| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod v terénu

 Celkem 586 názorů.
 *Niki* 


Nádhera:-) 

(15.10.2008 8:07:17)
Krásné počtení k první ranní kávě, bude hezký den...:-)
 . 
  • 

A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 11:29:36)
Třeba na ty, který mohla při kontrakcích při jízdě autem srazit? Já nevim, ale myslím si, že nejvíc přirozený je v každý historický době chtít při porodu všechnu dostupnou péči, která se aktuálně nabízí a ne vracet se k něčemu, co bylo kdysi.
 Apolena. 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 11:36:04)
.,
klidně to napíšu dneska popátý :-).
Víš, všechny ženy nemají při porodu stejné kontrakce, dokonce ani nejsou všechny porody stejné! Ale jak tak koukám, moc lidí tomu nevěří...;((
 Amazonka 4D 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 11:36:12)
A co takhle přijmout názor,že to není návrat na stromy,ale návrat k tomu,že rodí žena,ne dr. (jak rádi prohlašují:"za svůj život jsem odrodil tolik a tolik dětí";),že k tomu žena byla "stvořena",předurčena...že je to pomalu (ale přece) opět snaha,nevidět těhotentví jako nemoc a porod jako operaci...

A ke kontrakcím,není kontrakce jako kontrakce...pokud jsi nebyl/a v kůži rodičky,nemůžeš posoudit,jak jí to při řízení ovlivňovalo...jj,jako filmová hvězda,kroutící se při každém stahu bych asi neřídila,jako JÁ klidně,protože to prostě šlo...
 Lenka,Lenička 18.m 
  • 

Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 13:53:22)
Tak já bohužel porod jako operaci měla, byla jsem tak potrhaná, že ze mě šlo krve jako ... Bez odborné lékařské pomoci bych hodně hazardovala se svým životem a ani nechci pomyslet co malá. Myslím, že jsem do toho dala všechno, proto jsem taky nakonec porodila, i když jsem se neotevírala a malá měla skoro 4kg. už se rozhodovali, že udělají císaře. Což by asi pro malou bylo lepší.

To,že se dá řídit v kontrakcích může říct je ten,kdo by v životě neměl dostat řidičák, vy si můžete připadat v poho, ale realita je jiná. Když si dám 2pivka jsem taky v poho, ale v životě bych neřídila!!!
 Apolena. 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 13:59:05)
Poškrábaná deska :(. Furt kolem dokola to stejné. Nešlo by vymyslet něco jiného?
Doma bys rodit nemohla, pokud by ses neotvírala.
Nevíš, jak kdo kontrakce vnímá, proto nemůžeš u žádné kromě sebe posoudit, jestli je při kontrakcích schopná řídit nebo ne.
 Lenka,Lenička 18.m 
  • 

Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 14:26:22)
Doma bych rodit mohla (ale ne bez doktora a sestřičky), to máte pravdu, ale nesouhlasím, že rodí žena a ne doktor, obdivuju jak moc mi pomohli a stojím si, že byli součástí mého porodu.
 Bumbi&05,08,10 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(16.10.2008 8:52:34)
Leničko,
já bych s kontrakcema u druhého dítěte mohla v pohodě řídit, vyjma posledních 30 minut. Porod jsem měla opravdu bezbolestný, bolesti jen poslední 4 kontrakce těsně před porodem...

A já teda rodím sama, potřebu lékaře jsem u porodů neměla. Ale znám dobře svoje tělo a že je něco v nepořádku poznám dřív, než to poznají přístroje (tak to bylo i u prvního porodu - že to nepostupuje a dítěti se nedaří dobře jsem věděla o 5 kontrakcí dřív, než se to projevilo na poklesu akce srdeční...).

Už u druhého porodu jsem zúročila zkušenosti z prvního. Co teprve, když Johanka rodila po šesté! ~R^;)
 joanka 


Re:cože?rodí doktor? 

(19.10.2008 1:15:28)
znám pár maminek, které kvůli tomu, že rodil doktor, namísto aby rodily ony samy, byly po porodu pořádně potrhané, k čemuž vůbec nemusselo dojít, kdyby doktoři nepospíchali a nechtěli mít porody podle pravítka. Ale každá jsme jiná, to je pravda, a tak někdo rodí sám, jinýmu vyhovuje, když ho rodí doktor. Já teda věřim víc sama sobě, protože jsem rodila, narozdíl od doktora, kterej nikdy nerodil a rodit nebude!
 Amazonka 4D 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 14:14:06)
Leničko,alkohol působí přímo na mozková centra,kontrakce nee,tohle srovnávat prostě nejde...mmch,kontrakce stejné intenzity jsem měla (jako poslíčky) tak měsíc před porodem,je proto nutné zůstat doma???
 Lenka,Lenička 18.m 
  • 

Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 14:37:41)
no já bych neměla to svědomí řídit, ale samozřejmě můžete mít jiný názor....jakákoliv bolest pozornost ovlivňuje dle mě
 Amazonka 4D 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 14:42:15)
Lenko a o tom to je...BOLEST...kontrakce bolet nemusí,není nutné rovnítko...může to být jen kontrakce...
 Ivka 
  • 

Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 17:24:16)
No já byla právě potrhaná kvůli tomu, že jsem byla v nemocnici. Nikdo si mě tam nevšímal, pak po dvaceti hodinách na mě jednim očkem koukli, tak jsem řekla, že už musim tlačit, to je rozesmálo, podívali se, ohlásili mi, že vidí hlavičku a ať si tak jako zkouším tlačit, že jsou za čtvrt hoďky zpět. No a za půl hodiny ze mne prakticky vystřelilo dítě, doktoři nebyli v dohledu. A to jsem po porodu fakt hustě krvácela. Na koze, bez jiné možnosti než řvát o pomoc, že dítě už je na světě a já nevím, co s ním je.
 Stáňa a dva kluci 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 17:55:07)
Ivko, tak to je výborný...to je síla. TAk co vy na to zavilé porodnicorodky, co tak odsuzujete ty, které to chtějí trošku jinak? Naštěstí to dopadlo dobře, ale jak je vidět, záruku vám nikdy nikdo nedá, že se v porodnici nemůže nic stát...
 MoniqueD 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(21.10.2008 7:42:59)
Já nesouhlasím, i když samozřejmě vím, že někdy se nemocniční personál chová strašně, znám to z vlastní zkušenosti. Ale já jsem měla rizikové těhotenství a při porodu se malá málem uškrtila na šnůře. Jen tak jsem si v klidu prodýchávala kontrakce, byla jsem tedy už na monitoru, protože se doktorce něco nelíbilo...najednou do pokoje vletěli 3 doktoři a už jsem jela..malé měla tep 210 a opravdu to bylo na hraně. Naštěstí je v pořádku po všech stránkách a já jsem moc ráda,a že jsem v porodnici byla. Protože za tu půl hodinu, než bych tam dojela, by byla mrtvá.
Dnes jsme prostě jiné, než to bylo v dobách, když žena šla ráno na pole sbírat brambory a odskočila si do křoví porodit. Jsme postiženi civilizačními chorobami, zdegerovaní stresem a okolím, myslím si, že přijímat péči, která je dostupná, je vhodnější, než se v tomto spoléhat na sama sebe nebo i třeba skutečně dobrou a zkušenosou porodní bábu. Ostatně nikdo vám nebrání v tom, si jí vzít do porodnice a porodit tam s ní, bez nástřihu, chemie a dalších věcí, co podle některých maminek nejsou přirozené. Každý má právo se rozhodnout, to určitě, ale miminko má taky právo na to, aby v případě komplikací dostalo řádnou a hlavně rychlou pomoc..nebo né????
 Beezi,V+J 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(21.10.2008 8:20:47)
Monique, je to teda furt dokola, stačilo by pročíst diskuzi od začátku a zjistíš, že na to, cos napsala, bylo už stokrát odpovězeno (nejen tady). Ale teda znovu:

Píšeš - měla jsem rizikové těhotenství. - No, tak tady prostě úvahy o plánovaném porodu doma končí. To, o čem v současné době probíhá debata, je plánovaný porod doma s profesionální porodní asistentkou. Žádná taková PA nepůjde k porodu doma, pokud bylo těhotenství rizikové, a pochopitelně žádná rozumná žena se v takovém případě o domácí porod nebude pokoušet.

Domácí porod je možná za podmínky fyziologického těhotenství (a ještě několika dalších podmínek, určitě už to tu někdo vypisoval). Rizikové těhotenství je náznak patologie a tudíž bez debaty patří do nemocnice, do rukou lékařů.


A druhá věc: píšeš Ostatně nikdo vám nebrání v tom, si jí vzít do porodnice a porodit tam s ní, bez nástřihu, chemie a dalších věcí, co podle některých maminek nejsou přirozené.
Fakt?? Jsi si tím jistá? KDE to jde? Myslím tím teda možnost vzít si s sebou do porodnice vlastní PA, aby u porodu asistovala jako PA. Ne jen jako dulu, tudíž jen jako psychickou podporu.
 Sylvie 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(21.10.2008 9:14:16)
Jsme postiženi civilizačními chorobami, zdegerovaní stresem a okolím

Přiznám se, že podobné kydy mě jako ženu uráží. MoniqueD, až zas budeš příště filozofovat nad porody doma, tak klidně napiš: "Jsem postižená a zdegenerovaná, porod doma není pro mne," ale buď tak hodná a své vlastní problémy neházej na všechny ostatní ženy. Děkuji.
 mumbaba 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(26.10.2008 0:24:14)
Já rodila v porodnici, Motole, ještě ve staré budově přízemní dvakrát. První porod dcery - dítě v pořádku, mně málem nechali vykrvácet od 11,25 (hodina porodu) do rána do vizity, přes moje upozorňování mně spacifikovala vrchní sestra na vzornou pacientku, která si přestala stěžovat, a ráno ze mně malátné vytlačil primář se studenty velký kus lůžka...Doma jsem prodělala potom zánět prsu, horečky, bolesti břicha zbytečné. Přežili jsme ve zdraví díky mojí mamince, která se ujala péče o mou dcerku a o mně, dávala mi dítě obstarané jen kojit. Podruhé mně pomáhala rodit v Motole opět paní MUDr. Žemličková, která měla noční službu, syn se narodil ve 2,50 h, ve 33.týdnu těhotenství, takže rizikový porod, ale přes 4 stahy nemohla sestra paní dr. sehnat. Na pátý už musel ven, byla tam naštěstí zkušenější asistentka, takže dušení bylo, ale oživila syna. Jenže dodnes je postižený dětskou mozkovou obrnou, vozíčkář, a náš život se přehodil nas slepou výhybku. Je to dlouhá trať, vinou zanedbání péče v PORODNICI! Doma bych si toto ohlídala lépe, porodnice byla mašinerie a kdo neměl tučnou obálku s uznáním... byl na chvostě, a potom se s ním dále nikdo nezabýval.~Rv
 Stáňa a dva kluci 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 17:55:34)
Ivko, tak to je síla. TAk co vy na to zavilé porodnicorodky, co tak odsuzujete ty, které to chtějí trošku jinak? Naštěstí to dopadlo dobře, ale jak je vidět, záruku vám nikdy nikdo nedá, že se v porodnici nemůže nic stát...
 Lenka,Lenička 18.m 
  • 

Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 20:01:54)
Takhle jsem to nemyslela, je smutné, že se to vůbec v porodnici stane a taky si uvědomuju, že to není vyjímka... na druhou stranu, maléry se dějí i při domácích porodech.
To, že ty opravdové porodní bolesti nebolí jsem nevěděla, to je pro mě novinka...z vyprávění to bolelo každého koho znám...
Stále si stojím za tím, že budu vždy, když to půjde rodit v porodnici, mám výbornou zkušenost, byla jsem pod dohledem sestřičky téměř neustále a při samotném porodu doktor dělal možná víc než jsem čekala...jinak bych se asi neotevřela vůbec.
Ať si každý rodí kde chce, chtěla jsem jen napsat vlastní zkušenost :o)
 adelaide k. 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(16.10.2008 9:42:30)
No ony jsou maléry a "maléry". Komplikace porodu je jedna věc ty se samozřejmě dějí v porodnici i při domácím porodu. Ale díky tomu že u DP máš nepřetržitou péči PA se něco takového jako popisuje Ivka fakt stát nemůže.
 Eva, dcerka Anička 
  • 

Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(16.10.2008 23:20:16)
No není porod jako porod, ale o tom to není - komplikace může přijít vždycky (já třeba měla neodlučující placentu) - a to je pak lepší být v nemocnici a péči mít než být na statku a umřít, jako kdysi - protože ano, dřív ženy u porodu umíraly, na to se tu nějak pozapomnělo
 marketa 
  • 

Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(16.10.2008 23:22:22)
koli casu vam dali na odlouceni placenty?
 MirkaM 


Umíralo se, ano 

(16.10.2008 23:37:39)
ale k úmrtím u porodu docházelo z velké části z jiných příčin, než JEN proto, že se rodilo doma. Nebo snad znáte matku, která doma každý rok porodí dítě, nikdy se dosyta nenají, a 14 hodin denně dře jako kůň bez ohledu na zdravotní stav a těhotenství? Lidé tehdy umírali ve 40 letech. Většina dnešních důchodců je na tom lépe.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(16.10.2008 23:44:04)
Když se placenta neodlučuje déle než dvě hodiny, jede se obvykle do porodnice, není na tom nic život ohrožujícího - daleko nebezpečnější je snažit se ji předčasně uvolnit.
 kaMyš 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 11:48:55)
Ale jo, něco se přece jen mění. Zdá se, že kdo považuje ženy rodící doma za hazardéry, tak se s tím názorem bojí vyjít pod vlastním nickem...

Ne, opravdu mi nepřijde přirozené mít u porodu všechnu dostupnou péči. Ani přístroj, který dělá píííp, ani ampulky oxytocinu, ani háček na dirupci vaku blan. Pokud není problém, dejte mi s tím pokoj.
 Amazonka 4D 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 11:54:02)
http://www.youtube.com/watch?feature=related&v=MJB9j7vToRk no,než takovýhle porod,s veškerou dostupnou péčí,to radši bez péče,ne? ;)
 Fifinkaa 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 13:06:37)
Amazonko, to video je fakt hrozný, připadá mi to skoro jak znásilnění, kde proboha má ty nohy? Samozřejmně neznám souvislosti, třeba matka prostě nemohla, ale hrůza to je. Koukla jsem pak hnedka vedle na domácí porod a to jsem měla slzy v očích. Kéž by šlo rodit jako doma v nemocnici. To by bylo úplně nejlepší.
 *Niki* 


Kde to jeeeeeeeeeeee??? 

(15.10.2008 13:13:19)
Kde to video je? Nějak to nemůžu najít...
 Fifinkaa 


Re: Kde to jeeeeeeeeeeee??? 

(15.10.2008 13:15:16)
Mono tady, ale musíš se přihlásit, je to od 18 let.

http://www.youtube.com/watch?feature=related&v=MJB9j7vToRk
 Melie 


Re: Kde to jeeeeeeeeeeee??? 

(28.10.2008 20:04:53)
No to video je fakt priserne...tohle by mely videt vsechny budouci matky, ktere se prilis o sve tehotenstvi nezajimaji, hlavne to nechat vsechno "v rukou doktoru"...(ikdyz je fakt, ze takhle moc desne to uz snad moc neni, a nebo jo? Nazory ctu ruzne...)

To mi pripada jako z doby, kdy rodila moje maminka...to co mi o mem porodu vypravela chudinka, z toho se dela spatne stejne jako z tohohle videa, dobre, ze jsi to sem dala!!! Tohle je potreba zverejnovat! (a mimoto me to dokopalo se konecne zaregistrovat na youtube)
 Amazonka 4D 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 13:26:28)
Fifinko,a víš,co je na tom nejhorší,že přesně takhle vypadá spoustu porodů doteď,to vůbec není žádný "hororový scénář" spíš bych řekla běžný (i můj první) porod.
 Fifinkaa 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 13:45:37)
Amazonko, já právě ještě nerodila, takže na to koukám jinýma očima a pro mě je to horor, i když porod jako takový za horor rozhodně nepovažuju, naopak se na něj nějakým způsobem i těším. Doufám, že se mi podaří ho prožít v klidu a bezpečí.

Úplně mi teď začíná vše do sebe zapadat. Zajímám se o porody asi tak rok, protože plánujeme mimi a nestačím se divit čím vším nás od malička krmí. Až do nedávna by mě vůbec nenapadlo, že klystýr není potřeba, že poloha nemusí být pasivní, ale spíše aktivní, že porod není tak strašně bebezpečná a nepřirozená věc, kterou je třeba léčit. Prostě jsem ráda, že jsem si stihla otevřít hlavu před svým prvním porodem, že o tom můžu přemýšlet a ne jen se nechat semlít porodnickou mašinérií. Jen teď budu mít asi o to horší volbu kde rodit.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 13:58:16)
Fifinko, držím palce ~R^ Je skvělé, že o tom přemýšlíš. Ale upozorňuju tě, přirozený porod (kdekoli) je návykový, jednou prožiješ, jak fantasticky tělo spolupracuje s hlavou, a už nikdy nechceš jinak :)))
 Amazonka 4D 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 14:04:03)
Fifinko,doufám,že tě to video moc nevyděsilo...ale ono to tak prostě vypadá,když si přečteš ty příběhy "zachráněných dětí" na poslední chvíli,tak je to podobné jak vejce vejci...většinou porod probíhá v pořádku,pak k něčemu dojde (a už si to můžu jen domýšlet - oxytocin,klystýr,dirupce,přesun "na sál" )a najednou tíseň miminka,nebo jeho zaklesnutí a hrdinný dr. s PA porodí dítě na poslední chvíli...VĚTŠINA z problémů by se prostě v klidu nestala (nemusí to být nutně doma,jen někde,kde se žena cítí bezpečná),kdyby zdravotníci porod nechali tiše běžet a zasahovali při nutných věcech,tak spousty miminek se prostě narodí,nebudou "zachráněné"
 Liška s banem :) 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 14:26:59)
Hezky jsi to napsala - tam kde se žena cítí v bezpečí. Já se v bezpečí cítila jen v porodnici. Jinde bych se cítila velmi špatně.
 Amazonka 4D 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(15.10.2008 14:35:58)
Liško ano,to je přesně ono...proto pro tebe porod doma není tou pravou volbou,i kdyby to byla "módní vlna",prostě se doma necítíš bezpečná...ale jsou ženy,co se necítí bezpečné v porodnici (většinou je to po nejakém "super" zážitku,nebo prostě jen mají syndrom bílého pláště,nebo se prostě jen doma cítí líp/ne pohodlněji,jen líp) a ví,že tam bezpečně neporodí...protože se porod se strachem může zastavit,zkomplikovat...
 Sarka + 3 deti narozene v Kanade 
  • 

Jak se rodi doma 

(16.10.2008 0:02:25)
Ano, tenhle klip jsem uz videla. Je to smutne, i kdyz ve finale je miminko. Ale pokud mate zajem o jine porody, kouknete sem:
http://pregnancyvideos.googlepages.com/homebirths
 MishuI 


Re: A co ohled na dítě a na ostatní? 

(16.10.2008 12:23:51)
Tak to je masakr :-© Asi jsem si to neměla pouštět ve 24.týdnu těhu ~Rv
 Sidi (2 synove 11/04 + 03/07) 


Tak nevim ... 

(20.10.2008 23:16:02)
Kdyz jsem kdysi cetla prvni clanky od Johanky o prirozenem porodu, hltala jsem je temer bez dechu. Na zaklade tehle clanku a jim podobnych jsem si vzala do hlavy, ze i ja porodim doma a prirozene. Doktori fuj, nemocnice fuj, moderni medicina fuj. Vse postaru huj. Nakonec jsem obe sve deti porodila cisarskym rezem, oba kluci sli na svet v osmem mesici pro HELLP syndrom matky a hypotrofii plodu, pri prvnim porodu jsem malem umrela.
Ani jsem nestihala si nejak prepracovat svuj pohled na porody, dostala jsem tafku z cista jasna.
Donedavna, kdyz jsem cetla o podobnych porodech, tak jsem brecela, protoze mi bylo lito, ze se jednak nesplnily me sny, ze jsem sve kluky videla vzdy az nekolik dni po porodu, ze nebyly zadne kontrakce, ze nebylo zadne zrozeni, ze nebylo zadne prisati, ze jsem prvniho syna dokonce nedokazala kojit atd. atd.
Ted poprve nebrecim a prozivam podivny vztek, znechuceni, nevim, jak to pojmenovat. Uz se to neda zahrnout ani do kategorie zavist, coz se mi drive u popisu prirozenych porodu stavalo.
Ted uz si proste jen tak rikam, ze nekdo holt nema to stesti porodit jako Johanka.
Porad bych si to prala, ale mam pocit, ze po predchozich zkusenostech uz bych na takovou vec nenasla dost odvahy.
No, prispevek nic moc, chapu, ale mela jsem potrebu jej napsat, tak se omlouvam, pokud to nekoho popudi.
 Aja, 2 děti 
  • 

Re: Tak nevim ... 

(20.10.2008 23:30:21)
Bud rada, ze jsi zdrava a ze mas zdrave deti. Na nicem jinem nezalezi.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 0:04:33)
Ajo, ja Sidi chápu.

Sidi, já to se svýma těhotenstvýma a porodama mám tak, že mám pocit, že mě moje miminka učí už, když jsou u mě... pokaždé jsem měla pocit, že je to právě tak a tak proto, že mě o má něco naučit, někam dál posunout.

Třeba abych se naučila přijmat, že ne vždycky si všechno můžu naplánovat... ;)
 ANNAHAM 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 15:17:36)
Nesmutněte, buďte šťastná, že vám doktoři pomohli přivést na svět vaše děti. Ona je to dnes taková móda s těmi domácími porody. Důležitý je výsledek a ne způsob porodu. A mezi námi, ono člověku po porodu není zrovna do tance, takže je nejlepší spát a nabírat síly. Třeba u mě se po žádném porodu nedostavil onen pocit závratného štěstí, o kterém se dnes tak často mluví. Po pravdě řečeno se domnívám, že snad každá rodička, poté, co je ujištěna, že je dítě v pořádku, je šťastná, že to má za sebou a chce spát. Teprve pozvolna se začne vzpamatovávat a "seznamovat se" s tím malým tvorečkem a milovat ho.
 Amazonka 4D 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 15:25:31)
Tak nevím...asi nebudu rodička,ale po žádném z porodů se mi nechtělo "jen spát",chtělo se mi tulit se k miminku,byla jsem nadupaná adrenalinem a serotoninem,že spánek byl to poslední,na co jsem myslela...první bylo moje dítě...

A kupodivu,po lékařském porodu jsem byla ubitá na krvavou placku,ale spát se mi nechtělo...po alternativních porodech jsem hned chodila a i bych tancovala,byla jsem spokojená a šťastná,ne ospalá...

Nepiš KAŽDÁ,ANI SKORO KAŽDÁ,já znám zase spousty těch,které to cítí a cítily jinak
 *Niki* 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 15:32:54)
Taky taky... po žádném porodu se mi spát nechtělo a první noc jsem nespala. V nemocnici jsem byla zbitá dost, po domácím bych tancovala a PA mě musela téměř nutit si lehnout s miminkem, já bych tancovala i s ním:-)
 ANNAHAM 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 15:43:21)
A čím si to vysvětlujete, že po domácím porodu vám bylo tak dobře?
 *Niki* 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 16:03:48)
Anaham, ani nevím. Snad že vše bylo tak nějak samozřejmé, kontinuální, ani na vteřinu se nic nepřerušilo. Maličká byla ve mě a najednou u mě, vše od začátku porodu plynulo dle nás a našeho tempa, nikdo po mě nic nechtěl a manžel i porodní asistentka mě jen pozorovali, zda něco nechci a i když jsem byla vyčerpaná (už noc před tím mi poslíčky moc nedovolily spát), nezamhouřila jsem oka, pořád ji líbala a čuchala si k ní (nemyli jsme ji 2 týdny) a nemohla se dočkat, až se probudí kluci a budeme všichni spolu. Potvory, spali o hodinu déle než obvykle :-)
Já v nemocnici trošku somatizuju, projdu vrátnicí a už je mi hůře... takže po porodu mi bylo hůře i v porodnici - zvlášť když tě položí do nemocniční postele, moje podvědomí na to reaguje a vyšle tělu signál a já se stávám pacientkou ~j~
 *Niki* 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 16:07:25)
Jinak aby nedošlo k mýlce - všechny porody bolely stejně (jen jinak dlouho) a i jsem byla šitá (jen 2x nástřih a naposled natržení - nebe a dudy). Jen vše to kolem, přirozený porod je jako droga, kdybych zvládla 4 děti, chci to znovu! :-)
 ANNAHAM 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 15:40:16)
Omlouvám se za to "každá" asi jsem to moc zevšeobecnila. Jsem asi nějaká ukňouraná, nebo co. mě připadá porod jako bolestivá a nepříjemná záležitost, nemůžu si pomoct. Miminko jako odměnu jsem začala vnímat až později, když jsem se vzpamatovala.
 Amazonka 4D 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 15:53:25)
Annaham,možná tady bude ten zakopaný pes,mě přirozený porod přišel jako relativně bolestivá,nicméně úžasná a nádherná věc,kterou si nutně potřebuju aspoň ještě jednou zopakovat.

A rodila jsem v porodnici,jen jinak...
 Oggová 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 15:30:01)
Hm, myslím, že to tak, jak se domníváš, není. Pocit bezmezného štěstí se dostavil pokaždé, už během porodu jsem ho cítila. A unavená jsem byla, to jo, ale spát se mi nechtělo a domů bych šla nejraději hned.
A nemohu souhlasit s tím, že není důležitý způsob, ale výsledek. Podle mě je důležité oboje.
Rodila jsem v porodnici(4x).

Pochopte vy, odpůrci porodů mimo porodnice, že jsou ženy, které to mají jinak...ony vás nenutí rodit doma a v porodních domech.
Jen chtějí mít možnost volby. To je vše.

 Žžena 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 15:35:56)
K důležitosti ZPŮSOBU versus VÝSLEDKU:

Pokud je VÝSLEDKEM ZPŮSOBU vedení porodu doživotní trauma (a třeba i zasunuté a "navenek se neprojevující";), nějaké to poškození tam dole (špatně sešitý nástřih a pár let velkých bolestí při sexu...)... tak já tedy za "jediný podstatný výsledek porodu" to miminko nepovažuji.
 Tvoje horší já 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 16:15:27)
Mně se chtělo spát po druhém porodu, ale to proto, že asi dvě hodiny před narozením dcery mi vnutili jakýsi velmi velmi silný prášek na spaní, s tím, že mám spát a neotravovat.;)
Jinak spíš souhlasím s tím, že po porodu se usnout nedá, člověk je ve zvláštním stavu euforie, který klidnému odpočinku brání.
 MSteflova 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 15:49:45)
Já se hodinu a půl po porodu ráchala ve sprše a nezabrala jsem půl dne :-).
 MSteflova 


Re: Tak nevim ... 

(21.10.2008 15:56:52)
Annaham, u mě se ten pocit závratného štěstí dostavil u druhého porodu, kde se mnou jednali lidsky a respektovali má přání. Až mě překvapilo, jak silné emoce jsem prožívala, když mi po porodu položili synka na břicho. U prvního porodu jsem se cítila poníženě, trapně a byla jsem ráda, že to mám za sebou, a ač jsem mezitím zjistila, že mám to nejhezčí miminko, přesto jsem k němu necítila takovou vřelost, jako k tomu druhému. Je možné, že to spolu nesouvisí - a to by mohly potvrdit maminky, které to třeba také zažily, ač rodily CS. Ale dle mého názoru to mé pocity podpořilo a já jsem za to ráda :-).
 ANNAHAM 


Dobré počtení, špatný příklad 

(21.10.2008 14:58:21)
Právě tyhle lehké a optimistické články způsobují, že mnohé rodičky si představují porod jako snadnou a nekomplikovanou záležitost, kterou zvládnou samy. A v tom je velké nebezpečí. Mohou mít štěstí, ale taky mohou ohrozit sebe i dítě. A je to naprosto zbytečné. A asi tady nějaké to riziko a nebezpečí opravdu je, proč by jinak vůbec byly porodnice a porodníci, nemyslíte? A zaplaťpánbůh že je máme. Sama jsem v porodnici přivedla na svět dvě děti a lékařům i sestrám děkuji za pomoc, i když to byly porody nekomplikované.Uráží mě, když autorka článku o nich mluví s despektem a bojí se, aby se nedostala na porodní sál. Podle ní je v pořádku v porodních bolestech řídit auto a pak porodit někde v koutě pouze za přítomnosti kamarádek. Brrrr, to ne. Ale blahopřeju jí, že i přes její hazardérství všechno dobře dopadlo.
 Kačka a dva dráčci 
  • 

Dobré ranko 

(15.10.2008 8:07:50)
zdravím, máte můj obdiv, projet s kotrakcemi několik křižovatek, klobouk dolů...... já bych se zbořila na první, protože jsem vždycky při kontrakci zavírala oči :o)). Přeji Vám, celé Vaší velké rodině a Antonínkovi hodně zdraví a lásky :o)))). p.s. a co písemky? jak to dopadlo :o)
 madlenka07 


Ufff,ufff 

(15.10.2008 8:14:54)
Ačkoli jsem velkým zastáncem přirozených porodů a porod doma respektuji jako volbu,kterou může udělat každá z nás,i když bych doma já nikdy nerodila,tohle mi připadá už moc...
Já se těšila,že svůj porod i s kontrakcemi si vychutnám,což se mi podařilo a byl to nejkrásnější zážitek mého života.Ale rozdýchávat kontrakce při písemce ve škole by mi asi zkazilo dojem.Chápu i to,že porod 6.dítěte je jiný než porod třeba druhého...Ale nezlobte se,ale jet autem už mi připadá nezodpovědné.Nejen pro maminku a dítě,ale i pro ostatní řidiče na silnici,protože reflexy rodící maminky rozhodně nejsou tak dobré jako obvvykle.
 pajda 
  • 

Re: Ufff,ufff 

(17.10.2008 8:51:59)
mně přijde docela komická představa, jak se rodička s kontrakcemi plíží kolem porodnice a radši by dala přednost nějakému špinavému hajzlu někde v suterénu nemocnice, než čistému porodnímu sálu...to fakt nechápu! No a řídit auto a psát písemku a prodýchávat kontrakce - no, měly bychom se asi stydět, my ostatní rodičky, které takovýchto "hrdinských výkonů" nejsme schopné...
 Anděla, 2 synové 
  • 

Re: Ufff,ufff 

(17.10.2008 15:10:11)
Pajdo, souhlasím s Tebou. Při čtení článku mě mrazilo v zádech a rozbolel mě žaludek. Je to velký hazard, co paní podstoupila a to nejen s jejím životem, ale se životem dítěte. Navíc mám dojem, že to prezentuje jako něco, na co by měla být hrdá a za co by ji druzí měli obdivovat. Jak to krásně zvládla.
 zuzini 


Re: Ufff,ufff 

(18.10.2008 10:27:16)
Samozřejmě, že na svůj porod může být hrdá, ty na svůj nejsi?
 pajda 
  • 

Re: Ufff,ufff 

(18.10.2008 18:18:07)
jasně, že hrdost je vždycky namístě, když člověk po tom trápení drží v náručí ten malý voňavý balíček:-)) ale za vzor bych tento porod nikomu nedávala...nevím nevím, jak by to dopadlo, kdyby se každá přirozeně uvažující rodička rozhodla radši se zakrádat porodnicí a hledat nějaký kumbál nebo hajzlík, protože na sále samozřejmě čeká nějaký hnusný doktor s nůžkama připraven provést nástřih až ke krku a sestra s koňskou dávkou klystýru...
 ANNAHAM 


Re: Ufff,ufff 

(21.10.2008 15:34:13)
Moje řeč. Já jsem rodila v zimním semestru 5. ročníku VŠ, v den porodu jsem samozřejmě byla ve škole ( abych měla co nejméně absencí a byl mi semestr uznán). Vyučující se mě přátelsky zeptal, "kdy že to má být" - bodejť by se neptal, když jsem vypadala jak balón. Když jsem popravdě odpověděla, že dneska, tak mě poslal okamžitě domů a ještě mi k tomu dal doprovod. Byl to rozumnej chlap. Řekl, že snad není třeba, abych se dopouštěla takových extrémů, teď že není důležitá moje přítomnost ve škole, ale abych měla pohodlí a klid. Porodila jsem druhý den. Za 3 týdny jsem u něho byla na zkoušce a všechno bylo OK. Byl ten 5. ročník hektický, ale za pomoci maminky a manžela jsem ho zvládla. Ačkoliv bylo moje mateřství neplánované, jsem šťastná, že dceru mám a máme se moc rády. Dnes je jí 32 let a sama čeká druhé dítě. Už se těším na své druhé vnouče, které se má narodit měsíc před její (už druhou) promocí.
 Eva 
  • 

Pěkný hazard 

(15.10.2008 8:33:35)
Jsem z těch co nepochopí jak může někdo takhle nezodpovědně hazardovat s životem. A nejen svým. A tím nemyslím, jen rodit sama a ohrožovat nejen sebe, ale hlavně miminko kdyby se něco stalo, ale taky třeba řídit s kontrakcema a ohrožovat tak ostatní.
 jana 
  • 

Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 8:39:06)
taky bych řekla, že je to nezodpovědný hazard...
 Jana 
  • 

Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 9:04:09)
Mě taky k obdivu na tom článku nepřipadalo nic.Čekala jsem,že nakonec autorka porodí někde na záchodě.Psát s kontrakcemi písemku,řídit auto a ohrožovat všechny a pak rodit někde v kanclu mi až tak skvělý nepřijde:(Ale jsem zastánce toho,ať si každý dělá podle svého...
 JankaP 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 9:12:33)
U prvního dítěte by to byl hazard. U šestého sotva :-)
Johanko, jste mi sympatická, při líčení různých míst vhodných pro porod jsem nasmála. Škoda, že jsem před pár lety prošvihla Vaší přednášku u nás ve městě, byla bych Vás ráda poznala. No, možná ještě nějaká bude, zeptám se v MC.
 Jana 
  • 

Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 9:15:29)
No podle mě se "něco" může přihodit jak u prvního,tak u desátého dítěte.
 Eva 
  • 

Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 9:23:25)
No zaručil někdy někdo, že zrovna tenhle porod bude naprosto v pohodě a nenastane žádná komplikace? Myslím, že ne, komplikace nastávají i u bezproblémových těhotenství. Takže je to risk. A riskovat život dítěte? To asi není moc k obdivu. Ale hlavně, že si to pisatelka užila.
 kaMyš 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 10:25:20)
Evo, znovu dokolečka - zaručil tobě někdo, že ti nezpůsobí v porodnici komplikace tím, že do porodu bude zasahovat? Riziko je všude, i v porodnici. Jsou komplikace, které by se daly vyřešit v porodnici spíš než doma (nebo převozem do porodnice, což by v tomto případě opravdu nebyl problém) a jsou komplikace, které doma prostě nevznikají (nebo veeeelmi zřídka), protože do porodu není zasahováno. Je na každé z nás, abychom si vybraly, co je pro nás přijatelnější.

Rozhodně je naprostým nepochopením myslet si, že domarodky riskují život svého dítěte (víc než porodnicorodky) pro svoje pohodlí nebo názory.
 Amazonka 4D 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 10:28:37)
Myslím,že třeba rodiče holčičky,kterou v nemocnici upálila vyhřívací podložka moc nesouhlasí s tím,že doma je větší roziko,než v porodnici,stejně jako nebude souhlasit dítko maminky,která zemřela po špatně provedeném SC,a takových případů je hodně,jen se o nich nemluví...nebo nemluví tolik.
 kreditka 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 10:32:23)
No řídit auto s kontrakcemi je velký hazard, to mi nikdo nevymluví.
 kreditka 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 10:38:49)
Já je čtu a odpovídám, bohužel ale nestíhám, nemám čas celý den sedět na netu.
 kreditka 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 10:45:30)
Kde přesně, já se skočím juknout. Mimochodem nejsem žádná kočička
 kreditka 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 10:49:26)
Už tam pádím
 kreditka 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 10:56:07)
Nevím, který příspěvek myslíš, byla jsem se juknout a mám tam reakce od Lízy a Kimmy, tobě už jsem odpověděla včera, pokud se jednalo o to očkování proti žloutence/ feťáky :-D
 Líza 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 11:43:20)
Milado, u nás stále ještě nejsou...
 Amazonka 4D 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 11:49:02)
Milado,u nás teda taky ne (ne že bych je chtěla,ale varovala mě před týdnem dr.,kdybych je prý chtěla,tak že nejsou a nebudou) tak nevím ;((
 kreditka 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 11:49:07)
Omlouvám se, že jsi musela čekat, ale někdy odpovídám opravdu za dlouho....ještě musím odpovědět Kimmy a Líze, ale to asi až večer, naše čírtě už je vzhůru....
 Lorina 


Re: Pěkný hazard? 

(15.10.2008 14:34:31)
Nebude to tím, že byly dovezeny vakcíny ze zahraničí? :-D
 Lenka 
  • 

Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 11:05:10)
Přesně tak, určitě bych ji tím autem nechtěla potkat zrovna když probíhala kontrakce, protože, která z nás rodila, ví o čem mluvím, můžete si stokrát říkat, že to zvládnete, ale když to přijde, tak to je všechno jinak a já osobně jsem ráda přenechala starosti kolem porodu lékařům a sestrám a vůbec mi nepřijde, že bych si porod nějak neužila, nebo nedej bože to mě nebo děti nějak poznamenalo. Prostě mi to přijde vůči miminkům matek, které odmítají veškerou zdravotní péči nefér, matka se cítí v nemocnici špatně, matka chce rodit podle svého, ale to dítě si to nevybírá, co když přijdou komplikace ?
 zuzini 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 11:09:12)
Lenko ty myslíš, že všechny kontrakce probíhají stejně jak tvé?

Johanko, gratuluji k narození chlapečka, určitě bude milovat vyprávění o svém příchodu na svět. :-)
 Amazonka 4D 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 11:13:37)
Lenko,NEVÍM O ČEM MLUVÍŠ,moje kontrakce musely být asi jiné než tvoje,páč já bych klidně řídila,a vzhledem k počtu porodů,už se asi trochu znám...nemůžeš podle sebe soudit druhé,to je jako bych já napsala,že nechápu,proč si někdo volá sanitku,když já bych do porodnice došla v pohodě pěšky...blbost,co?
 Apolena. 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 11:14:32)
Lenko,
já jsem v téhle diskuzi minimálně třikrát psala, že jsem neměla při porodu žádné kontrakce, při kterých by se nedalo v pohodě řídit.

Hele, nezodpovědná hazardérko, jak můžeš být tak sobecká a rodit v porodnici? To ti vůbec nezáleží na tom ubohým dítěti?? Úplně na ně kašleš, viď, no jo, to jsou ty nezodpovědné fanatičky, které myslí jen na sebe, jako by nevěděly, že v porodnicích při porodech občas umírají ženy i děti, ale na to ony vůbec nemyslí, hrůůůza!
 kaMyš 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 11:21:27)
Souhlasím, Sylvo. Já nevím, když vidím v televizi ty fanatické lékaře, kteří vykřikují, že porod doma je cesta do pekel a přirozený porod je mýtus, tak se divím sama sobě, že jsem měla odvahu rodit 3x v porodnici (no, nešla jsem do toho bez přípravy a jednou se to dokonce obešlo i bez boje).
 Apolena. 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 11:29:29)
Kamyš,
hazardérko jedna, styď se! :-D;)

(Mimochodem, pan doktor byl jak vymalovanej, čekala jsem, že na závěr pseudodiskuze přivážou IK, MS a P na hranici a pan doktor ji osobně podpálí - DOST mě překvapilo, že se o to nechal ochudit ~k~).
 Apolena. 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 11:32:45)
Ne, že bych chtěla Petru okrást o příjmení, to S nějak vypadlo :-).
 jana38 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 11:58:04)
Já myslím, že pan doktor jenom litoval, že už nejni nějaký 16. století, to by hořely báby všechny jedna báseň:-)) Každopádně kdybych se s ním měla někdy v budoucnu potkat, tak si dám sakra bacha, jestli nemá v ruce sirky:-)
 Lenka 
  • 

Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 20:19:38)
No jistě, tak do té porodnice radši vůbec nepojedu, protože tam mi stejně nikdo nepomůže, kdyby se něco dělo. Ha, ha - každého věc, jak rodí, jenom jsem psala svůj názor a tvoje rekce mi přijde taky tak trochu fanatická.
 Apolena. 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 20:28:09)
Jestli to bylo na mě, tak si pleteš ironii a fanatismus.
 Amazonka 4D 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 20:29:15)
Lenko,ale jo,pomůžou,"kdyby se něco dělo"...potíž je v tom,že "pomůžou" i když se nic neděje...
 Lenka 
  • 

Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 20:32:58)
Oprava - samozřejmě jsem chtěla napsat reakce a udivuje mě, jak se tady každá rozčiluje, že ona měla hrozný porod, na ni byli oškliví, ale porod je přece cesta k tomu mít zdravé dítě, alespoň já jsem to tak brala. Holt přežiju mrzutou PA a nechutné jídlo, ale mám zdravé miminko, jistě, nemusí to tak vždy dopadnout, ale nemyslím si, že v porodnici se každý snaží jenom o to, jak mně a dítěti při porodu co nejvíc uškodit, takže bych prosila trochu míň sobeckosti a určitě i tolerance od těch, co domácí porody striktně odmítají - je to každého věc a je na něm, jak se případně vyrovná s tím, že vše nedopadlo tak docela OK.
 Amazonka 4D 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 20:40:15)
Lenko,právě proto,že chci mít zdravé dítě...
Prosím tě,přečti si tak namátkově ty nespokojené,není tam nikdy ani slovo o náladě dr.,pA,nebo jídle...ale 100% tam najdeš problémy,které mohly,nebo způsobily potíže matce,nebo dítěti...a za které mohly zbytečné intervence zdr. personálu do fyziologického porodu
 KvětaS 
  • 

Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 21:52:08)
Milá Lenko,

jasně, že v porodnici nechce nikdo ublížit úmyslně. Taky jsem ještě neslyšela nikoho, kdo by to tvrdil. Ony spíš "pracují" ty konkrétní zážitky, které matky měly a bohužel je ventilují jen mezi sebou(většinou), takže k mnoha primářům pak jako zpětná vazba nedorazí.
Tak pro Vás jen pro ilustraci PŘÍMO z mého bezprostředního okolí:
1) Kamarádka s 1. porodem ve vyhlášené pražské porodnici. Na úvod větička: To ještě nebude, abyste pak nebyla unavená, my vám něco píchneme, MIMINKU SE NEMŮŽE NIC STÁT a vy si pěkně na ten porod odpočinete. Kamarádka souhlasila. Po nějaké době se jí ale začalo dělat hodně špatně, najednou velký shon a "miminku se ASI nedaří dobře", pokoušeli se dítěti napojit hlavičku na jakýsi přistroj, MUDr. se to vůbec nevedlo, byla nesmírně podrážděná, kamarádku to hodně bolelo, velký stres, stále se nedařilo a najednou to vypadalo na SC. Pak NAŠTĚSTÍ přišel jiný lékař, dítě napojil, kamarádku uklidnil a vše dobře dopadlo. Za dobu kamarádčina pobytu v této porodnici (tedy cca 4 dny) se totéž stalo další rodičce! Takže: 1) šlo o naprostý světový unikát, kdy na dosud zcela bezpečnou látku podanou rodičce na vyspání došlo hned 2x během tak krátké doby k takové reakci a nebo 2) odborníci v porodnici VĚDĚLI, že informace "MIMINKU SE NEMŮŽE NIC STÁT" není tak docela pravdivá, ale "přece nebudeme maminku strašit", ne? A teď si jako rodička vyberte, jak Vás asi budou v této porodnici informovat o dalších věcech, zásazích, jejich skutečné nutnosti, rizících apod. Přitom jde o Vaše zdraví a zdraví Vašeho dítěte.
2) Jiná kamarádka rodila v jiné pražské porodnici, její manžel je lékař a v této porodnici byl jejich známý pediatrem. V době,kdy se kamarádka při porodu rozhodla pro epidurál, slyšela, jak si někde za ní 2 osoby povídají zhruba toto: "Hm,kdo má dneska službu na anestezii?" "Pavel Vopička" (omlouvám se všem Pavlům Vopičkům, to jméno jsem si vymyslela) "To NÉ, ten NÉ, ten to vůbec NEUMÍ, zavolejte raději.....!" A teď si říkám, zda by si takto povídali i kdyby kamarádčin manžel nebyl MUDr. a jejich známý nepracoval v této porodnici? A na předporodním kurzu nastávajícím rodičkám PA tvrdila, že epidurál už dnes nemá žádná rizika a přece nebudou zbytečně trpět..... Opět skvěle objektivní informace pro zodpovědné rozhodování, co je pro mé dítě dobré, že.
3) Další kamarádka rodila mimo Prahu, ale ve fakultní nemocnici. První porod se nerozbíhal, podali jakousi látku k urychlení porodu (asi oxytocin, ale nevím to přesně), následoval překotný porod. O cca 2,5 roku později ve stejné porodnici při 2. porodu: Porod se opět nerozbíhal, mladý lékař navrhl opět podat látku pro urychlení porodu, ale slabší dávku. Starší a zřejmě "zkušenější" odborník rozhodl podat plnou dávku, ačkoli byl svým mladším kolegou výslovně upozorněn, že rodička měla po prvním porodu za stejné situace překotný porod! Nic, plná dávka a kamarádku NECHALI SAMOTNOU! Naštěstí její manžel se mohl uvolnit v práci dřív a přijel o cca 1/2 hodiny dřív než plánoval. Když se oblékal do nemocničního úboru, kamarádka ho poslala, ať někoho zavolá, protože ona už rodí! Manžel běhal, sehnal nějakou PA, která se na kamarádku ODE DVEŘÍ podívala a s úsměvem konstatovala "ALE PANÍ V., TO JEŠTĚ NEBUDE....." A CHYSTALA SE K ODCHODU! Když ale kamarádka hodně naléhala, milostivě souhlasila, že se tedy podívá. Kamarádka si lehla, zaujala příslušnou pozici, aby se PA mohla podívat a objevila se hlavička. Na to PA zareagovala tím, že kamarádce STÁHLA STEHNA K SOBĚ A s voláním NETLAČTE, NETLAČTE, JÁ MUSÍM PRO PANA DOKTORA, pádila pryč!!!!!
Toto jsou 3 skutečné příběhy z mého bezprostředního okolí. Že jsou matky i děti zdravé lze opravdu přičítat buďto náhodě nebo Bohu, každý dle svého světonázoru. Ale určitě ne odbornému, spolehlivému personálu příslušných velkých porodnic.
Víte, tisíceré díky lékařům, PA a všem odborníkům, kteří v porodnicích řeší často těžké situace a opravdu zachraňují životy. Ale jsou i tací, kteří opravdu jednají rutině, jsou přepracovaní, unavení, někdy nedbalí, neopatrní, prostě lidi!! Tak mi hodně vadí, když ze sebe (oni sami viz. pořad pí Jílkové) nebo někdo jiný z nich dělá/jí něco víc a snaží se nám namluvit, že v jejich péči se nám nemůže nic stát. Až se bude v naší společnosti veřejně při tématu o domácích porodech TAKÉ a STEJNĚ HOJNĚ otevřeně mluvit o pochybeních,která se stala v porodnicích, pak budou mít rodičky skutečně pravdivé informace pro to, aby se mohly rozhodnout, kde a jak své dítě na svět přivedou.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale některé porodnicové idealistky asi ještě nikdy nic podobného neslyšely.
PS: Mám 3 děti, 2x Vrchlabí, 1x Český Krumlov s vlastní PA
 Mili+5 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 22:36:33)
Přesně takhle to chodí, úplně to odráží mé poměrně hojné zkušenosti s českými porodnicemi.
 kreditka 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 23:01:46)
Bohužel i to se stává, za sebe můžu říct, že já měla kliku. Co jsem slyšela tak urychlování porodů se nejvíce praktikuje právě ve fakultkách a obecně velkých nemocnicích, kde zkrátka nestíhají a rodiček je hodně ;((
 kreditka 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 10:30:44)
To, že paní rodila, kde chtěla to je její věc, zodpovědnost za dítě nese ona jako matka.

Co mi ale nepřijde normální je hazardovat se životy ostatních účastníků silničního provozu - jak by se asi autorka cítila, kdyby ji vlítlo nečekaně pod auto dítě, a nestihla by díky kontrakci včas zareagovat!! Mohla tedy zavolat těm svým sudičkám a odvezli by ji kam by chtěla a ne riskovat životy ostatních lidí jen proto že já právě rodím!!! :-©
 Apolena. 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 10:39:14)
Kreditko,
v diskuzi některé ženy (včetně mě) psaly, že by při svých kontrakcích auto taky klidně řídily. Já jsem kontrakce vnímala jen jako protivné škrundání v břiše, kolikrát už jsem řídila a bylo mi mnohem hůř, no tak holt jedu pomaleji, že.
Kromě toho - vzdálenost, jakou Johanka při kontrakcích autem ujela, je opravdu zanedbatelná.
 kreditka 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 10:43:38)
Přesto by rodící žena za volantem neměla co dělat, stejně jako např. člověk s horečkou. Kolik toho ujela to nevím, neznám to tam, tak ti musím věřit...
 ninuszka 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 11:06:35)
Na silnici se pohybují daleko větší hazardéři. Pokud se autorka jinak cítíla v pohodě, nevidím problém.;)
 JankaP 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 11:43:01)
Souhlasím s tím, že vnímání kontrakcí je velmi individuální. Jedna nemůže ani mluvit, druhá v klidu řídí auto, každá jsme prostě jiná.
 Anuška a 2♥ 


Re: Pěkný hazard 

(15.10.2008 12:31:37)
Přiznávám se, taky jsem v mírných bolestech řídila. S velkými bych za volant nešla, ale to 100% ani pisatelka Johanka. To totiž člověk ani pořádně nemůže myslet a tak by se s největší pravděpodobností ani do auta nedostal (KDE SAKRA NECHÁVÁME TY KLÍČKY;O)))

Já měla hodně často bolestivé kontrakce celé dny, klidně i po dvou minutách. Bolelo to slušně, ale když už to bylo takto po x-té, zvykla jsem si natolik, že jsem do poslední chvilky ani PA nevěřila, že rodím. Byla jsem schopná se při nich starat o rodinu, vařit, uklízet, zvládat nákupy, výlety, vymalovat pokojíček, vyplít záhon... Opravdu jsou "kontrakce a kontrakce". Můžu říct, že jsem často mnohem víc v autě nesoustředěná i bez nich a to díky těm dvou capartíkům, co vozím.
 Phoebe1 


Re: Pěkný hazard 

(16.10.2008 10:08:26)
Sylvo - jak jsi to psala? Kontrakce při porodu jako "protivné škrundání v břiše"? Tak to ti fakt gratuluju.~R^ Moje kontrakce byly takové, že jsem na chvíli zapomněla i dýchat, tělo jsem měla celé v křeči, třásla mnou zimnice a chtělo se mi zvracet. Podotýkám,že nemluvím o posledních dvaceti minutách před narozením miminka, ale prostě o těch x hodinách předem. A nejsem žádná posera, např. veškeré zubařské zákroky zvládám bez pípnutí a prášky proti bolesti se necpu, když mě třeba bolí hlava. Takže toto obdivuju a závidím.
K tématu - já porod doma považuju za hazard. Proč? Protože mám své - čtyři - zkušenosti. Koukla jsem na ta videa, jak tady někdo dával odkaz - porody doma. Já jiné porody než ty svoje neviděla. Vždycky jsem si říkala, jak je možné, že když tak dobře zvládám bolest, tak ty porody mi nějak nejdou. Ty maminky tam byly vesměs (co jsem viděla, samo, že ne všechny videa) docela v pohodě.. No, k věci - já kdybych zůstala doma, tak možná moje děti umřou. Jak jsem už psala - děti mám čtyři. Dva porody tzv. přirozené - v porodnici, kdy jsem se neotvírala ani při silných kontrakcích a doktoři nechtěli zasahovat a chtěli nechat vše na přírodě. Já tak nějak tušila, že to asi nejde, jak by mělo a říkala si, jak by to asi dopadlo, kdybych byla někde sama bez pomoci. Nechápala jsem, jak někdo zvládne porodit sám třeba v parku. Kontrakce jsem měla mnoho hodin - při prvním a při třetím porodu. Já vysílená a nešťastná, o nějakém super zážitku nemůže být ani řeč. První syn se narodil s utrženou pupeční šňůrou, šlo tam o sekundy, asi by vykrvácel, kdyby nebylo lékařů po ruce. Placenta a celá šňůra zůstala ve mně. Jak by se asi postupovalo, kdybych byla doma? Nevím. Zachránili by mě? Proč prostě doktoři nezasáhli dřív a neudělali třeba SC, když byly komplikace? Podotýkám, že mi bylo dvacet, bylo to před 14 lety a žádné informace jsem neměla. Na synovi se to podepsalo dost. Druhý porod byl popohnán oxytocinem - dcerka měla slabé ozvy. Porodila jsem za čtyři hodiny, nebyl to žádný med být non stop na monitoru, ale druhá doba porodní byla otázka 3 minut a holčička je naprosto v pořádku. Třetí porod byl zase v jiné porodnici - hlavně přirozeně - za každou cenu. X hodin kontrakcí, které ještě nebyly - dle PA - to pravé ořechové. Prosila jsem je o pomoc, aby mi daly něco proti bolesti (když jsem tam byla od 11 dopol, celý den a noc) a odmítli. Nic. Dcera se nakonec narodila v 10:17. Není to trochu zvláštní - třetí porod? Bohužel i na ní se ten porod podepsal. Proč nikdo nezohlednil, že mám děložní hrdlo po operacích a že to asi nepůjde tak hladce. Proč tomu nechávali volný průběh. Klidně to tady řeknu - jednalo se o mosteckou porodnici a asi všechny víme, co se tam dělo kvůli tomu, že prostě vyčkávali. Mám ještě štěstí, že jsem nedopadla hůř. Prostě přirozeně, maminko.
Kdybych byla doma, nevím, co by se stalo.
Čtvrtý porod opět v jiné porodnici. Dle UZ před porodem miminko 4,2 kg, řekli, že vzhledem k tomu, že jsem po gyn. operacích, neví, jestli se hrdlo dostatečně otevře a pustí tak velký plod. To je doslovná citace dr. Řekli mi, že mě nenechají trápit a pokud porod nebude postupovat, přistoupí k CS. Když jsem se po třech hodinách kontrakcí neotevřela ani o píď, ukončili ty snahy o přirozenost.Syn je úžasné, klidné a spokojené miminko.
Takže - co z toho plyne? Ne vždy doktoři zasahují, kdy a jak by měli. Já bych doma rodit nemohla. Navíc - další faktor, který můj názor dost silně ovlivňuje - je to každého věc, ale já bych své starší děti rozhodně chtěla pohledu na mě, když rodím, uchránit. Asi to nebylo nic moc. Ještě teď si pamatuju, když jsem se asi v devíti letech své mamky ptala, co je to gynekologie. Asi v dobré víře mi začala popisovat, co se tam děje a já z toho měla dost trauma. Takže si nemyslím, že to je zážitek, o jaký bych své starší děti nechtěla ochudit. Když budou chtít kouknout na porod na internetu, nebudu to před nimi tabuizovat, doma o intimních věcech nedmítáme mluvit, vysvětlujeme, ale myslím si, že jsou lepší věci, na které by mohly koukat. Ale ať si každý dělá, jak uzná za vhodné. Já si říkám, že kdybych viděla rodit svoji mámu, tak ... no, ani nevím, jak to říct. Nevím, co bych cítila. Ale rozhodně bych o to nestála.
Ostatním přeji jen samé krásné zážitky. Ať porodí tam, kde chtějí. Ale ohleduplnost vůči ostatním, prosím. - Řídit auto, si myslím, už jen kvůli nepředvídatelnosti situace a rychlosti postupu porodu a obrovskému návalu množství hormonů a určitě ovlivněné možnosti reakcí, prostě si myslím, že by ta žena řídit v takové chvíli neměla.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Pěkný hazard 

(16.10.2008 10:29:48)
Phoebe, a to mě právě štve - protože jako někdy lékaři zasahují zbytečně PROTI přání matky, u tebe naopak nezasahovali, i když sis to PŘÁLA, cítila, že by to bylo vhodné. To je pořád to samé - nerespektování matky jako partnera, jako toho, kdo je u porodu nejdůležitější :(
 Amazonka 4D 


Re: Pěkný hazard 

(16.10.2008 10:33:42)
JJ,matka přece nemá kvalifikaci k porodu...:-©
 Phoebe1 


Re: Pěkný hazard 

(16.10.2008 10:38:49)
Jj, Markét, s tím musím souhlasit. Co se týče čtvrtého porodu, už u příjmu jsem nahlásila, že bych chtěla epidurál a oni se divili, když rodím po čtvrté, že se to snad ani nestihne. Řekla jsem jim, že vím,že se to u mě určitě stihne. ;) Prostě jsem se na těch 5, nebo kolik cm je nutné s aplikaci EPI u vícerodičky, neotevřela. Naštěstí to vyřešili rychleji a jinak. Neříkám, že mi občas není líto, že jsem si nevychutnala ten báječný pocit - mít své miminko okamžitě u sebe atd., ale když srovnám, jak dopadly mé děti z "přirozených" porodů, tak raději porod medicínsky vedený než děti, na kterých se porod podepsal. Prostě já zase přirozenost za každou cenu neuznávám. Kvůli sobě. Moje tělo nefunguje, jak by mělo (např. se mi po porodu neobjeví laktace), takže já to mám prostě jinak. A ty ženy, u kterých to jde, jak má, ať si rodí, kde a jak chtějí. Mají na to plné právo a celá míra rizika je jen na nich.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Pěkný hazard 

(16.10.2008 10:43:25)
Phoebe, já (ač domarodka, hehe) si také nemyslím, že je nutná přirozenost za každou cenu. V zásadě jsem i pro císaře na přání, pokud je to informovaná volba matky (a je seznámene se VŠEMI riziky). Myslím si zkrátka, že matka by měla mít u svého porodu hlavní slovo, protože ona je nakonec ta, která byde muset s výsledkem porodu žít, ať je jakýkoli ... A to je to, co našemu porodnictví sakra chybí.
 Phoebe1 


Re: Pěkný hazard 

(16.10.2008 10:56:34)
No, líp bych to neřekla.~R^
 Amazonka 4D 


Re: Pěkný hazard 

(16.10.2008 10:48:32)
Phoebe,ale ono to není PŘIROZENOST ZA KAŽDOU CENU,ona je to přirozenost,pokud je vše v pořádku,pokud ne,jde přirozenost stranou a jde o dítě/maminku.Tak to jistě cítí všechny domarodky i je altrenativněrodky...nikdo nelituje SC,který byl proveden pro záchranu dítěte,nebo prostě proto,že to spodem nejde (z jakéhokoliv důvodu),ale na druhou stranu klidně zdrbnu dr.,který napřed porod urychlí,pak zpomalí a pak zastavený řeší SC,nebo kleštěma

Že tohle je krédo některých lékařů,je stejně špatně,jako: "dělejte,musíte porodit do..."
 Phoebe1 


Re: Pěkný hazard 

(16.10.2008 10:55:31)
Jo, to jo, Amazonko, já to o té přirozenosti za každou cenu napsala dosti nadneseně.;)
 Insula 


odvaha :-))) 

(15.10.2008 8:39:00)
Tak tohle chce teda fakt "odvahu". Super.
 Jana 
  • 

Obdiv 

(15.10.2008 8:59:13)
Obdivuji Vás a moc gratuluji k narození synka a k tak krásně velké rodině :)
 MARNEUM 


Re: Obdiv 

(19.10.2008 12:18:45)
váš článek jsem přečetla jedním dechem a pořád nebylo konce,kdy se dozvím,jak to dopadlo,předem vám moc gratuluji a dál zírám,jakou máte odvahu a vůbec,jak jste silná........fakt teda nemám slov.......sama mám třetí,1,5 roku a porod bez manžela si neumím představit,kdykoliv,kdekoliv,ale s manželem,je mou velkou oporou,ale každý chlap je jiný........jste fakt skvělá.....a přeji vám a malému a celé vaší rodině hodně štěstí!!!!!:-)~R^~R^~R^
 La Pepa 


nádhera 

(15.10.2008 9:02:11)
Chápu, že s kontrakcemi se dá řídit, opravdu záleží na tom, jaké jsou intenzity - někoho to srazí na kolena hned, někdy se to dá docela dlouho dobře zvládat (mám obě zkušenosti)

Jinak porod musel být opravdu prima, jen je pravda, že u šestého dítěte se to asi vnímá trochu jinak - my, co máme dětí jen pár, težko můžeme v souvislosti s porodem používat výraz "já vždycky ..." a podobně zobecňovat :-)
 Desperádo, 3 kluci 
  • 

Díky 

(15.10.2008 9:04:13)
Díky za krásný článek, díky za odvahu dát ho sem, na "pranýř" a ustát všechny ty zaručeně zodpovědné a nejmoudřejší. Sama jsem tři děti porodila v nemocnici, ale takové krásné počtení si ráda přečtu vždy. K tomu řízení, samozřejmě, že to není vůbec zodpovědné, ale, upřímě, kdo z nás měl při kontrakcích úplně LOGICKÉ myšlení, že? Já to vidím spíš tak, že maminka instinktivně prchá do bezpečí :-)))
Přeju vše nejlepší všem
 Martin, 2 malé děti (byl u obou porodů) 
  • 

zbytečný hazard 

(15.10.2008 9:24:04)
Dovedu pochopit, že někdo chce rodit v domácím prostředí... ale takhle za každou cenu se vyhýbat porodnici, zvlášť když se v době porodu člověk u ní nachází a hledat místo toho nějakou nouzovku poblíž, to už tedy moc nepobírám a působí to na mne jako fanatismus. Každopádně jsem rád, že to dobře dopadlo.
 connie3 


Johanko, krásný :-) :-) :-) 

(15.10.2008 9:29:43)
Jenomže stejně nepřesvědčíš spoustu lidí o tom, že porod je šíleně nebezpečná a smrtelná záležitost a pokud nemají za kažou cenu za prdelí doktora, který je za každou cenu akční i když to není nutné, tak porodit samostatně nelze - i když je to už šesté dítě. Osobně bych u porodu moc chtěla kvalifikovanou zdravotnickou sílu v podobě citlivé, zkušené porodní asistentky. Jenomže kde ji tady v tom zaprděném státečku vzít, že jo? Ve tvém případě bych se tedy asi chovala přesně jako ty, nic jiného by mně nezbývalo. Měj se hezky :-)
 Lucka 345 


Re: Johanko, krásný :-) :-) :-) 

(15.10.2008 9:59:23)
Porod JE nebezpečná záležitost. Pokud to chcete zlehčovat, prosím. Zřejmě jste se s akutní komplikací ještě nesetkaly. Přeju, aby se vám to nikdy nestalo.
 kaMyš 


Re: Johanko, krásný :-) :-) :-) 

(15.10.2008 10:27:21)
Ano, porod je nebezpečná záležitost. V porodnici i mimo ni. Řízení auta je nebezpečná záležitost. Určitě při něm ročně zemře víc lidí než při porodu. Život je riziko. Někdo ho vidí, někdo strká hlavu pod polštář.
 Phoebe1 


Re: Johanko, krásný :-) :-) :-) 

(16.10.2008 10:17:48)
Connie, přečti si můj příspěvek, jestli máš čas a chuť. Doktoři opravdu za každou cenu nezasahovali. Zasahovat váhali a nechtěli. A byly to ty nejhorší dva porody z mých celkových čtyř. TAkže bych to fakt nezobecňovala, že zasahují pořád a i zbytečně. Jak kteří a jak kde.
 Amazonka 4D 


Re: Johanko, krásný :-) :-) :-) 

(16.10.2008 10:25:31)
Phoebe ano,tady je další kámen úrazu,a i o tom je právo si volit...právo na informace,právo na to "kecat si do vlastního porodu"...

Je mi líto,čím jsi prošla,tak by to rozhodně být nemělo...
 Phoebe1 


Re: Johanko, krásný :-) :-) :-) 

(16.10.2008 10:53:09)
Děkuju. Souhlas, tak by to být nemělo. Já porod doma považuju za hazard, protože zohledňuji to, jak to probíhalo u mě. A to je moje zkušenost taková, že doktoři spíš situaci podceňovali ("Rodíte po třetí, to půjde samo..";). Já jsem člověk spíš založením opatrný, možná až skeptický, takže mě vždycky napadne, že ta žena, která přivedla na svět miminko mimo sterilní prostředí ústavu a jak tady Skramuška vtipně poznamenala - "bez doktorů s nabroušeným skalpelem", měla prostě štěstí.
 kopidlno 


:-) 

(15.10.2008 9:30:07)
Johanko mediálně a virtuálně vás trošku znám, proto jsem si s chutí přečetla tohle povídání o šestém porodu. Zní mi to jako pohádka. Myslím, že si šesté těhu, porod a dítko neumím ani ve snu představit. Ad řízení při kontrakcích: moje bývalá šéfová mi kdysi před lety vyrazila dech slovy, že se do porodnice odvezla sama (a to je prosím osoba podle mého názoru velmi zodpovědná). no moje zkušenosti z prvního porodu je taková, že řídit auto při kontrakcích je hazard, z druhého porodu je taková, že dovézt se někam kde lze v klidu a bezpečí porodit lze docela v pohodě a klidu, aniž by to byl hazard. Vaše vyprávění je zřejmě pro většinu současných jedno až dvou matek poněkud nepředstavitelné... Děkuji za něj a přeji vše dobré vaší rodině.
PS: Hodně mě pobavilo remcání vašeho muže o tom, že se dítko narodí kdesi v kanclu místo na rodném statku:-)
 usta, 2 dcerky 
  • 

Re: :-) 

(15.10.2008 9:39:01)
Obdivuji Vaši odvahu, Johanko, musíte být velmi silná a sebejistá žena, která se zná velmi dobře a ví, co si může dovolit. Já bych takovou odvahu neměla, ale na druhou stranu tady v Brně lze rodit v porodnici bez nějakých větších buzerací, takže extra hrůzné zkušenosti z obou porodů nemám, spíš bych porodnici vytkla jen maličkosti (kromě komunikace s lékaři, která je prostě příšerná). Ale kdo ví, jak budu mluvit při čtvrtém porodu, jestli ji taky nebudu objíždět obloukem... :) Váš porodní příběh je prostě úžasný, jako z pohádky :)
 Eva - tři děti 
  • 

NECHÁPU 

(15.10.2008 9:35:30)
Nechápu, nesnažím se, ale dočetla jsem dokonce. Vím, že kdysi to takhle přesně bylo, jiná volba neexistovala, ženy rodily doma, ale ... dneska? A přesně jak píší i jiné ženy ... nechápu skoro až drzost, když v porodních bolestech řídí auto. Ohrozila tolik nevinných lidí, kteří by jistě neměli pochopení pro její touhu si porodit dítě po svém. Asi jsem hodně zmodernizovaná, ale rodím jen v porodnicích. První dítě bez přítomnosti otce, ještě "za totáče" a v pohodě a další dvě už s tatínkem a taky pohoda.
 kaMyš 


Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 10:28:37)
Znám docela dost žen, které při porodu řídily auto. Nevím o tom, že by se kterékoliv z nich při tom něco stalo.
 kaMyš 


Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 10:29:00)
Mmch většinou ho řídily cestou do porodnice.
 Lupus 


Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 10:40:37)
Při vší úctě k sebevědomým ( v dobrém) ženám - znám i spoustu namol ožralých, kteří řídili auta a nic se jim nestalo a přesto si nemyslím, že je to příklad hodný chvály a následování ...
 kaMyš 


Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 10:45:49)
Já bych to nechala na tom,že když do auta sedla, tak asi předpokládala, že to zvládne, že se to dá zvládnout. (když ještě pak nosila věci nahoru atd...). Jako promiň, ale můžeš se dočíst, že nejen různé ženy vnímají kontrakce různě, i jedna žena vnímá kontrakce u různých porodů různě (a samozřejmě se taky vyvíjejí v průběhu porodu). Přijde mi legrační to soudit. Rodící žena mi fakt nepřijde tak mimo jako opilec.
 Apolena. 


Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 10:50:15)
Lupusi (Lupe?),
já bych si za volant ožralá dobrovolně nesedla, ale s kontrakcemi klidně.
Každý porod není stejný, rovněž tak ne všechny kontrakce jsou stejné...
 Amazonka 4D 


Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 10:55:36)
Ach jo,on prostě nedokáže někdo podopit fakt,že nejsou kontrakce a kontrakce,stejně tak není bolest jako bolest...připomíná mi to jednu otravnou PA,která se mě furt ptala,jestli mám bolesti...ne,neměla jsem bolesti,ale kontrakce,což nemusí být nutně to samé...
 Lupus 


Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 12:15:30)
Ale já dokážu pochopit, že nejsou kontrakce jako kontrakce a že každá kontrakce nemusí být bolest. Šlo mi o to, že za volant by v dnešním přeci ne právě řídkém provozu neměl sedat ten (ta :-) ) kdo má nějakým podstatnějším způsobem sníženou pozornost, odvedenou jinam atd A opilce jsem uvedl jako první - ostatně dosti obvyklý - příklad lidí, kteří sednou za volant, protože "voni to přeci zvládnou, neeee, nejsou béčka, přeci tudyma jezděj tolika let , žejo" Takže subjektivní hodnocení atd
Jde o to, že člověk není v autě na silnici sám a měl by na to brát ohled
 Ivory 


Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 12:22:26)
Lupusi,

píšeš:
Šlo mi o to, že za volant by v dnešním přeci ne právě řídkém provozu neměl sedat ten (ta ) kdo má nějakým podstatnějším způsobem sníženou pozornost, odvedenou jinam atd
------------------------------------------------
tak to by potom neměli sedat za volanat ani:
-muži v pubertě, jejich hormonální nevyrovnanost z nich činí často piráty silnic, jak rádi jejich nehody omlouváme právě neřáděným mládím a hormony
-menstrující ženy, některé mají tak silné bolesti, jako při porodu a některé berou silná analgetika
-pak nemocní se zvýšenou teplotou
-vyčerpaní pracující po noční směně
- nevyspané kojící matky
-tak by se dalo pokračovat.................~k~~k~~k~

Tohle si rozhoduje každý sám, moje matka se odvezla sama z vesnice na akutní operaci, jink hrozilo,že z nís tří dětí budou sirotci...měla bych jí to jít vytmavit, jak byla nezodpovědná~j~
 Eva 
  • 

Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 12:26:20)
Tohle už mi příjde fakt zabedněné a hloupé.
 Ivory 


Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 12:32:56)

pro P.

no, možná kdyby porodník sešíval neoholenou hráz, tak by věděl, co má sešívat a nestávalo by se, že ženám po porodu pak rostě ochlupení i tam,kde dřív nerostlo~k~~k~~k~
a ke hnisání sešité hráze, WHO považuje rutinní holení za škodlivou praktiku právě proto, že drobnými oděrkami, kterým se při holení nevyhneme, dostává do sutury snáze infekce....no, ano, jak rodily chudiny ženy ve středověku,když miminku neproklestily cestu ven houštím,ach,ještě máme dneska ty moderní holítka~s~
 Lupus 


Re: NECHÁPU 

(15.10.2008 12:43:09)
Ivory, máš nepochybně pravdu v tom, že když s někým mlátí chřipka a má horečku, měl by si velmi rozmyslet, zdali sedne do auta. Právě tak jako jsou lidé, kteří by do něj neměli sedat nikdy prostě proto, že jim hrabe trvale a nejsou schopni se ovládat ve stressu (nemyslím že mají diagnózu a tabletky, prostě takoví ti zřetelnější psychopati).

Netvrdím, že souhlasím se všemi body, cos uvedla, ale ta myšlenka je určitě správná
 zoly 
  • 

Re: NECHÁPU 

(16.10.2008 9:03:19)
tak to už ale dost doháníte ad absurdum ne?:)

- muži v pubertě většinou jsou do 18let, takže za tím volantem fakt nemají co dělat
- nemocní se zvýšenou teplotou....a vy někoho takového znáte, kdo takhle jezdí?..já tedy ne....
- vyčerpaní pracující po noční směně a kojící matky v mých očích jako argument taky dost pokulhávají...

Promiňte..jasně ať si každý vybere způsob pro ten krásný okamžik zrození nového děťátka sám...ale vy požadujete 100%toleranci od rodiček v nemocnicích ale sama takovou tolerancí rozhodně neplýtváte. Každého s nějakým i vážně míněným protiargunetem ukamenujete rádoby vtipnou reakcí typu, že to by za volant nesměli sednout ani lidi se zvýšenou teplotou. No,neměli..no a co??

O rádoby argumentech "protinemocničních" nemluvě....

ale jinak přeji pěkný den;)
 XXX 
  • 

Re: NECHÁPU 

(16.10.2008 14:20:50)
Nez jet s horeckou k doktorovi MHD, tak to radeji tim autem.
 Ivka 
  • 

Re: NECHÁPU 

(23.10.2008 17:51:43)
Muži v pubertě by jistě za volant sedat neměli, neb již v sedmé třídě se z puberťáků stávají adolescenti. Nějak tady všichni přehlížíte fakt, že sama autorka uvádí, že jí za volantem nijak zvlášť hej nebylo, takže řešit, že jsou kontrakce a kontrakce je zcela mimo mísu. Měla je silné a dělaly jí dost potíže. Čtěte pořádně.
 Zu 
  • 

fanatizmus? 

(15.10.2008 9:36:10)
tak nevím, žije autorka i něčím jiným než svýmy porody, plenami, studiem porodnictví, psaním článků o svých porodech atd.? Jinak články o porodech si na Rodině docela ráda přečtu, tohle vyprávění mi už však trochu zavánělo fanatizmem. Nic, autorku článku neznám, těžko si dělat úsudek.
 EvaK, Kryštof04,Rozulína11/07 


Re: fanatizmus? - neeee 

(15.10.2008 9:46:07)
Johanko, gratuluji k Toníčkovi. A smekám před odvahou publikovat před zdejšími rýpalkymi.
Pro rýpalky: není to její věc, jak rodí? Myslím, že řídit auto se dá i s kontrakcemi, obzvláště, pokud máte pocit, že jsou to jewn poslíčci.
 Amazonka 4D 


Re: fanatizmus? - neeee 

(15.10.2008 10:08:14)
Johanko,moc gratuluju k miminku,ke krásnému porodu a k intuici,kterou tak rádi popírají lékaři a ti,co to nikdy nezažili.

Mezi námi,s kontrakcemi po 10 minutách bych byla schopná dělat cokoliv,od soustředění mě začaly odvádět až ty těsně před skončením 1DP (a to rodím celkem dlouho)
 Zu 
  • 

Re: fanatizmus? - neeee 

(15.10.2008 10:14:14)
já se jen zamýšlela nad tím, jestli život paní co napsala tento článek se točí i okolo něčeho jiného než jsou porody? Fanatizmus ať se týká čehokoliv, náboženství, vědy, politiky je nebezpečný...to ukázala již historie.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: fanatizmus? - neeee 

(15.10.2008 10:16:23)
Zum, nejspíš ano, když studuje na porodní asistentku ;)
 Zu 
  • 

Re: fanatizmus? - neeee 

(15.10.2008 10:23:14)
právě proto, kdo je příliš zaangažovaný, příliš přesvědčený o své pravdě, ztrácí soudnost, ve svém povolání pak může napáchat spostu škod. Neříkám, že je to zrovna případ této paní, osobně ji neznám, jen jsem měla takový divný pocit, když jsem její článek četla. Definici fanatizmu najdete na wikipedii.
 usta, 2 děti 
  • 

Re: fanatizmus? 

(15.10.2008 9:44:28)
no, tak někdo se celý život věnuje politologii nebo ekonomii, někdo studuje porody a rodí děti jako na běžícím pásu. Rozdíl je jen v tom, že o politice a ekonomii se píše v novinách a v tv denně, kdežto porody jsou obestřeny tajemstvím bílého lékařského pláště. Kdyby se o porodech mluvilo každý den v hlavních zprávách, tak by nám to taky přišlo normální. Díky Bohu, že aspoň někdo dělá aspoň nějakou osvětu.
 usta, 2 děti 
  • 

Re: fanatizmus? 

(15.10.2008 9:44:33)
no, tak někdo se celý život věnuje politologii nebo ekonomii, někdo studuje porody a rodí děti jako na běžícím pásu. Rozdíl je jen v tom, že o politice a ekonomii se píše v novinách a v tv denně, kdežto porody jsou obestřeny tajemstvím bílého lékařského pláště. Kdyby se o porodech mluvilo každý den v hlavních zprávách, tak by nám to taky přišlo normální. Díky Bohu, že aspoň někdo dělá aspoň nějakou osvětu.
 P. 
  • 

Re: fanatizmus? 

(15.10.2008 10:09:00)
U vašeho porodu jste měla nad sebou nejspíš hned několik andělů strážných! Porodit šesté dítě jde úplě samo, k tomu pomoc někoho jiného vůbec nepotřebujete. Ale vím, jak špatně se děloha po tolika porodech zavinuje a jak obrovské nebezpečí vykrvácení hrozí!!! Ale to víte nejspíš také.Ale měla jste kolem sebe tolik milých /nezkušených/ lidiček, kteří by vám jistě při náhlých poporodních komplikacích ochotně pomohli-např.na místě provedli transfuzi krve, či zastavili krvácení hysterektomií apod.
 Markéta, syn 6 l. a čerstvé miminko 
  • 

Re: fanatizmus? 

(15.10.2008 10:13:42)
Jak obrovské je to nebezpečí vykrvácení po šestém porodu?
 Amazonka 4D 


Re: fanatizmus? 

(15.10.2008 10:21:31)
Mno,skoro jako po třetím,nebo čtvrtém,nebo pátém...soudím podle toko,že mě tím při porodu třetího dítka strašili také,a asi jsem jim zbourala statistiky,zavinula jsem se sice bolestivě,ale rychle a bez krvácení ;)
 *Niki* 


Re: fanatizmus? 

(15.10.2008 10:36:51)
Mno, stejné to není, ale nelze zobecňovat, každá žena je jiná. I u podmínek domácího porodu je, že pokud žena rodí 5. a další dítě, měla by porod v domácím prostředí pečlivěji zvážit. Právě proto, že děloha se musí stáhnout do podoby před těhotenstvími a s každým dalším to jde hůře, nemyšleno jen časově (mě se teda po třetím dítěti stáhla nejrychleji, nicméně neskutečně bolestivě, bolestivěji než u předchozích dětí,s čímž jsem počítala, i u Stadleman a v podobné literatuře se to píše :-)
Ale každé ženské tělo je jiné a každá žena si toto musí rozhodnout sama, zná se nejlépe a ostatním je po tom houby... .-)
 kaMyš 


Re: fanatizmus? 

(15.10.2008 10:30:11)
Zu, možná kdyby byla situace v porodnictví jiná, možná by se Johanka zabývala jinými věcmi. Možná. Ale vzhledem k tomu, že studuje na porodní asistentku, tak je dost pravděpodobné, že se porody bude zabývat ještě dlouho.
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: fanatizmus? 

(15.10.2008 13:17:35)
Zu, a co ti vadí? Každý žije, jak uzná za vhodné.
 Amina 
  • 

Re: fanatizmus? 

(15.10.2008 15:03:54)
Mno, úsudek už jsi si zjevně udělala.
A bacha - Johanka je báječná bytost, která ví, co dělá. Je spousta ženskejch, který si nedovedu předtavit rodit doma, Johanku si nedovedu předtsavit rodit v porodnici. Myslím, že tam by vznikly komplikace právě kvůli prostředí:-)
 zdravotnice porodnicodomorodka 


Johanko, moc hezké, 

(15.10.2008 10:10:16)
už řekla bych takové profesionální rození :-)! Gratuluji!
 Pole levandulové 


Gratuluji k bezmezne duvere ve vlastni telo 

(15.10.2008 10:12:20)
Johanko, osobne te neznam a nejspis ani nepoznam, ale to, co ctu se mi moc libi - cisi z toho maximalni duvera ve vlastni telo a jeho instinkty. Ten popis se mi moc libi, tim spis, ze ja bych toho schopna nebyla - moje telo uz takove instinkty nema a ja si ani nedovedu /no a ani nechci/predstavit, ze bych se citila bezpecne, kdyby mi za zadkem nestal konvoj doktoru s dobre nabrousenym sklapelem. Ale z tveho clanku na mne cisi pohoda, pobavilo mne to generalizovani pocitu pri rozeni bez manzela:-) Preju hodne stesti cele rodine.
 Apolena. 


Názor sudičky :-) 

(15.10.2008 10:28:14)
Hlásí se jedna ze sudiček :-).
Nejsem objektivní, protože Johanku znám už poměrně dlouho a mám ji ráda.
Tak aspoň subjektivní dojmy:
- jsou kontrakce a kontrakce - při těch mých by se taky dalo v pohodě řídit, a to jsem rodila jednou, nikoli šestkrát
- pro kritiky a rejpaly - všimněte si, prosím, že se zde nejedná o domácí porod :-)), takže jaképak riziko? Přece všechny porody kromě těch domácích jsou bezpečné, ne? ;)?
- když Johanka začala mluvit o porodu v ženském kruhu (společenství...) a ještě k tomu na ne zcela obvyklých místech (což je např. ložnice nebo koupelna :-))), přiznávám, trochu jsem se vyděsila. Ačkoli jsem sama rodila doma, tohle už byl pro mě přece jen trochu větší odvaz :-).
Když pak nastal den D, přijela jsem poslední (byla jsem nejdál, ne, že bych se úmyslně courala). Všem, kteří porod vnímají jako životu nebezpečnou operaci, při které cinkají skalpely a stříká krev, bych přála zažít tu atmosféru. Naprostá pohoda. Jako by všechno bylo pečlivě předem nacvičené. Nebo spíš jako by si všechny sudičky vybavily znalosti a dovednosti svých dávných předkyň (?), jako by dělaly něco, co k jejich životu běžně a přirozeně patří.

Můj dojem - přirozený porod zasazený do běžného života. Ani stopa po něčem, co by připomínalo nemoc, chorobu, strádání. Krásný vstup človíčka do nového, normálního života.

Ale na druhou stranu chápu, že kdo nezažil, asi nepochopí. Sama nevím, jak bych se na to dívala, kdybych o tom jen četla a nebyla u toho.
 Martina+Beťásek+? 
  • 

Re: Názor sudičky :-) 

(15.10.2008 11:39:29)
tys rodila doma svoje první mimčo? to máš můj obdiv, já se k tomu odhodlávám až teď napodruhé, když už ZHRUBA vím do čeho jdu:)) jestli se teda stihnem přestěhovat, tady v garsonce jsou papírový zdi, to by mi moc vadilo:((
 Apolena. 


Re: Názor sudičky :-) 

(15.10.2008 11:48:55)
Martino,
NIKDY nevíš, do čeho jdeš :-)....
 modrej obláček 


Gratuluju! 

(15.10.2008 10:36:17)
Johanko,

moc moc gratuluju k miminku! Taky bych si tak "vyrovnaný" porod přála...Celou dobu čtení jsem se usmívala, díky za zlepšení nálady...

Zu,

a i kdyby se Johanka nebo kdokoli jiný celý život zabýval dětmi, porody, por. asistencí, prodejem a prezentací plenek - je to špatný? Každého zajímá něco jiného, proč něčí počínání v životě považovat za plnohodnotné a počínání někoho dalšího (odlišného) míň??
Třeba právník (to mě teď tak napadlo, že by mohlo být bráno jako dobrá práce) vede plnohodnotnější život?:)))
 Vrtichvostova 


Re: Gratuluju! 

(15.10.2008 22:24:09)
Též gratulace ke krásnému porodu:-D:-D:-D
 Katka 
  • 

Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 10:38:25)
Po letech zjistuji, ze se preci jen neco u Johanky zmenilo -
uz po nas nechce financni prispek na jeji rakouskou porodni babu.
 Ivory 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 11:12:46)

Evo,

píšete:
No zaručil někdy někdo, že zrovna tenhle porod bude naprosto v pohodě a nenastane žádná komplikace? Myslím, že ne, komplikace nastávají i u bezproblémových těhotenství. Takže je to risk. A riskovat život dítěte? To asi není moc k obdivu. Ale hlavně, že si to pisatelka užila.
----------------------------------------------------

A zaručí Vám někdo,že komplikace nenastanou v porodnici? V české porodnici,, kde lékaři stále intenzivně do porodů zasahují, komplikace takto sami často vyvolaj, ne vždy je zvládnou? Já považuji Johančin porod za bezpečný. Za daných podmínek, kdy do porodu nebylo nijak uměle zasahováné byl porod bezpečný.
K řízení auta při kontrakcích, nebylo by bezpečnější odejmout řidičský průkaz všem těhotným hned na začátku těhotenství a vrátit jim ho až po skončení kojení...??? a vůbec neměli by být těhotné raději hospitalizovány po celou dobu těhotenství,aby je nenapadla nějaká jiná nebezpečná hloupost...???

Sundejte si klapky z očí, brání Vám vidět,že ten porod tak prosazovaný českými porodníky -klystýr,oholení,dirupce,prostin na urychlení, porod na koze s nástřihem hráze a injkcí na urychlení placenty, oddělení miminka od matky,alespoŇ na dvě hodiny -protože je příliš vyčerpaná a porřebuje si odpočinout - není tak bezpečný, jak se tváří, že naopak je hodně,hodně nebezpečný. Ale když na kompliace díky vyjmenovaným zásahům dojde, porodník se může aspoŇ tlouct v hruď, jak zachránil matku a dítě, dojemné,že....
 Lucka 345 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 11:32:43)
Hurá do středověku! Kamarádky, sousedky, ještě nějakou bábu se zaříkávadly....Když to někomu vyhovuje, proč ne? ~R^
 Martina +Berťásek+? 
  • 

Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 11:47:39)
to jsou reakce ode zdi ke zdi. já si zas myslím že nejlepší bývá střední cesta. takže proč ignorovat tradiční průběh porodu? aha vlastně, protože na zádech ležící ženská se porodníkům líp nastřihuje...... atd. atd. samozřejmě, můžete se hádat, já však nikoliv, páč to k vlastní škodě neumím. a už vůbec ne ve chvíli kdy rodím svoje dítě...

johanko, díky za článek, ještě teď mě bolí břicho smíchy:)))
 kaMyš 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 11:50:50)
Ano, Lucko, správně sis všimla, že někomu to vyhovuje mnohem víc, než pozice nesvéprávné schránky na dítě v porodnici. Oboje jsou extrémy. Mě by nejvíc vyhovovalo být člověk s právem na vlastní názor a celé těhotenství stejnou porodní asistentkou - klidně v porodnici. To už mi pak tak podstatné nepřipadá, pokud porodní asistentce důvěřuji.
 P. 
  • 

Re: 21.století 

(15.10.2008 12:18:39)
Přesně tak, Lucko, zpátky do středověku.Jsme přeci v 21.století, moderní doba, tak co se může stát.Dříve rodily ženy doma, s porodní bábou a místními sudičkami, které si porodní zkušenosti předávaly z generace na generaci.Mužský seděl na verandě a popíjel slivovici čekajíc, až bude vpuštěn a shlédne svého narozeného potomka.Tenkrát nebyly statistiky, kolik matek a dětí zemřelo při nebo po porodu.Muž se znovu oženil, aby se měl kdo starat o jeho děti a s kým by plodil ty další...V dnešní době chtějí ženy také přirozený porod.Nastudují mnoho materiálů, posbírají zkušenosti kamarádek a vědí o poru vše.Sepíší porodní plán a můžeme rodit.První bod plánu- neholit!! To se dnes snad už v žádné porodnici neprovádí, pouze v místě možného nástřihu /ono mít potom ochlupení všité do porodní rány a následná infekce, hnisání, rozpaš šití-žádná příjemná věc pro ženu/. Druhý bod-jen ne proboha klystýr!!/ono je přeci lepší, když si procházející hlavička dítěte obsah ampule přeci vypudí před porozením sama, ta příjemná atmosféra, to aroma, ten tatínek, který neví, jestli jde už hlavička nebo je to..., v neposlední řadě PA, která se snaží zadržovat dech a s úsměvem dále rodičku povzbuzuje-maminko tlačte/.A třetí bod porodního plánu-žádná medikace.Pokud není nutná, nikdo ji jen tak přeci nepodá. Jak se rodička začne divit, když přijdou kontrakce-ale ono to bolí-ano,je to porod-ale ono to bolí čím dál víc a jsem unavená,tak už se mnou něco dělejte-ale to je přirozený průběh porodu-tak už mi něco dejte, ať je to za mnou-ale vy přeci odmítáte jakékoliv léky...A alternativní porod- jen ne na tý koze!!/tak třeba do vody, na vaku, na baloně, na por. stoličce, prosím, vyberte si../ Ale mě je už všechno jedno, chci si lehnout a už "to" ze mě vyndejte... Jen jsem chtěla říct, že pro poklidný průběh porodu dle vysněných představ rodiček, je taky třeba něco snést a především se zamyslet nad celým tím humbukem, který se okolo porodů rozpoutal.Používat především logické myšlení a nám ženám vrozený instinkt a zhodnotit své schopnosti.Jen málokterá žena se dokáže porodního plánu sama držet,ale dopředu stejně nikdy neví, co ji zaskočí a jaké mohou nastat komplikace,jak se bude chovat.
 MSteflova 


Re: 21.století 

(15.10.2008 12:24:24)
P., já osobně dostala léky, aniž by mi o tom řekli, píchli mi vodu, aniž by mi o tom řekli, dítě automaticky odnesli. U druhého jsem si ten plán napsala a bylo to nebe a dudy.
PS: Klystýr ani holení jsem v něm nezmiňovala.
 MSteflova 


Re: 21.století 

(15.10.2008 12:25:41)
P., a ještě něco. Kdyby ženy nedělaly "humbuk", ještě dnes by hekaly společně a děti ukazovaly tatínkům z okna :-©
 lila 
  • 

Re: 21.století 

(15.10.2008 14:40:14)
dnes hekají taky společně , a to že lezou na pokoj tisíce návštěv a tahaj tam nemoci, není moc dobré ani pro spolubydlící na porodním pokoji, ani pro navštívenou samotnou
 kaMyš 


Re: 21.století 

(15.10.2008 12:31:08)
P., já ti nevím, v něčem s tebou souhlasím - logické myšlení používám, možná i ten vrozený instinkt. Nevím, jestli jsem tak vzácná, že jsem neměla nejmenší problém svůj porodní plán dodržet - těžší bylo přimět zdravotníky, aby ho dodržovali.

Co se klystýru týče, popisuješ situaci sugestivně, co takhle kdybys přidala nějaká fakta a nebo aspoň popsala, jak vypadá stolice po klystýru, když teda byl proveden, ale cosi zbylo? Jako že to není až tak výjimečné. Sama jsem bez klystýru rodila třikrát a zároveň nevím o žádné stolici, která by vyšla. Ale souhlasím, že oproti jiným běžným praktikám v porodnicích je otázka klystýru nepodstatná - kdybych měla jinak jistotu, že budou moje přání respektována, klidně se mu podrobím, byť je prokázáno, že je zbytečnou, ne-li škodlivou praktikou (viz výzkumy WHO)

Ano, volba porodní polohy není snadná, vzpomínám si, že jako prvorodička jsem fakt nevěděla, co pro mě bude dobré (a jako druhorodička jsem věděla, akorát jsem si to nedokázala prosadit). Rozhodně jsem ovšem necítila touhu nechat se položit. V tomhle bodě je ale přece důležité, aby poradila PA! Ne aby řešila, jak nastavit polohovatelné lehátko, na kterém přece rodí všichni ~f~ Jo a kde je prosím ta porodnice, kde dávají na výběr to, co píšeš? "do vody, na vaku, na baloně, na por. stoličce, prosím, vyberte si"

Co se případných komplikací týče, já osobně jsem v porodním plánu vždycky měla uvedeno, že v případě komplikací jsem srozuměna s tím, že nebude možné vyhovět mým přáním, že si ale přeji vědět a rozhodnout se (budou-li časové možnosti), co a jak dál.
 Mili+5 


Re: 21.století 

(15.10.2008 13:18:33)
Hi, hi, s klystýrem mám zajímavé zkušenosti. Při prvních 4 porodech jsem ho dostala a kupodivu při závěrečné kontrakci ve 3 případech z konečníku něco vyběhlo. Nyní při posledním porodu se na něj nějak pozapomnělo, měli toho hodně a nějak mi ho nedali a představte si, tentokrát nic nevyběhlo.;)

Jenže klystýr je to poslední, co by mi vadilo, ten mi sice dát zapomněli, ale za to mi hned na začátku píchli vodu a poslezé do mě nacpali oxytocin, když dítě začalo mít potíže, tak zase jinou chemii na zastavení kontrakcí a tak to vystřídali, nakonec se mimi narodilo přidušené. Já jsem případ, který svědčí o tom, že rodit v porodnici je taky dost nebezpečné, nebezpečí v ní představují sami lékaři, aspoń ti s převažujícím přístupem, že porod musí řídit oni a mít ho přísně pod kontrolou za pomoci zásahů a léků. Někdy jim ani nic jiného nezbývá, musí to uměle popohnat, aby to organizačně zvládli.:(
Právě současná přeplněnost porodnic se mi jeví jako velké riziko porodu v porodnici, možná větší než jsou případné náhlé komplikace při porodu doma. Přeplněnost nutí lékaře uměle zasahovat ještě víc než jejich přesvědčení, že oni vedou porod a také ten tlak snadněji způsobí možnost chyby či špatného odhadu a následně pak chybného rozhodnutí. Myslím, že přesně to se stalo u nás, nestěžuji si na nějakou drzost nebo drsné chování, všichni se mnou mluvili slušně, ale co je to platné, pořád se spěchalo, nebyl čas na vysvětlování nebo ponechaní času na to, abych se mohla rozhodnout, že chci nebo nechci lékařem navrhovaný zákrok. Píchnu vám vodu, aby se to rozběhlo, mi sdělil lékař, když mě v kontrakci prohlížel, ani jsem nestačila kývnout a už to bylo. Ráda bych bývala ten oxytocin odmítla, ale bylo mi řečeno, už to musíme porodit, když jsme píchli vodu. Prostě podle mě není šance v porodnici se příliš ubránit lékařským zásahům a to že byly škodlivé se dozvíte až potom, když to jejich následkem špatně dopadne jako u nás.
 Rapiti 


Re: 21.století 

(16.10.2008 10:48:34)
Taky patřím mezi ty, které rodily podle svého porodního plánu. Aniž bych se ho musela držet "zuby-nehty"!

Když čtu stále ty stejné blbiny o klystýru, tak mám občas chuť napsat na to téma článek na hlavní stranu. Ale nějak si nelibuji ve fekálních tématech.
 Amazonka 4D 


Re: 21.století 

(15.10.2008 12:32:19)
Mno,minimálně po prvním porodu už jsem přesně věděla,co chci,co zvládnu a jak se chová moje tělo...a mmch,přijela jsem oholená,byť ne čerstvě a klystýr mi nevadí,jen netuším,proč ho dávat,když je žena vyprázděná a proč operovat porodem do fekálií,když tak to tedy nechodí...
 zuzini 


Re: 21.století 

(15.10.2008 14:00:15)
:-D No co na to říci, snad jen houšť do nás, jen houšť.
 zuzini 


Re: 21.století 

(15.10.2008 14:06:55)
A ještě něco. Píšeš "Jak se rodička začne divit, když přijdou kontrakce-ale ono to bolí-ano,je to porod-ale ono to bolí čím dál víc a jsem unavená,tak už se mnou něco dělejte-ale to je přirozený průběh porodu-tak už mi něco dejte, ať je to za mnou-ale vy přeci odmítáte jakékoliv léky...A alternativní porod- jen ne na tý koze!!/tak třeba do vody, na vaku, na baloně, na por. stoličce, prosím, vyberte si../ Ale mě je už všechno jedno, chci si lehnout a už "to" ze mě vyndejte..."

ano, žena může změnit názor během porodu, ano může zažít nepředstavitelnou bolest, kterou neustojí a kompletně přehodnotí svůj pohled na porod. Ale jsou také ženy, které kvůli dítěti snesou nevím jakou bolest a nic na tom nezmění nikdo a nic. Je to každého věc a každého volba, co píšeš je úsměvné nebo možná spíš k pláči?

Ke klystýru, známpár žen, co rodily bez něj, ani jedna se nepokadila. Znám spoustu žen, které roidily s klystýrem a znám jednu, která se i přesto po

 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: 21.století 

(15.10.2008 14:13:28)
Ano, použila jsem svůj instinkt a logické myšlení a porodila 3x přirozeně, pokaždé jsem byla já ten aktivní, kdo si celý porod řídil (s každým porodem víc), nikdy mě nenapadlo si lehnout a říct, ať už to ze mně vyndají (a to byl první porod 30h). Asi nejsem žena 21. století, když jsem samostatná a zodpovědná za sebe a za své děti ...
 Amazonka 4D 


Re: 21.století 

(15.10.2008 14:18:46)
Marky,já se klidně přiznám,po Prostinu a hodinové kontrakci (v kuse) jsem o Dolzin prosila...naštěstí se šlo rodit,páč Anča byla "v tísni" (Apgar 10-10-10)

Při porodech,které řídilo dítě a já,a ne chemikálie a dr,jsem tuhle touhu fakt neměla...a to nejsem nijak statečná ;)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: 21.století 

(15.10.2008 14:32:26)
Amazonko, ani se ti nedivím, tohle já naštěstá nezažila, nejhustější kontrakce jsem měla u třetího, jak víš zcela nemedikovaného porodu, a tam jsem jen v duchu volala "potřebuju pauzu!". No, přišla ;)
 KvětaS 
  • 

Re: 21.století 

(15.10.2008 22:16:06)
Porodila jsem 3 děti, 2 z toho zcela přirozeně, všechny bez klystýru, ani jedno se nenarodilo do výkalů! Samozřejmě, že jsou maminky, které mají v určité fázi porodu pocit, že je to nad jejich síly a požádají např. o medikalizaci. A myslím, že na to mají právo. Stejně jako ty, které to zvládnou bez medikalizace mají právo žádnou medikalizaci nedostat. Nebo ne? Prostě než začnu rodit, nikdy nevím, jaké to bude a jak to zvládnu! A co myslíte (nebo snad přímo znáte z vlastní praxe?), když rodičce přítomní odborníci nabízí nějaké léky, informují ji skutečně pravdivě o rizicích, která jsou s jejich podáním spojená?
Při mém třetím porodu jsem byla na běžné předporodní kontrole (tzv. monitory), a protože už bylo dost po termínu, prohlédl mě i pan primář. Konstatoval, že "tam máme pěkný nález, to je otevřené na 3cm, jestli chcete, my Vám něco píchnem, ať je to rychleji"!!!!! Když jsem odmítla, vyslechla jsem si, že jsem "ta přirozená a jím zrní" apod. A protože jsem chtěla rodit v jiné porodnici, upozornil mě ještě, že "až to přijde", ať jedeme hned, protože to bude rychlé. Takže: PROČ mi nabízel medikaci, když porod teprve začínal, neměla jsem ani bolesti, dokonce i monitor vykazoval klidový stav, nikde ani čitu po komplikaci a sám se vyjádřil, "že to pak bude rychlé"? K čemu je dobré urychlovat rychlé????? Tak akorát aby se z toho vyvinula nějaká pěkná komplikace a bylo co zachraňovat. To se na mě nezlobte, ale opravdu to nechápu! A že jsem odmítla, dal mi hned najevo, co si o mně myslí...... To je reálný stav našeho porodnictví a ty, které se ho snaží změnit (viz HAM apod.), dělají pro to, aby se nerodilo doma mnohem víc než celá paní Jílková a její suita se vším tím, co předvedli ve VEŘEJNOPRÁVNÍ televizi. To byla teda darda úrovni naší veřejnoprávní publicistiky...
 Eva 
  • 

Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 11:49:27)
Ivory to zas trochu přeháníš ne? Jen by mě zajímal názor pisatelky kdyby náhodou mělo dítě pupeční šnůru kolem krku, nebo bylo přidušené a podobně. Ale hlavně, že rodila někde v kanclu. Ano je to její věc, at si rodí kde chce, ale zároveň je to risk. A ne jen její. Myslím, že nedávno tady byl článek rodičky, která děkovala, že se nakonec nerozhodla rodit doma a byla ráda, že to přežila.
 Amazonka 4D 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 11:55:45)
Evi,tak by mu tu šňůru přehodila,tak se přece rodí 40% dětí,a hodně z nich jen s PA...připomíná mi to "loknutí" plodové vody,taky fatální komplikace ;)
 Ivory 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 12:11:12)
A proč by měla po šestém porodu vykrvácet?

Víte, jak velké je riziko náhlého masivního krvácní právě díky kapačce s oxytocinem ( všem už se samozřejmě nedává, ale v praxi jen každé druhé, jakože to bylo opravdu potřeba, někde nahrazují vaginální tabletou prostinu...) .nakonec díky čemu zemřela rodička v Děčíně,že.........

A další nebezpečí tahání za pupečník ve snaze vytáhnout placentu, stačí,aby placenta malinkým kouskem držela - tedy nebyla zcela odloučena (což samořejmě nikdo nevidí) ten se místo odloučení utrhne a je masivní krvácení raz dva.
taky by mě zajímalo, proč má českí placenta na odchod v porodnici jen 30minut, když ta německá 4hodiny..no,asi máme jiné placnety Po těch 30minutách následuje zákrok manuální lýza placenty anutná kyretáže...zákroky, které nejsou bez rizik, nebylo by jednodušší a bezpečnější dát placentě více času?
 Eva 
  • 

Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 12:29:01)
Asi by to nebylo bezpečnější a asi máme porodnictví na vyšší úrovni než v Německu.
 Lenelka 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 12:34:05)
:-D:-D:-D:-D:-D To je opravdu vtip dne~k~
 Amazonka 4D 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 12:42:35)
Co prosíííííím?????
Evo,zkus si poposednout,nebo třeba jen se trošku dovzdělat...~j~
 kopidlno 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 12:42:43)
Evo já asi špatně vidím~g~
 Ivory 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 12:51:17)
A chudery Američanky, tak je nechají čekat na placentu i několik hodin......měli bysme tam to jejich nebezpečné porodnictví jít osvobodit.~j~

Víte, například, že po provedené manuální lýze placenty spadáte při příštím těhotenství do kategorie rizikové těhotenství?
 Ivory 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 12:54:24)

vendy,amazonko

já se eviným názorům nedivím, pokud nečtě nic než samochvály našich porodníků?reklama na české porodnictví je dokonalá.
 Michaela Pecharová 


Lýza placenty 

(15.10.2008 16:48:40)
Co to tady slyším? Při druhém porodu mi nešla rychle placenta, tahali ji ze mne. Pak jsem začala masivně krvácet, na kameře máme natočeno, jak jsem manželovi ohodila záda krví, a pak hned rychle narkóza a kyretáž... Je tedy možné, že mi tyto komplikace způsobila doktorka???????? Já myslela, že se to stalo samo... To se mi snad zdá, to se ve mně po těch 3,5 letech tedy vzpěnila krev! ~Rv
 Amazonka 4D 


Re: Lýza placenty 

(15.10.2008 17:03:35)
Miky ano,to mohl a se vší pravděpodobností i byl důvod tvého krvácení...
 Michaela Pecharová 


Re: Lýza placenty 

(15.10.2008 17:42:23)
No to je hustý... A tak strašně to bolelo, když se ji ze mne snažila vyrvat, ku... jedna. Pak jsem musela dostávat krev a jelikož špatně snáším narkózu, tak jsem pak omdlívala... Bála se pochovat malého, abych u toho sebou nešvihla. Ble-e.
 Amazonka 4D 


Re: Lýza placenty 

(15.10.2008 17:50:45)
Víš Miky,tohle je totiž přesně jeden z důvodů,který vede k rozhodnutí rodit doma.Nejde o to,že se na tebe dr.,nabo PA mračí,že se špatně vyspala,že ti chtějí dát klystýr,ale že ti tím,že chtějí porod vést,ne mu přihlížet,mohou způsobit komplikace.Že třeba "píchnutí" vody sice urychlí porod,ale udělá ho nešetrný pro dítě,nebo podání oxytocinu vede k nekontrolovaným stahům,které pak jednak způsobí tíseň dítěte (pak je to "rychle rodit,dítko se dusí";) a jedna dělohu vyčerpají,takže se "špatně tlačí a pomáhá PA zatlačením (což zase může vést ke krvácení,embolii,natržení...)...prostě jeden zásah do normálního běhu porodu vyvolá nutně zásah další a další a už to není POROD,už je to lékařský výkon,kde se zachraňuje dítě a matka...
 Michaela Pecharová 


Re: Lýza placenty 

(15.10.2008 18:00:10)
Tak to jsem ráda, že mě třetí porod už nejspíš nečeká. Protože nevím, co by mi řekli, když bych po nich chtěla delší dobu na vybavení placenty... Pokud by ovšem už na 3. fázi porodu nebylo něco patologického. Jeden starší pán, bývalý primář gynekologie, jednou manželovi povídal, že po kyretážích je riziko neodlučující se placenty vyšší. Protože prý při kyretáži pro jistotu seškrábnou více sliznice, aby měli jistotu a potom vlastně vnitřek dělohy zjizví ... No a já měla kyretáž po obou porodech... ~Rv;((
 Bumbi&05,08,10 


Re: Lýza placenty 

(21.10.2008 0:01:24)
Miky, počkali by, kdybys je požádala, věřím tomu :-).

Já jsem teď v srpnu žádala doktorku, aby mi po porodu netahala za pupečník, že to bolí, a že chvíli počkáme. Nechala toho a dala mi čas placentu v klidu porodit...
 Phoebe1 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(16.10.2008 11:03:50)
Prosím tě, co to je "manuální lýza placenty"?
 Líza 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(16.10.2008 11:09:36)
Že ti ručně odstraní placentu, která je pevně přirostlá k děložní stěně. Ve slušných porodnicích se dělá jen v narkóze, ne všechny porodnice jsou ale slušné. Zaživa je to hrozný maso.
 Phoebe1 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(16.10.2008 11:15:22)
Děkuji, Lízo. Já se chtěla jen ujistit, jestli to je to, co mi dělali u prvního porodu. Jak jsem psala výše, syn se narodil s utrženou pupeční šňůrou, s problémy mu ji vůbec podvázali, zbyl tam jen maličký kousek. Šnůra i placenta zůstaly uvnitř dělohy. Takže jsem očividně ve slušné porodnici nebyla, když o narkóze u mě nebyla vůbec řeč. ~Rv
 Amazonka 4D 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(16.10.2008 11:16:19)
Nebo jde i jen o ne "včas" vypuzenou placentu,v českých porodnicích se čekává tak půl hodiny,pak oxytocin,tahání za šňůru a nakonec vybavení rukou,občas opravdu bez narkozy.

Zase,vrostlá placenta je problém a tam je lýza jistě na místě,jde o matku...ale spěch v případě,že jde jen o pomalejší odlučování...
 Phoebe1 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(16.10.2008 11:20:49)
Ach jo, člověk se dozví věcí... Jsem si myslela, trochu teď nadsazuju, že porozením miminka je vlastně vyhráno. Ještě že už rodit nebudu. Hm, tak proto tehdy ze mě teklo krve jak z vola a měla jsem horečku. A já, debil, jelikož jsem rodila poprvé a jak sjem už psala, bylo to před 14 lety, kdy zdroje informací byly mnohem omezenější než dnes, já debil si tehdy myslela, že tak to je normální. Že jsem to prostě dost dobře nezvládla. Že se příště musím víc snažit, jestli nějaké příště bude.
 Lucka 345 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 12:40:21)
Fajn. Přečtěte si příručky a pak buďte spánembohem....~R^
 Lucka 345 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 12:40:46)
Fajn. Přečtěte si příručky a pak buďte spánembohem....~R^
 Amazonka 4D 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 12:44:18)
Mno,určitě radši než spánembohemdoktorem....budu radši s PA,která se řídí doporučeními z té příručky ~R^
 Eva 
  • 

Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 13:02:53)
Takže myslíte,že lékaři jsou u porodu zbyteční? No věřím, že tohle byste si mysleli jen do chvíle než by vám šlo o život. Já měla těhotenství naprosto bezproblémové, i porod probíhal téměř do konce v pořádku. Zásah lékaře mě zachránil.
 Fifinkaa 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 13:08:03)
Evo a jaký to byl zásah, jestli se můžu ptát?
 Anuška a 2♥ 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 13:10:58)
Evo, pokud porod je bez komplikací, je pomoc PA naprosto dostatečná. Je studovaná na "vedení" fyziologických porodů. Když přijde problém (většinou se postupně rozvíjí, není to komplikace ze vteřiny na vteřinu), pomůže lékař, který je zase studovaný na patologie.

A co pak se ti stalo?
 Eva 
  • 

Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 13:28:50)
já začla náhle masivně krvácet a nějak se nemohlo přijít na to odkud. Přišla jsem o dost krve než se to podařilo zastavit. Byla to nějaká komplikace s dělohou. Nejsem ale proti aby porod vedla zkušená asistentka ale tam kde je přítomen lékař a patřičné vybavení pro případ že by se něco stalo.
 Modřinka 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 14:00:40)
Ivory, rodila jsem v porodnici dvakrát, druhý mi po týdnu přenášení vyvolali, ale nic z toho co popisuješ se mi tam nedělo, snad jen jsem byla vyholená, což jsem normálně. Nebrojím proti porodům doma, ale dělat z porodnice jatka je trapný.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Hrdinstvi za kazdou cenu 

(15.10.2008 14:05:22)
Ivory je špatný adresát, ona ta jatka zažila, má z nich dodnes vážné zdravotní problémy.
 gaba 
  • 

Pro autorku a vsechny nadsenkyne 

(17.10.2008 6:15:46)
Jsem toho nazoru, ze kazdy ma pravo si zvolit jak a kde rodit, pokud to je realizovatelne a bezpecne a v podstate jsem pro porody doma, ale musim rict, ze me clanek tak trochu otravil svou jednostrannosti...jako by autorka tvrdila, ze jediny uzasny zazitek z porodu je mimo nemocnicni prostredi. Nemyslim si, ze je to tak o tom "kde", nez spis "jak" a jake lidi ma clovek "po ruce"
Ja osobne jsem rodila trikrat a z toho treti porod byl nejlepsi, protoze jsem to mela pod kontrolou ja a nenechala se kontrolovat nekym jinym, ale bylo to v porodnici...takze i tam to jde uspesne a fajnove.
Myslim si, ze takoveto extremisticke clanky jen maji tendence vyvolat strach a nervozitu v prvorodickach, ktere se chystaji rodit v nemocnicich...prosim zkusene matky - poskytneme jim informace nezamlzene vlastni agendou, at se maji svobodu samy se rozhodnout beze strachu a pocitu viny.
 Amazonka 4D 


Re: Pro autorku a vsechny nadsenkyne 

(17.10.2008 7:57:39)
Gabo,ale autorka to tvrdila (a tvrdí) o SOBĚ,článek je o ní,nemá nic společného s paušalizováním článků ostatních,které zase tvrdí,jak je od žen sobecké a nebezpečné rodit doma a že zemřou ony,nebo jejich dítě.Autorka popisuje svým stylem svůj porodní příběh...

Jinak ano,pokud ti to tvoje pocity dovolí,tak se dá hezky porodit i v porodnici,to už tady potvrdilo hodně maminek,potíž ale je,že to:
A) nejde všude,a i když jedna maminka v porodnici X porodí podle svých představ,nemusí to být představy jiné maminky,takže ta by tam podle svého neporodila
B) jsou představy a jsou věci dokázané,pokud má maminka představu,že přírodní porod je porod s nástřihem,dirupcí a oxytocinem jen proto,že nakonec rodil na vaku,tak sice porod prožije hezky,ale není to to nejlepší pro ní ani dítě...chybí informace o škodlivosti x prospěšnosti některých rutinních zákroků.
C) o porod je nutno bojovat,neustále být "na příjmu",kdyby se (v lepším případě) personál ptal,jestli mi může udělat tohle,nebo v tom horším hlídat,aby to neudělal bez mého vědomí...jenže na porod je potřeba mozek vypnout,soustředit se jen na sebe a dítě,ne na "boj"
D) neexistuje (téměř,nebo už úplně) mít u porodu svou PA,ne jako doprovod,ale aby porod vedla ona...takže vždycky je to střed s neznámými lidmi a to pro hodně maminek (včetně mě) je téměř nepřijatelné.Jistě že se to "přežije" ale není to prožitek.

Až tohle vymizí,bude
 Eva 
  • 

Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 13:26:59)
Nechápu to, že si někdo myslí, že když ví, že rodí, že zvládne cestu autem. To nechápu, nemůže přeci dopředu vědět, že se kontrakce nebudou zvětšovat, že nenastanou komplikace. Nechápu to, že si neuvědomí, že nejde o odvahu, ale o lhostejnost k ostatním. Měla všechno nadosah, měla už dopředu daný termín a dokonce už i prvotní příznaky blížícího se porodu. Mohla uvažovat rozumně a nesedat za volant. Nebyla opilá, zfetovaná a věděla, co dělá. A nelíbí se mi, že tu někdo vypichuje a obrací to, co já si myslím. Zraněná žena, co usedne za volant s tím, že ví, že jiná možnost není, než se do nemocnice dopravit sama ... a doma jsou děti ... ? To je úplně něco jiného. Ona přemýšlí tak, aby přežila. Je to nepředpokládaná událost a ne termínový porod.
Rozhodně v matce pěti dětí a šestého tehdy na cestě, neshledávám ani Ň odvahy. Spíš bych ji už přiřadila k bláznům, co si neváží jak svého života, života svých už narozených dětí a ani toho nenarozeného. Každá matka v očekávání se snad snaží být v klidu a zvlášť před termínem a nebo i po něm.
Je její právo rodit doma a ne v nemocnici, ale klidným způsobem a ne takovým, který čtenářka popsala.
Ale jsem ráda, že to dopadlo dobře a že se nestala hlavním trhákem novin a černé kroniky.
 Ivory 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 13:28:59)
A copak vážného se vám při porodu na závěr přihodilo, miminko se začalo dusit a nemohla jste ho rychle vytlačit a pan doktor to zachránil?
 Ivory 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 13:30:25)
aha, tak masivní krvácení.
 Eva 
  • 

Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 13:32:30)
Ivory i kdyby se začlo dusit nezachránil To ale Ho a navíc udušené miminko by mi přišlo jako DOST vážná komplikace. Ale proč to nerisknout.
 Mlada 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 13:33:27)
TO - tu situaci.;)
 Ivory 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 13:34:08)
Tím "to" myslím tu situaci ne dítě.
 Ivory 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 13:35:12)
A krvácet jste začala před odchodem placenty nebo až po?

 kopidlno 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 13:36:14)
Evo nevím sice přesně co se vám u porodu stalo a také by mi udušené miminko přišlo jako dost vážná koplikace, ale mám pocit, že toho o porodech mnoho nevíte, alespoň o těch doma. Doporučuji vaší pozornosti tuto četbu: http://iham.cz/old/prirucka_who_obsah.php Potom možná budete poněkud obezřetnější ve svých soudech o komplikacích a rizicích porodu doma
 ALianan 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 13:54:08)
Já to taky nechápu.
Ať si každy rodí kde chce a jak chce, to plně podporuji, ale tuhle pani prostě nepochopím. Deset dní přenáší, s kontrakcema řídí auto, napíše písemku a odrodí v krámku vedle kopírky. To je trochu přehnané. A myslím si, že dost nedůstojné pro porod.


Přijde mi to jako hecování mezi ženskýma na dětském hřišti. Heč já jsem rodila 24 hodin a strašně jsem se potrhala, heč já jsem se nepotrhala vůbec a ani trochu mě porod nebolel. Heč já kojím dvouleťáka heč já nekojila vůbec. Heč já rodila v úžasné porodnici, heč já rodila doma, heč já v obchodě vedle kopírky.
Jo tahle maminka by je asi všechny trumfla.
 ALianan 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 13:57:28)
Doma bych asi nerodila, ale porod doma jako možnost jsem vždy podporovala, ale tahle článek pomalu mění můj nazor. Měla jsem žensky co rodí doma za zodpovědné osoby, tohla mi jako zodpovědné chování nepřijde.
 Fifinkaa 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:02:59)
Velinko, autorka rodila po šesté, myslím, že je to velký rozdíl proti prvnímu či druhému porodu.

A moje kamarádka taky jela sama autem do porodnice porodit třetí dítě.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:04:27)
Velinko, extrémy jako Johanka budou vždycky; na druhou stranu, k tuším třetímu nebo čtvrtému porodu, prvnímu v ČR (do té doby rodila v zahraničí s PA) zodpovědně hledala v Jižních Čechách PA, nakonec našla v Rakousku, vše si domluvila a zaplatila, nicméně PA to kvůli vzdálenosti stejně špatně stíhala ... po této zkušenosti celkem takovéto rozhodnutí chápu, i když ne zcela souhlasím.
 ALianan 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:25:28)
To co na tom nechápu je fakt, že věděla, že přenáší ( měla deset dní po termínu, takže přece musela tušit, že poslíčci pravděpodobně nemusí být poslíčci), věděla, že má fofrporody a přesto řídila, psala písemku a nakonec ( pro mě nedůstojně) porodila v krámku na náměstí, místo v klidu doma.


Asi je to tím, že mám jedno dítě a porod prvního dítěte je možná vnímán jinak než šestého. U šestého děcka mi možná bude jedno, jestli se narodí v porodnici, doma, nebo ho vyklopím v Tescu na záchodě.


Opravdu nechápu co si o článku myslet. Jestli to měl byt pokus o humorné líčení porodu, co tím vlastně paní chtěla dokázat?

Jasně asi tuším, že chtěla dokázat, že porodit se dá v běhu všude a bez lékařů, ale proč rodit v běhu a všude? Chybí mi tam něco co u ostatních článků a doma porodu je. Klid, užasná atmosféra, rodina ......


 Stáňa a dva kluci 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 16:11:14)
Já se přiznám, že ač zastánce normálních porodů ať v nemocnici či doma, tohle mě teda taky trošku zaskočilo...asi to člověk při šestém porodu vnímá jinak, ale psát písemku s kontrakcemi?? Asi toho ta paní stíhá hodně, ale proč se nesoustředit taky trošku na miminko, nedopřát sobě i jemu trochu klidu? Přišlo mi to celé zbytečně hrocené...
 Mlada 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:06:18)
Ale ona deset dnů nepřenášela, pokud jsem správně četla, měla deset dnů po termínu. Termín je vypočten na 40týdnů, těhotenství (normální) trvá 38-42 týdnů. Rodila 10 dnů po termínu.
 ALianan 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:31:20)
Dík za vysvětlení, ale můj nazor to nezměnilo.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:35:37)
Chápu. Jen dodám, že ten "krámek" byla její vlastní kancelář a "kruh rodinný" byl taky přítomen :)

Ještě chci podotknout, že pro mě to "doma" neznamenalo, že je v nějakém fantastickém prostředí, ale že se tam cítím dobře a že není přítomen nikdo "navíc", kdo s mým proodem nemá nic společného. Ono to "doma" v leccčems spíš stav mysli než těla.
 Amazonka 4D 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:40:39)
Já k tomu dodám,že já jsem schopná se DOMA cítit i v porodnici,na místě doma nezáleží,záleží na tom,kdo je tam s tebou (nebo spíš kdo není) a co ti tam dělají/nedělají...
Mít v porodnici místo,kde budu jen já,manžel a PA (kterou znám a ona zná moji představu a zdravotní stav),bez píp strojů a s relativní izolací od dění kolem,budu se tam cítit dobře,bezpečně a "doma"...bude to takový "porod na půl cesty"
 ALianan 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:44:58)
No dobře, ukecala jsi mě. Rodila jak chtěla, porodila, asi se cítila dobře.

Ale, zdá se mi to celý takový všelijaký, prostě nemám z článku dobrý pocit.
 Amazonka 4D 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:47:24)
Velinko,mě jímá "hrůza" už při představě 6ti dětí ;) Johanka je extrém,ale nepochybuj,že věděla co dělá...jen prostě nejde a nepůjde s proudem,nicméně je to její věc...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:57:50)
Velinko, jen tak bokem, četla jsi její další články? Zrovna jsem si přečetla její "Jak se rodí na koleji" (v Německu, kolej pro rodiny), paráda. Stačí zadat Johanka Kubaňová do vyhledávače na hlavní straně.
 ALianan 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 15:19:25)
Nečetla, večer se do toho pustím. Dík
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 15:21:35)
Jsem pak zvědavá na tvůj názor; přijde mi, že čtvrtý a pátý porod, které proběhly doma na farmě, byly z mého pohledu možná divočejší než ten poslední :)
 ALianan 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(16.10.2008 19:50:01)
JO, jo divoký porody.

Nevím, možná je to způsob psaní, co mi na článku nesedí. Přijde mi to takové celé bez emocí, takový popis běžného dne, akorát si odskočila porodit. Předhozí články, jsou jiné. Holt šesté dítě.........

O řízení auta, už ani nemluvím.
 Babyna,Patricie07,Michael10 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:18:46)
A jaké je důstojné místo na porod? Na koze v porodnici?
Jinak délka těhotenství, kdy se nejedná o přenášení ani porod před termínem je 40 týdnů +- 2 týdny. Bohužel se ale k vyvolávání přistupuje dřív, než v tom 42. týdnu.
 Žžena 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 16:14:11)
Velinko,
po své dvojnásobné zkušenosti s hospitalizací Ti můžu říct, že nemocnice/porodnice je to poslední místo, kde bych si připadala důstojně. Vlastní kancl mi přijde oproti tomu zlatej. Ještě nikde jsem se necítila tak ponížená, ignorovaná a bezcenná jako v nemocnici. Prostě mám tuto zkušenost, možná taky vzhledem k tomu, že pro mne není úplně snadné prostě se sebou nechat jen tak vorat, že mi není jedno, když na mne někdo úplatňuje manipulativní techniky, narušuje moje základní práva, odmítá mi podat informace o (mém vlastním!) zdravotním stavu. Toto se totiž občas v nemocnicích děje, aspoň já to zažila ve dvou případech na sobě a pak ještě opakovaně při hospitalizaci členů mé rodiny.
Takže bych řekla, že ta důstojnost je značně relativní pojem.
 Katka +3 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 21:01:59)
Nee, trumfla by ji moje známá, která porodila na benzínce. Holt byla ta jediná rozumná porodnice příliš daleko.~j~
 Amazonka 4D 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 21:11:30)
Moje známá rodila v poli,v autě...nedojeli...
A s tím řízením,pomalu jedoucí matka s kontrakcemi,která si uvědomuje svůj stav,mi přijde méně nebezpečná,než šílený otec,vezoucí svou provorodičku do porodnice...
 zuzkasim 


Re: Ještě jednou k tomu, co nechápu 

(15.10.2008 14:14:19)
Evi,
stoupni si nohama na zem a začni rozumně uvažovat. Já mám zatím zkušenost pouze ze 2 porodů, ale tak dramaticky bych to přece jen neviděla. Pokud se někdo při kontrakcích cítí na to, aby řídil, tak ať jede pomalu a řídí. Já při nich uklidila kuchyň, zpracovala 4 plechy usušených bylinek, při druhých udělala večeři, nakrmila dítě... prostě co jsem stihla a na co jsem se cítila. Auto do porodnice řídil manžel, jeli jsme docela pozdě, na to bych v tu dobu fakt neměla. Ber to, že Johanka v tomhle má nejen praxi (5 porodů už se dá považovat za praxi), asistovala u spousty jiných porodů a navíc zná i teorii (tedy všemožná rizika, protože teorie je hodně o těch rizicích). Věřila jí spousta žen, ke kterým jezdila jako dula, tak proč by nevěřila ona sama sobě? Mě tedy porod kdesi v kanceláři připadal trošku jako sci-fi, ale pokud se tam cítila dobře, proč ne? Měla přístup k vodě, cítila se tam v bezpečí a měla kolem sebe lidi, které si tam přála. Mimochodem měla velmi blízko nemocnici, takže v případě komplikací by asi nebylo tak složité ji rychle dopravit na místo k tomu určenému. A pokud ti ani tohle nestačí jako argument, tak to vem z jiné stránky. Víš kolik peněz ušetřila zdravotní pojišťovně? O kolik víc zůstane pro ty opravdu potřebné?
Johanko, Toníčkovi i tobě a celé tvé rodině přeju hodně zdraví, štěstí do života a sílu lámat mýty. Přestože mi články o porodech už opravdu lezou krkem, tenhle byl dost jiný a zajímavý. Já bych do toho takhle nešla, ale fandím ti.
 Linda 
  • 

Šílené 

(15.10.2008 15:07:11)
Tak tohle je vážně šílené a přidávám se k názoru, že takový přístup absolutně nechápu. K takovéto šílené porodní asistentce bych se opravdu dostat nechtěla a taky doufám, že se jí vyhnu na silnici, až bude rodit své 7., 8., atd. dítě zase při řízení.
 zuzini 


Re: Šílené 

(15.10.2008 19:28:15)
Jé, tak to já bych ji brala všemi deseti, mít u porodu PA, která rodí doma, o tom si můžu nechat jen zdát
 Linda 
  • 

Re: Šílené 

(15.10.2008 22:59:21)
No PA, která rodí doma, by mi nevadila. Mně by vadila žena, která za střízlivého stavu považuje za v pohodě, když při kontrakcích řídí a rodí v kanclu. Obávala bych se, že její vnímání rizika je poněkud pokroucené...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Šílené 

(15.10.2008 23:02:06)
No Lindo, jenže ta kancelář byla jaksi bližší a bezpečnější varianta - dokonce i blíž porodnici pro případ komplikací. Vadí ti správně vyhodnocení rizika, že zatímco na dojezd pět minut do kanclu má a v autě v pohodě zvládne, domů už by to nedala?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Šílené 

(15.10.2008 23:02:56)
No Lindo, jenže ta kancelář byla jaksi bližší a bezpečnější varianta - dokonce i blíž porodnici pro případ komplikací. Vadí ti správně vyhodnocení rizika, že zatímco na dojezd pět minut do kanclu má a v autě v pohodě zvládne, domů už by to nedala?
 amorek22 
  • 

No nevím :-( 

(15.10.2008 13:41:00)
No nevím,když jsem si to tak četla ze začátku,říkala jsem si,že když už máte tolik porodů za sebou,jistě víte do čeho jdete (myslím tím porod doma)...ale jakmile jsem se dostala k místu - řídit auto - mít kontrakce - rodit v krámku - no dostala jsem z toho husinu.
Já mám jen jedno mimčo,kdoví jestli budu mít ještě někdy nějaké,ale jedno vím jistě,takhle bych určitě neriskovala.Nikoho nesoudím,je každého věc jak a kde bude rodit (je-li ta dotyčná dostatečně při smyslech).
Každopádně gratuluji k cvalíkovi,ať vám pěkně roste :-)
 Lucka 345 


Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 14:58:02)
Navrhuji diskuzi na téma Trhání tubů doma, případně diskuzi na téma Slepé střevo doma a v kanceláři.
Článek mi připadá jako zlý sen.
 Apolena. 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 15:07:00)
Tak rovnou založ diskuzi "Čištění zubů na chirurgii" nebo "Plavání na interně". On totiž porod NENÍ operace, dokonce ani nemoc to není...
 Linda 
  • 

Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 15:13:08)
Jasně, porod je pro Vás i pro autorku něco jako plavání, takové absolutně neškodné hobby, nebo spíš sport, ve kterém jde v první řadě o to, přivést dítě na svět v pokud možno co nejabsurdnějším poloze a na co nejabsurdnějším místě. A když se porod náhodou nepovede, tak si přece uděláme další děti! Smrt patří k životu a co se má stát, to se stane. Brrrrrrrrrr :-(
 Apolena. 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 15:18:27)
Lindo,
na výlevy mindráků nemá cenu odpovídat.
 Linda 
  • 

Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 23:09:42)
Nechápu, v čem spočívá můj mindrák, nicméně chápu, že na můj příspěvek nemáte co říct. Protože rodit SCHVÁLNĚ v kanclu a řídit auto, když VÍM, že každou chvíli porodím, opravdu neodpovídá rozumně uvažující ženě, která zná rizika jakéhokoliv porodu (i když není nemoc, i když není operace). Jako jediné vysvětlení se mi pak opravdu naskýtá, že jde o nějaký druh adrenalinového sportu, kde dítě je až na posledním místě.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 23:12:41)
Lindo, ty bys vážně jela raději 20-30 minut domů (ať už sama nebo čekala nejmíň dalších 15 minut na odvoz), než 5 minut do vlastní kanceláře, a považovala to za logičtější a bezpečnější? Zvlášť když čekáš porod každou chvíli?
 Linda 
  • 

Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 23:20:54)
Já bych si volala sanitku. Případně jednu z těch kamarádek, pokud bych se mermo mocí chtěla vyhnout nemocnici.
 Katka +3 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(16.10.2008 11:01:09)
To mi připomíná zprávu, která nedávno proběhla v médiích o mamince, které se taky rozběhl porod, zavolala sanitku a dokonce jí zodpovědně šla naproti, takže miminko se narodilo na trávě před panelákem.

Ale holt byla zodpovědná a do té porodnice chtěla jet. Podle mého by pro ni i dítě bylo bezpečnější, když už se porod tak rozjel, zůstat doma v teple, soukromí, bez vajglů a psích bobků.
 Sylva2 
  • 

Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(16.10.2008 11:24:05)
Už nějakou dobu si to tady čtu. Porod doma pro mě nepřichází v úvahu, ale přecej oceňuji snahu místních domarodících dam. Protože jejich snažení jaksi dopadá i do porodnic a možnosti a hlavně přístup k porodům se také pomalu mění.
Nad domácím porodem jsem nikdy neuvažovala mimo jiné proto, že by u mě kvůli zdravotním komplikacím v těhotenství stejně nepřicházel v úvahu. Oba mé porody byly vyvolávané, medikované a přes to všechno se mi podařilo prožít v porodnici porod krásný.
Poprvé to nestálo za mnoho, trvalo to dlouho, byla jsem vyčerpaná, no prostě jeden z porodů o kterých se nemluví v dobrém. Byť podotýkám, že kromě délky to vlastně nebylo dramatické, dítěti ani mě nic nehrozilo a nakonec jsem porodila relativně normálně.
Podruhé byl porod opět vyvolávaný, ale tentokrát to šlo velice dobře, mimi bylo na světě za tři hodiny. Bolesti malé, vlastně jsem je celé prospala.
Ale proč o tom píšu. I ve velké renomované nemocnici se během těch 5 let mezi oběma mými porody hodně změnilo. Neměla jsem ani na podruhé žádný porodní plán- proč taky, bylo jasné, že porod bude medikovaný. Nicméně nebyl klistýr, nebylo holení, nebyl nástřih. Monitor jen při příchodu na sál. Lékaře jsem poprvé uviděla až při tlačení, dohlížel na žákyňku. (byla to fakultní nemocnice, počítala jsem s takovou možností dopředu a nevadila mi), Po porodu se mi představil- před to nešlo, stejně bych na něj neměla čas, při šití byl velmi šetrný a navíc použil jakýsi plastický šev, nevěděla jsem o něm už týž den večer.
Tím chci naznačit, že i nemocniční porodnictví se vyvíjí k lepšímu a pokud je to i zásluha domarodek, tak díky bohu za to.
 Apolena. 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(16.10.2008 8:30:34)
Lindo,
Johanka napsala článek o svém porodu. Nic víc. Všimni si, že nikde nepsala, že takhle by měly rodit všechny ženy, protože takhle to je správné. Ona prostě jen popsala, jak a kde se narodil její syn.
No a nato se vyrojí spousta chytrejch, které vědí, že to ZROVNA TAKHLE bylo špatně, že to je hazard, nezodpovědnost, že to ONY by NIKDY atd. atd.
Já fakt nevím, co tebe i několik dalších nutí hodnotit cizí porod? Porodila podle svých představ, dopadlo to dobře, to je fajn, ne? Nebo měla snad porodit podle TVÝCH představ?


Nechápu, v čem spočívá můj mindrák, nicméně chápu, že na můj příspěvek nemáte co říct. Protože rodit SCHVÁLNĚ v kanclu a řídit auto, když VÍM, že každou chvíli porodím, opravdu neodpovídá rozumně uvažující ženě, která zná rizika jakéhokoliv porodu (i když není nemoc, i když není operace). Jako jediné vysvětlení se mi pak opravdu naskýtá, že jde o nějaký druh adrenalinového sportu, kde dítě je až na posledním místě.
 Amazonka 4D 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 15:07:00)
S tím rozdílem,že SC doma nikdo dělat nebude...porod není operace...pokud je operační,patří do nemocnice...

A hele,s mléčnými zuby u dítka taky posypeš do nemocnice?..a koneckonců,i trvalé zuby ti trhají jen v ordinaci,nechodíš s nimi do nemocnice,pokud není komplikace....
 ninuszka 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 15:09:43)
Na mě to působilo docela příjemně. Předpokládám, že autorka, jakožto matka už 6 dětí, věděla, co činí. Nejsem ani na jedné straně, ale srovnávat dítě se slepákem, je ujeté. Příjemný porod lze zažít jak doma, tak v nemocnici. Je to tak nepochopitelné??? Brzy z těch porodů zblbneme~k~
 jana, dvě děti 
  • 

Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 15:17:41)
souhlasím , vracíme se do středověku nebo co? kolik dětí a žen nepřežilo porod? a kolik nepřežije dnes? pár výjimek za rok!! je to sobectví, nezodpovědnost a maximální hloupost domarodek,co si hrají na chytráky,sorry!!
 Amazonka 4D 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 15:20:52)
Jani a těch pár vyjímek je doma,nebo v nemocnici?

Lindo,smrt opravdu k životu patří,ale nikoliv nutně k porodu doma...
A ano,i na plavání se dítě může utopit,ne?
 Apolena. 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 15:36:22)
Zatím jsem v téhle diskuzi ani jinde nečetla jediný podložený ARGUMENT, který by dokazoval, že porod doma je nebezpečnější, než porod v porodnici. Jen samé výkřiky typu "já jsem zodpovědná, já bych NIKDY!" nebo "to je přece jasné".
Proč? Že by takové argumenty nebo důkazy neexistovaly?
 Žžena 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 16:23:20)
Jano,
a proč ve středověku hodně matek a dětí umíralo při porodu? Myslíš, že to bylo prostě jen tím, že rodily doma?
A slyšelas někdy pojem ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ? On rozdíl mezi dnešními porody a těmi ve středověku není zdaleka v tom, že dnes se rodí v porodnici, ale v tom, že dneska jsou lidi dobře živení, celkem zdraví (máme nějaké ty léky, antibiotika, lékaře co umí stanovit diagnózu a léčit případné nemoci), očkovaní, žijou v celkem čistých domech a bytech, že si myjou ruce (alespoň ti lidé, co asistují při porodu), že máme gynekologickou péči v těhotenství, kde se o stavu matky a dítěte leccos dozvíme už dávno před samotným porodem, pak taky třeba to, že dnes lidi prakticky netrpí vážnými křivicemi, které dřív byly příčinou malformací pánevních kostí a tím pádem i problémů při porodu
 Mlada 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 15:19:33)
Ty sis nikdy netrhala doma zuby? Já tedy několikrát a trhám je i svým dětem :-D.
 Lucka 345 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 15:38:57)
Safra, kam jsme to jenom došli....
 zuzini 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 19:31:59)
Tý folé, ty mažeš s každým mlíčňákem k zubaři? Páni, jak jsem nezodpovědná :-D
 Lucka 345 


Re: Trhání zubů doma a v kanceláři 

(15.10.2008 19:54:25)
Tý folé, myslíš jako že to mimčo vypadne jako ten mlíčňák? :-D Tak to teda nevim. Já už je nemám od šesti let. Tenkrát padaly bez zubaře...
 Sára,4 děti 
  • 

Nová diskuse 

(15.10.2008 15:37:33)
Jak tak koukám,diskuse se opět zvrhla na to,jestli rodit doma či ne.Mně spíš zráží jiné věci,jak jsem si všimla,ale nejen mne.Navrhuji založit novou diskusi,jak jsem řídila auto s infarktem...
 Katka 
  • 

Re: Nová diskuse 

(15.10.2008 15:52:25)
Lidi nechte uz toho, Johanka je proste zenska,
ktera je uz z tech sesti deti a farmy zblbla,
tak se proste potrebuje aspon takovymto zpusobem zviditelnit a reprezentovat .....
 Sára,4 děti 
  • 

Re: Nová diskuse 

(15.10.2008 15:59:41)
Víš Katko,já bych jen nerada,aby jedno z mých dětí přejela matka s kontrakcemi.Nikdo mi nenamluví,že její pozornost je 100% .
 Amazonka 4D 


Re: Nová diskuse 

(15.10.2008 16:06:14)
Mno,předpoklad,že ti dítě přejede matka s kontrakcemi je daleko mizivější,než že ti je přejede opilec,feťák,nebo prostě jen nepozorný řidič...možná by bylo fajn obrátit svou pozornost tímhle směrem...
 kreditka 


Re: Nová diskuse 

(15.10.2008 20:58:23)
Souhlasím, protože většina matek je natolik zodpovědná, že neřídí s kontrakcemi.
 Mickey16 


Re: Nová diskuse 

(15.10.2008 16:31:33)
Protože řídila s kontrakcema a měla v plánu rodit mimo porodnici dělá se z toho veliký haló, zato kdyby napsala že měla kontrakce a jela do nejbližší porodnice bude všechno naprosto v pořádku;)
 Amazonka 4D 


Re: Nová diskuse 

(15.10.2008 16:38:28)
Mickey,to mě napadlo taky,že trestuhodné řízení auta s kontrakcemi je jen tehdy,když rodička jede domů/do kanclu,směr k porodnici je povolen ;)
 kreditka 


Re: Nová diskuse 

(15.10.2008 21:00:32)
To je celkem fuk, jestli jede rodit do kanclu, porodnice nebo třeba do kostela - rodící ženská nemá za volantem co dělat.
 Linda 
  • 

Re: Nová diskuse 

(15.10.2008 22:55:55)
Souhlas, pokud vím, tak rodící ženy do porodnice obvykle vozí manžel/přítel. Není-li po ruce, tak někdo jiný, nebo si dotyčná zavolá sanitku. O nikom, kdo jede s kontrakcemi do porodnice a řídí, jsem dosud neslyšela. Avšak jet s kontrakcemi do kanclu, to je opravdu dosti neobvyklé.
 *Niki* 


No, Sáro, 

(15.10.2008 17:25:15)
to by bylo jistě zajímavé dohledat policejní statistiky a zjistit, kolik smrťáků na silnici ročně zaviní takové matky s kontrakcemi :-)
 Sára,4 děti 
  • 

Re: No, Sáro, 

(15.10.2008 20:50:51)
Takže,dvě děti jsem rodila doma...to jen pro případ,že můj názor ohledně řízení při kontrakcích spojujete s tím,kam jede matka rodit.Pro mne je protě žena,řídící auto při kontrakcích nezodpovědná a je mi naprosto jedno,jestli jede domů,do porodnice nebo se rozhodla rodit v parku.
A kdyby i jen jedno dítě zabila rodící žena,která řídí auto,vám se to zdá málo?Možná kdyby to dítě bylo vaše,mluvily by jste jinak.
 kreditka 


Re: No, Sáro, 

(15.10.2008 21:01:54)
Jé než jsem došla k tvému příspěvku napsala jsem podobný :-D
 Sára,4 děti 
  • 

Re: No, Sáro, 

(15.10.2008 21:03:09)
Je vidět,že přemýšlíme podobně:):):)
 zuzini 


Re: Nová diskuse 

(15.10.2008 19:33:16)
Ty ji znáš? Že máš tak hloupé řeči!
 Dana,dvě holky 
  • 

"Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 16:08:21)
Oba porody byly v pohodě v porodnici.Při druhém doktor dorazil na poslední chvíli a když byla malá venku,tak se smál,že myslel,že tam spíš někdo souloží než rodí.Já se smála také,protože ty zvuky,co jsem vydávala byly opravdu hodně podobné:-).
Tím chci říct,že v pohodě se dá rodit i v porodnici.
K článku se nechci vyjadřovat,myslím si o něm své.
 Michaela Pecharová 


Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 16:26:29)
Užila jsem si také v porodnici. A bez doktorů bychom tady nejspíš já ani můj syn již nebyli. Ale to sem nechci motat. Chci spíše vyjádřit závist nad tím, jak má někdo "pohodové" porody. Jaké má vlastně Johanka štěstí, že si takové domácí porody může dovolit. Že je absolutně ona i dítě v pořádku, že vše proběhlo bez komplikací. Domácí porod není pro každou, i když tu volbu máme všechny. Mě by to nejspíš zabilo, nebo přinejmenším poškodilo mého syna, možná že i prvorozenou dceru, to nevím, o tom nechci spekulovat. Nevěřím, že naprostá většina porosů je bez komplikací. Alespoň v naší rodině jsou komplikované porody snad dědičné... Každopádně gratuluji k přirozenému a báječnému porodu.
 Amazonka 4D 


Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 16:36:56)
Miky,já vím že to zní skoro jak fanatismus,ale věř tomu,že Johanka má porody pohodové právě kvůli porodu doma...pokud by rodila v porodnici,tak je možné,že by taky "zachraňovali" dítě,nebo jí...ony tyhle nepředvídatelné komplikace právě vznikají v porodnici,doma kupodivu ne.
Věř nevěř...doma se rodí snáze...jistě že ne všechny ženy mohou rodit doma,ale zdravá žena porodí bez komplikací zdravé dítě spíš doma,než v porodnici...jenže ne každá se na to cítí,vždycky to bude jen o menšině
 Dana ,dvě holky 
  • 

Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 16:49:24)
Těžko říct.Rodila jsem v porodnici a bez komplikací.Je pravda,že byl frmol,takže si nás nikdo moc nevšímal a zbytečně nezasahoval.
Člověk nikdy neví,co se může přihodit,takže doma bych si rodit netroufla.Ale je to každého jeho osobní věc.
 Jiná Katka , 3 děti 
  • 

Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 18:48:06)
Ale vždyť vůbec nešlo o "domácí porod", šlo o takový porod na cestě - při zkoušce, v autě, v cizí neosobní kanceláři... tomu se nsad domácí porod ani nedá říct, že.
Rodila jsem před třemi týdny své třetí dítě. Ačkoliv jsem druhé dítě porodila naprosto v pohodě, bez nástřihu, oxytocinu, atd. ..prostě přirozeně a na dvě kontrakce, tak to třetí skončilo císařem, i když jsem si také plánovala přirozený porod. Nikdo nemůže říct dopředu, jak porod skončí, opravdu nikdo.
Už mě štvou všechni ti Markové, Odentové, "průvodce přemýšlivé ženy porodem " atd. atd. atd.... kteří i mě vsugerovali , že rodit "medicínsky" znamená fatální problém pro mé dítě. Můj syn bude totiž díky císaři agresivní, bude neurotik, bude trpět separační úzkostí a měla bych se mu za to omluvit, že jsem nezvládla porodit ho přirozeně (to jsem si teď přečetla u Vl. Marka...) Už mě to fakt s....
Nechápu, proč paní Johanka nedojela o km dál do porodnice, to by zřejmě brala jako svou porážku. Kdežto porodnit někde v cizím prostředí, to je fakt výhra.
 Apolena. 


Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 19:27:04)
Jiná Katko,
kancelář nebyla ani cizí ani neosobní.
 Jiná Katka , 3 děti 
  • 

Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 22:31:45)
No budiž, tedy ne v cizí, ale v osobní kanceláři. (I když , já ten monstrsocialistický betonový palác na Senovážném náměstí znám dobře... no tak, řekněme, že vám budu věřit...) :-)
Ale co ten zbytek mého příspěvku. Víte, mě štve, že mě tahle domarodná "přirozeněporodná" masáž zasáhla natolik, že moje racionální já dobře ví, že jak já, tak lékaři dělali pro narození mého dítěte vše nejlepší, co v té chvíli dokázali, ale mé "zpracované" já bude mít stále iracionální výčitky svědomí, protože můj syn "bude díky císaři agresivní, bude neurotik, bude trpět separační úzkostí a měla bych se mu za to omluvit, že jsem nezvládla porodit ho přirozeně" ...Stokrát opakované lži člověk věří, já se s tím teď zedy setsakra peru a obávám se, že jakmile můj syn projeví jakékoliv problémové chvoání, budu si ho vyčítat jako následek "nevhodného" medicínského porodu, ke kterému jsem dala souhlas, a budu si stále vyčítat, že jsem k němu dala souhlas.
A tento výše uvedený příběh je ukázkový příběh takové mediální masáže, o které mluvím: "do porodnice nikdy, lépe porodit kdekoliv jinde, matka nejlépe ví, jak rodit, lékaři zanjí jen poroblematické porody, neznají přirozený porod, ..." atd. atd. atpod. .... :-(
 Mlada 


Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 22:38:07)
Vyčítat si? Udělat maximum, rozhodnout se podle svého nejlepšího svědomí, to lze. Vrátit se zpětně, promyslet, co mohlo být jinak - ano, jako poučení pro příště. Trápit se tím? - Zbytečnost, nic nelze vrátit, je třeba najít cestu, jak jít dál.
 Jiná Katka 
  • 

Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 22:42:01)
Jsem v šestinedělí, hormony jistě pracují. Ale nikdy nebudu vědět, zda jsem spolu s lékaři dítěti zachránila život, či zdraví, nebo udělala chybu. Vadí mi, že ti, co tvrdí, že žena by se měla svému dítěti omluvit za medicínský porod (např. Vl. Marek a celá tahjle přirozeněrodivá lobby), to VÍ zcela jasně. :-(
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 22:46:40)
Jiná Katko, to tvrdí Marek, jakpíšu, to je magor. Od nikoho jiného jsem tohle teda neslyšela ~Rv
 Pavlína 
  • 

Císař... 

(16.10.2008 19:52:55)
Vůbec nic si nevyčítej. Můj 1. syn se narodil císařem, kdybych nebyla v porodnici, tak by asi s námi nebyl. Teď je v 1. třídě, je to prima kluk, všestranný, přiměřeně živý, kamarádský, veselý, pohodový. Škola mu (zatím) jde, k tomu hraje na violoncello, sportuje, rád maluje. Při nejlepší vůli nevidím žádný následek císaře!!! 2. syn se narodil v porodnici, naprosto přirozený porod, skoro celou dobu jsem byla sama s manželem, jen na posledních 5 minut přišla doktorka. A šlo to velmi dobře. Oba kluci se jeví podobně, v porodu to fakt nebude, tak se ničeho neboj!!! Užívej si miminko a nečti teď v 6-tinedělí takové pitominy, které ti jenom nasazují brouka do hlavy. Mějte se hezky.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 22:39:22)
Katko, Marka ignoruj, je magor. Osobně přikládám přirozenému porodu váhu hlavně ze zdravotního (fyzického i psychického, zejména pro matku) hlediska, jako bezpečnou a ideální variantu, ovšem pokud by to bezpečná varianta nebyla (špatná poloha, komplikace ze strany matky apod.), je prostě císař skvělé řešení. Pro mě by bylo důležité, že jsem císaře "nezpůsobila" např. tím, že jsem na sobě nechala vykonat rutinní zákroky, o kterých jsem nebyla přesvědčená; jinak bych to asi nakonec považovala za "volbu dítěte" se takto narodit.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 22:41:01)
A jinak pokud opravdu máš vnitřně pocit nezvládnutého porodu a jeho následů na dítě, dá se s tím pracovat.
 Jiná Katka 
  • 

Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 22:53:54)
To já si budu muset nejspíš ujasnit. Měla jsem čtyři indikace k císaři, mj. polohu koncem pánevním, ... jenomže syn se během jednoho dne otočil a z bříška šel hlavičkou...to jsem ale nemohla tušit. Mám si to vyčítat? Další indikace - podezření na vývojovou vadu syna se také nepotvrdila. Další dva problémy - větší plod a hodně plodové vody byly oprávněné , ale nakolik byly skutečně závažné?
Měla bych se radovat, že syn je, zdá se, zdravý, a ne trápit se výčitkami, že porod nebyl přirozený.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(15.10.2008 22:58:01)
Katko, docela chápu, že je ti to líto (že jsi jakoby vybrala na základě nepravdivých informací). Ale když už bych se měla zlobit, tak na techniku neb její operátory, a ne na sebe! Ty jsi rozhodovala zcela správně, jistě jsi zvažovala pro a proti, a vybrala jsi podle sebe tu nejbezpečnější variantu.
 Stáňa a dva kluci 


Re: "Užila" jsem si,ale v porodnici  

(16.10.2008 0:22:59)
Jiná Katko, k té agresi apod., ač zastánce přir. porodů, tohle mi přijde jako holý nesmysl. Je to dost povrchní myslet si, že za agresivitou naší společnosti je pouze a jenom způsob porodu... pár hodin rozhodne o celém tvém příštím životě? Nechci to nijak bagatelizovat, ale za daleko důležitější považuju měsíce před porodem a roky po:-)), tam bych hledala příčinu agrese! Navíc pokud tobě či dítku nějaký problém vznikl, třeba tím oddělením po císaři, tak všechno lze napravit:)).
Od Marka jsem četla jen jednu knížku, nevím, ale jedna zkušená PA z Vrchlabí to s námi rozebírala a konstatovala, že je trochu mimo:). Přece jen už nejsme žádné amazonky, naše západní civilizace je zlenivělá, mizí nám instinkty, některé ženy už netuší, co znamená slovo intuice, natož aby jí uměly vědomě použít. Takže každý má rodit tam, kde to považuje za bezpečné:).
 Astrit 


Odvážná školačka 

(15.10.2008 16:43:13)
Johanko, jsi odvážná školačka. Já bych takovou odvahu neměla. Přece jenom víc důvěřuji porodnicím. Dělat z porodnice "satana" mi přijde opravdu poněkud zpátečnické. Na porody doma mám názor, že je to věc každé ženy ať si rodí jak chce, ale musí si uvědomit, že odpovídá za život toho miminka, které může porod doma (pokud se zkomplikuje) zabít (matku ovšem taky).
 lipa 
  • 

Re: Odvážná školačka 

(17.10.2008 20:34:01)
Ale to, že člověk rodí v porodnici taky nezaručuje jistotu, že doktoři něco nepokazí, riziko mi přijde obdobné. Vypadá to, jako kdyby porodnice bylo zcela neomylné, stoprocentně bezpečné prostředí. Ovšem není tomu tak.
 Astrit 


Re: Odvážná školačka 

(18.10.2008 20:39:53)
V porodnici přesto čistě statisticky číhá míň nebezpečí než někde doma. Schválně, jak myslíš že by dopadlo srovnání jednoho tisíce porodů doma a jednoho tisíce porodů doma? Kde by bylo víc "smrťáků"?
 Astrit 


Re: Odvážná školačka 

(18.10.2008 20:41:44)
Sorry, napsala jsem to špatně. Samozřejmě myslím srovnání porod doma vs. porod v porodnici
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka 

(18.10.2008 20:50:49)
Astrit, jestli tě to fakt zajímá, tak koukni na výtah z cca 20 studií (počty výrazně víc než ten tisíc, jsou to desetitisíce) na http://clanky.gynstart.cz/article.php?sid=166&mode=thread&order=0. Dozvíš se, že v metodicky kvalitních studiích, srovnávajících nízkorizikové rodičky, které se rozhodly rodit doma s kvalifikovanou porodní asistentkou, a které se rozhodly rodit v porodnici, je mateřská i novorozenecká mortalita i morbidita srovnatelná.
 Astrit 


Re: Odvážná školačka 

(20.10.2008 10:31:04)
Na ty studie se ráda podívám. Ale myslím si, že se určitě jedná o zahraniční materiál. Moje švagrová je gynekoložka a byla na stáži v Holandsku, kde se rodí převážně doma. Ovšem - a to je důležité - před každým domem, kde se rodí, stojí ambulance s vybavením pro záchranu života mimča i matky. To je u nás zatím nedostižný sen matek podobně smýšlejících jako ty. V našich podmínkách je porod doma čistokrevný hazard a nikdo mě nepřesvědčí o opaku, dokud mu před barákem nebude stát ta sanitka.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka 

(20.10.2008 10:42:03)
Astrit, prosím tě, jak přišla zase na ten nesmysl se sanitkou? To vážně, opravdu, není pravda! Zeptej se maminek, co v Holandsku žijí a rodily, i na rodině je jich spousta, vážně tam žádná ambulance za rohem nečíhá. Něco jiného je pochopitelně blízkost porodnice - to je ale v podmínkách možného porodu doma kdekoli, i v Německu, i u nás.

Oficiální statistika u nás neexistuje, protože domácí porod není součástí nabídky zdravotních pojišťoven. Existují jen soukromé statistiky porodních asistentek, které k porodům doma chodí.
 Sylvie 


Re: Odvážná školačka 

(20.10.2008 10:43:21)
Ovšem - a to je důležité - před každým domem, kde se rodí, stojí ambulance s vybavením pro záchranu života mimča i matky



Ano, a teď ještě tu o Budulínkovi, to je taky moje oblíbená

Jinak samozřejmě, že se jedná o zahraniční studie, v ČR zatím žádná studie nebo ani jenom statistika zaměřené na plánované porody doma dělané nebyly, takže česká data těžkou budou existovat.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka 

(20.10.2008 10:48:26)
Jedna kamáradka to onedhdá počítala, a odpovídá to cca 165 sanitkám denně v podstatě zbůhdarma stojícím před holandskými domácnostmi (vzhledem k tomu, že do porodnice typicky odjiždí - obvykle nikoli narychlo - cca 10-15% žen, které původně plánovaly porodit doma). To by mě móóóc zajímalo, která pojišťovna by tohle byla ochotná platit ...
 Astrit 


Re: Odvážná školačka 

(20.10.2008 15:18:29)
Markéto, fakt mě dojímáš jak se biješ za porody doma. Hurá do středověku! Ty sanitky jsem si nevymyslela, švagrová gynekoložka toho byla svědkem. Ovšem pokud si nějaká fanatička v NL opravdu nepřeje kolem sebe nic co zavání nemocnicí, tak sanitka před barákem pochopitelně nečíhá. A jestlipak víš, proč je v zahraničí tolik porodů doma? Protože si za něj musí maminy v porodnici tvrdě připlácet (a to ne 120 kaček za den). Tak to prostě je. Tím vystupuji z diskuse, protože ač respektuju názory podobně smýšlejících jako jsi ty, je to pro mě naprosté plýtvání časem. Roďte si doma, v kanclu, na WC, prostě kde je libo. Já jsem za porodnice vděčná. I když má naše zdravotnictví hodně much, pořád je ve srovnání se zahraničím na špičce, a to je holý fakt. Máme jednu z nejnižších úmrtností novorozenců na světě. To se ovšem asi brzo změní, pokud ženské ztratí rozum a budou rodit doma v posteli. papa
 MSteflova 


Re: Odvážná školačka 

(20.10.2008 15:34:52)
Astrit, a kolik tedy platí za tu sanitu před barákem?
 Astrit 


Re: Odvážná školačka 

(20.10.2008 15:54:45)
tak to ti můžu říct naprosto přesně: 135,712 EUR za hodinu,pokud má ovšem sanita vypnutý motor. Je-li motor v chodu, připlácí se 50 EUR
 Vrtulka* 


Re: Odvážná školačka 

(20.10.2008 16:02:30)
Astrit, kolik se potom platí za porod v porodnici? Obě možnosti platí rodička cash, nebo na to nějakým způsobem přidává pojišťovna?
 jana38 


Re: Odvážná školačka 

(20.10.2008 16:23:13)
Astrit, ptala jsem se na tuhle kravinu se sanitkama asi před měsícem jedné dívčiny, která žije v Holandsku a dvakrát tam rodila, z toho jednou začala rodit doma a kvůli nepostupujícímu porodu byla převezena v poklidu do porodnice, kde normálně dorodila (žádný CS v sanitě stojící před barákem). Překopíruju ti sem její odpověď (jí to myslím vadit nebude:-)):
.................

Normalne to funguje tak, ze pride PA k tebe domov a ak nieco nevyzera, ako by malo, teda hrozi komplikacia, tak PA veli odchod do nemocnice a vola sanitku. Myslim, ze je to klasicky vybavena sanitka, ziaden specialny operacny sal na kolesach.
Neviem presne aka je doba, do ktorej akoze musi byt dojazd do nemocnice, tusim som citala o jednej hodine (nam to trvalo tusim 15-20minut). Tak ci onak, su regiony, kde sa proste doma rodit neda, prave kvoli tomu, ze je to do najblizsej nemocnice daleko - napr. Friske ostrovy.

Mna by zaujimalo ci to ti dr hovoria z nevedomosti, alebo schvalne manipuluju... ved tieto informacie sa daju lahko zohnat (staci sa ma opytat)

...............


Takže opravdu, žádné holandské rodičce sanitka doma před barákem nestojí, nicméně PA ji prostě zavolá, pokud se jí něco nezdá a nechá rodičku převést do porodnice.
Tak tady neplácej bludy a la Rádio Jerevan:-)))
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 16:35:06)
Chtěla jsem s diskutováním už přestat, ale nedá mi to. Ta částka byla pochopitelně fór:-D Neznám ji a tu informaci o sanitě mám od lékařky, která se v NL školila. Víc k tomu nemám co dodat, neboť jsem u toho nebyla. To co je jisté je, že v NL mají jiný systém prenatální péče i vedení porodu. Toť vše. To co by ale mělo vést k zamyšlení je příběh mojí babičky. V roce 1958 babička porodila, podotýkám doma, dvojčata holčičky. Sanity nejezdily a pro porodní bábu se muselo jet přes dvě vesnice. Holčičky po porodu ještě 3 hodiny žily a babička se musela dívat na to, jak se pomalu dusí. Jaruška umřela první, Naděnka jako druhá. Pomoci nebylo, inkubátory nebyly dostupné, dětem bába nedávala šanci, lékař co přijel už také ne. Taková byla doba. Chcete to mermomocí zpátky? Babičce je 75 let. Prakticky pokaždé když se s ní vidím o tom mluví. Znám detaily příběhu. Ono se lehce frajeří, když čekáte jedno dítě nebo si myslíte, že máte těhotenství bez kompklikací a že tedy není problém porodit doma. Ale i nejvější zastánkyně porodů doma by prosily, aby mohly porodit v porodnici, když přijdou komplikace. To by jim pak porodnice byla dobrá. Nikomu nic zlého, hlavně těm dětem ne!
 MSteflova 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 16:42:55)
Astrit, ale o tom to je. "Sanity nejezdily". Ale teď jezdí, ne?
 *Niki* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 16:43:27)
Astrit, ale to je přece normální, že vyhledáš lékařskou péči, když něco není v pořádku! To není prohra, to je zdravý rozum. A srovnávat rok 1958 s dneškem fakt nejde - já prošla kompletní gynekologickou poradnou, měla 3 UTZ, 3x odběr krve a 1x monitor ve 40. tt. Porodnici mám během dne 10-15 minut cesty (dle provozu), v noci asi 5 minut - rodila jsem v noci. Tvá babička jistě nebyla tak hlídaná jako jsme dnes my. PA ke mě dorazila 45 minut před narozením dítěte, 2 auta (naše i PA stála před barákem) - vybavená teda nebyla, možná by se tam deka našla :-)
 MSteflova 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 16:45:15)
Mono, ty nemáš v autě lékárničku? ;)
 *Niki* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 16:48:38)
Vidíš, na to jsem zapomněla, autolékárnička! No a PA je taky jistě zodpovědný řidič, takže hned 2 lékárničky! To je téměř jako 1 sanitka... ;)
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 17:11:31)
tak to jsi měla štěstí, že jsi porodila v pořádku. Ani sto ultrazvuků ve 40tt by tě nezachárnilo, kdyby došlo při porodu k masivnímu krvácení. Ta čtvrhodinka v dopravní špičce by tě stála život a dítě pochopitelně taky. A ke krvácení může dojít i u naprosto nekomplikovaného těhotenství. A prosím tě - jak sis to zařídila, že jsi rodila v noci?? Prostě jsi měla kliku na všech frontách, tak to je. Takže děkuj pánu bohu, že jste to oba přežili. Ani nejlepší porodní asistentka nedokáže v "polních podmínkách" zastavit masivní krvácení a ani deset aut před domem s vybavenými lékárničkami ti život nespasí.
 kopidlno 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 17:20:48)
Astrit můžeš mi říci proč se tak rozohňuješ nad nezodpovědností rození doma? Jaké výzkumy tě k tomu opravňují? Načetla jsem těch studií docela dost a na jejich základě mohu říci, že porod doma je pro nízkorizikovou rodičkuˇ, pokud jsou splněny určité podmínky, minimálně stejně bezpečný jako porod v nemocnici. A pokud se jedná o některé závažné komplikace, tak možnost jejich řešení v nemocnici je také velmi malá např. DIC má asi 10% šanci na přežití i v nemocnici. Nějak nechápu kde bereš svoji teorii o štěstí?
 *Niki* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 17:32:59)
Masivního krvácení jsem se nebála. Měla jsem za sebou 2 porody, jeden i docela "masakr" s kleštěma a ani tehdy jsem nekrvácela. To se stává, když někdo příliš aktivně pomáhá s porodem placenty, což se doma nedělá. A že jsem rodila v noci? Žena většinou rodí v noci, kdy je klid. Já se během dne musela starat o starší kluky, večer je uložila, sedla si, tělo se zklidnilo, moje mysl taky a dcerka k nám v klidu a nočním tichu přišla...;)
 *Niki* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 17:35:37)
Astrit a vážně, já uvažuju v termínech "štěstí" tehdy, když vzpomínám na svůj první porod... tehdy jsme měli štěstí, že jsme to zvládli...
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 17:58:32)
Mono, už se z toho stala docela slušná virtuální hádka, co říkáš? Vytvořily se nám tu dva nesmiřitelné tábory. Maminky "domácí" a maminky "nemocniční" a kdybychom mohly, tak si asi i nafackujeme. Není to legrační? Tak se mi zdá jak to tady čtu, že veškeré komplikace při porodech, včetně kleští, mají na svědomí ti hlupáci doktoři, gauneři domýšliví...a nepochybně stres z nemocnice (je ale zajímavé, že i ženy, které mají k nemocnici důvěru mívají komplikované porody).
Ale doma je to vždycky pohodka a nenabouratelné bezpečí, že? Jinak máš pravdu, většina porodů se odehrává v noci, ale všechny ne. A krvácení při porodu nevzniká vždy jen tím, že se "tahá" placenta ven. Ona totiž může být přirostlá k epitelu dělohy a krvácení je pak nasnadě. Stále je řeč o velikém štěstí. Můžeš mít přečtené všechny studie, ale pořád jsi obyčejný laik, tak jako já. Vedeme tady laické diskuse a tváříme se důležitě, včetně mě, přiznávám...
 Sylvie 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 18:06:51)
Vytvořily se nám tu dva nesmiřitelné tábory. Maminky "domácí" a maminky "nemocniční" a kdybychom mohly, tak si asi i nafackujeme.

To asi dost těžko, ptž mnohé z mamin uznávajích právo ostatních na domácí porod samy rodí ve nemocnicích. Já jsem jedna z nich a "domácí" maminy se mi za moje pohodové porody v nemocnicích nikdy nesnažily nafackovat ;o)

MMCH jeden čas jsem v rodině měla i holandskou porodní asistentku (maminka exmanžela mojí sestřenice) a i ta se sanitkám čekajícím před barákem velmi divila, že nic takového automaticky nebývá. Že sanitky se volají tehdy, pokud dojde k problémům a nestačí nebo není možné přejet do nemocnice vlastním autem.
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 18:15:02)
Děvčata, jdu žehlit, ať dělám něco užitečného! Nemáte taky doma koš nevyžehleného prádla??
 MSteflova 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 18:48:50)
Astrit, plný koš dohromady dám, dej vědět, kdy si ho vyzvedneš ;).
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 18:56:57)
Můžu zítra ve tři?;)
 jana+dani 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 18:30:36)
Ja patrim k tem nemocnicnim.Jsem proste srab a doma bych do toho nesla.Pokud si nekdo chce rodit doma,je to jeho vec a ja tyhle maminky neodsuzuju.
Ja jsem se v nemocnici mela kralovsky ale chapu,ze nekdo muze mit i spatnou zkusenost.
Mimochodem ted budu rodit v Anglii a budu si volat taxi,tady pro Vas taky sanitka jen tak neprijede.
 kopidlno 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 18:31:30)
My jsme se asi nepochopily, já se rozhodně nechci hádat, ani někomu nafackovat, sama jsem obě děti porodila v porodnici, ale domnívám se, že pokud už vstupuji do nějaké diskuze tak potom na základě alespoň elementárních znalostí o tématu, proto se ptám kde bereš tu jistotu?
Důvěra v odborníka lékaře byla u mne již mnohokrát otřesena (naposledy před 14 dny, kdy mi moje pediatra tvrdila, že kluci mají angínu, ale crp nebude zvýšené, neboť nemají teplotu a v tom mi neříkala pravdu crp může být zvýšené bez teploty, pokud je v těle přítomen zánět) a shledávám velmi rozumným se na dostupná témata dovzdělat a s lékařem potom spolupracovat na stejném cíli a tím je zdraví moje v případě porodu také mého dítěte jako partneři a ne jako bůh odborník a UB pacient. Ano jsou-li v průběhu porodu komplikace jistě je možné takový porod dokončit v porodnici, aniž by to byla prohra. Zkrátka kvalifikovaná PA rozpozná, že se kompluikace blíží a zavelí k odjezdu A je to tak dobře. Ano je tu vždy možnost, že porod nepřežije matka nebo dítě, ano jsme lidé smrtelní... a myslím, že zemřít se dá v porodnici stejně jako doma
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 19:08:30)
Vendy, přečteš si pár článků na internetu, interpretuješ si je po svém a tomu říkáš, že jsi připravená na diskusi? Až vystuduješ medicínu a zachráníš několik životů, pak můžeš říct, že jsi připravená diskutovat. Proto tvrdím, že všichni jsme tu LAICI a jakákoliv odborná diskuse tady není možná. Je to jen prezentace osobních názorů a pohledů na věc. I já se tě mohu zeptat, kde bereš tu jistotu. Trošku pokory by to chtělo. Já jen říkám, co si myslím a netvrdím, že mám ve všem pravdu. V konečném důsledku si stejně každá z nás udělá co chce a o tom to je. Máme možnost volby a já nikoho kdo chce rodit doma neodsuzuju, jen údivem zvedám obočí, proto JÁ bych si to netroufla, přijde mi to neodpovědné. Jiné maminkám porod doma vyhovuje, jejich věc.
 kopidlno 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 19:19:50)
ano z hlediska porodnictví jsem laik, ale nedomnívám se, že pokud nezachráním pár životů nemám o tématu diskutovat. Umím číst a závěry z článků jsem nedělala já. To co tu předkládám jsou výsledky studií a z nich vyplývající doporučení tzv. evidence based medicine. Navíc fyziologický porod není patologie a lékař je specialista právě na ty patologie. Nehledě na to, že pokud ti lékař doporučí něco, co není v pořádku, tak se podle jeho rady opravdu zařídíš jen pro to, že je to odborník a ty laik? Já tedy ne.
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 20:10:41)
Já netvrdím, že tady na netu nemáš o tématu diskutovat. Když si ještě jednou přečteš co jsem psala, tak tam uvádím "ODBORNĚ diskutovat". My tady můžeme opravdu s prominutím jen "plácat" o něčem na netu vyčteném. Kdybychom diskutovali s autory těch studií, tak nám prostě budou chybět argumenty. Stejně tak, když diskutuješ s lékařem, chybí ti informace, protože ty vidíš nějaký zdravotní problém jen povrchně a ne v souvislostech jako medik, který to vystudoval. Kolikrát jsem si něco přečetla na internetu a špatně jsem si to vyložila a zbytečně se vystresovala. Lékař mi to pak vysvětlil v souvislostech a bylo mi líp. Ale pravdu máš, že s lékařem je třeba vést dialog, ptát se, nechat si vysvětlovat to čemu nerozumíme. A pochopitelně k jakékoliv léčbě je třeba dát informovaný souhlas anebo můžeme léčbu odmítnout. A nelibí-li se nám přístup toho či onoho lékaře, můžeme si zvolit jiného.
 *Niki* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 20:48:44)
Astrit, ale já na své porody nemusím mít statut lékařského odborníka a už vůbec ne odborníka do diskuse. Jakýkoliv lékař by mě argumentama umlátil. Znamená to však, že má větší pravdu? Se svým tělem žiju už něco přes 30 let a znám ho dobřě. Umím "číst" signály. Je to jako když dostaneš rýmu - musí ti to říct doktor? Předpokládm, že když od rána do večera smrkáš, poznáš i ty z těchto signálů, že MÁŠ RÝMU :-) Za lékařem půjdeš, pokud si s tím nebudeš vědět rady. Když si nevím se svým tělem rady, jdu k doktorovi (třeba dnes jsem byla). U posledního porodu jsem ten pocit eměla ani na okamžik. Prostě jsem si rady věděla - a kdyby ne, byla tam PA jakožto zdravotní dozor.
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 21:01:32)
Mono, poznáš že máš rýmu, to je skvělé. Určitě jsi i poznala, že jsi těhotná a vsadím boty, že jsi chodila do prenatální poradny. Ale proč, vysílalo snad tvoje tělo signály, že těhotenství neprobíhá ok? Ne, chtěla jsi mít jistotu, že je vše v pořádku a že porodíš v pořádku. Je to zvláštní, celé těhotenství žena dochází do poradny, nechá si brát krev, dělat ultrazvuky, ale k porodu už doktora nepustí. Najednou je důvěra v něj fuč... To by byla frajeřina vůbec nevyužívat lékařské péče ani té prenatální a pak porodit doma (to už ale fakt píšu s nadsázkou:-)) To by pak bylo opravdu v souladu s přírodou.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 21:07:28)
Astrit, k lékaři jdu, pokud jsem nemocná NEBO si chci ověřit, že nemocná nejsem. A to i v případě porodu - pokud budu mít pocit, že něco není v pořádku NEBO pokud něco v pořádku nebude, pak půjdu k lékaři, který se specializuje na léčení. Pokud vše v pořádku bude, stará se o mě (a to i v těhotenství) porodní asistentka, která je na fyziologické těhotenství a porod ten nejlepší odborník.
 Sylvie 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 21:23:35)
To by byla frajeřina vůbec nevyužívat lékařské péče ani té prenatální a pak porodit doma (to už ale fakt píšu s nadsázkou:-))

No, ono dneska už i u nás porodní asistentky vedou těhuporadny a jsou ženy, které k nim v těhotenství dochází Bohužel, jejich péče není proplácená pojišťovnami a pojišťovnami ani nejsou proplácené výkony, které ony těhulím doporučí (těhuklasika - odběry krve, UZ), což přeci jenom poněkud brzdí nabídku jejich péče. Prostě porodní asistentky jsou odborníky na fyziologické těhotenství, porod, šestinedělí a některé ženy dávají jejich službám přednost před službami lékaře. V momentální situaci k nim dochází ASI (můj dojem) spíš ženy, které se připravují na porod doma. Takže s nadsázkou to psát nemusíš, není důvod.
 *Niki* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 21:50:11)
Astrit, ale já přece nerodila bez zdravotního zázemí, ani ho neodmítám. Byla se mnou přece porodní asistentka :-) ta je stejný odborník na fyziologický porod jako lékař (ale to už tu zaznělo mnohokrát). Klidně bych doma rodila i s doktorem, kdyby se choval jako PA (třeba s tím, který byl přítomen u mého 2. porodu). Ale oni doktoři jaksi k porodům doma nechodí :-)
Ne, moje tělo žádné signály problému nevysílalo. Přiznám se, že já ani nevěděla, že do poradny ke gynekologovi chodit nemusím, to jsem se dozvěděla až ke konci těhu. Že budu rodit doma, jsem začala uvažovat až ve 30. tt, takže do té doby jsem normálně k dr. chodila. No a potom spíše pro klid duše mého manžela. Byl mírně skeptický. Dnes už je téměř propagátorem domporodu ~j~
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 9:28:11)
Kolik stačí aby se fyziologický porod zvrtnul na nefyziologický, nebo dokonce patologický? Rozhodují vteřiny. Fyziologický porod si NEMŮŽEŠ naplánovat! I ta nejlepší PA nemá chirurgické dovednosti lékaře. Když je PA na konci svých možností, volá lékaře.
 MSteflova 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 9:34:38)
Astrit, už bylo podáno několik žalob na nemocnici, kde maminka o miminko přišla a nebo se miminko narodilo postižené - ty žaloby se týkají lékařů a několik těch případů by jistě dopadlo lépe, pokud by maminka rodila bez nich, s PA. Jsou dg.neslučitelné se životem, to je pravda. Ale ke spoustě tragédiím by nemuselo dojít, pokud by lékaři na porod nespěchali, neurychlovali, nezasahovali...
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 11:06:52)
U nás na gyndě je taková ta televizní obrazovka, ze které promlouvají lékaři k čekajícím pacientkám. Dozvěděla jsem se, že soudy řeší i případy matek, které rodily doma a dítě jim zemřelo nebo se narodilo postižené.
 Vrtulka* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 11:13:55)
Astrit, co na to říci. A promlouvají lékaři z obrazovky o tom, jak naložit se ženami, které porodily dítě v porodnici a dítě jim zemřelo nebo se narodilo postižené? O tom, že porod doma není trestný víš?
 Sylvie 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 11:14:22)
Astrit, jj, z reklamy se dá načerpat spousta důležitých informací
 Daniela+dvě slečny(6/02,5/08) 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 11:17:18)
No tak tyhle filmecky jsem shlidla v cekarne u sve gyndr taky...treba tam pan dr rikal, ze s epiduralem uz to ani neni porod, ze je to prochazka ruzovou zahradou a tak...sama "pravda" tam padala :-D
 kopidlno 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 11:30:11)
A Ariel opravdu vypere dočista doběla úplně všechny skvrny:-D
 Vrtulka* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 9:43:15)
Astrit, o jaké komplikace, které způsobí zvrtnutí do patologie během vteřin se podle tebe jedná? Jaká je pravděpodobnost jejich vzniku? Vznikají častěji v porodnici nebo u porodu doma?
Máš pravdu, fyziologický porod nejde naplánovat. Ostatně stejně jko spousta jiných v+ěcí v životě. Co z toho vyplývá?
Ano, PA nemá chirurgické dovednosti, její funkce u porodu je totiž naprosto jiná. A ano, když je potřeba, PA zajistí převoz rodičky do nemocnice, co je na tom špatného? PA rodičku průběžně sleduje, a při náznaku vznikajících problémů se prostě jede do špitálu. Co taky dělat jiného?
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 10:18:14)
Tou nejvážnější komplikací je právě krvácení, o kterém jsem už psala. Vzniká náhle a žena vykrvácí než přijede sanita. Chtěla by sis poslechnout pár příběhů od mé švagrové, která je gynekolog-porodník? Krev teče tak masivně, že o životě matky rozhodují vtěřiny. Mám dvě kamarádky, které u porodu potřebovaly transfuzi (jen prosím tě hned nenamítej, že za to může lékař - univerzální viník všeho špatného). Další komplikací je hypoxie plodu, nedostatek kyslíku, ale to se pozná jen přes KTG. Dítě uvízne v porodních cestách, PA zavolá sanitu, ta má na dojezd tuším 13 minut. Dítě bez kyslíku 13 minut nevydrží. Švagrová říkala, že se musí provést akutní sekce a opět rozhodují vteřiny. Stačí? A kdybych byla lékař, vyjmenuji komplikací, které vznikají náhle mraky. Můj OSOBNÍ názor je, že matky, které rodí doma přemýšlejí spíš o svém vlastním pohodlí a i když jsem přesvědčená, že nenarozené miminko velice milují, často podceňují rizika, které pro něj z porodu doma plynou. Hlavně, aby ony byly v pohodě a vůbec si nepřipouští, že sebevětší psychická pohoda matky nemá na některé patologické stavy v porodnictví žádný vliv. Naštěstí v ČR rodí doma málo maminek. Kdyby jejich počet narostl (za stávajících podmínek, které nejsou tak ideální jako v zahraničí), určitě by se zvýšila úmrtnost rodiček i novorozenců. To by pak bylo žalob na porodní asistentky! Zhrzené matky by někoho obvinit musely. Zatím je porodů doma co by na prstech napočítal, zaplať pánbůh! Pojišťovny vědí proč za služby soukromých PA neplatí.
 Vrtulka* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 10:29:43)
Astrit- s jakou pravděpodobností se takové vyskytuje u porodů doma a v nemocnici? Je v nemocnici zachráněno sto procent žen?
Nikdy jsem netvrdila, že za vše může lékař, na to zase pozor. Tvrdím, že za spoustu komplikací při lékařsky vedeném porodu mohou zákroky prováděné rutinně bez opodstatnění.
Hypoxie plodu- pokus se dovzdělat, hypoxie plodu se dá zjistit i jinými metodami než KTG, a dokonce jsou výhodnější, jen se to holt musí umět.
To že dítě uvízně v porodních cestách ještě neznamená, že je bez kyslíku.
Za jak dlouho mají u švagrové nachystaný sál včetně lékařů k provedení akutní sekce? Za pár vteřin?
Prosím podpoř svůj osobní názor na pohodlné domarodky podceňující rizika také nějakými tvrdými daty. On totiž zatím nikdo nedokázal, že plánovaný porod doma s PA je méně bezpečný než porodnici.
Zbytek dtto, zkus si nejdřív zjistit alespoň základní informace, a potom posuzuj něčí zodpovědnost.
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 11:02:34)
Vrtulko, máš pravdu, dám se na medicínu ať s tebou můžu diskutovat. Jsi tak nabušená daty a tvrdými fakty, že ztrácíš schopnost racionálně uvažovat. Myslíš si jak nejsi chytrá a na vše připravená, tobě se přece nemůže nic stát. Opravdu nemá cenu debatit, je to o ničem. Ty si myslíš svoje, já taky.
 Mlada 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 11:06:00)
Já bych spíš řekla, že Vrtulka tak nějak chápe, co se může stát. Dokonce bych řekla, že přijmout, co všechno se může stát, je jedním z předpokladů pro porod doma. -- Oprava je to jedním z předpokladů pro porod. Protože i v nemocnici se může stát ledacos.
 Vrtulka* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 11:10:56)
Astrit, není potřeba studovat medicínu, stačí umět číst. Nevím jestli jsem něčím nabušená, ale rozhodně se dá snáze uvažovat racionálněji pokud mám o problému něco pozjišťováno, než když si žiju v nějakých dojmech.
Myslím, že jsem chytrá tak nějak normálně, a rozhodně si nemyslím, že se mi nemůže nic stát, právě naopak. Jsem si velmi dobře vědoma toho, že něco se může přihodit doma, stejně jako v porodnici.
Nikomu neříkám, že je hlupák nezodpovědný pohodlný a hamižný, protože chce rodit v porodnici, namísto toho, aby si sehnal a zaplatil vlastní PA. Jsem pro to, ať si každý rodí podle svého nejlepšího vědomí, na místě kde se cítí bezpečně, a ať mají všichni rovné podmínky a konečně vznikne systém péče, který bude jako standardní součást nabídky obsahovat také péči PA v těhotenství a u porodu, včetně porodu doma.

 MSteflova 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 15:07:55)
Astrit, ale právě ta hypoxie plodu může být způsobena špatně vedeným porodem. Např. epidurál podaný v nepravou chvíli může porod zpomalit až zastavit, také jiné zásahy do porodu mohou způsobit to samé.
 zuzini 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 23:05:09)
Probůh Astrid, tiše čtu a už mi to nedá. Četla jsi studie, na které tě tady odkazovaly? Asi ne co? A co to s prominutím meleš o zhrzených matkách a žalobách? To jsou mi řeči.

Zajímá mě jedno, řekla Ti švagrová, která tvrdí, že v Holandsku je před každým domem sanita, proč taková hypoxie nebo masívní krvácení vznikne?
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(26.10.2008 23:25:17)
Uznávám, že jsem nejspíš špatně interpretovala sanitu před domem v NL,ale pro nevěřící, že v NL je to skutečně jinak, předkládám tento článek z porodnice.cz:

Porod doma
Ještě před několika desetiletími byl porod doma naprosto běžný. Dnes je však vzácností. Často slýchávaný argument, že se v zahraničí rodí běžně doma, např. v Nizozemsku, je jen částečná pravda. Ve vyspělých zemích obvykle porodí dobrovolně doma pouze několik žen z tisíce. Výjimkou je pouze jediná země na světě, a tou je skutečně Nizozemsko, kde počet domácích porodů dosahuje 38 %.


Proč právě Nizozemsko? Nizozemští experti vysvětlují domácí porody ve své zemi náboženskými důvody a tradicí. V této zemi je proto dokonale vypracován speciální systém porodnické péče. Jsou k dispozici sanitní vozy vybavené pro resuscitaci matky i dítěte, které jsou do deseti minut v nejbližším porodnickém zařízení. Nizozemsko je malá a rovinatá země, kde v zimě nehrozí sněhové kalamity. V tomto systému je důležitý i stavební charakter lidských obydlí, převažuje nízkopodlažní zástavba bez výtahů. V Nizozemsku se pro porod doma rozhoduje více než 60 % žen, tzn. že zhruba jedna třetina porodů je stejně nakonec ukončena v porodnickém zařízení.

Přitom v sousední Belgii, která je charakterem téměř totožná s Nizozemskem, chtějí ženy rodit doma jen sporadicky.

Porody doma mají své zastánce i odpůrce. Lékaři jsou z důvodu malé bezpečnosti matky a dítěte domácím porodům jen málokdy nakloněni, a to do­kon­ce i samotní nizozemští porodníci. Komplikace, které mohou při porodu nastat, nelze předpovídat v porod­nic­kém zařízení, natož v domácnosti. Přitom je nikdy nelze vyloučit, dokonce ani v případech, kdy celé těhotenství probíhalo bez rizika a komplikací. Počet neočekávaných příhod při porodu, kdy je nutné akutně ukončit porod císařským řezem, kleštěmi nebo chirurgickým vybavením placenty, postihne každou 8. až 10. původně zcela zdravou maminku.

Při porodu doma se však v největším nebezpečí ocitá nezaviněně dítě. Naprostá většina akutních císařských řezů a klešťových porodů se provádí z dů­vo­du ohrožení dítěte nedostatkem kyslíku. Plod se může udusit pro náhle utažený pupečník nebo nedostatečnou činnost placenty během několika minut. Pokud se dítě přesto narodí »přidušené«, pak rozhoduje rychlost, s níž musí erudovaný dětský lékař zakročit při oživování, a doba nutná k přepravě malého pacienta na vysoce specializované oddělení péče o novorozence.

Porod je z hlediska vývoje dítěte významným okamžikem. Dnes je možné naprosto přesně určit, v jakém stavu bylo dítě porozeno. Poporodní hodnocení dítěte, Apgar skóre, se dnes již považuje jen za orientační, protože se nejedná o zcela přesné měření a je velmi subjektivní. Rozhodující je vyšetření krevních plynů z krve pupečníku. Po oddělení dítěte od pupečníku se odešle jeho krátká část na laboratorní rozbor krve dítěte. Výsledek je znám do několika minut. Tímto vyšetřením se přesně potvrdí, zda se dítě narodilo v pořádku nebo zda během porodu trpělo nedostatkem kyslíku. A pokud ano, zda se jedná pro jeho další budoucnost o významnou nebo nevýznamnou epizodu.

Riziko pro maminku je nižší, ale pokud u ní nastane třeba masivní krvácení po porodu placenty, tak o její záchraně rozhodují ne minuty, ale často desítky vteřin. V každé porodnici je 24 hodin denně připravený tým, který se skládá z porodní asistentky, porodníka, anesteziologa, dětského lékaře, dětské sestry, sálové sestry, eventuálně chirurga, kteří jsou připraveni provést císařský řez nebo jiný časově neodkladný operační zákrok. Odborní lékaři se dnes často neobejdou bez vysoce specializovaných služeb krevních a biochemických laboratoří.

Porod doma většinou láká ženy, které mají obavy z »přehnané techniky« u porodního lůžka a příliš nemocničního vzhledu porodnic. Tyto ženy chtějí přivítat dítě doma, spolu s otcem, v intim­nější a vřelejší atmosféře. Protože však domácí porod není pro matku a dítě bezpečný, jsou v České republice proti nejen téměř všichni porodníci, ale i naprostá většina porodních asistentek.

Vývoj porodnictví nelze zastavit a porody se domů již nevrátí. Byl by to krok zpět. Je třeba však mít stále na mysli zvelebování a vybavení porodnických zařízení, která by se měla čím dále tím více podobat domácímu klidnému prostředí, ovšem s možností včasného řešení akutně vzniklé situace ohrožující život maminky nebo dítěte.

Autor: doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 7:40:59)
Ano, už je to tady zase, aspoň se uvedlo na pravou míru to Holandsko. Líbí se mi bohorovnost tobě podobných chytřejších než vysokoškolští docenti a kandidáti věd. Cha cha
Ten autor článku je aspoň Čech narozdíl od autorů zahraničních studií, kde to funguje jinak než u nás.
 elindra 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 7:49:21)
Jasně, u nás mají totiž ženy jiný orgány než v zahraničí :-D
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 8:02:37)
Orgány mají všechny ženské stejné, systém péče v ČR a např.NL se ale liší. Prosím čti pozorně.
 Líza 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 10:08:13)
Astrit, no právě, a on neví, co a jak tam funguje, domácí porod v životě neviděl, o jejich pravidlech nemá šajnu, ale ví naprosto jistě, že je to hazard se zdravím.
Pět titulů před a za jménem nechrání před konzervativní omezeností...
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 8:04:56)
Četla jsem ten článek a usmívala jsem se hned při prvním odstavci, když jsem viděla přehled autorů - samá učitelka, psycholožka, dokonce stavební inženýrka, doktor žádný. No bodejť... Tak teda nevím, kdo píše bludy~j~
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 8:35:51)
Prima, takže když napíše blud lékař, tak se tomu nutně musí věřit, zatímco když napíše ověřená fakta učitelka, tak je to nutně pitomost :)

Měla bych asi tem lékařům, co jim píšu koncepty k článkům a opravuju jejich chyby vysvětlit, že pokud si nechtějí uříznout ostudu, nemají mě poslouchat :)))
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 11:37:51)
Můžeš být prosím tě konkrétní? Co z toho článku, co psal dr. Pořízek, je blud? Ale zkus být přesná, ráda se poučím;) Víš, rodila jsem jen dvakrát...
 Raďulka 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 11:42:06)
Nedočítám celou diskuzi, ale ten článek je tak profláklý že ho znám skoro nazpaměť ;)
Pokud chceš slyšet blud, tak mě nejvíc rozesmálo to, že dotyčný docent netuší jak jsou vybavené sanitky u nás, když považuje holandskou sanitku s výbavou pro resuscitaci za lepší než ty naše :-D:-D:-D
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 12:05:56)
No tak kromě toho, že zcela evidentně netuší, že průběh přirozeného porodu a četnost komplikací je zcela odlišný od "klasického" (to mu ani nezazlívám, je mi jasnél že přirozený porod zřejmě nikdy neviděl) například to, že cituje poměrně zastaralá data - 60% to bylo v roce 1965, nyní je to okolo 30%. Jak mu mám věřit to další? O sněhu a zácpách se tu vyjádřili další, stejně jako Sylvie o tom, kde pan dr. čerpá svoje "odborné" informace.
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 13:08:55)
Ale prosím tě, Markéto! Píšeš, že četnosti komplikací a jejich průběh je odlišný u přiroz. porodu a porodu v porodnici. Jak chceš ale zabránit této komplikaci, cituji:
"Naprostá většina akutních císařských řezů a klešťových porodů se provádí z dů­vo­du ohrožení dítěte nedostatkem kyslíku. Plod se může udusit pro náhle utažený pupečník nebo nedostatečnou činnost placenty během několika minut."
Chceš mi říct, že tohle se u přirozeného porodu nemůže stát, jako že se nemůže např. utáhnout pupečník?! Vytýkáš mi, že mám klapky na očích, tak mi je prosím tě sundej a vysvětli mi konkrétně toto - proč se tohle u porodu doma nemůže stát? A v takovém případě je ti přivolaná záchranka na nic, než přijede, dítě se udusí... Asi nadhodíš četnost jako že tohle se stává jedné z tisíce atd. ale tohle se může stát každé rodičce a děcko má větší šanci, že přežije v nemocnici než doma.
A co se týká těch procent porodů v NL, tak mě zaráží jedna věc: zatímco v NL se podle tebe počet porodů doma snižuje (z 65 na 30%...proč asi že?), u nás s prominutím bláznivé ženské z toho začínají dělat módní hit. Na porody doma mám zkrátka tak vyhraněný názor jako ty na porody v porodnici.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 13:21:26)
Astrit, píšu to všude - pochopitelně se to může stát, ale četnost těchto konkrétních komplikací (např. dusící se dítě, ale i krvácení z násilně porozené placenty atd) je podstatně pravděpodobnější u zasahovaného porodu (vyvolání, medikace, urychlení oxytocinem, nevhodná poloha např. na zádech, stres z hostolního prostředí). Neříkám, že jinak se to stát nemůže, jen je to jaksi PRAVDĚPODOBNĚJŠÍ. Z toho je také při původně nekomplikovaném proodu v porodnici pravděpodobnější operativní ukončení porodu a s tím i veškerá rizika s tím spojená (např. poškození dítěte, smrt matky).

Doma je taková komplikace řídká, ovšem pak může být fatální, zatímco v porodnici by ji uměli (možná) napravit.

Výsledek je ten, že ač je spektrum rizik doma a v proodnici různé, výsledek v novorozenecké a maternální mortalitě při stejně definovaném souboru a splnění určitých podmínek pro domácí porod (dojezdnost, přítomnost profesionála) je stejný. To je závěr mnoha studií, nikoli moje dojmy. Můžeš s tím nesouhlasit, ale to je tak vše, co s tím můžeš dělat (kromě toho, že budeš ženám plánujícím rodit doma házet klády pod nohy, aby se ta mortalita zvýšila a tím sis mohla mnout ruce, že jsi měla pravdu ;).

Je na každé z nás, kterému souboru rizik dáme přednost - zda omezení jejich množství s tím, že se nemusí rychle vyřešit, nebo risknout, že se snáz ocitnu (nebo dítě) v kritické situaci, ale mít větší šanci a její vyřešení.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 13:25:26)
Jo, a k tomu, že dr. Pařízek publikuje zastaralá data ses nevyjádřila ;)

Co je na tom, že v Holandsku se počet porodů doma snížil? U nás taky i při sebezajištěnější péči nikdy nebude domarodiček/rodících v porodních domech víc jak 1-5% (jsme myslím dost podobní naturelem Němcům, kde to odpovídá tomuto číslu). A co? Je to důvod, proč bránit porodním asistentkám ve výkonu jejich práce? Je to důvod pro lhání a překrucování faktů?
 *Niki* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 8:48:32)
Astrit, když už nic, ty učitelky a inženýrky narozdíl od pana docenta už rodily :-)
Mmch tobě bych poradila, aby jsi jsi tolik nepodléhala haló efektu a autoritám a více přemýšlela nad obsahem článků... nejen se spoléhala na pravdivost jen kvůli titulům před i za jménem... nic ve zlém...:-)
 Amazonka 4D 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 9:50:22)
Mno,já vím,že dr. je dr.,čili bůh a co on napíše,pravda musí být,i kdyby si to vycucal z prstu...ale co vím,tak tenhle dr. v Holandsku nežije...
Já vím,není to relevantní,ale položila jsem tenhle dotaz rodičce z Holandska,kdo jiný,by měl být povolanější,i když nemá titul před a po...

Panoramko,jestli pak víš,že v Holandsku nesněží,nejsou zácpy na silnicích(o sanitce,přistavené před každým domem,kde se rodí,ani nemluvím)...i tohle v té plodné diskuzi zaznělo,bohužel evidentně od lékaře V rozpacích...


"Asi ziju v jinem Holandsku...
V tom nasem snezi, jsou zacpy na silnicich,to psal asi nejaky odbornik ..Jo, vlastne pises ze to bylo evidentne od lekare... tak to jo...
A potvrzuji, ze sanitka pri domacich porodech u domu nestoji..."
 Sylvie 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(27.10.2008 11:02:13)
Hele, Astrid, nechci ti brát tvoji víru v dr. Pařízka coby autora odborných textů pro rodiče... ale konkrétně tento dotyčný v době, kdy svou knihu pro maminky psal a postupně publikoval na netu, se čile inspiroval třeba na mých tehdejších stránkách pro těhule, odkud mi kradl texty Samozřejmě, ty názorově neutrální ;) Tak teď nevím - ty moje texty na mých stránkách vypovídací hodnotu neměly, ptž nejsem lékař... a tytéž texty na porodnici.cz už hodnotu měly, ptž byly podepsané dr. Pařízkem? Zajímavá logika

MMCH to Holandsko se na "pravou míru" neuvedlo. Erzety samozřejmě jezdí i u nás. A co mám informace přímo z Holandska, tak i tam jezdí zpravidla běžné erzety, tedy nijak extra vybavené, i když to samozřejmě záleží na konkrétní oblasti, někde jsou sanity i třeba s inkubátory, někde ne.
 Astrit 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 10:23:46)
A ještě dodávám, že doba je zlá a zdravotníci jsou špatně placení. Porody doma a jejich propagace je skvělý byznys! Nebo si PA řekne za účast na porodu jen nějakou symbolickou částku? Schválně - kolik stojí celá ta devítiměsíční péče duly včetně porodu?
 Lenelka 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 10:25:32)
Dula nepecuje o maminku celych devet mesicu...
 Mlada 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 10:28:44)
Pleteš si PA a dulu, mezi nimi je dost rozdíl.
Obvyklá cena za porod a poporodní návštěvy je asi 8000 Kč, ceník lze najít např. na stránkách porodního domu u Čápa.
 Vrtulka* 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(21.10.2008 10:36:37)
Nevím jestli je doba zlá, to je asi přijde na to z které strany na to člověk kouká.
Ale, zkus si nejdřív zjistit co dělá dula a co dělá PA.
Potom se podívěj na ceník v porodním domě u čápa, tam sjou ceny i za poradny.
Myslíš, že lékaři dělají poradny a vyšetření zadarmo jen pro dobrý pocit z práce?
Ona ani PA nežije ze vzduchu a ušlechtilých myšlenek, jen nedostává peníze od zdravotních pojišťoven, ale přímo od klientek. A ty klientky si samozřejmě platí zdravotní pojištění stejně jako všichni ostatní, zvláštní, že.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 19:20:27)
Astrit, o tom, co je pro tebe konkrétně bezpečné rozhoduješ stále a pořád, i když nejsi specializovaným odborníkem. Vyučíš se automechanikem, než si vybereš auto? Uděláš si stáž v továrně na autosedačky, než si vybereš sedačku? Staneš se leteckým mechanikem, než si koupíš letenku? Ot toho všeho jsou snad odborné studie, které přesnou metodikou srovnávají dva nebo více postupů a jaksi dodají ta tvrdá data ...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 19:21:02)
Astrit, o tom, co je pro tebe konkrétně bezpečné rozhoduješ stále a pořád, i když nejsi specializovaným odborníkem. Vyučíš se automechanikem, než si vybereš auto? Uděláš si stáž v továrně na autosedačky, než si vybereš sedačku? Staneš se leteckým mechanikem, než si koupíš letenku? Od toho všeho jsou snad odborné studie, které přesnou metodikou srovnávají dva nebo více postupů a jaksi dodají ta tvrdá data ...
 *Niki* 


Astrit, 

(20.10.2008 20:41:30)
to se pleteš. Žádný tábor urputných domarodek není. Jsou jen "sympathisantky" svobodné a informované volby. Manžel si třeba myslí, že co ještě řeším, že naše dcera bude rodit doma. Ale proč by měla? Já chci, aby byla vychovaná ve svobodě, v přístupu k informacím a ode mě NIKDY neuslyší, do porodnice nechoď, lékaři jsou hlupáci, porodíme si doma. Já mám na její porod ty nejúžasnější vzpomínky a tohle se dozví. Ale kde bude rodit ona si rozhodne sama. Nechci, aby se bála a nebudu jí lhát, že bez doktora neporodí. Doufám, že až bude ona dospělá a bude mít děti, bude už domácí porod či porodní dům regulérní možností. A á ji s radostí doprovodím i do porodnice, když si ji zvolí - a když mě tam bude chtít ;)
 MSteflova 


Re: Odvážná školačka... je to i o smrti 

(20.10.2008 18:51:10)
Astrit, jinak jsem nemocniční maminka, která fandí domarodkám :-).
 Lenelka 


Re: Odvážná školačka 

(20.10.2008 11:04:42)
No jasne, taky nezapomen na rovne vecne nove silnice, rovinatou krajinu a neexistujici snehove kalamity~k~

Navic ty statistiky nepochazeji jen z Holandska, ale take treba tady z UK a tu jsou sanitky parkujici maximalne pred nemocnici, silnice v horsim stavu nez ty ceske, kopecky a dolecky vsude a pro spravnou kalamitu staci, aby zaprselo nebo spadalo "neprimerene" mnozstvi listi najednou~g~
 *Niki* 


Astrit, 

(20.10.2008 16:01:21)
na mě číhat před domem plně vybavená sanitka, tak mi 100% moje podvědomí vyšle "správný" signál a porod se zkomplikuje, aby tam ta ubohá osiřelá sanitka nestála jen tak zbůhdarma :-)
 Líza 


Re: Odvážná školačka 

(19.10.2008 5:46:08)
Astrit, přečti si ten odkaz. To jsou tvrdá data, ne dojmologie.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Odvážná školačka 

(18.10.2008 20:56:31)
Jo a k tomu číhajícímu nebezpěčí - už tu několikrát padlo, že nebezpečí číhající doma jsou jiná než číhající v porodnici. Typické domácí komplikace se v porodnici obvykle vyřeší; na druhou stranu porodnice často přináší i při fyziologickém porodu, který by doma proběhl v pohodě, svými rutinními postupy komplikace, ktreé můřou končit špatně (typický případ je porod trvající, například v důsledku vyrušování, nejistoty a stresu z cizího prostředí, déle, než je "obvyklé", je popohnán medikací, která vyvolá silné nekontrolovatelné stahy, která jsou mírněny, posilovány, mírněny ... dítě se nestíhá adaptovat, dochází k poklesu ozev ... akutní císařský řez, který může skončit vykrvácením matky.)
 Lusika 


pořad Máte slovo 

(15.10.2008 16:47:52)
Ahoj, neviděli jste pořad máte slovo? Nebyla tam právě tato maminka?

Bylo to děsné, moderátorka nebyla vůbec schopná pořad vést a vypadalo to, že cílem diskuze je prosazení jejího osobního názoru.

Ale viděla jsem to poprvé, takže to tak je možná schválně.

Lusika
 Dáša Lovec,( Šimon, Ema, Hubert) 
  • 

Re: pořad Máte slovo 

(15.10.2008 18:34:00)
Viděli, nebyla to ona:o) Byla to Petra Sovová, ale NE ZA MAMINKU, i když tam byla zminovaná jako MAMINKA ale za zástupkyni HAMu-původně to tak mělo být. A nikdo z nich tam nebyla Johanka K.
Pořad byl strašný, už jenom tím, jaká to byla masáž...Jílková nedala slovo vůbec straně"matek", jen lékařům, které evidentně protěžovala.
Nemělo to být primárně o porodech doma, spíš o tom, co se dá zlepšovat v porodnicích.
 Lusika, Lucinka+25tt 
  • 

Re: pořad Máte slovo 

(16.10.2008 17:35:51)
Mě by asi bouchly nervy.. Myslím, že se dost snažili říci, že hlavním cílem je zlepšení situace v porodnicích a umožnit ženě si zvolit, kde chce vlastně rodit.

Jílková byla určitě zklamaná, že lékař souhlasil, že klystýr není potřeba a dítě se "rodí do výkalů", jak to dostatečně dramaticky popsala Jílková. Spíš jestli to vědí i ostatní porodníci a asistentky.. Na Bulovce se mě ve 2006 ptali, jestli chci Yal nebo klystýr, takže od toho úplně neustoupili, ale kompromis je možný. Pokud si přinesete svůj yal, samozřejmě..

Lusika
 Líza 


Re: pořad Máte slovo 

(16.10.2008 17:39:08)
No, Lusiko, on je možný i ten kompromis, že si nevezmeš ani jedno, problém ale je, jakou míru keců personálu kvůli tomu člověk musí přežít...
 Lusika, Lucinka+25tt 
  • 

Re: pořad Máte slovo 

(19.10.2008 7:48:54)
Já si beru porodní bábu a ještě jsem odmítla amniocintézu. Takže já budu "zakolonkovaná", jen tam vejdu.

Lusika
 Lusika 


návštěvy na Bulovce + porodní bába 

(15.10.2008 16:50:35)
Ahoj,

nemáte někdo zkušenost s návštěvami dětí-sourozenců na Bulovce? Na stránkách uvádí od 10 let. Pro nás by to znamenalo žádné návštěvy, nemáme na mladší hlídání.

Neměl jste někdo dulu/bábu sebou na Bulovce? Jak to přijmul personál a co vše jí dovolil?

Díky.

Lusika
 Anuška a 2♥ 


Re: návštěvy na Bulovce + porodní bába 

(15.10.2008 17:11:41)
Lusiko,
děti se tam probíhají celkem v pohodě. Tedy v červnu 2006 jich tam chodilo plno. A k dulám: asi záleží na tom, kdo zrovna bude mít službu. Každopádně je to dobrá volba, jestli rodíš poprve, o to lepší. Co já bych za nějakou podporu s Madlenkou tenkrát dala.
 Lusika, Lucinka+25tt 
  • 

Re: návštěvy na Bulovce + porodní bába 

(16.10.2008 14:18:12)
Díky za odpovědi.

Tak to snad bude v pohodě. Nemáme hlídání, takže by byl i šmitec návštěvám manžela.

U prvního porodu jsem měla manžela a zpětně si myslím, že by to bylo lepší s nějakým odborníkem. Tedy odborníků tam bylo dost (dvě směny se mi tam potkaly). Hlavně manžela dost rozhodilo, že to není procházka růžovou zahradou, takže jsem mezi stahy vlastně povzbuzovala nás oba.. A ještě mě přemlouval spolu s místní asistentkou k epidurálu, i když věděl, že jsem odpůrce zásahů. Stejně nepomohl, akorát jsem dostala další zbytečný zásah.

Lusika
 MM, 2 kluci 
  • 

Oni to tak neberou... 

(15.10.2008 22:21:07)
... s těmí 10 lety věku!

Minulý týden jsem tam byla navštívit kamarádku s čerstvým mimi a měla jsem sebou své kluky (2 a ctvrt , 4 a půl roku), nebyl zadny problem. Akorat kdyz je na pokoji ještě s dalšími maminkymi (nemá nadstandard), tak je třeba dobré jít si povídat na chodbu (tak jsme to udělali my, kluci tam i mohli trochu pobíhat) nebo do návštěvní místnosti - no prostě aby se maminky a miminka navzájem nerušily (ale to nesouvisí s věkemm návštěvníků ;-)).
I před cca. 2 lety jsem tam byla na návštěvě u jiné kámoška, byl se mnou starší synek, tehdy 2letý - a taky v pohode!

 Hana 3děti 
  • 

odvaha 

(15.10.2008 17:10:44)
Nevim jestli mam napsat obdivuju nebo šílenec :-).Já rodila děti všechny po termínu a pokaždé jinak,ale vždycky v porodnici.Porod doma nebo někde jinde si neumím představit.Asi mám štěstí na fajn lékaře i asistentky.Při posledním mě odvážela RZ a věřte,že jsem byla ráda,že jsem pod dozorem lékaře a poučena o možném porodu v sanitce.Ale pocit,že mam lékaře u sebe mi dal klid.Představa,že sednu za volant mě ani nenapadla a myslim si,že sešlápnutím spojky by to i skončilo :-).Ale každá se cítíme na něco jiného.Obdivuji ženy které se nebojí rodit doma.JÁ ROZHODNĚ NE.
 Vendy 
  • 

Teda zírám 

(15.10.2008 17:16:06)
Opravdu nevím, zda jste blázen či světice, tiše závidím a doufám, že při druhém dítěti zažiju alespoň z desetiny takovou pohodu jako vy při svých porodech. První porod jsem měla příšerný, malá šla zadečkem - 1/2 porodu si nepamatuji, jen si pamatuji tu hrůzu - strach o děcko, 20 lidí u porodu, řev, křik PA, slabost a nedostatek síly říci jediné slovo. Vzhledem ke KP a pomalému otvírání jsem byla na hekárně 4 dny a navíc ohladu, sama bez manžela. Škoda, že jste v Jižních Čechách...... Jen tak dál.
 Vendy 
  • 

Teda zírám 

(15.10.2008 17:16:34)
Opravdu nevím, zda jste blázen či světice, tiše závidím a doufám, že při druhém dítěti zažiju alespoň z desetiny takovou pohodu jako vy při svých porodech. První porod jsem měla příšerný, malá šla zadečkem - 1/2 porodu si nepamatuji, jen si pamatuji tu hrůzu - strach o děcko, 20 lidí u porodu, řev, křik PA, slabost a nedostatek síly říci jediné slovo. Vzhledem ke KP a pomalému otvírání jsem byla na hekárně 4 dny a navíc ohladu, sama bez manžela. Škoda, že jste v Jižních Čechách...... Jen tak dál.
 Jana 
  • 

Re: Teda zírám 

(15.10.2008 18:07:45)
Johanka je pěkná exibicionistka:)Můj dojem je,že takhle porodila,aby ji někdo obdivoval a vše mohla dát na hlavní stranu Rodinky nebo nějákého jiného serveru:)a sbírat obdivné hlasy.Nevěřím tomu,že by se nenašla příjemná porodnice,zvlášť pokud tam měla v jedné praxi a personál určitě znala.A nevěřím,že by se nedohodla na ambulantním porodu.Fakt mi to hlava nebere..
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Teda zírám 

(15.10.2008 18:13:16)
Jano, po pěti přirozených porodech, z toho poslední tři doma (první dva nevím) by mě do porodnice jen tak někdo taky nedostal :) Ono přirozené, aktivní prožití porodu, s plnou kontrolou nad vlastním tělem, bez intervencí (ani slovním) okolí, je silně návykové :) Vlastní zkušenost.
 Apolena. 


Re: Teda zírám 

(15.10.2008 18:22:01)
První ambulantně v porodnici (kvůli doma nepostupujícímu porodu), všechny ostatní doma.
 Dáša Lovec,( Šimon, Ema, Hubert) 
  • 

Re: Teda zírám 

(15.10.2008 18:35:44)
První dva na koleji v Německu:o) s PA.
 Apolena. 


Re: Teda zírám 

(15.10.2008 19:16:11)
Dášo,
Johančin první syn se opravdu narodil v porodnici v Německu, chtěla sice rodit doma (na koleji), ale kvůli nepostupujícímu porodu s ní PA odjela do porodnice. Fakt :-). Leč myslím si, že to je zcela nedůležité :-).
 Dáša Lovec,( Šimon, Ema, Hubert) 
  • 

Re: Teda zírám 

(15.10.2008 19:23:49)
Aaaaaaaha! můj omyl, špatně sem četla, resp.už si nepamatuju:o)...no jo první porod,,,všechny matky které porodí napoprvé hezky samy mají můj nekritický obdiv:o)
 Katka +3 


Re: Teda zírám 

(15.10.2008 21:22:21)
To čemu věříme nebo nevěříme, nemá na realitu žádný vliv. Před svým třetím porodem jsem taky nevěřila, že dohodnout si ambulantní porod je takový problém. A zjistila jsem, že je to problém mnohem větší, než jsem si vůbec dokázala představit.
 Róza 


řízení 

(15.10.2008 18:11:56)
Se svým životem ať si nakládá podle svého uvážení, i s životem svého dítěte. To hodnotit nebudu (říkám to bez sarkazmu).
Vadí mi, že riskovala život nás, účastníků dopravního provozu. Nejela do porodnice, ani nikam jinam rodit. Jela do školy :-(((. Ale hlavně že napsala písemku :-(.
 kopidlno 


Re: řízení 

(15.10.2008 18:14:31)
Rozo a čím riskovala život nás účastníků silničního provozu?
 Róza 


Re: řízení 

(15.10.2008 18:15:57)
Řídila s kontrakcema.
 Anuška a 2♥ 


Re: řízení 

(15.10.2008 18:22:02)
Rozo, řídila jsi někdy unavená? Zamyšlená? S bolestí hlavy? Povídala a reagovala jsi na děti?
 kopidlno 


Re: řízení 

(15.10.2008 18:24:34)
nevím jestli tomu dobře rozumím, ale řídit s kontrakcema je podle tebe riskování. Já např. hodinu a půl před narozením druhého syna sice měla kontrakce, ale nikoli bolesti. Vůbec jsem se necítila omezená ve svých aktivitách. Myslím, že to každá žena může prožívat jinak a to velmi rozdílně. V tu dobu před druhým porodem bych klidně řídila a myslím, že bych skutečně nikoho neohrozila~j~
 Róza 


Re: řízení 

(15.10.2008 18:29:44)
Jestliže už před tím měla kontrakce, že nemohla spát, tak asi těžko můžeme mluvit o tom, že ji to nebolelo.
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

Re: řízení 

(15.10.2008 18:32:16)
Zbytečná diskuse. Podle zákona pokud nejsi v pořádku, nesmíš usednout za volant.
 Lorina 


Re: řízení 

(15.10.2008 20:41:45)
Právě mi to nedalo a celou věc jsem konzultovala se svým manželem. Pracuje jako šéf oddělení DI PČR .Z hlediska bezpečnostně-dopravní je taková situace skutečně posuzována jako snížená schopnost vnímání (myslím tím kontrakce). Z hlediska morálního by Johanku nebo jinou z nás těžko asi někdo chtěl sankciovat, nicméně to jako hazard, pokud jde o silniční provoz, skutečně vnímám. A je mi opravdu srdečně jedno, zda se jedná o cestu do porodnice nebo jinam.V takové situaci je nutné volat sanitku, není-li jiná možnost.
 madlenka07 


Re: řízení 

(15.10.2008 20:54:26)
Souhlasím.A pokud se Johanka rozhodla nevolat sanitku,měla si zavolat kamarádku nebo taxi.Přijede také rychle.
 kreditka 


Re: řízení 

(15.10.2008 20:55:58)
~R^~R^~R^
 Vrtichvostova 


Re: řízení 

(15.10.2008 22:23:23)
Nemyslím si, že kdyby měla jakákoli žena kontrakce že by jí u toho vystřelovaly nohy do pedálů, že by jela dál.Asi sem naivní, ale fakt ten pocit nemám.Každý porod je jiný, každé kontrakce jiné a řídit s kontrakcema pokud se člověk cítí schopen, proč ne?A do kdy vůbec řídit auto v těhu?Není risk řídit v 9 týdnu, v 15, 25 a tak dále?
Žena může mít pěkného poslíčka i dřív a stane se hrozbou účastníku silničního provozu.Proto by neměla řídit?To je pořád kdyby, kdyby...
Kupodivu mě na silnici nikdy neohrozila těhotná žena s kontrakcemi, pokaždé to byl nějakej voňka ve vytuněný káře a nebo přestárlá lolitka co se malovala a nečuměla na semafory~j~
 Linda 
  • 

Re: řízení 

(15.10.2008 23:17:41)
Špatně se může za volantem udělat komukoliv, ale pokud sednu za volant s tím, že VÍM, že rodím (jako že Johanka to věděla), tak to je opravdu jiná situace!
 Vrtichvostova 


Re: řízení 

(16.10.2008 13:40:18)
No nepřesvědčíš mě, jsou kontrakce a kontrakce.Některé se dají zvládnout, u některých máš tanec svatého víta.A pokud jsou zvládnutelné a člověk se na to cítí, tak proč nesednout za volant a nepopovézt se?Psala, že domu by to už nedojela, takže tam pud (sebe)záchovy asi je, ne?
 Lorina 


Re: řízení 

(16.10.2008 13:53:14)
Jednoduše proto, že to zákon neumožňuje. To platí i tom, když se Ti udělá špatně. Máš povinnost jízdu přerušit.:-D
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

dejte už pokoj 

(15.10.2008 18:28:32)
Dejte už pokoj s takovýma diskusema. Vždyť se stovky let rodilo doma. A že přitom občas maminkyanebo dítě zemřely, s tím se přece muselo počítat. Stejně tak jako když ještě nebyla antibiotika a umíralo se na banální nemoci. Dnes už naštěstí máme i antibiotika a i tu možnost rodit pod dohledem lékaře ke snížení těchto rizik. Ať se prostě každá rodička rozhodne sama a podle svého svědomí.
 Dáša Lovec,( Šimon, Ema, Hubert) 
  • 

PS 

(15.10.2008 18:43:49)
Myslím, že milé matky, nejde se srovnávat, když máte jedno nebo dvě děti (tři?:o)) s matkami, co jich mají pět a více, přesvědčuju se o tom pořád.....je to jiné, ...ony už zvládly tolik věcí, mají o TOLIK jiné zkušenosti, neřeší, něco prostě už vůbec neřeší:o))
To není odsuzování, je to prostě JINÉ.
 Dáša Lovec,( Šimon, Ema, Hubert) 
  • 

PS 

(15.10.2008 18:44:36)
Myslím, že milé matky, nejde se srovnávat, když máte jedno nebo dvě děti (tři?:o)) s matkami, co jich mají pět a více, přesvědčuju se o tom pořád.....je to jiné, ...ony už zvládly tolik věcí, mají o TOLIK jiné zkušenosti, neřeší, něco prostě už vůbec neřeší:o))
To není odsuzování, je to prostě JINÉ.
 katarínka 
  • 

Proboha ženský..... 

(15.10.2008 18:55:59)
.....to se musí pod každým článkem opakovat stále to samé dokola? Navážet se do toho kdo má náhodou jiný názor než já?
Pokud se k tomu mám vyjádřit za sebe - porody doma neuznávám, vnímám je jako hazard, na druhou stranu k nim nemám tolik informací a nikdy bych k němu neměla asi ani odvahu. Já měla oba porody trošku komplikovanější, větší děti a obráceně položené, takže jsem v závěru nakonec obě "rodila" císařem a nakonec ráda a nic špatného na tom nevidím. Věřím, že k porodu doma (nebo kdekoli bez asistence lékaře) by se neodvážila máma, která dopředu o nějaké komplikaci ví nebo s porodem nemá zkušenost, možná se mýlím. V každém případě je to každého soukromá věc jak se rozhodne.
Johanka nám povyprávěla o tom jak ten šestý porod vypadal u ní a popravdě, sice to je "zkušená rodička", tak věděla do čeho jde, má můj obdiv že se k tomu odvážila, ale stejně tak mne na tom trochu zlobí že tak (můj názor) riskovala se zdravím miminka.
Názorů je, jako na všechno, spousty, každý má ten svůj pohled na věc a ty své informace kterým věří, proč si takovým navážením se jeden do druhého kazit den?
 Dana 
  • 

Re: Proboha ženský..... 

(15.10.2008 20:39:48)
Každého věc, jak chce rodit, já jedině v nemocnici a klidně tři doktory kolem.
Jinak jenom tak na okraj, být bezdětná a těhotná, tak mám po tomhle článku a většině příspěvků pocit, že mě i dítěte v porodnici přinejmenším zabijí.
 Katarínka 
  • 

Re: Proboha ženský..... 

(16.10.2008 9:10:09)
Dano,a i právě proto mám na tyhle "debaty" názor jaký mám. Pravdu máš, kdybych asi tohle všechno četla coby prvorodička, byla bych přinejmenším v šoku a že je porod, něco co se dá v porodnici anebo vůbec přežít, bych asi nevěřila. Já mám dva zdravé kluky a sama jsem v pořádku jen a jen díky péči lékařů.
 Dana 
  • 

Re: Proboha ženský..... 

(16.10.2008 10:00:58)
Já nedám na doktory dopustit.
 katarínka 
  • 

Re: Proboha ženský..... 

(16.10.2008 14:03:37)
~R^ U mě také tak. Každého věc jaký porod si vybere a tak tu na sebe takhle kvokat a urážet se jako to tu některé předvádějí mi přijde......
 Rsdka 
  • 

Ta ženská je blááázen!!!! 

(15.10.2008 20:47:44)
V Budějovicích taky studuju a tuto paní potkat, nechám ji odvézt do nemocnice a hned poté na psychiatrii. Už ten začátek... jak jsem rodila "své 6.dítě" - 6 dětí? To mi nepřipadá normální, ale budiž. Ten konec tomu teda nepřidal, spíš to dorazil... Blázen, blázen, blázen!!!!
 kopidlno 


Re: Ta ženská je blááázen!!!! 

(15.10.2008 20:49:38)
Rsdka doufám, že tam nestudujete na PA~Rv
 KvětaS 
  • 

Re: Ta ženská je blááázen!!!! 

(15.10.2008 22:39:01)
Jojo, díky tomu, co je "normální" teď vymíráme, a pokud se nezmění důchodový systém, kdy děti vpodstatě platí důchody svým rodičům, budeme na tom my (dnes cca 35 let) jednou v důchodu hoooodně špatně. Takže to můžeme brát taky tak, že se Johanka pojišťuje (asi velmi rozumně) na tyto časy:-)
 hrúda 


Re: Ta ženská je blááázen!!!! 

(16.10.2008 10:11:32)
Pokud mohu, zapojím se též do diskuze. Jsme snad sakra v době, kdy si každý může o sobě rozhodnout sám. Doufám že doby striktního přiřazování lékářů atd jsou pryč. Paní Johanka popsala svůj porod, který nakonec dopadl i přes nabručeného manžela, rychlé hledání soukromí a svolávání ,,sudiček,, dobře a v klidu. Čekala jsem že k tomu dojde u písemky.:-D Já rodila oba syny v porodnici, každého v jiné, oba porody proběhly suprově, oddělení šestinedělí bylo v případě staršího na pěst u mladšího na jedničku. Umím si představit, že nemít problémy, které prostě byly, uvažovala bych i o porodu doma. Předpokládám, že pokud by paní Johanka měla jakékoli problémy v těhotenství, které by naznačily možný problém, takto by nerodila. Samozřejmě se problém vyskytnout může, ale tady se žádný nevyskytl, tak proč Johanku pranýřovat pro ,,možná a kdyby,,. A co se týče počtu dětí, pokud má Johanka dost sil fyzických a psychických,zkrátka je zajistí po všech stránkách, ať jich má třeba patnáct.:-D:-D:-D
Paní Johanko gratuluji k synkovi a přeji hodně energie, zdravíčka a pohody.~s~
 Radka 
  • 

Ta ženská je blááázen!!!! 

(15.10.2008 20:48:22)
V Budějovicích taky studuju a tuto paní potkat, nechám ji odvézt do nemocnice a hned poté na psychiatrii. Už ten začátek... jak jsem rodila "své 6.dítě" - 6 dětí? To mi nepřipadá normální, ale budiž. Ten konec tomu teda nepřidal, spíš to dorazil... Blázen, blázen, blázen!!!!
 Apolena. 


Re: Ta ženská je blááázen!!!! 

(15.10.2008 20:56:18)
Radko,
všichni, kdo dělají něco jinak, než ty, jsou bláááááázni?
 bobajs 


Re: Ta ženská je blááázen!!!! 

(16.10.2008 9:47:33)
Promiňte, rodit v porodnici v klidu a v láskyplném prostředí? Možná ve velice vzácných případech.
 Dana 
  • 

Re: Ta ženská je blááázen!!!! 

(15.10.2008 20:56:54)
Ale no tak,každého věc kolik má dětí.
 Beezi,V+J 


Re: Ta ženská je blááázen!!!! 

(15.10.2008 20:57:01)
Ó ano, Radko, ať žije tolerance a respekt k životnímu stylu a názorům druhých. Kdo má víc, než dvě (tři) děti a nezapadá do davu, patří do blázince...

Poděl se s námi ještě o nějaký ze tvých ohromujících názorů. Co že to studuješ?
 Lenelka 


Re: Ta ženská je blááázen!!!! 

(15.10.2008 20:57:34)
No jasne, jakekoli vymykani se beznemu strednimu proudu je v CR hodno zavreneho psychiatrickeho oddeleni. Vzhledem k tomu, ze mluvite o mem rodnem meste, do ktereho se snad vratim natrvalo, doufam, ze Vy si po studiich odejdete nekam jinam. Doporucuji zahranici, mozna Vam pak doroste v mozku cast pro toleranci...
 Kačka a dva dráčci 
  • 

Ach jo.... 

(15.10.2008 21:01:54)
Proč se vždycky po hezky lidsky napsaném článku vyrojí desítky odsuzujících názorů. Paní má šest dětí, budiž jí to přáno, evidentně je šťastná. trochu tolerance.
 Apolena. 


Re: Ta ženská je blááázen!!!! 

(15.10.2008 21:02:50)
"nechám ji odvézt do nemocnice a hned poté na psychiatrii".
Jak bys to udělala? Zavolala bys sanitku a řekla bys "musíte odvézt tuhle ženskou do blázince, ona má pět dětí a čeká šestý!"?
Neuniklo mi něco? Johanku zbavili svéprávnosti a ty jsi její poručník??
Nebo chodíš po ulicích a když se ti někdo nezdá, zavoláš na něj psychiatra?
Tohle je nové, to mě zaujalo. :-D
 janaconda 


přidávám se ke gratulujícím:-) Johanko a Antoníne 

(15.10.2008 22:01:42)
a chci přispět taky svou troškou do mlýna, jsem přesně ten případ, který měl komplikace díky doktorům...Při kurzu přípravy na porod v porodnici naslibovali hory doly, a když přišlo na věc tak skutek utek...tak po pořadku...praskla mi voda tak jsme jeli, příjem, monitor, papiry klistýr, sprcha míč, chodba abych mohla byt s manželem, monitor,porodni sál, komunikace žádná, mé otázky jako by neslyšeli, zahadná infuze, (oxitocin a diazepam - to jsem se dočetla v papírech až 2 dny po té a nechtěli mi je vůbec ukázat:-() únava, sestrička na břiše, krásná dcera, vytržená placenta po 10ti minutach, 2 litry krve po 2 hodinach, zachráněná, bez dítěte 24 hodin, kdybyste tam nahodou té noci potkali pološílenou matku která hledala po porodnici své ditě tak to sem byla já...opravdu mi ji přinesli až ráno, když se vyměnila služba....nechci strašit prvorodičky, ale možná by stálo za to, zamyslet se nad tím co nám porodnice jsou schopny nabidnout a jaké to asi je pro vystresované a drogami oblbnute díte, kdyz mu seberou na tak dlouho matku....vite, ze když seberou ovci na 24 hodin jehně po porodu tak už ho není schpná přijmout a postart se o něj.....
Je fakt, že na základě toho všeho, už toho teď vím o porodech tolik jako průměrná porodní asistentka, takže příště jedině doma, třeba s pani Konismarkovou pokud bude mit volno:-)
 Markéta, syn 3 roky 
  • 

Skvělé - a jak to bylo dál? 

(15.10.2008 22:15:23)
Milá Johanko, ten článek je super a hned jak budu mít čas, tak si přečtu i ty další. Já sice rodila v porodnici, jsem strašpytel, pokud to někdo má a chce jinak, tak určitě víc, co dělá. Podle mě je to všechno jenom o tom - umožnit těmto maminkám, aby tu alternativu měly a mohly se svobodně rozhodnout, aniž by na ně někdo potom útočil. S tím souvisí moje otázka:

Zajímalo by mě, jak to bylo potom s Vámi dál? Předpokládám, že už máte svoji dětskou doktorku, která k Vám přijela, bez řečí apod.? Jak se na Vás tváří matrikářky, případně jiní úředníci a lékaři, prostě veškeré další "instituce", se kterými nutně musíte (bohužel) jednat?

Pokud budu mít ještě další dítě, určitě ho porodím v porodnici. Ale pokud bude vše v pořádku, chtěla bych odejít co nejdřív, máte někdo zkušenosti s ambulantním porodem, případě odchodem dříve než po cca 3 - 4 dnech?

Johanko, gratuluju Vám k velké rodině a moc Vás obdivuju.
 sojka+07+09 


Re: Skvělé - a jak to bylo dál? 

(15.10.2008 23:57:00)
já jsem taky rodila v porodnici a nejsem strašpytel. Chtěla jsem to tak a můj porod byl úplně nádherný. Rodila jsem v Podolí, úplně přirozeně tak jak jsem chtěla, bez nástřihu a jediného stehu, doktora jsem viděla asi na pět minut. Víte píšu to teď za matky, které mají s porodem v nemocnici super zkušenosti, aby to jako nevypadalo, že jsou to vždycky jatka jak už tady někdo psal. Ať už Johanka byla nebo nebyla schopná posoudit svůj stav k řízení- tedy já myslím, že porod a kontrakce jsou jiný stav vědomí a za volant bych nesedala.Argumenty typu, že víc nebezepečných je ožralů jsou sice pravdivé ale v tomhle případě bych to snad nesrovnávala ne ? Ale co mi tu schází je intimita. Vědět, že už mám kontrakce a místo uchýlení se do domácího prostředí drandit po městě, snažit se psát nějakou přiblblou písemku a hledat nouzová místa pro porod mi přijde skoro škoda. Docela chápu toho manžela který brumlal, že rodí v kanclu a ne doma na statku. Jinak by se mi ten článek i docela líbil, protože respektuju přirozené právo dnešní ženy si vybrat. Autorka to sice udělala, ale tím, že musela být za každou cenu v akci a v kontrakcích pomalu ještě skládat nějaké zkoušky, tím to u mě projela. Připadá mi legrační, jak se vlastně v reakcích objevují jen dva póly. Oba jsou úplně extrémní. Jedni jsou zobrazováni jako čarodějnice a středověké zpátečnice, druzí jako manipulativní parchanti toužící vést a řídit porod. Ještě že si už můžeme alespoň trochu vybrat. Já si vybrala moderní medicínu s jejími skvělými statistikami, ale ať si každý zvolí co chce.
 Beezi,V+J 


Re: Skvělé - a jak to bylo dál? 

(16.10.2008 9:28:02)
Kamilo, je skvělé, že jsi měla možnost zažít tak nádherný porod i v nemocničním prostředí. Kéž by tu možnost mělo více dalších žen. Já například ve stejné porodnici zažila jako prvorodička klasický medikovaný porod se "zachráněným" dítětem na konci.

K těm extrémním pólům - já bych to neviděla tak černě. Nevšimla jsem si, že by zastánkyně přirozených porodů (aspoň většina těch, které tady diskutují), dělali ze všech lékařů manipulativní parchanty. Je pravda, že takových je mezi porodníky docela dost, ale vím i o čestných výjimkách. A určitě je i dost takových, kteří si absurditu současného systému uvědomují, ale jedou v zajetém stylu svých starších (nadřízených) kolegů a potřebují tyhle impulzy zvenčí, od nespokojených rodiček, aby začali i oni pracovat na změně.

Na druhou stranu, při čtení této a podobných diskuzí se mi zdá, že kromě tradičních výkřiků typů "šílenkyně, hazardérky, myslí jen na svoje pohodlí" se objevuje stále více žen, zastávajících názor "doma bych nerodila, ale uznávám, že je to každého věc a každá žena by měla mít právo volby". A to ve mně udržuje optimismus a víru, že má smysl v téhle osvětě dál pokračovat.
 sojka+07+09 


Re: Skvělé - a jak to bylo dál? 

(16.10.2008 16:22:31)
souhlasím, pro mě jsou všechny nespokojené a alternativní maminky těmi tahouny, které české porodnictví táhnou k lepšímu. Bez nich bychom jak už tady jednou zaznělo, ukazovaly svoje děti tátům tak maximálně z okna. Já jsem ale sama zdravotník a pro mě je nejlepší cesta moderní medicíny, tak si to přeju a chci to i při svém druhém porodu. Snad bude jako ten první. Ještě bych zmínila, že se mě na mnoho věcí v podolí zeptali a to jsem neměla porodní plán.Rodila jsem 17 hodin a mnoho věcí mi už bylo dost jedno, takže bych se bývala byla podvolila. Například se mě ptali zda chci oholit, klystýr a jak je to s nástřihem. Dovolili mi strávit šest hodin ve sprše a vůbec se ke mně chovali slušně.
 ANNAHAM 


Re: Skvělé - a jak to bylo dál? 

(22.10.2008 9:58:06)
Kamilo, gratuluji Vám ke schopnosti objektivního a střízlivého úsudku, racionálního myšlení a vůbec k náhledu na problém. I vaše tolerance je obdivuhodná, takovou já nemám. Myslím si, že každá svoboda má mít své hranice. Stejně jako bych násilím zabránila sebevrahovi v uskutečnění jeho svobodného rozhodnutí vzít si život, tak bych se snažila pro každou rodičku eliminovat rizika, která mohou vzniknout při porodu a tudíž bych jí zajistila lékařskou péči.Moje dcera teď čeká druhé dítě a kdyby jí náhodou napadlo ( jako že jí to naštěstí nenapadá), že bude rodit doma, tak jí do porodnice dostanu třeba násilím.Svoboba - nesvoboda, život je cennější.
 ANNAHAM 


Re: Skvělé - a jak to bylo dál? 

(22.10.2008 15:47:53)
Co to má společného s plnoletostí? Omlouvám se, jestli jsem se nevyjádřila dost srozumitelně, takže znovu: považuji svobodu za každou cenu za nesmysl. Vy,když půjdete okolo PLNOLETÉHO sebevraha, který se chystá skočit pod auto, tak proti tomu nic neuděláte, protože je to jeho SVOBODNÉ rozhodnutí a on je PLNOLETÝ?
 Lenelka 


Re: Skvělé - a jak to bylo dál? 

(22.10.2008 15:54:23)
Annaham, treba ja povazuji sebevrazdu za svobodnou volbu, opravdu nevidim duvod nekomu v ni branit.

Ale sebevrazda nema nic spolecneho s planovanym porodem doma. Takhle muze uvazovat jen osoba, ktera o tom zhola nic nevi...
 ANNAHAM 


Re: Skvělé - a jak to bylo dál? 

(24.10.2008 14:44:36)
Lenelko, není nic cennějšího na světě, než život. Ani svoboda ne. Věřte mi, už jsem toho zažila hodně. Víte, člověk se může dostat do situace, kdy si neví rady, zdá se mu, že už nemůže žít a chce to skončit. Vy řeknete: je to jeho svobodná volba. Jenže když ho někdo od toho úmyslu odvrátí, a on vydrží, může prožít ještě krásná léta plná štěstí a svým žitím dát hodně i svým blízkým. Svoboda opravdu není tou nejvyšší hodnotou, ačkoliv je zrovna teď tak módní to tvrdit.
 *Niki* 


Anaham, 

(22.10.2008 16:10:57)
já také považuju sebevraždu za volbu toho kterého člověka a respektuju to. Ale ano, pokud by někdo chtěl skákat pod auto přede mnou a mýma dětma, pokusím se mu v tom zabránit. Nikoliv proto, že bych s tím nesouhlasila (ostatně nemám co souhlasit či nesouhlasit se svobodnou volbou někoho jiného), ale proto, že je to má zákonná povinnost. Ale jak to souvisí s porodem doma? Psát opět o srovnatelném riziku nemá smysl, protože to nečteš. Přeji co nejméně rizikové porody, ať už rodíš kdekoliv :-)
 ANNAHAM 


Re: Skvělé - a jak to bylo dál? 

(24.10.2008 14:58:26)
Milado, děkuji za poučení. Asi se budete divit, ale já mám jakési tušení o právech plnoletého a svéprávného člověka. Chovala bych se tak vůči každé mě blízké osobě,eliminovat rizika při porodu je prvořadá věc.A u dcery mi na tom, aby všechno bylo v pořádku, záleží pochopitelně nejvíc. Mimochodem, dceři je 32 let. Těm vašim školákům bude 18 let, ani se nestačíte otočit. A to bych chtěla vidět, jak budete respektovat jejich SVOBODNÁ rozhodnutí.
 Líza 


Re: Skvělé - a jak to bylo dál? 

(24.10.2008 19:00:01)
Annaham, děkuji PB, že nejsi moje matka. O právech dospělých lidí skutečně žádné ponětí nemáš.
A abys natrénovala tu záchranu své nebohé dcery, kterou tímto upřímně lituju, protože všechna svá životní rozhodnutí bude muset podrobit tvému rozhodnutí, možná bys mohla začít spanilou cestu západní Evropou hned, a násilím tam odvlékat ty desetitisíce dobrovolně, spokojeně a s dobrými výsledky doma rodicí ženy do porodnic.
:-©
 Bumbi&05,08,10 


Re: Skvělé - a jak to bylo dál? 

(18.10.2008 1:00:59)
odcházela jsem teď v srpnu z ÚPMD po 24 hodinách a bylo to naprosto v pohodě - personál byl profi, mají připravené papíry na negativní revers.

Pediatrička prohlédla miminko, poučila nás o rizicích a řekla, že miminko se jeví jako zdravé a silné, ale kdyby se nám cokoli nezdálo, ať voláme. Taky byli v pohodě, protože jsme měli domluveného peidatra - měla jsem i papír, na kterém mi potvrzoval, že převezme mé dítě do 24 hodin po narození do péče (plánovali jsme původně odchod po 2 hodinách po porodu, ale byl volný nadstandard, tak jsme zůstali).

 Zdenka, 2 děti 
  • 

Obdiv... 

(15.10.2008 23:06:58)
Moc krásný příběh, závidím tu odvahu. Neumím si představit, že bych rodila jinde než v porodnici. Bála bych se, že se něco stane a už to nepůjde zachránit. (Ale strašně bych chtěla rodit jinde než v porodnici!) Jinak jsem porody měla docela dobrý, ale pobyt na novorozeneckým považuju za vězení. K těm kontrakcím mám zajímavou osobní zkušenost. Bolely mě, vlastně jsem šílela bolestí... ale mezi kontrakcemi mi zavolala kamarádka a pak přišla další kontakce a já dál pokračovala v hovoru. Vnímala jsem to a zvládla to mnohem líp. Jsem přesvědčená, že bych mohla řídit i auto. Člověk přece neupadá do bezvědomí... a neukamenujte mě :-).
PS: V Nizozemí se rodí zásadně jen doma - jen akutní případy vezou do porodnice. Pokud chtějí rodit v porodnici jen tak, musí si to zaplatit.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Obdiv... 

(15.10.2008 23:10:22)
Zdenko, doplním - v porodniciv Holandsku samozřejmě nerodí jen akutní převozy, ale i plánovaně rodičky s nějakým předem známým rizikem.

Jinak bys mohla zvažovat ambulantní porod - k němu je třeba zajistit si pediatra, který dítě převezme dříve, než je obvyklé, nejlépe i PA, která bude doma kontrolovat tebe, a taky vstřícnou porodnici, která s tím nebude mít problém - i když, jak onehdá tvrdila mluvší ministerstva zdravotnictví, "ambulantní porod je u nás běžný" ... haha
 Zdenka, 2 děti 
  • 

Re: Obdiv... 

(15.10.2008 23:31:12)
Jojo, jenže já bych do toho asi vážně nešla. Okolí by si klepalo na čelo a já bych měla z toho strach. Obě děti byly nad 4 kg a třetí bude určitě taky. Jinak naše přepéče o těhotné a rodičky mě taky ničily, ale to je jiná kapitola (tripple testy, trápení, odmítnutí amniocentézy, trápení, zdravé dítě, tripple testy, trápení, podstoupení amniocentézy, zdravé dítě...)

Holky, přiznejme si, že prostě někdo jsme zastánci klasický medicíny a někdo alternativní nebo chcete-li selskýho rozumu. Tak to je a nikdy se neshodnem. Já jsem to druhý, ale taky srágora nést veškerou zodpovědnost.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Obdiv... 

(15.10.2008 23:53:50)
Zdenko, však jo, každý potřebujeme něco jiného ~R^ Že si okolí ťuká na čelo - každá musíme uvážit, co je pro nás důležité ;)

Pro jistotu, pokud jsme si náhodou nerozuměly: ambulantní porod znamená, že porodíš normálně v porodnici (takže váha dítěte nehraje roli ;)) a po něklika hodinách - třeba 12 nebo 24 - jdeš domů.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Obdiv... 

(15.10.2008 23:55:15)
Čtu to ještě jednou a asi jsme si rozuměly :) To je ta půlnoc, jdu raději spát ;)
 Zdenka, 2 děti 
  • 

Ambulatní porod 

(16.10.2008 9:42:51)
Ahoj Markéto,

včera jsem si vážně nerozuměly, ale mojí chybou, moc dobře se neorientuju v lékařské terminologii. Ten ambulatní porod, jak popisuješ, by bylo to pravé pro mě! Tak sem s tím. Byla jsem na novorozeneckým psychicky vyřízená - nedokážu se pod tlakem rozkojit - stres - dítě hlad - musíte se snažit kojit - dokrmíme až v nouzi - škemrání o dokrm - nepůjdete domů, dokud nebudete kojit = Baby Friendly Hospital. PS: Doma jsem kojila v pohodě...

Díky za info!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ambulatní porod 

(16.10.2008 10:21:05)
Zdenko, ta to jsem ráda :) Určitě by měl být na umožňování ambulantních porodů větší tlak (z porodniční bohužel není, obložnost zdravými ropdičkami je užitečná) - já měla ze šestinedělí pocity velmi podobné, takže napotřetí jsem se tomo snažila hodně vyhnout. Rozhdně lze ambulantní porod celkem rozumně prosadit třeba v Podolí, myslím, že i v Brně u Milosrdných, pochopitelně ve Vrchlabí, snad to půjde časem lépe i jinde.
 Zdenka, 2 děti 
  • 

Ještě otázečka 

(16.10.2008 10:18:51)
Markéto, nevíš prosím, jak se rodí se zlomenou kostrčí? Při druhým porodu se mi zlomil konec kostrče. Nejdřív strašný tlak a pak totální energetický útlum. Vůbec jsem nepociťovala radost z miminka, byla jsem jak zdechlina. Pak řezavé bolesti, neschopnost pohybu - prej záda bolí každou... Až při prohlídce po šestinedělí mi můj MUDr. zjistil příčinu. Chtěli bychom třetí mimčo, ale už teď mám strach z porodu. Ovlivní to nějak průběh porodu? Bojím se, že psychicky ano...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Ještě otázečka 

(16.10.2008 10:23:07)
Zdenko, tak to může (a nemusí) být velký problém, záleží, jakmoc kostrč vlezla do porodních cest. K nám na Porod doma chodí jedna žena, které zlomili kostrč při prvním porodu, má dodnes velké potíže a rodit další díte bude plánovanou sekcí. Rozhodně je to třeba pak v těhotenství konzultovat a nenechat se odbýt. Pošlu tu diskutérku sem, ona ti jistě řekne vím - nebo mi napiš na mail (pod nickem) svůj kontakt a já jí ho předám.
 Amazonka 4D 


Re: Ještě otázečka 

(16.10.2008 10:23:36)
Zdenko,já zlomenou kostrč měla (sice dávno,ale přece),hodně jsem to cítila při porodu "na koze",ale ve vodě potom vůbec...určitě to hodně závisí na poloze při porodu,ale také na tom,jak to kostrč srostla/nesrostla,asi by to chtělo nechat si to okouknout na ortopedii...

V těhotenství mi kostrč dala zabrat víc...
 Zdenka, 2 děti 
  • 

Díky, holky 

(16.10.2008 10:31:04)
Aspoň vím na čem jsem a co dělat. Ještě to není aktuální, měla jsem děti po 16 měsících, tak si dávám chvilku oddech. Třeba se pak dočkám ambulantního porodu :-). PS: V Kadani jsem měla vždy skvělé, citlivé PA, MUDr. přišel jen na konec a u druhého porodu zůstal v povzdálí. Dokonce jsme i vtipkovali, nemůžu si stěžovat.

 madlenka07 


Re: Díky, holky 

(16.10.2008 12:35:52)
Zdenko,já měla zlomenou kostrč v pubertě a před těhotenstvím jsem se nechala vyšetřit fyzioterapeutem a nechala si udělat mobilizaci celé pánve,pak následovalo cvičení dle Mojžíšové.A porod bez problémů.
 Katka +3 


Re: Ještě otázečka 

(16.10.2008 11:16:24)
Moje sestra si zlomila kostrč na snowboardu. Když začala plánovat miminko, nechala se vyšetřit na ortopedii, dokumentaci potom předala svému gynekologovi a ten potom v těhotenství vyhodnotil situaci. Nakonec porodila bez problémů přirozeně.
 čiřikaví a Jakub 9.10.06 


ANO ŹIVOTU - díky 

(15.10.2008 23:29:59)
ano, přesně tohle je to o co jde... zvolit si takové podmínky které vnímám jako nejlepší pro mne, protože jen já rozhoduji a zodpovídám za dítě... Johanko díky za krásný článek. Je jasné že většina žen tě nepochopí, ale já vím přesně co jsi cítila a co ony nikdy cítit nebudou, protože prostě z různých důvodů nemohou...

Přeji Antonínkovi stejně krásný život - ať je podobný tomu prvnímu přátelskému nadechnutí...

 Lenka1 dospělá dcera2kucí puberťácia 1školačka 
  • 

Re: ANO ŹIVOTU - díky 

(16.10.2008 1:37:09)
Milé maminky v zásadě nejsem proti porodůmdoma pod vedením zkušené por. asist. a rychlé dostupnosti lék. péče, ale vadí mi všechna ta hysterie kolem a egocentrické: moje dítě moje právo i za cenu ohrožení zdraví a života.Věřte mi, že mám srovnání.. První dceru jsem rodila za totáče a připadala jsem si opravdu jako otravný hmyz kvůji kterému musí pesonál alespoň zdánlivě pracovat, druhý porod byl po dvou letech-mírné zlepšení ablýskání na lepší časy-další po třech letech návštěvy,zcela jiná úroveˇpéče .No a s naší malou jsem si už připadala jako maminka-klientka ,a to se mi o péči a přístupu, který jsem viděla v poslední době při návštěvách v porodnici,mohlo jenom zdát...Určitě je plno věcí,které se dají vylepšovat a určitě jsou i vyloženě špatné porodnice ,ale myslím že trocha nepohodlí stojí za to, mít zdravé dítě. Ještě jedna poznámka:Při čtvrtém dítěti mi dokonce L/EKAŘ nabídl, že mohu rodit doma, aže rád přijde.Odmítla jsem, jsem temeramentní tvor a nesnáším nepořádek a tak bych jistě po porodu začala ukízet rvát poporodní lůžkoviny do pračky a tp..Těch několik dní klidu a rekreace v porodnici s uvařeným jídlem/by
´t nevalným) a čistým vyžehleným prádlem a jenom jedním malým miminkem, jsem si fakt užila. Lenka
 Martina +2 
  • 

Za každou cenu? 

(16.10.2008 3:00:55)
Článek se mi moc líbil, přijemné počtení. Nejsem proti porodům doma. Mám kamarádku, která doma rodila dvakrát a pokaždé měla porod krásný (a to doslova).
Já jsem dvakrát rodila v porodnici (podle článků v diskuzi mám radost, že jsme to všichni přežili bez újmy na zdraví), celou dobu jsem byla na porodním sále pouze s manželem, PA občas dorazila zkontrolovat stav, jinak byla na chodbě a manža mohl kdykoli vykouknout a zavolat. Strávili jsme s manželem super chvilky (hodiny), nemohu si na nic stěžovat. Když jsem začala rodit, přišla MUDr. a mimčo bylo na světě, žádný nástřih, dva maličké stehy (dcera 54/3600 kg, syn 54/4100 kg.)Pak mě MUDr. ošetřovala, manžel seděl u mně a mimiko celou dobu choval a povídali jsme si. Po prvním porodu jsem byla tak napumpovaná, že jsem celý zbytek dne chodila po chodbě, po druhém jsem byla totálně mrtvá a byla jsem ráda, že můžu poležet.
Do porodnice jsem šla plná informací a představ, nebyla jsem v§bec ve stresu a na porod jsem se těšila. Jediné co mě odrovnalo, byl pobyt v porodnici, to už jsem těžce nesla. Proto bych příště přemýšlela o ambulantním porodu.
To není propagace porodnic, jen jsem chtěla ukázat, že jsem rodila v porodnici, přežila jsem to já i miminka a nemám z toho ani já ani děti žádné trauma. Ještě jsem chtěla dodat, že mě nikdo do ničeho nenutil.
Johanka měla příjemný porod, klobouk dolů. Jen mě překvapuje a úplně mi nesedí, že by miminko klidně porodila na záchodě (neznám zmíněná WC) než v porodnici, to už mi přijde přitažené za vlasy. A samotný porod dobrý, nicméně co tomu celý den předcházelo mi nepřipadá tak úplně pohodové. Sice asi nebyla ve stresu, kde porodí, ale nechápu, proč když už věděla, že porod toho dne přijde, proč nezamířila bez písemky rovnou domů a v klidu a pohodě nečekala v kruhu svých přítelkyň, až se miminko narodí. Tuhle část mi hlava moc nebere. Mám z toho pocit že kdyby miminko Johanka porodila v porodnici, brala by to jako osobní prohru. Tak to vnímám já.
Nicméně gratuluji k miminku a přeji mu hodně štěstí a zdraví.
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 8:07:51)
Ano,souhlasím.Také mám pocit,že by Johanka raději porodila na WC,jen aby nemusela do porodnice a tu by brala jako osobní prohru.Měla jem dojem,že porod doma nebo v jiném prostředí,které si maminka vybere není jen o tom,aby ji lékaři nenutili k jajkémukoli lékařskému zákroku apod.ale i o tom,že miminko se má narodit v klidu do láskyplného prostředí.Nejsem si moc jistá,že WC je zrovna to nejpříjemnějsí láskypolné a klidné prostředí.Pokud teda nejsou v ČB záchody podobné lázním~k~.
Já osobně bych doma rodit nechtěla,v porodnici jsem měla soukromí,porodila jsem po rizikovém těhotenství přirozenou cestou bez lékařských zákroků,bez jediné injekce,nikdo mi nic nenutil,všichni se mne ptali,jestli chci a když jsem řekla ne,nikdo se nezlobil,všichni to přijímali jako moje rozhodnutí.Ale podle těchto diskusí jsem ráda,že jsem já i moje dítě péči lékařů vůbec přežila,že do mne nestrkali jehlice nebo vysavač.
Porod doma je věc každé z nás a já to respektuji,pokud to není za každou cenu a neohrožuje se tím zdraví maminky i miminka.Myslím,že už není mnoho těch,které to odsuzují.Nicméně příznivkyně doma porodů až tak tolerantní k těm,které chtějí rodit v porodnici nejsou.Stačí si přečíst diskuse.Mně být 20 a čekat svoje první dítě,tak po pročtení podobných diskusí jdu raději rodit na pole.
 Amazonka 4D 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 8:54:30)
Ne,myslím že to není ZA KAŽDOU CENU,je to prostě jen přání nerodit v porodnici.Na nikom z nás není,abychom se hrabaly v myšlenkách dotyčné,co jí k tomu vede,ale prostě to přijmout.Rozhodně nejde o výhru/prohru,tím méně o adrenalin...pokud tohle čtu,tak kde je potom ta tolerance???

A co se týká porodnice,já rodila a budu rodit V PORODNICI,takže rozhodně tolerantní jsem,ale už mi trochu vadí to mávání lékařem,co by bohem a nepřijmutí faktu,že i v porodnici je riziko,že je srovnatelné s rizikem porodu doma.Že si nikdo z porodnicorodek nepřipustí (až teda na Miky),že mohl lékař udělat pitomost,ne chybu,protože to není omyl,to je hraní si na boha a zasahování do něčeho,co má běžet samo.To je vše,nemám porodnici za peklo,prožila jsem tam dva pěkné porody,ale vím co tam hrozí a udělám všechno,abych se tomu já i moje dítě vyhlo.
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:14:20)
Promiň,ale já tolerantní jsem.je mi jedno,kdo bude rodit na WC,jen jsem napsala,že mně by se to nelíbilo.Ale prosím,pokud se to někomu líbí,je to jeho věc.Jen jsem napsala svůj názor a zattím si stojím.Rodit za každou cenu mimo porodnici mi připadá hloupé.pokud někdo porodí někde v obchůdku,kdeje mu příjemně,dobrá,každý se cítíme obře někde jinde.Ale WC?A to nepočítám hygienické prostředí.
 majdaleenka +07+11 


Re: Za každou cenu? 

(17.10.2008 17:31:32)
Madlenko, Johanka by na WC zajisté nerodila (ono většinou tam ani není dost místa), to za A, za B, není tomu tak dávno, co jsi psala článek o tom, že kupujueš BIOpotraviny a ostatní Tě mají za blázna... teď jsi "ta ostatní", nezlob se, ale Johanka se prostě chová tak, jak jí to je přirozené a není na nikom, aby ji soudil.

Také bych se třeba ráda zeptala, proč člověk jako Ty sice krmí dítě biojídlem, ale na prdelku mu narve jednorázové plenky. Není to poněkud mrhání, když to dobré hbitě zahlušíš?
 bobajs 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 9:51:32)
Promiňte, rodit v porodnici v klidu a v láskyplném prostředí? Možná ve velice vzácných případech, ale těch je u nás jak šafránu.
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:11:40)
Já to štěstí měla.A spousta mých kamarádek,téměř každá v jiné porodnici také.Ona stačí lidská domluva předem a ne bojovný postup už od počátku.
 zuzini 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:24:38)
Madlenko, jaká lidská domluva předem? Kdy předem?
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:30:08)
Zuzi,viz můj příspěvek níže.Domlouvala jsem se vzhledem ke krvácení v 1.a 2.trimestru asi ve 30.týdnu.Brala jsem také v úvahu i předčasný porod a neonatologický JIP.Protože jsem ale nakonec rodila v termínu,rodila jsem v Tá,kde takový JIP není.Jinak bych rodila v Krči.
 zuzini 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:41:39)
Madlen, ono se ale nejde domluvit všude, já byla s porodním plánem a se svými představami na konzultaci v porodnici, kde jsem se rozhodla rodit, PA mi vše odkývala, u něčeho měla nejapné připomínky, typu, nechcete dirupci? Váš problém.
Jaké bylo mé zjištění potom na šestinedělí, že tato údajná PA není vůbec žádná PA, ale zdravotní sestra.
U porodu jsem měla PA úžasnou úžasná, z ničím problém neměla, měla jsem štěstí, mé kamarádky rodivší ve stejné porodnici už takové neměly.

A ještě k výběru porodnice, psala jsem to nedávno na jinou diskuzi. V průběhu roku se rozhodlo několik mých kamarádek rodit ve fakultní nemocnici, žádná jiná pro ně nepřicházela v úvahu. Tři z nich musely rodit jinde, dvě z nich v porodnici, kterou by si nikdy nevybraly ;((
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:48:33)
Já vím,že to nejde všude...což je škoda.Ale je to jen o lidech.Někde jsou prostě 100let za opicema:-).Jsem ráda,že mně to vyšlo,opravdu jsem neměla problém.Ale také jsem těch porodnic obvolala nebo navštívila asi 8.Takže ne všude to šlo.Ale fakt je,že mi stačilo že porod bude vedený bez léků,bez lékařských zákroků-samozřejmě pokud to nůj stav nebo stav mého mimíska dovolí...polohu nepovažuji za až tak důležitou.Stačilo mi,že nebudu muset rodit vleže.Křeslo bylo naprosto báječné a pokud budu mít ještě někdy dítě,rodit budu v křesle.Připadala jsem si na něm jako královna:-),viděla jsem,dobře se mi tlačilo,malá pak ležela u mě na břiše a ják ní mohla.A pak stačilo dát křeslo pod hlavou dolů a v klidu jem jí přiložila na kojení.Nakonec jsem ráda,že to nebylo vkleče nebo v podřepu.
 Amazonka 4D 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 13:04:25)
A ano,máš určitou představu,tvůj porodní plán (ať už v hlavě,nebo na papíře) ale ten se opírá spíš o tvé pocity,o to,co bys chtěla,nebo nechtěla na základě zkušeností tvých/kamarádek...

Ale teď si představ,že jde hledat "flek" kde porodí rodička,která už je poučená a ví,že prostě TOHLE NECHCE,a ví,že TOHLE ŠKODÍ,i když je to normální,A CHCE TOHLE...není agresivní,jen ví,že tohle je pro její dítě dobré...jistě,že jen v případě,že bude porod probíhat fyziologicky.Ale prostě má ty nároky vyšší,ne vzhledem ke svému pohodlí,ale prostě proto,že je poučená...tak ta prostě ve většině porodnic (Odhadem tak 85%) prostě šanci nemá...
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 13:22:50)
Amazonko,sice jsem rodila poprvé,ale bylo mi 33 let,mám dost dobrou představu co bych chtěla a co ne.Nešlo jen o pocity,měla jsem všechno důkladně prostudované,byla jsem v kontaktu s několika porodními asistentkami.A také jsem kdysi chodila na porodní sál na praxi,sice ještě na škole,ale věděla jsem docela přesně do čeho jdu.Byla jsem u porodu několika svých kamarádek.A také jako zdravotní sestra jsem velice dobře věděla,že někdy lékař nadělá víc škody než užitku,i když jsem pracovala ve zcela jiném oboru než je porodnictví.
 Amazonka 4D 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 13:32:33)
Madlenko,taky jsem rodila první ve 33,jsem taky zdravotník a taky jsem si myslela,že mám nastudováno,ale co jsou třeba prostinové stahy,nebo kdy vyvolat porod po odtoku vody,nebo co je špatného na dirupci blan (když se tak běžně provádí),jak dlouho lze čekat na placentu,proč nechat dotepat pupečník...jsem se dozvěděla až po té...to jsme se malinko nepochopily.Já nepsala o PP z "internetu" jak se hezky:-© zmínil dr. Svoboda,z čehož se mi udělalo špatně,protože fakt nepředpokládám,že maminky nevědí,co mají chtít,ale nastudování porodnických praktik a jejich dopadů na mě a dítě...
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 17:05:12)
Souhlasím...ne všechny maminky to měly jako já nastudované...já měla vše z první ruky od kamarádky,která dělá PA v Praze a ačkoli je to studovaná PA,je spíše k těm alternativním věcem.
 Apolena. 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:45:15)
Madlenko07,
já ti popíšu, jak vypadala jedna taková "lidská domluva" v jedné z porodnic, o kterých píšeš:
"Četla jsem, že u porodu může být i otec dítěte..?"
"No jo, to jsme tam napsali, ale je to pitomost, co vám tam bude platnej? Bude tam akorát překážet. No, on tam stejně moc dlouho nebude, my mu sami zavoláme, až bude smět přijít."
"Kdy děláte nástřih hráze?"
"Vy jste prvorodička, ne? No tak to vám ho pan doktor udělá, budete mu ještě děkovat, přece se nechcete natrhnout!"
"Chci mít dítě neustále u sebe."
"No o tom se s vámi nikdo bavit nebude, po porodu si ho sestřička odnese, přece chcete vědět, kolik váží a měří, ne??? (Je mi to úplně jedno, fakt.) A budete ještě ráda, že si můžete v klidu odpočinout. Pak vám ho doneseme, bude vedle vás ve vyhřívané postýlce, když si ho budete chtít pochovat, zazvoníte na sestřičku, ona vám ho půjčí, když bude mít čas."

Někomu to může vyhovovat. Mně ne.
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:50:27)
Sylvo,tak tam bych prostě rodit nešla.U mne mohl být u porodu kdokoli-jedna osoba,víc bych stejně nechtěla.Miminko mi neodnesli,mimo jiné váhu měli hned vedle porodního křesla.Všichni se usmívali,byli příjemní,konzultovali se mnou všechno.
 Apolena. 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:54:41)
Madlenko07,
jenže ne každá může za porodem cestovat.
 Amazonka 4D 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:59:59)
Madlenko,četla jsi Sylvu pořádně? To byl rozhovor v jedné z tvých 4 vybraných porodnic,tipuju na ČB...

A za další,ono se zhustě stane,že si něco dohodneš,pak dojde na věc a rázem je všechno jinak...

A co se Prahy týká,tak nevím,kdo by tě tam přijal a kdy (rok) to bylo,teď odmítají maminky,které se jdou domluvit v 10tt,že už mají plno...(Podolí)
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 13:16:37)
Amazonko,Sylvu jsem četla,také bych to tipovala na ČB.Cestování je problém,já sama nemám auto a anemám ani partnera,ani před porodem jsem ho neměla...bývala bych musela na pár dní až týdnů bydlet u kamarádky v Praze.
Rodila jsem v roce 2007.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 9:57:43)
Madlenko,
mě je vlastně jedno kde porodím, ale jde mi o to, abych nemusela při porodu s nikým bojovat. Bohužel, na to se v případě porodnice nemohu spolehnout... Může to vyjít, může tam být skvělý tým, ale taky ne.

U druhého porodu jsem porodila 10 minut po zaparkování před porodnicí (5 minut po překročení prahu na příjmu - na sál jsem se ani nedostala), takže na boje nebyl čas ani prostor, naštěstí šlo vše tak krásně a pohodově, že jsem jen stihla zakřičet, že nástřih nechci a za minutku, že chci dítě na břicho. Vyhověly mi - i když jsem porodila na příjmu, kde byla klimatizace a fakt zima (i mě, když jsem pak čekala na porod placenty - poté, co jsem lékařku požádala, aby mi za pupečník netahala, že to bolí, a že bych raději počkala, až to půjde samo). Ovšem následně jsme museli o svoje dítě "bojovat" s dětskou sestrou, která ho chtěla odnést od nás pryč, aby si ho "přijala", osprchovala a dala do inkubátoru na prohřátí. Ten boj byl úplně zbytečný a nedůstojný (sestra pak bafla vozík s miminem a manžel za ní letěl po chodbě v ponožkách, v ruce tašky... mě za půl hodiny odvezli na pokoj, protože jsem nerodila na sále). Dítě (naše!!!) nám nakonec milostivě nechali, ale těch řečí kolem bylo až hrůza. Nakonec přišla mladá doktorka tak v mém věku a sprdla nás, že nemáme ztěžovat práci sestrám, když už jsme se rozhodli porodit v jejich porodnici :-© Fakt síla. Nebýt toho, jak moc si všechno musíš ještě pořád vybojovávat, nemám proti porodnici vůbec nic.

Ale já při svém prodou nechci bojovat, chci mít klid a soustředit se na cestu miminka ven...
 Katka +3 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 11:23:46)
.Mně být 20 a čekat svoje první dítě,tak po pročtení podobných diskusí jdu raději rodit na pole.

Mě jako problém přijdou zážitky, které si diskutující odnesly z našich porodnic, ne diskuse jako takové. Takže pláčete na špatném hrobě, jak se u nás říká.
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:16:13)
Každá z nás si může vybrat i porodnici,teda aspoň ve většině případů...
 Líza 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:20:14)
A z čeho si může vybírat? Možností v porodnicích místo aby přibývalo, začíná zase ubývat. Nikdo neřeší spokojenost rodiček, je jich totiž dost. Ostatně, v Praze si tak můžeš vybrat akorát pokud chceš porodit na Hlavním nádraží, registrovat v porodnici se musíš pomalu ještě dřív, než otěhotníš... ani pak ovšem nemáš jistotu, že v ní taky budeš moct porodit.
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:27:37)
No vidíš a já navštívila nebo obvolala několik porodnic a mohla jsem si vybrat ze čtyřech.Praha Krč,Podolí,České Budějovice a Tábor.Stačí se jen trochu snažit.A i v Praze mi vyšli vstříc,ačkoli tam nemám trvalé bydliště.Všude jsem se poptala jak jsou na tom s přirozenými porody a VŠUDE!!!by to bývalo šlo.Nakonec jsem si vybrala Tábor a neměla jsem jediný problém.Teda jeden ano,s jednou dětskou sestrou,ale ten jsem v klidu vyřešila.Příště bych ráda ambulantní porod,pokud by bylo vše v pořádku.Ale domluva byla možná.
 Amazonka 4D 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:33:50)
Madlenko,v Podolí se nyní registruje v 9tt,v Krči asi ve 12tt,takže domluva před porodem???
Tábor je lidská porodnice,ale pokud chceš rodit na stoličce,nebo v kleku,tak máš smůlu,tam to nejde (jsem z Tábora),České Budějovice,partner u tebe nemůže být celou dobu a vlak přes to nejede a o "lidském" zacházení vypráví tak 80% odrodivších...

Takže já odobně bych si nevybrala ani jednu,a vůbec by to nebylo o dohodě předem...prostě to regule porodnice nepřipustí.
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:37:40)
Já jsem také z Tábora a rodila jsem vkleče.Jenže mi to nevyhovovalo,tak jsem nakonec rodila na křesle.Ale šlo to.A v Krči i v Podolí mne v tom 30.týdnu neodbyli a kdybych se nakonec rozhodla pro ně,jela jsem rodit tam.
 Amazonka 4D 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 12:56:57)
No vidíš,a mé dvě známé hnali na kozu rovnou...a taky se snažily dohodnout,že prý to nejde...takže to není o domluvě,ale o lidech...a to by tedy být nemělo.
 Katka +3 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 13:03:17)
Hezký výběr, nicméně rodíme i my mimopražské. Bydlím ve Vrchlabí, když jsem spěla ke třetímu porodu byla zdejší porodnice zavřená, na začátku porodu PA zhodnotila, že do Havl. Brodu to nestihneme, takže jsem mohla volit leda mezi nejbližší "hrůzou" a riskantním(ze zdravotních důvodů) porodem doma.
 Amazonka 4D 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 13:07:14)
Katko,já mám celkem výhodu,mám kolem sebe v dojezdové vzdálenosti Jihlavu,HB,Pelhřimov,kde mi vyšli vstříct...jen Tábor se držel "kozy" a předpisů...ale představa třeba Ústeckého kraje,kde si mám vybrat mě přátelskou porodnici,nebo i Praha...mě fakt jímá hrůza...
 Katka +3 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 13:17:59)
No mě taky, ale Vrchlabí už zase jede.:-D Tak si někdy říkám, že si asi ještě jedno mimčo časem pořídím, abych si zpravila chuť z třetího porodu.

Občas se v noci budím hrůzou a znovu prožívám ten okamžik, kdy se miminko prodralo na svět, nenadechuje se a dětská doktorka se ho jednou rukou snaží odsát a druhou si ho drží " v luftě", protože GP doktorka měla moc práce s tím, aby mi vysvětlila svůj postoj k požadavkům v mém porodním plánu, a jaksi nestihla včas nachystat nůžky na přestřižení pupečníku a ostatní "nářadí".

Byla to chvilička, všechno dobře skončilo, ale já z toho mám "duševní úraz" už navždycky. A stačilo tak málo a mohlo být všechno v pohodě.
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 13:18:04)
Katko,i já jsem mimopražská.
 Katka +3 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 13:20:33)
Tak to mě zmýlila ta Krč a Podolí, omlouvám se.
 madlenka07 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 13:23:54)
To se neomlouvej,Krč jsem volila proto,že jsem měla veliké riziko porodit předčasně a tam je velice dobrá neonatologická JIP.
 Bumbi&05,08,10 


Re: Za každou cenu? 

(21.10.2008 0:40:36)
jo, ale nejpozději v 10 tt, aby ses registrovala... :-©
 eau a lipo 
  • 

Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 19:26:12)
Tak to tedy musim nesouhlasit se vsemi co si mysli, ze podobne diskuze jsou jen straseni budoucich rodicek. Je to jen odkryvani pravdy dulezite pro nas a nase potomky. Pro moznost neco zmenit. Pro moznost volby. Strach mohou nahanet hlavne straseni odpurkyn porodu doma o tom jak je porod nebezpecny. S takovouto informaci-pokud ji nekdo uveri-se totiz nic delat neda. S tim, ze existuji v porodnici urcita rizika ano.
Pamatuji se jak jsem pred 2 rokama byla tehotna a cetla podobne clanky a diskuze a vrele diky za ne!! Ackoli mi taky zpocatku nahnaly strach, tak mi pote mimo jine otevrely oci a pomohly mi informovat se o vsem mnohem zodpovedneji nez kdyby tohoto nebylo. A v zaveru byl nakonec porod opravdu super, jak jsem si prala.
Zdejsi konzervativni osoby by se mely nad sebou zamyslet, zda to co propaguji, je to prave orechove a hlavne jestli to skutecne bez vycitek svedomi preji svym detem, jak uz tu padl nazor kohosi, ze doufa, ze si jeji dite nevybere nekoho alternativniho...to mi tedy opravdu zvedlo zluc...vrchol netolerance a nesvobody...
 Stázi 2 


Re: Za každou cenu? 

(16.10.2008 8:09:20)
Takhle bych rodit nemohla. Kontrakce mě strašně bolely, vůbec bych nebyla schopná řídit, ani jít. Zažila jsem píchnutí vody, šílené dávky oxytocinu, vyvolávaný porod.
Ale každá z nás to má jinak. Někdo porodí za 2 hod., někdo se s tím trápí třeba tři dny. Už jsem se s tím vyrovnala.Nakonec císařem, vím, že nejsem ten přírodní typ, co porodí sama. Tak se tím moc nezabývám, akorát koukám, jak někdo může vědět, že to dobře dopadne, já bych se bála, ne teda o sebe, ale o miminko.
 katarínka 
  • 

No vážně kurník...... 

(16.10.2008 9:24:10)
 Lucka 345 


Re: No vážně kurník...... 

(16.10.2008 10:26:38)
100 bodů!!!!:-D
 Zdenka, 2 děti 
  • 

Jen trapný a urážlivý... 

(16.10.2008 10:38:29)
i když ten obrázek je fakt škoda neuplatnit... ale tady je naprosto zcestný. -100 bodů. Je mi jedno, co si kdo tady myslí třeba o mně, ale o Johance a žen zastávající přirozený porod, je naprosto mimoňský!!!
 katarínka 
  • 

Re: Jen trapný a urážlivý... 

(16.10.2008 14:00:14)
Zdenko, obrázek tam není pro Johanku ale pro ty co se tu navážejí do ní a do sebe navzájem!! Stačí když si přečteš co jsem k tomu jak se tu holky navzájem uarážejí již o kousek výš napsala a bude ti to jasné.

To jak tu na sebe ženský plivou síru kvůli tomu který porod je lepší a jaký kdo je mi už vážně připadá jako kvokání ve výše uvedeném obydlí.
 Zdenka, 2 děti 
  • 

Omlouvám se, 

(16.10.2008 14:27:36)
ale je těžký se v tom neztratit. Tak tedy ano, souhlas :-). Já si prošla těmito diskusemi když jsem uvažovala o odmítnutí amniocentézy... jaj, to jsem si taky naběhla. A stejně jsem jí odmítla :-)
 katarínka 
  • 

Re: Jen trapný a urážlivý... /pro Zdenku 

(16.10.2008 14:10:38)
http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=10197124 ;)
 Johanka, rodička 
  • 

proč jsem článek napsala 

(16.10.2008 13:08:49)
Milí lidé,
jsem si vědoma toho, že jsem extrémní co se způsobu mých porodů i počtu dětí týče.Většina žen u nás rodí v porodnicích. Tímto článkem přispívám k tomu, aby bylo vidět "druhý pól", pro mnoho lidí nepředstavitelný, leč existující. Provokuju diskuse, aby se lidi stali tolerantnějšími k jiným názorům, aby si snad některé věci dokázali lépe představit. A pak se taky trochu bavím :O))
Johanka
 Johanka, rodička 
  • 

k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 13:16:43)
k řízení při kontrakcích:
Já jsem si porod v kanceláři neplánovala, plánovala jsem porod doma, nebo taky za pěkného počasí venku někde poblíž domu (statek na samotě;):O)). Pokud by moje tělo rodilo tak, že by porod začal kontrakcemi, které se stupňují, až dojde k vlastnímu porodu (tak jsem rodila 1.-3. dítě;), tak bych asi při začátku kontrakcí zůstala doma a svolala všechny tam. Jenže když si to moje tělo rodí tak, že každý den jen chvilku, tak já prostě nejsem ten typ, co by seděl celou tu dobu na zadku (u 4. a 5. porodu to byly 2 dny, u 6. porodu to bylo 9 dní!) a čekal na porod. Zjistila jsem, že když budu žít jen čekáním, že se z toho zblázním a že je pro mě zdravější žít normálně až do doby, kdy VÍM,že už to za určitou dobu (hodiny) skončí porodem. No, a to jsem ZJISTILA až HODINU před vlastním porodem.
Takže když jsem jela do školy, tak jsem vnímala, že kontrakce mám, ale nevěděla jsem, že za pár hodin už porodím.
Dokud to šlo, tak jsem řídila (ráno do školy). Po písemce protože jsem MUSELA dojet někam do bezpečí, ale domů jsem už nejela - to jsem vnímala jako příliš riskantní (porod v autě, nebo při zastavení prostě na silnici, nebo prostě neschopnost řídit).
Johanka
 EVA A TŘI DĚTI ..... 
  • 

Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 13:48:30)
Hledala jsem v tvých článcích něco o tvém věku, nenašla. Ale zato jsem našla toto:

Když byla hlavička venku, nastal na chvíli klid a trochu úleva a tělíčko ze mě vyklouzlo až s další konrakcí. Uffffff. Měla jsem to za sebou! „Máte kluka!“ hlásila porodní asistentka, tak trochu jako v porodnici. (V Německu mi moje porodní asistentka vždycky říkala: „Tak si sáhni, co máš.“) Bylo chvilku po 4. hodině ráno 9. ledna.

Později mi Jirka říkal, že malá Terezka (rok a půl) se ho při porodu držela jako klíště – ta měla strach a Mariánka (7 let) mi později řekla, že se bála, že umřu.

A TO JSEM UŽ MĚLA OPRAVDU DOST A NENACHÁZÍM ANI Ň ROZUMU V TVÉ HLAVĚ. VYSTAVIT SEDMILETÉ DÍTĚ STRACHU ZE SMRTI. CHJO .....
 Amazonka 4D 


Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 13:54:41)
Evo,moje děti sledují se zájmem videa z mých pohodových porodů,a starší (4letá) se dožaduje toho,že příště tam chce být také...nemůžu a nebudu mluvit za Johanku,ale já rozhodně u porodu na umření nevypadala...a děti z toho trauma fakt nemají,spíš naopak...roste tu další generace maminek,co budou brát porod jako něco úžasného,ne jako něco,co se musí prožít a co vypadá jako jatka (jako na videu,na který jsem sem dávala odkaz - mmch normální porod,ne drasťárna)
 marketa 
  • 

Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 13:55:05)
i sedmilete dite jednou musi pochopit, ze smrt patri k zivotu.
o smrti by se melo naopak mluvit a ne se tvarit, ze neexistuje.
nechavame umirat sve nejblizsi v neosobnich nemocnicich a pred smrti zavirame oci.
 Amazonka 4D 


Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 13:58:36)
A ano,smrt...žijeme na farmě,tady je prostě přítomná,není tabuizovaná,ale je prožívaná...ne,rozhodně nestraším děti svojí smrtí,ale taky jim nevěším bulíky na nos s tím,že já nikdy neumřu...
 Eva a tři děti 
  • 

Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 14:14:06)
Nesouhlasím ... době, kdy čeká narození dalšího sourozence a i se těší, nemá co sedmileté dítě přemýšlet nad tím, že vidí možná svoji maminku umírat a už vůbec ne ve 4 hodiny ráno ...
 marketa 
  • 

Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 14:15:41)
zena muze u porodu zemrit a to i v porodnici. i dite by to melo o teto moznosti vedet.
 Amazonka 4D 


Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 14:20:20)
Evi,jistě...ale když jsme u toho,tak děti se o maminku bojí tak nějak všeobecně.Ta moje dělala v mých 6ti letech autoškolu,jak já se bála,že umře...pamatuju si to doteď...kdyby mi vysvětlila přesně,co dělá a jaká to má rizika,tak se nebojím...stejně jako se moje holky nebojí o mě,že při porodu zemřu...prostě nebojí...

Jistě,souhlas s tím,že se to dá vidět různě a že je opravdu Johanka ikona,extrém,je svoje...
 Eva A TŘI DĚTI 
  • 

Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 14:25:55)
Jenže, to si myslíš dnes, že by ses nebála, i kdyby ti to sebevíc vysvtělovala ... dneska neuvažuješ jako šestiletá holka, ale jako dospělá a vidíš věci jinak. Snahou matky by mělo být děti chránit a ne je děsit. Proto jsi nic nevěděla a proto ses bála a proto by ses bála i kdyby jsi věděla ...
 Amazonka 4D 


Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 14:29:13)
Ne,opak...i dítě má právo vědět...strach o rodiče k dětem patří a je to tak myslím dobře,ale ne strach z neznáma...
Když dítě neví,co je MS,tak se může vyděsit,že maminka krvácí...když dítě neví co je porod a co při něm probíhá,tak se může vyděsit...když jsem nevěděla,co je to autoškola (jen to,že maminka jede autem /u nás neznámo,s cizím pánem) tak jsem se bála...
 Amazonka 4D 


Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 14:31:02)
Evo,pokud sis nevšimla,mám děti,celkem bych řekla,že vím,co si myslí a jak myslí...taky vím,co mi pomohlo,když mi bylo 6...zkus nepodsouvat svoje úvahy druhým jako fakta.Na názory máš jistě právo,ale nejsou to dogmata pro všechny...
 Zdenka, 2 děti 
  • 

Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 14:22:15)
Ale to je přesně to, že tyhle dva pohledy na věc se nikdy nesejdou. Jedni jsme holt víc přírodní a druzí víc nepřírodní... Je to stejná diskuse jaky ty, které jsem zoufale pročítala, když mě poslali na amniocentézu. Také dva nesmiřitelné tábory, které se nemůžou shodnout a nikdy si navzájem neporozumí.

Já zas nějak nechápu, proč to někoho tak viděsí, že děti vidí porod - součást života, začátek života jejich sourozence. I když je maminka v bolestech při kontrakcích a všichni cítí napětí, pak přijde velká radost a úleva. Je to okamžik, kdy celá rodina vibruje na stejné vlně a musí to celou rodinu hrozně stmelit.
 Lusika, Lucinka+25tt 
  • 

amniocintéza 

(20.10.2008 15:23:04)
Šla jsi na ten odběr plodovky? Mě taky posílali kvůli špatným tripple testům, museli jsme podepsat reverz.

Jak na to reagovali v porodnici? Je mi jasné, že emoce záleží na směně, ale kontrolují více dítě ihned po porodu, prodlužují pobyt tam apod?

Lusika
 Johanka rodicka 
  • 

Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 18:42:45)
Deti jsem k porodu nezvala. Proste se probudily a prisly samy.
Dneska jsem se jich ptala, jak porod Kaie tenkrat vnimaly. Samuel (dnes) 13: jako hrozbu, ze umru, bylo by lepsi se jen koukat a neposlouchat (asi narazi na to, ze jsem hodne rvala).
Marianka (dnes 11): Uz si to nepamatuje, ale pry to bylo napinave.
Johanka
 kreditka 


Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 21:03:03)
Copak o to je to dítě té matky, mě jde spíš o to, že vědomě ohrožuje děti jiných matek řízením auta při porodu a omlouvá to tím, že by se čekáním doma na porod zbláznila :-©
 Eva a tři děti 
  • 

Re: k nezodpovědnosti 

(16.10.2008 14:06:24)
Hledala jsem v tvých článcích něco o tvém věku, nenašla. Ale zato jsem našla toto:

Když byla hlavička venku, nastal na chvíli klid a trochu úleva a tělíčko ze mě vyklouzlo až s další konrakcí. Uffffff. Měla jsem to za sebou! „Máte kluka!“ hlásila porodní asistentka, tak trochu jako v porodnici. (V Německu mi moje porodní asistentka vždycky říkala: „Tak si sáhni, co máš.“) Bylo chvilku po 4. hodině ráno 9. ledna.

Později mi Jirka říkal, že malá Terezka (rok a půl) se ho při porodu držela jako klíště – ta měla strach a Mariánka (7 let) mi později řekla, že se bála, že umřu.

A TO JSEM UŽ MĚLA OPRAVDU DOST A NENACHÁZÍM ANI Ň ROZUMU V TVÉ HLAVĚ. VYSTAVIT SEDMILETÉ DÍTĚ STRACHU ZE SMRTI. CHJO .....
 *Niki* 


Evo, 

(20.10.2008 15:51:47)
děti si často myslí, že někdo umře, i když zahlídnou jen kapičku krve... taky nemáme v hlavě rozum, když krájíme chleb a vystavíme je takovýmto pocitům? Přemýšlela jsi ty, když jsi psala svůj příspěvek? Mě přijde naopak "vadné", když někdo téměř do dospělosti nepochopí, že existuje zrození i smrt, že vše k životu prostě patří... že jsou to silné okamžiky... i když teď už vlastě ne. Teď to vše patří za nepropustné zdi ústavů, nemocnic, někde mimo nás, nás se to ani netýká, že?
Mě by starší syn u porodu nevadil a on by to taky ustál (rodila jsem rychle a celkem lehce), ale... nevzbudil se... tak příště ~j~
 Johanka, rodička 
  • 

proč ne porod v porodnici 

(16.10.2008 13:29:30)
že by to pro mě byla osobní prohra rodit v porodnici?
Já sama osobně považuju pro SVÉ porody porodnici za nebezpečnou. Přesně obráceně jako někdo jiný, kdo se naopak tam cítí v bezpečí. Já v nebezpečí.
V ČB porodnici bych pravděpodobně nemohla:
Vzít si k porodu všechny sudičky a rodinu, musela bych se bránit propíchnutí plodové vody, musela bych s většími či menšími komplikacemi prosazovat jinou polohu než vleže na zádech, kecali by mi do tlačení, dělali by stres a humbuk při vlastním narození miminka, musela bych hlídat, aby mě nestříhali, nechali dotepat pupečník, musela bych se s nimi dohadovat, aby mi položili miminko po porodu na břicho (řekli by, že je moc velké a musí do inkubátoru), aby ho brzy po porodu nikam neodnášeli, aby mi nepíchali injekci k odloučení placenty, musela bych se dohadovat o ambulantní porodu, atd.
A já na to všechno nemám chuť.
Johanka
 Marketa 
  • 

pro johanku domarodku 

(16.10.2008 13:42:33)
predem chci rict, ze vam fandim (jednak proto, ze uvazuju u pristiho ditete o porodu doma a take, vlastne trochu iracionalne proto, ze vas porod na koleji probehl, jak jsem pochopila myslim z nejake diskuze, ve meste, kde ted bydlim a to mi dodava odvahu, ze i ja to tu muzu zkusit doma, az to bude aktualni. nemate jeste adresu na Petru, ktera vam tenkrat pomahala?).
pro rodicky v jiznich cechach ve vas svita nadeje na lepsi peci a pristup. drzim palce, at tu skolu dodelate (predpokladam, ze tam nejste moc popularni a musite se dost snazit, aby se jim nepovedlo vas vyhodit od nejake zkousky.) a at se vam podari zalozit treba nejaky porodni dum. to by bylo potreba jako sul.
snad jen do toho "bezpeci" bych asi radeji jela taxikem a taxikari rekla, ze je mi jen trochu zle, kdyby snad chtel prebirat zodpovednost nebo bych si rovnou zavolala na pomoc nekterou "sudicku".
 johanka - odpoved 
  • 

Re: pro johanku domarodku 

(16.10.2008 18:20:15)
PA Petra se uz zel odstehovala k Heidelbergu, ale jiste najdete jine PA k porodu doma.
Moje studium PA odhadujete naprosto presne - po prvaku me vyhodili ze dvou predmetu, nastal tam nejen mobbing ale i bossing, bylo to pro me dost psychicky narocne, tak jsem na rok prerusila, pak udelala dalsi rok, ted jsem kvuli Tonikovi prerusila. Jen Buh vi, zda to dodelam, zda me nechaji a zda ja budu schopna stravit praxi v porodnici.
zdravi Johanka
 marketa 
  • 

Re: pro johanku domarodku 

(16.10.2008 20:44:24)
dekuju za odpoved :-)
skoda, ze se petra odstehovala :-( . ted totiz primo tady o nikom nevim, jen PA z porodniho domu v Neustadt an der Aisch, coz je z ruky, nemame auto. na jare tu doma rodila moje kamaradka a zjistovala, kdo by ji pomohl a nasla jen je. primo tady nikoho. byly pry super, tak se obratim tam. tedy az neco bude na ceste ;-) . snad mne neodmitnou a pujde to. sama bez PA se do toho nepustim.

opravdu moc vam drzim palce co se tyce studia!!! musite to zvladnout kvuli tem, co jim pak muzete pomoct zazit porod jako neco uzasneho a ne jako nocni muru. i ta praxe v porodnici je dulezita. kdyz by jednou nejaky porod doma neprobihal, jak ma a bylo by nutne se do te porodnice se presunout ... nebo az budete v tehu pecovat o nekoho, kdo doma ani v porodnim dome ze zdravotnich duvodu stejne nemuze rodit. bude potrebovat vasi psychickou podporu.
snad nez dostudujete bude mozne si vybrat vlastni PA ... treba vas, ne jen k porodu doma, ale i v te porodnici a poporodni pece PA doma bude jednoho dne snad taky samozrejmosti. bez lidi jako vy se nic nezmeni.

p.s.: tu pisemku jste napsala ;-) ?
 marketa 
  • 

jeste jeden dotaz 

(16.10.2008 23:09:56)
mela jsem v tehu cukrovku, s inzulinem. diky nemu jsem mela hodnoty v norme. v porodnici jsem ukazala sve poctive vedene tabulky (merila jsem opravdu po kazdem jidle atd.) rekli jo, dobry, to bude v poho a dite zmerime po porodu (bylo v pohode).
dali mi kanylu do hrbetu ruky, kdybych pry kvuli te cukrovce neco potrebovala, ale na nic nedoslo.
byla jsem tam cca 3 hod do konce porodu a nikdo nemluvil o tom, ze bych se mela v prubehu merit hodnoty cukru.
a ted konecne ten dotaz: myslite, ze tehotenska cukrovka je duvod proc nerodit doma?
 Johanka 
  • 

Re: jeste jeden dotaz 

(17.10.2008 2:12:06)
Mila Marketo,
prvni pisemku jsem musela psat jeste jednou, tu "porodni" jsem napsala hned napoprve :O))
K Vasemu dotazu: Nedokazu Vam v soucasne dobe jeste fundovane odpovedet. Urcitym vykricnikem pro me je, ze jeste skutecne brala inzulin (nizsi forma by byla, ze Vas jen sleduji a nemusite nic brat). Bylo by treba konzultovat s Vasim lekarem, zda a co Vam kvuli cukrovce pri porodu hrozi, mozna je to zavažné pouze pro vyvoj tehotenstvi a porod nijak neohrozuje, to zatim opravdu nevim.
zdravi Johanka
 Eva - děti 19,16 a 8 a čtvrté bych brala hned ... 
  • 

Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:34:25)
Hodně z vás tu kritizují porodnice. Rodila jsem 3x v jedné a té samé. Žádné problémy ... naopak. U prvního jsem byla vyděšená, bylo mi 19, u druhého jsem byla ráda, že můj býv. manžel byl první otec u porodu v této nemocnici a podle toho porod probíhal. Úplně v klidu. A třetí jsem taky porodila s tatínkem a taky v klidu. Myslím si, že holky mladší než já, si myslí, že jen ony vědí, co a jak. Nastudují si příručky, absolvují kurzy a pak jsou za chytré a nejchytřejší a absolutně nedokáží připustit, že doktoři mají mnohem víc praxe. První dva porody jsem nedostala nic, rodila jsem spontánně a ani jsem nic nechtěla. Třetí byl ale jiný. Sice bez bolestný, ale zjistilo se, že malá má omotanou šňůru kolem krku natřikrát a že porod musí být urychlen. Byl a naštěstí. Doktorem je tam její skoro strýc a dozvěděla jsem se až potom, že opravdu hrozilo její zadušení. Přesto všechno byl porod hladký. Cítila jsem se skvěle po fyzické i psychické stránce a ani nechci domyslet, co bych dělala doma.
Sice jsem rodila potřetí, věděla jsem, co mne čeká a těšila se. Dokonce jsem absolvovala i předporodní kurz a to hlavně proto, abych se dozvěděla, kde jsem dělala chybu, že jsem dva starší nekojila. Dozvěděla, napravila a malou kojila rok, než řekla ... bleee.
Říkám i svým starším, dnes už jeden dospělák, že ... mají příliš mnoho na výběr a jsou ze všeho divocí a myslí si, že všechno vědí nejlíp. Stejně tak to je s porody. Propagují se porody doma. Ano, proč ne? Ale tady se od žen, co rodí doma, dozvím jen to, jak je to v porodnici hnusné a to i přestože tam nikdy nerodily. Udělal někdo nějakou studii, kolik žen třeba při porodu doma pak muselo vyhledat pomoc u lékaře? Jaká je třeba úmrtnost novorozenců při porodu doma? Jak často nastanou komplikace? Ne, to se pak možná hodí vina na lékaře.
Je mi 38 a pokud se dočkám vnoučat, dětičky zatím děti nechtějí ani omylem, doufám, že budou natolik rozumné a snad i zodpovědné, že porodí moje vnoučata v porodnici. Věřím a budu věřit tomu, že se jim tam dostane péče, jakou si přejí a zaslouží. Že nebudou za ty nejchytřejší a nerozhodnou se porodit třeba babičce pod okny. Že se nastávající matka bude na miminko těšit, bude v klidu a nebude do poslední minuty taková workoholička, že nebude děti rodit jako na běžícím pásu a v poklusu jen proto, aby všem dokázala, že to zvládá.
Je mi jasné, že se na moje slova zase sesype hromada vzkazů od vyznavaček porodů doma, ale já musím bránit i naše porodnice. Doma jsem nerodila a nikdy rodit nechci. Ani nevím jak je to procentuelně ... porodnice - porody doma. Ale na 100 % vím, že v porodnicích rodí většina žen. A už jen to je snad důkaz, že nejsou tak děsné. A pak, i my ženy, co tady píšeme, jsme se nejspíš narodily tam. Když jsem se ptala mámy, co ji připadá lepší, jednoznačně řekla, že porodnice. Její bratr u porodu umřel. Ano, byl rok 1950 a umíralo hodně dětí. A že je ráda, že si dneska ženská poleží v porodnici týden a nemusí hned vběhnout do frmolu kolem domácnosti a to samé říkám i já.
Poslední porod a pobyt v porodnici dokonce přirovnávám k lázeňskému pobytu. Sešly jsme se tam tři fajn ženské, klábosily jsme, o nic se nemusely starat, jenom o naše mimí. Týden oddychu. Když jsem nechtěla, sestru jsem neviděla i celý den. Doma čekaly dvě "hladové" děti, přítel ... vaření, úklid, a všechno další, co všechny maminy znají a k tomu miminko a samozřejmě návštěvy, protože každý chce vidět právě hned to nejmenší stvoření. Znám hodně mamin, co jsou z toho všeho pak unavené a nemají daleko ke kolapsu. Myslím, že nejen já, ale hodně z nás, chtělo porod klidný, potom si to hezky "vydýchat" a užít a ne dělat druhý den, jakože o nic nejde.

 Líza 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:39:16)
Evo, ano, tu studii někdo udělal, a výsledky jsou takové, že při dodržení určitých základních podmínek není riziko doma větší než v porodnici u nízkorizikové rodičky. Neudělal ji v Česku, protože údaje o domácích porodech u nás bohužel nikdo nesleduje, udělali takové studie v zemích na západ od nás, kde domácí porody jsou běžnou praxí.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:47:02)
Líza již napsala o tom, jak je to se studiemi a já dodám toto:

- ženy, které v ČR rodí doma, obvykle jedno nebo několik dětí v porodnicích porodily. Takže s nimi zkušenost mají
- žádná přiznivkyně přirozených porodů nevolá po tom, aby se rodilo doma, ale zejména po tom, aby se zlepšilo postavení rodičky v porodnici - aby byla konečně brána jako nejdůležitější osoba, jejíž názor je pro celá porod základní

- a co se týká "nás žen": moje maminka mi několikrát řekla, že být ona v produktivním věku teď, je si celkem jistá, že by za porodem cestovala do Vrchlabí a případně rodila doma :)

 sojka+07+09 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 22:57:38)
víte já bych moc ráda tu studii viděla. Prosím napište mi někdo odkaz. Získat studii o porodnicích se dá celkem snadno, ale tuhle ne, o tom se jenom mluví. Ráda bych se přesvědčila. Ale pozor srovnávat stovky tisíc porodů v porodnici, kde se započítávají i všichni nedonošenci a rizikáče s porodem doma, který si většinou PA lajsne jen se zdravou maminkou (asi skoro vždycky), tak to jsou dvě nesrovnatelné položky. Leda že by se vzala jen neriziková těhotenství v porodnici a při domácím porodu.
 *Niki* 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 23:43:26)
Odkaz ti jistě někdo fundovaný pošle, až si to přečte.
Statistika má samozřejmě smysl jen tehdy, když nesrovnává hrušky s jablky. Když se srovnává bezpečí porodů doma a v nemocnici, srovnávají se samozřejmě identické skupiny žen (všechny nízkorizikové, všechny buď prvorodičky či vícerodičky, obdobné sociální skupiny atd.). U prvorodiček je bezpečí v obou případech srovnatelné, u vícerodiček (mluvíme stále o nízkorizikových) je porod doma bezpečnější než v porodnici.
Já budu vždy bránit svobodnou volbu. A ta je dána mj. přístupem k informacím. Když o něčem nevíme, těžko se můžeme svobodně rozhodovat :-)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 23:45:46)
Kamilo, obvykle se do těchto studií skutečně berou pouze nízkorizikové rodičky, které se rozhodly rodit buď doma nebo v porodnici, a srovnávají se pouze ty. Jinak celkem srozumitelný přehled studií v češtině je tady: http://clanky.gynstart.cz/article.php?sid=166&mode=thread&order=0
 Johanka 
  • 

www.quag.de 

(17.10.2008 2:20:20)
statistiky nemeckych mimoklinickych porodu jsou v nemcine na adrese: www.quag.de.
Johanka
 hrúda 


dotaz na Johanku 

(17.10.2008 8:46:26)
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, co Vy osobně považujete za jasnou kontraindikaci pro porod doma. Jinak Váš článek se velice líbil i mému manželovi. :-D
 Johanka 
  • 

Re: dotaz na Johanku 

(19.10.2008 2:00:07)
Budu zde citovat nemecke standardy (z hlavy, tedy mozna ne zcela presne), protoze ceske jeste neexistuji:
kontraindikace k porodu mimo porodnici:
zdravotni problemy v soucasnem tehotenstvi
jine onemocneni matky ovlivnujici porod
matka kuracka
ocekavani dvojcat
konce panevni (??? nekde se rodi)
porod pred ukoncenym 37.tt
porod po ukoncenem 42.tt
nektere jsem asi zapomnela ...

ale napr. tehotenska hepatoza
spatna funkce jater kvuli zyvsene zatezi organismu) nenei kontraindikaci k porodu doma - ohrozuje dite v tehotenstvi, ale ne pri porodu

zdravi Johanka
 hrúda 


Re: dotaz na Johanku 

(19.10.2008 10:50:33)
Děkuji za odpověď. Zajímalo by mě, jak byste to viděla v mém případě: V druhém těhotenství diagnostikována Leidenská mutace, od 28tt jsem si píchala Clexane, dítě nemělo ideální polohu. Bylo mi řečeno, že až nastoupí kontrakce, na 99% ho donutí natočit se do správné polohy. Nestalo se tak, naopak se točil jak neměl a byl třikrát obrácen ručně. Proto později došlo k podání oxytocinu, aby se po posledním obrácení už konečně narodil a nestačil se znovu vrátit do nevhodné polohy, navíc mu poměrně silné, ale pro něj ,,nepostupující,, kontrakce nedělaly dobře. Čili moje tělo se fakt snažilo i bez podání léků, nicméně poloha dítěte, do které se točilo, neumožnila správné otvírání. Zajímalo by mě, zda by takto otočit miminko mohla i PA? A zda by byl domácí porod možný vzhledem k Leidenské mutaci.
Děkuji.
 hrúda 


Re: dotaz na Johanku 

(19.10.2008 10:52:45)
Jo, zapomněla jsem napsat, že obě těhotenství byla udržována, toto druhé od 27tt Gynipralem. Děkuji za případnou odpověď.
 Květa13 


Re: dotaz na Johanku 

(20.10.2008 9:54:35)
Nejsem PA,ale dula,ale pokud vím, porodní asistentky nedoporučí domácí porod ženě, která během těhotenství užívá jakékoliv léky.Jde o to,že se potom velmi těžko dá předvídat reakce těla a miminka na porod, přirozené mechanizmy porodu mohou být léky ovlivněny a vždy by tedy měl porod probíhat pod vedením lékaře. Může jistě proběhnout přirozeně, a lékař by měl být nablízku.To samé je v případě nevhodné polohy miminka. Porodní asistentka ženu pohmatem vyšetřuje a pokud se jí poloha na začátku porodu nezdá, určitě doporoučí odjezd do porodnice. Pokud jde o vaši diagnozu mutace, to nevím, to je opravdu dotaz pro odborníky.
 Amazonka 4D 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:44:41)
Evo,ale to je špatně....nikho nehaní porodnice paušálně,haní se přístup zdravotnického personálu k rodičce,kdy jí (a třeba vlídně a s úsměvem) považují za neschopnou se podílen na vlastním porodu,haní se přílišná a zbytečná aktivita zdravotníků při porodu...a především,brání se právo maminky si zvolit,kde a jak porodí své dítě...

Myslím,že ve svých 37letech nejsem mladý zajda,co se zbláznil z možnosti volby (kterou navíc nemám,protože sice porod doma není zakázán,ale nejsou pro něj v našem státě vytvořeny podmínky,stejně tak porod ambulantní,možnost vlastní PA k porodu...),děti jsem porodila v porodnici,vím co chci a budu se toho snažit dosáhnout

Ptala jsem se PA I.Konigsmarkové,která v prvním pololetí už asistovala u 5O porodů doma,kolikrát musela s klientkou do porodnice a proč...tak prý 5x,nepostupující porod a zadržená placenta...statistiky nejsou,ale prý se už připravují,nicméně jistě je někdo zpochybní ;)

Že v porodnicích rodí většina žen je jistě správné,porod doma není pro každého,je potřeba splnit více podmínek...netuším ale,proč by tu tato možnost (porod doma) neměla být,i když zůstane jen u menšiny...
 kopidlno 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:48:14)
amazonko naprostý souhlas
 Amazonka 4D 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:48:23)
Myslela jsem české statistiky,zahraniční jsou k dispozici a pro nízkorizikové rodičky to vychází stejně bezpečné doma jako v porodnici...
 Eva a tři děti ... 
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:54:22)
Psala jsem ...porody doma? Ano, proč ne ... Jenže když čtu třeba zrovna porody od J. jsem fakt úplně mimo, protože jsem o porodech doma měla jinou představu a ona mi ji úplně zničila.
A když jsem se dočetla, že přímo porod vidí i její děti, které o ni mají strach. Pane jo, to je ale otrlá matka. Malým dětem poskytovat pohled na krev a svíjející se matku v bolestech. Matku, kterou milují nadevše a pak ji vidí, jak pro narození dalšího sourozence trpí. Zlobte se na mě a nebo ne, ale tohle snad už není ani o mateřské lásce. Tohle snad není ani lidské.

 Amazonka 4D 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:56:43)
Asi jsem na něco u porodu zapoměla,zapoměl jsem se svíjet v bolestech (ne že bych je neměla,ale na to svíjení nějak nedošlo,já jsem houkala ;))
 Líza 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:12:14)
Evo, já považuju Johančiny porody taky za extrém a je tam spousta bodů, s nimiž velmi, velmi nesouhlasím a svého času jsem jí taky napsala svoji reakci právě k těm dětem, které se bály o její život. Ale porody doma, to nejsou porody v jejím stylu. U porodů doma jde o porody s jasně nastavenými pravidly, indikacemi, kontraindikacemi, s asistencí zkušené porodní astistentky s jasnými kompetencemi a pokud možno taky s nepředpojatým přístupem lékařů v porodnici, kam se jede v případě, že by se objevil náznak jakéhokoli problému. To vše hrazeno ze zdravotního pojištění.
Takové porody doma podporuju, podle těch studií jsou bezpečné, a myslím si, že možnost takového porodu doma by měla mít každá rodička, která ty zdravotní vylučující kritéria splňuje a bude si to přát.
 Lenka B.,2 děti 
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(19.10.2008 15:09:38)
Nemůžu nereagovat. Tak tisíce let byly děti součástí porodů svých matek - nejdříve v jeskyni, pak doma kde v jedné místnosti žilo i několik generací. Součástí našich předků je vidět rodit, vidět umírat - nebyly jatka a děti byly i u toho, když se slavnostně zabíjelo zvířectvo. Od té doby co máme porodnice je strach z porodu běžný a kdo se ho nebojí je divný.
Od čeho mám chránit své děti když jim budu tabuizovat porod i smrt? Aby měly strach z neznáma? Neříkám že své děti budu vodit na jatka aby věděli jak to vypadá. Chci poukázat na to, že když je to přirozené a nenucené, tak to i dítě dokáže přijmout. A jak vidíte, tak Johančiny děti porod přijaly, jelikož zůstaly přítomny a neutekly do pokoje plakat do polštáře. A strach o matku je zcela přirozená věc. Je to důkaz lásky a závislosti.
Stejně nechápu proč Johančino počínání kritizujete. Podělila se o svoje porodní příběhy a zodpovědnost nese ona sama, ne?
 Katka +3 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:46:52)
K pobytu na šestinedělí: Dvakrát jsem ho zažila a o nějakém odpočinku nemohla být řeč, ač baby-friendly porodnice, musela jsem se já s miminkem přizpůsobovat běhu oddělení a místním zvyklostem, jídlo bylo pro nedělky nevhodné, k pití jenom sladký čaj:-©.
Potřetí jsem si prosadila ambulantní porod. Byla jsem doma s miminkem a jeho dvěma staršími sourozenci, manžel chodil normálně do práce, něco uvařit jsem zvládala v pohodě, spala a jedla jsem podle svých potřeb a věděla jsem, že v případě potřeby je v záloze babička, která pohlídá, uvaří, vyžehlí, i když jsem ji nakonec nevyužila.

A to je jedna z věcí, která od "domarodek: už několikrát zazněla: Dřív byla šestinedělka opečovávaná a chráněná. Dnes rodí pan doktor, ne žena, takže se očekává, že po příchodu z porodnice bude maminka zvládat hned všechno jako dřív. Dnes prostě chybí úcta k rodičce nejen u porodu, ale i po něm.
 marketa 
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:48:41)
Ale na 100 % vím, že v porodnicích rodí většina žen. A už jen to je snad důkaz, že nejsou tak děsné.

to je mi opravdu dukaz ... myslim spis, ze zkratka nemaji na vyber. porod doma je z pochopitelnych duvodu pro vetsinu prilis velke dobrodruzstvi a porodni domy u nas nefunguji.

rodila jsem prvni dite v porodnici (tedy ne v cechach) a byla jsem spokojena a ...dalsi chci rodit doma, myslim, ze budu jeste spokojenejsi. i kdyz tomu asi nebudete verit, nechci doma rodit za kazdou cenu a pokud mi to PA nedoporuci, tak do te porodnice pojedu.
 Líza 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:06:32)
Markéto, kdepak. To je jen důkaz o tom, že v systému českého porodnictví prakticky nejde rodit nikde jinde než v porodnici. Nebo ty snad znáš pojišťovnu, která by hradila porody doma? V ordinaci tvého gynekologa snad visí letáček s adresou nejbližší domarodné porodní asistentky, která k porodům doma ženy připravuje, chodí k porodu a v šestinedělí dělá návštěvní službu? Tvůj pediatr je samozřejmě připraven na to, že přijde na návštěvu k dítěti, které nemá hotový skríning vrozených vad, kyčlí, není naočkováno proti TBC a převezme ho do péče? Nenech se vysmát, jediná standardní forma, jak rodit, je v ČR porod v porodnici. PROTO tam rodí 99% žen, a proto to taky nemůže být důkazem toho, že je v porodnicích vše v pořádku.
 marketa 
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:10:59)
??????????

lizo,
asi jsi si nevsimla, ze cituju prispevek nade mnou. nebo ctes jen zacatky prispevku a ne konce ;-) , jinak bys videla, ze rikam presny opak. tj, ze v cechach se rodi v porodnici, protoze to jinde nejde.
 Líza 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:13:01)
Aha, reagovala jsem rovnou na horní část příspěvku. (Možná by pomohly uvozovky? takhle to není moc poznat ;)) Promiň.
 marketa 
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:14:00)
jak rikam, cist az do konce, nebo aspon do tretiho radku ;-)
 Amazonka 4D 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:14:33)
Market,mě to taky z počátku u tvého příspěvku nesedlo...škoda že tu není možné "citovat",nebo aspoň použít kurzívu bez tagů...
Bylo to prostě jen špatně poznat :-)
 marketa 
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:18:22)
asi to jde, ale neumim to jako "ruda silvie" :-)
 Sylvie 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:34:37)
"Rudá Silvie" se tak namlsala na jiných diskuzních fórech možností citace, že ji tady užívá aspoň v zjednodušené formě napsat citaci kurzivou, aby vypadala jinak. Postup je velice jednoduchý, při psaní příspěvku se normálně napíše do formuláře toto:

<i>teď se sem napíše citace</i>

a když si to Rodina při odeslání přežvejká, tak to vyplivne takto:

teď se sem napíše citace

Prostě dají tu používat jednoduché HTML kódy ;o) (jenom třeba u obrázků,odkazů nebo co já vím změny barvy písma pozor na uvozovky, ty Rodina nemá ráda, musí se vynechat).
 marketa 
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:48:55)
sorry, ne silvie ale sylvie.
bla bla bla
 marketa 
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:49:17)
jeeeeee, ono to funguje :-D
 kopidlno 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:56:36)
opravdu to funguje?
 Anča 
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 16:37:47)
Myslím si, že komplikace při porodu můžou nastat kdykoliv (doma nebo i v nemocnici), ale pokud nastanou v nemocnici, je přítomná okamžitá lékařská pomoc. Domací porod může být příjemných zážitkem do té doby, dokdy se neobjeví kompikace.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 16:40:03)
Ale doma si ušetříš komplikace způsobené rutinními intervencemi v porodnici - ve výsledku to máš u nízkorizikové rodičky prašť jako uhoď.
 Amazonka 4D 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 16:49:32)
Ančo,to máš jistě pravdu,ale komplikace většinou vznikají postupně,v porodnici tě PA občas zkontroluje,občas udělají (po 2hodinách) monitor a někde mězi tím začne vznikat komplikace...než se na to v nemocnici přijde (když si vezmeš,že se občas stane,že se za tebou hodně dlouho nikdo nezastaví),takž už vygraduje do akutního stavu a je potřeba rychlý zásah,navíc je to většinou právě komplikace vzniklá jen díky urychlení,nebo prostě zásahu do porodu.
Doma jsi neustále s PA,která sleduje tebe i miminko (poslouchá ozvy) a máš možnost se kontrolovat sama (prostě přijde na řadu ta přirozená ženská intuice,která volá,že se děje něco špatně),takže se na vznikající komlikaci přijde v době,kdy se dá pohodlně dostat do porodnice.

Jistě,existují rizika,komplikace vznikající během minuty (ruptura dělohy,odloučení placenty,krvácení,embolie) ale ty jednak opět ve zvýšené míře vznikají u medikovaných porodů,jednak končí špatně i v porodnici...a ano,i s tímhle rizikem,že to prostě nedopadne dobře (i když je to riziko minimální) se prostě počítá.Do nemocnice jde člověk s tím,že tam se nic stát nemůže...o to drsnější může být kontakt s realitou ;((
 Lenka 
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(19.10.2008 19:02:16)
Článek mi přijde budto jako for a nadsázka nebo pokus ukázat, jak je pisatelka "dobrá" - viz výčet co všechno "těsně před rozsypáním" stihla atd...
nevím, přijde mi to přepjatě hysterické a exaltované, i když se to snaží působit jako pravý opak - jako obraz pohodářky a pohodového porodu.

PROBOHA! jen abych se nedostala do porodnice!!! to snad radši zalezu i do kanálu, aby si mě proboha nikdo nevšiml a nezavolal mi nějakého zdravotníka.

Jediný štěstí - že rodí tak snadno jako kočka /bez urážky/, protože její "orgasmický porod" prožívá většina ženských trošku jinak. Minimálně toho mají ve finále plné kecky a rozhodně těsně po slehnutí nemyslí na to, jak vyřídit další objednávku své firmy.

tak napůl článku věřím, napůl ne

 Vrtichvostova 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 13:53:52)
Ale on porodnice nikdo nikomu nebere.Já rodila v porodnici, nemůžu si skoro na nic stěžovat a přesto mě to láká vrhnout jinde, ale doma ne, tady se mi nelíbí:-D
Nikdo nikomu necpe musíš rodit tam a tam, ale je to o tom přinést zlepšení na všechny strany, mít možnost volby, možnost komunikace s doktory a nebát se diskutovat, zeptat se.Přijde mi líto vyprávění maminek, že ony rodily tam a tam, že se to něčím zvrtlo (teď myslím "zbytečné" zásahy doktorů) ale že sjou rády, že jim dítě přežilo.O tom by to podle mě nemělo být.Ve chvíli kdy doktor rozhodne uspíšit porod, rupne vodu a mimi se začne tlačit rychle ven ačkoli maminka není otevřená a porod je zakončen císařem, tak to mi přijde zbytečné.Samozřejmě, že maminka je ráda že dítě přežilo, přece se dusilo, ale proč?
Neříkám, že nejsou rizika u domácích porodů, ale proč situaci nezlepšit natolik, aby porodnice nekoukali na maminku, která přijede s komplikacema během domácího porodu k nim a říkali si, zase jedna co machrovala?Proč neni možnost volby?
Mám kamarádku.Rodila v porodnici i doma (v zahraničí, kde jí k této příležitosti nemocnice mileráda půjčila porodní bazének- tam běžná praxe) přesto není 100% zastánkyní porodů doma, ale měla možnost volby a věděla, že kdyby něco ,nebude jí nikdo nic vyčítat, porodnice a PA které děti rodí doma pracují ruku v ruce.
Nevím, proč lidem bránit rodit doma, je to to samé,jako že se u nás kouká skrz prsty třeba na umírání doma, vždyť v nemocnici se o umírající tak pěkně postarají....
 zuzkasim 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 14:26:06)
Měla jsi štěstí, že pobyt na šestinedělí ti připadal jako lázeňský pobyt. Já si na porodnici nijak zvlášť nestěžuji, ale pár faktů připíšu. Doma mě nikdo nebudí před 6. hodinou (pravda, miminko takové dny párkrát mělo, ale to přišlo až mnohem později), nevodí mi do pokoje cizí lidi, když odstříkávám mléko, mám si tam kam dát své věci (v pokoji pro 2 jsme byli 3 a na noční stolky se nic dávat nesmí), pokud si jídlo nesním do 30 minut (když se zrovna v tu dobu snažím kojit) tak mi ho doma nikdo neodnese. Doma si prádlo vyměním kdykoliv potřebuju a nemusím se nikoho zkoušeně prosit, omlouvat se a vyslechnout si, že nemocnice mi nemůže dávat denně nové prostěradlo. Starší syn si doma může hrát a kdykoliv mě vidět, zatímco v nemocnici nic nesmí (v jiné jsem viděla návštěvní koutek i pro děti s hračkama, to u nás bohužel nebylo). O spolubydlících raději ani nemluvím, neměla jsem prostě to štěstí, ony celý pobyt ještě znepříjemňovaly neustálým stěžováním si a kritikou, zatímco já se to snažila vydržet. Jen kvůli tomu, že mi miminko nepilo a nepřibíralo jsem se nemohla prostě sbalit a odejít, ale 4 dny to nějak přetrpět. Příjemné to nebylo, odpočinek už vůbec ne. Mít ještě 3. porod a být vcelku bez komplikací, zvolím možnost ambulatního porodu a lůžko v nemocnici nechám těm, kteří o něj budou stát. Nestěžovala jsem si, brala jsem to jako nutnou nepříjemnost, ale rozhodně nad tím nejásám.
 synthia, 2 děti  
  • 

Re: Budu bránit porodnice 

(17.10.2008 23:00:07)
... to jsou věčný dohady... at si každý rodí kde chce. Je to jen vaše odpovědnost. Pokud chci rodit doma a dojde k průšvihu, pak je to moje chyba. Já jsem měla 2 předčasné porody a vím, že doma bych to naprosto nezvládla, děti potřebovaly po porodu péči na JIP. Proto třeba v mém případě upřednostňuji porod v nemocnici. Pokud u někoho probíhá vše v pořádku tak at si rodí klidně doma, je to jeho věc a jeho odpovědnost za život svůj i život dítěte. Pokud jde o péči na šestinedělí - přiznávám, že to je občas boj, ale zas na druhou stranu pokud je vše ok, strávíte na šestinedělí max 4 dny, což se přežít dá. Pak už si vše děláte po svém. Toť můj názor.
 hrúda 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 17:42:42)
Dovolím si zde popsat průběh svého druhého porodu. Posuďte maminky samy. Od noci 3.4. se cosi dělo, bylo to i celkem pravidelné, nicméně jsem si nebyl jistá, že jde již o porod. Po dvou hodinách pravidelných slabších kontrakcí jsem to šla zaspat. Nicméně ráno po páté hodině jsme vyrazili, nebylo mi až tak zle, odcházel krvavý hlen, ale strach tu z jistých příčin byl, tak proč se stresovat čekáním. Do porodnice jsme dorazili kolem šesté, lékař mě vyšetřil, konstatoval že nález je cca 4-5cm a vzhledem k mému zdravotnímu stavu už nebudeme čekat a půjdeme na to. Odvedli mě na porodní boxík se sprchou, balonem, žebřinami, pytlem na úlevové polohy, žíněnkou. Pustili potichu rádio, donesli sklenku s vodou, ukázali kde je WC. Po chvíli přišel i můj mírně vykulený muž, nepočítal že to půjde takhle hopem.
Před devátou hodinou jsem si píchla Clexane a jelikož nález se mírně pohnul, provedli dirupci. Bylo mi horko, žádný problém, okno otevřené, asitentky se přioblékly. Kontrakce nabraly trochu na síle, mohla jsem chodit, jít do sprchy, já hopsala na balonu a při kontrakcích jsem se opírala o manžela. Párkrát muselo dojít k jistému nepříjemnému úkonu, ale věděla jsem o tomto předem a byla ráda že se daří. Před polednem, jsem dostala oxytocin a opět k tomu byl důvod, bylo třeba to trochu popohnat, aby nedošlo ke komplikacím. A potom jsem cítila, že už jdeme do finiše, kolem 12:15 upravili křeslo na příchod miminka. Byla jsem šťastná, že už to bude. Tlačila jsem v podstatě vsedě a ve 12:19 byl náš syn na světě.
Dokonalý okamžik, viděla jsem hlavičku jak vyklouzla a za ní tělíčko. Úleva, pocit neskonalého štěstí, že to máme oba za sebou. Nevadil mi nástřih, v mém případě je to fakt nutnost. Miminko nikam neodnesli, neplakal, na mé zděšené dotazy jestli je v pořádku mě dětské sestřičky v klidu, tichým hlasem ubezpečily, že se snaží a lechtaly ho jakýmsi pírkem, aby se nadechl. Pak se ozval, trvalo to jen deset patnáct vteřin, daly mi ho na hrudník, označily a nechaly ho tam i během šití, jen hlídaly zpovzdálí jak to zvládám. Pak ho za doprovodu tatínka odnesly na ty běžné procedury, vážení atd probíhalo tři metry ode mě. Poté ho odevzdaly tatínkovi a ten ho donesl zpět ke mně. Celé dvě hodiny po porodu jsme byli na sále spolu a malý byl celou dobu u mě a sosal, pospával, jen v plence na mém holém hrudníku, ta blízkost byla nádherná.
No pak jsem se došla osprchovat uložit věci do skříňky před nám přiděleným pokojem šestinedělí, po tu dobu snad půlhodinky byl na novošcích a pak mi ho hned sestřičky přivezly. První den se miminko nekoupalo, pouze ho na sále otřeli z nejhoršího.
Následná péče o mě i děťátko byla velice milá, všechny mé dotazy byly bez problému zodpovězeny.
Za sebe říkám, byla jsem opravdu spokojená a vzpomínám na porod i pobyt tam jen v dobrém.
 Tvoje horší já 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 18:02:03)
Je to krásné, pokud to vnímáš tak pozitivně.

Jinak to člověk vidí, pokud mu napřed vyhodí manžela, pak ho vyšetří asistentka takovým stylem, že mu málem vyleze její ruka krkem ven a ještě u toho nadává. Pak mi asi skoro tři hodiny vysvětlovali, že o porod nejde, ale nechají si mě tam teda. Hlavně jsem mezi tím vyplňovala tuny papírů s tak pitomými otázkami, jako například jestli mi chutná jíst. Pak jsem během víceméně pár minut porodila. Aspoň nestihli klystýry, holení a nic podobného, ani mi nestihli píchnout žádný oxytocin.
Ale ta učenka, co se mi smála do očí, když jsem při stahu zařvala, tu bych normálně praštila.
A pak mě zavřeli na tři hodiny do boxu, aby uklidili po předchozím porodu, který probíhal taky dost překotně. A nikdo se na mě nepřišel ani podívat, malého mi samozřejmě sebrali a odvezli někam o patro výš.
 hrúda 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 18:05:39)
To už bude právě v těch rozdílech mezi porodnicemi, někde asi pořád snahu nemají.
 Amazonka 4D 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 18:47:41)
Jani,je moc prima,že jsi porod vnímala hezky...je fakt,že většina těch altrenativních si porod představuje jinak,ale o tom to je...aby si ho hezky prožila ta která rodička...ne aby byl všude stejný.
Nejde přece o to,aby všude zakázali epidurál,nebo klystýr,všahny rodičky hnali na stoličku,nebo na vak,ale aby ta možnost byla,aby to bylo nabídnuto...stejně tak aby mohl být SC na přání rodičky,epidurál,dolsin...aby byl porod ženy,ne dr. a PA
 hrúda 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 18:54:10)
Víš já si myslím že konkrétně v mém případě to byl pomalu alternativní porod. Rodit ve větší nemocnici, nejspíš by mě prdli na celou dobu na monitor a bylo by. Tady si myslím, že udělali vše pro to, aby i přes všechna rizika která byla, proběhl porod příjemně pro mě, manžela a výsledkem bylo zdravé miminko. Neumím si představit, že bych úplně bez pomoci lékaře porodila vaginálně.
 MM, 2 kluci 
  • 

Rodila jsem ´2x v porodnici... 

(17.10.2008 18:09:21)
... - poprvé dokonce císařem (původně to měl být přirozený porod v CAPu :-/), podruhé "normálně"...

Nemůžu si nijak zvlášť stěžovat, žádné zásahy mi nevnucovali, na vše se ptali, měla jsem porodní plán atd. (psala jsem tu tehdy i článek).

ALE jsem jednoznačně pro, aby porod doma se začal jako v jiných zemích brát jako jedna z normálních možností, jak porodit, místo aby se na to nazíralo jako na něco téměř ilegálního, riskantního, nacházejícího se v jakési šedé zóně! To totiž taky zrovna na pocitu bezpečí nepřidá, když žena při výběru svého "pelíšku" k porodu musí řešit, zda při jedné z možností volby nebude mít různé problémy s doktory, úřady atd. různé popotahování, obhajování se...´:-(

Já osobně si vůbec nejsem jista (a zpětně se to říct nedá), zda komplikace, které nastaly u obou porodů, nesouvisely právě s tím, že jsem rodila v porodnici? Jestlie třeba nejsecm schopna se tam úplně uvolnit tak aby se porod "nezasekl"...? Nebo jestli by nastaly i tak a měla bych naopak být ráda, že jsem tam rodila a děti jsou OK?

To prostě nevím, je to velký otazník, "co by kdyby", a nikdy nikdo už to nezjistí!

Co ale vím poměrně jistě je, že kdybych žila v zemi kde se na porod doma (nebo třeba v porodním domě, což by mi asi vyhovolalo ještě víc - bydlíme v paneláku...) pohlíží normálně, měla bych zajištěnou odbornou péči dobré PA, nemusela řešít otázky kolem pojištění, následné péče u pediatra atd., tak bych se nejspíš pro nemocnici/porodnici nerozhodla. V žádné nemocnici jsem kromě porodů a krátkého pobytu s mladším synkem nikdy nebyla a mám k nim jakousi averzi, cítím se ta nesvá. U porodů jsem to ale brala jako že to jinak nejde, a snažili jsme se vybrat nějakou co nepříznivější (tehdy CAP, poté co ho zrušli, přesto stejnou porodnici právě proto že jsem už znala jak prostory tak část personálu a vycházela jsem z toho že to můj pocit bezpečí zvýší).

Určitě by ani po změnách přístupu a legislatvy atd. všechny ženy nerodily doma - proč taky? Ani by to u všech nešlo. Ale stejně tak není důvod aby všechny musely rodit v porodnicích! Prostě budou dejme tomu 3-4 možnosti (porodnice, doma, porodní dům, ambulantní porod v porodnici či porodním domě) a každá si vybere, resp. se přihlédne samozřejmě i k tomu co je konkrétně u ní ze zdravotních důvodů možné či nikoliv. Ať žije pluralita i v této oblasti :-)!
 kreditka 


Re: Budu bránit porodnice 

(16.10.2008 21:27:33)
~R^ Jsem ráda, že má někdo taky krásný zážitek z porodnice jako já, až na pár drobností jsem na tom byla stejně (závidím rádio :-D) Přístup personálu byl skvělý, malou nikam neodnesly, od první chvíle jsme byly spolu všichni tři :-D
 Bumbi&05,08,10 


Re: Budu bránit porodnice 

(18.10.2008 1:06:38)
jen k tomu závěru: já jsem byla doma za 24 hodin po porodu. Návštěvy k nám nechocily 10 dnů - nepřála jsem si to. Týden jsem ležela a ňochala se s miminkem a se starším synem jsme si četli v posteli pohádky... Vařil manžel ze zásob, které jsme udělali před porodem /měli jsme vypracovaný jídelníček/ nebo donesla jídlo moje mamka...
Prožívala jsem klid, pohodu, byl to naprostý luxus. Jsem si dost jistá, že takovou pohodu bych neměla ani v Hiltonu, natož v porodnici. ;)
 Eva a tři děti 
  • 

pro Amazonku...a nejen pro ni 

(16.10.2008 14:40:18)
Vychovávám všechny svoje děti k vědomosti. Malá od 4 let ví, jak se rodí děti a věděly to i starší, i když ony se tolik neptaly. Taky vím, jak moc je na mně emocionálně závislá, jak moc prožívá, když mi není třeba dobře a proto si neumím představit, že by mě viděla při porodu. I kdyby byl tak snadný, jako všechny tři. Miluje mne, chce pro mne jen to nejlepší a proto bych jí nikdy nedovolila, aby mě viděla trpět. Vědomě nikdy!!! A za tím si stojím. Malé děti se mají ze života radovat a ne přemýšlet nad smrtí. na to mají ještě dost času. Ano, je mezi námi, ale není nutné jim ji připomínat a navíc někým, rodiči ... rodinou, když ji vidí všude jinde. Ony mají žít ve sladké nevědomosti a ano, má jim být odpovězeno na vše, co chtějí vědět. Ale pochybuju, že se J. rok a půl letého dítěte a sedmileté holčiny ptala, jestli chtějí být ve čtyři ráno u porodu.
 marketa 
  • 

Re: pro Amazonku...a nejen pro ni 

(16.10.2008 14:47:35)
ja bych deti u porodu asi taky nechtela mit, ale trvam na tom, ze deti maji vedet, ze smrt existuje a i u porodu se da zemrit. jasne, ze se to nemusi rozmazavat a deti se tim nemaji desit.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: pro Amazonku...a nejen pro ni 

(16.10.2008 14:51:00)
Evo, mám za to, buď děti chtěly, nebo se prostě jen vzbudily a přišly, záměrné nucení bych za tím nehledala.

A mimochodem, fakt bych nemohla říct, že jsem u porodu trpěla. To slovo se mi na to vůbec nehodí :)
 Amazonka 4D 


Re: pro Amazonku...a nejen pro ni 

(16.10.2008 14:51:35)
Evi,já taky těžko mohu psát za Johanku...jen jsem psala,že moje děti nejen ví,jak se děti rodí,ony (holky,Tomíkovi je to zatím fuk) to viděly,sice jen na videu,ale prostě viděly,celé...jednak se prostě nesvíjím v bolestech,jednat tam nebylo nic moc krve a jednak jsme to prostě probrali,do detailu,nebojí se o maminku,protože přirozena se nebojí...a to mám mamánky.
Ale,zatím co ta mladší je trošku jiná,a k porodu bych jí prostě ve třech letech nepozvala,tak tu starší klidně,i když je to paradoxně větší mamánek.Píšu za sebe,protože situaci znám...

Co se MS týká,tak se holky s první vložkou vyděsily,no jasně....ale po vysvětlení to berou,neuvažují,jen to berou...stejně jako berou porod,tatínka u pily,maminku u koně a na koni...prostě takhle žijou...zkus to pochopit,pro ně to trauma není...jsou tak vychované a nemyslím,že špatně,stejně jako si nemyslím,že ty děti vychováváš špatně...jen prostě jinak.Dopřej to i jiným...nejsi Johanka,její děti nejsou tvoje...nejsi já a moje děti ti maminko neříkají...NESUĎ,JACÍ JSME RODIČE!!!
 *Aida* 


Re: pro Amazonku...a nejen pro ni 

(16.10.2008 14:56:53)
Evo,
proste na to asi ma kazdy jiny nazor. Ja jsem rodila doma 2x. Poprve se mnou syn byl celou prvni dobu porodni (ktera ovsem trvala jen hodinu) a pak jsem ho i s manzelem vyhodila, protoze proste v pritomnosti 2leteho ditete, ktere bylo zmatene z toho, co se deje, jsem se na porod nemohla soustredit. Odeslala jsem je pryc s vedomim, ze manzel to taky nemusi stihnout zpatky, ale to bylo v tu chvili vedlejsi. Kdyz jsem rodila potreti, tak se to cele odehralo v noci a deti to prospaly, tudiz jsme nic resit nemuseli. Tedy starsi se probral, zjistil, ze rodim a tak se otocil a spal dal. Ani nevylezl z postele, rekl nam to az rano, kdyz vylezl jeste driv nez normalne a hledal miminko:-D. V te dobe mu bylo 5 let a kdyby chtel, tak by byval prisel dolu (a zustal s tatinkem v obyvaku). Matky jsou ruzne a deti jsou ruzne.
Pred svym tretim porodem jsem si pujcila videokazetu s porody do vody a u jednoho tam kolem bazenu stoji rodice, tchanovci a jini pribuzni a v bazenu je s matkou i jeji nejmladsi dite. Ja bych to v zivote tak neudelala, ale kdyz ji to vyhovuje;)...
 Stáňa a dva kluci 


Re: pro Amazonku...a nejen pro ni 

(16.10.2008 15:00:24)
já to taky zkusím:-)
 Amazonka 4D 


Re: pro Amazonku...a nejen pro ni 

(16.10.2008 15:03:05)
Aido přesně,já taky nemám jasno...jen vím,že Anča by moc chtěla,furt o tom mluví a vím,že by to zvládla bez traumatu,ale já nevím,jestli bych se zvládla soustředit...ale určitě bych nervala někam děti násilím,nebo tam pustila dítě,u kterého bych byť jen pochybovala...
 Eva a tři děti 
  • 

trochu mimo téma 

(16.10.2008 16:51:53)
Ještě se vás všech zastánkyň porodů doma s celou rodinou i malými dětmi zeptám ... necháváte své děti, aby vás viděli i při milování?
Pokud mohou vidět jak narození tak i smrt, vidí i soulož?
I ta patří k procesu zrodu.
Podle mě je totiž stejně tak intimní jako je porod.
A stejně tak je pro mne i nepředstavitelné, že bych u ní měla děti, které by to viděly.
Čím víc čtu příspěvky, tím víc je mi jasné, že jsem ráda za to, že můj rozum se ubírá směrem, kterým jde. Budu v tomto duchu vést i svoje děti a budu tiše doufat, že si ani jeden z nich nenajde partnera, který by byl vyznavačem vašeho životního stylu, protože mi to opravdu připadá jako fanatizmus. V moderní době se tak nekompromisně snažit vrátit někam, kde jsme už byli.
Ještě jsem si všimla jedné poznámky v článku o porodu na farmě.
Jak se zaradovala, že má syna, že její manžel bude mít konečně zase pomocníka na farmu. AŤ se nezlobí, ale potom se mi vkrádá myšlenka, že proto rodí tolik dětí, aby měli pomocníky na farmě a aby jejich děti jednou museli pomáhat plnit jejich sen, který si vysnili.
Ale je to samozřejmě jen můj dojem a všechno může být jinak. Jsem samoživitelka, mám se co ohánět, abych děti uživila a při představě šesti potomků, a myslím si, soudě podle psaní, že není s rozením u konce, mi běhá mráz po zádech.
Ale možná to jsou majetní lidé, kteří budou moct svým dětem dopřát později i víc než jen pobyt na zdravém vzduchu a soužití s přírodou.
A také vím, že děti podobně zaměřených rodičů jsou vedeny jinak a vidí svět jinak, ale on takový ve větší míře není.
Jsem zastáncem jít tiše s davem. Ano, pro někoho nemožné, ale rozhodně je to pro život jednodušší. Vím, že každý, kdo se snaží o něco nového, časem narazí na nás, konzervativce, co jsou raději při zemi a neradi něco mění. Hodnoty, co jsou jim v průběhu let vštěpovány nijak zvlášť nemění a vyberou si, co jim společnost nabízí. Všude se najde někdo, kdo si myslí, že všechno okolo něj je divné a on to chce jinak.
Vedu děti k samostatnosti a nestojím jim za zadkem. Nedopřála jsem jim, aby viděli porody live a doufám, že nebudou muset, pokud nepůjde o jejich děti. Stejně tak jim nehodlám dopřát, DOBROVOLNĚ, aby někdy museli vidět umírat někoho blízkého.
Zažila jsem to, dokonce jsme se pokoušela svého přítele oživovat do příjezdu záchranky a kdo nezažil nemůže vědět, jaká bezmoc a zoufalství v člověku najednou je. Nikdy se mi ten obrázek z hlavy nevymaže a nikdy nezapomenu. Ano, přežila jsem to, ale kdybych nemusela, nechtěla bych to vidět a bylo by pro mne snazší jen vědět, že prostě umřel. Bylo mi strašně zle několik dlouhých týdnů a proto své děti budu vždy chránit před něčím podobným.
 Amazonka 4D 


Re: trochu mimo téma 

(16.10.2008 17:04:22)
Evo,ne nenechávám,protože na tohle já potřebuju klid a ne diváky...

Jojo,taky máme farmu a snažíme se o čtvrté dítě a ano,v mezích možností se s pomocí počítá,taky o tom vtipkuju...ANO VTIPKUJU,i když napíšu,že hurá,už máme aspoň jednoho chlapa,bude traktorista...tak jak ty můžeš soudit,jestli to myslím vážně,nebo jestli si dělám legraci,a ne,nejsme majetní,spíš chudí(finančně) amyslíš,že zrovna na tom záleží???

A zase...kdo nezažije...já hledala manžela pod zřícenou stodolou,doma dvě malé děti,bydlíme na samotě,kolem 2m sněhu....jo,vím jaké to je...jen tedy neumřel.

Proč si myslíš,že jen ty máš patent na morálku,etiku a zážitky a zkušenosti...veď si sebe a svoje děti svou cestou,je tvoje,máš na ní právo...ale nech žít a dýchat ty ostaní...

 Amazonka 4D 


Re: trochu mimo téma 

(16.10.2008 17:06:48)
Evo,a pokud je porod tak intimní jako soulož,ty míváš u soulože cizí lidi běžně,nebo jen občas,aby se podívali...

Ano,porod je pro mě intimní,stejně tak soulož...proto bych ho ráda prožívala intimně,ne se spoustou voyerů...


 Apolena. 


Re: trochu mimo téma 

(16.10.2008 17:07:22)
Evo,
já jsem rodila doma, starší dítě jsem u porodu nechtěla.
Souhlasím, že milování je intimní, a jako u něj nejsem sama ;), tak nechci být sama u rození ani u umírání, chci mít v obou případech u sebe někoho blízkého.
Můj děda umřel doma, byla jsem přitom u něj a s jeho smrtí jsem se vyrovnala mnohem líp, než se smrtí babičky, která zemřela v nemocnici.
Johanku znám velmi dobře, rovněž jejího muže i děti. Vůbec ses v jejich hodnocení netrefila. Zřejmě soudíš podle sebe...?
 Karkulka+2kluci 


pridávám se ke gratulujícím 

(16.10.2008 16:57:40)
Milá Johanko, díky za Váš příspěvek. Někteří/ré si stěžují, že se tu na Rodině stále řeší porody doma vs. v nemocnici, ale já jsem ráda, že toto téma neupadá v zapomnění a rodičky doma snad už nejsou brány (aspoň některými lidmi) jako "potencionální vražedkyně svých dětí", jak jsem se taky kdesi v diskuzi dočetla.
Vzpomínám na setkání s Vámi v MC Domeček při promítání dokument. filmu o paní (z Německa), která se rozhodla si nechat a následně porodit doma dítě, které mělo několik tzv. vad neslučitelných se životem, jak se dnes říká. Dítě se narodilo (za přítomnosti lékaře) a během několika dnů zemřelo, ale obklopeno rodinou a milované. Hodně mě to zasáhlo a je jasné, že v našich podmínkách by se asi nic podobného nemohlo stát. Přitom právě to je život - žij a nech žít i bezbranné po dobu, která jim byla dána. V nemocnici by dítě bylo hned po porodu odebrané matce, i v dobré vůli operované, i když naděje na přežití nebyla. Ale bylo by trestuhodné, kdyby se lékaři alespoň nepokusili.
Porody doma nejsou pro každého, to víme všichni. Jde pouze o možnost volby. Proč se tolik zlobí nemocniční rodičky na domarodky? Domarodky se na nikoho nezlobí, že rodí v nemocnici.
Přeji vše dobré, ať se máte všichni vespolek hezky.
Karin
 Sára,4 děti 
  • 

Re: pridávám se ke gratulujícím 

(16.10.2008 18:21:00)
Nezlobí?To je možná pravda.Jen je děsí,protože lékař u porodu znamená jistojistě nějakou komplikaci,pokud to matka s dítětem přežije.Rodila jsem v porodnici i doma,ale když tady čtu jaké strašné jsou porodnice,musím se smát.Málem jsem umřela u porodu doma...A to bylo 4.dítě.Kdyby bylo nějakéříště,což nejspíš nebude,rodila bych přirozeně,bez léků,ale v porodnici.
 kreditka 


Re: pridávám se ke gratulujícím 

(16.10.2008 20:46:45)
Ať už bude další dítě v porodnici nebo doma, tak vám přeji hodně štěstí, aby se už ten problém se 4. porodem neopakoval a vše dopadlo ok :-D
 Jana 
  • 

Napínavý článek 

(16.10.2008 19:24:52)
Text článku je tak napínavý, že já čekala jak se dočtu, že miminko v poslední chvíli krásného domácího porodu, kdy byla rodička obklopena svými blízkými, zemřelo :-(. Ani při tom, kdy popisuje pisatelka narozní syna a jeho zvážení doma, jsem si neoddychla. Nejsem přímo proti domácím porodům, považuji je za hazard, ale ještě větší hazard je, nenechat prohlédnout dítě po porodu v nemocnici dětskými lékaři, které mají zkušenosti. Při šelestu na srdci, které slyší pouze zkušený lékař, nechat udělat EKG a tak ... Dítě nemusí vždy zemřít přímo u porodu :-(. Je to velmi ožehavé téma, dříve jsem si říkala, že porod doma, proč ne, ale teď už vím, že nikdy. Ne, kvůli sobě, ale kvůli dítěti.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.