| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ještě aspoň trošku...aneb, když dítě nechce jíst

 Celkem 152 názorů.
 Janinka9 


Jak u batolete? 

(31.8.2007 9:58:29)
Zajímavý článek, jsem též názoru, že dítě se do jídla nesmí nutit... Co si však počít s batoletem -v mém případě 15-ti měsíční dcerou, která vyžaduje neustálé kojení 5x denně (potažmo i v noci) a jinak jí jen velmi sporadicky?? Jakékoliv ovoce, nebo rajčata, chleba jí bez problémů, ale cokoliv se jí uvaří, tak odmítá... ??
 Milu, Miluška 02/05, 09/07 
  • 

Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 10:30:30)
A dáváš jí jídlo aspoň trošku osolené? Já jsem začala lehce přisolovat po 1. roce a neměla jsem žádný problém.
 Šárka, 1 a půl dítěte 


Re: Jak u batolete? 

(19.3.2009 14:11:19)
Ahoj, mám 9-ti měsíčního syna, přikrmuju od půl roku a kromě toho ještě kojím. S prvními příkrmy byl problém, ale když jsem mu začala dávat maso, začal krásně jíst všechno, co jsem mu nabídla. Myslela jsem si, že teď už máme vyhráno, ale spletla jsem se. Malý má váhu zatím v normálu, ale poslední 2 měsíce přibírá velmi málo, občas jeho váha dokonce klesne. Jí jenom sladké. To znamená slazené jogurty, ovoce, přesnídávky, piškoty, sušenky, kaše... Ale jakmile má jíst oběd - zeleninu a maso, z krmení se stává horor. Brečí dřív, než mu dám do pusy první sousto. Celé krmení křičí jak o život, všechno vyplivne, nebo sedí s plnou pusou a odmítá sousto polknout. Krmím ho už téměř vším, co jíme v rodině, kromě vybraných potravin nevhodných do 1 roku. Začala jsem mu to i trochu solit ale mám pocit, že solená jídla už odmítá úplně. S manželem se kvůli tomu strašně hádáme, on radí vyhladovět, ale já si myslím že to nebude tím, že by neměl hlad. Jenou na návštěvě, když zase po dlouhém boji z obědu nesnědl nic, hned jak jsem jídlo odnesla, všiml si, že dcera kamarádky jí přesnídávku a začal se rozčilovat, že chce taky. Daly jsme mu jogurt a ten zbouchal celý. Takže hlad měl. Ale zeleninka s masem mu prostě neleze. Nevím jak to mám udělat, aby snědl aspoň pár lžiček. Nedostanu do něho ani jednu. A nedávno se zjistilo, že má málo železa, takže bere třikrát denně železo a doktorka ze mě dělá neschopnou matku, která svému dítěti nedá ani maso, ve kterém je železo obsaženo. Jakobych se o to nesnažila. Nevíte, jaké jiné potraviny obsahují železo (kromě špenátu, který taky nejí)?
 Lemora 


Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 12:39:35)
Jejda, já to mám to samé - synovi bude teprve rok, ale jediná bezproblémová strava je u nás mateřské mléko - cokoliv jiného jíst odmítá, nejraději by si s tím hrál. Vím, že má asi období, kdy chce jakoby jíst sám, ale když ho nechám, tak stejně všechno skončí na zemi, krmí všechny kolem sebe včetně psa a sám nic. Když jsme začali s příkrmy, tak jedl sice málo ale celkem slušně, měl své oblíbené, ale už nechce ani to. Přesně jak se píše v článku - nechci ho do ničeho nutit - ale mám pocit že mlíčko už mu nestačí a že kojím častěji než když byl malé miminko...
 LU,2děti 
  • 

Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 17:44:01)
A nepomohlo by přestat kojit a dát 2x denně UM? Teď přesně nevím, kolik prckovi je, ale kolem roka už by to neměl být problém. Dost často dítě nejraději přijme bílý jogurt třeba s trochou banánu, aby to bylo malinko sladké. Nebo moje děti měly rády kaše (rýže, kukuřičná krupička, ovesné vločky, pohanka, jáhly..), vařené ve vodě s rozvařeným jablkem a lžící jogurtu. A s troškou té soli po roce také souhlasím. Je fajn i nějaké koření- kmín, kopr, bazalka, dobromysl, pažitka, petržel. Dusila jsem také už maso na trošce cibulky nebo pórku. Také jsme se snažili jíst ve stejnou dobu jako děti a měli třeba jako my brambor, rýži, těstoviny, jen místo omáčky měli tu svoji zeleninku a masíčko.
Jinak jako prevence podle mě funguje začít s příkrmy opravdu kolem toho půl roka, kdy dítě nové chutě přijímají docela dobře. Později jsou dost fixované na prso a MM.
 Lilly, 4+1 
  • 

Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 18:17:33)
Memu rocnimu synovi davam vsechno, co jime my... Jenom ne ostra jidla. Trochu prisolit??? To se mi zda prehnane, to bych pak opravdu nedelala nic jineho nez vyvaret pro vsechny. Deti bych nikdy do jidla nenutila, moje zkusennost je ta, ze si opravdu vezmou to, co potrebuji. Deti maji cit pro to, kdy jsou syte, to my dospeli jsme jej ztratili. Otazkou zustava - proc?
 LU,2děti 
  • 

Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 20:44:35)
Víš Lilly, já také beru jako druhý rok života dítěte jako období přechodu na normální jídlo. Asi od roka a pol vařím jedno jídlo pro všechny a na talíři si to my velcí dochucujeme- malá ví že to pálí a nevyžaduje to.
Ale je fakt, že dnes je plno rodičů, kteří jsou alergici a mají strach, aby jejich děti na tom nebyli ještě hůř. Proto jsou některé maminy opatrné na to, co dětem dávají. A já je chápu, proto jsem byla ve svých radách opatrnější.A pokud je dítě skoro jen kojeno do roka, nemůžeš mu najednou uvařit guláš :-)
Na druhou stranu asi není dobré, když někdo dává dětem to co jí sám- a přitom je to jídlo z polotovarů, s glutamanem- zkrátka věci z pytlíku, z konzervy, přesolené uzeniny...(znám takové rodiny ze své blízkosti)
S prvním dítětem jsem to opravdu víc řešila. Když jsme ale byli na horách a místo restaurace byl na vrcholu jedině bufáč s ohřívaným párkem, tak jsem mu ho chtíc nechtíc musela dát. A on přežil - to mu byly dva roky:-)
Jinak dávám článku za pravdu- nad plným talířem ještě nikdo hlady neumřel! Myslím tím samozřejmě zdravé děti.
 Lemora 


Re: Jak u batolete? 

(1.9.2007 7:57:16)
UM nechci dávat, protože mám svého mlíka na rozdávání, tak mi to přijde dost zbytečné. Bílý jogurt malej hrozně miloval, ale dneska už ohrnuje nos i nad tím, stejně tak kaše - chvíli je jedl a dneska končí na koberci a zbytky dávám kočkám... občas mu podstrčím něco z toho co jíme my, protože tady zafunguje spíš psychologický moment...
Prostě nezbývá než čekat až se to zlomí...
 Anna , dcera 15m 
  • 

Re: Jak u batolete? 

(2.1.2011 21:26:58)
Ahoj,
moje dcera byla do roka hodně kojená, kdykoli si řekla a ona si říkala pořád. Jedla jen to, co jí chutnalo. Takže odmítla své jídlo a pak snědla večeři manželovi. Měla mlíčko, takže jí nic nechybělo. Kojení jsem omezila pomalu a díky manželovi docela snadno a dcera přišla na to, jak je jídlo fajn. Jen jiné mléko nechce. Trápím se tím, protože často odmítne i kaši. Ale ona nejspíš má svůj důvod. Vápník je ve špenátu, brokolici, fazolích a vím, že i v máku a sezamu. To však myslím zatím nestráví, je jí 15měsíců. Takže moje rada, tedy spíš zkušenost, je omezit, nebo zrušit kojení, když chcete, aby dítě více jedlo. Pokud má MM, je schopno celý den hladovět a žíznit, když ví, že se večer nasytí a napije z prsu. Jednou jsem prostě místo prsu dala vodu (neb už byly vyčištěné zoubky) a bylo to. Druhý den už dcerka snadno povečeřela...
 ssassanka 


Re: Jak u batolete? 

(10.2.2008 14:03:46)
Ahoj, není pravda, že dítě je po půl roce víc fixované na prso,jako u všeho, záleží asi na povaze mimina.Moje zkušenost je naopak taková, že jsem syna plně kojila do ukončeného 8.měsíce, teprve potom měl 1.příkrm (dušenou mrkev s olivovým olejem) a baštil jako o závod. Odstavovala jsem ho v roce a musím říct, že jsme neměli sebemenší problém.Přes den si na prso ani nevzpomněl,jak se nacpal příkrmu a v noci jsme zažili trošku pláč,ale táta ho pochoval a už třetí noc od začátku "pokusu" se spokojil s podáním dudlíku, když se probudil,a pohlazením a spal dál.
Teď čekáme v červnu dalšího prcka a určitě to budu dělat stejným postupem, který se nám maximálně osvědčil.
 Hanule + 2 


Re: Jak u batolete? 

(2.9.2007 21:38:45)
jsem ve stejné situaci. Ale řeším to tak, že jsem vychytala jeho oblíbené jídlo ( rajče ) a s tímto mu všechno míchám. Nikdy nezklame bílý jogurt. Protože je ještě malý na způsobné papání ( 10m) tak mu uvařené kousky masa dávám za běhu.To mu chutná. Zatím nesolím. U večeře sedí a jí s námi. ( dávám mu spíše ze svého talíře nesolenou stravu co mu přichystám a dám k sobě, jakože to je moje ) a to taky otvírá papulu dokořán. Nebo jak ho zaručeně nakrmím, když si vezmu ( většinou jogurt ) a začnu to jíst sama, přiběhne a chce taky.
 Martina 
  • 

Re: Jak u batolete? 

(18.1.2009 12:33:58)
Mám 13měsíční dcerku a jsme na tom úplně stejně!
 Lemora 


Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 12:39:35)
Jejda, já to mám to samé - synovi bude teprve rok, ale jediná bezproblémová strava je u nás mateřské mléko - cokoliv jiného jíst odmítá, nejraději by si s tím hrál. Vím, že má asi období, kdy chce jakoby jíst sám, ale když ho nechám, tak stejně všechno skončí na zemi, krmí všechny kolem sebe včetně psa a sám nic. Když jsme začali s příkrmy, tak jedl sice málo ale celkem slušně, měl své oblíbené, ale už nechce ani to. Přesně jak se píše v článku - nechci ho do ničeho nutit - ale mám pocit že mlíčko už mu nestačí a že kojím častěji než když byl malé miminko...
 Hopik+Simonka 10/06 +FífaO9/08 


Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 14:47:12)
Lemoro tak jsem na tom podobně. Malá má 10m. a veškeré příkrmy odmítá. Jediný co jí jsou kukuřičný křupky, jinak opravdu nic. Teď asi poslední týden celkem jí okurku. Celkem jí = dobrovolně otevře pusu a ožužlá ji. Takže je v podstatě plně kojená. Pořád doufám že kolem roku se to zlomí, protože předpokládám že ji moje mlíko přestane stačit. Naštěstí jinak je hrozně živá, takže doktorka říkala, že jí určitě nic zásadního nechybí, ale stejně už mě to začíná trochu strašit. Začala jsem jíst železo, protože nejím červený maso,tak aby ho neměla nedostatek a kojím po dvou hodinách a doufám, že to příjde... :-)
 joanka 
  • 

jídlo - mučení 

(13.9.2007 23:37:37)
Zrovna to samé také řeším a jsem ráda, že nejsem sama. Mám to samé. Dcera (10 měsíců) sní maximálně 3 lžičky příkrmu, ale její nejčastější reakcí na jídlo na lžičce je řev, jako bych ji mučila. Zkoušela jsem všechno. Nejlépe jí na návštěvách. Ještě občas ráda žižlá ovoce, když jí ho dám do ruky, ale kousat neumí.
 Alouš, Tomášek 
  • 

Re: jídlo - mučení 

(12.1.2008 21:00:36)
Ahoj. Tak jak si to tady čtu tak aspoň už vím že nejsem sama. Jen dám malého do sedačky a začnu mu vázat bryndáček tak už začne brečet. Posledních 14 dní mi sní tak 6 lžiček a to ještě s bojem. Malému je 11 měsíců a mám pocit kdybych ho nekojila tak vůbec nejí.
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 15:14:21)
Máme opačný problém - jíme skoro vše kromě mateřského mléka a taky kromě umělého mléka. Když se v 9 měsících odstavil (a to dost hlasitě - prostě začal řvát při snaze přiložit), tak už jsem do něm UM nedostala - ani z lahvičky, ani z pítka. Tak přidávám do jídla co se dá a má ml. kaše, ale UM v tekuté podobě ani náhodou! Máme 13m.
 IIrena 


Re: Jak u batolete? 

(17.1.2008 10:57:21)
Ahoj všem maminkám, které mají problémy s příkrmama. Mám 7 měsíčního kloučka a odmítá mi jakékoli příkrmy, nejdříve jsem kupovala "první lžičku" snědl mi tak tři, pak jsem začala vše doma vařit, snědl tak 10 lžiček... jsem z toho nešťastná, doktorka mi říkala, že nemůžu jen kojit, že to dítě ikdyž přibývá a je v pohodě, tak nedostane do těla potřebné vitamíny, které mateřské mléko nemá...prý mu mám dát hladovku. Zkusila jsem to dva dni, ale to se nedá, copak ho můžu takhle trápit? A vůbec ani nechce pít, když mu dám savičku, hrneček...odmítá, chce jen MM... Nevím si rady, jen chci poděkovat všem, že o tom aspoň napsali, protože jsem si dávala vinu sobě, že neumím udělat tak pestrý jídelníček, abych malého přinutila :-(
 Bumbi&05,08,10 


Re: Jak u batolete? 

(17.1.2008 11:21:40)
neblázni a koj ho v klidu a při tom krm - nemusíš přeci ze dne na den zrušit kojení a přejít na normální jídlo... Doktorky občas nejsou bohužel u kojení občas soudný, chybí jim zkušenosti, protože kojení se podporuje až posledních pár let - dřív se preferovalo UM.

U nás to trvalo tak 3-4 měsíce a to naše dítě bylo celkem žravý...

Najedl se, dokojil a dobrý. Později jsem nahrazovala kojení vodou a kojení bylo jen ke svačinkám a ráno a večer. Poslouchej spíš svůj instinkt a sleduj, jestli dítě prospívá, je veselé a živé, spokojené, dostatečně čurá a kajdí. Pak bych rychlost zavádění příkrmů fakt neřešila - nejsou všechny děti přesně podle tabulek, to jsou jen průměrné hodnoty. A průměr se tvoří i z extrémních hodnot ;)

Takže klid a dítě nenechávej hladovět, jen si tím zaděláš na problémy s jídlem v pozdějším věku. Jídlo není středobod dne, jen prostředek, tak k tomu tak přistupujte. Nemá cenu děti prosit, aby něco snědly. Zdravé děti mají pud sebezáchovy a rozhodně se neuhladoví k smrti ~k~
 IIrena 


Re: Jak u batolete? 

(17.1.2008 13:31:51)
Jé děkuju, to se mi ulevilo...
Jen se chci ještě zeptat, jiné tekutiny než MM ¨nechce, nevezme si ani z lahvičky se savičkou, ani z hrnečku, občas mu tedy dám ze lžičky čaj nebo vodu. Myslíš si, že když ho vždy po jídle tak za hoďku dokojím, tak že mu to stačí? A myslíš si, že časem se naučí pít z něčeho jiného než je prso:-)
 ssassanka 


Re: Jak u batolete? 

(10.2.2008 14:16:55)
My měli s pitím taky trochu problémy,nechtěl a přišlo mi, že ani nemá žízeň, z dudlíku neumí pít doteď.Ale zkusila jsem pítko a abych ho nalákala, dala jsem mu tam naředěnou bio hroznovou šťávu s vodou (asi 1:1).Je to sladký, chutnalo mu to a díky tomu se naučil pít z pítka. Pak jsem mu tam dala čistou vodu a ono to fungovalo! Zkrátka začal pít vodu a na sladkou šťávu si nevzpoměl:) Ale nenutila jsem ho, celý pokus zabral aspoň týden a některý dny si opravdu jen "sosl". Ale zkoušela jsem to dost často, třeba když si hrál a měl dobrou náladu.Když nechtěl, zas jsem pití odnesla a zkusila treba za hodku.
 Katka + 3 
  • 

Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 15:39:01)
Můj první syn byl plně kojený do 18 měsíců. Když se mu k puse přiblížilo cokoli jiného než prs, prostě zatnul zoubky a smůla. Nejdřív jsem z toho byla na prášky, pak jsem se tím přestala zabývat, řekla jsem si, že hlady dobrovolně neumře, a neumřel. Na roce a třičtvrtě vzal na milost bílé jogurty a kukuřičné křupky a časem se normálně rozjedl. Teď je z něj osmiletý habán, který sní všechno, co není označené lebkou a zkříženými hnáty.
 Hopik+Simonka 10/06 +FífaO9/08 


Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 15:49:11)
Katko, díky za tvůj příspěvek. Vlívá mně optimismus do žil. Taky si říkám, že to dítě snad není sebevrah a hlady neumře. Říkáš do 18m.? No snad to zvládneme dřív :-)
 Lemora 


Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 17:32:24)
jéje, tak to jsem ráda, že existují nám podobné děti... už jsem trošku klidnější. Máme v 11měs. 11 kg, takže nám snad nic nechybí. Horší je, že mě za měsíc čeká operace, takže si taťka s babičkou asi s prckem dost užijí...
 Janinka9 


Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 19:21:57)
Ahoj Lemorko:-) ja byla v nemocnici minuly tyden na operaci stitne zlazy, ale nastesti (nebo nanestesti) me pustili uz treti den domu, a tak v nemocnici jsem neco odstrikala, abych nebyla jak Pamela Anderson, a jak jsem prijela domu, tak kojeni zacalo nanovo, snad jeste intenzivnejc nez predtim:-)) Tak ted rikam, ze mam doma patnactimesicniho novorozence:-)) PS: ze odbocuju, neprispivas taky do diskuse na Velmikrehkych vztazich?? vzdycky tam ty prispevky moc rada ctu:-))papa
 lemora 
  • 

Re: Jak u batolete? 

(1.9.2007 7:50:12)
pro Janinku - taky jdu se štítnou žlázou a doufám, že mě tam nebudou držet dlouho a budu moct pokračovat v kojení - nerada bych takhle drsně odstavovala svého "mamánka"... Měla jsi pro malou doma nějaké mlíčko v zásobě?
PS. Na VKV přispívám, odhalilas mě... taky se někdy zapoj, každý nový "závislák" vítán...
 Janinka9 


Re: Jak u batolete? 

(1.9.2007 9:44:34)
Ja zadne mlicko doma v zasobe nemela. Byla jsem pripravena, ze s kojenim holt budeme muset skoncit, ale vsechno dopadlo jinak a tak sajeme dal:-)) Jinak operace se vubec neboj, je to v pohode. Kam jdes-do Prahy? ja byla v J.Hradci. Na VKV se rada pripojim. Mamankum zdar:-)
 Lemora 


Re: Jak u batolete? 

(1.9.2007 10:33:17)
Taky budu v JH, prý jsou tam nejlepší, tak snad to zvládnu já i prcek doma (někdy totiž přemýšlím, kdo je na kom víc závislý...)
 Lenka, Verunka 08/06 
  • 

Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 18:25:01)
No tak to jsem rada, ze nejsem jedina. Moje dcera byla taky plne kojena dost dlouho - 8 mesicu. Jakakoliv snaha dat ji neco do pusinky ztroskotala. A pak jako mavnutim kouzelneho proutku to bylo v pohode. Dnes je ji 12m a basti vesele skoro vsechno. Chce to opravdu pevne nervy a vydrzet :-) Ono to skutecne prijde :-)
 Janinka9 


Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 19:18:12)
Dekuju za utechu:-)) Snad se to tedy v nasledujicich mesicich take zlomi a zacne trochu "normalneji" jist.. :-)
 Hopik+Simonka 10/06 +FífaO9/08 


Re: Jak u batolete? 

(31.8.2007 19:22:28)
Lemoro 11kg je krásný, tak to asi kojíš smetanu :-)))) My jsme měly v 10m. necelých 8kg. Přesně to nevím, protože malá prostě na té váze v klidu nevydrží.... Je to hrozný šídlo :-)
 Lemora 


Re: Jak u batolete? 

(1.9.2007 8:01:27)
pro Hopíka - koukala jsem, že jsme se spolu už potkaly u "problémů" se spaním... máme evidnetně děti stejného ražení - můj prcek je taky hrozný šídlo. A 8kg je na 10měs holčičku taky poměrně dost, takže se určitě nemusíme ani jedna bát, že by špatně prospívali. Tak kojení zdar...
 Hopik+Simonka 10/06 +FífaO9/08 


Re: Jak u batolete? 

(1.9.2007 19:40:09)
Lemoro je hezké vědět že v tom nejsme samy :-))) Hodně štěstí :-)
 Lefff 


Padá mi kámen ze srdce :-) 

(1.9.2007 23:33:25)
Ufff, tak ani ne tak článek sám, jako příspěvky tady jsou mi bazámem pro zmučenou duši :-) Moje čtrnáctiměsíční zlato je schopno žít jen z MM a sem tam si kousnout zelené okurky, piškotu, křupky, kuřecího masa a výjimečně si dát kousek banánu. Když říkám "kousnout", myslím tím fakt kousnout - dá si pár soust a končí. Krmení lžičkou mi zdárně bojkotuje a chce jíst sama. A jak už tu zaznělo - jídlo je široko daleko všude, jen ne v jejím bříšku. UM jsem zkoušela dát, ale Sofča ho okamžitě s výrazem absolutního odporu vyplivla (zkoušela jsem Nutrilon a Sunar). Přestože jsem neustálým kojením hodně unavená (malá se budí několikrát za noc - proto jsem chtěla vyzkoušet sytivé UM), na duši mě hřeje, že aspoň MM jí chutná.
Jinak je dcerka spokojená, přibývá, roste, je zdravá, zvídavá, akční - akorát nějak nechápu, kde tu energii bere :-)
Ještě jednou děkuju za Vaše příspěvky - je fajn vědět, že v tom nejsem sama.
 Janinka9 


Re: Padá mi kámen ze srdce :-) 

(2.9.2007 9:09:42)
Ahojky, musim rict, ze ja jsem taky pookrala a dekuju za dalsi prispevek:-)))
 Lucisa a dcera 15m 
  • 

Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(2.9.2007 19:19:02)
Jak tady píšete,že vaše děti nejí,ale aspoň pijí MM, tak to jste tedy na tom ještě dobře.I ty hmotnosti vašich dětí jsou O.K. Takže teď napíšu něco o nás. Dcera má skoro 15 měs.,váha 8.40 kg /por.hmotnost 3.75 kg/plně kojena do 6 měsíců a v noci do 13.5 měsíce,pak už jsem odstavila/byla to jen závislost,budila se jen v noci a vždy si jen trochu cucla/ a máme Sunar,ten pije jen 1x v noci když se probudí cca 150 ml a pak třeba ráno,přes den jinak odmítá. No a další jídlo katastrofa.Bílé jogurty jedla,teď odmítá,občas sní ochucený,kaše rovněž odmítá,chleba odmítá,občas kousek rohlíků,půlku předsnídávky,prostě nejí téměř nic a když už něco,tak fakt málo.Do všeho jednou -2x kousne-to asi ochutná a konec.U jídla děláme opičky,čteme knihy aby aspoň něco snědla.Nejraději má fakt nezdravá jídla /např.pikantní tuňák v konzervě z Kaufu,nebo guláš-to jí fakt jede,ale nechci ji tím krmit/Občas sní kousek ovoce,trochu strouhané okurky a kukuřičné křupky a tyčinky.Sušenky a oplatky jí nejedou.Celkem má ráda maso,ale toho nesní moc.Předtím mi snědla i namačkané ovoce s piškoty nebo jogurtem,ale teď odmítá. Nevím jestli má období,že už nechce ty mačkaná jídla,ale jídlo po kusech taky moc nechce.Sem tam kousek bramboru,holé těstoviny /cca 4 vřetena/.Takže jaký je výsledek????
Vím,že do jídla se nutit nemá ani už mě to fakt nebaví, ale když váží jen 8.40kg v 15 měsících, tak to vám fakt nedá jí nechat až vyhladoví a bude chtít sama. Vždy se snažím ji dát aspoň trochu. Ona už ječí,jen když ji nasadím bryndák. Tak nevím, jestli to někdy bude lepší, moc tomu nevěřím, ale uklidňuje mě, že nejsme sami,jelikož jsem četla v další diskuzi, že občas někde existuje takové stejné dítě jako my.
 Líza 


Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(2.9.2007 20:01:09)
Luciso, nevím, jestli tě to uklidní, ale tuhle váhu moje starší dcera v 15 měsících ani neměla. Do jídla jsme nenutili ani nepřemlouvali, opičky nedělali, prostě měla půl hodinky na to, aby snědla, kolik chce, pak jsem to sklidila a za dvě a půl hodinky nabídla další jídlo... Kaše jí nejely, víc jí chutnala zelenina a maso, jogurty teda ráda měla. Třeba prostě je tvoje dcerka založením drobná a už taková zůstane - škoda kazit si přístup k jídlu nucením, když pravděpodobně vůbec není proč. (Jen dodám - mojí dceři, která tehdy taky jedla jak vrabec a rostla ještě míň, je teď devět. Jí normálně nebo spíš víc, je v zásadě zdravá, ale prostě vždycky byla, je a asi i bude o něco menší než vrstevníci - je druhá nejmenší ze třídy - velká nemá ani být po kom.)
 Lucinda 
  • 

Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(2.9.2007 22:30:31)
Jsme na tom uplne stejne. Synovi je 17 mesicu, a sni za den priblizne totez. Vazi cca 9.75 kg (v roce mel 8,20 kg). Nechat vyhladovet se ho bojim nechat, protoze si myslim, ze uz by pak nejedl vubec. Breci, hned jak se ma posadit do zidlicky. Bryndak strhava. Hrajeme mu divadlo, skladame kostky, behame po stolecku s figurkama ,jen abychom do nej neco dostali. Jsem z toho nervozni, uz jsem ho nechala sedet v zidlicce "na hambe" bez pozornosti, ale nic si z toho nedelal. Doufam, ze to nejak prekona a zacne lip jist. Obvykle jedina moznost, jak do nej dostat vic nez par soust, je vse rozmixovat, ale nikdy nevim, kolik sni a jestli to sni - i kdyz treba predchozi den to snedl. Je to trapeni, ale hlavne, ze je zdrav a vesel.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(3.9.2007 9:30:24)
Lucindo, pokud je synek zdravý a veselý, je asi nejlepší způsob přestat ho do jídla nutit. Jen mu jídlo nabídni, pokud nechce, odnes ho a dej mu až další. Takhle si ho učíš, že jídlo je dobrý prostředek k získávání pozornosti a k vydírání. Podle váhy není nijak malý, měl by bez problémů vydržet vynechat pár denních jídel. Aspoň si znovu vzpomene na pocit hladu, ten možná už nezná, když ho nenecháš trochu vyhladovět. Dost se mi to osvědčilo, důležité je nenechat to dojít moc daleko. Po delší době takových šaškáren kolem jídla to bude jen a jen horší.
 Lucisa,dcera 15 m 
  • 

Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(3.9.2007 13:55:17)
Lucindo, tak myslím, že ta vaše váha je teda v poho, vždyť za 5 měsíců přibral 1.5 kg, tak na to že píšeš, že také máte s jídlem problémy, to je celkem dost ne? Tak když nic nejí,tak z čeho tedy přibral?
 Helena,chlapec 2roky 
  • 

Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(8.11.2007 20:37:35)
Tak jak to tady tak čtu,je mi trochu líp,ale stejně.Mám dvouletýho chlapečka,nechce vůbec kousat žádné jídlo.Všechno mu musim mixovat.Jí jen omáčky,jakékoliv,ale nechce chleba,rohlíky,sušenky,nesnáší bramb.kaši a krupicovou kaši,takže jí jen jogurty,rozmixované ovoce a moje omáčky,které mu vařím dokola jako blbec.
 Zuzka 24 +Filípek 10.m 
  • 

Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(3.9.2007 16:23:35)
No to není možný , mám pocit že máš doma našeho Filípka!!! Jen nasadím bryndák nebo vidí talířek tak předvede scénu.Čeká až mu přiblížím lžičku k pusince a pak mi do ní plácne. Máme jídlo snad všude po bytě.Jednou jsem ho nechala půl dne vyhladovět nedala mu ani prso, které jakž takž přijme v noci, ale on snad nikdy nemá hlad! O jídlo nemá zajem ani když mu ho dám do ručičky, hází všechno na zem a kouká kam to padá. Jsem na prášky a každé krmení je pro mě horor. Dnes jsme byli na preventivní prohlídce a malej přibral za tři měsíce 200g . Okolo mě jsou jen děti co hezky papají a po fildovi dojídají.
 Zdenka, Ondrášek 
  • 

Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(4.9.2007 19:39:31)
Nejste v tom sami..neboj. Ondrovi je rok a to, co se u nás děje při jídle bych nepřála nikomu na světě.Bohužel ani nepije, takže starost dvojnásobná..několikrát jsme již skončili na pohotovosti..kvůli dehydrataci i kvůli tomu, že když ho donutíme cokoliv sníst po chvíli to vyzvrátí.
Vypijeme 200ml tekutin denně, mléko odmítá..zvládneme denně tak do 100ml.Nemůžeme jíst hustá jídla, všechno ředíme, aby měl tekutiny..když byly ty šílená horka, nepil, nejedl..snědl pár kuliček hroznového vína za celý den. Zkoušíme všemožná pítka, dudlíky na flašky - máme doma všechen sortiment, co obchody nabízejí a je nám to k ničemu..zapomněla jsem poznamenat, že všechny tekutiny pijeme lžičkou!
Vařenou stravu odmítá, je na skleničkách..dnes už papá jen ty od Hippu - a stejně si ještě z nich vybírá. Živ je na bílé activii, baby dezertu od Nestlé. Kaše od mala nechce..jedinou, kterou si oblíbil je Sunárek maso-zeleninový..bohužel nám je zrušili..a neumím si představit, co si počneme až nám dojdou nakoupené zásoby..
Tohle se musí vidět, aby mi někdo uvěřil..lékařka si s ním neví rady, nikdo mi neumí poradit!
Zkoušeli jsme ho nechat vyhladovět, vyžíznit.., ale on si po celém dni bez tekutin neřekne!!!!!!!!!!!!!!!
Zkoušíme vodu, čaje, džusy..obmněnujeme flašky..
Už jen si sednout do jídelní židličky bývá problém..a většinou se slzičkami.
Na psychologa to prý není, prý je malý.., alë kinezioložka ho zkoušela před časem odblokovat. Prý si při porodu lokl plodové vody a proto nechce pít..
Zkusili jsme všechno, co nás napadlo..
Nevíte někdo, co s tím..
Je to trápení nejen pro něj ale i pro nás.. S manželem jsme se nikdy nehádali, ale jakmile dostane Ondra jídlo na stůl a opět nejí a ani nepije, jsme nervozní, podráždění, hádáme se..jsme na sebe zlý.
Nikam nemůžeme.., protože stále nabízíme pití..a zkuste to někde venku lžičkou..stále jsme mokrý, jak to pliveme..stále se převlékáme.
Je to vysilující.., ale věřte, že přes to všechno ho nade vše miluji!
Poradíte? Děkuji.
 Bludička2 


Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(30.11.2008 11:03:09)
Ahoj, docela by mě zajímalo jak jste na to teď. My máme doma 7 měsíční holčičku a problémy úplně stejný. Je to fakt už na prášky. Nevíme co s ní, nechce vůbec pít, je to vyčerpávající. Tak kdyby jste se sem náhodou znova mrkla, prosím dejte mi vědět, asi by jsme si měli o čem povídat.
Díky Renata a Eliška
 Vjerča a Verča 20 měsíců 
  • 

Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(5.9.2007 21:06:56)
Na chlup stejný jako u nás, malá chce doteď, a to je jí 20 měsíců pouze a jenom mlíko, teď už i přes den, asi tak od 7 měsíců do roka a půl jedla víceméně jenom v noci a že to bylo jenom mlíko, to nemusím zdůrazňovat. Co jsem se natrápila, navymýšlela různých způsobů jak do ní dostat aspoň trochu těch masozeleninových mixů a různých dalších jídel (snažila jsem se, aby to bylo dle doporučení pediatra). Vždycky to skončilo stejně, snědla jednu dvě lžičky a pak to plivala všude okolo, v deseti měsících se naučila říkat mlíko, a když uviděla, že jí chci dát něco k jídlu, už řvala "mlíko, mlíko!!!" a taky si ho vyřvala. Po několikaměsíčním náporu na moje nervy jsem v podstatě veškeré příkrmy vyloučila, nyní je malé 20 měsíců a začíná jíst i normální jídla, váhově na tom byla a je úplně v pohodě, zdravá je taky, to mlíko jí prostě stačilo, dávám jí nutrilon. Doporučuju nelámat si s tím hlavu, ono se to samo zlomí.
 danys, 16 měs 
  • 

Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(16.9.2008 11:25:28)
ahoj máme podobný problém, dceři je 16 měs a váží 7970g, snažím se jí dělat pomyšlení co se týče jídla, ale asi nemá potřebu jíst. Hodně pije a má ráda polévky, kaši a mlíko do ní nenacpu, jen ráno a večer si trochu cucne MM. Nevím co s tím jen doufám, že to nějak ustojíme a až bude starší bude papat víc
 Vlaďka akupilíková a Melichar 11m 
  • 

Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(15.5.2009 13:21:49)
Ahoj,tak jsem si dnes početla,a jsem fakt ráda že není Melich,co se týče jídla žádná vyjímka.Máme 11 měsíců za 14 dní nám bude rok.My jsme prakticky od začátku a UM,byla jsem po císaři a nějaké rodínné problémy do toho a nerozkojila jsem se.No to už je naštěstí za námi.Melíšek začal po 4 měsíci šťávičky,(mrkev apod.),pak zeleninku a pořád se cpal jak nezavřenej,pak zeleninka s masem to ještě šlo,alespoň půl sklenky nebo hrníčku,jenže teď stávkuje,někdy jí,někdy ne,někdy sní to svoje,jindy chce to co máme my,dávám mu i jen tak za pochodu,protože většinou sní jen pár soust a už nechce.Dnes dostal i párek,tak snědl pů,chutnala mu brokolice ale pozor - s těstovinami,sýrem osolená a s KARI!! Jinak je zlatej,přičítala jsem špatné jezení zoubkum,ale už to trvá mooooc dlouho,(zubu máme 5)Takže dík za heslo že žádné díťe nad plným talířem hlady neumře.V deseti měsících měl 79 cm askoro 10kg.Já jsem teda jako rekllama na koncentrák,tak snad nebude po mě:))
 Lucisa a dcera 15m 
  • 

Re: Tak to jste na tom ještě dobře 

(2.9.2007 19:19:40)
Jak tady píšete,že vaše děti nejí,ale aspoň pijí MM, tak to jste tedy na tom ještě dobře.I ty hmotnosti vašich dětí jsou O.K. Takže teď napíšu něco o nás. Dcera má skoro 15 měs.,váha 8.40 kg /por.hmotnost 3.75 kg/plně kojena do 6 měsíců a v noci do 13.5 měsíce,pak už jsem odstavila/byla to jen závislost,budila se jen v noci a vždy si jen trochu cucla/ a máme Sunar,ten pije jen 1x v noci když se probudí cca 150 ml a pak třeba ráno,přes den jinak odmítá. No a další jídlo katastrofa.Bílé jogurty jedla,teď odmítá,občas sní ochucený,kaše rovněž odmítá,chleba odmítá,občas kousek rohlíků,půlku předsnídávky,prostě nejí téměř nic a když už něco,tak fakt málo.Do všeho jednou -2x kousne-to asi ochutná a konec.U jídla děláme opičky,čteme knihy aby aspoň něco snědla.Nejraději má fakt nezdravá jídla /např.pikantní tuňák v konzervě z Kaufu,nebo guláš-to jí fakt jede,ale nechci ji tím krmit/Občas sní kousek ovoce,trochu strouhané okurky a kukuřičné křupky a tyčinky.Sušenky a oplatky jí nejedou.Celkem má ráda maso,ale toho nesní moc.Předtím mi snědla i namačkané ovoce s piškoty nebo jogurtem,ale teď odmítá. Nevím jestli má období,že už nechce ty mačkaná jídla,ale jídlo po kusech taky moc nechce.Sem tam kousek bramboru,holé těstoviny /cca 4 vřetena/.Takže jaký je výsledek????
Vím,že do jídla se nutit nemá ani už mě to fakt nebaví, ale když váží jen 8.40kg v 15 měsících, tak to vám fakt nedá jí nechat až vyhladoví a bude chtít sama. Vždy se snažím ji dát aspoň trochu. Ona už ječí,jen když ji nasadím bryndák. Tak nevím, jestli to někdy bude lepší, moc tomu nevěřím, ale uklidňuje mě, že nejsme sami,jelikož jsem četla v další diskuzi, že občas někde existuje takové stejné dítě jako my.
 Alouš, Tomášek 
  • 

Re: Padá mi kámen ze srdce :-) 

(12.1.2008 21:08:58)
Ahoj. Malému je 11 měsíců a taky mi jí jak brabčáček. Dřív když jsem ho začala přikrmovat tak mi pěkně jedl, ale podotýkám že jsem musela vařit protože mi kupované jídlo vůbec nechtěl. Pak mi začal jídlo prskat, a pak přestal jíst skoro úplně. Každé jídlo máme s brekem. Jinak jsem ráda že pořád kojím, protože aspoň vím že malej něco do sebe dostane. V noci se mi budí po hodině a někdy ani to ne. Tak si někdy říkám že bych s tím nejraději sekla a šla na umělou stravu.Jinak přes den je to taky pořádnej lupínek. Není skoro k utahání.
 Alouš, Tomášek 
  • 

Re: Padá mi kámen ze srdce :-) 

(12.1.2008 21:09:01)
Ahoj. Malému je 11 měsíců a taky mi jí jak brabčáček. Dřív když jsem ho začala přikrmovat tak mi pěkně jedl, ale podotýkám že jsem musela vařit protože mi kupované jídlo vůbec nechtěl. Pak mi začal jídlo prskat, a pak přestal jíst skoro úplně. Každé jídlo máme s brekem. Jinak jsem ráda že pořád kojím, protože aspoň vím že malej něco do sebe dostane. V noci se mi budí po hodině a někdy ani to ne. Tak si někdy říkám že bych s tím nejraději sekla a šla na umělou stravu.Jinak přes den je to taky pořádnej lupínek. Není skoro k utahání.
 Eva21546 


Re: Jak u batolete? 

(1.9.2007 20:18:44)
Ahoj,
naše Lucinka má téměř rok a půl a stále kojím nejméně 6x denně, 3x z toho v noci.
Zkoušela jsem nasadit sunar, povzbudit ji k větší konzumaci "normální" jídla, vodu, spát jinde... Ted už tomu nechávám volný průběh.
Vypije mi málo tekutin - 0,5 litru denně, více toho do ní nedostanu. I když zbaští hodně normální večeře, dá si mléčko od maminky.
Nevím, co s tím dělat, asi prostě čekat:-)). Těší mě, že v tom nejsem sama:-). Do patnácti určitě odstavím:-).
Eva
 Janina +Honzík  
  • 

Re: Jak u batolete? 

(2.9.2007 22:35:30)

Ahoj maminy,jsem tu nová. Taky máme doma maminčina mazánka. Syn Honzík (8 měsíců ) nechce nic jiného než mlíčko ode mě. Zeleninu nechce a jiné příkrmy zvrací, třeba 3x za noc. Taky neustále ublinkává. Zítra jedeme na ultrazvuk trávicího ústrojí. Pro klid. Malej má 7,5 kila. Na kluka to je prý málo ale hlady nestrádá, Hubený není a faldíky má k zulíbání. Pa Janina.
 Eva T.S. 


Re: Jak u batolete? 

(6.9.2007 23:03:57)
Kojení je prostě bašta a hned tak se s tím loučit nejde. Kojila jsem do 28M mého syna opravdu se nechtěl nechat odstavit, nešlo to dlooooho a stálo mě to dost úsilí. Buď štastná, že ti papá zleninu a chlebíky. Náš dvou a půl letý kluk nedá do pusy žádné ovoce ani zeleninu, včetně přesnídávek. Musíme dávat infadin a ani mléčné výrobky nechce, kromě občas Actimel...:-(
 grofka 


Re: Jak u batolete? 

(19.9.2007 14:11:55)
mam ted velke problemy s 15 mes. synem - neji obedy - ale vubec
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Vetsi deti 

(31.8.2007 10:39:02)
Mame problemy s prijmem potravy u starsiho synka.
Odmita jist maso. V omackach vubec, snad jedine co sni, je file v kasi a nadrobno nakrajene kureci maso s bramborem ci ryzi - ale to se prece neda varit do kolecka.
mate nekdo podobnou zkusenost. detska doktorka rikala, ze to chce cas.. ale uz to na muj vkus trva velmi dlouho, jsme s manzelem hodne masozravy.
 Kiara +2 
  • 

Re: Vetsi deti 

(31.8.2007 11:04:55)
Já bych dala na doktorku a nechala bych tomu čas. Sem tam nějaké maso přeci sní a já myslím, že dětský organismus si sám do určité míry řekne, co potřebuje. To, že jste s manželam masožrouti ještě neznamená, že je masožrout i syn. Podle mé zkušenosti se dětské chutě po čase stejně mění, dcerka byla dříve vyloženě zeleninová no a vida, teď do ní zeleninu těžko nacpu, zato maso si dá. Jestli přibírá a je zdravý, tak je vše OK.
Hlavně nenutit, dodnes mám před očima obrázek, jak krmili synovce - jeden rodič mu držel ruce a hlavu a druhý to do něj po lžících ládoval. Dnes je klukovi 10 let, jíst stále odmítá až asi na dvě oblíbená jídla, s oblibou předvádí u stolu navalování a břichabol...
 Mery72 


Re: Vetsi deti 

(31.8.2007 11:05:04)
Taky znám pár dětí, co nejí maso. V Tvém případě bych asi 2x týdně vařila to filé nebo kuřecí a ostatní dny bych "neprovokovala":-)) Ještě mě napadá, jestli je synek rozumový typ, dalo by se s ním o potřebnosti masa mluvit a vysvětlit. My jsme takhle vysvětlili synovi rajčata. Říkala jsem mu, že já nemám ráda papriku, ale jím ji, protože je zdravá, pak o vítamínech, co je, když nejsou ... Nedá si rajče sám od sebe, ale sní ho. (syrová mrkev je úkol pro příští pětiletku:-D)
 Mery72 


Re: Vetsi deti 

(31.8.2007 11:06:25)
Ona to Kiara v podstatě už napsala...
 zuzini 


Re: Vetsi deti 

(31.8.2007 11:41:29)
Syn mojí tchýně odmítal jíst maso, dnes mu je 11 a z masa jí jen řízek a pečené kuře. Vůbec na něj neplatilo povídání o tom, že je maso zdravé. Prostě mu nechutná, nejí ani omáčky a knedlík :-)
 gatto 


Re: Vetsi deti 

(3.9.2007 20:49:01)
Dětem se lhát nemá! A už vůbec né, že hnijící kus hnusu je zdravý!
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Vetsi deti 

(3.9.2007 21:05:21)
Jistě Gatto, už jsme slyšeli :)
 Petra 
  • 

Dítě pozná, co je pro něj dobré a co ne. 

(31.8.2007 12:01:58)
Každý organismus je jiný - dá se to třeba vysvětlit na stravování podle krevních skupin...tam popisují něco podobného(i když nevím, zda to mu věřit nebo ne). Děti mám 4, dvě z nich nemusí maso, další dvě jsou masožravky. My s manželem též.
První dceru jsem do masa nutila, přesně tak, jak se to píše v článku (rizoto do kapes), třeba nad některými jídly dokázala sedět hodinu . A stejně je nesnědla, měla to už od batolátka. Mrzí mne, že jsem jí nutila, ale tenkrát bylo učení - jíst se má všecho, kdo není všechno, nebude zdráv. Je už dospělá, maso jí jen kuřecí a sporadicky, uzeniny vůbec.
Můj otec nutil do jídla mé dva sourozence. Obědvalo se přesně na čas, v určitou hodinu a sníst vše. Výsledkem bylo, že se najídlo netěšily, dokonce se toho času i bály. Že jim bude zase vylézat až z uší a že do té doby, než dojí, se od stolu nehnou. Musela se polívka + druhé jídlo. Takže z jídla nebyla radost, ale spíš stresy. Zvláštní je, že bratr přenesla tuto vlastnost na svou dcerku. Je normální, vyvíjí se správně, ale míň jí.
Každé jídlo se u nich stává stresem a utrpením. Nutí ji dojídat, nervují se už dopředu.
myslím, že sejít by se měla rodina u stolu s radostí a jíst by se mělo podle chuti, i když na talíři zbyde třebas poslední lžíce.
Malinké děti si vyberou, co je pro ně vhodné, třeba dcerka nemohla mléko - věděla vnitřně, že jí nedělá dobře. teď jí aspoň jogurty, mléka se netkne ani teď ve druhé třídě.
měly bychom děti ve výběru respektovat - sladkosti a jiémlsy nepočítám. Myslím rozumně respektovat a vést.
 Radka-2 deti 
  • 

Re: Dítě pozná, co je pro něj dobré a co ne. 

(31.8.2007 12:12:06)
Ráda bych taky pripsala svou zkusenost. Nedávno u nás spali mí rodice a ohromne se ráno divili, ze svým malým detem dávám vybrat, co si dají k snídani. Prekvapilo me to a nemohla jsem jim za zivýho boha vysvetlit, ze by si obcas díte melo jídlo samo vybrat, tak jako si v samoobsluze vyberou jogurt a sýr a ovoce, na které mají chut, tak já jim dávám moznost výberu práve ráno. Myslejí si, ze jsou na to deti jeste malé a nemají si co vybírat. Pochopíte to?
 Winky 
  • 

Re: Dítě pozná, co je pro něj dobré a co ne. 

(31.8.2007 12:53:03)
Jo, moje máma taky nechápe že dávám dceři vybrat - chceš k večeři kaši nebo polívku? Nebo před ni postavím 2 jogurty s různým ovocem a ta si vybere.... (a když si ho vybere, a otevře se, tak už se musí zbaštit, to jo). Moje máma tvrdí že ji tím akorát znervozňuju, že takhle malý děto (2 roky) ještě nemají mít možnost si vybrat...... chvíli jsem nad tím uvažovala, ale nesouhlasím. Oběd sní to co uvařím a nediskutuje o tom se mnou, tak proč by si nemohla říct co chce k večeři - někdy jí stačí chleba, někdy chce něco teplého do bříška......
Je fakt že zpočátku, s příkrmy, jsem měla přesně ten pocit frustrace jak se o tom píše v článku - že se s něčím patlám, vařím, nakupuju to nejlepší a dcerunka pak nepapá... bral mě čert. Jenže taky asi hrálo roli to, že jsem si představovala že zavedení příkrmů je věc 14ti dnů a ne 2 měsíců jak to ve skutečnosti vyšlo. Holt si musela zvyknout.
Teď je z ní statečný jedlík, polívky si i přidává. Některé věci nejí, ale nejsou z toho scény, proč by měla jíst špenát když jí nechutná, ale sní ostatní zeleninu... nechápu.

 Peťule 
  • 

Re: Dítě pozná, co je pro něj dobré a co ne. 

(2.9.2007 10:29:45)
Zrovna čtu knížku "Hry pro rozvoj dětského mozku" a tam nabádají k tomu dávat dětem na výběr z několika možností (omezit na tři), a to nejen v jídle. Postupně se tím učí přijímat odpovědnost za svá rozhodnutí, možnost prožít si důsledky své volby. Pomáhá to připravit děti na rozhodování, které bude stále těžší a závažnější. Samozřejmostí je pak naše důslednost - volbu jim umožnit, ale při nespokojenosti jim nedávat další a další.
 Lištička 
  • 

Maso 

(31.8.2007 13:13:50)
Co se týče masa, tak doporučuji knihy Petra Fořta (znám Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti, ale napsal něco i jenom o dětech). Jednak u nás je stále přemrštěná představa potřeby bílkovin (včetně výživových tabulek, kde je doporučen mnohem vyšší přísun než v západní Evropě). Druhak tak píše, že dítě do 2 let maso nepotřebuje. Takové ty nesmysly o masu 6x týdně (stále se to ještě objevuje, četla jsem to tučím i v nějakém článku na rodině) už jsou dávno překonané.
Takže pokud dítě jí file a kuře, tak klidně stačí file 1x týdně a kuře 1x týdně.
Pokud jsou rodiče velcí masožrouti, tak je to třeba může mrzet, ale když dítě nechce, tak nemá cenu nutit. A hlavně není nutné mít strach, že by o něco přišlo.
Já jsem ovlivněná tím, že jsem vegetariánka, takže dítěti nikdy maso nutit nebudu. Ale na druhou stranu taky nebudu z dítětě násilně dělat vegetariána. Manžel je masožrout a "obojaké" vaření zvládám celkem bez problémů...
 MM, 2 kluci 
  • 

@Lištičko... (aj.) 

(31.8.2007 14:29:02)
...koukám že to máme doma podobně :-)! Já jsem také (dnes už jen skoro-)vegetariánka, manžel maso jí ale nijak zvlášť na něm nelpí. Ani on ani já doma nevařímě jídla s masem, kromě rybího filé (já k tomu mám odpor a neumím to a on v podstatě to samé ;-), aspoň zatím). Děti tím pádem dostávají maso jen sporadicky - starší ve školce, kde vaří celkem zdravě ale s masem (což jsem docela ráda, nechci mu vnucovat vegetariánství - raději ať zná širší spektrum jídel a může se později rozhodnout jak se stravovat a co se učit vařit), malý v podobě skleniček Hami apod., tj. spolu se zeleninou třeba jako omáčka na těstoviny apod, nebo třeba u babičky apod. Nebo občas staršímu koupím ńějakou tu "šunku pro děti", která má obsahovat míň soli a "éček" než ta běžná.

Nemáš nějakou inspiraci na vaření? Co tak vaříte? Mám pocit že je to furt to samé dokola, tak jsem vděčná za nové nápady (pokud možno ne moc "exoticke", aby se vše potřebné dalo sehnat v běžném obchodě a za normální ceny ;-))! Díky!
 Markéta 
  • 

Re: @Lištičko... (aj.) 

(3.9.2007 21:02:54)
My jsme s manželem oba také vegetariáni, byli jsme ještě než jsme se poznali. Zrovna řeším, jestli a kdy mu začít dávat maso, nechci mu ho upírat, třeba bude masožravej, ale já jsem znova těhotná a zvedá se mi žaludek jen maso ucítím. Je mu 7 měsíců, tak myslím, že aspoň do roka vydrží. Měly jste slyšet, co jsem si vyslechla v těhotenství za to, že jsem vegetariánka - hlavně proto, že jsem přibrala jen 3 kila. Babičky samozřejmě hlásily, že dítě bude malé, zaostalé, bude mít křivici... měl 3,2 kg a je zdravý. Nemyslím si, že člověk potřebuje k životu maso, pokud ví, čím ho nahradit.
 Markéta 
  • 

Re: @Lištičko... (aj.) 

(3.9.2007 21:11:08)
tak ho vychovavejte vegetariansky. ja sice vegetarian nejsem, ale kamaradka i jeji dva bratri, ted uz vsichni dospeli, jsou taky od mimi vegetariani. a zdravi, jak rikas musi se bilkovina vhodne nahradit. nenech se okecat.
 Markéta 
  • 

Re: @Lištičko... (aj.) 

(3.9.2007 21:26:06)
Já znám taky pár dětí co jsou od malička vegetariáni a jsou v pořádku, ale nechci ho nutit, aby byl vegetarián... my s manželem nejsme vegetariány z presvědčení, ale proto, že nám maso nechutná (mně je vyloženě špatně, když vidím, jak někdo okusuje kosti). No uvidím, minimálně asi počkám, až mi nebude tak špatně (při prvním těhotensví to trvalo 6. měsíců) a pak to zkusím, protože teď bych asi vařit maso nezvládla. Ale když nebude chtít, nutit ho nebudu.
 MM, 2 kluci 
  • 

vařit maso? 

(3.9.2007 22:04:59)
Já bych se tedy nenutila do toho vařit maso. Taky to nedokážu / neumím, a to neberu vegetariáství nijak dogmaticky! Ale proč bych se měla přemáhat, když je mi odporné manipulovat se syrovým masem a ani to neumím?
(Mému muži je to odporné taky, a to není vegetarián. Jinak by klidně mohl něco pro sebe a děti ukuchtit, ale zatím to nehrozí...)

U malého dítěte, když mu maso nechceš upírat, stačí masozeleninové příkrmy s kuřecím či krutím masem (mám už vyhlídnuté ty "dobré", co jsou i jinak svým obsahem OK). Třeba např. "Hami - lečo s kuřetem" od 10 měs. se dá skvěle použít jako omáčka na těstoviny, jak už jsem tu někde psala :-). Nebo třeba Sunárek od 6.měsíce "Kuřecí maso se zeleninou", je tam kopr a malý po něm vždycky celý voní... ;-) Dají se k tomu udělat brambory, když už je dítě větší, a máš jídlo s masem!
Nebo děti dostanou maso třeba na návštěvě u babičky (pokud je v rámci zdravé stravy), nebo když byl starší pak větší (nějak přes 2 roky), tak si táta koupil třeba na výletě klobásu a dal mu ochutnat - i když to je spíš vyjímka. Ale vlastně začal jíst maso častěji (skoro každý den) až s nástupem do školy ve 3 letech. To stačí, ne? Času dost :-)!
 Markéta 
  • 

Re: vařit maso? 

(3.9.2007 22:14:35)
Když já těm kupovaným moc nevěřím... nevěřím, že je tam vážně jen to nejlepší, že se jim daří přebrat zeleninu tak, aby tam nebyl ani kousek nahnilý nebo maso aby to bylo fakt jen libové.... Já to dělám tak, že si jednou za měsíc nakoupím bio zeleninu (protože po normální mrkvi se mi osypal a doktorka řekla, že to bylo z toho, že ta mrkev je barvená, aby byla oranžovější) uvařím polévku a pak každé zvlášť a zmrazím to v tvořítku na led, pak můžu míchat zeleninu jak se mi chce a každý den má něco jiného.
 MM, 2 kluci 
  • 

Re: vařit maso? 

(3.9.2007 22:35:41)
Jo to jsem taky dělala - hlavně první příkrmy - bio-zeleninu jako ledové kostky :-).

Já bych ale zas tak skeptická vůči těm hotovým dětským příkrmům nebyla (i když také spíš jsem velmi kritická). Samozřejmě je nejlepsí když je to vyloženě bio, přičemž to je taky dost drahé, případně nedostupné... Ale i to běžné "Hami", "Sunárek" a spol. splňuje přísnější normy než jídlo pro větší děti a dospělé. Jen si hlídám co v té které skleničce je, taky se to dost liší - mám již osvědčené vyhlédnuté druhy, které se mi obsahově zdají OK.

Pro mne/nás je to přijatelný kompromis. Co z toho, když pracně seženu super bio maso a pak ho musím vyhodit, protože ho neumím připravit tak, aby bylo po všech stránkách nezávadné? Umím spoustu věcí, také se učím některé nové, ale obávám se že zrovna tuhle se už nenaučím ;-). Nu což, jsou důležitější...
Jo nemáš nějaké zajímavé recepty (vegetariánské, ale aby se vše dalo běžně sehnat)? Dík a měj se fajn! M.
 Markéta 
  • 

Re: vařit maso? 

(3.9.2007 22:50:23)
Máš ráda lilek (baklažán)? Ten vaříme často, hlavně manžel umí super věci. Nebo čínu s tofu a zeleninou, tu mám taky moc ráda. Jinak hodne vaříme z květáku, sojove maso dost používám no a skoro ke všemu brambory, manžel je bramborovej typ. Sem tam kuskus nebo rýži.
 MM, 2 kluci 
  • 

Re: vařit maso? 

(3.9.2007 22:54:03)
Lilek ráda mám, ale moc receptů s ním neznám, tak moc nevím co s ním...Ráda se nechám inspirovat :-)! M.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Dítě pozná, co je pro něj dobré a co ne. 

(31.8.2007 16:11:39)
Radka, to je u nas normalni - moznost vyberu.. u snidane a uz i u svaciny ci vecere...

sice ne velkou moznost, ale jde o vyber..
chces chleba s maslem a mermaladou ci se syrem (snidane, svacina vyber v ovoci ci v jogurtech je samozrejmosti, ovsem stane se, ze uz mam jen dva jogurty pro dva syny a vyber neni... totez plati uu veceri - chleb + sunka, syr marmelada, pomazanka...

ovsem u obeda neexistuje moznost vyberu.
Maximalne se den predem zeptam, co by chteli jist.. a druhy den maji stejne chute uplne jine :-)
 Izzinka 


Re: Dítě pozná, co je pro něj dobré a co ne. 

(7.12.2009 12:53:21)
ahoj Radko, naprosto s tebou souhlasím, myslím, že už malé děti by měli mít možnost si vybrat, na co mají chu´t...já mám skoro 3 letou dceru a taky jí dávám na výběr.Takže myslím, že můžeš být v klidu. Rodiče jsou jak se říká ze staré školy a dřív tolik možností nebylo jako ted. papa~g~
 MM, 2 kluci 
  • 

ohl. masa 

(31.8.2007 14:14:04)
Vždyť maso není vůbec potřeba jíst každý den, dnes se ví, že dvakrát týdně bohatě stačí (takže třeba právě jednou to filé, jednou kuřecí). Pokud dítě jí/pije mléčné výrobky a/nebo vejce (=živočišné bílkoviny stejné jako v mase) a je zajištěn dostatečný příjem železa ze zeleniny, obilných produktů atd., není maso dokonce potřeba vůbec. Já bych se tím nestresovala. Naše děti jedí maso také jen sporadicky. Chápu že je maso důležité pro Vás jako "masožravce" a chybělo by Vám jaksi chuťově, ale pokud Váš syn z daného jídla zní vše kromě masa, tj. např. zeleninu, brambory, omáčku, pak to přece takový problém není.
 Insula 


Re: Vetsi deti 

(1.9.2007 16:15:30)
Někdo prostě nemá maso rád. Já ho zase ráda mám. Nenutila bych ho. Může to způsobit jen větší odpor.

U nás je "nejedlík" dcera (4 roky). Přitom ale váží normálně. Nejdřív jsem to pořád řešila. Jídlo se postupně stávalo problémem. Slibovali jsem, hrozili, křičeli. Stejně to nepomohlo. Přesně jako je to tu napsáno. Jednou jsem slyšela mluvit Veřoniku Žilkovou. Na otázku, jak se žije s takovým množstvím dětí odpověděla, že se spousta maličkostí neřeší, protože na ně prostě není čas. Jako příklad uváděla, že když některé dítě nechce jíst, tak prostě nejí. Doslova řekla, že žádné dítě dobrovolně hlady neumře (samozřejmě vyjma větších dětí s poruchou příjmu potravy). To se mi líbilo a od té doby neječím. Nechceš jíst, nejez. Nakonec si sama přijde říct o jídlo. Nechám jí sníst jen tolik, kolik chce.
Se synem je to jinak (17 měsíců). To je jedlík. :-))) Takže alespoň někdo. :-)))
 Insula 


Re: Vetsi deti 

(1.9.2007 16:18:24)
Jo ještě jsem chtěla napsat, že to dělá jen doma. U babičky problém s jídlem není. Takže jídlo používá k prosazení svojí vůle. :-) Asi to i patří k období vzdoru.
 Klara, Robin 4 roky 
  • 

Re: Vetsi deti 

(2.9.2007 8:07:11)
Ja bych ho rozhodne nenutila, akorat se mu to zhnusi a to treba navzdy. Souhlasim s doktorkou... dala bych tomu cas..
 Pejska 


Re: Vetsi deti 

(2.9.2007 10:47:10)
Taky mám potomka, co od začátku příkrmů i na drobno rozkrájené a rozmixované maso v jídle odhalil, vyzvýkal šedivou kouli a tu plival. Nejlepším jídlem pro něj byly kapustové nebo květákové karbánátky. Dnes je řada potřevin rostlinného půovdu, které jsou zdrojem bílkovin a dají se upravit tak, že maso nepřipomínají ani vzdáleně, takže bych s ním v této době měla asi jednodušší pořízení. Dneska je mu ale 21 a bez pořádné "flákoty" není jídlo, cpe se smradlavými sýry, jogurty - jen té zelenine zase už tolik nedá - co naplat, vybral si to v raném dětství a já jsem to opravdu přestala řešit, protože bych se možná pomátla :o)))
Žádné normální dítě ve fungující rodině hlady neumřelo.
 betty 
  • 

Re: Vetsi deti 

(2.9.2007 13:34:17)
No přesne my máme problém s naším 8 letým vnukem,ten odmítá jíst cokoliv,jí jen suché testoviny,rýži,sem tam suchý knedlík,ale to jen ve školní jídelne a dukátové buchtičky,jak on říká bez dukátu,ale to jen ve škole, sem tam řízek ,tenký kuřecí, ovoce,zelenina nic. Prospívá normálne, na všechno řekne,že už to jedl jako malý a nedá si,jako kdyby mel strach.Už jsem kdysi diskutovala o tom,napsal jeden tatínek,ale od té doby se nic u nás nezmenilo,naopak,už ani ty řízky nechce.Takže to jsou problémy okolo detí,stále čekáme,že to přejde,ale nic se zatím nedeje.Ale je zdravý a normální kluk,tak mu to třeba stačí.Doplňujeme to vitamíny, co se dá delat,ale nikdo s ním nehne.Zdravím všechny
 Duslik 


Re: Vetsi deti a maso 

(2.9.2007 13:53:15)
Taky jsem jako dítě maso skoro vůbec nejedla(nejedla jsem skoro nic). Maminka vždycky vzpomíná, jak jsem jako hodně malá z masa vyžvýkala šťávu
a zbytka vyplivla na stůl. Později jsem maso nejedla skoro vůbec a dnes jím každé. Hlavně ho nenuťte, nebo bude maso považovat az trest. Mně maminka nutila téměř do každého jídla(než přišla na to, že to stejně nemá cenu) a do dnes na to s hrůzou vzpomínám. Náš téměř tříletý syn taky dost často maso odmítá tak ho nenutím - co sní to sní. Jeden den si dá celou porci masa a druhý den do něj jednou kousne a končí. Po své vlastní zkušenosti toto vůbec neřeším. Pokud má rád polévky, což je náš případ, udělejte mu nějakou z masového vývaru a tím ty živiny do sebe také dostane.

Laďka + Domík 32měsíců
 Naja 


Re: Vetsi deti 

(3.9.2007 8:45:13)
S manželem jsme masožravci, syn (11) nejí maso skoro vůbec (kromě mletého nebo jemně nasekaného a ryby), i na králíkovi je schopný hledat tlusté. Dcerka (3) naopak je masožravec jako my. Vařit se snažím tak nějak kompromisně, aby to chutnalo všem. I když vařím denně, zatím to problém není :-).
 Markéta, Beruška 03+Cvalda 08 


Také odmítáme maso 

(3.9.2007 17:16:12)
Naše malá také nechce jíst maso. Vždycky se předem domluvíme, když jí nandavám jídlo, na nějakém kousíčku, který "musí" sníst. Jsou to třeba jen dva kousky masa v guláši apod. prostě minimum, ale funguje to :o)
 učka 


taky nejedla 

(31.8.2007 12:42:30)
My si přece taky někdy dáme na co máme chuť a věřte mi, že u dětí aspoň občas je to dobré praktikovat.Dcera měla období, kdy skutečně měla ráda málo co, ale když jsme ji nenutili a aspoń jednou týdně uvařili , co má ráda( bylo rájská, špenát, palačinky a hlavně nemusela maso), tak jsme nakonec dopsěli k tomu, že jí dneska ve svých 12 letech . téměř vše.
Někdy byl člověk udiven z čeho to dítě roste a žije. Dnes určitě není podvyživená. Je taková normální nohatá 12 letá holka. a jen z láskou vzpomínáme na to kdy nejedla. Dnes by jedla pořád- jen k snídani sní 4-5 rohlíků a ptá se hned co bude k obědu a hlavně dneska snad kromě pár jídel jí vše.
 Katka,kluci 4 a 8 
  • 

Re: taky nejedla - to ráda slyším 

(31.8.2007 13:02:42)
Mám doma také 2 "nežeroutky",mladší ještě jakž takž,ale starší to je případ! Má opravdu pouze několik jídel,které je ochoten pozřít,ostatní ani neochutná.A i toho, co mu chutná sní miniporce.Jak už tu někdo psal, je až neuvěřitelné, z čeho dokáže fungovat.Když byl 2 dny u spolužáka,spolužákova maminka mi volala,že až přijde ,bude mít velký hlad, že u nich nic nejedl. Nedokázala pochopit,že on takhle "jí" normálně.No ale je zdravý, táhne se blbne,běhá.. nevypadá podvyživeně.Večer vypije velký hrnek mléka (někdy 2),tak se tím asi nějak "dojídá". Už to neřeším,nikdy bych ho nenutila sedět nad talířem- dodneška je mi z toho blbě,když si na to vzpomenu. Dělávala mi to babička a měla ještě jednu "parádní" zásadu "u jídla se nepije,až po jídle". Výsledkem v mém případě bylo, že jsem k ní nechtěla jezdit.A do dneška nezačnu jíst,dokud nemám vedle talíře nalité pití,jinak by mi nechutnalo:)
 Lída+2 


Re: taky nejedla 

(31.8.2007 13:10:07)
Luk mi zlobil s jídlem okolo 3-4 roku. A tak jelikož i tak je hmotnostně pod všema grafama co jsou v očkováku. Jsem do něj lila 1/2 nutridrinku denně vchlazenýho z ledničky. A ono ho to asi za týden rozjedlo....

Nyní je mu 9 a sní toho víc jak tatínek.....
 8.5Yettynkaa12 


Tlusťoška??? 

(31.8.2007 13:56:34)
Probůh - 4-5 rohlíků k snídani?
pokud nemá sklony k nadváze a vypadá spíš podvyživeně, tak v poho, jinak by mohla mít do budoucna pěkné problémy a mindráky!
 Jana (Kačka 11/03+Matýsek8/05) 


Re: Tlusťoška??? 

(31.8.2007 14:18:00)
Taky jsem měla takové žravé období zhruba do 17 let a vážila v té době 48-50 kg při výšce 164 cm. Pak jsem skokem přibrala na 54 kg a ty jsem se mě drželi tak do 25. No a od té doby se musím hlídat - 3 rohlíky k snídani si dávám zřídkakdy :-(
 Insula 


Re: Tlusťoška??? 

(1.9.2007 16:19:52)
Klídek, ve věku této dívčiny jsem byla schopná sníst 12 a víc houskových knedlíků. A to máma rozhodně nevařila žádné malé. :-))) Ale byla jsem hubená. Všechno jsem vylítala venku. :-)))
 Lída+2 


Re: Tlusťoška??? 

(3.9.2007 6:15:48)
Ale takhle moc jsme jedla taky. Doteď není problém sníst 4-5 krajíců chleba....., vždycky jsem měla spíš míň. NYní mám asi tak normálně.....
 Lizzie 


Re: Tlusťoška??? 

(6.9.2007 18:28:45)
Tak já už pěkných pár let večeřím nadvakrát:-)
 Emmča, 2 děti 
  • 

Re: taky nejedla 

(31.8.2007 15:34:04)
Doufám, že taky přijde období, kdy syn zbaští cokoli. Momentálně je právě ten vybíravý frfňa, který kde co nejí. Uvidí - li na mase kousíííček tučného, okamžitě to celé dá bokem. Maso v omáčkách nejí vůbec. Naopak jídla, která má rád, tak toho zbaští dost slušnou porci. K jídlu ho taky nenutíme, nemá to opravdu smysl. Hodně sportuje (hraje fotbal), tak když přijde z tréninku, snědl by koně :-)) I když vypadá s prominutím jako z koncentráku, jsem v pohodě. Já i manžel na fotkách z dětství vypadáme úplně stejně. Kde jsou ty časy :-))
 Staňka, 2 kluci 
  • 

Jídlo a reflux jícnu 

(31.8.2007 15:09:31)
Náš starší syn trpí od narozením refluxem jícnu (nedostatečně uzavřená záklopka mezi žaludkem a jícnem).Znamená to,že jídlo často vyzvrací,pije speciálně zahuštěná AR -antirefluxní mléka, neměl by čokoládu,ovoce s tvrdými slupkami..Taky mu vadí běhání a skákání(když se hodně rozdivočí jsem si na 100%jistá,že se pozvrací),nejhorší je ale vzetkání - když se rozkřičí,poblinká se skoro vždycky.
Jídlo je utrpení dne. Má 3,5 roku a váží 13,2 -13,3 kg.Je to strašný pocit,když pořád jenom kňučí,že to jíst nebude,že si dá přestávku...A pak vám v poradně do průkazky doktor napíše "stav výživy nedostatečný". Já nedělám nic jiného, než že celý den krmíme. Obědvat začínáme už kolem 10,30 -to sní něco málo hlavního jídla a tak kolem 12 dáváme polévku. Musela jsem zvolit opačný postup,protože když začínáme polévkou tak pak už nejí hlavní jídlo (a vzhledem k tomu,že z polévek jí jen vývar,tak z toho mi opravdu nepřibere). Navštěvujeme gastro prodadnu pro děti,tam nám tvrdí,že do jídla nutit nemáme, ale kdybych to celý den nezkoušela,nelákala a neslibovala hory doly za snězení jídla,tak nám už asi umřel,protože by jedl jen bebe brumíky a pil čaj a to v lepším případě. Co máme ale mladšího syna (teď 8 měsíců) pozoruju docela změnu. Náš starší začíná "žárlit a závidět". Nedočkavě čeká až co malému zbyde v talířku,(kojencká výživa byla absoluně nemyslitelné jídlo - to vyzvracel okamžitě),teď chodí a ptá se jestli už to může po malém dojíst. Stejně tak i večerní krmení kaší, sám se chopí lžičky a talířek po malém vyškrábe. Tak si říkám,že se snad blýská na lepší časy,že se od malého "naučí" mít jídlo rád. No uvidíme.
 petishee 


Re: Jídlo a reflux jícnu 

(31.8.2007 17:23:04)
Nevím, přijde mi, že z jídla děláte přehnanou záležitost a zbytečně to dramatizujete. Jestli jsem to dobře pochopila, tak celý váš den se točí v podstatě jenom kolem jídla - to by se mi jídlo taky pěkně protivilo a odmítala bych ho.

Možná je to v některých případech složitější, ale já jsem byla vychovaná zásadou: "Chceš? Jez. Nechceš? Nech být, nic dalšího nebude." (resp. bude, ale až za tak a tak dlouho) :-) A mohla bych si zkusit, říct si za hodinu o nějakého Brumíka (nebo cokoli, Brumík tehdy ještě nebyl). Možná drsné, ale účinné - aspoň co mám zkušenost.

S refluxem je to možná o něco složitější (moji bratranci to měli jako mimina oba, pak z toho nějak vyrostli - asi jim ta záklopka dorostla nebo co já vím :-)), ale myslím, že jde v první řadě o přístup.
 . 
  • 

Re: Jídlo a reflux jícnu 

(31.8.2007 17:56:54)
No, tak s tímhle nesouhlasím, páš jsem to sama zažila. Od narození nesnáším živočisné tuky - ne že by mi nechutnali, sním je, ale mám po nich křeče a děsný problémy, prostě je nějak nestrávim nebo co. Samozřejmě v mém dětství to nikdo nevěděl, a když do mě nacpali tučné maso atd., docela jsem trpěla. Stejně tak když mi místo toho nic jinýho nedali. Jasně, není dobrý nabízet místo jídla sladkosti, ale když dítě nechce něco jíst, tak se mu má nabídnout nějaké jiné hodnotné jídlo - místo masa sýr, chleba, místo pečiva /může být alergik na mouku třeba/ zase ovoce, zelenina, luštěniny atd.
 Staňka 
  • 

Re: Jídlo a reflux jícnu 

(31.8.2007 19:15:55)
Promiň,ale opravdu nevíš o čem to s refluxním děckem doma je. Pokud by se náš den netočil kolem jídla,byl by už na kapačkách s umělou výživou a sondou v žaludku,jak už tu někdo psal. Fakt to není jednoduchý a ten, kdo to doma nemá,ten to nepochopi.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Jídlo a reflux jícnu 

(31.8.2007 19:59:30)
Souhlas holky. Johanka blinkala do 13m a k tomu měla ukrutné bolesti bříška. Do té doby odmítala všechny příkrmy a já jen kojila. Bylo to úděsný. Všechno co jsme do ní nacpala zase vyblinkala a pak se kroputila celej den v křečích bříška. Ted je to už lepší,ale že by se z ní stal nějaký jedlík to fakt ne:-( má 9 kilo v 19m.Právě že když bych jí nějak nutila,tak vím,že to vyblinká.Takže musím polehoučku a spíš jí nenutit,pak něco zdlábne
Ale nejedl nám ani Jakub,a rozjedl se když začal chodit do školky.
 Ida, dvojročná dcérka 
  • 

Re: Jídlo a reflux jícnu 

(4.9.2007 15:14:12)
Ahoj, my máme toto isté doma. Zatiaľ do ambulancie nechodíme, ale asi začneme, lebo si už naozaj nevieme rady. Najhoršie je, že už odmieta všetko. Neviem, kde získam info o nejakých receptoch pri refluxe, prvých 6 mesiacov sme to riešili zvýšenou polohou ale čo teraz? Trápiť ju ďaľšími vyšetreniami? Naozaj nepotrebujem ďaľšieho lekára, ktorý bude len zapisovať stav, potrebujem poradiť.
 Bludička2 


Re: Jídlo a reflux jícnu 

(13.12.2008 17:12:34)
Zdravím všechny maminky, my máme doma stejný problém. Malá má teď 7,5 měsíce a taky máme problém s jídlem. Taky od malička často blinká. Je to fakt psychicky náročný, když máte radost, že konečně něco dobře snědla a ona se pak poblinká. Má teď 6 kg, asi budeme rádi a nevím, jestli vůbec bude ještě přibírat po té trošce co za den sní. Souhlasím, že kdo to doma nemá, nepochopí.
 Kači1978 


Re: Jídlo a reflux jícnu 

(1.6.2009 20:50:33)
Holky, vy co máte doma "refluxní" dítě, zajděte s ním do gastro poradny!!! A pokud dítě něco sní a pak to vyblinká, řešte to, to není normální a je třeba to léčit.

Mám doma dcerku (předčasně narozená, 31týden, je z dvojčat). Od narození trpí refluxem a každé jídlo (hlavně mléko a řídké pokrmy) bylo utrpením, neboť následovalo zvracení. Pak mi to nedalo a řekla jsem si u obvoďačky, aby nás někam poslala. Poslala nás tedy do gastroporadny. Museli jsme absolvovat ultrazvuk a pak jít do gastro poradny. Tam pan doktor naznal, že to už opravdu na léčbu a nasadil nám Prepulsid - holky a od té doby - konec zvracení. S jídlem jsme teda pořád na štíru, ale co už... Jsem toho názoru, že dítě opravdu hlady neumře. Už to též řeším stylem - toto je oběd - nechceš? Nic jiného nedostaneš a hlavně!!! nedám žádného Brumíka jako náhradu jídla! Dítě je vyčůrané jak mraky - velice brzy pochopí, že nic jiného prostě nedostane. Stálo by za to vynechat z jídelníčku sladkosti úplně. Vím, že je hrozné, když dítě nic nejí a tak mu rychle zaplácnu pupíka "aspoň" brumíkem - ale to dítě ví, že když nebude jíst, dostane stejně něco jiného. Chce to vytrvat a nedát nic. Brzy to pochopí. U nás se už i občas stane, že si řeknou sami o jídlo (je nám 15 měsíců). Takže je to uspěch. Ovšem nyní bojujeme s večeří. To nejí nic a v noci jí kručí v břiše... ~Rv

Jinak ten reflux (blinkání) fakt řešte! Je to hodně nebezpečný, protože se z žaludku vrací již částečně natrávené jídlo s kyselinami, které poškozují trávící trakt!

Držím pěsti všem a držte se - já taky budu ač je to někdy FAAAAAKT na nervy ~a~
 Katka,kluci 4 a 8 
  • 

Copak tohle... 

(31.8.2007 15:46:55)
Holky,je to trápení s "nežeroucími" malými dětmi,ale jak je zmíněno v článku,opravdová hrůza je,když v pubertě nebo i před ní začnou holky blbnout a skončí to poruchou příjmu.. Měla jsem v práci kolegyni,která musela zůstat s 16 letou holkou doma,chodí jí i do školy kontrolovat - svačinu musí sníst před ní a nejít jí vyzvracet. Byla hospitalizovaná, málem umřela..Nebyla schopná ujít 50metrů,jak byla vysílená.Kolegyně je z toho na antidepresivech,no děs.
 Emmča, 2 děti 
  • 

Re: Copak tohle... 

(31.8.2007 16:38:36)
Tak to je opravdu neštěstí a jak se říká - jde do tuhého. Mám anorektickou sestřenku, je to matka 3 dětí, žije převážně na ovoci. Ročního chlapečka stále kojí, druhorozeného kojila snad do 4 let. Na každou i jemnou připomínku, ať se nají, nebo ať si veme něco k jídlu reaguje až přehnaně, když ji někdo začne přemlouvat, nebo jí domlouvat, je schopná se rozčílit přímo neskutečně. V 36 letech vypadá minimálně o 10 let starší, je strhaná a když jde na procházku s nejstarší dcerou a klukama, lidé si myslí, že kluci jsou její vnuci. Rodina je z ní nešťastná :-(
 Insula 


Re: Copak tohle... 

(1.9.2007 16:26:53)
Tohle prožívali rodiče mojí kamarádky. Její sestra má poruchu příjmu potravy. A může za to jedna doktorka. Když šla jednou na nějaké vyšetření, tak jí řekla, že by mohla pár kilo shodit. Přitom v té době vážila 50 kg při asi 175 cm. A ona od té doby přestala jíst. Rodiče s ní lítali všude možně a nedonutili jí k ničemu. :-((( Psycholog řekl, že se ještě nesetkal s někým, kdo by měl takovou vůli. Vyprávěla mi fakt hrozný věci.
Bohužel je už plnoletá, takže teď už s ní nic nezmůžou. :-((( A nejí dodneška. Když jí bylo 18, tak řekla rodičům, že se hrozně těšila, že už bude dospělá a že už nebude muset chodit po doktorech a že si bude moct dělat, co chce. :-((( Už na ní prostě nijak nemůžou. :-(((
 balka+Marťa10/06+Marek08/08 


Re: Copak tohle... 

(2.9.2007 10:57:39)
Tak tyhle příspěvky tedy některé z nich mi opravdu vlily optimismus do žil...malá má v 10 měs. 8 kg a vypadá oproti ostatním dětem v jejím věku dost hubeně, takže mi její jídlo a pití dělá dost starosti. Tedy hlavně to pití - vypije mi denně jen okolo 50 - 100 ml čajíku víc ani náhodou. Pije jen u jídla, asi si myslí že je to jídlo? Jinak sevře pusinku a odmítá. Ráno kojení, sní trochu ovesné kaše, na oběd tak 100 g masa se zeleninou, pak už nechce, svačina půl banánu a půl jogurtu, večer kaši nechce, tak nic. Pak v noci jedno kojení. Do jídla ji celkem nutím hlavně u oběda, kdy má dost po 50 g, a teď už se mi to právě nechce dělat - bojím se že jí to jídlo znechutím - když si ale vzpomenu na ty doby kdy mi snědla na oběd 250 g bez problému tak se mi chce brečet. Teď řeším hlavně to pití - mám za sebou zánět prsu kdy to vypadalo že už se nerozkojím a malá jak vidí savičku s UM tak dostává amok - no ani nemusí být UM, ona ani neochutná co v tom je protože prostě nevezme do pusinky nic z čeho něco teče krom teda u jídla si sosne tak 20 ml. Co s tím, poradíte?
 Marie71 
  • 

Útěcha 

(3.9.2007 0:17:02)
Myslím si, že na 10 měsících je 8 kilo úplně v pohodě. Já bych ji do jídla příliš nenutila. Moje dcera měla na 10 měsících sice o kilo víc, ale zato to byla "kyselina" - snědla úplně všechno, v obrovských kvantech a mezi jídly ještě stihla pojídat novinový papír, který jsem zapomněla občas před ní uklidit a nedala jsem si na to pozor. Takže na to, že Vaše dcera má jen o kilo míň a sní tak málo, tak je to asi dobrý (podle mě má pomalejší metabolismus a tělo všechno z potravy využije).
 Insula 


Re: Copak tohle... 

(6.9.2007 11:46:51)
Dcera měla v roce něco přes 8 kilo a přitom není hubená a je i dost vysoká, takže si myslím, že to není málo.
 Dadaistka 


Re: Copak tohle... 

(2.9.2007 11:07:47)
Doktorka měla patrně IQ tykve. Smutné. Zničila slečně život.
 Eva21546 


Je to tak jednoduché? 

(2.9.2007 17:05:52)
Nemyslím, že by každé děvče na základě poznámky u lékaře potlačila své pudy sebezáchovy a přestala jíst a mít se ráda. I když u nás mají lékaři autoritu.

Každopádně souhlasím s tím, že paní doktorka plácla pěknou blbost a snad se jí nespí moc dobře, pokud se o té souvislosti dozvěděla.

Držím té rodině palce, snad to zvládnou.

Eva
 Dadaistka 


Re: Je to tak jednoduché? 

(2.9.2007 20:57:20)
Evo, je to tak jednoduché. U děvčat (zvlášť v určitém věku a pokud jsou citlivější) i malá poznámka spustí lavinu. Přítel utrousí, třeba v žertu, cosi o špíčku a slečna přestane jíst. No a pokud to řekne doktorka, poznámka často nabude dvojité vážnosti.
50 kg na 175 cm je naprosto normální, ani závan nadváhy, některá děvčata mající podobnou míru dokonce vypadají až hubeně.
Možná můj příspěvek vyzněl dost tvrdě, ale mě podobné věci vždy velmi rozčílí.
 Eva21546 


Re: Je to tak jednoduché? 

(3.9.2007 12:44:49)
Já měla v 18 letech 170 cm a 55 kg.

Jestli to nebyla moje tchýně - obvodní lékařka. Ta mě loni rozčílila, mojí dceru označila za otylku (v 6 měsících věku, plně kojená). Měla totiž dva rozkošné faldíčky na stehýnku... Musím říci moc krásné faldíčky a už jsou pryč, v roce se hodně vytáhla. Ted je tchýně spokojená a vychvaluje štíhlou postavičku. Takže u nás nehrozí jedna poznámka od lékařky, ale vytrvalá masáž.

Eva
 Dadaistka 


Re: Je to tak jednoduché? 

(3.9.2007 19:50:03)
Co tím tchýně sleduje?
 Eva21546 


Re: Je to tak jednoduché? 

(4.9.2007 13:16:58)
Netuším. Ale těžko se s ní komunikuje, pravdu bych se nedozvěděla ani při přímé otázce a ještě by o tom naschvál více mluvila. Zřejmě nějaký blok s děctví.. Zkusím se kouknout po nějaké knize na toto téma, ať jsme připraveni.

Těžko říci, co tím sledovala doktorka, která radila hubnout holce s 50kg a 175cm. Mě řekl doktor v těhu, že nemůže mimčo najít, protože je tam hodně tuku.. Ale mě by tedy 10 kg dolů neuškodilo:-).

Eva
 Insula 


Re: Je to tak jednoduché? 

(6.9.2007 11:50:09)
No Evo, tak se opravdu raději připrav a dceru vychovávej ke zdravému sebevědomí a k tomu, aby se měla ráda.

Tchýně je "cvok". Budeš to mít těžký.
 Eva21546 


Re: Je to tak jednoduché? 

(8.9.2007 20:16:08)
Ahoj, myslím, že tchýně je buď maniodepresivní nebo manipulátor, nebo obojí. Před 20 lety rozvedené doktorka.
Každopádně mojí noční můrou je přestěhování tchýně blíž k nám a její touha mít Lucinku jen pro sebe, společné víkendy či dovolené bez rodičů, jen ony dvě. Tchýně zase plácne nějakou blbost a Lucince se to tam někam zapíše a bude průšvih.
Ale nechci být ta, co Lucince řekne na plnou hubu, že její babi je hezky řečeno krapet mimo, měla by na to přijít sama... Jak říkáš, vychovat ji sebevědomou bez strachu říci, co si myslí a že něco nechce...
Tchýně napsala našim dopis s výčtem mých nedostatků v péči o Lucinku a manžela..
Jako by ta výchova byla snadná i bez tchýně. Eva
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Dopis 

(11.9.2007 9:00:43)
Ona napsala Vašim dopis ? To je teda síla....
 Eva21546 


Re: Dopis 

(11.9.2007 12:55:00)
Našim, švagrům a mě. A4 psacím strojem bez řádkování.

Jak si mohl tak dokonalý muž s tak dokonalou matkou, vzít tak nezodpovědnou špindíru a mizernou matku...

Ale je to k něčemu dobrý, když ji někomu popisuji, stačí říct, že todle udělala a každý si okamžitě udělá obrázek.

Eva
 Eva21546 


Re: Dopis 

(11.9.2007 12:59:57)
Víš, spíš je problém v tom, že to prostě nedokážu hodit za hlavu. Při a po každém setkání s ní mívám migrénu, jak se pořád snažím nenechat si připustit její kritické poznámky a její snahy mě vmanipulovat někam, kde být nechci, jak se snažím snížit kontakt s ní na minimum, prozradit jí toho na nás co nejméně, ať nemá do čeho zasahovat... Jak nad tím potom přemýšlím, jestli náhodou v něčem neměla pravdu a proč je tak zlá. E
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: Dopis 

(12.9.2007 15:15:46)
Vyprdni se na ní.Já vím,mě se to říká....Musíš s ní mít aspoń nějaký kontakt,je to manželova máma.Zajímal by mě jeho náhled,tedy jestli se ti o tom chce psát...
 Eva21546 


Re: Dopis 

(15.9.2007 18:43:09)
Manžel to má těžké, ale je na mé straně. Jen by chtěl mít pokoj a neřešit to. Dříve jí často něco odkýval, aby měl klid. A chtěl by, abychom si to vyřešili mezi sebou, jako dvě dospělé. Ale vyříkat si to v klidu nepomáhá, ječet taky nepomáhá, takže mi zbývá co nejvíce mlčet, na nic dalšího jsem nepřišla. Naštěstí díky Lucince není moc čas na řečnění.
Loni manžel změnil práci, stouplo mu sebevědomí a začal svojí matce říkat vždy svůj názor a výrazně s ní omezil kontakt. Samozřejmě si naši vyslechli, že DŘÍVE takový Lukášek nebyl. I když nepochybuji, že na té změně mám taky podíl. Ona žije na Moravě, ale na důchod hrozí stěhováním do Prahy, má tu syna i dceru...:-(
Myslím, že ta změna u manžela souvisí i s tím dopisem, hrozně se za ni styděl, hlavně že to poslala těm našim. Oni jsou totiž fajn.
Je těžké to hodit za hlavu, třeba už týden před návštěvou si dávám dohromady odpovědi na případné otázky či rady, abych zůstala zdvořilá a řekla jí toho co nejméně a nedovolila ze sebe dělat blbce. Asi na ni nemám dost vysoké sebevědomí.. Ted se nám pozvala na oslavu narozenin mojí mámy, původně jsem se těšila... Eva
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: Dopis 

(17.9.2007 9:34:15)
Tak to držím palce,at oslava proběhne pokud možno bez problémů. Manžel to má těžké,jestli si je toho všeho vědom a stydí se.Nemůže jí zavrhnout,jednou je to jeho máma - není to jednoduché,měli jsme totéž v rodině,jen o generaci dříve. Šlo o manželovu babičku, která byla podle mě taky duševně nemocná,
a podobné věci jako popisuješ ty předváděla hlavně ve vztahu k manželovým rodičům.Je to běs.
 Eva21546 


Re: Dopis 

(17.9.2007 14:09:38)
Naštěstí máma pozvala tchýni i s prababičkou, takže tam vydrží tak hodinku dvě. Trošku se obávám, že využije příležitosti a bude mě chtít převychovávat před rodinou.
Musí být těžké, stydět se za vlastní mámu.. U nich je to dědičné po ženské linii - prababička, babička (tchýně) a švagrová jsou jako vejce vejci. Myslím, že je to nízké sebevědomí (až deprese) maskované manipulativním chováním. Švagrová zatím děti nemá, třeba to nebude dcera...
Eva
 M+Aďa a Kety 


My máme problémy s pitím tekutin 

(2.9.2007 23:58:47)
Můj syn (4 roky) vypije maximálně čtvrt litru vody (nebo čaje nebo ředěné šťávy) denně, pokud nepočítám mléko. Nejsem schopna ho přimět napít se víc. Protože apetit k jídlu má výborný, tak jsem ho dokonce nutila, aby vypil hrnek, jinak nedostane jídlo (hrozné divadlo - trvalo hodinu, než to vypil a pak jsem mu jídlo musela ohřívat), ale na to nemám nervy.
Jednu dobu měl problémy s močí (nebyla čirá, měl v ní sraženiny), ale doktorka po rozboru jen řekla, že je moč v pořádku, byť je dost "koncentrovaná", a že by měl syn více pít. Prý je minimum půl litru vody denně (pokud nemá velký výdej energie a není teplo) a v létě minimálně 1 litr... tak to nemáme šanci.
Poradíte?
 Pruhovaná 


Re: My máme problémy s pitím tekutin 

(3.9.2007 7:50:43)
Vař polívky, v těch je vody spousta a taky se počítá. Jestli je jí...
 Kiara + 2 
  • 

Re: My máme problémy s pitím tekutin 

(3.9.2007 11:13:32)
Tak tohle znám, my s dcerou také pořád bojujem, i když většinou se mi podaří vnutit do ní víc, než onoho 1/4 litru. Jednu dobu zabírala hra Na zdraví - obě jsme si vzaly pití a připíjely si, nebo k jídlu si s manželem dáme víno a jí dám pití do vinné sklenky - více ji to baví pít ze zajímavé skleničky. Taky by mohla zabrat domluva s ohledem na zdraví, říct mu o chlapečkovi, který nepil a skončil v nemocnici.... Taky jsme hráli hru, kdo dřív vypije skleničku brčkem... Snad něco pomůže.
 Eva21546 


Re: My máme problémy s pitím tekutin 

(3.9.2007 14:12:07)
Ahoj,
u nás pomáhá střídat sklenice i druh nápoje, pít zároveň s Luckou, pořád jí to nabízím, ať si aspon cucne. Zkusit to nenápadně hrou po troškách.. Já zatím kojím, takže to moc nedramatizuji. Hodně mi vypije v kočárku, dám ji flašku do ruky a ona si pocumlává.
Dítě 10kg by mělo vypít 1 l. Dítě 15kg by mělo vypít 1,5 l.
Eva
 M+Aďa a Kety 
  • 

Re: My máme problémy s pitím tekutin 

(6.9.2007 1:52:42)
Holky, díky za rady, něco z toho jsem zkoušela už dřív. Formou hry se to osvědčí jen na chvilku (např. když jezdil autíčkem a já jsem ho přiměla, že u mě je benzinka a on musí "natankovat", jinak autíčko dál nepojede), pití s brčkem taky trochu pomáhá, ale musí se to pořád střídat s dalšími akčními hrami. Nejvíc zabírá, když mu naředím šťávu (sladšího víc vypije, ale máme v rodině cukrovku, tak opatrně), ale taky nechci, aby měl zkažené zuby. Kdybych mu šťávu neředila, vypil by jí klidně půl litru za den. Polívky má rád jen 2 druhy (aspoň něco), ale doktorka polívky mezi tekutiny nejmenovala, nevím proč.
Hlavně bych byla ráda, kdyby měl prostě návyk přijít sám a říct "mami, dej mi napít" (až tohle jednou uslyším, tak se na to budu muset posadit).
M.
 Tereza, 2 dcery 
  • 

ovoce a hrani pri koupani 

(6.9.2007 21:29:18)
Taky mam problem s 3-letou dcerou, od malicka moc nepije. Doktorka mi poradila davat ji stavnate ovoce nebo zeleninu, jako okurku nebo meloun. polevky jsou take dobre na prijem tekutin, jak uz se nekdo zminil. Nase mala vypije take docela dost vody, kdyz si se sestrou hraji ve vane s konvickou a hrnicky. napousti si cistou vodu a delaji si "caj".
 Izzinka 


Re: My máme problémy s pitím tekutin a i s jídlem 

(7.12.2009 12:49:25)
Ahojky holky, my máme problém s pitím tekutin a i s jídlem, naše skoro 3 letá dcera vypije půl hrnečku denně čaje nebo štávy. I s jídlem máme problémy, dostanu do ní denně půl chleba s paštikou, jinak nic, teplá jídla odmítá, přitom to dřív jedla.Před měsícem měla ošklivou chřipku a od té doby přestala jíst a pít. Jsme z toho s manželem zoufalý a nevíme co máme dělat, poradíte? Zkoušeli sme jí to nutit, ale je to ještě horší. takže jí celý den nabízíme, ptáme se, ale na všechno řekne NE!! Jsem ted ve 3 měs. těhotenství a doufám, že dítě bude jedlík .Naše nikolka je od malička nejedlík.~;((
 M.B. a prcek-2 roky 
  • 

Papká málo a skoro nepije-poradí mi někdo? 

(30.11.2008 11:57:40)
Dobrý den,
kojila jsem malého plně do půl roku,potom jsme začali s příkrmy a pěkně baštil,někdy byl schopen snízt 2 obídky.
Už asi od roku a půl máme potíže s jídlem,někdy sní snídani,polévku a večeři,mezitím piškoty,jablíčko-ale někdy do něj za celý den dostanu třeba jen půl suchého rohlíku a 1 banán.
Pití,o tom škoda mluvit,když vypije hrnek čaje za den,je to úspěch.Někdy si 3-4x lokne a do konce dne už NEPIJE!
Pořád chce jen pít z prsa,což o to,jsem ráda,že aspoň něco-ale už bych ho ráda odstavila úplně a chci jen,aby pil a jedl,jak má! Zkouším pořád dokola pítka,dudlíky,hrníčky-i ty s brčkem,lahvičku od pitíček..ale vždy bez úspěchu.
Ovoce nechce-jen banán,jablko,zeleninu vůbec.Už jsem bezradná! Když slyším od matky i tchýně-"Proč nejí,vaříš mu vůbec a jakto,že nepije? To musíš zkoušet!" připadám si jako neschopná matka! Přitom mu vyvařuju,lítám jako letadlo s lžičkou do pusy,chodím celý den s pitím malýmu za zády jak blbec...a pořád nic! Malý má 12 kg, stolici i moč normální a unavený taky není,jen mi připadá 1 jídlo za celý den MÁLO! :-(
 Líza 


Re: Papká málo a skoro nepije-poradí mi někdo? 

(30.11.2008 12:05:12)
Přestala bych okamžitě lítat jak letadlo a cokoli zkoušet, dávala bych mu 5 jídel denně stylem nechceš-nejez, pítko bych vybrala takové, s kterým umí zacházet a nechala mu pití volně k dispozici, s připomenutím jen při jídlech.
Přestala bych naléhat a jakkoli se podbízet. Ze začátku bude krize, bude ti připadat, že nejí vůbec, ale pokud vydržíš, pochopí, že jídlo není tvůj zájem, ale jeho zájem. Že on se necítí dobře, když má hlad.
No a v neposlední řadě, trochu bych mu zkusila věřit, že ví, jestli má hlad nebo ne. Není moc pravděpodobné, že by umřel hlady ~;) Opakovaným naléháním a tím, že mu pořád vysvětluješ, jak je jídlo a pití důležité a dáváš mu najevo, že ti na tom moc záleží, jen víc a víc roztáčíš tyhle tanečky. Když tě na tom nevydusí, přestane jídlo a pití odmítat.
Pokud už chceš odstavovat, stejně jednoznačný režim bych stanovila i pro kojení. Například - ráno, poledne, večer, vždy jen jednou. Jindy nedat.
Jde o to, aby jedl proto, že má potřebu jíst, aby se mu vrátil normální přirozený postoj k jídlu a pití, dokud jí či nejí kvůli tobě či navzdory tobě, je to špatně a lepší to nebude.
 Pavla 1978+ Anetka 01/2004 
  • 

nejedlík 

(3.9.2007 10:21:47)
Taky bych potřebovala nějakou radu, možná i pomoc. Moje tří a půl letá dcerka odmítá téměř veškeré jídlo. Maso nepozře vůbec. snad jen řízek a to jen proto, že si myslí, že řízek není maso. Ale jak uvidí v polévce, nebo kdekoliv jinde kousek masa, nechce ho. bohužel odmítá i brambory, rýži, těstoviny, knedlík. Je ochotná sníst maximálně polévku a to jen vývar s nudlemi a zeleninou nebo zeleninovou polévku. Jogurty mi odmítá taky, chce jen termix. jinak byští jen ovoce, suchý chleba nebo rohlík (namazaný čímkoliv ho nesnese, zeleninu. Už jsme to zkoušeli po dobrém, po zlém, dávali jí malé porce, slibovali.... Někdy si stěžuje i na bolest břicha, ale já nedokážu rozluštit, jestli se jen vymlouvá, aby nemusela jíst nebo ji opravdu bříško bolí. Máte někdo podobnou zkušenost???
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: nejedlík - DTTO 

(3.9.2007 11:15:58)
Ano, jak jsem psala výše, starší syn byl a je to samé.Je ochoten konzumovat jen několik přísně vybraných jídel.Pokud dcerka není unavená,často nemocná atd...,doporučuji příliš to neřešit. Čím víc budeš na jídlo upoutávat pozornost, tím to je horší.Příklady stravy mého staršího synátora:těstoviny - pouze suché,nelze máslo sýr,natož masovou omáčku!Polévka: pouze čirá česnečka, poslední dobou je ochoten sníst několik lžic hovězího vývaru,zcela čirého.
Maso: malý,horký KŘUPAVÝ řízeček,jakmile je strouhanka změklá,nikoliv.Pečené kuřecí stehýnko(1 ks).Toť z oboru masa vše.Knedlík,rýže ..ani omylem!Nejoblíbenější večeře:topinka se strouhaným sýrem.Ovoce celkem sní,zeleninu nikoliv.Pije mléko. To je vše,zabít málo :)
 Petra-Šíša 11/2004 


Re: nejedlík - DTTO 

(3.9.2007 17:03:20)
No,já mám doma také nejedlíka,už 1 1/2 roku.Do 16 měsíců baštil úžasně a cokoliv,kromě rýže,hlavně ovoce,zeleninu,a maso,to miloval.Pak nastal nějaký zlom a postupně přestával jíst všechna jídla.Jeho jídelníček se skládá z tohoto: mléko,jogurt Activia bílá,chléb s máslem nebo se sýrem,občas nějaká musli tyčinka a cornflakes a teda kuřecí kousky,to je tak vše co sní.Vypadá velmi živě a zdravě,ale je fakt,že na mléku je doslova závislý.Už 2x jsme navštívili psych.poradnu,ale nic se nezjistilo,tak vyčkáváme a nenutíme,což jsme stejně nikdy nedělali.Jednou prý jíst začne.Nás teď čeká školka,tak mám kvůli jídlu celkem obavu,snad to bude v poho.
 kristyna krystof 05 
  • 

Re: nejedlík - DTTO 

(6.9.2007 22:05:34)
Ahoj,
muj dvoulety syn zase nesnese omacky, takze ji vsechno suche nebo s oliv. olejem. Plevky sni, jogurty obcas. Vse co neodpovida jeho jemnocitu odmita. Jenze ho prozrazuje laska k palacinkam ty klidne sni 4 a jeste by si pridal holomek.
Taky prochazim obdobima resit/neresit. Ted prave jsem to trochu resila ale vsechny vase reakce mi opet daly silu odstavit ho od stolu jakmile zacne hazet lzickama, cakat polevku nebo predvadet dalsi repertoar.
Diky moc
PS. ve 2 1/4 roce ma tak 11 kg coz je o 1 kg vic nez jeho 7 mesicni bratr. Jinak je desne cilej az hyperaktivni.
 Andy, Jani 6, Vasek 3 
  • 

Re: nejedlík 

(4.9.2007 9:32:13)
Ahoj,
mela jsem podobny problem se synkem. Byl od malicka spatny jedlik, takze v roce mel jen 6,5 kg pri normalni porodni vaze. Pak se to horsilo behem druheho roku, ve dvou letech nekdy odmital cokoliv jist, proste trucoval a jist nechtel (samozrejme cokoladu nebo bonbony by si asi dal, parek zrejme taky, ale takto zivit jsme ho nechteli). Po vsemoznem zkouseni (cteni a hrani si u jidla, domlouvani, nechavani hladovet - to podle mych zkusenosti vubec nefunguje, tyhle nejedle deti jist v podstate nemuseji, nemaji pro to cit, hlad nepocituji, jedine co clovek dosahne je zachvat vzteku, protoze mrnousek je s glukozou na dne a odmitne jakkoliv spolupracovat) nejvic zabralo chodit do parku nebo ke znamym krmit zviratka, a to casto, pak najednou pochopil, ze jist se proste musi, dokonce je to zabava a neni to jen manipulace od dospelych. Taky hodne pomohlo, ze ji vzdycky s nekym, spolecne vecere, svacinka se sestrickou, obed s mamou, cim vetsi spolecnost tim lepsi.Dodnes nepije zadne mleko, zadne kase, nastesti ji aspon jogurty a zakysy a i jinak ji v podstate s chuti vsechno (krom varene zeleniny a varim stejne jen to co detem v podstate aspon trochu chutna, protoze vybiravi jsou oba). Takze pokud dcerka neco ji, moc bych se s tim netrapila, treba za rok uz bude mozne se s ni dohodnout, ze kdyz chce byt velka holka, musi si toho masicka aspon trochu zobnout, nebo par lzicek jogurtu, postupne si privykne. Neves hlavu, urcite se to casem vylepsi.
 Andy, Jani 6, Vasek 3 
  • 

Re: nejedlík 

(4.9.2007 9:33:21)
Ahoj,
mela jsem podobny problem se synkem. Byl od malicka spatny jedlik, takze v roce mel jen 6,5 kg pri normalni porodni vaze. Pak se to horsilo behem druheho roku, ve dvou letech nekdy odmital cokoliv jist, proste trucoval a jist nechtel (samozrejme cokoladu nebo bonbony by si asi dal, parek zrejme taky, ale takto zivit jsme ho nechteli). Po vsemoznem zkouseni (cteni a hrani si u jidla, domlouvani, nechavani hladovet - to podle mych zkusenosti vubec nefunguje, tyhle nejedle deti jist v podstate nemuseji, nemaji pro to cit, hlad nepocituji, jedine co clovek dosahne je zachvat vzteku, protoze mrnousek je s glukozou na dne a odmitne jakkoliv spolupracovat) nejvic zabralo chodit do parku nebo ke znamym krmit zviratka, a to casto, pak najednou pochopil, ze jist se proste musi, dokonce je to zabava a neni to jen manipulace od dospelych. Taky hodne pomohlo, ze ji vzdycky s nekym, spolecne vecere, svacinka se sestrickou, obed s mamou, cim vetsi spolecnost tim lepsi.Dodnes nepije zadne mleko, zadne kase, nastesti ji aspon jogurty a zakysy a i jinak ji v podstate s chuti vsechno (krom varene zeleniny a varim stejne jen to co detem v podstate aspon trochu chutna, protoze vybiravi jsou oba). Takze pokud dcerka neco ji, moc bych se s tim netrapila, treba za rok uz bude mozne se s ni dohodnout, ze kdyz chce byt velka holka, musi si toho masicka aspon trochu zobnout, nebo par lzicek jogurtu, postupne si privykne. Neves hlavu, urcite se to casem vylepsi.
 Mirka, Anetka 6/04 
  • 

Re: nejedlík 

(5.9.2007 22:35:31)
Také máme tříletou Anetku a máme stejný problém, tedy alespoň ještě před 2 týdny jsme měli. Nejedla téměř nic, tím nemyslím, že by si vybírala, ale porce byly naprosto minimální a zcela odmítala mléčné výrobky. Celá rodina to velmi těžce nesla, dělali jsme klasické chyby, slibování, vyhrožování, zabavování u jídla apod. Kromě toho, že dcera asi o 0,5 - 1 kg zhubla, což lze ale připisovat i růstu a velké fyzické aktivitě (téměř 2 měsíce na chatě), neměla žádné problémy. Kontaktovala jsem odbornou poradnu www.vyzivadeti.cz a dala jsem na rady nutriční terapeutky a též dětské lékařky. Dcera se vcelku srovnala, jí téměř vše, sice ne příliš velké porce, ale rozhodně se nám všem ulevilo. Z vlastní zkušenosti radím, opravdu nenervujte sebe ani ji, jistě se to spraví. A co "období vzdoru", nemůže s tím souviset i odmítání jídla, u nás to tak zřejmě bylo. Rozhodně držím palce.
 Leona Uhrová, dcera 2,5 roku 
  • 

Problém s jídlem 

(12.9.2007 13:46:18)
Moje dcera je od začátku, co začala jíst tuhou stravu nejeda.Ve svých 2,5 letech váží 11 kg.Ani bych se s tím nějak netrápila, ale paní doktorka mě pořád opakuje, že má víc sníst, ale už mi neřekne jak to mám udělat.Polévky sní klidně celý talíř, ale dalšího 3 lžičky.Když sní 6 lžic tak jásáme.Také hodně záleží co se vaří.Má oblíbených 5 nebo 6 pokrmů, kde nemáme problém, ale jakmile je to něco nového nebo jenom trochu pozměněného tak je problém.Nejhorší je to z masem.Jí jenom kuřecí, ostatní jenom rozmixované! a ještě různě zakamuflované pod bramborama apod.Oběd jíme hodinu, protože každé sousto žmoulá za škraňkou 10 minut než ho spolkne - to v lepším případě v horším případě to vyplivne.
 Eva21546 


Re: Problém s jídlem 

(12.9.2007 14:05:16)
Ahoj já polévky zahustím instatní kaší - ve zdravé výživě se dají koupit kukuřičné, jahelné apod. a máme to klidně jako hlavní jídlo. Nasype se to do horké polévky a promíchá. Kromě zeleniny přidám jáhly, pohanku, kuskus apod., aby to mělo kromě vitamínu i výživnou sílu.
Naše Lucinka je snad větší masožravec než já:-). Ale pokud vím, masový vývar a vejce jsou plnohodnotnou náhražkou masa samotného. E
 Markéta 
  • 

Rozhodně nenutit 

(3.9.2007 20:22:34)
Jako dítě jsem nesnášela maso. Doteď si pamatuji, jak máma upekla moje oblíbené tvarohové buchty a nechtěla mi dát, dokud nesním kuře. Pozvracela jsem se tenkrát, protože ohlodávat kosti mi přišlo odporné. Maso nejím doteď a zvedá se mi žaludek, když vidím někoho ohlodávat kosti. Nutit dítě k jídlu v něm akorát vzbudí averzi, žádné dítě se dobrovolně nenechá vyhladovět, takže podle mně je nejlepší nabídnou z několika možností, ale pokud nechce, tak prostě nenutit.
 Lizzie 


Děti nemám... 

(4.9.2007 19:47:46)
..ale přiznávám, že ve svém okolí jsem zažila dost smutný případ toho, jak to dopadlo, když se dítě do jídla nutilo. Ta holčina nikdy nebyla podvyživená, najedla se, ale naprosto jí to stačilo (byť měla své neoblíbené potraviny), prostě normální dítě. Jenže jídlo jí neustále nutili a ona začala dělat divadlo, cca od 2 let. Teď je už chodí do školy a doma dělá kolem jídla neskutečné divadlo též, klidně u něj sedí 2 hodiny, trápí je už takhle z justu a schválně, velice inteligentní holčička, ale taková je s ní potíž...Když pobývá na víkendy a prázdniny u nás, jí všechno a bez řečí - máti prostě zavedla ten styl, když nesníš, dobře, dostaneš k večeři, když nesníš, nebude žádné sladké apod., no ale holčina už často dlabe sama, a hlad najednou má, jako doma dlouho ne..Jenže tam prostě ví, že je svým způsobem ovládá a znervózňuje, tak řádí..
Samozřejmě je to lehce od tématu a opravdu málokde to takhle dopadne, ale právě tohle je dost k naštvání...Má už holt vypracovanou takhle hloupou strategii.
 Radka Chlupová 
  • 

Nejedlík 

(7.9.2007 11:16:20)
Ahoj,

jsem na tom podobně. Naše dcera má v roce necelých 7,10 kg. /porodní váha 3,35 kg /. Cokoliv do ní dostat je problém. Když do ní k obědu dostanu tak asi 1 deci jídla jsem šťastná a to si u toho hrajeme a vymýšlíme vše možné pro její zábavu, jen aby jedla. Je to opravdu vysilující a nervy drásající pocit, protože všechny mé kamarádky v okolí mají děti "žravé". Další problém je v příjmu tekutin. Nepije nic kromě mateřského mléka, kterého je čím dál míň. Doma máme všechny možné hrnky, pítka, lahvičky, ale nic nefunguje. Někteří mi radí odstavit, s tím že ona začne pít, ale já tomu moc nevěřím. Myslím si že nezačne a bude ještě větší problém. Asi to musíme brát tak jak to je, protože víc se už dělat nedá. Snad nám dobrovolně hladem a žízní neumřou. Nevím jestli takovej případ náhodou někde nebyl, ale zatím jsem o ničem takovém neslyšela.
 Marcela a Venďa 


Re: Drobeček 

(10.9.2007 13:27:17)
Musím poděkovat za hezký a poučný článek.My máme s jídlem problém od narození,Venďa měla 2,20kg.A jedla jako drobeček.Dnes má 22měs.a váží 10kg.Byli jsme šťastní,že nám jedla všechno,i když málo.Ale asi měsíc máme zvláštní období,šílené vztekání a vynucování pozornosti,s jídlem problém.Na oběd sní jen polévku a za celé odpoledne přesnídávku.Večer nechce skoro nic,začala si hodně říkat o mlíčko.Rostou jí zadní stoličky tak to nějak omlouváme.Ale je to opravdu o nervy.Musím se snažit být trpelivá,ale někdy mi to dělá velké potíže.
 Marcela a Venďa 


Re: Nejedlík 

(10.9.2007 13:29:15)
Musím poděkovat za hezký a poučný článek.My máme s jídlem problém od narození,Venďa měla 2,20kg.A jedla jako drobeček.Dnes má 22měs.a váží 10kg.Byli jsme šťastní,že nám jedla všechno,i když málo.Ale asi měsíc máme zvláštní období,šílené vztekání a vynucování pozornosti,s jídlem problém.Na oběd sní jen polévku a za celé odpoledne přesnídávku.Večer nechce skoro nic,začala si hodně říkat o mlíčko.Rostou jí zadní stoličky tak to nějak omlouváme.Ale je to opravdu o nervy.Musím se snažit být trpelivá,ale někdy mi to dělá velké potíže.
 iveta ,fili2roky,naty3měsíce 
  • 

Re: Nejedlík 

(21.9.2007 20:23:22)
Filípek toho taky moc nesní a s pitím jsme měli úplně stejný problém,nechtěl nic kromě mateřského mléka,ale když jsem ho odstavila začal pít celkem bez problémů z hrníčku(dodneška nechápe jak se pije z kojenecké láhve),jen jsem s odstavováním počkala do podzimu, jediný problém který mi tak po odstavení nastal že brouček odmít pít jakékoli mléko ,takže jediný způsob jak do něj dostat nějaký mléčný výrobek byl kelímek jogurtu na snídani ze ktertého stejně sněd asi jenom půlku a doktorka mu musela napsat vitamíny(což není zrovna ideální situace,ale strašně se mu třepily nechty),ted jsou mu dva roky mléko stále odmítá ale s jogurtama a sýrem už jsme na tom celkem dobře.
 zuzkasim 


Nutili mě do jídla 

(8.9.2007 14:01:32)
Prý už jako miminko jsem neměla moc kladný vztah k jídlu. U kojení jsem usínala, ve 4 měsících maminčino mléko vystřídal Sunar, tam byla aspoň kontrola, kolik toho vypiju. V poradně se za mě mamka styděla, jak jsem byla drobná a hubená. Tohle mě provázelo celé dětství, do první třídy mě kvůli "tělesné zdatnosti" ani nechtěli přijmout, ale tehdy rodiče zakročili, na školu jsem po psychické stránce zralá byla. Celý život jsem jen slyšela Jez! Holka, ty ale vypadáš! Tobě doma nedávají jíst? atd. Vrcholem bylo, když o mě jedna učitelka ve škole prohlásila, že vypadám, jak z koncetráku (několik let jsem ji pak ani nepozdravila). Prodělala jsem všechna možná vyšetření, pobyt v ozdravovně, ale byla jsem vždycky naprosto zdravá, jen prostě hubená. Dnes je mi 28, měřím 176cm a vážím zhruba 52kg. Vím, je to málo, ale jsem zdravá, porodila jsem dvě zdravé děti, první jsem kojila přes rok, druhé je teď čerstvé. Mám své potíže (hůř udržuju teplotu, tukové zásoby nejsou, musím jíst častěji po menších dávkách, jinak jsem brzy vyčerpaná), snažím se trochu sportovat a mým cílem je přibrat, ale nejde to. K jídlu nemám moc kladný vztah, myslím, že za to mohou ty roky nucení do jídla (od nedojedeného talíře jsem vstát nesměla, takže jsem obědvala klidně i hodinu). Nerada vařím, ale když mi uvaří někdo jiný, tak to sním s chutí.
Proto se raději dívejte, jestli jsou vaše děti zdravé, jinak spokojené a do jídla nenuťte, je to pak trápení na celý život (své rodiče chápu, nic jim nevyčítám, ale syny do jídla nutit nenechám).
 Lucka 1 a 5 let 
  • 

Musí si u jídla hrát? 

(14.8.2008 21:41:09)
Můj syn má 1,5 roku. Když chci,aby jedl,musím mu dát ke stolu hračky.Když si hraje, vypadá to,že zapomene,že jí a všechno jde dobře.Když si ale nemá s čím hrát, brečí a nesní nic.Nevím, jestli s tím hraním nedělám chybu.Nestane se z toho nepříjemný zlozvyk,až bude starší?
Lucka
 Rradunka 


nebude jíst a nebude !!! 

(11.9.2009 21:31:58)
Máte někdo podobný problém ?
Mám skoro 2letou dcerku a ta do roka jedla krásně a všechno, co jsem jí dala. Kupovaný příkrm i jídlo ode mne uvařená, jogurt, přesnídávku, ovoce...
Teď skoro rok nesnídá. Do roka snídala umělé mléko a pak ho začala odmítat a nevyměnila za nic jiného, nechce piškoty, chleba nebo rohlík namazaný čímkoliv nehrozí, hned to plive, když už jí ukecám, aby ochutnala, sucharu sní max. půlku a to jen vyjímečně... pak oběd taky nechce, jde spinkat a jí až potom, tzn. kolem 15:00 první jídlo, to sní teplý oběd a do svačiny, kolem 18:00 jí musím nutit a běhat za ní, ale většinou vyhraji, pak boj s večeří kolem 21:00, chodí spát totiž kolem 22:00 a to je vše.
Za celý den jen 3 malé porce a každý den je to stejné. Jooo, když jí dám vyjímečně hranolky nebo párky, tak to by snědla tunu a chce ještě, ale bez chleba a čehokoliv, co by se k tomu mělo jíst, nevím, čím to je, je to tak dobré nebo to nemá tak často?
Když udělám třeba franc. brambory, vybere kostičky masa a zbytek nechá nebo čevapčiči s bramborem - vím, že by snědla jen maso, tak to rovnou nakrájím a zamíchám a ona ho stejně vybere a brambory všechny nechá. Jak jsem psala, budou jí 2 roky, váží 11kg, není unavená, nehubne, má spoustu energie...takže je v pořádku, ale já chci, aby hlavně snídala a nevím, jak jí donutit. Musí mít přeci režim, nemůže si už od roka dělat, co chce !~o~
 Jitka a Karkule 
  • 

Re: nebude jíst a nebude !!! 

(14.12.2009 12:58:06)
Tak jsem si našla nejlepší vánoční dárek - klid na duši, že nejsem jediná, kdo má takové problémy s jídlem. Dceři je 18 měsíců, šťastné, usměvavé dítě, ale jídlo horor - kaše nic, přesnídávky nic, k snídani maximálně UM,k obědu polévku pár lžiček, jogurty jedla krásně, teď je zase odmítá, chleba nejlépe samotný ano - to ale nesmím číst knížky o zdravé výživě a lepku, který propagují od dvou let ): a já hloupá si myslela, jak stačí být vybavená informacemi a recepty, malá mě převezla a já trnu, jak dopadne vážení na 18ti měsíční prohlídce (v roce měla pouze necelých 8 kg) - takže povolit a nechat rozmlsat - nebo nechat půl dne vyhladovět? Jen mít ty nervy...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.