| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku I v péči o kůži novorozenců a kojenců platí "všeho s mírou"

 Celkem 38 názorů.
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


koupani 

(21.6.2006 9:48:08)
Dovolim si pridat svou "trosku do mlyna". Na koupani mi bylo doporuceno PA ve sklenicce netucneho mleka rozmichat lzici olivoveho oleje a nejlepe pod proudem tekouci vody rozmichat ve vanicce ci Tummy Tubu. My jsme to tak delali min. do 6 mesicu a bylo to super. Julik mel pak krasne jemnou kuzicku a nejake vyrazky ci alergie vubec nehrozily. Kdyz jsem to rikala sve mamce, tak s udivem pravila, ze ji to radila uz nase prababicka a ze me tak koupala taky! (divila se proto, ze my jakozto "moderni" rodice to pouzivame taky ;-)

ad opalovaci kremy pro deti - zrovna vcera jsem se ptala v lekarne a magistra mi rekla, ze v podstate vsechny kremy s vyssim faktorem nez 30 jsou zbytecne, protoze tam to zvyseni ochrany je jiz tak minimalni, ze nema temer zadny vliv - a je to jen tahak na penize...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: koupani 

(21.6.2006 10:22:07)
A moje troška :-)

Koupu sebe i děti jen v čisté vodě. Mě kvůli atop. ekzému a děti preventivně, neb jim nechci zničit přirozenou ochranu, kterou si kůže obstarává sama. Taky nikdy neměly žádné kožní problémy.
 Eva K 
  • 

Re: Re: koupani 

(21.6.2006 20:22:08)
Mě zase doporučovali lžíci mateřského mléka do koupele. Ale my koupeme v čisté.
M.mléko používám na škrábnutí nechtíkem (velmi rychle se zatáhne) a na propláchnutí nosíku při rýmě. Eva
 B&A&M 
  • 

Re: faktor 30 a více 

(21.6.2006 15:06:44)
Taky jsem o tom slyšela. Navíc je prý velký rozdíl, jestli ten ochranný faktor počítají podle evropské nebo australské normy.
Ví o tom někdo něco víc?
 Kopretin@ 


Normy na UV faktory 

(22.6.2006 8:28:04)
Dostalo se mi rady,že se mám poptávat na australskou normu.
Ta je prý směrodatná...lepší. Prodávají i faktor 100,já na děti patlám 40,nebo 60. Vím,že procento rozdílu od 30 je zanedbatelné,ale mám lepší pocit a věkem dětí asi přejdu a zakotvím na 30. Weledu mám taky ráda. Pokud byla dcerka mimí,koupala jsem ji v kýblu max 2Xtýdně a mazala jen Bio olejema,které jsem si zároveň kapala do salátů :-)) Od welwdy do teď používáme dětskou zubní pastu. Je drahá,ale nemá chybu a vydrží nám dlouho.
Just mám taky ráda,ale ten je fakt drahý. Teď mám od nich nově repelent,věřím,že není na nic,ale jsme poštípané,až hrůza...asi jsme narazili na nějaké robokomáry :-))
 Radka N (tři děti) 
  • 

Re: koupani 

(28.6.2006 12:23:36)
Ahojte maminy, taťkové a dětičky,
nedá mi to a taky něco přidám k tématu pleť/koupání. Mám 10týdenního syna a ze začátku měl veliké problémy se suchou kůží kolem kotníků, na rukách a na bříšku. Mohla jsem ho mazat čímkoliv (Johnson mléko, Bepanthen, olej,...)a bylo to marné. Pak mi kamarádka doporučila koupelový olej LINOLA FETT ( v lékárně). Kápne se do koupele, dítě se v tom vykoupe a je to. Hned po první aplikací měl mrňousek od suchých šupin pokoj. Používám to cca 3x týdně. Chlapeček má pleť krásnou. Jinak ho nemažu ničím, kromě Rybilky preventivně proti opruzení, tak 2x denně, hlavně teď v těch vedrech. Kosmetiku pro mimina, kterou jsem dostala od známých nakonec spotřebovávám já na své tělo, jen abych to nevyhodila. Mějte se a ať vám děti rostou pro radost
 Marcela, 2děti 
  • 

Péče o pokožku u mrňat 

(21.6.2006 10:49:02)
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že pro mimino bohatě stačí dětský olejíček (já jsem používala Aviril), mast na "styčné" plochy (Vinohradská mast) a dětský šampon. Když vidím reklamy, které maminám vnucují plnou tašku kosmetických nesmyslů pro mimčo, tak se musím smát. Ještě k praní. Bavlněným plenám fandím, sama jsem je z finančních důvodů používala u obou dětí (a i u toho třetího, které čekám s nimi počítám). Jen pozor u prádla pro děti, někteří výrobci dávají aviváž přímo do prášku na praní kojeneckého prádla. Takže maminky musí číst složení výrobku.
 Haluška 


Re: Péče o pokožku u mrňat 

(21.6.2006 18:59:01)
Ať žijou bavlněné plenky :-)) o té absolutní neškodnosti jednorázovek zase nejsem tak přesvědčená, přece jen obsahují chemii a jsou tu příliš krátkou dobu na to, abychom to mohli s jistotou říct.
Jinak nepoužívám téměř žádnou kosmetiku, na promazání přírodní oleje (zpočátku slunečnicový, později olivový nebo dětský olejíček od Weledy, případně vepřové sádlo, to je taky výborná mastička.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Péče o pokožku u mrňat 

(21.6.2006 21:03:32)
Ahojky Haluško :o),

tak se zase potkáváme :o)

jinak taky koupeme se pouze v čisté vodě, dětské mýdlo jen na zadeček, mažeme mandlovým olejem.

Líbilo se mi to :

že bavlněné plenky nejsou na závadu, pro dítě, které to snáší :o). Příjde mi to úsměvné, Miškovi, když dám jednorázovku tak se osype, má prostě zvyklou kůžičku na bavlnku a HŮŘ SNÁŠÍ právě jednorázovky.
 Vevka + Kubinek (2,5m) 
  • 

Re: Re: Péče o pokožku u mrňat 

(22.6.2006 18:22:46)
Taky mě překvapilo, že paní doktorka chválí jednorázové pleny - prý opravdu odvádí vlhkost kůže. Bohužel i tu přirozenou, která tam má být - u holčiček - moje neteř měla velké gynekologické potíže jako miminko, dle její lékařky právě způsobené mimojiné jednorázovými plenkami - skončili nakonec v bavlně. Takže ja fandím bavlně - není nad to,když Kubinka zabalím do čistých, prodyšných, bavlněných plenek.
Jinak mažeme olivovým olejem a na zadeček občas mazneme Rybilku. Na opruzeninu (kterou mame jen z jednorázovek) zabírá bezpečně krém od Weledy.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Péče o pokožku u mrňat 

(24.6.2006 12:58:38)
Ahoj, jaké používáte plenkové kalhotky?
Obyč nebo popoli?

Používám látkové pleny částečně. Ted jsme nejčastěji naostro na dece:-)

Eva
 Vevka 


Re: Re: Re: Re: Péče o pokožku u mrňat 

(26.6.2006 14:36:14)
Ahoj Evo,
pouzivam svrchni kalhotky od Popolini - Polyesterky Vento, na noc potom Vlnacky Zlaticko. Jsem moc spokojena, zadne opruzeniny, spokojenost.
Bambini Mio jsou taky prijemne, ale neda se do nich balit na draka... Dalsi dotazy pripadne odpovim na krajmicova@seznam.cz :-)
 Dáša, Vojta 1 rok 
  • 

ale co v bazénu 

(21.6.2006 11:58:45)
Dokud jsme koupali doma, bylo vše OK. Teď začneme chodit plavat do veřejného bazénu - docela se bojím - zejména bradavic, molusek a dětí, co si chodí d těchto bazénů pro děti "na malou". Ale snad to bude v pořádku. A co se týká kosmetiky - používáme JUST - drahý ale výborný. Když jsem dostala jako dárek od pojiš´tovny mj. mast Rybilku, málem to se mnou seklo...:o)Koupeme každý druhý den a stačí to bez problémů.
 Marie 
  • 

Re: ale co v bazénu 

(21.6.2006 12:03:13)
Rybilka je na opruzeniny dobrá, doporučili mi ji v porodnici a i dětská doktorka to pokládala za dobrou volbu.
 Dáša, Vojta 1 rok 
  • 

Re: Re: ale co v bazénu 

(21.6.2006 12:14:42)
Já neříkám, že je špatná, jenom trochu nevoní. Kdyby měla pomoci víc než ostatní dostupné nesmradlavé masti, použiju ji. Ale aby našemu Vojtovi smrděl zadek jak zadek jesetera ..? A už se těším na příspěvky o citlivce apod...:o)
 Káča,3měsíční kulíšek 
  • 

Re: Re: Re: ale co v bazénu 

(21.6.2006 14:50:27)
Jééé,taky mám Vojtu a taky jsme dostali Rybilku:-).A nechci nad ničím ohrnovat nos,ale odmítám mazat dítě něčim,z čeho se mi zvedá žaludek,prozvracela jsem celé těhotenství,takže Rybilka nee:-).Možná kdyby nic jiného nefungovalo...ale starý dobrý Seba-Med vyhovuje a občas si ním sama namažu ruce...
 Lana+Julik05/05+Kristian10/07 


Re: Re: Re: Re: ale co v bazénu 

(21.6.2006 15:28:29)
tak jsem zmatena, taky mam Rybilku, ale vubec nesmrdi. Je absolutne bez jakekoli vune ci zapachu. Existuje snad vic vyrobcu Rybilky? A je teda perfektni, na klasicke opruzeniny jsme nikdy nic jineho nepouzivali.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: ale co v bazénu 

(21.6.2006 20:25:57)
Rybilka sice smrdi jako chcipla ryba , ale na opruzeniny je jedinecka! A pak, kdyz se prece mimco pokakaka, nejsou to zrovna konvalinky.. ze jo?
Ja jsem proto davala prednost necemu, co sice smrdi ale pomaha (a navic je dost cenove dostupna)
 Olina, Anička 4r. a Honzík 10měs. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: jak mám umýt jenom podpaží nebo zadeček? 

(22.6.2006 23:15:07)
Jo, jo, existuje, jedna je s velrybou a mám dojem, že to vyrábí ještě nějaká další firma. Pak ještě prodávají míchané přímo v lékárnách. Zdaleka nejsmradlavější byla ta, co jsem dostala v porodnici "na cestu." Když jsem se pak v lékárně ptala, jestli mi doporučej něco voňavějšího, dali mi nějakou levandulovou, což jsem zjistila až doma. A to byla síla! Smrdělo to jako sovětská umělkyně. Používám jednorázové plenky a preventivně (na noc, na cestu) Nivea krém proti opruzeninám. Jednorázové-Fixies, Babylove mi připadají celkem prodyšné. Chápu, že bavlna je příjemná, ale ty látkové pleny se přece musejí dávat do nejakých kalhotek a to pak už není ono, ne?
A vůbec-jak mám umýt dítěti jen místo zapářky? Otírat ho žínkou? Sprcha mi příjde zdravější, navíc ho "nedřu". A olejování mi taky moc nesedí, možná tak v zimě, ale jinak v oleji ulpívá spousta nečistot, ať se vsákává, jak chce. Já teda obě děti sprchuju jenom vodou, a tak jednou do týdně, nebo když jsou extra upatlaný, tak trošku dětského mýdla-Johnsons´, Nivea, Babe Laboratories a avokádovým olejem.
 Vevka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak mám umýt jenom podpaží nebo zadeček? 

(23.6.2006 16:52:30)
Na latkovky se muzou dat vlnene kalhotky, ktere jsou upletene z ovci vlny a jsou urcite prodysne:-).
 Eva K 
  • 

umývání 

(24.6.2006 17:10:05)
A popoli prodává i jiné gaťáky, které neprosáknou, ale dýchají.
Já dávám tyhle pleny nastřídačku a obyčejné plenkové kalhotky a neopruzuje se. Veliká nevýhoda je, že látková je brzo počůraná, takže když usne, spí jen než ji vzbudí plínečka, v papírové prochrápe i několik hodin. Ale tahle diskuze patří asi do jiného oddělení:-)).
Jinak sprchuju jen prcku pod kouhoutkem v koupelně, umýt jen podpaží asi vyžaduje zručnost, kterou nedisponuji:-).
V těch vedrech občas smočím i jen tak nožičky a ručičky. Eva
 Lenka 
  • 

Re: ale co v bazénu 

(21.6.2006 16:42:00)
Bradavice a molusky dítě dostane pokud má oslabanou imunitu. ¨
jinak Néééééééééééééé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
viz diskuse Bradavice: je to psáno i tam. Ve švýcarsku dělali i průzkum.


Já děti koupala jen v čistý vodě. NA zadek- vinohradskou mast. ze začátku(10 týdnů) bavlna, pak jednorázovky.
Nepromazávala jsem skoro vůbec ani po návratu z bazénu a problémy s kůži zmizeli po návratu z porodnice. Kde ty děti drhnou nevím čím .....
Myju je mýddlem dodneška jen když se vrátěj z písku jako prasata...
 Tina, syn 3 roky a 37 tyden 
  • 

Re: Re: ale co v bazénu 

(21.6.2006 22:28:14)
Ja osobne pouzivam ( nejnom) proti slunicku kosmetiku Weleda. Nedavno jsem se divala na test, kde ukazovali, ze Weleda se po styku s vodou na kuzi udrzi jeste v 63%.Bohuzel, pry neexistuje krem, ktery vydrzi 100% na kuzi po styku s vodou.A k tem slunecnim faktorum.Kazda firma to prej ma jinak cislovany, takze co je u nivei 25, muze byt u jine firmy daleko min, nebo vic, takze cert se v tom vyznej.
Na koupani pozivame uz jen cistou vodu, ale prirodni koncentrat z vytazku kastanu od Weledy je taky super, akorat, ze clovek potom musi drhnout vanu, protoze dostane diky tomu kastanu hnedy nadech.
 Věra, Tomášek 3,5 měsíce 
  • 

UV faktor pro mimi 

(23.6.2006 7:35:11)
Ahoj holky, já pořád ještě trochu tápu v tom, jakou kosmetiku pro prcka používat. Koupeme už od narození každý den - Tomík je ve vaničce moc spokojený a vždycky se tam řádně vydovádí. Taky mám pocit, že je to pro něj takový pravidelný rituál - koupel, kojení a pak spát (spí celou noc). Navíc jsem se dočetla, že i když mimi nekoupeme denně, stejně mu musíme denně omýt zadeček, ručky, nožičky, obličejíček a krček - takže už toho pak moc nezbývá... Ale co se týče přísad do koupele, tak jsme vystřídali kde co. Před porodem jsem nakoupila kosmetiku Seba med, ale nepřijde mi nijak zvlášť úžasná, tak jsem vyzkoušela Johnson´s, ale stále mám pocit, že to není ono. Asi vyzkouším nějaké ty osvědčené domácí recepty. Na opruzeniny nám skvěle zabírá Bepanthen, Rybilka není špatná, ale účinek mi taky nepřipadá zázračný. Ale hlavně jsem se chtěla zeptat, jak ošetřujete svá miminka před pobytem venku. Je mi jasný, že musíme být ve stínu, ale když jedeme s kočárkem, tak třeba na nožičky sluníčko chvilku svítí... Dávám pak prckovi většinou přes nožičky plínu, ale mazala jsem i krémem s UV faktorem 50+ (nivea baby) a teď jsem slyšela, že do 1roku se krémy s faktorem vůbec nemají používat, tak jsem z toho docela zmatená...
 Radka, Terezka 4,5měs. 
  • 

Re: UV faktor pro mimi 

(23.6.2006 9:08:15)
Akoj holky,
já kvůli režimu malou koupu taky každý den. Když jsem ještě před měsícem koupala co 3dny, malá špatně usínala. Teď je vše jak z učebnice. V půl osmé okoupeme, v 19.45 se napapá a v osum už je klid. Navíc koupání zbožňuje. Co se týče opruzenin tak používám krém od firmy Bubchen a je fakt super. Jeho zmenšená verze 20ml stojí u nás v lékárně 28Kč a vydrží dva měsíce. S Bepanthenem se nedá vůbec ani porovnávat. Právě po porovnání těchto dvou masiček jsem zůstala u Bubchenu, je fakt mnohem lepší. Malou teď v těchto slunečních dnech natírám raději krémem s vysokým faktorem. Koupila jsem normální Astrid a malá na něj nemá žádnou špatnou reakci. Po krému Sebamed se mi osypala.
 Eva 
  • 

ubrousky 

(23.6.2006 11:29:11)
Nevíte náhodou někdo o nějakých dobře snášených vlhčených ubrouscích? Můj chlapeček se mi osypal po Pampers a po Johnson´s baby. doma ho umývám žínkou při přebalování, ale nevím, jak to udělat, když pojedu na výlet nebo na návštěvu. Díky za tipy.
 Olina a dvojčata 17m 
  • 

Re: ubrousky 

(23.6.2006 13:41:16)
Ahojky. Zkusila jsem snad všechny ubrousky, které aexistují a to jak značkový tak i ty obyčejný. Holka se mi po nich hnedka oprudí, takže používám pouze žínku a vodu. A jak na cestách. Většinou mám sebou mokrou žínku na otření a ve flašce vodu. Kolikrát tu žínku propláchnu v potoce, rybníku atd. Pokud cestujem autem, tak na každé benzíně je alespoň umyvadlo. Takže to není žádný problém. To samí na návštěvách, prostě poprosím o vodu.
 Tina 
  • 

Re: ubrousky 

(23.6.2006 20:15:34)
Ahoj,
Muj syn taky reagoval na vsechno, co se dalo...taky po drahych zahranicnich ubrouscich bez konz. latek atd... pouzivali jsme pak uz jen bavlnenou plenu namocenou v oleji.
 P + 6 


Re: Re: ubrousky 

(23.6.2006 23:07:52)
Na cestách používám obyčejné papírové utěrky. Suchou otřu hovínka, namočenou ve vodě zadeček omyju a suchou osuším. Pokud jedu někam, kde není voda, tak si jí sebou vezmu v pet láhvi.
 Lucka,Adélka a Kubík 


Re: ubrousky 

(25.6.2006 17:46:35)
Ahoj, mala se mi ted dost vyrazne osypala po Huggies, Pampers snasi v pohode, ale nejlepsi jsou Nivea. ALe je fakt , ze kdyz jsem doma, radeji taky utiram vodo. Niveu muzu doporucit, i kdyz patri k tem nejdrazsim.
 Markéta, Vojta 6 měs. 
  • 

Re: ubrousky 

(30.6.2006 22:41:56)
Používám na zadeček žínku a vodu. Nicméně na cesty mám ubrousky Babylove neparfémované s pantenolem. Zkuste. Mají pouze v DM drogerii.
 Markéta, Vojta 6 měs. 
  • 

Re: ubrousky 

(30.6.2006 22:42:19)
Používám na zadeček žínku a vodu. Nicméně na cesty mám ubrousky Babylove neparfémované s pantenolem. Zkuste. Mají pouze v DM drogerii.
 Markéta, Vojta 6 měs. 
  • 

Re: ubrousky 

(30.6.2006 22:42:22)
Používám na zadeček žínku a vodu. Nicméně na cesty mám ubrousky Babylove neparfémované s pantenolem. Zkuste. Mají pouze v DM drogerii.
 Shayla a 3 kluci 


Re: UV faktor pro mimi 

(23.6.2006 14:09:58)
My máme proti sluníčku Laveru, faktor 25, fyziologický filtr (takové to, co se rozetře a je to trochu bílé). Je to přírodní kosmetika, bez konzervantů a různých srágor.
Na prdelku kupujeme Bepanthen nebo Weledu (je dobrá, když je někde něco červeného a Bepanthen to nebere...). Spotřeba je teda ale šílená :o(
A utíráme také žínkou a vodou. Ubrousky jen výjimečně. Měli jsme nějaké ukázkové balení Moltex k eko plínám (jinak se k nám myslím nevozí), ale zdály se mi stejně chemické jako ty z obchodu. Když už nějaké ubrousky používám, tak sensitive Pampers (ty bílé) nebo světle modré Huggies, ale nesmíme je používat dlouho (po 4 dnech byl po nich červený, takže jen v nouzi).
 lydushe + 3 háďata 


Re: Re: UV faktor pro mimi 

(25.6.2006 20:10:46)
Vidím, že si taky užíváte s citlivou pokožkou. Moje holčička snese asi jenom 3 druhy ubrousků. My používáme kosmetiku Weleda nebo Eoné, obojí je přírodní, nejsou v ní žádné konzervační látky.
Od Weledy si hodně pochvaluju kojenecký krém proti opruzeninám. Občas jsme s nimi hodně bojovali, teď mažeme denně tímto krémem při přebalování a jsme bez problémů. Od Weledy máme i opalovací mléko, krásně voní, dobře se roztírá a obsahuje minerální filtr, takové stříbrné mikročástečky, které sluníčko odráží.. Funguje to skvěle.
Jinak u staršího syna občas používám na opalování Daylong 16 nebo 25, ten je bohužel chemický, ale ráno ho s ním natřu a přes den se může koupat, potit a otírat a krém stále drží, smyje se až mýdlem.
A pozor maminky čím vyšší ochranný faktor, tím horší snášenlivost a také tím vyšší zatížení organismu a pokožky! Nemyslete si, že když natřete své ratolesti krémem s UV 50, že je postaráno, naopak je tím hodně zatěžujete!
 Dáša (Natali 1,5 + Niky 9) 
  • 

Re: Re: Re: UV faktor pro mimi 

(26.6.2006 13:22:12)
Dobrý den,
právě ted mám taky dilema s opalovacími krémy a sluněním vůbec. Moje holky trpí atopickým ekzém a té starší zaručeně pomáhá moře a u té mladší zatím nemám vyzkoušeno. Proto přemýšlíme letos nad dovolenou u moře. Mám ale obavy z cesty letadlem a vůbec zvládnutí všeho na dovolené.
Co se týče opalovacích krémů, tak u starší se mi jednoznačně osvědčíl Daylong 16 opravdu stačí jedno namazání 20 minut před koupáním a zbytek dne bez mazání, i když je to vodnice a ve vodě byla pořád.
Píšete, že u malého mrněte se vám osvědčila Weleda na opalování a že má nějaké malé částečky, které odrážejí slunce. Který je to opalovací krém, má nějaký speciální název a jaký faktor? A po opalování používáte opět něco od Weledy? My zatím jen zkoušeli Niveu 25, ale malá po ní zrudla, tak asi i vysoký faktor dělá svoje.
Díky Dáša
 Marss 


Sádlo 

(30.6.2006 19:30:03)
U nás v Třebíčské porodnici říkali jedině sádlo.Musela jsem ho mít sebou ve skleničce.
 Lenka 
  • 

Re: Sádlo 

(24.10.2007 14:17:20)
Tak my používáme jen Pampers,pleny i vlhčené ubrousy.Při každém přebalování mažu ochranným krémem Johnsons.Nikdy jsme neměli jedinou opruzeninku.:-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.