| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod v terénu

 Příspěvky 110 z 647 [Dalších 637 >>]
2.11.2009 11:29:44
Dovolím si také zareagovat na článek. Je to moc hezké počtení. My máme tři děti a vážně uvažujeme o čtvrtém. Všechny tři jsem rodila v blízké porodnici. První porod byl nějtěžší, se začátku vše vypadalo dobře, ale nakonec to vypadalo na císaře, přesto se nakonec dcera narodila přirozeně (po více než 24 hodinách kontrakcí a měla 4.2 kg), ale po velké dávce oxytocinu a porodní asistentka mi pomáhala tlačením na břicho - kontrakce nebyly ke konci téměř žádné.. Dítě ale bylo zdravé a já až na větší únik krve a šití také v pořádku. Předtím jsem absolvovala předporodní kurz, opravdu dobrý, čerpala jsem z něj i později, u dalších porodů, přesto ten porod nebyl takový, jak jsem si ho v kurzu "naplánovala". Personál mi nic nenutil, byl milý, miminko jsem měla hned u sebe... Další dva porody už byly lepší - co se průběhu týče, ten třetí bych řekla naprosto podle mých představ z kurzu :-)
Nevím, jak se k porodu doma stavět. Na jednu stranu vím, že by mi v domácím prostředí bylo asi příjemněji, dovedu si to dobře přestavit. Na druhou stranu, to že jsem odjela do porodnice mě naplnilo určitým klidem, že tam se o mě a mimčo postarají, mají tam přístroje "kdyby něco" i když samozřejmě vím, že i tam se může stát cokoliv. Prostě pro mou psychiku bylo a je důležitější, že tam ten lékař a přístroje jsou, než být doma v pohodlí, možná uvolněnější... Celkově beru porod doma spíš jako pohodlnější variantu pro matku i když autorka a maminky sympatizující s domácími porody to patrně cítí ještě jinak.. Neberu jim jejich názor a rozhodně je neodsuzuji, přesto já sama bych si domácí porod neriskla, měla bych strach, že se "něco vyvrbí" a dopadne to špatně...
Takže všem mamčám přeji aby si vybrali to, co cítí jako pro ně nejlepší. Pro mě by asi bylo nejlepší mít porodní sál i s perosnálem u nás v obýváku :-)) Vzhledem k tomu, že to nejde, volím zatím porodnici...
5.11.2008 8:51:27
Evo, máš recht, já osobně pokládám automobilismus za nesmyslný hazard, kdy malé cuknutí zápěstím může způsobit hromadnou vraždu i sebevraždu, zakázala bych ho.

Ale jak to souvisí s přirozeným porodem?
Eva
  • 
5.11.2008 8:42:26
Dnes jsem objevila článek a část z něj sem vkládám a podotýkám, že řidička byla "pouze" v osmém měsíci těhotenství a zřejmě jela s vědomím, že se jí přeci nemůže nic stát. Mohlo a nejen jí a jejímu nenarozenému dítěti!!!

F. K. z Českých Budějovic byl svědkem toho, když na rušné křižovatce při jízdě zkolabovala žena řidička v 8. měsíci těhotenství. Za jízdy naskočil do jejího auta a zabránil těžké havárii.

Tento muž je nominován na cenu Michala Velíška.

Tato žena jela určitě s tím, že je vpořádku a že do porodu jí zbývá měsíc. Proto nedokážu pochopit hazard, který učinila pisatelka!!!
28.10.2008 20:04:53
No to video je fakt priserne...tohle by mely videt vsechny budouci matky, ktere se prilis o sve tehotenstvi nezajimaji, hlavne to nechat vsechno "v rukou doktoru"...(ikdyz je fakt, ze takhle moc desne to uz snad moc neni, a nebo jo? Nazory ctu ruzne...)

To mi pripada jako z doby, kdy rodila moje maminka...to co mi o mem porodu vypravela chudinka, z toho se dela spatne stejne jako z tohohle videa, dobre, ze jsi to sem dala!!! Tohle je potreba zverejnovat! (a mimoto me to dokopalo se konecne zaregistrovat na youtube)
*Niki*
28.10.2008 12:07:35
a ty myslíš, že každá matka nenese následky za porod? A kdo asi?
paulinka81
28.10.2008 10:40:19
jak řikám je to každého věc, muže to být krásné ale i dost nebezpečné. Ať tedy každá nese právní následky svého jednání sama za sebe a své děti podle svého nejlepšího svědomí!
Milada.
27.10.2008 13:28:15
Markéto,
přesně tak. Já to cítím stejně. Doporučuji tyto stránky s peticí ;) :

http://blitzkrieg-destroyer.blogspot.com/
MarkétaP + 4 dcerky
27.10.2008 13:26:49
Milado, už jsem na Wave stihla narazit ;) To je totiž to samé - jak se vyjádřil radní Medek "Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle," a proto jim můžeme nasr@t ... :(
MarkétaP + 4 dcerky
27.10.2008 13:25:26
Jo, a k tomu, že dr. Pařízek publikuje zastaralá data ses nevyjádřila ;)

Co je na tom, že v Holandsku se počet porodů doma snížil? U nás taky i při sebezajištěnější péči nikdy nebude domarodiček/rodících v porodních domech víc jak 1-5% (jsme myslím dost podobní naturelem Němcům, kde to odpovídá tomuto číslu). A co? Je to důvod, proč bránit porodním asistentkám ve výkonu jejich práce? Je to důvod pro lhání a překrucování faktů?
MarkétaP + 4 dcerky
27.10.2008 13:21:26
Astrit, píšu to všude - pochopitelně se to může stát, ale četnost těchto konkrétních komplikací (např. dusící se dítě, ale i krvácení z násilně porozené placenty atd) je podstatně pravděpodobnější u zasahovaného porodu (vyvolání, medikace, urychlení oxytocinem, nevhodná poloha např. na zádech, stres z hostolního prostředí). Neříkám, že jinak se to stát nemůže, jen je to jaksi PRAVDĚPODOBNĚJŠÍ. Z toho je také při původně nekomplikovaném proodu v porodnici pravděpodobnější operativní ukončení porodu a s tím i veškerá rizika s tím spojená (např. poškození dítěte, smrt matky).

Doma je taková komplikace řídká, ovšem pak může být fatální, zatímco v porodnici by ji uměli (možná) napravit.

Výsledek je ten, že ač je spektrum rizik doma a v proodnici různé, výsledek v novorozenecké a maternální mortalitě při stejně definovaném souboru a splnění určitých podmínek pro domácí porod (dojezdnost, přítomnost profesionála) je stejný. To je závěr mnoha studií, nikoli moje dojmy. Můžeš s tím nesouhlasit, ale to je tak vše, co s tím můžeš dělat (kromě toho, že budeš ženám plánujícím rodit doma házet klády pod nohy, aby se ta mortalita zvýšila a tím sis mohla mnout ruce, že jsi měla pravdu ;).

Je na každé z nás, kterému souboru rizik dáme přednost - zda omezení jejich množství s tím, že se nemusí rychle vyřešit, nebo risknout, že se snáz ocitnu (nebo dítě) v kritické situaci, ale mít větší šanci a její vyřešení.
 Příspěvky 110 z 647 [Dalších 637 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.