| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mami, proč nemáme peníze?

 Celkem 290 názorů.
 zuni 


děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 9:16:14)
Mě by dost zajímalo, jestli se někdy někdo setkal s tím rozhovorem v úvodu - Mami, chci stejné kolo jako tomáš - Je moc drahé - Proč nemáme peníze...
Naši nikdy moc peněz neměli, uměli vyjít to ano, ale třeba oblečení jsme měli hodně od známých, kola běžky z bazarů - ale fakt si nevybavuju, že by mě vůbec napadlo se ptát tímhle stylem.... Fakt se nějaké děti takhle ptají?
 Kaaja 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 9:24:30)
ano, ptají
 Líza 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 9:30:25)
Když jsme neměli peníze, taky se starší dcera (mladší byla mimino) ptala. Vysvětlila jsem jí to co nejpodrobněji, přiměřeně jejímu chápání. Brala to velmi rozumně a i když mnohokrát se stalo, že v samoobsluze koukala na to, jak maminka kupuje její kamarádce věci, které u nás byly tabu, protože se utrácelo jen za to nejnutnější, nevyváděla kolem toho žádné scény. Kdyby ale tehdy byla v pubertě, asi by to neprošlo tak jednoduše...
 Insula 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 9:34:11)
Suzann, já zrovna tento týden. Moje pětiletá dcera se mě ptala, proč nemáme tolik peněz jako její kamarádka (jmenovat jí nebudu), ale zírala jsem. Vůbec mě nenapadlo, že to tolik vnímá a zvlášť v tomhle věku. Holky jsou kamarádky a normálně si spolu hrají a oni se chovají naprosto normálně. Je to dcera mojí nejlepší kamarádky z dětství.
I rodina téhle mojí kámošky na tom byla finančně vždycky líp než my, ale nikdy se nad nikoho nepovyšovala, máme se moc rádi a všechno si řekneme. Peníze jí nezávidím. Zjistila jsem totiž, že ona mi zase "záviděla" úplně jiné věci (třeba společnou rodinnou dovolenou někde u rybníka :-) nebo že mě máma vzala se vykoupat k rybníku).
A pak to taky vidím u pátnáctileté sestry. Otec jí má ve vl. péči a je v invalidním důchodu. Narážky typu "ty jsi chudá" jsou dnes brány jako jedna z největších urážek a běžně se ve třídě vyskytují. Já jsem rozhodně pro uniformy do škol. I když si myslím, že se tím rozdíly nesmažou, ale alespoň si pořád nebudou předhazovat, kdo má lepší oblečení apod.
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 10:36:25)
Ano, ptají se...Dceři je pět let.Máme se dobře,ale na nějaké vyskakování a zcela zbytečné utrácení taky nemáme a i kdyby jo mám hranice.I tak dcerka občas po něčem zatouží,ale já jí vysvětluju kolik je to peněz v poměru třeba k chlebu a jinému jídlu a kolik bych musela mít korunek,abych to mohla koupit i bráškovi a tak.Zatím chodí do školky,tak jsem se ještě nesetkala s nějakými řečmi od dětí,že by si něco porovnávaly.Naše děti mají to co potřebují, dost toho dědíme po mé sesřence a bratrancovi a ostatních známých mé tety,což je nesporná výhoda a my jen dokupujeme věci.Když něco schází,máme bezva sekáč s hezkými věci.Některé jako spodní prádlo a punčochy se holt kupují nové,stejně tak boty.Ale děti se opravdu ptají.nejvíc mne dostalo,když tatínek na nějaké slavnosti dal naší dceři kovovou dvacku,aby si došla koupit tu sladkost ,co chtěla a ona na to řekla: " To je ale jenom "jedna" korunka, za to si to nekoupím":-)
 jana+dani 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 10:53:06)
Ja si pamatuju,ze jsme penezma nikdy neoplyvali,a jako diteti mi to nebylo zrovna prijemne,zvlaste,kdyz jsem musela nosit obleceni po matce....
Moje mala chodi oblikana hezky(ikdyz nenakupuju v Nextu)ale nosi do skoly uniformu a je to super,protoze s ni pristich 10-12 let povinne skolni dochazky nebudu muset resit,co si vezme na sebe.Je to velke ulehceni pro matky a myslim,ze v Cesku by to taky hodne veci vyresilo.
 Insula 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 11:27:03)
Jani, tu uniformu ti fakt závidím. ;)
 jana+dani 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 12:52:08)
Diky.Ja bych zas prala vsem maminam v Cesku,aby to slo taky tak jako tady.Dani ma bilou halenku a sedou sukni,nebo saty a modry svetrik k tomu sedive puncochace a cerne strevicky.V lete ma modre kostickovane saticky.Dani spokojena je,protoze je na svou uniformu hrda a rada chodi porad v satech,nebo v sukni.Vsecky deti v tom vypadaji stejne roztomile a vazne jim to moc slusi. Snad to v Cesku taky zavedou,je to opravdu velka uleva-nejen financni.Drzim palce:-)
 MSteflova 


Uniformu ne 

(17.10.2008 13:08:18)
Doufám, že to k nám nedorazí. Zase tak levné to není, koupit se to musí a firmy na tom vydělávají. Mohu se zeptat, zda má dcera k uniformě i kalhoty? V UK jsem si nevšimla, že by je malé holčičky nosily, to si u nás představit nedokážu vůbec - i když je to detail, který by se dal změnit. Osobně mi stačil pionýrský kroj, do teď si vzpomínám, jak jsem klepala kosu v průvodu na 1.Máje :-(.
 Kimmy, 2 deti 
  • 

Re: Uniformu ne 

(17.10.2008 13:21:13)
u nas maji holky k uniforme sukni a na telocvik kratasy...

ale u nas neni zima, tak nevim, jak to vypada jinde...

to jen tak jako priklad. Ja osobne bych uniformy vitala. Urcite nebudu z tech, kdo bude detem kupovat znackove obleceni a netesim se na to dohadovani...
 ninuszka 


Re: Uniformu ne 

(17.10.2008 13:22:00)
Taky mám hrůzu z uniforem díky pionýrskému kroji. Chci si své dítě oblíkat podle svého a ne podle toho nějakého nařízení.
 .Žaba 


Re: Uniformu ne 

(17.10.2008 13:25:32)
Keď som bola v Aglicku, tak som na tému uniforiem niečo čítala. Rodičia tam hovorili, že je síce pekná myšlienka, že nie je vidieť "triedne" rozdiely, ale v praxi to veľmi neplatí. Že aj na tej uniforme je vidieť, kto má koľko peňazí... (niekto ju má zo "sekáču", niekto úplne tip-top)
 Pavla, 4 děti  
  • 

Re: Uniformu ne 

(17.10.2008 13:38:35)
Taky nechci uniformy, neumím si představit, že bych je dětem kupovala ještě k normálnímu oblečení, určitě nebudou od rána do večera 7 dní v týdnu trávit v uniformě.
 MSteflova 


Re: Uniformu ne 

(17.10.2008 13:43:25)
Pavlo, so a ne nepočítej :-D. Osobně mi vadilo, že se uniforma nikdy nedá ničím nahradit. Zatímco u nás se dá dítěti to, co má čisté, v UK jsem musela pořád řešit, zda uniforma uschla, či zda je vůbec vypraná. Děti sice měli více kusů, ale když má holka 2 sukně, jednu ve špíně a druhou si u snídaně polije kakaem, tak jste v řiti :-). Praní kalhot narychlo navečer nebyla vyjímka a ráno před odchodem do školy žehlení - když to stihlo uschnout...
 Pavla, 4 děti 
  • 

Re: Uniformu ne 

(17.10.2008 13:50:20)
No to jsou další důvody proč bych je nechtěla. A na ten pionýrský kroj, který jsem měla po sestřenici taky nezapomenu.
 jana+dani 


Re: Uniformu ne 

(17.10.2008 15:39:45)
Dani ma 2 svetry,3 sukne,2 saty,3 halenky,3 tricka,2 letni saty + obleceni na telocvik.Poridila jsem to asi za 40£ a ma to na cely rok.Kalhoty ji koupim pozdeji az bude chladneji.Dani ma normalniho obleceni docela dost,ale ted mam spis strach,ze to ani nestihne vynosit.Z uniformy se prevlece kolem 4 a pak uz jsme doma a v teplaccich a ryflich si vystaci.Sukne a saty oblika spis o vikendu a o prazdninach.Kupovala jsem taky nektere veci v sekacich,jako jine matky,ale poznat to vazne neni.Taky jsem si to nedokazala predstavit,kdyz jsem byla v Cesku,ale ted si to nemuzu vynachvalit.Je to jen muj nazor,ale osobne na tom vidim jen vyhody.To asi bude tim,ze v tom ziju a mam moznost to porovnat se svymi zkusenostmi z detctvi.
 marketa,2 


Re: Uniformu ne 

(18.10.2008 4:05:52)
Tady v Australii taky uniformy kazda skola jinsi uniforma a to je ta nejlepsi vec kdo vymyslel-na leto jsou uniformy vice druhu jako saty,nebo tricko a suknesortky a bile ponozky,cerne boty no a v zime kalhoty,tricko-dluhy nebo kratky rukav a 2 druhy bund a samozrejme kdyz zacina jaro kazdy musi nosit klobouky az do podzimu.
 luca 
  • 

co děti? 

(18.10.2008 23:11:17)
A jak to vidí samotné děti? Neřeší to, protože to jinak neznají, líbí se jim to nebo vadí?
 Insula 


pionýrská uniforma 

(17.10.2008 20:55:26)
Já jsem nikdy nebyla pionýr ani "jiskra", takže proto asi nemám k uniformám odpor. :-D
 fisperanda 


Re: Uniformu ne 

(17.10.2008 18:18:57)
Tohle mě napadlo hned, že to musí být strašně nepraktický. :(
 Plabla 


Re: Uniformu ne 

(19.1.2009 6:18:23)
Po přečtení všech příspěvku neodolám a přidám se také se svým pohledem na věc.
Byla jsem jako au-pair v Londýně (2holky+1kluk).Děti samozřejmě nosily uniformu, protože chodily do PRESTIŽNÍ školy, jak mi jejich matka otloukala o hlavu téměř každý den.Vždy nezapomněla zdůraznit jak DRAHÉ jejich studium je a jak oni jsou ti skvělí,kteří těm malým bastardům dopřejí právě tenhle luxus.Ale ona sama je naprosto jiný příběh ~;) Uniformy jsou praktické-přiznám se, že na mě barevně fádní,ale hodně příjemné a pohodlné na nošení-kvalitnější pevné měkké materiály. Líbilo se mi,že kluci nosili kravaty a byli vedeni k tomu,že je to slušnost vypadat upraveně, když se bavím s učitelem /autoritou atd.(když vidím dnes jak přijde drban v džínách na pracovní pohovor na vyšší pozici a nepřijde mu to divné- je mi úzko)Děti si ve škole byly rovni,nicméně to kastování přišlo tak jako tak.Před školou sledovaly kdo přijel jakým autem (protože uniforma neprozradila nic), pak také jak přišla oblečená ta která au-pair/rodič (au-pair=větší snob,protože rodiče se nemusí obtěžovat-pošlou za sebe poskoka).Když jsem zjistila jak důležité je mé oblečení jako doprovodu ke školní bráně,věřte že jsem si už netroufla jít neupravená :-) takže kdo chce srovnávat, tak uniforma neuniforma-parametr se vždy najde.I přes to jsem v anketě zda zavézt uniformu nebo ne na straně UNIFORMA ANO.
 Houkačka, dcera Barča 8 let 


Re: Uniformu ano 

(20.10.2008 9:01:19)
Oblékat si dítě podle svého? A do kolika let si myslíte, že je to průchodné? Jako máma puberťačky se tomu musím jen usmívat.
Sama za sebe bych uniformy brala. Jednak se mi to líbí, odpadlo by věčné dohadování co si vzít na sebe, která holka co měla a že v tom či onom do školy nemůže, protože by byla trapná ....
A ve svém volném čase by děti mohly popustit uzdu své fantazie a chodit si, jak je libo.
 luca 
  • 

pomoc uniforma 

(17.10.2008 14:01:18)
Tak to souhlas, uniforma by měla jistě některé výhody, ale připadá mi to PŘÍŠERNÉ. Já osobně jako dítě bych to nesla těžce, a to jsem vyrůstaka sama s mamkou, tak peněz moc nebylo. Téměř do 14 mi bylo jedno, co mám na sobě, pokud to nebylo kousavé tesilové oblečení. Ale každý den mít na sobě to samé, 8 let, a ještě třeba sukni, BRRRRRRRRR!
 Insula 


Re: pomoc uniforma 

(17.10.2008 20:59:49)
Fakt ti to bylo jedno???? Tak to můžeš být jenom ráda. Já už "bojuju" s dcerou dneska a je jí pět let. Kolikrát mi ráno řekne, že tohle tričko prostě nechce, že se jí nelíbí. Samozřejmě jí neustupuju, protože nemáme peněz nazbyt. Ale třeba zrovna včera jsem jí potřebovala koupit dvě trika s dlouhým rukávem v Tescu a jedno, co se mi líbilo, kategoricky odmítla, že se jí nelíbí. Vybrala si jiné. Vzhledem k tomu, že na peníze šlo o stejnou částku, tak jsem jí koupila to, které si přála, ale děsím se "zítřků". Až přijde na řadu značkové oblečení, tak to bude v "riti". A rozhodně nemůžu říct, že by měla všechno nebo že by byla rozmazlená. ;((
 luca 
  • 

Re: pomoc uniforma 

(18.10.2008 19:52:40)
My máme dvě holky, oblečení řeší už asi od 3 let, to po mně určitě nemají! Protestují, ale naštěstí nikdy ne moc dlouho. Mě by spíš ničilo, kdybych jim nemohla dopřát z finančních důvodů kroužky, co je baví, sport atd.
 Lucka 345 


Re: pomoc uniforma 

(20.10.2008 11:33:57)
Tak nějak nevim...Tento problém jsem teda nikdy neměla.Ráno jsem se vždycky do školy oblékala sama. Myslím, že o nějaké děsivé kreace jsem nikdy nestála, aspoň s mámou jsem teda problém neměla.A na značky jsem taky nikdy nehrála a nehraju. Párkrát jsem sice neodolala, ale byl to šunt, pěkně jsem si pak nadávala kvůli vyhozeným penězům.Ale v uniformě, to bych si připadala jako na vojenské akademii.:(
 Lucie 
  • 

Re: pomoc uniforma 

(17.10.2008 21:34:41)
Zijeme v Irsku a zde jsou taky uniformy. Muj syn (10 let) letos nastoupil poprve zde do skoly a po tydnu zacal skemrat ze chce taky uniformu. Ted mi rika ze se mu uniformy moc libi. Ja si je taky moc chvalim, nemusime resit nakup noveho obleceni a jestli pride domu spinavej. Pokud si zamaze teplaky od uniformy tak me to tak nestve jako kdyby mi prisel ve spinavejch kalhotech.
 Sedakocka 


Re: pomoc uniforma 

(17.10.2008 23:44:52)
Lucko,

pokud si tento vzkaz prectete, napiste mi prosim, jsme take v Irsku :-)

Jinak, uniformu mam rada, nemusim resit, co si syn vezme na sebe.
 luca 
  • 

sukně? 

(18.10.2008 19:56:48)
Hm, zas jiný pohled, docela by mě zajímalo, jak je řešena u vás uniforma pro holky, můžou si vybrat mezi sukní a kalhotama? Přiznám se, že by mě jako dítě i teď dost děsila ta sukně a navíc ta nemožnost vybrat si oblečení, ve kterém se cítím dobře.
 jana+dani 


Re: sukně? 

(18.10.2008 20:27:02)
Holky muzou mit saty,sukni nebo kalhoty.K tomu halenku nebo tricko a mikinu nebo svetrik.Kombinovat se to da libovolne.Myslim ze i v lete muzou mit misto satu kratasy.Pokud vim v Irsku je to stejne.
 Babsi+2 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 13:13:55)
Mí rodiče penězi oplývají, kdybych ale o někom řekla, že je to chuďas a nebudu se s ním bavit, obávám se, že by mě zřezali nehledě na věk.
Nikdy jsem neměla, na co jsem si ukázala. Polovinu jsem si musela vydělat, druhou půlku dali oni. Paradoxně děti z chudších rodin na brigády nechodily a jen kňučely a záviděly (mluvím o svých známých).
A já záviděla jim - tátu v pět doma jsem viděla jen o víkendu a dovolených, na maminku padla celá domácnost a výchova.
 jana+dani 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 18:45:48)
Ja jsem mela taky brigady kazde leto.Myslim,ze je spravne,kdyz rodice deti takhle vychovaji.Ja osobne znam jednu dos dobre financne siuovanou rodinku,co jejich syn kazdy den rano o prazdninach spechal na 6 na sichtu do tatkovy tovarny jako delnik.Penize si musel poctive vydelat a rozmazleny neni ani omylem.
Zase znam jedny,co jsem u nich delala hospodyni,co by svym detem modre z nebe snesli a oni i pres to(nebo mozna spis pro to) vyrostli na pekne grazly.Je jim 15 a poflakuji se s ozralcema.Nebyli schopni ani dodelat stredni skolu,protoze je ode vsad vyrazili.
 Insula 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 21:02:06)
Na to se taky chystáme. To je dobrý způsob. Jen nevím, od jakého věku začít??? Poradí někdo???? Myslela jsem si, že bych začala už teď. Alespoň u dcery. Co myslíte????
 Zdenka_ 


Brigády 

(17.10.2008 22:38:50)
Já chodila na brigády z vlastní vůle od 15 let. Myslím, že pod 15 let je v tom i nějaký legislativní problém. Mě do těch brigád nikdo nenutil, ani mi to nikdo nevyřizoval. Prostě mi o brigádě někdy něco řekla starší kamarádka a já se pak sebrala a šla se zeptat do nejbližších potravin, jestli bych k nim mohla v létě na brigádu.

Jestli dceři ještě není (a brzo nebude) těch 15, tak by se to ale asi dalo formou těch domácích prací. Tak jako tak motivovat dítě něčím, co by chtělo a není to zrovna levné ani zrovna moc užitečné, s tím že půjdete půl na půl (nebo třeba přidáte i trochu víc, tak aby mělo chuť do toho jít). Prostě na to netlačit, aby k práci nezískalo odpor, ale aby mělo naopak dobrý pocit z toho, jak si vydělává na to, co si přeje.
Už je to asi 10 let, co jsem si (teda komplet za vlastní peníze) koupila hi-fi věž, kterou jsem asi 3 roky předtím mlsně obcházela, tu radost z ní mám dodneška :-)
 Insula 


Re: Brigády 

(18.10.2008 9:15:50)
To jsem si právě myslela. Děti jsou ještě malé. Myslela jsem si, že bych jim za nějakou pomoc doma dávala drobné do kasičky. Jen nevím, jestli je to správná cesta. Aby potom nechtěli bez placení nic dělat. To by se mi taky nelíbilo. ;((
 Lizzie 


Uniformu ne! 

(18.10.2008 9:12:21)
Uniformu ne! Beru jí jako dost velký zásah do svobody a individuality člověka. Své dítě chci strojit sama a hezky, i do školy! A i když děcka budou mít uniformu, stejně se budou povyšovat lepším počítačem, mp3, dovolenou apod. Jsem zásadně proti uniformám - a myslete si, co chcete.
 jana+dani 


Re: Uniformu ne! 

(18.10.2008 9:28:02)
Holky,co jste proti uniformam.Ja zadne z Vas nevnucuju svuj nazor. Je to tezke si to predstavit,pokud v tom nezijete.
Ja taky byla jiskra a proti tomu co si oblika Dani je to nebe a dudy.
;)
 Lizzie 


Re: Uniformu ne! 

(18.10.2008 9:30:59)
Já vím, že to mají zavedené např. ve Velké Británii - O.K., jsou na to zvyklí. Ale já jsem proti tomu, aby se zavedli tady, i kdyby byly sebepěknější.
 Hrouda 
  • 

uniforma versus osobnost?  

(18.10.2008 14:20:17)
Z tohoto hlediska, bych, Lizie, naopak řekla, že uniforma je pro dítě skvělá příležitost, jednak jak se naučit si vlastní osobnost a individualitu vytvořit "pod" uniformou, hlouběji, než skončit často jen rádoby osobitého stylu oblékání. A druhak, a to je možná ještě lepší, naučit se hledat osobnosti a individuality pod uniformami druhých ...
 Lizzie 


Re: uniforma versus osobnost?  

(18.10.2008 16:45:05)
A já jsem ta zoufale sobecká slečna, která si svou osobnost utváří i prostřednictvím (zdaleka ne vždy značkového) oblečení a nechci, aby mé dítě vypadalo jako jedno ze stáda. Jsem tedy proti uniformám, nelíbí se mi to a děcka si najdou stejně jiný a možná mnohem krutější dělící prostředek.
 jana+dani 


Re: uniforma versus osobnost?  

(18.10.2008 17:48:11)
Me nejvic dokaze pobavit,jak nekteri odsuzuji neco,o cem nemaji ani paru.Navic to srovnavaji s pionyrskyma uniformama-coz je nesrovnatelne.
To jak bych se sahodloze vykecavala o tom jak hnusne jsou morske plody,protoze vypadaji zvlastne a pri tom jsem je nikdy nevzala do pusy.
Ve skutecnosti to vypada tak,ze jsou deti i rodice nanejvys spokojeni a o tom to prece je.
At si kazdy mysli svoje,ale pokud v tom nezijete a nevychovavate svoje vlastni deti,tak prece vubec nemuzete vedet,jak to vypada v praxi.
Zadne z Vas bych neprala,aby jeji deti mely problem ve skole kvuli obleceni(je jedno jestli levnemu,nebo drahemu)Taky bych Vam neprala,aby Vam Vase deti delaly scenky,ze do skoly nechcou to nebo zase tamto a ze chcou Adidas mikinu... Ja tohle resit nemusim.Mozna budu resit zase uplne jine problemy.Zijeme v malickem meste,kde kazdy kazdeho zna,kriminalita je prakticky nulova a lidi jsou hodne slusni-tak doufam,ze jich zas az tolik nebude.
Preju vsem do budoucna vsecko dobre~R^
 Hrouda 
  • 

přesně tak  

(18.10.2008 20:59:56)
aneb..když se přeceňuje oblečení......Lizzie
 Lizzie 


:OD 

(18.10.2008 21:57:42)
:OD Musím se smát. Na značce nelpím, oblečení nakoupím v sekáči i ve značkovým,kombinuju podle sebe a zažila jsem období, kdy doma nebylo na chleba, leč se opět stanu cílem pro slepičí úlet jen proto, že mám jiný názor,-) Abyste to s tou ,,stádovostí" nepřehnali,-)Divím se, že vám ninuzska vydržela něco tak dlouho vysvětlovat.
Hezký večer.
 mellie 


Re: uniforma versus osobnost?  

(18.10.2008 23:30:42)
Souhlasím s Janou, že kdo nezažil, tak neví, o čem mluví. Já osobně jsem chodila na střední školu, kde byly uniformy povinné. Dlužno dodat, že to byla střední škola, kde byly extrémní rozdíly mezi příjmy rodin jednotlivých studentů.

Ve svých 16 jsem byla ráda, že tam ty uniformy byly, že nemusím řešit, co druhý den na sebe (uniformu :-) ), že nemusím řešit, jestli v něčem budu vypadat blbě (jakože by to tak bylo), že nebylo vidět, kdo je nechutně bohatej, kdo jen bohatej, a kdo je na tý škole na stipendiu atd atd... Dovedu si představit, že by se ti bohatí studenti nad ty chudé o dost víc povyšovali, kdyby nebylo uniforem.

Kdybych si mohla vybrat, jestli mý dítě bude chodit do školy s uniformama a bez, tak jednoznačně preferuju tu s uniformama.
 Blanimour 


Re: Uniformu ne! 

(20.10.2008 11:01:42)
Souhlasím. Už je představa, že bych svoji dceru, která miluje výrazné barvy, cpala každý den do něčeho černošedého, mi nahání hrůzu. Navíc si děti stejně něco k závidění najdou - mobily, hračky...
 Michaela Pecharová 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 9:37:21)
Naše děti se ptají. Větší to chápe a nenaléhá, když řeknu, že je něco drahé. Menší tomu pořád nechce rozumět. Když řeknu, že na to nemám penízky, řekne, že je mám v peněžence, nebo že je má tatínek v práci v šuplíku. Pro něj je to ještě moc abstraktní. A tak jim vysvětluju, že nemůžou mít třeba to, co má holčička, která bydlí v bytovce. Protože my místo bytovky máme pěkný velký domeček se zahrádkou a penízky dáváme do domečku na splátky. Občas to zafunguje ;)
 Líza 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 9:40:24)
Hm, to mi připomnělo, že mladší dcera si ještě před časem myslela, že peníze se prostě "berou z bankomatu". Pochopit, že pokud nejsou na účtě od mého zaměstnavatele nebo pokud jsem je všechny z účtu vybrala, tak mi je bankomat nedá, stálo dost vysvětlování.
Ale i dneska, když se bavíme o ceně věcí, tak jim dávám přirovnání - buď jak dlouho by bylo třeba na tu věc pracovat, nebo co by si například musela odříct (tábor, dovolenou, školu v přírodě...).
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: bankomat 

(17.10.2008 9:57:16)
Přesně. U nás to samé. Babička nějak podotkla, že na něco nemá peníze a mladší synek reagoval: tak si je vezmi v bankomatu, mamka vždycky když nemá peníze, tak to tak dělá". A vysvětlujte, co je to účet jak na něj zaměstnavatel pošle peníze ("jak pošle, to je dá pošťákovi?? a ten je tam donese??)- no docela oříšek :)
 Kaaja 


Re: bankomat 

(17.10.2008 10:08:56)
jj, včerejší rozhovor - chci tohle,tohle,tohle - nemáme peníze - tak jim dáme tu platící kartu :-D
 Karola 
  • 

Chci tu kartu na peníze 

(19.10.2008 14:29:19)
Pamatuji si, jak k nám jeden čas do banky chodili houfně Romové (z nejnižší sociální vrstvy) a že jim máme dát tu kartu na peníze. Že když kartu nedostanou, je to rasismus.... Opravdu to dalo velké vysvětlování, že si mohou vybrat jen své peníze, nikoli že peníze jsou tam volně pro každého. Jedna dáma se po tomto sáhodlouhém vysvětlování na jistou dobu odmlčela a přemýšlela, na to odvětila: tak dobře, berte si měsíčně 500,- Kč.... tak začalo vysvětlování od začátku....
 Michaela Pecharová 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 9:40:26)
A pak taky dodám, že až začnu chodit do práce, tak vyděláme víc penízků a budeme moci třeba časem jet k moři a letět letadlem. A to je uspokojí. A kupodivu zabere i věta, že nevadí mít méně peněz, hlavně když se máme rádi a máme co jíst. Ukázky dětí z Afriky jim vždy na nějakou dobu "zavřou ústa" :-D
 Amazonka 4D 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 9:45:15)
Zatím neptají,berou když řeknu že teď penízky nejsou.A u nás je to celkem konkrétní věc...táta nařeže dřevo,to prodá a za ty penízky nakupujeme...tohle mám na vysvětlování jednodušší.
Tak to budu svádět na něj,že nařezal málo,až se budou ptát proč ;)
 Dana 
  • 

Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 10:37:36)
To jsem taky zkoušela s dětmi z Afriky. Dcera dost špatně jedla a já na ni "co by za to daly děti v Africe." Bezelstně se na mě podívala a řekla: "Tak jim to zabalíme a pošleme a uvidíš, že hlad už mít nebudou".
 Pole levandulové 


Miky, 

(18.10.2008 11:17:10)
ono je to dvousecny - rikat, ze nejsou penize dulezity, hlavne, ze se mame radi. Laska je samozrejme dulezita, ale rikat to detem jako vymluvu, proc nedostanou to ci ono, je neprilis ucinne. Napriklad muj manzel ma dodneska z tehle vety osypky, pouzivala ji vzdycky jeho mama, ktera se pracovne moc nepretrhla a z chudoby si udelala ctnost. Manzel nezapomene, jak pred lety byli na vylete v Praze a sli si sednout do KFC na Vaclavak, kde ovsem matinka vyndala a rozdala doma udelane svaciny a vodu se stavou - pry ten silenej pocit studu cejti dodneska. Na druhou stranu to asi nejaky vychovny efekt melo - dnes dela vsechno proto, abychom on ani my netrpeli nejakym materialnim nedostatkem a tu lasku k tomu mame jako bonus. Svuj pracovni obor si vybral sam a opravdu zacal od nuly, takze nikomu nic nedluzi fyzicky ani moralne a ma z toho dobrej pocit - myslim, ze zaslouzene.
Syn uz se svem veku dobre vi, ze penize se v bankomatu berou diky tomu, ze pracujeme, protoze s obema se nekdy te prace ucastni a tak je mu jasne, co to znamena. Jsem zvedava, jak bude probihat jeho puberta, kdyz na jednu stranu uz odmala vi, ze v zivote je neco za neco, ale treba zrovna to vsemi pubosi ocenovane znackove obleceni bereme jako standart a pro svou radost ho kupujeme sobe i diteti. Na obranu proti nasi povrchnosti musim rict, ze samozrejme nelitujeme penez i za vsemozne zazitky, navstevy kultury, ruzne krouzky a podobne.
 Kristýna 
  • 

Re: Miky, 

(19.10.2008 11:56:50)
Můj manžel je z podobných poměrů, pět dětí, otec tupec (pardon, jinak se to prostě nazvat nedá) a matka nidy nepracovala, jen si stěžovala na peníze. Manžel začal úplně sám od nuly, potloukal se bez pomoci po ubytovnách, jedl hodně rozředěnou polívku z pytlíku a rohlíky atd. Dnes se máme hodně dobře, ale manžel má panickou hrůzu z chudoby, takže např. přemýšlí, zda si koupit rifle za 290 Kč v akci, zda to není utrácení (domů přinese přes 30 000 a služební auto k dispozici). To s ním udělala dětství bez peněz.
 Lizzie 


Re: Miky, 

(19.10.2008 12:46:32)
Kristýno,

já mám - tedy v o hodně mírnější formě - občas podobné pocity taky. Sice mám skvělý rodiče, ale svýho času nebylo koruny a zatímco sourozenec dá klidně za bundu litra (kupuje si z brigády) já už přemýšlím a za takovou cenu si kupuju spíš boty nebo kalhoty, když už. Nejsem nijak extra šetřivá, ale občas mě tyhle pocity přepadají taky - mám strach z toho, že bych dětem nemohla pořídit to, co chci a dopřát jim to a ono. Můžu říct, že má děcka budou v mnohém rozmazlená, chci jim vynahradit to, co jsem ,,v nejvíc telecích letech" sama neměla.
 Pole levandulové 


Kristyno, 

(19.10.2008 18:40:24)
manzel je sice jen ze dvou deti a nijak extremne chude se nemeli, spis to byl zivotni postoj jeho matky /a taky to pro ni bylo pohodlne/. Ale je pravda, ze postoj k penezum je podobny tvemu manzelovi - kdyz projevim prani si koupit prakticky cokoli pro sebe, do bytu nebo pro syna, tak s tim nema nejmensi problem. Ovsem pokud si za stejnou cenu ma koupit neco sam, tak to bud dlouho zvazuje a nebo si to koupi a pak rika, ze toho lituje. Snad ho to casem prejde.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 9:38:46)
Suzann,

Můj čtyřletý syn se mně občas ptá, jestli jsme bohatí nebo chudí. Vrtá mu to hlavou úplně stejně jako jiné věci – proč se nejezdí na červenou, která auta smějí jezdit na červenou a kdy, jak to vypadá na Měsíci, co by se s námi stalo, kdyby bylo zemětřesení...
Taky se mně třeba ptá, proč si nekoupíme už nové auto. Jsem ráda, že se ptá - chci, aby věděl, že věci mají nějakou cenu. "Nové auto si nekoupíme, protože stavíme dům. Dům je moc drahý...".
Někdy po nocích pracuju a když za mnou přijde Filípek podesáté, že nemůže spát, řeknu mu, že zrovna pracuju - vydělávám peníze, abychom mu mohli koupit to a to.
Nechci, by byl vděčný. Ale chci, aby to všechno věděl. Aby věděl, že věci nejsou zadarmo.

 Markéta, syn 6 l. a čerstvé miminko 
  • 

Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 9:47:54)
Synek se mě nedávno zeptal, jestli jsme spíš chudí nebo bohatí. Ptala jsem se ho, co si myslí on. A odpověď?"No, asi spíš chudí". "Proč myslíš?" "Protože kdybychom byli bohatí, koupili byste mi všechno, co bych chtěl." A následovala dlouhá debata o tom, že ani opravdu velmi bohatí lidé ne vždy kupují dětem všechno co chtějí, páč je to nevýchovné. Obávám se ale, že jsem zůstala nepochopená. Jinak si myslím, že jsme takový střed.
 Katka 
  • 

Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 11:51:26)
No já nevím Žluťásku, ale já chodím do práce proto, abych měla peníze. Jinak by mě to ani nenapadlo:) Ale netvrdím, že kdybych měla neomezené finanční prostředky, že bych synovi koupila všechno, co by chtěl. Určitě ne. Ale on je naštěstí v tomto směru v pohodě. Jako malej i teď ve 14 letech
 Jaana2 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 13:49:57)
Žlutˇásku esistuje velmi mnoho lidí, kteří nechodí do práce proto, že by je bavila, ale proto, že prostě musí. Musí si vydělat peníze. Ne každý má takové štěstí, že může pracovat tam, kde by ho to bavilo, měl to u nosu a ještě si přinesl hodně peněz
 Jaana2 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 16:05:42)
osobně jsem se svým životem spokojená, snažím se Ti říct, že máš jednostranné vidění světa.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 16:37:42)
Tak tenhle názor já neuznávám, protože každý má startovní čáru jinde. Pokud dostanu do vínku esa, to se mi to pak hraje, že?
 MishuI 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 16:39:02)
Přesně tak.
 Lorina 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 17:56:36)
Vezměme to třeba od studia na VŠ. Máš peníze? Zaplatíš a máš titul. A start je zase o něco lepší a pohodlnější......
 Líza 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 17:59:11)
A na to bys chtěla peníze? Aby sis koupila diplom? Nebo proč to tady zmiňuješ?
Nebo snad myslíš, že to tak dělají všichni lidi, kteří mají dost peněz na to, aby si ten titul "koupili"?
 Ala 
  • 

Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 18:03:07)
Lorino podle tebe lidi s vysokoškolským titulem ho mají proto, že si ho zaplatili?
 tinas 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 18:08:53)
Lorino a k čemu ti upřímně řečeno ten titul bude,když si ho zaplatíš a nebudeš mít ty vědomosti,které bys získala studiem?

Ono to není jenom o penězích a vzdělání,ale taky o tom,že musíš ty chtít něco pro něco udělat. Já znám dost lidí,kteří titul nemají a přesto jsou hodně úspěšní. Taky znám lidi,kteří učivo nezvládali a přesto dnes něco dokázali.

Jistě pokud máš peníze máš v mnoha směrech jednodušší život,protože se nemusíš bát,že nebude na nájem,na nákupy atd,ale věř mi,že smaotné peníze ti to,že budeš šťastná nezajistí.

Hele vem si moje děti. Dalo by se fakt říct,že mají zážitků mraky. Opravdu si teď nevzpomínám,který víkend jsme naposledy měli pohodový bez toho,abychom něco dělali nebo někam jeli. Myslím takový ten lenošivý válecí víkend. Prostě jsme akční rodina a tak pořád někde jezdíme a něco podnikáme. Teď třeba o víkendu byli tady u nás v Komunitním centru dílničky. Můžu ti říct,že moje děti si to tak užili,že jsem tam strávila dva dny. Mohli vytvářet ze dřeva,malovat,šít z látky a vůbec dělat takovéhle "rádoby obyčejné" věci a byli z toho nadšení. A tenhle zážitek,který mě stál dvě stovky,které jsem tam vhodila jako příspěvek do kasičky bych jim já bez práce a snahy hodných lidí z KC nedokázala dát.
 Lorina 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(18.10.2008 9:43:37)
A já bohužel znám děti, kteří stěží udělaly maturitu (někteří dokonce v opravném termínu), ale rodiče mají peníze, takže VŠ mají a mít budou.
 Lorina 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(18.10.2008 9:59:27)
oprava: děti, které stěží udělaly maturitu
 Líza 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(18.10.2008 10:03:10)
No ano, stejně jako se krade, taky se podvádí. Je to špatné a nemělo by to být.
Nicméně to dělá drtivá menšina lidí a pokud chceš naznačit, že všichni finančně dobře situovaní, kteří vystudovali, mají titul jen kvůli tomu, že si ho podplatili, tak jsi vedle jak ta jedle.
Ostatně, jak zrovna ty můžeš vědět, že ti sotva odmaturovavší nebyli ti stejní chudáci, jako tví spolužáci se čtyřkama a pětkama, co trpěli kvůli nediagnostikované dyslexii?
Nebo to taky můžou být lidi jako mí spolužáci z gymplu, kteří celou školu prolejzali s odřenejma ušima, pak se strašně navrčeli na přijímačky na VŠ a tam začali dřít tak, že ji udělali s červeným diplomem... dnes mají tituly před a za jménem a ve svém oboru jsou uznávaní.
Nic není tak jednoduché, jak to vypadá na první pohled...
 Lorina 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(18.10.2008 10:31:50)
Samozřejmě nepaušalizuji. Původně to byl příspěvek na to, že kdo má lepší podmínky, může být na tom lépe...
O dětech, o kterých mluvím, vím docela jistě, že se nejedná o LMD. A to z toho důvodu, že nejen znám dobře jejich rodiny, ale také proto, že jsem některé z nich učila. U jednoho studenta dokonce bylo jisté, že je přijat na studium VŠ v době,kdy neudělal maturitní zkoušku z předmětu ,který je stěžejní na té konkrétní VŠ.A to prostě není dobře.
 Líza 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(18.10.2008 10:36:38)
Furt si můžu říkat, že je otázka, jestli tu VŠ proleze, ale kdo ví, na některých VŠ peníze dělají možná hodně - na druhou stranu, na diplomu bude mít napsáno, kterou vystudoval. Taky jsem narazila na netu na inzeráty typu "za tolik a tolik peněz obstarám výuční list nebo maturitní vysvědčení".
Je to odporný.
 Teraza Horáková 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(20.10.2008 15:40:48)
Lízo, mně to připadá jako základní blbost, kupovat titul, to se přeci v tom pracovním prostředí pozná, jestli má někdo znalosti VŠ nebo ne.... ale studium na VŠ holt něco stojí, zvlášť, bydlí-li na koleji atd.....

(sama vím, co jsem platila za skripta i když z druhé ruky:-))))..... jo, je jasné, že dítě by si mělo brigádně přivydělat, a ne, že si bude válet šunčičky v létě doma.... Ale, aby se živilo samo, asi jak u které školy.

Jinak chudí x bohatí, někdy je to celé podstatně složitější, spousta věcí a poměrně slušných se dneska dá sehnat v pohodě přes bazar (a co se týče lyží apod vybavení - děti jsou z něj stejně za rok až dva "venku";). Takže taky jde o to, zda má někdo zájem a chuť podobné věci "obíhat". Např. telefony kupuju dětem výhradně bazarové, když už je potřebují atd. Vím, že pro mnoho je 500,-- Kč za mobil docela dost, na straně druhé, mnoho lidí si stěžuje a stejnou částku probendí tatík v hospodě, případně prokouří rodičové společně.

Uniformy by se mi líbily... měla bych vystaráno :-))) takhle pořád řešíme, co na sebe, aby to brácha - dvojče - neměl stejný :-)))
jo a ceny oblečení, nic předraženého nekupuju. Rostou jako z vody. Když už chci něco kvalitnějšího, máme kousek šikovnou Outletovou prodejnu.
 Helena, 3 dospělé děti 
  • 

Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(18.10.2008 18:30:35)
Chudák dítě, vlastně teď už dospělý s koupeným diplomem. ten v životě škaredě narazí. To mu fakt nepřeju.
 Ala 
  • 

Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 16:44:12)
A jaký esa konkrétně máš na mysli? Třeba že se někdo v mládí samostatně naučil cizí jazyky, zatímco jeho vrstevníci třeba vysedávali po hospodách, učil se, četl, dokázal vystudovat školu a pak hodně pracoval a dřel, ale dělá to co ho baví a ještě si tím vydělá spoustu peněz? Nebo že někdo už od malička, přestože neměl třeba tak dobrou hlavu na učení, rozvíjel nějaké svoje jiné schopnosti, vyučil se dobrému řemeslu, začal podnikat, zadlužil se kvůli tomu, a pak hodně pracoval a dřel (zatímco jeho vrstevníci vysedávali po hospodách a nadávali na svět, že je k nim nespravedlivej), ale dělá to co ho baví a ještě si tím vydělá spoustu peněz?
 tinas 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 16:47:33)
Dano,
ale to,že se třeba narodíš v bohaté rodině ti nezaručí,že budeš v životě mít štěstí a,že najdeš svoje místo,tam,kde si ho přeješ mít.
Já si taky myslím,že každý svého štěstí strůjce a,že prostě,když něco chceš musíš pro to něco udělat sama a ne čekat,že to jednou třeba někdy přijde.

Mě nikdy nikdo cestičku neumetal,vždycky jsem se o všechno musela postarat sama. Z domova jsem nedostala vůbec nic a přesto jsem více méně spokojená. Vždycky jsem dělala práci,kterou jsem chtěla,protože jsem jí chtěla dělat a protože mě bavila i když to znamenalo spoustu neplacených hodin v práci navíc a tak. Je to prostě něco za něco.
 Debbie 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(17.10.2008 20:29:58)
Mam pocit, ze tohle smysleni, je trosku specialita CR. Alespon, ja kdyz jsem kazde leto s detma v CR. Tak jenom ziram, jak jsou nektere mistni deti oblecene ve znackovem od hlavy az k pate. Nejvice mne pobavil pan, ktery prisel do malebne hospudky v kompletni souprave Nike, vcetne cepice. Byl jak ziva reklama a pusobilo to opravdu smesne. My si zijeme vyrazne nadpomery i v USA. Ale detem rozhodne nekupuji na co oni ukazi. Naopak kupuji jim toho mnohem mene, nez treba moji rodice za meho detstvi. Kdyz jim neco nechci koupit, tak jim jednoduse reknu. Setrime, nemame na to penizky a tim to konci. Radsi je vezmu do Legolendu, na dovolenou do Mexika. Nez abych utracela za blbosti... Tak ze neni to otazka "kdo ma a kdo nema", ale smysleni...

Zdravi z Kalifornie, Debbie + 2 deti.
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(18.10.2008 12:31:39)
Debbie, jsem ráda, že tohle slyším. Také mi připadá, že u nás v Čechách stále doháníme komplexy legračním způsobem. Konkrétně to oblékání, to je hrůza. Málokdo je originální, málokdo má styl, málokdo ví, co se k jaké příležitosti hodí, ale znakem "úspěšnosti" jsou předražné značkové oděvy od hlavy k patě, většinou sportovní a volnočasové modely. I když, abych byla spravedlivá, snad už se to i zlepšuje, alespoň někde. Škatulkování a snobství jistě existuje všude ve světě, ale člověk z "východu" (nejen z Čech) je stále bohužel často poznat podle nevkusné, nepřirozené vymóděnosti :-(
 Debbie 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(18.10.2008 22:30:01)
Veroniko,
Ano, bohuzel to tak stale je. Treba moje deti (7 a 4,5 let) znacky vubec nezajimaji. Je zajimave, ze jsem se ani nesetkala s tim, ze by dcera prisla ze skoly a zacala touzit po necem, co ma jeji spoluzacka. Urcite je to dusledek komunismu. Lide nemeli takovy vyber a tak si to nyni snazi vynahradit. Trosku absurdni je, ze mam nekdy pocit, ze lide v CR, nosi veskere jmeni na sobe:-) Treba mam znamou, ktera je svobodna matka. Nema pomalu co jist, ale chodi oblecena dle nejvyssi mody a za $$$ a nedavno si nechala zvetsit poprsi. Ja nevim... ale byt svobodna matka s malym ditetem. Tak radsi vyrazim s deckem na dovolenou a nebo si usetrim na budouci vydaje. Hm, asi mam jine priority...;)
 Zasjaj. 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(19.10.2008 7:01:53)
Debbie,
"Nema pomalu co jist, ale chodi oblecena dle nejvyssi mody a za $$$ a nedavno si nechala zvetsit poprsi. Ja nevim... ale byt svobodna matka s malym ditetem. ...... si usetrim na budouci vydaje"


:-D:-D no dyt pro svobodnou matku jsou hadry a poprsi investice do budoucnosti!!!
 Lizzie 


Bydlení 

(19.10.2008 12:42:36)
Debbie,

absurdní také je, že peníze neznamenají vkus - spousta lidí, ,,co na to mají" mají otřesné příbytky i jejich vybavení, protože prostě chtějí jen oslnit cenou a na styl, vkus apod. nekoukají - v tomhle případě by snad už bylo lepší zaplatit si designéra, když už člověk nevidí tu nesourodost až kýčovitost.
Drahé nerovná se dobré a pěkné, na stranu druhou ty rozdíly tu byly, jsou a budou...
 Tereza75 


Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(21.10.2008 10:12:05)
Debbie - já si hlavně myslím, že problém ČR je v tom, že tu lidé ještě nepochopili, že právě zážitky a prožitky jsou to, co jim nikdo nikdy nevezme a nedají se nahradit žádným kupením majetku.
A když svobodná matka obětuje peníze na umělé vnady a značkové ošacení, ok, ale všimla jsem si, že některé maminky, které vypadají jak ze škatulky, často vedou za ruku dítko, které vypadá, že ho maminka živí jedním rohlíkem denně a obléká v popelnici. Prostě že maminka tak nějak hrozně ráda investuje do sebe a dítě je jen takový přívažek navíc...
 Týna 26,děti 3 roky a další na cestě 
  • 

Re: Jsme chudí nebo bohatí 

(21.10.2008 22:16:44)
Já osobně jsem zase v takové finanční situaci,že bych do práce chodit nemusela, ale být doma by mi teda vůbec neuspokojovalo,takže přežiju ještě 3 roky na mateřské (času věnovaného dětem si samozřejmě taky považuju) a pak hurá mezi lidi:-))
 Honza 
  • 

Re: děti se ptají na peníze?? 

(19.10.2008 23:42:50)
No tak to je parada. My mame 3.5 letyho kluka a hodne se o penezich bavime. Uz chape, ze nemuze mit vsechno na co si ukaze. A kdyz po vecerech nebo o vikendu pracuje, tak vi, ze pracuju, abychom pak mohli jit nakoupit. Jen mu nejde do hlavy, ze vyplata chodi jednou za mesic :). A taky me jednou dostal, kdyz mi rekl, ze nechce kupovat blbosti, ze auto musi do servisu a ze pak radsi pojedeme na vylet. Ted chape, ze nemuze mit tolik hracek jako ostatni, protoze setrime penizky na novy pokojicek a tak. Bohuzel nam to kazi babicka, ktera temer pokazde neco prinese a kdyz mu pak neco nechceme koupit, rekne ze to povi babicce a ta mu to urcite koupi. Jenze babicka je nenapravitelna :(
 Aneka33 
  • 

Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 10:26:03)
I mé dítě se ptá. posledně mne dojala. Chtěla něco, co není momentálně "v plánu" koupit a já na to, že je to drahé.... Dcerka povítá, to nic maminko, já ti dám svoje z prasátka;(( Bobek malý. Ale jednou chtěla jakousi panenku, také né levnou a já ji povídám, ať si našetří. Šetřila pochopitelně z darů, jak jinak - byly jí 3, ale v tescu vysypala prasátko a společně s paní prodavačkou se prokousaly korunkami a těch 800kaček za barbínu dala ze svého.(co na tom, že ji tam zase drobáky šoupeme dál) šlo o to, aby viděla, že má panenku, ale prázdné prasátko. Ačkoli nevím, zda to pochopila, spíše ne.:-D Ale byla pyšná na sebe ao to šlo:-)
 Jarma (dvě děti) 
  • 

Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 13:57:38)
Samy na to nepřijdou. Ale slyší to v rozhovorech nebo odpovědích. Já osobně nepoužívám nikdy jako argument větu: To nebudu kupovat, protože je to drahé. Vysvětlím například, že tu věc nepotřebujeme, že máme jinou, která je zrovna tak dobrá nebo že toho máme dost doma... apod. Místo toho jsem vysvětlila dětem, jak se peníze získávají - že člověk musí udělat něco dobrého pro druhé, co potřebují a chtějí a za to, jako odměnu dotyčnému dají peníze. A že někdo těch peněz vydělá víc, protože třeba dělá víc dobrých věcí nebo že někdo dělá něco, co lidé potřebují více a proto mu i dají víc peněz nebo někdo dělá něco moc složitého (což se musel třeba dlouho učit) a také za to dostaně větší odměnu... a tak podobně
Zdá se mi, že to pochopily, proč jich někdo má víc a někdo míň. Taky se snažím je naučit, aby byly šťastné z toho, co mají a přály druhým.
 Linda 
  • 

Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 15:50:39)
Taky souhlasím. Argument "na to nemáme peníze" taky považuji za špatný, už proto, že dítě to bere doslova a nechápe, že když vybírám z bankomatu a mám peněženku, tak jak to, že nemáme peníze? Taky říkám, že je to blbina, že to nepotřebujem, že už to máme (nebo něco podobného) a občas povolím a něco koupím. Naštěstí dítě zatím opravdu značkové věci neřeší, má 3 roky :-) Ale přiznám se, že se toho období docela děsím, až bude žebrat o lepší a lepší značku džínů, mobilu, atd...A nejde mi primárně o to, že bychom na to neměli, ale o to, aby bylo dítě spokojené i bez neustálého nakupování nových značkových věcí...
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Re: děti se ptají na peníze?? 

(18.10.2008 12:45:49)
Hezké vysvětlení, snažím se v podobném duchu. Bohužel je to komplikovanější tím, že potřebnost, ušlechtilost a náročnost práce nebývá přímo úměrná výši odměny za ni, často je to právě naopak ... Je potřeba to uvádět do širších souvislostí, aby si děti budovaly zdravý postoj k hodnotám vůbec. Je to obtížné, ale věřím, že to půjde.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: děti se ptají na peníze?? 

(17.10.2008 18:17:09)
susann, jsou takové děti, zvlášť když pak míří do puberty. A může se klidně stát, že ve stejné rodině některé z dětí peníze "řeší" hodně a jiné v podstatě vůbec - znám takové rodiny hned dvě. Takže jen výchovou to nebude.
 Cairoo 


Re: děti se ptají na peníze?? 

(19.10.2008 23:04:38)
Tak přesně se stejnou otázkou přišel můj 8 letý syn asi před 3 měsíci, že chce stejné kolo jako jeho kamarád Tomáš, který to kolo má za 15tis., proč on má kolo jen za 5 tisíc. Ptá se také, proč to a to nemůže mít,proč nemáme tolik peněz a jiní mají, ale dokáže se s tou skutečností smířit a občas i nedat najevo jak moc mu to je líto. Snažím se obě své děti vychovat ke skromnosti, ale občas mi to je samotné dost líto, když po něčem hodně touží a já jim to přání nemohu splnit.
 Bulharka 
  • 

No já nevím 

(17.10.2008 9:40:14)
No já nevím, na jednu stranu se nadává, že jsou děti ve škole přetěžované a na druhou se mluví o naléhavosti speciálního finančního, sexuálního, počítačového a já nevím jakého ještě vzdělávání. Děti na druhém stupni toho budou mít docela hodně...
A ještě k tomu způsobu jak dětem nejlépe ozřejmit cenu peněz versus práce - mě (když jsem byla na 2.stupni ZŠ nebo gymnáziu) moje mamka neustále říkala, musím ušít tolik a tolik kabátů abych měla na to a to, ale mě to stejně nic neříkalo, uvědomuju si to až teď, kdy mám svojí rodinu a nemáme peněz na zbyt. Takže nevím, jestli je tahle rada k použitelná.
 Líza 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 9:42:47)
Bulharko, co se ti zdá divného na tom, že se do školních osnov má zařadit to, co děti bezprostředně potřebují k životu? Jako je orientace ve financích, například? Třeba to může pomoct k tomu, aby bylo míň takových lidí, kteří si neumí odepřít a vytloukají půjčku půjčkou a dostávají se do astronomických dluhů, i když by nemuseli - protože neumějí s penězi zacházet a otázka, kolik u Providentu a podobných přeplatí, je pro ně nevýznamná...
 zuni 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 9:48:41)
taky mám za to, že tyhle věci a vůbec věci opravdu potřebné k životu se dají vyučovat přirozeným způsobem.... já nevím, třeba vzít celou třídu na nákup nebo tak, prostě přirozeně, ne v sedě v lavicích, poslouchaje hodiny a hodiny plků........
Např. děti v Nepálu mají předměty jako spolupráce, domluva s ostatními, čestnost, poctivost........
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 10:19:59)
A nweměli by tyhle věci potřebné k životu naučit děti hlavně jejich rodiče, a to především vlastním příkladem? Co všechno má ještě učit škola místo rodiny?
 Líza 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 10:22:52)
Má tedy škola učit jen to, co k životu potřebné není?
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 10:45:39)
Lízo, nepřekrucuj. To, co tvrdím, je že škola nemá děti učit všechno, co je potřebné pro život. Škola má děti učit to, co je schopna je naučit lépe než většina rodičů: číst, psát, počítat, základy přírodních i humanitních věd, prostě všeobecný základ vzdělanosti (pokud toto považuješ za nepotřebné pro život, pak je to ovšem něco jiného). Nevidím důvod, aby místo rodiny učila děti zacházet s penězi, vychovávat je k rodičovství, sexuální výchovu, atd. atd. (týká se všech návrhů na tzv. k životu nutně potřebné "výchovy", které by škola podle těchto diskusí měla učit). To snad nejsou rodiče schopni v tomto směru vychovat své děti sami? Vždyť tady píšete o tom, jak vychováváte děti k tomu, aby chápaly smysl a hodnotu peněz, tak proč by to měla dělat ještě škola?
Taky nikdo po škole nechce, aby učila děti jak se mají najíst a utřít si zadek, nebo byste to chtěly taky? Je to jistě dovednost velmi potřební k životu, nebo ne, ale proč by ji měla učit škola? To snad má dítě naučit jeho rodina. Proč by se to všechny děti měly učit ve škole například jen proto, že i ve školním věku třeba existují děti, které se ve své rodině nenaučily jíst příborem a používat toaletní papír?
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 11:42:25)
Alo,

Když se podívám zpátky na svůj život a položím si otázku – co se mi v životě nejvíc hodilo a co z toho mi dala škola… zjistím, že mi to do sebe moc nezapadá.
V mém případě biologie, chemie, fyzika… nikdy jsem nic nepoužila. Humanitní vědy a znalosti jazyků – to jsem vystudovala a je to takový přístav jistoty. Co se mi v životě nejvíc zhodnotilo – finanční plánování v konkrétním čase, které jsem se ve škole nikdy neučila. Co by se mi dost hodilo v každodenním životě – právo, které jsem se ve škole nikdy neučila. Co taky musím řešit a není to vždy úplně jednoduché – partnerské soužití a hospodaření, o kterém jsme ve škole nikdy nemluvili.
Skoro mi to připadá, že kdybych tu celou základní školu vypustila, v mém konkrétním případě bych snad ztratila jen kladný vztah k anglickému jazyku. Jinak nic.

 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 12:36:21)
Ono se to takhle brát ale nedá. Např. chemie a fyzika učí člověka uvažovat logicky, aplikovat vzorce, vidět souvislosti. To, že nepoužiješ v praktickém životě konkrétní téma (co já vím,třeba organiku nebo rovnováhu na páce),ještě neznamená, že jejich studium ti do budoucna nic nepřineslo....
 Líza 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 12:37:12)
Zrovna rovnováhu na páce snad použil někdy každej, ne, při houpání dětí na pákových houpačkách ;)
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 12:41:27)
Jo. Jen ten můj starší ji nějak nechce pochopit, jinak by tomu mladšímu vždycky neseskočil když je v dolní poloze a nenechal ho si následně rozbít ústa :)
 Líza 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 12:42:34)
Třeba to chápe a jen se tak dělá. Sourozenecké vztahy jsou klikaté ;)
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 14:13:25)
No to máš samozřejmě pravdu – ačkoliv přemýšlet se člověk učí nejen pomocí konkrétních přírodních disciplín.
Jedná se o to, jestli studijní plány (nebo dnes ty rámcové studijní programy) věnujou jednotlivým předmětům adekvátní čas a pozornost. Kdo určí, zda je pro mé dítě na základní škole důležitější učit se biologii, matematiku a fyziku než vaření, pletení a základy ekonomiky? Doba se strašně rychle mění a klade na lidi trochu jiné požadavky než dřív. Myslím, že děti na základní škole by se měly seznámit s tím, jak funguje praktický život a svět kolem nás, dále matematiku, češtinu, případně ještě jeden jazyk v přístupné a lidské podobě, a jen tak trochu přivonět k některým vědeckým disciplínám, humanitním oborům apod. Jen tolik, aby si dokázaly uvědomit, zda by je něco takového někdy mohlo bavit.
Je velké procento lidí, kteří v naší společnosti řeší třeba něco jako – právní rámec podnikání, hazardní hry, závislosti, rodinný rozpočet, podvodníci všeho druhu… A strašně málo lidí, kteří po ukončení základní školy použijí něco jako chemické vzorce, organická chemie… Děti, které jsou vysloveně studijní typy, si stihnou ujasnit, že ten gympl je to pravé ořechové, a potom si ty zvolené disciplíny můžou studovat.
Ale koukám, že tato diskuse už vlastně patří spíš vedle - do toho školství.
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 14:36:50)
Dovolím si jen nesouhlasit s tím, že jak funguje praktický život a svět kolem nás by se měly děti naučit ve škole. Já si myslím, že to by se měly naučit především v rodině a vůbec ve svém praktickém životě. Stejně tak vaření a pletení nepovažuju za něco, co by se dítě melo učit ve škole, očekávala bych, že se to naučí doma od rodičů při jejich běžné domácí činnosti. Pak tady totiž můžeme začít diskutovat o tom, jestli by se děti neměly ve škole učit vyměnit žárovku, utáhnout kohoutek, řezat dříví, mýt nádobí, uklízet atd. Podle mě to jsou právě typické činnosti, které má děti naučit rodina (samozřejmě podle podmínek konkrétní rodiny).
Co přesně myslíš základy ekonomiky, nevím, ale právě třeba správa rodinného rozpočtu je taky něco, co se podle mě dítě může nejlépe naučit ve své rodině.
 Jana dve deti 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 20:45:07)
Neziji v Ceske republice.Mam dve deti,ktere chodi do skoly.Mladsi dcera chodi do tridy,kde se popripadne spory na toto tema resi ve skole s uciteli.Kazdy nemuze byt bohaty a chytry ,prerusi se vyucovani a resi se problem.Myslim si podle dcery,ze to ma opravdu ucinek.
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Co je užitečné pro život? 

(18.10.2008 13:07:58)
Zuzano, souhlasím, že téma patří už spíše "vedle" :-) ,ale souhlasím s tím, co píšete. V dnešní době se člověk k většině informací dostane "na jedno kliknutí myší". Základní škola by měla učit, jak ty informace správně hledat, jak je chápat, jak je dávat do souvislostí a jak je využít v praktickém životě. Měla by z dětí vychovat tvory gramotné na takové úrovni, aby byly schopné bez problémů přežít v současné společnosti. Akademické znalosti bych přenechala gymnáziím, hlubší odborné znalosti školám odborným. Za výchovu dětí je jistě zodpovědná především rodina, ale v každé rodině jsou jiné podmínky a jiné možnosti a základní škola by měla garantovat to, že všechny děti budou vzdělány ve všech základních důležitých oblastech stejně kvalitně.
 Blanimour 


Re: No já nevím 

(20.10.2008 11:20:51)
Zrovna nedávno jsem musela mému kamarádovi řemeslníkovi počítat potřebné rozměry jakéhosi držáku na stříšku, protože nějaké sinusy mu vůbec nic neříkají. Za problém školy tedy spíše považuji to, že znalosti nedává do souvislosti s tím,co děti znají.
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 13:38:32)
Zuzano, a myslíš si, že zrovna třeba partnerské soužití a hospodaření tě nějak dokáže naučit škola? Neměli tě to spíš naučit rodiče, prarodiče apod., třeba i svým záporným příkladem? To jako pani učitelka dětem ve škole řekne, že maminka s tatínkem mají být na sebe hodní a tatínek nemá maminku mlátit a děti se to tím naučí a budou se tak v životě chovat?
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 14:36:03)
Alo,

No jistě – třeba zrovna u toho hospodaření si umím představit ve škole krásný projekt na tohle téma. Každý by si mohl zvolit nějakou modelovou situaci, navrhnout dohodu s partnerem (taky trochu demokracie), zdůvodnit (schopnost argumentace)… učitelka by to s nimi rozebrala.
Rodiče a prarodiče vůbec nemusí mít tohle zvládnuté (a co vím ze svého okolí, tak jsou fakt lidi úplně mimo – nechápou základní věci, neférové uspořádání finančních vztahů apod.)
Nebo myslíš, že by ti babička dobře vysvětlila, jak máš s manželem hospodařit, jaké jsou možnosti rozdělení majetku podle dnešního práva?

 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 14:43:55)
Jo, Zuzko, jenže krásný projekt si můžeš představit skoro úplně na cokoliv, i na to vaření, že jo. Mě jde o to, jestli teda by měly školy více vyučovat talkovéhle věci, co tedy s ostatními předměty? Mají se zrušit, nebo se ty další "výchovy" mají přidat navíc?
A pokud jde o mě, já jsem se skutečně základy rodinných financí a hospodaření s penězi naučila v dětství od svých rodičů a stejně tak se je mé děti naučí ode mě.
 Líza 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 14:44:58)
Projekt propojuje předměty, na ten nemusíš mít hodiny navíc.
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 14:50:33)
A jaké předměty propojuje projekt modelové situace rodinných financí?
 Líza 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 15:03:19)
Co třeba občanku s matikou? Popřípadě další dle fantazie a libosti?
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 15:09:49)
A v občanské nauce se učí právní a majetkové vztahy a rozhodování v rodině a základy financí?
 Sylvie 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 15:18:05)
Álo, já nechápu, co tu furt řešíš. Základy financí se moje holka učila už v první třídě v matematice. Někdy sčítali jablka s hruškami, jindy "nakupovali" a poznávali, jak vypadají české peníze a že třeba dvě pětikoruny jsou totéž, co jedna desetikoruna. Nebylo to něco navíc, propojení matematiky a finanční výchovy, bylo to přímo součástí učebnice. Za prázdninový domácí úkol děti dostaly samostatně nakupovat a hlídat si, kolik platí a kolik jim prodavačky vrací :o) Vždyť v matematice nestačí odříkat výklad, látka se musí důkladně procvičit, tak proč by se neměla procvičit třeba na těch letácích, jak tu někdo zmiňoval ;o)

Nevím tedy, jak jsi stará a jak staré máš děti, ale "výchova k životu" byla součástí školní výchovy už v době, kdy jsem za komunistů chodila do školy já. Taky jsme se učili péct a vařit, stloukali jsme poličky, okopávali záhonky, vyplňovali poštovní poukázky, podávali telegramy, chodili na dopravní hřiště a učili se pohybovat v dopravním provozu, učili jsme se základům společenského chování, vyhledávat v knihovním katalogu, najít si na mapě trasu z bodu A do bodu B a v jízdním řádu dohledat patřičná spojení a blablabla.
 tinas 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 15:22:24)
Myslím,že ve škole by se mělo vypustit něco ze zbytečností a místo toho by se opravdu měli děti naučit praktické věci jako je třeba právě práce s penězi,co je to vlastně bankovní účet a další praktické věci,které v životě budou potřebovat.
 Dáňula 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 15:25:50)
Však už se to učí. U nás na Zvláštní Škole mají děcka exkurze na pracák a sociálku, aby věděly, kde žádat o přídavky a sociální dávky. Jen by mě zajímalo, proč tam nezajdou i s děckama z klasický základky. :-D:-D:-D
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 15:41:14)
tinas, a co jsou ty zbytečnosti?
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 15:30:16)
Sylvo, tak když se to děti už teď učí v matematice, proč tady spousta lidí píše, že by se to mělo ve školách učit? To se to jejich děti neučí?
Co se učilo už za komunistů, vím. Znáš někoho, kdo se naučil vařit ve škole a ne doma? Už tehdy mi to připadalo jako dost zbytečný předmět a stejně tak zbytečný mi připadá dneska. To radši místo toho o hodinu navíc aplikované matematiky, když tady diskutující píší o tom, jak si lidi nejsou schopni spočítat úroky, slevu v obchodě, nebo jaké balení zboží je pro ně výhodnější.
 Sylvie 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 18:52:03)
Alo, to je věc názoru - já, jako žákyně jsem samozřejmě měla radši vaření, než třeba geometrii :o) Prostě to byl oddechový předmět, ve kterém mohli vyniknout i jinak ne zrovna nejlepší žáci, který nevyžadoval žádnou přípravu a člověk si při něm odpočinul od učení ;o) Ostatně, jako další výchovy - hudební, výtvarná, pracovní, tělesná... Jinak ano, třeba já ne že bych se ve škole přímo naučila vařit (no, to o sobě nemůžu říct ani dneska :o/) ale rozhodně mě to motivovalo víc, než máminy pokusy do mne něco nahustit doma.

Ad peníze v matice - byl to ode mne jenom příklad, že lze nenásilně i do matiky nacpat praktické věci, aniž by to bylo na úkor vlastní výuce. Tím netvrdím, že se to učí VŠECHNY školy a tím ani netvrdím, že ve vyšších ročnících se moje děti budou učit počítat slevy v obchodě nebo úroky z půjčky. Každá škola (a na ní v rámci možností i různí učitelé) má samozřejmě svoje výukové materiály, takže tím se i liší, jak a co konkrétně budou děti vyučovat. MMCH co se půjček týká, tak kdysi jsem narazila na jeden výukový materiál pro školáky, který jsem si i já s chutí pročetla.
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 19:15:31)
Sylvo, ok, jasně že mě taky víc bavilo ulejvat se při vaření než třeb ahodina chemie - ale to pro mě není dostatečný důvod pro to, abych si myslela, že by takovýhle předmět měl být povinně "vyučován" na základní škole. Místo toho bych uvítala, kdyby se školy víc zaměřily na to, aby i ty slabší děti třeba tu matematiku nebo fyziku pochopily a třeba si ji i oblíbily, věděly, na co se v praktickém životě používá a k čemu se jim může hodit. Jenže to by pak taky možná chtělo tu hodinu navíc, kterou místo toho tráví "vařením", kde si "odpočinou od učení".
Jinak jsi asi jediný známý případ člověka, kterého školní předmět vaření nějak motivoval. Stejně si ale nemyslím, že by funkcí školy mělo být zrovna to, aby někoho naučila vařit nebo ho vedla k oblibě vaření.
 Sylvie 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 19:26:34)
Alo, přesně, jak píše Markéta - vždyť do vaření se dá krásně nacpat i matika (objemy nádob, převod jednotek, určitě by se daly využít třeba i procenta...) ;o) Podívej, třeba holka má od první třídy jednou za dva týdny hodinu informatiky. Není to na všech školách běžné, takže teoreticky by se dalo říct, že tu informatiku má na úkor něčeho a že proč na počítači nenaučí děti doma rodiče. Ale oni v té informatice využívají i znalosti z ostatních předmětů - vyhledávali si na klávesnici písmenka, když se učili číst a psát, skládali si na počítači tangram, když se učily ovládat myš (jinak tangram běžně skládají v matematice), psali na počítači dopis (procvičovali sloh)... takže v konečném důsledku umí to samé, co kamarádka ze školy, kde počítače od první třídy nemají, ale navíc přitom pracovala na počítači.
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 19:33:39)
Holky, opravdu mě nepřesvědčíte, že primárním smyslem předmětu vaření je vlastně ve skutečnosti aplikovaná matematika a že učitelky při tomto předmětu s dětmi počítají objem hrnců a převádějí centimetry krychlové na litry a učí je o přeměně kapalného skupenství na plynné při bodu varu atd.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 19:36:28)
Jenže to taky nikdo netrvdí. Prímárním účelem takového vaření bude uvařit jídlo, ale mohlo by/mělo by současně fungovat i jako úvod do hospodaření v domácnosti (seznam, nákup, výběr místa, kde nakupovat; mluvit o kvalitě potravin ...)
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 19:43:45)
Ano, primárním účelem předmětu vaření je uvařit jídlo. Pro mě tohle ale není primárním účelem školy, protože uvařit jídlo se dítě (myslím, že naprostá většina dětí) může mnohem efektivněji a lépe naučit doma (tedy až na výjimky, viď, Sylvo :)), stejně jako sestavit seznam na nákup a vědět, kam jít nakupovat (tohle bych právě očekávala, že je jedna z běžných činností, které s dětmi dělají jejich rodiče, takže nechápu, proč by to za ně měla dělat škola).
 Lída,3 kluci a holka 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 19:50:51)
Teda Alo, pokud se pamatuju, tak ve vaření jsme se ve škole neučily jen praktické vaření, ale hlavně informace o správné výživě, nebo obecná pravidla - od hygieny po technologie.
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 20:06:27)
No a to jsme zase u toho, jestli tohle jsou věci, které by se děti měly učit ve škole nebo doma. Já říkám, že doma.
 Kohnova 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 23:30:23)
Ala: je jasne, ze te nikdo nepresvedci, ale je to tak, v pripade, ze ucitel dela, co delat ma, tak se deti pri vareni uci, jak prevadet jednotky, vidi na vlastni oci zmenu skupenstvi atd.. Dost deti se nauci varit doma, ale dost se to naucit nemuze, protoze jejich rodice varit neumi, nebo treba nevedi, ze varit se musi ucit i chlapeckove, ze neni jedno, jestli snim cinsky veprovy lancmit, nebo si dokazu doma vyrobit vlastni kvas a upect chleba. Ale uceni tzv "vychov" ma jeste X jinych dulezitych aspektu, psychologickych, je to ve skutecnosti hodne komplexni vec.
Podobne je to i s tou demokracii. Dicila by ses, kolik lidi nevi, jak funguje volebni system, jaky je rozdil mezi zakonodarnou a vykonnou moci a ze vubec neco takoveho existuje.. Jak to vim? No, kdyz ucis a detem se venujes, tak s jejich rodici mluvis (vetsinou te o svych nazorech informuji, i kdyz treba nechces), vidis, co povazuji za dulezite, co za banalni a vetsinoucim je jejich postoj vyhranenejsi a dogmatictejsi, tim jsou o sve pravde skalopevne presveceni, nezvykli uvazovat kriticky, vecne, povazuji ji za jedinou moznou.
Nabizi se samozrejme otazka, nakolik je zadouci, aby skola do prani rodicu zasahovala. Dle mne prave proto by mela existova co nejvetsi pluralita v tom, co ktera skola nabidne, vcetne toho, ze skolni dochazka by mela byt nezadatelnym pravem, ne vsak povinnosti.
Rodice by si potom mohli vybirat takvou skolu, ktera jejich postojum nejlepe konvenuje, nebo deti do skol neposilat, pokud jim neduveruji.
Ale zatim to takhle neni a stat (usty danovych poplatniku) vychovu deti skolam uklada.
Alo, ja si vazne myslim, ze chapu, co chces rict a ze to myslis v principu dobre, ale uvazujes prilis technokraticky, neni to takhle jednoduche. Vzdelani a vychovu nelze oddelit, vychovava se i v predmetech, ktere se nejmenuji vychova. Vychovava se uz ucebnim precesem samotnym, tim, jak s detmi mluvis, jak jim opravujses sesity... A dalsi vec: ze hudba, vytvarne umeni, drama, patri to ke vzdelani? Telocvik? Neni to vazne vubec jednoduche.
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(18.10.2008 1:39:05)
Ok, jen jednu poznámku: Jak je možné, že matky (a otcové) těch dětí neumí vařit, když to už za komunistů byl na základní škole povinný předmět a tedy ta dovednost vaření (a zdravá výživa a všechny ty ostatní věci) se v tom předmětu vyučovaly (a nijak ideologicky, takže obsah toho předmětu podle mě zůstává pořád stejný, možná se nějak mění prezentované názory na "zdravou výživu";)? Podle mě je odpověď taková, že právě takovýhle předmět ve škole je úplně k ničemu. Vaření je podle mě typická dovednost, kterou se dítě může naučit jen doma sledováním příkladu rodičů a pomáháním jim při vaření, a nikoli ve škole. Stejně tak nevěřím, že nějaké dítě začne díky tomuto školnímu předmětu toužit po jogurtu, zelenině a pramenité vodě (a v dospělosti tak bude živit svou rodinu), pokud se doma jedí párky a hranolky a pije limonáda.
 Blanimour 


Re: No já nevím 

(20.10.2008 11:24:43)
To ne, ale třeba při fyzice je možné vysvětlit, proč je lepší vařit vodu pod pokličkou.
 Lída+2 


Re: No já nevím 

(20.10.2008 12:42:52)
Alo...moje segra...asi nedávala o fyzice pozor, když byli převody jednotek...a doteď není schopná kloudně uvařit...:-D když pro ní je 25g tuku to sané jako 25dkg:-D....no a pak se jí nedaří vařit...holt každý jsme jiný...

A další příklad...matika jí nikdy nešla...procenta v matice nikdy nepochopila... a ejhle potřebuje je v práci... a v 30letech volá nebo píše mojí mamce zda by jí nemohla zkontrolovat co spočítala...(no kdyby jí nenechali být ) tak to třeba i uměla....:-D

 Daniela 
  • 

Re: No já nevím 

(18.10.2008 18:36:43)
Tak na to ti odpovím docela přesně, protože občanku učím. Ano, v občance se děti učí hospodařit s financemi. A ještě hodně víc.
 Daniela 
  • 

Re: No já nevím 

(18.10.2008 18:38:06)
Tak na to ti odpovím úplně přesně, protože občanku učím. Ano, v občance se děti učí hospodařit s financemi. A ještě o hodně víc.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 16:42:00)
Zpracováváním informací jste se učila tříbit myšlenkové operace, paměť a vlastně jste tak svůj mozek formovala. Taky není na škodu mít všeobecný rozhled, protože při změně povolání to má pak člověk snazší.
 & 


Re: No já nevím 

(17.10.2008 12:48:55)
Ala,

Ja jsem mela na zakladce uzasnou ucitelku matematiky. Nevim uz v jaky tride to bylo prece uz je to vic jak dvacet let asi jsme brali v ty dobe procenta. :-) Jednou jsme podle letaku z multiservisu pocitali co to znamena vzit si barevnou televizi na pujcku... kolik mesicne platis, kolik preplatis, ...
No pamatuji si to do ted..
 Ala 
  • 

Re: No já nevím 

(17.10.2008 13:44:26)
No a to je právě přesně to, co tě má škola naučit - jak se počítají procenta + příklady kde tuto znalost aplikovat, např. když si chci spočítat úrok z půjčky. To má být dle mého názoru obsahem předmětu matematika.
To, že se peníze vydělávají prací, že jich někdo má víc a někdo míň, že nemůžu dítěti koupit všechno co chce, protože je to drahé a nemáme na to atd., to se dítě může (a má) naučit doma, a jak je vidět z této diskuse, taky se tak běžně děje (aspoň tady zatím nikdo nepsal, snad kromě první dikutující, které se děti na tyto otázky neptají).
 Gedzitka, Renda *20.3.2005 


Re: No já nevím 

(20.10.2008 13:15:51)
tak to my jsme meli zase uzasnou ucitelku zemepisu. Vzdycky prisla s novinama, nekoho vyvolala na zkouseni a cetla z novin takove ty kratke zpravicky (na 10 - 15 slov) z rubriky Stalo se ve svete. A my jsme meli danou zemi najit na mape a neco o ni rict. Vedlejsim produktem tohoto zkouseni byl prehled o tom, co se ve svete deje.
 Helena, 3 dospělé děti 
  • 

Re: No já nevím 

(18.10.2008 18:32:22)
Nechápu, proč by měla škola vodit děti na nákup. To snad dělají všichni rodiče, ne?
 Hana 
  • 

Bankomat 

(17.10.2008 10:04:40)
Tak holka asi tak ve třech letech pochopila informaci, že do práce se chodí vydělávat peníze tak, že do práce se chodí pro ty peníze. A když ji babička vzala s sebou vybrat peníze do bankomatu, tak se ptala, jestli to je její práce.☺
 .Žaba 


Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 10:36:46)
Príde mi zvláštne platiť deťom za domáce práce. Potom rodič riskuje, že to skončí ako v rodine v článku: "na tých pár korún sa možem vykašlať..." a nepomože s ničím.

Domáce práce robiť treba, a to bez odmeny, mne tiež nikto za vyžehlenie košelí neplatí... Keď už deťom chce dať peniaze, myslím, že je treba zvoliť lepší sposob.
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 10:43:53)
Žabo,tak já nevím,jestli je to riziko,ale u mě to v dětství ,spíš v dospívání náš táta taky řešil takhle.Měl jsem tabulku v ní různé činnosti,které mi naši "propláceli".Měli jsme dům a taky hdoně pejsků a naši byli rádi ,když jsem doma pomohla.Sekala jsem zahradu.Sbírala jabka pro prasátka a tak.Ceny nebyly nijak vysoké.Za luxování,mytí nádobí nebo vytírání třeba 3,-Kč.Za sekání zahrady jsem měla třeba 20,-Kč.Když jsem si peníze chtěla vybrat,donesla jsem tabulku a spočítali jsme to.Od svých 15ti jsem každé léto opravdu makala na brigádách i 16hodin denně.Vždy jsem věděla,že získat i 100 korun je makačka a že se nikde jen tak pro nic za nic nezjeví sami.Stejně to mám i v dopsělosti a jsem ráda,že mě tomu naši takhle naučili.chápu,že pomáhat doma je samozřejmost,ale je taky pravda,že třeba dítě mladší 10ti let taky nemůžeš hodit na brigádu,aby si vydělalo.Tak může pomoc třeba při velkém úklidu nebo na zahradě a zasloužit si tak peníze, nebo tu věc,kterou chtěl.furt lepší,než to dostávat za NIC.
 .Žaba 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 11:00:55)
Že to u teba fungovalo je pekné, ale mne sa to proste nejako prieči. Dieťa má doma pomáhať proste preto, lebo tam je spústa práce, a všetci chceme žiť v peknom a upratanom prostredí. Keď chcem po deťoch, aby si odniesli špinavé taniere zo stola (majú 4 a 2,5r), tak to robia preto, aby sme si práce trochu rozdelili, aby mi pomohli, a nepríde mi správne ich za to odmeňovať. Keď budú vo veku, že budú mocť dostávať vreckové, tak im ho dáme, a dostanú rovnako, či si pretdým povysávajú izbu alebo nie. Ja proste vreckové nechápem ako odmenu za nejakú vykonanú prácu - tú budú dostávať, keď začnú chodiť na brigády. Pokiaľ ako brigádu pojmeme napr. stavbu garáže, to je iné. Ale bežný "provoz" domácnosti budú proste musieť robiť zadarmo :-)
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 10:55:27)
Který způsob je lepší? pro předškolní dítě? U nás to tak funguje. Mám jedno dítě a nouzí netrpíme. Přesto mi nikdy neřeklo: jenom drobné? Za to si nic nekoupím. A rozdíl mezi tím, co je a není drahé už pozná. Že by rozmazlený jedináček? Kdepak, co má jednu nulu, to si koupí (většinou) za své, co má dvě nuly a více, o to si napíše Ježíškovi.
Každí dítě je jiné, tudíž na každé se musí jinak.
A jsem pro, aby se o významu peněz učili i ve škole.

 .Žaba 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 11:19:59)
Ninuszko, za čo platíš predškolákovi?

Ja si totiž neviem predstaviť, ako hovorím synovi (4r): "Keď si upraceš hračky, dostaneš 5Kč"... Upratovať sa má, aby sme mali poriadok, aby sme sa o hračky nezakopávali a tým ich neničili...
To, že momentálne neremcá ešte neznamená, že za 5 rokov nezačne. A ako to bude vyzerať, keď budeš s niečím nie práve bežným a pravidelným potrebovať pomocť? (Ja neviem, trebárs budeš vešať obraz alebo niečo)
"Prosím ťa, pomož mi s týmto..."
"A koľko za to?"
"Dám ti 10Kč."
"To je málo."
"Tak dvadsať, ale už poď, než mi to spadne a robije sa..." ???
 Amazonka 4D 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 11:34:16)
Zabo,já třeba holkám peníze fakt nedávám,ale když mi pomáhaly pytlovat kamínky,tak za to odměnu dostaly...
Za uklízení a běžné práce doma fakt neee a ani to zavádět nebudu,ale za něco,co rozhodně jejich povinnost není,tak proč ne? Zatím to u nás není o penězích,ale až bude,tak za "navíc" bude odměna klidně finanční.
 .Žaba 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 11:47:00)
No, ja predsa proti plateniu za brigády tiež nič nemám. Len ma zarazilo platenie v článku za domáce práce, a tiež platenie predškolákovi. Pomoc v domácnosti, napr. pri tom vešaní obrazu mi pripadá ako domáca práca, aj keď sa nerobí každý týždeň, za ktorú by som rozhodne neplatila.

Je to pomerne zaujímavá téma: kedy začať deti obmeňovať za prácu, za akú prácu, aká má byť forma odmeny a aká výška...
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 12:48:30)
to je dobré téma a je to fakt,kdy začít.Ještě jsem chtěla napsat,že naši mi nikdy kapesné nedávali.To až když jsem jezdila na střední školu.Na základce to řešili právě tímto způsobem.Pro mě to z pohledu dneska už matky přijde fakt lepší než dostávat kapesné jen tak.Pak si za to koupí naprosté kraviny,sladkosti a přihlouplé časopisy,ve kterých stejně nic není.Ještě nevím jak to budu praktikovat u svých dětí,ale našetřit si na něco z peněz,které "dostali" je sice těžké-ne všichni umí šetřit,ale ty dostali,ale o mnoho víc si všeho váží za peníze "vydělané".totiž až budou dospělé,nebo jen starší,tak jim přeci nikdo jen tak kapesné nedá!Musím pracovat,aby dostali peníze!
 Líza 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 12:51:11)
Já nevím. Od začátku základní školy dětem dávám kapesné, ale nemají ho podmíněné ničím (kromě slušného chování tedy, pokud slušné chování není, kapesné se může i zabavit). Občas nechám holkám něco od cesty, když dojdou na nákup. Ale platit jim za domácí práce se mi příčí. Dovedu si představitu velkých dětí, když pak dělají nějaké výjimečné práce, něco jim za to dát, ale jinak se spíš taky kloním k tomu, že pomoc v domácnosti je samozřejmost a za tu se peníze nedávají.
 .Žaba 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 13:22:13)
No, my sme so sestrou vreckové tiež dostávali. Určite nie od začiatku ZŠ, ale povedala by som, že niekedy na prvom stupni. Pamatám si, že som to nečakala, takže som bola veľmi príjemne prekvapená. A ako píše foxyik, míňala som to "na blbosti", dobrotky a tak. :-) Ale to podľa mňa k detstvu patrí. Vyrástol zo mňa pomerne sporovlivý človek :-), na to nejaké symbolické vreckové nemá veľký vplyv.

No, a k téme. Prikláňam sa momentálne k názoru, že sa deťom nemá platiť za práce doma. Asi by som neplatila ani za "výnimočné" práce, napr. okolo domu. Veď pre deti (chlapcov) je to aj dobrá škola do života, keď sa sami budú starať o svoj dom. Na druhú stranu chápem, a nepripadá mi to ako úplne scestné, že niekto za výnimočné práce platí - vidí v tom učenie návyku: pracuješ, niečo dostaneš. Možno by som sa prikláňala k tejto variante v prípade, že by mi deti pomáhali s prácou, za ktorú by som sama niečo dostávala. Vtedy je fér sa o zisk podeliť.
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 12:53:01)
No a ještě k tomu mému kapesnému na střední.Za něj jsem zaplatila vlak,měla jsem to na jídlo a jestli mi zbyla stovka,tak to bylo hodně.Takže to spíše nebylo kapesné pro moje "utrácení" ale na předem dané potřeby.
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 13:11:56)
Proboha, když to napíšeš takhle, tak to opravdu vypadá šíleně.
Třeba když u dědy posbírá jablka a dovezou je do výkupu. Nebo když mi pomůže na jaře zasadit hromadu kytek. Nebo se sám týden stará o své křečky. Mě to divné nepřijde.
 Líza 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 13:13:31)
Peníze za to, že se sám stará o svoje zvíře? Odměnou je to, že to zvíře může mít, samo o sobě, ne? Ty ostatní věci mi nepřijdou divný, ale s těma křečkama...
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 13:15:09)
Pro hyperaktivní a nesoustředěné dítě, které zapomíná ve školce i hlavu je týdenní starání o zvíře výkon.
 Líza 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 13:45:31)
Ninusko, já tomu nerozumím. Kdo chtěl to zvíře? On? Pak to, že se o něj je schopen postarat, je podmínkou, aby ho mohl mít. Ne mu ještě platit za to, že se o svého vlastního křečka stará, byť to byl výkon sebevětší, nemůžu si pomoct, to je na mě moc.
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 13:54:42)
Křečka dotal jako malinkatý. Ten už sice nežije, ale máme další. Možná máš tak geniální dítě, které je schopné se ve třech letech postarat o zvíře, já ne.
 Ala 
  • 

Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 14:03:30)
Nejde o to, jestli je to dítě toho schopné, ale jestli má za to dostávat peníze. Stejně tak se tady nediskutuje o tom, v jakém věku je dítě schopné utírat nádobí, ale jestli za to má od rodičů dostat zaplaceno. Kdybys synovi za péči o křečka nezaplatila, tak by ho nechal chcípnout?
 Líza 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 14:04:08)
Počkej, tak buď je schopen se postarat - vždyť píšeš, že za to dostane peníze - nebo není. Jestli je, podle mě to má být samozřejmost, za kterou můžu dítě pochválit, ale prostě - jeho zvíře, jeho starost. Eventuálně naše zvíře, naše starost, samozřejmá starost, protože když se nikdo nepostará, tak důsledkem není to, že nebudou peníze, ale že zvíře může uhynout.
No a nebo se není schopen postarat, a pak je nesmysl snažit se ho motivovat penězi.
Prostě mi to přijde nějak nepřiměřený, za starost o vlastní zvíře bych nikdy dítěti - velkému ani malému - nedávala peníze. Nemluvě o tom, že tříletému dítěti bych nedávala peníze za žádnou činnost, bála bych se, že si pak bude až příliš přepočítávat na peníze všechno, co dělá.
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 14:33:42)
Začíná se to tu opět podobati slepičárně, nicméně své dítě obhájím. Je třeba lépe číst.
Ve třech letech dostal křečka a nebyl schopen se o něj starat..logické. Nyní je mu pět a když se o něj začal starat sám, dostal za odměnu něco do prasátka. Takže sem tam, pokud nemám čas já ani manžel a on aniž bychom mu to museli připomenout je nakrmí, dá jim vodu, koupí krmení, dostane nějakou odměnu. Né vždy finanční. Byl to pouze příklad. Neznamená to, že by naši křečci chcípli, pokud by nebyla odměna. Pokud vás to opravdu tak šokuje, nečtěte to.;)
 Líza 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 14:37:09)
ninuszko, já si nemyslím, že byste nechali chcípnout křečka. To si nerozumíme.
Ale připadá mi, že o křečka se nestaráme, abychom za to něco dostali. O křečka se staráme, abychom se s ním mohli mazlit, abychom se na něj mohli dívat, abychom ho mohli mít doma. Když se nepostaráme, hrozí něco docela jiného, než že maminka nedá penízky. A že těmi penězi, které za to dostává, se tohle pochopení stírá.
Ale je to tvoje věc, jak říkám, nechápu to; zatímco v jiném kontextu - i když to sama nedělám - rozumím tomu, proč dát finanční odměnu za některé práce, u péče o domácího mazlíčka mi to prostě nesedí. Nepodezírám tě ale, že bys nechala křečka chcípnout ;)
 Bruni 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 14:44:01)
Chtěla jsem napsat něco podobného, ale Líza mě předběhla :-).

Z výše uvedených důvodů nepořídím svým dětem zvířátko dřív, než si budu jistá, že se o něj budou schopni opravdu postarat.
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:09:10)
On byl ten křeček kdysi taková náplast za to, že syn přišel o nenarozené sourozence. Pro nás všechny. Asi jste prostě dokonalejší maminky. Já syna pochválím, vezmu ho na zmrzku nebo dám mu 20 do prasátka se slovy: mám šikovnýho kluka, když mi tak pomáhá. Třeba to dělám špatně, ale zatím nám to tak vyhovuje.:-)
 Ala 
  • 

Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:13:05)
Ty dokonalejší maminky si můžeš klidně odpustit. Pochválit dítě, vzít ho na zmrzku nebo mu dát dvacku (a proti tomu tady nikdo nic nenamítá, pokud jsem si všimla) je něco jiného, než o čem jsi psala původně, totiž že dáváš dítěti peníze za to, že se stará o svého křečka (bez ohledu na to, z jakých důvodů křečka máte).
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:21:06)
Tak odpově´d nebyla určena Vám, tak si prosím odpusťe ty jízlivé poznámky. Ač to zní neuvěřitelně, ano, opravdu se syn stará křečka sám a za to pak jdeme na zrmrzku nebo dostane dvacku. Asi z něj vyroste strašný člověk, že? Já totiž nečekala, že to bude umět tak brzo, proto ta odměna. A až k tomu bude dělat domácí úlohy a chodit sám ven se psem, bude dostávat větší odměnu a ještě větší pochvalu.:-)
 Ala 
  • 

Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:42:24)
Jízlivý poznámky o slepičárně a dokonalejších matkách jsi tady zavedla ty. A nemusíš mi vykat, jsme na internetové diskusi.
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:49:47)
To nebylo jízlivé, ale upřímné. Málokdo dokáže přiznat, že není dokonalý. Alespoň tady jsem se s tím nesetkala, i když, chodím sem jen chvíli. A jakmile někdo svým názorem vybočuje, snese se na něj hejno dokonalých a už mu dávají, co proto. Pokud se mi s někým nediskutuje příjemně, ať je to z jakéhokoliv důvodu, tak pouze vykám. I na netové diskuzi. Třeba je to má další nedokonalost.;)
 Ala 
  • 

Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 16:11:53)
Těžko očekávat příjemnou diskusi od někoho, koho upřímně (nikoli jízlivě) nazýváš "slepičárnou" a "hejnem dokonalých", že?
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:51:48)
Myslím, že ano, není to pravidelné a ani si o to nikdy neřekne, ale vhledem k tomu, že se zde řeší finanční odměňovaní a ne ústní pochvala, uvedla jsem to jako příklad. Už te´d toho lituju.:-D
 Bruni 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:56:30)
:-) Jojo, pravda, odbočili jsme :-).
Jen mě mrzí, že jsi tu několikrát zmiňovala jakousi "dokonalost", jako by my, co s tebou nesouhlasíme, jsme tě brali za nedokonalou. Být urážlivá, tak mě to skoro urazí ;-).
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 16:00:31)
To jsem opravdu myslela na jiné, které doopravdy uráží. Holky vy jste tady ze mě udělaly šílenou ženskou, která platí dítěti za domácí zvíře. Já to uvedla jen jako příklad, že mu občas, pokud nezapomene, což je u něj opravdu problém, dám něco do čuníka. Nechci z něj dělat chudinku, na zvláštní školu to nebude, už rok sám čte, píše a počítá, zajímá se o vesmír a během těhle jeho starostí zapomíná na běžné věci. Za což ho ale nemůžu trestat, ba naopak odměňovat. Je jedno, zda ústně, sladkostí čí penízkem.:-)
 Ala 
  • 

Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 16:15:07)
Tak jsi tedy šílená ženská, která platí dítěti za péči o jeho domácí zvíře (jak jsi sama napsala na začátku), nebo mu za to neplatíš, ale jen mu obecně dáváš odměnu (pochvalu, zmrzlinu, dvacku)? Nejdřív si to ujasni a pak se rozčiluj. To, že mu platíš za péči o křečka jsi napsala ty sama, to si tady nikdo nevymyslel.
 Lucy-T 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 16:21:33)
Alo, ale že diskuze s tebou je procházka růžovým sadem, co?
 Ala 
  • 

Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 16:28:07)
To netvrdím, ale snažím se vždy reagovat na to, co je napsáno. Těžko můžu vědět, že když někdo například napíše, že dává dítěti peníze za péči o křečka, že to tak vlastně nemyslí a chce tím jenom říct, že považuje za správné dítě odměňovat (i jinak než penězi). Pokud to někdo napíše a lidi přesně na to reagují, je dost nesmyslné, když je pak nazve slepičárnou, hejnem dokonalých apod, doporučí jim, ať jeho příspěvky nečtou a ještě si stěžuje, že jsou na něj zlí a jízliví.
 Lucy-T 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 16:50:06)
Jenže jak to tak sleduju, ty seš tady nejprotivnější. Ona to uvedla jako příklad, který pak vysvětlila. Já to pochopila. Ale některé z vás ne a proto se to zvrhlo ve slepičárnu, s tím souhlasím.
 Ala 
  • 

Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 16:59:50)
Jestli mě požadavek na co nejpřesnější formulaci diskusních příspěvků v psané diskusi a reakce na výše uvedená označení podle tvého názoru pasuje do postavení "nejprotivnější" diskutující, pak děkuji za kompliment.
Mimochodem, to tvé subjektivní hodnocení mé osoby nějakým způsobem přispělo k tématu diskuse, nebo ses tím jen zařadila mezi obyvatelky slepičárny?
 Lucy-T 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 17:10:20)
Co trochu lidskosti? Ne, já se řadím mezi šílené ženské, co na rodině vybočují. Nicméně jsem schopna vypustit z úst i příjemná slova a to i když někomu něco vytýkám. :-D Řešilo se finanční ohodnocování, Ninuš uvedla příklad a ostatní se toho chytly jako slepice flusu, pardon, ale cítím to tak. Pochopila jsem, že jí nebylo lhostejné, že si to špatně vysvětlujete a tak reagovala. Ostatní to jakž takž vzaly, jen ty jsi arogantní, až hrůza. bezpochybu své dítě vychováváš lépe. My ne. Já ty své uplácím, jak se dá~j~
 tinas 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 17:13:28)
Simculino,
když jsem měla děti malé uplácela jsem jak divá. :-) Za nočník takové spešl pidi bonbonky,nebo samolepku na nočník, atd. :-) teď už jsou velký,takže úplatky v podobě pusinek praktikují oni. Zejména holčička má tatínka zmáknutýho dokonale. :-)
 Lucy-T 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 17:18:07)
Těší mě, že se tady taky někdo přizná, že tu nejsme jen dvě.:-)
 Lucy-T 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 16:24:11)
Nejhorší srážka, je srážka s blbcem, takže klid, jsem daleko šílenější, než ty.~j~
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 17:20:08)
To teda. Normálně jsem se zpotila.
 Marta Kalhousová 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:44:56)
jesliže máš hyperaktivního chlapečka s poruchou pozornosti, tak JÁ velice dobře rozumím tomu, že mu dáváš odměnu za KAŽDÝ dobře provedený úkol. Ale to se maminkám s "normálníma" dětma těžko vysvětluje :-(
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:54:41)
No a? Každý to dělá jinak a pokud to neděláme jako ty, jsme špatné a děláme to blbě? No promiň, ale taky Ti nevytýkám, že dítěti nedáváš odměnu. ba naopak, řeknu fajn, třeba je to lepší řešení.:-)
 Bruni 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:53:09)
Ona je "odměna" a "odměna" :-).
I v případě hyperaktivního dítěte bych odměnu v podobě peněz za péči o domácího mazlíčka nedávala.
Sama nemám hyperaktivní děti, ale můj synovec má poruchu pozornosti, chodí do zvláštní školy a umím se vžít do situace, kdy je máma ráda za každou samostatně a dobře odvedenou práci :-).
 Marta Kalhousová 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 17:55:58)
Já mám hyperaktivního chlapečka - 4 roky - a považuju odměnu za velmi důležitou. Nedávám mu peníze, nevěděl by co s nimi, ale bombonek, pohádka, delší hraní ve vaně...prostě to, co ho zrovna motivuje. Odměňuju ho za drobné denní úspěchy, jakože se oblíknul, vyčistil zuby, srovnal pyžamko...řekněme takový ranní blok a nakonci čeká odměna. A tak podobně s dalšími činnostmi. Umím si představit, že týdenní systematická péče o křečka je opravdu veliký úspěch a žádá velikou odměnu. Nevím, jestli peníze jsou to pravé, ale to už si posoudí Ninuszka sama. Já ji jen chtěla podpořit, protože vím, jak je těžké motivovat hyperaktivní dítě a jaká je radost, když se zadaří
 Ala 
  • 

Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 14:39:40)
Slepičí je tady akorát tak tvoje odpověď. Nejdřív napíšeš, že dáváš dítěti peníze za to, že se stará o svého křečka a jestli snad jiné dítě je schopné se o křečka postarat. Když na to dostaneš logické odpovědi, doporučíš ostatním, aby to nečetli.
 Tereza75 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:13:14)
Jelikož jsem odchovala několik mláďat jiných hlodavců než křečků, mnoho nastudovala apod., mohu říct jediné, pokud rodiče kupují dítěti -hodně malému zvíře, je jasné, že bude maminka nebo tatínek muset pomáhat v péči o zvíře, tj. čištění, nákup správného krmení apod., ale určitě je dobré dítě do té péče zapojovat nějakým vhodným způsobem od začátku, např. aby za asistence rodičů, nasypalo do misky krmení, apod., ukázat mu jaké množství /např. polévkovou lžíci/, to dítě si to zapamatuje a navíc ho to vychovává k jakési úctě a starostlivosti k jiným tvorům.
Pamatuji si, že v jednom dokumentu z veteriny (na kabelu), přinesla maminka asi se 7 letou holčičkou pískomila s nemocným očíčkem, pan veterinář napsal pískomilovi kapičky vysvětlil oběma, jak často pískomilovi kapat, a pak ať přijdou za 14 dní na kontrolu. Celých 14 dní ta holčička léčila svého pískomila a vyléčila, což maminka řekla panu doktorovi, chválila svou dceru před ním a i pan doktor jí pochválil. A tohle je právě výchova dítěte, která někam směřuje...
Odbočila jsem od tématu, ale nedalo mi to.
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:27:13)
Nám te´d právě ten zmiňovaný hlodavec umřel a tak jsem koupila dva nové. Je to někdy záhul vyčistit jim tu klec:-)
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:29:39)
Teda koupili jsme je na půl, 50 korun jsem dala já a 50 syn. Pokud přijde nemoc, je to stresující. Doufám, že nás veterinář nečeká, že se dožijí stáří jako ten první.:-)
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 13:12:27)
A nenapsala jsi jiné možnosti. Takže jaké??
 .Žaba 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 13:29:14)
Ninuszko, ja som chcela len vysvetlenie, nič viac :-)

...nejak mi nedochádza, na aké iné možnosti sa pýtaš?
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 13:46:37)
Keď už deťom chce dať peniaze, myslím, že je treba zvoliť lepší sposob.
No mě by zajímalo, jaký? Ráda bych nějaký jiný nápad pro přeškoláka, který si chce taky spořit. my nad tím totiž doma přemýšleli a nic jiného nás nenapadlo. jen zmiňovanou pomoc uvedenou výše. Jasně, že mu nedávám 10 korun za to, že si vyčistí zuby nebo uklidí pokojíček.:-)
 .Žaba 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 14:13:34)
No, než platiť za domáce práce (narážala som na situáciu v článku), tak to už je podľa mňa vhodnejšia forma pravidelného vreckového. Ak by šlo o staršie školné dieťa, tak napríklad pomocť pri zháňaní brigády, prípadne prispieť na konkrétnu drahšiu vec, ktorú chce, a kompenzovať to napr. dočasne zníženým vreckovým. U mladšieho dieťaťa, ktoré ešte oficiálne pracovať nemože by sa dala zvoliť "domáca brigáda" (tá možnosť mi pripadá prijateľná, aj keď som v rozpoložení, že by som ju asi nezvolila), alebo može chodiť do obchodu vracať fľašky (plus vreckové). No, a u predškoláka mi proste neprijde vhodné dávať peniaze... ale to som asi veľmi neporadila, že? :-) No, mám 4r syna, a keby silou-mocou chcel šetriť, asi by som volila variantu s vratnými fľaškami, samozrejme by ich do samošky musel niesť sám (v mojom doprovode).
 ninuszka 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 15:45:36)
Ale jo, poradila. I když skleněné flašky se u nás doma nevyskytují, může odnášet petky a papír do popelnic. V doprovodu. To by neměla být klasická domácí práce, ne? Čas os času je doma bedna s láhvema od piva, ale to by nebylo moc výchovné, nést je do obchodu a třeba ještě koupit nové. :-D
 .Žaba 


Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 16:02:23)
pivo može byť i nealkoholické ;-)
 pavla 2 deti 
  • 

Re: Domáce práce za peniaze? 

(17.10.2008 14:20:07)
ahoj,u nas mame od letoska novy system..nektere domaci prace jsou "povinne" a tudiz zadarmo,ale nekterymi pracemi navic si mohou privydelat,zatim to tak funguje.
 Natanela 


Kasičky dětí. 

(17.10.2008 10:49:28)
Podle mého nejlepší, jak naučit děti hodnoty peněz je vlastní spoření na věci, které si děti přejí. Naši kluci (10 a 14 let), když chtějí nějaké dražší dárky (mimo Vánoc nebo narozenin), tak si šetří min. na polovinu ceny a zbytek jim přidáme. Manžel podniká, tak kluci si mají možnost přividělat i vlastní prací. A to je potom rozdíl, jak se chovají k věci, kterou si koupili částečně vlastním přičiněním. Zatím jsme neměli problém dětem vysvětlit, proč některé věci nekupujeme nebo na ně musíme chvíli šetřit.
 Natanela 


Re: Kasičky dětí. 

(17.10.2008 12:11:19)
Ještě jsem chtěla dodat, že domácí práce se u nás dělají bez odměny - každé dítě má podle věku rozdělené povinnosti. A co je nejdůležitější, učíme je, že peníze jsou důležité pro život, ale láska k penězům je špatná. Děti by měly vědět, že i když se v dnešní době všechno točí okolo peněz, pokoj do duše ještě nikdy nikomu nedonesli.
Tedy, ano peníze jsou důležité a je třeba pracovat a vydělávat je, ale jsou i jiné věci, které jsou v životě důležitější.
 Bela a smečka 


Je domácí práce a domácí práce 

(17.10.2008 11:01:39)
Když jsem byla malá, doma jsem bezúplatně pomáhala s běžnou prací v rodině /umýt nádobí, odnést odpadky, menší nákup.../. Pak byly nadstandartní práce, za které jsem dostávala rozumné peněžní odměny, předem stanovené. Rodiče například pronajímali turistům podkroví našeho domu, které bylo potřeba uklízet. Třeba taky umýt po ubytovaných záchod, a to si tedy myslím, že bylo naprosto v pořádku, že mi za to máma platila. Mimochodem to bylo fakt výchovný, mnohé spolužačky vůbec netušily, že se záchod musí umývat a jak. Nebo jsem někdy umyla schody v celém domě (chodba pro 3 byty) a za to taky něco bylo. A taky bylo dobré, že tyto práce nebyly povinné, bylo jen na mě, chtěla-li jsem si vydělat nějakou kačku. Oni mi totiž jinak rodiče moc keš peněz nedávali, tak jsem to dělala docela ráda, dávalo mi to pocit jisté finanční svobody.
 Kamila, Kačka 04 a Jeník 07 
  • 

Re: Je domácí práce a domácí práce 

(17.10.2008 11:32:04)
Taky souhlasím, líbí se mi to. My jsme doma se ségrou za práci peníze nedostávaly, jen jsme měly každý týden službu, jedna chodila s košem a utírala prach, druhá vytírala podlahu a utírala nádobí a tyhle služby se po týdnu střídaly. Naopak jsme my platily mamce, když vešla do děcáku a uviděla otevřenou skříň na oblečení, to nesnášela, tak to jsme my vyplácely desetník.
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Je domácí práce a domácí práce 

(17.10.2008 12:27:42)
Ty brdo, to by se moji bordeláři nedoplatili....Co by tak maminka účtovala za žvejku líplou na klávesnici, co za rohlíky v posteli a kopačky na stole??
 lolinda 
  • 

proberte se  

(17.10.2008 12:42:25)
no někteří z vás mě úplně fascinují, ale ne v dobrém slova smyslu.Neříkám, že všechny bohaté děti jsou vedeny stejně, ale ty co znám já bohužel ano.Např.jedna slečna,které je 15let je tak povrchní, že to snad ani není možné.Neznačkovou věc by na sebe nevzala´.Kouká na mě co by na chudou o dost starší ženu, jak na póvl a taky mi to dává jasně najevo.Jsem chudá, ale mám auto, práci, nechodím v roztrhaných šatech ani špinavá jen mám věci obyčejné nemám na každém štítku Mango, Roxy, Nike ani adidas, ale klasiku.Jako puberťačku mě tohle hrozně bolelo i ve škole když chtěli učitelé vyprávět o zážitcích z dovolených(na které jsem bohužel nikdy nejezdila) nebo otázka co jsme dostali k Vánocům - ještě teď se mi z těch otázek třpytí slza v oku byly to nejhorší časy v mém životě, ale dalo se to.Kdybych měla jít do školy dnes myslím, že by mě dnešní děti dostaly do psychárny nebo bych z jejich pošklebků spáchala sebevraždu.Škoda, že si neuvědomují, že my chudí máme také city a pak se to vše odraží na našem sebevědomí.Já dodnes žádné nemám a díky tomu se mi moc dobře nevede, ale když vidím s prominutím toho 15letého fracka jak si o sobě myslí tak musím konstatovat, že ona to v životě bude mít lehké jak peříčko.Být bohatá vedla bych dítě hlavně k tomu aby si vážil ostatních ať jsou chudí nebo bohatí.Jediné co si myslím, že bohatší nemají jsou vztahy rodinné, páč z některých se stanou i tací, že na své příbuzné z nižších vrstev koukají skrze prsty z čehož se mi zvedá žaludek.PS:mimochodem Susann děti se opravdu ptají, ale předpokládám, že zrovna ty si z těch druhých
 & 


Re: proberte se  

(17.10.2008 13:40:56)
No jo, to ze mas nizky sebevedomi neni problem tech bohatych, ale tvuj.. Proc se na nejakou rozmazlenou 15 holku nevybodnes?
 Jaana2 


Re: proberte se  

(17.10.2008 14:50:28)
Nízké sebevědomí u pisatelky předpokládám vypěstovalo chudé dětství. Ono to není tak jednoduché, jak to vidíš. Ne každý má rodiče, kteří dokáží v dítěti pěstovat sebevědomí od dětství i přesto, že dítě má nějaké komplexy a nemusí to být jen chudoba. Může to být třeba i vzhled, vada a pod.
 & 


Re: proberte se  

(17.10.2008 16:06:33)
Jano,

mozna to pisu drsne. Ja vim co je to mit hendikept. Ale od jisteho veku nejsou za sebevedomi zodpovedni rodice.. To ze mi v necem osud min nadelil nez tem ostatnim.. No za to oni nemuzou.
Jestli se mi nejeky "blbecek" kvuli tomu smeje, tak bud se mu musim postavit, nebo na to zapomenout...
 .Žaba 


Re: proberte se  

(17.10.2008 13:59:17)
Lolindo,

myslím, že za tvoje nízke sebavedomie len nedostatok peňazí nemože. Tam sa asi stala chyba pri výchove, ktorá možno s peňazmi ani nesúvisí... A s tým možeš začať niečo robiť hneď, bez ohľadu na stav konta.
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Lolindo 

(17.10.2008 16:23:17)
Tohle není jen problém s penězi. Já mám např. švagrovou,pro kterou je alfou a omegou všeho dění fyzický vzhled. Já jsem pro ni zcela nemožná, neb si "nedám si udělat ani ty umělý nehty". Jak jí mám vysvětlit,že nehty pro mě prostě nejsou priorita? Prdím na to,udržuji pouze společensky nezbytný rodinný kontakt,nikdy s ní nepůjdu na vínko nebo na kafe, není to můj šálek čaje,o čem bych s ní mluvila? Tvůj případ je to samé, proč se trápit se slípkou, která to má nastavené tak jak popisuješ? Kdyby ti bylo taky 15, ale takhle opravdu nevím, proč tě to tak trápí....
 lolinda 
  • 

Re: Lolindo 

(17.10.2008 16:47:44)
možná tak jedna z vás pochopila proč jsem psala o té 15.Článek byl o dětech tak reaguji tak jak vidím ve svém okolí chování oněch dětí.Samozřejmě, že kvůli té slepici mladý nebudu skákat z okna, ale pokud by mi bylo stejně vím jak bych se cítila.neříkej, že když ti nějaká taková cimprdlína něco hnusného řekne, že se tomu za rohem směješ!tomu nevěřím jistě o tom alespoň na chvíli popřemýšlíš.Jinak upozorňuji, že jsem nikdy nedávala vinu mé mamče kvůli mému sebevědomí ani penězům, ale lidem, kteří Vám to dají nebo dávali vyžrat.
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Lolindo 

(17.10.2008 16:52:02)
Jo, uznávám, že u té věkové skupiny 15 let to může být problém. Sama mám 10 letého syna, co začíná blbnout se značkovými hadry (dle vzoru starších kluků,co s nimi chodí na házenou). Těžko se jim to vysvětluje.
 tinas 


Re: Lolindo 

(17.10.2008 16:53:49)
Tý jo Katko nestraš. Synovi teď bude v listopadu 11 a zatím s ničím nepřišel. Jednou jedinkrát to zkusil s mobilem,že někdo má lepší,protože děti u nich ve třídě to fakt střídají rychle,ale to jsem mu naznačila,že smůloška,že má kvalitní dobrý mobilní telefon,tak sklapnul. :-)
 Líza 


Re: Lolindo 

(17.10.2008 17:01:57)
Tak u nás v deseti zatím taky nic. Ne že by holce bylo jedno, co na sebe navleče, ale značky neřeší. Stejně tak mobil. Dodnes ho má jen doma k dispozici, s sebou do školy ho netahá. Není to poslední výkřik, ale nemá s tím problém. Nemá značkový džíny, boty, kolo, nemá mp3, všechno tak normální. Zatím bez problému, a to jsou spolužáci většinou z dobře situovaných rodin - ale možná právě proto si nic nepotřebují dokazovat a neřeší to. Klepu na dřevo ať to tak i zůstane ;)
 tinas 


Re: Lolindo 

(17.10.2008 17:11:35)
Lízo,u nás je to stejně. Mobil většinou leží doma a,když ho potřebuji sehnat,nejspíš ho mít u sebe nebude. :-) Tenkrát šlo jenom o to,že někdo od nich měl nějaký spešl model na přehrávání hudby i když ten jeho mobil to samozřejmně umí taky . :-) Nicméně od té doby klid,tak taky doufám,že to vydrží. :-) Zatím mu stačí,že si zahraje ty svoje Traviany,Kmeny a podobné blbosti na compu a víc neřeší. Třeba si přál strašně takové to skákací kolo. Já jsem řekla,že v žádném případě nedostane nové s čímž souhlasi,tak dostal bazarové a vyřádí se na něm stejně. Není to o tom,že by nemohl dostat všechno nové,ale proboha proč,když tohle mu na ty jeho kravinky vystačí stejně a při tom,jak s kolem zachází by vypadalo za chviličku stejně a pokud se mu znelíbí barva není nic jednoduššího,aby poprosil tatínka,aby mu to odstrojil a pomohl přestříknout na požadovaný odstín.:-) tak takhle to řeším já.
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Lolindo 

(17.10.2008 17:11:55)
U nás je to žhavá novinka. A fakt mě to dost s..e.
 tinas 


Re: Lolindo 

(17.10.2008 17:18:18)
Tak to se ti fakt nedivím. Zrovna přemýšlím,jak to vyřeším,až to dorazí k nám. No asi mladíka vydusím. Až bude něco chtít bude si na to muset vydělat poměrnou částku svým chováním,prospěchem ve škole i zapojením do pracovního procesu bez zbytečných řečí o tom,co má nebo nemá dělat a co udělal nebo neudělal on. :-) Já jsem fakt šílená matka prudička chudáci děti. :-)))))
Na druhou stranu třeba to nepřijde. Vzhledem k tomu,že od malička viděl,že část věcí mají nových a část ze sekáče nepřišlo mu to nikdy divné. Třeba tepláky na trénink jsem mu poslední roky kupovala jenom v sekáčích. Při prvních trénincích jsem pořád trpělivě zašívala kolena,ale pak jsem rezignovala a odmítala kupovat další a další nové tepláky,které během pár chviliček na hřišti zničil,takže takhle dostal starší,ale nezničené třeba za 100 a ne nové za 450,-kč. No uvidíme co přinese čas.
Musím přiznat,že tohohle se víc bojím u dcery,která je děsná parádnice. Zatím jsou,ale její nároky snesitelné. Kalhoty za 198,-kč,které chtěla z CaA,protože mají diamantový pásek ve tvaru motýla ještě zvládneme koupit. :-)
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Lolindo 

(17.10.2008 17:33:21)
Našim klukům je dodneška skoro jedno, co na sebe navlečou, jen nejstarší (19 let) už dlouho nosí skoro výhradně černou barvu. Holka (11) to taky zatím neřeší, hlavně že je to pohodlný. Mobily mají takové, aby si zavolali nebo poslali zprávu, lepší stejně nevyužijou - platí i u velkých kluků, stejně tak přehrávače a podobné bazmeky. Nejstarší má přehrávač dost slušnej, ale konec konců hudba je jeho vysněné budoucí povolání, tak proč ne. A skutečně nezkoušejí namítat, že by "potřebovali" něco "lepšího", "protože všichni ostatní..." atd.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Lolindo 

(18.10.2008 14:39:33)
Mně se zase těžko vysvětluje předškolákovi, že do školy by se už neměl oblíkat jako "osiřelo dítě" a měl by na sebe trochu dbát. ;)

Ohledně komplexů z chudého dětství - odstrašujícím příkladem komplexu z chudého dětství je pro mne např. Leoš Mareš. ;)
Obecně vzato - OBECNĚ, aby zas někdo nevyrukoval s generalizací - lidé, kteří přijdou k penězům rychle a snadno, aniž by se zbavili zvyků a myšlení "ekonomické a intelektuální spodiny" (parvenu) se často chovají jako šílenci, protože nemají nejmenší ponětí o tom, že bohatství člověka není jen v penězích jako takových.

Osobně se ztotožňuji s názorem Erica Blaira, známějšího pod jménem George Orwell, který pravil, že bohatí jsou chudáci s penězi.

Asi tak nějak bych to viděla.
:-)
 Teraza Horáková 


Re: Lolindo 

(20.10.2008 15:44:00)
Monty - souhlas :-))))) jak s bohatými, znám jich fakt dost, pořád je jim všechno málo, někteří si asi kompenzují vnitřní nespokojenost předraženými nákupy. Ne, že by se mi nelíbily značkové hadry (některé), ale zvažuju, jestli tu věc budu za ty prachy moci nosit ještě další rok atd.....


A tohle přesně znám... Osiřelé dítě :-))))) o víkendu jsem zabavila synkovi dvoje kalhoty, jemu nevadí, že je má do půli lýtek..... mně docela ano.
 Sova 
  • 

Re: proberte se  

(17.10.2008 17:35:38)
Na mě z Vašeho příspěvku řve postoj "my (finančně) chudí jsme dobří a máme se rádi" a "vy (finančně) bohatí jste blbí, povrchní (zde si dosaďte, co nesnášíte ....),a máte mizerné vztahy ". Kyselé hrozny .

Myslím, že tak to opravdu není.

Asi byste měla pocit, že dotyčná dívenka by se na Vás dívala shora, i kdyby měla tričko po třech starších bratrech. To je o sebevědomí, Vašem. Apropo, puberta, to byli divní všichni, ne?
 lol 
  • 

Re: proberte se  

(18.10.2008 14:57:37)
ne všichni bohatí jsou povrchní příkladem, který jsem uvedla neházím všechny do jednoho pytle prostě jsem napsala názor
 16.5Salám&Lajka14 


Re: proberte se  

(18.10.2008 15:03:34)
No, já taky. ;)
 zuzkasim 


peníze ve 2,5 letech brzy? 

(17.10.2008 13:51:18)
A co říkáte na ukládání peněz do prasátka pro dvouleté dítě? Je to už několik měsíců, kdy jsem měla s kamarádkama na tohle téma debatu. Máme stejně staré děti (v té době zhruba 2,5 roku). Dověděla jsem se, že jejich děti už mají svá prasátka a šetří si penízky. Vztah k penězům se má přeci budovat co nejdřív. Mě ti přišlo velmi brzy. Syn má teď už přes 3 roky a doposud se o peníze žádným zvláštním způsobem nezajímal, zajímá ho spíš balón, tříkolka, autíčka apod. Prasátko na peníze zatím nemá, žádné peníze mu nedáváme a příbuzní mu dávají k narozeninám a na Vánoce větší částky, za které mu máme koupit to, co potřebuje. Ani v obchodě se o peníze moc nezajímá, zážitkem je nést si svůl pribiňák přes celý obchoďák a pak ho dát na pás k pokladně nebo paní prodavačce na pult. Ví, že tatínek chodí do práce, ví co tam dělá a že za to dostává peníze. Ví, že moje práce je starat se o něj a o brášku. Ví, že o věci a hračky se musíme pěkně starat, aby nám dlouho vydržely. Ale nemá potřebu skládat korunu ke koruně. Má potřebu spočítat si vlaky, auta, pastelky (umí počítat zhruba do 5).
Vrcholem bylo, když holčička jedné kamarádky druhé zničila sponku. Ne schválně, ale nedávala na ni pozor. Maminka se na ni zlobila a holčička musela vysypat peníze ze svého prasátka, aby si druhá holčička mohla koupit sponku novou. Není to brzy? Něco zničím, tak zaplatím? Není na místě spíš omluva, jít tu novou sponku s maminkou koupit (a jedno za čí peníze) a kamarádce přinést? Podle mě to dítě vůbec nepochopilo, o co šlo. Jsem v tomhle pozpátku nebo kamarádky s výchovou k financím opravdu spěchají?
 Bruni 


Re: peníze ve 2,5 letech brzy? 

(17.10.2008 14:06:37)
Já ti nevím, ale taky si myslím, že tomu takhle malé děti nemůžou ještě vůbec rozumět.
Sice třeba vědí, že tatínek za práci dostane peníze, ale podle mě si pod tím stejně nic nepředstaví, netuší, jakou hodnotu peníze mají.
 Lendaba 


Re: peníze ve 2,5 letech brzy? 

(17.10.2008 14:06:56)
Také mám 2,5 letého kluka a vůbec si neumím představit, že by byl schopen pochopit hodnotu peněz. Má sice kasičku, což je rozebírací paňáček se kterým si rád hraje, a v něm pětikorunky. Ale ty má proto, že si sám v naší malé pekárně kupuje koláč (stojí 5 korun), v zelenině chodíme za pětikorunku na ovocnou "dobrůtku" a občas chodíme na vláček také za pět korun. Takže chápe, že když v obchodě něco chce, musí dát penízek.
A bankomat je sice zajímavý přístroj, ale nedávno se mě po výběru peněz zeptal, kde jsou penízky? Ty divné papírky rozhodně nejsou správné penízky :-)
 Linda 
  • 

Re: peníze ve 2,5 letech brzy? 

(17.10.2008 15:57:46)
Mám 3 letou dceru a taky si myslím, že je to brzo. Jakékoliv šetření, které je schopna pochopit, je např. nechat si nějako sladkost "na potom" (zejména proto, aby se nepřecpala naráz). S penízkama si hraje ráda (zbyla nám doma spousta neplatných mincí), ukládá si je do různých krabiček a pytlíků, ale žádnou hodnotu jim nepřikládá, resp. přikládá jim stejnou hodnotu jako kamínkům nebo kaštánkům, atd. Samozřejmě taky ví, že tatínek v práci vydělává penízky a že za penízky se kupujou věci, ale na samostatné hospodaření má myslím ještě čas.
 pajda 
  • 

Re: peníze ve 2,5 letech brzy? 

(18.10.2008 10:03:45)
taky máme 3letého kluka, a hodnotu peněz nezná - milion nebo pět korun - pro něj je to jenom nějaké srandovní slovo...ale třeba se zeptá,jestli tohle autíčko můžeme koupit, jestli není moc drahé...a když mu řeknu, že je moc drahé, že na to mamka nemá peníze, tak to zase bez slova vrátí do regálu. Do prasátka zatím nestřádáme, já myslím, že do první třídy je ještě času dost:-)
 Lůca 
  • 

Re: peníze ve 2,5 letech brzy? 

(18.10.2008 21:37:01)
Můj syn v 17 měsících zjistil, že všichni máme peněženku, tak dostal vlastní dětskou ještě po mně. Protože se mu drobné za dva dny do ní nevešly, dostal plechovou kasičku na zámek. Někdy dostane drobné v jeden den od všech členů rodiny, jindy nedostane týden nic. Peníze z kasičky mu dávám na knížku.
Nicméně ve 21 měsících ví, že bonbóny i hračky a vše ostatní se nosí ke kase zaplatit, že autíčko se také nehoupe jen tak, a že když nemám peníze tak se nic nekoná.
 Bruni 


vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 14:01:21)
Děti ze všech stran slyší, že úspěšný je ten, kdo je bohatý. Je to samozřejmě situace pro rodiče velmi nepříjemná, ale lze z ní vyklouznout například takto: Vidíš, kdybych byl ve dvaceti chytřejší a lépe se učil, měl bych lepší práci, více peněz a mohli jsme se dnes mít lépe.

Kdyby to tak opravdu platilo - vyšší vzdělání = více peněz...

Z mých bývalých spolužáků ze ZŠ jsou na tom paradoxně o dost lépe ti, co základkou prolezli odřenýma ušima, ale chytili se nějakého podnikání. Nejnadanější žáci, kteří šli na vysokou, na tom bohužel moc dobře nejsou. Dvě spolužačky jsou učitelky, dva spolužáci pracují ve vědě. Pouze jedna spolužačka, která vystudovala právnickou fakultu, si žije dobře.

Jak potom vysvětlit dítěti, že tatínek a maminka se sice dobře učili, byli nejlepší ze třídy, ale víc peněz si stejně vydělat nemohou?
 Líza 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 14:07:57)
Iviku, to je případ toho, kdy naše rodina neměla peníze. Já jsem byla na MD s mladší dcerou a manžel rozjížděl projekt, který pomohl mnoha lidem a prošlapal cestu těm po něm, ale nadřel se jak kůň a peněz za to bylo tak na holý přežití.
Vysvětlila jsem tehdy starší holce, když se ptala, že já nevydělávám, protože máme malý miminko a o něj se musí někdo starat, jako se někdo staral o ni; a že manžel dělá strašně moc užitečnou práci, která pomáhá mnoha lidem, ale bohužel, protože to je nějak špatně nastavený, tak za ni nemá dost peněz. Ale že je to moc důležitý, užitečný a správný.
No, co si o tom pomyslela, to nevím, ale jako vysvětlení jí to stačilo.
 Ala 
  • 

Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 14:09:51)
Ivik, a co ty si myslíš, proč si někteří lidé vydělají víc a někteří míň a ne vždy to souvisí jen se vzděláním?
 Bruni 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 14:14:23)
Alo, protože některá práce je placená víc a některá míň :-) samozřejmě. Záleží co děláš, pro koho, jak to děláš...
Mně spíš jde o to, aby dítě pochopilo, proč jsem teda šla studovat tohle, když za to nedostanu moc peněz a proč jsem radši nešla studovat něco jiného..

Dobře to řekla Líza :-).
 Ala 
  • 

Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 14:48:36)
No vidíš, tak to přeci takhle můžeš dítěti vysvětlit, ne?
A proč jsi šla studovat zrovna tohle a ne něco jiného mu taky dokážeš vysvětlit tak, aby to pochopilo, nebo ne?
 Bruni 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 14:55:59)
Alo, jojo :-). Ten můj příspěvek byl spíš postesknutím nad tím, jak různě je ohodnocená práce a že když člověk nedělá ten "správný" obor, tak má prostě smůlu a nezbohatne, i kdyby se moc snažil.
 Ala 
  • 

Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 15:06:04)
Jasně, ale to je přece právě taky součástí výchovy, že děti vidí, že lze nějakou práci dělat ne jen pro peníze, ale že jsou třeba i jiné důvody, které vedou k tomu, proč se člověk rozhodne studovat nějaký obor a pracovat v něm, a že ty důvody mohou být třeba i důležitější než ty peníze. Ono totiž to zdůvodnění uvedené v článku "musíš se dobře učit, abys měl v životě hodně peněz" je dost zjednodušující a svým způsobem i hloupé, protože to pak může na děti působit tak, že by se měly učit a získávat vědomosti jen kvůli penězům a ne z jiných důvodů.
 Líza 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 15:08:47)
Já jim říkám, že to je proto, aby se mohly živit tím, co je baví. Aby nemusely chodit každej den do práce, kterou nesnášej, jen kvůli těm penězům. No ale stejně to pouštějí druhým uchem ven...
 Bruni 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 15:20:06)
Hmm, u nás je právě ten problém, že manžel dělá naprosto jinou práci než vystudoval právě kvůli tomu, že by nás neuživil.
Takže kluci snad chápou, že jsou i práce, které jsou důležité, ale hůř placené, ale je pro ně těžký pochopit, proč je za tu práci tak málo, že ji táta nemůže dělat.
 Ala 
  • 

Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 2:17:39)
No tak nejjednodušší odpověď je asi to, že prostě nikdo za tu práci není ochoten víc zaplatit.
 Bruni 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(19.10.2008 17:08:46)
.. A proč není nikdo ochoten víc zaplatit, když je ta práce tak důležitá?

..ale to by se dalo odpovídat dokola..
 Ala 
  • 

Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(20.10.2008 14:44:45)
No tak buď zas tak strašně důležitá není, když za ní nikdo nechce víc zaplatit, nebo ji nabízí hodně lidí, tedy není až tak důležité, aby ji dělal zrovna váš tatínek. Ostatně skutečnost, že tatínek tu práci nedělá a svět se kvůli tomu nepřestal točit, svědčí o tom, že skutečně není nutné, aby zrovna tento konkrétní člověk dělal tuto konkrétní práci.
 tinas 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 15:13:53)
Tak moje děti si také naivně mysleli,že peníze dává bankomat,takže jsem jim musela vysvětlit,že na náš účet nejdříve musíme dát peníze a pak,že teprve bankomat něco vydá. :-) Musím říct,že,když jsem jim poprvé na něco řekla,že na to nemám peníze byli dost udivení,ale nijak to nekomentovali a vzali tento fakt naprosto samozřejmně. Prostě,když na něco peníze mám koupím si to a,když nemám,tak holt musím počkat až si našetřím. Myslím,že na našich dětech opravdu nešetříme,ale na druhou stranu oba vědí,že každá věc má svou hodnotu a,že všechno stojí peníze.
Dostávají týdně každý 20 korun kapesného plus dostávají peníze zvlášť,když třeba požádají,zda by nemohli s kamarádem do kina nebo na svačinu na plavčo. Nejsem si jistá jestli už těch 20 korun není směšných - spíš to považuji za symbolickou částku pro ně,protože opravdu na mimořádné výdaje stejně dostávají od nás,ale penízky si spoří a,když si pak za naspořenou částku běží koupit něco podle svého uvážení mají z toho myslím větší radost,než,kdybychom jim to koupili . Obě děti se rádi oblékají,ale nikdy jsem od nich neslyšela,že chtějí značkové věci. Zrovna před chvilkou šel syn tady do jednoho místního klubu pro děti a natáhl na sebe Nike mikinu. Když jsem mu řekla,že v té tedy řádit do klubu nepůjde hulákal tu na mě přes byt,že je to obyčejná mikina a nedal si vysvětlit,že Nike mikina je poněkud dražší. Abych pravdu řekla kolikrát se mu líbí třeba víc i mikina,kterou má za pár kaček z CaA nebo ze sekáče,než takováhle drahá věc.U nás se neřeší jestli ta věc,která se synovi líbí je z HM,Nextu,CaA nebo ze sekáče. Mají nové i starší věci,které nakupujeme podle uvážení a opravdu nikdo neřeší odkud pocházejí a jestli náhodou Fanda od vedle nemá lepší. Je to jako se sladkostma. Jelikož jsou děti od mala zvyklé,že na košíku vždycky leží hromada sladkostí téměř si jich nevšímají. Asi je to o tom,že vlastně nikdy neměli o nic nouzi. Jsem ráda,že jim můžu ledacos dopřát,ale na druhou stranu vím,že,nejsou lakomí a,když přijde kamarád,že se vždycky rádi o všechno rozdělí. Jakmile syn dosáhne potřebného věku bude v létě chodit na brigády,aby zjistil,jak těžké je získat na něco peníze. Čás dostane na vybranou věc od nás,ale částí si bude přispívat sám,aby se naučil spoléhat na sebe a ne na to,že táta sáhne do kapsy a zaplatí mu to.


Pro uniformy ve škole bych celkem byla,protože si myslím,že je to založené na stejném principu jako třeba klubové -oddílové dresy. Sny i dcera mají oddílové bundy,čepice a je tudíž jasné ,ke kterému týmu patří a oba jsou na to hrdí,že takovou bundu mají. Myslím,že to stmeluje ten tým . Je jasné,že rozdíl tu bude pořád,protože někdo prostě bude mít uniformu z lepšího materiálu a někdo z horšího,ale tomu se stejně nedá zabránit. Nikdy nebudou mít všichni stejně a vždycky se někdo něčím bude lišit.


Ad vzdělání=výdělek.
Já vždycky do dětí hučím,že se musejí dobře učit,aby si jednou mohli vybírat co budou dělat. Pokud budou mít na trhu práce co nabídnout svoje místo si najdou lépe,než někdo,kdo do sebe neinvestoval. To je prostě fakt,kterému věřím a to napříč světem,protože dnes jsou hranice v mnoha směrech otevřené a,když někdo něco umí má možnost dělat u nás i venku. Venku se běžně lidé za dobře placenou prací stěhují,ale u nás se lidem do toho nechce. Mladí,ale dnes mají možnosti,které za nás nebyli a tak jsem ráda,že mají možnost studovat venku nebo si vybrat dobrou školu u nás a to jak státní tak soukromou.
 tinas 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 15:19:42)
Jo za práci doma peníze nedávám.
Původně jsem o tom uvažovala,ale nakonec jsem to vypustila. Kdybychom si doma platili za to,co,kdo udělá v našem společenstvu všichni by zkrachovali-dlužili mi a já bych byla v balíku. :-)
Ne vážně děti mají jako práci školu a za svojí práci,která je hodnocena na vysvědčení dostávají nějaký bonus. Buď se vsadíme,že za samé jedničky půjdeme plavat do Aqua palace,Babylonu nebo,že koupíme barbie,pc a pod. Pozor,aby mě někdo nenapadl,že nemá na drahé dárky PC jsme koupili vyřazený za 100,-kč ,ale to oni nevědí.Žádne dárky za několik tisíc se nekonají vše je v rozumných mezích. :-)
Za to,když mají v pořádku svoje věci dostávají odměny většinou v podobě výletu,plavání a pod. Myslím,že odměnu si za svojí práci ve škole zaslouží,protože toho dnešní děti mají opravdu hodně.~R^
 Vlaďka a Dáda 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 17:40:13)
To je ale divný ne?-Nedovolit synovi, aby šel do klubu v Nike mikině... Proč? Kam jí má teda nosit, když ne mezi kamarády a do kina?
 tinas 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 17:45:30)
A co je na tom tak nopochopitelného?
Má věci do civilizace (do města do školy k doktorovi atd.) a pak má věci na ven u,kterých je mi jedno jestli je zamaže od bláta nebo od barev,když zrovna v klubu něco tvoří. To mi připadá celkem normální postoj a myslím,že tak to má hodně lidí. Teď třeba měli v CaA akci na mikiny za 98,-kč. Jsou hezké fleecové,tak ty ať si nosí do klubu jak chce,protože u nich je mi fakt jedno jestli na sobě budou mít nevypratelný flek od barev,ale něco si holt musí šetřit,abych se za něj pak nemusela stydět až dorazí mezi lidi. :-)
 Vlaďka a Dáda 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(17.10.2008 17:56:20)
Jsem proti uniformám.Moje oblečení vyjadřuje můj styl, postoj, pohled na svět, to, co se mi líbí...A není to vždycky o tom, na co mám.Stejně se to projeví na špercích, mobilu nebo na autě, jakým je dítě vozeno do školy a jiných věcech. Navíc např. obézní dívka navlečená do uniformy se může stát terčem posměchu mnohem víc než oblečená do oděvu, který jí sedí a zakryje její nedostatky, byť je neznačkový. Jestli mně někdo odsoudí za to, že můj tříletý syn je oblékaný v nextu(podotýkám, že někdy originál, někdy ze sekáče a není to nijak poznat) je to podle mně nevyrovnaný člověk, který má problém sám se sebou. Máme dost peněz, tak si za ně koupíme věci(nábytek, oblečení, jídlo, auto), co se nám líbí a nemá to žádný vliv na to, jestli se máme rádi nebo ne. Kdybysme neměli tolik peněz, nekupovali bysme levnější věci, jen bych neměla dva komínky značkových triček, ale třeba jen pět.
Co se týče peněz a sladkostí, máme taky doma košík plný sladkého a malý si toho všímá jak kdy, rozhodně ale nepraktikuju čokoládu místo oběda. Zas ale není pravda, že by se sladkého aspoň jednou denně nedožadoval. Celkem si ode mně nechá všechno vysvětlit, takže např. v obchodě mu koupím třeba pribiňáčky a kinder milchschnite, ale už mu nekoupím bonbony nebo čokoládu protože řeknu, že to co už máme v košíku stojí penízky a nebudu dávat další penízky za čokoládu protože 1) bych pak nemohla koupit např. Jahodový mlíko (i když to nneí pravda, ať si myslí, že přisun peněz není neomezený, protož tak to většinou je), 2) Kdyby papal jen sladké, byl by tlustý a měl zkažené zoubky.
Taky říkám když se ptá, kde je táta, že táta je v práci za kterou dostane peníze, abysme mohli koupit to a to.A taky jak už někdo psal mu říkám, že např. kinder vajíčko stojí jako dva pribináčky a pod.

Je mi líto lidí, kteří nemají moc peněz a musí hodně šetřit, ale nemyslím si, že si za to všichni můžou sami-naopak většina opravdu ty možnosti to změnit z mnoha důvodů nemá. A nemyslím si ani, že jsou netně méně šťastní než my, co moc počítat nemusíme.Já taky nejsem stoprocentně šťastná a s penězi to nemá vůbec co dělat.

Na 2.stranu myslím, že je mnohem snazší změnit svůj život pakliže nejsem šťastná s aspektem, že mám dost peněz, než ten život změnit když je nemám.

Peníze se nerovnají štěstí, ale dost usnadní život a můžu si za ně dopřát různé zážitky, bez peněz taky můžu mít zážitky, ale jiné, netvrdím, že horší.

Tak to byl výčet mnoha pohledů, je na keždém , co si vybere.
 Lorina 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 9:48:20)
JJ, tohle vidím taky. Ale někteří moji spolužáci prolézaci se 4 a 5 jen proto, že nikdo tehdy neřešil, že jsou to dislektici a pod. Osobně znám dva, oba jsou to šikovní kluci (chlapi) a jeden dokonce patří mezi velmi úspěšné podnikatele. I přes počáteční neúspěch ve škole toho hodně dokázal.
 Lorina 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 9:48:49)
JJ, tohle vidím taky. Ale někteří moji spolužáci prolézaci se 4 a 5 jen proto, že nikdo tehdy neřešil, že jsou to dislektici a pod. Osobně znám dva, oba jsou to šikovní kluci (chlapi) a jeden dokonce patří mezi velmi úspěšné podnikatele. I přes počáteční neúspěch ve škole toho hodně dokázal.
 Lorina 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 9:48:50)
JJ, tohle vidím taky. Ale někteří moji spolužáci prolézaci se 4 a 5 jen proto, že nikdo tehdy neřešil, že jsou to dislektici a pod. Osobně znám dva, oba jsou to šikovní kluci (chlapi) a jeden dokonce patří mezi velmi úspěšné podnikatele. I přes počáteční neúspěch ve škole toho hodně dokázal.
 já a holky 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 15:19:49)
Vidíš, kdybych byl ve dvaceti chytřejší a lépe se učil, měl bych lepší práci, více peněz a mohli jsme se dnes mít lépe.
Tak tohle, jenom ve troška změněné podobě se mi stalo ve fabrice, kde jsem se s vysokou školou dřela jako pomocná pracovnice a druhý den mi tohle řekla baba, která mě měla na starosti. Podotýkám, že po státnici a promoci mi přišel domů dopis, který mě označoval jako jednu z 200 nejlepších studentů uplynulých dvou let celé vysoké školy technické a bába, která mi to řekla měla stěží ukončený učňák. Ale to už je asi život, anebo mu já ani zamák nerozumím.~j~
 Líza 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 15:22:29)
A proč ses tam dřela jako pomocná pracovnice?
 já a holky 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 15:32:43)
No protože jsem potřebovala peníze a k mé vlastní profesi mě nepustí, protože jsem prý už stará a škaredá.~j~
 Líza 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 15:35:13)
To máš se dvěma a půl vysokejma, z toho jedna na technice, na výběr jen jednu profesi, protože jsi stará a škaredá? To mi nějak hlava nebere...
 Líza 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 15:39:10)
Aha dva a půl psal asi někdo jinej. Zpět...
 já a holky 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 15:41:21)
Mně taky ne a těch pohovorů, výběrových řízení apod. Ale když moc vidíš, tak to taky není dobře.
 já a holky 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 15:59:15)
Jo, a to taky: Byla jsem na konkurzu na laborantku do teplárny (Chemik, inženýr!) Ten jsem prý udělala nejlépe ze všech, ale odpověď byla: Jste pro nás překvalifikována.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 15:23:34)
Přijde chlap do fabriky a osloví kolemjdoucího chlapíka v modrém plášti:
"Dobrý den, já tady dnes nastupuju..."
Chlapík bodře zahlaholí: "A jo, ty seš ten novej. Tak si vezmi koště a jdi zamést dvůr."
"Ale to bude nejspíš nějaký omyl, já jsem inženýr..."
"Inženýr? Aha. Hm. No, tak já ti nejdřív ukážu, jak se to dělá."
 já a holky 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(18.10.2008 15:54:40)
No jo, to je taky krásný.~R^
 Adalra 
  • 

paní psycholožka z ODS ?? 

(19.10.2008 17:24:32)
Nechápu, proč by se rodič měl v očích svého potomka sám shazovat a prohlašovat, že nemají moc peněz kvůli tomu, že rodič je hloupý a navíc líný makat, když tomu tak není ?? Vzdělání a píle s výši platu nesouvisí, takhle to ve světě přeci nechodí a nevím, proč by dítě mělo do vínku získat pokřivený pohled na svět ? A jestli je toto doporučení odborníka, dětské psycholožky, tak mi běhá mráz po zádech a jediná možnost, jak si tento úlet racionálně vysvětlit, je, že paní psycholožka volí ODS.
 Katka Tum, 2 děti 
  • 

Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(21.10.2008 20:30:41)
Jsem učitelka, manžel státní úředník, oba vysokoškoláci, bohužel s nijak nadprůměrnými platy, takže vztah vzdělání a bohatství je podle mě trochu mimo. Zejména v naší republice).Jasně, že jsou peníze důležité, ale ráda bych dětem předala, že bohatý neznamená vždy šťastný.Ze článku mám pocit,že se dětem musíme omlouvat, že nejsme bohatí a nemáme na všechno. Copak je to cíl, mít na všechno???
 Sylvie 


Re: vzdělání x úspěšnost (v podobě bohatství, jak se praví v článku) 

(21.10.2008 20:42:50)
No, já bych vztah vzdělání a bohatství viděla v tom, že čím je člověk vzdělanější, tím by měl mít větší rozhled, měl by být schopný učit se nové věci a chápat souvislosti, tudíž by měl být schopný si vybrat takovou práci, která mu lépe vyhovuje, ať už tím, že ho víc uspokojuje nebo tím, že mu přináší víc peněz. Neboli třeba takový učitel může pružněji reagovat na poptávku volných/lépe placených míst na pracovním trhu, protože když na to přijde, není pro něj takový problém doplnit si znalosti potřebné třeba pro práci zedníka (pokud by měl pocit, že si ten zedník vydělává víc), mezitím co zedník si jen tak znalosti potřebné pro profesi učitele nedoplní.
 Jaana2 


Hodnoty 

(17.10.2008 15:20:04)
osobně jsem za, aby se ve škole základy peněžního trhu učily, proč, to už bylo popsáno výše. Mělo by se ale také VŠUDE uvádět, že všechny lidské práce jsou potřeba a nemá nikdo nad nikým ohrnovat nos jen proto, že se narodil do bohatého hnízda nebo že sám přišel k penězům. Ale to je jen takový můj povzdech, protože to je ovlivněno mnoha faktory.

Jinak k tématu - kdo má malé děti, je ještě úsměvné, jak se s penězi děti vyrovnávají. S nástupem do školy to začíná být složitější a v pubertě to holt každé dítě nerozdýchá, jak to doma má.( nemusí jít jen o peníze). Sama osobně nemám problém, mohla bych, ale prostě značkovou věc dceři nekoupím. Dám standartní částku a pokud chce doplatí si. Od 15-ti chodí na brigádu. Peněz si váží a ví že lehce se nevydělávají
 Katka,kluci 6 a 10 
  • 

Re: Hodnoty - značky 

(17.10.2008 16:36:57)
Je to stejně divné, jak MOC jsou pro ty teenagery důležité ty značkové hadry... Já myslela,že to u kluků bude v pohodě,ale ten starší už s tím taky blbne.Vadí mi to (vyjádřila bych se i peprněji),proč mám dávat za nablblé triko několikanásobně víc než za neznačkové. Vadilo by mi to, i kdybych měla miliony, vadí mě ta tupost a omezenost ve vnímání, PROČ je tak podstatné mít tři proužky na rukávu a ne 4. A můj snad poměrně šikovný a inteligentní kluk to chce najednou taky, co s tím ? Jak jim to vysvětlujete, já když začnu s takovým tím "co je v životě důležité a co zase méně" tak na mě koukne jako že jsem uplně out...
 Jaana2 


Re: Hodnoty - značky 

(18.10.2008 11:09:02)
Právě to řeším tím, že dám standartní částku a když chce něco navíc ( značku) tak si doplatí. Něco jiného je to třeba u bot, kde klidně koupím kvalitu za víc peněz, aby se děckám neničily nohy, ale u trička nebo bundy je mi to fuk.
 Lucka 
  • 

Chce to pevné nervy rodičů 

(17.10.2008 17:26:02)
Děti by chtěly všechno, moje dcera 3.letá chce koupit letadlo:-) No ale já myslím, že se to potřebuje vysvětlovat už od mala a to od takových primitivních věcí jako je lízátko a jiné sladkosti v supermarketu. Prostě nemůže mít všechno. Já ji hned vysvětlím, že bych chtěla nové auto a taky ho nemám:-)Za totáče se říkalo"copak kradu?"a bylo vysvětleno...:-)
 Sova 
  • 

výchovné finanční omezení 

(17.10.2008 18:06:57)
Myslím, že by bylo užitečné, aby dítě nějakou formu finančního omezení zažilo. Aby věděly. Děti bohatších rodičů nemají zaručeno, že oni budou vydělávat tolik, co rodiče. A z lepšího do horšího je to vždycky pecka.
 Myss 


Re: výchovné finanční omezení 

(19.10.2008 1:17:19)
deti financne zabezpecenych rodicu uz budou mit jiny start do zivota a nouzi vlastne diky rodicum nikdy nepoznaji.Rodice jim zajisti bydleni(detem odpadnou splatky hypotek,uveru ap),coz je docela velka financni injekce.Pokud mate tak dobre nastartovano,zije se mnohem jednoduseji.Ja to tak bohuzel nemela a vzdycky jsem tohleto zavidela.Rodice taky koupi auto a obstaraji vnoucatum zase to drahe obleceni,hracky....atd atd.
 Líza 


Re: výchovné finanční omezení 

(19.10.2008 5:51:49)
Daso, fakt si myslíš, že to, že maminka koupí byteček, je zas tak velká výhra? Může být vykoupena - někdy bývá - tím, že maminka se s prominutím s... do toho, co dospělé dítě dělá, neustále, bez ohledu na věk. Taky ale, a to bych považovala za mnohem horší, může být vykoupena tím, že jsem nikdy nemusel o nic usilovat, všechno mi dali ještě dřív, než jsem si pořádně uvědomil, že to chci, můj život je prázdnej a nemám motivaci k ničemu. Věř mi, takových dětí velmi dobře situovaných rodičů jsem viděla nepříjemně hodně a jim samým v tom bylo zle.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: výchovné finanční omezení 

(19.10.2008 8:44:49)
Taky bych s Dášou nesouhlasila. Rodiče možná zajistí bydlení, ale má to jeden háček. Děti, které nepoznaly nouzi, nebudou úplně chápat, jak vysokou hodnotu to bydlení má. A snadno se může stát, že ten byteček vymění třeba za nový model Porsche. I velký peníze se snadno rozkutálej. No a pokud budou mít těch peněz ještě víc, můžou úplně ztratit motivaci k čemukoliv. Nastává vakuum, které by hodně lidí vůbec nemuselo unést. Takže já bych chtěla, aby moje děti zažily vyloženě stav nouze. A někdy přemýšlím, jak to v rámci vzdělávání nasimulovat (nakonec to nebude tak těžké, až postavíme dům, budeme hezky výchovně na mizině :-D)
 Hrouda 
  • 

ze se na to nevykašlete  

(17.10.2008 21:51:54)
Jak to tady tak sleduju, tak největší diskuse vyvolávají porody a prachy.
 Ratata 
  • 

uniformy 

(17.10.2008 22:00:10)
sociální rozdíly mezi dětmi neodstraní.K čemu je uniforma, když si děti po prázdninách budou vyprávět třeba o zážitcích z prázdnin. Jeden byl v Thajsku nebo v Americe a druhý " jen " u babičky v Horní Dolní.Jedno dítě pošlou rodiče na jazykový kurz do zámoří a druhý nemá ani na jazykovku tady v Čechách.A mohli bychom pokračovat.
 Dáša 2 kluci+ holčička 


Re: uniformy 

(17.10.2008 22:56:52)
Zaujalo mně, že rodina s příjmem 25 tisíc se řadí mezi chudé?? Naše pětičlenná rodina utratí za měsíc méně a rozhodně chudí nejsme, koupíme si cokoliv aniž bychom museli přemýšlet zda na to máme, na dovolenou jedem několikrát do roka atd atd. Podotýkám že nemáme ani korunu půjček.
Opravdu mě to zaujalo, hned to sdělím manželovi, že jsme chudí, to se pobaví :)
 Alllaa 


Re: uniformy 

(18.10.2008 11:40:31)
Jo, taky máme na měsíc 25t. když se zadaří 28 i 30 a to si už říkáme kolik máme peněz :-) podotýkám že z toho žijeme, plratíme 3 spoření, občas koupíme něco většího do domácnosti, jezdíme na skromné výlety a jednou za rok na dovču do česka nebo na Slovensko.
 Honza 
  • 

Re: uniformy 

(20.10.2008 0:50:25)
no, vis, pokud rodina dava mesicne jenom 10tisic za bydleni (hypoteku), tak 25 cisteho pro triclennou rodinu neni nic extra. jidlo, dojizdeni, pojisteni, sporeni, mobily, to je dalsich 10 tisic v haji...
 Alllaa 


Re: uniformy 

(25.10.2008 15:22:23)
tak si to Honzo spočítej: 3xspoření =cca 6000Kč. + 4500 za poplatky bydlení v rodiném domě a jsme opět na stejné častce jako rodina z článku. těch 10 t. Na podkroví jsme si šetřili 5 let; za 250 000 tis jsme si ho více méně svépomocí zrobili. za zbytek 100 000 koupili ojeté auto pro život a ty levné výlety. Na bydlení se musí dávat ikdyž bydlíme ve svém... Kdo myslíš, že nám platí plynové topení, plot, děravou střechu.... Podotýkám, že domek jsme nezdědili ale pořídili z úspor... Pravda je, že jsme se nebrali ve 20ti. mě bylo 26 a manželovi 31 roků, takže jsme již něco měli naštřeno. jsme spolu 15 let.
 Jarma (dvě děti) 
  • 

Re: uniformy 

(17.10.2008 23:02:29)
Ale já si pořád myslím, že to mají na svědomí dospělí. Ti dávají vždy příklad a asi často mluví o tom, že někdo byl tam a tam daleko a luxusně a ten byl jenom někde v zapadákově, to tedy je..... Děti to samy takto nehodnotí. Mám děti malé. Starší je ve druhé třídě, nechodí do standardní školy (asi i proto, abychom ji co nejdéle udrželi od těchto zážitků) - neřeší, kde kdo byl na dovče. je jí to úplně jedno, jde o zážitky, a ty můžou být supr právě u babičky na vísce... já s dětmi mluvím hlavně o tom, jak u jsem psala dříve, jak se peníze vydělávají, že ne všichni mají peněz stejně a že to je normální a vysvětluji důvody, proč to tak je., učím je mít radost z toho, co mám a přát druhým a učím je to, že i když mám na spoustu peněz, tak si nepotřebuji kupovat spoustu věcí. Koupím jen to, co potřebuji a pak se o to dobře starám a když mám peněz hodně, můžu někomu pomoct, kdo potřebuje, protože má problém.... já s nimi nemluvím, že to a to je drahé a že si to může dovolit jen někdo... je to pro mě naprosto nepřijatelná argumentace.

Děti prostě jen vnímají a nasávají to, co vidí, slyší a cítí....
 Sylvie 


Re: uniformy 

(17.10.2008 23:21:07)
Jarmo, já chápu, co chceš říct ;o) Nicméně právě proto, že jde o zážitky, mohou mít i děti své sny. Třeba nejstarší holka (bude jí 8) asi tak rok pořád básnila o tom, že pojedeme do ZOO do Vídně - právě kvůli zážitkům. V TV jsme kdysi zahlédli zprávu, že ve vídeňské ZOO mají pandy a ony holt jsou pandy její nejoblíbenější zvíře Letos o prázdninách jsme se tam dostali a sotva jsme odjížděli, už to bylo - a kdy sem přijedeme zase... Prostřední holka (5 let) stejně básní o tom, jak pojedeme na výlet "za delfínkama", tedy do Norinberku. Ona zas děsně miluje delfíny a já holkám vyprávěla, jak jsem jako malá byla v cirkuse s delfíny... no a od toho byl jenom krok k tomu, abychom s nejstarší sedly na net a vyhledaly, kde je nějaké dostupné delfinárium... jenomže pro nás i takovéhle "obyčejné" výlety jsou docela zátěž (když se vezmou další zájmy dětí, jako školy v přírodě a kroužky), takže tam opravdu nemůžeme jet, když si děti usmyslí... Takže ony tam chtějí jet ne proto, že je to "v zahraničí", ale právě kvůli zážitkům, které "od babičky" mít nebudou a o které moc moc moc stojí
 Jarma (dvě děti) 
  • 

Re: uniformy 

(17.10.2008 23:30:57)
Jo taky chápu a asi znám, ale ony děti to pochopí, že a proč to nemůže být hned. Když to stejně chápou i ti dospělí, co jim dávají ten příklad. :) Pokud s tím já sama nebudu vnitřně ztotožněná a budu naštvaná, že si to " nemůžu dovolit", tak to dětem můžu vysvětlovat do alelujá.

Já osobně fakt nemůžu říct, že dětem dopřeju všechno, co chtějí (a třeba hlavně právě proto, aby věděly, že to tak chodí, než že bychom nemohl a můžu říct, že tím opravdu nestrádají... to je ale věcí prožitku než rozmyslu...
 Sylvie 


Re: uniformy 

(18.10.2008 0:55:33)
Jarmo, to jo, to oni to chápou, že všechno nejde hned. To ale nic nemění na tom, že je jim to líto No ale já reagovala na ty "zážitky". Prostě to, že někdo touží po "drahých dovolených" nemusí být zpovykanost, ale čistě jenom to, že si na nich splní nějaký svůj sen, který mu ty levné dovolené, ač jistě jinak báječné, prostě dát nemůžou. Ty pandy a delfíni je v podstatě drobnost, tchán takhle jel před lety na velkou životní dovolenou do amerických národních parků. Vrátil se plný zážitků, které na levné chatě opravdu nenasbírá ;o)
 Jarma (dvě děti) 
  • 

Re: uniformy 

(18.10.2008 18:40:31)
Líto jim to je, ale to je přece normální. Člověk nikdy nemá všechno, co chce a ještě k tomu hned. Já myslím, že je dobře si na to zvyknout. A k tomu bych ale určitě přidala tu naději, že když člověk něco moc chce, tak se mu to povede a že se taky o to trochu musí snažit. Ten dědeček si svou cestu po Americe také určitě vysnil dávno v minulosti a až teď se mu to povedlo. :)
 Sylvie 


Re: uniformy 

(18.10.2008 0:48:46)
MIlado, dík, to je zase jiné delfinárium. Přes den na to kouknu :o)
 Sedakocka 


IRSKO 

(17.10.2008 23:45:51)
Lucko,

pokud si tento vzkaz prectete, napiste mi prosim, jsme take v Irsku :-)

Jinak, uniformu mam rada, nemusim resit, co si syn vezme na sebe.
 fiatka,tři děti 
  • 

Jak na to 

(18.10.2008 19:57:33)
Měla jsem podobný problém.Mám tři děti a problémy s nejstarší jsem vyřešila brigádou.Makala celé prázdniny a letos už do žádné nechtěla a peněz si váží.Dokonce ani ty první neutratila všechny,když viděla jak mizí.Dělím vše stejně a kdo chce něco navíc-našetři si!!Když chtějí dám jim peníze i k narozeninám,připadá mi to lepší,než jim za každou cenu něco koupit.
 Barča 
  • 

Rozdíly vždy budou a byly 

(19.10.2008 11:48:19)
Tak docela nesouhlasím, že za komunistů měli děti všechno stejně, i tehdy byli rozdíly. Sestřenka z města měla všechno, hadry a hračky z Tuzexu, my jsme se ségrou neměli nic. Rozdíly byly a budou vždy. Možná ta paní z Ostravy co má problémy s dcerou, by ji co nejdříve jak to půjde měla vyhnat na brigádu, aby zakusila jak těžce se peníze vydělávají. Já osobně nepovažuji za chudou rodinu, která bydlí, má teplo, vodu a co jíst, což je u nás patrně každá rodina, která má děti.
 Kačka 
  • 

Re: Rozdíly vždy budou a byly 

(19.10.2008 22:31:26)
Je pravda že rozdíly opravdu byly vždy. My jsme třeba jako první ze třídy měly na základce lego, díky tomu že máme rodinu v bývalém západním Německu a Rakousku. Hodně věcí jsme měly z ameriky od dalších příbuzných, tenkrát tady nebylo k vidění mnoho oblečení s kačerem donaldem apod. Když jsme přinesly do školy německý časopis Bravo, tak jsme hooodně stouply v ceně u spolužáků, a to mluvím o letech kolem roku 1980. Nyní jsou rozdíly taky, nepatříme k těm nejbohatším, ale naše dvojčata mají všechno oblečení nové, žádnou extra značku, ale vietnam a čína to není. Boty mají pouze žirafácký, zdravotní. My u vitnamců a podobných neoblékáme ani sebe, máme velký dům, dvě velmi dobrý auta a nekradem. Máme normální práci. Děti mají nadbytek všeho, je fakt že jim koupíme hromadu blbostí, jenom za hračky a sladkosti utratíme každý měsíc dobrý tři tisíce, každý měsíc jim taky kupujeme nové oblečení, náš příjem je kolem 28 tisíc, což není ani moc ani málo.
 zuzkasim 


Možná se stačí kolem sebe víc dívat 

(19.10.2008 14:14:53)
Možná je to trochu mimo mísu, ale myslím si, že nikdo z nás, co tu přispěl svým názorem, chudý není. Chudoba znamená něco zcela jiného.
Možná bychom měli své děti a hlavně sebe učit vážit si toho, co máme a ne neustále poukazovat na ty, co mají víc. Zní to moralisticky, ale je to skutečnost. Dělá to opakovaně i můj muž. Neustále komentuje, jakým kdo jezdí autem a kde na to v tolika letech asi vzal. Při tom např. jeho rodiče si koupili drahé auto jen proto, že tatínek s ním denně jezdí do práce, potřebuje tedy spolehlivé a byl to prostě jeho sen. Neutrácí v podstatě za nic jiného. Manžela od kamarádky znám ještě z dob studií. Chodil po brigádách, učil se. Odkroutil nějaký čas na vojně a pak hledal místo. Nevzal hned první, které mohl, byl asi 3 měsíce na pracáku a šel do firmy, kde se mu to líbilo. Dnes tam má slušné postavení za slušné peníze. Ale ty roky, kdy kamarádka bývala sama i o víkendech, protože on měl služby, nikdo nevidí. Stejně i teď, není výjimkou, že děti ho pár dní ani nevidí, protože přijde moc pozdě. Bratranec byl půl roku v Nepálu pracovat jako dobrovolník v nemocnici. Jeho hodnoty se po příjezdu hodně změnily, možná by takovou zkušenost potřebovala většina, ale ne dětí, spíš dospělých.
Když se bude dětem všechno vysvětlovat v souvislostech a sami budeme mít nějaký rozumný postoj, myslím, že se o své děti nemusíme bát. Kamarádka mají peněz řekla bych tak průměrně. Denně ale zbytečně utrácí. Za zbytečnosti, sladkosti, rychlé občerstvení, drobnosti pro dcerku, které však nejsou kvalitní a hned se rozbijí... Když se jede s partou na dovolenou, oni už nemají peníze. Neustále si na peníze stěžuje. To není podle mě ideální přístup ani vzor pro dítě.
 Pipa 
  • 

Syn nosi uniformu 

(19.10.2008 15:21:27)
druhym rokem. Je velice pohodlna a nosi ji rad. Je vzdy potesen, kdyz nekde vidi deti, ktere maji stejnou uniformu, tudiz jsou ze stejne skoly. Parkrat za rok maji ve skole dny, kdy uniformy mit nemusi - napr. loni se meli prevlect za nejakou literarni postavu. Nebo meli den vedy a meli prijit obleceni tak, aby to s vedou souviselo - sel za biologa. Pote meli tyden venovany stredoveku a jeden den sel obleceny za rytire. Minuly tyden si na sebe mohli vzit oblibene tricko a pak mluvili o tom, proc ma kdo jake tricko. V noseni unifrem nevidim vubec zadny problem, spis naopak. Mne to ulehcuje praci, jineho obleceni uz neni potom tolik potreba a syn ma pocit sounalezitosti se skolou, kam moc rad chodi.
 Vážný 
  • 

Re: Syn nosi uniformu 

(20.10.2008 10:28:45)
Jak to funguje s tím, pokud má dítě nějakou alergii na materiál, případně je prostě hodně citlivé na určité typy materiálů?

Naše dcera má exém na nohách často až do krve (léčí se s tím vcelku neúspěšně už pár let) a prostě některé střihy nebo materiály si na sebe nevezme, i kdyby kvůli tomu nešla do školy. Především se to týká punčocháčů, což zcela vylučuje po většinu roku sukni.

 Lída+2 


Re: Syn nosi uniformu 

(20.10.2008 12:45:54)
...ty punčochy by mě zajímali taky...jak si vezmu silonky 2 dny se odrbuju... a mám rudé fleky po nohách....

Ale psali, že můžou chodit v těch kalhotech,ale co když musí v tý sukni:-)
 Plabla 


Re: Syn nosi uniformu 

(19.1.2009 6:03:03)
z pohledu au-pair v Anglii - Nevím jak jinde, ale k uniformám jsem holčičkám dávala čistě bavlněné bílé podklolenky/bílé ponožky. Bohužel i v zimě, což mi přišlo nedostačující, ale jejich matka mě zchladila tím, že "takhle to nosí všichni a pořád". Holkám to vyhovovalo, líbilo se jim to, já to měla lehké co jim dát na sebe a bez odmlouvání, ale na podzim a v zimě měly permanentní rýmu,protože kalhoty jsem u holek neviděla-když nepočítám šortky.
 kunhutka 


Jsem z bohate rodiny a stejne se mi posmivali 

(20.10.2008 16:58:26)
Tata vydelava a vydelaval v radu par milionu rocne, jenze drzel kasu a obleceni mu neprislo dulezite. Meli jsem obrovsky dum, audi a mercedesa, ale nosila obleceni od vietnamcu a i tak jsem si mohla koupit nove az kdyz se stare zacalo trhat. Spoluzaci z podstatne skromejsich pomeru meli mnohem vic obleceni a mne se posmivali. Mobil jsem napriklad jako jedina ze tridy nemela a dostala ho az k 18 narozeninam. Nerikam, ze detem skodi, kdyz jsou vedeny ke skromnosti, ale mely by byt v ramci moznosti na stejne urovni jako spoluzaci, protoze jinak jsou z kolektivu vyclenovany. Ja mam na skolu velmi nepekne vzpominka, protoze jsem byla jak osklive kacatko a porad se mi obcas zda o tech poznamkach, co jsem slychala.
 Kohnova 
  • 

T. Cenkova 

(20.10.2008 17:11:56)
je prinejmensim trochu zvlastni odbornice, uz jsem se s nejruznejsimi krupejemi ze studanky jeji moudrosti setkala vicekrat. Napr. "Uc se, abys nemusel byt delnikem!" je vyrok, ktery me u psychologa dost zarazi, protoze z neho neprimo vyplyva, ze byt delnikem je zivotni prohra. Krome toho si i dnes stale jeste kvalifikovany delnik vydela vic nez ucitel, takze v cem je problem?
Hmotne pozadavky casti lidi jsou silne nadmerne a jakoby ta nenazranost byla cim dal vetsi. Je jasne, ze bida je obrovsky stresujici faktor, ale pokud clovek rozumi sve praci a neni liny, rozhodne v bide zit nebude.
Nejak se nam vyplatilo, ze naplneny zivot neni zivot naplneny penezi, ani kdyz ho prozijeme v luxusnim apartmanu v Recku. Je to otazka toho, o co vlastne usilujeme.
 Ala 
  • 

Re: T. Cenkova 

(21.10.2008 9:01:05)
Kohnová, pravdu díš. S tou nenažraností nelze než souhlasit, málokdo umí žít skromně a být spokojený, nejvíc asi vadí, že někdo jiný má víc. I tady v té diskusi se hodně píše o tom, že když děti nemají značkové oblečení, mobily a další blbosti, jsou považovány za méněcenné (možná i jejich vlastní rodina díky tomu sama sebe považuje za méněcennou). Zdá se, že většina skutečně tohle považuje za ty základní hodnoty, které je nutno pro zdárný vývoj potomstva zajistit. Přitom jak vypadá skutečná chudoba, o tom všichni víme velký prd, protože nikdo tady ji nezažil.
 Ratata 
  • 

pro Terezu75 

(21.10.2008 15:22:26)
naopak. Často vidím, že děti jsou načinčané a maminka s prominutím umouněná šmudla s mastnými vlasy.
 Tereza75 


Re: pro Terezu75 

(22.10.2008 8:52:10)
Ratata - ono je to hodně individuální, ale dost často tam, kde se vyskytuji, tedy na Andělu potkávám maminky modelky, jak vlečou za ruce otrhané děti, sprostě jim nadávají a jsou vůbec nějaké nervózní. Ono se dost rozmáhá takové to - že po rozvodu se z tatínků vytřískají peníze, ale bohužel ne vždycky jdou ty peníze pro děti. Znám několik případů, kdy maminka zaplatí dítěti oběd v jídelně a tím více méně končí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.