| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rub a líc vánoční

 Celkem 110 názorů.
 Blanča 


reklamy 

(1.11.2006 9:14:30)
máme dva kluky 8 a 3 roky. a máme veliké štěstí, že na ně reklamy tedy nepůsobí. Naopak vždy v sobotu ráno se s manželůem strašně těm reklamám smějí. Nejlepší je nějaká panenka super blink nevím jestli to znáte :)
Ten starší už docela chápe, že ne vše co je v reklamě musí být nejlepší, příklad mu dávám např. na těch různých teschoping prodejích - u toho se fakt baví.
A pod stromečkem pak mejí největší radost z doplňků k dřevěným kolejím.
Tož tak - nejlepší je dětem vysvětlovat.
 Blanča 


Re: reklamy 

(1.11.2006 9:15:33)
pardon teleshoping - hlavně že si to po sobě ani nepřečtu :)
 Alča 
  • 

Re: Re: reklamy 

(1.11.2006 11:03:19)
Mě tuhle pobavila dcera, když chtěla poslat nějaké balení sýrů do soutěže a ptala se mě - pošleme to mami nebo to jsou taky podvodníci?:o))) Mě totiž zase dost deptají ty letáky vkládané do dětských časopisů do různých pony klubů apod. Teď ale koukám, jestli jsem to s jejich haněním trochu nepřehnala, zdá se že dcera už nevěří ničemu a nikomu:o)))

Ale jinak díky moc za článek, mám podobné pocity při výběru dárků. I když naštěstí děti mají i spoustu jiných přání, než hračky z reklam. A hlavně se neustále mění, to podle aktuální reklamy. A nakonec si stejně vyhrají nejvíc s těmi nereklamovanými dárky:o)
 JankaP 


To je cesta 

(1.11.2006 9:59:18)
To je myslím rozumná cesta! Zkoušíme to taky. Ale na základě předchozího komentáře mě napadlo, že bychom si doma mohli zahrát náležitě směšnou vlastní "reklamu".
Odolnost proti reklamám je dobrá i dospělosti.
Janka
 Pavla 2 deti 
  • 

Jezisek? 

(1.11.2006 10:07:54)
ahoj vsem,pridam neco z vlastnich vzpominek :)Kdyz mi bylo asi tak dvanact,tak strasne "frceli"moncicaci...ani nevite,jak moc jsem ho chtela..psala jsem si o nej uz druhy rok a stejne moc nedoufala,ze se ho nasim povede za totality sehnat..sehnali..sehnali bony a koupili mi ho v tuzexu.To je ma nejkrasnejsi vzpominka na vanocni darek:Takze to u nas delame tak,ze jezisek splni vzdy jedno prani z dopisu,aby ta radost byla spravna a pak jsou pod stromeckem i"uzitecne"darky..knizky,stavebnice,spolecenske hry,pripadne neco na sport :)
A ted bych vas chtela poprosit o radu..Dceri bude dvanact roku a syn zacal chodit do skoly a ja nevim,zda jeste "verit"na Jeziska nebo uz mu pomalu vysvetlit,ze by bylo fajn treba poprosit jeziska u babicek a penizky,kdyz tak strasne touzi jet k mori..Navic jsem s nima prvni vanoce sama a nazbyt penez taky nemam. Myslite,ze uz se pravdu dozvi od kamaradu ve skole??S dcerou jsme mu jeste loni pomahali na jeziska verit:)Krasne a spokojene Vanoce vsem.
 sarmi 


Re: Jezisek? 

(1.11.2006 10:11:05)
mozna nebudes muset vysvetlovani jeziska resit, protoze to dceri jeji spoluzaci-prvnaci vysvetli ve skole sami :-) ted pred vanocem se to urcite o prestavkach "resi" :-)))
 petru 


Re: Re: Jezisek? 

(1.11.2006 10:28:08)
Já jsem dětem svého času říkala, že Ježíšek nosí dárky jen těm, kdo věří, že je opravdu nosí(aby si ho užila i nejmladší). Starší 9 ltá dcera to tak nějak pořád brala a určitě tušila, ale snažila se věřit, ale jak mladší začala chodit do 1.třídy, tak paní učitelka byla velká autorita a je dodnes a ta jim řekla, že Ježíšek není. Doma pak byl pláč a asi obavy, které autoritě věřit, tak jsem musela dceří říct, že má učitelka pravdu, ale ať to neříká malé sestřičce. Jenomže stejně to často říká, že dárky nosíme my. Nevím, co si teď myslí nejmladší, ale byla by to škoda, kdyby ještě ve školce přestala na Ježíška věřit.
moje zkušenost je taková, že můžete mít taky uvědomělou paní učitelku, která nechce dětem lhát a pak budete vypadat jako lháři vy. Asi by to chtělo nějak probrat se synem a třeba mu říct, že dětem nosí dárky Ježíšek i rodiče/taky jsme říkali, že dospělí si dávají dárky mezi sebou, protože by toho měl ježíšek moc), a nebo už mu opravdu říct pravdu, ať není před ostatními dětmi za mimino.
 Sylvie 


Re: Re: Jezisek? 

(1.11.2006 10:31:55)
Ano, řešení Ježíka :o))) Holce bude v prosinci šest, stále ještě chodí do školky, takže stále ještě předpokládám, že je nepoučena :o)) Po včerejšku se však "obávám", že předpokládám nesprávně :o/ Byli jsme v hračkářství, aby si děcka prohlídla hračky, o které si budou chtít "napsat" Ježíškovi. No a potom doma mi holčina říkala - "a mami, co koupíme Hynečkovi?" - já na to: "jak - koupíme?" - Verča se očividně zarazila, zamyslela, a pak z ní vylezlo: "no, já jako myslela k narozeninám" (má je v létě). Tak teď nevím, jestli opravdu myslí půl roku dopředu, nebo jestli už letos nehrajeme dvojitou hru na Ježíška - já, abych udělala radost Verče, že existuje Ježíšek, ona aby udělala radost mně, že na něj věří... ;o)


S.+++
 Adelka 
  • 

Re: Re: Re: Jezisek? 

(1.11.2006 23:49:59)
Je to tedy trošku nefér vůči Ježíškovi, na kterého jsem jako dítě věřila a vzpomnínám si na to hrozné zklamání, když mi rodiče řekli pravdu, ale farář, který nás připravoval ke svatbě nám to ukázal jinak. Říkal, že si myslí, že dětem se nemá lhát. A to ani o Ježíškovi. Vysvětlil nám něco v tom smyslu, že by se dětem mohlo říct, že dárky si dáváme navzájem na počest toho, že se narodil Ježíšek. Když se narodí miminko, tak mu všichni nosí dárky, a Ježíškovi udělá největší radost to, když my sami budeme šťastní. Proto se obdarováváme, děláme si navzájem radost a tím vlastně obdarováváme i jeho. No, pro nevěřící rodiny to možná není nic moc, jen jsem se chtěla podělit o zajímavý názor. Jak to budeme vysvětlovat u nás doma ještě nevím, synovi bude rok a půl, takže zatím tohle moc neřeší.
 Petra+Mišák 
  • 

Re: Re: Re: Jezisek? 

(2.11.2006 12:28:19)
Tak to Tě vítám do klubu! Když měl mladej 6, nachytal mě u stromečku (čekali na Ježíška s taťkou ve vedlejším pokoji, taťka se zahleděl na hvězdičky a synek se vydal na záchod :-))) Tehdy jsem doufala, že jsem ho ještě přesvědčila, že kontroluji, zda má Ježíšek všechno připraveno. I další rok psal Ježíškovi, čekali jsme na něho, děkoval mu - ale to už jsme netušili, že tu hru hraje on s námi! Vylezlo to něj až po Vánocích, kdy se přiznal, že už dávno ví, že dárky si dáváme mezi sebou, ale prý nám nechtěl kazit radost a že hra na Ježíška se mu líbí.
 Vladan 


At si deti zvykaji na mala vanocni traumata:-D 

(2.11.2006 6:32:27)
Rodičové, já bych zase ta radostně zářící očička děti tak moc neřešil:-) Vánoce jsou o něčem jiném - a málokdo z nás si pamatuje nějaký úžasný dárek, který dostal - ale většina má v živé paměti vánoční pohodu, případně vánoční hádky.
Já jsem většinou nedostal nikdy nic z toho, co jsem si "napsal" Ježíškovi. Naši zřejmě zastávali názor, že to má být překvapení. :-) Vzhledem k tomu, že jsem od malička vášnivě rád četl, knížka mě potěšila vždycky. Jako dvanáctiletý jsem dostal komplet Káji Maříka a měl jsem z něj ohromnou radost:-D. Přišly i další dárky, jiné i hodnotnější, ale ty knížky mám dodnes a rád se v nich probírám - a to už je mi přes čtvrt století:-)
Podobnou otázku řeším se synovcem - tedy ohledně dárků. Má (zpracován reklamou) hezké požadavky jako např. chodičku z Lega z Hvězdných válek ( 4 800,-), létající helikoptéru z reklamy (4 000,-) a podobné záležitosti. Naštěstí je mu třináct, takže doufám, že podobné věci ho pustí a bude se chtít líbit děvčatům a díky tomu si vystačím s nějakým oblečením pro něj - uvidíme:-)
 Damila 


Re: Jezisek? 

(1.11.2006 10:36:40)
Jé, tak to já mám kluky 10 a skoro 8 let, a oba ještě věří! :o)
No, pravda, už mi to přijde skoro divné, jestli to tak náhodou nehrají na nás, rodiče, aby nám nezkazili zadost...:-)
 Xantipa. 


Re: Re: Jezisek? 

(1.11.2006 10:46:53)
Dagmarjáno, nechci Ti kazit radost, ale můj vloni sedmiletý syn mi po Vánocích šeptal - mami, musím Ti něco říct. Já vím, že Ježíšek není a jste to vy, kdo nám dáváte dárky, už to vím dlouho, ale bál jsem se, že budete z toho zklamaní. Jeho největší starost byla, abychom se prý "nezlobili", že on ví, jak to je.
Ale hra na Ježíška, který přináší dárky, je hezká, budeme ji hrát zase.
A k paní učitelce - v první třídě chtěla paní učitelka vědět, které děti ještě věří na Ježíška a které ne. Běžně se jí totiž prý stávalo, že děti, které věřily, byly ostatními označeny za blbce a hlupáky a některé děti pak s tím měly problém. Takže jsme se na schůzce domluvili, že dětem to podá přiměřeně jejich věku - že je to tajemství, jestli je nebo ne, ten, kdo věří, že mu dá dárky Ježíšek, tak mu je tam dát může. A pro naprosté děti - pesimisty - jak můžeš vědět, že neexistuje. A pak malovaly Ježíška - bylo to zajímavé - všechny děti měly nějakou představu, jak vypadá.
A jsem přesvědčena, že žádné dítě neutrpělo nějaké trauma nebo zklamnání.
 Blanče 


Re: Jezisek? 

(1.11.2006 12:14:25)
Je to asi opravdu dítě od dítěte, nejstarší přestal věřit v první třídě, dcera byla ve třetí a přišla "Mami, my jsme si ve škole povídali, jestli existuje Ježíšek". Já si pomyslela něco o končícím kousku dětství a zeptala se jí, co si myslí ona a uslyšela jsem památnou větu "No Ježíšek, můžeš mi vysvětlit, kde vy byste vzali tolik peněz???". Teď máme zase šestileťáka, je fakt, že už říkáme, že i pomáháme Ježíškovi-to když si dávali pod stromeček dárky ve školce, nebo vyrábí něco pro nás i abychom ospravedlnili třeba boty na lyže, které si musí zkusit. Myslím, že troch tuší, trochu nám chce udělat radost a trochu si říká CO KDYBY?? Ale zavedli jsme tradici - před Mikulášem, když pečeme perníčky a dům se poprvé rozvoní, VŠICHNI píšeme Ježíškovi. Mám ty obrázky i "nákupní seznamy"-(syn v páté třídě), či přání Ježíškovi (nebolavé klouby, aby vše zvládl) schované a u nás dospělých děti trošku nasměrujeme-chtějí nám splnit přání, ale mnohdy opravdu neví. I když u nás je dodnes vděčným dárkem pro každého knížka - jen ty dětské odborné příšerně lezou do peněz. Jinak už se taky moc těším a nejsem sama, dcera se včera ptala, jaké budou letos Vánoce - to je naše hra na výchovu k estetice, takže letos jdem do klasiky červená, zelená, zlatá - červenou barvu na sklo mám na dnešním nákupním seznamu.
 Pavla (2deti) 
  • 

Re: Re: Jezisek? 

(1.11.2006 12:24:12)
Holky moc diky,az mi nektere Vase prispevky vehnaly slzy do oci :)Zkusim se dneska nenapadne zeptat,ale tak nejak vnitrne tusim,ze spoluzaci a starsi dcera,toho meho prvnacka uz davno poucili :)Ale stejne vsichni piseme kazdy rok Jeziskovi a vetsinu tech psanicek mam schovanou minimalne tri roky zpatky.Jednou se mi stalo,ze jsem zmozena unavou sla spat a rano pribehly deti nestastne za mnou do postele a skoro s placem oznamovaly,ze ¨na ne Jezisek zapomnel,protoze si ta pranicka za oknem nevzal :(To bylo vysvetlovani a pro me pouceni,ze uz nikdy,nikdy nesmi Jezisek na tak dulezitou vec zapomenout.A jeste neco..kazdy rok "vyhlizime"po veceri jeziska..kazdy v jine mistnosti a vsichni nedockave cekame na to prave vanocni zazvoneni...:) :)
 Líza 


Re: Re: Jezisek? 

(1.11.2006 14:54:57)
Před dvěma lety - poslední rok školky - přišla Verča s encyklopedií, ve které se psalo, že se lidé přestrojují za Mikuláše a chodí dětem dávat dárky. odrecitovala mi to a řekla - "to je ale blbost v tý knížce", a odkráčela.
Loni byla v první třídě a bavili se o tom v družině. Přišla a nebyla si jistá, jak to teda je, chtěla odpověď, ale bylo zřejmé, že chce pravdu. Tak jsem jí to opatrně řekla a čekala reakci - a ona byla úplně nadšená. Nějakej pohádkovej Ježíšek, to není to pravý dobrodružství... ale mami, jak to, že tam ty dárky nevidím nikoho dávat, a kdo teda zvoní na ten zvoneček, a kde ty dárky máte schovaný... ;-)

K těm reklamám - obě holky vědí, že v reklamách se lže. To je ovšem neochrání před lákadlama, ale starší ví, že nejsme milionáři, a mladší jsme řekli, že Ježíšek má radši skromný děti.
Taky u nás Ježíšek přinese aspoň jednu věc z dopisu, jinak by to nebylo ono...
 Líza 


Re: Re: Jezisek? 

(1.11.2006 14:55:07)
Před dvěma lety - poslední rok školky - přišla Verča s encyklopedií, ve které se psalo, že se lidé přestrojují za Mikuláše a chodí dětem dávat dárky. odrecitovala mi to a řekla - "to je ale blbost v tý knížce", a odkráčela.
Loni byla v první třídě a bavili se o tom v družině. Přišla a nebyla si jistá, jak to teda je, chtěla odpověď, ale bylo zřejmé, že chce pravdu. Tak jsem jí to opatrně řekla a čekala reakci - a ona byla úplně nadšená. Nějakej pohádkovej Ježíšek, to není to pravý dobrodružství... ale mami, jak to, že tam ty dárky nevidím nikoho dávat, a kdo teda zvoní na ten zvoneček, a kde ty dárky máte schovaný... ;-)

K těm reklamám - obě holky vědí, že v reklamách se lže. To je ovšem neochrání před lákadlama, ale starší ví, že nejsme milionáři, a mladší jsme řekli, že Ježíšek má radši skromný děti.
Taky u nás Ježíšek přinese aspoň jednu věc z dopisu, jinak by to nebylo ono...
 Marika, Kačenka 07/06 
  • 

Mončičáci :-) 

(1.11.2006 12:30:07)
Normálně jsi mi zlepšila náladu. Já taky strašně chtěla mončičáka a podařilo se mi ho sehnat až když se ostatní spolužačky zajímaly spíš o kluky a šminky :-) Naučila jsem se kvůli němu i plést, napletla mu různé oblečky a pruhované kulichy i s bambulema. Ani nevím, kam přišel - ale vidět teď někde toho modrého s monoklama, klidně si ho koupím :-)
 Pavla 
  • 

Re: Mončičáci :-) 

(1.11.2006 13:06:26)
tak to ja toho modreho mela taky :)Ale na ty vanoce to byl pravy original,hnedy!!!:)A priznam se mela jsem ho jeste loni(a to mi bude 33:)ale uz nejak nevydrzel material a kdyz jsem mu chtela dat do pusy lahvicku,kterou drzel v ruce,tak se mu cela hlava rozpadla..skoro jsem to obrecela a schovala ho i dirou v hlave pod nocni kosile..ale pak pri prestavbe bytu jsem v sobe uz nasla dost"odvahy"a pohrbila ho do popelnice..ale vzpominam dodnes:)

P.S.taky mel upleteny svetr,salu a prouzkovanou cepici s ohromnou bambuli :)
 Kamila 
  • 

Re: Re: Mončičáci :-) 

(1.11.2006 15:01:01)
Taky jsem se sestrou zbožňovaly mončičáky. Měly jsme každá 4, hnědého, růžového, modrého, žlutého a bílého. Pak šli na půdu. A teď, když mám dvouletou dceru, tak se zase hračky z půdy stěhují dolů a dcera je má moc ráda. Mončičáci se jí taky moc líbili, nejradši měla přesně mého oblíbeného žlutého. Ale když jí bylo půl roku, ještě neměla ani jeden zub, tak mončičákovi dásničkama prokousala jeho trčící čumáček. Mončičáka jsme museli vyhodit a mně to bylo moc líto.
 Shayla a 3 kluci 


Re: Mončičáci :-) 

(2.11.2006 16:14:34)
Já jsem koupila nedávno bílého mončičáka v takovém budníku pod magistrálou v Praze na Florenci :o) Bílého jsme totiž nikdy neměli... Jen musím Šimona hlídat, aby mu nekousal čumák, protože tomu materiálu moc nevěřím. To jsem ráda, že nejsem sama, kdo na mončičáky vzpomíná ;o) Jen by mě zajímalo, odkud je tam berou.
 Blanča 


Re: Jezisek? 

(1.11.2006 12:47:09)
náš filípek (v září mu bylo 8) ještě kupodivu na Ježíška věří a to jsem loni o vánocích smutnila, že je to naposledy. Takže my doufám budeme mít ježíškový vánoce s oběma klukama.
 Ninivé, synek 8m. 
  • 

Ježíšek a rodičové 

(1.11.2006 14:53:17)
Ahoj Pavlo,
nestíhám číst všechny příspěvky, tak pokud něco opakuji, pardon. Kolem deseti let začínají děti chápat symboly, tzn., i Ježíška, symboly v pohádkách atd. To jen k tomu, kdy se "podle vývojové psychologie" snažit podobné věci vysvětlit.
Ale jinak co mám zkušenost s dětma v rodině, tak třebas ví, že dárky dávají rodiče, babičky, že je i sami s tátou kupují, ale stejně pak čekají Ježíška. Děti jsou prostě zázračné, jak se jim pěkně poskládají i paradoxy. Moc se mi to líbí. Mylsím, že to jde, aby děti věděli odkud jsou dárky, ale ta "hra" se s nima klidně může hrát, je to krásný.
A jinak k té reklamě - je to tak odporny, že nemám slov... je to vůbec legální, takhle masírovat i děti (potažmo rodiče přes děti)??!! A kde jsou zásady reklamy, že nesmí být lživá, má být eticka... prázdné žvásty (uf, to jsem se ročílila).
Tak pěný brzký Advet a Vánoce (už se těším na poprvé s dítětem :-) ).
 Eva (10 a 4 roky) 
  • 

Re: Jezisek? 

(2.11.2006 0:26:14)
Náše 10leté dítko,už na ježíška nevěří,ale přesto pořád říká,že chce od Ježíška to a to....dala jsem mu vloni přečíst tento článek.http://www.stripky.cz/svatky/vanoce/pohadky/poselstvi.html
Je nádherný.A co se týká toho zda a kdy říci dětem,že Ježíšek není jsem pro nechat je věřit co nejdéle.Vždyť v tom je to kouzlo,věřit v tajemství záhadu ...
 peti 
  • 

Re: Jezisek? 

(7.11.2006 15:03:22)
Ahojky,také se pokusím přidat radu.Máme dva kluky 10 let a 5 let.Bohužel na moje děti reklama působí a to dost.Vybírají si hlavně ten menší.tento týden vede svítící Medvídek.
Klukům jsme však řekli,že rodiče,musí přidat Ježíškovi peníze na dárky.A podle toho kolik mají rodiče peněz Ježíšek může nadělovat.dává se u nás jeden větší dárek pro oba dohromady a pak drobnosti.
Hodně jim vysvětluji hodnotu peněz.
musím kluky pochválit nikdy mi nedělali scény v obchodě a ani neplakali při jiném dárku než bylo toužebně přáno,leč finančně nesplnitelné.
snad to bude u nás i letos takové klidné.
 dasa 
  • 

Re: reklamy 

(1.11.2006 15:11:36)
Je to asi devět měsíců, co jsme se přestěhovali a jaksi jsme do dneška nebyli schopni zařídit montáž televizní antény. Abych byla přesná, tak v poslední době už to nebyla ani tak pohodlnost, jako to, že jsme si odvykli právě na to negativní v televizi - a to jsou ty reklamy, telenovely a podobné stupidnosti. Chybí mi zpravodajství a občas nějaký dobrý film, ale to se dá nahradit. Takže televizní reklamy nebudou naše děti ovlivňovat. Jen mám pocit, aby u nás nechyběla ta vánoční atmosféra právě tou masírkou televize, na kterou jsme byli léta zvyklí. Opravdu teď řešíme, jestli do Vánoc budeme mít televizi funkční s anténou a budou klasické Vánoce s televizními pořady a pohádkami pro děti, ale nějak se nám už nechce k nám domů pouštět tu komerci. Je nám jasné, že po tom půstu budeme na všechno čučet od rána do večera, pokud bude čas. A děti samozřejmě s úžasem sledovat reklamy na hračky. No jo, nastávají dlouhé zimní večery...
 Adelka 
  • 

Re: Re: reklamy 

(1.11.2006 23:57:50)
Televizi taky nemáme, loni to byly první Vánoce "bez" a docela dobré. Ale musíme vždycky objet všechny babičky, takže jsme se stejně pohádek nabažili, protože tam ta telka jede od rána do večera. Chtěla bych ji možná časem pořídit kvůli večerníčku. Při studiu ekonomiky mě nevíce bavil marketing a právě reklama, je úžasné, jak všelijak se dá manipulovat s lidmi, bohužel děti se dají nalákat nejsnáz. My většinou jako děti taky dostali aspoň nějaký dárek ze seznamu, myslím, že to vždycky potěší.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: reklamy 

(1.11.2006 16:21:53)
Ahoj

My nemáme telku a děti nic z reklamy nechtějí .-)

Uvidíme jestli se to nezmění, až si budou na základce jejich spolužáci povídat co v televizi viděli oni...
 dasa 
  • 

Re: Re: reklamy 

(1.11.2006 19:03:05)
Ahoj,
už jsme se rozhodli, že právě kvůli Vánocům ( a nejen kvůli reklamám), mít televizi zatím nebudeme. Těším se na to, že by Vánoce mohli být trochu jiné, než doposud u nás byly. Budeme hrát hry, číst pohádky, chodit ven a víc "budeme spolu".
 Káča 4 roky 
  • 

Re: reklamy 

(2.11.2006 0:34:07)
naše mrně,bedlivě sleduje reklamy a kritizuje například po shlédnutí reklamy na pojišťovnu která ma ve znaku okřídleného lva,pronesla "No to je pěkná blbost ,lev s křídlama"Nebo na čokoládu plnou mléka"do čokolády se tolik mlíka nevejde"Jinak ji nechávají chladnou.Jědině ji zajímají reklamy zvířecí a autové.-
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


NEBUDOU! 

(1.11.2006 9:16:24)
Alespon v to doufam.
Nasi kluci zatim reklamy nesleduji.. (4a2roky. Starsi by chtel od Jeziska JERABOVE AUTO .. problem neni za kolik, ale kde ho vubec sehnat a hlavne jedno dost bytelne aby vydrzelo napor dvoouleteho prcka.. a druhe jiz s jistymi technickymi vymozenostmi, aby uspokojilo toho vetsiho..
Ale uz ted je mi jasne, ze i kdyby tam mel mit jen jednu hracku, bude to jerabove auto.. (Jezisek ho prece zklamat nemuze)
PS: JO a navic, loni se Jeziskovi utrhli ze sani dva jeleni, mame je doma, protoze zustali za oknem.. a tak prece ostatni neutahnou velkou hromadu darku :-)
Zatim to berou, uvidime za rok.
 HelenaB.+2kluci (13 a 9)+? 


Re:  

(1.11.2006 9:36:16)
Cairo, jeřábové auto prodává Quelle. Objednaci cislo maji BV394891.

 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re:  

(1.11.2006 9:40:06)
diky, je nadherny!
tak jeste sehnat neco neznicitelneho pro mensiho.
L.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re:  

(1.11.2006 9:40:07)
diky, je nadherny!
tak jeste sehnat neco neznicitelneho pro mensiho.
L.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re:  

(1.11.2006 19:10:35)
Zkuste Bruder. Je to sice náročnější finančně ale nezničitelné. Máme poděděné popeláře a přežili už tři kluky a kupu návštěv a nic se neulomilo.
 Ashley W 
  • 

Re: NEBUDOU! 

(1.11.2006 10:04:47)
Nedá mi to a musím se přidat k žehrání na reklamy. Má dítka jsou sice naštěstí ve věku, kdy už rozhodně nestojí o panenky Chou chou či tyranosaura, který miluje děti. Ale o víkendu se na Disneyovky koukáme všichni, tudíž zhlédneme i reklamy. Je to síla. Dobře si pamatuju, jak holčičky musely před x lety mít "mije malé poníky..." Dneska jsou reklamy agresivnější, vychytanější a hračky dražší...
Taky mne zaujala reklama na pejska, na kterého když dítě zapíská, tak přiběhne... Spolu s panenkou Chochou, která je jako živé miminko nám vlastně nahrazují ty živé kamarády a sourozence. Chápu, že ne každé dítě může mít pejska a ne každá holčička doma malé miminko. Ale stejně je mi z toho divně po těle.
 Autorka 
  • 

Re: Re: NEBUDOU! 

(1.11.2006 10:09:44)
A to jsme se právě snažili vysvětlit Tereze. Máme Michalku, ta je lepší než Chou Chou, čůrá, slintá, brečí a co je na tom nejlepší - NEJDE VYPNOUT!
Zatím si dala říct.
 Hana (2děti) 
  • 

Re: Re: Re: NEBUDOU! - snad nebudou 

(1.11.2006 12:38:15)
Ono je tro těžké. Já jsem taky pár let vysvětlovala malé, že ChouChou je v podstatě stejná, jako ta její panenka. Tři roky ale malovala Chouchou, půjčovala si ji od kamarádek a večer vyprávěla svému štěňátku, jak Ježíšek přinese ChouChou... Druhý rok nepřinesl a zklamání bylo obrovské. Večer jsem to obrečela. Třetí rok přinesl. Plínečky jsem dostala od kamarádek (velikost na novorozence), oblečky se našily, ale panenka byla ta pravá. Stálo to za to. Ostatní hračky už byly opravdu spíš drobnosti, ale dodneška si s ní malá hraje (druhý rok). A vím od ostatních maminek, že se jim nevyplatilo kupovat takové ty "náhrady". U poloviny dětí to sice prošlo, ale u té druhé bylo zklamání příliš velké i na slzy došlo. A tak se přimlouvám za děti, pokud vidíte, že po něčem opravdu touží (ale opravdu moc a dlouho), tak jim dejte radši jenom jeden dražhý dárek a pak už jenom pár balíčků s drobnostma. Vím, že to nejde všude, ale já na tu ChouChou taky šetřila skoro celý rok. A nelituju toho.
 Marika, Kačenka 07/06 
  • 

Vánoční zklamání 

(1.11.2006 13:04:24)
Souhlasím. Pokud si dítě něco opravdu, dlouhodobě přeje, udělala bych vše pro to, aby to pod stromečkem našlo.
Mně můj táta před lety slíbil kytaru. Ještě týden před Vánocemi tvrdil, že kytara bude, že přeci ví, co slíbil a podobné řeči. Když zazvonil zvoneček, prolezla jsem celou místnost a kytara nikde. Celý večer jsem probrečela, otec dostal nerva, ještě mi vynadal, že by mi to stejně nevydrželo a bla, bla, bla...máma na něj spustila, že mi to tedy neměl slibovat a už byli v sobě všichni. Krásný příklad vánoční pohody...
Ještě teď mě mrazí, když si na ten večer vzpomenu a dětem bych rozhodně nikdy neslibovala nic, co nemůžu splnit.
 Jana, 2děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: NEBUDOU! - snad nebudou 

(3.11.2006 10:27:09)
Taky máme "šušinku" a protože paneka byla drahá a o oblečcích ani nemluvím vyřešila jsem to tak, že obrážím sekáče a kupuji oblečení na miminka v té nejmenší velikosti a tak máme spoustu dupaček a jiného oblečení za 40 - 60,- Kč. Plínečky jsem vyžebrala u kamáradky, která měla miminko a než bych šla koupit originál plíny 3 ks za 120,- kč, tak to raději koupím balík plínek pro mimča.
 Pája, 3děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: NEBUDOU! - snad nebudou 

(6.11.2006 12:49:43)
Upřímně - a proč jsi ji naučila rozeznávat "pravé" a nepravé ChouChou? Moje děti prostě značky neznaly a do takových cca šesti -sedmilet nebyl problém. Pak už se jim to dalo zase vysvětlit. Když děcko jako malé naučíš, že "zančka" je to pravé, tak se pak nemůžeš divit.
 MirkaEyrová 


Re: Re: NEBUDOU! 

(6.11.2006 22:18:51)
Jo nejen sourozence. Mně dneska pěkně nakrk leták Tesca: už i plyšový houpací kůň je na baterky! A to na mmb jsou vidět i houpátka pro miminka na baterky! Takže nejen náhražka živého pejska (kterého někdo třeba nemůže mít kvůli alergii nebo jiným závažným důvodům), případně živého sourozence (respektuji právo rodičů rozhodnout se svobodně o počtu dětí), ale už jsou nahrazováni i rodiče! A to se mi zdá už příliš. Kde je ta láska, která se má budovat právě tím, že se rodiče svým dětem OSOBNĚ věnují? Chápu, že čas od času potřebuje každá máma na MD nějakou chvilku pro sebe. Ale řekla bych, že tohle je už dost přehnané. Za chvíli si i na krmení z lahve začneme vymýšlet roboty:-(((
Upřímně řečeno - chudáci děti, které si musí vystačit s takovými hračkami namísto toho, aby je houpala máma a třeba jim při tom zpívala...
 Agnes (2 děti) 
  • 

jeřábové auto 

(1.11.2006 12:11:46)
Cairo, krásná a kvalitní auta jsou Bruder. Zaplatíš sice víc, ale vyplatí se to. A na www.caryfuk.cz mají mnohem nižší ceny než v hračkářství. Kupovali jsme dceři předloni (byly jí 2 roky) náklaďák s bagrem a vloni popelářské auto a není na nich ani škrábnutí, nic ulomeného, nic "vyčvachtaného". Jen letos malý bráška ulomil jedné popelnici víko, ale v 6 měsících se to dá tolerovat (navíc se popelnice dá dokoupit). Tak dostal k prvním narozeninám vlastní Bruder - řada pro prťata Roadmax. Vážně na ně nedáme dopustit. Přeju, ať dobře vyberete.
 Blanča 


Re: jeřábové auto 

(1.11.2006 12:59:12)
souhlasím, máme od nich jeřáb takový žlutý, pamatuju, že stál teda kolem 1000,-, ale je naprosto nezničitelný. Náš mladší si s ním hrál od miminka, s kamarádem na něm dokonce jezdili. Máme ho už tři roky a je jako nový. Takže se to fakt vyplatilo.
 Agnes (2 děti) 
  • 

ve škole nás učili... 

(1.11.2006 13:09:51)
...že kvalitní zboží se prodává samo. Viděli jste snad v televizi reklamu na Bruder ;-)?
 Radka 
  • 

Jeřáb? určitě Bruder 

(1.11.2006 22:51:16)
Naprosto souhlasím, jsou to auta krásná a plně funkční a hodně odolná. Ještě o poznání levněji (lepší ceny jsem nenašla, ale nejsem vševědoucí) mají na www.maxik.cz
 Jana038 


Veselé budou i bez značkových hraček 

(1.11.2006 13:16:48)
Ahoj, určitě děti budou mít radost i bez značkových hraček. Jak autorka psala, panenka co je jako opravdové miminko se dá sehnat ne jen za polovinu, ale i za třetinu ceny. Naparáděná, v krabici s doplňky je taky (koupila jsem pro své holky v Tescu, jmenuje se Katy, za 499 - na internetu v letácích jsem ji nenašla, ale taky na ni jde reklama v TV. Ačkoliv já ji dřív viděla když jsem byla koupit něco úplně jiného a v Tescu proto, protože ho máme bydlišti nejblíž,). Tří, čtyř a pěti leté děti většinou ještě neumějí číst, nepřečtou si na obalu, že to není Chou-chou, Annabell, Baby born či která :o) S kočárkem pro panenku jsme to vyřešili zase tak, že jsme sehnali trojkolku - z druhé ruky - za 500. Opět třetinová cena. Ale chce to začít hledat a shánět už tak od října - na internetu se toho najde myslím hodně. Manžel se mi smál, proč se starám o dárky 3 měsíce před Vánoci, ale zatím se to vyplatilo :o)))
Ovšem - nechtějte slyšet moji babičku: ty holky toho mají (míněno hraček), že se do pokojíčku nevejdou! To za nás (jako bych slyšela: to za mých časů nebývalo!) jsme si vystačili s vařečkou, na kterou maminka ušila šaty. TO rozvíjelo dětem fantazii. Teď mají všechno naservírované až pod nos...atd. atd. Uznávám, možná má v něčem pravdu, ale moje děti znají slova: ne, nemůžeme, nemáme na to penízky. Musíme koupit jídlo, boty...taky bych nechtěla mít doma děti, co nikdy v životě neslyšely NE, NEJDE TO, NEKOUPÍME.
A reklamy před, v průběhu i po skončení dětských pořadů v TV mi taky vadí. Ale co nadělat. Zas si zkusím říct, že aby ta televize ty pohádky mohla nakoupit, musí si na to někde vydělat. A určitě mám velké štěstí v tom, že moje děti si to nechají vysvětlit...
 Hana (2děti) 
  • 

Re: Veselé budou i bez značkových hraček 

(1.11.2006 14:22:32)
V jednom ti musím oponovat. Děti sice neumí číst, ale kupodivu poznají, co je a co není "opravdické". Moje holčička to v necelých čtyřech letech taky poznala. Je taky rozdíl, jestli chce dítě "miminko co čůrá", nebo "ChouChou". U nás byla ještě komplikace, že ChouChou měly tři její kamarádky, moc dobře je znala. Ale vědět tenkrát o nějakém "jetém", tak bych ho koupila.
Je potřeba fakt zvážit, co dítě chce jenom proto,že před chvílí vidělo reklamu (u nás běží televize jenom občas na Večerníček a bohatě to stačí na pletení hlavy), nebo jestli je to jeho velký sen. Ten velký sen bych se snažila splnit. Teda v rámci možností.
Jinak u nás tou ChouChou byl splněný sen a je to vlastně jediná "reklamní" hračka. Jinak jsme to zvládli bez drahých krámů, spíš kupuju knížky, pastelky, barvy, kostky.... Ale i malé autíčka a plastová miminka.
 Jenif 
  • 

Re: Re: Veselé budou i bez značkových hraček aneb BARBINY 

(3.11.2006 1:00:13)
Asi jak u koho. V ere barbin jsme tehdy 6ti lete dreri dali pod stromecek panenku, dokonce kloubovou, ala Barbina. Kdyz darek rozbalovala,byla snad nejstastnejsi dite na svete, ALE... Panenku hned zacala svlekat uplne do naha, koukla ji na zadek a pronesla: To ale neni prava barbina, nema vzadu ty BeBecka (jako ze prava barbina ma na zadku BB - ale nevim jak to je, nikdy jsem to nezkoumala)
A pak se rozplakala, moc si ji prala.
Manzel je ale zasadovy a znackove hracky tohoto typu k nam nesmeji.
 Damila 


Re: Veselé budou i bez značkových hraček 

(1.11.2006 14:32:50)
Jenže dříve nebo později děti přijdou do kolektivu a tam je to tvrdé. Dokonce i ve sportovních kroužcích se občas (naštěstí fakt ojediněle) ozve při srovnávání kimona, kopaček, fotbalových míčů:
"Nemáš Nike nebo Adidas? Pche!" Naši hoši nejdřív vůbec nevěděli co to je. Teď už vědí, a to je jasné, chtěli by to.
Nedávno jsem zjistila, že na chatě máme poděděná trika zn. Puma a Adidas.
Za normálních oklností by kluky ani nezaujala. Ale teď je (právě pro tu značku) chtějí nosit do školy. :-(
No, asi jim Ježíšek něco značkového naloží. Ikdyž nejsem zastáncm značek, chci prostě udělat klukům radost.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Veselé budou i bez značkových hraček 

(1.11.2006 15:29:29)
Dagmarjano, naše děti to už znají dááááávno, a nějaké značky jsou jim fuk. Mezi spolužáky si svůj názor dovedou obhájit, ostatní je "berou" i bez značkového oblečení a dalších nesmyslů. :-)
 Klára (2děti) 
  • 

Re: Re: Re: Veselé budou i bez značkových hraček 

(1.11.2006 20:12:25)
Jenže jedna věc je obhájit se, resp. nemít potřebu se hájit a jiná je obyčejná touha po konkrétní věci. Já jsem jako děcko snila o opravdové Barbie. Pamatuju si dobře, jak jsem pak po pár letech snění a marného psaní Ježíškovi, dostala nějakou Cindy, nebo tak něco. Ano, rozumově jsem to brala, tvářila jsem se nadšeně (ve čtrnácti už mi to šlo) ale uvnitř jsem byla příšerně zklamaná. To nebyla otázka rozumu, ale citu. O pár let později jsem koupila tu opravdovou Barbie a dala ji holčičce z děcáku. Její první vlastní panenku. Hodně lidí mi pak říkalo, že stačila obyčejná. Jenže ona do dopisu napsala, že chce opravdovou Barbie. Dostala ji, já jsem nechtěla, aby cítila to zklamání, jako já.
Mé děti taky občas zaujme reklama, zatím naštěstí nejde o tu opravdovou touhu, za chvíli o těch krámech neví. Ale až dojde na ty velké, dlouhodobé přání, budu se snažit je splnit.
Jak tady psala Hanka, někdy je to touha po konkrétní hračce a důvodem nemusí být zrovna to, jaká je to značka, ale třeba tvářička panenky. Pak náhražka nepomůže.
 Blanča 


Re: Re: Re: Re: Veselé budou i bez značkových hraček 

(2.11.2006 8:27:26)
tak s tou panenkou Barbie to si mě dostala. To je moc pěkný, že si takhle někomu splnila sen. Já taky toužila po pravý bárbíně. Měla jsem takový ty co měly jen pruh vlasů takovýho pankáče :)
Pak mi sestra dovezla (možná z Maďarska) pravou bárbínu s dlouhatánskýma vlasama a s ohýbacíma kolenama. Dala za ní chudinka tenkrát spoustu peněz. Já jsem si s ní pak hrála a šila na ní ještě ve čtrnácti letech :)
Některý přání by se fakt měly splnit.
 Jenif 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Veselé budou i bez značkových hraček 

(3.11.2006 1:11:34)
V ere barbin jsme tehdy 6ti lete dceri dali pod stromecek panenku, dokonce kloubovou, ala Barbina. Kdyz darek rozbalovala,byla snad nejstastnejsi dite na svete, ALE... Panenku hned zacala svlekat uplne do naha, koukla ji na zadek a pronesla: To ale neni prava barbina, nema vzadu ty BeBecka (jako ze prava barbina ma na zadku BB - ale nevim jak to je, nikdy jsem to nezkoumala)
A pak se rozplakala, moc si ji prala.
 li 
  • 

Re: NEBUDOU! Jeřábové auto-jeřáb 

(6.11.2006 7:12:50)
Ahoj, perfektní jeřáb na kolech dřevěný a hodně odolný jsem koupila v Sparkys???? ci jak se to píše,je vysoký asi 35-40 cm a co ten přežil bych nevěřila.Dá se dobře i doma opravit a u nás se s ním hraje stále. Stál asi 450 Kc.Ahoj

P.S.: Na plast hračky doporučuji značku WADER, velice odolné a jdou dokupovat doplňky....
 sarmi 
  • 

hmm 

(1.11.2006 9:29:35)
pri cteni druhe vety jsem se pousmala nad vyrazem "s primhourenymi oci" - to je fakt kouzelne :-)))
pri cteni prvniho odstavce jsem se stejne jako autorka zasnila, nad tajemnou naladou, kterou vanoce prinaseji.
pri cteni druheho odstavce mi koutky opet klesly dolu. s tim, co jsi napsala nelze, nez souhlasit. reklamni soty s temi "opravdu nejlepsimi hrackami pro vase dite, ktere proste MUSITE mit"... je neunosna :-( casto jsou to takove kyce, ze se nestacim divit..
 sarmi 


Re: hmm 

(1.11.2006 9:33:44)
tak vyraz "s primhourenymi oci" zmizel - budto jsem spatne cetla, nebo jsem mela sve oci prilis primhourene :-) nebo se autorka opravila :-)
 Autorka 
  • 

Máš pravdu... 

(1.11.2006 9:51:30)
...tak jsem se zasnila nad tou představou že jsem napsala pěknou blbost (omlouvám se).
Naštěstí to opravili.
 sarmi 


Re: Máš pravdu... 

(1.11.2006 10:07:53)
ja te nekritizuju, to se muze stat, pusobilo to spis roztomile :-)
a k clanku - prijde mi treba desne, ze se od rijna zacinaji kdesi vyvesovat vanocni ozdoby (nedavno v tv) a nakupni centra praskaji ve svech vanocnimi dekoracemi... pristi rok se zacne treba uz v zari (?), nebo rovnou v lete, at to maji vyrobci za tepla z krku!
 Jana 
  • 

Naprostý souhlas se vším! 

(1.11.2006 10:28:08)
Naprosto se vším souhlasím, jak reklama proniká i k dětem, kterým to někdy lze jen těžko vysvětlit.Hlavně ty nehorázné ceny! Ty hračky jsou představovány v reklamě úplně jinak než jaké jsou ve skutečnosti,trošku to zavádí, nemáte srovnání v jejich velikosti, co vše umí či neumí. Ach jo zase ty Vánoce, čím dál tím, díky hypermarketům, jsou blíž a blíž a šílenství pomalu začíná...
 sarka, 1 kluk 
  • 

reklama 

(1.11.2006 10:27:13)
Plně souhlasím. Na Vánoce se doma taky moc těšíme, malý(3 roky) o nich mluví skoro každý den a už se nemůže dočkat až k němu přijde Ježíšek. Nicméně reklamy dokážou pěkně znechutit. Když vidím jen reklamní letáky obchodů, které mi v říjnu nabízí Vánoce (a navzdory tradici mi tady ještě vnucují Santa Klause), je mi z toho nanic. A když pak běží reklam. spoty i před večerníčkem, navíc na takové kýče a ještě za nehorázné ceny, tak mám chuť akorát sprostě zanadávat. Nevím, jestli si to obchodníci uvědomují, ale svým postupem akorát ničí kouzlo vánoc. Asi opět omezíme TV, budeme si spolu více hrát, a hlavně budeme trvat natom, že dárky nosí malý Ježíšek a nejsou v období vánoc to nejdůležitější.
 dasa 
  • 

Re: reklama 

(1.11.2006 15:52:27)
Naprosto souhlasím s tím, že kouzlo Vánoc je reklamními tahy obchodníků ničeno. Je to až hysterické a tentokrát už musím dodržet to, co si slibuju každý rok: dárky chci mít koupené už v listopadu, od prosince advent a předvánoční kouzlo s procházkami, perníčky a svařákem, péct jen pro zábavu dětí, uklízet jen z nutnosti a nepřežírat se! Hlavně pohodu! Zatím se mi to ještě nepovedlo.
 Evča, kluci 90+96 


Z reklam si děláme legraci 

(1.11.2006 10:27:40)
S kluky i s manželem si z reklam děláme legraci. Myslím z jakýchkoliv reklam, nejen na hračky. Komentujeme snahu výrobců dostat z lidí co nejvíc peněz a přesvědčit je, že nutně potřebujou něco, co jim doposud vůbec nescházelo. Tahle metoda celkem zabírá.
 Evča, kluci 90+96 


Re: Re: Z reklam si děláme legraci 

(1.11.2006 10:41:55)
Milado, z reklamy proti klíštovce si samozřejmě legraci neděláme. Reagovala jsem na téma článku - na reklamy na dárky.
Obecně - u některé reklamy výjimečně pronesu i něco jako "Tak tohle je dobrá informace" nebo "Hmm, tohle mě zaujalo, o tom bychom mohli popřemýšlet".
 Róza 
  • 

Re: Re: Re: Re: Z reklam si děláme legraci 

(1.11.2006 10:57:14)
Ach to tahání za slovíčka :-(((
 Evča, kluci 90+96 


Re: Re: Re: Re: Z reklam si děláme legraci 

(1.11.2006 10:57:48)
OK, napsala jsem to nešikovně. Pokud ti to vadí, omlouvám se :o) Howgh.

 sarmi 


milade 

(1.11.2006 11:36:31)
milado, nechapu, proc tak popudlive reagujes? je snad logicke, ze temi ostatnimi reklamami myslela napr. hloupou reklamu na "vodni kamen" v pracce, na pradlo jeste mekkci nez kdykoli predtim, pripadne becherovku, kterou kdyz chlap nepije, tak snad ani neni chlap.
zrejme ti chybi nadhled :-(
 sarmi 


Re: Re: milade 

(1.11.2006 12:14:23)
mila milado, ja ti asi nerozumim...
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Re: Re: milade 

(1.11.2006 12:31:55)
Chacháá - rozumět nemůžeš, protože nevíš, že se Milada dnes odhodlala uklízet, načež zjistila, že jim neteče voda :o)))) Takže tak :o)))

Simča
 sarmi 


Re: Re: Re: Re: milade 

(1.11.2006 12:38:40)
takze tak? ahaaaa, no tak to jooo, to je uplne jina situace, tak ted uz rozumim... je to tedy hodne k tematu :-)))
 Berunice 
  • 

Re: Re: milade 

(1.11.2006 12:39:21)
Taky se mi zdá, že si trošku mimo. Nedala sis něco pro zahřátí?
 Evča, kluci 90+96 


Kdo nosí dárky? 

(1.11.2006 10:39:49)
Zaujaly mě debaty, u koho nosí dárky Ježíšek, kdo je kupuje atd. Já jsem to před pár lety vyřešila takto:
Dárky si kupují lidi, proto je všude taky tolik reklam.
ALE - kdo věří na Ježíška, tomu Ježíšek pod stromeček něco přidá.
U nás se o Vánocích hraje taková hra "na tajemno", že si neprozrazujeme, kdo co komu koupil. Hraje to i ten nejmladší - i když už taky kupuje dárky ostatním, tak když mu někdo chce poděkovat za pěkný dáreček, tak opáčí: "To já ne, to Ježíšek" a usmívá se u toho, přestože je jasné, že je to dáreček od něj.

A dodatek pro věřící lidi:
Věřím, že darem od Pána je i to, že máme peníze a že si můžeme vydělat nejen na nutné potřeby, ale i na dárky. Lze to vnímat jako Boží požehnání a být za to vděčný. Takže v tomto smyslu je skutečně každý dárek pod stromečkem "od Ježíška" ;-)

PS: Nechci tady rozviřovat náboženské debaty! Jen jsem nabídla úhel pohledu. Pokud s ním nesouhlasíte, nechte být, nikomu to nevnucuju :-)
 maceška 


Re: Kdo nosí dárky? 

(1.11.2006 11:03:55)
My jsme svého času dětem řekli, že Ježíšek je v srdci každého z nám. Pověděli jsme jim o tom, jak miloval své bližní, a jak žil a zemřel. Řekli jsme jim, že když má někdo narozeniny, dávají mu dárky ti, kteří jsou rádi, že je na světě. Když má narozeniny Ježíšek, dáváme si dárky navzájem, jsou to narozeniny lásky k druhému.
 Evča, kluci 90+96 


Maceško... 

(1.11.2006 11:32:40)
Tvoje vysvětlení je taky moc pěkné :-)
A Tvoje knížka je úplně super, objednala jsem jich hned pět, budu mít prima dárky k Vánocům (samozřejmě "od Ježíška" :-))
Jen mě trochu mátlo, že děti se v knížce jmenují jinak, než jak jsem byla zvyklá odsud z rodiny ;-)
 Lucie, klouček 03, holčička 07 


Re: Maceško... 

(1.11.2006 12:03:35)
jak se jmenuje ta tvoje knížka?? Taky bych si ji moc ráda koupila.
 maceška 


Re: Re: Maceško... 

(1.11.2006 12:12:49)
Evčo, dík :-)
Knížka se jmenuje "Domov je místo, odkud tě nevyhodí", a dá se koupit na www.pestouni.cz nebo www.vug.cz.
 Káča 
  • 

Re: Re: Re: Maceško... 

(1.11.2006 18:41:21)
Tak teda nevím jak se vám komu podařilo přes zmíněné odkazy knížku pořídit, ale mně se to tedy nepovedlo - mám jí objednanou už 3 týdny a to mi po mailu tvrdili, že jich mají ještě 60 ve chvíli, kdy jsem jí objednávala já.
 Lavanda 


Kniha mi došla 

(1.11.2006 19:08:16)
Mně kniha došla, asi tři týdny po objednávce.Jo a objednávala jsem ji na adrese www.vug.cz, jestli jsem to teď nespletla.
 Evča, kluci 90+96 


Re: Re: Re: Re: Maceško... 

(1.11.2006 19:39:16)
Ahoj, knížky jsem si objednala přes objednávkový formulář na této stránce http://www.dneskup.cz/vug/?vydavatelstvi a dorazily mi v pořádku asi před dvěma týdny.
 Evča, kluci 90+96 


Re: Re: Re: Re: Re: Maceško... 

(1.11.2006 19:40:00)
Radši ten odkaz ještě jednou:
http://www.dneskup.cz/vug/?vydavatelstvi
 maceška 


Re: Re: Re: Re: Maceško... 

(3.11.2006 7:57:48)
Káčo, objednávala jsi ji přes vug nebo SPR? Já se teda o distribuci nestarám, ale možná by stálo za to to zaurgovat, popř. se obrať na Rozum a Cit, ti mají taky tuším 400 výtisků k distribuci.
 Káča 
  • 

Maceško...díky 

(5.11.2006 13:33:08)
Maceško díky, došla v pátek po víc než třech týdnech. Manžel na mě koukal, jak na blázna, když jsem si k ní večer sedla a střídavě měla slzy v očích nebo se naopak smíchy nemohla udržet. Když jsem mu přečetla pár útržků, tak jen kroutil hlavou, a v sobotu ráno jsem ho ve stejném rozpoložení našla s knížkou ve vaně - moc děkujeme. Našli jsme si v ní pro nás hodně poučného a zároveň nás i moc pobavila. Nemá smysl asi psát obdivné věty a podobně,sama víš, co doma máš za RODINU!!!! Už se těším na další díly.
 abcd 
  • 

Re: Re: Kdo nosí dárky? 

(1.11.2006 11:54:31)
Teda Maceško, smekám, to je moc krásné. Zdovolením, použiju i u nás.Děkuji za inspiraci. abcd
 Agnes (2 děti) 
  • 

náboženská otázka&spol. 

(1.11.2006 13:07:53)
Naší dceři budou na Vánoce 4 roky. Když jsme byly spolu na hřbitově, koukali jsme malým okýnkem do kostela. Řekla jsem jí, že někteří lidé věří tomu, že na nebi je takový pán, co všechno řídí (aby třeba pršelo, aby někdo onemocněl,...), a proto staví takovéto domečky - kostely, ve kterých se pak scházejí a zpívají a říkají takové básničky - modlitby pro toho pána, aby je měl rád a neudělal třeba, aby byli nemocní. My na toho pána nevěříme, proto do těch domečků nechodíme zpívat, jen se podíváme, jak jsou pěkné. To jen otázka náboženství. My věřící nejsme, ale dárky nám nosí Ježíšek a žádný Santa Claus. Už jsme dokonce s dcerou napsaly dopis, který si za oknem Ježíšek vyzvedl. Jenže Ježíšek nemůže stihnout všechno, tak některé dárky koupí třeba rodiče nebo babička s dědou, aby mu pomohli. Celkem to pochopila, tak snad... A co se týká reklam, tak na ně teda kouká fest, ale zatím nezačala "vymrzovat", že chce např. Chou-chou. Má obyčejné miminko za tři stovky, které sice plakalo a smálo se, ale už došly baterky a nikdo je nevyměnil... Nijak jí to nevadí, Amálku má ráda dál, i když už má rozbité očičko. Koupili bychom jí nějakou takovouhle panenku, co se chová jako opravdové miminko, ale zatím to odkládáme, protože Amálku má ráda. Jinak dostane letos dárky levnější i dražší (nekupujeme vše zásadně značkové, ale na čínské dreky mám averzi), ze stavebnic jsme vybrali LEGO, které se nám osvědčilo a stále postupně dokupujeme. Samozřejmě nesmí chybět knížka - letos to bude první encyklopedie o zvířátkách (s oblíbeným Medvídkem Pú). Všem hezké Vánoce!
 Evča, kluci 90+96 


Re: náboženská otázka&spol. 

(1.11.2006 14:18:49)
Ahoj Agnes, hezky jsi to napsala :-)
Lego je super dárek, knížky taky... Taky se mi moc líbí, že podporuješ u dcery citovou stálost (panenka má rozbité očičko, ale nevyměníme ji). Je hodně lidí, kteří hned všechno vyhodí a kupují nové, žádná úcta k věcem, k lidské práci a leckdy ani k lidem samotným.
Až budu jednou stará a bolavá, taky bych nechtěla, aby mě někdo "vyhodil", byť jen do Domova důchodců... Moc bych si přála, aby mě měli rádi, i když už nebudu "fungovat" jako za mlada ;-) Možná je to hloupé přirovnání. Ale venku fičí vítr, prší, je šero a zítra jsou Dušičky, tak mě napadají myšlenky i na ty méně radostné stránky života. Tak se omlouvám za trošku smutnou úvahu a ze srdce přeju:
Krásné Vánoce a hodně radostí s dětmi Tobě i všem, kdo to čtou!
 Kamila 
  • 

Re: Re: náboženská otázka&spol. 

(1.11.2006 15:40:55)
Vaše reakce mi vhání slzy do očí. Sice nejsem věřící, ale se vším souhlasím.
Hrozně mě štve tchýně. Její vinou dcera (bylo jí pár měsíců) vytrhla z knihy stránku. Nezlobila jsem se na ni, protože to opravdu byla vina tchýně. Ale rozzlobila mě její reakce: No, vždyť se nic nestalo, knížek má spoustu. Uplně to se mnou lomcovalo. Podobně reaguje na zatoulané kostky pod nábytkem. Když chci po manželovi, aby je vydoloval, aby prostě v krabičce nechyběli, tak ona na to reaguje: Vždyť jich tady ještě je. Já jsem prostě vychovaná tak, že si vážíme věcí, neničíme je, a knížka je přímo posvátná. Ona na všechno reaguje stylem, no bóže, koupíme nové. Kdyby měla na rozhazování, tak bych to možná ještě pochopila, ale žije stylem "z ruky do huby", tak mi to moc nejde do hlavy, že není šetrnější.
 Agnes (2 děti) 
  • 

asi to nebude penězmi... 

(1.11.2006 16:23:26)
...ale tím, že Vaši dcerku až nezdravě miluje a vše ji toleruje. Nedejbože, aby ji takový člověk vychovával trvale.
 dasa 
  • 

Re: náboženská otázka&spol. 

(1.11.2006 19:21:20)
Jedné z našich dcer jsou taky čtyři roky a právě v tomto věku se začíná zajímat o kostely, hřbitovy, víc se ptá na Ježíška apod. Zrovna nedávno nás naprosto dostala tím, že chtěla jít "modelovat" do kostela. Dalo trochu úsilí ji vysvětlit, že se jedná o "modlení" a ne o modelování, v mezích našich možností jsme ji vysvětlili, co je to modlení, proč lidi do kostela chodí, co tam dělají a naučili ji klasickou dětskou motlidbičkul.
 Jana,2 děti 
  • 

Re: Kdo nosí dárky? 

(3.11.2006 10:39:12)
U nás se taky řešily dárky a hlavně jejich cena. Malé děti neznají cenu peněz a slova jako "to stojí moc peněz" jsou pro ně v jistém věku málo srozumitelné. Doma jsem to vyřešila tak, že jsem synovi a později i dceři řekla, že dárky sice nosí Ježíšek, ale rodiče mu na ně musí dávat penízky. Zabralo to u obou bez problémů a iluzi Ježíška nosícího dárky jim vydržela poměrně dlouho.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Hodně inspirací... 

(1.11.2006 12:56:21)
Tak tento článek mne vyburcoval k mnoha myšlenkám

1) ano, reklamy na dárky jsou šílené - mně hlavně štvaly v době, kdy byly holky menší a na Ježíška věřily - to prostě nechápaly, proč jsou reklamy na něco, co donese Ježíšek....

2) naše malá (9 let) se stále tváří, že na Ježíška věří. Vzhledem k tomu, že už připravuje dárečky pro nás, tak asi už ta víra není tak pevná, ale vzhledem k tomu, že my doma tak mluvíme i mezi dospělými (když se nám pokazila pračka, tak jsem třeba mamce do telefonu řekla, že jsme se chystali, že Ježíškovi napíšeme o novou ledničku, kterou už máme 20 let, ale když kixla pračka, budeme muset ledničku ještě odložit....) tak možná malá jen hraje tu hru na tajemno s námi :o)))

3) celkem mne nemile překvapila jakási celostátní soutěž "Nakresi si svého Ježíška" či jak se to jmenuje... Pro mne Ježíšek byl a je tajemství a vlastně nikdy jsem si nepředstavovala nějak konkrétně (jako člověka, dítě, dědečka, zvíře a pod....). Pro nás - pro děti - to byl stříbrný hlas zvonku, který oznamoval, že "Ježíšek už tu byl...". Je to jen moje reakce, nebo tato výtvarná soutěž vzbuzuje nějaké emoce i u vás? Já se totiž hodně bojím, že po letech "dědušky Maroze" a dalších letech "Santy" děti nakreslí Ježíška jako dědečka v červeném oblečku bíle lemovaném a červeným bambulkovitým nosem.... :-(

4) reklamy, které mne dokáží "vyžhavit doběla" jsou ty, které vnucují půjčit si peníze na nákup dárků (a splácet začnete až v lednu...). A nebo ta: "... kdybych měl čekat, než si budu moci koupit to, po čem toužím, tak bych se snad zbláznil....".

Ale abych se vrátila k článku - a otázce, kterou pokládal: myslím, že zvláště malé děti budou unesené atmosférou vánoc a budou se radovat z dárků, které dostanou. Mimochodem také bych řekla, že dárky, které v reklamě vypadají úžasně v reálu až tak úžasné nejsou.... My se vždy snažíme jedno rozumné přání splnit a jinak - aby bylo pod stromkem co nejvíc balíčků - dostávají holky i potřebnosti (bačkory, spoďáry, ponožky, zubní pastu a kartáček, pleťové mléko, šampón a pěnu do koupele) a také každý rok knihu(y) a společenské hry... A hlavně se snažíme jim dát ČAS, kdy si povídáme, trochu "čarujeme" (krájení jablka, pouštění svíčiček po vodě a tak), zpíváme koledy, hrajeme si hry a chodíme na procházky...
Krásné svátky :o))) (a těšení na ně).
Simča
 Autorka 
  • 

Re: Hodně inspirací... 

(1.11.2006 13:15:07)
Víš, já to mám vlastně podobně, nikdy jsem se nezamýšlela nad tím, jak Ježíšek vypadá. Prostě se k nám z nebe spustí na zlaté šňůře, a když se pak koukneme pod stromeček, prostě tam nebude.
Ježíšek, jako stříbrný hlas zvonku - moc krásně jsi to napsala. Tohle vyjádření mě opravdu nadchlo....

A co se týče Vánoc pořízených na dluh, k tomu se nebudu vyjadřovat, ale dle mého si každý trošku rozumně myslící člověk o tomhle myslí totéž, co my.
 Vaclavka 


Re: Hodně inspirací... 

(1.11.2006 13:23:53)
Simčo k bodu 4 - zásah, zvláště pak Kniha Home Credit... Anebo reklama Providentu... Není to tak dávno, co proběhla na Rodině diskuse Hlouposti v reklamách, tam se tyto perly taky probíraly.
Milado, myslím, že zmiňovat reklamu na vakcínu proti klíšťové encefalitidě v souvislosti s reklamami na hračky je poněkud mimo. Měla jsi zmínit pitomosti typu zázračné účinky preparátů Proenzi, Geriavit... to je nám nyní vnucováno ve vánočním balení.
Jinak na mě některé reklamy působí naprosto opačně, jak by mi chutnala čokoláda "s bublinkami", ale když si vybavím tu ušišlanou reklamu, tak mne přejde chuť. Omlouvám se, to už je mimo téma...
 Evča, kluci 90+96 


Re: Re: Re: Hodně inspirací... 

(1.11.2006 14:30:38)
Milado, to jsem ráda, že Tě ta výhra potěšila :-)))

PS: Na preciznost formulací si dávám pozor při psaní smluv a při jednáních s klienty. Ale debaty tady na rodině beru jako celkem nezávazný pokec - něco jako povídání s kamarádkami. V takových situacích si moc nehlídám přesnost svých vyjádření. Je tedy možné, že Ti brzy zase udělám radost nějakým nešikovným slovíčkem :-)) Myslím to v dobrém a nezlobím se, měj se pěkně :-)
 sarka 
  • 

Re: Hodně inspirací... 

(1.11.2006 13:40:21)
bod česko kreslí ježíška: nápad té soutěže se mi zdál hezký, vrátit Ježíška a potlačit Santa Klause, dědu Mráze apod. Ale když jsem viděla ty výtvory ve finále (kdyby aspoň nechali dětskou kresbu a neupravovali ji, tak jsem byla docela zklamaná.
Ježíšek byl v mých představách dlouho v podobě zvonění. později jsem si prohlížela staré pohádky po mojí mamince ( z roku 1941) a tam jsem narazila na obrázek Ježíška od paní Kvěchové. Od té doby si ho neumím jinak představit.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Hodně inspirací... 

(1.11.2006 16:28:42)
Taky jsem někde v knížce viděla Ježíška. Představovala jsem si ho celého duhového spíš nehmotného:o) s vlnitými zlatými vlásky a modrýma očima:o).
Mým dětem jsem pak ještě vyprávěla o zlatých sáňkách, které s Ježíškem samy lítají a jsou kouzelné, proto se tam vejdou všechny dárky:o).

Syn věřil asi do devíti let, dcera je školková a ještě věří.
Vánoce u nás máme ještě radši než dovolenou:o) a připravovat jsem začala už v říjnu. Moc se těšíme.

E.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: Hodně inspirací... 

(1.11.2006 16:33:03)
Reklamy obecně mi taky vadí, naštěstí se nám nějak daří vysvětlit dětem, že v reklamách se neříká pravda a že sníst celou Kinder čokoládu není lepší než vypít sklenici mléka:o).

E.
 Peta 
  • 

Re: Hodně inspirací... 

(1.11.2006 23:18:35)
K bodu 3 - naprostý souhlas. Ta soutěž s namalováním Ježíška mě taky pěkně štvě, samozřejmě to nemá s Vánocemi nic společného. Je to, myslím, z dílny Kauflandu.
 Jahůdka 
  • 

hračky a reklamy 

(1.11.2006 23:22:15)
Nejlepší asi je, aby děti tyto reklamy viděly co nejméně. Bohužel, je to skoro nemožné, protože jsou vysílány i uprostřed pohádkových bloků. Pak by asi stálo za pokus vysvětlit dětem, jak je to s reklamou - všechno je v ní větší, barevnější, hlasitější, přikrášlené a říci jim, proč to tak je. A říci dítěti, že na takovou drahou hračku penízky nejsou, aby si vybralo levnější, že si s ní pohraje stejně dobře. Mám tři děti, nejmladší budou tři roky, zatím neškemrá drahé hračky, ba neškemrá je vůbec. Možná to přijde za čas, ale zatím si nechá docela dobře vše vysvětlit, tak se toho nebojím. Mám zkušenost, že dítě potřebuje ke hře hlavně partnera - kamaráda, sourozence, rodiče, prarodiče. Pokud rodič s dítětem komunikuje, pak ani těch hraček není tolik třeba.
 metty, 3 kluci 


drahá dokonalá hračka moc nezaujme 

(2.11.2006 0:14:30)
Nevím, jestli je to jenom múj pocit, ale naši kluci si nejvíc hrají s obyčejnými hračkami, které nestojí kopu peněz, ale dá se z nich udělat pokaždé něco jiného (stavebnice, kostky, můj vál na pečení z kterého když se nakloní se perfektně pouští autíčka a největší hit - krabice hřebíků, polystyrenová deska a kladivo - jen venku a jen pro otrlé). K vánocům si sice letos přejí nějakého multifunkčního robota se samopalem z reklamy aspoň za 5.000, ale i když loni dostali vytoužené auto na dálkové ovládání, nějak je po týdnu hraní a ozkoušení všech funkcí přestalo bavit. Tak nevím asi dostanou místo fujtajbla robota něco kreativnějšího (a levnějšího). Hezké vánoce pevné nervy!
 Pruhovaná 
  • 

Ježíšek nebo táta? 

(2.11.2006 4:19:41)
Tak mi to nedá a blýsknu se zde s jedním předvánočním výrokem naší (před pěti lety) sedmileté dcery:
"Pořád Ježíšek, Ježíšek... taky bys mi mohl koupit něco ty, táto..."

 Vladan 


Malá vánoční traumata:-) 

(2.11.2006 7:32:47)
Rodičové, já bych zase ta radostně zářící očička děti tak moc neřešil:-) Vánoce jsou o něčem jiném - a málokdo z nás si pamatuje nějaký úžasný dárek, který dostal - ale většina má v živé paměti vánoční pohodu, případně vánoční hádky.
Já jsem většinou nedostal nikdy nic z toho, co jsem si "napsal" Ježíškovi. Naši zřejmě zastávali názor, že to má být překvapení. :-) Vzhledem k tomu, že jsem od malička vášnivě rád četl, knížka mě potěšila vždycky. Jako dvanáctiletý jsem dostal komplet Káji Maříka a měl jsem z něj ohromnou radost:-D. Přišly i další dárky, jiné i hodnotnější, ale ty knížky mám dodnes a rád se v nich probírám - a to už je mi přes čtvrt století:-)
Podobnou otázku řeším se synovcem - tedy ohledně dárků. Má (zpracován reklamou) hezké požadavky jako např. chodičku z Lega z Hvězdných válek ( 4 800,-), létající helikoptéru z reklamy (4 000,-) a podobné záležitosti. Naštěstí je mu třináct, takže doufám, že podobné věci ho pustí a bude se chtít líbit děvčatům a díky tomu si vystačím s nějakým oblečením pro něj - uvidíme:-)
 Linda 2 děti 
  • 

jo jo reklamy 

(2.11.2006 7:56:06)
Můj pětiletý syn to prožívá stejně.U pohádky sedí,ale u reklamy je našponovaný,aby mu nic neuteklo.Nemám ráda značkové věci,protože zaplatím mnohem mnohem víc za stejnou věc.Ale posměch spolužáků a následné slzy dítěte způsobí,že i zarputilí rodiče jsou a koupí "značkové" věci.Jo jo spolužáci.Honzík je ve školce a co chvíle přijde s tím, že ten má tohle a on by to chtěl taky.Nejhorší je jeho kamarád,kterému rodiče koupí vše.V pěti letech má mobil,což podle mně říká vše.Kamarádova maminka vyhazuje hračky po pytlích a její kamarádky si je berou a dávají svým dětem.Vrcholem všeho bylo dřevěné domino.Prý je už v 5 letech na to velký a radši si hraje na počítači střílečky.Honzík byl u něj na návštěvě a hráli si se zbraněmi."Pavlík jich má tři krabice.Ta jedna je pravá westernová.Maminko koupíš mi taky takovou?"Když jsem odmítla, tak se mě zeptal,zda by mu jí nepřinesl Ježíšek.To je věc, která mně fakt štve.Kupovat dětem zbraně,aby se zabíjeli jenom jako.Jednou se splete vezme opravdovou zbraň a bude malér.Už to tady bylo mnohokrát.
 Anadar 


Naše vánoční zkušenosti 

(2.11.2006 8:50:19)
Ani jsem nedočetla všechny příspěvky a už jsem cítila atmosféru svátků.Tu si prostě člověk nesmí nechat zkazit nějakou blbou reklamou.Jak psalo mnoho přispěvatelek,dělat si z reklam legraci,je velice účinný prostředek pro potírání jejich účinnosti.Naši chlapci měli zřejmě záhy pocit,že se jedná o legrační krátké vložky mezi kreslené seriály.Navíc nechodili do školky.Vliv kolektivu na nerealistické touhy dětí je bohužel silný v jakémkoli věku,pouze se mění její objekty.Mne samotnou jako dítě hrozně štvalo,že jsem neměla stejné blbosti jako ostatní,protože maminka ze mne nechtěla mít stádní typ.U svých dětí bych to byla schopná pochopit,ale oni tomu paradoxně vždy podléhali méně.Sdruženému tlaku reklamy a dětského kolektivu se nicméně opravdu těžko vzdoruje.Srandičky z reklam jsou nicméně velice účinná zbraň.Další věc je metoda otevřených dveří.Tedy obstarat dětem "standardní"hračky obvyklé u jejich vrstevníků,aby se touha po nějaké (podle nás) blbosti nestala nepřiměřenou a nevedla ke zbytečné frustraci.Vždycky jsem považovala za velmi zavádějící extrémy typu"náš chlapeček nemá žádné zbraně"(dotyčný chlapeček střílel i z vařečky),"máme doma hračky jenom z přírodních materiálů" apod.Děti se pak upnou na daleko horší objekty touhy,než když jim sami obstaráme něco přijatelného.
Druhá věc jsou trable s Ježíškem.Naše děti věřily na Ježíška v předškolním věku,ovšem s lehkou modifikací tradující se v rodině mého muže.Totiž děti zdobí s tatínkem stromeček,aby Ježíšek věděl,kde má přistát a odložit dárky.Dodneška si vzpomínám,jak jsem zazvonila v obýváku a zadem nenápadně přiběhla zpátky do chodby a hlasitě halasila:"vidíte děti,ozvalo se zvonění a nikdo nechybí,to byl Ježíšek" a oni vážně přikyvovali,očička navrch hlavy.
Ani nevím,jak se to u nás proláklo,ale reakce dětí mě dojala.Když se dozvěděly,že Ježíšek nedává dárky,tak měly ohromnou radost,že nás mohou také obdarovat.
Hezké Vánoce všem.
 kiki 
  • 

Re: Naše vánoční zkušenosti 

(2.11.2006 14:33:50)
Také nechceme být stádní. Na Vánoce bych odletěla do teplých krajů, nechala tu Všechny lidičky pošťuchovat se v hypermarketech a nakoupit plné vozy darů a nezbytných potravin na vánoční hodování, vrátila bych se po Novém roce a pak bych si připravila poklidné Vánoce.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Naše vánoční zkušenosti 

(2.11.2006 16:08:03)
Naše děti nějaké "zbraně" mají, někdy si hrají (syn teda spíš hrával, už je velký) na indiány nebo policajty a zloděje, ale syn spíš preferoval autobusy, dcera panenky. Taky znám děti, kterým stačí kus klacku místo pistole a střílejí po všem okolo. S tou cenzurou hraček bych to až tak nepřeháněla:o).

E.
 Iva, 2 kluci, 10 let a 2 roky 
  • 

reklama 

(3.11.2006 11:19:25)
Náš větší syn už ví, jak je to doopravdy s ježíškem, ale když byl menší, tak jsme mu vysvětlili, že nemůže dostat všechno ze svého seznamu, protože za to ježíškovi musíme dát korunky, neboť ježíšek musí hračky koupit, protože je nemá kde celý rok schovávat a reklamu bereme všichni s rezervou (viz. teleshopingy, apod.).
 ŽÁŇA 


Teror jménem reklama 

(3.11.2006 21:20:25)
Milá Jano zcela Vás chápu. Doma mám sice jen čtyřměsíčního chlapečka ale hlavou se mi honí podobné myšlenky jako vám.Našemu malému bude letos určitě jedno co bude mít pod stromečkem.Myslím,že ho bude víc zajímat ta podivná věc která svítí a je tak barevná.Ale jednou mě čeká to co letos Vás.Už dnes mám strach z toho abych ho někdy nesklamala jen proto,že mu nekoupím jednu s těch hraček z reklamy.Ne každá rodina si může dovolit koupit dětem tyto hračky a to vůbec neznamená,že mají své děti méně rády.Moc mě mrzí,že tyto sociální poměry tak moc zasahují do dětský dušiček.Protože pokud jsou děti malé těžko pochopí proč Anička od sousedů může mít panenku Chou Chou a ona ne.Proto se budu ze všech sil snažit vychovat našeho malého tak aby si vážil i maličkostí.Vždyť to nemusí stat tisíce aby nám to udělalo radost.Přeji vám krásné Vánoce a hlavně spokojené a šťastné děti.
 Tessinka 


Darčeky a my 

(5.11.2006 19:08:30)
Ahojte, tak problém ako zvládať nápor reklamy riešime doma aj my. Tiež na tom nie sme finančne ružovo, ale aby som povedala pravdu, o hračkách to nejako neplatí - hoci my toho pre našu malú 4, 5 ročnú Terezku nekupujeme, stále máme odkiaľsi akési nové a teda nepretržitý "hračkový neporiadok". Sa našou Terezkou riešime tieto veci takto - už vie, že na meniny a na narodineniny si môže vybrať dve hračky aké chce. Inak nič. Už cely mesiac pred týmito sviatkami sa jej vypytujeme, čo by teda chcela, nech sa dobre rozhodne a ona naozaj rozmýšľa. Niekedy dokonca aj cvične zájdeme do hračkárstva a ona si vyberie, čo asi - ale ešte to nekúpime. Vtedy napríklad aj naozaj vidí, ako niektoré hračky v skutočnosti vyzerajú a že sú v podstate dosť nudné. No a na sviatok ideme do hračkárstva naostro a ona si môže vybrať. Fungujeme takto už 2 roky a teda vie, že ju neoklameme, preto nie ej problém dostať ju z hračkárstva. Pokiaľ ide o vianočné darčeky a reklamy - veľmi televíziu nepozerá, skôr si pozrie film na CD, takže zas až taký prehľad o reklamách na hračky nemá. Ale ak už, väčšinou sa z reklám všeobecne smejeme a ona to berie ako hru. Načo by nám bola ďalšia televízia, keď jedno máme? A ďalšie auto, keď už máme (starý šrot, ale to nevadí). A tiež sa nám vyplatilo vypozorovať, čo by chcela a k si to môžeme dovoliť, kúpiť jej to na Vianoce. Napríklad už asi pol roka túži po hračkárskom domčeku pre bábiky, tak ju v tom podporujeme, jeden sme si dokonca cvične požičali a týždeň sa ho nemohla nabažiť. Rozhodli sme sa jej ho kúpiť spoločne so starými rodičmi, je totiž veľká položka, ale spolu sa to dá zvládnuť. A už ho aj máme. Okrem toho dostane od nás knižku, ktorá sa jej veľmi páčila v kníhkupectve, tak sme ju potajomky kúpili. A k tomu plánujem enjakého koníka, lebo tie sa jej veľmi páčia. A dosť. 3 darčeky úplne stačia. A už sa aj my tešíme, ako ju potešia. Tak pekné a vydarené rozhodovanie. Tessi
 Veronika (2 deti) 
  • 

reklama 

(6.11.2006 20:18:37)
reklamy nasimi detmi opravdu silne manipuluji. A tak se snazim u tech radostnych vykriku "to chci" byt a vysvetlit nasi 4-lete, ze hracka je to hezka, ale draha a okamzite nabidnout jinou alternativu. Darky mam namyslene a tak trochu ji je vlastne podsouvam. Pri lonskych vanocich mel nakonec nejvetsi uspech domecek vyrobeny z krabice od televize tak me to zatim asi prochazi - uvidim na jak dlouho.
 Karolína ( Aninka 4 roky) 
  • 

Tři a dost 

(19.11.2006 23:16:04)
Myslím, že Vánoce jsou výbornou chvílí, jak dceři ukázat, že NEMŮŽE DOSTAT VŠECHNO, CO VÍDÍ. Proto razíme strategii "tří dárků." Aninka si může vybírat co chce, ale ví, že pod stromečkem nakonec budou jen (nebo dokonce) tři dárečky. Doufám, že z ní tímto způsobem vychováme člověka, který nebude v dospělosti brečet, že nemá Mercedes z reklamy. Nutno dodat, že jdeme sami příkladem a ani s námi to Ježíšek nepřehání.
Přeju všem maminkám klidné Vánoce a děti s rozzářenýma očima, ať už dostanou cokoli.
Karolína

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.