| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Proč si kluci chtějí hrát se zbraněmi?

 Příspěvky 110 z 105 [Dalších 95 >>]
  • 
9.7.2008 14:27:45
Přemýšlím, co dává právo rodičům rozhodovat o tom jakého budou děti vyznání, zda-li výchovu k militarismu či pacifismu, apod... Co když je dítě právě rozený voják a bude to jednou práce, kterou bude dělat nejlépe? Proč jej brzdit pacifismem? Či naopak... Jediné, na co je potřeba dávat pozor, je bezpečnost, bezpečnost, bezpečnost. I s dřevěným mečem s ostřím a špičkou lze dost nepříjemně zranit, podobně s airsoftovýma pistolkama. Tím ovšem nechci říct, že by se toto mělo dětem zakázat. Právě proto, že s tím lze zranit bych podobné věci dětem ukázal, ale se vší instruktáží a důrazem na to, že ač jsou to hračky, končí s nima při špatném zacházení veškerá sranda a nechal bych je si s tím hrát jen v blízkosti nebo pod přímým dohledem dospělých. Kdo vychovává dítě k pseudo-pacifismu, pseudo-humanismu a pseudo-intelektualismu, zadělává dítěti na jeden možný obrovský problém - a to ten, že ve chvíli, kdy se na již dospělého pseudo-pacifistu-humanistu-intelektuála vrhne zfetovaný ozbrojený hovado (pardon za ten výraz) s nožem (obuškem, klackem, ..), tak pokud se vůbec obránce náhodou při pohledu na to, že jsou tu mezi námi i agresivní jedinci ochotní použít zbraň k bezprecedentnímu útoku na člověka, na něco zmůže, tak to nebude ani útěk, ani obrana, ale pár (možná posledních) slov vůči agresorovi o tom, že to co dělá je špatné a nemorální.
Pro odpůrce zbraní a her mezi dětmi - ano, existují excesy, kdy dítě zkusí později to, co vidělo ve hře. Realita je taková, že z 99% podobné věci dělají lidi, kteří si v mládí nehráli DOOMa (asi nejstarší pořádná střílečka) či se s vrstevníky šermovali. Mnohem větší vliv na toto má přístup rodiny k dítěti a sociální příslušnost (o jisté menšině psát ani nebudu, abych nebyl obviněn z rasizmu).
Podle mě tedy nejde o to s čím si děti hrajou, ale jak je k tomu vedou rodiče.
petr, 2 dcery
  • 
7.7.2008 20:06:29
Je dobrý jak pani úzkostlivě kontroluje počet a druh zbraní svého syna. Jestli není ale problém vtom že kluk zná už ve čtyřech letech Jackieho Chana.
Jana + 2
  • 
7.7.2008 14:12:09
já mám děti 1 rok od sebe, kluk starší. když bylo malé něco málo přes rok, dostala ty nejmenší skládací golfky. bráška jí je pořád bral, ale skládal je a rozkládal, točil kolečky, vožení panenek ho ani nenapadlo a nemyslím si, že by byl ve dvou letech nějak výrazně ovlivněn sociálními tlaky, u nás v rodině určitě ne. spíš si myslím, že to v těch dětech opravdu už je, malá od malička pečovatelka, panenky, parádění, kluk auta, nářadí a teď bohužel skoro výlučně zbraně a bojování (je mu 4,5). Ale uklidnili jste mě, že to - doufám - přejde.
jo... ve věku zhruba 1,5 -2,5 strašně rád vařil, nechala jsem ho dělat skoro všechno.... bohužel mu to nevydrželo :(((
  • 
7.7.2008 12:28:05
Uprimne nevim, jak si mam tenhle clanek prebrat. Vyzniva mi z neho, ze mame deti povinne separovat od jakychkoli zbrani. Ale lide prece nemaji zbrane jen proto, aby jimi ublizili, ale take proto, aby se ubranili.
Muj manzel se venuje uz nekolik let obranne strelbe. V blizke dobe se nam narodi prvni dite a uz mnohokrat jsme si povidali o tom, zda a kdy rici potomkovi o tom, ze doma neco takoveho mame. Samozrejme zbrane i naboje jsou doma zamcene v trezoru, ale pripada mi zcela logicke, aby (zvlast kdyz mame doma neco takoveho skutecneho) dite dostalo neco podobneho plastoveho a nefunkcniho. Pri hre se prece nejlip nauci, jak s takovymi vecmi spravne zachazet, jak se s nimi chovat bezpecne, co ano a co ne. Zakazane ovoce nejvic chutna a pokud budeme deti odlucovat od vseho, co se tyka nasili, na sto procent je prave tyhle veci zacnou zajimat a bohuzel protoze nebudou vedet, jak se maji se zbranemi chovat ve spolecnosti, muze to mit hrozive nasledky.
Ja sama nemam rada nasili ve filmech pro deti nebo v pocitacovych hrach, ale dnesni svet je bohuzel takovy a i deti musi vedet, o co jde, aby se umeli spravne branit. A hrou se to nauci nejlip.
čaroda
6.7.2008 23:10:59
možná že napadne to stejný počet holek i kluků, ale zajímavé by bylo pozorovat kolik to zrealizuje....a to bych řekla že více bude kluků, protože u těch se určitá míra "zlobení"..tedy akce jaksi více předpokládá a toleruje :)) a to je ten kulturní vliv naší společnosti~j~ a už vím proč mi naši tolik nadávali když jsem dělala to co brácha...zkrátka jsem nezapadala do holčičí škatulky~g~
4.7.2008 22:42:28
Cizinko, obávám se, že s označováním a s Jacquesem Lacanem u Denisy moc neuspěješ...

Deniso, asi jsme holt četly jiné knihy. O vlivu "obojího" lze těžko polemizovat, co budeš považovat za více formativní, je ovšem otázka názoru. Můj názor je ten, že podstatná část naší identity je kulturní, sociální a jazykový konstrukt. Samozřejmě, že role není to, že koukáš na mámu (a kdo chce chápat a ne se hádat, tak nevrtá do zjednodušujících příkladů). Role je hlavně soubor všech možných apelů, ať už jsou vyřčené nebo ukázané nebo prostě jen mlčky vyžadované. Pokud jde o jazykovou konstrukci, uvádí se, že celý ten sekec začíná právě v porodnici tou slavnou větou porodníka: táák - a je to kluk. Provede se prvotní klasifikace - a je vymalováno. (Toto je zase jen metafora, o prenatální diagnostice UTZ jsem slyšela.)Celá společnost se pak chová ve stylu: "Táák - a je to kluk, "jen" podle toho, jestli tam je pindík nebo ne." Úplně odizolovat od společnosti novorozence nemůžeš a těžko potom může někdo argumentovat tím, že moje dítě zbraně nikdy nevidělo a stejně si hraje na Babinskýho. V zásadě jsem chtěla říct něco, co je podle mě opravdu považováno za nesporné, pohlaví a gender jsou dvě různé věci. Mužství a ženství není totéž, co feminita a maskulinita. A zájem o hračky určitého typu patří spíše k gender než spíše k pohlaví. K němu naopak patří spíše ty hormony a nejspíš i ty mozky. (Nevím, podrobnosti z neurovědy neznám o nic víc než zde byly zmíněny)
cizinka1
4.7.2008 20:30:42
Vtip je v tom, Deniso, ze "zensky" a "muzsky" mozek je spise vedecky konstrukt nez realita. Jasny existuje nejake pravdepodobne vetsi nebo mensi centra, ale u individu to muze lisit. Abych ti to vysvetlila primitivnejsim prikladem, se obecne predpoklada, ze chlapi silu maji v ramenach, a proto lepe hazeji. Nicmene trenovana sportovkyne osteparka bude hazet lepe nez nejaky chlap z ulice. Anebo vseobecne se predpoklada nizsi pecovatelske sklony u muzu. Existuji ale muzi, kteri s malymi detmi umeji lepe nez spousta zen. Prave proto tu hranici mezi muzstvim a zenstvim je tezko stanovit jinak, nez na zaklade castejsiho statistickeho vyskytu. Nedostala jsi pri sveho poceti soubor zenskych genu, dostala jsi pouze geny, kteri urcuje tvuj predpoklad na jiste schopnosti, jak ty "zenske", tak ty "chlapske". Ktere z nich vyvila jsi, zalezelo na tvoji osobni psychicke historie a muzes mit treba vetsi sklon k "chlapske" agresivite pokud v prenatalnim nebo porodnim obdobi zazivala jsi nouzi a bezmoc (to jen priklad, nic o tobe nevim). A na kulturnich vzorach. Chovala jsi jako maminka ne proto, ze jsi s ni byla, ale proto, ze jsi byla oznacovana jako "ta", jako "holka", a chovala jsi jako "ona" v tvem okoli. Pokud tvoje maminka byla pecovatlkou, mela jsi posileny sklon si hrat s panenkou, pokud maminka pracovala doma intelektualne, nebo delala technicke prace, zkousela jsi to take. Jestli tyhle cinnosti ti sedly ci ne, jsou zase veci treba i te geneticke vybavy.

Navic ten zensky a muzsky mozek se formuje z velke casti pod vlivem sexualnich a reprodukcnich hormonu. Na deti jejich vliv je celkem mizivy.

A transsexualove: jejich problem je z velke casti kulturni, nikoliv biologicky. Pokud ten chlap by se narodil v 18 stoleti, mohl by klidne nosit obtazene hedvabne kalhoty, leskle vzorove sako, malovat si oci, tvarovat se do kudrnek a pudrovat si vlasy a nikdo by nehnul obocim.
DENISA
  • 
4.7.2008 19:44:44
Zda se Mediano, ze je prece jen nazral cas ti trochu neco vysvestlit. Uz nekolik desetileti vime, ze muzsky a zensky mozek je odlisny, ma ruzna a jinak velika centra. Takze holcicky maji krome hormonu tez zensky mozek. Zkus se zamyslet jenom nad tim co pises: "Holcicka ma doma maminku, vidi ji, jak se stara o deti (vari, uklizi, zehli) a jeji jednani pak opakuje. To jako chlapci maminku doma nemaji????? Nebo jsou uz od narozeni ti kluci z panelaku v dilne s tatinkem cele dny, takze maminku varit nikdy nevidi????? A co takovy kluk, ktery si porad hraje s panenkami, prevleka se do saticku a v dospivani se ukaze ze je transsexual - to se tak narodil, nebo jen byl s maminkou daleko vice nez ostatni kluci?? Uz davno vime, ze nase chovani ovlivnuje jak geneticka vybava, tak socialne-kulturni prostredi v kterem vyrustame. Oboji, jasny????


4.7.2008 13:30:08
Nevím, jak to má doma Miri, ale já třeba dětem pouštím pohádky na počítači
parishilton
4.7.2008 13:25:22
a kde syn sledoval krtečka,když nemáte televizi?
 Příspěvky 110 z 105 [Dalších 95 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.