| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jíte-li BIO… investujete do svého zdraví i do ochrany přírody!

 Celkem 193 názorů.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Bio potraviny 

(14.9.2005 9:02:24)
Moc fandím paní Zemanové a děkuji za síť prodejen Albio. Nejsme z Prahy a Albio jsem objevila vloni. Teprve po nákupu v Albiu se mi povedlo manžela přesvědčit, že jíst zdravě neznamená nutně jíst "salámy ze stromu" bez chuti, špaldový chleba s biomáslem a biouherákem je i pro něj vítaná pochoutka. Biopotraviny mají jednu nevýhodu - cenu. Ale osobně mám lepší pocit, když koupím sice méně věcí , ale v lepší kvalitě. Dcera je fandou "bio nugety", která chutná opravdu skvěle. Jen lituji, že do nejbližšího Albia to mám nějakých 80 kilometrů.
 Eva K, 12tt 
  • 

Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 11:03:11)
Taky kupuji BIO, když se k nim dostahu. Menší supermarkety už mívají svůj BIOkoutek, v Delvitě jsem občas narazila i na maso a vejce na podestýlce. Byli vynikající. Např v jogurtech je výrazný rozdíl, není cítit umělé sladidlo... Ale moje pohárky jsou teď citlivější:-).
Třeba kuskus nebo jogurty si oblíbil i manžel. Ale na některé mužské se musí se zdravím jídlem opatrně:-)
Taky si dávám větší pozor na EE, které neBIO jídlo obsahuje.
S BIO jsem začala, když se u mě projevila alergie a po zlepšení stravování se příznaky výrazně zlepšily. Ale samozřejmě chápu, že ne každému jsou potraviny cenově dostupné nebo je berou jako "moderní výmysl" a mimo větší města jsou hůře dostupná.
Eva
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 11:50:27)
To je pravda, vejce na podestýlce a ekologičtější kuřata také znám a kupuji. Bio koutky tady máme, vlastně i 2 zdravé výživy, ale tam se specializují spíš na sojové výrobky, čaje a sladkosti. Když to jde, kupuji spíše zeleninu od soukromníků na trhu a omývám jí Vegiwashem, tím jí snad ekologičtější vyrobím. Kuskus nasladko miluje má dcera, sladím tmavým cukrem a přihodím jí do něj hořkou čokoládu- mlaská a já si říkám, že je to pro ni určitě lepší, než krupicová kaše zlitá máslem nebo instantní. M?imochodem, naposledy jsem si přečetla v Regeneraci článek o škodlivosti aspartamu, a teď v Aperiu pro změnu o mikrovlnné troubě. Tak mám zase brouky v hlavě.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 13:29:05)
Na mikrovlnku už jsem taky myslela. Ale zase to pohodlí..
Hnědý cukr používám taky. Bílá mouka a cukr "šli z domu" jako první:-). Ale koupit dobrý žitný chleba je trošku problém, takže kupujeme aspoň ten kombinovaný a prokládám to žitným baleným.
Na sladko kuskus zkusím taky, díky za typ:-)
Eva
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 14:12:01)
Chápu, mikrovlnku mám a používám taky. Ale uklidňuju se tím, že jen na ohřívání, vařím normálně "v hrnci". :-)) Chleba jsem vyřešila domácí pekárnou, upeču si jaký chci, špaldový, žitný, celozrnný a hlavně VÍM co jsem tam dala, takže nehrozí žádná EE. Když budeš chtít, můžu dát tip i na domácí pribiňák, šel by udělat i víceméně bio. Taky to asi brzy upotřebíš. :-)
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 14:36:42)
Určitě budu ráda. Pribiňáky mám ráda i já:-)

S pečením to se mnou není žádná sláva, vaření se dá upravovat průběžně, u pečení už to mezi moc neovlivníš..:-). Taky vařím v hrnci a ne z polotovarů. Graham mouku už taky používám.

Eva
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 14:45:57)
Tak jo - pribiňák dělám tak, že uvařím puding - buď z maizeny a nebo zkontroluju jaká obsahuje barviva a případně použiju klasika pudingový prášek,do vychladlého přidám cukr, pak buď nějaké namačkané ovoce, nebo třeba kakao a nakonec do toho zamíchám tvaroh. Z bio mléka a bio tvarohu jsem zatím nezkoušela. :-) Bude to určitě dobré. Já chleba taky nepeču sama - mám domácí pekárnu- přístroj. Nasypu to tam, namačkám program a pekárna zadělá, vykyne, upeče. Je to fajn, protože můžeš mít čerstvý chleba kdykoliv a jakýkoliv. A ještě teplý, namazaný máslíčkem.... Balada.

Šárka
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 16:12:25)
Díky, vyzkouším to.
Pudink dělám ráda, dá se vybrat ten se "zdravějšími" éčky. Dávám tam piškoty namočené v rumu (teď tedy ne:-)) a nasekanou čokoládu. Ale to už není moc o zdraví:-)
Pekárnu si teď pořídila kamarádka. Do mé miniaturní kuchyně už nechci rvát další spotřebiče, ale v baráčku.. Mimo mimča nás totiž čeká další novinka - stavba za Prahou (samozřejmě hypotéka..).
BIO zelenina i ovoce budou:-).
Eva
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 16:40:59)
Dá se vybrat, to je pravda. Taky máme hypotéku i baráček. A zatím bio hrušky, jahody, maliny, jablka, ořechy,něco třešní, broskví a švestek. Až na ořechy se vše letos celkem vyvedlo - akorát švestky jsou nějak suchý, tak jsem se smála, že nemáme strom na švestky, ale rovnou na křížaly. Do této diskuze to sice nepatří, ale už víš kam do porodnice? Na podzim bychom rádi zkusili mimčo, tak sonduju o pražských porodnicích, v Příbrami mě už neuvidí.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(15.9.2005 15:08:17)
My teď bydlíme vedle Bulovky, takže hodně zvažujeme ji. CAP zavřeli. Ale jedna dula (Květa) mi Bulovku doporučila, řídí se porodním plánem, dají vybrat polohu, klystýr, nástřih, umožňují dulu i manžela. Květa tam byla dvakrát a bylo to dobré. Možná přítomnost duly průběh porodu ovlivnilo, těžko posoudit, zní to až moc dobře. Sály jsou po rekonstrukci. Ale ještě jsme se tam nebyli podívat.

Taky mi chválili Apolináře a Podolí, ale tam je velký zájem a vzhledem k plodným letům..:-). Hodně doporučují Neratovice, rodí "alternativěji"

Obecně se dá říci, "dobrej" porod je dobrej všude a u šestinedělí a kojení záleží na jakou směnu narazíš. Na gyndě mi řekli to stejné, máme se tam zajít podívat a podle pocitu-intuice si vybrat. A čím více toho budeš vědět předem sama či z kurzu, tím se rodí lépe:-) Přeji úspěšné snažení:-).
Eva
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(15.9.2005 15:52:35)
My bydlíme v Příbrami, takže nejblíž to máme asi do Podolí a k Apolináři. to asi bude i má volba, protože po mých zkušenostech budu klidná pouze s kvalitní dětskou JIpkou za zády. Ale budu ráda, když se podělíš o zkušenosti z Bulovky, v seznamu je také. :-)
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(16.9.2005 8:20:50)
Kámoška rodila u Apolináře loni a moc si to pochvalovala. JIP je určitě důležitá, aby ti mimčo neposlali do jiné nemocnice. Druhá kámoška si zase chválila Motol, tam jsou na péči o nemocné novorozence vyhlášení. V Podolí mají pokoje i po čtyřech, což už mi připadá hodně. Chce se to taky ujistit, zda poskytují rouming ve všech pokojích i v případě stopstavu. Ale nemyslím si, že by v Praze byla nějaká vyloženě špatná porodnice, občas narazíš na méně ochotné lékaře či sestru, ale to je všude.
Můžeme si vyměnit mail. Ale nevím, jak na tom budu s internetem na mateřské:-). Eva

eva21546@seznam.cz
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(16.9.2005 8:48:17)
U Apolináře mi trochu nesedí ty porodní boxy a to, že se může stát, že ti tam manžela nepustí na hekárnu, až k porodu. To už je pak skoro jedno, protože ta přípravná fáze je nejdelší. O Podolí zjistím podrobnosti. Dětská péče je tam dobrá, když byla malá na JIPu byla na Karlově a říkali, že při zhoršení by ji vezli do Podolí. Uvidíme, nějak se to vyvrbí. Zvažuju i dulu.
Neboj, na mateřské se to časem ustálí, než půjde dítě do školky, určitě se nám kontakt zdaří. :-))) Můj je sajsa.h@tiscali.cz
 Eva K 
  • 

Re: Bio potraviny 

(16.9.2005 11:47:46)
Máš pravdu, říkala kámoška, že jí tam manžela pustili asi na posledních 10 minut. To už je spíš jen takové gesto. Ale ona byla na rizikovém, takže pro ni byla důležitější péče o ni a jistota profíků. Na Bulovce by to mělo být oddělené, ale nemám to osobně ověřené:-). Ještě se možná informuj na Krč, tam by se měli hodně věnovat péči o děti a kojení. Tu dulu taky zvažuji, taková pojistka.
Z té diskuse tady mám pocit, že toho pro zdraví dělám dost málo, budu na tom muset zapracovat:-). Včera jsem vyndala ze zdi mikrovlnku, tak uvidíme, jak to půjde. A zaujali mě ty ekopleny.
Se Salmonelou si asi poradí jen ta horká voda.
Včera mi doktor natočil EKG, takže mi chybí už jen zubař a genetik a opět gynda. Na zdravou maminu toho musíme absolvovat dost:-).
Eva
 Lucie 
  • 

Re: Re: Bio potraviny 

(23.9.2005 22:39:33)
K Bulovce: rodila jsem tam před půl rokem, "hekací" pokoje jsou opravdu oddělené, ale bohužel navzájem průchozí. U mého byl jediný záchod a chodilo se z něj do jediné sprchy, takže jsem měla trochu provoz. Naštěstí jsem si sundala brýle, takže jsem to moc nevnímala :-) Jinak si na nic nemůžu stěžovat, snad jen to, že mě dost naštval doktor, který mi protrhl vodu, aniž by mi to dopředu alespoň oznámil. Nakonec se nám na klasickém porodním sále narodila zdravá holka, já u toho seděla "na bobku", porodní sestru a dulu u nohou, manžela za zády, doktora venku...
 Marketa 
  • 

Re: Bio potraviny 

(28.9.2007 23:53:06)
V době kdy jsem čekala dceru, byla doba, že všichni chtěli do Apolináře.Šla jsem tam taky a byla jsem v šoku. Výborné byly sestry to ano, ale doktoři na rizikovém mi chtěli třikrát po sobě vyvolávat indukcí porod. Poprvé se to nepovedlo. na vlastní žádost jsem si po neúspěšné indukci požádala o císaře, aby byli z obliga. navíc jsem měla za sebou už jeden císař akutní z prvního těhotenství. Byla jsem dost zklamaná z jednání lékařů na rizikovém oddělení. Vlastní operace a císař už byl Ok a dopal dobře. Třetí dítě neplánuji, ale do Apolináře bych už nešla. První jsem rodila v královéhradecké nemocnici a jednání lékařů bylo naprosto fantastické. Naopak sestry na novorozenecké byly trochu důry, Ale vše má své. A Hradec jednoźnačně porazil Prahu. Takže kdyby přece jen potřetí, tak jednoznačně zase Hradec. Z Prahy to není daleko a dá se tam samozřejmě najít ubytování před očekávaným termínem porodu.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 16:47:15)
Já teda asi říkám pribiňák něčemu jinému :-) Smíchám tvaroh, vejce a cukr... Chutná to stejně jako Pamen zdraví z Posázaví :-)
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 16:55:24)
To je taky dobrý pribiňák. Akorát to vejce by mě trochu strašilo, to asi zůstane syrové, ne? Na pudingových je dobrá ta spousta variant příchutí.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 17:31:40)
Jo, syrové. Mně to nijak neděsí :-)
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 17:54:59)
Já se přiznám, že jsem v tomhle trhlá :-) Sice sem tam taky použiju syrový vejce někam, kde syrový zůstanou, ale přepečlivě je vydrhnu. :-) Salmonela je prý na skořápce. V lékárn jsem pár lidí se salmonelou viděla, tak mam bojara. :-))
 Marta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 18:49:53)
Jenze Salmonella muze byt i ve vejci, vejce se nakazi uz ve vajecniku slepice. Podstatny taky je, kolik ji tam je a jak agresivni ta Salmonella je. To co dospely sni a nic mu neni male dite muze pekne odstonat. Nicmene Salmonella neni jenom ve vejcich. Muze byt na mistech ktere si ani nedokazeme predstavit, jedna studie se zabyvala v USA velice agresivnim typem Salmonelly a zjistili, ze to bylo z manga (pod kurou).
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 18:58:15)
To je pěkné! Vejce radši vařím, pokud jsou někde syrová, nemám z toho dobrý pocit a malé to nedávám. Ale vařit mango - to fakt běžně nedělám, když pominu, že běžně ho ani nejím. :-))) Asi to nebude tak časté, ale z těch vajec to pochází dost často.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 19:52:29)
To by mě docela zajímalo, jestli se pravděpodobnost salmonely ve vejci nějak snižuje nebo zvyšuje, když máme vejce domácí.
 Marta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 21:22:15)
No svym zpusobem je to vyhoda, protoze, kdyz chov neni kontaminovan, tak ani vejce nebudou kontaminovany. Ale ani u kontaminovany slepice nejsou vsechny vejce nakazeny. Bakterie se pomnozuje pak jeste v prubehu skladovani, takze cerstva domaci vejce jsou na tom urcite lip.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 22:32:11)
Milado, to si nevybereš. Přesně jak jsi napsala - dostat ji nakonec můžeš někde úplně jinde ani nevíš jak a barbar jako já nemá v širokym příbuzenstvu nikoho, kdo by salmonelu někdy měl, ačkoli rodina mého táty byla zvyklá pít syrová vejce s odůvodněním, že je to pro zdraví.
 Eva K 
  • 

Vejce 

(15.9.2005 15:51:35)
Moje hubená babička musela v děctví pít syrové vejce rozmixované v mléce, aby prý přibrala:-)
Eva
 PajaMM 


Domaci bily jogurt... 

(15.9.2005 19:19:25)
Ahoj.

Kdyz ctu, jak delate domaci pribinaky - delate i domaci bile jogurty?

Jsou vyborne a jednoduche....
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Domaci bily jogurt... 

(16.9.2005 6:50:48)
Danielo, můžeš dát návod?
 PajaMM 


Re: Re: Domaci bily jogurt... 

(16.9.2005 10:44:39)
Ahoj.

Omlouvam se za zpozdeni, ale byla jsem s Klarkou cvicit:-)

Je k tomu potreba jogurtovac - my uz ho mame celkem dlouho a nepamatuju si cenu, ale myslim, ze to neni financne narocny vyrobek...

Takze:
1l mleka
2 polevkove lzice suseneho mleka
1 maly bily jogurt
- vse se smicha, nalije do sklenicek a necha v jogurtovaci 6 hodin zahrivat...

To je vsechno. Jednoduche a moc dobre...

Dobrou chut!!!
 Kamila 2 děti 


Re: Re: Re: Domaci bily jogurt... 

(18.9.2005 19:26:42)
Ahoj,
taky jsem si pořídila jogurtovač k prvnímu dítěti a opravdu mi nechutnal. Jogurt jsem dělala jenom pro malou (jedla asi do dvou let, pak už chtěla kupovaný), protože je určitě zdravější. Když jsem pak jogurtovač půjčila dál po rodině, po prvním ochutnání mi byl vždy vrácen, z dospělých chutnal pouze švagrové. Je škoda, že naše chuťové buňky jsou tak "zdegenerovány"
 Toranoko 
  • 

aspartam a mikrovlnka 

(14.9.2005 16:35:28)
Tak to sis precetla dobre - aspartam je umely sladidlo, hodne se o nem pise prave v knihach o Eckach (pan Syrovy), takze vsechny light jogurty, napoje, atd jsou tisickrat horsi nez kaloricka "klasika".
Co se tyce mikrovlnky, vedelo se pry uz pred tim, nez se dostala na trh, jak je skodliva, no, ale oni za par let zas vymysli neco anti, takze na tom trhnou. Ja ji nepouzivam - to ohrati te zase na tolik vic casu neprijde a dodavas tim jidlu uplne jinou energii. Dokonce se snazim varit si i vodu "klasicky" a ne v rychlovarce- no, zatim zvladam. To je prave ta zmena zivotniho stylu - je to drina, ale zatim mi to stoji za to.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: aspartam a mikrovlnka 

(14.9.2005 16:51:24)
O aspartamu se toho napsalo hodně, ale bohužel tyto hlasy nikdo neposlouchá, je to ve spoustě věcí a přináší to spoustu peněz firmám které light výrobky produkují, lidi to kupují, takže o tom, že je to škodlivé nechtějí výrobci ani slyšet. O mikrovlnce to je to samé, pořád se objevují studie o škodlivosti a na druhou stranu se to zase vyvrací. To je ten samý případ,nese to, tak proč podporovat a publikovat opravdu seriózní studie. Donedávna jsem v tom ohřívala i malé vodu na kaši apod, ale odbourala jsem to, radši zapnu rychlovarku. Minerálky a vody slazené aspartamem taky už nepiju a jogurt si radši dám normální.
 Gábi, 2 děti 


Zdravý rozum 

(15.9.2005 8:48:18)
Ach jo, že umělá sladidla a "plastové" mléčné výrobky nejsou nic dobrého a zdravého není přece žádná novinka. ;-) Vůbec každý jednostranný výživový trend má svá negativa.
Ale zase na druhou stranu je dobré používat zdravý rozum a nezaklínat se "éčky" a "pravdou o vodě" a podobnými tendenčními výlevy. Je absolutně jedno, zda ohříváte vodu v mikrovlnce, v rychlovarné konvice, na sporáku elektrickém, plynovém nebo na pevná paliva. Vše má svá pro a proti. Přijde mi komické, když tady někdo řeší, že mikrovlnka je škodlivá, a pak tou "zdravou" vodou z normální konvice zalije umělé mléko nebo instatní kaši. Stejně tak s ohřevem "skleniček" s dětskou výživou.
Možná by bylo zajímavé získat seznam všech potravin, nápojů a léků, které jsme požili jako děti do cca 10 let. Takže jo, pokud to jde, jíst kvalitní potraviny, ale uvědomit si, že žijeme v nějakém životním prostředí, ze kterého se nemůžeme izolovat a jehož negativní dopady jsou prostě součástí našeho života.
P.S.: Pokud opravdu chceme alespoń částečně ověřit závěry většiny vědeckých studií, musíme si počkat min. 100 let, takže rozhodnout se musí každý z nás sám dle svého vlastního rozumu :-)))
 Monika 
  • 

Re: Zdravý rozum 

(15.9.2005 10:12:03)
Souhlasím s Tebou Gábi. Taky mě něco v článku zarazilo. Najednu stranu vykládají, že bio-potraviny neobsahují žádné pesticidy a o pár odstavců dále píší, že DDT je i po 30-letech od zákazu stále přítomen v potravinách (a tam se dostane z půdy). Kde tedy pěstují biopotraviny - na měsíci?
 Eva K 
  • 

Re: aspartam a mikrovlnka 

(14.9.2005 17:08:04)
Tak tos mě moc nepotěšila.. Když máš elektrický sporák, tak chvíli trvá, než se zahřeje a dá se hůře regulovat. U varné konvice je taky problém? To už by bylo moc:-).
Aspartam si tedy připíšu na seznam nedoporučeného:-). Tak proto mi ty light věci nechutnají.. Mají takovou pachuť. Díky za typ.
Eva
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(14.9.2005 17:20:07)
Usoudila jsem, že varná konvice nevadí, vařím to v ní, pak to doleju normální studenou kojeneckou vodou, abych nemusela čekat na vychladnutí.
Ale co mě překvapilo víc než nemile je to, že prý mikrovlnka vyzařuje i ven, takže by s ní neměly manipulovat děti a těhotné. :-(( To až otěhotním, vypnu ji ze zásuvky. S aspartamem to samé. Způsobuje prý vcelku nepěkné věci. Radši nebudu vitalineově štíhlá.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(14.9.2005 17:21:39)
No ja nevim, ja varim na plynu, souhlasim, ze ta elektrika je problem. Taky jsem varila na sporaku a topila drevem, to je urcite bio :-))
O tech rychlovarkach jsem ted slysela prave v souvislosti s makrobio, kde se nebere v uvahu jen potravina, ale i zpusob upravy, atd.
Ja na to vubec nejsem odbornik, ale mikrovlnce neverim nejak instinktivne (ted jsem slysela, ze ty vlny uplne rozrusuji prirozenou strukturu potravin, atd, cemuz bych verila - treba syrovy vejce tam neohrejes, vybouchne ti), no a s tou konvici je to podobny - zalezi jakou energii z toho citis. Ja to taky nedodrzuju 100%, ale lepsi jsou pry ty konvice se zakrytou spiralou (ze voda se nema ohrivat v kovu rikaji zase treba lidi, co rozumi cajum....).

Je toho zkratka moc a protichudnyho, kazdej musi delat kompromisy a promyslet si, co a jak, takze to neber jako striktni doporuceni, napsala jsem jen svuj nazor - krome toho se konecne diskutuje o necem jinym nez o porodech :-))))
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(14.9.2005 17:32:42)
Přeci jen jsem tvor pohodlný - rychlovarce věřím víc než mikrovlnce, ikdyž věřím, že čajový gurmán by si tím svůj čajík nezalil. O mikrovlnce jsem teď četla to co píšeš- že mění strukturu potravin, že ze známých látek dělá úplně něco jiného, naše tělo to prý moc neumí zpracovat. Mění se vazby, biochemický potenciál, prostě mikrovlnka je takový domácí alchymista.:-))
Já mám sklokeramickou desku, tady plyn není. bála jsem se toho, protože elektriku jsem taky zažila a to než se ztlumí, tak máš uhlí. Sklokeramika reaguje téměř tak rychle jako plyn. O porodech budu diskutovat za nějaký čas. Na ten první radši nevzpomínám a druhé mimi je zatím na houbách. :-))
 Sugar+3 


Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(14.9.2005 22:45:32)
Sasjo, ja byla zvykla varit na plynu, pak jsem "vyvdala" plynovy sporak a chvili mo trvalo, nez jsem si na nej zvykla, ale ted uz bych nemenila :-))
Mikrovlnce se v tehotenstvi uzkostlive vyhybam, ale jinak me to prekvapuje, ja naopak myslela, ze jidlo pripravene v mikrovlnce je zdravejsi, protoze se zachova vic zivin a vitaminu... ja se ovsem pro mikrovlnku nadchla pred 7 lety (do te doby jsme ji nemeli) a pak uz jsem to nijak nestudovala, ale zase budu.
Aspartam a vubec umele sladidlo bych do pusy nevzala, mate nekdo tip, jak odnaucit manzela pit umele slazene limonady???
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 8:12:13)
A víte vy vůbec na jakém principu funguje mikrovlnka, když se do ní tak obouváte? Ohřev v mikrovlnce je stejně tak škodlivý jako jiný ohřev. Strukrura potravin se opravdu teplem mění - pokud vám to vadí jezte všechno syrové, ohřevem na sporáku si nepomůžete. A používáte mrazničku, víte co udělají zmrzlé krystalky vody se strukturou potravin? To je také dost velký zásah do struktury potravin.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 10:03:14)
Tam jde o to, ze ta mikrovlnka ji meni jinak nez treba ohrev na plynu, me to vysvetlovali i technici, ale ja si to nepamatuju, nejsem ten typ.
Souhlasim s tim, ze jakakoli konzervace a uprava meni strukturu potravin, ja se taky nechtela do niceho obouvat, jen jsem psala, co si myslim a co delam. Moji domaci mikrovlnku maji, pouzivaji a je mi to fuk - kazdej dospelej se snad umi rozhodnout co a proc chce delat.
K tomu syrovymu - opravdu existuje smer vyzivy, kde se ji pouze tepelne neupravovane potraviny (vitariani?). Jestli to nekomu dava silu a energii do zivota, proc ne?
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 10:33:35)
U vaření na plynu nejdříve ohřejete hrnec a od hrnce potravinu v něm, často pokud nemícháte s obsahem, se jídlo dole připálí. V mikrovlnce ohříváte jídlo v celém objemu (tedy od povrchu dovnitř) a pravděpodobnost připálení je menší.
Zvýšení teploty pokrmu je vlastně rozhýbání molekul, u vaření na plynu nejdříve rozhýbete molekuly hrnce a od nich se rozhýbou molekuly potraviny. U vaření v mikrovlnce nejdříve rozhýbete molekuly vody a od nich se rozhýbou molekuly okolní potraviny. Funguje to za předpokladu, že potravina obsahuje vodu.
Takže ve své podstatě, oba druhy ohřevu dělají s potravinou to samé, jen se to líší v tom, co dřív ohřejete jestli potravinu nebo nádobu.
Jinak ať si každý používá, co mu vyhovuje a čemu víc věří, je to jeho právo volby.
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 11:15:53)
Jé díky Moniko, konečně jsem pochopila proč tekutější potraviny jsou v mikrovlnce rychleji ohřáté než tužší :-))))))
A pro ostatní:
K otázce kvality potravin a jídla vůbec jen tolik, až budete mít někdy tolik práce, že se ani nestihnete za celý den najíst, pak přestanete kritizovat mikrovlnky, rychlovarný konvice a polotovary. Jsou dny, kdy vařím ze super kvalitních (někdy i BIO) surovin, třeba půl dne (baví mě to). Jsou jiné dny kdy jsem ráda, že dětem daj najíst ve škole (školce) a já jím hambáč za pochodu a někdy ani to ne a večer se zcela nezdravě nacpu abych neumřela hlady :-)))
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 11:23:57)
To je právě otázka životního stylu a toho, jak si ho nastavíš. Nekritizuju, jen tak žít nechci. Nejsem samozřejmě ideál, taky se mi stane, že celý den nejím a pak zpráskám kdeco, ale snažím se žít v pohodě, k čemuž patří to, že mám čas věnovat se tomu, co jím (protože to, co jíš, to následně žiješ). Ale neodsuzuju nikoho, kdo si život zpříjemňuje všema těma vymoženůstkama...:-))
 Pavla3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 12:33:53)
Tos mě špatně pochopila já si ten život těma věcma nezpříjemňuju, já bych bez nich prostě nemohla existovat, leda, že bych si najmula kuchařku, ale to zas nechci, protže mě vaření, když na to mám čas moc baví. Jen rozlišuju někdy je jídlo čistě jen palivo a pak je to skoro jedno co to je a někdy je to požitek a pak se na něm vyřádím - taky mě někdy stojí doma vařené jídlo víc než bys zaplatila v restauraci - s ohledem na ty suroviny :-))))
S ohledem na prostředí, v kterém žijeme bych tyhle věci viděla jako poslední co bych měla řešit, navíc jak už tady někdo napsal až tak za 100 let bude jasný jestli to tak škodí nebo ne.
Tak teď jdu pěšky pro dceru do školky, nepojedu autem ten čas jsem ušetřila i díky mikrovlnce a rychlému jídlu. Tak se mějte :-)
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 11:19:27)
Právěže to jedno není, mikrovlnka funguje fyzikálně (a následně chemicky)na jiném principu než klasický ohřev, já se omlouvám, ale fakt jsem to zapomněla, nicméně můžu to zjistit přesněji.
Nejde jen o předávané teplo, a s tou nádobou to taky není pravda, kolikrát se mi stalo, že plastová miska v mikrovlnce byla horká a potravina uvnitř zmrazená (neumím s tím, ale chtěla jsem jen říct, že u mikrovlnky záleží už primárně na struktuře hmoty, ne jen na obsahu vody).Jo, a klidně jsem nepřipálila, ale přímo spálila v mikrovlnce chleba, daleko hůř a rychleji než bych kdy dokázala v ohni. Jde tam taky asi i o tu rychlost ohřevu, pro tu potravinu je to větší šok
Při ohřevu "klasicky" samozřejmě míchám, věnuju se tomu jídlu a sostředím se na něj, čímž mu navíc dodávám jinou energii, než když to někde jen tak nechám a soustředím se na něco jiného.
Navíc se dá ohřívat v páře, teda relativně bez nádoby.
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 13:42:08)
On i ten klasický ohřev funguje fyzikálně, alespoň já se o tom ve fyzice učila.
Prosím, zjisti a dej sem na net ty informace, co máš, ráda si počtu.
Díky.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 15:50:25)
Toranoko, není to na tebe, ale napíšu to k tobě pro přehlednost. Nemyslím si, že by klasický ohřev fungoval na stejném principu jako mikrovlnka. Klasický ohřev je na principu vedení tepla,vyrovnávání teploty 2 látek s její rozdílnou hodnotou, jakkoliv je teplo infračervené záření, vlny se do potravin nedostanou, ohřívá se to od ohřátého hrnce, tím myslím vlny neprolezou (ani mikrovlnné nakonec). A teď cituji : MT využívá mikrovln o frekvenci 2,45GHz, které bez problémů pronikají některými materiály, avšak organické látky je pohlcují. Elektromagnetické pole mikrovln způsobuje extrémně rychlé střídání polarity molekul těchto látek,vzniká tření a následně uvolněné teplo se používá k ohřevu. Mikrovlnné záření je tak vysoce energetické a potencované, že bezprostředně ničí a rozkládá buněčné struktury. Při úpravě potravin ve vodě nebo v páře se ničí nanejvýš živiny a látky citlivé na teplo, mikrovlny však způsobují i přeměny biochemických vazeb , takže vznikají látky nové, které dříve nebyly v potravinách přítomny a na něž není lidský organismus zvyklý. Ohřev je nerovnoměrný, takže na studených místech mohou přežívat např.salmonely a listerie. Při klasickém vaření se dodává teplo zvenčí, zatímco mikrovlny ohřívají zevnitř a ktomu, aby se dosáhlo varu je třeba miliardkrát silnější mikrovlnné záření, než jaké se používá běžně v technice. Při vaření v páře se zachovávají téměř všechny vitamíny, ve vodě se jich část vyluhuje, ale proti mikrovlnce jich zbude poměrně dost. Mikrovlny ničí v podstatě všechny ochranné látky (antioxidanty, flavonoidy..) a působí nepříznivé změny na tucích, proteinech i cukrech. Mnoho látek ztrácí svůj biochemický potenciál, snižuje se jejich dostupnost, řadu z nich není tělo schopno přijímat. Zásadně by se proto v MT nemělo ohřívat mateřské mléko. Záření zasahuje nejen potravu, ale i osoby, které s MT manipulují. Proto se nedoporučuje manipulace dětem a těhotným ženám." konec citace
Samozřejmě chápu, že si to každý zpracuje jak chce. Pravda ovšem je taková, že je poměrně málo dlouhodobých zkušeností a nepříznivý zdravotní dopad takto upravené potravy bude možné vyhodnotit za poměrně dlouhou dobu.
Je to každého volba, ale když nic jiného, stojí za to to vědět, v návodu k mikrovlnce jsem to nenašla.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 16:09:50)
A ještě něco ke zmrazování - samozřejmě, že tím jak voda zmrzne a zvětší se tím pádem její objem, dojde k potrhání buněk, tím k narušení řekněme celistvosti tkáně. ale vitamíny, minerály, flavonoidy atd. nejsou buňky. Jejich obsah samozřejmě klesá, ale to je jasné u každého jiného způsobu úpravy, než zasyrova. Nevznikají nové vazby a tím pádem nové látky jako v mikrovlnce. A u některých druhů masa se říká, že je lepší ho zmrazovat, protože je pak stravitelnější právě díky určitému narušení celistvosti tkáně.
 Eva K 
  • 

toxoplasmóza 

(16.9.2005 8:30:21)
Jednou jsem při svém pátrání po toxoplasmóze narazila na informaci, že toxu 3 dny v mrazáku zničí. Ale o téhle nemoci jsem získala spoustu informací, co se rozcházeli
Nedávno jsme od našich dostala maso z prasete - čerstvé. Chutnalo to úplně jinak, lépe se zpracovávalo. Nevím, co s tím masem prodejci vyvádějí, ale i po zmrazení to maso bylo jiné.
Eva
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: toxoplasmóza 

(16.9.2005 8:43:20)
Evi, myslím, že důvod, proč je domácí maso jiné je prostý. Zviřata ve velkochovu nechodí na pastvu, jsou krmená určitě něčím jiným než krmíš doma a samozřejmě i způsob porážky, kdy jsou ve velkém stresu a do těla se uvolňují stresové hormony maso mění. A navíc - jakkoliv by se neměly používat růstové hormony ke zvýšení produkce a antibiotika, myslím že se to nedodržuje, nebo aspoň ne všude. Pokud dodrží před porážkou ochrannou lhůtu pro daný přípravek asi to není postižitelné.
Že toxu mrazák zničí, tomu bych věřila. Myslím ale, že třeba salmonela se v mrazáku nezničí, potvora.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 9:57:29)
zkus mu kupovat ovocne dzusy, nektere jsou slazene jen cukrem, ale ja uz si moc nepamatuju znacky, uz to taky nepiju...Ale musis pocitat s narustem ceny, ty dvoulitrovy limonady jsou holt nejlevnejsi....
 Dzana 


Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 12:00:59)
Nezlobte se na mě, ale je opravdu nutný určitý nadhled. pokud se úzkostlivě vyhýbáte mikrovlnné troubě, tak okamžitě zahoďte i mobilní telefon, pokud nějaký máte a ještě další přístropje, které stejným způsobem a ve stejné míře mikrovlny vysílají. Nemám to ze své hlavy, ale věřím tomu. Spíš bych to tedy viděla tak, že všeho s mírou.
 Risan 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 12:54:23)
Mas pravdu Dzano. Je dulezite znat pro a proti a omezit skodlive na minimum. Je dost lidi, kteri vnimaji zareni treba mobilu, nekoho boli hlava, atd. Je to i o tom, vybrat si mobil s nejnizsim zarenim (SAR), proste se naucit zit s tim, co je. Kazdy extrem je skodlivy. Dalsi dulezita vec je, ze strach je mnohdy horsi nez samotna vec. Tedy, dat na svuj vlastni pocit. Jestlize neco pouzivam a mam z toho strach, je to spatne. Jestli mi to vyhovuje, prosim. Ale svacinu bych si stejne u jaderneho reaktoru nedelal :-)
http://www.doktorka.cz/run/redsys/sex/r-art.asp?id=3052
Sergej Nikitin - Kniha prodlužující život, nakladatelství Lott
www.lott.cz

O mikrovlnce se toho psalo hodne, hodne rozporuplnych clanku, mam kamose fyzika, s kterym jsem to taky prodiskutovaval. Muj nazor je takovy, ze dnesni veda jeste nedokaze zdaleka vsechno zmerit a tvrdit, ze neco neskodi, protoze jsme nic nezjistili, je stejny jako upaleni Giordana Bruna - proste my vime uz vsechno a nic noveho se neda objevit. O pusobeni na organismy toho vime malo a ve vyzkumech o vlivu ruznych zareni nejen na cloveka jsou mnohem dal treba Rusove. U nas si hrajeme na vedu a popirame vse, co by nas nutilo zmenit svuj nazor. A taky je to velky byznys - prodej mikrovlnek. Sice mame vydobytky vedy, ktere setri cas a presto cas nemame, nemocnice jsou cim dal plnejsi pacientu a pacientek a doktori mnohdy nevi, co jim vlastne je a honi je po vysetrenich a zenska plet je v pokrocilem veku mnohem jemnejsi na zadecku nez na obliceji, zaplacanem moderni kosmetikou na vědecké bázi (ja vim, zadecek se tolik neobnazuje na slunicku... u nekterych je to veeeelka skoda ;-)

Osobne mikrovlnku nechci. V jidle pripravenem klasicky a v mikrovlnce je asi takovy rozdil, jako mezi starou dobrou odrudou jablek trhanou v zralem stavu ze stromu a predcasne sklizenym Golden Delicious, skladovanym v dusiku a po dvou letech prodavanym v supermarketu. Problem je, ze dnes spousta lidi zna jen ten odpad ze supermarketu - kdo dnes zna odrudy jako voňavé Matčino, Akerö, Panenské,Smiricke vzacne... A uz treba nevi, ze v Unii je mozne ovoce a zeleninu skladovat az 5 let (at zije dovoz) a po te dobe uz v tom neni nic (a to nemluvím o počtu postřiků v zahraničí (20-30) v porovnání třeba s českým ovocem (7-12)). Znamy v Nemecku prodava tablety americke firmy jako potravinovy doplnek, aby byli lide zdravejsi, protoze z vetsinou dlouhodobe skladovaného ovoce a zeleniny z obchodu do sebe vetsinou nic poradneho nedostanou :-)

Jinak je samozrejme dulezite si uvedomit, jak muzu sve telo, oslabovane vydobytky techniky a jinym, posilit. Tedy nejen se soustredit na to, co me muze uskodit, ale hlavne na to, co mi muze pomoci.
Krasny den
Michal
 Dzana 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 14:38:40)
No tomu říkám příspěvek!
Je to tak. Všechno má své pro a proti. Nic není úplně zdravé a nic není úplně škodlivé, si myslím. Podle mě, pokud má člověk pestrou stravu a pestrým způsobem ji upravuje, netráví celý život u přístrojů, tak by se nemusel bát. Mě vždycky rozesmějí informace typu: rajčata způsobují rakovinu! a za pět let jiní vědci zjistí, že vlastně rajčata pomáhají předcházet rakovině ;o) myslím si, že pravdu mají oba články. tohle je smyšlený příklad, ale tak nějak je to třeba o kávě.
Osobně musím přiznat, že mikrovlnku používám a nepřipadám si, že bych si škodila. Dokonce v ní teď (dočasně) i peču. za tento vynález jsem vděčná, protože máme tak malý byt, že nic kromě dvouvařiče a mikrovlnky do něj nenarvu. Kdybych ji neměla, nebudeme dva roky jíst koláče ani pečené maso, zapečenou zeleninu apod. Až budu mít sporák s troubou, bude to o něčem jiném.
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(18.9.2005 23:51:30)
Já se jí nevyhábám úzkostlivě já se jí prostě vyhýbám. Nešílím z toho, občas asi i něco z mikrovlnky sním, pokud si dám jídlo v hospodě. Mobil se taky snažím nenosit na těle, apod.
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(19.9.2005 8:00:06)
Tady nejde o to nenosit mobil na těle, tady jde o to nepohybovat se v místech, kde se mobily, radio, televize používají - no prostě tomu neutečeme. Ono je krásné nepoužívat mikrovlnku, ale pokud se chceme vyhnout "škodlivému" prostředí, měli bychom snížit rizika s největší váhou. Je to jako měřit výšku dítěte na desetiny milimetru, zatímco dítě má na sobě boty. Takže nepoužívat mikrovlnku - blbost, nenosit mobil na těle - to už je rozumnější, ale jen v případě, že si ho po zazvonění nepřiložíme k uchu.
 Olina 
  • 

Prosím tě, nenamáhej se, 

(19.9.2005 15:54:31)
ona si na to pak vezme homeopatika. Je to úplně zbytečný. Jestli je šťatnější neinformovaná, tak ať je.
 Toranoko 
  • 

Re: Prosím tě, nenamáhej se, 

(19.9.2005 17:09:27)
Hm, jsi opravdu milá...já léky neberu, teda, opravuju, tak dva paraleny za rok, kdyz je mi uz hóóódne zle. Proste nechápu, proc nekoho popouzí, ze nepouzívám mikrovlnku. Já chápu, ze zárení je vsude, ale to neznamená, ze si k mobilnímu musim pridavat dalsi a dalsi.
Nekritizuju nikoho, kdo mikrovlnku pouziva, jen jsem napsala, co si myslim a co delam. nikomu nerikam, ze to ma delat taky. Tak o co jde?
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Prosím tě, nenamáhej se, 

(19.9.2005 17:29:18)
Toranoko, klid. Ono je jednodušší smést to ze stolu, pokud by se nad tím chtěl někdo zamyslet, třeba by přišel o kousek pohodlí. Já s tebou souhlasím a nepovažuji za zbytečný byť jen minimální kousek negativní zátěže, kterého se zbavíme. Co mi ale přijde poněkud out, je způsob, jakým tu určité osoby prezentují svůj názor. Toranoko prostě říká, co si myslí, prostor tu má každý, ale vzhledem k tomu, že tu na nikoho nenasazuje proto, že to dělá jinak než ona, bylo by fajn, kdyby to tak fungovalo i z druhé strany. ŽÍT A NECHAT ŽÍT!!
 Olina 
  • 

Mě se vůbec nezdá, 

(20.9.2005 8:00:51)
že by na nikoho nenasazovala. Takže se mi zdá, že nasazuje. Plně respektuji její rozhodnutí cokoliv nepoužívat a zcela zavrhuji jak staví na odiv svoji nevědomost. Podívej se, já si třeba vůbec nevážím makrobiotiky. Myslím, že je to nesmysl. A co udělám? Seženu si knížku od paní, která makrobiotiku miluje, je vzdělaná, vlastní řadu certifikátů pro tuto oblast výživy. Přečtu to pečlivě. Skouknu ještě pár příruček nebo řekněme souborů makrobiotických receptů. A výsledek? Ještě horší než před tím, ale víc už pro makrobiotiku udělat nemůžu. Prostě s ní nesouhlasím. Tak ať si děvče taky něco nastuduje o mikrovlnkách, ale ne ve stylu new age nebo ženy jsou z Venuše. Jestli sežene přesvědčivá fakta, tak ti slibuju, že svoji MW hodím do kontejneru(obrazně, ve skutečnosti bych ji musela odnést do separačního dvora nebo podle nového zákona prodejci). Tak moc zase pohodlná není. Ale nemůžu se spoléhat na něčí pocity, protože nevím jestli nemá v kuchyni geopatogenní zónu a neví o tom. :o))
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Mě se vůbec nezdá, 

(20.9.2005 8:21:52)
Tvůj postup chválím, pokud i po prostudování literatury máš názor stejný, pak jsi pro daný směr udělala maximum. Ale opravdu mi nepřijde, že by názory, které Toranoko prezentuje stály na nevědomosti. Já jsem zrovna v aktuálním čísle Aperia četla o mikrovlnce. Nicméně pokud víš o nějaké literatuře, která objektivně hodnotí působení mikrovln na potraviny a následně působení těchto potravin na člověka, ráda si ji přečtu. K naší smůle ale bohužel opravdu seriózně zhodnotit vliv mikrovlnně upravené stravy na naše zdraví bude možné až po poměrně dlouhé době, protože se znalostma, které jsem v průběhu věků nabyla v biochemii, patologii, usuzuji spíš, že pokud nějaké změny nastávají, pak to budou změny na úrovni buněčné, pak by v pozdějším věku mohlo být zvýšené riziko rakoviny, případně genetických mutací. Důkazy pro to nemám a pokud to tak nebude, jen dobře. Jen si myslím, že není šprochu... Takže si myslím, že Toranočiny ( a ostatně i moje pocity) , nestojí na nevědomosti, ale na protichůdnosti řady nepodložených argumentů ať pro, nebo proti. Jistá si nejsem, ale na druhou stranu, chemií mám za sebou tolik, že je mi jasné, že pokud opravdu dochází ke změně vazeb v biologicky aktivních látkách dobré to není. Mikrovlnku nevyhazuji, používám jí párkrát do týdne na ohřev, ale jídlo si uvařím raději na sporáku. Chutná lépe. Ale může to být jen můj názor. :-) P.S. Mám pocit, že v kuchyni geopatogenní zónu nemám, ale kdo ví? :-)
 Toranoko 
  • 

Re: Mě se vůbec nezdá, 

(20.9.2005 12:15:58)
Milá Oli,
to, že řeknu, že mám z mikrovlnky špatný pocit, neznamená, že odsuzuju nebo nazazuju na ty ostatní. Několikrát jsem výslovně psala, že proti lidem, kteří ji používají, nic nemám, že s takovými bydlím, atd.
Jetli důsledně používáš výše uvedený postup (já taky, čtu hodně, a snažím se shánět informace, ale ne jen z jedné strany, tj. nejen vědecké), měla ses zeptat, kde bydlím, tak aspoň týden dva pozorovat, jesli jím homeopatika (ostatně nechápu na co bych je měla brát, na to, že nepoužívám mikrovlnku?) a pak teprve prezentovat, že si je vezmu.
Makrobiotika mě oslovila, ale neznamená to, že všichni kolem mě musí být makrobio, a pokud nejsou, začnu se do nich navážet.
Jinak, jestli mám geopatogenní zóny jsem si zjišťovat nenechala, taky nemám čistě svoji kuchyni, ale bydlím u kamarádů v paneláku, takže tam určitě něco bude. I se zónama se dá ovšem pracovat.
Intuice je podle mého názoru něco, co mi řekne spoustu věcí spolehlivěji, něž vědecký výzkum (studovala jsem sociologii a metodiku vědeckého výzkumu, takže vím o tom, jak a proč může být zcela nerelevantní). Je pravda, že je potřeba ji hodně trénovat a rozvíjet a ověřovat, takže ani vědu nezavrhuju. Ale musím se smát, když čtu článek typu "američtí vědci zjistili, že stres zhoršuje astma - v Metru, asi týden). Tak to vím taky a nemusím na to dělat výzkum.
Jinak se omlouvám, ty lidi, co mi vysvětlovali, jak mikrovlnka funguje, uvidím o víkendu, tak se pokusím si to zapamatovat lépe a něco o tom tady napsat.
 Eva K, 13tt 
  • 

Intuice 

(21.9.2005 8:59:20)
Intuice je skvělá věc a taky se ji snažím poslouchat. Někdy to jde poznat, někdy ne, občas se do toho přimotá mozek:-)

Eva
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(19.9.2005 16:22:31)
Toranoko,
nenamáhej se, asi nám něco uteklo. Monika bude nejspíš takový expert, že dokáže na milimetr posoudit závažnost toho kterého rizika. Holt informovaní jsou informovaní. Jen mi občas přijde, že i informovaný se utne. S některými parazity bych Olinu v symbióze chtěla vidět. :-) Zkrátka a jasně - každý má právo žít jak uzná za vhodné, nikdo tu nezesměšňuje Moniku ani Olinu, ať si bez problémů v mikrovlnce ohřívají třeba i vodu do vany. Jen by to chtělo respektovat jiný názor i z té druhé strany....
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: aspartam a mikrovlnka 

(15.9.2005 16:01:31)
Sugar,
plyn je super, ten bych nejraději, ale... Co se mikrovlnky týká, napsala jsem něco pod Toranoko, je to z časopisu Aperio. Jsem také pro používání zdravého rozumu, ale právě proto beru tyto poznatky v potaz. "Pochytáme" toho z okolí a potravy dost, tak proč si k tomu ještě něco přidávat. I když popravdě, svého času jsem si také myslela, že z mikrovlnky to bude méně "vyvařené". Je dobře, že v těhotenství to obcházíš, vliv na těhotné nikdo nezkoumal a hlavně - nemyslím si, že by zdravotní důsledky byly hned viditelné.
 Petra, 4 děti 
  • 

Re: Re: Re: Bio potraviny 

(16.9.2005 23:20:54)
Aspartam nepoužíváme vůbec, už delší dobu se o něm ví, že se v organismu mění na jedovatý látky, je už pár zemí, kde je zakázanej
Mikrovlnku jsme už vyhodili - ohřívání na sporáku je sice zdlouhavější, ale zdravější.
A když jsme začali jíst "zdravě", od té doby jsem taky daleko vnímavější k chemickým dochucovadlům, vyloženě mi vadí.
 31.8Cawan15 


Re: Bio potraviny 

(28.8.2015 12:31:59)
Snažím se zdravě jíst a pečovat i o svůj zevnějšek. Zakládám si na tom, aby mé vlasy byly lesklé a plné života. Péče na vlasy Illuminant je nejlepší http://www.prodejvlasu.cz/
 Janijaja 


Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 14:55:51)
Taky moc fandím pani Zemanové a děkuju za to, že Bio už je i v ČR. Bydlíme v zahraničí, bohužel ve městě. Na léto jsme jeli k našim na vesnici na prázdiny - těšili jsme se na domácí třešně, maliny, rybíz. O odlišnosti české mentality mě přesvědčil nákup našeho taťky, který chtěl udělat dětem radost a nakoupil banány, manga, žluté melouny...
Bio chuť samozřejmě taky poznáme :-) A máme to vyzkoušeno i na našich moučných červech, co se nám vkradli do kuchyně - nejradši mají biomouku umletou na kameni, jako poslední z nouze cnost ochutnávali rýži parboiled...
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Bio potraviny 

(14.9.2005 15:07:17)
Janouche, musím říct, že teď jsem se docela pobavila. Uhodila jsi hřebík na hlavičku-hodně lidí, když si chce udělat obzvlášť dobře kupuje exotické ovoce. V zimě taky jíme pomeranče, ale ze všeho nejvíc se těším na léto a jahody, třešně, maliny... Škoda, že jsou tak krátkou dobu.
 Evik 3 dítka 3,6,10 let 
  • 

Re: Bio potraviny 

(18.9.2005 23:22:45)
Máme v Rakousku příbuzné a jeden pracuje na BIO farmě,vozíme si ,zeleninu,maso, atd.Máme rádi i ovocné sypané čaje.Naše dítka baštila už od malinka BIO potravu(konzervičky od HIPPu).Nejíme jen BIO potraviny,ale pokud je sáhneme po té zdravější.
 Květa13 


Stojí to za to 

(14.9.2005 10:28:25)
Není jednoduché biopotraviny shánět,ani nejsou levné,ale jejich mnohem lepší chuť i účinky na tělo za to stojí.Jsem li v obchodě,kde mám možnost volby,raději zaplatím více za Bio,než abych měla plný košík levnějších potravin.Je to bohužel jen hodně o lenosti,protože obchody s těmito potravinymi máme dál:-(((.Děkuji za článek,je pro mě novou motivací.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Stojí to za to 

(14.9.2005 12:52:02)
Souhlasím.

Je mi líto, že není víc prodejen. Zatím jsem odkázaná na bio koutky v hypermarketech. Pro dítě kupuji zásadně bio maso, velmi často bio celozrnné pečivo, těstoviny, vločky, kuskus... Problém mám s ovocem a zeleninou. Zkusila jsem jablka a bio mrkev a nechutnaly ani mně, ani dítěti. Je to trochu problém. Člověk tyhle věci kupuje relativně často a nemůže stále jezdit nakupovat k nějakým vzdáleným dodavatelům. Doufám, že se v tomhle hypermarkety polepší.


 Toranoko 
  • 

Je to fajn 

(14.9.2005 11:45:12)
já si občas něco bio koupím, ale cenově je to pro mě prostě nedostupný. A navíc v Truhlářský se mi i špatně nakupuje, je to tam moc malinkatý, pořád je tam obrovitándká fronta a nejde si to v klidu prohlídnout.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Je to fajn 

(14.9.2005 11:55:59)
Toranoko, máš pravdu, že ta cena je někdy velkou překážkou. Nebýt ceny, mám bio úplně vše, ale po malých částech si měním např. koření. Nakupovat raději chodím do Albia na náměstí 14.října. Je větší, většinou tam není tak plno, vše si v klidu projdu, prohlédnu, personál je milý a trpělivý a nikdo se nepozastavuje nad tím, že tam strávím hoďku prohlížením. Moc mi chutná medový špaldový chleba. Skoro bych řekla, že jsem na něm závislá, což je při mé vzdálenosti od Albia docela neštěstí. Takže mrazím. :-))
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Je to fajn 

(14.9.2005 13:54:43)
No, já jsem se teď setkala s makrobiotiky a je fakt, že mě to hodně oslovilo. Tak to zkouším nějak zkombinovat :-) Ovoce a zeleninu kupuju furt v suprmarketech, ale snažím se aspoň vybírat sezonní a český.
Truhlářskou mám nejblíž, nikomu nevadí, když tam jsem dlouho a nic nekoupím, ale prostě tam není místo na nějaký velký ochomýtání.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Je to fajn 

(14.9.2005 14:08:30)
Co se Truhlářské týká - souhlasím. Na velké ochomýtání to opravdu není. Ovoce a zeleninu také většinou nemám možnost koupit bio- tak ho aspoň meju ve Wegiwashi - už jsem psala. Mělo by to umýt pesticidy a taky parafíny, které se na to stříkají pro pěkný lesklý vzhled. A makrobiotika mě taky zajímá. Což je asi vidět:-))
 Olina 
  • 

Dotaz pro mlynáře 

(14.9.2005 13:25:27)
Nedostávají se při mletí obilí na kamenném mlýnku do mouky miniaturní částečky kamene? To by asi nebylo pro zuby nic moc.
 Toranoko 
  • 

Bio není vsechno 

(14.9.2005 13:57:41)
Jeste jsem chtela napsat, ze me trochu desí vyuzivani Bio mody - znám lidi, co jedí bio, ale stejne nevyvazene, to uz je podle me lepsi jist min bio, ale poradne :-)
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Bio není vsechno 

(14.9.2005 14:17:09)
Souhlas. Máš absolutně pravdu. A taky má pravdu Olina, že čím víc lidí bude chtít jíst BIO, tím větší je šance na finančně dostupné výrobky. Chce to, aby jsme to brali jako něco víc, než "módní vlnu". Jsem optimista- doufám, že to bude pro stále větší počet lidí životní styl a ne to, co zrovna frčí a pak se vrátit zpět "na své".
 Gandelion, syn Jakub (17m) 
  • 

To je sice fajn... 

(14.9.2005 14:06:13)
... ale zrovna vcera, kdyz jsem se v prodejne na Dejvicke ptala po koreni Vegi-Vegi, tak na me koukali jak na blbce... :-(
 Olina 
  • 

Jestli se má bio rozšířit 

(14.9.2005 14:08:42)
musí se stát módou a zástupy musí prahnout po možnosti chytit si do dlaně ještě teplé biovejce právě opustivší prtku bioslepice. Služný odbyt možná trochu stlačí ceny. A až budeme chtít jíst bio všichni, ale opravdu všichni, zjistíme, že tady na to není dost místa.
 Dzana 


BIO v Brně? 

(14.9.2005 14:48:20)
odpověď je přímo v článku...
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Jestli se má bio rozšířit 

(14.9.2005 15:13:33)
Mandelinko,
mezi ostatníma diskusema je i diskuse o biopotravinách, tak se zkus zeptat tam, možná tam chodí nějaká brňačka a bude vědět ...
 Gabi 
  • 

Bio Brno 

(14.9.2005 15:57:27)
podívej se na http://zzbrno.cz/, prodejna na Lidické.
 DitaB 


Re: Re: Bio v Brně a online 

(18.9.2005 23:49:43)
Kromě prodejny Zdravý život na Lidické (v bývalém obchodním domě Tusculum), která má momentálně opravdu nejširší sortiment biopotravin v Brně, se dají biopotraviny pořídit v několika dalších prodejnách zdravé výživy (namátkou: na Orlí, na Slovákově, na Kolišti u Moravského nám. aj.).
Dále fungují vegetariánské jídelny, v nichž se více či méně též vaří z biopotravin (Rebio a Spirála na Orlí, Avatár na Mendlově náměstí, Na Cestě na ul. Bašty, Haribol na Lužánecké).

Já jsem si též oblíbila nakupování biopotravin přes internet - ceny jsou srovnatelné s "kamennými" obchody, při nákupu nad 600 či víc Kč (dle prodejce) máte poštovné a balné zdarma. Máte-li poštu blíž než bioprodejnu, může to být jedna z cest k biopotravinám na váš stůl. Dovážku biopotravin až domů lze možná domluvit i ve zmíněném Zdravém životě, dobrou zkušenost mám i s www.biosfera.cz, o něco horší s pražskou www.rozmaryna.cz (zboží jsem dostala až za týden, ovšem v Praze možná existuje rozvážková služba).

Můžu z vlastní zkušenosti potvrdit slova autorky článku, že biopotraviny jsou drahé jen zdánlivě - nakupuju ze 70-80% bio - jíme kvalitněji, pestřeji, míň vyhodíme, míň marodíme :-) Podotýkám, že žijeme z jednoho více než podprůměrného platu a z rodičovského příspěvku, čili ani tak nemáme pocit, že jíme draze :-)

Dita
 SiRena2 
  • 

Re: Jestli se má bio rozšířit 

(14.9.2005 15:52:58)
Mas pravdu Olino, taky me to trochu desi. Ale co naplat, potrebujeme mit aspon pocit, ze neco pro svoje zdravi delame. Jenze biovzduch uz asi nikdy dychat nebudeme a v rekach uz pravdepodobne biovoda nepotece. Nicmene to neznamena, ze odsuzuju biopotraviny, taky uz nektery kupuju a naucila jsem se je pouzivat v kuchyni a dokonce to i dobre chutna.

S trochou nostalgie vsak vzpominam, jak jsem jako mala holka strasne rada chodila s babickou pro mliko do bandasky a pokazdy jsem se chtela podivat do chliva na kravicku- to bylo uzasny - ta krava mela jmeno a kdyz jsem na ni zavolala, tak na me line otocila hlavu a zamrkala obrovskyma ocima - myslim, ze to byla fakt spokojena krava, dneska vlastne takova ekokrava, co doji biomlicko. Jenze to uz je vsechno pryc, ti lide jsou stari a zadnou kravicku uz nemaji. Pravda, ve vedejsi vesnici vznikla ekofarma(maji certifikat), taky si tam obcas zajdu pro mliko, pro vejce nebo pro kralika(ten chutna dokonce i mym detem!!) a je to vyborny. Ale prestoze se jejich kravicky maji urcite dobre, uz to neni jako tenkrat, kdyz pani K. sedela na dreveny stolicce, mezi nohama drzela kyblik a dojila kravu Malinu.

Tak jezte zdrave a odpustte mi to nostalgicky vzpominani! R.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Jestli se má bio rozšířit 

(14.9.2005 16:17:04)
Taky jsme měli doma bio vejce, králíky, ovčí mléko a zeleninu. Teď už je všechno jinak. V uspěchané době není čas a síla.
Příští rok stavíme, tak věřím, že aspoň část potravin si sami vypěstujeme. Ovšem Malinu pořizovat nebudeme.. Začneme psem:-))
Eva
 SiRena2 


Re: Re: Re: Jestli se má bio rozšířit 

(14.9.2005 18:24:15)
Ahoj Evi
Ba ze uz to dneska takhle nejde, ale mozna prave proto se na to tak hezky vzpomina. Presto budme vdecni za kazdeho, kdo se aspon trochu chova "ekologicky". Ja vam ovsem hlavne drzim palecky, at se vam dari stavet, pestovat i vychovavat mimi - to je opravdu celkem nesnadny ukol. :o)
Zdravi Renca ;o))
 Eva K 
  • 

Re:  

(15.9.2005 14:59:34)
Je zvláštní, že spěcháme tolik, že nemáme čas sami na sebe. Stavba a přírůstek v jednom roce nebude snadné, ale snad to zvládneme, na oboje se těšíme a to je základ:-). Naše domácí produkty stejně budou na vzduchu a vodě, které jsou plné všeho možného.
Teď mě docela vylekala diskuse o mikrovlnce, ta naše má totiž navíc prasklá dvířka.. Půjde z domu.
Eva
 Toranoko 
  • 

Re: Jestli se má bio rozšířit 

(14.9.2005 16:28:19)
Olino, ta tvoje teorie ma jeden hacek - vsichni po tom budou prahnout, jenze jak jsi psala, bohuzel kapacita poptavce nepostaci, takze by se stalo to, co ted - ten, kdo na to ma, si to vejce od prdelky bude holt moct dovolit, ostatni masa se spokoji s dalsim poradim - coz podle me ceny pozene spis nahoru.
Bio ostatne neni o penezich a poptavce, ja fakt verim tomu, ze zalezi hlavne na postoji, jaky ke vsemu zaujimas.
 Olina 
  • 

Máš recht, 

(14.9.2005 20:21:59)
tak jsem to myslela. Jinak já jsem Malinu měla, měli jsme jich 5,takže jsem je ručně nedojila, jenom kozu. Běhala jsem kolem nich 8 hodin denně. Vody jsem se nanosila jako malý arabský chlapec. Ve zbývajícím čase jsem z jadrného másla válela listové těsto. Ale děvčata, to bylo! Nyní jsem již této bukolické selanky přesycena a nejím nic, co si nekoupím a nekoupím nic, co není pečlivě (nejlépe dvakrát)zabaleno a zároveň neobsahuje nejméně pět éček. (vtip) Z jiné potravy by mě mohly rozbolet ruce.
 Marta 
  • 

Truhlářská  

(14.9.2005 16:47:36)
Bio Truhlářská jsem navstivila dvakrat-trikrat, pred rokem, ale kdyz jsem postupne zjistila, ze cena BIO-mleka je o 10% vyssi nez cena identickeho v TESCO, stejne tak vyssi cena HIPP vyziv pro deti byla mnohem vyssi, ze 30% sortimentu bylo skutecne zrni v ruzne podobe(ovoce v plne sezone - cervenec+srpen = 0, zelenina = par kousku unavene zeleniny) a navic muj duvod prichodu byl predevsi caj pro kojici matky, u ktereho si, jako jedina prodejna ze vsech v okoli, udelala nehoraznou vysokohorskou prirazku zhruba 30% (myslim 110Kc x 145Kc - Welleda, 80g), tak jsem se rozhodla pro "vstup zakazan". Nehlede na to, ze u sortimentu, ktere pochazeji z more neni uvedeno, ze produkty more nemohou obdrzet certifikat BIO, protoze more neni konstatni a ceritifikovane.
Ziji vic v zahranici, kupuji BIO potraviny z 90% (i veci denni potreby jako sampony, obleceni nebo plenky), ale kupuju vic kvalitu DEMETER nez BIO, o ktere, bohuzel, nepadla ani zminka.
Proc popularita v CR neni vysoka? Protoze se lidem vesi buliky na nos, ze za vsechno BIO musi zaplatit nekolikanasobne vic nez jinde a to si mnozi nedaji libit (ceny samozrejme vyssi jsou - ale dokonce ne vzdy - a ne takove sokujici rozdily). A nakonec sortiment nekterych celozrno-mrkvovych delikates je pro me pozivatelny jen ve stavu tvrdeho sebezapreni, ze delam neco pro zdravi.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Truhlářská  

(14.9.2005 17:03:45)
Marto, v tom s tebou souhlasím. Je pravda, že to, co se dá koupit i jinde než v Albiu je většinou znatelně levnější, i když i tady jsou výjímky. Na druhou stranu tu mají spoustu věcí, které jinde nemají. Je fakt, že spoustu věcí můžeme objednat i přes internet, ale jde to jen u toho, co má nějakou trvanlivost a nevyžaduje lednici. Ecover koupím na internetu podstatně levněji.Pečivo mají ale jedinečné.
 Marta 
  • 

Re: Re: Truhlářská  

(14.9.2005 17:51:05)
Aspon vime, zac je toho loket, udelat si vylet do Truhlarsky :-))).
Snad se tam dostanou i veci, ktere jinde ne, ale prave vyber cerstveho zbozi (napr.ovoce-zelenina) je alfa a omega. Kdo setri ma za tri, a v Truhlarske to plati mnohonasobne, ty na cerstvych-proslych potravinach urcite nezchudnou.

Chodim do BIO-ovoce-zeleniny a to je urcite pro ne zahul, nic trvanliveho (nepocitam-li brambory nebo cibuli). Maji otevreno 7 dni v tydnu, no co by taky s tim delali, kdyby se jim to do pondelka zkazilo a to jsou na to jen dva chalpy (nekdy tam maji kluka, ktery jim to strika rozprasovacem, aby to vydrzelo dele) a k tomu maji uzasny vyber. (pro srovnani tech brambor maji 3-4 druhy, cibule 2-3, salatu 3-4, rajcat 4-5, spenatu 2, melouny 3, svestky 2, nektarinky i broskve 2, houby 3, cukety 2, mrkve 2, brokolikce 2 + kvetak, kukurice, jablka 5-6, hrusky 2, maliny, ostruziny, jahody, rybiz 3, mango 2, kiwi 2, banany 2, urcite jsem to nevyjmenovala vsechno, to co si z dneska pamatuju), vsechno ve skvelem stavu a kdyz ne, tak se to prodava za polovic nebo rozda. A na buben neprijdou.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Truhlářská  

(14.9.2005 17:58:06)
Jojo, to je pravda, teď jsi na to kápla. Z těch vyšších cen se zaplatí to, co projde. :-)) Takové chlápky s bio zeleninou bych taky uvítala. Teď je to dobrý- na trh chodí soukromníci, takže se domácí zelenina koupí, horší je to v zimě.
 Dzana 


Bio plenky? 

(14.9.2005 17:59:14)
Co to jsou prosím BIO plenky a čím je zajištěna jejich ekologická stránka?
To jsem ještě neslyšela. Zajímám se o to i proto, že poslední dobou dělám tak trochu do ekologie. Předem díky.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Bio plenky? 

(14.9.2005 18:11:54)
Bio plenky jsou vyrobené z nebělené celulózy, jsou kompostovatelné, takže se rozloží, narozdíl od normálních jednorázových plen. To je téměř nezničitelný odpad. Více informací najdeš na www.rozmaryna.cz. Teď začínají být hitem bavlněné plenky, tady na rodině je o nich diskuze a jinak www.plinky.cz. Vlastní zkušenosti nemám, ale pokud se nám povede další mimísek jdu jednoznačně do popolinek.
 Dzana 


Re: Re: Bio plenky? 

(14.9.2005 18:14:56)
No já jsem taky pro látkové pleny. Zastávám názor, že praní je pořád ekologičtější než "papírové" pleny. Už jen proto, že dítě látkové pleny používá mnohem kratší dobu než ty moderní výmysly, že. Díky za informaci.
 Dzana 


Re: Re: Re: Bio plenky? 

(14.9.2005 18:18:38)
Jinak tedy já asi spadám do kategorie "více vzdělaných" lidí, ale na BIO produkty nemám a těžko budu mít finance. Nicméně pochybuji o tom, že zkonzumuji ročně 3 kg oněch nevhodných chemikálií, když jím domácí stravu, kterou sama vařím ze surovin a polotovarům se hodně vyhýbám. Tolik můj názor na věc.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Bio plenky? 

(14.9.2005 18:29:35)
Dzano, látkové plenky na mě udělaly opravdu moc dobrý dojem, škoda jen, že se třeba stát nesnaží to nějak více protlačovat a propagovat, jednorázovky seženeš bez problémů, ale co se ekologických variant týká, co si nezjistíš a nenajdeš, to nevíš! asi je ta ekologie moc netlačí. No, cena bio potravin, to je kapitola. Čistě bio se z normálních lidí asi může stravovat málokdo, ale aspoň sem tam... 3kg éček snad taky nezkonzumuju, snažím se jíst zdravě za přiměřené ceny...
 Dzana 


Re: Re: Re: Re: Re: Bio plenky? 

(14.9.2005 18:44:04)
Tak já se přiznám, že to beru spíš tak, že jsem v tom vyrostla já, tak proč by nemohly moje děti. Mám na mysli úplně obyč látkové pleny. navíc papírové pleny prý ani nejsou moc zdravé (názor urologa) ... protože sezení ův suchu" = ve výparech moči prý nic moc. No tak to nevím, ale beru to jako další proti. U mě se jedná spíš odpor ke spoustě moderním věcem (tzv. třetího tisíciletí), i když zase řadu jich zase snad účelně používám, ale to je mimo diskusi.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bio plenky? 

(14.9.2005 18:53:33)
Bohužel, ani látkové pleny nejsou to, co bývaly. Mám jich pár ještě po neteři, ale ty nové se s tím nedají srovnat. Jsou řídké, slabé, hrubé... To by děti zdaleka nevyrostly v tom, co my. Jsem pro moderní vymoženosti, což bezesporu jsou i moderní látkové pleny. Proč si to neulehčit, když to není na úkor ekologii.
 Dzana 


A jaké další "bio"? 

(14.9.2005 19:22:07)
Chtěla bych se zeptat vás všech, které nakupujete BIO potraviny, jaké další aspekty "ekologického" života berete v úvahu. Předpokládám, že třídíte odpady, už tu byla zmínka o plenkách. Používáte hormonální antikoncepci, berete zbytečně léky a vitaminové preparáty (pro "snažilky" např. Calibrum Baby plan apod.), jezdíte autem samy, pouze když je to nutné a v plné sestavě nebo používáte hromadnou dopravu a tzv. pěškobus, perete tričko po jednom nošení nebo perete raději méně často? Bylo by toho víc, ale teď si všechno nevybavím.
Jsou to sice otázky na tělo, ale mě to zajímá částečně i z profesních důvodů. Pokud někdo napíšete své postřehy, budu ráda.
Zatím hezký večer.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: A jaké další "bio"? 

(14.9.2005 19:33:02)
Otázky na tělo mi problémy nečiní. Když bio, tak samozřejmě i prací a čistící prostředky, dětskou kosmetiku (chystám se i na "svou", ale jak jsi jistě postřehla, přejít okamžitě na přírodní produkty na všech frontách, to by bylo na hypotéku). Co se léků týká, snažím se to řešit homeopatiky. Jsem profesí lékárnice, takže vím, že každý lék je chemikálie, která na jednu stranu pomůže, ale jinde může organismus zatížit. Co se týká vitamínů pro těhotné, tak ty užívám - jako prekoncepční přípravu. Kyselina listová v kombinaci s dalšími vitamíny své opodstatnění v prevenci vývojových vad má a já mám postižené dítě, takže vím, co to obnáší. Takže se nikdo nemůže divit, že se snažím riziko eliminovat na co nejmenší míru. Autem vozí ráno manžel dceru do školky (nebydlíme ve městě a autobus jezdí málo často, navíc s postiženým dítětem to není jednoduché), já jezdím do města autobusem. Zpátky všichni najednou. A peru samozřejmě až když je potřeba vyprat, po jednom nošení uklízím do skříně, ne do pračky. Doufám, že jsem odpověděla na co ses ptala. Nemyslím si, že by člověk za každou cenu musel žít bio na všech frontách, jak se říká lepší něco, nežli nic.
 Dzana 


Re: Re: A jaké další "bio"? 

(15.9.2005 11:46:14)
Děkuji za odpověď. Ve vašem případě bych to nedělala lépe. Je vidět, že jste lékárnice ;o)
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: A jaké další "bio"? 

(15.9.2005 16:24:29)
Děkuji. Mám pocit, že by se to dalo dělat lépe, ale to už je otázka mé vlastní pohodlnosti. Mohu se zeptat jaká je vaše profese, když jste se ptala z profesního zájmu? Nemusíte odpovídat, já se ptám z čisté zvědavosti. :-)
 Dzana 


Re: Re: Re: Re: A jaké další "bio"? 

(15.9.2005 16:59:02)
Vystudovala jsem genetiku rostlin, ale teď dělám 3. rokem "ekotoxikologii" ... testuji škodlivost půdy (látek v půdě) na rostlinách. Zatím to mám jako doktorát, ale zřejmě tu budu i pak pracovat jako odborný asistent. S určitou šíří této problematiky se musím stále seznamovat, nejsem ani dobrý ekolog (to je ale trochu něco jiného než vztah lidí k prostředí) ... ale svým způsobem do ekologie (té jako pomoc přírodě) dělám, tak se chci podle toho co nejlépe chovat.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: A jaké další "bio"? 

(15.9.2005 17:24:31)
Tak to musí být hodně zajímavé. Genetiku jsme také okrajově měli, pravda je, že mě trošku víc fascinovala biochemie, asi by mě to i bavilo dělat, ale bohužel tam už to nejde bez pokusných zvířat a tak a já bych je prostě pitvat nemohla. Jsem asi první student farmacie, který prošel gympl i vejšku aniž by do čehokoliv "řízl". Ale nikomu to neříkejte, ještě by mi sebrali diplom. :-)) Ekotoxikologie musí být moc zajímavá, máte můj obdiv, protože si myslím, že výzkum a vědecká práce jako taková není povolání v pravém slova smyslu - do toho musí být člověk hodně zapálený a taky to určitě nevypadá jako jinde - každý den 8 hodin a sbohem. Když se na něčem dělá, hodiny nejsou podstatné. A ta euforie, když to zapadá, dává to smysl, na něco přijdete.... To je moc fajn. Je mi ale jasné, že chleba si za to nekoupíte. A tím také dostává smysl ta včerejší věta " patřím myslím k více vzdělaným lidem, ale na bio nemám a mít asi nebudu". Nechtěla jsem to pitvat, ale je mi jasné, že výzkumná práce a nakonec i pedagogická práce na fakultě není zrovna zlatý důl. U nás nejsou lidé hodnocení podle vzdělání a výsledků, navíc řada lidí (možná i ve vládě, ale to je na jinou diskuzi:-)) považuje jakékoliv zkoumání za zbytečnost. Což je krátkozraké, protože základní výzkum a výzkum můžou hodně pomoci v praxi a hlavně - rozšířit obzory. Opravdu, upřímně obdivuji takové lidi, jako vy.
 Dzana 


Ekotoxikologie 

(15.9.2005 17:43:01)
No, tak to tedy děkuji za takové ohodnocení ;o)
Já si ani nemyslím, že by nám ty platy bůhvíjak měli zvyšovat. Přeci jen, výzkum je riziková záležitost... nikomu nezaručím, že něco opravdu vybádám ;o))) ... ne, je to samozřejmě nadsázka. Nemůže mít každý Nobelovku a navíc mě spíš zajímá ta práce na VŠ ... výchova dalších mladých vědců a k tomu nějaká ta vlastní činnost ... je to o moc různorodější práce než jen věda samotná. Tedy, mladá jsem i já, samozřejmě ;o)
S těmi penězi je to tak, že mně na nich až tak nezáleží. Umím vyjít s málem, navíc, spousta lidí jich má méně než já a já nejsem žádný chudák. Navíc o peníze se u nás stará můj muž, který má "pouze" maturitu a tudíž nemusí státu "splácet roky, po které ho stát živil na studiích", jak já s oblibou říkám. Naštěstí doktorské stípko na VŠCHT, kde zrovna jsem, je velmi vysoké. No, musím přiznat, že jste mě tady nakopli k tomu, abych se zamyslela, co všechno ještě můžu zlepšit. Ale zatím to nesmím dělat na úkor rodinného rozpočtu, protože musíme šetřit na větší bydlení )momentálně bydlíme ve 22timetrovém bytě) a navíc, mně coby studentce bez platu nikdo nic nepůjčí a ještě bych chtěla do doktorátu stihnout 1. dítko... takže je to vše na mém muži.
Je to mimo téma této diskuse. Kdyžtak si můžeme napsat emailem. Pokud bude zájem.
 Dzana 


Re: Ekotoxikologie 

(15.9.2005 17:45:51)
Mimochodem, ještě dodatek. Pokusy na zvířatech, tomu rozumím. Sama cítím, že jsou asi potřeba, ale nechtěla bych je sama dělat, nemám na to nervy. Proto jsem se od počátku chytla rostlin. Mně nevadí říznout do mrtvého zvířete, neuměla bych ho zabít ... ale po praktikách s pitvami jsem měla prapodivné sny na toto téma a to nebylo příjemné. Když to někdo dělá, musí ztvrdnout podobně jako chirurg, aby vůbec pracovat mohl, ale já takhle dopadnout nechci. Toť můj názor na věc.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Ekotoxikologie 

(15.9.2005 18:29:43)
Když začínal bádat Mendel, taky dopředu nikomu nemohl zaručit, že něco vybádá a jak to dopadlo. :-)) Je mi jasné, že na penězích nelpíš, kdyby ano, nemohla bys dělat to, co děláš. Ale na druhou stranu, musím říct, že ani pro mě nejsou na prvním místě. kdyby byly, chodím do práce za nějakých hezkých pár tisíc a ne s malou doma na příspěvku při péči, abych se jí mohla opravdu věnovat když to teď potřebuje ( začala chodit do školy). Když jsem začala pracovat, mohla jsem si vybrat, jestli nastoupím do nemocniční lékárny za 5580,- nebo do soukromé za 12000,- . Můžeš hádat kam jsem nastoupila. A nelituju, hodně jsem se naučila, je to hodně pestrá, i když náročná práce. Teď je u nás vše na manželovi - máme hypotéku a baráček a teď ještě chceme stihnout druhé dítě, než nadobro spadnu do kategorie "starých" matek. :-))
Můžeme klidně debatit po mailu, můj je sajsa.h@tiscali.cz, ale to bys asi zjistila i tak, mam ho povolený.
 Dzana 


Re: Re: Re: Ekotoxikologie 

(15.9.2005 18:37:44)
Tak jo, můžem třeba pokračovat emailem. Ale te´d jsem si konečně sundala rukavice, zblajzla chlebík a jdu dom ... včera jsem pekla náš 1. letošní patison a doufám, že mi manžel kousek nechal ;o)
Tak ahoj zítra.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Ekotoxikologie 

(15.9.2005 18:57:54)
A já jsem právě dovařila bio(?) lečo. Zelenina od soukromníků. Tak dobrou chuť a ahoj zítra.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Ekotoxikologie 

(15.9.2005 18:32:28)
A se zvířaty jsem na tom stejně - chápu to (ne samozřejmě ve smyslu testování kosmetiky a jiných bohulibých produktů), ale ať to dělá někdo jiný, já prostě nemůžu.
 Petra,Madlenka05 a Michálek06 


Re: A jaké další "bio"? 

(15.9.2005 10:25:57)
Dzano, tak u nás je to tak, že se snažím kupovat BIO potraviny. Blíží se stěhování do vlastního domečku, takže ten už si uklízím ekologickými čistícími prostředky, ve společné domácnosti s babičkou, se mi ji nedařilo bohužel přesvědčit. Řidičák nemám takže převážně jezdíme MHD nebo pěškobus, ale přiznám se, že někdy dost lituju, že řidičák nemám. Manžel řidičák má takže když jedeme autem tak většinou ve třech, je ale fakt, že on je pohodlný a jezdí i do práce, takže nám trochu kazí "ekologický průměr". Co se týče plenek, tak bych je teď chtěla vyzkoušet, ale trochu se bojím jejich kvality - no uvidíme.
Jinak tu Marta psala o kvalitě Deméter, bohužel jsem na ní nenašla maila, a tak bych jí chtěla touto cestou poprosit o bližší informace nejlépe na můj mail. Kupuju totiž malé přesnídavky Sunval a ty právě jsou v kvalitě Demeter a ráda bych o tom věděla něco víc, našla jsem jen německé stránky a německy bohužel neumím.
Ještě tu někdo pochyboval jestli je BIO opravdu BIO tuším, že potraviny, které mají BIO certifikát jsou pravidelně kontrolovány, takže alespon nějaká jistota tam je.
 Dzana 


Re: Re: A jaké další "bio"? 

(15.9.2005 11:56:03)
Petro,
moc děkuji za odpověď. Já sama také nevlastním řidičák a dělat si ho nechci, neb se jízdy autem bojím i jako spolujezdec. Manžel ho má a už trochu jezdí, ale snažíme se nejezdit zbytečně. Jinak MHD a pěškobus a taky bydlení v Praze. Chci být nezávislá i v budoucnu s dětmi.
Babičky, to je kapitola sama pro sebe. Já zas budu muset té naší (mojí "pratchýni") nějak důrazně vysvětlit, že si tu trochu zeleniny na zahrádce nepěstujeme proto, aby ona do ní strkala hnojiva. Z čisticích prostředků jsem vždycky používala trochu saponátu pouze na mytí podlah a to jen v Praze. Venku myju i podlahy pouze čistou vodou. Bohužel v našem bytě máme tvrdou vodu a zřejmě tvrdost způsobuje fakt, že nádobí se čistou horkou vodou nesmyje a tak ten "jar" malinko používám i na nádobí. V bytě mých rodičů jsme ho nikdy nepotřebovali. Stačí opravdu horká voda a mastnota je pryč. A když to nestačilo, použila jsem trochu octa. Jinak další expert je moje švagrová, které bych mohla říkat "Domestoska" ... mám kolikrát dojem, že tím nehubí "cizorodé", jakožto i "přátelské" bakterie, ale zároveň i mne samotnou, ale té ani nemám chuť něco vysvětlovat.
Kdybychom chtěli být důslední, tak se musíme vrátit zpátky do jeskyně. Ale je vidět, že se najdou lidi, kteří se snaží ve všech směrech nalézt nějaké ekologičtější a přitom kompromisní a vyvážené řešení. Jen tak dál.
 Bob 
  • 

Re: Re: Re: A jaké další "bio"? 

(19.9.2005 23:02:15)
Myješ nádobí opravdu horkou vodou, a jak tu opravu horkou vodu ohříváš? A´TR žije ekologie!!!
 Kaca 
  • 

Re: Re: Re: Re: A jaké další "bio"? 

(20.9.2005 12:28:16)
Tak promin, ty se snad myjes studenou, stejne jako nadobi a tak? Zit ekologicky neznamena neohrivat vodu, alespon pro normalne uvazujiciho cloveka.
 Dzana 


Re: Re: Re: Re: A jaké další "bio"? 

(20.9.2005 16:11:53)
Horká voda mi teče z kohoutku, pane.
 Dzana 


Co je to ekologie? 

(20.9.2005 16:20:41)
EKOLOGIE je biologická věda, která se zabývá vztahem organismů a jejich prostředí a vztahem organismů navzájem.
Toto skutečně je význam termínu ekologie. Takže si myslím, že nejen já, ale každý člověk na světě žije ekologicky. Protože vždy je nutně v nějakém vztahu s prostředím a dalšími organismy.
Čili bychom měli asi rozlišovat a používat dejme tomu termín "šetrný k přírodě", ne?
A samozřejmě: Ať žije ekologie! S tím nemohu nesouhlasit.
 Eva K, 13tt 
  • 

Re: Re: Re: Re: A jaké další "bio"? 

(21.9.2005 9:05:08)
My ohříváme odpadním teplem. Tak to snad není pro přírodu nejhorší varianta. Umývat bez jaru v horké je lepší varianta, než umývat s jarem a v horné.

Myslím, že každý se snaží a ustoupí v čem může, ale k jeskynímu životu či k solárním panelům se asi nedostane každý z nás.

Eva
 Toranoko 
  • 

Re: A jaké další "bio"? 

(19.9.2005 18:48:35)
Tak to já se teda přiznám, že můj bionákup vázne - snažím se spíš o to, co jde jaksi levněji, a taky se spíš zajímám o svoje zdraví než všeobecnou ekologii.
Takže antikoncepci ani léky neberu, snažím se třídit odpad (ale samozřejmě mám rezervy), chodím hodně pěšky, cvičím, medituju, snažím se šetřit vodou, energiema, nevyhazovat zbytečně věci a tak. Ale postupně se budu snažit dohnat i další restíky ;-)
 Dzana 


Re: Re: A jaké další "bio"? 

(20.9.2005 16:15:08)
Toranoko,
díky za odpověď. Jsem na tom podobně. Ne HA, ne léky (pokud možno), ne zbytečně autem, ale nákup tak, abych na něj měla ;o)
 Eva K, 13tt 
  • 

Re: A jaké další "bio"? 

(21.9.2005 9:18:57)
BIO kupuji určitý typ zboží - jogurty téměř jiné neberu, cukr, kuskus, luštěniny. Ostatní příležitostně, hlídám si EE a ostatní.
Třídíme odpad - plast a tetrapak.
Ani před otěhotněním, ani nyní jsem žádné umělé látky nebrala.
Topíme odpadním teplem, ale nejsem si úplně jistá, zda to je opravdu ekologické, či jestli to tak je zní:-). Byt jsme pořídili už s tím, takže to není naše zásluha.
Postupně objevuji další možnosti, takže se třeba změní další spousta věcí. Momentálně zvažuji pleny, názory se rozcházejí, zda je praní a žehlení lepší, než jednorázovky. Asi zkusím oboje a zařídím se podle mimča.
Eva
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: Bio plenky? 

(15.9.2005 13:38:25)
Tak tyhle pleny (Moltex) bohužel kompostovatelné nejsou, pouze obal, ve ktrerém jsou zabalené. Ale jsou nebělené a šetrnější než obyč. jednorázovky... Jinak o bio plenách bych věděla - jsou to Popolini froté z biobavlny (to znamená, že bavlna byla pěstována bez pesticidů atd... )
 Ivana Procházková 


Bio zelenina :(( KDE?? 

(14.9.2005 17:15:11)
Před časem jsem udělala průzkum po Internetu, vyhledala si pražské bioprodejny a několik z nich navštívila v přesvědčení, že teď budu tu zeleninu a ovoce (nebo aspoň tu zeleninu a ovoce, kterou jí moje dítě) nakupovat výhradně BIO. I prodejna Albion byla mezi těmi, které jsem navštívila. Ha, jaké bylo moje zklamání. Zelenina seschlá a ovadlá, ovoce skoro žádné, výběr mizerný. Nejvíc se to v bioprodejnách hemžilo různým zrním nebo kroupami nebo co to mají v těch sáčcích, které stejně nekoupím, protože z něčeho takového uvařím tak jednou za uherský rok.
Tak nevím. Dokážete mi někdo poradit, KDE V PRAZE se dá nakoupit SLUŠNÁ bio zelenina a bio ovoce (případně i bio maso - toho bylo v těch prodejnách taky poskrovnu)??? Tím slovem slušná myslím to, aby byla ČERSTVÁ, NEOVADLÁ a aby tam byl aspoň trochu výběr (tj. aby se tam dala sehnat normální zelenina a ovoce, které běžně nakupuji, ne jenom mrkev a celer)?? Díky za každý tip!!
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Bio zelenina :(( KDE?? 

(14.9.2005 17:24:44)
V Albiu musíš trefit ten den, kdy to vozí, pak je výběr a je i čerstvá. Jinak něco málo bio (brambory, cibule a snad mrkev) prodává Carrefour. Ale hlavně - našla jsem na netu prodejnu, kde si to můžeš objednat, oni to z biofarem dovezou a snad ti to dovezou buď domů, nebo si to můžeš vyzvednout na předem určeném místě. Nevím, ale buď to byla rozmaryna, nebo něco jiného, každopádně pokud zadáš do vyhledávače biopotraviny, měla bys na ni narazit. Já jí taky tak našla. Jak já vám pražákům tohle závidím!
 Ivana Procházková 


Re: Re: Bio zelenina :(( KDE?? 

(14.9.2005 17:33:10)
Tak to jsem asi musela mít z pekla smůlu :) Já byla v Albiu v úterý a to je den, který avizují jako zásobovací den pro zeleninu a ovoce!! Ale já se otočila na podpadku, už když jsem viděla ten pidi regálek, v kterém jakože ten výběr bio zeleniny a bio ovoce mají mít (a navíc poloprázdný pidi regálek), a na nic se už neptala. Asi to byla chyba. Každopádně mě zklamali.. Ten internetový obchod zkusím najít. Díky za tip.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Bio zelenina :(( KDE?? 

(14.9.2005 17:37:46)
Ano, ano, úterý by měl být opravdu zásobovací den. Teď v sezóně to je trošku lepší, pravda je, že často jsem měla stejný pocit jako ty. Ale každopádně jako pražák bych využila ten internetový obchod, mají tam i mléčné výrobky, všechno. A není zač.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Bio zelenina :(( KDE?? 

(14.9.2005 17:43:27)
Tak rozmarýna taky vozí, ale toto je www.biopotraviny.cz, hromadný nákup ze dvora, působilo to na mě fajn.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Bio zelenina :(( KDE?? 

(14.9.2005 21:00:15)
Dík!!! Určitě vyzkouším.
I.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Re: Re: Re: Re: Bio zelenina :(( KDE?? 

(14.9.2005 21:09:10)
Budu ráda, když dáš vědět, jak to funguje a jestli jsi spokojená. Není zač.
 Komara, 3 kluci 


Rozmarýna 

(14.9.2005 22:24:19)
Nechci delat prehnanou reklamu, ale mám výborné zkusenosti s obchodem Rozmarýna. Je to na Andelu a funguji prave i na internetu. Zeleninu a ovoce mame vetsinou vlastni takze na to jsem je nevyuzila, ale vidam ji tam - ale asi je lepsi si ji objednat predem nebo se domluvit s majitelkou (prodavackou). Je to moc mila pani a vzdycky mi dobre poradila - zacala jsem se o zdravejsi stravovani zajimat po tezke nemoci a zaroven v tehotenstvi (tak nejak jsme to meli vsechno najednou :o) ) Varit me nijak zvlast nebavi, ale experimentujeme a chutna i manzelovi.
 Ivana Procházková 


Re: Rozmarýna 

(14.9.2005 23:21:16)
Tak zrovna dneska jsem do Rozmarýny na Andělu vlezla a moc odvázaná jsem z té nabídky zeleniny taky nebyla. Ale narozdíl do Albia jsem tam alespoň našla rajčata, čerstvé svazečky cibule, a pár dalších druhů zeleniny, což v Albiu ani náhodou. Z ovoce tam měli malá zelená jablka :( Asi jsem moc rozmazlená..
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: Rozmarýna a Albio 

(15.9.2005 13:45:08)
Tak zásobovací den je opravdu úterý, ale doporučuju chodit až hodně odpoledne nebo až ve středu - Albio i Rozmarýnu zaváží mj. Camphill a ty to vozí víceméně až po poledni (mě vozí zeleninu taky, tak proto to vím ;-) ) Jinak na Rozmarýně mají zeleninu všemožnou, mívají rajčata, papriky, saláty, ředkvičky, klasiku - mrkev, brambory, celer, petržel - cukety, dýně, dokonce i fazolky, hrášek, brokolici, květák, fenykl, černý kořen... Samozřejmě ale ve většině případů jenom v sezóně (občas se něco dováží, ale ne moc) a taky je zelenina spíš na objednání - Já na Rozmarýně nakupuju často, přes net a nechávám si to dovézt domů, když jsem teď chtěla víc brokolice, abych ji mohla na zimu zmrazit, prostě jsem se s paní Semotánovou (majitelka) dohodla, vyjde vstříc. Sežene všechno možné, když to jenom trochu jde. Když tam člověk nakupuje pravidelnějc a majitelé už ho znají a vědí, co tak kupuje, občas i zavolají, že je zrovna to či ono, jestli nemá zájem. Nebo si člověk může zavolat sám a zeptat se, co zrovna je...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Rozmarýna a Albio 

(15.9.2005 23:02:53)
Díky za info, zkusím to!!
 Šárka 
  • 

Biojarmark tento pátek a sobotu 

(14.9.2005 19:51:09)
Mám pro vás tip, kde můžete v Praze sehnat čerstvé biopotraviny: Tento týden se konají na Toulcově dvoře v Praze Hostivaři biojarmark a dožínkové slavnosti. Biojarmark bude probíhat v pátek 16.9. od 14:00 do 18:00 a v sobotu od 10:00 do 18:00. V sobotu se můžete zúčastnit i dožínkových slavností, v rámci nichž bude připravena řada aktivit, takže se nebudou nudit ani děti. Bližší informace i podrobný seznam prodejců najdete na webových stránkách www.toulcuvdvur.cz
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(17.9.2005 20:04:16)
Šarko,

byl to dobrý tip, byla jsem tam, pocity mám smíšené.

Zaplatila jsem vstupné 60,- Kč (říkala jsem si: "jistě to půjde na dobré účely – neřeším") Kupovala jsem od tří prodejců a když jsem chtěla jen napsat na papírek celkovou cenu (jen abych měla doma přehled a mohla vyúčtovat manželovi), tvářili se udiveně až vyděšeně a jeden z nich dokonce dlouho hledal papír a říkal: "to jsem nikdy nedělal...".

Pečivo z Albia celkem dobré, jablka se vůbec nedají pozřít, mrkev se hodí akorát tak do polívky, ostatní zeleninu jsem ještě neochutnávala.

Tak jsem vyrazila do hypernovy, nakoupila biomaso, biopečivo a normální ovoce. Bohužel.

Z.


 MirkaEyrová 


Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(17.9.2005 20:16:47)
ZooZa, prosím Tě, já vždycky myslela, že biopotraviny jsou ty nejlepší (teoreticky, v praxi tak tak že můžeme kupovat ovoce v marketech). Můžu se zeptat, čím byly jablka a mrkve tak znekvalitněny?...

Jinak dobrá zpráva pro milovníky biopotravin. V naší obci a v širém okolí pro co největší BIO zemědělci dělají maximum, co jim síly stačí. Od jara do podzimku se u nás kolikrát nedá pořádně větrat, protože každou chvíli nám tu větry přinášejí vůně skutečně kvalitních biohnojiv, někdy kravských, jindy prasečích. Dokonce občas bývá provoněné i blízké okresní město. Brzy to bude vypadat tak, že člověk z vesnice, ač pracující třeba ve zdravotnictví či někde v kanclu, půjde velice snadno poznat po čuchu. Nemám nic proti biopotravinám, ale je mi trochu smutno z toho, že Pražáci budou mít zas o důvod víc námi "vesničany" pohrdat. Ono o ne moc velké úctě a toleranci Pražáků vůči "ostatním" obyvatelům naší republiky svědčí i to, že ČR je pro média rozdělená na dvě oblasti: Prahu a - venkov!!! Hmmm, Pražáci, měli byste se zamyslet: je Vás menšina:o)))
M.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(17.9.2005 20:42:51)
Mirko,

jablíčka se prodávala v jediném stánku (cenu si přesně nepamatuji, snad 23,- Kč kilo) a jsou příšerně kyselá a tvrdá – opravdu strašně. Nevím, jestli budou vůbec na štrůdl. Mrkev je úplně bez chuti. Kolikrát koupím i v supermarketu svazečkovou mladou mrkev a je dobroučká – prostě má chuť. Tahle je bohužel suchá a bez chuti. Moc ráda bych kupovala bio, ale musím být upřímná.

Druhé části tvého příspěvku nerozumím – nechápu souvislosti, nevím, podle čeho usuzuješ, že Pražáci venkovem „pohrdají“, takže nebudu reagovat.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(17.9.2005 21:02:18)
ZooZa, neboj, to o té Praze byla spíš taková smutná legrácka. Nepředpokládám, že VŠICHNI pražští lidmi odjinud pohrdají. Vlastně mě to napadlo až v souvislosti s těmi různými novinovými nadpisy, kde je "Praha a venkov" a tak, ruku v ruce s různými náznaky z dřívějších filmů. Ale skutečně mě spíš štve ta vůně, to já moc nemusím. ---
Ta kyselost mě překvapuje. Normálně z mamčiný zahrádky bývají jablka celkem dobrá (záleží na druhu), ačkoliv s nimi vůbec nic chemickýho nedělá. Mrkev pěstuje až poslední roky, a čerstvou v syrovém stavu jsem vlastně ještě nechutnala (to jsem hrozná dcera, co?). Spíš bych čekala větší červivost nebo tak něco.
M.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(17.9.2005 21:42:34)
Jablíčka z maminčiny zahrádky jsou určitě nejlepší (vážně a bez ironie).

Moje babička kdysi za komoušů taky měla odněkud uskladněný jablíčka – říkali jsme jim doma sláďátka – byly malinký, ošklivý a strašně dobrý a myslím, že to tehdy taky asi moc nestříkali. Já začínám mít dojem, že je v Čechách možná hodně pěstitelů, kteří mají dobré a nechemické ovoce, ale prostě nemají ten certifikát. Po několika zkušenostech se mi skoro zdá, že ho možná mají jen ti „obchodně zdatní“, aby mohli prodávat draho něco, co by normálně nikdo nekoupil (teď mluvím o ovoci a zelenině). Nevím nevím, ale když někdo nechápe, co je to účet (a tím pádem zdaněný příjem), tak bych se nedivila, kdyby k certifikátu přišel taky nějakou oklikou.

Z.
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(17.9.2005 22:49:44)
Zoozo, a to navíc mají v současnosti už POVINNOST dávat bez keců (a hlavně bez vyžádání) účet při koupi nad 50 Kč. Vzhledem k tomu, jak je bio drahé, hádám, že nákup téměř vždy tu paďulu přesáhne..
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(19.9.2005 8:43:24)
Nad účtem se ti ofrňají i v kdejaké sámošce. Zřejmě doufají, že od toho ustoupíš a oni ušetří daň. Nedívala bych se na ně tak špatně, s BIO to nemuselo souviset.
Výška daní u nás nutí lidi dělat různé čáry nebo dají 30% z vydělných peněz do pryč a když pak chce nějaká holčička operaci, skládájí se na to zase jen občané.
Ale správné to samozřejmě není.
Eva
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(17.9.2005 21:19:23)
Hele, Mirko,
to o těch pražácích byl vtip nebo jsi měla upito??

P.S.: Já se za pražáka tak úplně nepovažuju, ale moje dcera je třeba už pražák čistokrevný, tak jen abych měla jasno v tom, co mi vlastně vyrůstá doma.. :)
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(18.9.2005 0:11:13)
Hm, holky, moc do mě nerejte. Asi podléhám určitým dojmům z médií, třeba z filmů nebo z novin. Možná že Pražáci nejsou až tak špatní, aby si to špatné mysleli o nás nepražských. Jen mě kruci štve, že nám to tu obtýden smrdí hnojem:o))) (Upito jsem měla jen jednou v životě, když jsem při jakési oslavě v práci po práci podlehla klamnému dojmu, že bavorák je slabé pití, něco jako čajíček pro batolata:o)))
M.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(18.9.2005 7:40:02)
Mirko,

hnůj asi není moc příjemný, ale za oxidy dusíku, oxid siřičitý, oxid uhelnatý, olovo, a výfukové plyny bych ho měnila (a měnit budu!). Zkus se někdy projít v Praze poblíž magistrály. Nebýt manžela, tak mě tady nikdo neudrží.

Z.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(18.9.2005 9:34:51)
ZooZa, je fakt, že města jsou někdy taky hrozná. Ani to nemusí být Praha, stačí, když se blížíme k našemu krajskému městu - občas je cítit továrnu, brr. No jo, občas to není legrácka.
M.
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Biojarmark tento pátek a sobotu 

(19.9.2005 8:48:15)
Celkem věřím, že z médií může vzniknou dojem, že se naše republika rozděluje na Prahu a ten zbytek.
Někteří pražáci jsou samozřejmě jiní než človíček z vesnice. Je to pochopitelný rozdíl daný okolím, ve kterém vyrůstal. A nechuť k hnoji chápu, dělala jsem zemědělku:-)
Jsem v Praze 10 let a dá se s nimi vydržet. Tedy doufám, protože jednoho Pražáka nosím pod srcem:-)
Eva
 JanaB 
  • 

Opravdu BIO?? 

(15.9.2005 8:37:27)
Jsem trochu v tehle veci skeptik.Jakou mam jistotu,ze kdyz v supermarketu koupim napr. BIO kure,ktere je dvakrat tak drahe, ze to kure je opravdu BIO?? Nejlepsi je,kdyz ma nekdo moznost kupovat maso mleko,vejce atd primo z venkova.Kdyz ale tu moznost nemame a jsme odkazani na BIO produkty ze supermarketu,mame opravdu jistotu, je vyrobky jsou opravdu BIO??
 Risan 


Re: Opravdu BIO?? 

(15.9.2005 8:55:52)
Milá Janičko - bioskeptičko!
Jediná jistota v životě je změna, tedy nejistota :-)
Jistotu nemáš ani v tom, že to, co Tě (nás) učili ve škole, je pravda... Stačí si zajít na kurs reflexní terapie, nebo si jen přečíst knížku od Vlasty Marka Hudba jinak apod. To se pak člověk diví, čemu všemu "věřil" jako ten největší věřící...
Mám za to, že nejde o to za každou cenu kupovat Bio, ale v prvé řadě se zamyslet nad svým jídelníčkem, co jím, proč to jím, jak mi po tom jídle je, jestli do svého jídelníčku nezařadit něco jiného... Jestli ta kombinace, kterou mě naučila maminka vepřo-knedlo-zelo+pivo+dort se šlehačkou mi opravdu chutná a jestli mi po ní náhodou není těžko.. Samozřejmě je fajn si přečíst něco o tom, co dnešní potraviny obsahují, jaká jsou rizika (dobrá je knížka od Víta Syrového, http://natur.toe.cz/, dělal kdysi na ministerstvu na povolování éček, má nějakou VŠ chemicko-technologickou a něco o tom ví). Každý si projde od extrému, kdy sní úplně všechno přes vegetariána či makrobiotika (někteří z toho udělají "náboženství" nebo "svatou pravdu" a zůstanou tam) až po zlatý střed, kdy se člověk naučí poslouchat svoje tělo, vynechá chemií a barvivy nacpané potraviny, a občas si dá šunku nebo opeče špekáček :-)
 JanaB 
  • 

Re: Re: Opravdu BIO?? 

(15.9.2005 9:42:24)
Mily Risane,
budes se divit,ale ja dbam na zdravou vyzivu a na svuj jidelnicek vubec.
Mne slo o to,jakou mam jistotu,ze prodavane BIO potraviny opravdu BIO jsou.Kdybych vedela,ze tomu opravdu tak je,tak bych je kupovala-nebo alespon cast z nich.
 Risan 


Re: Re: Re: Opravdu BIO?? 

(15.9.2005 12:24:53)
Joo Janičko,
tak 100% jistotu nemáš ani u antikoncepce, natož u Biopotravin... :-/

Chtel jsem Ti tim rici, ze Bio potraviny nekupujes kvuli tomu, ze mas 100% jistotu, ale ze se mas zamyslet nad svym jidelnickem. Samo je dulezity i jakou kvalitu jis. Ale zaruku kvality Ti neda nikdo na nic - pocinaje kosmetikou, ktera ma sice jakysi atest z ministerstva, ktery je hotovy za nejaky mesic a nikdo nemuze zarucit, co to udela s pokozkou kazde zeny (to je na samostatnou kapitolu, moderni kosmetika je zalozena na tom, ze zeny chteji byt krasne jako kocky z reklamy a zapominaji na zdravy selsky rozum, protoze vetsina reklam je zalozena na polovedeckych lzivych tvrzenich), pres leky, ktere jsou testovany na prumernem vzorku lidi a zadny vedec nedokaze rici, jake viditelne a hlavne skryte vedlejsi ucinky ma na organismus, protoze dokazeme zmerit jen neco, konce aditivy v "normalnich" potravinach, z nichz nektere jsou v nekterych statech zakazany, atd., atd.

Denne kupujes vyrobky, u nichz Ti vyrobce neco "zarucuje" a Ty nemas jedinou moznost si overit, jestli to opravdu funguje, jak ma,jestli Ti do oci nelzou a kdo kontroluje pravidla hry, jestli to neni dano jenom tim, ze nez se eventuelni negativni ucinky projevi, tak uz davno nejsi schopna zjistit, cim to bylo a ze jde mnohdy o akumulaci mnoha faktoru, ktere nikdo neni schopen dohlidat a uz vubec ne se nekde branit. Zkus prijit do obchodu a vratit krem na vrasky, ze Ti nefunguje, ze jsi vrascita stara baba. Garantuju Ti, ze to neudela zadna zena, protoze pro zenu je psychicky neunosne rict nekde - mam vrasky = stárnu! Na tom je zalozen cely kosmeticky prumysl - na faktu, ze lidska pokozka za normalniho stavu je schopna velmi rychle regenerovat a negativni ucinky kosmetiky se na ni projevi az kdyz je velky problem v organismu a az tehdy spotrebitel patra, kde je problem. A rekne se tomu "ze dany vyrobek u citlivych jedincu muze zhorsovat treba ekzem". Nikoliv ze dany vyrobek zatezuje pokozku a u oslabenych jedincu se to projevi. Vetsina vyrobku je zalozena na tom, ze spotrebitel nema sanci sledovat vedecky vyzkum v cele jeho siri a tak mu staci, kdyz mu na obrazovce trouba v bilem plasti v brejlickach rekne, ze je to vysledek prace ve vedecke laboratori a dela to ten a ten zazrak. Atd, atd.

U Biopotravin mas "zaruku", ze v nich je prinejmensim min rezidui pesticidu a aditiv, nez u klasickych vyrobku a za to to stoji. Oznaceni bio-kvalita podleha urcitym normam. Ani u "normalnich" potravin Ti nikdo na 100% nezaruci, ze tam ve vajickach nebude salmonela, obcas se sem dovezou sardinky s radioaktivitou, hracky s ftalaty, atd. 100% bio potravina neexistuje. Stejne tak Ti nikdo nezaruci, ze kdyz koupis na stanku bundu zn. Adidas, tak ze to neni levny dovoz pod touto znackou. Jde o to, minimalizovat akumulaci biologicky skodlivych latek na minimum a o tom to je. Je to otazka rozhodnuti - i biofarmy pořádají dny otevřených dveří, máš možnost si aspoň částečně si ověřit, proč a jak to dělají. Jak to vypadá v JZD, určitě víš. Jak to vypadá v mlékárně, asi taky. Manželka byla ve Frutě, kamoš v masokombinátu. Mohu Ti říci, že by jsi nemohla jíst nic, kdyby jsi věděla některé zkušenosti.
Jestli chces 100% jistotu, ze nedas vic penez za neco, co neni pravda, tak Ti nezbyva, nez zustat doma a umrit hlady, a to by byla urcite skoda ;-)
Krasny den!
Michal
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Opravdu BIO?? 

(16.9.2005 9:35:32)
Měli by být označeny zelenobílým logem BIO. Dostávají dotace, takže je jistě úřady kontrolují. Můžeš si ještě prověřit tu firmu, zda opravdu ten certifikát má. Ale 100% ti nikdo nezaručí u ničeho.

Eva
 Toranoko 
  • 

Re: Opravdu BIO?? 

(15.9.2005 10:09:50)
Mila Jani,
vetsinou se to resi tak, ze na kazde potravine je uveden vyrobce (zpracovatel, atd.) K nemu se prece muzes zajet podivat, jak to funguje, pokud je O.K., rád ti informace poskytne, treba prave dodava lidem i na miste...pak muzes vyhledavat jeho vyrobky a jsi si relativne jista, co kupujes.
Ptej se lidi, kteri se o to zajimaji, a tak.
Jina cesta nez aktivni zajem neni. :-))
Mas pravdu, taky nekdy vaham, jestli to moje "bio" nejde jen do kapes penezchtivych. Ale zase nechci snizovat snahu lidi, kteri se opravdu staraji a delaji pro lidi to nej...
 Helena, dva kluci 
  • 

Nákup biopotravin přímo na venkově 

(15.9.2005 10:20:14)
Ahoj.Reaguji na tvoji poznámku, že nejlepší je kupovat maso,mléko a vejce a zeleninu přímo z venkova. Má to háček. Venkovský způsob hospodaření může být na hony vzdálen ekologickému zemědělství. Lidi,co produkují mladou mrkvičku, jahody, salátek a podobně,nemusí mít vůbec ponětí o nějakých ochranných lhůtách, dávkování pesticidů, o lhůtách při očkování králíků, netuší nic o antibiotiku v mléce. Ve své blažené nevědomosti to vůbec neřeší. Oni vám nelžou, že jejich mrkev je nejlepší pro miminka, oni tomu věří!!!!
Víte,že mladá jarní mrkvička vypěstovaná na záhoně pohnojeném opravdovým hnojem a ještě k tomu natrhaná ráno před odnesením na trh má takový obsah dusičnanů, že je téměř nepoživatelná ? To samé ranný salát a špenát. Přitom by stačilo tuto konkrétní zeleninu nasít na nepohnojený záhon, a sklízet večer.Mrkev sice nebude tak krásná,ale obsah dusičnanů je mnohonásobně nižší...Mám zemědělské učiliště, střední zemědělku a vysokou zemědělskou a tyto a jiné informace do mě hustili léta.je to teda pár let a výzkum mistě pokročil... Pak jsem také měla tchýni s malým hospodářstvím. A pro tu byly tyto informace něco úplně nového a navíc naprosto neakceptovatelného...Prostě salát se trhal ráno, byl nejčerstvější. Slepicím se dávalo vše, co se třeba začalo kazit, i plesnivé jídlo,přepálené oleje,zelené brambory, když sehnali levné psí granule, slepice dostávaly i ty granule. Chápu, že ne každý má možnost mit vlastní slepice , ale s nákupem na venkově bych byla opatrná a hlídala bych si úroveň toho kterého hospodářství.Znám jednoho soukromého zemědělce .. ale když se po stáji s krávou prohání sedm koček v různém stavu olysalosti a slepice sedí krávě přímo ve žlabu a mrtvé králíky zahrabávají do hnoje mám husí kůži. Přitom je to soukromník, který prodá všechno mléko a o jeho tvaroh si lidi derou .Nechápu, že si toho nevšimnou. Velkovýrobník ranného salátu mu před sklizní svítí, aby světlo pomohlo dusičnany odbourat a sklízí večer.normyjsou tak přísné, že si to prostě nemůže dovolit udělat jinak. Jistě, že krabicové mléko je mléku nepodobné, ale " živé " mléko nadojené do nedbale umyté konve ,od krávy neprošlé tuberkulinací ,po nadojení ponechané v konvi nebo ještě teplé stočené do plastových lahví - taky není to pravé ořechové. Takže se nebojte nakupovat na vsi, ale mějte oči otevřené..Helena
 Olina 
  • 

Mrkvička se miláčku hnojem nehnojí. 

(19.9.2005 20:24:42)
Mrkev a karotka je zelenina, která se pěstuje tzv. v druhé trati to znamená na záhoně, který byl hnojem(chlévskou mrvou) pohnojen loni. Ona to totiž nesnáší. Jevu, který popisuješ lze samozřejmě dosáhnout třeba cereritem. Máš pravdu, ale dílčí nepřesnost znehodnotí celou myšlenku. Alespoň v mých očích. A jíst se to asi dá. Myslím, že je i dost sladká. To je celkem jedno, jestli kouří někdo trávu nebo jí mrkev s dusičnanem, ne? Jenom je po té mrkvi smutnější. :o)
 Dianka (04+06+09) 


Re: Opravdu BIO?? 

(15.9.2005 13:52:18)
Jano, biokuře zatím u nás bohužel v supermarketu nekoupíš :-(

Jinak BIOpotraviny jsou označené "zelenou zebrou" - známkou BIO, tu uděluje a kontroluje (dost přísně, řekla bych, ale to je na úplně jinou diskuzi) organizece KEZ (Kontrola ekologického zemědělství). Původně si ji založili sami ekozemědelci, aby byla nějaká jednotná pravidla, co se v ekozemědělství smí a co ne. Existují ještě další známky - zahraniční, evropské... ale u nás je důležitá ta zelená zebra. Jestli Tě to zajímá víc, koukni na http://www.kez.cz/main.php
 Pavla,9+6+3 
  • 

Re: Re: Opravdu BIO?? 

(16.9.2005 13:21:18)
Rozhodně nikomu nechci brát iluze,ale nevěřím,že vše co je označené BIO taky BIO je.
Můj otec má farmu /nikoli bio / a když jsem mu řekla, že kupujeme bio hovězí,od srdce se zasmál. Tvrdí,že na papíry jednoho mladého BIO býka se prodají ještě další čtyři staré krávy. A použití různých hnojiv a postřiků? Tvrdí, že ve velkém se bez nich nelze obejít a ekozemědělci to prý dělají tak, že si tyto pro ně zakázané látky objedná někdo jiný /kdo není eko/ a pak si to mezi sebou nějak prohandlují.
Nekamenujte mě, jen jsem napsala co mi bylo řečeno.
A mimochodem, i to zmiňované drahé biohovězí je pokaždé jiné,i když ho připravím úplně stejně- prostě jakoby se tam občas NÁHODOU připletla stará kráva :-)))
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Re: Re: Re: Opravdu BIO?? 

(16.9.2005 13:47:46)
Nechci být ironická, ale taky se musím (Pavlo) smát, když slyším slova jako "bio-zabíjačka", "bio-uherák", či donoce "bio-baby"???
Je snad to "bio-bejby" určený taky na "bio-porážu"???
a bude to košér???
/ano, ve skutečnosti jde o BIO oblečky a všechny serepetičky, tuším/
ne, já se nikomu nechci vysmívat, já ekologickýmu zemědělství fakt fandim.
jen nevím, zda je tahle cesta dobrá. se značkou BIO se obávám pokouší svézti hodně lidí, kteří chtějí hlavně VYDĚLAT, protože to je momentálně IN, bejt BIO....
i když to třeba vůbec BIO není, že;)
pokud jsem někoho urazila, tak se omlouvám!!!!
mmch občas taky kupuju chleba, kterej je bio - ale je to od konkrétního člověka, o němž jsem přesvědčena, že bio je.
jinak doma sníme taky kde co, nestíhám všechna svá prastará předsevzetí dodržovat.
BIO svaze, pusť se do mě!
;))))
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Opravdu BIO?? 

(16.9.2005 15:30:27)
Problematika biopotravin je upravena zákonem o ekologickém zemědělství (zák. č. 242/2000 Sb.). Označovat potravinu jako "bio" nebo "eko" lze jen v případě, že splňuje požadavky tohoto zákona (včetně toho, že na ni bylo vydáno osvědčení příslušným orgánem). Označovat tímto dodatkem potraviny jiné je zakázáno a v případě porušení tohoto zákazu lze uložit pokutu až 1 mil. Kč. Takže označovat "bio" něco, co z ekologického zemědělství nepochází je věc ošemetná a malinko riskantní.
MMCH - možná si vzpomenete, že před časem (cca před 5 roky) měla fa Danone jogurt BIO - ten se nyní jmenuje Activia - právě proto, že není z produktů ekologického zemědělství ... Právě proto, že Danone nechtělo riskovat konflikt se zákonem a pokutu
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Opravdu BIO?? 

(16.9.2005 15:03:00)
Tak to máš jak se vším. Občas zase jiný výrobce opomene zmínit, že jeho výrobek s velkým nápisem bez chemických konzervantů, přeci jen trošililinku EE 321 obsahuje. Ale kontroly chodí i na hotové, zabalené výrobky nebo přímo na farmy.. Ale naši kontroloři teď možná řeší více značkové zboží na tržnicích:-).
Ono taky být v Čechách biofarmář či farmář není sranda, když ti třeba stát opomene vyplatit dotace..
Eva
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Re: Opravdu BIO?? 

(16.9.2005 15:37:46)
Evi,
působnost v oblasti kontroly potravin má Česká zemědělská a potravinářská inspekce, zatímco značkové zboží na tržištích řeší povětšinou Česká obchodní inspekce, takže řešení problémů se značkovým zbožím, resp. tedy s jeho padělky určitě neubírá síly v oblasti kontroly biopotravin
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Opravdu BIO?? 

(16.9.2005 15:45:17)
To bylo myšleno trošku s nadsázkou.. Mám zemědělku, takže základní orientaci v těchto věcech mám:-).
Jít studovat zemědělství "protože máte kladný vztah ke zvířatům" byla hovadina:-)

Eva
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


kamenně tvrdý chleba BIO-zemědělce 

(16.9.2005 16:02:23)
Evco K, to teda jo :-))))
taky sem se ve vyberu svoji skoly trapne spletla :-)))
to je prave to, myslim, ze clovek snazici se ekologicky /ci biologicky/ hospodarit to ma v CR tak tvrde, ze uz se snad vyplati ty bio-vyrobky dovazet.... :-(((
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Certifikace BIO a pochybnost(?) tohoto systému 

(16.9.2005 13:41:00)
Diskusi jsem celou nečetla a hned pro začátek /pro jistotu/ uvádím, že jsem fandou ekologického zemědělství (i když o něm mnoho nevím) a TUŽ - jenže teorie a praxe je často na hony vzdálená.
Byla jsem léta úplný vegetarián právě kvůli blbýmu pocitu z toho, jak musí trpět jiné živé organismy jen proto, abysme je pak mohli sežrat. (Teď teda masi jíme, ale dost málo.) ANo, vlastní zdraví je taky důležitý - zdraví našich dětí především...
Třeba z mýho pohledu má ale jakýkoliv "trvale udržitelný hospodaření" - ať na poli, v lese nebo jinde - sloužit především k tomu, aby se nedrancovaly přírodní zdroje (půda, voda, živé organismy...)
Aby tu zkrátka nezůstala po nás jen vyprahlá poušť, nebo potopa ;)
Ta filosofie BIO pochází asi už od "biodynamiky" Richarda Steinera a myslím, že je skvělá.
Jak jsem ovšem slyšela /nebo četla/ od některých soukromě hospodařících zemědělců, snažících se o ekologicky čistý životní styl, jsou podmínky pro získání certifikátu tak tvrdé, že pro ně osobně jsou nemožné; abych byla konrétní, jde např. o zemědělce Jakuba Laušmana (Držovice) a Zbyňka Vlka (Jindřichovice p.S.)
Jak tvrdí můj muž (nemohu to dokázat), cena biopotravin je vyšší nejen proto, že by bioprodukce byla o tolik dražší, ale že se na tom přiživují všechny ty kontrolní mechanismy, kterých je příliš mnoho a také všechna ta příšliš drsná omezení (např.: BIO-zemědělec zkrachoval, neb svůj bio-sýr posypal bazalkou ze záhonu, svojeho, ale neměl na něj certifikát "bio" - přitom to bylo zcela ekologicky v pořádku. Ne však úředně, pokuta byla taková, že to nerozdejchal...)
Pak se divme, že je málo biozemědělců...
Doba tomu moc nepřeje, jasně, ale sami /PRO-BIO a spol.- moc se v tom neorientuju/ takovej bič a nasadili takový vysoký laťky, že to málokdo zvládá...
Moc tomu nerozumím, jen co málo tak zaslechnu, tak se do mě klidně můžete pustit hlava nehlava ;))
Beru si na to helmu!
est.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: Certifikace BIO a pochybnost(?) tohoto systému 

(16.9.2005 16:57:31)
Ester, jsem ráda, že taky někdo jiný zná Rudolfa Steinera. Biodynamiku jsem nestudovala, jeho dílo je obsáhlé a já to beru spíš z konce souvisejícího s antroposofickou medicínou a waldorfskou pedagogikou, ale fakt mě to těší.
A co se týká certifikace bio a podmínek pro zemědělce, kteří takto chtějí hospodařit, myslím že to co píšeš od reality zdaleka odtržené není. Já si v podstatě na záhonku taky sbírám bio jahody, ale do té mašinérie úředníků a razítek bych s nima nešla.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


R. Steriner - Re: Re: Certifikace BIO .... 

(16.9.2005 19:42:35)
Sajso,
nemýlíš se, taky jsem se se Steinerovi dostala spíš z druhé strany jeho díla - antroposofie... Tedy z nějaké knihy o něm, on byl fakt génius skoro jak Jára Cimrman :-))
tedy v trošku jiném smyslu slova ;)
Znám lidi, kteří dělají jógu a vozí od nás z Liberce svoje děti až do Semil, kde je waldorfská škola - to jsou nadšenci :-)
Prý je to s ní ale nějaké nahnuté.. naštěstí i tady u nás se objevují různé alternativní ZŠ, i když trošku jiného směru.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: R. Steriner - Re: Re: Certifikace BIO .... 

(18.9.2005 13:48:08)
Ester, celkem ty nadšence chápu. Waldorfská je mi moc sympatická. Zatím jedou, ale slyšela jsem něco v tom smyslu, že do loňska to bylo bráno jako experiment a pak ji chtěli zavírat. Asi ve smyslu - experiment se zdařil, takže školu zavřeme, ať nám nekazí rodiče a děti.
Rudolf Steiner se do jisté míry dá srovnat s Járou Cimrmanem, byl také neuvěřitelně mnohostranný, řeklo by se renesanční člověk. Liší se vlastně jen v jednom malém detailu - Steiner žil. :-))
 Lucie 
  • 

Country Life 

(16.9.2005 19:12:42)
Mimo jmenovanych obchodu se zdravou vyzivou i kosmetikou a restaraci, vcetne cerstveho BIO ovoce a zeleniny je zde firma Country Life, prodejny ma v Praze v ul. Melantrichova, Jungmannova. Vrele doporucuji.
 Eva K 
  • 

Re: Country Life 

(19.9.2005 8:52:00)
Chodíme tam na polévky, moc dobré, ne tak drahé, a zasytí:-). Taky od nich kupuji cukr.
Eva
 Monula79 


zelenina pro kojence-musí být bio??? 

(18.9.2005 13:38:01)
Dobrý den, poradí mi někdo, jaké máte zkušenosti s krmením kojenců bio potravinami? Za nedlohou budu dávat prckovi příkrmy a uvažuji o přípravě zeleninových kašiček (mrkev, brokolice, brambory) z červstvé zeleniny (abych později nahradila kupované ve skleničkách). Má negativní dopad, když budu kupovat zeleninu "normální", ne bio?
Díky za rady
 Věra 
  • 

Re: zelenina pro kojence-musí být bio??? 

(18.9.2005 13:47:59)
Ahoj, jistě že bio být nemusí.
Taky nemáme zdroj bio a vozit to 25 km z nejbližšího obchodu už moc ekologické není.
Vyšším množstvím dusičnanů hrozí hlavně mrkev.Ředkvičky brzy zjara, ty rychlené, rychlený salát, to co je brzy, když to normálně ještě není.
Takže nekupovat takové ty výstavní obrovské mrkve na stánku od malopěstitelů, v těch opravdu dusičnany jsou.
Raději v normálním obchodě, raději větší obchodní síti.

Ty mají kontrolované a hlídané dodavatele, tam se není třeba bát.
A vybírat mladou, malou, tenkou mrkev, ne ty obr.

Ostatní celkem bez obav, taky jsem bio nekupovala a nic se neděje, tohle je hlavně reklamní článek, aby se líp prodávalo.
 Sajsa+Kája 9r.+Daník 01/07 


Re: zelenina pro kojence-musí být bio??? 

(18.9.2005 13:50:14)
Mončo,
co se zeleniny týká, svého času jsem ji podle návodu Dr. Fořta v jeho Moderní výživě pro děti na určitou dobu namáčela do roztoku kyseliny citronové. Prý by se tím měl obsah dusičnanů snížit.
 Michal 
  • 

Re: zelenina pro kojence-musí být bio??? 

(20.9.2005 9:36:18)
Ahoj Monulo,
mohu Tě ujistit na základě vlastní blbosti, že dětem nejvíce ublíží "dokonalí" rodiče - rodiče, kteří se bojí udělat chybu, nebo mají pocit, že ví, jak vychovávat, že už se nemají co naučit.
Výživa JE samozřejmě důležitá, ale mnoho lidí se soustředí na ni, protože je to jednodušší než si něco přečíst o dětské psychice a mají v dobré víře pocit, že pro své dítě udělali to nejlepší. Dítěti zdaleka neublíží klobása plná dusičnanů, jako matčina slova "když se budeš chovat takhle, nebudu Tě mít ráda". S tím prvním si organismus solidně poradí, s tím druhým je to mnohem horší...
Máš můj obdiv, že hledáš to nejlepší pro svoje miminko. Mnohdy to není jednoduché, protože podobně smýšlejících lidí v okolí bývá málo a hodně jich má tendenci spíše odrazovat. Informace se už dnes naštěstí dají sehnat a lidí (maminek), kteří/které se zajímají o různá témata kolem dětí i sebe přibývá.
Dole přikládám literaturu, která mi pomohla pochopit své dětství a tím i minimalizovat chyby svých rodičů na našem děťátku (i tak jich člověk udělá.. :-/

*J. Gray: Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a Děti jsou z NEBE
E. Rheinwaldová: Jak vychovat šťastné dítě
J. Prekopová: Děti jsou hosté, kteří hledají cestu..

*G. Chapman: Děti a pět jazyků lásky
*H. Cloud: Děti a hranice
 Olina 
  • 

HOLKY, KDO JEŠTĚ NEVĚŘÍTE MIKROVLNCE, 

(19.9.2005 15:58:07)
tak mi ji pošlete, já si ji nechám. :o)) A počítač mi taky můžete poslat, ten taky vyzařuje. A paušál může být taky klidně zaplacenej. :o)) Dík
Jo a toxoplasmósa je parazit, že jo, čili takový jako živočich a nejlepší je žít s takovým živočichem v harmonii a všechno bude v pořádku.
 Eva K,13tt 
  • 

Re: HOLKY, KDO JEŠTĚ NEVĚŘÍTE MIKROVLNCE, 

(20.9.2005 13:01:42)
Dospělý člověk v podstatě v harmonii s toxoplasmózou žít může, ale mimčo už je na tom hůř. Když jde o moje zdraví, je to jedna věc, ale když neseš zodpovědnost i za nenarozené dítě, tak si dáš daleko větší pozor a tvoje závazky o "nesterilním" prostředí můžou jít stranou.
Záchod teď naší kočce čistí manžel. Myslím, že to není zase tak špatné a tak velký ústupek tomu milému parazitovi:-).
Mikrovlnku ani PC z domu nepoženeme, ale díky za nabídku zbavení nás tohoto problému:-).
Eva
 Dzana 


toxoplasmosa 

(21.9.2005 15:14:16)
Toxoplasmu v sobě nosí asi polovina české populace. Dospělým skutečně nevadí. Onemocnění (Infekce) se projeví asi tak jako chřipka, jinak prvok zůstává v těle již napořád a nijak neškodí. Problém je samozřejmě v těhotenství. Ale: problém je toxoplasmosou se nakazit. Pokud už ji v sobě máte, tak dítě neohrozí. Pokud ovšem někdo toxu nemá a v době těhotenství se nakazí, v té samé době zažívá tu reakci ve svém těle a to je ta škodlivá záležitost.
Já sama jsem s kočkou spala už v kočárku a provázejí mě celý život. Tak si myslím, že už Toxoplasmu mám dávno v sobě a kočkám se v těhotenství vyhýbat nebudu.
problém je spíš v tom, že kromě Toxoplasmy může hhrozit i něco jiného...
 Eva K, 13tt 
  • 

Re: toxoplasmosa 

(22.9.2005 12:45:19)
Taky doufám, že díky zvířatům a zahradě, kteří mě od narození obklopují, jsem úspěšně proti této nemoci imunní. Může proběhnout i s nepatrnými příznaky. Dokonce jsem četla, že ji prodělalo 80% obyvatel. Ale lidi se častěji nakazí z masa, než od zvířete. I když si nedovedu představit, jak to zjišťují. Statistiky je potřeba brát s rezervou. Teď jsem zvědavá, jak bude mimčo s naší kočkou "vycházet" osobně.
Potíže můžou přijít odkudkoliv, ale když máš doma kočku, dovíš se často okamžitě, jak ošklivé věci tím svému miminku děláš (obzvlášť když je tvá tchýně obvoďačka ze staré školy a nešetří detajly).
Eva
 Dzana 


Re: Re: toxoplasmosa 

(23.9.2005 12:25:30)
Evo K,
Já vím, že nějaká opatrnost by být měla, ale myslím, že není třeba to přehánět. jestli vás to uklidní, tak já jako dítě jsem spala na chalupě v kočárku a u nohou mi ležela sousedovic Cikána (do dneška jí říkám že to byla moje chůva ... už je tedy asi 20 let pod zemí) a když jsem nebyla venku, běhala prý oknem i dovnitř do postýlky. Tam odtad ji máma hnala, protože kočka do chalupy nesměla - abychom ji tam někdy nezavřeli, jsme Pražáci. V kočárku ji nechávala s klidem. Věděla, že mi kočka neublíží. cikánu si pamatuji z dob, kdy mi bylo asi 4 - 5 let, ta kočka mě měla ráda a nikdy mi neublížila, jen jednou mě sekla po ruce, ale to proto, že se mě lekla, ani jsem nebrečela, i když to bolelo ;o)) a dokonce si myslím, že mě očarovala. Jsem povahou kočka - naprosto dokonale. Nedůvěřivá, k někomu se přitulím a vrním, na jiného prskám a nepustím si ho k tělu. Kočičku sice doma nemáme a dlouho mít nebudeme, ale jinak se s nimi mazlím, jen nějakou potkám. A když vyprávím tu svou miminkovskou historku o kočičí chůvě, jsou i názory - dítě hned od kočky vydesinfikovat .... Pěkná ptákovina. Já s těma kočkama jedla i málem z jedné misky - s ní jsem se rozdělila o rohlík a co kočka nedojedla, to jsem si zase prý vzala zpátky ;o))) tohle všechno vím samozřejmě z vyprávění.
Jo, tchýně to je kapitola. Ta moje je zase původně zdravotní laborantka a je posedlá prášky. Na všechno má medikamenty a vylí oči na moje bylinkové čaje, cukrovou šťávu na rozpuklou kůži na palcích apod... jenomže já jsem relativně zdravá od narození, zatímco svého muže jsem z věčného marodění vyléčila, až když jsme spolu začali chodit ... se švagrovou nechodím, takže ta je chudinka pořád nemocná dodnes. Tak to je ten výsledek. je to těžké. Tím, že momentálně pracuji v toxikologickém oboru, taky jsem čím dál víc opatrnější ;o)) aspoň do doby, než budu mít vytoužený počet dětí.
Přeji hodně zdaru nejem v soužití s nejlepším přítelem člověka, který má svůj mozek a srdce ;o)
 Eva K, 14tt 
  • 

Re: Re: Re: toxoplasmosa 

(29.9.2005 12:39:46)
Děkuji za milé psaníčko, snad i moje kočka bude mít mimčo ráda. Vlastně ji nic jiného nezbude:-). Co jsem se informovala, tak jsou dvě varianty - buď mimčo stráží, jak popisuš ty, nebo si ho nevšímají.
V pondělí jsme si šla pro výsledky na toxoplasmózu - nikdy jsem tu nemoc neprodělala! Já která s kočkama spala, jedla jahody přímo z keříku a na zahradě okoštovala kdeco:-)!
Mě zase přivezli z porodnice a první, kdo mě vítal, byla náš vlčák Ira, pochopitelně mě v rodině uvítala, jak nejpřátelštějic uměla - pořádným olíznutím!:-)
Takže já jsem taky pro nesterilní děti, i když mě tlak okolí nutí si to ověřovat. Nesmím se nechat.. Navíc děti a zvířata prostě patří k sobě. Eva
 Dzana 


Re: Re: toxoplasmosa 

(23.9.2005 12:28:50)
Evo,
ještě chci doplnit. Když jsou nějaké pochybnosti, na toxoplasmosu lze udělat test - nějaký krevní, tuším. Akorát nevím, kde se to dělá, ale to určitě nějaký lékař poradí. Ať je klid. Já jsem měla skoro také možnost si zjistit, zda už ji mám či ne, ale bohužel ona kolegyně pak opustila parazitologickou laboratoř, přešla na rostliny a akce se nekonala ;o( ... byla bych to měla zadarmo.
 dirty+tobík 4/06+sebík 4/09 


Re: Re: Re: toxoplasmosa 

(23.9.2005 12:31:45)
test na toxoplazmozu je tusim zdarma v pripade, ze jsi tehotna a lze o nej zazadat u doktora, ke kteremu chodis, je to krevni test
 Eva K, 14tt 
  • 

Re: Re: Re: toxoplasmosa 

(29.9.2005 12:42:04)
Test mi udělal gynekolog tento týden. Negativní. Když jsi vzpomenu, že jsem prováděla snad úplně všechny rizikové činnosti (nepočítám konzumaci dva dny starého lejna:-)), jako je hrabání se v hlíně a pak jahoda:-)... tak už se té nemoci nebojím:-)

Eva
 Chobotka 


Bio úlevy na daních 

(22.9.2005 14:26:53)
Bylo by fajn, aby výrobci a prodejci všech možných bio produktů (samozřejmě akreditovaných) měli nižší daně, pak by se snad ceny mohly vyrovnat. Já politiku moc nesleduju, nevíte někdo, kam směřovat podobné připomínky vládě např. mailem?
 Kaca 
  • 

Re: Bio úlevy na daních 

(26.9.2005 17:34:21)
No, jen jestli se pak bio nebude vyrabet jeste vic "na kseft" nez ted. Uz tak je to nekde dost viditelny...
 Eva K 
  • 

Re: Re: Bio úlevy na daních 

(29.9.2005 12:43:48)
Bio i nebio produkty se vyrábí na kšeft. Stejně jako jiné výrobky. Eva
 ginger lu 


Bio mrkev v Delvite....... 

(29.9.2005 22:44:06)

Dlouho jsem kupovala mrkvicku od ekofarmy Deblin v Albiu a nedavno jsem ji s velkou radosti objevila i v blizke Delvite. Me nadseni vsak rychle ochladlo, kdyz jsem opakovane zjistila, ze proste chutna jinak.... Je z ni citit chemie jako ze vsech ostatnich mrkvi na trhu. Mate nekdo podobne zkusenosti? Je mozne, ze by ekofarma riskovala a u biomrkve do supermarketu dbala na kvalitu mene? Chtelo by to asi na ne poslat kontrolu....

 Eva K, 16tt 
  • 

Re: Bio mrkev v Delvite....... 

(13.10.2005 8:40:56)
Nemám podobnou zkušenost, v Delvitě kupuji vejce z podestýlky a občas maso a ty jsou jiné, než "normální".
Do mrkve se mohla dostat chemie z jiných zdrojů, než je hnojení. Naše planeta je plná chemie. Pokuty jsou hodně vysoké, takže si nejsem jistá, zda by to stálo za ten risk. A podvádět nemusí biozemědělec, ale i supermarket, jak se teď ukazuje u jiných prodejen.
Eva
 Ester, 2 malí synové 
  • 

Re: Re: Bio brambory a jiné... 

(13.11.2005 15:33:59)
V supermarketu bych biozeleninu nekupovala, přijde mi to divné, ale chápu, že to ušetří čas. Sama kupuji biozeleninu v Praze na Andělu, v prodejně Bioproducts, je to ulice Na bělidle, kousek vedle Galerie Markéty Podhůrské. Mají tam , myslím, největší výběr biopotravin celkově. Biozeleninu mají podle sezonní nabídky, často mají brambory, hláv. saláty, místo vitamínuC z lékárny, který je pro děti zátěž, tam kupuji 100% rakytníkovou šťávu a děti letos ještě nestonaly. Mají tam také biokosmetiku a přír. čistící prostř., takže to tam vždycky nakoupím najednou. Doporučuji.
 myšovlk 


Nejlepe nakupovat online - prijde vse az domu: www.bioobchod.cz, www.najadashop.cz 

(7.8.2007 10:11:48)
Na www.bioobchod.cz lze objednat take bio zeleninu a ovoce. Do 2 dnu dorazi postou - v dobrem stavu.

Ja osobne nemam cas jezdit az na Andela z Prahy 15, takze preferuji pohodlnou objednavku pres net a pak jen cekam, az posta doveze vse domu:-)

 Stáninka a roční Ondrášek 
  • 

bio šunka 

(18.12.2005 21:46:52)
Nevíte náhodou kde se dá v Ostravě koupit biošunka?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.