| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jsou dětská pískoviště bezpečná?

 Celkem 50 názorů.
 jitka (dcery skoro 12 let a 3 roky) 
  • 

Pískoviště-nebezpečí pro naše děti? 

(30.3.2005 11:01:58)
Ahoj,myslím si,že toto téma je je dosti závažné.Daniela se tam zmiňuje o nemoci zvané toxoplazmóza,vím jaké to je ,můj synovec to chytil a 3 měsíce se musel léčit na hematologii a prováděli mu jaterní testy a nevím co ještě,takže tuto nemoc bych nepodceňovala.U nás ve městě je každému jedno jestli se na písek jde vyvenčit pes či kočka,nejsou tu pískoviště nijak ohrazená(město na nás kašle a přece nebudou dávat na toto peníze) a to mě štve.Já osobně s dcerou na pískoviště nechodím,ikdyž vím,že by chtěla a moc mě to mrzí,a i kdybych přehlédla nějaký ten papírek,tak stejně vím,že nějaký ten výkal se tam najde a možná i ta stříkačka a nechci riskovat zdraví svého dítěte.Bohužel si musí počkat až pojedem na chalupu,tam je písek zakrytý a na našem pozemku.Už by s tím se mělo něco dělat,ale oni raději to pískoviště zruší než aby se o něj starali(město) a to je na tom smutný.jitka
 Mája, Martínek a Kubík 


Re: Pískoviště-nebezpečí pro naše děti? 

(30.3.2005 12:59:51)
Mohu alespoň částečně potěšit, podle norem EU MUSÍ být dětská hřiště oplocena, nevím jaký na to má naše republika termín, ale u nás už to začíná být vidět. Město začíná zvažovat využití jednotlivých pískovišť a buď je do budoucna zruší ( u některých už to udělali ) a nebo se začínají oplocovat ( většinou k nim při takovéto akci přibydou i prolezačky ).
 Carnae, Simon 04, Nela 06 


Re: Re: Pískoviště-nebezpečí pro naše děti? 

(30.3.2005 13:37:46)
jj, v brne se taky oplocuje, ale nejaky chytrak nedomyslel, ze existuji i psi, kteri ty plutky hrave podlezou, kdyz konci 15 cm nad zemi, efekt tu neni nic moc :(((
 Olina 
  • 

Ano, 

(30.3.2005 20:32:46)
tyto plůtky, byť by byly až k zemi jsou k smíchu kočkám i feťákům i opilcům.
 Miriam, syn 2,5 roku 
  • 

Re: Re: Pískoviště-nebezpečí pro naše děti? 

(30.3.2005 22:20:06)
Bydlím v Holandsku, které už je nějakou tu dobu členem EU, ale ohrazené nebo zakryté pískoviště (s vyjímkou těch, co mají lidi sami na zahradě)jsem tu nikde neviděla.
Bohužel jsme tak nuceni chodit na pískoviště veřejné (nekryté) . Já osobně s sebou pokaždé nosím mokré ubrousky na utření rukou. Jakmile pískoviště opouštíme nebo děti (můj syn a jeho sestřenice)chtějí svačinu, nejdříve utřeme ruce, aby se něčím nenakazili.

Zdraví a pěkný den /večer/ přeje Miriam
 Bibi* 


Re: Pískoviště-nebezpečí pro naše děti? 

(30.3.2005 21:13:00)
Musím pochválit radnici u nás v Brně-Kohoutkách,hřiště pro děti tu opravují, oplocují,není problém někde děti vypustit.Spíš mě zarazily příspěvky některých maminek.Nepustit dítě na písek a prolízačky jen z obavy ze zranění a infekce?Mám pocit , že tím dětem prokazují medvědí službu.Dítě někde musí získat obratnost, mrštnost i umění padat.U nás stačil jeden pád(jak chcete být u dvou dětí najednou?), aby okamžitě zjistili,že je potřeba nastrčit dopředu ruce, aby byla chráněna hlava,nyní to dělají zcela instinktivně,některé jejich pády vypadají hrůzostrašně,ale končí nanejvýš odřeninou.Známá také pořád chránila, chytala a zachraňovala,nyní má kluk problémy v tělocviku,bo chlapec padá neuvěřitelně nešikovně.
Totéž platí o hrůze s infekcí v písku,dobře pominu hepatitidu A B(máme očkování),toxoplasmózu,to jsou extrémy.My jsme téměř každý rok na jaře, po prvních návštěvách pískoviště,prošli průjmovým onemocněním(3 dny průjmu) a byl klid.Novější studie dávají dokonce do souvislostí přílišnou čistotu a hygienu a vznik alergických onemocnění,přímo se v nich hovoří o preventivním působení prodělaných střevních infekcí.Tož tak:o))
 Líza 


Re: Re: Pískoviště-nebezpečí pro naše děti? 

(30.3.2005 21:39:31)
Bibi, jakožto matka dřevěnýho dítěte se musím ozvat :-)))
Některým dětem je jedno, jestli je chytáš, nechytáš, jestli si nacvičí padání nebo ne, prostě se vždycky rozmlátí na cucky jako moje starší holka. Mně šlo vždycky na nervy, jak se bála výšek a byla opatrná, spíš jsem ji postrkovala a trochu nutila do odvážnějších akcí (ve dvou letech její ségra vylezla na prolézačce výš než ona skoro v šesti)...jenže pak mi došlo, jak to je - ona prostě ty souhyby a koordinaci nemá ( anemůžu to nijak ovlivnit kdybych se rozkrájela) a když spadne, ruce tam nestrčí, do klubíčka se neschoulí, spadne vždycky rovnou na hubu a vždycky se rozbije do krve :-))). Já pod ní neběhám a nechytám ji, tím bych to ještě zhoršila, ale dovedu si představit, že slabší povahy to dělat můžou, protože se na to nemůžou prostě koukat.
I moje holka bude v tělocviku levá. Holt je taková, no. :-))
(Mám srovnání s její mladší ségrou. Pod tou občas běhám, protože nemá pud sebezáchovy a necítí bolest. Tak když zkouší skákat pozpátku za tří metrů, tak se přiznám, že ji chytám :-)))))
 Bibi* 


Re: Re: Re: Pískoviště-nebezpečí pro naše děti? 

(30.3.2005 21:55:33)
Jasně Lízi,i já mám jedno dítě šikovnější než druhý,když se rozmýšlím,kterýho sviště tahat z nouze,rozhodnu se pro našeho hypotonika Kubu:o))
Mně šlo jen o ten mylný princip,že když dítě někam nepustím, tak ho tím ochráním.To je omyl,ono dítě tam jednoho dne stejně dorazí samo a pak to bude ještě horší-navíc dítě na tom písku navazuje své první sociální kontakty,učí se pohybovat v kolektivu.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Pískoviště-nebezpečí pro naše děti? 

(30.3.2005 22:04:51)
Jasně.S tím souhlas :-)
 Jana038 


Re: Pískoviště-nebezpečí pro naše děti? 

(1.4.2005 14:55:57)
Nezbývá mi než souhlasit - většina pískovišť není zrovna nejčistší. Ačkoliv děti bydlící v mém okolí /Praha - Suchdol/ nemusejí mít strach z neudržovaných hřišť. Je to bohužel prosté - před třemi lety zdejší hřiště /do té doby hojně využívané a také poničené dospívajícími, kteří neměli jinou možnost kde se scházet.../ bylo doslova "srovnáno s povrchem zemským". Až letos prý by se mělo postavit nové. A nikoliv naše městská část, ale společnost, která zde staví obytné domy...kdyby moje starší dcera nechodila do školky, těžko by si mohla někde pohrát. Také proto jsme jí na zahradě udělali kryté pískoviště. Ne všichni ale mají to štěstí mít zahradu... Musím tedy doufat, že když ve Zpravodaji naší městské části bylo uvedeno ono slovo letos, nebude to znamenat listopad nebo prosinec...Často slýchám: Jó Pražáci, ti se mají a přitom to není všude tak slavné. Několik let jsem bydlela v Kladně a co se týká zázemí pro děti je to s místem kde bydlím teď nesrovnatelné. Ale naděje umírá poslední a třeba si můj příspěvek náhodou přečte někdo ze "zainteresovaných" ... ;o)
 Martina 
  • 

Nebezpečné průlezky 

(30.3.2005 12:59:57)
Nevím jak vy, ale já neustále dávám záchranu. Nejen svému dítěti, ale i dceři drobné kamärádky, neboť u nás v parku postavili skluzavku do výše asi 2 metrů. A to už ani nemluvím o té na našem sídlišti - s dojezdem na beton. "Slepice na péru" tamtéž je konstruovaná tak, že při menším rozkývání naráží hřebínkem menším dětem do zubů. Další úžasné "zařízení" je multifunkční průlezka - lano, žebřík, síť - vše pěkně dokola, tj. jakmile se jedno dítě rozhoupe, jsou v ohrožení všechny ostatní.
 jitka (dcery skoro 12 let a 3 roky) 
  • 

Re: Nebezpečné průlezky 

(30.3.2005 13:08:44)
Martino úplně my mluvíš z duše.Jak už jsem k tomuto tématu psala,nechodíme na písek ani na klouzačky a jiné prolézačky,ale když už jdem okolo nějaké,tak si dcera vždy vynutí se sklouznout či pohoupat a máš úplnou pravdu,že bez záchrany to nejde,to by si to dítě spíš ublížilo než se pohoupalo.
 Peggy 
  • 

A co my, když jsme byli děti 

(30.3.2005 15:02:17)
Tak nevím, ale jak je možné, že my jsme se vůbec dožili dospělosti, když jsme jako děti měli tolik nástrah, na které se nedbalo. Nebyly žádné normy evropské unie (pochybuju, že vůbec byly nějaké normy), chodili jsme na pískoviště, nikdo nic neřešil, tak jsme šáhli na psí hovno a co? Lezli jsme po prolejzačkách, často si rozbili koleno nebo hlavu, tak to bolelo, krvácelo, ale zase srostlo (leckdy bylo potřeba i šití), ale to k dětství patří. A když nám prolejzačky nestačily, lezli jsme po stromech (zajímalo by mě, zda budou normy EU přikazovat stromům, jak mají růst, aby z nich nikdo nemohl spadnout apod. :-). Na kole jsme jezdili bez přilby, koupali se v rybníce, kolikrát byla voda pěkně zelená ... když nám spadl bombon na zem, tak jsme ho klidně snědli a dodneška žiju ...
 Dáša + tři ( pět dětí) 


Re: A co my, když jsme byli děti 

(30.3.2005 16:01:07)
Peggy - to co píšete je samozřejmě pravda, ale nějak se z toho vašeho příspěvku vytratilo, že by se jaksi mělo dbát především na ochranu zdraví dětí.Když na tohle nemysleli komunisti za našeho dětství, tak zaplať pánbůh že se na to začíná myslet nyní, když jsou ve věku kdy si hrají na pískovištích naše děti.
Nevím kolik dětí a jestli vůbec máte, ale asi každý rodič kterému záleží na zdraví jeho dětí chce, aby ke zraněním nedocházelo a když už dojde, tak aby zranění bylo co nejmenší.
I já jsem si hrávala na těch kovových průlezkách - ostatně jiné stejně nebyly.Ale také nezapomínám, kolikrát jsem byla odřená.A znám případ kdy chlapec co měl jít po prázdninách do školy, spadl z klouzačky ( té klasické - dírou nahoře z boku)a zlomil si páteř.
Docela by mě zajímalo, jestli existuje nějaká statistika úrazovosti dětí na dětských hřištích.A jestli se ta úrazovost snižuje po montování novějších druhů průlezek ( provazové, dřevěné a pod. ).
Ty staré druhy se mi teda vůbec nelíbí a jsem pro jejich rychlou výměnu, ale zase na druhou stranu , dostala jsem se i na nějaká ta novější a musím říct, že třeba ta co montuje OPAVIA jsou dost nebezpečná pro malé děti ( předškolní ) a ty plastové klouzačky ( vlnité ) jsou pro maličké děti taky dost nebezpečné.Když je dítě lehké, vynesou ho a kam dopadne, tam dopadne.
Bezpečné pro mrňousy se mi zdají různé dřevěné z jakých si kůlů.Ať jsou z nich dělané hradby, nebo třeba průlezky.Je totiž důležité, pro jakou věkovou kategorii dětí, je hřiště udělané.Pokud je u školy, je téměř jasné, že je myšlené hlavně pro mladší školáky.Tam já osobně s dětmi nechodím, protože jak jsem již řekla, co je vhodné pro školáčky, není vhodné pro malé děti ( dva až šest let ).
A oplocení a výměna písku ( u nás jej jen doplňují ) , to je hudba budoucnosti - alespoň u nás na sídlišti.Tady je bohužel psů a toulavých koček strašně moc a majitelé jsou šíleně bezohlední.Bohužel je často vidět i rodiče dětí kteří si svého miláčka vezmou ven zároveň s děckem a přiváží jej u lavičky na hřišti :o)))Vždyť jejich pejsek je prý hodný....Ale to je zase do jiné diskuse :o(((

Dáša



 MirkaEyrová 


Re: Re: A co my, když jsme byli děti 

(30.3.2005 18:10:07)
Dášo, je jasné, že každý láskyplný rodič chce pro dítě to nejlepší - a dost z nás si pod tím nejlepším také představují, aby se jejich dítě pokud možno nezranilo, nebo aspoň ne vážně. Takže potud klouzačky a prolézačky podle norem EU - OK. Ale. Zase nějaké ale. Normy EU jsem nečetla, to, co tu píšu, je z informací z druhé či třetí ruky. Podle těchto norem je prý DŘEVO NA DĚTSKÉ PROLÉZAČKY NEPŘÍPUSTNÉ!!! Také má prý být pod hřištěm nějaký naprosto speciální písek - už ne tráva, ani "jakýkoliv" písek. Normy se různě mění. Přijetí nejnovější verze těchto norem přišlo v době, kdy spousta měst či škol investovala do krásných, nových hřišť, právě třeba dřevěných - ale tato hřiště novému pojetí norem nevyhovují, takže se musí zrušit, ale - už nejsou peníze na pořízení NOVÝCH!!! O jedné škole jsem se doslechla, že takto pořídili nové hřiště pro MŠ, a musejí ho bez náhrady zrušit (tj. děti z MŠ si nebudou mít kde hrát), protože patří k malé obci a ta nemá na nové hřiště peníze. V o něco větším městě, kde v parku bylo odjakživa NÁDHERNÉ dětské hřiště - kovové, pevně přidělané houpačky - lodičky (takové, co známe z poutí), super klouzačka (tedy pravda - pro děti trochu starší než batolata, neboť asi 3 m vysoká), kolotoče a další. Milovala jsem ho co dítě, miloval ho můj syn, kterého jsem tam čas od času zavezla. - Podle norem EU toto hřiště nevyhovovalo, bylo zrušeno, nahrazeno novým, ale místo původních cca 12 atrakcí zbyly jen asi 4 "houpačky" na pneumatice (pro batolata nevhodné), pískoviště, 2 houpačky - péráci a jedna trojhrazdička. Dost chudé proti původnímu. A jestli se najdou peníze a ochota toto pidihřiště rozšiřovat, to je otázka.
--- Takže prostě se ty normy měly přijímat tak nějak s větší rozvahou, tolerancí - a když už bez toho, tak aspoň měla vláda na EU vydupat patřičné dotace.
Jenže ČR je prostě taková ušlápnutá buchtička, která si všechno nechá líbit - i za cenu toho, že se jejím obyvatelům bude mnohem hůře žít.
M.
 *Aida* 


Re: Re: Re: A co my, když jsme byli děti 

(30.3.2005 18:22:18)
Mirko,
u nas za rohem staveji nove hriste (pravda je pro starsi deti) a tam je vsechno drevene. Nedavno zase v blizke skole postavili takovy ten prolezaci ram (se skluzavkou, siti, tyci atd) a ten je take cely dreveny (krome te skluzavky a tyce a site :o)). Tak nevim, jak to s temi normami bude, UK myslim v EU je....
 Mája, Martínek a Kubík 


Re: Re: Re: Re: A co my, když jsme byli děti 

(30.3.2005 18:24:07)
U nás se taky teď všechno staví ze dřeva a v plánu jsou další a to jsem z Čech.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: A co my, když jsme byli děti 

(30.3.2005 18:27:39)
Jeste jsem si vzpomnela, ze organizace, kde pracuju, nedavno jedno hriste zarizovala a ted mame dalsi v projektu. Na hristi musi byt Tarmac (povrch) a nejak se zprisnil vyber houpacek (takovych tech, kde na kazde strane sedi jedno dite, ted to mohou byt jen takove ty "perove", protoze se na nich pry stalo nejvice nehod).
Jinak my jsme volili plast (ne bezny, ale specialni) radeji nez drevo, protoze drevenou konstrukci s klouzackou nam pubertaci nekolikrat podpalili a znicili...
 Miriam, syn 2,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: A co my, když jsme byli děti 

(30.3.2005 22:34:19)
Překvapilo mě, že na hřišti podle EU norem nesmí být dřevěné atrakce.
Zde v Holandsku se s nimi na hřištích setkávám pravidelně, a nevypadá to, že by měly být odstraněny.
 Káča - dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: A co my, když jsme byli děti 

(31.3.2005 21:45:45)
Já se můžu přidat k tomu EU s Francií. My bydlíme na malém městečku a jsem ráda, že vůbec máme park pro děti se 4 péráky, dvěma skuzavkami a jednou prolézačkou - vše převážně ve dřevě :o) Písek samozřejmě Francie na volných hřištích nevede - nehygienické ( pro nás škoda). Samozřejmostí ale je na sebezapadlejší dědině pod prolézkou či skluzavkou spec. povrch. Pokud jsem byla v Paříži nebo ve větších městech, tak jsou hřiště většinou oplocena, na noc zamykána a přes den hlídána hlídačem. Protože jsem vyrostla v Česku a tady bydlíme v bytě bez zahrádky, tak je mi docela líto, že na písek musím s dětmi šlapat skoro dva km do místního kempu, kde naštěstí je správce tak hodný, že nás nechává si hrát zdarma. Vypadáme asi hodně komicky, když táhneme kyblíky přes město, kde není jediné veřejné pískoviště :o)Ale je pravda, že do hovna tu těžko šlápneme. Ne, že by pejskaři po miláčcích sbírali, to ani omylem, ale denně kromě neděle se chodníky čistí a do parku psi nesmí a opravdu tam vidět nejsou a to není ani ohrazený. Spíš je to tím, že pejskařů je mnohem míň oproti třeba Praze, kde jen v našem bývalém bydlišti byla z 8 partají jen jedna bez čokla ( a my to nebyli :o))
 Alicee 


Re: Re: Re: A co my, když jsme byli děti 

(31.3.2005 3:58:03)
Mirko, houpačky styl "pneumatika" jsou sice nevhodné pro batolata, ale jako dělané pro mě...:))) Většinou se na nich houpu sama a když moje batole chce, vezmu si ho na klín. To samé s klouzačkama...ještě že je máme, aspoň se maminky mohou vyblbnout...:)))
 Nadia@ 
  • 

Re: Re: Re: Re: A co my, když jsme byli děti 

(31.3.2005 4:10:20)
Deniso, a ty uszasne prazdniny se postupne vyvinuly v nadherne vikendy, kdy me babicka posilala a mladyma do zbrojnice si zatancovat a popit a rano (tedy v poledne) druhy den mi servirovala vyvar a sklinku vina ..... takove nesterilni prazdniny!
 Alicee 


Re: Re: Re: Re: Re: A co my, když jsme byli děti 

(31.3.2005 7:18:11)
Nadio, tys měla kouzelnou babičku...:))) Ta moje akorát vždycky po ránu nadávala, že to ze mě táhne a že mám sedět doma a vyšívat...
 h 
  • 

Re: NEJSME DETI 

(6.5.2006 21:54:58)
Nelibi se mi, kdyz maminy a mladez uziva skluzavky, houpacky apod. Vzdyt je to preci urceno detem s rozhodne mensi hmotnosti a silou. Kdo bude potom opravovat poskozeni?!
 Ema 
  • 

Re: A co my, když jsme byli děti 

(15.9.2006 15:43:32)
Tak , mluvíš mi z duše. Dnešní děti jsou strašně neohrabané, v době, kdy jsem chodila do školy, všechny holky jsme chodily do Sokola, a to 2x v týdnu a moc rády. Dneska, všichni sedí u počítačů a když náhodou popojdou mají zlomené ruce, nohy, atd. moje děti vyrostly v Ďáblickém sídlišti, kde nouze o hřiště nebylo, byly tam kolotoče, něco dřevěného, něco kovového,dřevěné stojany na houpačky, neznám případ, že by se tam stal vážný úraz, děti tam s velkou chutí cvičily. A hrály si na pískovišti. I tehdy byly psi a kočky. Dneska z těch hřišť zbyla torza, odvezli kolotoče, prolézačky, za chvíli tam zbude jenom pýr. Je to skutečně smutný pohled. V Praze jsem viděla děti z jeslí, všechny měly na hlavě helmy, no, teda, to jsem skutečně nechápala. Vypadaly jak malý chrousti. Tem dětem se vůbec nevytvoří pud sebezáchovy. Myslím, že se to velice přehání. Všechno by se mělo dělat tzv. s mírou.
 Toranoko 
  • 

Hm 

(30.3.2005 16:46:29)
Já si myslím, že se dneska s moc věcma zbytečně nadělá. Možná za nás bylo víc odřenin a drobných úrazů, ale maslím, že nám to nějak zvlášť neublížilo. Podle mě je pro vývoj dítěte důležitý, aby postupně mělo příležitost hrát si bez toho, aby mělo maminku pořád za zadkem, aby se dokázalo srovnat s ostatníma apod.
A kromě toho moc nechápu smysl tohohle typu článků - nepřináší žádný řešení, nenabízí žádný nový podled, nic.
 *Aida* 


Re: Hm 

(30.3.2005 17:11:54)
Toranoko,
a jaka byla za nas pravdepodobnost, ze pri hrani na piskovisti slapneme na strikacku s jehlou? Ja nevim, jaka je situace v Cesku, ale tady v Londyne mam opravdu strach deti na pisek pustit (no jak kde, v nekterych parcich maji k hristim i spravce a parky vecer zamykaji, takze tam je celkem "bezpecno").
Jinak hriste jsou tu radne oplocena a psi tam nesmi. Akorat ze kocky, veverky apod. nejaky plot stejne nezajima...
 Dáša + tři ( pět dětí) 


Re: Re: Hm 

(30.3.2005 18:12:51)
Mě by teda zajímalo, jestli třeba Toranoko má malé děti a jak se o ně případně stará.Protože když rodiči nevadí, že se jeho dítě zraní, tak to není zrovna dobrý obrázek.
Bezprostřednost je zajímavá věc, ale je až pro ty starší děti, které vědí, jak se mají chovat a co se nesmí.No a navíc je dost těžké je uhlídat.Jejich prostor je širší, než je dětské hřiště.
Maličké děti ( a za ty jsem psala já ), musejí být pod trvalým dozorem rodičů, právě proto, že ještě nedokáží odhadnout nebezpečí.Když se jim stane nějaký větší úraz, mohou být i trestně stíhaní za zanedbání poviné péče.I to se týká tohoto tématu, protože i na hřištích mohou vzniknout úrazy.To jen na okraj pro lidičky, kterým se nezdá dobré se starat o vlastní děti a jejich bezpečnost.

Mě by spíš ale zajímalo, kam se obrátit, když mi nevyhovuje stav dětského hřiště v mém blízkém okolí .Mám pocit, že naše radnice se o to to nezajímá.

Dáša


 Toranoko 
  • 

Re: Re: Re: Hm 

(31.3.2005 19:18:25)
Ja souhlasim, ze male deti maji byt pod dozorem, taky jsem tam psala od urciteho veku. Jenom me docela desi, napr. maminky, ktere tvrdi, ze jejich desetilete dite neni schopne dojit samo do skoly. Nevim jestli je to dobre, ale my jsme chodily samy uz od prvni tridy - samozrejme ne od zacatku. Prvne za nama mamka chodila a sledovala, jestli zvladame, a kdyz se presvedcila, ze se drzime dohodnutych pravidel, prestala. Podle me je to taky o duvere rodicu ve schopnosti a rozum deti, o duvere, ze vas poslechnou.
Jinak - netvrdim, ze ma rodici byt jedno, pokud se jeho dite zrani, jen si myslim, ze proste i odrena kolena a treba i zlomena ruka obcas k zivotu patri a neumira se na ne. Ale ja mluvim o mensim meste, s velkymi sidlisti nemam zkusenosti a ani bych tam bydlet nechtela, prave kvuli tomu, ze si proste neni kde hrat.
 Mája, Martínek a Kubík 


Re: Re: Hm 

(30.3.2005 18:14:18)
Tak jak to tu pročítám, tak teď už chápu, kde se berou ty důchodkyně s prupovídkami" jó to za našich mladejch let ...." Ono je to některým lidem asi vrozeno.
 Denisa 
  • 

jó za našich mladejch let 

(31.3.2005 3:26:49)
Jó tak asi ze mě bude takováhle důchodkyně. Nevztahuju tuto průpovídku na všechno, ale čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, jak bylo moje dětství krásné o bohaté na zážitky všeho druhu, byť jsem jedinkrát nebyla u moře ani v zahraničí. A to právě proto, jak píše Toranoko - protože mi maminka pořád nestála za zadkem a nechala nás žít. Vysvětlila nám co smíme a co ne a řekla "jestli tam polezeš a něco si uděláš, tak ti ještě přidám", takže když jsem si odřela kolena při lezení kam jsem neměla, ani jsem necekla. A prázdniny u babičky, která nás ráno vypustila a večer jen pochytala, vydrhla rejžákem ve studené vodě a hodila do postele. To byla nádhera, celý den jsme lítali po lese, lezli po skalách a stromech, plácali se v potoce. A dokonce všichni přežili. Nikdy jsme neměli průjem či jiné nemoce, byť jsme se dotýkali horších věcí než je psí hovno. Vím, že dneska to tak nejde, v lesích tuláci, ve městech feťáci, vůbec se nedivím, že hodně matek nechce své děti pustit bez dozoru ani na krok. Ale těch větších dětí kteří jsou odkázáni na hru na hřišti pod dozorem, je mi upřímně líto. Já bych své zážitky z dětství mohla vyprávět několik dní v kuse, co jsme se navyváděli za lumpárny a dítě mé kamarádky z Phy? - když se ho zeptám co dělalo dnes - byl jsem dole na hřišti, včera - dole na hřišti, převčírem - dole.... o prázdninách - na hotelu na Kanárech s průjmem a úpalem. Je mi těch dnešních dětí líto, byť mají daleko větší možnosti cestovat atd. A taky vím, že ze mě bude nemlich ta samá přestarostlivá matka, bojící se kamkoli svoje dítě pustit, budu své dítě určitě trápit svým přehnaným dozorem a obavami a budu jen těžko hledat tu zdravou střední cestu. Myslím, že mnoho zde přispívajících by mělo myslet na to, že méně je někdy více, že dítě do určitého věku potřebuje mít tu záchrannou ruku, ale když povyroste potřebuje také volnost, pro získávání zkušeností - dobrých i zlých.
 Markéta 
  • 

přesně to, co říká Aida 

(30.3.2005 18:23:44)
je i v Čechách. Za celé svoje dětství jsem nikdy neviděla injekční jehlu a stříkačku v trávě, parku, na pískovišti... Bydlela jsem v paneláku s třiceti byty a v celém domě chovaly psa dvě rodiny. Nepamatuju psí výkaly na chodníku ani tlupy toulavých koček. Dnes je situace trochu jinde, psa má pomalu každá druhá rodina a venčit chodí všichni na trávník před dům. Matky malých dětí už si dávno nedovolí nechat dítě na tom trávníku lézt nebo válet sudy, prostě už musí mnohem víc přemýšlet kam jít a kam nejít s dítětem.
 MirkaEyrová 


Re: přesně to, co říká Aida 

(30.3.2005 18:40:40)
K tomu bych chtěla dodat ještě něco o celkové úrovni čistoty v Česku. Myslím, že přístup magistrátů v ČR k čistotě města vůbec se diametrálně liší. Já se třeba nedivím matkám dětí z Prahy, že nejsou ochotny cestovat jinak než autem. A taky že mi tu jedna mladá paní naznačovala, pokud se stravuji "rychle" (třeba u stánků), že jsem "póvl" (to bylo teda přehnané, ale už možná tuším, KDE k tomu mohla přijít). Když mám teď příležitost každý týden jezdit do Prahy (samozřejmě vlakem) a ocitám se jednou týdně na pražském hlavním nádraží, tak se mi z jeho stavu zvedá žaludek. Špína, spousta bezdomovců, automaty na nápoje v tak odpudivém stavu, že bych z nich nic nebyla ochotná pozřít. Tak TO se v našem krajském městě, které shodou okolností je blízké a považujeme ho za svůj druhý domov, NEMŮŽE STÁT. Bezdomovci se tam občas vyskytnou, ale městská policie se je snaží lifrovat pryč, čistota se snaží udržovat, takže zápach se tu nevyskytuje (pokud vím), nápojové automaty bezvadně čisté a lákající ochutnat. Koupit si v našem městě nápoj v automatu je nejen úplně normální, ale také příjemné, chutné a dobře to doplňuje relativně slušný standard cestování. Udělat totéž na hlavním nádraží naší metropole - to je skutečně humus.
Pokud má někdo zkušenosti s údržbou čistoty takové, jako já s Prahou, tak se mu nedivím, že tu laje na veřejnou dopravu - a samozřejmě že se dá očekávat i podobně laxní přístup k údržbě dětských hřišť.
No, měli bychom s tím, lidičky, něco dělat - teda ti z nás, kteří mají tu možnost...
M.
 Sissi 
  • 

Re: Re: přesně to, co říká Aida 

(30.3.2005 20:37:37)
Mno, dávám si kafe z automatu na pražském nádraží pokaždé, když tam přestupuju (cca 1x měsíčně) a v životě mi na něm nepřišlo (ani na automatu) nic divného. Ale když už se píše, tak se to musí pořádně vyšperkovat, co?
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: přesně to, co říká Aida 

(30.3.2005 20:46:41)
Sissi, naprosto nic nešperkuju. Já se toho pití fakt štítím. Ale přesvědčovat Tě jaksi nemůžu - asi těžko můžeš zkoušet žít pocity druhého, notabene přes internet.
M.
 Petra, dcerka 7 
  • 

Nebezpečí nejen z pískoviště 

(31.3.2005 9:56:53)
Ahoj, u tehdy dvouleté dcery jsem objevila škrkavku přímo ve stolici. Nic moc pohled, ale hned jsme to řešily s paní doktorkou a dcera neměla do té doby žádné klinické příznaky. KOnkrétně tohle není záležitostí pouze pískovišť, dítě se může nakazit všude tam, kde jsou psí "lejna" a nemusí je ani nutně ochutnat. Stačí hrát si někde v parku, kde po vysušení exkrementů se vajíčka škrkavek dostanou do prachu a dítěti stačí je vdechnout. Takže na chovatelích je pečlivě je odstraňovat, v parcích nejsou jen psi ( jiným problémem je účelné využití peněz z vybíraných poplatků a následné sankce chovatelů). Ještě zmiňuji, že donedávna jsme jednoho psího mazlíčka měli a vím, že vše chce své. Dítě se taky nemůže nakazit přímo od pejska v bytě, protože u škrkavek musí proběhnout i vývojová fáze mimo hostitele. Takže zbývá venkovní prostředí. Ještě na závěr, myslím si, že nestačí pouze plot kolem dětského hřiště, pískoviště musí být přikryté, takže by to mělo vypadat tak, že kdo první přijde a poslední odejde má práci navíc, a to je zase na nás rodičích.I když nechat napospas různým živlům mnohde nově a draze vybudovaná dětská hřiště mi připadá dost špatné, takže možná by se vyplatil i nějaký správce.
 Jana,Vendy 5/96,Káťa 10/00 
  • 

Re: Nebezpečí nejen z pískoviště 

(31.3.2005 12:14:10)
Ahoj všichni, mám taky jednu nepěknou zkušenost.Bydlíme na okraji Prahy přímo u CHKO.Často jezdíme na kole do lesa a když bylo Vendy asi dva roky vyjely jsem si tam s kamarádkou a jejím synem.Děti si běhaly mezi stromy a já BLBEC jim poradila,jak stavět u paty stromu "domečky"z větviček a mechu.Za chvíli přišla Vendy a v ručičce držela použitou stříkačku se slovy"maminko hele propiska".Vyhrabala ji pod stromem(místo jsem předem zkontrolovala!) z jehličí.Nedovedla říct jestli se píchla a hledat na umolousaných ručičkách možné vpichy patří k jednomu z mých nejhorších zážitků.Jinak hřiště před domem oplotili už vloni v rozloze asi 7x10m.Dostal mě komentář jedné "pejskařky",že už tedy mohou klidně nechat psa pobíhat po zbytku hřiště(asi 50x50m)když děti budou jen na tom oploceném pískovišti.Už vidím svou 9 letou dceru jak se s houfem kamarádů(koly,bruslemi..)tísní s prcky v té "miniohrádce".Jana
 Martina 
  • 

Re: Re: Nebezpečí nejen z pískoviště 

(31.3.2005 13:16:34)
Tak jsem to vsechno procetla a tak nejak souhlasim se vsemi. Piskoviste jsou mi neprijemna, nesmym myslet, co vsechno tam muze byt, snazim se chlapecka vzdycky hned omyt, ale chodime tam. Co mne prijde dost desny je, ze kolikrat potkam rodice, deti a psa a nechaji ho klidne litat po hristi (Praha . vysehrad, jizni mesto - host. lesopark). Dokonce se jednou jedna maminka urazila, kdyz ji tatinek, ktery mel sebou 4 deti rekl, ze at se na nej nezlobi, ale ten pes ze tam nema co delat. Zacala jecet, co ma asi delat a odesla z pisku. Misto aby toho psa proste na chvili uvazala vedle. Jeji argument, ze ikpmu nic neudela me rozesmutnil. Tuhle vetu nesnasim.

U nas na Jiznaku je to s hovnama sileny, budu hnusna, ale ja bych ty psi v panelakach zakazala :-(

martina
 Lenka B., syn 3 roky 
  • 

Čisté hřiště pro Prahu 3 a 10 

(31.3.2005 13:23:54)
Ó ano, měla jsem takový krásný sen. V tom snu byl celý park vyhrazený lidem (tedy i dětem) na procházení, běhání, ježdění na kolech, tříkolkách, kopání do míčů a podobné aktivity a na jednom konci parku byla oplocená louka s keři a patníky a to bylo jediné místo, kde se mohli venčit psi.

Tohle je pochopitelně lehce přehnané, ale byla bych opravdu ráda, kdybych viděla častěji jak po pejskovi páníček sbírá hovínko do pytlíku a vyhazuje ho do koše.

Jestli si tuhle diskuzi čte někdo z Prahy 3 nebo 10 a hledá místo, kam s malými dětmi, můžu tady připomenout dětské hřiště v ulici Pod kapličkou (za Vinohradskými hřbitovy). Hřiště ráno odemkne hlídač, celý den tam je a večer ho zase zavře. Trávníky jsou posekané, průlezky -ač některé velmi staré- udržované, pískoviště na slunci i ve stínu a v létě se napouští i bazének. Hovínko můžete potkat pochopitelně od koček a veverek a feťáci pravděpodobně nepřelézají plot, stačí jim park vedle.
 Zuzana 
  • 

Košice 

(4.4.2005 13:26:43)
Toto nie je problem len Prahy, ale aj dalsich miest. Ja byvam v Kosiciach, pred rokom sme sa prestahovali na ine sidlisko, "mladsie". Je tu malo deticiek a vela mladeze a este viac psov. Takze sa s nasimi malymi detmi chodime hravat na pieskovisko do arealu skolky, kde je urcite cistejsie ako kdekolvek inde. Pisala som na miestny urad, ci neplanuju aspon jedno ihrisko oplotit, odpoved bola, ze to maju poslanci schvalit v decembri, ale zjavne neschvalili. Pacil sa mi clanok v casopise Dieta, kde uvadzaju, ze sa ma menit piesok 2x do roka, no ja som ho za cely rok nevidela menit. Na pieskovisko sme chodili pravidelne, az kym nestastnou nahodou sa mojmu 3rocnemu synovi nedostal piesok do oci a odvtedy sme mali hned za sebou 3x zapalene oko, ktore sme liecili par mesiacov. Zase zacina sezona pieskoviska a neviem, co vymysliet, aby to tak nelakalo mojho syna. Je schopny na pieskovisku stravit aj cele hodiny.
 petr - veronika 2,5, tomáš -3měsíce 
  • 

Re: Nebezpečí nejen z pískoviště 

(31.3.2005 23:28:08)
Zdravím.
Bydlíme na menším sídlišti a za barákem máme jednodrobné pískoviště a pár prolézaček. Celkem je tu asi 5 paneláku po 15 bytech. Děsně velká móda je teď mít v panelákovém bytě psa. A samozřejmě nustnost je chodit venčit. A kam jinam než za barák, nechat psa broběhnout, zapálit si cígo a pes běhá po hřišti. To mě tedy vždycky nadzvedne a a dožere, protože ty zmetci majitelé jsou naprosto bezohlední argoantní mizerové. Na to hřiště si dokonce chodí hrát i děti ze školního hřiště. Samozřejmě jsou psí ho.... exkrementy všude kolem baráků. Ale ne aby si chodili kolem svojeho paneláku, ale nechají toho psa kadit před naším barákem nebo na tom pískovišti. To mě teda prudí. Když se řekne takovému pejskaři něco, ať jsi jdou kadit s tím psem jinam, že je to soukromý pozemek nebo dětské hřiště, tak se cítí velmi dotčeni. Co že si to jako dovoluju. Něco podobného jako kuřáci. Takže jsem se jednou naštval a na takovouhle paničku co nechala kadit svýho psa do pískoviště zavolal městskou polici. Za 5 minut byla policie na místě - to jsem fakt koukal. Z auta vyrazili 3 MP a přes celé sídliště rouvnou na paničku. Nevím za kolik to měla, ale už jsem ji tam neviděl. Pak se situace drobně zklidnila i u ostatních bezohledných sobců pejskařů. Teď nám tady zase jeden obchází po ránu. Musím si ho vyčíhnout a pěkně mu to u MP vosolit. Psa má velkýho jak tele a zrovna se mu líbí nejvíc na tom pískovišti. jenomže co takovýmu zabedněci říct. Ať si jde s tím teletem kadit jinam. A zítra mám u auta propíchaný gumy anebo něco jinýho. To se fakt nedá řešit jinak než naprášením na MP. Dostane za uši jednou a příště si to snad bude pamatovat. Nebo to mdostane podruhý a potřetí.
Jinak proti psům nic nemám, když je má někdo u rodinného domku za plotem tak klidně. Ale na sídlišti kde se.ou kde se dá a pak si tam hrají děti. To mě teda fakt žere. O hygienickém nebezpečí jsem věděl, ale popisované problémy v tomto článku to je docela silný kafe. Z toho mohou být trable na celý život. Kvůli bezohledným majitelům psů.
Jestli Vás to taky na vašem sídlišti štve, tak zkuste zavolat taky městskou policii. Od toho je. Ta řeší pořádek ve městě. A kadit do pískoviště je porušování pořádku ve městě. Mě se to zatím osvědčilo a i nadále v tom budu pokračovat. Jen co si vytipuju pár takovýh mizerů pejskařů.
S pozdravem "čím dál méně psích ho... na dětských hřištích"
petr
 Simča, dcery *1988 a 1997 


pejsci? 

(1.4.2005 12:12:42)
Petře - a jak to řešíš s kočkama? Já mám taky 2 psy "jako tele" a mohu ti garantovat, že na písek nejdou. Písek jim nic neříká. Oni kadí jedině na trávu (a já chodím s mikroteňákem a sbírám to za nima...). Ale jak zařídíš, aby do toho trávníku nedělaly (hlavně v noci) volně pobíhající číči? Pokd vím, tak ty chodí "na píseček". Moc nevím, jak MP pokutuje samoststně se pohybující kočky. A tady vidím velikou nespravedlnost - já platím za moje "telata" daně, mám je očkované, pravidelně odčervované a vycvičené. Ale ten kdo má kočku?

Simča
 Corra 


Re: pejsci? 

(1.4.2005 21:20:00)
100% souhlas.Udělejte si v létě malý testík.Naberte písek do kýblíčku,přineste si jej domu a nechte jej chvíli v teplé místnosti.Co ucítíte až do té místnosti vejdete?
Já si tenhle testík cíleně nedělala,jenom jsem jednou potřebovala písek do květináče-kočičince byly cítit na metry daleko.Květináč i s obsahem letěl do kontejneru.A kolik volně běhajících koček,které se vy... na písek jsou očkované,odčervené,..........Tím samozřejmě neschvaluji a neobhajuji venčení psu u písku.
 Novák 
  • 

Re: pejsci? 

(10.3.2009 16:16:24)
Toto záleží na majitelovi, zda povolí psovi do pískoviště. Jak se říká jaký pán takové zvíře!
Nejvíc ale do písku chodí kočky- potulné. Vemte brokovnici a zastřelte je ale sbývalím majitelem. Všechna příčina je u lidí- ti za toto mohou- né zvířata !!!!
 Novák 
  • 

Re: pejsci? 

(10.3.2009 16:17:22)
~y~Toto záleží na majitelovi, zda povolí psovi do pískoviště. Jak se říká jaký pán takové zvíře!
Nejvíc ale do písku chodí kočky- potulné. Vemte brokovnici a zastřelte je ale sbývalím majitelem. Všechna příčina je u lidí- ti za toto mohou- né zvířata !!!!
 Novák 
  • 

Re: pejsci? 

(10.3.2009 16:17:24)
~y~Toto záleží na majitelovi, zda povolí psovi do pískoviště. Jak se říká jaký pán takové zvíře!
Nejvíc ale do písku chodí kočky- potulné. Vemte brokovnici a zastřelte je ale sbývalím majitelem. Všechna příčina je u lidí- ti za toto mohou- né zvířata !!!!
 Novák 
  • 

Re: pejsci? 

(10.3.2009 16:17:27)
~y~Toto záleží na majitelovi, zda povolí psovi do pískoviště. Jak se říká jaký pán takové zvíře!
Nejvíc ale do písku chodí kočky- potulné. Vemte brokovnici a zastřelte je ale sbývalím majitelem. Všechna příčina je u lidí- ti za toto mohou- né zvířata !!!!
 Li 
  • 

hřiště s dřev .prolejzačkami 

(31.3.2005 14:36:03)
Čtu tady vaše chvály na hřiště s dřevěnýma hračkama a jsem z toho dost rozpačitá. Na našem sídlišti postavili dětem úžasné hřitě. Mimo jiné s dřevěným divadlem, velikým dřevěným hradem apod. Po zhruba 8 letech to zase rozebrali a odvezli. Hodně jsme si oddychli. Hrad apod. už totiž vyloženě ohrožovaly zdraví a životy dětí. Vypadaly sice hezky, ale byly napadené hnilobou, červotoči...

Já osobně se moc nehroutím z dětských pískovišť. Pravda, mohou se v nich skrývat nemoci, ale ty číhají na naše děti snad všude. Nikdy nevíte, kdy, kde a jak se mohou vaše děti nakazit :o(((.
 Klara 
  • 

Ořechy na pískovišti 

(5.4.2005 1:36:20)
Ahoj,
ráda bych tady zmínila pro většinu z vás okrajový problém. V poslední době velké množství dětí trpí alergií na různé potraviny. Mezi nejnebezpečnější patří alergie na ořechy, která často může (jako i některé další potraviny) způsobit šok se smrtelnými následky, v nejlepším případě však těžkou nevolnost. Několikrát se mi už stalo, že jsem na pískovišti objevila slupky od ořechů i celá jádra. Prosím nenoste pokud možno ořechy na pískoviště vůbec. Dítě nemusí ořech ani pozřít, stačí, když olízne prst. Díky.
 Lenka,Honzík12/04+Luky2/98 


"Bábovky z písku? Co to je? Jak se to dělá?.." 

(10.4.2005 8:34:18)
"Bábovky z písku? Co to je? Jak se to dělá?..". Tak přesně tohle by asi mohly obě moje ratolesti klidně někdy v budoucnu říct. Honzíkovi jsou teprve čtyři měsíce, ještě neumí mluvit. Kdo ví, jestli se však žatecká pískoviště do té doby, kdy se náš Honzík mluvit naučí, změní k lepšímu? O žádném veřejném chráněném pískovišti, které by se tu na noc zakrývalo, nebo dokonce pravidelně čistilo či kontrolovalo, nevím. A nechat mého dnes již sedmiletého syna Lukáše proběhnout se po dětských hřištích nebo trávnících v našem městě je také SÍLA.

Když jsem si před tím, než založím rodinu, snažila přivydělat v Praze (pozn. to se u nás v severních Čechách často praktikuje), denodenně jsem chodila kolem "nevzhledné d ě t s k é k l e c e"-tedy oploceného dětského pískoviště s nějakou tou lavičkou, s prolézačkou a houpačkou. A ejhle: ona ta "nevzhledná d ě t s k á k l e c" měla něco do sebe.

Kéž bych na tom mohla něco změnit tím, že zde zveřejním název mého rodného města, ve kterém dosud žiji. Ale tady u nás, ať už člověk natře nebo nenatře zjara pěkně barevně třeba lavičku - do týdne je zdemolovaná - a teď se podržte: našimi dětmi.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.