Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 9:02:24) Moc fandím paní Zemanové a děkuji za síť prodejen Albio. Nejsme z Prahy a Albio jsem objevila vloni. Teprve po nákupu v Albiu se mi povedlo manžela přesvědčit, že jíst zdravě neznamená nutně jíst "salámy ze stromu" bez chuti, špaldový chleba s biomáslem a biouherákem je i pro něj vítaná pochoutka. Biopotraviny mají jednu nevýhodu - cenu. Ale osobně mám lepší pocit, když koupím sice méně věcí , ale v lepší kvalitě. Dcera je fandou "bio nugety", která chutná opravdu skvěle. Jen lituji, že do nejbližšího Albia to mám nějakých 80 kilometrů.
|
Eva K, 12tt | •
|
(14.9.2005 11:03:11) Taky kupuji BIO, když se k nim dostahu. Menší supermarkety už mívají svůj BIOkoutek, v Delvitě jsem občas narazila i na maso a vejce na podestýlce. Byli vynikající. Např v jogurtech je výrazný rozdíl, není cítit umělé sladidlo... Ale moje pohárky jsou teď citlivější:-). Třeba kuskus nebo jogurty si oblíbil i manžel. Ale na některé mužské se musí se zdravím jídlem opatrně:-) Taky si dávám větší pozor na EE, které neBIO jídlo obsahuje. S BIO jsem začala, když se u mě projevila alergie a po zlepšení stravování se příznaky výrazně zlepšily. Ale samozřejmě chápu, že ne každému jsou potraviny cenově dostupné nebo je berou jako "moderní výmysl" a mimo větší města jsou hůře dostupná. Eva
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 11:50:27) To je pravda, vejce na podestýlce a ekologičtější kuřata také znám a kupuji. Bio koutky tady máme, vlastně i 2 zdravé výživy, ale tam se specializují spíš na sojové výrobky, čaje a sladkosti. Když to jde, kupuji spíše zeleninu od soukromníků na trhu a omývám jí Vegiwashem, tím jí snad ekologičtější vyrobím. Kuskus nasladko miluje má dcera, sladím tmavým cukrem a přihodím jí do něj hořkou čokoládu- mlaská a já si říkám, že je to pro ni určitě lepší, než krupicová kaše zlitá máslem nebo instantní. M?imochodem, naposledy jsem si přečetla v Regeneraci článek o škodlivosti aspartamu, a teď v Aperiu pro změnu o mikrovlnné troubě. Tak mám zase brouky v hlavě.
|
Eva K | •
|
(14.9.2005 13:29:05) Na mikrovlnku už jsem taky myslela. Ale zase to pohodlí.. Hnědý cukr používám taky. Bílá mouka a cukr "šli z domu" jako první:-). Ale koupit dobrý žitný chleba je trošku problém, takže kupujeme aspoň ten kombinovaný a prokládám to žitným baleným. Na sladko kuskus zkusím taky, díky za typ:-) Eva
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 14:12:01) Chápu, mikrovlnku mám a používám taky. Ale uklidňuju se tím, že jen na ohřívání, vařím normálně "v hrnci". :-)) Chleba jsem vyřešila domácí pekárnou, upeču si jaký chci, špaldový, žitný, celozrnný a hlavně VÍM co jsem tam dala, takže nehrozí žádná EE. Když budeš chtít, můžu dát tip i na domácí pribiňák, šel by udělat i víceméně bio. Taky to asi brzy upotřebíš. :-)
|
Eva K | •
|
(14.9.2005 14:36:42) Určitě budu ráda. Pribiňáky mám ráda i já:-)
S pečením to se mnou není žádná sláva, vaření se dá upravovat průběžně, u pečení už to mezi moc neovlivníš..:-). Taky vařím v hrnci a ne z polotovarů. Graham mouku už taky používám.
Eva
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 14:45:57) Tak jo - pribiňák dělám tak, že uvařím puding - buď z maizeny a nebo zkontroluju jaká obsahuje barviva a případně použiju klasika pudingový prášek,do vychladlého přidám cukr, pak buď nějaké namačkané ovoce, nebo třeba kakao a nakonec do toho zamíchám tvaroh. Z bio mléka a bio tvarohu jsem zatím nezkoušela. :-) Bude to určitě dobré. Já chleba taky nepeču sama - mám domácí pekárnu- přístroj. Nasypu to tam, namačkám program a pekárna zadělá, vykyne, upeče. Je to fajn, protože můžeš mít čerstvý chleba kdykoliv a jakýkoliv. A ještě teplý, namazaný máslíčkem.... Balada. Šárka
|
Eva K | •
|
(14.9.2005 16:12:25) Díky, vyzkouším to. Pudink dělám ráda, dá se vybrat ten se "zdravějšími" éčky. Dávám tam piškoty namočené v rumu (teď tedy ne:-)) a nasekanou čokoládu. Ale to už není moc o zdraví:-) Pekárnu si teď pořídila kamarádka. Do mé miniaturní kuchyně už nechci rvát další spotřebiče, ale v baráčku.. Mimo mimča nás totiž čeká další novinka - stavba za Prahou (samozřejmě hypotéka..). BIO zelenina i ovoce budou:-). Eva
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 16:40:59) Dá se vybrat, to je pravda. Taky máme hypotéku i baráček. A zatím bio hrušky, jahody, maliny, jablka, ořechy,něco třešní, broskví a švestek. Až na ořechy se vše letos celkem vyvedlo - akorát švestky jsou nějak suchý, tak jsem se smála, že nemáme strom na švestky, ale rovnou na křížaly. Do této diskuze to sice nepatří, ale už víš kam do porodnice? Na podzim bychom rádi zkusili mimčo, tak sonduju o pražských porodnicích, v Příbrami mě už neuvidí.
|
Eva K | •
|
(15.9.2005 15:08:17) My teď bydlíme vedle Bulovky, takže hodně zvažujeme ji. CAP zavřeli. Ale jedna dula (Květa) mi Bulovku doporučila, řídí se porodním plánem, dají vybrat polohu, klystýr, nástřih, umožňují dulu i manžela. Květa tam byla dvakrát a bylo to dobré. Možná přítomnost duly průběh porodu ovlivnilo, těžko posoudit, zní to až moc dobře. Sály jsou po rekonstrukci. Ale ještě jsme se tam nebyli podívat.
Taky mi chválili Apolináře a Podolí, ale tam je velký zájem a vzhledem k plodným letům..:-). Hodně doporučují Neratovice, rodí "alternativěji"
Obecně se dá říci, "dobrej" porod je dobrej všude a u šestinedělí a kojení záleží na jakou směnu narazíš. Na gyndě mi řekli to stejné, máme se tam zajít podívat a podle pocitu-intuice si vybrat. A čím více toho budeš vědět předem sama či z kurzu, tím se rodí lépe:-) Přeji úspěšné snažení:-). Eva
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(15.9.2005 15:52:35) My bydlíme v Příbrami, takže nejblíž to máme asi do Podolí a k Apolináři. to asi bude i má volba, protože po mých zkušenostech budu klidná pouze s kvalitní dětskou JIpkou za zády. Ale budu ráda, když se podělíš o zkušenosti z Bulovky, v seznamu je také. :-)
|
Eva K | •
|
(16.9.2005 8:20:50) Kámoška rodila u Apolináře loni a moc si to pochvalovala. JIP je určitě důležitá, aby ti mimčo neposlali do jiné nemocnice. Druhá kámoška si zase chválila Motol, tam jsou na péči o nemocné novorozence vyhlášení. V Podolí mají pokoje i po čtyřech, což už mi připadá hodně. Chce se to taky ujistit, zda poskytují rouming ve všech pokojích i v případě stopstavu. Ale nemyslím si, že by v Praze byla nějaká vyloženě špatná porodnice, občas narazíš na méně ochotné lékaře či sestru, ale to je všude. Můžeme si vyměnit mail. Ale nevím, jak na tom budu s internetem na mateřské:-). Eva
eva21546@seznam.cz
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(16.9.2005 8:48:17) U Apolináře mi trochu nesedí ty porodní boxy a to, že se může stát, že ti tam manžela nepustí na hekárnu, až k porodu. To už je pak skoro jedno, protože ta přípravná fáze je nejdelší. O Podolí zjistím podrobnosti. Dětská péče je tam dobrá, když byla malá na JIPu byla na Karlově a říkali, že při zhoršení by ji vezli do Podolí. Uvidíme, nějak se to vyvrbí. Zvažuju i dulu. Neboj, na mateřské se to časem ustálí, než půjde dítě do školky, určitě se nám kontakt zdaří. :-))) Můj je sajsa.h@tiscali.cz
|
Eva K | •
|
(16.9.2005 11:47:46) Máš pravdu, říkala kámoška, že jí tam manžela pustili asi na posledních 10 minut. To už je spíš jen takové gesto. Ale ona byla na rizikovém, takže pro ni byla důležitější péče o ni a jistota profíků. Na Bulovce by to mělo být oddělené, ale nemám to osobně ověřené:-). Ještě se možná informuj na Krč, tam by se měli hodně věnovat péči o děti a kojení. Tu dulu taky zvažuji, taková pojistka. Z té diskuse tady mám pocit, že toho pro zdraví dělám dost málo, budu na tom muset zapracovat:-). Včera jsem vyndala ze zdi mikrovlnku, tak uvidíme, jak to půjde. A zaujali mě ty ekopleny. Se Salmonelou si asi poradí jen ta horká voda. Včera mi doktor natočil EKG, takže mi chybí už jen zubař a genetik a opět gynda. Na zdravou maminu toho musíme absolvovat dost:-). Eva
|
Lucie | •
|
(23.9.2005 22:39:33) K Bulovce: rodila jsem tam před půl rokem, "hekací" pokoje jsou opravdu oddělené, ale bohužel navzájem průchozí. U mého byl jediný záchod a chodilo se z něj do jediné sprchy, takže jsem měla trochu provoz. Naštěstí jsem si sundala brýle, takže jsem to moc nevnímala :-) Jinak si na nic nemůžu stěžovat, snad jen to, že mě dost naštval doktor, který mi protrhl vodu, aniž by mi to dopředu alespoň oznámil. Nakonec se nám na klasickém porodním sále narodila zdravá holka, já u toho seděla "na bobku", porodní sestru a dulu u nohou, manžela za zády, doktora venku...
|
|
Marketa | •
|
(28.9.2007 23:53:06) V době kdy jsem čekala dceru, byla doba, že všichni chtěli do Apolináře.Šla jsem tam taky a byla jsem v šoku. Výborné byly sestry to ano, ale doktoři na rizikovém mi chtěli třikrát po sobě vyvolávat indukcí porod. Poprvé se to nepovedlo. na vlastní žádost jsem si po neúspěšné indukci požádala o císaře, aby byli z obliga. navíc jsem měla za sebou už jeden císař akutní z prvního těhotenství. Byla jsem dost zklamaná z jednání lékařů na rizikovém oddělení. Vlastní operace a císař už byl Ok a dopal dobře. Třetí dítě neplánuji, ale do Apolináře bych už nešla. První jsem rodila v královéhradecké nemocnici a jednání lékařů bylo naprosto fantastické. Naopak sestry na novorozenecké byly trochu důry, Ale vše má své. A Hradec jednoźnačně porazil Prahu. Takže kdyby přece jen potřetí, tak jednoznačně zase Hradec. Z Prahy to není daleko a dá se tam samozřejmě najít ubytování před očekávaným termínem porodu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(14.9.2005 16:47:15) Já teda asi říkám pribiňák něčemu jinému :-) Smíchám tvaroh, vejce a cukr... Chutná to stejně jako Pamen zdraví z Posázaví :-)
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 16:55:24) To je taky dobrý pribiňák. Akorát to vejce by mě trochu strašilo, to asi zůstane syrové, ne? Na pudingových je dobrá ta spousta variant příchutí.
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 17:54:59) Já se přiznám, že jsem v tomhle trhlá :-) Sice sem tam taky použiju syrový vejce někam, kde syrový zůstanou, ale přepečlivě je vydrhnu. :-) Salmonela je prý na skořápce. V lékárn jsem pár lidí se salmonelou viděla, tak mam bojara. :-))
|
Marta | •
|
(14.9.2005 18:49:53) Jenze Salmonella muze byt i ve vejci, vejce se nakazi uz ve vajecniku slepice. Podstatny taky je, kolik ji tam je a jak agresivni ta Salmonella je. To co dospely sni a nic mu neni male dite muze pekne odstonat. Nicmene Salmonella neni jenom ve vejcich. Muze byt na mistech ktere si ani nedokazeme predstavit, jedna studie se zabyvala v USA velice agresivnim typem Salmonelly a zjistili, ze to bylo z manga (pod kurou).
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 18:58:15) To je pěkné! Vejce radši vařím, pokud jsou někde syrová, nemám z toho dobrý pocit a malé to nedávám. Ale vařit mango - to fakt běžně nedělám, když pominu, že běžně ho ani nejím. :-))) Asi to nebude tak časté, ale z těch vajec to pochází dost často.
|
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(14.9.2005 19:52:29) To by mě docela zajímalo, jestli se pravděpodobnost salmonely ve vejci nějak snižuje nebo zvyšuje, když máme vejce domácí.
|
Marta | •
|
(14.9.2005 21:22:15) No svym zpusobem je to vyhoda, protoze, kdyz chov neni kontaminovan, tak ani vejce nebudou kontaminovany. Ale ani u kontaminovany slepice nejsou vsechny vejce nakazeny. Bakterie se pomnozuje pak jeste v prubehu skladovani, takze cerstva domaci vejce jsou na tom urcite lip.
|
|
|
|
JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) |
|
(14.9.2005 22:32:11) Milado, to si nevybereš. Přesně jak jsi napsala - dostat ji nakonec můžeš někde úplně jinde ani nevíš jak a barbar jako já nemá v širokym příbuzenstvu nikoho, kdo by salmonelu někdy měl, ačkoli rodina mého táty byla zvyklá pít syrová vejce s odůvodněním, že je to pro zdraví.
|
|
Eva K | •
|
(15.9.2005 15:51:35) Moje hubená babička musela v děctví pít syrové vejce rozmixované v mléce, aby prý přibrala:-) Eva
|
|
|
|
|
|
|
PajaMM |
|
(15.9.2005 19:19:25) Ahoj.
Kdyz ctu, jak delate domaci pribinaky - delate i domaci bile jogurty?
Jsou vyborne a jednoduche....
|
PajaMM |
|
(16.9.2005 10:44:39) Ahoj.
Omlouvam se za zpozdeni, ale byla jsem s Klarkou cvicit:-)
Je k tomu potreba jogurtovac - my uz ho mame celkem dlouho a nepamatuju si cenu, ale myslim, ze to neni financne narocny vyrobek...
Takze: 1l mleka 2 polevkove lzice suseneho mleka 1 maly bily jogurt - vse se smicha, nalije do sklenicek a necha v jogurtovaci 6 hodin zahrivat...
To je vsechno. Jednoduche a moc dobre...
Dobrou chut!!!
|
Kamila 2 děti |
|
(18.9.2005 19:26:42) Ahoj, taky jsem si pořídila jogurtovač k prvnímu dítěti a opravdu mi nechutnal. Jogurt jsem dělala jenom pro malou (jedla asi do dvou let, pak už chtěla kupovaný), protože je určitě zdravější. Když jsem pak jogurtovač půjčila dál po rodině, po prvním ochutnání mi byl vždy vrácen, z dospělých chutnal pouze švagrové. Je škoda, že naše chuťové buňky jsou tak "zdegenerovány"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toranoko | •
|
(14.9.2005 16:35:28) Tak to sis precetla dobre - aspartam je umely sladidlo, hodne se o nem pise prave v knihach o Eckach (pan Syrovy), takze vsechny light jogurty, napoje, atd jsou tisickrat horsi nez kaloricka "klasika". Co se tyce mikrovlnky, vedelo se pry uz pred tim, nez se dostala na trh, jak je skodliva, no, ale oni za par let zas vymysli neco anti, takze na tom trhnou. Ja ji nepouzivam - to ohrati te zase na tolik vic casu neprijde a dodavas tim jidlu uplne jinou energii. Dokonce se snazim varit si i vodu "klasicky" a ne v rychlovarce- no, zatim zvladam. To je prave ta zmena zivotniho stylu - je to drina, ale zatim mi to stoji za to.
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 16:51:24) O aspartamu se toho napsalo hodně, ale bohužel tyto hlasy nikdo neposlouchá, je to ve spoustě věcí a přináší to spoustu peněz firmám které light výrobky produkují, lidi to kupují, takže o tom, že je to škodlivé nechtějí výrobci ani slyšet. O mikrovlnce to je to samé, pořád se objevují studie o škodlivosti a na druhou stranu se to zase vyvrací. To je ten samý případ,nese to, tak proč podporovat a publikovat opravdu seriózní studie. Donedávna jsem v tom ohřívala i malé vodu na kaši apod, ale odbourala jsem to, radši zapnu rychlovarku. Minerálky a vody slazené aspartamem taky už nepiju a jogurt si radši dám normální.
|
Gábi, 2 děti |
|
(15.9.2005 8:48:18) Ach jo, že umělá sladidla a "plastové" mléčné výrobky nejsou nic dobrého a zdravého není přece žádná novinka. ;-) Vůbec každý jednostranný výživový trend má svá negativa. Ale zase na druhou stranu je dobré používat zdravý rozum a nezaklínat se "éčky" a "pravdou o vodě" a podobnými tendenčními výlevy. Je absolutně jedno, zda ohříváte vodu v mikrovlnce, v rychlovarné konvice, na sporáku elektrickém, plynovém nebo na pevná paliva. Vše má svá pro a proti. Přijde mi komické, když tady někdo řeší, že mikrovlnka je škodlivá, a pak tou "zdravou" vodou z normální konvice zalije umělé mléko nebo instatní kaši. Stejně tak s ohřevem "skleniček" s dětskou výživou. Možná by bylo zajímavé získat seznam všech potravin, nápojů a léků, které jsme požili jako děti do cca 10 let. Takže jo, pokud to jde, jíst kvalitní potraviny, ale uvědomit si, že žijeme v nějakém životním prostředí, ze kterého se nemůžeme izolovat a jehož negativní dopady jsou prostě součástí našeho života. P.S.: Pokud opravdu chceme alespoń částečně ověřit závěry většiny vědeckých studií, musíme si počkat min. 100 let, takže rozhodnout se musí každý z nás sám dle svého vlastního rozumu :-)))
|
Monika | •
|
(15.9.2005 10:12:03) Souhlasím s Tebou Gábi. Taky mě něco v článku zarazilo. Najednu stranu vykládají, že bio-potraviny neobsahují žádné pesticidy a o pár odstavců dále píší, že DDT je i po 30-letech od zákazu stále přítomen v potravinách (a tam se dostane z půdy). Kde tedy pěstují biopotraviny - na měsíci?
|
|
|
|
Eva K | •
|
(14.9.2005 17:08:04) Tak tos mě moc nepotěšila.. Když máš elektrický sporák, tak chvíli trvá, než se zahřeje a dá se hůře regulovat. U varné konvice je taky problém? To už by bylo moc:-). Aspartam si tedy připíšu na seznam nedoporučeného:-). Tak proto mi ty light věci nechutnají.. Mají takovou pachuť. Díky za typ. Eva
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 17:20:07) Usoudila jsem, že varná konvice nevadí, vařím to v ní, pak to doleju normální studenou kojeneckou vodou, abych nemusela čekat na vychladnutí. Ale co mě překvapilo víc než nemile je to, že prý mikrovlnka vyzařuje i ven, takže by s ní neměly manipulovat děti a těhotné. :-(( To až otěhotním, vypnu ji ze zásuvky. S aspartamem to samé. Způsobuje prý vcelku nepěkné věci. Radši nebudu vitalineově štíhlá.
|
|
Toranoko | •
|
(14.9.2005 17:21:39) No ja nevim, ja varim na plynu, souhlasim, ze ta elektrika je problem. Taky jsem varila na sporaku a topila drevem, to je urcite bio :-)) O tech rychlovarkach jsem ted slysela prave v souvislosti s makrobio, kde se nebere v uvahu jen potravina, ale i zpusob upravy, atd. Ja na to vubec nejsem odbornik, ale mikrovlnce neverim nejak instinktivne (ted jsem slysela, ze ty vlny uplne rozrusuji prirozenou strukturu potravin, atd, cemuz bych verila - treba syrovy vejce tam neohrejes, vybouchne ti), no a s tou konvici je to podobny - zalezi jakou energii z toho citis. Ja to taky nedodrzuju 100%, ale lepsi jsou pry ty konvice se zakrytou spiralou (ze voda se nema ohrivat v kovu rikaji zase treba lidi, co rozumi cajum....).
Je toho zkratka moc a protichudnyho, kazdej musi delat kompromisy a promyslet si, co a jak, takze to neber jako striktni doporuceni, napsala jsem jen svuj nazor - krome toho se konecne diskutuje o necem jinym nez o porodech :-))))
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(14.9.2005 17:32:42) Přeci jen jsem tvor pohodlný - rychlovarce věřím víc než mikrovlnce, ikdyž věřím, že čajový gurmán by si tím svůj čajík nezalil. O mikrovlnce jsem teď četla to co píšeš- že mění strukturu potravin, že ze známých látek dělá úplně něco jiného, naše tělo to prý moc neumí zpracovat. Mění se vazby, biochemický potenciál, prostě mikrovlnka je takový domácí alchymista.:-)) Já mám sklokeramickou desku, tady plyn není. bála jsem se toho, protože elektriku jsem taky zažila a to než se ztlumí, tak máš uhlí. Sklokeramika reaguje téměř tak rychle jako plyn. O porodech budu diskutovat za nějaký čas. Na ten první radši nevzpomínám a druhé mimi je zatím na houbách. :-))
|
Sugar+3 |
|
(14.9.2005 22:45:32) Sasjo, ja byla zvykla varit na plynu, pak jsem "vyvdala" plynovy sporak a chvili mo trvalo, nez jsem si na nej zvykla, ale ted uz bych nemenila :-)) Mikrovlnce se v tehotenstvi uzkostlive vyhybam, ale jinak me to prekvapuje, ja naopak myslela, ze jidlo pripravene v mikrovlnce je zdravejsi, protoze se zachova vic zivin a vitaminu... ja se ovsem pro mikrovlnku nadchla pred 7 lety (do te doby jsme ji nemeli) a pak uz jsem to nijak nestudovala, ale zase budu. Aspartam a vubec umele sladidlo bych do pusy nevzala, mate nekdo tip, jak odnaucit manzela pit umele slazene limonady???
|
Monika | •
|
(15.9.2005 8:12:13) A víte vy vůbec na jakém principu funguje mikrovlnka, když se do ní tak obouváte? Ohřev v mikrovlnce je stejně tak škodlivý jako jiný ohřev. Strukrura potravin se opravdu teplem mění - pokud vám to vadí jezte všechno syrové, ohřevem na sporáku si nepomůžete. A používáte mrazničku, víte co udělají zmrzlé krystalky vody se strukturou potravin? To je také dost velký zásah do struktury potravin.
|
Toranoko | •
|
(15.9.2005 10:03:14) Tam jde o to, ze ta mikrovlnka ji meni jinak nez treba ohrev na plynu, me to vysvetlovali i technici, ale ja si to nepamatuju, nejsem ten typ. Souhlasim s tim, ze jakakoli konzervace a uprava meni strukturu potravin, ja se taky nechtela do niceho obouvat, jen jsem psala, co si myslim a co delam. Moji domaci mikrovlnku maji, pouzivaji a je mi to fuk - kazdej dospelej se snad umi rozhodnout co a proc chce delat. K tomu syrovymu - opravdu existuje smer vyzivy, kde se ji pouze tepelne neupravovane potraviny (vitariani?). Jestli to nekomu dava silu a energii do zivota, proc ne?
|
Monika | •
|
(15.9.2005 10:33:35) U vaření na plynu nejdříve ohřejete hrnec a od hrnce potravinu v něm, často pokud nemícháte s obsahem, se jídlo dole připálí. V mikrovlnce ohříváte jídlo v celém objemu (tedy od povrchu dovnitř) a pravděpodobnost připálení je menší. Zvýšení teploty pokrmu je vlastně rozhýbání molekul, u vaření na plynu nejdříve rozhýbete molekuly hrnce a od nich se rozhýbou molekuly potraviny. U vaření v mikrovlnce nejdříve rozhýbete molekuly vody a od nich se rozhýbou molekuly okolní potraviny. Funguje to za předpokladu, že potravina obsahuje vodu. Takže ve své podstatě, oba druhy ohřevu dělají s potravinou to samé, jen se to líší v tom, co dřív ohřejete jestli potravinu nebo nádobu. Jinak ať si každý používá, co mu vyhovuje a čemu víc věří, je to jeho právo volby.
|
Pavla3 |
|
(15.9.2005 11:15:53) Jé díky Moniko, konečně jsem pochopila proč tekutější potraviny jsou v mikrovlnce rychleji ohřáté než tužší :-)))))) A pro ostatní: K otázce kvality potravin a jídla vůbec jen tolik, až budete mít někdy tolik práce, že se ani nestihnete za celý den najíst, pak přestanete kritizovat mikrovlnky, rychlovarný konvice a polotovary. Jsou dny, kdy vařím ze super kvalitních (někdy i BIO) surovin, třeba půl dne (baví mě to). Jsou jiné dny kdy jsem ráda, že dětem daj najíst ve škole (školce) a já jím hambáč za pochodu a někdy ani to ne a večer se zcela nezdravě nacpu abych neumřela hlady :-)))
|
Toranoko | •
|
(15.9.2005 11:23:57) To je právě otázka životního stylu a toho, jak si ho nastavíš. Nekritizuju, jen tak žít nechci. Nejsem samozřejmě ideál, taky se mi stane, že celý den nejím a pak zpráskám kdeco, ale snažím se žít v pohodě, k čemuž patří to, že mám čas věnovat se tomu, co jím (protože to, co jíš, to následně žiješ). Ale neodsuzuju nikoho, kdo si život zpříjemňuje všema těma vymoženůstkama...:-))
|
Pavla3 |
|
(15.9.2005 12:33:53) Tos mě špatně pochopila já si ten život těma věcma nezpříjemňuju, já bych bez nich prostě nemohla existovat, leda, že bych si najmula kuchařku, ale to zas nechci, protže mě vaření, když na to mám čas moc baví. Jen rozlišuju někdy je jídlo čistě jen palivo a pak je to skoro jedno co to je a někdy je to požitek a pak se na něm vyřádím - taky mě někdy stojí doma vařené jídlo víc než bys zaplatila v restauraci - s ohledem na ty suroviny :-)))) S ohledem na prostředí, v kterém žijeme bych tyhle věci viděla jako poslední co bych měla řešit, navíc jak už tady někdo napsal až tak za 100 let bude jasný jestli to tak škodí nebo ne. Tak teď jdu pěšky pro dceru do školky, nepojedu autem ten čas jsem ušetřila i díky mikrovlnce a rychlému jídlu. Tak se mějte :-)
|
|
|
|
Toranoko | •
|
(15.9.2005 11:19:27) Právěže to jedno není, mikrovlnka funguje fyzikálně (a následně chemicky)na jiném principu než klasický ohřev, já se omlouvám, ale fakt jsem to zapomněla, nicméně můžu to zjistit přesněji. Nejde jen o předávané teplo, a s tou nádobou to taky není pravda, kolikrát se mi stalo, že plastová miska v mikrovlnce byla horká a potravina uvnitř zmrazená (neumím s tím, ale chtěla jsem jen říct, že u mikrovlnky záleží už primárně na struktuře hmoty, ne jen na obsahu vody).Jo, a klidně jsem nepřipálila, ale přímo spálila v mikrovlnce chleba, daleko hůř a rychleji než bych kdy dokázala v ohni. Jde tam taky asi i o tu rychlost ohřevu, pro tu potravinu je to větší šok Při ohřevu "klasicky" samozřejmě míchám, věnuju se tomu jídlu a sostředím se na něj, čímž mu navíc dodávám jinou energii, než když to někde jen tak nechám a soustředím se na něco jiného. Navíc se dá ohřívat v páře, teda relativně bez nádoby.
|
Monika | •
|
(15.9.2005 13:42:08) On i ten klasický ohřev funguje fyzikálně, alespoň já se o tom ve fyzice učila. Prosím, zjisti a dej sem na net ty informace, co máš, ráda si počtu. Díky.
|
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(15.9.2005 15:50:25) Toranoko, není to na tebe, ale napíšu to k tobě pro přehlednost. Nemyslím si, že by klasický ohřev fungoval na stejném principu jako mikrovlnka. Klasický ohřev je na principu vedení tepla,vyrovnávání teploty 2 látek s její rozdílnou hodnotou, jakkoliv je teplo infračervené záření, vlny se do potravin nedostanou, ohřívá se to od ohřátého hrnce, tím myslím vlny neprolezou (ani mikrovlnné nakonec). A teď cituji : MT využívá mikrovln o frekvenci 2,45GHz, které bez problémů pronikají některými materiály, avšak organické látky je pohlcují. Elektromagnetické pole mikrovln způsobuje extrémně rychlé střídání polarity molekul těchto látek,vzniká tření a následně uvolněné teplo se používá k ohřevu. Mikrovlnné záření je tak vysoce energetické a potencované, že bezprostředně ničí a rozkládá buněčné struktury. Při úpravě potravin ve vodě nebo v páře se ničí nanejvýš živiny a látky citlivé na teplo, mikrovlny však způsobují i přeměny biochemických vazeb , takže vznikají látky nové, které dříve nebyly v potravinách přítomny a na něž není lidský organismus zvyklý. Ohřev je nerovnoměrný, takže na studených místech mohou přežívat např.salmonely a listerie. Při klasickém vaření se dodává teplo zvenčí, zatímco mikrovlny ohřívají zevnitř a ktomu, aby se dosáhlo varu je třeba miliardkrát silnější mikrovlnné záření, než jaké se používá běžně v technice. Při vaření v páře se zachovávají téměř všechny vitamíny, ve vodě se jich část vyluhuje, ale proti mikrovlnce jich zbude poměrně dost. Mikrovlny ničí v podstatě všechny ochranné látky (antioxidanty, flavonoidy..) a působí nepříznivé změny na tucích, proteinech i cukrech. Mnoho látek ztrácí svůj biochemický potenciál, snižuje se jejich dostupnost, řadu z nich není tělo schopno přijímat. Zásadně by se proto v MT nemělo ohřívat mateřské mléko. Záření zasahuje nejen potravu, ale i osoby, které s MT manipulují. Proto se nedoporučuje manipulace dětem a těhotným ženám." konec citace Samozřejmě chápu, že si to každý zpracuje jak chce. Pravda ovšem je taková, že je poměrně málo dlouhodobých zkušeností a nepříznivý zdravotní dopad takto upravené potravy bude možné vyhodnotit za poměrně dlouhou dobu. Je to každého volba, ale když nic jiného, stojí za to to vědět, v návodu k mikrovlnce jsem to nenašla.
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(15.9.2005 16:09:50) A ještě něco ke zmrazování - samozřejmě, že tím jak voda zmrzne a zvětší se tím pádem její objem, dojde k potrhání buněk, tím k narušení řekněme celistvosti tkáně. ale vitamíny, minerály, flavonoidy atd. nejsou buňky. Jejich obsah samozřejmě klesá, ale to je jasné u každého jiného způsobu úpravy, než zasyrova. Nevznikají nové vazby a tím pádem nové látky jako v mikrovlnce. A u některých druhů masa se říká, že je lepší ho zmrazovat, protože je pak stravitelnější právě díky určitému narušení celistvosti tkáně.
|
Eva K | •
|
(16.9.2005 8:30:21) Jednou jsem při svém pátrání po toxoplasmóze narazila na informaci, že toxu 3 dny v mrazáku zničí. Ale o téhle nemoci jsem získala spoustu informací, co se rozcházeli Nedávno jsme od našich dostala maso z prasete - čerstvé. Chutnalo to úplně jinak, lépe se zpracovávalo. Nevím, co s tím masem prodejci vyvádějí, ale i po zmrazení to maso bylo jiné. Eva
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(16.9.2005 8:43:20) Evi, myslím, že důvod, proč je domácí maso jiné je prostý. Zviřata ve velkochovu nechodí na pastvu, jsou krmená určitě něčím jiným než krmíš doma a samozřejmě i způsob porážky, kdy jsou ve velkém stresu a do těla se uvolňují stresové hormony maso mění. A navíc - jakkoliv by se neměly používat růstové hormony ke zvýšení produkce a antibiotika, myslím že se to nedodržuje, nebo aspoň ne všude. Pokud dodrží před porážkou ochrannou lhůtu pro daný přípravek asi to není postižitelné. Že toxu mrazák zničí, tomu bych věřila. Myslím ale, že třeba salmonela se v mrazáku nezničí, potvora.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toranoko | •
|
(15.9.2005 9:57:29) zkus mu kupovat ovocne dzusy, nektere jsou slazene jen cukrem, ale ja uz si moc nepamatuju znacky, uz to taky nepiju...Ale musis pocitat s narustem ceny, ty dvoulitrovy limonady jsou holt nejlevnejsi....
|
|
Dzana |
|
(15.9.2005 12:00:59) Nezlobte se na mě, ale je opravdu nutný určitý nadhled. pokud se úzkostlivě vyhýbáte mikrovlnné troubě, tak okamžitě zahoďte i mobilní telefon, pokud nějaký máte a ještě další přístropje, které stejným způsobem a ve stejné míře mikrovlny vysílají. Nemám to ze své hlavy, ale věřím tomu. Spíš bych to tedy viděla tak, že všeho s mírou.
|
Risan |
|
(15.9.2005 12:54:23) Mas pravdu Dzano. Je dulezite znat pro a proti a omezit skodlive na minimum. Je dost lidi, kteri vnimaji zareni treba mobilu, nekoho boli hlava, atd. Je to i o tom, vybrat si mobil s nejnizsim zarenim (SAR), proste se naucit zit s tim, co je. Kazdy extrem je skodlivy. Dalsi dulezita vec je, ze strach je mnohdy horsi nez samotna vec. Tedy, dat na svuj vlastni pocit. Jestlize neco pouzivam a mam z toho strach, je to spatne. Jestli mi to vyhovuje, prosim. Ale svacinu bych si stejne u jaderneho reaktoru nedelal :-) http://www.doktorka.cz/run/redsys/sex/r-art.asp?id=3052 Sergej Nikitin - Kniha prodlužující život, nakladatelství Lott www.lott.cz
O mikrovlnce se toho psalo hodne, hodne rozporuplnych clanku, mam kamose fyzika, s kterym jsem to taky prodiskutovaval. Muj nazor je takovy, ze dnesni veda jeste nedokaze zdaleka vsechno zmerit a tvrdit, ze neco neskodi, protoze jsme nic nezjistili, je stejny jako upaleni Giordana Bruna - proste my vime uz vsechno a nic noveho se neda objevit. O pusobeni na organismy toho vime malo a ve vyzkumech o vlivu ruznych zareni nejen na cloveka jsou mnohem dal treba Rusove. U nas si hrajeme na vedu a popirame vse, co by nas nutilo zmenit svuj nazor. A taky je to velky byznys - prodej mikrovlnek. Sice mame vydobytky vedy, ktere setri cas a presto cas nemame, nemocnice jsou cim dal plnejsi pacientu a pacientek a doktori mnohdy nevi, co jim vlastne je a honi je po vysetrenich a zenska plet je v pokrocilem veku mnohem jemnejsi na zadecku nez na obliceji, zaplacanem moderni kosmetikou na vědecké bázi (ja vim, zadecek se tolik neobnazuje na slunicku... u nekterych je to veeeelka skoda ;-)
Osobne mikrovlnku nechci. V jidle pripravenem klasicky a v mikrovlnce je asi takovy rozdil, jako mezi starou dobrou odrudou jablek trhanou v zralem stavu ze stromu a predcasne sklizenym Golden Delicious, skladovanym v dusiku a po dvou letech prodavanym v supermarketu. Problem je, ze dnes spousta lidi zna jen ten odpad ze supermarketu - kdo dnes zna odrudy jako voňavé Matčino, Akerö, Panenské,Smiricke vzacne... A uz treba nevi, ze v Unii je mozne ovoce a zeleninu skladovat az 5 let (at zije dovoz) a po te dobe uz v tom neni nic (a to nemluvím o počtu postřiků v zahraničí (20-30) v porovnání třeba s českým ovocem (7-12)). Znamy v Nemecku prodava tablety americke firmy jako potravinovy doplnek, aby byli lide zdravejsi, protoze z vetsinou dlouhodobe skladovaného ovoce a zeleniny z obchodu do sebe vetsinou nic poradneho nedostanou :-)
Jinak je samozrejme dulezite si uvedomit, jak muzu sve telo, oslabovane vydobytky techniky a jinym, posilit. Tedy nejen se soustredit na to, co me muze uskodit, ale hlavne na to, co mi muze pomoci. Krasny den Michal
|
Dzana |
|
(15.9.2005 14:38:40) No tomu říkám příspěvek! Je to tak. Všechno má své pro a proti. Nic není úplně zdravé a nic není úplně škodlivé, si myslím. Podle mě, pokud má člověk pestrou stravu a pestrým způsobem ji upravuje, netráví celý život u přístrojů, tak by se nemusel bát. Mě vždycky rozesmějí informace typu: rajčata způsobují rakovinu! a za pět let jiní vědci zjistí, že vlastně rajčata pomáhají předcházet rakovině ;o) myslím si, že pravdu mají oba články. tohle je smyšlený příklad, ale tak nějak je to třeba o kávě. Osobně musím přiznat, že mikrovlnku používám a nepřipadám si, že bych si škodila. Dokonce v ní teď (dočasně) i peču. za tento vynález jsem vděčná, protože máme tak malý byt, že nic kromě dvouvařiče a mikrovlnky do něj nenarvu. Kdybych ji neměla, nebudeme dva roky jíst koláče ani pečené maso, zapečenou zeleninu apod. Až budu mít sporák s troubou, bude to o něčem jiném.
|
|
|
Toranoko | •
|
(18.9.2005 23:51:30) Já se jí nevyhábám úzkostlivě já se jí prostě vyhýbám. Nešílím z toho, občas asi i něco z mikrovlnky sním, pokud si dám jídlo v hospodě. Mobil se taky snažím nenosit na těle, apod.
|
Monika | •
|
(19.9.2005 8:00:06) Tady nejde o to nenosit mobil na těle, tady jde o to nepohybovat se v místech, kde se mobily, radio, televize používají - no prostě tomu neutečeme. Ono je krásné nepoužívat mikrovlnku, ale pokud se chceme vyhnout "škodlivému" prostředí, měli bychom snížit rizika s největší váhou. Je to jako měřit výšku dítěte na desetiny milimetru, zatímco dítě má na sobě boty. Takže nepoužívat mikrovlnku - blbost, nenosit mobil na těle - to už je rozumnější, ale jen v případě, že si ho po zazvonění nepřiložíme k uchu.
|
Olina | •
|
(19.9.2005 15:54:31) ona si na to pak vezme homeopatika. Je to úplně zbytečný. Jestli je šťatnější neinformovaná, tak ať je.
|
Toranoko | •
|
(19.9.2005 17:09:27) Hm, jsi opravdu milá...já léky neberu, teda, opravuju, tak dva paraleny za rok, kdyz je mi uz hóóódne zle. Proste nechápu, proc nekoho popouzí, ze nepouzívám mikrovlnku. Já chápu, ze zárení je vsude, ale to neznamená, ze si k mobilnímu musim pridavat dalsi a dalsi. Nekritizuju nikoho, kdo mikrovlnku pouziva, jen jsem napsala, co si myslim a co delam. nikomu nerikam, ze to ma delat taky. Tak o co jde?
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(19.9.2005 17:29:18) Toranoko, klid. Ono je jednodušší smést to ze stolu, pokud by se nad tím chtěl někdo zamyslet, třeba by přišel o kousek pohodlí. Já s tebou souhlasím a nepovažuji za zbytečný byť jen minimální kousek negativní zátěže, kterého se zbavíme. Co mi ale přijde poněkud out, je způsob, jakým tu určité osoby prezentují svůj názor. Toranoko prostě říká, co si myslí, prostor tu má každý, ale vzhledem k tomu, že tu na nikoho nenasazuje proto, že to dělá jinak než ona, bylo by fajn, kdyby to tak fungovalo i z druhé strany. ŽÍT A NECHAT ŽÍT!!
|
Olina | •
|
(20.9.2005 8:00:51) že by na nikoho nenasazovala. Takže se mi zdá, že nasazuje. Plně respektuji její rozhodnutí cokoliv nepoužívat a zcela zavrhuji jak staví na odiv svoji nevědomost. Podívej se, já si třeba vůbec nevážím makrobiotiky. Myslím, že je to nesmysl. A co udělám? Seženu si knížku od paní, která makrobiotiku miluje, je vzdělaná, vlastní řadu certifikátů pro tuto oblast výživy. Přečtu to pečlivě. Skouknu ještě pár příruček nebo řekněme souborů makrobiotických receptů. A výsledek? Ještě horší než před tím, ale víc už pro makrobiotiku udělat nemůžu. Prostě s ní nesouhlasím. Tak ať si děvče taky něco nastuduje o mikrovlnkách, ale ne ve stylu new age nebo ženy jsou z Venuše. Jestli sežene přesvědčivá fakta, tak ti slibuju, že svoji MW hodím do kontejneru(obrazně, ve skutečnosti bych ji musela odnést do separačního dvora nebo podle nového zákona prodejci). Tak moc zase pohodlná není. Ale nemůžu se spoléhat na něčí pocity, protože nevím jestli nemá v kuchyni geopatogenní zónu a neví o tom. :o))
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(20.9.2005 8:21:52) Tvůj postup chválím, pokud i po prostudování literatury máš názor stejný, pak jsi pro daný směr udělala maximum. Ale opravdu mi nepřijde, že by názory, které Toranoko prezentuje stály na nevědomosti. Já jsem zrovna v aktuálním čísle Aperia četla o mikrovlnce. Nicméně pokud víš o nějaké literatuře, která objektivně hodnotí působení mikrovln na potraviny a následně působení těchto potravin na člověka, ráda si ji přečtu. K naší smůle ale bohužel opravdu seriózně zhodnotit vliv mikrovlnně upravené stravy na naše zdraví bude možné až po poměrně dlouhé době, protože se znalostma, které jsem v průběhu věků nabyla v biochemii, patologii, usuzuji spíš, že pokud nějaké změny nastávají, pak to budou změny na úrovni buněčné, pak by v pozdějším věku mohlo být zvýšené riziko rakoviny, případně genetických mutací. Důkazy pro to nemám a pokud to tak nebude, jen dobře. Jen si myslím, že není šprochu... Takže si myslím, že Toranočiny ( a ostatně i moje pocity) , nestojí na nevědomosti, ale na protichůdnosti řady nepodložených argumentů ať pro, nebo proti. Jistá si nejsem, ale na druhou stranu, chemií mám za sebou tolik, že je mi jasné, že pokud opravdu dochází ke změně vazeb v biologicky aktivních látkách dobré to není. Mikrovlnku nevyhazuji, používám jí párkrát do týdne na ohřev, ale jídlo si uvařím raději na sporáku. Chutná lépe. Ale může to být jen můj názor. :-) P.S. Mám pocit, že v kuchyni geopatogenní zónu nemám, ale kdo ví? :-)
|
|
Toranoko | •
|
(20.9.2005 12:15:58) Milá Oli, to, že řeknu, že mám z mikrovlnky špatný pocit, neznamená, že odsuzuju nebo nazazuju na ty ostatní. Několikrát jsem výslovně psala, že proti lidem, kteří ji používají, nic nemám, že s takovými bydlím, atd. Jetli důsledně používáš výše uvedený postup (já taky, čtu hodně, a snažím se shánět informace, ale ne jen z jedné strany, tj. nejen vědecké), měla ses zeptat, kde bydlím, tak aspoň týden dva pozorovat, jesli jím homeopatika (ostatně nechápu na co bych je měla brát, na to, že nepoužívám mikrovlnku?) a pak teprve prezentovat, že si je vezmu. Makrobiotika mě oslovila, ale neznamená to, že všichni kolem mě musí být makrobio, a pokud nejsou, začnu se do nich navážet. Jinak, jestli mám geopatogenní zóny jsem si zjišťovat nenechala, taky nemám čistě svoji kuchyni, ale bydlím u kamarádů v paneláku, takže tam určitě něco bude. I se zónama se dá ovšem pracovat. Intuice je podle mého názoru něco, co mi řekne spoustu věcí spolehlivěji, něž vědecký výzkum (studovala jsem sociologii a metodiku vědeckého výzkumu, takže vím o tom, jak a proč může být zcela nerelevantní). Je pravda, že je potřeba ji hodně trénovat a rozvíjet a ověřovat, takže ani vědu nezavrhuju. Ale musím se smát, když čtu článek typu "američtí vědci zjistili, že stres zhoršuje astma - v Metru, asi týden). Tak to vím taky a nemusím na to dělat výzkum. Jinak se omlouvám, ty lidi, co mi vysvětlovali, jak mikrovlnka funguje, uvidím o víkendu, tak se pokusím si to zapamatovat lépe a něco o tom tady napsat.
|
Eva K, 13tt | •
|
(21.9.2005 8:59:20) Intuice je skvělá věc a taky se ji snažím poslouchat. Někdy to jde poznat, někdy ne, občas se do toho přimotá mozek:-)
Eva
|
|
|
|
|
|
|
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(19.9.2005 16:22:31) Toranoko, nenamáhej se, asi nám něco uteklo. Monika bude nejspíš takový expert, že dokáže na milimetr posoudit závažnost toho kterého rizika. Holt informovaní jsou informovaní. Jen mi občas přijde, že i informovaný se utne. S některými parazity bych Olinu v symbióze chtěla vidět. :-) Zkrátka a jasně - každý má právo žít jak uzná za vhodné, nikdo tu nezesměšňuje Moniku ani Olinu, ať si bez problémů v mikrovlnce ohřívají třeba i vodu do vany. Jen by to chtělo respektovat jiný názor i z té druhé strany....
|
|
|
|
Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 |
|
(15.9.2005 16:01:31) Sugar, plyn je super, ten bych nejraději, ale... Co se mikrovlnky týká, napsala jsem něco pod Toranoko, je to z časopisu Aperio. Jsem také pro používání zdravého rozumu, ale právě proto beru tyto poznatky v potaz. "Pochytáme" toho z okolí a potravy dost, tak proč si k tomu ještě něco přidávat. I když popravdě, svého času jsem si také myslela, že z mikrovlnky to bude méně "vyvařené". Je dobře, že v těhotenství to obcházíš, vliv na těhotné nikdo nezkoumal a hlavně - nemyslím si, že by zdravotní důsledky byly hned viditelné.
|
|
|
|
|
|
|
Petra, 4 děti | •
|
(16.9.2005 23:20:54) Aspartam nepoužíváme vůbec, už delší dobu se o něm ví, že se v organismu mění na jedovatý látky, je už pár zemí, kde je zakázanej Mikrovlnku jsme už vyhodili - ohřívání na sporáku je sice zdlouhavější, ale zdravější. A když jsme začali jíst "zdravě", od té doby jsem taky daleko vnímavější k chemickým dochucovadlům, vyloženě mi vadí.
|
|
|