| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Po odhalené záměně dětí nás čeká v porodnicích násilí?

 Celkem 280 názorů.
 vvv_vladulka 


demokracie je jen pojem 

(2.11.2007 9:29:29)
to opet jen dosvedcuje fakt, ze k demokracii mame stale daleko,
rodice nejsou stale respektovani a zdravotnici (doktori, primari a hlavy postavene) se nadale domnivaji, ze jsou neco vic nez obycejny rodic....

Ja bych to tak nenechala a urcite bych se proti tem chytrym hlavam odvolala

v.
 pres hubu 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(2.11.2007 9:40:32)
bejt otcem ditete tak demokracii mu ukazu rucne parchantovi gyndy
 hanka 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(2.11.2007 11:52:02)
To je tvé pojetí demokracie. Moje je to, že pokud matka s dítětem podepsala negativní reverz, mohla odkráčet z nemocnice domů. Ale měla dodržet to, k čemu se v reverzu podepsala.
Několik reverzů jsem již v životě podepisovala, a většinou v nich bylo napsáno to, že jsem byla poučená o povaze onemocnění, o možných komplikacích, které plynou z podstaty choroby, a nebo jen z toho, že předčasně opouštím ústavní péči. Vždy tam bylo napsáno, že jakmile se můj stav zhorší, okamžitě mám vyhledat lékaře, pokud můj stav bude stabilizován, stejně musím jít k PL - už jen kvůli formalitám PN. Jednou jsem předčasně odcházela s dcerou z dětského oddělení, musela jsem udat adresu lékaře, který nás převezme do péče. S žádným reverzem jsem problém neměla, prostě šlo jen o to, že jsem chtěla něco proti radě lékaře.
Negativní reverz chápu jako legitimní požadavek lékaře, který se tím chrání před případnou soudnou při o zanedbání péče / několik let natvrdo/ tím, že pacientovi vše řádně nevysvětlil. /A zlatokopů mezi náma je taky víc než dost/.
Pokud matka nesplnila jeden z bodů reverzu - o tom, že další následná péče o dítě je zabezpečená, tak se ani nedivím, že to dopadlo, jak dopadlo. Jen u toho mohlo být míň povyku.Jak již někde bylo napsáno, nešlo o selhání jednoho člověka, ale celého systému.
 Sylvie 


Re: demokracie je jen pojem 

(2.11.2007 11:59:49)
Hanko, ale reverz tě k ničemu nezavazuje :o) To je v podstatě jenom papír, na kterém lékaři svým podpisem stvrdíš, že jsi byla lékařem řádně poučena o povaze onemocnění, následcích, komplikacích, možnostech léčby atd. atd. Lékař tě v němá k něčemu ZAVAZOVAT, lékař tě v něm INFORMUJE. On ti v něm nemůže NAŘÍDIT, ŽE MUSÍŠ vyhledat lékaře, on tě v něm INFORMUJE, ŽE BYS MĚLA vyhledat lékaře. Jestli ho vyhledáš nebo ne, to už je na tobě ;o)

MMCH co tiskem proběhlo, tak matka z Hořovic reverz před prvním odchodem nepodepsala, protože jí ho nechtěli k podpisu dát.
 hanka 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(2.11.2007 12:50:58)
Ono víš, pokud ten lékař cítí víc, než jen formální odpovědnost, a opravdu mu záleží na tom, aby matka i dítě byli v pořádku, tak si prostě ohlídá, jestli na tom, na čem jste se dohodli, opravdu dodržuješ. Jinak si myslím, že reverz je "forma smlouvy" - ber to ale s rezervou ten pojem, mezi pacientem a lékařem.
 Sylvie 


Re: demokracie je jen pojem 

(2.11.2007 13:01:58)
REverz není forma smlouvy, je to doklad pro lékaře o tom, že pacienta poučil.
 marketa 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(3.11.2007 18:45:27)
Ale pokud dite a matka jsou lekarem shledani zdravi [coz v tomto pripade tak je] tak lekar NEMA PRAVO ji omezovat pokud matka chce NA VLASTNI ODPOVEDNOST jit domu. musim rici ze chovani teto nemocnice i socialnich pracovnic me opravdu nadzvihlo. sama jsem socialni pracovnice a z praxe vim, jak lehce se da jednostranne zduvodnit zadost o predbezne opatreni. tento pripad mi opet jen potvrdil jakou moc maji v cechach zdravotnici a jak "zavisli"jsou rodice. jsem rada, ze jsem mohla rodit v zahranici a doma coz bylo zdravotniky povazovano za samozrejmost. doufam, ze rodice najdou silu k dalsim pravnim krokum, nebot jsou opravdu v pravu.
 Blanka, 4 děti 


Re: demokracie je jen pojem 

(3.11.2007 21:37:35)
Tvá slova mě opravdu a vážně děsí. Upřímně doufám, že si o mě nebo kohokoli z nás nebude nějaký lékař (nebo někdo jiný) dělat více než jen formální starost... Nechtěla bych se kvůli tomu ocitnout zdravá v nemocnici... nebo nedej Bože někde jinde :-((( To je totiž VELMI zneužitelná formulka!!!!

B.
 Ella 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(2.11.2007 17:16:11)
jenže taky tiskem proběhlo, že matka udala jako ošetřující dětskou lékařku, která nemocnici sdělila, že je momentálně na dovolené a péči nepřejímá ....
Nikdo z nás u toho nebyl ... ale spousta lidí to ví nejlíp, mám pocit
 Lenelka 


Re: demokracie je jen pojem 

(2.11.2007 12:00:48)
Ja porad nechapu, proc se musi podepisovat reverz (pro zdravou matku a zdrave dite), kdyz chci odejit z porodnice driv nez po 72 hodinach??

No a pokud jde, Hanko, o zlatokopy, tak v tomhle horovickem pripadu bych se ja ve zlatokopa opravdu velmi rychle promnenila a zadala po nemocnici (a nejen nemocnici) vysoke odskodne. Musel to byt hrozny zaber na psychiku! Zvlast matky po porodu.
 Marketa 
  • 

souhlas 

(3.11.2007 18:47:20)
naprosto souhlasim s Lenkou.
 Janast 
  • 

Re: souhlas 

(3.11.2007 21:47:33)
Sice si myslim, ze Cesi maji daleko lepsi zdravotni system nez Anglicani,ale toto me pekne stve. Obe nase holky se narodily v UK a nelituju toho ani trochu, mohla jsem si delat co chtela, rodit v jake poloze jsem chtela a po 6 hodinach muzete jit domu - za predpokladu, ze dite je zdrave. Tech 6 hodin je trosku nerealne, hlavne kdyz rodite v noci, vetsinou jsou vas vice nez ochotmi propustit tak za 10-12 hodin. A i kdyz me tady te jejeich zdravotni system sere, tak tohle bych nemenila. Nemocnice by za to pekne zaplatila, kdyby mi toto udelali. Nas kdyz tady nastvala sestra, ktera chodi domu na prohlidky, tak jsem zavolala do nemocnice a uz jsem ji vzivote nevidela.
 čtenářka 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(4.11.2007 23:59:37)
Požádali tedy ošetřujícího lékaře o předložení tzv. negativního reversu, jehož podpisem by potvrdili, že odcházejí se svým zdravým dítětem zcela dobrovolně, ze své vůle. Zdravotníci nejenže odmítli tento dokument připravit, ale měli tendenci rodičům v samotném odchodu bránit.
Napřed by jste se měla naučit lépe číst.
 suzann 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(2.11.2007 11:30:18)
Jsem dost ráda, že tato aféra proběhla. Mnoho lidí (mezi nima i můj manžel :-) ) se alespoň dozví, jak to se zákonem je. Sice naprosto nebyl dodržen, ale následná debata jasně směřuje k tomu, že to co se stalo, bylo špatně.
 OLIVIE 
  • 

????? 

(2.11.2007 13:57:41)
V neděli to bude 14 let, co jsem porodila své první dítě. V porodnici, klasicky na porodním lůžku, bez přítomnosit otce a ještě mě drželi v porodnici následujících pět dnů...
Pokud to někdo z Vás pochopil jako stížnost, tak to tak vůbec není!!! Dodnes na to všechno ráda vzpomínám a nemám vůbec pocit, že jsem tím utrpěla nějakou újmu...

 Věrka a 3 kluci 


Re: ????? 

(2.11.2007 14:17:55)
Právě... před 14 lety... od té doby se mnohé změnilo, včetně smýšlení maminek... prostě jsme se i v požadavcích posunuly jinam... a ty požadavky nejsou zcestné a vedla k nim dlouhá cesta poznání a mají svoje velmi podstatné důvody... kdo si tou cestou poznání neprošel, ten nepochopí... to já jen tak pro zamyšlení...

moje mamka si taky nijak nestěžovala na porodnici (rodila v leže na zádech, nesměla se pomalu hnout, v pokoji s ní při největších bolestech byla jen uklizečka, která tam myla podlahu, nás s bráchou viděla během těch pár dní minimálně) - prostě tenkrát si nikdo na nic nestěžoval a bral věci tak jak jim kdo řekl... jsem ráda, že se dnes můžu rozhodovat také na základě vlastního uvážení...
 Zuzana, 2 vnoučata 
  • 

Re: ????? 

(5.11.2007 13:20:19)
Rodila jsem v Podolí v r. 74 a 75. Samozřejmě sama, na zádech, naštěstí porod nebyl s komplikacemi, ale psychicky to na mě dobře nepůsobilo, když jsem měla několik hodin silné bolesti po několika minutách a byla tam sama atd. Porodila jsem v sobotu ráno a domů šla ve středu, byla jsem dost šitá, nemohla jsem sedět, takže upřímně řeknu, že bych nebyla ani chtěla jít domů dřív, v neděli jsem sotva chodila. Ale dcera rodila po víc než čtvrt století první dítě v Podolí a druhé pak ve Vrchlabí, neboť s Podolím spokojena nebyla a tam to bylo takové volné, přijeli jsme druhý den podívat se na miminko a bylo to tam celkově takové rodinné, jako penzion, rozhodně lepší než když jsem rodila kdysi já, to nelze srovnat. Ale myslím, že i v jiných porodnicích je to oproti dřívějšku podstatně lepší. A s tím odchodem domů - nechala bych to na maminkách, jak se cítí, pokud jsou zdravé ony i dítě a troufají si na to, ať jdou domů třeba druhý den! Mne pustili po druhém porodu domů šestý den, přijela jsem, doma jedno patnáctiměsíční batole, k tomu čerstvé miminko - první dny jsem byla totálně vyčerpaná, protože jsem na to byla sama, žádná babička k ruce, pamatuji si ještě dnes, že jsem se slabostí až potila a říkala jsem si - ještě že jsem v té porodnici byla aspoň 6 dní, protože přijít domů za dva tři dny po porodu, starat se o dvě maličké děti a o domácnost, to by bylo na mě moc. Manžel mi v podstatě nijak nepomáhal,maximálně přinesl těžší nákup.Byla jsem tam sama, manžel ráno odešel a před šestou večer přišel a žádné spojení jako dnes, ani obyčejný telefon v domě, budka byla někde na druhém konci vesnice a na dětské středisko do druhé vesnice buď vlakem, nebo pěšky 4 km...
 Lucka + 2 zlatíčka 


Re: ????? 

(2.11.2007 14:32:55)
teda já vám nevím, celý mi to přijde jako nafouknutá bublina "alternativních matek" ...

já tu ženskou považuju za podobně nezodpovědnou jako kdyby rodila doma ... co je špatného na tom strávit pár dní pod dohledem lékařů v porodnici?
 Věrka a 3 kluci 


Re: ????? 

(2.11.2007 15:04:47)
Již jsem to psala... někomu se to prostě těžko chápe... zkus si představit, že v tobě nemocnice představuje hrůzu a máš možnost být se zdravým dítětem (dle slov ošetřujícího lékaře), kde je ti rozhodně mnohem líp... v této situaci je pro ZDRAVÉ dítě lepší pobyt doma s klidnou maminkou... co je na tom tak špatného být se ZDRAVÝM dítětem doma - a náhlé kompĺikace, kterými mě teď zahrnete mohou nastat i mnohem později - takže bychom vlastně měli být v porodnici pořád...

kdyby lékaři trochu více respektovali tzv. alternativní matky, tak by žádná bublina nevznikla... normálně by si alternativovaly vedle těch klasických matek (omlouvám se za tu šílenou terminologii, ale nic jinýho mě nenapadlo)
 Věrka a 3 kluci 


Re: ????? 

(2.11.2007 15:06:40)
oprava: máš možnost být se zdravým dítětem DOMA (to poslední slůvko mi vypadlo)
 Míša 
  • 

Re: ?????souhlasím s oběma možnostmi 

(3.11.2007 12:02:55)
Rodila jsem před dvěma a půl lety. Byla jsem zahrnována celé těhotenství tolika možnostmi,že jsem myslela, že si snad i nějakou "alternativu" vyberu. Porod přišel nakonec tak rychle, že se nekonal ani klystýr, ani epidurál, míč i ripstole jsem obešla velkým obloukem, ve vaně s sprše jsem sebou málem sekla a nakonec jsem byla ráda,že ležím na zádech a rodím na koze jako "za komunistů" a následujících sedm dní jsem byla v nemocnici. Malá měla žloutenku,což je důvod tam zůstat.Hrozně jsem chtěla domů,trpím v nemocnici úzkostí.Kdyby byla zdravá, taky bych se stavěla na hlavu, aby nás pustili.V porodnici jsem nevyprodukovala ani gram mléka, tak nás nechtěli pustit. Nakonec nás pustili po 7 dnech o půl kila lehčí,než porodní váha. Doma se mi mlíko sputilo samo. Kdyby byla úplně zdravá a nepotřebola fototerapii,bylo by to pouze v neprospěch dítěte i matky, že jsme zůstaly...Každý má právo se rozhodnout.
 Novali 


Re: ?????souhlasím s oběma možnostmi 

(3.11.2007 13:39:16)
Také souhlasím s oběma možnostmi ale já neměla nikoho kdo by se o nás po porodu doma postaral tak jsem byla ráda že jsem v porodnici mohla zůstat i když se mi tam vůbec nelíbilo nebylo mi dobře (mám crohnovu chorobu ) a kdyby něco bylo malýmu a já bych s ním byla doma nevěděla co se děje asi bych si hodně vyčítala kdyby se mu něco stalo a byl by nemocný že je to má vina a chtěla jsem mermomocí domů
ale každý má právo přece ho násilím v té porodnici držet nemůžou? nebo jo? Myslela jsem že je naše volba v této zemi svobodnější
 Katka 
  • 

Re: ????? 

(3.11.2007 19:44:02)
Já jsem rodila před 3 a 2 lety a nechci tedy nikoho zahrnovat komplikacemi, které zdravé dítě může mít po propuštění domů hned po porodu, ale toto je moje zkušenost. Ležela jsem s oběmi dětmi 8 dní v porodnici a první 2 dny byly obě zdravé, třetí den dostaly žloutenku. Neumím si představit, že bych pak ležela s nimi v nemocnici , jenom proto, že jsem si postavila hlavu a chtěla jít domů hned po porodu, protože mé děti byly zdravé. Tak jsem si poležela 8 dní a pak už jsem byla klidná maminka se zdravým dítětem doma. Namísto abch ležela vystresovaná v nemocnici poté, co jsem strávila týden doma.
Nerada někoho odsuzuji, je to každého věc, ale co se týče dětí, tak raději pečlivě poslouchám rady lékařů a zatím se mi nikdy nestalo, že by neměli pravdu...
Možná je to otázka svědomí, nevím...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ????? 

(3.11.2007 19:50:55)
Katko, není mi jasné, v čem vidíš lepší ležet v porodnici 8 dní v kuse než ležet v ní 6 dní po dvou dnech doma? žloutenku pobytem kdekoli fakt neovlivníš (i když doma by ses v méně stresujím prostředí třeba lépe rozkojila a žloutenka by nemusela být tak vážná :) Nebo nemusela, ale i tak vidím ve dvou dnech namíň celkem plus :)
 Katka 
  • 

Re: ????? 

(3.11.2007 19:59:50)
Žloutenka rozhodně nebyla z toho, že jsem málo kojila. Kojení mi šlo ukázkově. Dcerka měla hematom na zadečku (konec pánevní), takže se jí vstřebával a syn byl zase překrvený. Já tedy jem rači, když si poležím v nemocnici 8 dní, a pak mám klid, než v ní ležet 1 den, pěkně se zabydlet s miminkem doma a za 2 dny zase frrr do nemocnice. A navíc, když se syn narodil, tak derce bylo 13 měsíců. Těžko by se mi po dvou dnech zase od ní odcházelo na 5 dnů. Možná bych byla v plusu, co se týče dnů, ale rozhodně ne, co se týče psychiky. Nicméně chápu, že někdo to má jinak. Jen píšu svůj názor.
 paní Čápová 


Re: ????? 

(5.11.2007 8:56:33)
Milé maminky,
nevím co víc o novorozenecké žloutence víte než vlastní zkušenost, ta nebývá úplně oběktivní.
Je snad jasné, že někdy stačí sluníčko, ale ono se rodí i v lednu, kdy nebývá zcela k dispozici. A je snad jasné, že bývá silnější, a pak je potřeba hospitalizace se světlem umělým a se sledováním (Při silné žloutence může dojít k poškození mozku.)
A jednu poznámku k poznámce o kojení. Kojení má mnoho pozitiv pro matku i dítě, ale také jedno nagativum a tím je to, že u kojených dětí bývá žloutenka silnější a déle trvající. Někdy bývá nutno dítě 2-3 dny nekojit a krmit ho buď umělou stravou, která neobshuje určitý enzim, který tento nežádoucí efekt způsobuje , nebo stačí odstříkané mléko převařit, tím enzim denaturovat a pak tím miminko nakrnit.
Takže pokud nevíte, jestli kojení napomáhá odstranit žloutenku, tak to prosím nepište. Ono nic není absolutní, ani to kojení. Je jednoduché ho použít jako lék na všechno.(laktační psychozu jím taky neviléčíte). Markéta
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ????? 

(5.11.2007 10:24:06)
Paní Čápová, jednak jde o dva různé druhy žloutenky (něco o tom vím), jednak se přerušení kojení doporučuje jen výjimečně, v současné době je trend spíš sledovat. A jak už tu psala Jana Z., v Německu je třeba běžná praxe půjčovat lampy domů - takovou, jakou jsem měla já pro malou ve Vrchlabí, by klidně proti záloze půjčovat mohli. Je to ve velké části jen otázka ochoty a vytvoření nového systému, když konečně dojde k uvolnění starého rigidního.
 Jana Z. 


Re: ????? 

(3.11.2007 19:55:16)
Katko,

a co si v te nemocnici pri te zloutence ditete delala?

Co z toho by si nemohla delat doma?

Snad jedine odbery ( v Cechach by se nenasla lekarka, ktera by pravidelne odber udelala u vas doma?), v zahranici to muze udelat i PA..

J.
 Katka 
  • 

Re: ????? 

(3.11.2007 20:03:00)
Co jsem dělala? Mimčo bylo pod světlem a já jsem tam chodila kojit. To světlo doma opravdu nemám, abych tam mohla dítě dát, to fakt ne.
 Marketa 
  • 

Re: ????? 

(3.11.2007 20:17:34)
Jina zkusenost: take mel maly zloutenu , moje porodni asistentka hlidala aby byl hodne na slunicku u okna. to stacilo :-)
 Katka 
  • 

Re: ????? 

(3.11.2007 20:26:49)
Ono totiž záleží na to, jak silná ta žloutenka je. Někdy to stačí, někdy musí mimčo pod světlo. Při propouštění obou dětí ještě žloutenku měly, ale už nebyla nuná fototerapie, a tak jsem měla doma postýlku u okna. Sluníčko moc nebylo, protože obě děti jsou narozeny v zimě a zrovna bylo pochmurno.
 Jana Z. 


Re: ????? 

(3.11.2007 21:06:05)
Katko,

no proto se Te ptam - potrebujes lampu (no ono staci i normalni slunicko kdyz venku sviti, udela i lepsi sluzbu nez lampa, ale kdyz je zatazeno tak je lampa dobra)..

A pokud mam ambuporod tak lampu muze mit ve vybave PA (ta moje ji ma), muze ji mit ve vybave detska lekarka (a muze mi ji pujcit), muzu si ji pujcit v nejakem zarizeni(tady treba v porodnim dome)...

Kvuli tomu nemusim letet do nemocnice na tyden..

J.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ????? 

(3.11.2007 21:12:14)
Jani, kéž by tohle u nás bylo! Půjčování lampy domů, to by bylo super. A že by to mohlo klidně jít, já měla ve Vrchlabí takovou malou škatuli, ve které svítila silná žárovka, odtud šla roura, která světlo vedla do destičky, která se miminu zavázala na holá záda do zavinovačky. Bohužel u nás si tě raději nechají v té porodnici :(
 Jana Z. 


Re: ????? 

(3.11.2007 21:59:59)
Marketo,

ja vim:-(

Ale clovek musi vysvetlovat, ze to JDE jinak..aby nekoho napadlo vubec premyslet nad tim, ze se muze neco zmenit..

A pokud budou mit ceske PA vice pravomoci, povolene ambuporody atd - tak myslim, ze to vlastni vybaveni, zkusenosti a ten system navaznosti - to uz se vybuduje rychle.. doufam:-))

J.

 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: ????? 

(3.11.2007 22:09:12)
Taky doufám, i když to stejně vidím na těch 20 let, jako v té Británii ... (tam se před 20, 30 lety řešilo, co u nás teď). No, možná míň, tak 10, přeci jen jsme informační doba a vše se zrychluje :))))
 OLIVIE 
  • 

Re: ????? 

(2.11.2007 15:41:48)
Díky za stejný názor jako mám já, rodila jsem sice před 14 lety, ale kdybych rodila teď, volila bych naprosto stejný postup...
 Dana 
  • 

Re: ????? 

(2.11.2007 16:08:42)
Špatné to je proto, že si to rodiče nepřáli.
 macy,4dcery 


Re: ????? 

(4.11.2007 21:54:47)
nejde ani tak o to, proč se tak rozhodla, jako že má právo se rozhodnout sama za sebe a své dítě. a tady ji někdo o toto základní právo připravil.
 Dana 
  • 

Re: ????? 

(2.11.2007 15:53:37)
Ale kdyby se věci nevyvíjely a neměnily k lepšímu, možná ještě dnes všichni skáčeme po stromech...
 Šerlok Homeless 
  • 

Re: ????? 

(3.11.2007 8:08:37)
Před 14 lety jste kojila na povel jako v kasárnách. No a?
 OLIVIE 
  • 

Re: ????? 

(3.11.2007 19:50:12)
??????????????
 TřebaJana 


Re: ????? 

(5.11.2007 7:17:03)
Tak já jsem poprvé rodila před 20 lety a ani tehdy už jsme nemusely kojit napovel - představte si, už i tenkrát jsme měly miminka u sebe...
 Romana 
  • 

Re: taky nechápu 

(7.11.2007 21:09:35)
Olivie, mluvíte mi z duše. Proč ta paní doma rovnou nerodila, když je to prostředí tak strašné že tam nemohli alespoň 3 dny vydržet?
 mirka, iva 5, šárka 34 měs, bříško 
  • 

Re: taky nechápu 

(9.12.2007 13:43:40)
Protože porod je vždycky riziko. Já je tedy plně chápu a to že rodili v porodnici za velice zodpovědné. Následné buzení miminek, protože je potřeba je zvážit a rozbalit před vizitou, která ale přijde až za 15- 20 min, takže mimčo zase usnulo, bych si klidně nechala taky ujít. V noci mohou některá miminka plakat a maminky si neodpočinou. Doma si uděláte vlastní režim a pohodu.
 Iveta Foffová, 2děti 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(3.11.2007 15:37:58)
jen nezodpovědný rodič chce odejít z porodnice dřív domů. Vždyť si tam může odpočinout. Dneska Vás pustí domů poměrně brzo a máte tam všechno, co si můžete přát. Doma už vám nikdo nepomůže.Uvedeným rodičům bych vzkázala - jste blázni.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(3.11.2007 18:50:52)
Iveto, přečetla sis vůbec tu diskusi? tvůj příspěvek je vskutku pozoruhodně "konstruktivní"...
 Marketa 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(3.11.2007 18:56:47)
ale tady prece jde o neco uplne jineho. nediskutujeme o tom, zda je zodpovedne si vzit dite po porodu hned domu ci ne:
1. kazdy ma pravo se rozhodnout jak si to chce zaridit [ja si proste zaplatila pecovatelskou sluzbu na par dni] a oravdu jsme si s manzelem uzivali spolu nase miminko
2. tuto kauzu si troufam nazvat zneuziti zakona jak lekari tak soc. pracovniky.
 Šerlok Homeless 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(3.11.2007 19:32:11)
Kauzu si troufám nazvat zneužitím soudní moci!

Pokud se týče těch sociálních pracovnic - kam se asi poděly předlohy soudružky Zubaté ve filmu Kolja?
 Mitzi 


Re: demokracie je jen pojem 

(3.11.2007 22:21:46)
Tak tohle je názor úplně mimo!
V porodnici jsem si neodpočinula ani jednou a ten první pobyt před 16 lety jsem probrečela (samozřejmě jsem byla přecitlivělá, ale taky rozbolavělá a hlavně jsem si připadala hrozně sama mezi tou fůrou cizích lidí a fakt odporně se chovajících dětských sester). Sedmý den jsme přišly s dcerou domů a od té doby nebyl jediný problém s kojením, spánkem... s ničím. Se synem před 3 lety byla porodnice opravdu oázou klidu, všecko bylo v pořádku, nic mě nebolelo, manžel byl s námi po celou dobu na nadstandardním pokoji, syn zdravý, hezky papal, vůbec neplakal... přesto jsem se i podruhé těšila domů a byla jsem ráda, že nás po 74 hodinách propustili. Každý by měl mít možnost volby, o tom je demokracie! Neobhauji ničí motivy pro takto předčasný odchod, ale když na něj má právo, tak mu na to právo NIKDO nesmí sáhnout, jinak žujeme pořád v totalitě.
 Pája 


Re: demokracie je jen pojem 

(3.11.2007 23:30:30)
Možná bych si v porodnici i odpočinula, nebýt nesmyslných příkazů a rad některých PA a dětských sester...spíše jsem potřebovala pro sebe a své miminko klid, abychom se spolu sžili, nastartovali kojení a hlavně byli spokojení...neměli jsme chvilku klidu, pořád někdo chodil, nikdo neklepal, jedna PA řekla to, za 5 minut přišla jiná a bylo to špatně a to nemluvím o dětských sestrách a jejich "radách" o kojení.... a co ty stupidní vizity, kdy se na nás přišlo podívat 10 dr. a neméně sester a koukali na odhalený genitál...to je demokracie ? to snad ne...a běda, když se člověk ozval, byli schopni zavolat psychiatra...
 Lenka, Daniel 6 ,Dominika 0,5 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(4.11.2007 7:41:59)
Naprosto souhlasím. V porodnici jsem byla vynervovaná, klid veškerý žádný, kdybych se nestyděla, brečela bych celý dny, jak moc jsem chtěla domů...
Shodou okolností jsem prvního syna rodila v Hořovicích, byla jsem z jejich přístupu tenkrát nadšená. Sice jsem chtěla domů, ale vysvětlili mi co a jak a proč a holt jsem to kousla a vydržela. Druhou dcerku jsem rodila u Apolináře a hrůza naprostá. Fabrika na děti. Matka je nesvéprávný tvor, kterému je třeba se pokud možno vyhnout. Holku mi po porodu v inkubátoru přehřáli,(mimochodem porodní váha 3,98 kg, tak na co proboha inkubátor?????), museli ji ochlazovat, na pokoji místo nebylo, zůstala jsem na porodním sále ještě 12 hodin, tudíž jsem holčičku u sebe neměla v těch prvních a nejdůležitějších chvílích, tím pádem jsem měla zpočátku problém s kojením, upravilo se to až doma.... Před 6 lety v Hořovicích jsem měla syna již po 9 hodinách po porodu a už u mne zůstal - to bylo faaakt super. A v Praze? Škoda mluvit. Paradox je, že kamarádka rodila 2 měsíce po nás, na jiném oddělení a byla úplně v klidu... HOLT JE TO VŠECHNO JEN A JEN O LIDECH.....
 KvětaS 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(6.11.2007 1:28:17)

Tak na tento příspěvek si dovoluji reagovat svou poslední zkušeností: Po porodu 3. dítěte (původně jsem rovněž zvažovala ambul. porod, ale malý byl hodně přidušený, tak jsem nakonec zůstala v porodnici) jsem se TĚŠILA DOMŮ,abych si KONEČNĚ ODPOČINULA!!!!! Jsem zcela přesvědčená, že jsem zdaleka nebyla tolik unavená ze samotného porodu, jako z pobytu na oddělení šestinedělí. V noci samozřejmě se moc nevyspíte, protože kojíte, do toho pláče miminko vaší spolubydlící, a když konečně se obě děti uklidní a vy usnete, objeví se sestra, dítě odnese, aby......., pak ho přinese totéž u spolubydlící, potom zástupy uklízeček, z nichž jedna otře stolek, druhá poličku, třetí podlahu, snídaně, několik vizit atd., atd. Opravdu nechápu, jak si v tomhle systému může rodička odpočinout! Odpočinula jsem si až doma, kdy jsem měla klid, manžel mi pomáhal a já si mohla s jeho pomocí zorganizovat den tak, abych si i při třech synech našla NEPŘERUŠOVANÝ čas na odpočinek! Takže bude-li někdy ještě nějaké příště, a bude-li vše v pořádku, toužím po ambulantním porodu!
Jo, a těch, kdo tak rozhodně odsuzují rodiče, kteří se rozhodnou pro porod doma, protože CO KDYBY SE NĚCO STALO!!...., bych se ráda zeptala, zda vozí své děti v autě?????????? A to vám nepřijde riskantní???? Mně třeba víc než porod doma....

Každopádně všem přeji jen krásné a pohodové dny
 Lenka, Daniel 6 ,Dominika 0,5 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(6.11.2007 5:52:18)
naaaaprostý souhlas!!!!!!!
 Eva 
  • 

zodpovědnost především 

(4.11.2007 18:01:29)
Pouhý jeden den před pani Hanzelkovou jsem v Hořovicích porodila dceru, takže jsem celou kauzou "nasáklá".
Velmi mě mrzí, že je na personál a vůbec na celou Hořovickou nemocnici tak negativně nahlíženo (k alternativním porodům jsou tam velmi vstřícní, patří mezi vyhlášené porodnice, kam se jezdí nejenom z blízkého okolí...zřejmě i proto se tam paní H. rozhodla porodit...).
Po 2 hodinách po porodu paní H. odešla i s dítětem domů (rodila v pátek a na víkend neměla zajištěnou svoji pediatričku, opravdu se nedivím, že s tim zdravotnický personál nesouhlasil - pokud by se cokoli stalo, nikdo by Hořovickou nemocnici nešetřil......)
Pokud chtěla být paní H., co nejdříve doma, mohla zvolit variantu, kdy by zodpovědnost byla pouze na její straně (asistovaný porod, domácí porod,....)....
E.
 Marketa 
  • 

Re: zodpovědnost především 

(4.11.2007 19:43:39)
ale ona prave zvolila variantu kdy je zodpovednost poze na jeji strane - chtela podepsat revers. od te chvile je podle mne zodpovednost pouze na ni
 miklis 
  • 

Re: zodpovědnost především 

(5.11.2007 10:04:58)
no tak to je přesně ono. Možná ten pisatel toho rozhořčeného článku měl celou situaci ověřit z této strany. Podle mého šlo o odpovídající postup. Jsem jednoznačně na straně těch zdravotníků.
 Sylvie 


Re: zodpovědnost především 

(5.11.2007 10:18:47)
MMCH teď jsem si vzpomněla na projekt ambulantního porodu u Apolináře.

V jeho rámci bylo dítě pediatrem prohlédnuto v den propuštění (nejdřív 12 hodin po porodu), a pak až druhý den po propuštění. Novorozeně z Hořovic viděl pediatr v den propuštění, a pak (pokud by rodiče nesehnali náhradního pediatra dřív) třetí den po propuštění. Zas až tak dramatický rozdíl, aby rodiče museli být nahlášeni policii a sociálce a následně proti vůli převezeni do nemocnice, v tom nevidím
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: zodpovědnost především 

(5.11.2007 12:25:21)
Sylvie, to jako že U Apolináře počítají s ambulantním porodem (s minimálně 12 hodinovým pobytem?)
 Sylvie 


Re: zodpovědnost především 

(5.11.2007 13:30:50)
Markéto, pokud vím, tak už ne, pro nezájem program zrušili. Nutno ovšem dodat, že v době, kdy já sháněla info o ambulantním porodu, a to tak, že opravdu sháněla, tak mi tak nějak zůstalo utajeno, že Apolinář nějaký takový program má, takže ho zas až tak moc nepropagovali, čili potenciální zájemci o něm nevěděli. A za druhé, i kdybych věděla, stejně bych tam nešla, protože Apolinář v té době (nevím, jaká je aktuální situace) pro mne byla nepřijatelná porodnice co se přístupu k porodu týká. Asi nejen pro mne :o) Prof. Hájek v jednom článku píše: "Ze 3400 žen, které v této porodnici v daném roce rodily, využily této možnosti pouze tři ženy." KDyž jsem se zajímala o ambuporod ve Vrchlabí, tak dle tehdejšího prim. Kavana u nich ročně ambulantně (bez speciálního programu) rodí baj oko 10 žen (kolik může mít Vrchlabí porodů - plus mínus 500 ?).
 Markéta, syn 5 l. 
  • 

Re: zodpovědnost především 

(5.11.2007 14:31:27)
Díky za info.
 eva 
  • 

Re: demokracie je jen pojem 

(5.11.2007 9:58:56)
hm, někteří rodiče jsou zřejmě "mnohem chytřejší" než odborníci
Nevím, v čem je takový problém zůstat tři dny v porodnici, aby bylo děťátko pod pečlivým dohledem. Že by sobectví?
 Sylvie 


Re: demokracie je jen pojem 

(5.11.2007 10:20:52)
Nevím, v čem je takový problém zůstat tři dny v porodnici, aby bylo děťátko pod pečlivým dohledem. Že by sobectví?


Rodila jsem ambulantně a naše dítě bylo pod pečlivým dohledem. Nevím, v čem je takový problém to pochopit. Že by někoho myšlení bolelo?
 zuzini 


Re: demokracie je jen pojem 

(5.11.2007 11:37:48)
Sylvie, to opravdu nemá cenu. :-) Vysvětlíš to jednomu, příjde druhý, nepřečte celou diskuzi(nebo přečte ale nechápe?) a musíš začít nanovo. Přijde mi to jak jedna písnička: "Pějme píseň dokola..."
 Cow :-) 


Re: demokracie je jen pojem 

(5.11.2007 11:47:25)
Sylvie, sanžím se to pochopit...moc mi to nejde, ale pokud je to přání lidí, tak by to mělo být respektováno.
mmch...u tebe je...tuším po profesní stránce předpoklad, že pokud budeš po porodu "schopná"...zdravá...zkrátka FIT, tak si péči o novorozence doma dobře poradíš.
 Sylvie 


Re: demokracie je jen pojem 

(5.11.2007 12:02:49)
Krávo, jistě. To ovšem moje druhá pediatrička nevěděla, stejně jako to nevěděla pediatrička z nemocnice, jsem už nějaký ten rok "na mateřský" a uvádím své druhé zaměstnání ;o)
 Cow :-) 


Re: demokracie je jen pojem 

(5.11.2007 12:23:59)
Jj, ale na maminky to může působit tak, že je to všechno levou zadní...a ne každý pozná to co ty :-)
 Sylvie 


Re: demokracie je jen pojem 

(5.11.2007 13:34:21)
Krávo, já ale nemusela nic poznávat, od toho jsem měla porodní asistentku (na kterou jsem se mohla kdykoli obrátit a taky jsem toho jednou využila i v noci). Ostatně, obrátit jsem se mohla i na pediatričku.
 Cow :-) 


Sylvie, 

(5.11.2007 13:45:22)
no, vidím, že nechceš rozumět, ale to nevadí...někdy je třeba reagovat rychle. PA s tebou asi nezůstane 5 dní/dejme tomu/ a PDL taky u vás doma nesedí.

pak hodím ten odkaz.
 Sylvie 


Re: Sylvie, 

(5.11.2007 13:52:20)
Krávo, jistě. Ale to je zas něco jiného. Stavy, kdy je třeba jednat okamžitě, samozřejmě nastávají i po propuštění z porodnice a občas mám pocit, že čím jsou děti starší, tím víc ohroženy na životě jsou :o/ (sorry, to ta moje sesterská minulost z dětský chíry... docela se mi líbilo, když mi kamarádka, co studuje mimo jiné dějiny rodiny, vyprávěla, jak dřív bývalo zvykem děti SVAZOVAT, aby vůbec přežili ranné dětství... nepřijde mi to jako úplně špatný nápad a možná by nebylo od věci se vrátit k tradici ;o)
 Cow :-) 


Re: demokracie je jen pojem 

(5.11.2007 12:26:27)
Sylvie, našla jsem pomůcku pro domácí fototerapii...ještě jsem nikdy nepoužila scener, tak nevím, jak to sem dostat...manžel přijde odpo:-)
 kveta19 


Moralni kredit 

(2.11.2007 9:31:42)
Na Centru jsem cetla,podotykam cetla-takze neslysela danou udalost!!!!,ze pan primar pani rekl,""ze MUZE ODEJIT,pokud bude mit zajistenou peci lekare.""
Predpokladam,ze ji opravdu zajistenou mela,dle jejiho porodniho planu mi nepripada jako nezodpovedna....(opet k docteni na Centru)
Pote na ne zavolal PČR (že jim nebyla hanba,mozna prave oni by meli dodrzovat zakony!!!) a socialni pracovnice.
Takze me da primar zavazny slib-muzete odejit,je to v poradku a pak na me zavola eskortu?Jak to asi muselo zamavat s psychickym stavem matky,na to by mel pan primar taky prihlizet.
Sama za sebe rikam-mily pane,neznam vas,ale vas moralni kredit je alespon pro me nulovy.Pustite pani domu a pak ji privlecete zpatky.Pod Vasi fotkou bylo napsano" nemohl jsem nic jineho delat"
Tak to me pobavilo.... :-(((
 foxyik+Sofie 10/03+ Alex05/07 


To je opravdu hnus! 

(2.11.2007 9:35:15)
Fuj a kdybych byla tak neslušná tak bych si před ním asi odplivla.to je opravdu děs,to žijeme pravdu asi na Marsu ne?Já o tomhle čtu tedy poprvé zde, ale i tak bych nakonec snad podala trestní oznámení za tento čin porodnice, to se opravdu "dějou věci"-chudáci rodiče a miminko!
 Katka 
  • 

Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 10:12:49)
„Na Centru jsem cetla,podotykam cetla-takze neslysela danou udalost!!!!,ze pan primar pani rekl,""ze MUZE ODEJIT,pokud bude mit zajistenou peci lekare.""
Domnívám se že pan doktor nebyl tak úplně na vině. Poté co zjistil že lékařka se kterou byla paní domluvená je mimo město a paní nemá zajištěnu náhradní lékařskou péči pro dítě o tom informoval sociální pracovníky. Kteří ale nic nezjišťovali a hned běželi na soud pro předběžné opatření. Řekla bych že spíše sociálka by měla občas přestat dokazovat svou všemoc a zaměřit svou pozornost spíše na to aby nevracela týrané děti zpět do rodin kde to často končí zle.

 JankaP 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 10:21:31)
Já si myslím, že primář věděl, jak asi budou sociální pracovnice reagovat. Sotva s nimi jednal poprvé. Chtěl mít mimino v porodnici za každou cenu.
 Sylvie 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 10:22:19)
Tak za prvé lékař z porodnice nemá co zjišťovat, jak má nebo nemá rodička zajištěnou lékařskou péči o dítě. To je její starost, její zodpovědnost. Například u svého druhého těhotenství jsem byla s pediatričkou domluvená, že pokud budu po ambuporodu propuštěná v pátek (sobotu,neděli), tak stačí, aby dítě viděl nemocniční pediatr, přes víkend porodní asistentka a tudíž "obvodní" pediatrička ho uvidí až v pondělí. Poštvali by na mě nemocniční pediatři policajty jenom proto, že jsem se rozhodla pro názor jiného odborníka, než jaký hlásají oni? To je krajně neprofesionální, to by pak policie místo stíhání zločinců jenom foukala pošramocené ego uražených doktorů, jejichž pacienti dali přednost jiným lékařům s jiným názorem

A za druhé z článků vyplývá, že se nikdo nestaral o to, jestli si paní nezajišťuje jiného pediatra, když její je zrovna pryč. Nedávno tady na rodině byl jeden tatínek ve stejné situace, kdy honem sháněl jiného pediatra, neb jejich byl na dovolené a náhradní to vzdal poté, co mu zatelefonovali z porodnice... a sehnal ;o)


------------------------
 kveta19 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 10:27:20)
Ja si myslim to same.
Je to jako kdyby me zubar kontroloval,zda si cistim zuby.Primar je od toho,aby zajistoval chod SVEHO ODDELENI,alespon dle meho.
Me to zni jako"pani nec hodte domu ,mohlo by se NECO STAT"
Me mama taky rikala,nelez na tresne-spadnes.
Za tu chut tresni ten pad stal :-)))))))))))))))))
 suzann 
  • 

Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 11:36:06)
to se ví, že třešně za ten pád stály :-D mmch, jsou i tací (vůůůbec se nechci chlubit :-D ) kteří se na stromě vždycky udrželi
 Insula 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 12:11:39)
Katko, přesně můj názor.
 suzann 
  • 

Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 11:33:38)
to je hezké, že MUZE ODEJIT,pokud bude mit zajistenou peci lekare, bylo by dobré to tak mít, ale není to žádná zákonná podmínka. Podle mě i když doktorka odjela na dovolenou, nebyl žádný důvod udělat to, co se stalo. To prostě už bylo na zodpovědnost maminky, ať se to někomu líbí nebo ne...
 Insula 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 12:10:17)
Pokud jsem četla, tak péče lékaře zajištěna nebyla, jak tvrdila matka. Lékařka, která měla na dítě dohlédnout měla dovolenou.
Jinak si nemyslím, že by na ní někdo volal sociálku z nějaké pomsty nebo tak něco. Spíš si myslím, že chtěli, aby sociálka dohlédla, že péče bude zajištěna. Ovšem sociální pracovnice se ihned obrátila na soud, aniž by vůbec matku s dítětem nejprve navštívila a "obhlédla situaci". K rozhodnutí soudce jsem se vyjádřila níže. :-) Takže si myslím, že tady selhalo a pochybilo víc lidí než jen nemocnice. Toť můj názor.
 Sylvie 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 12:24:28)
Insulo, moje pediatrička byla přesvědčena, že když dítě v den propuštění uvidí nemocniční pediatr, tak přes víkend stačí, když dítě uvidí porodní asistentka. Když už teda byli nemocniční lékaři tak aktivní, zjišťovali si taky, jestli se na dítě přijde podívat třeba porodní asistentka? Jestli si matka nesehnala jinou lékařku? NEbo matku polici a sociálce udali jen tak, protože se jim zrovna chtělo? (A i kdyby neměla péči zajištěnou, tak opět platí - za dítě je zodpovědná matka, je to její zodpovědnost.
 Jana Z. 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 12:46:30)
Souhlas se Sylvii..

Ambulantni porod jsem absolvovala v Nemecku..
Po porodu jsem byla "predana" do pece moji PA. Dcerka po porodu zkontrolovana pediatrem v nemocnici a po dvou hodinach jsme jeli vsichni domu..
PA dorazila dalsi den se na nas podivat, chodila takhle asi 10dni (kontrolovala moje siti, dcerky pupik, odebrala krev z paticky u holky, zvazila malou...mrkla na kojeni..popovidala).

Na detskou doktorku mam telefon. JInak holku videla detska asi ve 2tydnech..

Detska lekarka by tezko spala s onou rodickou v posteli, ze:-/, delat z rodicu vola, ktery nedokaze zvednout telefon a v pripade nutnosti zavolat detske lekarce (ona snad na dovolene nemela mobil?) nebo jakekoliv jine lekarce, ci sve dule...nebo se rovnou sebrat a zajet do nemocnice - to fakt nechapu:-((


J.
 Insula 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 12:50:58)
Ano Jano, to je přesné. Byla si v péči PA.
 Jana Z. 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 13:10:36)
Insulo,

ano, rodicka odchazela s tim, ze ma peci detske lekarky..(aspon jsem tak pochopila)

A ja odhcazela s tim, ze mam peci PA..

Takze oboum porodnicim bylo pravne ucineno za dost..


PA k nam nemusela chodit kazdy den, ja ji nepotrebovala mimo toho odberu (a zajet kvuli nemu k detske jsem mohla) a nebylo PA povinnosti k nam chodit (pro ni to je kseft, Insulo...a taky fakt, ze jsme obe Cesky a odrodila 2deti z nasich 3, rady si pokecame..)

Nebyla k dispozici ihned, prijizdela tehdy, kdyz odrodila, nebo mela po sve sichte v porodnici..takze predstava nejake pecovatelky vzdy po ruce je zcestna - v pripade prusvihu bych stejne musela dle sveho uvazeni do nemocnice...

Tudiz mi detska lekarka - i kdyz na 2denni dovolene -prijde dostatecne zajistena pece - predevsim pro dokumentaci porodnice, zbytek je stejne na rozhodnuti rodice, zda privolat lekare ci ne..


J.
 Insula 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 13:15:08)
Jano, ale ukázalo se, že její lékařka není k dispozici. Bez ohledu na to, proč to někdo zjišťoval.
 Sylvie 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 13:18:17)
Jak to, že není k dispozici? Ty si myslíš, že v České republice je tak mizerná zdravotní péče, že když je obvodní lékař na víkend pryč, tak nemocný nemá možnost obrátit se na pohotovost?
 Sylvie 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 13:20:20)
MMCH pořád opomíjíš možnost, že matka byla domluvená třeba s porodní asistentkou.
 Insula 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 12:49:12)
Sylvo, já NEVÍM, co kdo zjišťoval. :-))) Nebyla jsem u toho. Ani neříkám, že se matka chovala špatně. Jen jsem napsala svůj názor. Nechci už se tady ZASE dohadovat a slovíčkařit proto, že jsem napsala, co si myslím. Nezastávám se nikoho. Jen tak uvažuji. Znám práva pacientů i lékařů (i když ne asi dokonale, nejsem právník). Spíš mě jen překvapuje, že je nezná ani sociálka ani soudce. U lékaře bych byla hlavně ráda, kdyby rozumněl dokonale svojí práci, to je pro moje zdraví důležité. I když i oni jsou myslím částečně v této oblasti vzděláváni.
Dříve se rodilo doma a lidstvo také přežilo. I když ztráty na "životech" rodiček i dětí byli jistě větší. Ale když to vezmu jako celek, tak jsme nevymřeli, že? :-))))
 Sylvie 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 12:55:01)
No, Insulo, ale já taky napsala jenom svůj názor :o) Mám na to stejné právo, jako ty ;o) Dohadovat se nechceš? OK - já tě nenutím na mne reagovat ;o)
 Insula 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 13:07:07)
Neupírám ti tvoje práva. :-)))) Jen se už nechci dohadovat stejně, jako v založené diskuzi k tomuto tématu. :-))) Protože mám pocit, že nikdo nepochopil, co jsem chtěla říct. :-)) Asi píšu nesrozumitelně. :-))) Myslím, žes tam taky nakoukla a tak víš, o čem mluvím. :-)
A navíc se mi nechce vkládat každý příspěvek třikrát. Nevím, jestli to "Rodinka" dělá jenom mě, ale je to otrava. :-( No, to je mimo téma.
 Sylvie 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 13:10:53)
Insulo, ale jo, já pochopila, cos chtěla říct. Jenom s tím tak docela nesouhlasím, tak jsem napsala svůj názor ;o) Nevidím na tom nic k nepochopení, tak už to v netových diskuzích chodí, že se tu schází lidé s různým pohledem na věc :o)
 Insula 


Re: Moralni kredit 

(2.11.2007 13:13:49)
Ještě by mě zajímalo, který lékař konkrétně ten den sloužil...
 Tereza 
  • 

Hergot tak kdyz je pediatr na dovolene, tak 14 dni nesmim  

(5.11.2007 18:06:28)
z porodnice????

kde to zijete panui, kdyz je pediatr na dovolene, tak snad ma za sebe AUTOMATICKY nahradu ne? A ta je predem znama, nebo na telefonu?
 Martina, Tomášek 07/06 
  • 

Re: Hergot tak kdyz je pediatr na dovolene, tak 14 dni nesmim  

(5.11.2007 18:29:20)
Když jsem přišla z porodnice domů, tak naše domluvená dětská doktorka měla dovolenou, takže kdybych nechtěla tak jsem taky žádnou neměla, stačilo jen zvednout telefon a zjistit si, kdo jí zastupuje a nikdo z toho žádný divadlo nedělal. Každý má právo se rozhodnout jak uzná za vhodné a taky si za to nést zodpovědnost.
 kveta19 


link na CENTRU-paní Eva Hanzelková  

(2.11.2007 9:39:02)
Tady je porodni plan a clanek,o kterem jsem psala
http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=512666
 suzann 
  • 

Re: link na CENTRU-paní Eva Hanzelková  

(2.11.2007 11:39:03)
díky za odkaz. Koukám že "nikdo chybu neudělal", píše se skoro pod každou fotkou. Pak asi chybu udělala maminka, která postupovala naprosto v soulade se zákonem. Vtipné.
A ubohé.
 katka+katka 
  • 

respekt, demokracie a odpovědnost 

(2.11.2007 9:51:13)
Co je to respekt doktora k pacientovi, to u nás stále ještě ve většině případů lékaři netuší (neříkám,že všichni, já mám převážně dobrou zkušenost). Slovo demokracie radši ani nekomentuju, to tu v řadě věcí máme jen "aby se neřeklo". Na druhou stranu, jestli matka chtěla odejít s dítětem domů, proč ne, určitě byla informována o potenciálních rizicích a tím pádem za ně byla ochotna nést odpovědnost.
 JankaP 


Chápu a držím palce! 

(2.11.2007 10:03:02)
Tak tuhle situaci znám! Já chtěla odejít s dítětem přesně těch 72 hodin po porodu. Až tehdy! (Chtěla jsem těch 72 hodin věnovat jen a pouze dceři, to by doma nešlo.) Při každé vizitě ji dětská výslovně uznala za zdravého novorozence, žloutenku vůbec neměla, přibírala ukázkově, je to moje druhé dítě. I mně gynekoložka opakovaně potvrzovala můj subjektivní dojem, že jsem zcela v pořádku.
Přesto mi, když jsem chtěla 72 hodin po porodu odejít, vyhrožovali odebráním dcery, primář gynekologie mě několikrát veřejně označil za velmi nezodpovědnou matku! Pouze samotný šéf novorozeneckého se choval příjemně, vstřícně, provedl dceři všechna potřebná vyšetření a očkování.
Domů jsme šli 75,5 hodiny po porodu.
Co k tomu dodat? Nic. Snad jen že manžel je právník a má v našem městě dobré jméno.

Takže paní Hanzelková, držíme vám palce.
Pane soudce, styďte se! Nadělal jste hodně škody...
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: Mne by klidně pustili třetí den, 

(2.11.2007 10:13:47)
protože měli dost porodů. Jenže malé slyšela MUDr. nějaký šelístek na srdíčku, takže jsme jely domů až čtvrtý den po vyšetření. Ale šlo by to. Je to jen o ochotě lidí. Hrůza!!!
 Lucie a dve deti 
  • 

nevim... 

(2.11.2007 10:27:01)
Ja mam z toho spise takovy pocit, ze tam nastala chyba v komunikaci a vse nebylo poradne pripraveno. Porodnice se sice nezachovala tak, jak mela, ale na druhou stranu, i chovani rodicky mi prijde trochu divne. Nevim, do jake miry mela vse dohodnute a pripravene, ale myslim, ze pri kvalitni komunikaci a predem dohodnute variante odchodu domu by podle meho nazoru k takovemu konfliktu nedoslo.
 JankaP 


Re: nevim... 

(2.11.2007 11:14:02)
Chyby v komunikaci jsou častou komplikací těchto případů, to ano, ale tady ten dojem nemám. Spíše nějaká dobrá duše primáři řekla, že by mohl mít problémy, a ten si začal krýt záda.
 suzann 
  • 

Re: nevim... 

(2.11.2007 11:50:07)
koukni se na odkaz uvedený výše, na té stránce je i porodní plán paní Evy. Z toho naprosto jasně vyplývá, co si přála (odchod z porodnice co nejdřív) a pokud to někdo nepochopil, pak nemá co dělat v porodnici...
 Hanka 
  • 

Re: nevim... 

(3.11.2007 0:26:00)
Nojo, jenže to s tebou musí být lékaři ochotni komunikovat, což vždycky nejsou. A jak a s kým by si to rodička měla předem dohodnout ? S řiditelem nemocnice, primářem nebo nějakým lékařem ? A myslíš, že se s tebou o tom budou bavit ? A i když se domluvíš, pak tam bude jiná služba, kterou to nebude zajímat a je všechno jinak. A koho by napadlo si předem domlouvat všechno to, nač by měl mít právo. To člověk ani nemůže dopředu domyslet, co všechno by si měl domlouvat, vždyt mohou nastat nejrůznější situace.
To že se v případě zdravého dítěte domluvím na podepsání reversu a odchodu domů, bych nepředpokládala, že mám domlouvat předem. No ted už jo.
Ona se spousta zdr. zařízení holedbá tím, jak mají ind. přístup k pacientům, dost času, jsou ochotni komunikovat, ale v praxi je to žalostně jiné. Pacient, který chce komunikovat zdržuje. Divila bych se, kdyby zodpovědní rodiče odmítali komunikovat s lékařem a stáli si na tom, že něchtějí s lékařem mluvit, ale chtějí domů. To bude spíš pochybení na straně lékaře.


 HelenaPa 


Re: nevim... 

(5.11.2007 8:15:32)
To, že na pacienta pošlou sociálku a policajty, je přece fakt individuální přístup. No ne? :-(
 Viktorie 
  • 

Zase případ, kdy si lékař hraje na Boha 

(2.11.2007 10:30:27)
Tento případ je jasným příkladem toho,jak někteří lékaři,soudci a soc. pracovníci mají tendenci "hrát si na Bohy"...Rodič má ze zákona odpovědnost za své dítě a on rozhoduje,co je pro něho nejlepší.Matka se nedopustila ničeho protiprávního,určitě zvážila odchod důkladně a seznala,že doma se bude cítit lépe. Bude si moci nastavit vlastní režim a ne fungovat podle pracovního plánu oddělení nemocnice.. Metodický pokyn ministerstva je jen doporučením a není nadřazen zákonu! Kdyby rodila doma,nikdo by se tím nezabýval a to,co udělal lékař, soudce a soc. pracovníci byla jen zvůle úřední moci.Být rodiči,tak je žaluju,to si nesmí nikdo dovolit.Myslím,že zmínění státní úředníci mají snad dost důležitější a užitečnějsípráce! Rodičům fandím!
 Mab 


Odpovědnost očima pediatra 

(2.11.2007 11:54:09)
Všichni se tu oháníte zodpovědností, že matka je plně zodpovědná a plně informovaná apod. Já souhlasím s možností ambulantních porodů i porodů doma, ale musí se změnit zákony, a také souhlasím, že matka (rodiče) budou opravdu plně zodpovědní za své dítě a tedy mohli by mít i právo nechat dítě zemřít (chápou-li to, nejsou-li tedy psychicky nemocní apod., tedy svéprávní).
Také jde o to, jak ta zodpovědnost má vypadat, to znamená, že pokud matka něco u dítěte prošvihne a to se bude např. dusit, tak si pak vše bude hradit sama, neboť pokud by byli v nemocnici, tak by se dalo lépe zasáhnout? To je přeci nesmysl. Nebo se tou zodpovědností rozumí to, že pokud se něco stane, tak nebudu házet špínu na lékaře a nebudu je žalovat, že to přeci mohli předpokládat a neměli dítě propouštět domů.
Navíc matka po porodu je emočně labilní vlivem hormonů, otec právně ještě neexistuje (není vystaven rodný list), takže pak může tvrdit, že nebyla schopná plně rozumnět důsledkům svého rozhodnutí a že to lékaři měli přece poznat. Takže babo raď.
Ráda budu propouštět děti na revers nebo i plánovaně budu-li mít oporu v zákoně, tzn. že mne nebude moci žalovat rodič dítěte, které jsem propustila na žádost rodiče a nakonec se přeci jen něco stalo.
Po porodu např. křeče, hypoglykémie, kritická srdeční vada (ta se někdy ukáže až 1-2 dny po porodu) a laik nemusí příznaky poznat, u matky krvácení, embolie či další. Bude-li mne jako lékaře chránit zákon před rodiči a rodiče tak budou moci plně využít svá práva a své rozhodnutí, tak jim děti ráda propustím.
 Sylvie 


Re: Odpovědnost očima pediatra 

(2.11.2007 12:05:16)
Mab, já jsem emočně labilní pravidelně 1-2 před počátkem menstruace. Měla bych to nosit vytetované na čele, aby lékaři věděli, kdy jsem nesvéprávná a kdy mi nesmí dát podepsat reverz? Mám v té době mít povinnost odevzdávat děti nemocnici, protože co kdyby náhodou? Emočně labilní jsem byla celé těhotenství a přesto nikdo z lékařů neměl problém dávat mi podepsat reverzy na starší děti, bylo-li potřeba.
 Katka 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(3.11.2007 20:16:45)
Ale Sylvi, Mab to přece myslela jinak. Když lékař dítě propustí a něco se náhodou stane a matka to prošvihne, tak matka může žalovat lékaře s tím, že měl předpokládat komplikace, že po porodu byla matka emočně labilní atd. Píše, že pokud v zákoně bude ochrana lékařů proti těmto matkám, tak klidně děti domů propustí. V žádném případě to nebyl útok na maminky!
 Sylvie 


Re: Odpovědnost očima pediatra 

(3.11.2007 21:03:41)
Katko, já to pochopila. A odpovídám, že emočně labilní jsem byla nejenom po porodu, ale i v těhotenství, v šestinedělí, před mensturací, když moje dítě bylo nemocné a já o něj měla strach... a přesto lékaři neměli problém nechat mě rozhodovat za moje dítě. Ostatně, i ten ambulantní porod jsem bez problémů s lékaři absolvovala ;o)
 Katka 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(4.11.2007 16:05:44)
Sylvi, promiň...
Mě to tak nevyznělo. Moc se omlouvám.
 Mickey Knox 


Re: Odpovědnost očima pediatra 

(2.11.2007 13:41:20)
vazena pani doktorko,
zajiste je Vam znamo, ze nemuzete byt trestana paklize matka pres Vase doporuceni opusti nemocnici. K tomu je vsak potreba, aby revers, ktery ji nechate podepsat, obsahoval vsechny potrebne nalezitosti:
- soucasny stav matky a ditete (vcetne aktualniho psychickeho stavu)
- duvody Vami doporucovane hospitalizace, jeji prinos a rizika
- alternativy Vami doporuceneho postupu, vcetne prinosu a rizik
- doporuceny postup v pripade odmitnuti Vasi pece (Vazena pacientko, doporucujeme Vam aby ste o sve dite pecovala tak a tak, sledovala jeho stav a pokud by se vyskytlo "bla bla bla", tak uvedomte sveho lekare a v pripade vyskytu "bla bla bla" se neprodlene dostavte k hospitalizaci, v pripade, ze tak neucinite, muze dojit k vaznemu poskozeni zdravi nebo ohrozeni na zivote Vas nebo Vaseho miminka)
- opatrila si svedka, ktery bude pritomen tomuto pouceni a podpisu (nekdo z personalu).
V ten okamzik, muzete zapomenout na pripadny trest, neb jste postupovala v souladu se zakonem.
Problem je (a nejsem si jist, jestli to nahodou nebylo tak i v horovicich), ze toto vyzaduje urcity cas a praci, coz zejmena v dobe sluzby nese kazdy lekar nelibe, takze je jednodussi nechat pacienta odejit a pak napsat jednu vetu, ze je jeho dite ohrozeno na zivote a nechat ho privest policii.
Z Vaseho prispevku chapu, ze jste ochotna vyjit vstric svym pacientum a preji Vam, at Vam tato ochota zustane i do budoucna. Nejhorsi je, kdyz se po nekolika letech praxe podame neustalemu remcani kolegu a jejich vypousteni jobovek. Clovek pak tu praci dela s podivnou pachuti a odnaseji to pacienti.
Drzim palce
 suzann 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(2.11.2007 14:30:41)
... fakt hezky napsáno!
 Mab 


Re: Odpovědnost očima pediatra 

(3.11.2007 16:44:40)
Děkuji za Vaše příspěvky, pro mne není problém toto vše rodičům na zprávu napsat, i když mi to třeba v danou chvíli zabere čas, rodiče si holt na tu zprávu musí chvíli třeba počkat, i ten rozhovor s nimi je často časově náročný a většinou se to stává o službě např. ke konci návštěvních hodin, je tam více rodinných příslušníků, cítí nade mnou převahu, mluví přes sebe navzájem a chtějí řešit vše teď hned a okamžitě, že mám i další pacienty (akutní příjmy, problémové pacietny okolo kterých musím běhat) kolikrát nevidí a vidět nechtějí, na zprávu také čekat nechtějí (uznávám, že pokud je opravdu šrumec musí čekat i hodinu a to často považují za mou neochotu), na zprávu také kolikrát opravdu nepočkají, pak je tedy nechám podepsat jen větu v chorobopise, že si dítě berou na revers a na zprávu nechtějí čekat, také se mi stalo, že pacient mi utekl z ordinace, pak potřebuju podpis svědka, ale kolikrát si připadám, že je to spíše o tom, kdo bude mít lepšího právníka, zda já nebo pacient.
A co se týče otců - manželů, tak stále více přibývá matek svobodných (o nezletilých matkách je to zas další kapitola...). Jinak ano, manžel je zákonný zástupce, tak trochu jsem na něj ve svém příspěvku zapomněla :-)
 katka+katka 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(2.11.2007 15:57:59)
Přesně tak jsem to myslela. Matce se vysvětlí potenciální rizika, která mohou nastat a pokud ona podepíše revers, tak tím přebírá odpovědnost a následky. Tudíž pokud nastanou dané komplikace, matka nemá právo stěžovat si (žalovat) lékaře. Jinak každému vyhovuje něco jiného (o tom jsou tady i jiné diskuze - někdo nechce klystýr, někdo nechce holit, jiný nechce nástřih - každý preferujeme něco jiného)
Mě osobně vůbec nevadilo zůstat v nemocnici. Neměla jsem s dětmi žádné zkušenosti (ani matku, která by mohla poradit) a byla jsem vděčná za to, že když jsem si něčím nebyla jistá nebo něco nevěděla, něco se mi nezdálo, mohla jsem jen zmáčknout pípátko a v okamžiku u mě byl někdo, kdo měl odbornosti mi poradit (ať už to byla sestra či doktor). Ale chápu, že někdo má jiný názor.
 Tereza 
  • 

Kdyz nastanou komplikace , tak snad 

(5.11.2007 18:13:17)
matka se nebude zabyvat zalobou, ale jako svepravna a normalni osoba zavola telefonicky lekare.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(2.11.2007 16:15:19)
Otcem je automaticky manžel, bez ohledu na dobu vystavení rodného listu.
 Insula 


Re: Odpovědnost očima pediatra 

(4.11.2007 11:05:12)
A u svobodných matek???? Kterých jak známo je čím dál víc.
 Marketa 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(4.11.2007 12:16:25)
svobodna matka nerovna se nesvepravna :-)
mimochodem, jsem oficialne "svobodna matka" a tatinek byl u porodu :-)
je pravda , ze statisticky narustaji "svobodne matky" ale casto jsou to vlastne jen "nesezdani rodice "
 Sylvie 


Re: Odpovědnost očima pediatra 

(4.11.2007 12:20:08)
No, ono asi většina svobodných matek si zařizuje papíry ještě před porodem, takže ještě v těhotenství bývá otec určen souhlasným prohlášením rodičů před matrikou.
 Hanka 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(3.11.2007 0:03:37)
Souhlasím se všemi výše uvedenými příspěvky na váš text a ráda bych dodala, že revers se nepodepisuje, jen a pouze pro to, aby lékaře zbavil zodpovědnosti, jak byste si možná přála. Matka bere dítě domů za takového a takového zhodnocení zdravotního stavu dítěte lékařem, a za toto SVÉ zhodnocení zdrav. stavu dítěte lékař nese zodpovědnost.

Lékaři se chtějí lidově řečeno krýt, což chápu, ale měli by si uvědomit v jaké mocenské pozici vůči pacientům a rodičům pacientů jsou (což jim mimochodem také umožňují současné špatné zákony) a nezneužívat svého postavení. Zodpovědnost je i na straně rodičů, ale ti, aby ji mohli nést, musí jim dát lékaři prostor a spolupracovat s nimi. Což se v Hořovické nemocnici zcela jistě nestalo. Oč těm lékařům šlo ? O zdraví, spokojenost dítěte, o psychickou pohodu matky ? Nebo na první místo kladli své osobní cíle ? Jestli jim šlo v první řadě o zdraví dítěte, co tomu dítěti hrozilo ? Před čím ho takovýmto způsobem zachraňovali ? Některá rizika jste uvedla, ale mě moc nepřesvědčili. Kdyby bylo tak nebezpečné se zdravím dítětem odjet po dříve nežli 72 hod do domácího prostředí, proč by se to v tolika státech západní Evropy praktikovalo ?




 Mab 


Re: Odpovědnost očima pediatra 

(3.11.2007 16:50:08)
Já si samozřejmě uvědomuju svůj podíl odpovědnosti, vím však, že pokud se jedná o odkladnou léčbu, tak na revers má pacient/zákonný zástupce právo. Ale také vím, jak rychle se může u některých diagnóz rapidně zhoršit zdravotní stav, ale nejsem věštec, abych rozhodla, který pacient se mi hned za dveřmi ambulance začne dusit a který to zvládne jen s mírnou dušností, která jej neohrozí na životě.
Věřím, že neodkladnou léčbu k záchranně života či zdraví snad nikdo neodmítně, alespoň se mi to naštěstí nestalo.
Také si uvědomuji, že už z podstaty mého povolání mám zodpovědnost za své pacienty.
 Hanka 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(5.11.2007 20:17:23)
Působíte na mne jako zodpovědná lékařka, děkuji a držím vám palce.
Já to nicméně pořád vidím, tak že po lékaři nikdo nechce, aby byl v uvozovkách věštec. Uvedu na příkladu: v případě, že se za dveřmi ordinace složí pacient, ještě neznamená, že je lékař vinen tím, že ho nechal odejít a nehospitalizoval ho. Při posuzování jeho příp. viny by bylo hodnoceno, zda mohl toto lékař vědět, předpokládat a také s jakou pravděpodobností.
Je-li riziko malé, lékař nezanedbal vyšetření atd., pak sice mohl pacient za dveřmi ordinace zkolabovat, ale lékař za tento stav nijak nenese vinu.

Nebo jiný příklad s očkováním. Sice se o tom na veřenosti téměř nemluví, ale i očkování má svá rizika. Lékař o nich ví, nebo by měl vědět. Přesto očkuje (je povinen očkovat), i když tu jsou rizika. A když očkování trvale poškodí zdraví pacienta, lékař tím nebude vinen.

Po čem volám já jako pacient - a myslím, že nejsem jediná - je po přenechání větší míry zodpovědnosti na pacienta. Abych si já mohla rozhodovat o očkování, o tom, kdy odejdu se svým dítětem z porodnice domů... samozřejmě k tomu potřebuji také informace tj. právo na informace, lepší zákony (skoro bych řekla zákony na ochranu pacienta), a nakonec, protože mocenská pozice lékaře bude asi vždy silnější než pacienta, také dobrou vůli na straně zdr. personálu.

Nedávno jsem se setkala s neprofesionální reakcí lékařky. Byla jsem v IVF centru a protože některé věci v každém centru dělají trochu jinak, ptala jsem se. Když jsem byla udivena, asi druhou věcí a řekla, že v jiném centru to nedělají (chtěla jsem vysvětlení, proč to zde dělají takto). Lékařka vypěnila, že jí s prominutím nezajímá, jak to dělají jinde. Neumím si představit, že bych jako právnička nebo daňový poradce místo věcného vysvětlení svého přístupu (např. proč tohle je nebo není daňový únik), vypěnila na svého klienta, že mě nezajímá, co mu říkali jinde. Že mi buď bude věřit nebo ať si jde jinam. A to jsem se setkala s hodně chybami zdr. personálu, abych měla dost důvodů jim slepěn nevěřit. Např. mám - to je docela úsměvné, v jedné pooperační zprávě, že nemám levý vejcovod, v jiné že nemám pravý. Jeden z nich určitě mám, ale který, že ? Můžu si vybrat, resp. asi bych měla věřit že mám levý či naopak pravý, podle toho v čí ordinaci se budu právě nacházet. No někdy je to i sranda.




 Beezi,V+J 


Re: Odpovědnost očima pediatra 

(5.11.2007 20:25:00)
Hanko, souhlasím, do puntíku.

A s těmi vejcovody mi to zas až tak sranda nepřijde. Takové chyby by se stávat neměly. :-((
 Hanka 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(5.11.2007 22:58:46)
Díky,

jo je to legrace - naštěstí - protože jeden vejcovod mám, takže nakonec je to jedno, že se spletli, když psali pooperační zprávu. Průser by byl, kdyby to spletli ve zprávě co mají operovat a vzali mi třeba zdraví vejcovod, místo špatného. To bych se tomu určitě hned tak nezasmála.

Když tě to nestojí zdraví, tak je to nakonec dobré, ale důvěry to moc nedodá. Teď se nám s manželem stalo, že jsem byla možná těhotná (slabý druhý proužek na testu z moče na kontrole v centru IVF). V centru IVF mi vzali krev a já čekala netrpělivá 2 dny na výsledky. Když bylo čtvrtek po obědě - doba, kdy jsem si měla zavolat - ozvali se oni, že se vzorek někde ztratil, vylil v laboratoři či co. Tak tedy všechno znovu. Výsledek byl nakonec negativní, těhotná jsem nebyla, omluva za zdržení žádná, naopak poučení od doktora, že to je problém předčasného těšení. Myslím, že jsem se zase tak moc netěšila, vzhledem k tomu, že jsem si pak už udělala sama test doma, sice jen z moče, ale byl negativní. No ale nervy přece. A když můj manžel dojel do centra, aby tam nechal ukončit mou neschopenku, doktor mu začal říkat, že neděláme dobře, když chceme ukončit neschopenku, že bych měla být doma, když jsem těhotná po IVF... viděl tam jen ten první výsledek. Asi si nechtěli zanýst do karty, že ztratili tu zkumavku či co.
Manžel je kliďas veliký, ale to už se tedy rozčílil. Škoda, že jsem u toho nebyla, ale možná bych se i rozbrečela, kdyby mě začal poučovat, že mám být těhotná doma...
 Cow :-) 


Re: Odpovědnost očima pediatra 

(6.11.2007 1:41:34)
Hanko, je mi to líto:-((( držte se! Kdo vydrží fyzicky, psychicky a finančně, tak se dočká:-)))) Někdo se v čekací řadě dlouho neohřeje, někoho bolí nožičky. Ale není mi jasný postup odběru krve na hcg!!!! jak výsledky za dva dny???? normálně je odběr dopo a výsledky jsou odpo...i s pohovorem...
nechodíš náhodou do gyn.c. v Ov?
 Hanka 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(7.11.2007 20:18:31)
Ahoj,

zjistovali mi z krve těhotenský hormon (myslím, že je to hcg nebo ne ?), protože mi na testu z moči vyšel druhý proužek trochu viditelný. Krev mi brali v 14.00 tj. asi to posílali do laboratoře až druhý den a další den to asi z laboratoře měli přivézt a já si zavolat. Takže v úterý první odběr, ve čtvrtek si zavolat. Jenže místo toho zavolali ve čtvrtek po obědě, že se to prý v laboratoři vylilo. Takže pak znovu na krev.

Dneska - teď - jsem se vrátila z centra, kde jsem od doktorky dostala instrukce ohledně životosprávy 3 měsíce před a 3 po IVF.
Byli tam instrukce jako - cituji doslova: Každý den zeleninový salát s olejovou, jogurtovou nebo sýrovou zálivkou jako samostatné odpolední jídlo. Součástí salátu by měla být vždy kukuřice, syrová červená řepa a kadeřavá petržel.
A tučně: Nezapomeňte na cibuli a čensek. Stále tučně: 1x týdně syrovou mrkev.
Atd.

Když jsem se ptala proč má být každý den v salátu kukuřice, syrová červená řepa a petržel, proč je tak důležitá mrkev..nedostala jsem kloudnou odpověd.
Prý to mám brát jako přibližné a ne úplně vážně. Doporučení bylo přitom na dvě stránky A4. Tak proč mi to dávají číst, a píší tučně o syrové mrkvi, když to nemám brát vážně ? Teď mi bude vrtat hlavou co to v sobě ta kukuřice sakra má ? Ale vážně, opravdu by mě zajímalo, co obsahuje kukuřice, event. jestli je důležité jí jíst v kombinaci s řepou a petrželí atd. atd. Ale nedozvěděla jsem se nic.
Totiž já se ve výživě docela vyznám, takže si snadno dohledám, co obsahuje kukuřice, ale určitě nikde nenajdu, proč má být každý den v salátu v takovéhle kombinaci....

No a perlička, doporučují tam pít Magnesii a jíst hořčík. Jiný doktor jinde -spec. na výživu mi říkal, že hořčík je dobrý v těhotenství (docela všeobecně známé), ale před otěhotněním se naopak nedoporučuje. Ptala jsem se ho tehdy proč, ale prý jsou to složité chem. procesy, které bych jako neodborník nepochopila. Zmínila jsem se opatrně téhle doktorce, ale výsledek: zeptala se jak to ten předchozí odborní zdůvodňoval, - to jsem mohla posloužit jenom tím, jak to vysvětloval mě tj.nijak. Ona sama mi nevysvětlila proč u nich hořčík naopak doporučují a očividně jí to bylo naprosto jedno. A myslela si, že jsem starý šťoura.

V papírech mám napsáno: prekoncepční konsultace - doufám, že za to od pojišťovny dostanou proplacených hodně bodů :-)
 Beezi,V+J 


Re: Odpovědnost očima pediatra 

(6.11.2007 9:26:35)
Hanko, však i to už se nedávno stalo, ne? Že někomu vyoperovali zdravou ledvinu místo nemocné, protože byla chyba v předoperační zprávě. Jsou to extrémy, ale jen to dokazuje samozřejmý fakt, že i zdravotníci jsou jen lidé a dělají chyby. I když spousta pacientů (i někteří zdravotníci) si to stále ještě nepřipouští.

Přeju ti ve vašem snažení brzo úspěch, pak hladké těhotenství a krásný porod. :-)
 Hanka 
  • 

Re: Odpovědnost očima pediatra 

(7.11.2007 20:05:21)
Díky moc, držte palce, budu to potřebovat :-)
 Linda 
  • 

Nechápu.. 

(2.11.2007 10:31:56)
..treba mi to nekdo vysvetlí. Rodit doma je hazadr - tak s tím souhlasím. Najít porodnici kde se dá porodit ambulantne se rovná zázraku a tak nezbývá nez rodit v nemocnici. Jeste sem to chápu. Ale pokud je matka i díte 100% v porádku tak proc je drzet 4-5 dní (nevím to presne) v porodnici. Aby si odpocinuli - od ceho? A to pojistovny i nemocnice porád brecí, ze nemají peníze a pritom nutí zdravé (byt vycerpanou matku) lidi zustat v nemocnici nekolik dní!!! A to mi rozum nebere. Já vím tvrdí, ze by mohlo nastat to a ono a díte i matka musí být pod dohledem. V urcitém procentu prípadu mají pravdu, ale nevsimla jsem si ze by jinde v Evrope nebo po svete umíralo tolik detí a pritom se ambulantne a nebo s odchodem domu po pár hodinách rodí vsude. A konec koncu stát se to nebo ono muze komukoliv a kdykoliv. Znamená to, ze tehotné budou 9 mesícu zavrené v nemocnici, protoze se muze neco stát? A co ti chudáci v poradníkách na transplantance? Zavreme je taky do nemocnic, protoze se muze neco stát? A co treba rakovina a následná chemoterapie? Nebylo by lepsí zrusit soukromé bydlení a rovnou stavet jenom nemocnice ala bytové jednotky kde by jsme vsichni bydleli a platili nájem, vodu, elktriku atd. a pritom mely u sebe 24-ti hodinový lékarský servis pro prípad, ze BY SE NEKOMU NEKDY NECO MOHLO STÀT?????
 Ha a Nan 
  • 

Re: Nechápu.. 

(2.11.2007 10:41:23)
to je úplně přesné
 Beezi,V+J 


Re: Nechápu.. 

(2.11.2007 10:43:16)
Píšeš:

"pojistovny i nemocnice porád brecí, ze nemají peníze"

No, a o to právě přece jde, aspoň teda těm nemocnicím. Ona přece za každého pacienta/lůžko/den dostává od pojišťovny peníze. A zdravá rodička s fyziologickým novorozencem je pro nemocnici velice výhodný pacient, protože nespotřebovává žádnou další drahou péči a je navíc jisté, že po těch třech, čtyřech dnech odejde a uvolní lůžko pro další zdravou rodičku s fyziologickým novorozencem. :-))

Naproti tomu například ten člověk s karcinomem je obvykle pro nemocnici poměrně drahý a "neperspektivní" pacient (co když se jeho stav bude zhoršovat, zůstane na upoután na lůžko a nemocnici trvale na krku). Takže toho rozhodně proti jeho vůli držet nebudou.

Je to drsné, ale přesně tohle je realita českého zdravotnictví...
 suzann 
  • 

Re: Nechápu.. 

(2.11.2007 11:53:17)
"Nebylo by lepsí zrusit soukromé bydlení a rovnou stavet jenom nemocnice" hahahahaha, to je super!!!
 Blanka, 4 děti 


Re: Nechápu.. 

(3.11.2007 22:17:28)
A navíc! Prosím uvědomme si, že život je stav, který má 100% úmrtnost!!! :-)))
 Viktorie 
  • 

Jak to bude s palcením? 

(2.11.2007 10:47:51)
To by mne zajímalo, jak to bude zmíněný lékař řešit s placením, které přijde na řadu od ledna příštího roku? Bude vymáhat platbu za rodičku a dítě za pobyt v nemocnici, když ji tam bude držet de facto násilím a proti její vůli?
Myslím, že zažijeme ještě pár překvapení...
 Mab 


Re: Jak to bude s placením? 

(2.11.2007 11:39:16)
Hospitalizaci nebo lékařský výkon platí ten, kdo si jej vyžádal, tedy v tomto případě soud (vydal předběžné opatření). Stejně jako když se chci nechat očkovat navíc, platím si gto já. Seber-li mne Policie a bude chtít vyšetření krve na alkohol, tak odběr a vyšetření platí Policie apod.

Ale s tím placením to bude dost velký problém, nejdříve pacient zaplatí a pak bude ošetřen nebo nejprve ošetřen a pak bude platit ev. neplatit a tvrdit, že zrovna nemá, zapomněl apod.
 Insula 


Re: Jak to bude s palcením? 

(2.11.2007 12:21:01)
To by mě zajímalo obecně vůbec. :-)))) Když přijde někdo k lékaři, tak předpokládám, že ho nejprve ošetří (nemůže ho neošetřit). Pak po něm bude chtít těch 30 korun, které MUSÍ vybrat a pacient řekne, že je nemá. To se s ním ten doktor bude prát????? Nebo na něj zavolá policii???? No, to budou mít možná policajti dost fofr. :-)))) Nebo mu vystaví složenku???? A co když jí nezaplatí???? To bude zajímavé. :-)
 Marketa 
  • 

Zkusenos ze zahranici 

(3.11.2007 20:14:09)
V Nizozemi dostanes po osetreni slozenku, kterou musis do urcite doby uhradit, pokud neuhradis, prijde ti domu dalsi slozenka s penale, pak te lekar odmitne mit v evidenci a zacne vymahat pres exekutora. takze pokud zaplatis v te lhute, sam si to pak deklarujes u sve zdravotni pojistovny, ktera ti danou cast zadotuje [zavisle na vysi tveho pojisteni/pripojisteni].
pokud mas dobrou pojistovnu a vysi pojisteni, tak proste ani sam nic nezaplatis, rovnou posles tu slozenku na svou pojistovnu a ta to primo zaplati lekari a pokud tam je i doplatek tak ti ho vyuctuje.
v Belgii musis zaplati v ordinaci obvodniho lekare po osetreni cca 20 € za osetrni. z nemocnice ti poslou slozenku.
 Insula 


Re: Zkusenos ze zahranici 

(4.11.2007 11:11:28)
Markéto, díky. Ale to neřeší situaci u nás. Každý musí mít zdravotní pojištění a pojišťovna ti ho zrušit sama od sebe nemůže. Navíc si v zahraničí můžeš sjednat různé zdrav. pojištění, ale u nás je jen jedno. A vymáhání exekucí lékař sice může, ale bude to velmi náročné jak pro lékaře, tak i pro soudní aparát.
 Pavlína, Míša 2,5 roku, Ríša 3 měsíce 
  • 

Tomu se u nás říká... 

(5.11.2007 13:16:53)
Reforma zdravotnictví.... S hrůzou očekávám ty další "reformy" např. důchodovou...
 Odetka 
  • 

Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 11:36:39)
Ja se tedy musim horovicke porodnice zastat. Nedavno jsem tam take rodila a musim rict, ze porod byl perfektni a bylo vyborne postarano o me i o malickou. Lekari jiste vedi, proc si tam maminky s miminky par dni nechavaji. Nikdo nevi co se muze stat a je lepsi, kdyz je na blizku nejaky odbornik. Jsou zde spickovi lekari a sympaticke sestricky, ktere ochotne maminkam prvorodickam poradi s pocatecnimi problemy jako napriklad kojeni, koupani atd. Take jsem si pred porodem myslela, ze kojeni je prirozena vec, ktera je zarizena prirodou. Ale neni to zas tak uplne pravda. Ja mela s kojenim ze zacatku velke problemy - bolava prsa a pri kazdem prisatu miminka jsem brecela bolesti a malicka hlady. Ale s pomoci sestricek jsem to zvladla a dnes je malicke pul roku a je stale plne kojena bez problemu. Tato porodnice ma vybornou reputaci a bylo by skoda si ji kvuli jedne takovehle matce nechat zkazit. Sjizdeji se sem rodicky ze sirokeho okoli a porodnice byva casto nacvakla. Myslim, ze jsou radi, kdyz se jim nejake to luzko uvolni a z tohoto duvodu tady nikoho zbytecne nedrzi. A co mohu srovnat s jinymi kamaradkami, ktere rodily jinde tak opet musim horovickou porodnici pochvalit. Kamaradce, ktera rodila v Motole v patek, videla poprve miminko az v pondeli. Zatim ho krmili nekde z lahve a tudiz znemoznili kojeni. Myslim, ze z horovicke porodnice vetsina maminek odchazi s miminky kojenymi.
 suzann 
  • 

Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 11:40:43)
"Lekari jiste vedi, proc si tam maminky s miminky par dni nechavaji. Nikdo nevi co se muze stat a je lepsi, kdyz je na blizku nejaky odbornik."
Odetko, jediný problém je ten, že maminky s dětmi nemají žádnou povinnost v té nemocnici být, mohou klidně odejít, mají na to právo. Co si o tom myslí lékaři, ba dokonce co "jistě vědí", jak říkáš, je jejich problém.
 & 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 11:43:26)
Odetko,

Reputaci porodnici nezkazila "jedna takova matka", ale "jeden takovej macho doktor".
 kveta19 


Re: Zastani horoviceke porodnice"""" versus VRCHLABÍ 

(2.11.2007 11:49:02)
"neco se muze stat" ,to je prinejmensim usmevne..
Jako kdybys ucila dite jezdit na kole a "muze sletet a zlomit si nohu" tak by mel hlidkovat chirurg.
Nazor ti samozrejme neberu,jen si myslim,ze je zcela zbytecne zavirat zdrave lidi do nemocnic.
Proc jde ve Vrchlabi po porodu,odejit kdy chces(myslim zdrava maminka a mimco) a jinde to nejde?
 ela-ela 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 11:49:16)
Jenže tohle vyhovovalo tobě. Nikdo ti to nebere, tu péči sis svobodně vybrala a bylo ti v porodnici dobře. Cítila ses v bezpečí, že je o tebe a mimi dobře postaráno. Ale někdo to prostě chce jinak (a plně v souladu se zákony naší země). A doktoři (soc. pracovníci, soudci) musí především v první řadě dodržovat platné zákony! Takže nevím, proč se jich zastáváš.
 Beezi,V+J 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 11:52:36)
Tak koukám, že než jsem to sesmolila, je tu totéž hned v několika příspěvcích. :o))
 Beezi,V+J 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 11:51:05)
Odetko, to, že ty jsi byla v dané porodnici spokojená, ti věřím a nikdo ti to nebere. Věřím, že péče, kterou poskytují je výborná. Nicméně k výše uvedenému případu je tvoje zkušenost naprosto irelevantní.

Problém je v tom, že v demokracii se i taková dobrá porodnice (stejně jako sociálka a soud) musí řídit zákony. A nikdo protizákonně nemá právo maminku (která je příčetná) v daném zařízení držet proti její vůli. Ona chtěla odejít na vlastní riziko a podepsat revers. Pokud by jí třeba doma nešlo to kojení a neuměla by si s tím bez pomoci sester porodit, je to prostě jen její válka a ona toto riziko na sebe dobrovolně chtěla vzít. Což je její právo.

Ale to, že kvůli "jedné takovéhle matce" (já bych spíš řekla kvůli jednomu takovému doktorovi) je jinak skutečně celkem vyhlášená porodnice ochotna si kazit pověst, to taky nechápu. :-)
 Insula 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 12:04:12)
Odetko, děkuji. Mě spíše zaujalo stanovisko právnika, který se vyjádřil v tom smyslu, že SOUDCE (nikoliv porodnice) rozhodl nesprávně. A to je pro mě důležité. Každý má právo obrátit se na soud (mimochodem na soud se obrátila sociálka) a na soudu je, aby rozhodl podle práva a to se nestalo.
 ela-ela 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 12:37:29)
Ano, chyba je na straně soudce. Nutno k tomu ale dodat, že zřejmě rozhodoval na základě zkreslených informací od pediatrů (jako že pokud dítě nění v porodnici, tak je ohroženo na zdraví a životě).
 Insula 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 13:01:45)
Myslím, že je tam důležité to slovíčko MŮŽE. Já prostě toho soudce moc nechápu. Myslím, že o akutní ohrožení nešlo, protože to by jistě rodiče dítěte volali záchranku. :-) Přijde mi to prostě "zvláštní". Prostě dal razítko a podpis, aby to měl rychle z krku a hotovo. Nejen, že si to neověřil (myslím zdravotní stav dítěte), ale ani nevzal v úvahu zákon, který přece musí znát. Ani nezvedl pitomý telefon, aby zavolal lékaři, který dítě vyšetřil (v tomto případě primář dětského oddělení). Nechápu.
 Sylvie 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 12:41:55)
Já doufám, že vše bude pořádně přešetřeno. Tedy jestli lékař vydal pro soud a sociálku posudek, že dítě může být ohroženo na životě, tak že dojde k přezkoumání zdravotnické dokumentace, v jakém stavu dítě při odchodu z porodnice bylo, v jakém stavu bylo při příchodu z porodnice, v jakém stavu bylo v porodnici... a že se z toho vyvodí důsledek. Protože podle toho, co se píše v novinách, se zdá, že dítě bylo při odcodu zdrávo, při příchodu zdrávo a ani v porodnici nebyla dělána žádná životzachraňující ošetření. Protože v tak závažném obvinění, jakým udání na sociálku z ohrožování života a zdraví dítě je, by měl lékařský posudek odpovídat faktickému stavu dítěte a ne nějakým obecným dojmům.
 suzann 
  • 

Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 12:46:01)
to máš pravdu!
 Insula 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 12:52:40)
Pochybuju, že se to dozvíme. :-((( To už není pro média zajímavé téma. :-(((
 Petra+Mišák 
  • 

Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 13:21:13)
Ano, "nikdo neví, co s emůže stát, je lepší nablízku odborník" - nebylo by pak tedy lepší zůstat tam trvale po zbytek života? Vždyť stát se může cokoliv kdykoliv...
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 18:06:55)
No, nevím přesně, jak to myslíš, kvůli nějaké matky?! Udělala přesně to, na co měla právo (to je nezpochybnitelné) a oni ji eskortovali do porodnice jako bůhví jakého zločince (omyl zločince, s těmi se obvykle tak nespěchá). Obvykle se přikláním na stranu porodnic, ale promiň, tak tohle to snad bylo moc. Já bych je žalovala!
 Odetka 
  • 

Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 19:21:43)
Tak to je vec nazoru. Podle me by se ji nic nestalo, kdyby tam 2 dny zustala.
 zuzini 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(2.11.2007 19:27:42)
Odetko, to je ale pouze tvůj názor, že by se jí nic nestalo. Někdo se prostě v nemocničním prostředí necítí vůbec dobře a jen ho stresuje. Má třeba zkušenosti s nepříjemným personálem a bojí se tam zůstat, bezpečněji se cítí doma. Psychika po porodu je už sama o sobě rozházená, nemluvě o tom, když tě někde nutí zůstat, když ty si to nepřeješ a je ti tam mizerně. Z toho může vzniknout lakatačka jako hrom. I potom by jsi psala, že se jí nic nestalo?
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


To asi nestalo,  

(3.11.2007 7:50:26)
ale na druhou stranu, proč by měla? Děti mám dvě a nepamatuji se, že by mi pobyt v nemocnici něco dal, kromě toho, že jsem se nevyspala.... S druhou holčičkou jsem šla domů po dvou dnech a byla jsem spokojená. Prostě, když mám na něco právo - měla bych mít možnost si vybrat.
 Evelyn1968,2děti 


Re: To asi nestalo,  

(3.11.2007 11:01:45)
Mně pobyt v porodnici 2x akorát úplně psychicky rozhodil, nedal mi vůbec nic. Kdybych si mohla vybrat, tak po po porodu půjdu co nejdřív domů s možností návštěvy někoho, kdo mi poradí s problémy. V porodnici jen stres, moje dítě budilo celé oddělení, sestry se tvářily, že si s ním mám jako něco dělat, aby tak neřvalo, jídlo bylo skoro vždycky, když byl čas krmení miminka, pak nepříjemnosti, že jsem si na jídlo nepřišla včas, když jsme k ránu konečně usnuli, začaly teploměry, vizity..., po obědě bych si zase zdřímla, ale byly návštěvy od-do, katastrofa, že mám dítě ve své posteli, no hrůza. A to si všechno už ani nepamatuju:o).

E.
 dezzied 
  • 

Re: To asi nestalo,  

(4.11.2007 10:40:09)
Jo jo, souhlas, já skoro každý večer brečela příteli do telefonu, že už chci z porodnice, abych měla klid.. A to jsem tam byla s mimčem jen 4 dny.. Sotva jsem ho nakojila a znovu uspala, přišla sestra, že mu za 5 minut budou odebírat krev z patičky, tak ať koukám naklusat nebo jsem malýho zvážila a chystala se kojit a vtrhnul mi tam ortoped na kyčličky a ještě se divil, že malej řve, když už měl hlad.. Navíc jsem ho první dva dny skoro neviděla, protože měl žloutenku a místo mlíčka ho tam krmili glukózou..Byla jsem vynervovaná, nevyspalá a neměla jsem absolutně chuť k jídlu..Taky jsem pár dní po návratu z porodnice ztratila mlíko a myslím, že to bylo hlavně tím stresem od začátku..
 Šerlok Homeless 
  • 

Re: Zastani horoviceke porodnice 

(3.11.2007 19:28:22)
To máte štěstí, že jste neodmítla jejich pohostinnost. Mohli by se třeba urazit a nechat Vás eskortovat policií.
 Eva,syn Jonáš 


Re: Zastani Gynekologicko-porodnické kliniky v Motole 

(4.11.2007 19:10:19)
Ahoj, já se musím zase zastat Motola. Rodila jsem v temínu, porodnická péče byla naprosto perfektní a profesionální. Navíc je tam i dokonalá pediatrická péče. Dítě jsem měla u sebe okamžitě a kojení proběhlo normálně. Klidně bych tam vydržela i déle. Ale nevidím nic špatného na tom, když rčodiče chtějí být doma, pokud je vše v pořádku. Místo skandálu by bylo potřeba podat pomocnou ruku.
Eva
 saskia, dve deti 
  • 

Re: Zastani horoviceke porodnice 

(5.11.2007 18:58:25)
Odetko, ambulatni porod je daleko levnejsi, nez porod s nasledovnym pobytem v nemocnici.Takze to je ten duvod, proc si nas odbornici radi nechavaji na odd. co nejdele. Pokud je dite shledano zdravym, neni absolutne zadny duvod si tam rodicku s miminkem nechavat. Mluvim z vlastni zkusenostî, pracuji totoz na jednom takôvem oddeleni.
 Cow :-) 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(6.11.2007 0:53:41)
saskia, ano důvod to je..."obložnost" je důležitá...pořád říkám, že jde o prachy....ale když jsem bádala na stránkách HAM a jiných, tak jsem se dočetla, že % žen ambulantně a domarodících je tak nízké, že to tu porodku nezrujnuje...v ušetřeném čase se pak můžou zdravotníci věnovat komunikaci s pacientem-klientem:-)
 Cow :-) 


Re: Zastani horoviceke porodnice 

(6.11.2007 1:04:30)
ještě Saskia a jestli není důvod držet zdravé miminko dál v porodnici, pokud je zdravé...ano...za dítě si zodpovídají...mají zodpovídat rodiče...jenže pokud je v porodnici, tak je vázaný i lékař...pokud ve škole, tak pedagog...takže až to bude právně ošetřeno, tak pak ANO....
všichni se kryjí...každý ti řekne, že je jednou nohou v kriminále. S tou školou to srovnávám proto, že dcera pravidelně nosí domu poznámky o tom, že jim končí vyučování o hodinu dřív a já to musím podepsat...no co kdyby se dítěti zrovna něco přihodilo v onu hodinu....je to alibismus, ale kdo má náladu na zbytečné potahovačky u soudu, že? stejně tak s novorozencem a předáním PDL.
 huhu, holky 4.5 a 2.5 
  • 

to je otazka... 

(2.11.2007 11:55:17)
Ano, tam kde mely maminy bezproblemovy porod a zdrave dite, tam si muzou dovolit luxus volat po porodech doma, po ambulantnich porodech. Maminy, ktere zazily komplikace naopak s vdecnosti vzpominaji na lekare. I ja mam zkusenost, ze komplikace muzou nastat kdykoliv. Ja osobne radeji odejdu z nemocnice se ""stabilizovanym"" miminem. Jenom co znam z okoli takove ""drobnosti"" - druhy den muze mimco mit ve stolici krev, muze se objevit zloutenka - ja osobne bych to nechtela resit doma, byla jsem rada, ze mam lekare po ruce, kteri dokazali pomoci i uklidnit.
 Lenelka 


Re: to je otazka... 

(2.11.2007 12:05:16)
Huhu, ale vsude jinde jsou ambulantni porody norma a deti kupodivu neumiraji jak na bezicim pasu. Pokud je novorozenec zdravy, tak jak vic by se mel jeste ""stabilizovat"", nez odejde domu?
 huhu, holky 4.5 a 2.5 
  • 

Re: to je otazka... 

(2.11.2007 13:21:11)
me jenom prijde nesmyslny ten boj s lekari.

Opravdu nevim jak to na zapade s porody je, ale take nevim, jak to je poporodni peci. Pry jsou vice i porody doma - ale zase maji lepe vybavene sanity pro prevoz, porodni asistentka ma s sebou nejake ty zakladni ozivovaci pristroje, kdyz nekdo rodi doma, vi o tom i porodnice a tak nejak jsou pripraveni, ze rodicka muze dorazit - je tam proste vetsi spoluprace. Urcite bude nejake ""ale"" i u tech ambulantnich porodu. Mozna prvni tyden chodi detsky lekar kazdy den na kontrlu miminka, nevim. Pak to i logiku ma. Mamina vi, ze se mozna do porodnice vrati, mozna tam je celkove lepsi spoluprace.

Me se nelibi ten pristup. Ja mam na porodnice pekne vzpominky, zazila jsem i nejake drobnejsi komplikace, proste doktori mi jednoznacne pomohli. I jsem mela dobry pocit z toho, ze jsou po ruce. Proc ted delat hon na carodejnice? Clanek je az nesmyslne ostre psany. Proc se nezahaji nejaka rozumna smysluplna diskuse, ktera k nejakym zaverum povede? To je to, proti cemu se ohrazuju. Lekari nejsou to nejvetsi zlo :-). Urcite se da mnohe zlepsit - ale proc ne nejakou diskusi? Proc je k tomu hned ukrivdenost typu ""oni nam - rodickam - vlastne ublizujou""?
 Sylvie 


Re: to je otazka... 

(2.11.2007 13:44:25)
Huhu, já ambulantně rodila, v ČR.

Taky mi přijde nesmyslný ten boj lékařů o vlastní nadvládu nad rodiči dítěte ;o)

Jinak i já, ačkoli žiji v ČR, tak jsem samozřejmě počítala s tím, že se můžu do nemocnice vrátit, proč bych s tím počítat neměla? Ale rozhodně by se mi nelíbilo, kdybych tam byla odvezena jenom proto, že jsem doma a ne v nemocnici. Jinak nevím o tom, že by v zahraničí bylo běžné, aby lékař chodil za děckem po ambuporodu každý den do domácnosti. Co jsem si zjišťovala zkušenosti holek ze zahraničí (abych pro své rozhodnutí měla porovnání z praxe), tak naopak bylo běžné, že "obvodní" lékař dítě prvně viděl týden-dva po propuštění. Do té doby jej kontrolovala porodní asistentka. Ostatně, i moje dítě u nás v ČR kontrolovala po ambuporodu porodní asistentka.

MMCH i já mám na porodnici, ve které jsem porodila třetí dítě ambulantně, ty nejlepší vzpomínky. Ať už ze třetího porodu, nebo ze druhého, kdy jsem v nemocnici byla po celou dobu. Což se ovšem nevylučuje s tím, že jsem rodila ambulantně. Zařizovat si pokud možno veškerá vyšetření/ošetření/operace tak, abych v nemocnici strávila co nejkratší dobu je prostě věc mého vnitřního přesvědčení, mého pohledu na životu. To nemá co dělat s tím, jestli v nemocnici jsem nebo nejsem spokojená. I když pokud někdo odchází z nemocnice předčasně jenom proto, že je v nemocnici nespojený, tak to by byla smutná vizitka dané nemocnice.
 Pudicitia 


Re: to je otazka... 

(2.11.2007 19:45:58)
Sylvie,
a kde jsi rodila? (ambulantne).
 Sylvie 


Re: to je otazka... 

(3.11.2007 15:01:52)
Leticie, ve Vrchlabí, r. 2003 (domluvený, ale nakonec z mé strany neuskutečněný ambuporod) a 2005 (uskutečněný).
 Kristina 
  • 

Re: to je otazka... 

(5.11.2007 15:55:54)
Jsem už trochu starší ročník a chtěla bych přispět jednou vzpomínkou a sice když jsem měla svoje malé miminko, chodila jsem do poradny a tam jednou přišla nějaká hodně mladá ženská s čerstvým novorozenětem, vypadala, že ho neumí ani držet, otec byl nějaký Rom a když jsem je tak viděla, říkala jsem si - bože, ochraňuj to nebožátko, bude zázrak, pokud přežije.. taky dětská sestra nejevila moc nadšení, když je viděla a říkala, ať se kouká o to dítě pořádně starat, řádně přebalovat, že k nim hodně brzy přijde na kontrolu. Nevím, jak je to dnes, zda někdo chodí - ale jsem přesvědčená, že v některých případech to může dětem i zachránit život. O tom, že leckdy vidím matky, kterým bych nesvěřila ani psa, natož dítě, raději ani nepíšu...a když potom čtu nebo vidím v TV kauzy, kde "přítel matky utýral dítě" a matka si toho "nevšimla" apod., chce se mi brečet. Myslím si totiž, že takové problémové rodiny by měli zachytit už v porodnici, přece ten lékař má odhad a nahlásit to včas na sociálce, určitě by se mnoha dětem zachránilo zdraví, když ne život...
 Kristina 
  • 

Re: to je otazka... oprava 

(5.11.2007 15:58:06)
...opačně - chtěla jsem napsat "život, když ne zdraví"..
 Cow :-) 


Re: to je otazka... 

(6.11.2007 0:08:55)
Kristino, v té porodnici toho za 3-5 dní moc nepoznáš...navíc se střídají jak lékaři, tak sestry...takže se může stát, že jsem někoho viděla jen 1den....ale praktický dětský lékař má celkem po krátké době jakýsi obrázek.


někdo se ptal, jestli ještě chodí na návštěvy po porodu domů zdravotníci.
Dřív chodila ženská sestra za matkou a dětská k dítěti.
Dnes ....pokud to není individuálně domluvené, tak chodí krátce po porodu na návštěvu dětský lékař.
 Pudicitia 


Re:prosim? 

(6.11.2007 8:25:39)
Kristino,
ke starsim rocnikum byvam tolerantni, ale tohle je trochu silny kafe. Porodnice se socialkou komunikuje a v minulosti komunikovala jeste vic a vysledkem bylo, ze se deti odebirali rodinam, ktere se nelibily prorodnici a socialce. Dnes uz se praxe nastesti dost meni. Ja jsem taky svoje prvni dite neumela drzet. Kdybych mela za manzela Roma, umel by to aspon on.
 Viktorie 
  • 

Re: to je otazka... 

(2.11.2007 12:10:47)
Nikdy bych si nedovolila rodit jinde než v nemocnici (kdyby mi to bylo dopřáno, protože my budeme mít adopčátko :-)). Souhlasím s tím ,že je to hazard jak s životem dítěte tak matky a já osobně bych si asi po porodu ráda odpočinula před tou zabíračkou potom doma...Jenom nechápu, proč by měla matka a dítě setrvávat v porodnici, když byl porod bez komplikací a matka i dítě jsou zdravé, déle , než je nezbytně nutné, když se cítí dobře a mají pocit, že jim režim v nemocnici nevyhovuje. Každý má jaksi jiný biorytmus a násilím ho přizpůsobovat nemocničním pravidlům je v bezdůvodném případě blbost. Lidi holt nefungují podle lékařských brožur a metodických pokynů...a když to tak cítí, není třeba je násilím do něčeho nutit.
 kveta19 


Re: to je otazka... 

(2.11.2007 13:39:03)
Muzu te uklidnit,v porodnici si moc neodpocines...
Tedy alespon ja u Apolinare ne,tam se dvere netrhly a tak me sikanovali,ze se nemuzu rozkojit(unavena,nevyspala na pokraji zhrouceni)ze jsem zavelela na ustup domu.Sice az po trech dnech,ale i tak jsem si vyslechla-jak hazarduju se zivotem svym a svoji dcery.
S tema doktorama je ale sranda :-))
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: to je otazka... 

(2.11.2007 16:26:16)
Proč je to hazard? Když rodit děti, jak se často říká, je pro ženu ta nejpřirozenější věc na světě?
Není pak vůbec hazard otěhotnět? To pak taky můžeme život brát za smrtelnou a nevyléčitelnou chorobu.
Obě děti jsem přivedla na svět s problémy a rodit doma by mě ohrozilo, ale přesto si myslím, že v demokratické společnosti by žena měla mít právo volby. Je to přece tak intimní záležitost. Proč by ženy a jejich děti měly být rukojmími?
 Petra+Mišák 
  • 

Re: to je otazka... 

(2.11.2007 13:24:09)
... a 20. den mu může začít selhávat odtok moči. Zůstává někdo v porodnici 20 dní "co kdyby něco"???
 Hanka 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 14:42:45)
Docela mě šokuje mnohdy tvrdá kritika ( někdy dokonce i nadávky ) na dresu lékařů nem.Hořovice. Myslím si, že mnohým pisalelkám hodně chybí pohled z druhé strany i pochopení pro druhé.( Demokracie neznamená jen dělat si co zrovna chci !) Tvrzení ,,jak to chodí v cizině´´má asi málokdo podložené vlastní zkušeností nebo adekvátním a všestranným studiem daného problému. Proto mi nepřipadájí tyto argumenty moc pádné. ( např. rozlílné podmínky v počtu zaměstnanců i vybavenosti atd.)
Výroky typu ,,rodiče mají právo odejít z nemocnice kdy uznají za vhodné´´ mě vede k položení otázky nakolik jsou kompetentní rozhodovat za své dítě bez ohledu na rady a doporučení lékařů. ( Asi každý alespoň trochu inteligentní člověk uzná, že lékař svým studiem a praxí je asi kompetentnější posoudit nejen aktuální stav dítěte, ale i dobře zná všechna možná nabezpečí a komplikace o kterých mnozí rodiče namají ani tušení.)
Právě proto, že tato rizika existují,existuje i to doporučení v zákoně !!! Z toho plyne, že nikdo nemůže být nucen v nemocnici setrvávat proti své vůli, ale na druhou stranu z toho také vyplývá, že když je to doporučení a já chci pro své dítě to nejlepší, ráda to doporučení přijmu!!(Argumenty typu neustálé svlékání na vizitu atd. se dají řešit i jinak a nejsou až tak moc závažné a rozhodně dítěti neublíží- kdežto případné komplikace ublížit mohou-někdy i minuty váhání nebo prodlevy rozhodují !)
Opravdu nechápu, co mnohé pisatelky vede k tak vysokému sebehodnocení a přesvědčení, že všechno ví nejlépe. ( bohužel ani načtení dvaceti odborných knih neznamená, že člověk ví o daném problému všechno ) Myslím si, že trocha pokory a ochoty naslouchat druhým,kteří jsou navíc i kompetentnější )by nikomu neuškodila. ( není právě o tom demokracie ? )
Myslím si, že kdyby lékaři postupovali ,,správně´´( alespoň podle názorů většiny pisatelek ) a ,,nechali´´ rodiče odejít kdy se rozhodnou a došlo k nějaké komplikaci, budou opět těmi viníky právě lékaři.( těžko se poznává hrozící komplikace )Nakonec bych ještě ráda poprosila všechny pisatelky, aby se zamyslely také nad nad zodpovědností lékařů.( nejen profesní, ale i morální ! )
 Mickey Knox 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 14:53:33)
mila hanko odporujes si v nekolika vecech. nejdriv rikas, ze doktor studoval a ze mu mam verit a pak rikas, ze nestaci ani 20 odbornych knizek. ver mi, ze bych byl rad, kdyby si kazdy dostudovany lekar do duchodu precetl alespon 20 odbornych clanku ze zahranicniho recenzovaneho casopisu. hned by bylo lip a dalo by se duverovat
 Hanka 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:02:08)
Než lékař dostuduje, určitě přečte víc knih než dvacet. A další vzdělávání je dnes opravdu nutnost pro každého lékaře.
 Mickey Knox 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:07:07)
Hanko, ja taky nemluvil o poctu knih pred absolvovanim, ja mluvim o tom co si ctou kdyz uz jsou v praxi. a vzhledem k mnozstvi zastaralych postupu, neodpovidajicich evidence based medicine, se prave desim, ze rade do duchodu vystaci to co meli na medine a pak firemni chlebickovo rautovy seminare, kde ale nemaji pristup k objektivnim informacim, vis ;)
 Hanka 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:16:21)
Vím z vlastní zkušenosti, že opravdu všichni nepostupují tak, jak popisuješ. Ten tebou popsaný způsob je jistě špatný, ale má asi původ v celém systému společnosti i v mentalitě lidí.
 parishilton 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 14:58:06)
Hanko,píšeš,že lékař zná mnohem lépe než rodič všechny možné komplikace které mohou nastat.Ano,MOHOU.Ale nemusí.Lékaři znají všechny možné komplikace které mohou nastat po porodu.Ale lékaři znají i všechny možné komplikace,které mohou nastat při porodu,nejen po něm,a to se týká jak matky,tak dítěte,a totéž v těhotenství.Takže kvůli tomu,že kdykoli během těhotenství,porodu a po porodu mohou nastat komplikace,začneme masově chodit na potraty,protože by se matce či dítěti v těhotenství či při porodu mohlo něco přihodit?To by jsme vůbec tedy rodit neměly,ne?
 Hanka 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:06:55)
To určitě ne. Máme ale to štěstí, že nežijem v rozvojové zemi a máme zdr. péči ( alespoň takovou, jakou máme ) a možným komplikacím je určitě vhodné v rozumné míře ( a ne nerodit děti vůbec ) předcházet a POKUD MOŽNO SE JICH VYVAROVAT.
 Mickey Knox 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:11:24)
mila hanko, rozvojova zeme se z pohledu kvality zdravotni pece pozna tak, ze ma zdravotni peci soustredenou do nemocnic, misto aby preferovala komunitni peci. zdravotni pece ovlivnuje zdravotni stav populace jen z 20%. definice zdravi who se neomezuje pouze na pritomnost ci nepritomnost priznaku ale taky na celkovou dusevni a telesni pohodu. diagnoza nemusi (subjektivne)nutne znamenat nemoc, nepritomnost znaku potrebnych pro urceni diagnozy, nemusi nutne znamenat zdravi. ;) klidne ti udelam kratky seminar, cena prizniva :))
 Hanka 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:18:54)
Děkuji. Seminářů jsem absolvovala dost. (A nevím, jestli ne dokonce na kompetntnějších místech. )
 Mickey Knox 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:22:07)
kompetentnejsi tezko najdes, ale neboj, nejsem ani tomas ani david :)))))
 Pudicitia 


seminar Mickey Knoxe 

(3.11.2007 21:20:19)
Mickey Knoxi,
ja bych o takovy seminar stala. Co pro to mohu udelat? Anebo, kde sezenu takove informace v neanglictine?
 Jana Z. 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:01:24)
Lekar BUH na Hrad :-)))..tohle vzdavam..

J.
 Hanka 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:10:24)
Já to také vzdávám.Spousta lidí má omezený obzor rozhledu.
Někdy lékaři opravdu dělají zázraky a ZACHRAŇUJÍ životy. ( co třeba operace srdečních vad novorezenců, transplantace orgánů atd. já myslím, že je to téměř ,,zázrak ´´ co může člověk dokázat )
 Mickey Knox 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:13:54)
to ze krava dava mleko je celkem na dve veci, dyz pak prevrhne kybl, ze ;)
 Lenelka 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:24:03)
Hanko, ano, lekari zachranuji zivoty, od toho tady jsou. Na zdrave matce s ditetem ale neni co zachranovat, tak proc brat lekarum cas, pojistovnam penize a zabirat luzko v porodnici??

Mimochodem, ja patrim mezi ty, kteri maji zkusenosti ze zahranici (rodila jsem ambulantne a opet se na to chystam) a zaroven vi neco zrovna o tomhle oboru z CR (vzhledem ke vztahu s ceskym porodnikem). To, proc se to v CR asi nehybe dopredu, je ""zabednenost"" starsich lekaru, kteri uci ty mlade. Starouskove zahranicni publikace opravdu nectou a jedou postaru. Mladsi, pokud nechteji mit problemy, po par letech zacnou papouskovat ty stare a tak to jde porad dokola. Jiste, zmeny uz se udaly, ale je jich malo a jde to velmi pomalu. Chtelo by to posilat ty mlade na zkusenost do zahranici, to se pak s nima a jejich pohledem na vec deji primo zazraky!
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 16:32:13)
Ano, ať zachraňují. Ale prosila bych bez nadřazenosti a božského komplexu. Znám takové čtyři a hluboce si jich vážím. Před ostatními jsem opravdu velmi ve střehu.
 Sylvie 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 16:34:39)
Já to také vzdávám.Spousta lidí má omezený obzor rozhledu.

Hanko, přesně to mě napadlo u čtení tvých příspěvků ;o) Ale než to vzdám ti dám k zamyšlení ještě svůj osobní příklad z mého života.

Když jsem byla podruhé těhotná, chtěla jsem rodit ambulantně. Nesměla jsem se tedy u naší u pediatričky zeptala, zda by byla ochotná se postarat o z porodnice "předčasně propuštěné" dítě. Pediatrička si mne posadila ke stolu a spolu jsme probrali, co a jak se sleduje v nemocnici, jak to nejlíp zařídit v domácích podmínkách a závěr byl, že ona s tím nemá problém, pokud já se na to cítím. Mluvila jsem se soukromou porodní asistentkou, taktéž s ambulantním porodem neměla problém, slíbila mi postarat se o mne i o dítě, znova jsme probraly, co a jak. Mluvila jsem s porodníkem a pediatričkou v porodnici, opět probírání co a jak je potřeba, ale neměli problém. Nakonec jsem v porodnici z osobních důvodů zůstala. Když jsem byla těhotná potřetí, tak zrovna moje pediatrička odešla čerstvě do důchodu, místo sebe našla náhradu. I zeptala jsem se té nové pediatričky - její první reakce byla, že ona o ambulantních porodech nic neví, nicméně nechala si říct, na jaké péči jsme byly domluveny s předchozí pediatričkou. Při další návštěvě mi řekla, že se mi o dítě nepostará, protože novorozenec "prostě patří" do nemocnice, tečka. Našla jsem si jinou pediatričku, ta opět s ambulantním porodem neměla problém (konečně, dostala jsem na ni kontakt jako na lékařku, která je ochotná se postarat o dítě po domácím porodu). Znova jsme všechno probraly, co a jak bude. V nemocnici ani s porodní asistentkou jsem tentokrát nic neprobírala, protože moje volba byla stejná, jako v předchozím případě. Tentokrát jsem ambulantně rodila.

Tudíž moje zkušenost je ta:
Co se pediatrů týká, probírala jsem ambulantní porod se 4 pediatry. 3 z nich (vč. jednoho nemocničního) s ním neměli problém. Pouze jeden z nich se mě snažil přesvědčit, že ambuporod je pro novorozence nebezpečný hazard, ovšem zrovna tento jako jediný z nich s ambulantními porody neměl vůbec žádnou zkušenost.

To jenom jako reakce na tvůj názor, že Výroky typu ,,rodiče mají právo odejít z nemocnice kdy uznají za vhodné´´ mě vede k položení otázky nakolik jsou kompetentní rozhodovat za své dítě bez ohledu na rady a doporučení lékařů. Rodila jsem ambulantně, přesto jsem dala na rady a doporučení lékařů. To, že VŠICHNI lékaři NEMAJÍ stejný názor, není můj problém. Tím spíš mě napadá otázka, čím se (zdraví) novorozenci narození ve Vrchlabí liší od těch narozených v Hořovicích, že jejich "předčasný odchod" vrchlabští lékaři policii a sociálce jako odchod na zdraví a životě ohroženého nenahlašují (narozdíl od lékařů hořovických).


-------------------


 Sylvie 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 16:35:51)
Ach, u první pediatričky jsem se ne NESMĚLA zeptat, ale NESMĚLE jsem se zeptala :o)
 Insula 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:08:59)
Hanko, tady je to zbytečná snaha. :-) Pochopení nehledej. :-)
 Hanka 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:13:41)
Asi ano. Pravděpodobně jsem se ocitla mezi ,,odlišně myslící ´´skupinou lidí.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 16:06:24)
no, Hanko, tak to se mi ulevilo, že nás alespoň považuješ za myslící :D z tónu tvých příspěvků to totiž vyznívá, jako bys byla přesvědčená, že inteligentně uvažuješ pouze ty a ti, co mají stejný názor :)
 Kamil 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 17:08:20)
Vycházím z vaší filosofie, že když lékař studoval medicínu, je radno jeho rad dbát a jimi se (bezvýhradně, nebo přijde soudce a ten to vynutí silou) řídit. Pak ale se musíte také podrobit vůli finančního poradce, který vystudoval ekonomii a finance, když Vám říká, že se svými penězi musíte nakládat tak a tak. Také bezvýhradně musíte respektovat kuchaře, který je vyučen v oboru a ne si vařit pokrmy jak se Vám zachce - a to není žádná legrace. Nevhodným postupem byste mohla někoho či sebe a své dítě ohrozit na zdraví a životě. Představte si, že by do Vašeho bytu vtrhli policisté z rozhodnutí soudu, protože nedbáte dobře míněných dobrých doporučení specialisty na IT a surfujete po závadných stránkách na webu. On to přece s Vámi a Vaším kompjůterem myslí dobře a ještě ke všemu je to studovaný odborník.

Sám jsem ve školních škamnech prostudoval více jak 20 let včetně zahraniční univerzity, ale to mne spíše naučilo pokoře, že je třeba v první řadě respektovat zdravý selský rozum a "nepodělat" se před jakýmkoliv univerzitním či jiným diplomem, lékařský nevyjímaje. A v demokracii platí, že "každý svého štěstí/osudu strůjcem". Pouze "sociální inženýři" mají pocit, že oni se o občana a jeho blaho dokáží postarat lépe, než on sám a proto není žádoucí, aby se jim do toho svými přáními a rozmary pletl.
 Petra+Mišák 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(6.11.2007 11:12:24)
Tohle je geniálně napsané! :-))
 leli 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 16:12:16)
Ano, jsem taky ze skupiny "odlišně myslících" lidí. Bohužel jsem se do ní dostala díky osobním zkušenostem s lékaři a nemocnicemi. Právě proto, že už nedokážu důvěřovat lékařům, snažím se jim slepě nedůvěřovat, zjišťuji veškeré možné informace, obracím se i na další odborníky (po zkušenostech). Mezi lékaři jsou lidé lidsky a odborně výši, ale i lidé průměrní a podprůměrní, tak jako v jiných profesích. S tím rozdílem, že především v nemocnicích si často člověk připadá jako někdo podřízený a je do této role i tlačen. O zachovávání důstojnosti člověka raději ani nemluvím. Nedej bože projevit svou vůli.
 Mlada 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:16:43)
Opravdu nechápu, proč vlastně mít děti, když mohou kdykoliv umřít na spoustu vyskytujících se nemocí, případně na nějaké zranění.

V zákoně žádné doporučení o době setrvání v porodnici není, to co zřejmě máš na mysli, je metodický pokyn ministerstva.
 Jane 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 15:20:28)
Hanko, já s tebou 100% souhlasím!! Není co dodat!!
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(2.11.2007 16:28:09)
Doporučení přijmu, pokud se mi dostane srozumitelného vysvětlení.
 LaraKroft 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 11:13:50)
Hanko,
tak já osobně mám zahraniční zkušenosti hned dvě. První syn se narodil SC, takže jsme šli z porodnice 5. den po vyndání stehů, to je +/- stejné všude. Druhý syn se narodil naprosto přirozeně v neděli večer, z porodnice jsme šli v úterý odpoledne, tj. asi 42 hodin po porodu. Byli jsme v pořádku já (žádné šití, děloha správně se zavinující...) i syn (prohlídnutý pediatrem, zkontrolované kyčle, očkování proti TBC), kojení nám šlo krásně od první chvíle (stejně jako s tím starším).
V porodnici jsem si první den pěkně odpočinula, ale pak už jsem chtěla domů - nic jsme nepotřebovali, pokaždé, když za námi přišla některá ze sester a ptala se, jen jsem kroutila hlavou - stýskalo se mi po starším synkovi (byla zrovna chřipková epidemie a děti na oddělení nesměly), chtěla jsem být doma, mít své pohodlí, moct si zapnout svůj oblíbený program v české TV kdy chci, jíst nač mám chuť a kdy chci (podotýkám, strava v nemocnici byla výborná, 5x denně). Po prohlídce pediatrem (úterý ráno, cca 36 h poporodu) jsem se ptala, jestli můžeme jít domů - odvětil, že z jeho hlediska ano, pokud mě propustí PA (lékaři se starají jen o ty, které to opravdu potřebují), nikdo mě tu držet nebude. Pouze se musíme ve středu dostavit do porodnice k odběru z patičky. Negativní reverz mi nikdo podepsat nedával, před odchodem za mnou PA přišla se zdravotní dokumentací, celý porod se mnou dopodrobna rozebrala. Dala mi leták s radami, co dělat kdyby a číslem na oddělení, kam se mohu kdykoli obrátit do 14 dnů po porodu. A že se mi sami ozvou ze zdravotní stanice, kam budeme chodit na prohlídky a další očkování. (Ti se ozvali myslím do 5 dnů, sami mi nabízeli příchod sestry domů, pokud bych potřebovala - nepotřebovala jsem.)
Tož tak. Neříkám, že v porodnici bylo špatně (žádné vizity, teploměry) a že bych tam nevydržela, ale PROČ????
 LaraKroft 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 13:18:29)
Jo, ještě jsem zapomněla dodat, že porodní plán jsem přímo vypracovaný neměla - na kontrole asi 2 týdny před porodem jsem se na to ptala lékařky, stručně jsem jí řekla své představy (maximální komunikace mezi mnou a personálem, minimální zásahy do přirozeného běhu událostí....), načež ona mi řekla, že to je právě to, oč se tu personál snaží. Tím si mě získala a sepisováním por. plánu jsem se dál nezabývala. A vše opravdu proběhlo dle mých představ.
 Linda 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 14:26:28)
Hanko, nedá mi to a musím tě podpořit. Pokud se obecně doporučuje po porodu nějaká doba pro hospitalizaci, jistě to má nějaký důvod. Tím důvodem zřejmě je, že riziko výskytu komplikací je stále dost vysoké, a to i tam, kde porod proběhl v pořádku. Byla jsem na pokoji s rodičkou, jejíž porod byl dle jejích slov "v pohodě", dítě bylo zdravé, ale asi druhý nebo třetí den nastaly u té maminky komplikace a nebýt toho, že byla v porodnici sledována a okamžitě operována, nepřežila by (prý i tak měla na mále).
Neříkám, že lékař=Bůh, ale pokud lékaři něco doporučují, např. rodit v porodnici, nekouřit, chřipku vyležet a nikoliv přecházet, držet určitou dietu, atd....pak mi přijde logické se toho držet. Jasně že je spousta kuřáků, kteří si cigaretu neodpustí, lidí, kteří dietu nedrží (ať z toho života něco mají), lidí, kteří chřipku nevyleží (v práci jsou nepostradatelní) a matek, které musí hned po porodu domů (můžou si pustit svoji TV, těší se na své další děti a manžela...). Na druhé straně však stojí svoboda lidí, nic z výše popsaného není trestné. To mi přijde naprosto v pořádku, ale osobně považuju za velkou křivdu, pokud je pak takovýmto lidem z veřejných prostředků hrazena zdravotní péče.
 PajaMM 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 14:38:16)
Lindo,

co takhle sportovci, zavodnici a tak? To ti taky vadi, kdyz se napr. zrani a pojistovna hradi operace a lecbu? Vzdyt prece riskuji zivot vedome, ne? To prece nejde...
Nas system je, takovy jaky je. Kazdy si platime zdravotni pojisteni a to povinne. Az se to jednou zmeni a budeme si moci vybrat, jake pojisteni si zaplatime a co za nej "zdarma" v nemocnici dostaneme, verim, ze kuraci si budou muset platit vic, atd. atd.
Ale zatim je to tak, jak to je a hned tak se to nezmeni.
Navic - tezko se dokazuje, ze by se neco stalo nebo nestalo, kdyby ten nebo onen dodrzel ci nedodrzel to a to doporuceni, vis?

Stat se muze kdykoli a cokoli...
 Linda 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 16:05:56)
Ano, systém zdravotnictví u nás mě pěkně štve. Chápu, že musí být solidarita mezi zdravými a nemocnými, ale taky by měly být stanoveny hranice toho, za jakých okolností bude péče bezplatná a kdy ne. Je mi jasné, že je těžké stanovit v konkrétním případě souvislost mezi chováním člověka a jeho nemocí, ale obecně by se to jistě nastavit dalo.
Co se týče sportu, ano, existují vysoce rizikové sporty, kde si člověk o zásah lékařů vysloveně koleduje. Když někdo vyrazí na túru do oblasti s vysokým nebezpečím lavin, určitě bych k němu záchranáře vyslala, ale proplacení celé akce následně vymáhala. Tyto záležitosti ošetřit jdou, v zahraničí to tak funguje.
Pokud chceme pro pacienty u nás více práv, musí to jít ruku v ruce s vyšší finanční spoluúčastí každého na zdrav. péči. Ne že si bude každý dělat co chce a všichni pak budem platit následky!!!
 PajaMM 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 16:12:36)
Lindo,
ale tento system u nas proste neni a chvili asi jeste nebude. Pokud budeme platit vsichni stejne povinne zdrav. pojisteni, pak nam bude "vse" hrazeno z nej.
A ano, nektere pripady se lehce definovat daji. Ale drtiva vetsina podle me nejde. Tak treba kurak muze mit rakovinu plic uplne stejne jako nekurak...a jak dokazete, ze koureni s tim melo spojitost? Budete pak muset odlist i to, kdyz je nekdo obezni, extremne hubeny, stresovany, nestresovany...a ja nevim, co jeste...
A to, ze nekdo odejde se zdravym novorozencem po porodu domu (ze je novorozenec zdravy, musi potvrdit lekar, pokud vim), neni duvod k tomu, aby pri pripadnych komplikacich si peci o novoreznce nasledne hradil. Co kdyz rodice budou tech 72 hodin s novorozencem v porodnici a stane se to 73.hodinu? Maji si to hradit nebo to uz je v poradku? I kdyz celou dobu tam byli zbytecne a pece jim tedy byla hrazena z penez "nas vsech", jak pisete...nic dane komplikaci nemuselo nasvedcovat, proto je pustili po 72 hodinach domu... To proste nejde...
 Linda 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 22:48:38)
Ano, podle našeho systému měla mít maminka právo podepsat revers a z porodnice odejít. Ale podle mého názoru je to úplně stejně její věc, jako že lidé kouří nebo nedodržují jiná lékařská doporučení - jsou to doporučení, nikoliv příkazy. Tudíž zodpovědní lidé se jimi řídí, ti ostatní se řídí vlastním rozumem.
Jasně že nikdo neví, kdy komplikace nastanou a jestli 72. hodinu nebo 73. Ale pro účely pojištění by nastavení hranic fungovalo. Riziko se na základě statistiky vypočítat dá, i když jak dopadne konkrétní případ se dopředu neví. To samé u těch kuřáků, určitě už je spočítané, nakolik kouření přispívá k rakovině plic - i když u konkrétního člověka to nikdy nezle 100% říct, v průměru se to ví.
 Lenelka 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 23:03:55)
Lindo, rozdil mezi kourenim a ambulantnim porodem je ten, ze koureni se za spatny navyk a zdravi nebezpecne jednani povazuje vsude, kdezto ambulantni porod se za riziko povazuje jen v CR! Ambulantni porod tu opravdu nezpusobuje hromadna umrti matek a novorozencu.
 Sylvie 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(4.11.2007 9:20:44)
Ale podle mého názoru je to úplně stejně její věc, jako že lidé kouří nebo nedodržují jiná lékařská doporučení - jsou to doporučení, nikoliv příkazy. Tudíž zodpovědní lidé se jimi řídí, ti ostatní se řídí vlastním rozumem.

Lindo, tak se péče o zdraví týká, tak zodpovědní lidé si jsou především vědomi faktu, že na málo co v medicíně existuje jednoznačné doporučení. Většinou je to tak, že různí lékaři preferují různé postupy a právě proto třeba já se v důležitých věcech málokdy řídím tím, co mi řekne můj doktor, ale zjistím si i názory jiných lékařů a podle se rozhodnu.

Co se ambulantního porodu týká, že je nebezpečný tvrdí v Hořovicích. Ve Vrchlabí jsem s ambulantním porodem neměla problém, tamní lékaři se mě ani náznakem nesnažili přesvědčit, že se právě chystám vlastní nezodpovědností zabít dítě. Navíc ministerstvo zdravotnictví (ministři zdravotnictví, kteří se mi vybavují, byli lékaři... i když netvrdím, že se mi vybavují všichni) šíří (nebo aspoň šířilo) brožurku Světové zdravotnické organizace (tedy opět - lékařů), ve které bylo zcela jasně a jednoznačně napsáno, že je-li žena nízkoriziková, je pro ni (a její dítě) bezpečné rodit doma, na malé porodnické klinice, a MOŽNÁ I na porodnickém oddělení velké nemocnice, tedy že novorozenec nemocnici vlastně ani vidět nemusí. Takže pokud by se po matkách, rodících ambulantně, mělo chtít, aby si péči hradily, neb postupují PROTI doporučení lékařů, měli by si hradit péči i matky, které zůstaly v nemocnici, neb i ty postupují PROTI doporučení lékařů ;o)


-------------
 PajaMM 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 16:13:32)
Lindo,
ale tento system u nas proste neni a chvili asi jeste nebude. Pokud budeme platit vsichni stejne povinne zdrav. pojisteni, pak nam bude "vse" hrazeno z nej.
A ano, nektere pripady se lehce definovat daji. Ale drtiva vetsina podle me nejde. Tak treba kurak muze mit rakovinu plic uplne stejne jako nekurak...a jak dokazete, ze koureni s tim melo spojitost? Budete pak muset odlist i to, kdyz je nekdo obezni, extremne hubeny, stresovany, nestresovany...a ja nevim, co jeste...
A to, ze nekdo odejde se zdravym novorozencem po porodu domu (ze je novorozenec zdravy, musi potvrdit lekar, pokud vim), neni duvod k tomu, aby pri pripadnych komplikacich si peci o novoreznce nasledne hradil. Co kdyz rodice budou tech 72 hodin s novorozencem v porodnici a stane se to 73.hodinu? Maji si to hradit nebo to uz je v poradku? I kdyz celou dobu tam byli zbytecne a pece jim tedy byla hrazena z penez "nas vsech", jak pisete...nic dane komplikaci nemuselo nasvedcovat, proto je pustili po 72 hodinach domu... To proste nejde...
 Margot+1 


Ale no tak, 

(3.11.2007 16:30:40)
to si opravdu myslíš, že když se v horách zraníš, máš pomoc hrazenou z běžného zdravotního pojitění? Ani náhodou. Na to se člověk musí buď připojistit, anebo musí počítat s tím, že po něm úhradu za zásah budou vymáhat. Pardon, ale jsem dost alergická na názory lidí, kteří znají hory tak akorát z lanovky a plácají pak nesmysly o hazardérech, co zneužívají solidární zdravotní pojištění. Mmch - v zimě je v horách lavinové nebezpečí v podstatě pořád a všude.
 Linda 
  • 

Re: Ale no tak, 

(3.11.2007 22:30:12)
No přiznám se, že fakt neznám podrobnosti toho, jak to chodí s financováním hazardérů v českých horách - v zahraničí se rozhodně člověk musí připojistit, ale tam jde o to, že spousta zákroků není z veřejného pojištění placená nebo je velká spoluúčast. Zřejmě tedy u nás jde o to, že tě v horách nezachraňuje běžná záchranka, ale Horská služba, která je de fakto soukromá? Možná je lavinové nebezpečí všude, ale existují přece hlášení, která vydává Horská služba. Já to myslela tak, jakože to skutečně jde - určit, za jakých podmínek si člověk hradí péči sám. Ehm, a když jsi tak znalá podmínek v českých horách a neznáš je jen z lanovky: takže když si třeba zlomíš na sjezdovce nohu, tak se za to platí???
 Margot+1 


Re: Ale no tak, 

(4.11.2007 12:27:34)
Tak tohle je velké nedorozumění :-D Pokud mluvím o horách, nemluvím o Čechách, protože v Čechách žádné hory nejsou. Je fakt jedno, jestli si v Čechách zlomíš nohu na sjezdovce, nebo na houbařské procházce. Náklady jsou tak zhruba stejné, podobně jako riziko.
 Dana, dvě děti 
  • 

Re: Zkuste objektivnější pohled 

(4.11.2007 13:40:56)
1.Zdá se, že jste nikdy nebyla vážně nemocná.
2.Porody v nemocnicích přinášejí lékařům zisk.
3.Před časem jsem odmítla odstranění pihy, protože mi bylo řečeno, že kvůli tomu budu tři dny ležet v nemocnici. Prý to strašně bolí a krvácí. Zařídila jsem si to letos a jinde a čtyři hodiny po zákroku jsem šla domů. Na doporučení lékaře, bez bolestí, bez krvácení. Takže v původním případě šlo o tzv. obložnost a o peníze. Stačí?
 Jana Z. 


Re: Zkuste objektivnější pohled 

(3.11.2007 16:20:24)
Lindo,

pises: pokud se obecně doporučuje...

A to je ten problem, on co lekar, to jiny nazor a co zeme, to jina "vseobecna doporuceni"..

No vlastne jedu dle Tve logiky, nasla jsem si takove lekare, s jejichz nazorem souhlasim a prijdou mi logicke:-))

A btw - v zahranici je ambulantni porod a nasledna pece PA doma hrazen i statni pojistovnou (konec koncu je to vyjde levneji, nez platit obsazene luzko v nemocnici)..


J.
 parishilton 


pediatrička 

(2.11.2007 14:24:02)
Já vůbec nevidím jako podstatnou skutečnost,že pediatrička onoho dítěte byla na dovolené.Vždy,pokud jakýkoli lékař nemůže ordinovat,zastupuje ho jiný lékař v daném oboru,případně je možné obrátit se na pohotovost.Pokud by nastaly komplikace,když by byla maminka s dítětem doma,může jet maminka na pohotovost a tam samozřejmě lékař nemůže odmítnout dítě ošetřit.Nebo budem dávat děti do nemocnic vždy,když jejich lékař zrovna neordinuje,protože člověk neví dne ani minuty,kdy dítě bude potřebovat lékařské ošetření?
 Helena 
  • 

Re: pediatrička 

(6.11.2007 17:13:17)
A víte o tom, že někde je to na pohotovost třeba 50 km?
 Tes 
  • 

Co mi na článku od HAM vadí 

(2.11.2007 15:01:27)
Postup úřadů se mi v tom hořovickém případu nelíbí. Ale zároveň se mi nelíbí ani tento článek. Proč? Pisatelka uvádí, že "...Uvědomělí rodiče tedy mnohdy odcházeli či odcházejí s dětmi domů..."

A contrario, s dětmi v porodnici zůstávají (vleže rodí, oxytocin si nechávají píchat, klystýr nechávají zavádět, atd. atd. atd.) ti méně uvědomělí, méně poučení, zmanipulovaní, submisivní,zkrátka ovce...

Jděte už s tím do háje.

HAM dělá pro ty, co to chtějí jinak, určitě záslužnou práci. Ale nelíbí se mi, že si přitom nikdy neodpustí shodit ty ostatní, kterým současná praxe buď vyhovuje, nebo je jim prostě šumafuk.
 JankaP 


Re: Co mi na článku od HAM vadí - nesouhlas 

(2.11.2007 15:08:28)
Ne, já to nepochopila tak, pouze neuvědomělí rodiče zůstávají v porodnici atd. Nepřekrucujme to.
Kdo chce, ať zůstane v porodce, kdo nechce, ať jde domů. Proč z toho dělat drama?
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Co mi na článku od HAM vadí - nesouhlas 

(2.11.2007 15:33:24)
Souhlasím s tím, co napsala Tes. A je ještě dodám, že se mi nelíbí ani poněkud dryáčnický titulek
Když uvědomělí odcházejí, tak tím skutečně pisatel pdole mého názoru vyjadřuje (ať již zcela cíleně nebo v podstatě nevědomky), že ti, kdo v nemocnici zůstávají, jsou neuvědomělí.
 Zuzana27 


Re: Co mi na článku od HAM vadí - nesouhlas 

(2.11.2007 19:22:31)
No, Tes to vyjádřila dobře, když uvědomělí odcházejí, tak nám zcela evidentně zbývají neuvědomělí...že. Myslím že si tím HAM poněkud škodí i u těch co mívali snahu jim fandit, když se téměř vždy snaží ty "ostatní" šoupnout do kategorie těch neuvědomělých, nepřemýšlejících.....
 zuzini 


Re: Co mi na článku od HAM vadí - nesouhlas 

(2.11.2007 19:32:11)
To jste asi pochopily úplně jinak než já. Já myslím, že to bylo myšleno tak, že společnost si často myslí a dává najevo, že rodičky odcházející po porodu jsou neuvědomělé a HAM poukazuje na to, že po porodu odcházejí rodičky uvědomělé. Ale tady se rádo slovíčkaří, co?
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Co mi na článku od HAM vadí - nesouhlas 

(2.11.2007 20:10:03)
Myslím, že výraz uvědomělý byl myšlený jako "vědomý si tohoto faktu", tj. že vím, že jde pouze o doporučení a ne o zákon, nikoli jako "chytřejší než ostatní".
 Vlaďka+Daniel 3/05 


jen dve kategorie? 

(2.11.2007 21:48:45)
Takze pokud se Sylvie (omlouvam se, ze ted beru cizi jmeno do ust bez predchoziho souhlasu, ale je mi to nejvhodnejsi priklad) pri druhem porodu rozhodla zustat, byla neuvedomela, ale pri nasledujicim porodu uz byla najednou uvedomela aniz by se jeji pohled na vec vubec zmenil? Trochu me zarazi, ze podle nekterych diskutujicich existuji jen dve skupiny lidi - uvedomeli a neuvedomeli. Selsky rozum napovida, ze musi existovat i neco mezi tim. Pokud o nekom reknu, ze to neni zly clovek, neimplikuju tim okamzite, ze to je druha matka Tereza. Neziju, a domnivam se, ze nejsem sama, ve svete, ktery ma jen dva extremy. A co se tyce ambulantnich porodu, tezko vubec takhle rozlisovat, kdyz nikdo nema absolutni informace. Clanek jsem pochopila presne tak jako nektere jine, ze nejde o to, ze ambulantne by chtely rodit jenom matky "uplne vypatlane", ale naopak, ze i uvedomely a pouceny clovek z te porodnice klidne odejde. To si myslim, ze byl ucel. Ale i ti, kteri chteji slovickarit, by si meli uvedomit, ze nejde jen tak proti sobe postavit dva extremy. Svet tak nefunguje.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: jen dve kategorie? 

(2.11.2007 22:10:39)
Vlaďko, "uvědomělá" dle mě mysleli jako "vědomá si faktu, že to jde", a v textu je "mnozí uvědomělí", tj. mnozí, kteří to ví, jdou dřív. Např Sylvie o tom věděla, jednou se rozhodla zůstat a jednou odejít.

Asi to nebylo úplně nejšťastnější slovo, protože nabralo v průběhu vývoje jiné konotace.
 Sylvie 


Re: jen dve kategorie? 

(3.11.2007 15:37:37)
Vlaďko, když už jsi mě použila jako příklad :o) tak jsi mě zároveň donutila přečíst si ten článek.

Pokud by nám HAM sděloval čistě a jenom informaci, že Uvědomělí rodiče tedy mnohdy odcházeli či odcházejí s dětmi domů, ať už podepsali negativní revers či nikoliv., tak by to mohlo působit, jako že kdo je uvědomělý, ten z nemocnice radši zdrhne :o)

Ovšem pokud se nevytrhne jedna věta z celého kontextu: V České republice, stejně jako ve většině zemí EU, je možné zcela legálně rodit ambulantně. Zdejší porodnice se ovšem snaží v tom rodičům bránit - dosud se odvolávaly na metodický pokyn MZ ČR, který doporučuje, aby i zdravý novorozenec zůstal v porodnici pod dohledem lékařů alespoň prvních 72 hodin po porodu. Toto doporučení však není pro rodiče právně závazné, má povahu pouze a výhradně doporučení ze strany zdravotníků, nezakládá tedy žádné právo lékaři ukládat rodičům či dětem jakékoliv povinnosti či omezení! Jde o tzv. "první volbu", kterou jim zdravotník nabízí… Uvědomělí rodiče tedy mnohdy odcházeli či odcházejí s dětmi domů, ať už podepsali negativní revers či nikoliv. tak mi to přijde zcela jednoznačné - někteří lékaři protizákonně brání odcházet rodičům s dětmi domů, ovšem pokud jsou uvědomělí (vědomi si svých práv), tak i přes to odešli.

Já sama bych v tomto případě "uvědomělí rodiče" nenapsala, použila bych "rodiče vědomí si svých práv", ovšem obávám se, že i tak bych asi vzbudila nevoli, pokud by tu větu někdo vytrhl z celého odstavce a citoval ji samostatně

Takže Vlaďko, na tvoji otázku ti mohu odpovědět - "uvědomělá" jsem byla v obou případech, protože zůstat jsem se rozhodla z vlastní vůle a ne z pouhého přesvědčení, že ze zákona odejít nesmím.


---------------------
 Sylvie 


Re: jen dve kategorie? 

(3.11.2007 15:40:19)
Chyba, vypadlo mi větě jedno slovo, správně má být:

někteří lékaři protizákonně brání odcházet rodičům s dětmi domů, ovšem pokud jsou RODIČE uvědomělí (vědomi si svých práv), tak i přes to odešli.

 Vlaďka+Daniel 3/05 


Re: jen dve kategorie? 

(4.11.2007 19:49:41)
Sylvie, je mi jasne, ze jde o to, ze ty jsi to v obou pripadech vedela a spousta maminek nikdy ani nezjisti, ze maji tu moznost. Ale podle optiky nekterych diskutujicich bys vskutku musela byt v jednom pripade uvedomela a v druhem nikoliv. Je nas mnoho, kterym tohle cernobile videni sveta v diskusich na rodine vadi. Reagovala jsem na to, ze podle clanku "uvedomeli rodice mnohdy odchazeji" a ani takto formulovana veta nemuze znamenat ze vsichni uvedomeli odejdou a zustanou jen ti "chudacci blbecci" jak tu uz vyse kdosi naznacoval. Chtela jsem hlavne rict, ze ani v clanku se uvedomelost neposuzuje podle meritka odejdu-zustanu. A protoze ty jsi zazila obe situace s vedomim, ze je i jina moznost, vzala jsem si te za priklad:)
 Sylvie 


Re: jen dve kategorie? 

(4.11.2007 20:11:46)
Aha, Vlaďko, to jsem tě špatně pochopila :o) Ale aspoň jsi mě přinutila přečíst si ten článek ;o)
 OLIVIE 
  • 

Re: Co mi na článku od HAM vadí 

(2.11.2007 15:44:41)
Pod tato slova se připojuji taktéž...
 Veronika+3kluci 


Re: Co mi na článku od HAM vadí 

(2.11.2007 16:03:42)
To mi tedy nepřijde, já jsemnevěděla, a tudíž jinak řečeno, byla neuvědomělá, že mohu odejít klidně domů. (Vím, že české porodnice nechtějí ambulantní porody). A kdybych to věděla, že mohu odejít, tak jěště nevím, jestli bych taky odešla. No asi ano.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Co mi na článku od HAM vadí 

(2.11.2007 16:12:04)
já byla v tomto směru také neuvědomělá - nevěděla jsem, že to, co mnozí zdravotníci (i zde diskutující) vydávají za ZÁKON je pouze DOPORUČENÍ. Vždycky se mluví o tom, kdy nás "pustí" domů...a ani náznakem se neuvažuje o tom, že by to mohlo být jinak. Ale to je v naší posttotalitní zdravotní péči běžné, totiž zadržování informací potřebných k zodpovědnému rozhodnutí. Kdybych to věděla teď, nevím, jak bych se rozhodla - možná pro těch 72 hodin v porodnici a možná taky pro dřívější odchod. No, jelikož už neplánuju další mimčo, tak už šanci na svobodnou, uvědomělou volbu v tomto směru mít nebudu :(
 Bára 
  • 

Re: Co mi na článku od HAM vadí 

(2.11.2007 17:49:44)
To "pustí mě lékař nebo nepustí" se velmi zdařile využívá při nemocenských většinou u lidí, kterým se do práce nechce, ale nechtějí vypadat před zaměstnavatelem ....To je vždy" Já bych už přišel do práce,ale doktor mě ještě nepustil"
 DENISA 
  • 

NADSTANDART 

(2.11.2007 18:58:56)
Ceske zeny opravdu nevedi co maji, kdyz mohou zustat v porodnici 3-4 dny. Ja rodila v zahranici a vysoupli me presne za 24 hod. Rodila jsem o pulnoci, takze jsme o pulnoci opustili nemocnici a v 1 rano prijeli domu. Od porodu jsem nezamhourila oka, manzel taky ne, sotva jsem se drzela na nohach. Dite celou noc plakalo a my si ho predavali s obavami, kdo z nas ho upusti. Fakt jsme padali na usta a nasledujici dny se obavali, zda pozname zloutenku, bojovali s kojenim, protoze me to nikdo nenaucil. Co bych za to dala, mit moznost byt v porodnici a trochu se zorientovat.
Ale to nic nemeni na tom, ze kdo chce a ma zdrave dite, tak by mel mit moznost jit domu kdy chce.
 Hanka 
  • 

Re: NADSTANDART 

(3.11.2007 0:41:50)
Jo já ti rozumím, také si myslím, že možnost zůstat i se zdravím dítětem víc dnů v porodnici je dobrá. Ale jak píšeš, měla by to být pořád jen možnost.

Pak je tu ještě jedna stránka věci, že ne vždy jsou sestry ochotné ti pomoci s kojením, někdy jsou až nepříjemné... pak i tam, kde by mohl pobyt v nemocnici být přínosem, přínosem není a maminka chce co nejdříve domů.
Samozřejmě neházím a nechci házet všechen zdr. personál do jednoho pytle. Slyšela jsem chválu i zklamání a četla jsem i vyloženě o traumatizujících zážitcích z porodnic (tady na rodině).
 Lucka 
  • 

Re: NADSTANDART 

(3.11.2007 9:16:21)
Ja jsem moc vdecna za to, ze u nas mohu byt v porodnici dele a opravdu se modlim, aby se v ramci uspor neco nestalo a take nas nevyhazovali drive. Ja jsem tedy ty 3 nebo 4 dny na zotaveni opravdu potrebovala a pobyt v porodnici byl prijemnejsi, nez doma. Nemluve o tom, ze se opravdu obcas neco miminku stane druhy ci treti den po porodu (ano, mne se zacalo mimi dusit a kdybych s nim byla doma, tak asi dostanu infarkt).
 LaraKroft 


Re: NADSTANDART 

(3.11.2007 12:43:35)
Ano. Známým se miminko taky začalo dusit. 8. den po porodu. Kluk je těžce postižený, tak to by se asi mělo zůstávat v porodnici nejmíň 8 dní....
Sakra, lidi, stát se může VŽDYCKY něco.
 Kudlanka 


Re: NADSTANDART 

(3.11.2007 18:45:56)
To je pravda, stát se může vždycky něco a proto jsem při odchodu z porodnice byla potěšena, když nás porodní asistentka ujistila, že nebudeme vyhnáni, pokud by doma nastal nějaký problém a přijedeme se do porodnice poradit. Pravda odcházeli jsme až pátý den po porodu, takže nemůžu vědět jak by se chovala, pokud bych požadovala ambulantní porod.
 Helena 
  • 

potvrzení o převzetí do péče 

(2.11.2007 19:21:36)
Já jsem také chtěla rodit ambulantně a porodní asistentka, která mě rodila mi dobře poradila, abych si zašla za svou pediatričkou a nechala si napsat potvrzení o převzetí do péče. To jsem udělala. Přestože nemocnici podle zákona lze se zdravým novorozencem opustit v podstatě kdykoliv - všechna vyjádření jsou hezky uvedena v článku - tak je lepší mít to potvrzení aby měl člověk klid. Taky je dobré předem v porodnici nevykřikovat, že chci brzy odejít. Prý se může lehce stát, že si personál v takovém případě něco vymyslí, abyste neodešli. Při prvním porodu to nakonec s ambulantním porodem nevyšlo - proč? to tu radši nebudu rozebírat. Já i miminko jsme byli nakonec úplně v pohodě, ale přeci jen bylo to první děcko a něco se trochu zkomplikovalo, tak jsme se s porodní asistentkou dohodli, že tam prostě zůstanu. Doufám, že to vyjde podruhé a budu miminko už od začátku užívat doma, vařit si domácí jídlo, spát ve své posteli, nemuset po kojení vážit atd. (pozn. v porodnici jsem si připadala jako na pionýrském táboře).

Postup Hořovické nemocnice mi jinak přijde také naprosto hrůzný a nedá se to svádět na sociální pracovnice - které se mimochodem zachovaly také jako naprosté krávy (a za tímto slůvkem si v tomto případě stojím). Když je dobrá vůle tak všechno jde. Já jsem až do svých 17 let vyrůstala za komnačů a z tohohle mi běhá mráz po zádech. Jde o neodpustitelný zásah do práv jednotlivce. Kdyby nemocnice věnovala stejnou energii na ty případy, které to zasluhují - to samé bych doporučila i sociálním pracovnicím.
 Šerlok Homeless 
  • 

Soudce si spletl nárok rodičky s její povinností 

(2.11.2007 20:56:15)
Lékař podle metodického pokynu BY MĚL nabídnout rodičce pobyt v porodnici po dobu 72 hodin po porodu. Z toho lze dovodit pouze NÁROK rodičky tuto NABÍDKU přijmout, žádnou POVINNOST zůstat v porodnici 72 po porodu z toho neplyne. Nabízet lze cokoliv, od kosmetiky přes "výborné ložní prádlo, pokud umožníte prezentaci naší firmy u vás v domácnosti dalším dvěma rodinám". Právem toho, komu je nabízeno, je nabídku přijmout nebo odmítnout. Povinnosti lze ukládat jen na základě ZÁKONA. Soudce, který tohle neví, a který takto humpolácky zasáhne do soukromí, si zaslouží trestní stíhání pro zneužití úřední moci.
 Petrajda 


Moje zkušenost s hořovickou porodnicí 

(3.11.2007 0:40:27)
V Hořovicích jsem rodila už dvakrát a opravdu komentáře o zastaralých přístupech nejsou namístě. Všichni jsou tam maximálně vstřícní. A už vůbec nesedí tvrzení, že lékařům jde hlavně o peníze za obsazení lůžka - já bych při prvním porodu byla zůstala klidně i déle, trochu jsem se tehdy bála, zda doma v péči o syna něco nezanedbám, zda poznám, kdyby bylo málo mléka atd. Přesto, když jsem se rozkojila a syn přestal ztrácet na váze, pustili nás domů, i když - kdyby tehdy chtěli snadno by mě ještě na pár dní přemluvili.A byla jsem v té době samoplátce, platila v hotovosti a ne s takovým zpožděním jako české zdravotní pojišťovny, takže kdyby jim šlo o peníze, mohli na mně a synovi vydělat dost.

Myslím si, že lékařům šlo o to, že matka tady nerozhoduje jen za sebe, ale i za své dítě. A oni prostě měli obavu, že by něco mohlo být v nepořádku - viz ta jejich nejistota ohledně zajištění následné péče). Zkuste si to představit jinak - kdyby se tomu dítěti něco stalo (ať už z jakéhokoli důvodu) a oni na tenhle fakt nezajištění péče neupozornili, přestože o tom věděli, bylo by to přece mnohem horší!!! Opravdu je taková chyba, že nebyli lhostejní a prostě se nespokojili s jedním podpisem?

Chybu vidím jednoznačně na straně sociálních pracovníků a příslušného soudce, ti rozhodli o tom extrémním řešení vrátit matku s dítětem za policejního doprovodu do porodnice.
 Šerlok Homeless 
  • 

Re: Moje zkušenost s hořovickou porodnicí 

(3.11.2007 8:03:22)
To jste udělala dobře, že jste jejich pohostinnost neodmítla. To byste si dovolila moc.
 Lucka 
  • 

Co se muze taky stat... 

(3.11.2007 8:21:10)
Jenom jsem se chtela zeptat,hlavne prvorodicek, co by delaly v takovem pripade, co se stal mne. Uplne zdrave miminko, druhy den po porodu, se nejdrive branilo u kojeni a pak najednou zmodralo a bezvladne se sesulo. Dokazete si predstavit tu hruzu? Byla jsem strasne stastna, ze mi s tim hned pomohli.
Nakonec bylo jenom nejak pridusene, ale ja z toho mela takovy sok, ze jsem se v porodnici drzela zuby nehty. Kdyz jsem prijela domu, byla jsem tak stresovana, ze jsem vubec nemela zadny mliko a miminko stale ubiralo na vaze. Nakonec nas poslali zpet do nemocnice, kde se mi tak ulevilo (uklidnila jsem se, ze mam po ruce pomoc), ze mlika bylo najednou dost a od te doby je vse v poradku (uz je to 2 roky). Nikdy, opravdu nikdy bych nechtela odejit z porodnice driv a hrozim se toho, aby se v ramci uspornych opatreni a intervenci ruznych rodicu nezacalo byt normalni propoustet hned po porodu. A
 Martina 
  • 

Re: Co se muze taky stat... 

(3.11.2007 17:08:43)
Máš úplnou pravdu nikdy nevíš co se po porodu může s miminem nebo s tebou stát,ta matka byla totál nezodpovědná a kdyby se stalo něco jí nebo miminku tak by určitě chtěla zažalovat nemocnici.Myslím že mnohé nastávající maminky vše podcenují.A měli by si uvědomit co je důležitější a je mi líto co se stalo tvému miminku snad je vše v pořádku
 & 


Re: Co se muze taky stat... 

(3.11.2007 18:34:03)
Tak to jsou vsechny nizkorizkovy rodicky v Holandsku, totalne nezodpovedny, protoze bud rodi doma nebo ambulante. :o}
 zuzini 


Re: Co se muze taky stat... 

(3.11.2007 19:17:48)
Docela mě udivuje jak jste si všechny jisté, že kdyby se něco stalo, určitě by zažalovala nemocnici.
Tebe když pustí z porodnice 5. den po porodu se zdravým miminkem a sedmý den se mu "něco stane", také budeš žalovat nemocnici?
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Co se muze taky stat... 

(4.11.2007 16:46:04)
Víš Lucko, ono to je hrozně nepříjemná představa, to co říkáš, ale kde bereš tu jistotu, že se to nemůže stát třetí, čtvrtý, pátý den, když už jsi s miminkem doma?! a do nekonečna zůstat v nemocnici nemůžeme.
 Irena, 2 deti 
  • 

Re: Co se muze taky stat... 

(5.11.2007 0:26:50)
Vis, Jano, v ruznych fazich vyvoje novorozence jsou pravdepodobnosti mnoha obtizi valmi ruzne. Napr. novorozeneckou zloutenku lze ocekavat v prvnich dnech po porodu, koncem sestinedeli je ale skutecne velmi vzacna, ze.
Co se nejen v teto diskuzi sklonuje a casuje je pravo rodicu tzv. se rozhodovat dle sveho uvazeni. Nikomu vyse uvedene pravo nechci upirat. Jen by rodice meli nest PLNOU odpovednost za pripadne i tragicke nasledky svych rozhodnuti a to financni i pravni. Obavam se, ze na financovani dlouhodobe lecby v CR vetsina lidi nema (takze jim to plati ostatni mili pojistenci) a o pravu (kvalite i realizaci) v CR nemam nejmensi iluze. Maly priklad, v dobe sveho druheho tehotenstvi jsem zila (jak jsem jiz drive uvedla) dlouhodobe v USA. Soucasti smlouvy s pojistovnou (Health of Amarica) bylo, ze pokud bych se rozhodla rodit doma, pripadne (i nezavinene) potize bych musela hradit z vlastni kapsy. To je v poradku, delam si co uznam za vhodne, ale jsem take schopna za to nest i financni nasledky. Nechci po ostatnich, aby platili za me pripadne chybne rozhodnuti. To v CR samozrejme neni mozne, takze jakapak svoboda.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Co se muze taky stat... 

(5.11.2007 7:12:58)
Ano, máš samozřejmě pravdu, ale já nemluvím o konci šestinedělí, já mluvím o čtvrtém, pátém dni po porodu, kdy se ještě spousta věcí stát může a ani velice zodpovědné maminky už v tu dobu v porodnici nejsou. Chtěla jsem jen říct, že pár hodin navíc, to asi nebude řešení takových situací.
Já už jsem několikrát řekla, že nemám nic proti porodnicím, moje zkušenosti jsou kladné - porody báječné, na oddělení šestinedělí jsem to taky přežila bez úhony, ale neodsuzuju nikoho za nic. Každý má zodpovědnost za sebe a za dítě, to je nutno zvážit. Ale myslím si, že pokud jde maminka s novorozeňátkem domů po nějaké době, zase takové zásadní riziko nehrozí (to porod doma, to je podle mě něco jiného) a už vůbec prostě nechápu ten styl, jakým ji eskortovali zpátky, to se mi příčí.
 Irena, 2 deti 
  • 

Re: Co se muze taky stat... 

(6.11.2007 17:37:47)
Jano, zrovna v pripade novorozenecke zloutenky se situace muze velmi neprijemne zmenit behem nekolika hodin, samozrejme, ze tuto pripadnou zmenu lze realne ocekavat v prvnich dnech po porodu. Na teto patologii je mmch postaveno nekolik mirne detektivnich pribehu. Zacatek a konec sestinedeli byla zamarne zvolena nadsazka.
Jinak s Tebou souhlasim, v pripade inkriminovane porodnice nebylo vse v poradku. Co se odpovednosti tyce, financne kryje pripadne zdravotni problemy ditete STAT, resp. ostatni pojistenci VZP a nikoli rodice. Deti - obcane CR jsou ZE ZAKONA zdravotne pojisteni. Tak tomu vsude v zahranici rozhodne neni. Jeste bych rada podotkla, ze Jana je chytra, dobre uvazujici a alespon internetove sympaticka.
 Marketa 
  • 

Re: Moje zkušenost s hořovickou porodnicí 

(3.11.2007 20:50:32)
souhlasim s tebou ze chyba je na strane socialnich pracovniku a soudce, ale nejak mi neni jasne,kdo dat podnet na socialni odbor???? Pokud to byla nemocnice tak z jakeho duvodu???????
 Sylvie 


Re: Moje zkušenost s hořovickou porodnicí 

(3.11.2007 21:10:36)
Podnět dala nemocnice.

1. Po odchodu z oddělení Policii ČR, že matka odešla s novorozencem předčasně z porodnice.
2. Poté, co mluvili s "obvodní pediatričkou", že je přes víkend pryč, tak sociálku, že matka nemá zajištěnou mimonemocniční péči o dítě.

(viz vyjádření na stránkách nemocnice)
 Petrajda 


Ještě odkaz na vyjádření nemocnice 

(3.11.2007 22:18:03)
http://www.nemhoro.cz/article.asp?nArticleID=52&nLanguageID=1

Asi chtěli mít jistotu, že někdo dohlédne na to, aby mělo dítě zajištěnou péči pro případ potřeby. To ale neznamená, že bylo nutné matku s dítětem dovléct zpátky, a taky nemyslím, že to tak na novorozeneckém, jak jsem je tam poznala, někdo chtěl. Stačilo zajít do rodiny matky a prověřit, jak to tedy s dítětem skutečně je. Jak sociální pracovníci, tak soudce si prostě hodně usnadnili práci.

Ale ta obava personálu nemocnice mi tak nepochopitelná nepřijde, vždyť i pediatrička, kterou si vybrala sama matka, byla asi taky znepokojená, když sama do nemocnice volala...
 draga, syn 9měsíců 
  • 

zdraví miminka 

(5.11.2007 10:20:10)
Já osobně si myslím, že pobýt s miminkem 2 nebo 3 dny v porodnici není nic tak hrozného, navíc jde přece o jeho zdraví...a o jistotu, u našeho Dalíčka se např., projevila hodně silná žloutenka až 3.den a musel na fototerapii, nakonec jsme v porodnici zůstali dní 11 a taky jsem to zvládli.
 mm 
  • 

Re: zdraví miminka 

(6.11.2007 21:08:15)
Zdrave miminko a zdrava maminka muzou po porodu klidne domu okamzite, pokud se na to citi. Nemocnice je misto, kde by se meli zdrzovat lide nemocni nebo v ohrozeni zdravi a pokud za to povazujeme sam porod, tak neni zadny duvod, aby bezprostredne po nem ZDRAVE miminko a ZDRAVA maminka jely domu. Zloutenka se muze objevit taky 10., 20.,40 den a netravime proto svuj zivot nebo prvni mesice v nemocnici.
Ja jsem nastesti rodila v zemi, kde lekari musi prani rodice respektovat a to 3 denni zustavani zdravych maminek po nekomplikovanych porodech v nemocnicich v CR mne pripadne celkem trapne a zbytecne. To, ze by mne nekdo s mym zdravym novorozenetem drzel v nemocnici treba i prvni den po porodu, kdyz bych chtela domu, mi pripadne nemyslitelne.
 okopirovano 
  • 

AKTUÁLNÍ INFORMACE 

(5.11.2007 11:21:57)
AKTUÁLNÍ INFORMACE
Stanovisko Nemocnice Hořovice k předčasnému odchodu matky s čerstvě narozeným dítětem z naší nemocnice během uplynulého víkendu a následné medializaci této události ze dne 26.10.2007

Vzhledem k tomu, že událost je opakovaně medializována, vydává Nemocnice Hořovice následující stanovisko:

Nemocnice Hořovice respektuje individuální porodní plány rodiček a snaží se jim vycházet vstříc. Stejně tak akceptuje možnost individuálních ošetřovatelských plánů péče o novorozence, propouštěné dříve, než je tzv. doba obvyklá. Ve všech případech, kdy součástí ošetřovatelského plánu o novorozence je souhlas dětského lékaře s převzetím a zajištěním další péče, včetně péče dané zákonem, nevidí nemocnice překážek v takovém postupu. K takovým případům v naší nemocnici již došlo a neznáme důvody, proč v uvedené praxi nepokračovat k oboustranné spokojenosti rodičky i ošetřovatelského personálu.
Problém však nastává ve chvíli, kdy nemocnice nemá doloženo zajištění kontinuální zdravotní péče o takto předčasně propuštěného novorozence. Jsme přesvědčeni, že podpis reversu matkou dítěte v řádu hodin po porodu by mohl být relativizován z důvodu možné změny rozhodovacích schopností matky v této době. Jaká je v takových případech právní ochrana pracovníků nemocnice v případě, že by došlo ke komplikacím z hlediska zdravotního stavu dítěte ? Jaká by byla reakce veřejnosti vůči nemocnici v případě, že by došlo ke zdravotním problémům u takto neobvykle brzo propuštěného novorozence?
Přesně v této poloze je náš případ. Matka dítěte sdělila, že péči má zajištěnou svým praktickým dětským lékařem. Přes opakovaná upozornění na možná zdravotní rizika pro novorozence odešla z oddělení proti vůli ošetřujícího personálu cca 4 hodiny po porodu. Událost ošetřující personál řešil ohlášením na Policii ČR, jak standardně činíme ve všech případech předčasného odchodu pacienta bez jeho vzájemné dohody s ošetřujícím lékařem v těch případech, kdy nelze vyloučit bezprostřední vliv přerušení hospitalizace na zdravotní stav pacienta.
V tuto chvíli považovala nemocnice situaci za uzavřenou.
K zásadní změně došlo poté, co byla nemocnice kontaktována ošetřující dětskou lékařkou dítěte, která vyjádřila obavu o zajištění zdravotní péče o dítě mezi pátkem odpoledne a pondělím, neboť nebude v této době přítomna a nebude moci péči poskytnout. (následně jsme zjistili, že lékařka byla matkou 2 dny před porodem kontaktována a byla žádána o péči s tím, že porod je plánován v následujícím týdnu, o záměru opustit porodnici v řádu hodin po porodu nebyla informována). Impulzem ke kontaktu za strany dětské lékařky byla pravděpodobně informace matky, že je na cestě domů z porodnice s požadavkem na dohodu o termínu možné návštěvy.
Teprve v této chvíli kontaktovali pracovníci nemocnice místně příslušný odbor péče o dítě a vyjádřili obavu o ohrožení jeho zdraví, případně života, a to z důvodu nezajištěné mimonemocniční péče.
Další konání orgánů soc. péče a soudu je také nutno hodnotit z hlediska časové tísně a informačního deficitu a tedy z hlediska možných rizik ze strany dítěte.
Je škoda, že matka, která absolvovala předporodní přípravu v naší nemocnici, nevznesla již tehdy požadavek na odchod s dítětem po porodu v řádu hodin. V takovém případě bychom jí doporučili zajištění individuálního ošetřovatelského plánu novorozence včetně písemného souhlasu dětského lékaře (který by byl také včas a dostatečně informován) a na základě toho bychom její rozhodnutí akceptovali.
S matkou jsme byli v době jejího pobytu v nemocnici v kontaktu, respektovali jsme její požadavky na soukromí a minimum péče. Matka, která byla s vlastním porodem spokojená, připustila, že příčinou události může být informační nedorozumění o dalším zajištění péče o novorozence. Matky i dítě byli propuštěni po cca 50 hodinách po porodu (28.10.2007) v odpovídajícím zdravotním stavu.
Nemocnice tedy nedržela matku na oddělení násilím ani nebránila propuštění dítěte, ale snažila se jí navrhnout zajištění péče minimálně 48 hodin a změnit její rozhodnutí informacemi o možných rizicích jejího záměru. Stejně tak nerozhodla o jejím návratu s dítětem do nemocnice. Není nám tedy jasné, v čem spatřuje Ministerstvo zdravotnictví možné pochybení na straně nemocnice.
Nemocnice hodlá i v budoucnosti respektovat individuální přání klientů tak, jak to provozní podmínky dovolí. V případě, že přání bude přesahovat možnosti nemocnice nebo případně nebude jeho realizace poskytovat jejím pracovníkům dostatečnou právní ochranu, doporučíme volbu jiného zařízení.
Věříme však, že takových případů bude co nejméně.

V Hořovicích, 29.10.2007

MUDr. Tomáš Jedlička
ředitel nemocnice
 Cow :-) 


AKTUÁLNÍ INFORMACE 

(5.11.2007 11:42:02)
Tak přece jen nevědomost a nedorozumění???
Zvláštní...mnohokrát jsem tady i těch webových stránkách, kde se pohybují domarodičky a "aktivní maminky" četla, že jsou velice dobře připravované a problematiky znalé...
no, každopádně si ve finále ublížili víc, než kdyby v porodnici strávili doporučených 72hodin.
na stranu druhou...prohlášení Hořov.porodnice nyní vypadá velice lákavě a třeba ji budou následovat ostatní porodnice.



 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: AKTUÁLNÍ INFORMACE 

(5.11.2007 12:56:36)
Moc aktuální to není, asi tak týden stará zpráva, a Mickey k ní moc pěkně v diskusi k tomuto případu komentoval, že tím nemocnice na plnou hyby přiznala, že jednala protiprávně.

Za prvé, změněné rozhodovací schpnsti matky po porodu - tím se snaží říct, že je každá po porodu nesvéprávná? A co otec? Už se to tu probíralo.
Za druhé, Událost ošetřující personál řešil ohlášením na Policii ČR, jak standardně činíme ve všech případech předčasného odchodu pacienta bez jeho vzájemné dohody s ošetřujícím lékařem v těch případech, kdy nelze vyloučit bezprostřední vliv přerušení hospitalizace na zdravotní stav pacienta. Porodnice přiznává, že obvykle jedná protiprávně, odchod pacienta, který není v bezprostředním ohrožení života (nikoli stavu, ale života) hlásí policii - jako co, jako trestný čin? Divím, se, že se nemocnici diví Ministerstvu, když tohle napíšou jako veřejné prohlášení.
 gatto 


Re: AKTUÁLNÍ INFORMACE 

(5.11.2007 22:49:19)
Ty špíny socialistické zase a znovu zapomínají, že matka není žádný pacient (porod není nemoc) a že je svéprávná.
 okopirovano 
  • 

rozhovor s pani hanzelkovou 

(5.11.2007 11:57:42)
Jak proběhl porod?

Rodila jsem alternativně podle předem sestaveného porodního plánu, za asistence duly a mého partnera. Lékaři mi pomohli až v samém závěru s vytlačením a dalšími úkony. Ale samozřejmě jsem uvedla, že pokud by nastaly jakékoli problémy, aby lékaři zasáhli a postupovali tak, jak jsou zvyklí. To naštěstí nebylo třeba. Porod dopadl perfektně. Veškerá péče před porodem i během něj byla ze strany nemocnice podle mých představ.
Co vás vedlo k tomu, že jste se rozhodla odejít domů pár hodin po porodu?

Už v porodním plánu jsem uvedla, že bych chtěla odejít domů dřív, pokud budu já i dítě v pořádku. Po porodu syna převezli na oddělení šestinedělí, kde jsme vyčkali tři hodiny. Chtěla jsem mít ale dítě u sebe. Potom mne začal personál seznamovat s běžným režimem oddělení, kdy je snídaně, kdy je vizita, jak na ni musí být dítě připraveno a podobně. Chtěli miminko umýt, což jsem nechtěla, protože to podle mne není třeba, když ho po porodu utřeli a zabalili do plenky. Také jsem nesouhlasila se stříháním pupíku, je lepší, když odpadne sám, přirozeně. Dítě u toho brečí, a to nechci.

Nechápali, že to cítím jinak. Nesouhlasila jsem s běžným postupem, psychicky bych to nezvládla. Chci k dítěti přistupovat individuálně. Řekla jsem, že jestli budeme v pořádku, jdeme domů.
Neměla jste strach z případných následků pro vás i dítě?

Celým těhotenstvím jsem procházela bez jakýchkoli problémů. Mám dost kamarádek, které pracují v oboru jako porodní asistentky, duly či zdravotní sestřičky. Absolvovala jsem také hodně kurzů, takže se v mém případě nejednalo, řekla bych, o pasivní těhotenství. Jsem učitelka, sama se snažím přistupovat k dětem individuálně a kladu důraz na to, co je pro dítě důležité nejen ze zdravotního, ale i z psychického hlediska. Co se týče mého předčasného odchodu, nejsem nezodpovědná, měla jsem předem domluvenou následnou péči lékařky.
Ta však odjela na víkend pryč...

Ano, to jsem se dozvěděla až na cestě domů z nemocnice. Lékařka to zavolala do nemocnice. Přestože to na jednu stranu chápu, jsem přesvědčená, že nemocnice jednala příliš radikálně, když okamžitě kontaktovala orgány moci. Mohli mi zpět zavolat s tím, že je problém, a jestli si zajistím jinou pediatričku nebo se vrátím do nemocnice. Sehnala bych jinou lékařku.
Jaký máte vztah v medicíně?

Musím přiznat, že k lékařům nemám ideální vztah, léčím se bylinkami. I sama k sobě jsem zvyklá přistupovat přirozenou cestou, neberu ani antibiotika.
Případ neskočil. Rozhodla jste se bojovat dál, proč?

Na jednu stranu chápu postup nemocnice, ale na druhou je z hlediska lidských práv protiprávní. Zákon nic jasně nestanovuje. Podám žaloby na postup nemocnice, soudu i sociálních pracovníků, aby se prošetřilo, jestli byl správný, nebo kdo pochybil. Chci to dotáhnout do konce, aby se něco podobného už neopakovalo. Aby možnost odejít domů z porodnice měly i další matky.
 huhu, holky 4.5 a 2.5 
  • 

Re: rozhovor s pani hanzelkovou 

(5.11.2007 12:37:06)
holka, lecis se bylinkama, kdyz mas napsany ATB? No tak to je mozna dobre, ze te vzali zpatky :-).
 teta 
  • 

Re: rozhovor s pani hanzelkovou 

(5.11.2007 18:26:24)
Skutečně nechápu, jak je možné "psychicky nezvládnout" pobyt v porodnici. To se ti lidé z miminka netěší? Patrně tráví celý pobyt v záchvatech sebelítosti...vždyť se jedná o dny! A tady to vypadá, jako by dostaly doživotí ve třetí nápravné...jak může tak přecitlivělá osoba přežít těhotenství a porod, při všech těch nepříjemných vyšetřeních a úkonech?

Samozřejmě nemocnice neměla právo poštvat na ně sociálku a vláčet je zpátky, a kdo chce, ať si klidně rodí i doma!
Jen mi přijde značně přehnané a nerozumné stavět se a priori k pobytu v porodnici, jako by tam člověku usilovali o život.
 DENISA 
  • 

Fiiiiha 4 hodiny 

(5.11.2007 19:36:22)
Ja bych naprosto chapala, kdyby matka po porodu chtela opustit nemocnici treba do 24 hod (to je v mnoha statech minimum), kdyz nekdo "rodi za rohlik" a mimco je v poradku, tak neni duvodu setrvavat dele. Ale fakt se divim, jak muze byt zena, i po lehkem porodu, schopna za 4 hodiny frcet domu. Ja osobne, i kdyby me nic mezi nohama nebolelo, bych trvala na tom, ze chci mit miminko u sebe, ale chtela bych s nim zustat a nevystavovat ho takhle kratce po porodu harcovani autem domu. Nechala bych ho vydechnout dyl, vsak melo pred 4 hod tech zmen dost a dost. Zajimalo by me, jestli dotycna pani brala spise ohled na sebe, jestli se ji v nemocnici nelibilo, nebo na to dite, ze mu delali nejake zakroky co ji se nelibily.
 jana38 


Re: Fiiiiha 4 hodiny 

(5.11.2007 22:42:55)
No vidíš a já jsem v Německu frčela taky za necelý čtyři hodiny po porodu i s mimčem domů a nikdo se nedivil, protože je to tam normální a běžný. A byla jsem prvorodička a neměla jsem pocit, že bych se musela bát o sebe nebo o mimi:-)) A dvacet minut cesty autem v autosedačce mi opravdu nepřipadá jako trápení novorozence...

Chodila za mnou domů porodní bába a prohlížela mě i mimčo, kontrolovala šití, kojení atd. Bylo to super, nechápu, co bych měla po porodu já nebo mimi proboha ještě v porodnici pohledávat, pokud je všechno ok.
 Veronika+3kluci 


Re: Fiiiiha 4 hodiny 

(6.11.2007 13:54:22)
Jo, příště asi taky pofrčím. Porod jsem měla v pohodě, na šestinedělí byly hodné sestry a nemůžu si na nic stěžovat. Jen bych si bývala po porodu ráda odpočinula, a to se mi povedlo až doma.
 Cow :-) 


rozhovor s pani hanzelkovou 

(6.11.2007 0:36:21)

teto, bohužel....bylo občas se ozývají hlasy těch, které mají dost negativní zkušenosti z pobytu v nemocnici....nebo se zdravotníky vůbec, touží po soukromí...po porodu, ve kterém matku rodičku nikdo nevedl, nic ji neřekl, jen z ní vymáčkli dítě jako hnis....jako vřed /ten článek od Lucie a Patrika teda nikdy nezapomenu/, se cítí o něco okradená, množstvím zdravotníků přítomných a přihlížejích ....znásilněná....Další by chtěli vše co nejpřirozeněji atd..atd...
teto, ty se ptáš, jak takto přecitlivělá osoba mohla přežít těhotenství a porod....a já se ptám....JAK PŘEŽIJE VYCHOVU SVEHO POTOMKA???
Budou takoví rodiče v dítěti pěsovat vědomě nebo podvědomě stejné postoje??? S jakým strachem bude chodit jejich potomek k zubaři??? Jak to bude, když bude občas potřeba začít rozbité koleno nebo nedej Bože něco horšího??? No o očkování se asi nemá cenu zmiňovat...to je už jasné, že se bude neočkovat nebo odkládat a čekat, až se změní povinnost očkovat ze zákona.
No a ještě mě napadá sousta jiných věcí, ale to by byl román:-)
 Beezi,V+J 


Re: rozhovor s pani hanzelkovou 

(6.11.2007 9:46:21)
Krávo, já tenhle absolutní odsudek lékařské péče nesdílím, nicméně u někoho, kdo absolvoval podobně lékařsky zpackaný porod (a po vlastních daleko mírnějších zkušenostech tomu věřím), ho dokážu pochopit.

A přinejmenším stejně problematický mi přijde opačný extrém, v českých podmínkách zatím daleko hojněji zastoupený - tj. absolutní bezmezná důvěra v bílý plášť. Protože pan doktor a maminka má vždycky pravdu.

A když už se tady často argumentuje těmi žalobami, které nezodpovědní rodiče budou podávat na nemocnici v případě, že se něco zvrtne - právě tahle bezvýhradná důvěra v lékaře a jejich vševědoucnost je podle mého daleko pravděpodobnější živná půda pro podobné situace (ono je to totiž těžké zklamání, když se ukáže, že ani ten všemocný pan doktor nedokáže zabránit všem komplikacím), než v případě rodičů, kteří si shánějí informace a chtějí spolurozhodovat.
 teta 
  • 

Re: rozhovor s pani hanzelkovou 

(6.11.2007 12:12:29)
Jo, touží po soukromí...Nedávno dávali sérii o porodech (Zone Reality či kde), a jedna taková přírodní tetina taky rodila doma, hezky v klidu a soukromí.
V ložnici byli: dvě dočista vyvalené malé děti, manžel s migrénou :-)), nervózní matka rodičky, poměrně nezúčastněný děda rodičky (ten naštěstí snad ani nevěděl, kde je) a pološílená, třesoucí a modlící se babička rodičky. Pak tedy ještě ta "dula: děláte to výborně".
Do toho rodička ječela, jako když ji na nože berou...No já myslela, že puknu...
 Sylvie 


Uvažovaná doporučení pro časné propouštění novorozenců z porodnice 

(6.11.2007 22:50:46)
:o) A je to tady, má děravá hlava si vzpomněla, kde že to četla :o)

Porodnice HOřovice jako argument používá, že matka neměla zajištěnou péči o novorozence, rozuměj, že její pediatrička byla přes víkend na dovolené. A přitom Česká neonatologická společnost to s péčí o novorozence nevidí zas až tak černě ;o) Z jejich stránek se dá stáhnout dokument o uvažovaných doporučeních, která by měla snížit rizika při časném propouštění novorozenců. A v nich je bod:

- první prohlídka dětského lékaře má být provedena do 72 hodin a řádně zdokumentována

Jasně, je to jenom nezávazný, zřejmě i jenom pracovní, dokument. Ale naprosto jasně ukazuje, že pokud nemocnice poslala na matku policii a sociálku, tak JENOM PROTO, že si rodiče zvolili JINÝ LÉKAŘSKÝ NÁZOR, než jaký zastávají lékaři z nemocnice a ne proto, že by dítě objektivně vzato bylo v ohrožení života.

Koho to zajímá, tak dokument je ke stažení tady:

http://www.neoweb.cz/texty/Casne_propousteni.pdf


---------------------
 Monika, dvě dcery 
  • 

druhá strana 

(7.11.2007 15:34:58)
Vy skoro všechny, snažte se pochopit a obraťte si to! Co kdyby se miminku nebo mamince něco stalo, cokoli. Na koho byste poté házeli špínu? Na lékaře, že maminku pustili? Na sociálku, že nezasáhla? Rozhodně byste opět diskutovaly a házely špínu. Matka se začne vymlouvat na to, že nemohla odhadnout svůj špatný psychický stav. A opět se vše svalí na lékaře. Proboha, vždyť chtěli jen ochránit miminko!!!
 Monika, dvě dcery 
  • 

druhá strana 

(7.11.2007 15:36:24)
Vy skoro všechny, snažte se pochopit a obraťte si to! Co kdyby se miminku nebo mamince něco stalo, cokoli. Na koho byste poté házeli špínu? Na lékaře, že maminku pustili? Na sociálku, že nezasáhla? Rozhodně byste opět diskutovaly a házely špínu. Matka se začne vymlouvat na to, že nemohla odhadnout svůj špatný psychický stav. A opět se vše svalí na lékaře. Proboha, vždyť chtěli jen ochránit miminko!!!
 Apolena. 


Já nevím, co se tady všichni bouříte?  

(7.11.2007 16:56:56)
Mně se zdá postup všech zúčastněných naprosto správný. Myslím, že by bylo záhodno vzít si je za příklad. Vytvořit komise ve složení lékař – sociální pracovnice – soudce a vyslat je s doprovodem policie do ulic. Nechat je dohlížet na nezodpovědné lidí, kteří hazardují nejen se svým zdravím, ale leckdy i se zdravím ostatních soudruhů, pardon, občanů. V praxi by to vypadalo asi takhle: komise by chodila mezi lidmi, a pokud by lékař shledal jakékoli možné ohrožení zdraví (člověk, který kouří, jí nezdravé jídlo, je oblečený neadekvátně vzhledem k počasí, má nevhodnou obuv, hodlá jet autem, na kole, přecházet silnici atd.), upozornil by sociální pracovnici, ta by požádala soudce, který by okamžitě vystavil předběžné opatření. Na základě předběžného opatření by policie dotyčného okamžitě odvezla do nemocnice, kde by minimálně týden byl pozorován, aby se vyloučilo případné riziko. Všem bych zároveň odebrala děti a poslala je do dětských domovů, protože tam jim bude líp, když mají tak nezodpovědné rodiče.
 zuzini 


Re: Já nevím, co se tady všichni bouříte?  

(7.11.2007 17:59:34)
:-D
 Šerlok Homeless 
  • 

Re: druhá strana 

(9.11.2007 15:09:01)
Paní Lenko, byla matka zbavena svéprávnosti? Nebyla! Takže byla svéprávná a za své činy a jejich následky plně zodpovědná! Podepsala lékařům negativní revers, ve kterém je zbavuje všech právních důsledků za případné následky svého vlastního rozhodnutí v porodnici nezůstat! Podepsala! Takže byla volná a pokud ji někdo zbavol svobody, dopustil se svéhole!

Hawgh!
 Šerlok Homeless 
  • 

A ještě jednou - na vysvětlenou 

(9.11.2007 15:42:00)
Před časem jsem četl v Reflexu dotaz čtenáře na známého psychiatre Cyrila Hőschla. Čtenář v něm psal, že mají příbuzného s evidentními paranoidními bludy, ostatní, kteří s ním přicházejí do styku se ho bojí a čtenář se ptá, zda je možné tohoto příbuzného hospitalizovat proti jeho vůli.

Cyril Hőschl odpovídá: Není to možné! Pokud dospělý člověk není zbaven svéprávnosti (což není snadná procedura), není možné jej hospitalizovat na psychiatrii proti jeho vůli a není možné hospitalizovat ani dítě proti vůli jeho zákonných zástupců!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.