| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S dítětem v letadle

 Celkem 82 názorů.
 & 


Jak resite piti? 

(12.7.2007 9:50:17)
Podle bezpecnostnich pravidel, si sebou do letadla nesmite prinest zadnou tekutinu. Kamaradka se hadala o hrnecek Avent. nestesti pak tekutinu vylili do jine flasky a hrnecek dostala zpet, ale nevim nakolik jsou letusky ochotny prinest treba dzus jeste pred startem. Vetsinou litame s nizko nakladovymi spolecnostmi {Sky Europe, Smart Wings}
 LaraKroft 


Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 10:07:43)
My létáme celkem často, naštěstí let samotný trvá jen 2 hodiny. Co se zpřísnila ta pravidla, napijeme se dostatečně z vlastních zásob před vstupem do bezpečnostní zóny. Tam si pak koupím lahev s neperlivou vodou, která má "cucek", aby z ní mohl pít starší syn i já. Ta nám musí vydržet na ty 2 hodiny, pak už má zase připravené pití ten, kdo nás na letišti vyzvedává (vždy nás čeká ještě 1 - 2 h. cesta autem do místa určení). Mladší syn je kojený, takže pití v lahvi zatím nepotřebuje. Jak to budeme dělat později, až bude potřebovat svůj čajík, to nevím, vyřešíme dle situace :)
 LaraKroft 


Re: Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 10:09:03)
Zapomněla jsem napsat, že staršímu budou v září 4, mladší má 4,5 měsíce.
 & 


Re: Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 10:47:18)
Laro,

Jestli se muzu zeptat odkud letate? My letame z Amsterdamu samotny let trva jenom asi 80min to by nebyl problem pripadne si v letadle koupim nejake piti. Ale desim se odletu a pristani. Syn ma velky problemy s usima a bohuzel i s psychikou. Cucat bombon nebo zvykat zvykacku nezvladne. Piti ho uklidnuje.
Dalsi problem je, ze v Amsterdamu jsou skeny tesne pred vstupem do letadla. Minule jsem letela bez syna museli jsme si zout boty a samozrejme odevzdat vsechny tekutiny. Jedem chlap prede mnou se hadal o flasku whisky, kterou koupil na letisti nestesti ho po ukazani paragonu pustili. Mozna, ze by mne s pitim ktere jsem evidentne koupila na letisti mohli pustit.
 LaraKroft 


Re: Re: Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 11:56:51)
Létáme nejčastěji Praha - Oslo a opačně. Většinou s Norwegian Air Shuttle, což je taky nízkonákladovka.Kdysi jsem letěla jen s Ondrou s přestupem v Kodani a to byla hrůza, ale to ještě nebyly ty přísné předpisy. Ta hrůza se týkala spíš zpoždění, čekání, v kombinaci s obrovským letištěm a naší nezkušeností...přežili jsme :)
 LENKA+K+K 


Re: Re: Re: Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 13:29:50)
S pitím v dětské lahvičce by neměl být problém, letěli jsme teď několikrát z UK do Prahy a nikde jsem neměla problém. Jediné co po mě chtěli bylo abych se z lahvičky napila sama a poté mi ji bez problémů vrátili, poslední zkušenost z tohoto víkendu ... :o)).
Pro sebe a manžela kupujeme pití až na letišti a necháme si ho zabalit do toho jejich pytlíku a zalepit, pak si ho otevřeme v letadle a je to ... :o)).

 Kiara 
  • 

pití problém? 

(12.7.2007 19:51:47)
Tak tady pročítám příspěvky zcestovalých matek a pomalu mě jímá hrůza. Sama jsem nikdy neletěla a plánujeme na příští dovolenou letecky Tenerife s dětmi 1,5 a 5 let. Teď koukám, že se tu řeší věci, které by mě nenapadly - např. pití. Copak to je problém, koupit v letadle neperlivou vodu? nebo se dá koupit až po vzletu a tím se tedy při vzletu nedá pít?
 Luciq+Anetka02/06+Nikolka09/09 


Re: pití problém? 

(13.7.2007 10:36:55)
Klaro, problém to není, jen je problém, že moje dcera ještě neumí pít z normální lahve ani z obyč kelímku, takže potřebuje speciální láhev, buď sportovní nebo Avent nebo něco takového, co má pítko nahoře :o)
 Iva , Klarka 18 mes 
  • 

Re: pití problém? 

(13.7.2007 23:35:58)
problem s pitim pro deti neni. Dospely si do letadla ma narokpodle prisnych pravidel vzit pouze 100 Ml tekutin ale pokud mas piti pro dite ( mela jsme pro Klarku caj v hrbecku i caj v pet lahvi - asi pul litru) a stacilo abych se z toho vseho napila a pustili me). Jinak si myslim ze letani zvladaji deti mnohem lepe nez dospeli. Klarka mi zatim temer vse zaspala - budila jsme ji jen aby to pristani videla. Jediny problem je udzet je v klidu na pripnuti pasu:))
vse se zvladne Iva
 Jo + 2 


Re: pití problém? 

(20.7.2007 11:05:05)
Dceři budou na podzim 2 roky a zatím letěla 3x a vždy bez problémů. Poprvé jí byly 4,5 měsíce, podruhé 11 měsíců a naposledy 21,5 měsíce. Lety trvaly max. 3,5 hodiny a vždy to bylo naprosto bez problémů. Dosud kojím , takže dcerka létá "na mléku" (narozdíl od naší babičky, která létá "na víně"). Jak se letadlo začne rozjíždět, začnu kojit a je to. To samé při přistávání. V letadle si hraje, povídáme si, zpíváme, koukáme z okna, pokud je na co a dcerka laškuje s cestujícími sedícími okolo. A to jsme občas letěli třeba i po půlnoci. Sem tam se dcerka i chvíli prospí. Jednou jsme letěli i s rýmou, měla jsem z toho strach (kvůli ouškům), ale bylo to OK. Prostě je to v letadle rozhodně lepší než v autosedačce v autě.
Co se týká nových bezpečnostních pravidel ohledně tekutin, tak to je také bez problémů. Pro děti vám povolí vézt vše, co potřebujete na dobu letu - tedy úměrné množství.
 Utopýr 


Re: Re: Re: Jak resite piti? 

(13.7.2007 9:22:42)
náš mladší má 13 měsíců, toho kojím, a se starším, kterému je 3 a půl, si při startu a přistávání hrajeme na miminko, takže nadšeně cumlá dudlíka - přitom jako mimino dudlíka nikdy neměl.

Dneska s nima oběma letím poprvé sama, tak jsem zvědavá ...
 Iva, Viki (08/05) 
  • 

Re: Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 13:53:27)
Syn má nyní 23 měsíců, létáme od jeho 11 měsíců, s dětským hrnečkem, ani lahvičkou Avent jsme nikdy neměli problém. Svoji lahev od minerálky jsem na letišti musela vyhodit do koše, ale dětské pití prošlo bez problémů - ani jsem nemusela "ochutnávat" před personálem. Jinak při nízkonákladových letech (Sky Europe) jsme pro nás dospělé dokupovali pití v letadle, při "normálních" letech (Czech Airlines, Air France), se během letu nápoje (minerálka, káva, čaj) podávají zdarma, víno či Sprite apod. si už člověk musí zaplatit.
 Mickey16 


Re: Re: Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 18:38:26)
Letela jsem zatim 3krat trasu Praha- Basilej, s miminkem 8-10m. Piti jsem musela ochutnavat jednou, jinak bez problemu beru 2 magic cupy pro nej plus jeden s cajem pro sebe- maskovane jako piti pro dite mi ho jeste nikdy nesebrali:)
 kuliočko 


Re: Re: Re: Re: Jak resite piti? - magic cupy 

(29.7.2007 14:44:24)
Můžu se zeptat, co jsou to ty "magic cupy" ? Ještě jsem se s takovým názvem nesetkala. Moc díky.
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 10:16:24)
My jsme letěli nedávno s 10měsíčním mimčem a měla jsem taky hrneček Avent s vodou a nebyl žádný problém, ani se skleničkama pro dítě, letěli jsme 5 hodin se společnístí Canarian Travel.
Je to divné, že nedovolili vodu v dětského hrníčku.
 Lída+2 


Re: Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 10:23:17)
vždyď vyhodí i voňavky.....lahve i v kabelce...co se dá dělat...:-(

Taky bych se o hrneček hádala. Vylejt a prázdný vrátit.....nevím proč by měll skončit celý v koši.
 Mače 


Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 11:24:46)
V květnu jsem letěla s 11 měsíčním synem a měla jsem proněho pití v hrnečku, náhradní vodu i šťávičku,přesnídávku a vše mi bez problémů nechali. Letěli jsme s ČSA.
 Vlasta a Eliška  
  • 

Re: Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 13:22:25)
My jsme letěli v květnu s Travel service, měli jsem lahev s mlekem - ještě teplým, normální dudlík i pití Rajec,nic neřekli aještě se smáli, že je mlíčko teplé. Pracovník ostrahy mi lahve podržel,kdy¨ž jsem nechávala projíždět osobní zavazadlo.
 Luciq+Anetka02/06+Nikolka09/09 


Re: Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 16:32:17)
Ahoj,
my jsme se včera vrátili z Bulharska. Letěli jsme s ČSA Praha-Burgas-Praha a pití mi nechali. Tam jsme jeli s lahvičkou s brčkem a zpátky jsme měli sportovní láhev s pítkem nahoře. Zpátky to chtěli vyhodit, ale když jsem řekla, že to je pro dítě, tak mi to nechala, vůbec se nehádala. Je to asi člověk od člověka ...
 Lenka, Charlotte 10 mesicu 
  • 

Re: Jak resite piti? 

(12.7.2007 13:36:33)
Minuly tyden jsem letela Bratislava - Amsterdam a mela jsem v tasce dve jidla ve sklenicce, Avent hrnicek plny vody a 7dc termosku s vodou. Musela jsem ochutnat z kazdeho, krome jidla, ale jinak me v pohode pustily.
Doufam, ze i nazpet z Amsterdamu, po precteni jednoho z prispevku, nebudou problemy. I tech 80 minut v letadle s klimatizaci je dost pro 10timesicni dite bez tekutiny.
 Míša 
  • 

Re: Re: Jak resite piti? 

(16.7.2007 20:51:52)
Chystám se s ročním dítětem taky letět a vezmu mu čajík v lahvičce 250ml a další lahev prázdnou, pytlík s dětským čajem vezmu s sebou a požádám letušky ať mi to zalejí vařící vodou a uvařím mu čaj až na palubě letadla.
 Majka a čtyřlístek 
  • 

Re: Jak resite piti? 

(15.7.2007 10:19:48)
Hodně záleží na lidech - letěli jsme před 14-ti dny z Řecka, měli jsme pro děti 2 lahvičky s vodou a džusem v příručním zavazadle a nikoho to v Kavale nezajímalo, dokonce ani průhledné pytlíky zavírací nechtěli. Při odletu z Ruzyně jsme museli pití akorát ochutnat. Byl to charterový let Travel service. Věřím tomu, že na pravidelných linkách třeba do USA budou úředníci při odbavování přísnější.
 Shayla a 3 kluci 


Re: Jak resite piti? 

(18.7.2007 22:59:33)
Letěli jsme na konci května se synem na Kypr, měli jsme pro něj do letadla nějaký chleba, jablko, dvě skleničky a ve flaštičce od nápoje Figo 330ml vodu s pítkem z Rajce. Nic nám nesebrali, jen se tatínek musel před nimi té vody napít (po cestě tam). Po cestě zpátky to myslím neřešili vůbec, akorát zcela nepochopitelně u toho rentgenu vytáhla ženská Šimonovi paleček z pusy, čímž ho docela naštvala. My jsme naši vodu vyhodili a spolehli se na to, co dostanem v letadle. Let byl tam i zpět s ČSA, ale myslím, že to na to úplně nemá vliv. Minulý víkend jsem sama letěla do Říma, tam ČSA a zpět Alitalia, tam jsem měla půllitrovku vody koupenou z automatu za rentgenem, zpět mi tutéž půllitrovku na rentgenu vyhodili a musela jsem si koupit jejich vodu. Prostě je to taková podivná logika, které úplně nerozumím...
 Martina 
  • 

Pití pro dítě v letadle 

(20.11.2007 14:27:34)
Ahoj,
koukám sem občas, tak reaguju možná trochu se zpožděním. Lítám Praha/Brno - Londýn, a nikdy jsem neměla problém s pitím. Mám 15M syna. Předpisy dovolují 100ml. Ale klidně si vezmu 200ml lahvičku vody a to samé ještě mlíčka. Jenom někdy chtějí, abych obojí ochutnala. Ale nikdy se mi nestalo, že bych musela vylívatnebo vyhazovat. A to jsou londýnská letiště docela dost hlídaný. Martina
 Hana 
  • 

Ach jo 

(12.7.2007 10:27:34)
Tedy to je zase amatersky clanek - autorka kontaktovala dve letecke spolecnosti, a z jejich PR informaci vytvorila paskvil.
S ditetem letam casto (prevazne British Airways) a co si nevyboji nemam. O vsechno si clovek musi rikat - kocarek k letadlu si beru sebou, ale pokud ho chci i po priletu, tak to musim HODNE zduraznovat, jinak bych ho dostala az se zavazadly - hodne zalezi na lidech, na rimskem letisti kocarek odmitli vyndat (prace navic). Nekolikrat mi vratili kocarek spinavy, jednou totalne promoceny, kamaradce ho zase znicili, ze si musela koupit novy.
 Terka 
  • 

Re: Ach jo 

(12.7.2007 10:36:47)
Přesně jak píšeš, je to všude o lidech. I kdyby redakce kontaktovala všechny společnosti, co tu lítají, zaručeně by ji všichni ujišťovali, že u nich je to bez problémů. A pak stačí, když se jeden pracovník blbě vyspí a všechno je jinak. To je jako všude jinde. Porodnice se taky předhánějí v tom, jak jsou babyfriendly a pak u Apolináře nacpou novorozenci dudlík a ani nemrknou.
 Alča, bezdětná 
  • 

Re: Re: Ach jo 

(12.7.2007 15:40:34)
Jen se chci zeptat mimo téma: ten dudlík, proč je to špatně? Děti zatím nemám, ale zajímá mě to do budoucna :-)
 Terka 
  • 

Re: Re: Re: Ach jo 

(12.7.2007 15:48:18)
Protože tím může být dítě zmatené a bude se špatně přisávat. Pokud vím, tak dudlík, když už, tak až po třetím měsíci.
 Dana, Kubík 4/05 
  • 

OT dudlík 

(12.7.2007 18:07:20)
Nevydržím, abych se nepřidala, i když je to out of theme.
V těhotenství jsem byla přesvědčená, že dudlík ne, ani jsem ho neměla s sebou. Ale Kubík měl reflux, což se mimo jiné projevovalo i tím, že když brečel, okamžitě blinkal, i když měl před kojením (rozhoupané bříško řevem udělalo své). Takže ještě v porodnici jsem pro něj dostala dudlík, bohužel ten klasický kulatý. Dudlíkem se uklidňoval a kojila jsem ho naprosto bez problémů. Jen si pak nezvykl na ergonomický dudlík, takže při kontrole zoubků zubařka jasně poznala, že dudal (a bohužel ještě dudá na usínání - od 18 měs. jsem radikálně odbourala dudlík přes den, ale na to usínání se nám to nějak nedaří).
Ze své zkušenosti doporučuji do porodnice si pro jistotu vzít ergonomický dudlík a 100% ho neodsuzovat. Pokud to samozřejmě zvládnete bez dudlíku - tím lépe. :-)
Omlouvám se za OT :-)
 Majka a čtyřlístek 
  • 

Re: OT dudlík 

(15.7.2007 9:37:21)
Dani, taky záleží na miminku - já jsem měla nakoupené anatomické dudlíky a syn si na ně nezvyknul, nechtěl je. Pak jsem rezignovala, koupila v lékárně klasiku a byl klid. Pravda, kolem půl roku, jak začal vnímat víc svět a zjistil, že prso je lepší, dudlíky odmítal úplně, tak snad následky na chrupu mít nebude. Mladší syn zas byl tak pohodové mimi (pravidelné podvečerní brečení jsme zvládli nošením a houpáním na míči), že jsem žádný dudlík ani nekupovala. A nejstarší dcera měla dudlíka skoro do tří let. Takže co dítě (stejných rodičů), to jiná osobnost :-)))
 Jana, Igy 19měsíců 
  • 

protidudlíkářky 

(13.7.2007 8:34:27)
Taky si pamatuju na tu protidudlíkovou hysterii, mluvím o ní jako o minulosti přičemž ona trvá, minulostí už je pro mě. Můj syn měl dudlík od narození, protože bez něj nespal. I přesto jsem ale s kojením neměla žádné problémy, možná i díky tomu, že mi vše ohledně něj v porodnici poměrně důkladně vysvětlili a kojím doteď. No a dudlík už je víc než půl roku zapomenutý v kapsáři, protože syn ho prostě v jedenácti měsících začal, jakýkoliv, odmítat. Takže mě osobně tahle protidudlíková kampaň přijde jen jako další z cest jak v matkách vyrobit pocit viny, eventuelně jim přidat práci.
 LaraKroft 


Re: protidudlíkářky 

(13.7.2007 11:33:56)
Já původně proti dudlíkům ze zásady nebyla, pár (různých typů) jsem jich při prvním těhotenství připravených měla, i když "přehánět" to s nimy jsem v plánu neměla... No oba mí kluci opravdu ze zásady proti byli - dudlík si nevzali ani jeden :)
 Linda, dcera 21 měsíců 
  • 

Re: protidudlíkářky 

(13.7.2007 15:50:35)
Taky se přidám k diskusi mimo téma. Podle mě je dudlík vynález hodný nobelovy ceny - opravdu! Určitě existuje více způsobů, jak uklidnit a uspat mimino, každému taky vyhovuje něco jiného, ale přijde mi, že zaryté protidudlíkářky si samy na sebe šijou bič. Naše malá byla jako mimino tak uřvaná, že pomoct si dudlíkem mi přišlo absolutně logické. U mimin se to ještě bere jako normál, když se budí několikrát za noc, neusnou jinak než v jezdícím kočárku nebo při pohupování na míči...ale když to tak je i v batolecím věku, tak to už mi přijde opravdu trochu moc. Navíc při kontrole u zubařky jsme byly pochváleny, že rozhodně lepší dudlat dudlíka, než třeba paleček. Musím teda podotknout, že ho máme taky jen na usínání, přes den už se holčina dávno dokáže zabavit lepší zábavou než dudlíkem...
 Lassie 
  • 

Bezpečnostní opatření 

(12.7.2007 10:34:25)
Myslím, že je dobře, že se vše tak pečlivě kontroluje a to i včetně toho pití. Pokud by se něco stalo, opět by to bylo na letecké společnosti, že nebyli dostatečně důkladní. Můžeme být rádi, že jsou dnes takové vymoženosti a že se komfort a služby pro cestující stále zlepšují. Jinak špinavý kočár by mě také asi namíchnul, na druhou stranu je dobře, že společnost umožní příjezd s kočárem až k letadlu, to jsem ani netušila, že je možné. Při tom množství zavazadel, co se odbaví, pochopitelně vzniknou sem tam nějaké nepříjemnosti.
 & 


Re: Bezpečnostní opatření 

(12.7.2007 10:57:39)
Lassi,

Ja jsem take rada, ze se to kontroluje i to piti. Bohuzel pokud syn nebude u odletu pit, tak je to hodne velky problem. Dost na to, ze mam plno prace sama se sebou ;o}} Mne by stacilo, kdybych dostala{koupila si} pred uz v letadle 2dcl dzusu a mam po problemu. S kocarkem jde dojit az k letadlu. Ja predavam golfky slozeny v obalu a nikdy se mi s nimi nic nestalo.
 Verka 
  • 

Re: Re: Bezpečnostní opatření 

(12.7.2007 12:56:53)
H&M a ostatni,
i me prisnejsi pravidla na letistich dvakrat nenadchla. Ale chtela jsem vas, ktere to nevite, upozornit, ze i v bezpecnosti zone se daji koupit napoje. Sice jsou drazsi nez v beznem obchode, ale porad lepsi neco nez nic. Na kazdem letisti jsou krome stanku s obcerstvenim a napoji i automaty. Naposledy jsem letela z Bruselu do Prahy a zpet a vim, ze v automatech na bruselskem letisti je cena pullitrove lahve s pitim (voda, plus ruzne bublinkove napoje) 2 eura a v Praze, pokud se nemylim, 15 Kc.
Vsem preji mnoho stastnych a bezproblemovych letu s vasemi drobecky. Mejte se krasne,
Verka
 & 


Re: Re: Re: Bezpečnostní opatření 

(12.7.2007 15:32:30)
Vero,

Diky, asi to urcite pujde nejak vyresit. Asi tam ty automaty jsou jen jsem si jich nevsimla.
 Janka / Klarka 08/2005 
  • 

Skusenosti let s rocnym dietatom cez Atlantik 

(12.7.2007 11:26:34)
Dobry den, mala som taktiez prilezitost letiet sama do USA/Boston s rocnou Klarkou. Chcem upozornit na to, ze na dlhsich letoch je silna klimatizacia a pre male deti je tam prilis chladno. Klarka mala po celu dobu letu do Bostonu na hlave ciapocku a teple oblecenie, ako aj vlastnu deku. V lietadle som ju kojila a kedze bola v teple pekne si pospala. Ine male miminka v lietadle boli oblecene dost malo - kratke rukavy, ziadna ciapka a stale plakali a nespali. Mali sme taktiez stastie na to, ze vedlajsie sedadlo bolo volne a Klarka tam mohla spinkat. Takisto vedlajsi susedia boli tolerantni a pocas letu sa hrali s Klarkou, takze som si trocha oddychla, kedze som letela bez manzela. Let s malym dietatom sme zvladli, ale bolo to na mna dospelu celkom narocna skusenost. Takisto v USA po prilete som musela sama niekolkokrat vylozit kocarek na scanovaci pas sama, nakolko kocarek musel prejst cez bezpecnostnu kontrolu. Klarku som musela dat na chvilu do ruk neznamych spolucestujucich cakajucich v rade za mnou, pokym som dvihala kocarek. Vsetko sme ale zvladli a mali sme v Bostone kratky pobyt.
 eva 
  • 

Re: článek je skutečně o ničem.... 

(12.7.2007 12:59:01)
jen suché poučky a informace leteckých společností a poznámky typu "vezměte si dostatek plenek" ....no to jsou teda informace jak pro prvňáka.
 Jitule 
  • 

Re: Re: článek je skutečně o ničem.... 

(12.7.2007 14:50:43)
Já jsem teda ještě s prckem nikam neletěla, možná až na podzim někam vyrazíme, ale jaké informace v článku chybí? Co bys mi ještě poradila?
 Mirka 
  • 

Re: Skusenosti let s rocnym dietatom cez Atlantik 

(12.7.2007 14:48:45)
Článok som len preletela ale chýba mi tam k oblečeniu dieťatka čiapočka a to je myslím dosť podstatná vec ktorú netreba zabudnúť ani pri starších deťoch.
Zasa mi to pripadá ako taký suchý informačný leták. Ale že sa treba s personálom v lietadle hádať aj o pás na pripevnenie dieťaťa k dospelej osobe to sa tam už nepíše. Naša vtedy 3-ročná bezproblémová dcéra pri prvom lete odmietla sedieť pri starte na svojom sedadle a letuška sa nezmohla na nič iné len že "ona musí sedieť na svojom sedadle" až keď som ju dôrazne požiadala o pás tak ho neochotne doniesla. Pritom dcéra už začala hystericky plakať lebo sa bála zvuku motora. Keď sme vzlieli tak potom už sedela pekne aj pri pristávaní. A tiež napr. letušku nenapdlo nič lepšie ako 5 minút pred pristánim dať mojej dcére pastelky a omaľovanku, viete si predstaviť ako som ju musela presviedčať že kresliť budemem až potom???
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(12.7.2007 19:45:25)
letuska asi nebyla neochotna ze sve vule...jde o samozrejme jak jinak nez o prachy - letecke spolecnosti jsou pojistene a v pripade, ze by se stalo, dite se zranilo a nebylo podle predpisu na svem sedadle (od dvou let), tak nikdo nedostane ani korunu...takze ochrana letecke spolecnosti i vase...
 Mirka 
  • 

Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(12.7.2007 22:28:45)
OK beriem ale aj letecké spoločnosti by si mali uvedomiť, že presvedčiť dieťa (aj 3ročné ) aby sedelo na svojom mieste pri štarte a pristávaní (najmä ak letí prvý krát a je vyplašené) je nadľudský výkon a potom by to aj mali nejak inak riešiť.
 Alice 
  • 

Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(12.7.2007 23:26:32)
Pardon, ale mám pocit, že ač je to nadlidský výkon je na vás abyste to řešila. To, že vaše dítě letí poprvé a nechce sedět samo snad není úkol k řešení pro letecký personál. To přeháníte,ne?
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(13.7.2007 12:12:39)
Souhlasím s Alicí - a nevím, asi máme bezproblémové dítě, ale pokud ve třech letech neumí poslechnout a nevydrží na svém místě, pak se mi zdá něco trochu špatně. Také na hluk jde přeci dopředu upozornit a připravit.Já myslím, že rodiče spíš kolikrát spoléhají na to, že to nějak dopadne a že jejich dítě ještě je na vysvětlování malé, ale není to pravda. Dospělým mnohdy ani nepřijde, že některé situace jsou pro dítě zátěží a tak mu o nich neřekne, raději ale vysvětlím, popíšu, drobnost která dítě čeká, než ho pak vystavit nepříjemnému překvapení, kdy neví, proč je rambajz a co bude následovat... Dobře připravené dítě - tak jak se píše v článku zvládne zátěžové situace mnohem lépe, tolik se nebojí, protože prostě ví do čeho jde. A maminka mu může i v letadle znovu v klidu říct, a podívej, začínáme couvat, pak se budem rozjíždět a teď bude hučet ten motor...
 Mirka 
  • 

Re: Re: Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(13.7.2007 12:53:54)
My sme vtedy leteli úplne prvýkrát celá rodina a pripraviť dieťa na niečo s čím nemám skúsenosť je dosť ťažké, pravdu povediac som nečakala, že takto zareaguje pretože inak je veľmi rozumná a ľahko zvládnuteľná. Cestu späť už zvládla úplne v pohode ale trvám na tom že personál lietadla má byť pripravený aj na takéto situácie neboli sme ani prví ani poslední lebo o pár radov ďalej sedela rodinka s malým dieťaťom s presne týmto problémom a potom aj im doniesli pás na pripútanie. Aby som bola úplne presná dcéra začala plakať a ísť ku mne až potom čo sa rozkričalo to druhé dieťa. Predtým sedela na svojom mieste aj keď vyplašená. A neverím že všetky deti ktoré 1x krát cestujú lietadlom úplne v pohode sedia pri štarte na sedadlách.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(13.7.2007 16:21:35)
Vždy je něco poprvé.... dobře, ale stejně nechápu, CO by podle vás personál letadla měl dělat? Jak by měl být připraven na situaci, že tam dítě brečí a vzpouzí se? V prvé řadě matka by měla dítě utišit, ona nejlépe ví jak a navíc se podle mě dítě v afektu cizím dospělým utišit pořádně ani nedá. Oni mají odpovědnost za Vaši bezpečnost, tedy i dítěte a jsou prostě daná pravidla. Na utěšování jste tam Vy a vůbec nevadí, že i Vy letíte poprvé, to na situaci nic nemění. Naopak myslím, že už to, že Vám okolí nijak negativně nedalo najevo, že je obtěžováno, je důkazem, že se prostě takové situace dějí. A nejen v letadle, dítě začne vyvádět leckdy zdánlivě i bez příčiny. Zdá se mi zbytečné obhajovat dceru, že je rozumná a začala brečet poté, co začalo brečet "to druhé" dítě...apod. Takže vlastně nevyváděla kvůli tomu, že letí poprvé, ale že byla nervózní a pláč dalšího dítěte nepřispěl její duševní pohodě.....no fakt nevím, co by letušky měly dělat. Hrát kašpárkové divadlo? Od toho jste tam prostě Vy. Promiňte.
 misabaku,syn Sam 4,5mes. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(15.7.2007 0:49:46)
Plne souhlasim s Alici!!!Mamina preci vi nejlip,jak sve dite utisi!Ceka me let samotnou jen se Samem za par mesicu,ale docela me desi,jak to vy "zkusene maminy" zvladate!?Mam na mysli mit dite v naruci,odnest si sama kocarek k letadlu a pote si ho sama vyzvednout{opet s prckem na ruce}???Muzete mi,prosim,nektera popsat,jak to vlastne presne chodi-krok po kroku?!Nejak mi to hlava nebere a docela uz ted mam obavy,ac me to ceka az rijnu...Diky predem a zaroven se omlouvam ze to proste nedokazu pochopit.PS:"Jinak v techto diskusich je opravdu videt,ze zensky jsou{nektere}slepice a dokazou se dohadovat a dohadovat...."



 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(15.7.2007 21:15:35)
Miso, myslim, ze cesta s tak malym ditetem neni zase tak narocna. K letadlu dojedes s kocarkem, odevzdas ho az pri vstupu do letadla (k tak malemu diteti by ti ho meli v pohode nechat). A na cestu je treba se vybavit jako na jakoukoliv jinou - takze je to strasny, ale na to jsi uz jiste zvykla :-). Musis mit vsechno na prevleceni, prebaleni, dulezity je to zminovany piti, ale pokud kojis, tak asi nejsnadnejsi bude maleho pri startu a pristavani zkusit nakojit, pokud ne - tak urcite lahvicka s cajem klidne i sladsim, hlavne neco, co nebude odmitat a bude pit nebot polykani pomaha pri vyrovnavani tlaku v usich, ktery muze byt hodne bolestivy (a ty jeste nevis jak bude maly reagovat. Ja jsem si brala jeste na male deti autosedacku (kolibku). V pripade, ze bude volne misto, v klidu te nechaji dat maleho v sedacce na vedlejsi sedadlo a budes se moci v klidu treba najist. Pokud bude narvano - letusky ti daji autosedacku do "satny" a pak ti ji donesou pred odchodem z letadla. Vesmes jsem se vzdy setkala s ochotou a vstricnosti zejmena vuci detem. Na vetsine letu (pokud se nejedna o chartery) je prednostni odbaveni pro rodice s detmi (i u nizkonakladovych aerolinii). Horsi je to az s temi vetsimi detmi, ktery uz se pohybuji, ale zase nejsou tak velky, aby vydrzely sedet :-) v klidu.
Preju ti at to zvladnes v pohode
 misabaku,syn Sam 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(17.7.2007 23:15:34)
Mila Alice,diky za podrobnejsi a zretelnejsi informace!:-Jsem rada,ze se jeste porad najdou hodny lidicky na teto planete!Doufam,ze to zvladnem,Sam je pohodar{zatim!}Jinak co se tyce veci ktere vzit s sebou to je O.K.{v nasem pripade}jsme totiz takovi cestovatele a porad nekde "courame",jezdime,takze to snad ani neni problem...jeste jednou dekuji a snad ti budu moct jednou pomoci i ja...hezky den,Misa a Sam
 Gabča, Adélka 12/02 


Re: Re: Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(14.7.2007 21:30:01)
LENKA: Promiň, ale to je PĚKNÁ BLBOST. Má dcera se od mala bála zvuků, které neznala. Naprosto ji vyděsila dětská mašinka, kterou si pujčila a ona začala zničehonic houkat. U těchto známých mi ještě hodně dlouho seděla na klíně a odmítla si jít s dětma hrát. Jsou jí 4,5 a i když ví, jaký zvuk vydává vrtačka popř. sekačka, spustí naprostou hysterii jakmile jedna z těchto věcí spustí - a můžem ji na to, že se bude sekat, nebo vrtat připravovat týden nebo vůbec - reakce je stejná.
Ona by šílela v letadle při startu a hlučých motorech poř. otřesech i dnes.
Je to zdravé děcko až moc čiperné a na spoustu věcí až moc šikovné, ale strašně "zvuko - bázlivé".
Mám ji co - nechat na letišti? Nebo ji stresovat tím, že MUSÍ SEDĚT. Další nedůvěra a strach.
Díky za každého tolerantního člověka, bez řečí typu vina rodičů, chyba někde jinde. Běžte s tím někam.
 Lassie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(15.7.2007 10:45:58)
Gabčo, a co navrhuješ? Porušovat bezpečnostní příkazy, protože děcko je "zvuko-bázlivé"? Žádat po personálu vyjímku, např. nechat děti sedět rodičům na klíně, je v podstatě žádat konkrétního člověka, aby porušil nařízení. Jsou i dospělí, co mají paniku z létání-a tak prostě nelétají. S dítětem, které neumí plavat, nepůjdu do hluboké řeky atd. Pokud se děcko opravdu tak bojí, měm by každý zvážit, na kolik je let pro mě důležitý, když musím malém uštědřit takový zážitek. Uznávám, někdy není jiná možnost...to se pak nedá nic dělat. Ale např.táhnout roční dítě na dovolenou k moři, pokud tuším, že to pro něj bude traumatický zážitek je, myslím, dost nerozumné.
 Lassie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(15.7.2007 12:01:29)
První část příspěvku byla spíše určená pisatelkám, které se podivovaly nad tím, že dítě musí mít zapnutý pás. Omlouvám se Gabče.
 Shayla a 3 kluci 


Re: Re: Re: Re: Re: zvl. pas pro dite starsi dvou let 

(18.7.2007 23:10:11)
Gabčo, Šimon se při naší cestě letadlem tam taky bál a brečel a chtěl ven, cizích zvuků se docela taky bojí. Ale myslím, že jsem za to dost mohla já, protože jsem byla nevyspaná a nervní z té cesty už dopředu, a to je špatně :o(, protože se na něj ten stres přenese. Prostě jsem to úplně nezvládla. Pokud to není zrovna zvonek, který mu zazvoní nad hlavou, tak se mi normálně daří odvést mu pozornost tak, že dělám, že se vůbec nic neděje, že vlastně jako kdyby ten zvuk neexistoval. Nesmím mu říkat "neboj se", protože tomu slovu rozumí a je to signál, že se je čeho bát.
 Majka a čtyřlístek 
  • 

Let s tříletým dítětem 

(15.7.2007 10:45:40)
Lenko, souhlas, ale dítěti můžeš něco vysvětlovat a povídat si s ním, když tě poslouchá a ne, když s ním cloumá hysterie, řve a hledá instinktivně bezpečí u mámy. Může být na cestu připravené, ale taky něčím zaskočené, může se leknout - děti vnímají jinak a můžou být (nejen) na hluk přecitlivělé. S nejstarší dcerou musel manžel až do čtyř let na procházku, když jsem chtěla doma luxovat, nejmladší syn jako mimi při zvuku luxu usínal :-))) Pro jedno dítě může být let vzrušujícím dobrodružstvím, pro jiné zas nejistota a strach z neznámého. Mám ve svém okolí několik dospělých, kteří by do letadla nesedli ani za nic, radši volí náročnou cestu vlakem anebo autobusem, případně se služebce letadlem vyhnou omaroděním.

Já bych se Mirky zastala a nevyčítala jí, že nezvládla tříleté dítě usadit na samostatné sedadlo v letadle. Jsou děti a maminky, které bez hysterických scén nezvládnou ani nákup v supermarketu :-))))

Přeji všem hezké zážitky z letů, žádné zpoždění a šťastná přistání.


 Alice 
  • 

Re: Let s tříletým dítětem 

(15.7.2007 20:54:00)
Ale vždyť jí nikdo nevyčítá, že hysterické dítě nezvládla. Naopak čelíme tomu všechny (každá se s tím určitě v nějaké formě setkala). Co já ovšem odmítám je názor, že personál má být připravený na to, že dítě (z jakýchkoliv příčin jak je patrné z popisu situace) začne hysterčit a situaci promptně vyřešit, popřípadě nepožadovat věci, které jsou povinné (protože právě má hysterák, tak jí nebudu poutat, aby se ještě více nerozeřvala) To je přece proti logice - má hysterák z těch či oněch důvodů, pokusím se jí pomoci, utěším, ale prostě jí bez jakýchkoliv námitek připoutám, neboť je to pro start letadla nutné z důvodů bezpečnosti. Strašně mě štve, jak se zde ty diskuse vždycky zvrhnou.....nakonec budeme blahopřát, že sice dítě nezvládla, ale jak to těm letuškám natřela? To už je ad absurdum......
 Linda 
  • 

Nebude se bát? 

(12.7.2007 15:59:14)
V září bychom měli poprvé letět s naší dcerkou (tou dobou jí budou 2 roky) a mám hlavně obavy z toho, jak ten let přijme. Je docela posera, třeba na pouti chce dost často vystoupit a to se jedná o mini vláček pro nejmenší děti. Bojím se, aby třeba při startu nedostala děsivý hysterák a co my tam s ní, vystoupit se nedá...Máte někdo zkušenosti s prvním letem kolem 2 let věku dítěte? Myslím, že letět s miminem není takový problém (je mu prakticky jedno, co se děje kolem), ale s batoletem už mám obavy...
 Kačka+Jára04 


Re: Nebude se bát? 

(12.7.2007 16:35:26)
ahoj, no ja jsem letela za kamaradkou se synem v listopadu, to mu bylo 2,5...ac jsem to neudelala z duvodu aby usnul, ale aby mu nebylo treba spatne, dostal 1/4 Kinedrylu jak rekla doktorka...dostal ho kdyz jsem prisli na letiste, aby se to vstrebalo a hned po nastupu do letadla ani nevydrzel nez vsichni nastoupi a usnul tvrdym spankem.) takze asi rada dat Kinedryl.)))
 Kačka+Jára04 


Re: Re: Nebude se bát? 

(12.7.2007 16:36:44)
vim ze to bylo tim praskem, protoze ja si vzala tu zbyvajici 3/4 pro jistotu a mela jsem co delat, abych se po pristani zmatorila a vystoupila z letadla, byla jsem uplne hotova a ospala.
 Luciq+Anetka02/06+Nikolka09/09 


Re: Nebude se bát? 

(12.7.2007 16:45:47)
Ahoj Lindo,
myslím, že nikdo neví předem, jestli se dítě bude nebo nebude bát. Naše malá se nebála, myslím, že ani vzlet a přistání jí nevadilo. Ale co mi přijde fakt jako problém je připoutání dítěte. Nevím jak které jiné dítě, ale naše malá a i ostatní děti v letadle měly problém s tím "být připoutané". Prostě nechápou to jako potřebu, ale jako svoje omezení. Bohužel s tím nic dělat nejde ... Já jsem to vyřešila tak, že jsem nás připoutala až když jsme se opravdu začali s letadlem rozjíždět, do té doby, dokud byly bezpečnostní pokyny a tak, jsem jí nechala volnou ...
Taky záleží na hlučnosti letadla, my jsme letěli cestou na dovolenou nějakým mezikontinentálním letadlem, které mělo vepředu širší a pohodlnější sedačky, kam posadili maminky s dětmi na klíně a taky bylo tišší ... zpátky jsme letěli nějakým "obyčejným" a to mělo užší sedačky a bylo docela hlučné :o(
 Lenka 
  • 

Re: Nebude se bát? 

(12.7.2007 18:29:25)
Mně se osvědčilo: dobře předem vysvětlit, že letadlo se bude rozjíždět, pojede pomalu, pak rychleji rychleji a pak se odlepí od země a frr do vzduchu - klidně kupte malé letadýlko a trénujte předem s hračkou. Udělala jsem z toho doma atrakci a dobrodrůžo a zafungovalo to skvěle. Taky jsme trénovaly, jak ji to při vzletu zatlačí do sedačky a že je dobré otvírat a zavírat pusu při vzlétání - budeme dělat jako že jsme ryby, jo - anebo něco k jídlu na vzlétání. Tak doufám, že vám to třeba pomůže :-)
 Vranice 


Re: Nebude se bát? 

(15.7.2007 12:40:29)
Letěli jsme se 16-ti měsíčním synem 2 hodiny k moři, v obou případech většinu letu prospal. Největší problém pro nás bylo čekání při odbavování. Obrovský prostor na letišti jakoby ho vyzýval k pohybu. Nechtěl být s náma, lítal tam jako drak, nešlo ho ničím zaujmout na delší dobu, než 5 vteřin - pití, knížky, hračky, písničky, říkanky - to vše bylo o ničem. Záviděla jsem maminkám, kterým dítě sedělo v golfáčích a koukalo kolem sebe. Ale možná i díky té jinak nezvyklé hyperaktivitě se unavil a v letadle spal. Když byl pak vzhůru, koukali jsme okýnkem a já mu vyprávěla, co vidíme, četli jsme časopis, bavili jsme se. Problém byl, když před přistáním rozdávali bonbóny, chtěl taky - doporučuji vzít si do kapsy nějakou dobrůtku, kterou tak malé dítě může. A taky náhradní oblečení, kdyby se dítě (i větší) polilo, v malém prostoru můžete plastový kelímek s pitím a s mrňousem na klíně převrhnout raz-dva.

Po odbavení na letišti už to bylo s aktivitou lepší, koukali jsme na divadlo na letištní ploše - jezdící vozítka pro kufry, cisterny, uklízecí čety, doprovodná vozidla, to bylo něco.

Jinak k článku - letěli jsme charterovým letem TVS (16-ti měs.+ čtyřletý syn), žádné přednostní odbavení se nekonalo, nechtělo se nám cpát se mezi spěchající důchodkyně s kufry, tak jsme dostali místo až v zadní části letadla, nikoli v první řadě. Když malý usnul, nenabídli nám volné dvojsedadlo - možná, kdybych požádala. Děti nedostaly žádnou hračku ani dárek. Je to škoda, děti jsou vděčné za každou drobnost a myslím, že leteckou společnost by to nezruinovalo. Takhle jsme byli vděční alespoň za přijatelné zpoždění (20 minut tam, 10 minut zpět) a klidný let i přistání.
 Jitule 
  • 

Re: Re: Nebude se bát? 

(16.7.2007 10:39:02)
U těch charterových letů je jasné, že to všechno probíhá jinak než u linkových. To je daň za příznivější cenu a člověk s tím tak nějak musí počítat.
 Lenka 
  • 

Zabavit dítě během letu 

(12.7.2007 18:24:46)
Ahoj,

my létáme z dcerou od mala docela často (nyní 4 roky) a vždycky se mi moc osvědčil malý kufříček plný věciček, které předtím neznala - kombinace dle věku. Pastelky, omalovánky, jednoduché hlavolamy, malá leporela s obrázky, cestovní hry číi maňáska malinká magnetická kresílí tabulka... prostě pár věcí,které ji dovedly zabavit (a samozřejmě taky dobrůtky - třeba nakrájené kousky jablka či nějaký ten bonbónek :-). Dneska už zvládáme i cestu 10 h a delší zcela bez problémů. A musím potvrdit i to, že je dobré dítě na cestu a její průběh dobře připravit. My jsme vždycky dopodrobna vše předem vysvětlili a bylo to opravdu v pohodě. Tak přeji hodně šťastně nalétaných mil!

 -Majda 


Zkušenost s letem s dětmi (6měsíční a 4letý) 

(12.7.2007 18:58:34)
Letos jsme letěli s dětmi do Řecka.Let trval jen dvě hodiny.4letý si cestování náramně užíval.
Pití pro obě děti (jupík a čaj) jsme si mohli vzít na palubu i ve větším množství než je 1dl.
Při odbavování nám nabídli,že pokud máme zájem,tak nám nechají bez poplatku vedle nás jedno sedadlo volné.To jsme využili a když mimčo uslo,tak jsme jej tam odložili v naší autosedačce.Při podávání občerstvení mimčo nespalo,tak nám letuška přinesla jídlo postupně,abychom se mohli s manželem vystřídat.
Mimčo zvládalo let bez problému.Jen při vzletu se postupně vyrovnával tlak v kabině a malý kroutil hlavou ze strany na stranu,jako by se chtěl zbavit bolesti,ale za chvíli se uklidnil.
Kočárek jsme si mohli vzít až k letadlu.Po přistáni v Zakynthosu nám řekli,že kočárky si vyzvednem až z pásů.Tak jsme si malého přenesli v autosedačce.Když jsme se ohlédli k letadlu,tak jsme viděli jak kočáry(ne jen ten náš) házejí z letadla přímo na zem.Zhrozili jsme se,když jsme viděli jak se kočár několikrát odrazil a skákal pěkně vysoko,ale naštěsti je bez následků.
Tak si je třeba dát pozor,co a jak zabalíte do zavazadel,protože se s nimi opravdu nezachází šetrně.
 Ivana 
  • 

Jina zkusenost 

(13.7.2007 0:24:53)
Nasi dcerce nedovolili hrat si na zemi kvuli necekanym turbolencim, uz si vubec nedovedu predstavit, ze by dovolili, aby na zemi spala. Podobnou trasu jako mala Sarka jsme s nasim 2letou dcerou absolvovali jiz nekolikrat, pokazde s jinou leteckou splecnosti a nikdy nebyl zadny velky problem. Ale jednoduche, hlavne pro rodice a na dalkovych letech, to teda neni :)
Piti si muzete koupit v bezpecnostni zone.
 Žabi 


Re: Jina zkusenost 

(13.7.2007 8:03:08)
My se synem (bude mu pět) lítáme tak dvakrát ročně. Kočárek jde bez problémů vzít až k letadlu, ale málokdy Vám ho vydají hned po příletu. Většinou vyjede až se zavazadly. Ještě se nám ale nestalo, že by byl nějak poškozený. Horší je to s pitím. Mám teď šílený strach, že mu nebudu moci vzít nic sebou. Letíme v neděli do Burgasu a to pití si nedovedu představit. Zkusím je nějak ukecat, aby mi něco dovolili vzít na palubu.
 Olča + Adélka + Ondra 


Dalsi "jina" zkusenost 

(14.7.2007 19:54:33)
Neda mi to a musim se ohradit proti tomu, ze deti snaseji let dobre a kdyz se rodice pripravi tak se neni ceho bat. Myslim, ze je dobre se dusevne pripravit i na eventualitu opacnou. Letela jsem se svoji dcerkou dvakrat pres Atlantik (let 8+1 hodina) a jeste 2x kratsi let (5 hodin). Pri prvnim letu ji bylo 6 mesicu a ten byl bez problemu. Kdyz jsme se vracely zpatky do CR, tak ji bylo 14 mesicu a musim rict, ze to byl let hruzy. Adelka v letadle prorvala 4 hodiny v kuse, protoze nemohla usnout. Letely jsme na noc. Skoncily jsme v kupe pro posadku a teprve tam se uklidnila. Letusky byly uzasne. Byla jsem na to pripravena, protoze jsme mesic pred tim zhruba ve stejnou denni dobu leteli s manzelem na dovolenou a scenar byl stejny. A musim rict, ze nebyla jedina. Spis bych rekla, ze melo problem vetsina deti ve veku 1-3 roky.

A k tekutinam. Pri obou letech jsem prochazela kontrolou az kdyz jsem nastupovala do letadla do USA. Ani jednou mi neprosla cista voda, ale dzus mi pro dite nechali vzdy. Ale na palube mi jeste pred vzletem prinesla teplou vodu do lahve. Letela jsem se SASem.
 Olča + Adélka + Ondra 


Kocarek v letadle 

(14.7.2007 19:57:15)
Musim rict, ze se mi osvedcilo podavat radne zabaleny kocarek uz pri dobaveni. Pokud si ho clovek doveze az k letadlu tak skonci na vrchu zavazadloveho prostoru a pak prvni leti na letistni plochu. Uz nam jednou u kocarku urvali napravu.
 martina 
  • 

neštovice a letadlo 

(13.7.2007 13:28:23)
aHOJ,

PROSÍM vÁS, VÍM, že se to sem moc nehodí, ale je tady spousta zkušených maminek:

syn je s prarodiči u moře a ted jsem se dozvedela, ze byl v kontaktu s chlapečkem, co pak dostal neštovice. děsím se, kdy je dostane a hlavne - pusí ho vůbec do letadla? Měl by je tak týden :-((((.

Díky

martina
 štěpánka 
  • 

Re: neštovice a letadlo 

(13.7.2007 14:37:56)
Plané neštovice mají inkubační dobu 14-21 dní, tak do té doby snad bude zpátky. V krajní nouzi můžete říci, že je poštípaný od komárů. Pro děti je lepší prodělat neštovice v dětství, tak hlavně aby to od něj nechytnul nějaký dospělý člověk bez protilátek (tedy v dětstní neměl pl.neštovice).
 martina 
  • 

Re: Re: neštovice a letadlo 

(13.7.2007 14:46:58)
No, já si říkala, že je možno je zapřít, ale pávě aby ho třeba odbavili mimo ostatní děti, kterých bude určitě hodně :-(. tak řešim zda přiznat či ne....

díky

martina
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: neštovice a letadlo 

(13.7.2007 16:07:42)
No, jenže dětem to vadit nebude, ty onemocní za dalších 14-21 dní, ale u nich je průběh planých neštovic lehký. Horší je to u dospělých, jenomže s tím stejně nic nenaděláte. Zase asi není možné, aby dítě zůstávalo o bůhvíjak dlouho v zahraničí. A taky bohužel neštovice jsou, myslím, infekční ještě dříve než se objeví "pupínky" a naopak, když všechny pupínky "zaschnou", tak už nikoho nenakazí. (Doufám, že to nepletu s jinou dětskou nemocí.
 Alice 
  • 

Re: Re: Re: Re: neštovice a letadlo 

(13.7.2007 16:29:25)
To je teda zvláštní přístup k možnému nakažení dalších dětí. Dětem to jedno nebude už jen proto, že je léto a nechtějí být doma a drbat se kvůli svědivým pupínkům. Nicméně Martino, neštovice jsou nakažlivé 3 dny od doby, kdy se dítě osype. Pokud se osype den před tím než má odletět, pak je vysoce pravděpodobné, že někoho nakazí, pokud cestovat bude. Doufej, že je nedostane a pokud jo...snažila bych se to řešit. Letenka se dá vždy přehodit byť za cenu zvýšených nákladů.
Ale pokud je dostane, pomáhá Fenistil. Nejen gel ale Fenistil pilulka. Když starší dcera dostala neštovice, byla u mámy a ta si spolu s doktorkou myslela, že se jedná o štípance od komárů :-). Dali jí Fenistil a když se zjistilo, že jsou to neštovice - mazaly jsme je tekutým pudrem ale dcera dále brala toto antialergikum a průběh byl celkem snesitelný.
Tak doufej, přeju Ti ať to vyjde....Jinak proti planým neštovicím se dá očkovat. Druhou dceru jsme nechala naočkovat právě kvůli zde zmiňovanému přístupu, že to stejně jednou dostane a tak je fuk kdy. My hodně cestujeme a náš život je dost chaotický, takže mě to jedno nebylo. Vyřešila jsem to očkováním.
 martina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: neštovice a letadlo 

(13.7.2007 20:15:42)
No, o očkování jsem bohužel nevedela, a právě že taky hodne cestujem, tak to hned napravím. naočkovat nechám oba kluky, ani jsem si niky neuvědomila jak tahle nemoc může zkomplikovat život a to právě tou blbou inkubační dobou. No nikdy jsem si tohle riziko neuvedomila. objeví se a co s nima :-(((. Potvory jedny neštovicový. Zase ve školce jsme je mely nekolikrát a nic. no doufám. Právě bych nerada zkomlikovala život jiným rodičům, nedej bože třeba těhotným maminkám :-((((

Ale zase vlastně nikdo neví, jestli jeho dítě neni právě nakažený, možná to řeším až moc, uvidíme.

já spíš tak preventivně, jestli nekdo nemáte osobní zkušenost.

díky za názory

martina
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: neštovice a letadlo 

(13.7.2007 22:10:49)
Martino,
a na jak dlouho dítě k tomu moři letělo? Neštovice mají inkubační lhůtu již zmíněných zhruba 21 dní. Inkubační lhůtu je třeba rozlišovat o nakažlivosti - nakažlivé pro další je dítě zhruba 48 hodin před vysypáním prvního pupínku a tři dny po objevení posledního nového pupínku. Nejvíc nakažlivé jsou právě v těch posledních 24-48 hodinách před vysypáním. Proto se taky tak dobře šíří. Dva dny předem prostě nikdo nemá ani tušení, že dítko dostane neštovice. Typické schéma je tedy 2 dny před vysypáním, 3 dny se objevují pupínky a za další 3 dny už dítě infekční není. Když to shrneme, tak pokud Tvoje dítě letělo k tomu moři dejme tomu na dva týdny, tak s největší pravděpodobností na zpáteční cestu nejenže neštovice ještě mít nebude, ale ani nebude nebezpečné pro ostatní spolucestující.
 Zdenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: neštovice a letadlo 

(16.7.2007 21:14:45)
v nasi skolce uz byly nesttovice uz dvakrat a nas maly je nikdy nedostal,takze zalezi asi taky na imunite.Jsou pry silne infekcni,ale pak tomu teda nerozumim,syn je nikdy nemel a pri styku s nakazenym nic.
Takze Martino,bud v klidu.
 Liamka+Ajka06 


Reklamace kočárku 

(15.7.2007 22:42:07)
Holky a jak mám postupovat v případě poškození kočárku po příletu? Nedokážu si představit, že by nám ho rozmlátili na začátku dovolené. V čem bych jako jezdila s malou?:-O Předem dík
 Evista 


Re: Reklamace kočárku 

(15.7.2007 23:30:09)
Liamko,me se po pase v Cr z Bulharska vratila zvlast bouda kocaru a zvlast zbytek...na stesti se nic neulomilo.Ke kocarkum se chovaji hrozne.V Cr bych to samo umela vyresit,v BG uz asi tak pohodove ne.Clovek by mel byt pripraven na vse.
Leteli jsme s Travel servise, hrnicek Avent mi v pohode nechali oba dva lety,v Bg se uz hure tvarili na 16kg kufr,ale nakonec to slo:o) take dcera -18mes. musela mit pas.
do letadla jsem vzala oblibenou a novou hracku a melo to uspech.Sedela mi na kline a mista je teda hodne malo a ze by me dali do prvni rady to ani omylem(manzel s nami nebyl,takze by stacilo jedno sedadlo).Take si nedokazu rpedstavit ze by v letadle spala,porad tam nejake deti vrsikali,plakali,neco hlasili atd. Pri vzletu a pristavani mela dudlik ale nedudlala tak dostavala pit a vse ok.
 Liamka+Ajka06 


Re: Re: Reklamace kočárku 

(16.7.2007 8:05:38)
Evisto, kdy jste byli v Bulharsku? A jak jste byli spokojení?My odlítáme začátkem srpna. S létáním mám hodně zkušeností, ale s malou poletíme prvně, tak mám strach hlavně kvůli tomu kočárku.
 X, 4,5 mesice 
  • 

autosedačka 

(17.3.2008 2:55:03)
Je dobré vzít si na cca 2h let v lete do řecka autosedačku? Když malé budou cca 7,5 měsíce? Nebudou s tim mit problém jako se zátěží navíc?
 Dolca 
  • 

Jak létáme my 

(24.6.2012 12:35:11)
Se 4 letou dcerou létáme často, a to i dlouhé (desetihodovné lety). Když byla malá, zásadně jsem ji měla na letišti na vodítku. Nyní vždy se zatavenou kontaktní kartičkou na krku (jméno, věk, telefony na rodiče), vybavena instrukcemi, co dělat, kdyby se ztratila. Vždy má lahvičku s vodou, NIKDY NIKDE nebyl problém s pitím pro dítě, jen někdy vyžadují, aby se z lahvičky napila. Vždy beru zásobu jídla (v letadle jí nechutná/zaspí), osvědčena jsou krájená jabka, sendviče. Nikdy jsme nedostali balíček s hračkami, a to létáme i lepší třídou. Netbook s pohádkami a sluchátky, papír a pastelky bereme vždy. Jediný zásadnější problém je zaléhání uší při přistávání, trochu pomáhají gumoví medvídci, doktor doporučil ibalgin, ale zatím jsem nezkoušela.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.