| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Omrzliny - první pomoc

 Celkem 30 názorů.
 Zdislava a kluci 


cepice 

(26.1.2007 12:27:38)
popravde nechapu dospely,ktery chodi v mrazu ven bez cepice a kdyz jeste k tomu fouka a ani si nevezmou na hlavu kapucu,kterou maji na bunde :-( ja chodim zachumlana cela,razim heslo,ze kdybych onemocnela ja,tak kdo by se o me staral,takze si na sebe davam veliky pozor a to ze jsem pak rozcuchana vubec neresim :-D (mam dlouhy vlasy,na tech se to schova :-D )
 zmrzlinka 
  • 

Re: cepice 

(26.1.2007 12:35:46)
Čepici nesnáším beru si ji jen opravdu ve velkém větru nebo prudkém sněžení. Šálu nenosím celoročně a rukavice jen když tlačím kočárek. Snažím se otužovat, pod bundou mívám z 90% krátký rukáv. Nemocná jsem letos ještě nebyla ani rýmu. S mým synem to také nepřeháním, oblíkám ho teda víc než sebe protože se válí ve sněhu ale jen o jednu vrstvu . Za celou zimu taky nezakašlal. Takže zase já nechápu jak někdo může chodit s kapucí ztáhnutou , že mu leze jen nos a přitom svítí sluníčko nebo jen poletuje lehce snížek!!!!
 Vanda 
  • 

Re: Re: cepice 

(26.1.2007 13:03:12)
zmrzlinko... tady se taky mluvilo o větším mrazu a větru, ne o sluníčku.

Každý má preference jiné. Já nosím kulicha a šálu, mám citlivý krk a uši a vadí mi na nich zima... ale jinak mám bundu a pod ní jen tričko s krátkým. Manžel by si šálu v životě nevzal, vadilo by mu to a nevadí mu, když mu v mínus 15 stupních fouká na holý krk. Ale jinak je mnohem zimomřivější než já, pod tou samou bundou co já má on vleněný svetr, pod ním mikinu, tričko a nátělník.

Každej to máme jinak. Každopádně tady v Praze potkávám každou zimu v těch největších mrazech a fujacicích pravidelně velkou část dam, které si ze zásady čepici neberou, protože by se jim slehnul účes. Jejich věc, drkotají mrazem a vlasy jim stejně rozhází vítr.
 terezie + tadeáš 05 + berta 08 


Re: Re: Re: cepice 

(26.1.2007 15:07:45)
myslím že čepice je ještě to nejmenší zlo. já zase nechápu holčiny, které nosí kraťoučký bundičky (chápu že je to moda ale...) a k tomu bokovky. já teda bez košilky nevyrazím a teĎ většinou taky pod bundu nocím jen tričko- t¨lačit kočár enbo honit 20měs dítě mi tepla nadělá až až. čepici nosím ráda ale chápu , že ji někdo nesnese. Manžel ji nosí málokdy a to ještě má jen jednu oblíbenou - tenkou a nesmí tlačit. Nahý krk mu taky nevadí.
 Ivana Procházková 


Re: Re: cepice 

(26.1.2007 20:52:53)
Zmrzlinko, nápodobně :)
Čepici nosím akorát na lyže. V běžném "provozu" ji nesnáším. Připadám si, že v ní nic neslyším a navíc nemám vůbec pocit, že by mě dodatečně nějak víc zahřála.
Připadá mi normální, že když budu nemocná, tak se o sebe budu umět postarat sama (a navíc se ani nepamatuju, kdy to bylo naposled :)).

Jo, a nechápu, že někdo nechápe, že jiným čepice nevyhovuje, zatímco jemu ano. :)))
 Zdislava a kluci 


Re: Re: Re: cepice 

(27.1.2007 21:40:56)
ahoj,mozna jsem to napsala moc hodne proti necepicarum,ale bylo to mysleno tak,ze potkavam kamaradky,ktere nadavaji jaka je zima a pritom cepice nemaji..... mam pod budnou vetsinou tricko,ale hlavou utika nejvic tepla a to malokdo vi.... souhlasim ze kazdy z nas ma teplotu nastavenou jinak a kdyz je jednomu zima druhemu to muze pripadat akorat :-)

Ivule nevim jak to mas s detma,ale je fakt,ze kdyz jsem mela zanet prsu a horecky a pritom jsem se musela postarat nejen o sebe (to je samozrejmy) ale taky o jedno mesicni miminko a zaroven o dvouleteho,tak to jde s horeckama fakt spatne a tak radeji vsem nemocem predchazim :-)

uznavam, ze slovo nechapu bylo mozna moc, tim se omlouvam :-)
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: cepice 

(27.1.2007 23:41:46)
Ahoj, v poho :))))))))))))
To je pěkné, jak takové nošení čepice dokáže rozpoutat vášnivou diskusi :).

Jasně, že největší problém, když oněmocní máma, je - kdo se postará o dítě/děti. Já jsem to pochopila tak, že řešíš, kdo se v případě tvé nemoci postará o tebe, ne o tvé děti.. Tak to se omlouvám.
 Soji/Báří19.8.05/Bastí18.11.07 


crohn 

(28.1.2007 11:41:23)
Ahoj
Muž onemocněl Crohnovou chorobou. Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost prosím?
 Insula 


Re: crohn 

(28.1.2007 11:59:11)
Přítel mojí kamarádky jí má. Vím, že je to problém trávicího ústrojí. Laicky řečeno jakási forma "alergie" na některé potraviny. Prý to způsobuje takové puchýřky uvnitř na sliznici. Nevím, jestli na to bere nějaké léky, ale musí držet opravdu dost přísnou dietu a to celoživotně. Vím, že míval asi 85 kg a teď má necelých 60. Nesmí tučné, mastné, všechno jen na vodě, dokonce mu dělají problémy i některé druhy zeleniny a ovoce (myslím, že mu snad vadí slupky). Dokonce kvůli tomu přišel o část tenkého střeva. Už si to všechno nepamatuju, ale tady najdeš určitě nějaké informace.

 Insula 


Re: Re: crohn 

(28.1.2007 12:00:24)
Zapomněla jsem vložit ten odkaz. :-))))

http://nemoci.doktorka.cz/crohnova-choroba/

 Insula 


Re: Re: crohn 

(28.1.2007 12:00:55)
Zapomněla jsem vložit ten odkaz. :-))))

http://nemoci.doktorka.cz/crohnova-choroba/

 Ivana Procházková 


Re: crohn 

(28.1.2007 15:46:40)
Také to máme v rodině (již několik let). Narozdíl od předchozího příspěvku se u nás tato nemoc projevuje pouze tak, že dotyčný bere pravidelně prášky (myslím, že obsahují kortikoidy :() a chodí pravidelně na kontroly, ale jinak se neděje vůbec nic. Dietu by měl držet také, ale nijak echt přísnou. Hlavně pravidelně jíst.
Pokud vím, tak se moc neví, jak tuto nemoc léčit. V minulosti se to řešilo odstaněním kusu střeva (té postižení části), ale od toho se snad už upustilo. Prostě s tím dotyčný dál žije..
 Renca 
  • 

Re: crohn 

(29.1.2007 13:02:43)
Ahoj
Crohnova nemoc je vlastne zanet traviciho ustroji.
Nejcasteji je postizena cast strevni, ale nemoc muze postihnout i dutinu ustni, hltan, zaludek dokonce i konecnik.
Nekteri lide maji pruchod nemoci lehci u jinych je zase vazny.
Nemoc je prozatim nevylecitelna, takze chronicka po zbytek zivota musi pacient uzivat leky.
Nemoc se projevuje hlavne bolestmi bricha, streva se zaniti, otecou, s mensimi ci vetsimi puchyrky.
Nekdy leky pomuzou nedostatecne a je potraba cast postizeneho streva vyoperovat. Po tomto zakroku se nemoc ale vetsinou vraci a behem zivota je moznost techto operaci vice.
Nekdy je nutne zavest umely vyvod (stoma).
Tak to jsou zase nase zkusenosti.
 Moruše 


Re: crohn 

(29.1.2007 15:47:09)
Ahoj,
jsem jeden z případů, která má s touto nemocí osobní zkušenost.Je to vlastně zánět střeva (tlustého, tenkého nebo konečníku) a je to nemoc chronická, napořád. Já mám mírnější průběh, nyní v klidovém stavu, ale trvalo mi čtyři roky, než se nemoc uklidnila.Život s ní byl do té doby krušný, když pominu křeče a bolesti břicha, nešlo dojít ani nakoupit do 300 m vzdáleného supermarketu, protože průjmy a krvácení bylo opravdu úporné. Navíc moje zkušenost je taková, že zhoršení i během léčení u mě vyvolával jakýkoliv velký stres. Prostě není jiná cesta, než se s touto nemocí naučit žít, je to opravdu důležité. Když jsem se "pochlubila" celá zhroucená svému tátovi s touto diagnózou, s kamennou tváří mi odpověděl: "No podívej, neumírá se na to, tak se s tím budeš muset naučit žít". Postavil mě tak zpátky "do latě" a ono to šlo.Mě navíc hodně pomohlo těhotenství (což bohužel u Tvého muže nehrozí). Jinak ještě doporučuji kouknout na stránky České televize, na vysílání on-line, pořad Diagnóza z 2.1.2007, kde se Crohnem zabývali.
Přeji Tvému muži, aby se nemoc co nejdříve zklidnila, aby byl co nejvíce v pohodě a ono to půjde, dá se na ni zvyknout, udělat si z ní takového partnera, se kterým se počítá. Je to asi tak, že tak jak se člověk chová k ní, chová se ona k němu. Držím moc palce.
Mirka
 Dana, Kubík 4/05 
  • 

Re: Re: cepice 

(27.1.2007 14:56:40)
To já řeším v současnosti jiný problém. Čepici (teplejší kšiltovku) jsem si nasazovala za mrazu a muselo být hodně pod nulou, abych si vzala kapucu nebo čepici na uši. No a teď mám problém s ekzémy v obličeji (to, že jsem alergik jsem zjistila až v těhotenství), stačí mi prudký vítr a vůbec nemusí mrznout... Tak teď mám pro mě neřešitelný problém, musím si chránit obličej, jenže nějakou šálu nebo šátek přes obličej prostě nesnesu, takže to řeším budnou s kapucou, která se dá zavřít tak, že mi koukají jenom dioptrické brýle. A je mi v tom vedro, zároveň se nesmím zpotit, prostě supr... Musí to být pohled, když Kubík má čepici a obyč šálu pod kapucou (kapucu mu dávám v nouzi, už proto, že mu je malá - má větší hlavu, než je obvyklé :-)) a já jsem zachumlaná v bundě až po oči...
Už si říkám, že by se mi hodil šátek pro muslimky, protože kromě větru mi v létě vadí i sluníčko...
 Insula 


Re: Re: cepice 

(28.1.2007 12:06:45)
Zmrzlinko, jsem na tom podobně. Mám teplou bundu a navíc jsem "horkokrevná", takže pod ní mám jen triko a ještě jsem zpocená. Čepici nenosím, max občas kapucu, když fouká. Rukavice když tlačím kočárek. Když mě vidí tchýně, je ze mě na mrtvici. :-))))
 Karin80 


Re: cepice 

(27.1.2007 14:08:00)
Já chodím v mrazu taky bez čepice a nemám s tím problém, prostě čepice nemám ráda a je mi líp bez ní... Ještě jsem neomrzla :)
 Dana,dcera 
  • 

Pitný režim. 

(26.1.2007 16:38:52)
Já v zimě nosim šálu,rukavice i čepici (bez ní mě pak strašně bolí hlava).Ale spíš mne zaujal ten pitný režim.Je jasné,že děti doma pijí (moje dcera od mala toho vypije více než já),ale nevim jak je v článku pochopen ten pitný režim.To jako,že mám sebou vzít pití i ven? Já to teda nedělám,musí to být hrozně studený i když je lahvička v bundě.Vždy dám holce napít než jdeme ven,a za tu dobu žíznivá být nemůže.Nejsme přeci zase tak dlouho venku jako když je teplo.
 Hana (2děti) 
  • 

Re: Pitný režim. 

(26.1.2007 18:27:02)
Slyšelas někdy o termosce?
Neboj, to bylo jenom rýpnutí. Ale my si s sebou bereme v termosce čajík a jak jde mláďatům k duhu!!!!
 Marss 


Re: Re: Pitný režim. 

(26.1.2007 19:22:24)
Musím uznat, že termoska je dobrá věc, beru ji sebou malé ven od podzimu, a vypije ji venku skoro celou:)A aspoň jí čajík venku zahřeje. Jinak patřím k těm, kteří s čepicema nekamarádíme:)Ale krk mám zakrytý, a taky se pořádně navlíknu....
 terezie + tadeáš 05 + berta 08 


Re: Re: Re: Pitný režim. 

(26.1.2007 20:25:44)
termoska je fajn ale když dítě nepije z hrnku tak přelévat to do lahve či pítka je taky na prd, ale jsou i termoobaly
 Dana,dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Pitný režim. 

(28.1.2007 20:22:10)
Termoobal jsem tenkrát měla,ale vůbec nedržel teplo.Bylo to jako kdyby jsem žádnej obal na flašce neměla. Tak jsem ho vyhodila.Séstra s nim taky byla nespokojena.
 Dana,dcera 
  • 

Re: Re: Pitný režim. 

(28.1.2007 20:19:01)
A jo! To mě nenapadlo.Na výlety,když je chladněji (třeba na podzim) jí bererme automaticky,ale na hodinu ven mě to nenapadlo. :-( Dík za radu. :-))
 Karin80 


Tření sněhem 

(27.1.2007 14:06:45)
To by mě zajímalo, jak vznikla ta domněnka, že je ideální dřít omrzlinu sněhem... Nevíte?
 Lucie 
  • 

Re: Tření sněhem 

(27.1.2007 14:57:50)
Jak to vzniklo, nevim, ale mam doma prirucku pro ridice z roku 1932. Doporucuje se tam nejen trit omrzliny snehem, ale i zahrivat spaleniny...
 nany 
  • 

Re: Tření sněhem 

(27.1.2007 17:38:01)
v žádném případě. Nejlepší jo omrzlé končetiny zahřívat v podpaží nebo mezi nohama kde je nejteplej.
 JiBi* 


Re: Tření sněhem 

(27.1.2007 19:05:28)
To, že se má omrzlina třít sněhem jsme se taky učili ve škole (asi před 30-ti léty) a říkala jsem si, že to musí být asi možná až bolestivé. Ale na druhou stranu, když mám někdy v zimě ruce téměř "zmrzlé", nikdy si je nezahřívám teplou vodou, nejdříve si na ně pouštím úplně studenou vodu a postupně přidávám teplejší, jinak by mě pak ruce nepříjemně svědily. Tak nevím, jak ta teplá voda pak působí na skutečnou omrzlinu.
 Insula 


Re: Tření sněhem 

(28.1.2007 12:02:23)
Tření sněhem pomůže, když je ti třeba zima na ruce. Tělo pozná, že je potřeba tuto část zahřát. Ale pro omrzliny to už neplatí.
 metty, 3 kluci 


pozor na sníh v botičkách 

(28.1.2007 15:51:26)
Loni se mi stalo, že jsem neuhlídala syna, shrnuly se mu oteplovačky, do sněhulek si nabral sníh. Pak si nohavici nějak stáhl a sníh tam zůstal pěkně přilepený na punčocháččích. Doma jsme zjistili, že má na nožičce bílý flek. Takže pozor na courání v hlubokém sněhu, nemusí omrznout jenom nos!
 Hal 
  • 

moje omrzliny 

(29.1.2007 10:31:01)
Když jsem byla dítě, byla jsem schopná omrznout na poli za domem, když jsem šla od přehrady z bruslení. Ani nebyla moc zima. Jsem asi citlivka - hlavně co se pleti týče - omrzly mi tváře.

Naposled mi tváře omrzly před pár lety v Alpách. Byla děsná zima a já měla blbý rukavice. Byla jsem z toho docela v šoku - pomolo mi pravidlo několika T - ticho, teplo, tekutiny, tišení a transport sebe do údolí, kde bylo teplo.

Kamarádkce zase omrzly prstíky v Krkonoších. Promáčely se jí cestou na hřebeny elegantní běžkařský rukavice a na hřebenech foukalo jak blázen. Byly jsme tam jenom tak 20 minut a stačilo to na to, aby si ty omrzliny musela ještě několik měsíců léčit.

Takže to není zas až taková sranda.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.