naopak. A ohradit se, pokud někoho uráží...proč proboha ne? Jak to mají ty asistentky asi odhadnout, kdo je pro a kdo proti? Mě by připadalo hodně divný, kdyby se mě při kontrakcích někdo ptal "promiňte, paní "blabla", můžeme Vás oslovovati maminko?" Všem příjemným porodním asistentkám a ostatnímu zdravotnickému personálu přeju hodně zdaru a málo "dotčených" pacientek/klientek ~x~
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 16:39:17)
HankO, že to situace přímo nabízí neznamená, že je profesně o.k.
Ošetřovateltví tohle nevyučuje, chápeš? Je to neprofesionální. A bylo to tu řečeno mockrát. Zbytek je věcí dohody.
Takže by se ani nemělo stát, že po oslovením "mamčo" někým z personálu, nastane problém.
 Hanka + 2 slečny 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 17:02:21)
Na školách se nevyučuje spousta věcí, se kterými se pak "absolvent" v reálu setkává. A to, že něco není v osnovách ale neznamená, že je to nepřípustné, nebo ano? Vážně chápu, že to někomu může vadit, ale pak není problém se ozvat a nedělat z toho "kauzu". Vadí i totožné oslovení např. u dětského lékaře? Vždyť je přece jednoznačné, v jaké se nacházíme situaci a oslovení "maminko, mamčo" přece v konkrétní situaci nemůže znít pejorativně? Jak tu někdo poznamenal o masně a školce... Zase, jde o konkrétní situaci. V masně je to blbost, ve školce přece normální! Kolikrát už mi učitelka řekla "maminko, vaše holčička nakreslila krásný obrázek". To je přece více než přípustné a v učitelství se to jistě taky nevyučuje..
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 17:08:03)
Je to nešvar a hotovo!
Ve školce jsem měla už děti dvě. Nikdo mi nikdy z učitelek neřekl "maminko".A až bude chodit do MŠ naše nejmladší, doufám, že to zůstane tak, jo v případě mých starších dětí.

Ani když jsem pracovala 4roky v odborné ambulanci pro děti a dosrost, tak jsem neoslovovala matky a otce jinak než jménem.
 Hanka + 2 slečny 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 17:27:45)
No jasně, a jsme zpátky u toho, že někomu to prostě vadí a někomu to prostě nevadí, nebo to v určitých situacích vítá. Je to v pořádku, a proto nechápu, proč se kolem takové "hovadiny" může strhnout takový haló.
 10.5Libik12 


Re: nechápu 

(30.1.2009 17:55:00)
Ideální je oslovovat "madam", ale ne každý to vysloví tak, aby to neznělo jako karikatura.

Myslím však, že empatické patky, které nezcizí ženě orgasmický porod a ochrání ji před doktorskými násilníky, to zcela jistě dokáží.
 Veronika@ 


Re: nechápu 

(30.1.2009 18:04:23)
Madam, vy jste vtipná.~x~~t~
 Veronika@ 


Re: nechápu 

(30.1.2009 18:05:22)
Jé, doufám, že to nevyznělo hloupě a opačně.Mě pobavil výraz orgasmický porod.To neznám.
 Grainne 


Re: nechápu 

(30.1.2009 18:04:38)
Libik, proč ta ironie?
V běžném společenském styku si to vůči cizím osobám nedovolíme.
Nehledě na to, že "mamina" je jakési cosi, odkázané na čísi ochotu, či neochotu ke spolupráci, vůči paní Téaté si jen tak něco nedovolíme. Pokud někomu vezmeme jméno, bereme mu i část osobnosti. Taková poslušná mamina, s tou se panečku pracuje...
 10.5Libik12 


Re: nechápu 

(30.1.2009 18:10:13)
Grainne, proboha, kde vidíš ironii?
Jsem madam normálně.

Veroniko, na kterých stránkách to žiješ, pokud nevíš, že přirozený porod je něco jako orgasmus.
 Veronika@ 


Re: nechápu 

(30.1.2009 18:12:40)
~k~~k~~k~~k~~k~~k~~k~~k~
 Grainne 


Re: nechápu 

(30.1.2009 18:14:53)
...ále, jsem si představila PA, fyzicky zabraňující MUDrovi vrhnout se na rodičku.

Tedy ne že by to tu a tam nebylo třeba, ale v tomhle ohledu bych spoléhala spíš na komunikativního partnera, přece jenom, nemocniční hierarchie je poněku nekompromisní.


 JaninaH 


Re: nechápu 

(30.1.2009 18:11:03)
Grainne,
přesně tak. A navíc, taková "mamina" se zařadí do nekonečného zástupu bezejmenných mamin, kdežto "paní Novákové" se může připadat důstojně, protože přinejmenším si někdo dal tu námahu zapamatovat si její jméno.
J.
 10.5Libik12 


Re: nechápu 

(30.1.2009 18:40:36)
Opovím ti neironicky - protože je to umělý problém. Mamča či rodička není nikdo jiný než člověk a pokud někdo v rámci standartů jedná jejíma očima nevhodně(tak že divně mluví), je to jakoby se nasírala, že se někdo na zastávce tramvaje blbě tváří, případně blbě šklebí kolegyně v práci.

Debata je dávno děláním prdu z kuličky, nakonec plynule přechází ze včerejšího šokujícího článku, kde krvácející domarodička pokládá revidující doktory za středověké tupce, co ji vyšetřením znásilńují. Přivedla tím nárok na harmonii přirozeného porodu do nové čtvrté dimenze, tedy nároku na přirozené harmonické nekontrovatelné krvácení.

Normální člověk, byť by rodil doma, by se od takového zjevení pravdy distancoval. Ne však uživatel Rodiny, který si přisadí pseudoteorií o jakési všeobjímající svoboděnce, ačkoliv v případě vlastního porodu šupajdí na nejbližší kliniku.
Kdepak jsi rodila, milá Grainne, Lízo a další?

Spolek domarodek neoslovuji, každý má právo na své vyznání, je to v Ústavě. A v případě potřeby vás testosteronový úchyl v bílém plášti zachrání bez rozdílu spirituality.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 18:47:19)
Libik, stále se snažím pochopit tvou posedlost tématem. Tvůj obranný mechanismus dehonestace je zcela zjevný. Ale proč to všechno děláš, sama píšeš, že děti již mít nebudeš. Stále se však stereotypně vracíš do porodních diskuzí a snažíš se téma snižovat, diskutérky snažící se propagovat možnost volby ironizuješ, téma ponižuješ.

vypadá to, jako bys měla s tímt otématem velký problém? A protože již rodit nebudeš, tím pádem nedojdeš k emoční korekci možných traumat, snažíš se alespoň celé téma degradovat.

Bude jistě schůdnější, pokud se vyrovnáš s tím, že ženy své porody budou prostě donekonečna probírat ze všech stran a úhlů a ty osvícenější budou stále nabízet možnost volby pro všechny.

Přeji Ti hodně zdaru při práci s tématem a taky brzkou úlevu.
 Veronika@ 


Re: nechápu 

(30.1.2009 19:28:33)
dehonestace
Zneuctění, pošpinění, pomluva.

 Siddhártha 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:42:43)
Ňénulko, "Zastánkyně pžíjmení: Jsou daleko vážnější věci a chování, které lze prohlásit za urážlivé a nevhodné.Myslím, že by bylo vhodnější řešit něco smyslu plného.~q~"

Ale tímto to právě začíná. Ta degradace člověka na cosi. Cosi, co má být potichu, dělat jen to, co se mu řekne. A není to jen oslovení maminko. Vůči starým lidem je to oslovení babičko, dědečku. Nedávno, když dávali dokumenty o Palachovi, jsem nadskočila při reportáži z daného roku, kdy nějaký reportér dělal anketu na ulici a starého pána oslovil: "a co si o tom myslíte vy, dědo."

Prostě takováto oslovení patří do rodiny, tak se titulují příbuzní mezi sebou.
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:46:10)
Sid...no přesně!~R^
 Siddhártha 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:46:33)
Žabátko, žádný arch, kde by se vyplnovalo, jak mají rodičku oslovovat, není potřeba, stačí, když si přečtou třeba už jen v těhu průkazce, jak se rodička jmenuje.
 Siddhártha 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:54:32)
Adel,
"Mě připadá opravdu vtipné jak pořád někdo hodnotí co by se teda mělo a nemělo řešit.

1)řeší se komunikace - je to nesmyslné nimrání v malichernostech

2)řeší se jednodušší úkony (holení, klystýr) - tu trochu nepohodlí snad vydrží každý/á

3)řeší se složitější vyšetření a zákroky (monitor, dirupce, nástřih...) pan doktor/PA tomu rozumí nejlíp, riskujeme zdraví svoje popř. zdraví mimča, je na to zákon...

Moc prostoru ke změně nezbývá... ještě mě napadá barva plášťů a účes pana primáře~d~"

K tomu chci jen dodat, že to takhle je nejspíš proto, že je to strašně pohodlné, ono, kdyby se mělo začít pracovat na změně, to by se muselo přemýšlet a měnit zvyky... no neblázněme, co bysme ještě nechtěli? :-©

A dále si myslím, a budu opakovat 100% cizinku už z dávné diskuze, že je to tím, že takto právě mluví ženy, aby si nějak odůvodnily ty horší zážitky, aby se s tím prostě lépe vyrovnaly.

Jako "taky jsem tak rodila a žiju..." nebo "mě toto oslovení nevadí, co řešíte za kraviny..." "taky mě řezali jak žito a jen mi to prospělo".... :-©:-©:-©:-©
 Siddhártha 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:12:31)
Na kiliho ze zásady nereaguje, ale ted mi to nedá.

Nejdřív mě to vytočilo, ale zase jsem se rychle uklidnila. Protože to, že se rodilý mluvčí naváží do znalostí jazyka jakéhokoliv cizince, mluví jedině o osobnosti rodilého mluvčího. TAkže vlastně kili nezklamal.

Ale jinak :-©:-©:-©
 Siddhártha 


Re: nechápu 

(30.1.2009 22:05:15)
Krávo, "Zrovna ty porody a šestinedělí jsou fakt citlivé období a rodička nemá kolikrát sílu, chuť a čas bojovat za něco, co by mělo být samozřejmostí.
Rodička se má soustředit na porod, bonding, pokud jde o patolog. novorozence, je situace ještě složitější."

Přesně, proč by VŮBEC MĚLA BOJOVAT ZA NĚCO, CO JE PŘIROZENÉ. Bez rozdílu, v jakém období se rodička nachází. FAkt mi to připadá, jako bych se musela s pokladní hádat, aby mi konečně vrátila správně.
 Siddhártha 


Re: nechápu 

(30.1.2009 22:10:18)
Hm, zajímavé. Mně klystýr způsobil akorát tak větší křeče. To byl jediný přínos.
A pokud se mám při porodu po..., tak raději pevné hovno, než rozředěné, čili hnědou vodu, která se všude rozprskne.
 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 19:50:02)
Madelaine, smim se zeptat, z cire zvedavosti, cim a proc ti zamlouva posledni Libikove prispevky?

Rodit zrejme nebudete, s tematem nemate zadne osobni ani zprostredkovane zkusenosti: je zbytecne bavit se o filmech, ktere jste nevidely, o knihach, ktere jste necetly, o zkusenostech, ktere jste nemely. Ne zeby kvuli tomu vam by melo neco nutne chybet, ale z principu, je to absurdni cinnost.

Ja totiz v prispevcich Libika nevidim nic jineho nez spatne artikulovane reakcionarstvi: hlavne zklapnete, nikoho to nezajima, vsechno je nesmysl a nestoji za rec. A pak jiz tam neni zadny obsah, ktery alespon necem by mohl byt prinosny. Pouze snaha nekoho umlcit a osocit. Clovek, ktereho tema uprimne nezajima, o nej by se nevyjadroval.

Ta psychologicka interpretace chovani nutne se vtira. Je nejake racionalni?
 boží žena 


Re: nechápu 

(30.1.2009 19:51:09)
taky se mi líbí libikův příspěvěk
 10.5Libik12 


Re: nechápu 

(30.1.2009 19:56:46)
Cizinko,

doufám, že tvoje interpretace studií WHO nejsou tak samolibé a zkreslené jako tvé interpretace mých postojů.

 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:22:04)
Libiku, zrejme jsi dost jasne se nevyjadrila. Experti WHO a Cochrane jsou hodne srozumitelnejsi. Jsou strucne, snadno dohledatelne. Pochopila bys je take, jestli bys mela snahu.

V nejakem obsesivnim amoku jsi vymyslela, ze "domarody extremisti", sektari, nabozenskym fanatici ti neco chce sebrat. Jeste jsi nam neprozradila, co presne. Jedine ten klystyr, o kterem ovsem nechces se bavit.

Ja o nem take nechci se bavit, totiz to, ze v Cesku stale je masove praktikovan v porodnictvi, jsem dozvedela teprve z Rodiny, dlouho po svem porodu v nemocnici, kde se nepraktikoval uz nejaky rok. A stale ctu takove bludy, napumpovane do hlavy ne jen Kreditce, ale i Svatulince, dokonce i autorce tohoto clanku. Ty mlade zenske stale se uci ty nesmyly? Co proti te obrovske mentalni zacpe ceskeho porodnictvi? Klystyr zde nepomuze, jsou 3 odstavci o klystyru pod kazdem clankem pak malo nebo hodne?
 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:58:45)
Madelaine, no, pokud chces jeste rodit, to je jina, omlouvam se.

Myslim prece tema prirozeneho porodu. Videla jsi film "Orgazmicky porod", z ktereho Libik si dela srandu? Cetla jsi knihy Odenta? Mas nejakou osobni zkusenost s prirozenym porodem (myslim jako metodou porodnictvi, ne porodem vaginalnim)? Kdyz ti posmesne prispevky Libika se zdaji trefne, pak bys mela vedet i na co se ztrefuje, rozumis?
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:01:03)
Pokud se tohle cizinko týká mě, tak ne, nevím o čem mluvíš! Z mé klávesnice nepadlo nic, co by se týkalo přirozených porodů- absolutně tu o nich nediskutuji!
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:03:22)
Svatulinko, já jsem myslela, že se o "přirozeném-normálním" porodu celou dobu bavíme ~;)~;)
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:06:17)
Stále čekám na odpověď, které pověry a metody tu prezentuju?
Navíc jsem psala, ať si každý rodí, jak chce! Mě tu všichni napadaly, ža oslovení maminko a termín houknout na někoho- k ničemu jinému jsem se nevyjadřovala! A proto mě zajímá, jak podle toho někdo může soudit, že rodičky ohrožuju na zdraví a životě!!
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:10:20)
Svatavo, pokud se zeptáš klientky, zda jí nebude vadit, že jí budeš říkat maminko, tak už tím se dostáváš do nerovnovážné autoritářské pozice, protože jí nedáváš na výběr...chápeš? Pokud to oslovování míníš diskutovat, tak by ses měla zeptat, jak dotyčné klientce bude vyhovovat, abys ji oslovovala...cítíš ten rozdíl?
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:18:23)
Zase to děsný slovíčkaření- musím tu opravdu psát, jak konkrétně se klientky na konkrétní věc budu ptát? To už je opravdu diskuze na úrovni!
Samozřejmě, že jsem z diskuze pochytila spoustu dalších věcí, o kterých jsem opravdu netušila, že můžou způsobovat takový rozruh, ale koukám, že jste opravdu nepochopily o čem je můj první příspěvek.
A jestli si neuvědomujete, už od začátku píšu, že každá žena má individuální potřeby a přání a tak se k ní snažím přistupovat, ale jsou situace, kdy se musí přistoupit i k jiným komunikačním metodám! A že některá přání a potřeby, přes veškerou snahu nejdou splnit!
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:22:48)
Svatavo, jsem ráda, že jsi tak otevřená, ale orpavdu to, co jsem Ti popsala na způsobu ptaní se na oslovení není slovíčkaření. Ano, zcela jistě jsou jiné komunikační techniky sloužící ke zklidnění úzkostně se projevujícího klienta-tky, ale pokud o nich budeš psát jako o "houkáníů, tak se tady taky doškáš jedině houkání na Tebe...víš, zdravotníci si často osobují nazávat různé stavy hysterickými a většinou nemají páru o tom, co to hysterický stav je a jak se projevuje...takže, pokud máš klientku neklidnou, úzkostnou, nespolupracující, jistě je nasnadě ji verbálně zklidnit, jak to , prosím činíš? Ptám se s opravdovým zájmem...
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:33:27)
frido, bylo by to asi na dlouho popisovat metody, které v těchto případech používám, opravdu záleží na situaci a na chování klientky! Ale ke zmiňovanému houkání dochází pouze ve vyhrocených situacích! Nejsem typ člověka, který by měl potřebu se nad někým vyvyšovat, někoho ponižovat, křičet na něj, spíš naopak! Opravdu jsem zažila situace, kdy to jinak nešlo- žena si skutečně lehala na své těhotné břicho, následně se do něj pěstmi mlátila se slovy, že radši umře, že rodit prostě nebude, ať tam to dítě zůstane! Nevím jak jinak v tu chvíli ženu uklidnit, než že se na ní houkne a v tomto případě ani to nestačilo!
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:38:30)
Svatavo, díky moc za popis nespolupracující klientky, kerá je zřejmě neinformovaná a zaskočená způsobem a sílou porodního procesu...díky. Moc by mne zajímalo, jak v tu chvíli zakročíš? Myslím, že ten popis téthle nespolupracující klientky, která si ubližuje mnohému pomohla, protože teď už vím, že nehoukáš na standartně se projevující rodičku...zpočátku jsem si dle Tvého popisu představovala ,že houkáš na každou rodičku, která se projevuje a ventiluje...to byla moje špatní interpretace na základě nedostatku informacíze Tvé strany. Jak teda v takovou chvíli zakročíš?
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:44:41)
Myslíš v případě téhle rodičky? Nijak neboť jsem pouze studentka a v tuhle chvíli již zakročil lékař- popisovat způsob zákroku nebudu, promiň, ale sama s tím postupem nesouhlasím!
 Sylvie 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:48:58)
Nejsem typ člověka, který by měl potřebu se nad někým vyvyšovat, někoho ponižovat, křičet na něj, spíš naopak!

Jenom taková jedna technická - tvůj poslední příspěvek obsahuje pět souvětí a žádné z nich není zakončené tečkou ~d~ Všechny jsi na nás vykřičela s vykřičníkem. A přesně to samé mě zaujalo i na tvém prvním příspěvku (v tomto vlákně, nechce se mi hledat, jestli v prvním do této diskuze) - tam jsi tečku použila akorát za první větou. Dalších čtrnáct jsi na nás křičela.

Ono i ve svých dalších příspěvcích používáš vykřičníky jak na běžícím pásu. Tvůj písemný projev mi přijde tak trošku v kontrastu s tvým tvrzením, že nejsi typ člověka, který by měl potřebu na někoho křičet ~d~

Konečně, je to tvoje věc, do které mi nic není. Jenom jsem myslela jako dobrou radu do budoucna: když už na někoho chceš působit nějakým dojmem, tak by ses mohla aspoň trošku hlídat, aby ses moc neodchylovala od představy, kterou o sobě hodláš šířit

Porodům zdar
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:52:22)
Sylvie, to myslíš vážně? Vykřičník se mi líbí víc :-) a ne proto, že by měl reprezentovat rozkazovací způsob! Manžel třeba interpunkci v SMS neřeší vůbec- co to o něm vypovídá?
 Sylvie 


Re: nechápu 

(30.1.2009 22:08:42)
Aha. Děkuji za osvětu. Doteď jsem netušila, že interpunkční znaménka jsou ve větách toliko na ozdobu a že vykřičník se na konec vět nepřidává pro přidání důrazu (věty rozkazovací, zvolací), ale kvůli estetičnosti ~d~ Dcera bude mít radost, odpadne jí tím ve škole část učiva
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 22:10:30)
Můžu vedět, proč tohle řešíš? Prostě se mi vykřičník líbí! A jak je to s tím nepoužíváním interpunkčních znamének?
 Sylvie 


Re: nechápu 

(30.1.2009 22:24:44)
Můžu vedět, proč tohle řešíš?

Však jsem ti to už psala ~d~ Chceš tu vystupovat jako osoba, která nerada na ostatní křičí... no a přitom na nás tady křičíš prakticky ve všech příspěvcích. Pokud chceš působit věrohodně, měla by sis svůj písemný projev hlídat. Možná bys pak nevyvolávala pocit sestry - generála, která houká na kdekoho pro kdejakou blbinu a nemusela si stěžovat, jak jsme tvé příspěvky nepochopily ~d~ (aspoň myslím, žes to byla ty... jestli ne, tak se omlouvám)
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 22:27:26)
Aha, takže jenom, protože používám vykřičníky, působím jako sestra generál? Manžel by vám dal:-)! Stejně tak teda nechápu, proč mě na praxi přirovnávají k jedné milé sestřičce v nejmenovaném seriálu, prý až na tu naivitu:-)!- a zase ten vykřičník!
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:26:31)
Svatulinko, jenže problém, který jsi zase nepochopila ty je, že se pravděpodobně rozcházíme v definici těch situací. A že ty nechceš pochopit, ba ani připustit že by k nim nemuselo dojít kdyby se něco změnilo (v zaběhané rutině)
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:38:03)
Vždyť já se tu za nic nebiju! Moc dobře si uvědumuju, že je spousta intervencí a postupů, které jsou zbytečně přísně prosazované! Ale z pozice studentky můžu pouze scvaknout paty a držet krok, stejně tak jako čerstvá posila na sále si nemůžu vyskakovat s inovacemi!
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:10:57)
Svatulinko, opravdu nic jiného jsi z diskuze nepochytila??? To je docela škoda protož evěřím ž esvoji práci máš ráda a chceš ji dělat dobře. Ale to znamená pořád se profesně vyvíjet a pokud takhle reaguješ na každou připomínku, půjde ten vývoj ztuha.
 Luciš 


autorka článku se v mnohém mýlí, stejně jako některé z vás 

(2.2.2009 12:05:53)
Dobré dopoledne,
dneska jsem už jednou odesílala svůj příspěvěk,ale ještě se tu neobjevil,tak píšu znovu.Pokud se objeví omlouvám se za dvojnásobek.Vaše reakce mne ale natolik zajímaly,že stále sedím u PC a čtu.Musím souhlasit se Svaťulinkou,jelikož moc dobře ví o čem mluví po odborné stránce.Nejprve se ale chci vyjádřit k autorce.
Určité názory mne do jisté míry pobouřily.Vím,že jako zdravotní pracovník je povinen mít široké znalosti,ale musím říci,že v rámci zdravotních škol se anatomie ani fyziologie neučí v rozsahu učiva lékařských fakult.Je jasné,že zdravotní sestry mají poněkud jiný záběr učiva.Je ale drzost vyslovovat fakt,že zdravotní sestra bez praxe má stejné znalosti jako lékař v anatomii či fyziologii či v čemkoliv jiném. Já jsem vysokoškolsky vystudovaný Mgr. fyzioterapie a v rámci studia jsme měly předměty jako anatomie, fyziologie, patofyziologie....gynekologie....a mnohé mnohé další.Podotýkám,že ve všech předmětech nám přednášeli špičkoví lékaři a nebyli to teoretici,jak by si některé z vás mohly myslet,ale byli to lékaři z praxe.Za jejich kvalitu se stavím takovým způsobem,že pokud by něco bylo s mou rodinou,tak půjdu za nimi.Po všech kvalitních informacích,které se nám snažili předat nemohu tvrdit,že mám znalosti stejné jako lékař!!!!!!!!!Nemám. Ale opovažuji se tvrdit,že v jistém směru mám kvalitnější znalosti než slečna. Něž napíšete slečno něco takového, měla byste si dané informace alespoň ověřit. Uvedu jeden z příkladů...n.vagus není motorický nerv pro horní končetinu,nemůže tedy způsobit periferní parézu (neboli ochrnutí) horní končetiny. N.vagus má sice somatomotorická vlákna,která ale inervují svaly hltanu a hrtanu. Dále bych se chtěla vyjádřit k přístupu lékařského personálu. Je kvalitní lékař a méně kvalitní lékař s možná menší dávkou empatie,ale obě skupiny včetně porodních asistentek mají ten největší cíl pomoci matce a dítěti a pokud uznají za nutné pomoci takovým způsobem matce i dítěti ,že nastřihnou hráz nebo stlačí břicho rodící ženy atd.,je to jen z cílem pomoci.Raději budu mít nastřiženou hráz,která se mi bude i tak lépe hojit než hráz roztržená a budu mít dítě na světě.Z mého oboru mohu navíc s jistotou tvrdit,že jizva po nastřižení či řezné ráně se hojí a následně uvolňuje mnohonásobně rychleji a kvalitněji naž jizva po ruptuře (natržení). Komplikací při porodu může být mnoho, proto existuje mnoho varinat, jak lékaři mohou pomoci. Neopovažuji se ale posuzovat jednotlivé metody, jelikož moje znalosti tam nesahají. Myslím si také,že znalosti člověk nemůže vyčíst ani z netu ani z vysoce odborných článků, vždy je nutná osobní praxe a osobní zkušennosti s danou problematikou. Proto vám tedy doporučuji pokračovat v dalším studiu ať už porodní asistentky nebo lékařské fakulty a pevně věřím,že po dalších letech vašeho studia do jisté míry změníte názor.Netvrdím,že je dobré slepě věřit lékařům, je určitě dobré sbírat informace i jinde,ale je také potřeba mít zdravý názor a mnohdy "selský" rozum.
Každá z nás jsme jiná a jinak psychicky labilní,pokud se ale na sále při porodu objeví hysterická rodička, která si sama do jisté míry komplikuje porod.pak je pro její porod a dítě docela nutné povzbuzování porodních asistentek,ve všem dávám za pravdu Svaťulince.Chápu i některé rodičky,které měly porod komplikovaný. Chci se jen zeptat, zda byste měnily situaci,že by na Vás lékař nebo asistentka nehoukly (přeberte si toto slovo jak chcete) a nechali vás rodit podle vašeho gusta,když nemáte zkušennosti ani znalosti a ani si nevidíte tam,kam vidí lékař.Zvažte tuto situaci,jak by asi mohl dopadnout porod bez jejich pomoci.Chcete to vyměnit za takovou varinatu,kdy vaše dítě bude přidušené a v nejlepším případě bude mít epileptické záchvaty????Na druhou stranu chápu vícerodičky,které po komplikovaném porodu chtěji císařský řez.Pokud je vše dojednáno dobředu a lékař souhlasí,proč ne.
Každá z nás má možnost volby!!!!!!Nikdo nezakazuje možnost výběru porodnice nebo místa porodu.Roďte si každá jak chcete,ale zvažte rizika hlavně pro dítě.Ať chcete nebo ne zdravotní personál je ten,který se vám v případě komplikací postará o dítě a v případě i o vás.Důležité je,abyste šly k porodu v dobrém psychickém rozpoležení a pokud vám k tomu pomůže výběr čehokoliv,co se vyšeho porodu týká,klidně,ale pokud se něco pokazí neztěžujte si.Je to bohužel česká povaha,chválit se neumí,ale když se něco pokazí,tak se to značně rozmázne a co nejlépe na veřejnosti.Nikdy není vina jen na jedné straně,ať ve zdravotnictví nebo v osobním životě.A ještě jeden vzakz pro autorku,neberu vám vaše nadšení k této problematice,pokračujte v tom,ale nezatahujte si tuto problematiku do vašeho vztahu,protože z toho by se zbláznil asi každý!!!
Přeju vám všem těhotným i plánujícím abyste měly klidné a pohodové těhotenství ,ale hlavně se nenechte stresovat mylnými informacemi.I tak si myslím, že každá těhotná svému vysněnému děťátku ulehčí těhotenství i porod tím,že se bude snažit být psychicky v pohodě a usnadní tím i práci odborných pracovníků.

 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:38:00)
Svatulinko, z tve klavesnici padaly same dukazy tve teoreticke a prakticke nepripravenosti slouzit u porodu.

Dam ti domaci ukol, jo? V tomhle clanku najdes odkazy na studie Cochrane, tykajici tech absurdnich praktik, ktere praktikujes, a ktere overily, jestli opravdu funguji tak, jak tady jsi vykladala. Prostuduj je peclive, vyhledej si dalsi, o monitoringu a holeni v databazi Cochrane. A pak jestli neprijdes na to, ze vykladas same ptakoviny, trvam na tom, abys predlozila vedecke studie, ktere zavery analytiku Cochrane vyvraceji. Ale seriozni vedecke studie, prosim!

Co se tyka toho praktickeho skoleni: najdi si staz v zahranicnim porodnim dome nebo klinice. Uvidis, ze na zeny neni treba houkat. A budes poucena, ze kricet v zaverecni fazi porodu je prinosny. Kdyz dite neni dorotovane, zena nesmi jeste tlacit, silna bolest ji nuti hledat polohu, ve ktere dite se pootoci tak, jak potrebuje, a krik pomaha odbourat stres, bolest a netlacit. Chut na krik prechazi okamzite, kdyz tlaceni je produktivni. Ty tyhle jemnosti citit nemuzes, zena ano.
 cizinka1 


jeste ten clanek:) 

(30.1.2009 21:38:34)
http://www.azrodina.cz/2816-co-je-nadstandardem-v-peci-o-zdravou-zenu-behem-tehotenstvi-pri-porodu-a-po-nem
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:42:17)
A dost! Neprosazuju holení, klystýry, pouze jsem napsala, že až budu rodit já a že to nebude zase tak za dlouho, tak klystýr, holení a dokonce i tu epiziotomii chtít budu- stejně tak jsem napsala, že to je můj osobní názor!
Dokonce jsem se jediným slovíčkem nezmínila, že někdo nesmí u porodu křičet- přesně naopak, když rodička křičí, naopak ji pozbuzujeme, ať si klidně zakřičí, především pokud jí vyděšený manžel říká, ať je potichu!
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:45:03)
Svatavo, proš budeš chtít praktiky, o nichž je známo, že jsou škodlivé? To nechápu, nechápu...
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:50:34)
Holení neřeším, protože se holím normálně, až se přes bříško neohnu, bude holit manžel. Klystýr? Opravdu se nechci po... na por. sále, přestože vím, že to je přirozené, lékaři i PA to berou jako přirozenost a neřeší to! Ani mě jako budoucí PA to nevadí! A epiziotomie? řeknu, že pokud to půjde, tak bez, ale bude-li mimi velké nebo bude-li nějaký problém, tak radši epku, než následnou plastiku s možností inkontinence stolice, dojde-li k ruptuře svěrače! Dokonce budu rodit i v klasické poloze- samozřejmě, že v ní budu trávit až samotnou vypuzovací dobu!
To je opravdu pouze můj názor a nikomu ho nenutím!
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:53:19)
Svatavo, prosím, nastuduj si něco o účincích klystýru při porodu a o epiziotomii a jejích následcích. Až to nastuduješ, tak možná změníš názor. Možná změníš názor i na tlačení proti gravitaci, až si to jednou vyzkoušíš a tím zvýšíš naději na tu rupturu, které se tak moc obáváš...
 *Niki* 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:53:19)
Svatulinko, jak víš, že budeš rodit v "klasické poloze"? Možná ano, možná pro tebe bude příjemná... ale jak to víš?
 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:54:12)
Svatulinko, tyhle blaboly mne nezajimaji, mne zajimaji VEDECKE STUDIE (takove jako zpracovane v Cochrane), ze veci funguji tak, jak povidas. Az je budes mit, predloz. Ted bez studovat.
 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:47:43)
Svatulinko, psala jsi duvody, proc je chces pro sebe: a to byl nesmysl vedle nesmyslu. Takze ja ptam se na vedecke podlozeni tvych duvodu. Predpokladam, ze stejne blaboly vykladas i klientkam.

Tvoje popisy rodicek, na kterych houkas prozrazuje, ze nemas duveru v spontanne spravne chovani zeny a misto toho, a neumis jim pomahat uvolnit si a verit v sebe. A vrchol vseho je, ze zadna zena pry si nezvolila u as polohu jinou nez na zadech: problem je ve vedeni porodu, v tom, ze rodicky vycerpavate, ze mate bidne vybavene salu.
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:55:04)
Nepsala jsem ,že by si ji nevolily! Předpokládám, že když víte, že jsem studentka, tak je vám jasné, že jsem neviděla každý porod, který proběhl! Psala jsem, že jsem nezažila!
 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 22:01:33)
Svatulinko, a prave v tom je problem. Totiz v nemeckych porodnich domach na zadech nerodi si vubec. V porodnicih, jako Vrchlabi jen velice mizive procento rodi na kreslech. Problem je ve tvem skoleni, je to jasny?
 kili 
  • 

Re: nechápu 

(30.1.2009 22:11:04)
Tak hlavně jako studentka važte, od koho máte vzít informace. Jsou lidé, kteří přečtou pár řádků (nebo deset článků) a mají se za experty a tak se i předvádějí. Nacházejí kdevšade špatnosti, ale sami nic nedokázali.
 zuzini 


Re: nechápu 

(31.1.2009 13:41:56)
A jsou lidé, kteří odvedli stovky porodů a s názory Cizinky se ztotožňují. Čím to?
 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:22:09)
Madelaine, pak musis specifikovat, s cim souhlasis, abys vyhnula nedorozumenim.

Ja jsem pochopila, ze souhlasis s posmesnou interpretaci clanku, popisujiciho brutalni zkusennost, a posmesnym vyjadrovanim o "nas".

Co se tyka osloveni, myslim, ze vsichni jiz se vyjadrily, a neni co dodat. Zbyva doufat, ze zdravotnice vezmou to na potaz.

Co se tyka filmu a knih - nejde o to, ze ti to musi nutne oslovit. Jde o to, ze zachycuje jistou skutecnost, uspesnost jiste metody. Empiricky zachytitelnou, a docela slusne overenou. To neni "vira", podivny "spiritualni trend", jak se posmiva Libik. Nemusi to byt cesta pro kazdeho, ale Libikove posmesky mi nepripadaly vtipne ani chutne, a uz vubec ne trefne.
 Svatulinka+Emička 09/09+// 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:26:07)
tak to v žádném případě, nemám ve zvyku někoho, nebo něco zesmněšňovat!
 Cow :-) 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:26:43)
zkusím vložit odkaz na Orgasmic Birt, třeba se někdo rád podívá.
orgasmický porod
 10.5Libik12 


Re: nechápu 

(31.1.2009 0:27:32)
Cizinko, ber si mě do huby přesněji.
I když, jste spirituální trendařky, chceš-li. Odent je jistě prima, jenže těžiště jeho díla je 40 staré. Přiložený filmík o takzvaném orgasmickém rození kulhá v představě intimity s videokamerou mezi nohama. Posmívám-li se něčemu konkrétnímu tak veledílu spasitele Marka a jeho volným asociacím o vlivu porodu na současnou finanční krizi, například.

Každá žena, nejen domarodka či krkonošská turistka, co má na penzionek ve Vrchlabí, zažije při jakémkoliv porodu cosi mystického. Jenže je to tak křehké a osobní, že to nemá potřebu sdílet s Rodinkářkama, potažmo z toho dělat politikum. Jestliže Madelaine označí vaši neomylnost v představách o správném porodu za nesympatickou, je to proto, že ona je minořádně slušný člověk. (Říkám to s vědomím, že 99 případech ze 100 se s ní neshoduji.) Já bych vaši neomylnou pseudovědeckost, kterou deklarujete jako porodní prozření, označila daleko tvrději.

Kdybys byla fakt frajerka, mohla bys do začátku připustit, že jste napsrosto miniaturní společek a argumentovat z této evidentní pozice.

 cizinka1 


Re: nechápu 

(31.1.2009 8:53:22)
Podivej Libiku,

O Markovi jsem (a nejenom ja) vyjadrila dost jasne, a to nejednou. Proc ho stale zbabele predhazujes?

Co se tyka Odenta - Cochrane reviews doposud, a to i ty nejnovejsi z lonskeho listopadu mu davaji za pravdu. A cetla jsi ho vubec? Je Cochrane pseudovedecky? Na jeho reviews i cesti sectelejsi lekari odkazuji z uctyplnou slinou v ustech. Proc veris medicine, kdyz neveris lekarske vede?

Intimni a osobni zazitky se zdeluji ne proto, aby podrazdit par zavistivych zenskych, ktere nemaji ani penize ani rodinnou podporu si zajistit dustojne podminky na porod, ale aby se dalo vedet, ze rodit lze jinak. Lekare maji svoji reklamni a casto lzivou kampan, nejaka odezva ma byt. Kdyz neco chces, musis jit na verejnost. Filmy Orgasmic Birth a The business of beeing born zajem o tema vyrazne zvysily.

A trvam ne na oslintane basnicke urazky, ale na konkretni odpovedi. Co je ten cesky nadstandard, ktery ti nikdo bere? Bida porodnich salu? Klystyr?
 Stáňa a dva kluci 


Re: nechápu 

(31.1.2009 10:15:18)
Libiku, ale na zdejším webu nejsou všechny ženy, které by to rády jinak~j~. Ano, jsou určitě v menšině oproti většinovému proudu, ale ze svého okolí nerodinkářek musím říct, že těch informovaných přibývá...
 10.5Libik12 


Re: nechápu 

(30.1.2009 19:49:13)
Mně přijde hodně legrační, pokud jsou v záplavě obtěžujících a zahlcujících příspěvků o tom, jestli říkat rodičce "paní, madam, soudružko či matko" mé pouhé 2 příspěvky označeny za důkaz "obranného mechanizmu dehonestace" a posedlosti tématem. Ostatní jsou zjevně neposedlé, protože ačkoliv přispívají daleko více, zastávají ten "správný názor"

Cizinko, v civilizované společnosti, kde je slušné chování normou, je problém nevhodného oslovování problémem oslovujícího nikoliv oslovovaného. Oslovující je trapný či jinak out a oslovovaný si tak maximálně může myslet něco o buranech, případně se zdvořilou formou dobrat kýženého titulu, který mu vyhovuje.

Budu-li si myslet, že mě sestra blbě oslovuje, halt jí řeknu, aby mě oslovovala jinak.
Může to být klidně diskuse o etiketě, tedy o vhodném oslovování, proč ne. Alespoň něco nového.

 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 19:53:59)
Libiku, ale prave se to deje. Zeny na verejnym foru, kde maji moznost oslovit vice zdravotniho personalu nez osobne, rikaji, ze invaze osloveni "maminko, mamco, devenko, devcatko" jim nevyhovuje. Nic jineho se nedeje. Zda Svatulinka je trapna ci nikoliv nikdo slusne nerozebira. Ale ze ten problem je s celou jistotou v jejim zkluzu ze spolecenskych norem v uvolnenosti pomeru na mistech, kde se skoli, prece je zrejme. Ano, mas pravdu. Problem je tam~;)
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 19:54:43)
Libiku, pokud někdo napíše, pod každé téma a každý článek o porodu, příspěvek o tom, jak je nesmyslné hloupé a čas-utrácející, řešit pořád porody, je minimálně divnej.
Že tam diskutuje někdo kuho ta diskuze zajímá a myslí si že je přínosná, je pro mě o dost pochopitelnější~;)~d~
 10.5Libik12 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:00:36)
Cituj to, co jsem měla říct.

Pokud se někdo zamýšlí nad možným ohrožením současného systému a zároveń se snaží dopátrat "masovosti" domporodního extremismu, má v diskusích o porodech stejně dobré místo, jako ten, kdo má 3 odstavce o klystýru a jeho účincích na každém druhém listu~;)
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:04:21)
Libiku, takže c) je správně, ty prostě kecáš když říkáš ž eto máš na salámu. NEMÁŠ! Ty jsi přece obhájce systému!~o~
 adelaide k. 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:04:43)
Sorry za smajl, skočil mi tam při odesílání omylem.
 10.5Libik12 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:22:00)
Jsem obráncem toho, aby matkám zůstala péče, která domarodičkám(možná i mně) připadá naddimenzovaná. Zdá se mi dobře, že u nás vznikl oproti jiným zemím nadstandart.
Postoj HAMu je dle mého manupulativní a říká půl informace. Už z filozofického hlediska je zřejmé, že volání po svobodě, je volání po něčem co má 2 strany mince. Koukněte na paralelu se společností. Kolik cinkačů klíčemi dnes vystačí s vědomím, že jsou svobodní, ačkoliv si mysleli, že by pro svobodu umřeli?~;)

Teď jen čekám, že mě Cizinka a kámošky nazvou kryptokomunistkou~;)
 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:30:33)
Libiku, ja na blbosti fakt nemam cas, ptam se te po devate asi, co ti nekdo chce sebrat? Kdyz umis to zformulovat a dokazat, tak sem s tim, pokud ne, navstiv odbornika na paranoiu.

A cim se projevuje ten cesky nadstandard naproti Rakousku a Nemecku, prosim? V rutinnim klystyru~t~~t~~t~?
 10.5Libik12 


Re: nechápu 

(30.1.2009 20:55:46)
Cizinko,

ty si dovedeš představit, že je za stejné peníze (stejné pojistné)poskytován domácí porod a nemocniční? Péče patky a péče lékaře v těhotenství ap.? Opravdu?

Nakonec, vždyť mě Frída upozorňuje na to, že rozhazuji státní peníze.
1. můj názor na to, co je a není zbytečné, je stejně irelevantní jako Frídin, Cizinčin a dalších
2. I kdyby "to" bylo takzvaně zbytečné, budu spát v klidu, protože přerozdělování peněz státem bych opravdu neřešila redukcí péče o těhotné.
 cizinka1 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:04:50)
Libiku, v Nemecku jsem zazila, ze mi pojistovna s jasotem zaplatila mimoklinicky porod, ktery byl levnejsi nez porodnicni. Priplatila jsem jen za to, co je v SRN nadstandard: za pohotovost vlastni P.A.

Takze nemusim se predstavovat, zazila jsem to.

Trvam na konkretni odpovedi: kdo ti neco chce sebrat, a kde vidis ten cesky nadstandard.
 kreditka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:44:30)
Cizinko nejsi to náhodou právě ty, která chce brát ženám v ČR péči? - viz včerejší diskuse o klystýru...buď jsi sklerotická nebo mlžíš. Sama jsi včera psala, že dle tebe není důvod, proč např. klystýr má platit pojišťovna.
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Re: nechápu 

(30.1.2009 21:47:02)
Kreditko, nebylo prokázáno, že by klystýr nějak porodu prospíval, naopak. Mohla bys teda ze stejného důvodu žádat klystýr před plombováním zubu, když jsme byli s Kilim u toho stomatologa, ale jenom jako nadstandart a jako samoplátce!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.