| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč si kluci chtějí hrát se zbraněmi?

 Celkem 100 názorů.
 Zabatko 
  • 

Nemám moc ráda 

(2.7.2008 9:48:28)
hry se zbraněmi, prostě už z principu se mi to příčí, ale uznávám, že až dospěje náš Michálek do toho stádia, asi s tím nic moc nenadělám, tlak okolí dělá dost. Co mi ale vadí a hodně, jsou ty mizerný střílecí pistole na kuličky. Myslím si, že v určitém momentu můžou být i nebezpečné - na jaře jsme takto seděli na pískovišti, malý byl v kočárku a najednou partnerovi něco třísklo do spánku, prý to docela dost bolelo a ona kulička z pistolky od kluků, kteří s tím stříleli asi takových 20 metrů od nás. Jakou sílu to asi musí mít, když s tím náhodou trefí někoho do oka třeba z 5 metrů. Náš malý měl hlavu asi tak 15 cm od té střely. Samo kluci dostali sprďáka, ale co dál?
 Zabatko 
  • 

Nemám moc ráda 

(2.7.2008 9:49:44)
hry se zbraněmi, prostě už z principu se mi to příčí, ale uznávám, že až dospěje náš Michálek do toho stádia, asi s tím nic moc nenadělám, tlak okolí dělá dost. Co mi ale vadí a hodně, jsou ty mizerný střílecí pistole na kuličky. Myslím si, že v určitém momentu můžou být i nebezpečné - na jaře jsme takto seděli na pískovišti, malý byl v kočárku a najednou partnerovi něco třísklo do spánku, prý to docela dost bolelo a ona kulička z pistolky od kluků, kteří s tím stříleli asi takových 20 metrů od nás. Jakou sílu to asi musí mít, když s tím náhodou trefí někoho do oka třeba z 5 metrů. Náš malý měl hlavu asi tak 15 cm od té střely. Samo kluci dostali sprďáka, ale co dál?
 komba 


vzpomínka na totáč 

(2.7.2008 9:52:03)
Příspěvek mě vrátil 22 let nazad, kdy manžel přivezl synovi pistoli na kapslíky ze Sovětského svazu. Manžel byl v SSSR služebně, peněz dost, avšak co koupit v zemi sovětů, když obchody zely prázdnotou. Tak tedy hračku, nic než pistole neměli. Tak tedy pistoli. Pistole zakoupena, vložena do kufru jen tak, v SSSR se zboží nebalilo... Letiště - prohlídka- dotaz što u vas v čemodaně - krátký pohled statné důstojnice a bylo. Statná ručka uchopila pistoli a vystřelila. Okamžitě přiběhli vojáci, na manžela se vrhli s dotazy - što slučilos a než se manžel podruhé vzpamatoval, sápali se po zbrani. Avšak přeci jenom to byli profici a poznali, že jde o hračku, zvolali maladěc a smáli se. Pistolku poté zabavili a pečlivě uložili u kapitána. Manžel si ji převzal až v Praze. Syn směl střílet pouze po předchozím upozornění a s otcem - kapsliky dělaly rámus a mě to vadilo. To, že jsem byla proti a prosazovala antimilitaristickou výchovu je asi jasné. Proti očekávání byly kapslíky mimořádně odolné a funkční asi 2 roky. Pak syn došel k závěru, že si koupí nové v prodejně Čajka, ale naštěstí je neměli. No a pak z toho vyrostl a více ho zajímala francouzská literatura a herečky. Na počítači obvykle hraje NHL nebo provozuje sjezdové lyžování, pokud tedy nepíše eseje a ročníkové práce...
A pistole se doma někde propadla
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

také jsem si myslela 

(2.7.2008 10:28:05)
Taky jsem u prvního myslela, že tedy zbraně NE ! Ale ti kluci to prostě v určitém období doslova "žerou", očka jim svítí a nic jiného je v hračkárně nezaujme.Zákazy to jen opepří a o to víc po zbraních touží. Dnes je realita taková, že máme doma plné velké šuple mečů,samopalů,štítů,revolverů - doplňte dle vlastních zkušeností.Leží to tam a občas s tím chvíli blbnou....Už si nemyslím, že to je taková hrůza. A ja stárnu, tak přestávám být takové to pacifistické "dítě květin" jako zamlada a začínám se zamýšlet nad tím, jestli je vlastně úplně dobře,aby děti vyrůstaly v přesvědčení, že úplně všechno se dá řešit mírovou cestou.Protože ono to tak reáně není a jsou bohužel náboženství a země , které děti zjevně vychovávají úplně k něčemu jinému.....
 Molly Weasley 
  • 

Starší sestra 

(2.7.2008 10:39:37)
Mám možnost ve školce pozorovat kluky z různých rodinných poměrů a došla jsem k závěru, že má-li chlapec starší sestru, inklinuje k hračkám "holčičím" - malování, hry v kuchyňce, dramatické hry. Je-li chlapec nejstarší, jedináček nebo dokonce pouze s bratrem, je nemožné ho přesvědčit, aby nakreslil domeček nebo louku - když už maluje či modeluje, tak pouze auta či fotbalové hřiště a když už si hraje, tak zásadně s kostkami, ze kterých staví autodráhy, letadla nebo zbraně. Myslím si tedy, že hra se zbraněmi se dá hodně ovlivnit výchovou. Když nebudu dítěti opakovat, že se na ten fotbal dívat musí, protože je chlap, tak si myslím, že se na něj dívat nebude (stejně je to nuda). Když na něj nebudu zpoza každého rohu útočit a mířit, ale nechám si od něj na písku uvařit čaj, tak si myslím, že se nic vážného nestane.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Starší sestra 

(2.7.2008 10:47:42)
Molly, závěry sice zajímavý, ale bohužel nikoli obecně platný. Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. ;) U nás je totiž holka ta nejmladší. A stejně si velcí kluci stavěli domečky z Dupla pro panáčky, zoo se zvířátkama, kreslili krajinky a podobně. A plno dalších věcí...
 Lizzie 


Re: Starší sestra 

(2.7.2008 10:54:09)
Hm, Molly, tak to mi vysvětli, jak je možné, že já - dívka - jsem si celý život přála autodráhu, hry, které jsem s barbínama (normální panenky mě nebraly) prováděla nebyly zrovna dívčí (různé bojové akce a tak), kuchyňka s kočárkem mě nechávala absolutně chladnou. Staršího (ani mladšího) bratra nemám.
K těm pistolím (atrapám samopalů apod...) - děcku bych plastovou brokovnici tedy nekoupila (píšu teď...), na stranu druhou děcka se ,,mečovala" apod. odjakživa, tak těžko soudit.
 MSteflova 


Re: Starší sestra 

(2.7.2008 11:49:48)
Já mám dva bratry, byla jsem prostřední. Dělala jsem to, co oni, lezla po stromech, hrála na policajty a zloděje, panenky mě bavily občas a nikdy mi to dlouho nevydrželo(ve 13 letech jsem si pořídila své první mončičáky a byla z nich unešená :-D).
Dcera - 2 roky - projevuje dlouhodobě největší zájem o panenky a kočárky, nejvíc o živá miminka. Její 5-měsíční bratranec už z ní má psotnik, jak by ho furt objímala a mačkala. Taky ho pomáhá přebalovat a pak vše napodobuje na svých panenkách. Když jí člověk nevěnuje na pár minut pozornost, najde panenku opatlanou půlkou tuby rybilky :-)
 Sisi+3 


Re: Starší sestra 

(2.7.2008 11:10:42)
Také bych takto negeneralizovala. Starší, dnes devítiletý syn, odmala miloval panenky, nosil je všude sebou a nejlepším dárkem pro něj byla vždy panenka. Pojmenovával je po svých oblíbených holčičkách. Přestal je nosit až asi v pěti letech ve školce, protože se mu kluci posmívali. Zbraně ho nezajímaly nikdy, auta, mašinky atd. okrajově. Jsme sportovně založení, ale např. hokej a fotbal u nás nikdy nebyl ve středu zájmu. Dnes je jeho hlavním zájmem hokej, závodně hraje, sbírá, čte o hokeji, největší odměnou je pro něj lístek na zápas. Dostal se k němu sám. Tatínek se o hokej začal zajímat až když to zajímalo Kubu. Auta a mašinky jsme začali kupovat až když jsme měli dceru. Jsou jí dva a půl, v životě si snad nehrála s panenkou (a že jich máme dost :-D), staví si dráhy pro vláčky, rozpoznává auta, chodíme se dívat na stavební stroje... V kočárku pro panenky maximálně občas povozí mašinky. Čekáme druhou holčičku a jsem zvědavá po kom bude, z hraček má opravdu na výběr.

Silva
 petra 
  • 

Re: Starší sestra 

(2.7.2008 12:43:55)
já mám taky "klučičí slečnuů. Věčně rozbitá kolena, lezení po stromech, nejraději má autíčka a vláčky. teď, co mám mimi v bříšku se to trošku mění a občas vzeme na milost i panenku. jak dlouho jí to ale vydrží nevím. Jinak meče z klacků už slečna taky vyzkoušela a fotbal na zahradě hraje pořád.
 mamca, 4 deti(2+2) 
  • 

Re: Starší sestra 

(2.7.2008 11:33:32)
Kazde dite je jine!
U nas:
Prvni holcicka: jenom panenky.
Druhy chlapec: jenom auta, mece, pistole - vse zrucne postavil ze stavebnic - Lego je na to super:-)
Treti holcicka: cokoliv co "ukradla" sourozencum.
Ctvrty chlapec: jenom to co starsi bratr. (Byl velmi hyckane dite. Jednou ho sestra nastvala - obesil ji plysaky na strome. Nikdy nic takoveho nevidel, nikdy se nedival na drasticke hry a TV.)
Zatim se zdaji normalni a prospivaji docela dobre. Myslim, ze kazdy extrem je spatny.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Starší sestra 

(2.7.2008 12:35:50)
Moje dítě je ve svých 5 a 1/2 letech poměrně dost velký mužský šovinista, opovrhující ženami coby nižším plemenem, přesto ho nezajímají ani auta, ani fotbal a ani pistolky (kromě vodní). Je jedináček a jediný pokus o směřování nějakým směrem (můj - zájem o techniku) vyzněl zcela naprázdno. Prostě ho to nebere. ;)
 Brusinka* 


Re: Starší sestra 

(3.7.2008 12:49:46)
Nesouhlasím.....někdy to možná pravda je, spíš bych řekla, že to je věc náhody :-)

Syn (3 roky) má 3 sestry (1,8,9 let) a od těch starších nepochytil snad vůbec nic...hraje si jen s auty, poslední asi 2 měsíce s pistolkami. Taky se mi to nelíbí, ale asi nic nenadělám...ti kluci to snad mají vrozené ~j~
 macerno 


Proč kluk nesmí vozit kočárek? 

(2.7.2008 12:48:08)
Zrovna včera jsem jela s holkama na procházku a starší vezla kočárek se zvířátkem (vozí zásadně plyšáky). Ve městě jsme neustále potkávali maminku s tak dvouletým klukem, co pořád chtěl kočárek, kdykoliv nás uviděl. Maminka neustále opakovala,že kluci si s kočárkem nehrají. Stává se mi to často, že zejména maminky kluků hned toho svého "poučí", co jsou správné hračky pro kluky. Holkám se přitom většinou auta apod. tolerují, naopak hodně mamin je pyšných, že dcera je "klukanda" a divoška, asi protože ty tzv. chlapské vlastnosti v současnosti spíš zaručí úspěch a společenské uznání. Naše malá tuhle utrhla kamarádovi sedmikrásku a hned to od maminek schytala, že holky přece klukům kytky nedávají. Já neuznávám ty jediné správné hračky (vlastnosti, činnosti apod.) pro kluky nebo holky, takže ty moje holky to budou mít v životě asi těžší, že nebudou od malička srovnaný v těch "správných škatulkách".
 Betull 


Re: Proč kluk nesmí vozit kočárek? 

(2.7.2008 13:08:04)
ahoj, tak muj manzel, coby maly klucik, taky chtel kocarek, dostal ho a vozil v nem velkeho plysoveho medveda. Mel o rok mladsiho brasku, ten mel rad spise auta... Jsem rada, ze mu ho rodice doprali i pres to, ze tenkrat pred petadvaceti lety byla spolecnost jeste mnohem mene tolerantni, tedy aspon predpokladam...
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Proč kluk nesmí vozit kočárek? 

(2.7.2008 13:20:27)
Musím ti dát za pravdu, přes veškeré řeči o toleranci to takhle hodně lidí má. Jednou si babi lakovala nehty a mladší chtěl taky (bylo mu 2,5 roku) tak jsem mu nehet na malíčku taky nalakovala. Ukázal to manželovi a ten byl naštvaný - prý co blbnem, přece je to kluk ! Já na to: aby ses nepo...je to prcek, co se opičí po babi. Přijde mi to normální. Ale podle chlapů to zřejmě může vést k opačné sexuální orientaci, zkrátka to neradi vidí. No a naopak, babičky a mamky, co za naším barákam umravňují holčičky, že přece "holka s tou tatrou nebude jezdit" jsou taky hodně často ke slyšení.....Babička jí neřekne - nebudeš na ní jezdit, protože se bojím, že si rozbiješ hlavu !Zdůvodní jí to tak, že tohle přece holky nedělají....
 Žabi 


Jiný kluk 

(2.7.2008 13:32:58)
Asi mám doma kluka (hyperaktivního), který spadl z Marsu. Bude mu šest let a nikdy po pistoli netoužil. Doma ani žádnou nemá. Nedávno jsme byli venku a kluci se mu smáli, že nemá pistol. On jim řekl, aby po sobě nestříleli. Říkala jsem mu, že mu pistolku koupím, ale on nechtěl. U nás zase vítězí už téměř rok dinosauři. A to teda pořádně! Je jimi až posedlý.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Jiný kluk 

(2.7.2008 13:50:12)
Dinosauři mladšího berou taky a starší měl to období taky.Největší sranda je, jak oni si pamatují ty názvy "Elasmoterium","Postosuchus" atd. Babičky jsou z něj uneseny.Jenže on DVD typu Prehistorický park zkoukne tak 10x. Bodejť by si to nepamatoval!
 Martina 


Re: Jiný kluk 

(2.7.2008 22:28:42)
Tak nas sestiletej kluk taky zere Dinosaury, Prehistoric park videl xkrat, koncem mesice se chystame do Dinoparku, uz pocita dny. Doporucuju knizku Dinosauri - nalepovaci enciklopedie z Tesca za celych 69,- Kc, mladej je z ni na vetvi a me se taky moc libi:-))
Nicmene on rad i ty pistolky. Na druhy strane kdyz jsme na jare delali venecky z pampelisek, nosila ho jak dcera, tak i syn. A proc ne...
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Jiný kluk 

(3.7.2008 12:08:53)
Díky za tip, já dnes jedu za dětmi k babičce na chalupu, stavím se v Tescu pro tu dinosauří encyklopedii.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Jiný kluk 

(3.7.2008 12:45:24)
Pro milovníky dinosaurů mám taky jeden tip...
http://www.eclovicek.cz/detail.php?zbozi=96120
Synek se s mamutem severním fakt vyblbnul. Ovšem pozor, ty kosti jsou zapuštěný v sádře, takže je třeba zvažovat, kde dítěti umožníte archeologický průzkum a kde s přihlédnutím k budoucí likvidaci pozůstatků raději ne. :-)
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Jiný kluk 

(3.7.2008 12:56:50)
Monty, tohle už mu přinesl Ježíšek a máš pravdu - bordel je z toho ukrutný :) Ale je to bezva nápad.
 pala2 


Re: Jiný kluk 

(4.7.2008 8:33:13)
Asi mám doma taky jiného kluka. V červnu mu bylo 6, doma jsme měli jednou samopal. Vydržel mu asi měsíc, pak ho přestal bavit. Teď má super zábavu - běhá po zahradě, chytá motýle, kobylky, šneky a pokud možno, všechno mi to tahá do baráku. A nejlépe nechá kobylky "proběhnout" po obyváku, co kdyby je v té krabici boleli nohy. Posledně zase, když pršelo, donesl 5kg kýbl od Tatarky plný těch obrovských šneků. Naštěstí je nechal na dvoře :-D. To bych doma asi nerozdýchala. Nejspíš si založíme šnečí farmu. ;)
 pala2 


Re: Jiný kluk 

(4.7.2008 8:33:33)
Asi mám doma taky jiného kluka. V červnu mu bylo 6, doma jsme měli jednou samopal. Vydržel mu asi měsíc, pak ho přestal bavit. Teď má super zábavu - běhá po zahradě, chytá motýle, kobylky, šneky a pokud možno, všechno mi to tahá do baráku. A nejlépe nechá kobylky "proběhnout" po obyváku, co kdyby je v té krabici boleli nohy. Posledně zase, když pršelo, donesl 5kg kýbl od Tatarky plný těch obrovských šneků. Naštěstí je nechal na dvoře :-D. To bych doma asi nerozdýchala. Nejspíš si založíme šnečí farmu. ;)
 Žabi 


Re: Jiný kluk 

(4.7.2008 9:41:41)
Tak to by mého kluka taky hrozně bavilo. On zase chytá brouky a pak je sleduje pod mikroskopem. A pistole jsou mu ukradené.
 zuzkasim 


Re: Proč kluk nesmí vozit kočárek? 

(2.7.2008 14:13:09)
Asi v roce a půl syna velmi začaly zajímat kočárky (ostatně jako všechny hračky, které před sebou mohl tlačit a vozit), takže jsme po kamarádčiných dětech dostali starší golfky. Vozil si v nich plyšáka i ven a byl maximálně spokojený, já taky, protože s kočárkem došel dál než bez něj a nemusela jsem pro něj na procházky brát velký kočár.
 MM, 2 kluci 
  • 

macerno, naprostý souhlas... 

(2.7.2008 14:54:15)
... - v 21. století je nejvyšší čas na to, skoncovat a takovými nesmyslnými stereopyty a "škatulkami"!
 Martina, 2 kluci (5 a 3) 
  • 

Re: macerno, naprostý souhlas... 

(2.7.2008 15:21:11)
Souhlasím. Oba moji klulci mají doma kočárek a vozí plyšáky :-). Staršího pistole a meče berou, ale jen ve skolce a u kamarada. Nezakazuju. Pistolku jsme koupili stříkaci.
 10.5Libik12 


Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 16:13:50)
v jednom hezkém domě žil emancipovaný pár. Ona si promtně vyměňovala žárovky, on vařil guláš a snášel nádobí do myčky, na hrubší práci měli posluhu. Jednoho parného dne se chtěla osprchovat v dolní koupelně a po spláchnutí wc se na ní vyvalilo z kanalizačních útrob hnědé mnohozvíře, které odporně páchlo a plnilo koupelnu, posléze předsíň.

"Miláčku, miláčku, valej se nám sračky do bytu", volala mu něžně (a už tady podvědomě překročila stín své přísné emancipovanosti)."Vydrž lásko, já to vytelefonuji" On se dozvěděl, že pokud nemá uzavřenou smlouvu s nějakou inst. Firmou, nikdo mu v 17,27 na havárku nevyjede. Sešly se nad hnědým sajrajtem doma, partneři v lásce a boji. On vytáhl z auta stočený drát na propíchnutí hovnové zátky, odšrouboval záchod a povzbudivě na ni mrkl:" Jdi do toho, kámo, máš menší ruku"

 Ajtakrajta 
  • 

Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 17:07:09)
Libiku,
a chlap má nějaký zvláštní fyzický předpoklady ke strčení ruky do hajzlu, který ženská nemá? :o)
Já bych tam tu ruku klidně strčila (dnes v době gumových rukavic a jiných pomůcek...). Ostatně u nás jsem přes vodu a odpad skutečně já (jsem z instalatérské rodiny), muž je přes elektriku (je z elektrikářské rodiny).
Co mají dělat ženský, který jsou single? Chodit v bytě potmě, protože není jejich "rolí" vyměnit popraskaný žárovky? A co single muži? Jíst suchý rohlíky nebo se stravovat v restauracích, jelikož není jejich "rolí" vařit? :o))
 10.5Libik12 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 17:13:37)
No chlap nemá žádný zvláštní předpoklady zlikvidovat havárii způsobenou ucpaným záchodem, nicméně je hezké když to udělá z galantnosti a ohleduplnosti k ženě:)

Nám se to stalo včera, vím o čem mluvím:)
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 17:39:05)
A ohleduplný vůči partnerce má být jen chlap? :o)
Mně přijde hezké, když jsou k sobě ohleduplní navzájem :o) Svému muži hrabání se v žumpě nepřeju o nic víc než sobě :o)
 MM, 2 kluci 
  • 

Ajtakrajto, mluvís mi z duše... 

(2.7.2008 20:13:58)
... jako už i v některých dřívějších příspěvcích :-)! Zdraví M.
 MM, 2 kluci 
  • 

Ajtakrajto, mluvís mi z duše... 

(2.7.2008 20:14:02)
... jako už i v některých dřívějších příspěvcích :-)! Zdraví M.
 Markéta 
  • 

Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 23:11:02)
nam se to take stalo a jsem rada, ze nejsem zas az tak emancipovana a muj muz se tedy neboji byt galantni a ten hajzlik vybral misto me.
 Líza 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 17:17:54)
Libiku, úplně nechápu, co ten příběh měl sdělit? Snad ne to, že holky nemůžou dělat nic, co je e-e? (To by nemohly ani pečovat o děti.) Nebo to, že kvůli emancipaci se jako větší vychcánek z těch dvou projevil chlap?
 10.5Libik12 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 18:05:14)
Ne, že v době, kdy neexistuje těžká ženská role a sporadicky se najdou okamžiky, kdy je dobré oprášit odvěký (a pravdivý) mýtus o tom, že do nebezpečí chodí mužský, bych nedupala nožkou, že je třeba vymýtit buď jen pouhou představu, že ženská je ženská a chlap je chlap.:)

Ovšem vzhledem k tomu, že mi odpovídáš a nejen ty ve smyslu, že ženská přece nemá žádné fyziologické ani duševní překážky k tomu, aby vlastníma rukama odstranila závadu na kanalizaci, vzdávám se obhajoby názoru, že prasklá kanalizace je humózní:)

Takže ať si kdokoliv vybírá své ucpané záchody, já to mám tak, že při první vlnce biomasy opouštím objekt a vracím se, až je vysavováno;)

Je léto, vše je trochu nadsázka, nebojuji, jenom si lebedím.
 Sylvie 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů  

(2.7.2008 18:22:14)
Libiku, humózní to je, ale... taky se nám stalo a záchod opravoval manžel se sousedem. Nicméně v závěru jsem stejně musela strčit do odpadu celou ruku až po rameno, protože chlapi to fakt vzhledem k šíři jejich svalů nezvládli, zato mi slíbili, že tedy na záchodě rozkopou zeď, protože ten zapadlý drát na prorážení odpadu v rourách fakt nechat nemůžou
 10.5Libik12 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů  

(2.7.2008 18:24:29)
Sylvie, tys statečná holka, taková Johanka z Arku.
U nás to lítalo včera a drát byl naštěstí velmi dlouhý a překážka dostatečně daleko, takže u nás zvítězil šovinismus a já jsem jako ta slepice neemancipovaná držela děti z dosahu smradu:)
 Sylvie 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů  

(2.7.2008 18:42:57)
No, nám se to stalo o víkendu a měli jsme tehdy zrovna děti u mých rodičů, takže jsem s neměla na co vymlouvat :o/ U nás to bylo tak, že já opakovaně vytírala záchod, ptž jsem poprvé jsem to zjistila, když manžel nebyl doma, a pak během dne, když lítal a sháněl drát, který by byl dostatečně silný/tenký a dlouhý. Sousedi nad náma samo byli poprošení, jestli by mohli nesplachovat, no ale těžko se jim divit, když spláchli :o/ Normálně bych volala rovnou odborníky, ale my byli zrovna bez koruny v peněžence, takže nebylo z čeho je zaplatit :o/ To sáhnutí do odpadu už byla jenom taková třešnička na dortu. No, a jak normálně na televizi nekoukám, tak jsem se večer jsem se k ní svalila, že je tam zábavný pořad, tak abych zregenerovala nerv a v samém závěru pořadu bylo vtipkování o lejnech. Manželovi to připadalo děsně vtipný, ale mně už se chtělo jenom ječet a ječet :o)

 Máří2 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů  

(2.7.2008 20:43:04)
:-D:-D:-D
 Líza 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 18:23:51)
Já to tak chápu, taky si jen tak diskutuju, ale říkám si, že mně není ten záchod o nic víc eklhaft než mému muži a pokud se toho chopí on, tak to rozhodně nebudu považovat za samozřejmost danou tím, že on je chlap (kór když jsme na to oba stejně leví a fyzická síla v tomto případě nehraje roli), ale za hrdinský čin. Který třeba zase někdy já oplatím jemu. Bez ohledu na to, že jsem ženská.
 10.5Libik12 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 18:25:32)
není to samozřejmost, je to od něj moc a moc hezké, že tě nenechá dělat takový fujky, když jsi jeho děvče křehký.
 Líza 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 18:27:48)
Když mě prostě má rád a chce dělat fujtajbly, abych já nemusela. Fakt k tomu není třeba, aby si myslel, že jsem tak křehká, že to neustojím - ve skutečnosti ustojím mnohé fujtajbly líp než on a on to dobře ví. A já na druhou stranu vím, že si na tyhle hrdinské kousky nemám dělat nárok, protože by bylo trochu nefér, aby fujtajbly dělal vždy jen jeden.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 18:48:03)
Libíku,
ono jde taky trochu o nepochopení problematiky :o)

Emancipace nepopírá, že "ženská je ženská a chlap je chlap". Spíš si všímá toho, že ženu dělá ženou něco jinýho než mytí nádobí a muže dělá mužem něco jinýho než zatloukání hřebíků. Já si připadám velmi žensky i když spáruju dlaždice v koupelně a můj muž mi (a asi i sobě) připadá stejně mužný i když obsluhuje pračku.

Ono nejde o to, aby se role striktně vyměnily, tj. že žena bude povinně dělat všechny "tradičně mužské práce" a muž všechny "tradičně ženské práce" a nic jinýho. Myslím, že jde spíš o to, aby jeden nemusel dělat určité věci JEN PRO TO, že náleží k příslušnému pohlaví. I ve vrcholně feministické a emancipované domácnosti to může vypadat tak, že žena vaří a muž udržuje auto. Rozdíl je v tom, že v takové domácnosti se na tom asi nějak dobrovolně shodli vzhledem ke svým možnostem a schopnostem (jako třeba že žena je neřidič a o autě nic neví a muž je kombinovaný potravinový alergik, takže není únosné, aby vařil a ochutnával pro nealergický zbytek rodiny), ne kvůli pohlaví.
 10.5Libik12 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 20:41:29)
Mně se líbí pasáž o vzájemné dohodě a o rovnosti v rozhodování, o níž píšeš a Líza ji tam taky má.. Nicméně záchod story mi similuje archetyp ochrany ženy mužem před nebezpečím (nakonec ta hovna budou asi infekční, ne?). Muže ochránce nevnímám jako nadřazeného, syna k ochranitelství vychovávám a dcery zase k tomu, aby volily typy mužů, kteří jej mají v krvi.

Upozornění, stále jedu v letním režimu, než mě někdo začne nenávidět..tož dělám si drobet srandu, lépe řečeno nepoložila bych život za názor, že žena by neměla prošťuchovat záchod, zatímco muž čte :)
 cizinka1 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 21:04:42)
Libiku, ja nezacinam te nenavidet:-), jen Ajtakrajta ti velice sikovne zdeluje, ze delas si srandu z karikaturniho obrazku feminizmu a emancipace, nikoliv z toho, co tyhle trendy skutecne obsahuji.

Treba v rodine feministky (te me) zcela bezne manzelovi se rika "milacku", a i nezneji, treba take i rada varim, a to s laskou. Proste jen si z manzelem delime prace podle toho, kdo co opravdu umi a dela rad(a), nikoliv podle toho, co bychom meli umet podle predstav o nasim rodu. Nejvetsi sranda je neco delat spolecne, kdyz je na to cas - treba to vareni.

Feministicke nravy vubec nevyloucuje to dvoreni se, a galantni/damske/svudne/nezne - jakekoliv chovani mezi partnerami, pokud jim to vyhovuje. Jde jen zase o to, aby v sexualnim chovani lidi se nedelily na zeny a muzi a ve spolecnosti uvolnene sexualni moralky kazdy nemusel flirtovat s kymkoliv jen proto ze je prislusnik opacniho pohlavi. Feminizmus do jiste miry nahradil viktorianske mravy, je to ve skutecnosti spolecenska dohoda negenderovat na spolecenske urovni. V te intimni, rodinne, smi se cokoliv, co vyhovuje. Prece.

Naposled problem s zumpou jsem resila spolu s mamou, kdyz jsme do problemu dostaly v cizim meste v pronajatym byte, a domaci o vikendu nebral telefon, a jediny znamy chlap pobliz byl muj malolety syn, naprosto nepouzitelny i pres malost ruk. Takze staci malo, a tvuj konstrukt o archetypalnich pracich ztraci smysl: zadonit o pomoc neznamych chlapu z ulice mi ani nenapadlo:-).
 10.5Libik12 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 22:19:00)
Nenapadlo, to asi že jsi Cizinka:), já letím Jirkovi nebo Lojzovi od vedle, z protější kanceláře nebo z recepce okamžitě a střelhbitě.

Cizinko nepíši o archetypálních pracech nýbrž o archetypálním ochranářském postoji muže, který bych uměle nepotlačovala tím, že budu přísně dbát na to aby hračky, trika a koníčky byly unisex.

Máš moc hezký a pečlivý styl, jsem ráda, že mě nezačínáš nenávidět:)
 cizinka1 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(2.7.2008 22:28:11)
Libiku,

jj, omlouvam se. To vis, ze ja bych tomu Lojzovi z ulice roli architypniho ochranare od nebezpeci kanalizacnich odpadu rada bych tehdy prenechala, ale prece sam mohl pak pusteny do ciziho bytu se projevit jako nebezpecnejsi nez kanalizacni odpad:))) Proto nenapadlo.

Ale jinak si myslim ze se rozumime:-D
 Markéta 
  • 

cizinko ... 

(2.7.2008 23:19:19)
malolety, to je moc hezky :-) sice to oficialne neexistuje, ale asi to zacnu pouzivat.
podeziram te, ze tvuj matersky jazyk je nemcina ;-)
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(3.7.2008 8:23:27)
Libiku,
já myslím, že smrtelně a osobně si snad tuto diskusi nikdo nebere, takže nějaké nenávidění je bezpředmětné :o)

Mimochodem můj muž toho ochránce v sobě taky má. Ale přijde mi blbý uvrtávat ho do něčeho takovýho kvůli svýmu pohodlí. Tak nějak se ochraňujem navzájem. Podle dohody, jak kdo chce či může... u mne osobně totiž nad pocitem blaha z toho, že mne manžel ochránil převažuje akutní pocit frustrace nad tím, že to chudák odnesl... takže se snažím toto minimalizovat a ten úděl ochránce mu pokud možno ulehčovat... :o))
 cizinka1 


Re: Byla bych malinko opatrná s naprostým odmítáním stereotypů "mužský", "ženský", 

(3.7.2008 8:31:33)
Ajtakrajto, MM take ma opatrovatelske sklony a ja ho za to take mam rada, a musim se priznat, ze kdyz jich ma prilis, na ukor mych prav na opatrovatelske chovani, mne zacina tak vnitrne iritovat. Totiz ja zcela uprimne vice mam sklon k "rytirskemu" vzorci chovani, nez tomu "damskemu". Si cenim odvahu, velkorysost a fairove otevrene jednani na rovinu. Cenim si to i u manzela, ale take u sebe. Myslim, ze jsem v tom zcela uprimna, neni to jakasi feministicka poza, jestli tohle neco podezira. Je to spise intuitivni sklon, ktery k feminizmu spise vede.
 sally 


Re: Proč kluk nesmí vozit kočárek? 

(2.7.2008 23:15:26)
Tak můj kluk vozil kočárek - mezi prvním a druhým rokem poměrně usilovně. Z důvodu, který tu už někdo jmenoval - kočárek MÁ KOLEČKA a nemusí se k němu ohýbat jako třeba k tatrovce. Když se mu narodila sestřička, tak nakrátko bral do kočárku panenku, ale pak ho to taky přešlo. S kočárkem zásadně jezdil ralley přes kanály a obrubníky.
Moje holčička má staršího bratra a tak si hodně hraje s vláčkama, letadlama a autíčkama..... ale - autíčkům staví garáže a dává je do pelíšku, chová je, myje je.... tak jako syn si s kočárkem hrál klučičím způsobem, ona si hraje holčičím způsobem s autíčkama.
Pistolky nás mírně postihly, ale učíme, že se nestřílí po lidech. Jak to bude dál uvidíme - rozhodně nehodlám zbraně démonizovat. A pokud projeví zájem, proč je nevzít na střelnici a nenaučit zacházet se zbraní pořádně. Ono totiž opravdoví nadšenci jsou na zbraně velmi opatrní a dodržují přísnou etiketu toho, co se smí a nesmí.
 Mickey16 


Re: Proč kluk nesmí vozit kočárek? 

(2.7.2008 23:44:30)
Muj skoro dvoulety syn si v materskem centru nejradeji jezdi s kocarkem a panenkou, doma je teda nema, ale s plysakama si hraje podobnym stylem- krmi je, dava jim napit, pokousi se je prebalit, prikriva je a pak kolem chodi po spickach protoze "tygl haji"- nevidim v tom nic divnyho, podle me kopiruje to co ja delam s jeho mladsim braskou- miminkem, je to takova chuva v akci~k~ Premyslela jsem ze bych mu snad i tu panenku k narozeninam koupila, myslim ze by to byl pro nej nejuzasnejsi darek, ale o pritele se pokousely mdloby;).
Minuly tyden nez jsem Misu ostrihala (vlni se mi vlasy a ma je pomerne huste) nosil doma culik nad celem, v tech vedrech se spotil, padaly mu prameny do cela a kapal mu pot do oci, a on z toho byl div zivej ze z nej delam teplouse, je to prece chlap~f~ podotykam ze tak pobihal jen doma a par dni, cekala jsem na pujceni masinky a ted ma zase sestrih a la U.S.Army.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+3měsíce 
  • 

Re: Proč kluk nesmí vozit kočárek? 

(3.7.2008 9:18:00)
Když jsem byl prcek sotva chodící tak "holčičí" kočárek mé starší sestřenice byl mou jistotou v pohybu - díky němu jsem se prý naučil brzy chodit a tlačil ho před sebou pořád. To, že je to "holčičí" mne nezajímalo, ani jsem na to neměl zdaleka tolik rozumu abych to mohl pochopit a rodiče mi to nevymlouvali. Já to dneska u synátora taky neřeším - pokud je doma s manželkou, tak spolu stále vaří (válí svůj malý kousek těsta, podává bezpečné kusy náčiní, hrdě uklízí nádobí z myčky a dnes už dokonce za dozoru mixuje). Když je se mnou tak zase háže písek do míchačky (až na ty trefy obstojně), kátruje, tahá svý kolečko s lopatou atd. - zkrátka ho necháme napodobovat vše co vidí a hrát si téměř se vším bezpečným. Moc hraček nemá, ale tráví hodně času venku a jelikož je mezi vrstevníky jediný kluk (jinak kolem samé nevěsty) tak i panenky jsou častou hračkou. Zbraně taky vidím nerad, ale on si pistoli udělá ze všeho - vezme koště a: Pif paf - puška je na světě aniž by ji někdy dostal. S dětskou fantazií ani zbraně kupuvat nemusíte a stejně je mít budou.
Holčičí hračky mi nevadí (taky se občas rád pojímám v kuchyni, dokážu vyžehlit, pověsit prádlo, vytřít, vyluxovat, utřít prach apod - je ale fakt že si raději najdu na práci něco venku kolem baráku), ale když začne tchýně převlíkat prcka do holčičích hadrů (bydlí u ní malá neteř), tak taky skřípu zubama a mumlám cosi o starých pitomcích.
 Vrtichvostova 


Re: Proč kluk nesmí vozit kočárek? 

(3.7.2008 23:27:31)
U nás v rodině jsme byli 4 sestřenice a můj brácha.My jsme si hrály jak s panenkama, tak sme lítaly s klackama a pomalovaný jak indiáni, včetně bráchy. Dokonce sme coby něžná děvčátka hrály s koltem na plastové náboje ruskou ruletu:-D dodnes nezapomenu na ten adrenalin;)
Synovi je 19 měsíců a hračky mu nerozděluju na holčičí a klučičí.Hraje si se vším.Má miminko,které kojí, přebaluje a na chalupě vozí v kočíku. Má auta, se kterými drandí jak o závod a o víkendu okoukal v parku střílení a chodí po bytě a dělá pif pif:-D
K narozeninám mu děda plánuje šlapací auto a my kuchyňskou linku s ponkem, obojí je jeho vášeň, auta, vaření i zatloukání hřebíků (člověk by nevěřil, že takle malej kluk se trefí na hlavičku hřebíku).Nikdy by mě nemapadlo dělit mu hračky podle toho že je kluk.Pokud si chce navlíknout do mojí sukně, tak ho do ní navlíknu, pokud se snaží lézt po stromě, tak ho vysadim.Pro mě je důležitá jeho i moje pohoda a pocit svobody, už takle mu člověk chudákovi pořád něco zakazuje a ještě abych mu zakazovala panenku protože je sameček:-D
 Daniella17 


holčičí hračky 

(2.7.2008 13:33:37)
Moje neteř si ke všem narozeninám atd. přeje meče, pušky, granáty, policejní pouta, naposledy dostala luk se šípy. A taky je náležitě používá. Ale neřekli byste to do ní - dlouhé vlnité blond vlásky, droboučká, je jí 7. Vlastní ale taky několik panenek, staví hospodářství se zvířátky. Má starší sestru.

Já jsem v dětství sháněla opasky, šila si pouzdra na kolty, vyráběla praky a skobičky a ve starém baráku běhala a bojovala s partou kluků. Ale zároveň jsem uměla šít na panenky a bavilo mě to. Když mě omrzelo holčičí hraní, šla jsem za klukama a naopak.

Větší nebezpečí než v plastových mečích taky vidím v počítačových hrách a filmech.
 Winky 
  • 

Re: holčičí hračky 

(2.7.2008 14:24:57)
Jéé, to mi připomělo jak jsme si se sousedkou šily "pravé" indiánské mokasíny a na každé tepláky jsem mámu lámala aby mi dala třásně aby to byly jako indiánské kaloty :-D no a samo že indiánka musí mít luk, šípy, tomahawk a pořádný nůž :-D
Sestra je o 6 let mladší, a asi díky ní jsem si ještě do 15ti hrála s Barbínama (s dědovou a babiččinou pomocí jsme pro ně vyráběli kdeco, nábytkem počínaje, psacím strojem konče, Mattel hadr). No a moc mě mrzí že nemůžu pro dceru najít tu obří krabici s farmou z nejrůznějších zvířat, které jsme se sestrou urputně navzdory máminu úklidu stavěly pořád dokola po celém pokoji (30m2) a za ohrádky byly nejlepší leporela :-)
Indiánkou jsem se nestala, do Barbíny mám taky poměrně daleko, ale ty zvířata nás berou se sestrou obě, ona už má dokonce vlastního koně :-)
 ajka 
  • 

partyzáni 

(2.7.2008 19:40:25)
Úplně jsem si vybavila naše hry u baráku na partyzány a fašisty..nikdo nechtěl být fašista...vyráběli jsme domácí samostříly s kolíčkem a fixkou, kterou procházel šíp ze špejle...panenky nás s holkama také bavily, ale spíše vítězily hry na něco..včetně bojů...Můj 4 letý syn má už tak 2 roky golfky, vozí v nic plyšáky, panenku má též, ale absolutně ho nezajímá, jeho naprostou prioritou jsou hry, kde je vidět rychlost, síla a nějaká akce...tj. policie, hasiči, sanita, občas nákupy, pohádky, kde je něco zajímavého atd....vydrží i 2 hodiny u modelování....hodně hraček ho prostě nezaujalo, ale např. ty co houkají jsou v oblibě stále...myslím, že jsou kluci, co prostě berou jakoby klučičí hry a hračky, pak jsou někteří co jsou mezi a pak jsou zase takoví, kteří spíše inklinují k jaoby holčičím věcem, rodiče mohou asi pomáhat, nabízet, ale stejně tak jako někomu prostě nechutná okurka i když jí doma jedí od narození, tak někomu prostě chutná :)
 Šeri 


Re: partyzáni 

(2.7.2008 23:02:34)
Na partyzány jsme si s holka ma na intru hrály ještě v devatenácti:-D.
Mám dvojčata-páreček 3 roky,takže vození kočárku klukem a hraní si s autama u holky mi přijde normální.Teď k narozeninám dostal kluk meč a štít a dcera korunku.Je úžasné poslouchat jak na ni volá,Princezno moje,už jsem tě zachránil a draka jsem zabil.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+3měsíce 
  • 

Kluci - panenky, holky - auta??? 

(3.7.2008 9:33:38)
Proč ne?
Pokud je dětská hra příprava na život v dospělosti (jakože určitě je), tak by si děti měly vyzkoušet podle mne vše, co jen bude možné.
Proč by si holčička neměla hrát s autem? - Ženy snad autem v budoucnosti a nezajímají se o techniku? A proč by si malý kluk nemohl hrát s panenkami - nebude snad jednou jako mladý otec přebalovat koupat a hrdě vozit kočár s uřvaným miminem?
Děti by už od mala měly poznat, že jednou budou muset dělat vše co je třeba a ne aby se pak žena musela stydět za to, že technice rozumí víc než muž a chlap aby se styděl vyjet s kočárem a nakrmit dítě, protože tak to být správně nemá.
 10.5Libik12 


Re: Kluci - panenky, holky - auta??? 

(3.7.2008 10:40:20)
Příprava na zivot v dospělosti to je, ale v širším slova smyslu(řízení kolektivu, argumentace,..), protože pokud by to bylo tak jednoduché, že se vozením kočáru připravuješ na karieru otce přebalujího mimino, tak já tedy vznáším reklamaci proti své vezdejší existenci neb jsem si strašně ráda hrála na princezny a to teda nejsem:)
 Dalila 
  • 

"Co to hraješ" - "Střílím Rusáky" 

(2.7.2008 19:41:15)
Jedna moje známá má 5 letého syna. Ten už od svých tří let hraje počítačové hry. Jsou to ty klasické krvavé vojenské střílečky. Když jsem se té známé na to ptala řekla mi na to jen, že když to bude zakazovat bude to jako - zakázaného ovoce největší krajíc. Když jsem se toho mrňouse ptala co to hraje - klidně mi odpověděl,že střílí rusáky. No byla jsem z toho úplně vyřízená. I ostatní hračky jsou především zbraně a vojenská technika. Chapeček je hrubý a zlý a klidně na mě mířil a že mě jako střílí. K mému synovi (tehdy 1,5 roku) se choval taky opakovaně i přes napomínání velmi zle a útočně. Můj názor je, že kdyby klukovi takové hry tatínek nikdy neukázal, tak by je synáček ani hrát nechtěl. Byli jsme tam poprvé a naposled. Fakt husý - nemám pro to ani výraz.
 Bumbi&05,08,10 


Re: "Co to hraješ" - "Střílím Rusáky" 

(2.7.2008 22:15:59)
ehm, Dalilo... náš 3 letý chlapec nehraje hry na počítači, nemáme ani televizi, ale od shlédnutí Lolka a Bolka na divokém západě střílí chlapec na všechny a na všechno a čímkoli. Venku vezme klacík a střílí po kolmjdoucích, doma vezme ramínko a střílí po mouchách. Střílí po nás. Vysvětlování, že po lidech se nestřílí, protože by jim to mohlo ulbížit, prostě nezabírá. Myslím, že náš chlapec naprosto nechápe, co "střílet" ve skutečnosti znamená...

3 leté děti s k sobě chovají agresivněji, než 1,5-2 leté, zjistila jsem na pískovišti. Většinou si totiž drsně hájí svoje teritoriální zájmy, což v mladším věku tak ostré nebylo.
 Dalila 
  • 

Re: "Co to hraješ" - "Střílím Rusáky" 

(3.7.2008 11:58:17)
No, jde o to, že ten chlapeček je trošku starší. Z těch brutálních her moc dobře ví, že to bolí, a že ty lidi jsou zlikvidovaný. A když střílel po mě tak prostě řekl, že jsem mrtvá. Ne jako mrtvá, ale mrtvá a zlým hlasem (skutečné zlým). Když terorizoval mého syna tak po několika marných napomenutí od své maminky (mmch má jí totálně "u zadku) se jí vysmál do obličeje. A trest od maminky? Půjdeš na pět minut z bazénu! Nakonec z toho byla ztěží minuta jedna. Znám zlobivé děti, ale tohle není zlobivé dítě je to zlé dítě. A jsem přesvědčená o tom, že je to těma hrama.
 Martina 


Re: "Co to hraješ" - "Střílím Rusáky" 

(2.7.2008 22:50:20)
Nas syn hraje PC hry taky od nejakych tri let (ted je mu 6) - hraje je tatinek. Ale jsou to hry budto zavodni (rallye apod.), hry detske od Spidli nebo hry naucne.
Takze je to urcite o tom, k cemu to dite pusti rodic. Nepochybuju o tom, ze by syna nejaka ta strilecka zaujala. Ale ma smulu. Na stesti ani zadnou nevlastnime.
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: "Co to hraješ" - "Střílím Rusáky" 

(3.7.2008 9:59:18)
Vyčkej, za 2 - 3 roky si je přinese od spolužáků sám... A pokud bude mít svoje PC,nainstaluje a pohraje si. A zakážeš-li, budou to stejně mastit u spolužáka.Mám stejnou zkušenost jako u menších kluků s pistolema - přinese hru, zastřílí si, po několika dnech ho to přestane bavit. Strategie mu vydrží o něco déle.
 Martina 


Re: "Co to hraješ" - "Střílím Rusáky" 

(3.7.2008 21:46:58)
Katko tomu verim a taky se toho uz predem desim ;-)
Ale rikam si, ja taky kdysi hrala takovy hry (jsme takova PC rodina) a nasledky to na me urcite zadny nezanechalo. Tak snad to podobne bue vypadat i u syna:-)
 Dalila 
  • 

oprava překlepu 

(2.7.2008 19:47:17)
oprava překlepu - fakt hustý
 Dalila 
  • 

oprava překlepu 

(2.7.2008 19:47:29)
oprava překlepu - fakt hustý
 DENISA 
  • 

Nesmysl 

(3.7.2008 6:38:10)
"Zájem o zbraně je kulturně daný a není, jak bychom předpokládali, záležitostí genů" Tak tahle veta mi staci, abych si o clanku udelala svuj obrazek. Je to pekny blud. Uz davno vedci dokazali, ze muzsky a zensky mozek je odlisny, je to genove dane, a to, ze kluci radi strili, je dane miliony let vyvoje, kdy se muz lovec honil za koristi. To vytvarelo muzsky mozek po generace, kdyz prestal muz lovit, nahradil to sportem zamerenym na cile. Zatimco zeny si misto tance u ohne vymyslely neznejsi sporty. To, ze chlapci si radi hraji se zbranema a holky s panenkama neni opravdu dano vychovou a kulturou. Zname spoustu pripadu, kdy si hoch rad hraje s panenkama a v dospivani se ukaze, ze je to gay nebo transvestita. Take mu rodice kupovali flinky a nepomohlo to. Takze pane autore, overit vedecka fakta.
 cizinka1 


Nesmysl:-), Deniso 

(3.7.2008 8:25:09)
Kde prosim tyhle jednoduche vedecke "pravdy" se publikuji? V ilustrovanych divcich casopisech?

Lidske sklony jsou vzdy vysledkem souhry geneticke vybavy, kulturnich vzoru a individualni psychicke historie. Geneticka vybava je jako klavir: nezahraje jako housle, ale jak zahraje zalezi na sladeni a hrace (jeho schopnostech a hudebmim vzdelani). Experimenty s psy a krysami dokazaly, ze geneticke sklony k agresi, odvaze, zvedavosti, pecovatelsivi jsou ovlivnitelne pecovatelskym/materskym chovanim s mladaty. No, a ze forma mocenske hry v kulture je formovana vzorami te kultury je take nepopiratelna banalita. Deti (prevazne a dele kluci, ale mezi nima se vzdy najde i par dobrovolne a kvuli uprimnym sklonum pripojenych holek) se hraji mocenske hry, je to normalni, a k lidskemu vyvoji patri. Ale forma hry je veci kultury. Existuji historicke kultury, ktere nemely zbrane na zabijeni lidi, jen ty lovecke nebo pracovni nastroje. Existuji kultury, ktery pripousti podil zen v mocenskych strukturach. Ktere z tech kultur jsou "nespravna" nadstavba lidske geneticke vybavy? Ktera lidska vlastnost nikdy se nevyskytne u zeny a ktera u muze?
 Lucie (+3 zlatíčka) 


Re: Nesmysl:-), Deniso 

(3.7.2008 8:59:42)
Cizinko, jak chceš ovlivnit, co koho bude bavit? Jak to, že můj pětiletý syn považuje za nejkrásnější na světě válku a chtěl by jí mít před barákem, aby se na ni mohl dívat. Jak to, že v hračkárně jde neomylně k regálům s pistolkama a vojákama? Proč nejde k regálu s autíčkama, nebo dinosaurama, jak bych si představovala já? Auta ho nezajímají vůbec a dinosauři jen jako armáda proti vojákům. Než jsme koupili první vojáčky, chodili jsme je denně kontrolovat do obchodu, jestli je ještě mají, až jsem nevydržela a koupila je. Manžel ho v tomhle rozhodně nepodporuje, ke zbraním má odpor. Jediná "výchova" tedy může být mimo moji kontrolu ve školce od kamarádů, přesto si myslím že nemůže vyvolat takové nadšení. Jo a místo Sluníčka kupujeme v pěti letech modeláře, kde jsou obrázky tanků a malej je unešenej. Prvního zahlédl v knihovně, taky by mě to samotnou nenapadlo. Tak teď přemýšlím, kam to směřovat, zakazovat to nechci.
 cizinka1 


Re: Nesmysl:-), Deniso 

(3.7.2008 9:08:04)
Lucie,

1)JA prave jsem ta, ktera nechce nikoho ovlivnit tim, ze mu budu zatloukat do hlavy, ze tahle hracka je pro kluka lovce, a tahle je pro holku zberatelku. At si deti hraji svobodne a bez skatulkujicich komentaru.
2) Ovlivnit ale muzu miru agrese, sebevedomi, odvahu a vyrovnanost - a to materskym chovanim a snahou nevystavovat deti k stresujicim vlivum v jejich rannim vyvoji,
3) povazuji za spravne vhodnymi formami a primerene k veku informovat deti o stinnych strankach valky. Nasilne pacifistu nevychovam (ani nechci vychovavat fundamentalni pacifisty), ale tohle ovlivnit jde, je.
 Lucie (+3 zlatíčka) 


Re: Nesmysl:-), Deniso 

(3.7.2008 9:37:16)
Cizinko ano, také se snažím, však už malej taky říká, že vojákem by být nechtěl, to by musel střílet do lidí, ale ten zájem tam prostě je. Mám ještě dvě holčičky, které naopak ať dělám co dělám, tíhnou k barbínkám (tedy jedna, druhá spíš miminka a plyšáky). Podle mě ten zájem je opravdu podmíněný geneticky, nicméně výchovou se dá vhodně nasměrovat.
 cizinka1 


Re: Nesmysl:-), Deniso 

(3.7.2008 9:54:09)
Lucie, prece neni nic spatneho na tom, ze tvoje holky si hraji s panenkami:-). Nemusis nic s tim delat, a hlavne nerikat, co se pro holku nehodi: treba ambice, odvaha, aktivnost a tak.

Ja nepopiram vyznam geneticke vybavy, ale podotykam vyznam kultury, ktera urcuje formu, kterou geny se projevi, a stimuluje nebo utlumuje vliv genu. Tvoje deti nejednaji jako zaprogromovane stroje, ale kopiruje chovani lidi okoli a ve spolecnosti. A genderuji, je to dano jiz jazykem. "Ta" se chova jako "ona", "ten" jako "on". Kulturni vliv nejde vymazat.
 cizinka1 


Re: Nesmysl:-), Deniso 

(3.7.2008 9:54:50)
Lucie, prece neni nic spatneho na tom, ze tvoje holky si hraji s panenkami:-). Nemusis nic s tim delat, a hlavne nerikat, co se pro holku nehodi: treba ambice, odvaha, aktivnost a tak.

Ja nepopiram vyznam geneticke vybavy, ale podotykam vyznam kultury, ktera urcuje formu, kterou geny se projevi, a stimuluje nebo utlumuje vliv genu. Tvoje deti nejednaji jako zaprogromovane stroje, ale kopiruje chovani lidi okoli a ve spolecnosti. A genderuji, je to dano jiz jazykem. "Ta" se chova jako "ona", "ten" jako "on". Kulturni vliv nejde vymazat.
 DENISA 
  • 

Re: Nesmysl:-), Deniso 

(3.7.2008 15:10:01)
Cizinko jde o slovickareni: ty pises ze nepopiras vyznam geneticke vybavy, ze je to zalezitost obojiho, coz ja si myslim taky. Ja jsem upozornovala na to, ze v clanku se pise ze to JEDNOZNACNE neni zalezitost genu.
 cizinka1 


Re: Nesmysl:-), Deniso 

(3.7.2008 19:37:13)
Deniso,

V clanku se cituje nejaky chlap, ktery tvrdi, ze hrani se se zbranemi neni zalezitosti genu ale kultury. Coz neni. Mocenske hry kluku a holek ano, jejich forma: hra se zbranemi pro zabijeni - nikoliv.
 Miri30 


Re: Nesmysl 

(3.7.2008 9:08:28)
Jen jsem chtěla přidat jednu humornou historku, podle které soudím, že zájem o zbraně a střílení opravdu není záležitostí výchovy. Můj starší syn asi do dvou let neměl žádnou zbraň, nemáme ani televizi, ze které by to pochytil, z pohádek sledoval Krtečka. Ani si nejsem vědoma, že by si někdy hrál s někým jiným, kdo nějaké zbraně vlastnil. Přesto...
V čekárně u dětské doktorky ležela pistolka. V nestřeženém okamžiku ji sebral, rozrazil dveře k paní doktorce (byly přiotevřené), na sestřiku a paní doktorku namířil pistolku a prohlásil dětským hláskem: "pif, pif, všechny jsem vás zastřelil!!!".
A já tam jenom stála s otevřenou pusou :-)))
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Nesmysl 

(3.7.2008 9:14:55)
No já tuto historku vidím pouze jako demonstraci toho, že klučina zbraň přece jen už někde viděl a moc dobře věděl k čemu je. Bez přičinění rodičů.
Nikdo z nás v genech nemá to, aby při prvním styku s neznámým předmětem vymyslel, že se jedná o pistoli, která dělá pif pif a střílí lidi... i tu terminologii musel někde pochytit... a tamtéž po ní mohl i zatoužit.
 Lucie (+3 zlatíčka) 


Re: Nesmysl 

(3.7.2008 9:41:15)
To by mě zajímalo, kolik tohle napadne chlapečků a kolik holčiček?
 čaroda 


Re: Nesmysl 

(6.7.2008 23:10:59)
možná že napadne to stejný počet holek i kluků, ale zajímavé by bylo pozorovat kolik to zrealizuje....a to bych řekla že více bude kluků, protože u těch se určitá míra "zlobení"..tedy akce jaksi více předpokládá a toleruje :)) a to je ten kulturní vliv naší společnosti~j~ a už vím proč mi naši tolik nadávali když jsem dělala to co brácha...zkrátka jsem nezapadala do holčičí škatulky~g~
 cizinka1 


Re: Nesmysl 

(3.7.2008 9:14:59)
Miri, opravdu humorne:-D.

Ale jeste pridej, ze zijete na neobydlenym ostrove, tenhle vylet k doktorce byl vas prvni v zivote, a na co je ta pistolka synovi poseptal demon muzskeho ducha, ktery vlitl oknem:-D
 parishilton 


Re: Miri, 

(4.7.2008 13:25:22)
a kde syn sledoval krtečka,když nemáte televizi?
 Sylvie 


Re: Miri, 

(4.7.2008 13:30:08)
Nevím, jak to má doma Miri, ale já třeba dětem pouštím pohádky na počítači
 macerno 


"Nevědomá" výchova 

(3.7.2008 10:22:58)
Myslím, že když člověk pozorně poslouchá lidi okolo sebe a to děti dělají víc než na výbornou, tak slyší samé "hodnotící" soudy. Většina lidí si neopustí při běžném rozhovoru spousty přídavných jmen a příslovců, které ani nevnímá, ale dítě z nich cítí postoj rodičů k věci a je jím silně ovlivněno nejen při výběru hraček. Někdy je to dobře, ale často je v dítěti neúmyslně potlačováno něco, co by mu v životě dělalo radost, a blokuje to spoustu dalších pocitů a dovedností. Proto si myslím, že alespoň u "škatulkování" by se mohl člověk víc poslouchat, co říká a snažit se, aby korigoval zejména společensky prospěšné chování typu nebij, nekraď apod. a v ostatním nechal dítěti volnost.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+3měsíce 
  • 

Kluci - panenky, holky - auta??? 

(3.7.2008 10:29:32)
Proč ne?
Pokud je dětská hra příprava na život v dospělosti (jakože určitě je), tak by si děti měly vyzkoušet podle mne vše, co jen bude možné.
Proč by si holčička neměla hrát s autem? - Ženy snad autem v budoucnosti a nezajímají se o techniku? A proč by si malý kluk nemohl hrát s panenkami - nebude snad jednou jako mladý otec přebalovat koupat a hrdě vozit kočár s uřvaným miminem?
Děti by už od mala měly poznat, že jednou budou muset dělat vše co je třeba a ne aby se pak žena musela stydět za to, že technice rozumí víc než muž a chlap aby se styděl vyjet s kočárem a nakrmit dítě, protože tak to být správně nemá.
 Lucie (+3 zlatíčka) 


Re: Kluci - panenky, holky - auta??? 

(3.7.2008 10:41:21)
Tatchude, ony si to vyzkouší, ale stejně nakonec skončí u toho, k čemu tíhnou více. Tj. většina holčiček u panenek, chlapečci u autíček, vojáků a dinosaurů. Aniž by jim to kdokoliv vnucoval.
 Tatchud 29 let, syn 2roky+3měsíce 
  • 

Re: Kluci - panenky, holky - auta??? 

(3.7.2008 11:28:23)
A právě proto bych jim nevnucoval s čím si hrát je normální nebo nenormální (v určitých mezích - nenechám je někomu ubližovat nebo něco ničit - v tom jsem prudce nekompromisní a odplata je okamžitá).
Mně bylo víceméně vnuceno že budu mít povolání jako můj otec - moc mne to nebavilo, bylo to nucené a ne z mé hlavy. Vystudoval jsem to a - nikdy se tím nezačal živit (zdraví mi to neumožnilo a stejně by mne to nebavilo), dnes to dělám jen jako občasného koníčka, ale táhne mne to jiným směrem.
I z toho důvodu prckovi vnucuji jen to, co považuji za životně nezbytné, ale vždy mu umožním, aby se o "špatném směru" přesvědčil sám - dvakrát mu řeknu "Nesahej na to, pálí to" - a potřetí ať si tedy sáhne (ani pak ale nepípne, dobře ví že jsem ho varoval, no a víckrát už ho ani nenapadne na to sahat).
V hraní s čímkoliv mu nechávám volnost, ale (prozatím) je pro něj počítač jen věc na který se pracuje (maximálně mu ukážu fotky) a televize ho naštěstí vůbec nezajímá (ani na ni nemá čas).
 Lucie (+3 zlatíčka) 


Re: Kluci - panenky, holky - auta??? 

(3.7.2008 11:53:25)
Souhlas, dělám to taky tak, nikomu nic nevnucuju ani neberu a proto vidím, že holčičky opravdu tíhnou k "holčičímu" a kluk k "klučičímu", ač si všichni můžou hrát s čímkoliv. Ale měly jsme i období, kdy kluk běhal po bytě v šatičkách s parukou, že je "plincezna zlatovláska". No, už není :-)
 Mediana 


Re: Kluci - panenky, holky - auta??? 

(3.7.2008 15:16:25)
Zdá se, že přece jen nazrál čas připomenout jistou samozřejmost. Holčičky ani chlapečkové k ničemu "netíhnou", neb nic přirozeně "holčičího" ani "klučičího" mimo biologickou oblast neexistuje. Naopak velmi existuje něco jako kulturně vytvořená sociální role ženy a muže.
Holčička v sobě nemá od narození (kromě hormonů) nic "holčičího". Zato má doma maminku, která se stará o děti. V dětských knížkách pro nejmenší vidí, jak se maminka stará o děti (vaří, uklízí, žehlí...) V pohádkách, písničkách, básničkách a jakýchkoli jiných s*ačičkách se maminka zkrátka věnuje tzv. ženské práci.
"Netíhne" k ničemu holčičímu. Jen opakuje to, co jí od narození do té doby, než sáhne po panence, sociální realita předvádá jako samozřejmost. Jasný?
 Mediana 


Re: Kluci - panenky, holky - auta??? 

(3.7.2008 17:09:47)
Pardon, cizinka psala vlastně totéž, většinu diskuze jsem přečetla se zpožděním...
 ajka 
  • 

Re: Kluci - panenky, holky - auta??? 

(4.7.2008 12:25:42)
No nevím...u nás byl doma na rodičovské dovolené téměř 3 roky manžel, pral, uklízel, de facto i vařil (jen ohříval,já vařila večer předtím) atp, vedl k tomu i syna, aby pomáhal dávat prádlo do pračky, do myčky, prostírat atd...v současné době se mnou jen rád peče, hlavně váží a míchá..jo a ochutnává..zbytek bere jako nutné zlo a zmáčkne tedy čudlík od myčky...jinak
syn má i kočárek (v bazaru měli malé golfky, chtěl je, tak jsme je koupili, ale bere je hlavně jako "stroj" kterým se jezdí), má i panenku a postavičky... ALE....od batolecího věku preferuji prostě hry kde je akce, prvky síly, porušování pravidel, nemá rád příliš kreslení, jen občas barvami a to když může patlat a patlat, miluje modelování ale to tak, že já vymodeluji, co on chce a pak si s tím hraje (a to i 2 hodiny) třeba dinosaury nebo jiná zvířata jak závodí a perou se atd. Má rád i přehrávání pohádek, mezi nejoblíbenější patřila Karkulka či Jeníček a Mařenka. Myslím, že i poslední výzkumu rozdílu v mužském a ženském mozku ukazují, že opravdu jinak pracují..ne hůře či lépe, ale jinak. Myslím, že většina mužů opravdu má určité vrozené dispozice, které se mohou rozvíjet více či méně a ty jsou mírně odlišné od dispozci žen....bráno v hrubém průměru. Třeba sklon k riskování, prosazování síly, soupeření a u žen je třeba zajímavá schopnost zkloubit více věcí najednou :)
 DENISA 
  • 

Re: Kluci - panenky, holky - auta??? 

(4.7.2008 19:44:44)
Zda se Mediano, ze je prece jen nazral cas ti trochu neco vysvestlit. Uz nekolik desetileti vime, ze muzsky a zensky mozek je odlisny, ma ruzna a jinak velika centra. Takze holcicky maji krome hormonu tez zensky mozek. Zkus se zamyslet jenom nad tim co pises: "Holcicka ma doma maminku, vidi ji, jak se stara o deti (vari, uklizi, zehli) a jeji jednani pak opakuje. To jako chlapci maminku doma nemaji????? Nebo jsou uz od narozeni ti kluci z panelaku v dilne s tatinkem cele dny, takze maminku varit nikdy nevidi????? A co takovy kluk, ktery si porad hraje s panenkami, prevleka se do saticku a v dospivani se ukaze ze je transsexual - to se tak narodil, nebo jen byl s maminkou daleko vice nez ostatni kluci?? Uz davno vime, ze nase chovani ovlivnuje jak geneticka vybava, tak socialne-kulturni prostredi v kterem vyrustame. Oboji, jasny????


 cizinka1 


Re: Kluci - panenky, holky - auta??? 

(4.7.2008 20:30:42)
Vtip je v tom, Deniso, ze "zensky" a "muzsky" mozek je spise vedecky konstrukt nez realita. Jasny existuje nejake pravdepodobne vetsi nebo mensi centra, ale u individu to muze lisit. Abych ti to vysvetlila primitivnejsim prikladem, se obecne predpoklada, ze chlapi silu maji v ramenach, a proto lepe hazeji. Nicmene trenovana sportovkyne osteparka bude hazet lepe nez nejaky chlap z ulice. Anebo vseobecne se predpoklada nizsi pecovatelske sklony u muzu. Existuji ale muzi, kteri s malymi detmi umeji lepe nez spousta zen. Prave proto tu hranici mezi muzstvim a zenstvim je tezko stanovit jinak, nez na zaklade castejsiho statistickeho vyskytu. Nedostala jsi pri sveho poceti soubor zenskych genu, dostala jsi pouze geny, kteri urcuje tvuj predpoklad na jiste schopnosti, jak ty "zenske", tak ty "chlapske". Ktere z nich vyvila jsi, zalezelo na tvoji osobni psychicke historie a muzes mit treba vetsi sklon k "chlapske" agresivite pokud v prenatalnim nebo porodnim obdobi zazivala jsi nouzi a bezmoc (to jen priklad, nic o tobe nevim). A na kulturnich vzorach. Chovala jsi jako maminka ne proto, ze jsi s ni byla, ale proto, ze jsi byla oznacovana jako "ta", jako "holka", a chovala jsi jako "ona" v tvem okoli. Pokud tvoje maminka byla pecovatlkou, mela jsi posileny sklon si hrat s panenkou, pokud maminka pracovala doma intelektualne, nebo delala technicke prace, zkousela jsi to take. Jestli tyhle cinnosti ti sedly ci ne, jsou zase veci treba i te geneticke vybavy.

Navic ten zensky a muzsky mozek se formuje z velke casti pod vlivem sexualnich a reprodukcnich hormonu. Na deti jejich vliv je celkem mizivy.

A transsexualove: jejich problem je z velke casti kulturni, nikoliv biologicky. Pokud ten chlap by se narodil v 18 stoleti, mohl by klidne nosit obtazene hedvabne kalhoty, leskle vzorove sako, malovat si oci, tvarovat se do kudrnek a pudrovat si vlasy a nikdo by nehnul obocim.
 Mediana 


Re: Kluci - panenky, holky - auta??? 

(4.7.2008 22:42:28)
Cizinko, obávám se, že s označováním a s Jacquesem Lacanem u Denisy moc neuspěješ...

Deniso, asi jsme holt četly jiné knihy. O vlivu "obojího" lze těžko polemizovat, co budeš považovat za více formativní, je ovšem otázka názoru. Můj názor je ten, že podstatná část naší identity je kulturní, sociální a jazykový konstrukt. Samozřejmě, že role není to, že koukáš na mámu (a kdo chce chápat a ne se hádat, tak nevrtá do zjednodušujících příkladů). Role je hlavně soubor všech možných apelů, ať už jsou vyřčené nebo ukázané nebo prostě jen mlčky vyžadované. Pokud jde o jazykovou konstrukci, uvádí se, že celý ten sekec začíná právě v porodnici tou slavnou větou porodníka: táák - a je to kluk. Provede se prvotní klasifikace - a je vymalováno. (Toto je zase jen metafora, o prenatální diagnostice UTZ jsem slyšela.)Celá společnost se pak chová ve stylu: "Táák - a je to kluk, "jen" podle toho, jestli tam je pindík nebo ne." Úplně odizolovat od společnosti novorozence nemůžeš a těžko potom může někdo argumentovat tím, že moje dítě zbraně nikdy nevidělo a stejně si hraje na Babinskýho. V zásadě jsem chtěla říct něco, co je podle mě opravdu považováno za nesporné, pohlaví a gender jsou dvě různé věci. Mužství a ženství není totéž, co feminita a maskulinita. A zájem o hračky určitého typu patří spíše k gender než spíše k pohlaví. K němu naopak patří spíše ty hormony a nejspíš i ty mozky. (Nevím, podrobnosti z neurovědy neznám o nic víc než zde byly zmíněny)
 Eva, tehotna 
  • 

Separovat deti od zbrani? 

(7.7.2008 12:28:05)
Uprimne nevim, jak si mam tenhle clanek prebrat. Vyzniva mi z neho, ze mame deti povinne separovat od jakychkoli zbrani. Ale lide prece nemaji zbrane jen proto, aby jimi ublizili, ale take proto, aby se ubranili.
Muj manzel se venuje uz nekolik let obranne strelbe. V blizke dobe se nam narodi prvni dite a uz mnohokrat jsme si povidali o tom, zda a kdy rici potomkovi o tom, ze doma neco takoveho mame. Samozrejme zbrane i naboje jsou doma zamcene v trezoru, ale pripada mi zcela logicke, aby (zvlast kdyz mame doma neco takoveho skutecneho) dite dostalo neco podobneho plastoveho a nefunkcniho. Pri hre se prece nejlip nauci, jak s takovymi vecmi spravne zachazet, jak se s nimi chovat bezpecne, co ano a co ne. Zakazane ovoce nejvic chutna a pokud budeme deti odlucovat od vseho, co se tyka nasili, na sto procent je prave tyhle veci zacnou zajimat a bohuzel protoze nebudou vedet, jak se maji se zbranemi chovat ve spolecnosti, muze to mit hrozive nasledky.
Ja sama nemam rada nasili ve filmech pro deti nebo v pocitacovych hrach, ale dnesni svet je bohuzel takovy a i deti musi vedet, o co jde, aby se umeli spravne branit. A hrou se to nauci nejlip.
 petr, 2 dcery 
  • 

Jackie Chan 

(7.7.2008 20:06:29)
Je dobrý jak pani úzkostlivě kontroluje počet a druh zbraní svého syna. Jestli není ale problém vtom že kluk zná už ve čtyřech letech Jackieho Chana.
 Cmk 
  • 

Jednoduchost a přirozenost 

(9.7.2008 14:27:45)
Přemýšlím, co dává právo rodičům rozhodovat o tom jakého budou děti vyznání, zda-li výchovu k militarismu či pacifismu, apod... Co když je dítě právě rozený voják a bude to jednou práce, kterou bude dělat nejlépe? Proč jej brzdit pacifismem? Či naopak... Jediné, na co je potřeba dávat pozor, je bezpečnost, bezpečnost, bezpečnost. I s dřevěným mečem s ostřím a špičkou lze dost nepříjemně zranit, podobně s airsoftovýma pistolkama. Tím ovšem nechci říct, že by se toto mělo dětem zakázat. Právě proto, že s tím lze zranit bych podobné věci dětem ukázal, ale se vší instruktáží a důrazem na to, že ač jsou to hračky, končí s nima při špatném zacházení veškerá sranda a nechal bych je si s tím hrát jen v blízkosti nebo pod přímým dohledem dospělých. Kdo vychovává dítě k pseudo-pacifismu, pseudo-humanismu a pseudo-intelektualismu, zadělává dítěti na jeden možný obrovský problém - a to ten, že ve chvíli, kdy se na již dospělého pseudo-pacifistu-humanistu-intelektuála vrhne zfetovaný ozbrojený hovado (pardon za ten výraz) s nožem (obuškem, klackem, ..), tak pokud se vůbec obránce náhodou při pohledu na to, že jsou tu mezi námi i agresivní jedinci ochotní použít zbraň k bezprecedentnímu útoku na člověka, na něco zmůže, tak to nebude ani útěk, ani obrana, ale pár (možná posledních) slov vůči agresorovi o tom, že to co dělá je špatné a nemorální.
Pro odpůrce zbraní a her mezi dětmi - ano, existují excesy, kdy dítě zkusí později to, co vidělo ve hře. Realita je taková, že z 99% podobné věci dělají lidi, kteří si v mládí nehráli DOOMa (asi nejstarší pořádná střílečka) či se s vrstevníky šermovali. Mnohem větší vliv na toto má přístup rodiny k dítěti a sociální příslušnost (o jisté menšině psát ani nebudu, abych nebyl obviněn z rasizmu).
Podle mě tedy nejde o to s čím si děti hrajou, ale jak je k tomu vedou rodiče.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.