| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Padoucnice mýtů zbavená

 Celkem 25 názorů.
 Insula 


zažila jsem to 

(28.11.2008 10:13:46)
Jednou jsem byla na návštěvě s přítelem u jednoho kamaráda Jessyho a tam jsem to na vlastní oči viděla. Pohled opravdu "děsivý". Podle popisu v článku bych řekla, že šlo o grand mal. Přišel tam jeden jeho kamarád z vesnice a ten měl epilepsii. Já to nevěděla. Šel pro něco ven, slyšeli jsme ránu, Jessy vyběhl ven a našel ho v křečích. Už to znal, takže nás zavolal a přenesli jsme ho do postele. Za chvíli se probral a vůbec nevěděl, že měl záchvat. Byl to dost "podivný", ale poučný zážitek.
 Winky 
  • 

Re: zažila jsem to 

(28.11.2008 14:27:32)
ˇžila jsem v rodině kde měli psa-epileptika. Když se moc "rozrušil" třeba běháním za dětmi, dostal záchvat :-( bral i prášky.....
Kamarádka jako dítě měla 1x velký záchvat, sledovali ji až do 18ti let, potom byla prohlášena za zdravou
 Tvoje horší já 


Re: zažila jsem to 

(28.11.2008 20:03:48)
Takový velký záchvat jsem viděla dvakrát:
Poprvé u spolužačky z gymplu, na okurkové brigádě.
Ráno mě prostě vzbudilo, že holka spadla z postele, ležela na zemi, celá se třásla a hlavou mlátila do nočního stolečku. Běžely jsme se sestrou pro učitele, ale ten věc bagatelizoval. Trvaly jsme se sestrou na tom, že spolužačka měla jakýsi záchvat, ale holka byla totálně zmatená a vůbec nevěděla, co se s ní děje. Učitel ji nakonec znechuceně poslal k lékaři. Lékař jí zakázal do konce brigády práci a učitel mě ještě obvinil, že jsem jí "zkazila" brigádu. Až po gymplu jsem se dozvěděla, že ta spolužačka (z jiné třídy) trpěla epilepsií od dětství, ale tajila to, aby mohla na tu brigádu...
Podruhé jsem takhle viděla zhroutit se sousedku, potkali jsme ji s dětmi v parku a padla přímo před námi. Zavolala jsem rychlou, protože jsem nevěděla, co se děje, i když jsem od lidí slyšela, že touto nemocí trpí.
 ivetka,janča,kryštůfek a tomík 


zažila jsem to 

(28.11.2008 15:57:54)
Fuj padoucnice!!!!!!!!!! Vždyť ta nemoc má normální název epilepsie.Zažila jsem to na vlastní kůži.Bohužel v době komunistické.... A dodnes mně z toho mrazí. Měla jsem první záchvat v cca 3 letech a dodnes si to pamatuji...tenkrát na pohotovosti na to nepřišli a poslali mně domů( tedy s rodiči sámo).Pak jsem měla 2 záchvaty v 8 letech-to už lékaři objevili oč jde,brala jsem léky po kterých mně 24 hod.denně bolela hlava,zakázali mi z preventivních důvodů veškerou sportovní činnost....A co bylo nejhorší...tenkrát si na mně všichni kolem ukazovali prstem jako na malomocného.Mně samotné se nikdo z lékařů ani z rodičů neobtěžoval vysvětlit co se děje...Během puberty onemocnění vymizelo a dnes už jsem mezi zdravými. Zdravím všechny postižené touto nemocí a držím pěsti ke zvládnutí!!
 JitkaM 


taky jsem "vyléčená" 

(30.11.2008 21:16:27)
U mě se epilepsie objevila až ve 20 letech, měla jsem velké záchvaty se ztrátou vědomí, brala jsem léky, musela jsem dodržovat životosprávu (jako např. chodit pravidelně a brzo spát - haha, nepít alkohol, nejíst čokoládu, atd.), když jsem chtěla otěhotnět, tak jsme zkusili léky vysadit (to mi bylo už 28 a velký záchvat už jsem 4 roky neměla, pro jistotu jsem ale musela rodit císařem, aby mi porod záchvat nevyvolal) a od těhotenství jsem vlastně "vyléčená". Pořád chodím na kontroly a pořád je tam varovně zvednutý prst, že náznaky jsou, ale léky brát nemusím a záchvaty nemám! Jak to přišlo, tak to odešlo, i když jak říkám, pořád je tam to ALE POZOR! Ale stejně je to bezva, necítit se "nemocná" :-)
 Alexka 


Re: taky jsem "vyléčená" 

(19.3.2009 15:46:40)
Ahoj veľmi ma teší keď sa niekto z tejto choroby vylieči, takže Ti gratulujem a želám len to naj naj naj a hlavne zdravie. Mňa by zaujímalo, či aj teraz dodržuješ režimové opatrenia. Ahoj
 Alexka 


Re: taky jsem  

(19.3.2009 15:47:27)
Ahoj, veľmi ma teší, keď čítam, že je niekto vyliečený, vtedy verím, že mám šancu. Mňa len zaujíma, či aj teraz dodržuješ ten režim??? Alebo si trochu zvolnila. Ešte raz gratulujem a drž sa.
Alena
 VERISEK 


Má epilepsie a výpověď 

(29.11.2008 18:09:57)
trpím touto nemocí už dlouho, záchvaty mám velké typu grand mal, když jsem dostala záchvat v práci, dostala jsem výpověď že dělám před zákazníkama divadlo...to mě mrzelo nejvíce.
 Martina 
  • 

Re: Má epilepsie a výpověď 

(29.11.2008 20:43:53)
Trpim touto nemoci uz od narozeni a take mne chteli vyhodit z prace.Naznacili mi,ze bych mela jit tak jsem radsi odesla sama.Delala mi to taky hodne problemy u muzu.
 helena 6 
  • 

Dotaz 

(30.11.2008 13:56:53)
Jenom jsem se chtěla zeptat, jaký vliv má na epilepsii jídelníček? Dá se nemoc nějak ovlivnit? Slyšela jsem, že se nemá jíst kuřecí, ale nějak jsem nikdy nepřišla na to proč. A hlavně, mám jen jednu kamarádku s touto nemocí, která jeden čas zkoušela co se dát, takže vlastně nevím, jestli to netvrdila jen ona.
Měla pravděpodobně epilepsii, která jí vymizela po pubertě, ale dodneška je tím trošku poznamenaná. Zažila si dost ústrků a já nikdy nechápala proč, protože nikdy jsem se necítila její nemocí nějak ohrožená a tak jsem nechápala ostatní (možná jsem byla naivka). Ani její rodina jí moc nepomáhala (maminka hysterka a otec alkoholik - prostě dvojka).
Není povrchní, což se mi líbí, ale její názory na svět jsou naopak velmi kontroverzní v určitých směrech a čím je starší, tím více se jich drží. Je to těžké, na druhou stranu, po tom co si prošla se jí ani nedivím..
 (: Jarka 


Re: Dotaz 

(1.12.2008 15:10:32)
Pri epilepsii je potreba spis vynechat alkohol a drogy, i kdyz pul sklenky vina mi pani doktorka povolila, stejne to nepokousim. Potom muze byt dobre hlidat si, aby clovek jedl a pil jakztakz pravidelne - tim se myslí nedrzet protestni hladovky a s pitim je to kvuli tomu aby se narazove nezvysil celkovy objem tekutiny v tele (treba vypit najednou dva litry vody) ona se tim trochu snizi hladina leku v krvi.
S tim kurecim mi to prijde jako kravina.
 helena 6 
  • 

Re: Dotaz 

(3.12.2008 12:44:41)
aha, já myslela, jestli se nedrží opravdu nějaká dieta, ale to co popisujete je jen "zdravý" styl života
 mandarinka 
  • 

rozseknutie mozgu 

(7.12.2008 21:44:36)
z clanku jeden clovek dve mysle:od :františek šebej
čast clanku:
Americký neuropsychológ Roger Wolcott Sperry dostal v roku 1981 Nobelovu cenu za výskum, ktorý urobil na desiatich pacientoch, ktorí podstúpili operáciu mozgu metódou, ktorú navrhol ešte v roku 1940 americký neurochirurg William Van Wagenen. Operácia mala slúžiť na liečbu ťažkej formy epilepsie prejavujúcej sa početnými veľkými záchvatmi typu grand mal. Operácia spočívala v odkrytí mozgu zvrchu a v preťatí spojenia medzi dvoma hemisférami mozgu. Kôrové časti mozgových hemisfér sú totiž prepojené takzvanými komisúrami, z ktorých najväčšia sa volá corpus callosum a je to pomerne masívna štruktúra, ktorá sa skladá z až 200 miliónov nervových vlákien bohato obalených myelínom. Preto je v reze biela. Tie nervové vlákna prechádzajúce cez corpus callosum spájajú zrkadlovo oblasti kôry v ľavej a pravej hemisfére mozgu. Okrem corpus callosum sú tu ešte i ďalšie menšie prepojenia – komisúry. V prípade takzvanej split-brain operácie sa pretne aj tá menšia komisúra v prednej časti mozgu. Samo pretnutie mostu medzi hemisférami nie je doslova pretnutím ostrým nožom, v operačnej technike sa na to používa odsávacia trubička. Ukázalo sa, že je možné takýto zákrok vykonať bez ohrozenia života pacienta, akokoľvek drasticky to na prvý pohľad vyzerá. Operácie tohto typu vykonali neurochirurgovia vedení Dr. P. J. Vogelom na pacientoch, ktorých potom skúmal Roger Sperry a Michael Gazzaniga. Kalifornský neurobiológ Dr. H. G. Gordon v prednáške k tomu uviedol, že takáto forma chirurgického zákroku dokáže úplne zastaviť záchvaty, a že zároveň „psychologické testy Vogelových pacientov dávajú výsledky rovnaké ako u normálnych osôb. Z toho uzatvárame, že mozgové hemisféry sa úplne integrujú, aj keď zostane intaktná iba celkom malá časť corpus callosum“. Pri týchto operáciách teda chirurgovia ešte nepreťali corpus callosum kompletne, malú časť nechali. Pre neuropsychológa Sperryho však takáto operácia nebola novotou, on sám ich robil vo svojom laboratóriu spolu so svojím spolupracovníkom Ronaldom Myersom už v 50. rokoch 20. storočia, najprv na mačkách a neskôr aj na opiciach. Práve Sperry a Myers ako prví preťali u pokusných zvierat corpus callosum úplne. Dovtedy si to nikto netrúfol. Teória pri týchto operáciách u ľudí trpiacich ťažkou epilepsiou hovorí, že preťatie spojenia medzi hemisférami spôsobí, že po operácii sa už záchvatová aktivita neprenáša z jednej hemisféry do druhej a k celkovému záchvatu tak neprichádza.
Na Vogelových pacientoch po operácii robil potom v Sperryho laboratóriu psychologické testy s tachistoskopom najmä mladý Sperryho doktorant Michael Gazzaniga. Dnes je to jeden z popredných svetových neuropsychológov. Jeho učiteľ a starší kolega Roger Sperry zomrel v roku 1994 ako 81-ročný.
 Scherry 


Re: Dotaz 

(4.12.2008 11:08:32)
Jsem epileptička už od puberty a držet nějakou dietu jsem musela jen ze začátku.To bylo na začátku 80.let(nesměla jsem čokoládu,kakao a alkohol.Musela jsem dodržovat 8hod. spánek,žádnou nadměrnou zátěž a ani žádný sport)Po čase je zjistilo,že spoustu věcí zbytečně zakazovali.Jako například mít rodinu!!??!!Stejně jsen je neposlechla a dcera se mi narodila v 21letech.Je jí tď 18let je zdravá,jen manželství to nevydrželo.Teď mi je 39let, občas se nějaký záchvat(grant mal) objeví.Po velkých peripetiích jsem si konečně našla partnera na kterého je spolehnutí,je tolerantní a ví že se dá s touto nemocí žít naplno,bez jakýkoliv omezení.Máme spolu 5měs.syna Martínka a vše vše je v pořádku.Jak malý tak i já se držím a vím,že mám oporu v mém partnerovia v dceři.
Dietu kvůli epilepsii nedržím jen alkoholu si dám jen zřídka, ale nezříkávám se jej.
Držím všem pěsti ať najdou pochopení a toleranci jak v osobním životě,tak i v pracovním.Lidská hloupost a nevědomost je hrozná.Chce mít pro co žít(atˇje to práce nebo děti nebo partner)~z~~x~~k~~z~
Scherry
 Makče dva kluci 


Re: děti 

(6.2.2010 22:20:48)
Tak já mám synka a ten se od čtyř let lečí na epi zatím jsme neměli žádný zachvat aspoň já to nepozoruji,ale zjistili nám to při kontrolním EEG /je nedonošený 29tg./Brali jsme depakin ten nám nezabral dokonce bylo EEg horší jak bez něj a teď berem týden orfiril long tak jsem zvědavá jak dopadnem jen doufám,že se taky snad vyléčíme......
 vendyna (Janinka + Alenka) 


Re: Má epilepsie a výpověď 

(7.12.2008 21:29:25)
Šmarjá, to je snad na žalobu,ne? Držím palce!
 Margita 


Hem 

(2.12.2008 19:03:05)
Moje dite bylo na zminenem video EEG vysetreni ve zminene nemocnici. Nejpozoruhodnejsi bylo, ze dva velmi vysoce postaveni pracovnici tohoto oddeleni meli dva extremne odlisne nazory na stejnou vec. Za to je ani nelze vinit - od te doby jsme se setkali s dalsimi a dalsimi nazory a zatim se mi nestalo, ze by se dva neurologove shodli. (!) A nakonec prubeh onemocneni dopadl dosti jinak, nez se puvodne zdalo podle video EEG v Motole. Proste epilepsie je casto nevyzpytatelna a neurologie i pres nejmodernejsi pristroje a poznatky je hoooooooodne nepresny obor. Lekari a vedci se uprimne snazi, ale o mozku se stale vi jen velmi, velmi malo.

Bylo by tedy vhodne, aby si neurologove nehrali na to, ze jsou nutne "objektivnejsi" nez rodice. MUDr. Komarek ma svatou pravdu, ze rodic nemuze objektivne popsat prubeh zachvatu. Ale take nemuze lekar, ktery s ditetem stravi 10 nebo i 500 minut, poznat dite lepe, nez rodic. Jedine rodic muze urcit, jake projevy jsou u ditete normalni ci ne a je pak na lekari, aby to co nejlepe posoudil. (Pricemz opravdu neni treba delat z rodice blbce :-)
 Dáša Lovec,( Šimon, Ema, Hubert) 
  • 

Povzdechnutí 

(14.12.2008 21:39:42)
Epilepsie mi opravdu přijde jako složitá věda...máme malého epileptika, má záchvaty typu zahledění nebo zřídka stáčení očí, přičemž ale těžko posoudíte, jestli o záchvet opravdu jde..jen to EEG je vždycky jasné jako facka. Potácíme se stále mezi lepšími a horšími záznamy, několik druhů léků na střídačku už dva roky..nejraději bych slyšela, že se o epilepsii vůbec nejedná, ale to asi nepadá v úvahu.
V lednu jdeme opět do špitálu na "pozorování" což ovšem znamená se jít zase hádat, jestli tam můžeme být se synem přes noc, což nikdo nepochopí, protože už má přece skoro 7 let!
No jo Brno...je to někde jinak?
Při tom tam jdeme v podstatě jen kvůli tomu videu. Stejně mám pocit, že se to všecko zbytečně táhne a prodlužuje, a čeká se pořád na něco...dlouhé prostoje, víkendy v pytli, kdy není vůbec nic...ach to české zdravotnictví, pořád 100 let za opicema:o(
Přeji všem rodičům i dětem s epi co nejlepší léčbu!
 Raďulka 


Re: Povzdechnutí 

(14.12.2008 23:48:19)
Dášo, v OV dělají video EEG ve spánkové laboratoři i u starších dětí s rodičem. Není důvod k tomu, abys tam nebyla, proč je to v brně jinak nechápu ~a~ Trvala bych na tom, přeju hodně síly ~R^
 Dáša Lovec,( Šimon, Ema, Hubert) 
  • 

Re: Povzdechnutí 

(15.12.2008 21:44:49)
No jo, oni vždycky mají nějaké organizační důvody...není místo pro rozkládací lůžko, přednost mají mladší děti atp. Nám jde o to tam být celý pobyt s ním. Nemá cenu být na ubytovně, která je za bránou nemocnice, a po 22 hod vás nepustí dovnitř. Myslím, že dítě se často cítí nejisté zvl. v noci, cizí prostředí, pachy, křik....několikrát jsme s manželem byli svědkem, jak rodičům ráno říkají, že nebyl žádný problém a přitom dítě v noci plakalo...jaký má ta hospitalizace potom smysl? Vždyt ani ty vyšetření přece nejsou objektivní, dítě je ve stresu...Je docela hloupé, že bezvýhradný nárok na doprovod průvodce mají jen děti s MR.(Ne, že by si to nezasloužily!, ale ty jsou tam většinou i tak samy)
Ps ubytovna mimo areál je stejně drahá jako přistýlka vedle dětského lůžka. (A my se synem stejně vždycky zatím spali ne jedné posteli.-Jedna byla prázdná)
No a minulý rok nás prostě nepřijali protože prostě nenašli místo pro jednoho rodiče navíc. Tak sme se "pozorovali" ambulantně. Co bude letos uvidíme
~d~
 Raďulka 


Re: Povzdechnutí 

(15.12.2008 22:31:36)
Já to znám moc dobře, , kdo hledá důvod proč něco nejde, tak ho nakonec vždycky najde. I kdyby byl sebeblbější, ten důvod ~Rv
Já na tom videoEEG byla s 4-měsíční plně kojenou dcerkou, takže jsem byla samozřejmě s ní. Ale den před námi, respektive noc, tam byla maminka se sedmiletým klukem a v pohodě. Akorát se jí sestřička omlouvala, že ta místnost je docela malá a musí tam spát v křesle. Ale to křeslo je teda luxusní, tak se to dá vydržet. Taky jsem tam tak pololežela, nohy hozené na posteli kde byla malá a spaly jsme obě celkem v pohodě ~R^
Tak ať vám to dobře dopadne ~;)
 Makče dva kluci 


Re: Povzdechnutí 

(8.2.2010 21:39:36)
taky mám malého epileptika 4,5roku a to zahleďování taky nerozeznám jen to EEg vyšetření je jednou super po druhé mám pocit že z malého dělaji skoro nesvéprávného takže taky leky měníme,ale já nepozoruji nic lepšího ani nic horšího tak nevim.Jo a v Brně jsme byly na MR a nočním EEG,ale ta jejich organizace no hrůza z pěti dnů si nás tam nakonec nechali 14dní.Jo a Mudr.Ambros jeho pojetí o čase mě dralo nezvy z 10min. měl i hodinové zpoždění....~o~~q~
 monika 
  • 

epilepsie 

(9.9.2009 15:32:23)
chtěla bych poděkovat všem lékařům a sestřičkám v Motolské nemocnici za péči kterou věnovali mému Kubíčkovi při hospitalizaci na videoEEG .Byla jsem maximálně spokojená s jejich péčí. ještě jednou děkuji MONIKA TOMAČKOVÁ
 ala.stu 
  • 

skola 

(12.11.2011 0:15:21)
Dobry den, co ale delat, kdyz skola vylouci dite ( teeneger 17 ) ze skoly kvuli castym zachvatum? Muj synovec ma od tohoto tydne individualni vyuku, protoze jeho zachvaty nedokazi na stredni skole (Banska Stiavnica - SK) ucitele zvladnout sami. On bere jiz ca.11 let ruzne leky, ale bud nepomahaji, nebo jen chvili a nikdo jim nedokaze pomoci. Operace je vyloucena. Jak muze skola vubec nekoho takto vyradit??? Ala.Stu
 Pawlla 


Re: skola 

(12.11.2011 4:43:40)
Ali,určitě ne.Na druhou stranu,jestli se mu doma má kdo věnovat,možná by mu ta individuální výuka prospěla.Přece jen pro těžkého epileptika je i škola stres a může mu přitěžovat.Pokud to doma možné není,nebo chlapec chce být v kolektivu,doporučuju se ve škole zeptat na možnost asistenta.Žák s epilepsii patří do skupiny žáků se zdravotním znevýhodněním a nárok na pedagogického asistenta má,je potřeba doporučení z PPP a dobrá vůle školy+zřizovatele.:-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.