| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodila bych klidně znovu, nevěříte?

 Celkem 156 názorů.
 Klára 
  • 

závidím Ti tvou sílu 

(5.9.2005 10:31:20)
závidím Ti Tvou sílu. Já rodila dítě jednou. Císařským řezem. Komplikované těhotensví. Zkušenosti s podporou kojení hodně podobné, jako máš ty. Z porodnice jsme docházeli plně na umělém příkrmu, jak jsme presvedcena, jen následkem nezájmu personálu. Bojovala jsem doma a nakonec jsem si kojení vybojovala. Svou dcerku kojím uz dva roky a spís mám problém, jak se dvouletého draka konecne zbavit :-)))
Nicmene - z dalsiho tehotenstvi a porodu mam sileny strach, pri pohledu na tehule se mi obraci zaludek na ruby, ze sexu nemam nic, ostatne rok jsem byla z porodu tak psychicky vyrizena, ze jsem na sebe nebyla schona nechat sahnout. Problemy, ktere do do manzelstvi vneslo, asi ani nemusim popisovat. A to vsem prevazne kvuli hrubemu a necitlivemu pristupu lekaru. Moc bych druhe, mozna i treti dite chtela, ale na to porad jeste nemam :-(((
 Hannah 
  • 

Re: závidím Ti tvou sílu 

(5.9.2005 10:39:03)
J8 ti taky závidím sílu a moc Ti přeju, že máš krásnou holčičku a vše je - už teď - v pořádku. NIcméně já bych od takových doktorů a z takové porodnice prchala svinským krokem. Už kdyby mi někdo řekl, že i když je na dítě ještě čas a má zatím 3000g "se to tak prostě dělá" bych si začala hledat jinou porodnici, jiná vysvětlení, proč se to tak vlastně dělá, když nemusí. Taky totalitní hekárna se třemi (!) dalšími rodičkami by mne asi psychicky odrovnala. Nevím, jak budu rodit já - pokud budou komplikace, budu muset do Brna na Obilňák, který ale nemá špatné hodnocení, jinak se těším do Vrchlabí, což je pravděpodobnější, ale kažopádně si svůj porod představuji z hlediska přístupu personálu lepší, aby mi víc vysvětlili a rozhodně víc soukromí a ohledů ke mně, miminku i partnerovi. Opravdu Tě obdivuju za to, že takovýto porod v tobě nevyvolal negativní pocity, měj se hezky, ať prospívá celá Tvoje rodina.
 Hanka  
  • 

Re: závidím Ti tvou sílu 

(5.9.2005 15:02:57)
Ahoj Kláro,
statečná jsi Ty taky, mělas komplikované těhotenství, těžký porod a špatné lékaře... Chci se jen podělit se zkušeností ze svého druhého pobytu v porodnici. Měla jsem na pokoji paní s podobnou zkušeností jako máš ty. První porod císařem, velké potíže s kojením, zdravotní komplikace u miminka přetrvávající mnoho měsíců atd....

A víš co? 2. porod proběhl tak, že si skoro nevšimla,že porod začíná a porodila do čtvrt hodiny (opravdu!) po příjezdu do porodnice. Takže - pokud Tě to trošku povzbudí, podruhé to vůbec nemusí být tak hrozné jako poprvé :-)

Přeji hodně štěstí a vrácení klidu a důvěry!
Hanka (2 děti - 2 letý chlapeček a 3 měsíční princezna)
 PajaMM 


Gratuluji... 

(5.9.2005 10:41:37)
Gratuluji, ze jste to tak krasne zvladly...

A jak uz psaly holky prede mnou, clovek se nesmi bat si o vsechno rict, ze? Jak se rika, lina huba - hole nestesti. Ale chapu, ze clovek duveruje lekarum, to je logicke. Oni by meli vedet, co je pro maminku a mimi nejlepsi. Ale nechovajis e podle toho. Takze holky, nesmime se dat, jinaks e nic nezmeni!!!

Vam dvema preju hodne sil a zdravi a mejte se krasne!
 Ariana 2 dcery 
  • 

Porod doma 

(7.9.2005 11:02:23)
Já bych se taky chtěla podělit o svůj zážitek a to porod v Olomouci.první dceru jsem nerodila v Olomouci,no tu druhou skoro taky ne...
dá se říct že jsem měla oba porody vcelku dobré.Starší Sabinka se narodila po 3 hod.bolestí a vše co k tomu patří,na první porod celkem ukázkové..
S Adrienkou jsem měla i nějaké problémy když jsem ji čekala.jednou to bylo krvácení,pak mi ji ve 35 týdnu udržovali.Ležela jsem 3 dny na porodních sálech kde se pořád rodilo,dokonce jeden den,se rodilo jak na běžícím pásu.Hekání maminek a pak to šťastné-máte holčičku,nebo chlapečka..to bylo dost na psychyku.Jelikož já s kapačkou v ruce musela slyšet ty štťastné okamžiky rodičů a já tam jen tak ležela v utlumených bolestech,no tak si to dovedete představit..Pak mě přemístili na gynekologii a po týdnu jsem šla domů a už jen čekala kdy můj den příjde...
Den před mým termínem mi v 5.45 ráno praskla voda.Byla jsem v pohodě,žádné bolesti,prostě jsem se šla umýt a pak že se obleču a pojedem.Asi v 6.00 jsem šla ještě na záchod.Byla jsem tam tak čtvrt hodiny.Začala jsem se vyprazdňovat a v tom okamžiku,mě chytly stahy,ale šílené!Bylo tak 6.15 volala jsem na manžela,ať volá 155 neboť jsem cítila že převoz do nemocnice autem je nemožný!Já se nějak za 10 min.dobelhala do ložnice.bylo asi 6.25 kdy opět volal manžel sanitku.Nemáme to daleko od nemocnice,taže 15 min už byla celkem doba.já už cítila že jde malá ven,takže nezbývalo než porodit doma v ložnici.Manželovi jsem říkala co má dělat no a 6.31 byla malá na světě!takže se narodila u nás doma v ložnici,porozená mým manželem..Záchranka dorazila až 5 min.po narození Adrienky!Prostě si nedělali žádné násilí,jetli je vše v pořádku,jak to probíhalo,nehledě na to aspoň omluva,že dorazili pozdě..neměli inkubátor,ani zateplovací deku...malou jsem si musela zabalit do naší zavinovačky,což mi nevadilo,ale už ten princip a to že je malá modrá,prochladlá to jim nic neříkalo..Bylo ráno a celkem zima na převoz čerstvě narozeného dítěte jen tak.Placentu mi odmítli porodit doma to prý až v porodnici.Jelikož bydlíme ve čtyř poschoďovém paneláku,kde není výtah,musela jsem si sejít všechny 4 patra s placentou v břiše a velkými bolestmi,neboť placenta už chtěla ven.Měla jsem ji tam víc jak 15.min!Oni prostě neměli ani nosítka nic..a to byla záchranná služba.Jen mi řekli že jsem šikovná že to zvládnu..V porodnici jsem měla tak silné bolesti,že jsem pomalu omdlívala.Děloha se mi špatně ztahovala,tím že jsem tam měla tu placentu tak dlouho.Malá byla ihned v inkubátoru,byla podchlazená,ale jinak v pořádku,zaplať panbůh!Manžel ten se z to vzpamatovával dlouho..i z porodu,ale hlavně z přístupu,našich lékařů a navíc záchrané služby.Nedovedu si představit,kdyby nastaly nějaké komplikace..na to nechci ani myslet..malá má má 18 měsíců a je to plně hypreaktivní dítě,takže mám chvíli volna jen když spí..:)jinak je zdravá a na porod doma už jen hezky vzpomínáme..
 Renča 
  • 

Moc pěkné 

(5.9.2005 11:58:32)
Moc se mi to líbilo a obdivuji tě jak si se s tím vypořádala.Já když sem rodila,tak mi vlastně ani pořádně nevysvětlily kam mám jít a kde si mám lehnout,prostě mě někde postavily a nechaly mě čekat.Po chvíli mě daly lehnout do postele a měřily mi na tom přístroji ty kontrace,nevím jak se to jmenovalo.Potom mě převedly k doktorce ta mě vyšetřila a pak se mě ty sestřičky ptali jestli nemám dítě a na takový podobný,pro mě dost unavijící otázky.Měla jsem bolesti a ony mě otravovaly nějakými otázkami.Ale chápu je,je to normální postup.No a pak mě dali na sál a sestřička mi dala něco abych se před porodem vyprázdnila,víte co tím myslím.Musím říct,že mi bylo celkem trapně,když sem se tam asi třikrát po......A pak už to přišlo ráz na ráz.Byla sem strašně moc štastná,když sem Alenku měla v náručí,tan pocit asi nezapomenu nukdy v životě.A co se týče toho kojení tak s tímn sem měla taky celkem problém.Sestřičky mi taky nic moc neřekly a protože sem s tím neměla skušenosti(prvorodička),tak sem s toho byla celkem zoufalá.Dokonce sem ani nevěděla,že mám odstřikovat!Opravdu mi to nikdo neřek a pak sem vypadala jak ůplný idiot.Ale nakonec to dobře dopadlo a já sem malou kojila 9měsíců.Ale taky sem si svoje prožila,protože malá málo vážila a já měla pocit,že sem špatná matka,že ani neumím nakrmit své dítě.Ale nakonec vše dobře dopadlo.Omlouvám se,že je to tak dlouhé.
 Marta 
  • 

Těhotenská cukrovka 

(5.9.2005 12:52:32)
Ahoj,

já jsem před 2 měsíci porodila krásnou a doufám, že zdravou holčičku. Chtěla bych se zeptat, jak se pozná, zda má děťátko nějaké následky, pokud matka měla v těhotenství cukrovku. Budu moc ráda, když mi dáš vědět, protože mám pořád trošičku strach jestli jsem něco nezanedbala. Malá vypadá moc dobře, je samý faldík, ale má hrozný problémy s bříškem. Ublinkává a trápí jí silný koliky, někdy s ní prosedím celou noc v náručí a ona se co 5 minut svíjí v křečích. Zkoušeli jsem všechno a nic nepomáhá.

Můj příběh s cukrovkou je jiný. Zjistili mi jí někdy ve 20. týdnu. Lékařka mě poslala na test, protože jsem hodně rychle přibrala. Neřekli mi, že mi vyšel špatný výsledek jen o jednu desetinu, zato mě parádně vystrašili, co všechno může s miminkem být. Musela jsem chodit každých 14 dní na kontrolu, musela jsem si 7 x denně měřit hladinu cukru (odběr kapky krve byl pro mě horor, protože mám panickou hrůzu z jehel) a dodržovat přísnou dietu. Po týdnu jsem se z toho zhroutila, zhubla jsem 3 kila a vybrečela nejmíň rybník.

S manželem jsme prohledali internet a našli, že můj výsledek glykemické křivky 7,9 je naprosto v pohodě, že to mohla být náhoda a vzhledem k mému stavu jsme upustili od diety a hlavně zvolnili měření (já jsem se totiž nedokázala bodnout a raději jsem se stříhala nůžtičkama, no horor).

Nakonec jsem žádnou dietu nedržela, ale stejně ve mě hlodal červík strachu o miminko, zvlášť když mě neustále děsili, že to bude obr s nedovyvynutými plícemi apod. Jeden den v týdnu jsem zkoušela dodržovat dietu a měřit se. Občas se mi stalo, že jsem ráno snědla krajíc chleba s máslem a měla jsem 8, to mě trochu rozhodilo, tak jsem raději k obědu měla zase jen krajíc chleba, jogurt a kedlubu a měla jsem 8,1. Večer jsem se s brekem nacpala tvarohovýma knedlíčkama s jahodama s cukrem a šlehačkou a měla jsem 6,2. Do teď mi to není jasný.

Kontroly obnášely vždy 4 hodinové čekání v přeplněné čekárně v nemocnici a ještě ke všemu mě vždycky odebrali krev perem, ve kterém neměnili jehlu! Do teď mám hrůzu, jestli jsem nemohla dostat žloutenku nemluvím o něčem horším. Když jsem se konečně dostala do ordinace, tak jsme nahlásila vše v normě (což mi vycházelo i podle jejich odběru) a lékařka mě vypakovala.

Když mi řekli, že kvůli "údajné" cukrovce budu muset porodit císařským řezem o 14 dní dříve, což po mých protestech zmírnili na pokus o porod do stanoveného termínu nebo mi ho vyvolají, tak to se mnou dost otřáslo a s manželem jsme se jako příznivci přirozeného porodu rozhodli, udělat vše proto, aby jsme se tomu vyhnuli.

Nakonec jsme vybrali porodnici v Ivančicích (do Vrchlabí jsme si netroufli, protože mi našli ještě nějaké další komplikace). Tam jsem také chodila na kontroly před porodem. Když tam viděli mou dokumentaci, tak se nejdřív zhrozili, ale poté mi sám pan primář, řekl, ať si užívám poslední týdny těhotenství v klidu, že je děťátko akorát (pouze mi prohmatal břicho) a že mi nic vyvolávat nebudou, pokud nebudu přenášet 14 dní. Ani nevíte, jak se mi ulevilo,ale výčitky pokaždé, když jsme jedla čokoládu mě neopustily.

Porodila 10 dní po prvním termínu (dle UTZ) a 3 dny po posledním (dle MS) nádhernou holčičku, která měla 50 cm a 3.500 g. Kojení nám šlo výborně, malá by i teď jedla pořád :o). Samozřejmě, že ze začátku jsem si užila popraskané bradavky a už 2 x i zánět prsu, ale nakonec jsme vše zvládli.

Obdivuji vaši trpělivost a sílu s jakou jste překonala nesnáze v porodnici. Já z toho měla hrozný strach, a proto jsem trvala na tom, že chci být i v porodnici s manželem a v Ivančicích nám to naštěstí umožnili. Měli jsme jednolůžkový pokoj (jsou tam jen jedno- a dvojlůžkové pokoje) a manžel tam s námi přspával na matračce a hrozně mi pomohl.

První dny jsme malou ani neunesla a tak uměl přebalovt dříve než já :o). Ve dvou jsme zvládli všechny nesnáze s nadhledem a byla to pro nás ta nejůžasnější dovolená, také díky vstřícnému personálu. Dokonce mi tam udělali po porodu znovu glykemickou křivku, abych nemusela s malou čekat na diabetologii v nemocnici a vše mi vyšlo v normě.

Jaké bylo ale moje překvapení, když jsem šla vítězoslavně vrátit glukometr a předložila svoje výsledky z porodnice včetně zprávy, že mám miminko akorát a naprosto vyvynuté :o). Sestřička se podívala na moje výsledky a naznala, že stejně musím na glykemickou křivku k nim, že mají jiné hodnoty, že bych takhle od nich neměl pokoj. Když mi to vyjde dobře, tak budu moct na kontrolu až za rok. Dost mě to zaskočilo, a tak jsem chtěla alespoň aby mě objednali na určitou hodinu, abych mohla malou nechat u babičky a stihla to absolvovat mezi kojením (trvá to 2 hod,) a nemusela s ní čekat v nemocnici plné nemocných lidí. Na to mi řekla, že to nejde, ať si vezmu malou sebou. Když jsem se ptala, jesli nebudou taky nějak vyšetřovat malou, tak mi řekla, že to udělali v porodnici. O ničem takovém, ale nevím a ani v zprávě nic takového není. Na závěr mi ani nedala žádné potvrzení, že jsem vrátila glukometr. Když mi ho dávali, tak jsem musela podepsat stoh lejster a předkládat občanku a teď si to prý odepíšou a i přes moje výhrady mi to odmítla potvrdit.

Rozčíli mě tak, že jsem se zařekla, že tam už v životě nepůjdu a taky jsem tam zatím nešla. Měla jsem přijít do 2 měsíců věku miminka a to už jsem zdárně prošvihla. Teď čekám, co se stane a hlvně doufám, že je malá v pořádku.

Myslím, že je velká škoda, že nedali vaší holčičce šanci přijít na svět v tu správnou chvíli a zbytečně vám oběma zkomplikovali začátky, ale už je to pryč a je fajn, že ses s tím vyrovnala.

Je ale hrozné, že takhle zacházejí s těhotnými maminkami. Rutynní vyvolávání porodů je téměř zločin, zvlášť když dnes mají lékaři k ruce takové přístroje jako je UTZ. Zajímavé je, že mám kamárákdy, které neměli cukrovku a nechali je rodit 5 kg dítě, což se neobešlo bez problémů.

Budu moc ráda, když mi napíšeš, jaké vám dělali po porodu vyšetření a co vám řekli. Hodně radosti z miminka přeje
Marta

 Jana 
  • 

Re: Těhotenská cukrovka 

(5.9.2005 18:36:03)
Bohužel těhotenská cukrovka dokáže velice poškodit miminko,zvláště mozek.Viděla jsem již mimčo maminky s těhotenskou cukrovkou-rodila o měsíc dříve a přesto již k poškození došlo.Ke konci těhotenství vinou zvýšené hladiny cukru přestává fungovat placenta tak jak má a miminko nedostává potřebné množství kyslíku.Bohužel nejcitlivější jsou mozkové buňky,které odumírají jako první.Proto je lepší porodit o nějaký týden dříve,sice to pro někoho není "přirozené",ale pro zdraví miminka nezbytné.A problémy s kojením a takové "nedopečenosti"miminka jsou nic proti riziku,které jinak hrozí.Ale bohužel takto by se to maminkám mělo vysvětlit a ne je zbytečně stresovat nařizováním,co se musí...
 Jana 
  • 

Re: Těhotenská cukrovka 

(5.9.2005 18:38:34)
Bohužel těhotenská cukrovka dokáže velice poškodit miminko,zvláště mozek.Viděla jsem již mimčo maminky s těhotenskou cukrovkou-rodila o měsíc dříve a přesto již k poškození došlo.Ke konci těhotenství vinou zvýšené hladiny cukru přestává fungovat placenta tak jak má a miminko nedostává potřebné množství kyslíku.Bohužel nejcitlivější jsou mozkové buňky,které odumírají jako první.Proto je lepší porodit o nějaký týden dříve,sice to pro někoho není "přirozené",ale pro zdraví miminka nezbytné.A problémy s kojením a takové "nedopečenosti"miminka jsou nic proti riziku,které jinak hrozí.Ale bohužel takto by se to maminkám mělo vysvětlit a ne je zbytečně stresovat nařizováním,co se musí...
 Jana038 


Taky máme doma Milenku ;o) 

(5.9.2005 14:18:51)
Ahoj Mileno a Milenko (a všichni ostatní). Počtení to bylo krásné, díky. Skoro Ti až závidím Tvou odvahu mít 4 děti. Já sama mám dvě, někdy do budoucna uvažujeme s manželem o třetím. Ale snad úplně nejvíc a samozřejmě velmi mile mě překvapilo, že ještě někdo další dal jméno Milenka. Naší jsou už 2 1/4 roku, jméno jsme dětem dávali po nás - starší je Jana, mladší po manželovi Milenka (on je Milan). Přejeme Vám hodně krásných dní do příštích let a snad po Tobě malá získá taky takovou odvahu :o)
Jana
 10.5Libik12 


Dotaz 

(5.9.2005 17:17:40)
Přeji Vám i Vaší malé hodně zdraví.
Nedá mi, abych se nepodivila líčení atmosféry v Plzni na Slovanech a v druhé rovině Vaší pasivitě. Vám někdo na rizikovém sdělí, že Vám vyvolají porod a vy se necháte odbýt vysvětlením, že je to praxe. Vždyť jste nebyla v bolestech ani v jiném omezení, proč jste netrvala na vysvětlení? Zrovna tak je mi divné, že matka čtyř dětí si nedovolí přiložit své dítě. Nezmiňovala jste přece žádnou aroganci ze strany personálu, tak proč ta úzkost a opatrnost, navíc pokud tomu dobře rozumím, tak hovoříte o době po porodu,kdy s Vámi byl i manžel,tak jaký strach. Slovany jsou velký a víceméně příšerný:), jsou tam zařízeni na riziko(a to mě ve čtyřiceti zajímá) a v tomto ohledu se jim velmi daří. Vy jste byla riziková rodička, myslím, že v rámci kraje nebyl prostor na jiné volby. A tak si myslím, že je třeba dát najevo svá přání, na klinice je ten cvrkot jiný než v empatických rodinných porodnicích a nevím jestli můžeme těm sestrám zazlívat, že nám do hlavy nevidí.
Čtu to po sobě a zdá se mi to příkré, nemyslela jsem to nijak zle, jen jsem chtěla zdůraznit, že je množství žen, které potřebují využít lékařské vědy a že to jde skloubit se slušnou komunikací, alespoň mně se to na Slovanech daří.Hodně štěstí.L.
 cizinka 
  • 

Re: Dotaz 

(5.9.2005 18:41:58)
Libiku, asi zase se pases na emocech jinych, abys si ujistila ohledne sveho vlastniho porodu. Nicmene, uvedomuji si, ze to ja jsem ta nejvice netaktni, ktera stale pronasleduje jednou tehotnou – a proto se te hned omlouvam.
Ono vubec neni tak snadny s tim obhajovanim svych prav v porodnici. Je to zvlastni situace, kdyz clovek je nejenom zeslably, nema prilis moc voleb, kam jinam ted na posledni chvili nebo uz behem porodu odesel, je take od porodniho zazitku omamen a hlavne se boji nejenom o sobe. Ja jsem rodila uz v zralym veku, mela jsem zivotni zkusenost, jak prizpusobit si v ruznych kulturech, mela jsem uz dokonceny doktorat a obvykle pro argumenty daleko nechodim, ale neprovedla jsem zadnou slavnou revoluci v porodnici .
Ja obdivuji nejenom silu Mileny, ale i odvahu popsat sve chovani, ktery je samotne se nezda uplne spravny. To spise doktori by meli propadat hanbou nad neodbornym chovanim – a proto je skvele, ze takove clanky se objevuji. Mne na univerzite ucitele stale zduraznovali, ze dulezita soucast odbornosti je schopnost vysvetlit to, co delam, nejenom odborne ale take i laicky, detailne ale take i kratce. Odpoved, ze neco se dela proto, ze to se tak dela, hodi se jedine pro delnika! Reklamni lzi porodnic (co to bylo za baby-friendly porodnice!) je kapitola sama pro sebe. Sestry skutecne nemaji schopnost odhadnout, co se deje v hlave rodicky, ale jestli by existovala bezna a vsem pristupna moznost nevstevovat pred porodem svoji PA a s ni rodit, tak ta PA urcite udelala by si cas pohovorit, co budouci rodicka si preje, jaka to je osobnost, a v uplne solidarite s rodickou, o ktere je jeji povolani zavazuje, prosazovala by jeji zajmy.

 10.5Libik12 


Re: Re: Dotaz 

(5.9.2005 19:53:02)
Cizinko, já ti(žes to ty:))) prozradím něco děsnýho, strašnýho a neodpustitelnýho. Hele, já na ty formy porodů až tolik nestůňu. Myslím to tak, že jsem během let nabyla přesvědčení,že jednotlivé detaily porodu jako je přítmí, dítě na břicho a různý příjemný věcičky jsou sice důležitý, ale z druhé strany, jak mi dvě děti téměř dospěly, tak vím, že kromě porodu je ovlivní milion věcí a já ten start na úžasnej porod podle nějakých zaručených pravidel prostě opravdu, ale opravdu nemám. Viděla jsem své děti ve špitálech, viděla jsem je mnohokrát ukřivděné, stokrát jsem jim křivdila z neznalosti já, někdy mi šly na nervy a nezasloužily si to,rozvedl se se mnou jejich otec ..., ale každý rok jsme zažily stovky úžasných a jímavých věcí,mohla bych psát do rána. A odmítám uvěřit, že tím hlavním určujícím je porod.
Já mám porod za pár a řeknu ti, že na to zhusta myslím. Nakonec ta hlavička má dneska průměr 9,23 cm:), dvakrát jsem rodila, tedy vím, že nejdu na večírek. Takže co je pro mně důležitý.
Především zdraví(mám vzhledem k věku nárok) a potom možnost se domluvit.Mezilidská komunikace mě fascinuje i obecně. On ale skoro nikdo mluvit neumí:) Rodička má strach a trápí se. Sestra neví jak začít a plácne něco blbýho, doktor netuší, že matce už týden vrtá v hlavě článek z Rodiny a začne úplně z opačnýho konce.. a tak dokola.. takže mluvme, já to mám lehčí, protože opravdu nejsem porodně vyhraněná, takže jsem si dneska pokecala i s tím doktůrkem, co se mi posledně zdál "přechytřelý"(oblíbený výraz mé dcerky) Můžete si myslet, že mi stačí málo, ale víte jaká je to pohoda kráčet ulicema,obchodama, kancelářema a porodnicema s vědomím, že česky se určitě domluvíme?:)
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Dotaz 

(5.9.2005 20:13:10)
No ano, Libiku, ale ja jsem psala o necem uplne jinym.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(5.9.2005 20:48:36)
ne, ty jsi psala své oblíbené téma,jak jsou ti doktoři čeští neochotní a neschopní komunikace, pak jsi psala, žes studovala na univerzitě, kde ti říkali,že jen dělníkovi je dobrá nablblá odpověď(přemýšlím,co na to dělníci tvé země) o ustálené praxi a potom jsi mi řekla, že se pasu na emocech jiných, abych si ujasnila vlastní představu porodu.Také jsi psala o svých neuskutečněných revolucích v porodnici.
No a já jsem se nechala unést a popsala jsem svoji vizi normální komunikace, zbytečně.

Abych neabstrahovala, tak (a paní Mileně se omlouvám), trvám na tom, že pokud si nedokážeš při PLÁNOVANĚM ZÁSAHU (vyvolávaný porod) zajistit dostatečné vysvětlení a necháš se odbýt větou, že tak se to diabetičkám dělá, tak si nevyužila 1) svých práv 2)ustoupila jsi z běžného komunikačního standartu i v českém zdravotnictví a tvé následné pochybnosti padají tak trochu na tvou hlavu.
Navíc já znám velmi dobře zmiňované zařízení.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(5.9.2005 21:08:04)
Libiku, to byla chyba moje cestiny - chtela jsem rict, ze to delnik nemusi teoreticky vysvetlovat proc neco provadi ve sve praci. Ze doktor musi vse vysvetlovat take i delnikovi - to jasne.
Ze doktori pokouseji (a casto dost uspesne) odbyt pacienty takovou odpovedi je banalni pravdou.
A hlavne chtela jsem rict, ze tehotne a zeny po porodu maji zvlastni pravo na ohleduplne a citlive chovani. Na to ovsem mas narok i ty. Ale take jako zena, ktera 2x rodila, a vis, jak citove narocne pusobi hormony, stres a strach na rodicku, nemela bys psat takove veci, jake pises Milene. Pacienti maji svoje prava, ale zodpovednost za spatnou komunikaci je spise na strane zdr. personalu.
Porod a zdravotnictvi neni moje oblibena tema - to zdaleka ne, ale jak jednou uz mela jsem tu cest te vysvetlovat, vidim duvod, proc to delam. Az jednou porodnici na verejnosti prestanou odbivat otazku ohleduplniho chovani s rodickou tim, ze prohlasi, ze zrusili pripravni procedury a nakupili pomucky na porod, tak prestanu kriticke clanky podporovat i ja.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(5.9.2005 21:55:33)
Tvoje čeština je solidní, tvoje znalosti porodnice Slovany nejsou žádné. Je to velice úspěšný ústav pro záchyt a řešení případů rizikových těhotenství a léčby nedonošenců. Je to barák plný lidí, kteří v naprosté většině s rodičkami komunikují, není to žádná zanikající porodnice, v níž zpoza pavučin vykřikuje kreaturní doktor z 50.let minulého století, že se něco bude dělat protože, se to tak už 105 let dělá!

 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(5.9.2005 22:34:43)
Libiku, mne opravdu hodne mrzi ze jsem te rozhodila. A je to skvele, ze jsi schopna pozitivne naladit se na to, co te ceka. Nevim ve skutku nic o tvoji budouci porodnici - jen ten pripad, o kterem se bavime. Ve skutku dobre vim, ze z hlediska mediciny, cesi jsou spickovi - a tohle jsem nikdy nekritizovala. Vzdy kritizuji jen pristup ze stranky psychologicke, nesetrne zachazeni s psychyckymi a fyzickymi silami rodicky, a necitlivy pristup ke kojencum. Neni to nejak zvlast cesky problem, o tom, ze porodnictvi v dobe moderny se stal tim nejkrutejsim oborem, bavi se cely svet uz nekolika desitek let. Ledacos v Cesku se meni take, ale pro hodne zen - ke vzteku pomalu. Tvuj popsany model komunikaci opravdu by platil pro vsedni komunikaci. Je normalni, ze clovek ve stresu rekne blbost, je normalni, ze vznikaji nedorozumeni. Ale jestli zdravotnik ma profesionalni vzdelani - takove veci by nemeli se stavat tak casto. Obcas chovani porodniku presahuje i normalni lidske chapani. Prece je to mozny, ze z medicinskeho hlediska postup doktorky Mileny byl spravny. Ale o kolik lehci bylo by pro Milenu vse snaset, jestli by ji to vysvetlila a jestli by vedela, ze to je bezpochyb prospesne pro jeji miminko a rizika odkladu jsou zavazne!! Potrebuje snad doktor nejaky specialni vzdelavaci kurs aby to chapal?
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(5.9.2005 23:46:49)
Znechucené Martině nevyvracím vliv těhotenství a porodu na život, díky za odkaz na knihkupectví a Nizozemí. Myslím, že každý kdo vládne číst o tom nečíst nemohl(včetně postklimakterní sousedky a bezdětného švagra). Ať žije individuální přístup k rodičce a generalizovaný přístup k porodníkům, zejména českým.

Cizinko, ty máš v mnohém pravdu, říkáš ty věci, které by napadal jenom idiot, samozřejmě, že rodička potřebuje pochopení. Z druhé strany pokud vrstvíš negativa, je to velmi emotivní,přestože je to tak obecné. Ty řekneš, že porodnictví je nejkrutější obor moderní medicíny. To je šíleně působivé, ale co to znamená? Ve vztahu k jaké jiné medicínské nebo lidské krutosti? Já mám ráda efektní popisy, toto je ovšem verš.

A nerozhodilas mě, já jsem ve virtuálním světě naprosto bez citu:)papa
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 0:41:49)
Libiku, to jsem rada. Bohuzel je nutny veci abstrahovat a zobecnovat, abychom byli schopni o nich se bavit. Co ja jsem zhledala konkretne kruteho a hlavne bezduvodneho v ceske porodnicke praxi uz jsem te jednou vylicila, a byla bych opravdu otravna a unavna, jestli to neustale opakovala bych a zvlast pro stejneho adresata. Nasledky neodborneho jednani jsou videt v pocitech sebezklamani, viny, potupy a znejisteni z prispevku Mileny, Klary, Edity. Na techto strankach najdes takovych svedectvi krutosti spoustu. Ty praktiky, co takove pocity zanechavaji, nevymizely. Nemusis to byt ty, co na nej narazis, ale jsou v porodnicich normalni, a nikdo specialne nezabyva se jejich vykorenenim. Ja vim, ze to co ted nejvice potrebujes, je vira, ze ty na nic takoveho nenarazis a jestli bys narazila, tak se silou ducha, vymluvou a pohotovosti sebe vlastni nenechas se ublizit. To te opravdu preji.
 martina 
  • 

Re: libik 

(5.9.2005 22:02:25)
ahoj libiku,
tvůj příspěvek mě dost znechutil, myslím že až si přečteš poslední příspěvek asi přehodnotíš některé své výroky, každý holt není takový drsoň jako ty, a myslím že co prožívají maminy s cukrovkou není zrovna sranda. plně souhlasím s tím že žena po porodu má plné právo na citlivý přístup. píšeš že způsob porodu není směrodatný, ale věř tomu že i samotné těhotenství, natož pak porod má na budoucí život dítěte velký vliv. v knihkupetvích je spousta literatury na toto téma a lze se tam dočíst, že v mnoha zemích (např. nizozemí) je přístup k porodu a těmto věcem zcela jiný než u nás.
 Olina 
  • 

Prosím tě, 

(6.9.2005 15:32:43)
mě tedy Cizinka strašně připomíná mou tchýni (taky cizinka), ale nemůže to být ona, i když používá podobný slovník i argumentaci, ale musím s ní souhlasit. Já jsem poslední měsíc byla ve stavu permanentní psychózy, fakt zralá na diagnózu, neopatřila bych si sama ani rohlík. Cítila jsem, že je všechno šejdrem a snažila jsem se nebýt aktivní abych něco neprovedla, protože já jsem byla opravdu blázen, vůbec jsem se neměla pod kontrolou. Normálně psych. nenavštěvuju, ale tenkrát jsem možná měla. Ale co zvládlo se to? Zvládlo. Jenže: Konstruktivní komunikace jsem nebyla schopná. Všechno co jsem v sobě měla jsem vložila do toho abych se ovládla. Rozumíš - já jsem se koukala na toho doktora, se kterým jsem spokojená a věřím mu (teď), poslouchala jsem ho, co mi říká, vůbec jsem mu nerozuměla(jinak ano) a v hlavě jsem měla včelín. Já prostě jen, že v těhle mezních situacích se ty specifika prohloubí.
 Edita 
  • 

Cukrovka skutečná-nejen ta těhotenská 

(5.9.2005 21:27:05)
Ahoj holky,
když jsem četla úvodní článek běhal mi mráz po zádech.Úplně se mi vybavil můpj porod před 1,5r v Ostravě.Já sama jsem diabetička od 20 let,nyní mám 34.
Přesto ,že jsem četla o všech rizikách miminko jsme s manželem chtěli a ani na okamžik jsme si nepřipouštěli,že by se něco mohlo stát.Bohužel dlouho nepřicházelo.Léčila jsem se v centru asist repr.atd.Ale o tom psát nechci.
Každý měsic jsem testovala,zda se zadařilo a když se pak zadařilo zjistila jsem to až v 8týdnu.Měla jsem dost náročnou práci a menzes si dělal co chtěl.Z hrůzou jsem si uvědomila,že moje glykemky nebyly poslední dobou nijak super.Množství papírků,které máme k dispozici sotva pokryjí 1meření denně.V těhotenství mi pár přidali,ale 8x jak tady někdo píše to fakt nebylo,zhruba na 3x denně.Od svých známých jsem věděla,co mě čeká.Pobyty v nemocnici,porod v 38t.Snažila jsem se tomu všemožně vyhnout,držet se zuby nehty.Moje průměrná hodnota glykemie byla 5-lékařka navýsost spokojená.Však jsem taky okamžitě opustila zaměstnání a zůstala doma.Trápily mě i těhotenské nevolnosti a v tomto období dodržovat nějaký režim to je fakt paráda.Víte holky,je to něco jiného držet se pár měsíců,ale co držet se celý život s vyhlídkami komplikací,kterými nás všichni doktoři straší.není to ani tak o jídle,ale o životní pohodě,psychice,klidu.Poznala jsem to na vlastní kůži,když jsem byla coby těhule těch pár měsíců doma.Držet glykemku byla hračka oproti tomu stresu,který jsem prožívala v práci a v běžném životě.
Trochu jsem se rozepsala-omlouvám se.Chtěla jsem Vám napsat jak dopadl můj porod.Vyvolávaný v 38t.I přes to,že těh. cesty nebyly vůbec připravené-tak na 20% jak jsem se dozvěděla asi týden po porodu.Po 24h trápení-stahy taky nastaly okamžitě po zavední prost.,ale jaksi jsem se neotvírala, se malý narodil císařským řezem v epidurálním znecitlivění.Na JIP mi bylo divné,že malého nenesou na kojení.Nikdo mi nic neřekl,až manžel volal,že i malý je na JIP protože má nějaké dýchací potíže.při narození měl hypoglykemii.Myslím si,že i z toho jak ho chudáka nutili na svět dřív než měli.
48h jsem nic nejedla a pak po mě chtěli abych vstala.No paráda.Maleho mi přiložili 5. den.Nehctěl sát.sestry nadávaly,že mám tvrdá prsa a mám odstříkávat.Maminy,která leží na šestineděli a má díte na JIP si nikdo ani nevšimne.Co chce?Nastal kolotoč-co 3h chodit na JIP a pokoušet se kojit.Hodina snažení a pak ho před mýma očima nasondovali hadičkou.A pak měl chtít pít!nato jsem se vrátila na pokoj a další minimálně hodinu se snažila v horké sprše odstříkat mléko.Zkuste si to zpočítat na odpočinek jsem neměla ani celou hodinu.mezitím jsem se ještě tak spotila,že jsem v noci i 2x převlékala celou postel a pyžamo.Vše se dalo ždímat a do toho všeho mi v době mého mini odpočinku přišla sestra změřit cukr,protože pan doktor říkal.Snažně jsme ho prosila o to,abych si mohla změřit v jinou dobu at mě sestry nemusí budit v době kdy mám opravdu málo odpočinku.Nešlo to.Až když jsem se ůnavou zhroutila začali se o mě zajímat a pak mi stejně řekli,že jsem měkota.Pořádně kojit jsme začli až doma,kam jsme se dostali po 14dnech.několikrát u nás byla laktační poradkyně,která mi zapůkčila el. odsávačku a já kojila a odsávala,kojila a odsávala.Kojili jsme přes klobouček-bohužel,ale jinak to nešlo.Neprožila jsem 6nedělí ,ale 6měsíční jak říkám já.Zhubla jsem o 10kg - než byla má normální váha na 50kg.Třepala jsem se,ale kojila jsem do 10 měsíců.Můj chlapeček je zdravý,pěkně papá,je to šikula a jak říká pan doktor na svých 1,5r brebentí jak 2,5letý a přes den už nenosí plíny.je to divoch a mám co dělat ho uhlídat.Glykemka mi lítá až hrůza-to z únavy.Strašně bych chtěla ještě jedno miminko,ale bojím se zas toho porodu,proseděných hodin v čekárnách gynekologa a diabetologa,kam jsem musela co 14dní dojíždět do Ostravy-bydlím 30km od ní.Výprava na celý den a fakt šíleně únavná.A stejně mě nikdo nevyšetřoval jen si prostě museli udělat čárku,že jsme tam byla.A chci vám říci,že o porodu se mnou diskutovat nehodlali,přesto,že mám 2 VŠ a myslím,si,že jsem se fakt velmi intenzivně o vše zajímala a doktora,ke kterému jsem coby gynekologovi spacialistovi na rizikové těhotenství chodila,přes porod v 38.t nejede vlak-řekli mi-taková je praxe!!!!!!!!!
Dodnes mě nikdo nepřesvědčí o tom,že bylo riziko vyvolávat porod,když porodní cesty nebyly připravené.Můj syn by si tu JIPku mohl ušetřit.

Chci ještě jedno mimi,ale cesta k němu bude asi moc těžká.Ale jsou horší věci a věřím,že i toto nějak zvládneme.
Člověk si někdy připadá jako kus věci a ne jako bytost,která má srdce a taky svůj rozum.Jo muj syn měl porodní váhu 3,5kg.Jiným ženám se rodili kluci i kolem 5kg a nebyly to diabetičky.
JInak chci napsat těm holkám,které měly těhotenskou cukrovku-v žádném případě je nechci strašit,aby ve svém zájmu svůj cukr aspoň 1x za rok sledovali.V okruhu svých známých mám několik holek-dibetiček,které taky měly jen "těhotenskou cukrovku" a za pár let ......Takže lepší je tomu trochu předcházet a svoji slinivku šetřit vhodnou dietou.
Snad jsem Vás svým dlouhým přáspěvkem neodradila,ale moc mi pomohlo-tedy mému srdíčku,že jsem se z toho mohla i po 1,5r vypsat.
Ta ahoj a samá zdravá miminka!
 Apolena. 


Re: Dotaz 

(6.9.2005 4:10:26)
Libiku,
každý není asertivní a spousta lidí v nemocnici propadne jakési prapodivné panice (což bude způsobené částečně asi depresivním prostředím a částečně chováním personálu), která je připraví o schopnost normálně reagovat.
Patřím mezi ně i já :-).
 Janka, 40.týden 
  • 

Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 7:49:08)
Ano,ano, myslím, že jsem také docela asertivní a schopná komunikace,ale ve zdravotních zařízeních se mně někdy zmocní panika.Navíc po té, co jsem se zeptala na způsob jednoho vyšetření ve Frýdecko-Místecké porodnici a dotyčná sestra se mě zeptala, jestli jsem snad učitelka, že to potřebuji vědět, jsem se rozhodla rodit ve Vrchlabí, i když jsem z MS kraje.
Dovedu si dost dobře představit, že by mě potkalo to, co pisatelku.Je to zbabělé jednání, člověk by se měl snažit prosadit svá přání, aby se věci obrátily k lepšímu, ale těhotenství a porod je takové nějaké citlivější období, že volím (snad) jistou cestu, že nebudu muset bojovat během porodu a po něm s někým (něčím) jiným, než porodními bolestmi.
Přeji všem štěstí s miminky.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 8:28:32)
Janko,
zbabělé jednání to určitě není, asi těžko jde někdo rodit s představou "už se těším, jak se tam hezky pohádám" :-).
Ale do porodnice se dá zajít i po porodu, třeba i za měsíc nebo za dva (aspoň je čas si všechno pořádně sesumírovat).
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 11:08:30)
Sylvo S, zajit do porodnici po mesici take bych nedokazala - mne se roztrepavali kolena pri vspomicne o svoje zazitky na porodnim salu jeste po trech letech. Mam k tomu takove opravdu divne porovnani - obetem holokaustu trvalo 5 let, nez byli schopni mluvit o sve tragedii. To vubec nechci prirovnat chovani zdr. personalu ke mne k zlocinum proti lidskosti - zabit mne opravdu nechteli :-)). Podobne ale jsou detaily: pro ty obeti nejtezsi bylo se vyrovnat se vspominkou na sebe. Je divne, jak lidska pamet pracuje s traumatickem zazitkem. Sebe sama si pamatujes jako racionalni bytost, a vycitas si tu poslusnost, pasivitu, neschopnost pohotove reagovat a branit se. Pocity omameni, unavu, stres, strach o svoje miminko, bolest, se kterou si zapasila - nejak odklidis, neberes jako dulezity faktor, ktery ovlivnoval jednani. Divna je take situace, nemuzes uverit, ze ja a lide, kteri byli kolem mne, vsichni jsme byli vzdelane a inteligentni bytosti, ktere pravdepodobne cetli stejne knihy. Trvalo to mne fakt dlouho, nez jsem si ujistila ve svem pocitu ponizeni - musela jsem promluvit s celou siti svych kamaradek po celym svete abych si ujistila, ze to, co jsem vnimala jako bezduvodnou a nepremyslivou krutost, krute a nelidske opravdu bylo. Tak ted po peti let je to jedine jen tema pro Rodinu. A jak vidim, ze publikum, pro ktere toto tema je jeste aktualni, je dost siroke. Zpusobit takovou lavinu na hlavu Libika nechtela jsem - ma to ted opravdu tezky a potrebuje ohledy, i kdyz je trochu sebestredna a necitliva pro jine.
 jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 15:20:10)
Cizinko,to prirovnani je OPRAVDU divne.Prirovnavas porod k holokaustu??Vzpominas na porod jako na tragedii?? Mne prisel porod v tu chvili desnej a skoro 2 mesice po nem jsem byla presvedcena,ze uz NIKDY rodit nebudu.Ale ted na to vzpominam jako na neco nadherneho a chci to prozit znovu.Samozrejme s tim,ze po predchozich zkusenostech se vyhnu nekterym problemum,ktere nastali pri prvnim porodu.
 Renča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 15:45:28)
Naprosto s tebou souhlasím.Já sem si taky říkala,že to už v životě nechci zažít,ale teď po dvou letech bych se toho nebála a taky bych už věděla jakým problémům se vyhnout.A rozhodně bych to nepřirovnávala k holocaustu.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 20:51:50)
Jano, ze to porovnani je divne napsala jsem sama, a ukazala jsem jen na detailni podobnosti. Jak jsem take psala, nechci chovani porodniku prirovnavat zlocinum proti lidskosti. Snad to staci, aby nevyvolavala dalsi asociace. Byl to pro mne jen model, jak lidska psyche pracuje s traumatickym zazitkem. Doufam, ze budes se mnou souhlasit, jestli prectes to jeste jednou.
 Jana B 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 22:07:23)
Trvam na svem. Porod jako tragedie(pokud ho maminka prezije a miminko je zdrave) se mi vubec nezamlouva.Muj porod byl hodne komplikovany a dlouhy,ale ted na nej vzpominam dobre,protoze to co z neho vzeslo,mne nedava jinou moznost(zdrave a krasne dite).
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 23:04:16)
Jano B, nepsala jsem ze porod byl tragedie. Tam takova veta neni. Holokaust byl pro mne jen MODEL, jak lidska psiche pracuje s traumatickym zazitkem. Rozumis co to je? Psala jsem takhle: obetem travalo 5 let, nez byli schopni mluvit o sve tragedii. Mne to take trvalo, nez jsem byla schopna mluvit o svym porodu (ne tragedii). Porod byl pro mne ne tragedie, ale traumaticky zazitek. Slysela jsi, ze tak to byva? Pise se o tom a dost hodne. Myslela jsem ze to vi kazdy. Mam zdrave dite a jsem stastna. Vspominky na jeho porod jsou pro mne bolestne. To vse. A musis cist pozorne, predtim, nez na necim trvas.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 23:30:21)
Pardon, psyche a holocaust, vazne se stavam disgrafickou...
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 15:33:39)
No já myslím, že jsem ještě nezažila na Rodině virtuální střet, kde by se protichůdné názory trochu přiblížily. Navíc mě většinou ty diskuse baví víc, ta o tom kouření, jak mi to tu někdo nandal (jak se lichotí libidu? a neptám se na masturbační techniky, jenom se pozastavuju nad tím, jestli ta otázka je obsahově správná),tak ta byla zrovna moc dobrá:) Jenže chci pozdravit Sylvu Š. a cizinku,která si mě pro moji sebestřednost oblíbila:)Čau, holky.
Takže já se plně stavím za požadavek vlídnosti a empatie doktorů. ALE.
Běžně se stane, že v ordinaci potkáte doktora, který nějak vypadá, má určitou barvu hlasu, určitou slovní zásobu a specifický projev, prostě vám nesedí. Ani asertivní člověk asi v tu chvíli neřekne:"ty jo, vy se mi zdáte arogantní a nadřazenej, já si to nepřeju". Můžete namítnout, že na medicíně se studuje psychologie a psychiatrie a on je jaksi povinnej být za "sympaťáka". Jde o to, jestli je to v jeho moci, aneb není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem. Potom čítávám na Rodině o arogantním přístupu, necitlivém přístupu, univerzitním přístupu, chladném přístupu, prostě o pěkně hnusnejch přístupech.:)A jsou to obecné výtky, prostě výpovědi o pocitech... Co s tím, já chápu, že mamina se cítí nesvá , když jí lékař nesedne. Přitom může svou práci dělat zodpovědně a podávat široké informace.
A tady si myslím, že je na každé rodičce zohlednit svou psychiku a zařídit se volbou místa porodu nebo zázemím k porodu(dula, manžel, vlatní doktor) Nemluvím o tom, že mám mít ochranku proti zlejm hnusákům v bílých pláštích,abych přežila rizikové těhu, páč to jinak nejde a můžu být ráda, že jsem ráda. Já mluvím o případech,že má nejistota z doktorů
mě opravdu zatěžuje a chci být v pohodě. Individuální konkrétní prohřešky proti lékařské etice jsou něco jinýho.
Někdo mně naznačil, že jsem pěkný idiot, když se doktorů vyptávám. No já se jich ptám, jak jde život, co nového, proč nejde zavřít levé okno, co bude k večeři a taky proč mi případně vyvolají porod. Zdá se mi totiž normální, že pokud se někdo dotýká mého těla, potažmo o něm v případě rizikového těhotenství rozhodne, tak s ním vedu dialog a ne, že čekám, až mě naprdne (nezřídka z toho důvodu, že on netuší, že se mi v hlavě zrodila otázka, případně, že mi ji ještě nikdo nezodpověděl)- tady nemířím na Milenu, ale na jednu z reagujících.
Zpět na Slovany. Trávím tam strašně času,tady bych podpořila požadavek na racionalizaci zdravotnictví ve prospěch hrazení pomůcek pro domarodky:) a pořád mi tam někdo něco vysvětluje, skoro bych řekla, že jsou otravný:)Milena musela mít enormní smůlu. Takže pokud dodnes nemá dobrý pocit z toho, jak to proběhlo, klidně bych si zašla na jejím místě promluvit s primářem Rokytou, zdá se mi totiž, že slovanští lékaři mají vysvětlující mánii.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 15:49:06)
Libiku,
čau :-).
Taky nejsem dokonalá (fakt ne :-)) a taky mám občas mizernou náladu. Řeším to tak, že si zalezu do pokoje, kde třeba uklízím (spíš teda přerovnávám) nebo si čtu nebo tak něco. Zbývajícím členům rodiny (tedy těm, kteří už z toho mají rozum :-)) to oznámím, třeba takhle: "Mám mizernou náladu, vy za to nemůžete, ale radši mi nelezte na oči, jsem naštvaná a protivná (což oni ví). Až to bude lepší, vylezu a udělám večeři."
Kdyby mi doktor (sestřička atd.) řekli něco podobného, třeba "nezlobte se, mě dneska hrozně bolí zub", ani neceknu a příště k němu půjdu ráda, protože budu vědět, že to je úplně normální člověk.
Ale nevím, co bych dělala, kdyby mi tohle oznámil doktor během porodu...možná bych stejně byla radši, než kdyby byl nerudnej bez udání důvodu.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 16:10:45)
No náladavost tu já bych se asi pokusila "odpálit", chce to určitý trénink, ale já jsem schopná se zeptat:"Pane doktore, proč jste na mě protivnej, zrovna dneska , když je tak hezky apod.?"
Takže já bych jí nemíchala do akceptovatelnejch případů. Mně jde o sympatie a interpretace určitého typu chování a taky o invazi hormonů v těhotenství a po porodu, které je nevyzpytatelné čelit. Byla jsem na echu a tam byl chlap krásnej jak anděl, nic mi neudělal, popsal mi s profesionálním úsměvem nález a vyvodil z něj prognózu, nabídl mi erár froté ručníček s ptáčkama a popřál mi hezkej den. Přesto byl nějakej divnej:), Nebyl on odtažitej, možná byl nadřazenej? Šel na mě těhotenskej hormón, takže jsem si cestou do Tesca poplakala, jak mě němá nikdo rád, jak se ten pan doktor málo zajímal o moje miminko, jak řekl sestře, že ty dnešní formuláře těhotenských průkazek jsou nepřehledný(přitom mě se ten sešitek se srdíčkem tolik líbil). No řvala jsem, jak blbá a teď mi řekněte, kde se stala ta takzvaná profesionální chyba:)
Zdar Sylvo:))
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 22:34:12)
Libiku, neda mne abych si nepokusila o poklonu. Reaguji na tvoji prispevky, ktere mne nejak vyburcuje, hlavne proto, ze vzdy odpovidas. Alespon jsme oba prospesne pro bourlive diskuse, ze jo?
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz 

(7.9.2005 11:33:55)
Milado, já jsem tím včera odpovídala na nějakej ústřel, kdy mi někdo říkal, že potřebuji lichotit svýmu libidu a mám dojem, že přeshubismů tam bylo povícero, tak jsem se malinko bránila. Já Rodinu beru jako platformu názorů, neznám tu nikoho osobně ani vlastně sem nikam nepatřím, takže pokud jsem bestie tak do virtuality, s nadsázkou a inronií, neboť virtualita trochu tvrdá je(očekávám, že když se někdo dá skoroanonymně všanc, tak je na leccos připravenej). Jestli se tobě osobně podařilo si něco díky Rodině vyjasnit a tvůj názor se posunul, tak je to fajn, já to od Rodiny tolik nečekám, ale ráda sem chodím kvůli legraci, vlastnímu exibionismu:), ráda čtu názory ostatních, něčemu se směju a něco mě inspiruje. Akorát, teda tu slovanskou porodnici mi nikdo nepochválí a já mám slabý kontrakce a kam jinam :)))))
 Olina 
  • 

Nojo, jako moje tchýně! 

(7.9.2005 13:39:53)
Jsi její mentální klon.
 cizinka 
  • 

Re: Nojo, jako moje tchýně! 

(7.9.2005 13:42:22)
Olino, pozdrav svoji tchyne ode mne :-)))!
 Lucka 
  • 

Re: Re: Re: Dotaz 

(6.9.2005 8:42:25)
Do Vrchlabí jeď, já tam rodila před třemi lety a za pár týdnů se tam chystám znovu. Moje okolí se diví, proč jezdím tak daleko a o co mi jako jde, když rodit můžu přece v místní porodnici a na co do vody a pod., ale já tam byla spokojená nejen s porodem do vody, ale hlavně s přístupem personálu a milým prostředím. Nic z výše popsaného tam nehrozí, myslím, že budeš v pohodě.
 Iva 
  • 

pro Libika 

(6.9.2005 10:30:09)
Teda doufám, že nejsi ze zdravotnictví. Obhajuješ tady neprofesionalitu personálu, ať je to v jakékoli nemocnici, tak by se tu měli, a zvláště sestry chovat lidsky. Pomoci rodičce a nechovat se jak v továrně u běžícího pásu. Proč by se rodička měla na něco ptát??? To je snad poviností lékaře a sester. S tvým náhledem na svět se to tu nikdy nezmění. Takový alibismus!!!
Co kdyby se komukoli s pacientů něco stalo? To se personál bude obhajovat větou: "Ona se neptala?"
A jak rodička může posoudit, ještě navíc ve stádiu před porodem, že zákrok není vhodný?
Píšeš:
pokud si nedokážeš při PLÁNOVANĚM ZÁSAHU (vyvolávaný porod) zajistit dostatečné vysvětlení a necháš se odbýt větou, že tak se to diabetičkám dělá, tak si nevyužila 1) svých práv 2)ustoupila jsi z běžného komunikačního standartu i v českém zdravotnictví a tvé následné pochybnosti padají tak trochu na tvou hlavu.
To je trošku postavené na hlavu. Ona se přeci informovala. Ale doktora nesplnila své povinosti, aby Mileně vše vysvětlila. No a bod 2) je už úplně mimo. Nechtěla jsi říct, že Milena nekomunikovala?
Pořádně si přečti co píšeš. Viz tvé obhajování kouření v jiné diskuzi. A ne abys byla stále jen v opozici (ovšem někdo může mít tuto skvělou vlastnost - každého pořádně podusit, aby si aktér/ka polichotil svému libidu, že LIBIKU?
 Psychouš 


Re: pro Libika 

(6.9.2005 10:45:26)
Nejdříve jsem nechápal, jak s tématem souvisí diskuse o kouření, než jsem pochopil, že kdo nejde s davem jednou, je podezřelý a když to podezření potvrdí vlastním názorem podruhé, je odepsaný. :-)

Čili:
O inteligenci příspěvku hovoří jasnou řečí tato věta:

...každého pořádně podusit, aby si aktér/ka polichotil svému libidu, že LIBIKU?

:-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: pro Libika 

(6.9.2005 10:51:20)
Psychouši,
jak jinak. Kdo nejde s námi, jde proti nám, to přece znáš, ne? :o)))
 Gábina syn 4 roky 
  • 

Proti všem 

(6.9.2005 11:10:37)
A zase oblíbené téma. Vida co se člověk nedozví z diskuse o pod jedním článkem.
Asi je to trend, na všechno nadávat. Špatní doktoři, špatné nemocnice, je draho, benzín nám zase zdražily, neochotní sousedi.... :-)
Navíc o poměrně odborných věcech vedou zasvěcené polemiky ti, kteří nemají o tom ani páru, pouze si někde přečetli, že by to tak mělo být.
A ještě k porodům: Když chci dítě, mám 2 možnosti: 1. počít a porodit. 2. adoptovat. Když už počnu, musím porodit-jinak to nejde. Tak jsem k tomu přistupovala já, a nestavím porod mezi něco nadpozemského. Prostě je to část života ženy. Porod byl fajn-císařem, ale daleko lepší a emočnější zážitky mám ze života syna. Čili-jsem li těhotná, musím porodit, tak jaké pak caviky.

Tak v jednom 1% příkladů tady na Rodině jsem zažila, že by někdo napsal, bylo to fajn, líbilo se mi to.
 cizinka 
  • 

Re: Proti všem 

(6.9.2005 11:20:08)
A co chtela jsi nam vlastne zdelit, Gabino? Neni to pro tebe aktualni, tak se k diskusi nehlas. V cim je problem? Neschopnost si predstavit, ze nevsichni maji hrosi kuzi? Tak pracuj nad svym mozeckem! Kazda z nas mame svoje deti radi a zazijeme to nejhezci s nima a jsme jeste nestratili pocit smyslu je rodit. V tom nejsi jedinecna, to te ujistuji.
 Eva 
  • 

Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 11:25:39)
cizinka- další konfliktní typ.¨

Jak píše Gábině - máš jiný názor tak sem nepiš.
A podsouvá jí dále , že ti co si nestěžují mají automaticky hroší kůži.
Jako by někdo nemohl být spokojený se svým porodem i bez velkého řešení a prožívání .



Hezky je vidět, jak si konfliktní typy všecko vyloží tak, aby se mohly hádat dále.
Když je to baví.
:o))))
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 11:33:13)
No Evo, mame to prece v pisemne forme a s presnym casovym udajem. Kdo nam tady prvni napsal, ze neni o cem se bavit, ze porod neni zadne tema a my nic o nim nevime :-)))? Bych rekla, ze jen to vratila jsem zpatky.
 Gábina syn 4 roky 
  • 

Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 11:34:21)
Mozečkem se zabývat nemusím, s koordinací a stabilitou nemám bohudík problémy.
 Eva, 3 děti. 
  • 

Re: Proti všem 

(6.9.2005 11:21:35)
Gábino naprostý souhlas.

To stěžování si je asi normální, když jsem spokojená, nemám důvod někam vypisovat.
Ale to bude i povahou, typy co hledají a priori na všem mouchy budou nespokojené i v porodnici a všude jinde.
A zde se jim dává prostor, na hlavní straně zásadně nezveřejní nějaký děkovný dopis, ale jen a jen stížnosti.

Jsem ráda že tohle již neřeším.
Být prvorodička a brát všechny tyhle řeči ženských na netu vážně, no potěš pánbu, to bych snad nemohla v klidu porodit ani jednou .
 Sylvie 


Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 11:54:26)
Evo, nemáš pravdu - i články o spokojených porodech se na hlavní straně zveřejňují - stačí napsat a poslat redakci... Dílčí problém je v tom, že spokojené porodní články sem píší zejména domarodky, takže je hned oheň na střeše Ne, ale vážně - i mně Jirka kdysi zveřejnil článek, ve kerém jsem popisovala svůj porod, ze kterého jsem byla nadmíru nadšena. Hmmm, jenže já když napíšu o svém báječném porodu, tak se stejně najdou lidi, kteří do mne rejou - holt jsem byla spokojená v porodnici, která některým leží v žaludku, protože na ni pěje chválu kde kdo Ono některým lidem se člověk zkrátka nezavděčí

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 11:56:51)
I já jsem kdysi měla na hlavní straně článek o spokojeném porodu. :o)
 Apolena. 


Re: Proti všem 

(6.9.2005 11:35:30)
No já jsem si třeba svůj porod velice chválila a napsala jsem o tom článek a bez problémů vyšel tady na hlavní stránce :-).
Ovšem těch negativních ohlasů, co bylo, jéje...
 Sylvie 


Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 11:56:42)
Á, Sylvo, zdravím :o) Svou reakci jsem od tebe neopisovala, psaly jsme ji současně ;o)

s.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 12:09:55)
Sylvo, Sylvie, Monty a Evo, jeste upozornuji, ze i clanek Mileny byl vesmes spokojeny - i presto, ze nad nektere veci musela se povznest. No ja o sve spokojenosti nemuzu svedcit, bohuzel, mam k tomu zavazne duvody. Co je ale podstatny v diskusi, je mit co aktualniho pro sebe nebo pro skupinu jinych lidi rict. Nadavat na nespokojene (pokud ti o duvodech sve nespokojnosti vecne se bavi a uvazuji o moznostech napravy) neni tak moc prinosne - nebo se mylim? Jestli by Gabina projevila svoje vetsi znalosti o porodnictvi, a se mnou by polemizivala vecne, tak bych na nej nikdy nevyjela.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 12:21:57)
Cizinko,
ne, nemýlíš se, jen ještě nevíš, že s "Evou" je diskuze vždycky stejná, tj. o ničem. Ona nechce argumentovat, ona se chce jen hádat....
 Gábina syn 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 14:30:01)
Cizinko nevím jaké máš znalosti porodnictví, doufám, že máš alespoň atestaci z gynekologie a porodnictví I. stupně.
Mé znalosti z gynekologie a porodnictví jsou poměrně slušné, ale diskutovat věcně se dá s někým, kdo chce naslouchat a ne te s tím, kdo někoho vykazuje mimo diskusi.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 15:00:23)
Mila Gabino, vykazat mimo diskuse chtela jsi mne prvni - vlastne prohlasila jsi, ze tady diskutuji jen ty, co nic nerozumeji. Atestaci se zadneho oboru mediciny nemam, ale jinak jsem vedkyne a mam doktorat. Zatim nevim o cim mam se s tebou bavit. V te diskusi jsem byla ja jaksi prvni, tak jestli do vecera mas nejake komentare k tomu, co jsem psala Libikovi nebo Sylve, rada si prectu. Muzes si prolistovat porodnickymi a miminkovskymi diskusemi poslednich mesicu a najit si to, co jsem mela k tomu rict. Ber prosim ohled na to, ze diskutuji ne odborne medicinske postupy, ale veci kolem. Na tvoje vzdelane poznamky budu se velice tesit.
 Gábina syn 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 15:20:17)
Nenapsala jsem, že se nemáte hlásit k diskusi, jako vy mě. Napsala jsem, že 99% procent lidí nadává prakticky na všechno. Tak trošku národní sport.
Například porod v 38 týdnu u diabetiček, ale jen jedna maminka tady napsala proč, ostatní se jen pohoršují, že jim doktoři ruší přirozený porod.
Těhotenství u diabetičky, hlavně když si píchá insulin není přirozené těhotenství, takže ani porod nemůže být přirozený a nechat se všechno na přírodě. To si nikdo neuvědomuje. Kdyby si těhotná diabetička nepíchala insulin, tak by s nějvětší pravděpodobností potratila-porodila mrtví plod, nebo by sama upadla do komatu a o dítě by stejně přišla.
A tak je to se vším. Stěžovatelky nevidí danou situaci objektivně, nevidí širší souvislosti, jenom mají pocit, že rodily sekcí a zbytečně ( třeba). Hrůza doktor si chtěl říznout. A ostatní přitakávají, že ten personál a nemocnice jsou strašné.
A navíc ( už jsem to tu psala ) žena těhotná, při porodu a v těhotenství je uzlíček hormonů-tutíž nejedná tak, jak by se chovala mimo tyto období.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 15:29:11)
Gabino,

souhlasim s tebou. Jenze prave proto, ze je tehotna zena uzlicek hormonu, tak by se k ni lekari a sestry podle toho meli chovat. Ja treba takovy pristup zazila, i kdyz jsem si dokazala rict, co chci a co ne. Teda spis napsat do predporodniho planu, ktery v bohunicke porodnici naprosto respektovali. Ja si nemuzu stezovat vubec na nic - mozna na pristup nekterych sester na oddeleni sestinedeli. Ale jestli budu rodit podruhe (a to bych moc rada), budu se o sebe umet postarat jeste lepe - budu uz mit vice zkusenosti.
Myslim si, ze - bohuzel - nekteri lekari nebo sestry se tak nechovaji...a to je skoda. Ne?
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 15:38:45)
Gábino,
a doktoři (sestry, PA...) to nevědí? Že těhotná (rodička, šestinedělka) je uzlíček hormonů a uvažuje a reaguje tudíž jinak?
My tu neřešíme lékařskou profesionalitu, na to opravdu musí být odborníci. My se tu bavíme o normálním slušném chování, které by mělo být automatické kdekoliv - na úřadě, v obchodě, ale v nemocnici především!
Nejde ani tak o to, co lékaři udělali. Ale kdyby se s tou maminkou normálně bavili a nechovali se k ní jako k nesvéprávnému blbci, asi by sem nepsala - nebo by možná napsala pochvalu.
Ano, vysvětlila to jedna maminka. To je ovšem katastrofa, když se Milena dozví, co a proč se s ní dělo, až v diskuzi na Rodině. To jí to opravdu ti lékaři nemohli říct???
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 15:47:34)
Sylvo Š.,

zase na druhou stranu Milena uz dve deti pred tim porodila, tak nevim, proc se nevyptavala vic. Vim, ze ji odbyli tim "ze se to tak dela" a kdyby byla prvorodicka, tak chapu, ze zklapne a jde domu, ale pri tretim diteti? A kdyz ona nebyla diky hormonum a strachu schopna se vyptavat - mohl s ni jit manzel, kamaradka, maminka...nebo ja nevim kdo, kdo by se mohl na vsechno zeptat za ni...po predchozi domluve, samozrejme.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 15:54:23)
Danielo Š.,
psala jsem to tu dneska k ránu, takže to asi nikdo nečetl :-).
Nejsem nijak extra asertivní a i to málo asertivity ztrácím, jakmile vstoupím do areálu nemocnice. Teda pokud tam jdu sama se sebou :-).
A asi nejsem sama, jak si tak čtu leckteré příspěvky.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 15:58:14)
A ja zase psala - tak proc si tam nevzit nekoho s sebou? Kdyz dopredu vis, jak takove prostredi na tebe pusobi...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 17:01:45)
Danielo, za jedno ne vždy si člověk může vzít "někoho" s sebou, za druhý ne vždy se jedná o věci, u kterých bych někoho dalšího mít chtěla a za třetí - brát si manžela s sebou na vyšetření do nemocnice, kde jsem rodila prvně... no, tak to by znamenalo vyvolávat konfliktní situace a už před porodem se tam zapsat jako "ta problémistka". A upřímně řečeno ani si neumím představit, jak tahám manžela do ordinace, kde dvě další polonahé dámy čekají na vyšetření...

S.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 17:08:28)
Sylvo,

to uz zalezi na kazde z nas. Ja nemluvila o kazdem vysetreni - ale o vysetreni v porodnici. Protoze sam se sebou clovek leccos zvladne, ale kdyz se jedna i o mimi, jsem schopna - alespon ja - udelat cokoli. Takze by mi nevadilo - naopak - mit u sebe manzela.

A pises, ze by to u tebe znamenalo konflikt hned na zacatku - podle me by stacilo vysvetlit, proc tam manzela beru... a i kdyby to nepochopili - verte, ze kdyz s sebou budete mit chlapa, nikdo si na vas nedovoli tak, jako kdyz jste sama. Ale uz jsem psala, zalezi to na vas - bud si s sebou nekoho vezmete a budete klidnejsi, i kdyz se to personalu treba nabude libit, nebo budete sama a vystresovana a pak si budete stezovat, ze se k vam chovaji nehezky...tak ja nevim, co je lepsi...
 Gábinasyn 4 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 17:15:25)
Kdyby jste si sebou vzala manžela, tak by si nedovolili tolik jako bez něj....
Nemyslím si, ža by to bylo tak. Manžel je ona korekce zdravého rozumu k uzlíčku hormonů. Všechno je stejné, ale když je rodička sama, tak to jinak vnímá. Když má sebou oporu ( ať už je to kdokoliv ), má pocit sucha a bezpečí O:))))))))
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 17:17:47)
Mozna je to i takhle, ale ja myslim, ze je to i tak, jak pisu...
Ale i kdyby to bylo jen tak, jak pises ty, Gabino, porad je to ta lepsi moznost pro obe strany, ne?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 17:24:21)
Danielo, taky mluvím o vyšetření v porodnici :o) OPravdu si neumím představit, jak beru manžela na vyšetření (konkrétně UZ), kde v jedné místnosti krom mne jsou i jiné obnažené ženy...a kde nevoli způsobím už jenom tím, že jsem se nesvlíkla předem, ale počkala si, až s vyšetřením budu opravdu na řadě a břicho odhalila až schovaná za paravanem na lůžku. Takovýho zdržování... A popravdě řečeno v tu chvíli jsem byla tak šokovaná tím, že je i v současné době možné pacientku po onko operaci informovat o jejím momentálním UZ nálezu před dalšími cizími lidmi - nezdravotníky, že i kdybych ho s sebou měla, asi bych mu sama řekla, ať čeká venku.

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 17:25:26)
Ale jinak samozřejmě přítomnost někoho dalšího může pomoct - ale že ne vždy je to vhodné řešení.

S.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 17:27:15)
Ja tedy na vysetreni byla v ordinaci vzdy sama, takze tam by to problem nebyl...
 Marta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 18:53:07)
Ziju v Nemecku a hned pri prvni navsteve u gynekologa,kdy mi zjistil tehotenstvi, mne take sdelil,ze kdykoliv budu chtit,muzu vzit manzela sebou.Jednou byla dokonce se mnou i moje svagrova,ktera chtela videt miminko na ultrazvuku.Lekar mi take napriklad rekl,ze pri pristi navsteve bude uz mozna videt pohlavi,tak jestli se na to chce manzel podivat,aby se mnou prisel.Ultrazvuk mi delal pri kazdem vysetreni,pro jistotu meril hlavicku a telicko a pokazde mi rekl,kolik plod priblizne vazi a dal mi obrazek.To same bylo v porodnici.Kdykoliv byl manzel se mnou,tak ho pustili do ordinace.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 21:13:36)
Danielo, to vse je fajn, ja take mela jsem se sebou manzele. Zachranil on mne snad od troubeni do bricha aby mne zbudili miminko? On nevedel o co se jedna stejne jako ja! Mohl on mne zachranit od navstevy velke vizity to porodniho boxu? To take prerostlo jeho prestavy o lidskosti a ucte k dustojnosti klientky. Mohl on zabranit triznivym vycitkam na konce dost komplikovaneho porodu? On byl take strachem bez sebe, ze nepreziji ani ja ani nase dite. Ano, podporil mne hodne, ale ochranit mne nemohl!
Proc by Cesi nemohly si zkopirovat ten skvely model od svych sousedu, kde zeny, ktere vice potrpi na pocity osobnich jistot muzou od zacatku tehotenstvi navstevovat svoji vlastni PA a rodit s ni take i v porodnici. PA ma prehled v porodnickych praktikach, zna svou klientu a jeji prani, a muze je hajit od vseho, co by ji bylo neprijemny. Ja mluvim ne o abstraktnich pozadavkach o lidskym chovani k rodicce, ale o modelech, ktere uz jsou vymyslene a vyzkousene v praxi. Ovsem ted uz Cesky muzou si zaplatit soukromou PA. Vrele doporucuji tem, kterem to je aktualni. Takove bezne praktiky ceskych nemocnic muzou daleko presahnout vasi predstavivost o nechtenych vecech, ktere byste daly do porodniho planu.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 21:18:49)
Nevim, jak dlouho v CR zijes, ale tady se jeste pred 16 lety zilo uplne jinak a kazdy system musi nekam dojit sam pres vsechny problemy a trable. A ty zeme, ktere to maji tak dokonale, jak pises, ty k tomu take jiste "nejak" musely dospet. Tady se to taky vsechno zlepsi a ver mi, jak uz jsem psala, ze za tech 16 let od revoluce se tu zmenilo strasne moc k lepsimu, opravdu strasne moc. Tve kritiky jsou mozna opodstatnene z tve strany, ale myslim, ze sis urcite zjistovala, jak to u nas chodi a klidne jsi mohla rodit ve sve rodne zemi, ne? Treba by se ti to tamlibilo vic, ac nevim, odkud pochazis...a nemyslim to nijak zle, ver mi.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 21:24:14)
Danielo, rodila jsem v Cesku proto, ze mam tady rodinu - a clovek normalne chce byt z manzelem u porodu, ne? Zrejme nezjistovala jsem dost jak to tady chodi, ale Bohunice podle prvniho dojmu vypadaji docela OK. Meli skvele vypadajici reklamni material. CO se ve skutku skryva pod slovem soukromi, volny pohyb a slusny a citlivy pristup, zjistila jsem uz na porodnim salu. Bylo trochu pozde, ne?
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 21:25:15)
No, ja si na Bohunice stezovat nemuzu temer v nicem - az na par sester na sestinedeli... Ale muzu se zeptat, odkud jsi?
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 21:27:17)
no comment - neni nas v Brne moc, a chtela bych zachovat relativni anonymitu.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 21:28:41)
Tak pardon. A v tve zemi je porodnictvi na lepsi urovni nez zde?
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 21:35:07)
Danielo, v zadne zemi v Evrope nebylo by mozno zazit tak odlidsteny porod jak ten muj. O nim jsem mluvila hodne s kim ze svych hodne globalizovanych kamaradek. Ale vim, ze se tady hodne meni, a behem 5 let hodne se zmenilo. Treba i s tou volbou PA. Pred 5 roku to nebylo mozny - alespon o tom jsem nevedela. Vis, moje nevyhoda byla a zatim je take ta, ze moje kamaradi, kolegove, znami jsou prevazne bezdetni a vetsinou muzi.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 21:38:35)
Pak bych tento system tolik nekritizovala... Evropa je zatim nekde jinde nez CR...tady se proste zilo jinak. A ver mi, ze se to meni opravdu hodne moc a hodne rychle...vzhledem k tomu, co tu bylo.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:22:28)
Danielo, ja ani nemuzu vseobecne ceske pomery kritizovat. Sve poznamky vzdy zakotvuji ve vlastnich zkusenostech, nebo na konkretni pripady, ktere zde se popisuje. Opravdu se snazim byt spravedliva a taktni. Dost mozna, ze jsem proste mela vyjimecnou smulu. A netroufla bych kritizovat, jestli bych nemyslela, ze ty pomery jsou nejak zvlast pod urovni. Ale pro mne vsak zustava zahadou jedna zvlastnost ceske kultury. Jak kultura, ktera ma tak vyjimecne krasny vztah k detem muze vytvorit takovy priserny a odlidsteny fenomen jak detska nemocnice (s tim mam take zkusennost a psala jsem v Rodine o tom). Cesi jak kdokoliv v cele Evrope (tim myslim i tu postsoc) maji evropske pojeti slusnosti a dustojnosti a ma opravdu dobrou lekarskou vedu. Ale jaka podivna byrokraticka logika vytvorila chovani porodniku, jake zazila jsem ja, nemuzu pochopit.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:42:47)
Cizinko,

mrzi me, ze mas s ceskym porodnictvim spatnou zkusenost. Ale verim, ze to je vyjimka. Nevypada to tak, ale myslim, ze to tak je. Neni moc maminek, ktere by tu nase porodniky chvalily, spise si sem prijdou postezovat. Pak to vypada, ze tech nespokojenych je vic nez spokojenych. POdle mne...

A jak rikam, jestli budes rodit znova, staci lepe vybirat...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:23:36)
Nechci se do toho míchat, ale mám jednu poznámku. Pokud jde o úroveň porodnictví v ČR, tak ta je na sakra vysoký úrovni... v Evropě jsme stabilně na nejvyšších příčkách žebříčku nejnižší novorozenecký úmrtnosti, třeba. OK, ty výsledky jsou taky daný tím stresováním matek po hraničních tripple testech, ale ve finále to má za výsledek nízký procento dětí, které se rodí s vadama neslučitelnýma se životem. Ano, ten přístup zdravotníků je často hnusný, mám s tím svý zkušenosti, ale o úrovni zdravotnictví to nevypovídá, ta je skutečně velice dobrá. Že jsou někteří doktoři a sestry "dobytci", to je jiná věc. Je taky pravda, že pořád ještě nemám u nás možnost vybrat si SOUKROMOU kliniku, která by vyhověla mým požadavkům - v Praze se třeba nikde nedá rodit do vody, přestože to není finančně zrovna nejnáročnější úkon a osobně ho považuju za mnohem šetrnější jak pro rodičku, tak pro dítě. Ale když si zkusmo projedete pár stránek s příběhama matek, co rodily v USA v NESOUKROMÝCH zařízeních, najdete tam tak hustý story, že byste se asi dost divily. :o)
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:41:53)
Monty, naprosto souhlas, nekolikrat opakovala jsem ze nemluvim o urovni uzce lekarsky-odborne. Zatim mne vadi jen ta hnusnost chovani, problemy z hygienou, a to, ze v tom Brne nejsou zarizeni soukrome v tom smyslu, jake uz jsou v Praze. Ne ze by mne prselo penezma, ale nerada se hadam, zvlast kdyz mne neco boli.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:48:08)
cizinko,
ani v Praze to není ideální, z mého hlediska... ale asi je víc možností, to máš pravdu. Obecně řečeno, taky nesnáším u doktora pocit, že jsem "kus masa" a můj názor je nedůležitej. Tudíž jakmile na podobného doktora narazím, okamžitě ho změním. Někdy je to problém, přišla jsem o zdravotní kartu, co jsem měla od narození, takže se mi třeba ztratily výsledky z imunologie a já musím každýmu opakovat, jaký mám reakce na jaký léky a najdou se i takoví, co mi to nevěří a tváří se, jako bych byla kretén... když jsem byla v nemocnici, tak jsem vysvětlovala do zblbnutí, že nesmím dostat penicilín, pan doktor na to kašlal, dal mi ho a pak se hodně divil, že se dusím a musí hnát sestru pro kyslík. :o)))
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 21:27:53)
Taky jsem jeste chodila do predporodnich kurzu, mohla jsem si prohlidnout vsechny porodnice v Brne (neudelala jsem to, mela jsem reference na Bohunice a Obilnak a vybrala jsem si)...proste delala jsem v tehotenstvi pro sebe dost a vyplatilo se mi to. A mela jsem i moznost vybrat si PA, ktera by me dovezla az k porodu - pak uz bud manzel nebo tahle PA, v nasich porodnicich smi vest porod jen zamestnanec te ktere porodnice...tak to uz proste je. Jina zeme, jiny mrav.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:22:37)
tak to uz proste je

Danielo, skvělá věta - přesně tenhle přístup mně u prvního porodu vadil nejvíc. Ale u nás to děláme takhle... (tak co otravujete s vašimi výmysly...) Ty "výmysly" jsem měla předem dojednané a lékaři se tvářili, jako že to přeci není žádný problém... chyba lávky, byl. U nich to totiž prostě dělají takhle... A já nejsem normální (tak to porodník tvrdil do očí mému manželovi), když to chci jinak... No nic, je to už minulost.

To, že se u nás něco "dělá takhle" není dost dobrý důvod nedělat to ještě líp ;o) MMCH teď mám za sebou ambulantní porod a když jsem na naši pediatričku obrátila s prosbou o spolupráci, tak mě odpálkovala, že "novorozenec prostě patří do porodnice". PRoč? Protože "žádný zkušený pediatr se ambulantně o novorozence nepostará". No, už máme novou pediatričku

S.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:36:37)
Tvuj nazor, tva volba...Ja si porad myslim - a Monty me v tom podporila, dekuji :-) - ze to v CR neni spatne a da se najit pro kazdeho to, co si preje... A 16 let po revoluci je to uplny zazrak, jak se zdravotnictvi dokazalo zmenit...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:42:59)
Danielo,
nedá tak úplně, některé služby bohužel stále nefungují nebo nefungují tak, jak bych si to představovala, ale možností je daleko víc než před 16ti lety. Mám hodně ošklivý zážitky s některými doktory, i z doby, kdy jsem pracovala v nemocnici (ve službách, nejsem zdravotník), některé mne trvale poškodily, takže jsem sakra opatrná a vybírám si doktory podle doporučení kamarádů -doktorů, přes známosti, snažím se chodit k soukromým, kde mi přijde ta péče lepší, ale ta fakta se pomíjet prostě nedají... a přístup nepřístup, čistě z "technického" a "statistického" hlediska na tom naše porodnictví JE dobře. :o)
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:48:14)
Mne se jen nelibi, ze to tu kritizuje nekdo, kdo nezazil dobu pred vice nez 16 lety a nevi, co tu bylo a odkud se nase zdravotnictvi - i chovani lidi - vyhrabavalo. Vim, neni to tu idelani a to nai nkdy nebude, ale je to rok od roku lepsi a lepsi...
 Xantipa 
  • 

Re:Danielo, 

(7.9.2005 9:40:10)
nepaušalizuj. Zažila jsem porod před více než 16ti lety a před sedmi lety. Před šestnácti lety - žádná paráda, ale alespoň se mi dostalo profesionální vedení porodu a nikdo mě neprudil a nenervoval.
Před sedmi lety jsem očekávala co Ty - že to bude jen lepší. Bohužel, děs a běs, katastrofa, porodník i PA totálně selhali - naprosto neprofesionální chování a selhali i po lidské stránce.
Takže lepší to bude, když nebudeme mlčet - to je můj názor.
 PajaMM 


Re: Re:Danielo, 

(7.9.2005 13:59:57)
Xantipo,

pokud vim, psala jsem jen svuj nazor - nesnazila jsem se pausalizovat - pokud jsem nekde zapomnela napsat spojeni "podle meho nazoru, myslim atp.", tak se omlouvam...

A nerekla jsem, ze ty, co se jim na ceskem porodnictvi neco nezda, maji mlcet. Jen jsem to myslela tak, jestli by nebylo lepsi zalizit nejake seskupeni, spolek, sdruzeni nebo ja nevim co, nemam v tom zadne zkusenosti, ktere by se timto zabyvalo, kontrolovalo a "otravovalo" nase zakonodarce, aby s tim neco konecne delali...TO JE MUJ NAZOR.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:49:20)
Danielo Š.,
ano, vybrat si sice můžeš, akorát pokud si vybereš jinak, než většina, tak si taky pěkně všechno zaplatíš ze svého, ačkoliv platíš zdravotní pojištění úplně stejně, jako ta zmíněná většina.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:54:20)
No, Sylvo, ale to je myslím všude ve světě stejné, kdo chce něco navíc nebo něco, co není "standardní", tak za to holt platí... pojištění neplatíme v takové výši, abychom mohli očekávat nadstandard automaticky, navíc SYSTÉM našeho zdravotnictví je dost špatnej a reforma v nedohlednu.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:19:26)
Monty,
ale já přeci nechci nadstandard! Já chci jen proplatit úplně normální porod, který je navíc podstatně levnější, než ten v nemocnici!
To je stejně absurdní, jako kdybys mohla porodit "zadarmo" (tj. na pojištění) jen v té porodnici, kam spádově patříš a porod v jakékoliv jiné porodnici by sis do poslední koruny musela zacvakat ze svého!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:27:27)
Sylvo,
to je ale chyba zdravotnického SYSTÉMU, že preferuje lékařský porod, systém je tak nastavenej... ono to s tím, že je levnej, podle mne souvisí, jak už jsem psala Janě, prostě to není lukrativní kšeft, porod, při kterým se neprovádí žádný lékařský zásah... proto jsem psala o tom, že naše porodnictví je na dobré úrovni, ale systém stojí za prd. :o(
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:54:32)
Damy,

ja se loucim, jdu spat. Diskutovat budu mozna zase zitra...

I kdyz tohle uz je bludny kruh. Proste ZATIM tu neni mozne vsechno jako v jinych statech, kde je porod. praxe, kterou vy ocekavate, jiz nekolik desitek let normalni... BUdeme si muset - bohuzel - pockat, ale nepripada mi to tu tak strasne hrozne...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:03:05)
No, já už čekat nemůžu, další děcko neplánuju ;o) Ale můj osobní názor je ten, že čekání je naprd... člověk musí jednat. Jinak se to všechno utápí v onom zmíněném děláme to takhle, všem to vyhovuje, tak proč to měnit...

S.
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:05:30)
Danielo,

jenze ono se to samo nezmeni...a cekat, ze to nekdo, nejak ..jen tak zmeni..kdyz "ono se to tak u nas dela"...

jana
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:52:13)
Danielo, NEDÁ se najít pro každého, co přeje. Bohužel. Viz třeba moje zkušenost s ambulantním porodem - místo aby pediatrička jako odborník mně řekla, co by v takovém případě bylo potřeba zařídit, tak ONA MNE zaúkolovala, ať jí to zjistím a seženu kontakt na lékaře, který s tím má zkušenost, a podle toho se rozmyslí. Řekla bych že je to poněkud postavené na hlavu, aby laik podával odborné informace odborníkovi... Takže ono porodnictví na jednu stranu je u nás na dobré úrovni, ovšem pokud někomu nevyhovuje "klasika" - jít si lehnout na pět dní do nemocnice a nechat se tam odrodit někým, kdo má zrovna službu - tak už nastupuje systém "urob si sám". A já rodila třikrát a ani jednou jsem si nemohla vybrat, co bych doopravdy chtěla - svoji soukromou porodní asistentku před porodem, při (ambulantním) porodu, po porodu. Ano, mohla bych si k porodu vzít svoji PA... ale musela bych nechat doma manžela a stejně by porod nemohla vést. Nebo bych si ji s sebou mohla vzít a vzít si manžela, ale to zas do nemocnice, kterou nemáme zrovna za rohem a tahat k porodu PA přes půl republiky... zbytečně komplikované...

A navíc - jedna věc je odborná úroveň - druhá věc je komunikace nebo nabídka "porodních služeb".

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 22:58:40)
Sylvie,
ano, nedá se, ale na druhý straně možnosti se zvětšují. :o) Jak jsem tu psala, já taky nemůžu v Praze legálně porodit do vody, i kdybych za to zaplatila milion, protože tu takové zařízení NENÍ. Takže kdybych plánovala druhé dítě a nic se nezměnilo, můžu si vybrat pouze z kompromisu. Buďto pojedu do Vrchlabí, nebo porodím doma ve vaně, nebo si "zařídím" císaře. :o) Ani jedno mne neuspokojuje zcela. Bohužel.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:08:32)
Ale jó, Monty, zlepšuje se to. Jenom nesouhlasím s Danielou, že se dá najít pro každého, co si přeje...

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:10:07)
Sylvie,
to bohužel nedá, nezbývá než doufat - co pro to reálně udělat nevím, momentálně na tom nejsem tak dobře, abych mohla sponznout porodní dům. :o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:18:09)
No, já myslím, že i tyhle drbárny na Rodině mají svůj význam - minimálně některým těhulím implantují myšlenku, že konečně proč nechtít něco jiného... a čím víc ženských se po nějakých službách bude pídit, tím je větší šance, že nakonec na ně dojde řada... KOnečně, porodní vanu mají nejenom na Bulovce, ale tuším už i u Apolináře a v Podolí, i když zatím jenom na první dobu porodní... tak třeba časem místní lékaři získají odvahu a nějaké neodbytné mamině povolí ve vaně strávit i tu druhou dobu... a jak je jednou nějaká výjimka, to by bylo, aby se na ni časm nenabalila další a další... ;o)

S.
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:19:13)
Změní se to až budou lidi reálně chtít.
Reálně, ne jen plkat na netu.
Když je poptávka, je i nabídka, všude, i v této zemi.
Proto běží plastiky a hubnoucí byznys.

A bude jich více než dookola ty tři samé , že Bubuli, Lesano?
Pardon, zde je vlastně Rodina, ne žena-in.
Kdyby o to byl zájem, už by v Praze dávno stál, jenže ono o to moc zájem není.

Kdo by chtěl platit za něco co má jinde zdarma?
Vyjma těch tří?
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:21:33)
Ať počítám, jak počítám, jedna mi chybí - kterápak je ta třetí?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:24:02)
Jano,
ale ona poptávka JE, když tolik rodiček (nejen) z Prahy jezdí do Vrchlabí... asi by tam nejezdily, kdyby o to neměly zájem, ne?
A že by nebyl zájem o CAP, to si taky nejsem moc jistá - jenže pražský CAP má místo jen pro jednu maminku a druhá už má smůlu.
Tudíž s tím co píšeš nelze souhlasit.
Problém bude asi v tom, že plastika je daleko lukrativnější než přirozený porod, který v CAPu stojí 2.000,-. Za dva tisíce ti neodříznou pomalu ani bradavici. :o)
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:27:20)
Monty máš pravdu.
Ale jestli je o to takový zájem, už dávno by to bylo i v Praze, kde je hodně lidí, co vydělávaj, jenže se to neuživí.
Jedině kdyby si všechno hradily samy a to nebudou, je to drahý.
Podívej na ceny za plastiku.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:30:39)
Jano,
mě dva tisíce za přirozený porod nepřipadá drahý. Tam spíš bude problém v něčem jiným - podle mne v zákoně, který to neumožňuje. Soukromá klinika na plastiku je OK, to je legální... nevím jestli mám dobré informace, možná to bude vědět Sylva, ale porodní dům snad není kvůli legislativě, ne proto, že by o něj nebyl zájem...
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:34:13)
Monty,
jo, kvůli legislativě (jiným slovem kvůli buzeraci).
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(6.9.2005 23:43:12)
A muze v CR vest cely porod PA? (tedy z hlediska zakona)...

Mne v nemecku prekvapil(pozitivne) i ten respekt, ktery mela moje PA u lekare-porodnika, ktereho bylo nutne kvuli komplikacim zavolat...kdyz se porod hnul kupredu on opet predal "praci" moji Hebamme a zustal ji jen asistovat...a ono gesto prenechani mista u porodu bylo udelano s respektem(uznanim), ktery jsem zaznamenala i kdyz jsem fakt v te chvili mela uplne jine staarosti:-))
jana
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 0:01:11)
V roce 1988 vedla můj porod v závodní porodnici kompletně PA, jestli překročila zákon, to nevím. Volby jsou prima,ať jsou svobodný i ty porodní. Bylo to tu ale o postavení rizikovejch, který musí na kliniku a o složitých peripetiích komunikace, o očekávání a přání, která nejdou kolikrát říct a někdy ani uskutečnit, taky o tom jak tedy my rizikový nebo starý páky připravit sebe pro to, abychom si ty statisticky dobrý výsledky lékařského porodnictví radostně užily, bez traumat.Cizinka si myslí, že to v Čechách nejde nikdy, já si myslím, že na klinice, kde ublížili Mileně, to jde úplně dobře.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 0:08:56)
Libiku, odkud jsi to vycetla, ze myslim, ze to nejde nikdy? Kdy si chystam rict neco kritickeho, vybiram slova opatrne, a stejne jsem tady za tu nejhorsi extremistku. Cim to asi bude?
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 0:10:42)
Cizinko, ty si myslíš, že je možné porodit na klinice v Čechách bez traumatu?
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 0:13:45)
Ano. A psala jsem ze ne?
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 0:19:18)
Totiz, abych to upresnila: nemyslim ze tento system je dobre nastaveny, aby motivoval zdr. personal se chovat ohleduplne, ani tak, aby chranil rodicku proti hrubosti. Ale stesti se da potkat vsude. Obecne vysoce kvalifikovani Cesi, jak je znam, berou svoji praci dost vazne. Tak nevidim duvod, proc nekdo (nebo take i hodne zen) by nemel mit stesti na ty svedomite. Ale Cesky maji opravdu malo legalnich a vsem a vsude pristupnych alternativ. To je fakt.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 0:27:40)
Cizinko, já bych chtěla celej svět chránit proti hrubosti, ale to je hovadina, neochrání tě žádnej systém, možná sytém konkurence a kontroly, ale potom je třeba říct, co je hrubost, viz mé odpolední příspěvky.

Milado, tohle byla děsně protekční porodnice s vyhlášeným primářem Kašem(čest jeho památce), kýho výra už nevím, která maminčina konexe mě tam tehdy protlačila, páč v tom závodě jsem nepracovala:) Málokdo mi to uvěří, ale byla to těžká pohoda, i dnešníma očima:), myslím tedy hlavně ten přístup:)Ježíš, jak se termín snadno zprofanuje:)
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 0:38:17)
Libiku, stoprocentne neochrani te zadny system . Ale osobni PA tak fungovat by mohla (o tom jsem psala a i v tehle diskusi, viz. moji diskusi s Danielou, nebudu se opakovat). Penize (ve forme uctu nebo nadstandardniho pojisteni) casto tak funguji, ze ze statniho byrokrata se stane doktor nebo PA ve sluzbe. Institucni a individualni konkurence tak pusobi... To vse se v Cesku postupne zavadi, to ano. Prijde doba, ze i tady clovek by mohl vybrat podle sveho gustu, ledacos uz muze. Prece opravdu nikde jsem nepsala ze ne - nebo psala jsem?
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 0:46:49)
Ne cizinko, upřímně řečeno, nepsala. Já si nemyslím, že argumentuješ slepě. Ale ty zase trošinku připust, že tvůj negativní zážitek ti ztěžuje nadhled.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 8:13:35)
Cizinko,

jsem rada, ze jsi propustila, ze se to v CR zlepsi. Nic nejde hned. Ve zdravotnictvi neni moc penez, tahle vlada se systemem zdrav. pojisteni nic delat nemini a vsechno se to na sebe nabaluje...

Vim, ze vy, co jste rodily jinak nez jste chtely, z toho muzete mit traumaticke zazitky, ale ono se to opravdu porad lepsi. Jen to nejde vsechno hned a najednou. I kdyz s touhle vetou, myslim, Sylvie opet nebude souhlasit...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 8:39:27)
Danielo, já chápu, že nejde všechno hned a najednou. Ale... jeden čas jsem si chodila pročítat zápisy z jednání České gynekologiccko-porodnické společnosti (teď už maj web pod heslem ). Z nich byla vidět snaha zabránit změnám, které by vedly k rozšíření porodních služeb Příklad - závěry doporučit ministerstvu, aby do zákona napsalo, že PA nesmí vést porody samostatně, ale jenom pod supervizí lékaře, doporučit ministerstvu, aby vydalo zamítavé stanovisko k povolení porodního domu... Další věc - ambulantní porod. Mailem mi přišel dokument, který jsem v prvním okamžiku považovala za hloupý vtip - ministryně zdravotnictví, tuším ještě předchůdkyně Emmerové (ééé, teď mi vypadlo jméno v něm psala, že vzhledem ke stoupajícímu zájmu o ambulantní porody a množícím se dotazům lékařů na ministerstvo, jak posupovat, doporučuje prohlásit novorozence na ohroženého na životě a s odvoláním na zákon z nemocnice nepustit dřív než čtvrtý poporodní den (je-li dítě ohroženo na životě, mohou ho dle současného zákona v nemocnici držet i proti vůli rodičů, jinak ne)

Takže TOHLE VŠECHNO mně neskutečně... no, budu slušná. To vědomí, že my to děláme nejlíp ze všech a je nežádoucí cokoli měnit. Ostatně současné ministrině zdravotnictví jsem si prvně všimla v okamžiku, kdy se pokoušela ostatní politiky přesvědčit, že nechat asistentky vést porody je nesmysl, protože už sám název "porodní asistentka" vypovídá o tom, že by měla jenom asistovat lékaři...

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 8:40:52)
K poslednímu odstavci - Emmerová tehdy ještě nebyla ministryní zdravotnictví.

S.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 8:52:49)
Sylvie,

verim, ze se nekteri snazi, aby se to nezlepsilo, ale ono to pujde. Zvlast, kdyz se proti tomu bude ozyvat vice a vice lidi a hlavne jinde nez tady na Rodine. Tady si postezujeme, sdelime zazitky, ale ucinek to nema zadny.

Ted uvedu priklad - i kdyz ne uplne srovnatelny, ale stejne: Podivej se, jak dlouho nasim zakonodarcum trvalo, nez uzakonili pouzivani autosedacek pro deti vzdy a vsude!!! A to je, myslim, pro deti mnohem vic na zivote ohrozujici (jezdit bez sedacky), nez rodit jinak nez si zena predstavuje. Ale autosedacky jsou snad vyresene a pujde to dal...

S tim vedenim porodu jen PA - nekde to opravdu jde, v nekterych porodnicich, ale k tomu, ze byla ministryne proti tomu - nesouvisi to nahodou se vzdelanim PA? Nemuseji si ho zvysovat? A ted jen hadam, vubec o tom nemam poneti. Jen me to napadlo...
 PajaMM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 9:04:03)
Zatim se loucim, jdu s Klarkou na koupaliste, dokud je hezky...

Preji vsem hezky den!D.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 11:33:17)
MIlado, souhlasím :o) Nebýt místních domarodek, tak by mě myšlenka na ambulatní porod sice napadla, ale byla bych vedle a nevím, jestli bych se bez jejich pomoci dopátrala toho, co a jak zařídit. Já se k ambuporodu připravovala už na minulé dítě - ten mi sice nakonec nevyšel (můj zdravotní stav sice odchod domů nevylučoval, ale v danou chvíli pro mne bylo vhodnější zůstat), nicméně už jenom to, že jsem tu o tom napsala, mělo za následek, že se mi občas ozývaly další zájemkyně s žádostí o radu. Ano, přesně o ty rady, které by měli být schopní poskytnout lékaři :o( Jak je to s kalmetizací, kam se posílají odběry na metabolické vady, kde se dá sehnat soukromá porodní asistentka...

Jinak ale samozřejmě když jsem v porodnici nebyla spokojená, tak jsem jim napsala s čím jsem nebyla spokojená a navrhla, jak by to šlo zlepšit. Myslím, že zrovna tohle zas až takový problém není (i když mě třeba trvalo půl roku, než jsem byla schopná onen dopis napsat aspoň trochu s chladnou hlavou..) a ono kolikrát si třeba ani zdravotníci neuvědomí, že "něco" (cokoli) by mohlo někomu vadit - když si na to nikdo nestěžoval...

S.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 20:56:12)
Sylvie, já myslela, že asistentka je od toho, aby asistovala rodičce...?
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 11:25:32)
Danielo, s tebou diskuse je vzdy zajimava a na urovni. Jedno nedorozumeni vsak se musi vysvetlit. Nemusis hajit ceske pomery tak, jako Ceska Cizince. Je to zeme kterou jsem si pro dlouhodobe bydleni zvolila jsem sama. No ne tak uplme pohledem na mapu, byla tam laska a jine krasne veci, ale jsem v Cesku opravdu rada, i prestoze mate ty padle na hlavu ministry zdravotnictvi:-)). Zbalit se kufry a odejit do dvou dalsich zemich muzu ale snadneji nez vetsina tady diskutujicich. To ze vyznivam kriticky je tim, ze se zapojuji do "horkych" diskusi. Trvam na tom ale, ze si snazim byt taktni a opatrna a nemluvim o vecech vseobecne. (Netaktni jsem jedine s lidma, ktere neumeji cist, a s odborniky, kteri neumeji prezentovat nazory odborne - ale to byva vzdy utok individualni, ne proti kulture vseobecne. Mam uz asi nejaky "mentorsky syndrom".) A to, co o Cesku rikam, jsou pro mne veci zazite. Mate s Libikem pravdu, ze moje nazory jsou ovlivneni vlastni spatnou zkusenosti s porodem v Bohunicich. Ale konkretni veci, na ktere poukazuji ze svych zazitku, jsou nebo uz jen byly praktiky zazite, bezne a je duvod proc o nich videla jsem smysl mluvit. Mame oba spatne zkusenosti se troubenim do bricha kvuli monitorovani - to se praktikuje doposud. Je to brutalni a zbytecne deseni miminka, takze, holky, pozor! Muj syn se zacpava usi, kdyz se neceho boji, doposud a propadal panice pri jakymkoliv troubeni. Velkou vizitu do porodniho boxu nezorganizovali specialne pro mne. Snad nemusim vysvetlovat, cim takova praxe je potupna a ze pro rodicku je naprosto zbytecne stresovani. Maji na nej smulu jen ty, co rodi v nektere dni v tydnu v 9 hodin. Nebo mozna uz se to zrusilo, to nevim. Zajimalo by mne to. Bohunice nejsou pripravene na plac a krik - zdi jsou prilis tenke, a zpusoby jak utisit nejakou zenu, ktera se nervove hrouti, jsou dost drsne. Nemusim vysvetlovat jak zranuje opakovani, ze at nekricim, jestli nechci, aby miminko se narodilo pridusene. Je to v ramci lidske predstavivosti, ze jo? Upozorneni o dojmy pro spolurodicky byly by o hodne lidstejsi. To nebylo vymyslene tak jedine na mne, ze ne? A propos, slysela jsem ze v brnenskym Obilnaku hlasite projevy se normalne toleruji a podporuji - stejne tak jak do dela vetsina porodnic na zapad od ceskych hranic. Ja mluvim o konkretnich beznych necitlivych praktikach - ne o ojedinelych pripadech hrubeho zachazeni. Mozna, jak jsem uz psala, mela jsem jedinecnou smulu, ze pro mne tyhle praktiky byly servirovane huste, ale nemluvim o zadnich vyjimkach, ale o beznych praktikach.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 11:47:34)
Cizinko,ahoj.

Ty mluvíš o konkrétních běžných praktikách - ne o ojedinělých případech? Jak to? Já bych na děcko nehoukala a ani jsem o tom v životě neslyšela.
Já už toho nechám, vypadám asi fakt, jako vystreslá roďka, která potřebuje slyšet, jdi si na tu krásnou kliničku, dají ti tam lízátko.

Odchádzam porodit Madlenu a jakmile mě tam nesežerou, neponíží, nezfrustrujou anebo jinak neumučí, tak se těšte:)))
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 11:54:22)
Libiku, zatita praktika nemusi se aplikovat kazde rodocce a v kazde porodnici. Je jen praktika, ktera se praktikuje casto. Napriklad, troubeni je takovy bezny postup ve pripade, ze se musi (ne neodkladne, podle standardniho planu) monitorovat a miminko spi. Zazije to nekazda, protoze hodne zen maji stesti, ze miminko jim nespi, anebo maji stesti na doktorku, ktera ma mozek v lebce a srdci take na svym miste. Ale je to bezna praktika, bohuzel.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 12:01:44)
tak jsem se tak hezky rozloučila, ale musím říct, že to není běžná praktika. Madlena spí vždycky, a jedinou invazí, co jsem zažila bylo:"Maminko, zkuste si lehnout na druhý bok a uvidíme potom:)
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 12:17:04)
Tak gratuluji te k stesti s doktorama. Az Daniela s Klarkou se vrati z koupaliste, doufam, ze udela si cas zasvedcit, ze v Bohunicich troubi bez pokusu a bez varovani. A ze ma to nasledky pro jeji dcerku. Tam zrejme je to takova bezna praktika - slysela jsem o tom z nekolika maminek. A myslis, ze nestoji to za maminky varovat, ze az u monitoru se k vam blizi s cernou dlouhou veci, brante se?
 10.5Libik12 


Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 13:45:53)
Cizinko, já si naštěstí neumím představit,že se ke mně blíží doktor či sestra s jakoukoliv věcí a neřekne mi proč a co bude. Otázka je, co udělá případná maminka, pokud by jí sestra nakrásně řekla, že se blíží s trumpetou, aby se pokusila vzbudit dítě za účelem jeho monitorování. Jestli bude přesvědčena, že to její dítě ohrozí nebo jestli bude raději za informaci, že akce srdeční v situaci, kdy má třeba problémy s přezrálostí placenty, je stále dobrá. Já jsem, jak říkám, o podobné situaci neslyšela, tak nevím.Osobně bych troubit nedala a mí lékaři ze spavého dítěte nedělají žádnou vědu.
Tohleto je debata, která se nedá dle mého nezkresleně psát, protože pokud zapochybuji o tom,
že problémy tvého a Janinýho dítěte musí být způsobeny tímto zážitkem, budu za pako, který podceňuje prenatální vývoj. Takže chceš-li varovat matky, poctivé je říct :já a Jana a pak jedna paní povídala....., a my si myslíme, že od toho máme lekavé děti.Nikoliv, že je to běžná praxe, která naše děti stoprocentně negativně ovlivnila na celý život.Tebe to tedy ale poznamenalo určitě. Já kdybych se měla začít pitvat v tom, jak soused pustil vedle kočáru rozbrušovačku, jak mi vylít mixér z ruky,jak bratr vytáhl třínedělní ségru za ručky z pelíšku, když jsem věšela prádlo, no tak to se zastřelím v hrůze, jak jsem ty děti soustavně něčím ohrožovala a ovlivňovala.
Ale to je jedno, varuj matky, já se jim budu přiměřeně často snažit říkat, že nic není absolutní a hlavně, že doktoři a sestry nejsou žádná sekta a že je možný s nima mluvit,ba co víc, že já jsem toho důkazem(a taky Šárka, Míla, Edita a dokonce jsem to slyšela od několika dalších maminek:)))
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Proti všem 

(7.9.2005 14:05:24)
Libiku, klidne mi muzes naznacovat, ze musela jsem sama byt tak pohotova a ptat se, co to je. Nestihla jsem, mela jsem tu prvni hodinu takovou normalni duveru, ze jsem mezi inteligentnimi lidma. Ve skutku nemam problemy s komunikaci v normalni situaci. Byla jsem jako dite 2x nemocnice, nemam od tamtud nejake spatne zazitky, ani predsudky. Ale nebyla jsem schopna troubeni predejit. Opravdu.
Reakce na troubeni byla okamzita - kvuli zaznamu srdicka na monitoru odvedli mne na operacni sal a se chystalo na Cisarsky rez. Mimochodem, psala podobny zazitek mela Daniela, ne Jana - myslim ze to nebyla jsem ja, kdo se spletla, jestli tak, tak pardon.
Co mam te dodat? Nebudu uz vice psat o porodech, ale ne proto, abych nerusila tvuj klid. Jsem zastankyne postoju, ze aby veci se zmenily, ma se o nich mluvit. A take myslim, ze diskusni fora na Rodine take ma odezvu v chovani tak rodicek tak personalu. Ale snad jsem uz rekla jsem vse co mela, a doufam ze neprestanou rikat jini. Bran svuj klid kolik chces, ale nech take prostor, aby svoje zkusenosti vyrikali jini, ok?
 Edita 
  • 

Ještě k cukrovce a těh. 

(6.9.2005 11:15:39)
Některé si asi myslíte,že když rodíme v nějaké porodnici-myslím tím jiné než celostátně vyhlášené jako super porodnice- třeba Vrchlabí,tak jsme paka?Neumíme se ozvat,doptat se a prosadit svou?asi jste ještě nikdy nebyli nemocní.Jak jste jednou diabetička,tak nemáte volbu,rodíte v porodnici tomu riziku určené.Tedy,Praha,brno,Ostrava a snad Hradec.Jiná volba není a není ani volba gynekologa.Normání vás totiž nevezme.Řekne Vám,že jste rizikový případ a patříte ke gynekologovi,který je má opět v těchto centrech na starost.I kdyby jste museli dojíždět přes 50km.A čím více se ptáte,tím je to horší.Víte,že jinde rodit nemůžete a basta.Postavit si proti sobě doktora,o kterém víte že Vás bude provázet celým těh. a porodem bohužel není moc dobré.Jste nemocná a tak musíte držet hubu a krok!Volba a výběr jako u zdravých mamin -NENÍ!A víte co mě ještě fakt štve,že všechny problémy,se kterými člověk příjde k lékaři se s cukrovkou spláchnou.Taky spousta doktorů o cukrovce nic neví a mají z ní strach-raději,tak aspoň nic nepokazí.To je nakonec ten lepší případ,než když po zákroku doktora skončíte na interně na kapačkách,protože Vám podal lék,který bohužel diabetik nesmí.Važte si toho,že jste zdravé,roďte kde chcete,ale nesuďte maminy,které volbu nemají!E.
 cizinka 
  • 

Re: Ještě k cukrovce a těh. 

(6.9.2005 11:47:50)
Edito, ja jsem bohudik zdrava a nemam cukrovku, ale chapu tvoje rozcileni. To mluveni o volbach, moznostech vymeny lekare nebo nemocnici - to vse ma dobry ucinek obcanske vychovy. Ano, nesmime se dat. Ale z pohledu konkretniho pacienta v realnim svete a v obdobi vaznych potizi ta moznost (opravdu velice omezene) volby je malo platna. Kolikrat clovek musi zkusit hulvatstvi, neucty a zaplest do bourlive hadky, aby nakonec nam poskytli sluzby na urovni? To kazda zena v Cesku musi nejdriv porodit, aby vedela, naco by se mela davat pozor priste?
 Gábi, 2 děti 


Tohle je příběh zkušené rodičky? 

(6.9.2005 14:11:48)
Mileno, promiň, ale po té, co jsi již absolvovala tři porody, mě některá tvoje prohlášení připadají zvláštní. Čekat, až ti někdo dovolí přiložit dítě? Vybrat si porodnici, kde je možné, že nebude rooming-in? Nechat si naordinovat vyvolání porodu bez předchozí konzultace s jiným odborníkem? Možná by bylo dobré se informovat a domluvit předem nebo to alespoň zkusit ... Moc nechápu, co je na tom záviděníhodné ;-)
 Mili+5 


Re: Tohle je příběh zkušené rodičky? 

(6.9.2005 21:07:59)
Chci reagovat na některé věci z diskuse. Předně mě mrzí, pokud můj článek vyzněl tak negativně, vždyť já jsem byla s průběhem porodu spokojená. Popsala jsem samozdřejmě i některé těžkosti, ale myslím, že to snad nebylo tak ufňukané, jak to z některých příspěvků vyplývá. Největší diskusi vyvolal fakt, že jsem se měla víc vyptávat. Do článku jsem nechtěla všechno popisovat tak podrobně, takže nyní na vysvětlenou: ptala jsem se každý den pobytu v porodnici před porodem a nejen jedné lékařky, ale i dalších. Odpovědi říkaly v různých obměnách to samé, u diabetiček je to obvyklý postup. A to jsem se ptala i velmi konkrétně, v čem je to lepší, co vlastně miminku hrozí apod. Uspokojivou odpověď jsem nedostala, ani takovou, jakou napsala jedna maminka z rodinky. Ovšem i k této odpovědi musím říct, že test průchodnosti krve placentou byl zcela v normě a glykemie jsem měla v té době velmi dobré, žádné nebezpečně vysoké hodnoty. Asi to ze článku nevyplynulo, ale já jsem se snažila být opravdu dobře informována, ale být až natolik neodbytná jsem nedokázala. Nemocnici jsem jinou zvolit nemohla, jak už tady někdo napsal, je to široko daleko jediná, která řeší porody diabetiček. Další věc, nad kterou se některé pozastavovaly, byla obava sama přiložit dítě. Předně to nebylo při tom posledním porodu, ale při předchozím. Tato moje obava ovšem pocházela z mé několikrát se opakující zkušenosti. Např. právě na Slovanech jsem byla nazvána svéráznou a nepohodlnou pacientkou, když jsem si dovolila dokrmit své dítě vlastním odstříkaným mlékem z kádinky bez dozoru sestry. Má obrana, že to dobře umím, protože jsem tak krmila staršího syna s rozštěpem patra, jen nalila olej do ohně. Už jsem byla prostě nepohodlná pacientka. Nicméně jak jsem napsala v článku, při tomto posledním porodu jsem hodila tyto obavy za hlavu a zařídila to sama. Bylo to opravdu nejlepší.Zřejmě mám v některých věcech opravdu smůlu, ale nejsem zdaleka sama, kdo má špatné zkušenosti v komunikaci s lékaři, i když se snaží být asertivní. Já jsem si jako uzlíček hormonů až tak nepřipadala a sama jsem se předem připravovala, jak budu s lékaři komunikovat, sama jsem získávala informace o gestačním diabetu na internetu, neochota komunikovat byla opravdu na straně lékařů. Myslím, že jsem pro to víc udělat nemohla, snad kromě pořádné scény, ale na to bohužel nemám dost odvahy:-)))
 Danda 
  • 

pokus 

(7.9.2005 11:32:42)
ggjjmghjkl
 ... 
  • 

Re: pokus 

(7.9.2005 14:05:10)
zajímavé...
 jutta 
  • 

gratuluji 

(7.9.2005 16:36:27)
Vždycky jsem obdivovala maminky,které mají víc jak dvě děti.Já sama jsem matkou dvou kluků a občas mám pocit,že se asi zblázním.Přestože tomu druhému je teprve půl roku,jsem díky tomu staršímu někdy úplně vyřízená.Přesto plánujeme,že zkusíme třetí,pokud to situace a hlavně zdraví dovolí.Taky jsem rodila v Plzni na Slovanech.Byla jsem tam moc spokojená.Samozřejmě,že i tam se občas našel někdo,kdo starost o nastávající maminky bral jako něco otravného a nudného,ale převážně doktoři byli v pohodě.S klasickým porodem tam bohužel zkušenost nemám,protože se synáček dral na svět nohama napřed.Tudíž se přistoupilo k císaři.Klystýr jsem dostat nemusela,protože se to seběhlo hned poránu a jedla jsem naposledy den předtím někdy o večeři.Holení i cévkování bylo v pohodě,i když trochu nepříjemné,ale ne bolestivé.Před samotným zákrokem se mě ještě zeptali na způsob uspání.Chtěla jsem částečné a dobře jsem udělala,protože synek pak hned putoval na novorozence a ráno na Bory.Takže při celkové narkoze bych ho ani neviděla.Bylo mi všechno vysvětleno a šetrně provedeno.Dokonce sestřičky měli slitování a když viděly,že se snažím brzy vstát,ale že to opravdu nejde,tak mě nenutily.Dokonce mě na mojí žádost přesunuly na pokoj k mamince,která měla malého taky na Borech,protože přítomnost miminek na pokoji ostatních miminek mi působila těžké deprese a následně teploty.Kojení bylo to tam.Už se nám to nepodařilo naučit,ale díky technice odstříkávání,kterou mi sestry ukázaly,jsem mohla posílat každý den mateřské mléko synovi přímo na Bory.Jediné,co mě mrzelo,že mě při prvním příjmu nechali dlouho čekat,než se mě někdo ujal.Zřejmě sloužící sestra neměla dopité kafe,tak jsem musela dlouho čekat.Taky jsem prvně byla odeslaná zpátky vlakem domů,protože jsem na sanitu neměla nárok.Jinak vše v pohodě.Přesto všechno,co jsem si taky užila,bych ráda rodila znovu,pokud možno klasicky.Držím palce,ať malá roste a kdyby snad mělo být páté,ať je vše v pořádku.
 Mili+5 


ahoj 

(7.9.2005 18:33:28)
ahoj
 Ráchel, 3 děti 
  • 

gratuluji 

(9.9.2005 15:25:02)
Gratuluji k miminku a odvaze nevzdat to s kojením! Pán Bůh je věrný.
 barb, tři děti 
  • 

Hodně štěstí 

(11.9.2005 21:58:40)
Můj poslední porod byl taky vyvolávaný, ale vše nakonec dobře dopadlo. Je to obrovské štěstí a radost, když se po prodělání různých komplikací narodí zdravé miminko!
 Petra M. 2chlapci 
  • 

Ja taky 

(12.9.2005 12:09:58)
Ahoj Mileno, Ja bych rodila klidne
taky (po treti).U prvniho syna zacli porodni bolesti 19.30a narodil se ve 22.30 u druheho syna zacli bolesti v 9.55 a narodil se 10.25H. Vse rychle a hlavne bez komplikaci.Mejte se Petra
 Lidunka 


Dítě jen na kojení????? 

(12.9.2005 19:54:33)
Dobrý večer, se zaujetím jsem si přečetla Váš článek a velmi mě zaujala ta část, kde popisujete, že jste dostávala své miminko pouze na kojení. Já mámročního syna, narodil se císařem, protože měl špatné výsledky na monitoru, ale i tak jsem ho měla na normálním standartním pokoji v porodnici u sebe. Nebyl tam hned po operaci, ale okamžitě po mém procitnutí, když jsem ho chtěla, tak byl u mě a hned jsem si ho mohla přiložit.První noc ho měli sestřičky, ale to kvůli mě, protože jsem měla všude hadičky a pytlíky na cokoliv a nemohla jsem vstávat. Pak už byl se mnou, na pokoji se koupal, vážil, spinkal... Vše na normálním standartu bez placení navíc. Myslela jsem, že se dítě nesmí dávat pryč pokud to není nutné, asi naivita, co? Hodně štěstí miminku i klukům, Lída
 10.5Libik12 


Re: Dítě jen na kojení????? 

(12.9.2005 20:47:02)
Lidunko, tato klinika má pro šestinedělí pokoje s miminky, dále má na stejném patře 2 pokoje na ambulantní výkony a podobné záležitosti. Pokud je šestinedělí plné, tak tě fakultka přijme s upozorněním, že budeš muset počkat na pokoj. Jiná plná porodnice(pokud by nebyla jediná široko daleko a neměla bys akutní porodní nález by tě prostě normálně nepřijala, fakultka musí)
 Lenka 
  • 

dokrmování 

(15.9.2005 7:22:32)
Ahoj holky,
mně syn taky pil po narození (začátek 38. týdne)takhle málo a ubýval na váze. Osvědčilo se mi nechat ho přisát a pak mu rukou vymačkávat mlíčko (jako při odstříkávání) rovnou do pusinky. Zanedlouho bylo po problému - přibral na váze, zesílel a zvládl pít dostatečně sám.
Lenka
 Hanka 
  • 

cukrovka 

(19.9.2005 9:48:08)
Ahoj Mileno,
jsem diabetička a když jsem čekala své třetí dítě (při prvních dvou jsem ještě cukrovku neměla), taky jsem nastoupila do porodnice dříve s tím, že se vyvolá porod dříve. Když jsem se ptala proč, řekl mi pan primář v podolské porodnici, že se stává a nikdo neví proč, že pokud se dítě diabetiček nechává donosit až do řádného termínu, zničeho nic v bříšku zemře a proto že se vyvolávají porody cca o 14 dní dříve.
 specialistka 


Vypada to... 

(7.10.2005 17:19:00)
....ze ac spatne zkusenosti, tak byste do toho sla hned...:-)
Ja osobne bych rodila kdykoliv a i trhani zubu je pro me bolestnejsi.
S prvni dcerou jsem do porodnice prisla o pulnoci, pak jsem sest hodin rozdychavala i s muzem bolesti zad. Byla jsem rada, ze je tam a muze mi je masirovat. V sest mi propichli plodovou vodu a v osm rano byla mala na svete, zdrava a nadherna.
Ma druha holcicka uz byla o necem jinem. Rodila jsem po peti letech, vybrala jsem si stejnou porodnici, s kontrakcemi do ni dorazila v jednu rano, kdy mi lekar pomalicku zacal psat dotaznik typu jmeno, adresa, vas lekar....kdyz to po patnacti minutach konecne dokoncil a vysetril me, zjistil,m ze uz nestihne absolutne nic, ani vyholit a dalsi pripravy.
No a mala se pod dohledem prekvapeneho tatinka narodila deset minut po vysetreni. Takze po mych zkusenostech bych rodila stale:-)
A take se moc tesim, zatim mam devcata a pokud budeme v tomto trendu pokracovat, tak se nam doma asi jediny muz rodiny brzy zblazni:-)
 Dana,Natálie,6měcíců 
  • 

Také bych znovu rodila 

(21.12.2005 18:37:12)
Reaguji na tento příspěvek,jelikož i já bych šla rodit znova.Neměla jsem v těhotenství žádné problémy,i když ze začátku jsem moc nepřibírala a doktor se mne ptal jestli vůbec jím (přibrala jsem 9 kilo).Jedla jsem jak otesánek!Jezdila s přítelem a partou na výlety a v šestém měsíci dokonce na hory,kam jsem vyšplhala na velký a prudký kopec (bylo to v zimě,takže byl sníh).Vše bylo v pořádku a já dva dny před termínem začala mít slaboučké bolesti,které se ale dali přehlídnout,když jsem něco dělala (od pěti ráno mě bolelo břicho),ve čtvrt na jedenáct mi vypadla hlenová zátka.Ještě jsem uklidila celý byt a vytřela chodbu u výtahu,vyvenčila psa a chvíly se dívala na TV.Po jedné hoidně jsem si zavolala taxi (přítel byl v práci).V porodnici mne vyšetřili,píchli injekci,po které se prý bolesti zastaví nebo zesílí (měla jsem je slabí,ale po deseti minutách) a dali na pokoj ke třem mladým holkám (byly na rizikovce).Chodila jsem na "natáčky",jenže,jednou se mimi nehýbalo vůbec,pak zase moc.Pořád mi řikali,že jsou to poslíčky,že to přejde(já jsem ale věděla,že chce mimi na svět),Píchli mi v děvět věčer další injekci na bolesti a za hodinu jsem už málem lezla po zdi,jaký jsem měla bolesti.Nepomáhal ani míč ani sprcha.V tu chvíly jsem si řikala,že do druhého dítěte mne nikdo nepřemluví.Před jedenáctou mně doktorka vyšetřila a řekla"Jděte si zabalit věci,jdete na sál".Ulevilo se mi,ale až do další bolesti.Dali mi klystýr a nátačeli mne.Asi tři hodiny jsem měla bolesti.Jelikož jsem se neotvírala,tak mi píchli plodovou vodu a pak to šlo rychle.Cítila jsem velký tlak na pánev a tak volali doktora k porodu.Sestry tam byly moc milý a hodný a doktor vtipálek.Pouza dvakrát jsem zalačila!! a Naše dcera byla venku.Jen zakňourala jinak byla ticho.Jelikož jsem od pěti ráno nespala,byla jsem vyčerpaná a ospalá,tak jsem jim málem usnula na porodním stole.Natálka vážila 3050g a 51cm.Ani mne nemuseli šít (což jsem byla moooc ráda).Odvezli mne na pokoj a nechali vyspat až do pěti.Zeptali se mne jestli chci už dceru nebo se chci ještě prospat.Tak jsem si ještě do deseti zavřela oči a pak mi ji přivezli.Byla krásná,vůbec ne pomačkaná,ani hlavičku neměla otlačenou.Lidi si mysleli,že jsem rodila císařem.Dva dny se nechtěla přisát,ale jednou k ránu (byly dvě hopdiny)se vzbudila,měla hlad a tak jí mlíčko konečně zachutnalo.Papala každé dvě hodiny a sestry se divily,že za jeden den dohnala svoji váhu a ještě měla něco na víc.Jen spala a jedla,tak jsem se hrozně nudila a nepřipadalo mi,že jsem rodila,Byla jsem v pohodě po fyzické stránce a psychické.Těšila jsem se domu.A teď mám půl roční sluníčko,které moc miluji.Je pořád kojena a krásně prospívá.Kukadla má po mě veliký a modrý,jinak je to celá táta.Je to rošťačka.Sice jsem při bolestech nechtěla mít druhé dítě,ale už doma jsem řikala,že bych šla znovu rodit a ráda.Ty bolesti za to stojí.A je mi moc líto těch žen,co si to nemohou prožít.A moc se těšim na druhé mimčo.
 kája 
  • 

jen tak 

(20.1.2006 10:29:45)
Hezké počteníčko, no já mám téměř 2 dospělé děti a teď když je mi už 40 let,
začínám uvažovat, co kdybychom si ještě pořídili miminko. Já bych chtěla moc, manžel se usmívá a nevyjadřuje se.
Takže uvidíme... přeji hezkou mateřskou a pevné zdraví Kája H.
 Martina 36 týden 
  • 

blahopřeji k vítězství 

(20.1.2006 18:52:58)
dobrý den ,
teda řeknu vám ,že jste velice statečná ,moc vás obdivuji ,musela jste toho opravdu moc vydržet ,já jsem teď ve 36,týdnu a mám taky těhot.cukrovku od 28.týdne a jsem na inzulínu ,akorát mám strach ,že mi zůstane ,ale hodnoty mě zatím nepřesáhly osmičku ,ale ráno beru jednotek nejvíce ,chtěla jsem vás požádat ,po jaké době v¨ám cukrovka odezněla ,moc by mi to pomohlo a jestli si ještě vzpomenete kolik jste si píchala ,furt se totiž bojím o miminko i když paní doktorka říkala že na 99,9 % cukrovka odezní , a taky bych vás ještě chtěla poprosit ,jestli jste po porodu držela dietu a píchala inzulín,moc vám děkuji za odpověď a taky vám ¨blahopřeji ke čtvrtému miminku
hodně zdraví a sil přeje
Martina
 Mili+5 


Milenka 

(2.1.2007 21:04:10)
Moje milovaná holčička Milenka nás opustila 18.12.2006, ještě jí nebyly ani dva roky. Zemřela následkem herpetického zánětu mozku.
 petru 


Re: Milenka 

(2.1.2007 22:21:49)
Je mi Tvé holčičky líto, i když jsem ani jednu z vás neznala. Právě včera jsme se s kamarádkou(, která má 4 děti a jedno nedonosila a která v létě ztratila otce, maminku už nemá léta) a našimi manžely bavili o tom, že nejhorší musí pro člověka být, když mu umře dítě a je jedno, kdy a jak se to stane. Bylo to ve chvíli, kdy jsme se bavili o našich rodinách a rodičích.
Nejsem si jistá, nakolik jsi stará na další dítě a jak těžká je ta cukrovka, ale přeji Ti, aby se Ti splnilo to největší přání, jaké máš a opravdu o ně stojíš.
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Milenka 

(2.1.2007 23:31:19)
Mili, já jsem nakukovala do Vaší diskuse v touze pochopit ten vánoční mumraj na ulicích a Tvůj příběh mě doslova ochromil. Doteď nedokáži najít slova, která by vyjádřila mou soustrast s Tebou a můj obdiv k Tobě.
Nádherné dítě..........


 Lavanda 


Re: Milenka 

(3.1.2007 13:37:19)
Mili, zcela náhodou jsem se před pár dny dočetla o tom, co vás potkalo. Velmi s vámi cítím, vaše nádherná holčička mi tolik připomíná mého nejmladšího synka. Pořád na vás myslím.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.