| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak a kdy odstavit

 Celkem 140 názorů.
 Klára 
  • 

Návrat Frankensteina 

(1.12.2004 8:50:07)
Proboha, skutečně někdo z vás zná maminku, která si kvůli odstavení maluje po prsou "bubáky"?:-) Mě tahle metoda vážně rozesmála...to přece nemůže být myšleno vážně.
 Hana, 2 + brisko 
  • 

Re: Návrat Frankensteina 

(1.12.2004 10:50:49)
Ahoj Klaro,

tahle metoda ma byt spis odstrasujici.

Hana
 Bruni 


Re: Re: Návrat Frankensteina 

(1.12.2004 11:06:31)
Ahoj Hanko,
Kláru určitě nenapadlo, že metoda "návrat Frankensteina" má být brána za vzor... Spíš to bylo míněno tak, že je ta metoda tak neuvěřitelná, že ji snad autor vymyslel jen tak (pro zasmání??). Samotnou by mě zajímalo, jestli si fakt někdy nějaká maminka na prso namalovala něco hrůzostrašnýho, aby dítě odstavila.
 Lucie, klouček 03, holčička 07 


Re: Re: Re: Návrat Frankensteina 

(1.12.2004 11:20:52)
Taky by me to nenapadlo, ale tato metoda je popsana v krasne literature: Betty Smithova: V Brooklynu roste strom. Moc pekna knizka.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Návrat Frankensteina 

(1.12.2004 12:01:37)
Nakreslit si něco na prsa, to by se malýmu určitě líbilo. Nevím ale, jestli by ho to odradilo od kojení, řekla bych, že ne. Jen by mě pořád svlékal, aby si to mohl dobře prohlédnout. Tak tahle metoda by se minula určitě účinkem.
Ale jinak dobrý, pobavilo mě to.
 Alena 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Návrat Frankensteina 

(1.12.2004 21:16:53)
Vím o případu, kdy si maminka prsa potřela genciánovou violetí, aby to malého odradilo. Malej poslal mamku do koupelny umýt se. A kojilo se dál :-)
 *Aida* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Návrat Frankensteina 

(1.12.2004 21:34:32)
Jo moje kamaradka si na prsa patlala bilou zubni pastu. Odstaveni pry bylo velice rychle :o)))).
 Marcela, dvě děti 
  • 

Re: Návrat Frankensteina 

(7.12.2004 17:12:40)
Má sestřenice takto odstavila svého mladšího 2,5 letého syna. Několik dlouhých měsíců to zkoušela ostatními doporučovanými způsoby (kromě opuštění - to nedokázala), což se míjelo účinkem. Stále chtěl kojit několikrát během dne i noci. Tak jí manžel namaloval na prsa čerta. Když ho malý uviděl, otočil se a šel si hrát. A víckrát už nakojit nechtěl. Nijak ho to netraumatizovalo, čertů se nebojí víc než jiné děti a zvládli odstavení bez jediné slzy. Já definitivně odstavovala syna také více než dvouletého, zůstalo mu poslední kojení večer před spaním a dva dny jsme oba plakali. On v ložnici a já v kuchyni (aby nevěděl). U nás nic jiného také nefungovalo. A neudělat to, kojila bych ho snad až do puberty. Máme už další dítě (ani nevím, jak jsme to dokázali :-)) a syn spí stále ke mně přilepený a běda, jak se k němu otočím zády. Děsné, jak může milující matka skončit, že? Škoda, že je už tak chytrý, hned bych si strašidly pomalovala celou postel i celé tělo. Takže můj názor je - klidně malujte.
 Katka... 


Jak to bylo u nás... 

(1.12.2004 9:19:33)
První dítě bylo odstaveno ze dne na den metodou "už jsi velký kluk" - kojila jsem ho jednou denně ráno (bylo mu 2 a 3/4), k tomu jsem kojila mladší dceru a zrovna jsem zjistila, že jsem znovu těhotná. Vzal to v pohodě. Teď už nevím, jestli je někde v článku zmíněno, že by jakékoliv odstavování mělo být doprovázeno "jiným" úzkým fyzickým kontaktem s dítětem - mazlení, tulení, objímání, atd.
Dcera se odstavila sama v roce a půl - na dovolené nějak nechtěla (možná to bylo slanou vodou??? - to mě napadlo až teď!), když jsme se vrátili, tak už tam nic nebylo.
U dalšího syna jsem v jeho dvou letech zjistila, že tam taky nic nemám - už delší dobu mě to při kojení bolelo, takže nastal okamžitý stop stav.
Jak tomu bude s zatím nejmladším prckem, nedokážu odhadnout, ale určitě si na sebe nebudu malovat strašidla. :))) Myslím, že by bylo dítko naopak štěstím bez sebe, že má nějakou změnu - dál by se spokojeně kojilo a prstíky by si jezdilo po strašidle... :)))
 Hanýžka 


poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(6.12.2004 20:10:10)
Ahoj,
poraďte mi, prosím, jak nenásilně donutit mlsné roční dítě pít něco jiného než mateřské mlíčko. Na noc jsme už odstavili, ale přes den pije jen ode mne. Mám doma asi 20 druhů různých čajů, zkouším různá umělá mléka a zatím se nic neujalo. Je nanejvýš ochotná vypít z hrnku s pítkem pár kapek kojenecké vody, když nedám svoje mléko z prsu, ale jen tak, aby si svlažila hrdlo. Pak zase nic. Na nějaké pokusy typu jak dlouho vydrží bez pití nemám nervy a myslím, že by to mohlo být i nebezpečné. Jednou jsem jí nedala půl dne, dala si pár kapek vody a pak byl jen pláč. Na mé mlíčko se pak žíznivě vrhla a málem mě celou vysála. Myslím, že spíš je mlsná a ví, jak z hrnku pít, ale jistá si nejsem. Mlsná je i ve výběru jídel, naštěstí si kupodivu vybírá jen to zdravé. Překvapilo mě, že nechce piškoty a raději si dá kukuřičný chlebíček apod. Přesto by ale asi měla pít i něco jiného než moje mléko, když nejsem doma, nepije nic, jí hodně jogurtu a vyčkává, až přijdu. Tak co s tím? Jen mi neraďte dlouhou dovolenou bez dítěte, díky.
 Jana, Sarah 2 roky a 3 měsíce 
  • 

Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(10.12.2004 1:01:51)
Ahoj Hanýžko,

hlavně klid, protože s tím asi fakt nic nenaděláš. Nebo má někdo nějakou radu? No, já jsem na tom teda byla stejně, určitě aspoň do toho 1 roku, možná déle. Ale někdy v tu dobu začala malá jíst polívky, ten jogurt má přece v sobě přece vody taky dost, stejně i ovoce a zelenina, výživy se dají trošku přiředit vodou a určitě ještě leccos vymyslíš. Než si malá zvykne přijímat i něco jinýho kromě mlíka, tak to může chvilku trvat, takže já bych jí to mlíko teda spíš dala, aby měla dost tekutin a postupně se snažila nabízet potraviny s větším obsahem tekutin. Moje holčička donedávna pila tak 2 dcl vody za den maximálně, ale je fakt, že jsem ji přitom kojila i 10x denně už skoro jako dvouletou, což asi nikdo nepovažuje za normální. Teď postupně kojíme méně a méně, a ejhle, sama od sebe pije více a více z flašky nebo hrníčku a nemá s tím problém. Pije vodu a neslazený bylinkový čaje. Z lékárny se nám taky nic neosvědčilo, granulovaný čajíčky se naší slečně zdají moc sladký a šklebí se na ně, umělá mléka sklidila pohrdavý pohled a slova - mámo, to už mě nedávej. Takže závěr - mámino je asi fakt nejlepší, no kdo už tomu může rozumět víc než ti mrňousové, ne?
 Lenka,puberták a mimi 
  • 

Re: Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(9.12.2005 8:19:54)
Cicavec-mé holčičce je 18 měsíců a máme stejný problém. Navíc vstáváme na kojení i 3x v noci.Vy taky? Ale hlavne zdraví,ze?Takže žádné drastické metody,do nástupu skolní docházky to snad odezní samo!Nebo ne?
 Tom2d 


Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(10.12.2004 2:49:02)
Kojení má kromě jiného nesmírný význam pro vztah matky a dítěte i pro rozvoj psychické stability dítěte. Nejde samozřejmě o žádnou mlsnost (ta se týká spíše sladkých potravin) - až do tří let je jednání dítěte na úrovni spíše pudové. Ve skutečnosti mu nejde o tekutinu, ale o látky, v mateřském mléku obsažené. I vývoj trávicího traktu a jeho schopnosti zpracovávat běžnou potravu je u každého dítěte různý a tak si patrně Tvá dcera potřebuje ještě stále doplňovat některé látky z mateřského mléka.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(10.12.2004 9:25:08)
Tome, mateřský mlíko (aspoň to moje) ale je sladký. Chutná asi jako kravský mlíko s cukrem. Taky si nejsem jistá, jestli naše dítě, který v 18-ti měsících chtělo pít průběžně celej den a odmítalo jakýkoli jiný jídlo, instinktivně chtělo nějaký látky - spíš se chtělo celej den i noc chovat a tulit. Jinak si neumim vysvětlit, že ve chvíli kdy jsem ho odstavila najednou přestal mít v noci žízeň a místo buzení co půl hodiny vydržel spát celou noc :-) A tulit se celej den by sice bylo hezký, ale muselo by to bejt na úkor ostatních členů rodiny, protože s 11-ti kilovym batoletem u prsu (a to je z těch menších dětí) se dá tak maximálně psát na Rodinu :-)
 Tom2d 


Re: Re: Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(10.12.2004 12:07:48)
Pravda, už si tu chuť nepamatuji, ale podle obsahu cukru by mateřské mléko mělo být pouze nasládlé (laktóza nemá tak agresivně sladkou chuť jako např. řepný cukr), kromě toho mlsnost vychází ze "znalosti" většího rejstříku chutí, než o jakém může mít přehled kojenec. Tedy tvrdit o kojenci, že je mlsný, je stejně zavádějící, jako tvrdit o něm, že je vypočítavý, protože přestane plakat, když se chová.
Pokud kojení probíhá bez problémů, zpravidla máma sama nejlépe odhadne, kdy lze dítě odstavit. Rozdíl mezi tulením a vyžadováním prsu se snadno rozezná - potřebu tulení mají ostatně i odstavené děti (často ji mají ještě dlouho poté, co už dávno objektem tulení není máma - horší je, když takovou potřebu nemají). To tulení (ve skutečnosti se jedná potřebu dítěte cítit fyzický kontakt s mámou a z toho plynoucí pocit bezpečí) je investice do budoucnosti - ovšem co je dost a co je málo, to je zase nesmírně individuální záležitost. Naštěstí dochází k návratu šátků na nošení dětí - což je pro dítě optimální a navíc na rozdíl od kojení tohle zvládne i každý otec (naneštěstí ne každý je toho schopen).
 wensdy 


Re: Re: Re: Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(5.1.2005 23:25:05)
moje holčička, je jí rok, odmítá pít z hrnečku. vypije někdy 50ml čaje za den. takže ještě kojím i v noci. ale ráda bych přestala. mám obavy přestat s kojením aby nebyla dehydratovaná, když nechce čaje. a s jídlem je to taky na prt, jí jako 7 měsíční mimi. jen jogurt, lipánek a kaše.
 Jindriska,Kuba 14 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: poraďte,Kuba, nepije nic a jídlo taky odmítá 

(8.1.2006 22:06:24)
My jsme na tom podobně.Kuba se tak dožaduje kojení,že jsem poškrábaná po celém hrudníku.Nepije nic a jídla sní pár lžiček a stejně chce dokojit.V noci se budí a nejvíc k ránu.Už nevím jak ho přimět , aby snědl i něco jiného,třeba polévky.Prosím poradte.Jindřiška
 Frog 


Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(12.8.2005 9:46:31)
Mám 8měsíční dceru,která nechce vůbec nic jíst,jenom ode mě.V noci spí s námi v posteli a vzbudí se hned jak jí vypadne prso z pusy a začne plakat.Dudlík vůbec nechce.Už nevím co dělat,první dcera byla v pohodě.Tak jestli máte někdo nějakou radu,poradte prosím
 katka 
  • 

Re: Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(12.8.2005 10:04:43)
sama s tim zkusenosti nemam, ale ja jsem byla pry jako mimino otresna, opresne jak pises.)) myslim se 8 mesicu je uz dost na to, aby prestala rvaci kuru bez vetsich nasledku, hlavne podle mne je chyba nechat spat dite v posteli s rodici, myslim ze to je prvni vec kterou bys mela odbourat, protoze to vidim u sveho 14 mesicniho syna, cim je starsi, tim vic chape, jak si veci vynutit a co na me plati, takze to udelej dokud je schopne jenom brecet. Vim ze to zni drasticky, ale dej ji vecer napit, a potom sup do postylky, bude to napor na nervy, bude jecet jako sirena, ale musis to par dni vydrzet. Mozna bude rvat az treba do punoci, kdy ji davas pit znova, tak zase ven, prso, pomazlit, pochovat a do postylky. Bude to par dni trvat ale urcite se opevne nervy vyplati, preju ti hodne sil a urcite se to povede.)
 Frog 


Re: Re: Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(12.8.2005 11:01:23)
Díky za radu Katko,ale tak to asi nepůjde.Máme dvoupokojový byt,takže spíme všichni v jednom pokoji.Spí tam i moje tříletá dcera,takže když malá začne brečet,hned se vzbudí i ona.Takže to tak asi nepůjde.I kdybych zůstala s malou v obýváku,tak je to vedle slyšet,to víš panelák.nechápu ale proč nechce nic jíst ani přes den.zkoušela jsem polívečky,mrkvičku,přesnídávky atd.Ale nic nechce,ani sunar nebo kaše.asi to budu muset zkoušet znovu a znovu,ale doufám že se to prolomí a bude to v pohodě.Měj se krásně a díky
 Frog 


Re: Re: Re: 

(12.8.2005 11:05:39)
Díky za radu Katko,ale tak to asi nepůjde.Máme dvoupokojový byt,takže spíme všichni v jednom pokoji.Spí tam i moje tříletá dcera,takže když malá začne brečet,hned se vzbudí i ona.Takže to tak asi nepůjde.I kdybych zůstala s malou v obýváku,tak je to vedle slyšet,to víš panelák.nechápu ale proč nechce nic jíst ani přes den.zkoušela jsem polívečky,mrkvičku,přesnídávky atd.Ale nic nechce,ani sunar nebo kaše.asi to budu muset zkoušet znovu a znovu,ale doufám že se to prolomí a bude to v pohodě.Měj se krásně a díky
 misa + 1x 5 mesicu 
  • 

poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(12.8.2005 10:06:57)
Zabicko, ptala jsem se na to na jinem foru kdyz to vypadalo, ze pujdu do prace a mimi nechtelo ani lahev, ani hrnek. Vetsina maminek mi rekla, ze je dulezite, aby te mimisek nevidel, treba par hodin: poplace si, ale pak pochopi, ze jist se musi a kdyz jednou prijde na to, ze k jidlu jsou i jine veci, nez mamino mlicko, je to uz bez problemu.
U nas to nakonec bylo tak, ze jsem dala malou na hlidani mamince, ta si vzala moje saty :), lahev do podpazi a tak nakonec mimco obelstila. Jeste ad lahev (dudlik): zkouseli jsme Nuk, Avent a Mam, ale zabrala jen na Mam Ultivent, asi se to skutecne podoba kojeni.
Kazdopadne drzim palce!
 Lenka Milá, jedna dcera 
  • 

Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(8.5.2007 16:57:09)
Kojit dále, v pohodě. U takto starého děcka je to normální. Mléčko mu chutná. Pomalu, nenásilně nabízet i jiné alternativy. Nechat mu na stole hrnek a až budou ostatní pít, bude to chtít jednou také zkusit a postupně si k mléku oblíbí i jiné pití. S pozdravem Lenka
 Zuzka Klöslová, syn - 2 
  • 

Re: poraďte,chce jen mámino, nepije nic z lahve ani hrnku 

(25.6.2007 22:52:29)
Dobrý večer,taky jsem tento problém řešila,a zbytečně jsem ten rok moc uvažovala. Stejně jsem nakonec kojila do dvou let, vlastně ještě kojím a malý chtěl jen moje mlíčko. Čajíček začal pít a tak v roce a třičtvrtě a to tak 1 dcl za den. Teď má 2 a nic se nezměnilo, ale když není se mnou tak vypije čaje více.Prostě mu dávám napít kdy chce i co dvě hodiny a mám klid i on je spokojený.Být Váma, tak to teď neřeším, až bude malá bez Vás a bude mít žízeň - opravdu žízeň tak se napije i jiného. Já, ale teď už to řešit musím. Budu muset pomalinku přestávat. Odjíždět bez něho se mi nechce - myslím, že by moc trpěl.Takže pomalu jdu na to. Horší je, že u toho usíná, jinak mi neusne a řádí jak čert. A navíc Vaše mlíčko je to nejlepší pro Vaši holčičku.
Mějte se hezky,
Zuzka
 Hela74 
  • 

snad nejsem spatna mama? 

(12.7.2006 14:22:58)
Mame 2dcery.13let a 10mes. pred 14dny jsme jeli autem na slovensko k pribuznym,mala nechtela nic jineho nez caj nebo stavicky urcene pro kojence,od toho dne uz prs nevzala a dokonce odmitala,myslela jsem ze nebudeme prece celou cestu zastavovat po 15min na kojeni,tak totiz vyzadovala pit.Potom vecer u tety uz prs nevzala,ale nechtela ani hamilon,museli jsme umixovat bramborovou kasi a po ni caj,dnes uz hamilon pije ale pouze vecer po koupani a jen 180ml,vic nechce a spi celou noc,nekde jsem cetla ze dite ma vypit mleka 500¨ml denne,ale to ona nechce,vse ostatni ji pribinacky,jogurty,polevky,brambory jen to mleko nechce.nebude ji to nejak chybet,nevim???????
 Hanka, 9m. holčička 
  • 

Kojení 

(1.12.2004 11:43:41)
Ten článek je bezva.
Když jsem se pročetla k těm metodám odstavování, těm drastičtějším, kroutila jsem hlavou, že něco takového je vůbec možné. Doufám, že drtivá většina z nás by byla pro co nejcitlivější přístup i za cenu, že to chvíli potrvá.
Já stále svojí holčičku kojím a chci alespoň ještě půlroku vydržet.Nevadilo by mi kojit třeba až do dvou let.Pokud bude sama chtít, proč ne? Oběma nám to nyní takhle vyhovuje. Máme už i zoubky a i stěma to jde bezbolestně. Prostě si to užíváme, jsou to ty nejhezčí chvilky a mlíčko je to nejlepší co jí můžu dát. Až ji definitivně odstavím asi se mi bude po kojení stýskat, protože to už nepůjde vrátit zpátky. Je mi jasné, že kojit věčně nebudu, proto kojte a užívejte si to když máte vaše děťátko tak blizoučko sebe,jsou to věci na které budete rády jednou vzpomínat.
 Janijaja 


Re: Kojení 

(1.12.2004 12:09:30)
Tak jsem právě zjistila, že jsem drastická matka... Honzíka jsem odstavila před 14 ti dny ve věku 15ti měsíců. Kojila jsem dvakrát denně. Před odjezdem na 4 denní stáž (který jsem mu samozřejmě v rámci možností vysvětlila)jsem se rozhodla, že mu odstříkávat mléko do lahve aby měl, "až bude maminka pryč", nebudu.
Moje okolí na mě začlo trochu tlačit, že by možná nebylo zas až tak špatný přestat, když už jsem znovu těhotná. Mně se nechtělo, po návratu jsem Honzíkovi prs samozřejmě nabídla. Pil bez problémů. Náhle jsem ale měla pocit, že už ho opravdu nepotřebuje a je to jen takový náš zvyk (během těch 4 dnů mu zmizely mléčné stroupky na hlavě a zlepšila se dlouho trvající rýma) a když naznačoval, že chce kojit, nabídla jsem mu něco jiného, což přijmul bez mrknutí oka.
Prostě už nechtěl být miminko, ale chlapeček. Musím přiznat, že mně kojení chybí, ale on teď už vůbec nechce a tak mi asi nezbyde nic jiného, než se s tim smířit a čekat na další :-)
 Hana, 2 + brisko 
  • 

Re: Re: Kojení 

(1.12.2004 17:13:23)
Jani,

urcite drasticka matka nejsi. V clanku preci stoji: kojeni vyhovuje obema stranam. Jestlize maminka vychazi ze sveho vnitrniho pocitu, nemusi si delat starosti, ze dela neco spatne. Jak je videt, synacek kojeni odrostl. Takove by melo byt odstaveni.

Zdravim a preju vse jen to nej...

Hana
 Eva, 2 kluci 
  • 

Re: Kojení 

(2.12.2004 11:54:17)
Já jsem staršího syna kojila pouze 6 měsíců. Měla jsem tolik mléka, že mi to dělalo problémy - navíc začínalo léto - trochu záněty apod.Navíc byl syn po mém mléce jaksi "obézní". Po odstavení svou váhu srovnal. Bylo to ovšem odstavení nenásilné.
Mladšího syna jsem kojila 1 1/2 roku. V době růstu zoubků občas silně kousal, tak dostal 1. prstem lehce přes pusinku a během pár dní byl zase klid. K odstavení jsem se rozhodla, až když si začal násilím kojení vynucovat i v těch nejméně vhodných situacích. Jinak jsem ho kojila i venku - zdálo se mi to vhodné např. na louce (při pobytu na horách), v ZOO - tam je přeci spousta maminek a dětí.. často v autě na parkovišti - nic ho při tom nerušilo :-)).
Ovšem dodneška - je mu 4 1/2 roku se s mými "popíky" občas pomazlí - myslím, že spíše cítí vůni těla maminky, která se v těchto místech "dobře drží", a tím se uklidní. To už však pouze doma, jen občas, většinou před usnutím.
 gabka 
  • 

když už to dál nejde 

(1.12.2004 12:19:21)
Chci spíše popsat situaci jedné mé kamarádky, která kojila chlapečka do zhruba 2let. Ke konci už mléko ani neměla a on si přesto prs vyžadoval a to i na veřejnosti.Kamarádce to začalo být nepříjemné a navíce bolestivé. Zkoušela různé metody-ty nejméně drastické, ale pak na radu jedné své známé zkusila tohle:
těsně před kojením si pomazala prs citrónem.A ejhle zabralo to. Chlapeček usoudil, že mlíčko už je zkažené, že mu to nechutná a od té doby má klid.
Jejich vzájemná důvěra neutrpěla žádný šrám a oba jsou spokojeni.
Já myslím, že pro maminky, které zkusí vše "po dobrém" a ono to nezabírá, může být toto dobrým nápadem. Alespoň mně se to zdá velice originální.
 Hanka 
  • 

Re: když už to dál nejde 

(1.12.2004 17:41:37)
Je fakt, že když selžou i ty nejcitlivější způsoby, jak odstavit, pak je nutné najít jiný způsob. Pokud tím neutrpí důvěra dítěte k mamince, tak proč nepoužít třeba citrón? Myslím, že to není zas takový hřích a nějaká ta kapka s vysvětlením, že mlíčko je zkažené, se mi zdá celkem jako dobrý nápad. Kdybych byla dítětem asi by mě to ale neodradilo, já mám citrony moc ráda :)
 Silvie (Lea-3roky) 
  • 

kojila jsem 2 a půl roku 

(1.12.2004 13:44:02)
Moje dcera byla do roka plně kojená. Naprosto mi to vyhovovalo a navíc z lékařského hlediska bylo vše v pořádku (dětská lékařka byla informována).Do roka a půl se naučila jíst a okolo dvou let jsem již kojila jen 2x denně (na spaní). Chtěla jsem přestat, ale nechtěla jsem "ublížit" ani jedné z nás. Když bylo Lee 2 a půl roku, tak jsem se rozhodla-jednu noc strávila u kamarádky (prý naprosto v pohodě usnula),polední spaní jsme zvládli v autě (v autosedačce prso taky nepotřebovala) a pak jsem jí vysvětlila, že mám prsa nemocná. Zavázala jsem si je asi na 3dny. Vždy mi je pofoukala a byla v pohodě. Pak už jsem se ani nazavazovala, ale namalovala jsem si na prsa "jako krev". Kdyby to Lea nezvládla tak, jak to zvládla, asi bych kojila ještě dnes, ale přijala to naprosto v pohodě,s prsy jsem také žádný problém neměla. Dodnes na kojení však vzpomíná a těší se, že až budeme mít bratříčka, tak bude jedno prso její a jedno jeho.
 Haluška 


Re: kojila jsem 2 a půl roku 

(1.12.2004 14:16:27)
To je zajímavý příběh. Já jsem kojila první dítě plně téměř do jedenácti měsíců. Prostě do té doby odmítala jiné jídlo. Pak začala trošku jíst a po prvních narozeninách se "rozjedla". Kojila jsem dál asi třikrát denně, ale i v noci vyžadovala mlíčko. Po čase jsem zjistila, že jsem opět těhotná, a začala jsem být taky čím dál tím unavenější. Doktorka i ostatní mě přesvědčovali, že by bylo dobré přestat. Tak jsem se rozhodla, že už nebudu kojit v noci. Myslím, že na to ještě zralá nebyla, a nebylo to jednoduché ani pro jednu z nás. Snažila jsem se s ní mazlit, zkoušela jsem láhev, ale tu nechtěla ani za nic. Tak se vždycky vybrečela a zase usnula. Třetí noc jsem byla úplně vyčerpaná a odstěhovala jsem se do jiného pokoje, abych se mohla vyspat. Celou noc byl klid. Nevzbudila se. Pak šel za mnou i manžel a několik nocí jsme spali odděleně. Anička se naučila spát celou noc a ráno ještě dostávala mlíčko. Konec nastal, až když jsme odjeli na tři dny pryč. Dostala jsem k narozeninám výlet do Londýna, a tak jsme Aničku dali k babičce - už u ní několikrát spala i předtím, a povedlo se. Vrátila jsem se bez mlíka a Anička si už ani neposteskla.
Ale ty noci byly hrozný, rozhodně nechci, aby se to takhle opakovalo s druhým dítětem. Teď spokojeně kojím ještě malé miminko a Anička kojí svoje panenky. Občas za mnou přijde a hraje si na miminko, dělá, jako že se přisaje a hrozně při tom mlaská.
Tak doufám, že její důvěra ke mně nijak neutrpěla, to by mi bylo hrozně líto.
 Cockney 
  • 

Re: kojila jsem 2 a půl roku 

(1.12.2004 15:24:23)

Tak jestli nekdo neveri na metodu: "Návrat Frankensteina", tak tady ji mate popsanou "par excellence". Namalovat si na prso krev a predstirat nemoc, to by hnulo i s mym banditou doma.
Mimo to, presne zneni doporuceni WHO a UNICEF zni: Jako vseobecne doporuceni pro verejne zdravi, deti se maji vyhradne kojit prvnich 6 mesicu zivota, aby se docililo optimalniho rustu, vyvoje a zdravotniho stavu. Po te, abychom docilili uspokojeni potreb ze zvyseneho naroku na vyzivu, deti maji prijimat nutricne primerene a zdravotne nezavadne prikrmy, pricemz kojeni pokracuje az do dvou let veku nebo dele.
C
 Majda (2 děti 2002 a 2004) 
  • 

Kojit s rozumem 

(1.12.2004 17:59:22)
A propoś - neslyšely jste minulý týden v hlavních Zprávách v televizi, že vědci objevili v mateřském mléce zdraví škodlivou látku, která je obsažena v elektrospotřebičích, automobilech, počítačové technice apod? Je to látka, která zpomaluje hoření. Zkoumali 200 kojících matek, a ty, které pracovali nejvíce s PC, tak jí tám měly docela dost. Ten test u nás probíhal na základě výsledků ze zahraničí a bohužel dopadl stejně. Já jsem zastánce názoru - všeho s mírou. A můj konkrétní názor na délku kojení je ten, že dvouleté dítě, které se na pískovišti nebo v tramvaji dožaduje mámina prsu je téměř nechutné. Promiňte mi dámy, pokud se budete chtít do mě teď pustit, opakuji, že jsem napsala jen svůj názor.
 Hanka, 9m. holčička 
  • 

Re: Kojit s rozumem 

(1.12.2004 19:35:02)
O tom výzkumu mi říkala známá, je to dost hrozný.Dříve jsem proseděla celý den u PC v práci , to byla nutnost a teď přiznávám,že alespoň hoďku denně doma na internetu, to ze zábavy. Někdy je to za celý den jediné odreagování které mám. Pochopitelně kojím už devět měsíců a chci dále. Trochu se utěšuju tím, že ze mě ty fujtably snad trochu vyprchaly,když jsem asi devět měsíců byly bez PC.Pak manžel zařídil internet a jsem v tom znova:( ale závislák nejsem :)zatím. Že technika PC jde dopředu se ví a je nebo snad by měla být k našemu zdraví ohleduplná.Pokud víte víc , dejte vědět. A tak holky zatím jezte zeleninku a ovoce ať to dostanem z těla ven. Mlíčko je stejně i podle těch děsivých výzkumů to nejvhodnější.
 Lesina, dcera 2003 a miminko na ceste 
  • 

Nechutne? 

(1.12.2004 19:37:05)
Tyjo, tak rozhodne mam jiny nazor na to, co je nechune. Pokud by tohle melo byt nechutne, kurna, tak co by nechutne nebylo? Nevhodne ano, nepatricne ano, ale nechutne? Kdyz vidim dvoulete dite, ktere se dozaduje na verejnosti kojeni (stylem kdekoli a kdykoli),tak to rozhodne nepovazuju za nechutne ale je mi lito maminky. Vim, ze zvladnout starsi dite aby pilo jen doma neni az tak velky problem. Ale na dovolene bych klidne pred odpolednim spanim sve dite nakojila taky - i venku. A nemela bych teda jedinou vycitku.

A k ten skodlivinam, pokud je v MM zvyseny obsah nejakych skodlivin, tak se tam nejak musely dostat, ne? No a jak by se tam dostaly jinak, nez tak, ze je maminka snedla nebo se jich nadechla.
TAkze pokud je snedla, tak je jasne, ze ma kontaminovany zdroj potravin a je jasne, ze i dite dostava tyto skodliviny taky. Jedine ze by byla kontaminovana voda - ale to uz je na rodicich aby si zjistili, jakou vodu piji. Pokud z mestskeho vodovodu, neni slozite ziskat rozbory, vodarny je musi pravidelne provadet, pokud maji rodice vlastni studnu, je treba provest rozbory sam a podle nich se pak zaridit.
Pokud se jich nadechla, tak v tom pripade uz neni opradu nad cim diskutovat, protoze dite dycha stejny vzduch jako maminka.
Spis si myslim, ze ten vyzkum byl provadeny v nejaky extremnich podminkach, kde se maminka setkavala se skodlivinami ve zvysene mire. A pak se teda ten zvysenym hodnotam opravdu nedivim. Ony se rady vazi na tuky a toho je v MM hodne, takze je to celkem logicke, ze neco nasli.
Takze kvuli jedne reportazi bych kojeni rozhodne nevzdavala, teda pokud mamince kojeni vyhovuje a pokud kojit chce. Nemyslim, ze by pro nase deti bylo vhodnejsi nahradni mleko nez mleko materske, tedy ne ze bych propagovala kojeni za kazdou cenu, to ne, ale pokud to vyhovuje? Tak proc ne? Vidim optimalni dobu kojeni tak do roku a pul, klidne i dele. Proc ne? Vzdyt je to fajn.
Lesina
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Nechutne? 

(1.12.2004 20:58:53)
No, ještě se můžou vstřebávat kůží. Jsou například i v molitanu. Jinak hledali jsme s manželem o tom něco na internetu, tak pokud chcete, tady je stručný výcuc, který jsem psala pro holky z naší diskuse (někdo má známou, která chtěla kvůli tomu přestat kojit):

Vzhledem k tomu, že ty zpomalovače (PBDE, polybromované difenyletery) jsou prakticky všude (původně autosedadla, plasty, kabely, teď už voda, ryby, jídlo, hlína, velryby ...), tak budou i v tom sunaru :( To, že jsou v MM je v podstatě politický problém, motiv k tomu, jak si to nenechat zas tak líbit. A konkrétně těch PBDE je v MM o mnoho méně než PCB (polychlorovaných bifenylů) a DDT, takže si fakt nevybereš. Na druhou stranu ta množství nejsou až tak velká (koncentrace cca 1:250000000) a ta dostaneš do těla jakokoli, i kůží.

Osobně mi teda víc vadí, že jsem koupila nepromokavou podložku pod dítě (přímo takhle určenou), která obsahuje ftaláty. Ty se taky vstřebávají kůží, nejen olizováním.

A ještě poslední info: toxické jsou zhruba 1000x větší dávky než kolik se jich v našich tělech obvykle vyskytuje. EU bude jejich používání zakazovat, v USA chemické koncerny prosadily, že se zakazovat nebudou. Taky mají Američani průměrně dvakrát vyšší koncentrace než Evropani.

A dodám, že předevčírem na ČT1 zmiňovali přesně, co jsem říkala, že v kravském jsou stejně jako v MM, takže bychom si stejně nepomohli :) Jo, a v Americe se dávají do látek na DĚTSKÁ pyžamka, aby hůř hořela. Jak mají ty dřevěné domy, tak jsou z ohňů dost vystrašení :)
 Makul 
  • 

co vlastne jime? 

(1.12.2004 21:31:38)
Amici me vzdycky rozesmejou.
Pred materskou dovolenou jsem pracovala v laboratori a o tom, co s potravinami a vodou do sebe dostavame mam slusny prehled.
Je pravda, ze v MM se da nalezt leccos. Pri dnesnich analytickych metodach tam najdete, co si vzpomenete. Dulezitejsi je, KOLIK tam toho je a jak mos TO je jedovate.
Takze reportaz s pani prof. H. povazuji za hysterii a sireni poplasne zpravy. Mamky, kojte dal, v MM je vice uzitecnych veci, nez skodlivin. Priroda si MM nevymyslela jen tak pro nic za nic.
 Lesina, dcera 2003 a miminko na ceste  
  • 

Re: co vlastne jime? 

(1.12.2004 21:47:18)
Jo, na latky, ktere se vstrebavaji kuzi jsem zapomela - ale i u nich plati to samy. Pokud je mame doma, tak se s nima miminko nevyhnutlene setkava a opet to neni duvod k ukonceni laktace.
Taky bych zpravu o tomto vyzkumu oznacila za zavadejici, zvlast, kdyz nebyl stejny vyzkum proveden i na umelych mlecnych vyzivach. At je nejake srovnani, ne? Protoze bych se vazne moc divila, ze by kravy zily v cistsim prostredi nez maminky. A moc si nedovedu predstavit vyrobu kojeneckeho mleka, ktera by dokazala tyto latky prumyslove odstranit z pouziteho kravskeho mleka...
TAkze ten, kdo pustil tuhe zpravu do eteru by se mel chytit za nos, i kdyz to asi udelal, protoze par dni nato byla na CT dlouha reportaz o tom, ze kojeni je prospesne a maminky maji rozhodne pokracovat v kojeni. A to prosim v hlavnich zpravach.
A ze se da najit kdekoli cokoli? No jasne, otazka je, jestli je toho nekde min. Dokonce jsem uz slysela uvahy o tom, kdo si tuto studii objednal... Jestli to nahodou nejsou vyrobci umelych detskych vyziv, ze? Ale to jsou jen uvahy.
L.
 Ilona, Laura 02/04 
  • 

Re: co vlastne jime? 

(5.12.2004 22:19:48)
Tak jo, prima. Aspoň něco povzbuzujícího. Pravda je, že ta reportáž na ČT1 byla něco jako poplašná zpráva bez jakéhokoli závěru. Byla jsem jen zmatená a nevěděla, jestli teda náhodou své dítě pomalu netrávím.
Díky za uklidnění.
 *Aida* 


Re: Re: Nechutne? 

(1.12.2004 21:32:53)
Marketo,
ja myslim, ze v Americe uz ty pyzama jsou zakazana. Nekde jsem cetla, ze po vydani zakazu byla vsechna vyrobena jeste neprodana pyzama odvezena do zemi tzv. tretiho sveta. No tak za takovou pomoc "pekne dekuju" :o(.
PS: Zdroj si nepamatuju a nevim, jestli je to opravdu pravda.
 kicul 2, Baru 08/03 


Re: Re: Nechutne? 

(1.12.2004 22:16:41)
Ahoj Markéto,

díky za info. Uklidnilo mě to. Stejně naše děti dýchaj tenhle zkaženej vzduch a jedí čím dál tím víc škodlivin, i když si vybíráš potraviny, tomu se myslím při dnešním vývoji zabránit nedá. Kojit zatím nepřestanu, i když kojím už patnáct měsíců. Teď momentálně jen dvakrát denně, ráno a večer. Dcerka to pořád vyžaduje, i když je pravda, že když nejsem doma, tak klidně usne bez toho. Co se týče odstavování, tak jsem přítel metody náhrada . nabídnout dítěti něco jiného místo toho. Mám to vyzkoušené, ve dne to bylo vždycky něco jiného k snědku a v noci mazlení a hlazení po hlavičce a zádíčkách. Během 4 dnů dcera spala celou noc a spí (tuk, tuk, tuk) tak dodnes. Předtím se budila i 5x za noc.

Mějte se a kojte jak se dá.

Kicul a Barča
 Ilona, Laura 02/04 
  • 

Re: Re: Nechutne? 

(5.12.2004 22:14:21)
Brrr.... radši snad nevědět!!!
Člověk si asi nevybere.
 schamka + krakeni 


polopravdy o skodlivinach v MM 

(8.12.2004 23:51:13)
Ach jaj... ja si myslim,ze ked si uz niekto dal namahu s reportazou o skodlivinach v MM, mal by povedat celu pravdu, ako napr. ze tieto latky prechadzaju placentou a dostanu sa k dietatu uz pred narodenim, ze MM negativne vplyvy tychto latok znizuje ci dokonca uplne odstranuje,atd. Hlavne,ze Nutricii stupne zisk ;o) ci skor ;o(
 Hela 
  • 

Re: Nechutne? 

(2.12.2004 9:24:42)
Ja souhlasim s Majdou. Nerekla bych, ze kojeni detem starsim jednoho roku uz neco dava z hlediska vyzivy - pokud maji kvalitni stravu. Jo kontakt s maminou je fajn, ale vseho s mirou. Ja kdyz vidim, jak se dvoulete dite sape mame po prsou a nadzvedava ji tricko, tak ja byt v pozici te mamy tak si pripadam pekne trapne. Nerikam na nic na ranni nebo vecerni sosani. Ale neco jineho je videt na verejnosti kojit mala miminka a neco jineho behajici a vztekajici batole...
 schamka + krakeni 


Re: Re: Nechutne? 

(8.12.2004 23:57:22)
Nerekla bych, ze kojeni detem starsim jednoho roku uz neco dava z hlediska vyzivy - pokud maji kvalitni stravu.

Len ma udivuje, preco (priznam sa, neviem, ci je to aj tvoj pripad) tolko ludi zaradi do kvalitnej stravy mlieko (myslim kravske). Preco si niekto mysli, ze MM nie je hodnotne z hladiska vyzivy? Preco by malo byt pre ludske mlada lepsie mlieko kravske ako mlieko ludske???
 andrea 
  • 

škodliviny 

(3.12.2004 13:16:27)
čauky
tak ty škodlivé látky, jak říkáš (polychromovane bifenily), ktere tak radi předvedli v televizi jsou v kravskem mliku rozhodne taky. Protoze kravy bohužel žijou na stejné zemi jako my lidi a jsou přístroji obklopeny taky a dýchají stejný vzduch. Jediná argumentace je, že kráva to mlíko dává už po dvou letech, mezitím co matky obvykle rodí až tak po dvacítce, takže teoreticky mají těch škodlivých látek víc.
Nicméně otázka je, jestli v tom kravském mlíku není víc jiných škodlivin než jenom ty polychrom....Takže výsledky výzkumu nic moc.
Skoro bych věřila, že ten výzkum platili výrobci umělé výživy::)))
 Ilona, dcera 02/04 
  • 

Re: Kojit s rozumem 

(5.12.2004 21:57:51)
Ahoj Majdo,
souhlasím s Tebou - nic se nemá přehánět. Mám devítiměsíční holčičku, stále kojím, ale zpočátku jsme měly velké problémy a já to málem vzdala. Nechtěla jsem kojit za každou cenu, ale díky obrovské "kojící" kampani jsem se cítila téměř provinile už jen při pouhé myšlence na odstavení měsíčního mrňouse. No - zvládly jsme to, ale cena byla dost vysoká... Dneska je to tak, že přes den musím malou ke kojení téměř nutit, zato v noci si to fakt užívám! Vstávám k ní x-krát za noc, už to ani nepočítám. Řekla bych, že "denní" odstavení by nebyl problém, ale ty noci... Zatím se na to ale nechystám, protože malá odmítá pít z čehokoli jiného. A přeci jen - přes to všechno jsou to opravdu hezké chvilky.
Jinak o škodlivinách v mateřském mléce jsem taky slyšela a trochu mě to polekalo - asi ne vždy a při každé příležitosti je kojení to opravdu nejlepší pro naše děti...
 Kristina 
  • 

Re: Kojit s rozumem 

(6.12.2004 8:47:42)
Jednou jsem byla na týdenní rekreaci s dcerou a její půlroční holčičkou. Samozřejmě kojila. Byl tam shodou okolností jeden dětský lékař a ten se vyjádřil v tom smyslu, že kojení má smysl zhruba do deseti měsíců věku. Samozřejmě pokud chce někdo kojit dál, nic mu v tom nebrání. Problém by pouze nastal, pokud by matka pouze kojila. Tudíž kojení ve "vyšším" věku může nahradit dejme tomu jedno denní jídlo. Něco jiného je to např. v rozvojových zemích, tam je samozřejmě záhodno kojit co nejdéle. V době, kdy já jsem měla děti, bylo kojení opravdu výjimkou. Kojila jsem dceru 6 měsíců a i přes počáteční problémy (malý přírůstek váhy, střevní potíže, plynatost) jsem vytrvala. Byla jsem tehdy jediná na našem dětském středisku.
 Renata 2 děti 
  • 

Re: Kojit s rozumem 

(22.12.2004 14:40:37)
Chtela bych reagovat na nazor ze kojit 2lete dite venku je nechutne.Myslim si samozrejme pravy opak!Copak je nechutne kdyz jite venku na lavicce hamburgr nebo lizete zmrzlinu?Je to preci to same.Pokud ma dite hlad a zrovna si hraje na pisku, tak mi pripada hloupe aby maminka kvuli tomu musela bezet domu. A jestli se to nekomu nelibi tak se muze otocit a nebo jit pryc.Nelibi se to jemu tak at si s tim poradi on sam.
 Eva 
  • 

Re: kojila jsem 2 a půl roku 

(30.3.2007 0:14:32)
Taky kojím skoro 2 a půl roku. Moje dítě bylo několikrát s dědou a babičkou na víkend a moje nepřítomnost mu nevadila. Před měsícem jsem se pokusila přestat kojit - tehdy jsem byla rozhodnutá. Dala jsem dítě na 4 dny k dědovi a babičce a odjeli jsme s přítelem na kratičkou dovolenou do Rakouska. Přijela jsem domů, prsa jsem měla nalitá a bolestivá a po pár hodinách s dítětem jsem mu sama mlíko nabídla aby mi ulevil a od té doby zase kojíme... Odstavení nějak neklaplo, asi nejsem tak 100% rozhodnutá... Ve chvíli, kdy mě odstavení začne bolet si to rozmyslím. Kojíme ráno a večer a někdy doma i přes den.
Myslím, že není kruté odstavit dítě tak, že s ním nejste. Zvlášť když jsou dítěti víc než 2 roky a necháte ho u prarodičů s tatínkem, tak nevidím problém.
 Zuzka Klöslová, syn - 2 
  • 

Re: kojila jsem 2 a půl roku 

(25.6.2007 23:04:03)
Syn už má taky 2 kojím i co 2 hodiny. Chci přestat polalu, připadá mi drastické někam na pár dnů odjet. To by asi nezvládl. Zkusím Vaši metodu, ale ani se mi vlastně do toho moc nechce.Však jsem ráda, že podle Vás mám jeěte půl roku klid. Akorát to okolí... Budeš nemocná, bere ti vitamíny, už je to dlouho...
Díky, Zuzka
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Hmmm 

(1.12.2004 22:07:48)
Nečetla jsem reakce, ale rozhodně si neodpustím k článku dodat, že "nejdrastičtější metodu maminka tu není" jsem zvolila až poté, co všechny ostatní selhaly. A ostavit jsem opravdu chtěla, protože naše 18-timěsíční dítě chtělo žít prakticky jen z MM a celodenního kojení, což sice bylo k jeho evidentní spokojenosti, ale mě jaksi mizelo tělo do ztracena.
 Martina, 3 děti 
  • 

Další metoda 

(2.12.2004 1:01:11)
Přidávám ještě jednu metodu k odstavení - otěhotnět :-) Předchozí dvě děti jsem vždy měla tak do pátého měsíce těhotenství z krku (vlastně spíš z prsu) - a to zcela dobrovolně. Prý jim to mlíčko přestane chutnat. Ale jsem zvědavá, jak to jednou udělám s tím posledním závislákem. Ale upřímně řečeno, nijak na to nespěchám.
 Ulicnice, Barborka *21.5.2003 


Re: Drasťárny 

(2.12.2004 9:03:09)
V neděli jsem obě své bradavky ponořila do babiččiny velké smaltované slánky. Když se má osmnáctiměsíční dcerka domáhala po pětadvacáté svého přídělu mléka, nabídla jsem jí slanou KOKU (kdysi si tak zkrátila tatínkovu "kozičku") a řekla jsem jí, že koku umazal čert, protože už je velká holka a mlíčko nepotřebuje.
S podivem jí slané mlíčko nechutnalo, s klidem odešla, řekla: koka špinavá od čerta, babička má prázdnou koku, tatínek chlupatou a bylo... Od té doby stejnou průpovídku zopakovala asi dvakrát a na koky už si nevzpomněla. Zato mě bolej jak čert!
Podotýkám, že jsem měla v úmyslu Barunku kojit do dvou let. V poslední době se však své přídělu dožadovala desetkrát za noc a patnáckrát za den. Nejlépe v obchodě, při naší svatbě a nadlších vypečených místech. V noci sála až půlhodinu v kuse a mě už to pekelně bolelo.
Když jsem vysvětlovala a rezolutně chtěla dávat koku pouze ráno a večer, trpěla hysterickými záchvaty a za hlasitých výkřiků :KOKU, ANO, JO, MLÍKO, BRADAVKU mě bila a kousala. Myslím, že drastický způsob osolených kok byl tím nejlepším pro nás pro obě. Barunka je klidnější, hezky papá a pije a spinká celou noc. Tomu bych nikdy nevěřila! A večer, když usíná, povídá mi úryvky z pohádek a dává mi stovky pusinek a eskymáckých "nosů". Kojení bylo krásné, ale teď je to snad ještě krásnější....
 Naďa 
  • 

K odstavení! 

(2.12.2004 12:09:43)
Ahoj všichni,vím,že to sem až tak moc nepatří,ale přece.
Všem Vám tiše záidím,že můžete řešit odstavování,malé je 5měsíců a prakticky od narození "zápasíme" s kojením.Vyskoušely jsme všechno možný,je to strašně vyčerpávající,ale když se konečně napila a někdy i spokojeně usnula,tak to bylo nádherný.Už začínáme dávat umělé mlíčko:(,protože,ani při sebevětším snažení to nejde).Všechny vás zdravím a ať už odstavíte jakýmkoliv spůsobem,buďte rádi,že Vám to šlo.
Naďa.
 Ilona, Laura 02/04 
  • 

Re: K odstavení! 

(5.12.2004 22:37:52)
Ahojky,
nebuď smutná a hlavně si nic nevyčítej. Kojení je prima, ale není zásadní. Důležitější je vztah matky k dítěti jako takový.
Já patřím ke generaci, která nebyla kojená v podstatě vůbec (až na vyjímky, samozřejmě); nic to ale nezměnilo na tom, jak moc svou maminku miluji a vždycky jsem věděla, že je to i obráceně. No a zdravá bez alergií a všeho možného jsem (musím zaklepat) dodnes. A to jsem od příchodu z porodnice byla na Sunaru...
Hodně radosti z miminka!!!
 Ilona, Laura 02/04 
  • 

Re: Re: Drasťárny 

(5.12.2004 22:27:31)
To bylo hezký, "koky" mě moc pobavily :-)))
Tak uvidím, jak to bude u nás - každopádně tahle "drasťárna" se solí je docela veselá...
 Hana, 2 + brisko 
  • 

Další metoda? Tehotenstvi urcite dalsi metodou pro odstaveni NENI 

(3.12.2004 9:04:23)
POZOR!! Tehotenstvi neni dalsi metodou!! Nektym detem zmena chuti mleka nevadi! Jinym ano. Nekdy se muze mleko ztratit - v souvislosti s hormonalnimi zmenami. To je ale opet individualni!

Hana, 2 dcery (7, 3 a pul roku) + brisko
 Klenoflejn+4 


Re: Další metoda? Tehotenstvi urcite dalsi metodou pro odstaveni NENI 

(3.12.2004 23:36:43)
U nás to tak bylo.
Odstavila jsem Terezku ve 2 letech a 2 měsících, když jsem byla zhruba v 18. týdnu současného těhotenství. Kojila jsem jí pořád několikrát denně, večer usínala od narození u prsu, kojila jsem jednou v noci, když se probudila a přisála,a vždy při ranním probouzení. Myslela jsem si, že odstavení bude opravdu těžké. Maminka, tchýně i tátova současná žena mě strašily děsivými historkami o odstavování takhle velkých dětí. Já jsem se o nic nesnažila, byla jsem smířená s tím, že bude kojit dvě pijavičky:-))

Poslední srpnový víkend mi ze dne na den zmizelo mlíko. Příroda byla rozumnější než já. Vysvětlila jsem Terezce, že mlíčko už nemáme, že všechno vybumbala. Bez jediné slzy pak chodila, vysvětlovala všem, že mlíčko už nemáme./Naštěstí jsme byli v Německu, takže to většina lidí s námi neprožívala :-))/ Večer trochu fňukala, tak jsem jí uzpívala a umazlila. Po pár dnech přišla s tím, že zkusíme, jestli tam není mlíčko, vykasala mi triko a přicucla se. Konstatovala, že tam není nic a od té doby si už povídáme o tom, jak tam bude pro Vojtíška, protože nebude mít zoubky...a ona už ho prý nebude bumbat! To doufám.
Asi před týdnem mi řekla ve vaně."Už nemáš mlíčko, už máš jenom prsíčka."


Ještě k Novému Smíchovu. Taky jsem viděla maminky kojit na těch záchodcích. Skoro se mi z toho zvedal žaludek. Vždyť je tam nahoře tolik restaurací... A stačí si dát třeba kafe, nemusím se nacpat u Mekáče /teda, já se tam klidně nacpu/. Ale to je každého volba.
 Xantipa 
  • 

Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(2.12.2004 9:54:04)
Nikdo tady nikoho nenapadá, že nekojí. Nebo kojí 5 měsíců, 6 měsíců....
To nikomu nevadí. Stále tady spoustě vševědů vadí, že matka kojí 2 roky a dále. Když to vadí ženám se stejně starými dětmi, tak se nemůžeme divit, že nejsou tolerantní ani ostatní. O co jde? Proč mám tady číst, že jsem nechutná, když kojím své 2,5 leté dítě. Co je komu do toho. Já osobně ho tedy nekojím na veřejnosti, např. na pískovišti, to on už chápe, že ne. Ale před spaním a ráno po probuzení. Vyhovuje nám to oběma. Mám se snad cítit tak, že dělám něco nemravného? Tak to ani náhodnou. Tady jsou snad diskuze, aby se psaly názory a mohly si číst zkušenosti ostatních. Ale ty odsuzující články jsou už trochu moc. Psát o tom, že některá matka odstaví dítě na 5 měsících a kdo to neudělá, je nechutný. To je trochu moc. Pokud odstaví např. na 5 měsících, je to její věc. Pokud kojím 2,5 leté dítě, to je zase moje věc a jen dávám najevo, že to jde. To je pro ty, které se ještě nerozhodly. Ale ať se maminky rozhodnou podle svých pocitů a ne podle toho, že kamarádka řekne, že kojit např. po 1. roku dítěte, je nechutné a to ona by nikdy nemohla.
 Riana, syn 9let 
  • 

Jste dobrá!! 

(2.12.2004 10:07:31)
Dobrý den,
řekla bych, že máte to štěstí, že se Vám mléko neustále tvoří. Já jsem také měla snahu kojit co nejdéle, ale co dělat, když po pěti měsících mi začala "průtoková rychlost" povážlivě klesat a synek (lenoch) se odmítal více namáhat! Tak mlékotok nakonec takto zarazil úplně... A je zajímavý fakt, že po celý svůj život je pro něj jídlo druhořadou záležitostí - když mu něco nechutná (a toho je!), tak raději hladoví. Očima visel na lžících druhých (jako batole), ale jíst odmítal.
Já Vám Vaše kojení přeji!
Riana
 Xantipa 
  • 

Re: Jste dobrá!! 

(2.12.2004 10:49:04)
Můj příspěvek nebyl namířen proti těm, které kojí např. do 5 měsíců. Vím, že to někdy nejde. Byl spíš o tom, že se tady doslova rozpoutal hon na ty, které kojí déle než 2 roky - přirovnání k tomu, že to je nechutné.
Opravdu je mi líto těch, které by kojit chtěly a nemohou.
Psala jsem to proto, že když samy matky odsuzují kojící matky, tak se pak nedivme, že ostatní okolí také bude odsuzující a netolerantní.
 helena,syn 16měs. 
  • 

opačný problém 

(14.11.2006 13:00:12)
já mám opačný problém,jak to udělat aby se syn neodstavil,pije jen z jednoho prsa a i když jsem vždy měla mléka pro regiment a syn pije nepočitatlněkrát za den i noc tak mléko ubývá. Syn je alergik,spoustu věcí nemůže jíst a spoustu dalších nechce :-)( a MM je jeho jediný mléčný výrobek (testy alergii neprokázaly ale mléko,jogurty aspol nesnáší, v gastro poradně radí kojit co nejdéle a pak se uvidí co dál). Takže jsem tak trochu nucená situací kojit,ale je to pohodové,vždy po ruce,moc si to užívám a mám pocit výjimečnosti a nikdo jiný takový vztah s mým synem mít nemůže.
Myslím, že je vše o přístupu a situaci.Syn je vymodlený nedonošenec a proto si vše užívám i jsem možná líná a neřeším věci typu spí-nespí sám v postýlce, kde kdy jak kolikrát kojit.... já kojím kdykoli kdekoli v noci ve dne a doufám že ještě dlouho budu. Všechno má svůj čas, např. nebylo možné syna uspat samotného v postýlce,tak spal s námi a teď najednou začal usínat sám, když je neklidný klidně spí u mě a kojím i několik hodin v kuse. Já jsem v pohodě, jednou vyroste ze všeho, jen okolí s tím má problémy,ale druhou větou dodávají, jak je Matěj usměvavý, klidný,nepláče, sám si hraje atd. a třeba to je i tím kojením. Je pravda, že kdybych byla v jiné situaci tzn. pohodové těhotenství bez problémů (já rodila -kontrakce,otvírání-od 22.tt a každý den jsem čekala "kdy to bude" až do 36tt a byly to nervy),syna bez alergie a ekzémů taky bych asi noční buzení a kojení a nevyspání brala jinak, pro mě to nic neznamená,nenervuji se tím jako problémem protože mám jiné věci které jsou nutno řešit a jsou ze zdravotního hlediska důležitější a na ostatní moc nemám sílu,zdraví je přednější a jsem za svého syna vděčná a chvíle kdy se ke mě přitulí a přijde se pomazlit a podudat mi vždycky přijdou jako zázrak,vždyť se vůbec nemusel narodit Každý má právo kojit nebo nekojit jen bych se přimlouvala i za práva pocity dětí ne jen ty naše.Trochu jsem se rozepsala,omlouvám se.
 Iva 
  • 

Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(2.12.2004 10:54:01)
Domnívám se, že to bylo špatně pochopeno. Za nechutné považovala pisatelka kojení větších dětí na veřejnosti, ne kojení samotné, a ne kojení doma (o tom by ostatně ani nikdo nevěděl!).
Přidávám se k tomuto názoru, u dětí přes rok nebo rok a půl je to vlastně víc mazlení než výživa, a proto patří do soukromí. U víc jak dvouletých nebo dokonce tříletých dětí už mi to taky nesedí, zdají se mi na to přerostlé, ale záleží pochopitelně na tom, co si myslí jejich rodiče.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(2.12.2004 14:57:05)
Chci se sváma podělit zkušenost, která je fakt strašná.
V Praza na Smíchově je nákupní centrum a tam mají Baby WC, pro batolata. Malinkatý záchodky, umyvadla, přebalovací pultík. A židličku. Zápach jako na veřejných záchodcích. Opakovaně se mi stalo, že tam sedí mamča a kojí svou ratolest. Nevadí mi to kojení, vadí mi to prostředí!!!!!!!!! A minule dokonce rodinka, ohřívací lahev v zásuvce a v ní lahev s mlékem, vše postavené na zemi. Děs.
Já nechápu, proč ony dotyčné se neposadí do některé z restaurací a tam diskrétně nenakojí své dítko? Já sama nepatřím k těm, která by bez zardění vyvalila prsa na veřejnosti a kojila, ale přehozený šátek či plínka, to se dá snad přežít.
 Věra. 


Nákupní centrum Smíchov a kojení. 

(2.12.2004 15:07:43)
Gábino, máš pravdu, nyní si uvědomuji, že jsem tam párkrát kojila a není to úplně super prostředí...ale dá se to...prostě nakojit a rychle vypadnout..:-))

Ten Smíchov je hodně rušný, fakt je, že doprostřed tamějšího víru lidí si nesednu na lavičku a nekojím.
Zase se mi nechtělo dávat si kvůli kojení McDOnald, který mi nechutná, nebo nějaký čínský fastfood, jaké jsou tam k mání....tím odpovídám na Tvůj dotaz, proč si nesednout na kojení do restaurace.

Jinak s kojením na veřejnosti problém nevidím, vždy se dá najít klidné místo, pootočit se stranou, nebo si přehodit plenku....kojila jsem děti naprosto všude, a většinou si toho ani nikdo moc nevšiml, nebo se tvářil, že nevšímá :-))
Co taky s nima, když mají hlad, jsou plně kojené a domů je to hodina cesty, že? :-))

Dámy nebojte se toho, kojení není důvod sedět zavřené doma, větším problémem je MHD, metro, všudypřítomné bariery a spol.
 JanaL,syn 2 roky 
  • 

Re: Nákupní centrum Smíchov a kojení-dobrá rada 

(10.1.2005 22:44:24)
Konkrétně na Smíchově, ale dalo by se to asi i jinde jsem si našla vlastní "koutek na kojení" - nebyly to ani zmiňované smradlavé záchodky, ani předražené restaurace, dokonce ani rušná hala nákupního centra. My jsme si vždycky zalezli do zkušební kabinky v C&A (jedna úplně vzadu je dostatečně prostorná, kam se dá pohodlně zajet s kočárkem, zatáhnout se, je tam stolička, klid, dá se tam i přebalit...), nakojíte v klidu, v pohodě, nikoho nepohoršujete, nikdo vás (zpravidla) neruší - ostatních kabinek je dostatek...vřele doporučuji!!
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: kojení 

(2.12.2004 15:07:50)
Nikdy, opravdu nikdy!!!!, bych nekojila své dítě na záchodě. Může¨se jmenovat jak chce. Ani v Mc Donaldu a tam /alespoň v Liberci/ byly záchody čisté a nepáchly a byla tam i židle a přebalovací pultík. Kojit své dítě na záchodě mi připadá nedůstojné, jak pro matku, tak pro dítě. Na záchodě - nikdy! Záchod je určen pro jiné věci a ne pro kojení.
 Lida a dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(2.12.2004 15:18:57)
Gabino,

a nebylo lepe, kdyby radeji tyto detske zachody a koutky pro matky nekdo pravidelne uklizel???? Ja zase nesouhlasim s tim, ze by restaurace mela slouzit jako prostor pro kojeni. Jednak proto, ze to opravdu nekomu muze byt neprijemne (a tim mu zkazit jeho obed) a jednak tim, ze pokud matka do restaurace jde na obed a pritom nakoji, fajn, ale aby restaurace slouzila jenom jako odskociste pro kojeni - kdy vlastne zabirate misto pro platici zakazniky, tak to si myslim, ze v poradku neni.
 Gábina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(2.12.2004 15:30:22)
Ty jmenované záchody jsou umyté, nejsou po...., je tam papír,... Ale zápach je tam stejně jako na WC už kvůli té vůni, co mají na všech " lepších záchodcích". Nechci řešit uklid WC, jen mě prostě pozastavilo to místo, přijde mi to strašné. Taky jsem psala o diskrétním kojení, šátek plena, zády k lidem a ne vyvalit kozy ( když už to tak musím napsat )na ostatní. Säma jsem poněkud stydlivá, ale netvrdím, že s děckem se musí dřepět doma. Nikdy jsem doma neseděla a cestovala jsem víc než před porodem a nyní když už chodím do práce. Vy už jste viděla na Smíchově nával ve všech restauracích ? Já ne a to kafe si klidně v klidu dám.
 Lida a dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(2.12.2004 15:40:16)
Gabino,

zachodky na Smichove bohuzel neznam. Ale az tam priste pojedu do Prahy, tak se tam zajdu podivat.

Ja jsem nemela na mysli, ze by matky msuely sedet doma a kojit a nikam nechodit. Jenom si nemyslim, ze by to zrovna mely vzdy delat v restauraci. Koutky pro kojici matky jsou v zahranici (kde take ziji) velmi rozsirene a vyuzivane. Take jsou casto pripojene k "zachodkum", ktere ale tady vetsinou nejak moc nepachnou. Je tam klid, nikdo se na nikoho hloupe nediva a maminka s ditetem si mohou kojeni v pohode vychutnat.Nejde o to, ze by kojeni nebylo na verejnosti akceptovano, ale neznam tady mnoho zen, ktere by zamerne, za ucelem kojeni, sly do restaurace. A pokud byste si tady v restauraci take neco neobjednala, tak vas proste s toho mista vyhodi, at je restaurace plne nebo prazdna. Nevim, proc by to takhle nemohlo byt v Cechach take.
 Klarka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(3.12.2004 20:05:23)
Draha Lido.Ty zijes v zahranici a my kojici matky v cechach.Musime kojit tam kde uzname za vhodne.Tvuj komentar k"vyvalenemu prsu" je nevhodny a sprosty.Kdyz kojim v restauraci tak si sednu tak aby na mne nikdo nevidel a lidi jsou tak inteligentni ze na mne nekoukaji.Mne to pripadne ze jsi ani nekojila.!!!!!
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(3.12.2004 20:52:55)
Musim rict, ze jsem skutecne videla jen malo maminek, ktere kojily na verejnosti "naplno" = tedy, ze se - Lido- chovaly jako tvoje kamaradka (znama). Trosku se divim, ze kdyz se k tomu stavis tak, jak jsi zde popsala, ze se tvoje kamaradka (znama-nevim, pouzila jsi obe slova, ktera maji trosku jiny vyznam) nemirni ve svem projevu (predpokladam, ze jsi ji rekla nebo alespon naznacila svuj postoj). Ja sama jem kojila na verejnosti mnohokrat, a nestydela jsem se za to. Samozrejme jsem nevystavovala svoje prsa na odiv (malokdo by o to stal, s tim souhlasim). Ale ani jsem se nijak neschovavala; okoli vsak nevidelo nic vic, nez mimi prisate"k tricku"...
 Lida a dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(6.12.2004 12:12:43)
Mila Klarko,

pokud si pozorne cetla muj prispevek, tak jsem tam zduraznila, ze pokud je kojici matka diskretni tak neni problem kojit kdekoliv a kdykoliv. Pokud diskretni neni, tak jsem pouzila barvitejsi jazyk na to, abych lepe popsal pocity, jake to u mne a pripadne u jinych muze vyvolavat.

Co se tyce meho kojeni, ja jsem kojila bud doma, nebo v aute a nebo v koutcich pro kojici matky, ktere jsou k tomuto urcene. V restauraci jsem nekojila a ani kojit nemohla, jelikoz jsem kojila dve deti najednou a technicky bych to tam proste nezvladla, bez toho, abych byla nediskretni. Nikdy jsem kojeni nedramatizovala a nikdy jsem si nepripadala ani diskriminovana.
 Zuza 
  • 

Re:  

(22.7.2005 22:55:16)
Milá Lído.
To je všechno velice hezké,ale už jsem se ocitla v situaci, kdy jsem měla do nejbližšího koutku pro kojící matky stejně daleko jako domů. Odpovídalo to asi 3/4 hodiny cesty autobusem. Jela jsem od lékaře, byla zima (takže kojení stranou v parku bylo nepředstavitelné), dítě začalo strašlivě křičet (načež se všichni spolucestující vždy s uhrančivými pohledy otáčeli ke mě) a jediné utišení spočívalo v nakojení. V dosahu byla malá útulná cukrárna nebo vlakové nádraží. Chtěla jsem si něco objednat, ať tam nesedím jen tak posuchu. Prodavačka měla však podobné smýšlení jako ty. Nezbylo mi než jít do haly vlakového nádraží.
Nezlob se, ale raději nediskrétně vyvalím kozy před 10 lidmi v cukrárně(přičemž na mě uvidí tak 4), než před 100 lidmi na hl. nádraží.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(2.12.2004 16:18:03)
No, myslím, že jsem nad jiné povolaná, protože v restauraci kojím skoro každý den. Ne snad, že bych restauraci považovala za prostředí nejvhodnější, ale prostě proto, že sama skoro každý den v restauraci jím a tím, že jí i skřítě, se snažím šetřit nervy ostatních hostů. Vím moc dobře, jak je nepříjemné obědvat, když člověku za zády vřeští mimino a kojení je takový humální způsob, jak řvoucího skřítka umlčet.
Takže, abych to shrnula ... V restauracích Cantina, Capua, Legenda, Malý Budha, Restaurant pod křídlem, Výletná (vypisuju je proto, že krom Pod křídlem, kam obvykle nechodím, ve všech jmenovaných lokacích můžete s miminem klidně poobědvat, vyjma Malého Budhy můžete vzít i psa :)se rozhodně nikdo nebude pohoršovat, když dáte mláďěti nasát :) Plenu ani šátek nepoužívám (k mému obvykle nemaminkovskému oděvu by se to moc nehodilo, do půl těla se neobnažuju, na to zas není počasí, niákdo nezrací oběd, neodchází, ani si neuplivává a personálu povětšinou připadám spíš poněkud exoticky, ovšem skřítě se u nich sytilo už v prenatálu, takže je to v podstatě štamgast.
Pokud jde o přebalování, tak samozřejmě nepřebaluju na stole, ale spíš se se skřetím kontrabandem v gatích uchylujeme na záchod. Nejzábavnější historku mám z Malého budhy, kde, když jsme se konečně vyštrachlay ze záchodu, potkali jsme v předmístnůstce už takřka svlečené mimino, které stálo frontu na podobný proces.

Argument "že by to někomu mohlo kazit chuť" považuju za irelevatní, zrovna tak by mohli být hodnoceni staří, tělesně postížení, barevní... Zkrátka je to diskriminace. Ostatně, nikdy se mi nestalo, že by po uzření mého popředí kdokoli zvracel :))
 Lida a dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(3.12.2004 15:47:25)
Petro Naomi,

pokud sama v restauraci jis, a mas sebou hladove dite, faj, tak ho nakoj. Ale prijit do restaurace, sednout si a oznamit, ze si nic nedas, ze sis tam jenom prisla nakojit sve dite, mi prijde prinejmensim podivne.

PS. znam docela dost lidi, kteri se zrovna nemusi divat na matku, ktera koji. Kdyz nic jineho, tak je jim to neprijemne a dokazi si predstavit zkazeny obed pri pohledu na obrovske, mlekem narvane cizi prso. Jsem matka, kojila jsem ale na cizi pri obede se opravdu divat nemusim. Samozrejme se nepoblinkam ale dvakrat prijemne mi to neni. Nemyslim si, ze je toto disciminace. To je jenom vzajemna ohleduplnost.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(3.12.2004 15:59:14)
Nevim, jak kdo koji, zadny pruzkum jsem si nedelala, ale... me pri kojeni prso rozhodne videt neni. Pokud ovsem dotycny nema nejaky zvlaste kouzelny, hlavu ditete a svetr/triko pronikajici, zrak. Jediny okamzik, kdy by snad mohl neco zahlednout je ta chvilka mezi "odhalenim" a prisatim ditete.
Samozrejme, pokud se na me nekdo podiva, tak mu je nejspis jasne, ze kojim a nebo si mysli, ze dite chovam. Za to, co si pak nekdo mozna predstavuje, fakt nemuzu. Nebo jo?
 Lida a dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(3.12.2004 16:18:49)
Konstanto,

ja nemam na mysli nekoho, kdo je pri kojeni diskretni, jako treba ty. Myslim, ze jde jenom o to, chovat se normalne a normalne a diskretne dite nakojit temer kdekoliv, neni pro okoli urcite zadny problem. Ja ale bohuzel znam nektere zeny, ktere, "v ramci boje proti diskriminaci", opravdu demonstrativne odhaluji vice nez je nutne a na mistech, aby si jich vsichni vsimli.
Promin, vadi mi to treba i u me kamaradky, ktera prijde ke mne domu, zacne kojit sve dite uprostred spolecneho obeda tim zpusobem, ze se nejprve skoro cela odhali, nez da diteti napit, a pak si jeste hadrem otira pred zraky cele nasi a jeji rodiny prso a bradavku od "vycmrdaneho" mleka. To mi teda je trosku neprijemne a to je to moje znama. Kdyby to byla cizi zenska v restauraci tak to by se mi mozna udelalo i spatne. Ona je prave take takova podobna bojovnice za prava matek
 Hana, 2 dcery + brisko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(6.12.2004 11:28:07)
Lido,

nezlobte se, ale nebylo by jednodussi zname taktne rici, ze vam to vadi? A neodsuzovat podle vasich "zkusenosti" vsechny kojici, popr. dlouhodobe (dele nez 1 rok) kojici maminky?!
Vedla jsem dlouho podpurnou skupinku pro kojici maminky a setkavam se nadale se spoustou kojicich zen, a s tim, ze by nekdo odhaloval upne a jeste navic demostrativne poprsi jsem se setkale jednou jedinkrat. Vsechny maminky (bylo jich urcite na 100 a vice) kojily diskretne! Taktne jsem uvedene mamince rekla, ze se pri kojeni nemusi cela obnazit. Jeji odpoved: mela tehdy problem v odeni, k jeji smule si oblekla halenku z kluzkeho materialu... A samotne ji to bylo velmi neprijemne!

Zdravim

Hana
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(3.12.2004 17:33:25)
No, tak přijít do restaurace a říct, že si nic nedám a pouze tam budu kojit, to by mi přišlo dost bizarní :)) Jestli to někdo dělá, o čemž ovšem dost pochybuju, je to poměrně originální člověk :))

A pokud jde o cizí, mlékem nalitá prsa. No, dokonce ani v porodnici jsem moc z prsou svých spolubydlících neviděla, i když zrovna mě by to neobtěžovalo. Jsem výtvarnice, takže spíš patřím do té skupiny, co "bblě kouká" :) Koneckonců, kojící žena (viz Madona s děťátkem), byla vždy symbolem prosperity, klidu a plodnosti, takže něčím veskrze pozitivním.

A pokud jde o to, že to někdo nemusí... Nejspíš někdo nemusí ani holé těhotné břicho a možná ani holé piercované břicho. Zkrátka, tak ohleduplní, abychom přizpůsobovali svůj vzhled tomu, co chtějí vidět ostatní, bychom snad ani neměli (a hlavně neměly) být.
 Bruni 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu... 

(9.12.2004 10:39:32)
Já to teda nechápu - co je na tom, že dojdu své dítě nakojit do restaurace, tak bizarního? A myslím tím i situaci, kdy se nechci najíst. V zimě, kdy by bylo opravdu nepříjemné kojit venku, by mě nejspíš restaurace napadla jako první, pokud bych hledala chráněné místo, kde dítě v klidu nakojit. V Praze je možná dost zařízení pro kojící matky, ale na malém městě? Pamatuji si situaci, kdy jsem asi s dvouměsíčním prckem, u kterého se nedalo odhadnout, kdy dostane hlad, v jednom malém městě hledala vhodné místo pro nakojení. Bylo to na začátku jara, byla zima a hrozně foukalo. Nakonec jsem poprosila paní v jednom malém obchůdku, jestli bych malého nemohla nakojit tam. Byl to obchod s mimi a dětským oblečením, a tak jsem si říkala, že to případným zákaznicím nebude vadit. A protože byla paní prodavačka moc ochotná, tak jsem si u nich i něco koupila. Kdyby byly obchody zavřené, asi bych zamířila do té restaurace, protože v tom počasí venku by se nakojit nedalo.
Možná znáte někdo lepší řešení, kde v takovém případě kojit...

A ještě ke kojení na záchodcích - v určitém případě mi to taky přijde jako lepší řešení, než kojit v plné restauraci. Nevím, jak vaše děti, ale myslím, že je normální, že od určitého věku už se zajímají o dění kolem. Kluci, i když měli opravdu hlad, tak se pořád "utrhávali" a sledovali, co se kolem děje, takže v klidu se moc nakojit nedalo.
 Druhá Petra 
  • 

Prebalovaninazachodcich 

(4.12.2004 23:02:33)

 Druhá Petra 
  • 

Re: Petro Noemi, porad 

(4.12.2004 23:19:45)
Sorry,zlobí me pocítac. Ale zajímalo by me,jak prebalovat na záchodcích,kdyz tam není prebalovací pult. Nebo ve vsech tech restauracích je? A kdyz ne, tak jak to udelat?
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Petro Noemi, porad 

(5.12.2004 22:35:20)
No, poraď .)) Já žádnou převratnou radu samozřejmě nemám, v žádné z restaurací jsem se s přebalovacím pultem nesetkala, takže s sebou beru přebalovací podložku a malou přebalím buď na pultě vedle zapuštěného umyvadla, nebo na pokopu mísy, není to samozřejmě nějak zvlášť pohodlné, ale na Hračanech, nebo na Újezdě stejně lepší místo nenajdu :)))

Momentálně řeším problém, která restaurace má otevřeno na Štědrý den, může tam vegetovat mimino, pustí tam psa a ještě mají v nabídce šneky :)) My totiž "neděláme Vánoce", ale zároveň se naše squadra pořád rozrůstá o různé členy :))
 Druhá Petra 
  • 

Re: Re: Re: Petro Noemi, porad 

(6.12.2004 7:53:57)
Sneky delají na Stedrý den v Hoffmeisteru,díte tam asi muze, ovsem se psem si nejsem jistá.
Co se týce toho prebalování, tak je fakt, ze to asi jinak nemuze jít...
 Zuzka 
  • 

Re: Re: Petro Noemi, porad 

(6.12.2004 12:31:49)
Ahoj, moc to holky resite ja prebaluji sveho syna primo na stole, u ktereho sedime. Oni to osatatni zvladnou. Vzdyt je to miminko. Zuzka
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Petro Noemi, porad 

(6.12.2004 14:37:31)
No, když já chci, aby mě tam zas příště rádi viděli :)) A ne každý je tak zocelen odchovem štěňat v bytě jako my. Někteří lidé defekaci holt nemusej :))
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(2.12.2004 19:49:10)
Lído, já nevím jak kdo to cítí, ale já mám dojem, že když dospělej nejde na toaletu sníst svou bagetu nebo jablko ke svačině, protože se valné většině z nás z podobné představy zvedá žaludek, že ten dospělej nemá právo nutit k něčemu podobnýmu jakékoliv dítě, notabene bezbrannýho kojence. Kojenec to sice pravda moc nechápe, ale ty všelijaký pachy jsou přítomný na sebelépe udržovaném WC. Je to podle mě hnus, kojit na toaletě. - Pravda, sama jsem kvůli těmto problémům tenkrát takříkajíc seděla doma na zadku, neb tehdy mi kojení na veřejnosti připadalo nevhodný a nepatřičný, ale - už jsem pár mamin kojiti viděla (a to nebydlíme v Praze) - a zatímco zpočátku mě to pohoršovalo, dneska si už zvykám a dokonce začínám kojícím maminám fandit, aby si podobné strachy až tak nepřipouštěly a raději se nenechaly "vtlačit" do krunýře samoty mezi čtyřma zdma. To člověku moc nesvědčí, snadno se z toho blbne...
Zdraví M.
 Hanka, dcera 17m. 
  • 

Re: Prebalovaci koutky v obchodnich centrech 

(2.12.2004 23:10:23)
Ja tyhle prebalovaci koutky nenavstevuji od te doby, co se mi v nich dcera nakazila prujmovou bakterii a diky tomu jsme travily pak tyden v nemocnici na infekcnim oddeleni. Bylo to konkretne v Tescu v Letnanech dole u kin. Melo me zarazit to, ze jsou prebalovaci koutky nezamcene (napr. v McDonaldech jsou wc pro invalidy s prebalovak uzamcene) a ze jsem odtamtud vyhazovala cikanske teenagery. Jak mi sdelila kamaradka pracujici v Tescu tak se tam casto lide chodi prevlekat, nasvacit a jine aktivity ve vecer.hodinach si ani nepredstavuji. Od te doby se obcas do podobnych koutku mrknu a napriklad v Globusu v Cakovicich byla v prebalovaci mistnosti takova spina, ze bych se tam stitila sama, natoz tam prebalit mimco. Takze dokud dcera nechodila, tak jsem ji prebalila radsi v kocarku a od te doby co sama stoji ji prebaluju ve stoje. To rodinne WC na Smichove znam - ja sama jsem za nej rada, protoze nevim samotna jak bych si dosla s kocarkem na toaletu. Pravda, dite bych opravdu radsi nakojila nahore v nektere restauraci.
 Ilona, Laura 02/04 
  • 

Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(5.12.2004 22:50:16)
Souhlasím, každýho věc. Já mám holčičku, 9 měsíců, a taky stále kojím a ještě kojit chci. Ne možná tak dlouho, ale to si rozhodnu sama, až to bude aktuální. Rozhodně si nemyslím, že kojit "staré" dítě je nechutný, to slovo k tomuto tématu snad ani nepatří, ne?
Jen mi možná trochu vadí ta kampaň na podporu kojení. Řekla bych, že díky ní mají potom maminky, které kojit opravdu nemohou, minimálně černé svědomí a výčitky, že jsou neschopné dát dítěti "to nejlepší". Ale vztah matka-dítě není přeci zdaleka jen o kojení!
Sama jsem měla problémy a řešila, zda kojit nepřestanu už u jednoměsíčního mrňouska, dneska jsem ráda, že jsem to překonala a teď jsme jakž takž v pohodě... Ale ty chvíle bezradnosti bych nikomu nepřála.
Takže se měj prima a užívej(te) si kojení, jak dlouho to vám oběma bude milé, protože to rozhodně milé je :-)
 Jarča a 3 kluci 
  • 

Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(6.12.2004 11:22:39)
Plně s tebou souhlasím. Mám Matýska , už mu jsou dva roky a taky ještě kojím. Paní doktorka - ženská, ta mi už nadává od půl roku, nějaké kámošky taky a samozdřejmě maminka. Prostě tomu nerozumí! Dnes jsem volalala jednomu perfektnímu panu doktorovy, a on se jen smál!!!!! Povídal, že bych byla hloupá, to dítě odstavit, když mám mléko a chce pít. Není to nejzdravější nejen pro něj - méně nemocný adt..., ale hlavně to má dobrý vliv na naše prsy. Čím více budeme kojit, tím méně nás zastihne nemoc s prsy. Moc ti fandím, koj co můžeš a já také. S pozdravem se loučím.
 Jarča a 3 kluci 
  • 

Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(6.12.2004 11:23:02)
Plně s tebou souhlasím. Mám Matýska , už mu jsou dva roky a taky ještě kojím. Paní doktorka - ženská, ta mi už nadává od půl roku, nějaké kámošky taky a samozdřejmě maminka. Prostě tomu nerozumí! Dnes jsem volalala jednomu perfektnímu panu doktorovy, a on se jen smál!!!!! Povídal, že bych byla hloupá, to dítě odstavit, když mám mléko a chce pít. Není to nejzdravější nejen pro něj - méně nemocný adt..., ale hlavně to má dobrý vliv na naše prsy. Čím více budeme kojit, tím méně nás zastihne nemoc s prsy. Moc ti fandím, koj co můžeš a já také. S pozdravem se loučím.
 Janča, dcera 13 měsíců 
  • 

Re: Co Vám stále vadí na kojení-snad jste matky 

(20.5.2005 10:39:46)
Moc se líbíl tento příspěvěk. Také stále svou dceru kojím a chci tak do 2 let. Myslím si, že jí tím neublížím, spíš naopak.
 Renata, Jakub 1,5 roku 
  • 

Co s nočním kojením? Poraďte prosím... 

(23.2.2007 22:29:48)
Ahoj!
Poradítě někdo, jak vyřešit noční kojení?
Kubík večer u kojení usne, v noci se budí někdy i po hodině. Jen se napije a spí dál. Přes den si ani nevzpomene. Někdy jednou - ale to pokud se mu stane něco hodně nepříjemnýho nebo mu není dobře. Jen ty noci...
Děkuju! Renata
 patulka 


Re: Co s nočním kojením? Poraďte prosím... 

(16.8.2007 23:57:37)
Svoji skoro dvouletou dcerku kojim a nevím si rady jak přestat,hlavně v noci,s jidlem nemá problém,jen se budí v noci i po pul hodině a přes den si to krásně dospí.Prosím poradte jak nenásilně kojení ukončit.Děkuji
 Johanka, 4 děti, 5. na cestě 
  • 

moje zkušenosti, ahoj Hanko! 

(3.12.2004 1:56:22)
Ahoj Hanko,
dávám si Tvůj článek do souvislosti s mou nedávnou návštěvu paní doktorky - Terezčina preventivní prohlídka kolem 1,5 roku. Paní doktorka se ptala: "Do kdy jste kojili?" Říkám: "Někdy do léta." Paní doktorka: "Léto, to je široký pojem". "Tak někdy do srpna," odpověděla jsem, ale cítila jsem, jak mi vadí, že mě tlačí do konkrétního termínu, protože jsme přes to celé léto skutečně s Terezkou tak pomaloučku vyšumívaly.
Začala jsem asi tak s tříměsíčním procesem odstavování, protože s nástupem dalšího těhotenství mi kojení začalo být nepříjemné - bradavky se staly citlivějšími, pociťovala jsem to tak pokaždé, kydž jsem měla děti relativně rychle za sebou.
Tak, teď si Terezka na prso ráda sáhne, ještě ho občas vyhledává pod tričkem, pomazlí se s ním, vezme si ho opatrně do pusinky (protože jsem jí během odstavování říkala: "Jen málo!"), olíže ho nebo mu dá pusinku a tím končí. Jsem zvědavá, jestli si ještě cucne s dalším mimi, což je za 4 týdny.
Zdraví Johanka
 bambule 
  • 

kojení 

(3.12.2004 20:54:59)
jen píšu taky svůj názor neříkám, že je to nechutné kojit do dvou let nebo i více,ale dle mého názoru to nemá s výživou moc co dělat a myslím, že je to potom spíše psychická závislot.Mám 8 měsíční holčičku a chtěla bych do měsíce přestat kojit aby nebyla úplně zavislá.Ale prosím nakamenujte mne je to přece každýho názor kojit dokdy koji nebo nekojit
 Guppy+Q.T.-28.7.04 


Re: kojení 

(4.12.2004 22:15:49)
Citala som, ze vo veku 1 rok ma dietatko len 60% obrannych latok dospeleho a teda kojenie ma este zmysel.
 Rejpalka 
  • 

Re: kojení 

(7.12.2004 17:42:37)
Tak to jsi teda pěkně hloupá. To je jako kdybys chtěla po malém miminku, aby už mluvilo. Děti do roku JSOU závislé na rodičích, nejvíc na matce a není na tom nic divného. Taková logika mi připadá jako nedávat dítěti najíst, aby se pak nedej Bože nepokakalo...! :o)

Ano, každý si může udělat názor, do kdy je dobré kojit, já mám názor, že tvoje rozhodnutí je v neprospěch tvého dítěte.

R.
 Reník 


poradíte mi? 

(5.12.2004 21:50:17)
Zdravím všechny,

ráda bych, zda by mi nějaká maminka neporadila. Mám 4 měsíčního chlapečka a než se narodil, byla jsem přesvědčena, že budu kojit určitě do roka a déle. Jenže, člověk míní, příroda mění. Koncem šestinedělí jsem částečně přišla o mléko, takže do teď kojím i dokrmuji. Zatím je to 5:2 ve prospěch kojení, ale poslední dobou mívám velké problémy s prsy. Nejdříve se mi na bradavce utvořila bílá tečka, která bolela několik dní. Když to přestalo, tak začala na druhé straně, ale i to přestává. Horší je, že můj chlapeček vezme prs do pusy, párkrát potáhne a vyplivne ho, odvrátí hlavu a celé to opakuje. Dokojím ho, ale s těmito reakcemi. Znamená to snad, že by snad už mléko nechtěl? Horší je, že tímto "pliváním" si trhnutím hlavy bere bradavku, takže teď ji mám jednou tak velkou a okolo dvorce zduřelou, moc to bolí i na dotek a při kojení trpím. Ale chtěla bych stále kojit, poradili byste mi, co na to dát, popř. jak ho zbavit toho odtrhávání?
Děkuji moc.
Renka
 Ilona, dcera 02/04 
  • 

Re: poradíte mi? 

(5.12.2004 22:08:03)
Ahoj Renko,
já Ti asi bohužel neporadím, jen chci přidat svou zkušenost a třeba Tě potěší, že i u nás byl problém a překonaly jsme ho.
Malá mi ještě během šestinedělí začala prso tak podivně odmítat, byla hladová, přisála se a po pár locích začala hrozně brečet. Na chvíli vždy pomohla výměna prsu, ale situace se pokaždé opakovala. A takhle to šlo pořád dokola, scény u každého kojení nepřetržitě asi 5 týdnů. Byla jsem zoufalá a hledala příčinu, doktorka mi říkala, že to může být bříško (dcerka měla velké problémy s prdíkama), ale já tomu moc nevěřila a spíš hledala chybu v sobě. Na sebevědomí a klidu mi to teda nepřidalo. Byla jsem na vážkách, zda nepřestat kojit a ukončit tohle oboustranné trápení, ale nakonec jsem vydržela. Dala jsem nám "termín", do kterého to buď bude dobrý nebo to začnu "nějak" řešit. Chtěla jsem třeba zajít na Laktační ligu do Krče na radu, posílala dotazy na různé poradny atd. Nakonec se to srovnalo a dnes stále kojím - pravda, malá není žádný jedlík a musím jí často i nutit, aby si dala. Ale to už patří někam jinam.
Tak vlastně nevím, co poradit... Možná - jít se někam poradit ?!
Hodně trpělivosti a zdraví!
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: poradíte mi? 

(5.12.2004 23:42:12)
Reníku - a flašku neodmítá? Možná nechce prso proto, že je namáhavější z něj pít. Náš prcek když poznal flašku (odjížděla jsem dvakrát týdně do školy), tak se postupně míň a míň kojil a víc se dožadoval flašky. Já jsem se kvůli tomu teda nijak zvlášť nestresovala a navíc se pak ukázalo se, že si potom vydrží i dýl hrát a spát, zatimco u prsu usínal únavou a budil se po pár minutách zase s pláčem hladem, takže poté, co se ve třech měsících odstavil, proměnil se ve spokojený miminko :-)
A taky jsem ho původně chtěla kojit co nejdýl (mám atopickej ekzém, ale vypadá to, že ho nezdědil ani jeden z našich kluků).
 Martina+dva miláčkové 


Re: poradíte mi? 

(6.12.2004 10:05:03)
Reníku,
z vlastní zkušenosti: i já jsem měla obrovské potíže s kojením.
Kolem 4 týdnů věku mého syna to vypadalo, že kojit přestanu. Ale zatvrdila jsem se a pozvala si laktační poradkyni, která mi moc pomohla. Náš malý se taky vždycky přicucnul na 2-3 minutky. A za hodinu to samé. Byla to hrůza, ale povedlo se. Dneska je mu bez pár dnů rok a asi budu řešit, jak ho jemně odstavit. Držím palce.
Martina

P.S.: Seznam laktačních poradkyň je tady na rodině!Za zkoušku nic nedáš.
 Bara 
  • 

Re: poradíte mi? 

(6.12.2004 11:51:35)
Měla jsem něco podobného. Bílá tečka, vypadala jako puchýř.
Pokud praskla a vytekla z ní voda, velmi to bolelo.

Někde jsem našla, že je to jakasik kvasinka (nebo tak něco). Mě pomohlo po každém kojení umýt bradavky vodou, osušit, vyvětrat a na pár dní jsem vyměnila jednorázové vložky za obyčejnou plenu. Bradavky by měly co nejvíce větrat, takže jsem chodila a spala nahoře bez.
Pokud mi nějaký puchýř prasknul, potřela jsem ho ještě genciánou.
 Guppy+Q.T.-28.7.04 


Re: poradíte mi? 

(6.12.2004 18:08:59)
Renka, myslim, ze aj ked dietatko odmieta prso, lebo je lahsie pit z flase, nemusis prestat davat MM ak prso celkom odmietne, skratka odsavaj a podavaj MM, tym das vyzivne latky a dieta ma stale tu idealnu vyzivu, pricom si uchranis prsia od bolesti. Odporucam elektricku odsavacku, ak mas moznost.
 zuzka 
  • 

Re: poradíte mi? 

(9.12.2004 12:37:33)
Ahoj Reniku,

mne na bolave bradavky pomohla pampeliska mongolska, je to bylina z cinske mediciny a v Praze se da sehnat v opletalove ulici, kde je klinika cinske mediciny. Pila jsem odvar a prikladala rostlinky na prsa a hned vse preslo. Leci taky zanety prsu.
 Jana, Sarah 2 roky a 3 měsíce 
  • 

Re: poradíte mi? 

(10.12.2004 0:19:26)
Ahoj Renčo,

měla jsem přesně ty stejné potíže, co píšes, tedy malé bílé puchýřky, k tomu křečovité bolesti v prsou po kojení, pak i při něm, a pak už i během dne jen tak z ničeho nic. To vše od 5. měsíce mimina, kdy se začaly chystat zoubky. Alespoň u nás to bylo stoprocentně tím, že malá příliš silně sála /to už v porodnici, kdy mně na to sestřička náhodně upozornila/ a navíc si asi nenápadně masírovala dásně. Na Lize ani na jiných linkách mi celkem nic neporadili, prý to není moc častý problém, ale pár maminek to má. Některé si prý puchýřky propichují, aby se uvolnil vývod, což se ovšem nedoporučuje kvůli zavlečení infekce. Může to udělet doktorka na gynekologii, ale tam jsem se setkala spíš s odmítnutím a doporučením, abych už přestala kojit. Nakonec jsem to riskla doma s pečlivou dezinfekcí a pak potíráním genciánou, střídavě s mastičkou Bepantenem - ta genciána byla asi lepší, protože vysušuje; jak se kůžička na bradavkách moc změkčí mastí, dělají se ty puchýře ještě víc.
Abych to už zkrátila, nakonec vše přestalo po vyklubání několika předních zubů. Ovšem ty zvětšené bradavky se ještě pravidelně objevovaly při každém růstu dalších zubů, ale to jsem už podle pocitu při kojení dokázala rozeznat, kdy se malá o mě tře a kdy jí to musím vzít a nabídnout na okusování něco jiného. Dneska je vše v pořádku, jsem šťastná, že se mi podařilo překonat všechny problémy /bylo jich víc, hlavně s tvrdnutím mlíka, který malá kvůli puchýřům na vývodu nemohla dostat ven, nebo je to naopak?, já nevím, následně záněty, kdy už jsem fakt i brečela bolestí, když jsem z toho dostávala mlíko ven/. Pořád ještě kojím a jsme šťastné a spokojené obě dvě. S tím pouštěním prsa při kojení - to děcka dělávají právě buď kvůli růstu zubů, když je to momentálně bolí a nemůžou se pořádně přichytit, nebo když je díky puchýřkům ucpaný nějaký vývod a hůř jim to teče. To jsou teda aspoň moje závěry z mých zkušeností a různě posbíraných rad.
Ahoj a hodně trpělivosti! Ale kdyby to nešlo, tak si z toho taky nic nedělej, je to fakt dost těžký a dneska s odstupem času moc nechápu, jak jsem to všechno mohla vydržet. Ale když člověk moc chce...
 Jana, Sarah 
  • 

Re: poradíte mi? 

(10.12.2004 0:39:49)
Ještě k tomu odtrhávání a oteklé bradavce, nejspíš Ti nezbude nic jiného, než se naučit odpozorovat drobné příznaky chování, které tomu odtrhnutí předcházejí, a včas si malýho odpojit sama pomocí malíčku /já osobně jen a pouze ukazováčku, protože malíčkem nezvládám, moje mládě se od narození drží jako drak/. Ta opuchlá bradavka se zahojí sama, až se Ti zadaří, abys byla rychlejší než Tvoje mimi s tím odpojováním, uvidíš. Hodně zdaru! Jana
 Hanka, Elí 13 měsíců 
  • 

Kojení přes noc - jak přestat? 

(6.12.2004 21:56:34)
Zdravím všechny,
chtěla bych poradit, jak odstavit svou 13ti měsíční dcerku. Přes den kojíme jen jednou, zato v noci každou druhou hodinu a někdy i po hodině a půl (takhle je to od narození).
Myslím si, že se nebudí hladem, chvíli podudlá a za chvíli chrupe. Jestli někdo víte nějakou šikovnou radu, tak mi napište.
Dík Hanka
 Silva 
  • 

Re: Kojení přes noc - jak přestat? 

(6.12.2004 23:11:54)
Ahojky!Úplně Tě chapu, měli jsme stejny problem. Kdyz měla mala rok, rozhodli jsme se s manželem, že se prostě kojit v noci nebude.Když se vzbudi na kojeni, dostane napít čajíčku z pítka, pomazlíme ji, vezmeme k sobě do postele, ale prsíčko nedostane. Protože jsme čekali, že bude brečet a bydlíme v paneláku, odjeli jsme na chalupu. Myslím, že dcera naše rozhodnutí vycítila, asi dvě noci se budila. Pak asi zjistila, že budit se pro pohlazení asi nemá smysl a začala spinkat celou noc. Kamoška vyzkoušela totéž, ale brečely asi 14 dní. Držíme palečky !!
 kicul 2, Baru 08/03 


Re: Kojení přes noc - jak přestat? 

(7.12.2004 20:35:13)
Ahoj,

taky jsem resila tento problem, dcera se mi budila 5x za noc a taky nevypadala ze ma hlad, to mi potvrdil i doktor. Rikal, ze to je spis o prituleni a pocitu, ze neni sama.
Takze jsem to vyzkousela a misto prsu ji vzdycky hladila po zadickach a po hlavicce a utesovala ji. Dcera se nejdriv pekne vztekala a brecela, ale kdyz zjistila, ze neustoupim, tak zacala spat a ted spi krasne celou noc bez probuzeni. Nutno dodat, ze pri odnaucovani jsem ji mela u sebe v posteli, to by jinak asi tak hladce neslo. Odnaucila se asi za 4 dny, ale je to individualni. Takze rada zni: obetuj nekolik noci a dilo se podari.

Drzim palec.

Kicul a Barca
 dasa,2 deti,3 roky kluk a 18 mes holka 
  • 

Re: Re: Kojení přes noc - jak přestat? 

(10.12.2004 23:51:05)
ja to sice nezvladla cist cele, ale z toho, co jsem cetla je mi dobre!!!
protoze jsem zjistila, ze na tom nejsme az tak zle kdyz zapasime s kojenim po nocich, ze manzel uklidni rvouciho"narkomana-kojice" daleko lepe nez ja "droga-prso" a ze zpusobu jak odstavit je tak mnoho. toje hrozne, my matky bychom chtely kojit porad, ale kdyz se to mleko strati a ono to tak boli z prazneho prsu, ze? a to mimco potom rve na cely dum: NENI, NENI, NENI!!!! a place ze zoufalstvi...
ale snad i u nas uz to nejak jde, a postupne prestavame tak, ze kojime jen v nejtezsich chvilich, kdy tatinek tvrde spi nebo je jina krize (cca 1 za dva dny, v noci) coz je proste SUPER!
mnoho zdaru mamky kojicky!
dasa
 Lucka,9m Ondrášek 
  • 

Re: potřebuju odstavit - budu týden na školení 

(30.12.2004 21:35:31)
Řeším problém odstavení. Nemůžu svého Ondráška naučit pít z láhve ani z hrníčku. Mlíko vypije jen po lžičkách!!! To bychom ale "pili" hodinu. Poraďte, jak naučit dítě pít z láhve? Na jaře musím odjet na týden pryč a už dopředu se toho děsím. Ondra nechce ani šidítko - prostě nechápe tu metodu sání dudlíku. Doktorka řekla, že když to jinak nepůjde, mám si nechat píchnout injekci na zastavení laktace. Mimčo prý bude 2 dny řvát a pak si vezme láhev. Takovou drasťárnu se mi ale podstupovat nechce. Nemám nervy na to, nechat ho bez pití. On totiž nepije ani čaj ani vodu, jen moje mlíko. Momentálně ho kojím 3 x denně - ráno, odpoledne, večer. V noci spí, někdy se vzbudí jednou a chce nakojit. Ondrášek je v horoskopu beran a když jsem ho nutila pít z láhve, projevila se jeho vzteklá povaha: řval jak na lesy, kroutil se mi v náručí, no div mě vzteky nezbil. Láhev mu zkoušel nabídnout i manžel - se stejným výsledkem. Jestli někdo zažil něco podobného nebo ví jak to řešit, ať poradí. Budu moc vděčná.
 MirkaEyrová 


Re: Re: potřebuju odstavit - budu týden na školení 

(30.12.2004 21:55:47)
Ahoj Lucko!
Každé dítě je jiné, co na jedno zabere, u druhého nefunguje. Přesto: náš syn taky nechtěl pít mléko z lahve ani z hrníčku. Pak se nám podařilo sehnat ještě třetí variantu - lahev se zobáčkem. Tedy - lahev je normální, jen místo gumové savičky je tam zobáček trošku podobný tomu hrníčkovému. U nás to fungovalo. Či přesněji - když po 8 měsících přestal pít mé mléko, nepil asi půl roku mléko žádné, ale aspoň byl ochoten pít čaj. (Mléko jsme mu vynahrazovali jogurty.) Jinak v devíti měsících ještě není zcela nezbytné dítě odstavovat, myslím že se tu ozývají i maminy, které koji i ve dvou letech... (U nás to bylo tak, že už jsem měla poslední měsíce hodně málo mléka, a když jsem kvůli nemoci musela syna dva dny nekojit, už pak nechtěl.)
M.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: potřebuju odstavit - budu týden na školení 

(30.12.2004 22:07:50)
Radu jak navyknout na láhev bohužel nemám, ale když píšeš, že nechce čaj ani vodu, jen Tvoje mlíko, tak co mu zkusit dát do láhve právě odstříkaný mlíko? Alespoň přechodně...
 Gabča, Adélka 12/02 


Re: Re: potřebuju odstavit - budu týden na školení 

(31.12.2004 18:52:13)
Ahoj Lucko,
je škoda, že potřebuješ končit s kojením. Ja sem přestala v 11-ti měs. a můžu říct, že mi to bylo později líto. Po odstřižení pupeční šňůry, je kojení poslední přímé, ne duševní ale tělesné, pouto mezi matkou a dítětem. Tak to alaspoň cítím. Taky mi chybělo to špulení pusinky a ten blažený výraz Adélky po nakojení. Po odstavení, mi ten kontakt dlouho chyběl. Tak nějak sem si pak připadala nepotřebná, tu lahev jí mohl dát prakticky kdokoliv, kdežto prso... Asi sem trošku sobec, ale možná tady ten pocit byl i proto, že je Áda mé první dítko. U druhého mrněte je to asi jiné. Už se vše netočí jen kolem ňej.
Nám odstavování trvalo asi měsíc. Já sem neměla bolavá prsa a malé ani nepřišlo, že došlo ke změně.
Začali jsme v 10-ti měs. Koupila sem obyčejný dudlík na lahve (s tou největší dírou) + láhev - Boček a mléko Hamilon 2. Ale samotné mléko jí nechutnalo, tak sem ho přisladila van. cukrem, aby poznala jaká je to dobrota a až si zvyklakla,jen glukopurem. Kdyby mi "pila" ze lžičky, dala bych jí první ochutnat ze lžičky a podle reakce bych dala do láhve. Pak už sem jen střídala kojení a láhev. Někdy 2 * láhev, 1 * prso, jindy naopak. Tak, aby v tom nebyl system. Po čtrnácti dnech už jí bylo jedno z čeho pije. Den nebo dva sem nekojila, vždy podle toho jak sem měla nalétá prsa. Možná ne zrovna podle zasad zdravé výživy, ale v klidu, bez zánětů a bolavých prs. Když Ondrášek nechce láhev, zkuste hrnek, možna to pro něj bude přijatelnější. Ať zkusíte cokoliv, přeji brzký úspěch.

ps: Hodně zdraví a štěstí v novém roce všem.
 Lucka, 9m Ondrášek 
  • 

Re: Re: Re: Všem děkuju 

(5.1.2005 17:27:49)
Děkuju moc všem maminám za jejich rady a připomínky. Už 2 x se nám podařilo vypít mlíko z hrníčku s pítkem, myslela jsem, že máme vyhráno. Ale teď už to opět odmítá a s brekem do něj dostanu tak 50 ml po lžičkách. Někdy to nevydržím a dám mu raději prso, to je hned vysmátý a spokojený. Doktorka mi poradila taky nějakou speciální láhev s pítkem, o které tu jedna mamina psala. Neví náhodou značku nebo firmu? Kde se to dá sehnat?
Všem přeji v novém roce zdraví, štěstí a taky hodné děti. Lucka
 Kačerka 


Re: Re: Re: Re: Všem děkuju 

(5.1.2005 18:42:42)
Ahojky Lucko, já jsem koupila malému kojeneckou láhev zn.Boček a přímo k tomu,od stejné firmy, lze dokoupit pítko,které je podobné jako u hrníčku.Myslím, že ji určitě koupíš v lékarně, nebo v nějakém hypermarketu.Já jsem starší dceři takto dávala pít zředěnou mléčnou kaši, protože odmítala jakékoliv mléko.Moc držím palečky, aby jste to zvládli.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Re: Všem děkuju 

(5.1.2005 19:02:23)
Ahoj Lucko!
To pítko na lahvičce jsem Ti radila já, ale je už děsně dávno, co jsme to potřebovali (synovi bude 7 let), takže nedokážu říct ani kde jsem to koupila, ani kde by se to dalo sehnat teď. A značku si vůbec nepamatuju, asi to tedy nebylo nic "zvláštního", žádné Chico apod., prostě běžný výrobek. Zkus zapátrat jak radí Kačerka, dodám ještě k tomu, že se můžeš poohlížet i po obchodech specializovaných na dětské, resp. kojenecké potřeby. A možná drogerie...
M.
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Všem děkuju 

(5.1.2005 19:21:52)
No nejake pitko jsem koupila synovi k lahvi AVENT i s drzaky, mozna, ze uz delaji jen ten Magic cup, vrsek, ktery se da tady koupit zvlast, je taky kompatibilni k puvodni lahvi.
Dej si hlavne pozor, aby se to dalo cely rozebrat a vycistit. Od Chicca jsme meli jednu takovou lahev a membrana, ktera zabranovala kapani, nebyla vyjmutelna, coz zapricinilo velmi odporny vysledek, po velmi kratke dobe. Ale nektere deti se nakonec snadneji nauci z hrnicku nez pitkem.
C
 Lenka, Simonka 9m 
  • 

Re: Re: potřebuju odstavit - budu týden na školení 

(15.1.2005 22:13:32)
Ahoj Lucko, nevím jestli ti pomůžu ale ani Simča nechtěla nikdy dudlík a pak ani pít z lahve. Vše jen kousla a brala to za hračku. Dnes už kojím jen na noc a v noci. Přes den už jsme na čaji. Nejprve jsem koupila lahvičku s přídavným nástavcem se třemi otvory a ještě s odnímatelnou silikonovou záhranou proti tečení.(od firmy AVANT) Takže čaj tekl, jen když se sálo. A jelikož to Simča nechtěla, tak jsem zábranu vyndala a čaj tak při naklonění vytékal po kapkách sám. Když si malá vzala pítko do pusinky, tak jsem jí vždy trochu čaj nalila. Něco spolkla a něco jí vyteklo, ale docela úspěšně pochopila, že z toho něco teče. Aby nebyl všude vylitý čaj, vrátila jsem pod pítko silikonovou zábranu a teď, když se chce napít, tak musí sát. Brzy to pochopila a už si lahvičku i naklání sama a saje jak o život. Zkusit se má všechno, tak ti třeba taky tato metoda pomůže. Mějte se hezky a přeju hodně úspěchů! Lenka a Simča
 Lucka, 9m Ondrášek 
  • 

Re: Re: Re: Hurá - vyhráli jsme! 

(20.1.2005 22:14:39)
Ahoj Lenko!
Ten hrníček od firmy Avent jsem už už chtěla koupit, ale před tím jsem ještě zkusila na toho našeho vykuka trošku drastickou metodu. Místo odpoledního kojení jsem mu nabídla lahev s Nutrilonem a když brečel a chtěl místo toho prso, tak ho zkrátka nedostal a pořád jsem mu v přestávkach zkoušela dávat tu lahev. Byl o hladu až do večerní kaše. 3 dny takhle stávkoval a pak najednou jako zázrakem 4. den vzal bez nějakých caviků lahev a začal krásně pít. Takže to všem maminám, co mi poskytly cenné rady oznamuju, že jsme zvítězili! Teď kojím ráno a večer před spaním. V noci spí jak dudek, jen málokdy se vzbudí a chce nakojit. Taky začal po tom Nutrilonu konečně pěkně přibírat. Je to takovej drobeček. Bude mu skoro 10 měsísů a váží 7,80 kg. Takže jsem spokojená. Až budu muset odcestovat, tak 14 dní před odejzdem kojení úplně odbouráme a bude to v pohodě. Jak tady psala jedna mamina, že se jí po kojení potom stýskalo, tak to bude asi taky můj případ, ale nedá se nic dělat. Je to opravdu hezký pocit. Ondrášek je při tom tak spokojený a sahá mě na nos a vlasy...
Přeju všem maminám hodně zdaru a pevné nervy při "válčení" s těmi našemi ratolestmi. Lucka
 Hanka, Elí teď už 14m. 
  • 

Re: Kojení přes noc - jak přestat?...už se nám to podařilo!!! 

(5.1.2005 22:15:16)
Tak už nekojíme!!! A šlo to až nad očekávání dobře. Tři noci se malá budila po svých dvou hodinách, tak jsem ji vždy vzala a pochovala. Přošla jsem se s ní po pokoji, pohladila ji po vláskách a pak položila do postýlky. Chvíli si pokňourala, ale pak usnula. Překvapilo mě to, že to šlo tak dobře. Teď už se zbudíme tak jednou za noc a někdy i to ne. Je to úžasný. Všem maminkám přeji, ať se jim podaří svou ratolest odstavit také tak dobře jako se to podařilo nám.
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

u nás to vypadá na samoodstavení ... 

(15.6.2006 16:23:13)
... tedy ve dne. Až do osmi měsíců jsme kromě přikrmování ještě kojili. Malý si potřeboval alespoň cucnout. Pak se mi podařilo polední kojení vynechat. nenabídla jsem - a on nevyžadoval. Krátce na to začal "odmítat" i dopolední kojčo a brzy poté i odpolední. Prostě nabídnuté prso je olízl, aby se neurazilo :-) a šel si hrát. Asi od 9 a 1/2 měsíce skoro nechce pít ani a večer a ráno, maximálně 5-10 minut, spíš méně. V noci se budí, ale opět jen olízne a usne. Spíš má prso jako měkoučké a teploučké dudu. Ve dne dáváme 1-3x umělé mlíčko, protože to, co si natáhne ode mě, nejspíš nestačí. Někdy se vnoci vzbudí hladem a pláče. Tak šup pro flašku, vucucne ji a spinká dál.
Někdy je mi i docela líto, že ode mě už moc nechce, nutit ho ale nebudu. i dkyž nejspíš úplné odstavení obrečím. Myslím, že malý je na to připravený víc než já :-)

Iva
 Káča, dcera 1 rok 
  • 

Hlavně se nevnucovat! 

(7.8.2007 16:43:32)
Nám šlo odstavení úplně hladce a metodu "když se dobře nají něčeho jiného, už nic nenabízej, když si vysloveně řekne, vyhov!" jsme aplikovali zhruba od osmého měsíce.Když jsme se pak zasekli u příležitostného večerního/nočního/ranního kojení, zkusili jsme večer a ráno flašku, respektive hrnek se Sunarem a kupodivu, v noci ji "najednou" úplně uspokojilo napít se vody, nebo se přestala budit úplně. No a během týdne zhruba kolem 11. měsíce jsme skončili, prostě se přestala po prsu shánět, aniž bychom si prošli nějakými scenami, bolavými prsy apod. Prostě pohoda! Dokonce bych já sama bývala kojila ještě o měsíc dva déle, ale slečna si to víceméně rozhodla sama - jen jsem jí v tom rozhodnutí prostě nijak aktivně nebránila. Možná jsme měli štěstí, možná jsme jenom nepropásli správný čas.
 Barbora, dcera2,5 + břicho 
  • 

Jedna metoda, která v článku není 

(15.12.2004 12:37:31)
Metoda, která se mi osvědčila při odstavování, v článku chybí: nazvala bych ji "Maminka tu je, ale mlíčko už nebude." Samozřejmě se dá kombinovat s ostatními zmíněnými nedrastickými metodami. Případný vztek po tomto oznámení jsem u dcery řešila pevným objetím (tak dlouhým, dokud se neuklidnila, bližší info viz knihy Dr. Jiřiny Prekopové). Noční kojení jsme takto odbourali v 1,5 roce (příště doufám dřív, to se fakt nedá vydržet), denní kojení o půl roku později. Držím všem palce!
 Eva Zobačová, 1,5 Michaela 
  • 

Poraďte-odbourání noční kojení 

(5.9.2005 23:04:03)
Poraďte prosím, mám holčičku 17měsíců a podařilo se mi již odbourat kojení ráno a přes den, ale večerní a hlavně noční kojení je u nás neustále na denním pořádku. Poraďte prosím, jak odbourat nenásilně to noční.

Díky všem za odpovědi.
E+M
 Dadalinka+Miška2/04aOndra9/05 


zvládli jsme to 

(28.6.2005 18:02:38)
Když jsem zlistila, že jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství, rozhodla jsem se, že musím svoji 14měsíční dceru odstavit, aby si odvykla a nebyla na malého sourozence žárlivá. Měla jsem z to děsný strach jelikož byla dost závislá. Ale jako by to nějak tušila, začala se kupodivu odstavovat sama. Přes den to šlo, to jsem ji zabavila něčím jiným. Horší to bylo s usínáním. Do té doby byla zvyklá usínat u prsa a to i přes den. Musela jsem ji nechat až se unaví tak, že usne aspoň v náručí. Sice s pláčem, ale šlo to. Noci byly malinko horší, ale běhen tří dnů se odstavila a světe div se, začala spinkat téměř celou noc bez probuzení. Jinak se budila tak po třech hodinách. Takže byla kojená do 14-ti měsíců, ráda bych kojila dál, ale bylo by to náročné. Jak pro mě tak potom pro ni. Přeji vám podobně snadné odstavení.
 Johana 
  • 

Kdy odstavit? 

(24.7.2006 11:51:57)
Mařence bude rok a půl. Chtěla jsem jí kojit ještě tak měsíc, ale teď váhám. Když v článku radí až do dvou let. A ona je navíc hrozně malá a hubená, přesto že jí dobře, až se divím, kolik se do ní vejde. Kojím jí už jen dvakrát denně. Odstavení přez noc nebyl problém. Dvě tři noci plakala a pak začala spát celou noc. Předtím se vzbudila za noc mnohokrát. Taky si kladu otázku, jestli je teď vhodná doba na odstavení po psychické stránce. Ona si o kojení říká i přez den, ale obvykle jí nedám. Už bych chtěla přestat hlavně proto,že už mě to nebaví. Pohodlné to bylo tak do roka, teď už mi to připadá jako přítěž. Myslím, že s odstavováním problém nebude. Prostě jí už prso nedám. Zdravím všechny. Johana
 jindruna 


kojení 

(13.8.2005 10:54:52)
mám ročního chlapečka chtěla jsem ho odstavit ale nám se nechce.Já ho kojenim uklidnim,spí mi celou noc tak neni co řešit.
 Pavla3 


Maminka tu není - není drastické !!!!!! 

(18.9.2005 16:47:00)
Tedy podle mého názoru je metoda (opuštění) na dva tři dny asi tou nejlepší a vůbec mi nepřipadá drastická. Samozřejmě musí být dítě s osobou, na kterou je zvyklé. Nejlépe tatínek, babičky, prostě lidi, kteří jsou s dítětem před plánovaným odstavením třeba tak často jako mamka.
Pak, když mamka dva-tři dny není jde to v pohodě. Je to zkušenost hodně mých známých - totiž, když se odstavuje dítě do těch dvou let věku. Takže to co je v článku je naprostá pitomost. Jinak, zastávám názor, že dítě kojené déle než 2 roky +- pár měsíců je závislák, takže třeba pro tříleté dítě to možná může být drastické, ale já nikoho takového neznám.
 Markéta, patnáctiměsíční syn 
  • 

Žádost o radu 

(4.2.2006 10:33:19)
Mám patnáctiměsíčního syna, kterého se již cca půl roku odvyknout od kojení, ale dosud se mi podařilo uspět pouze v noci a i to jen tak napůl, protože se stále občas budí a dožaduje prsu. Navíc se zvýšila intenzita kojení přes den. Vyzkoušela jsem už čtyři druhy sušeného mléka i kravské mléko v různých kombinacích a v různém časovém odstupu. Výsledkem byl ale pouze kyselý obličejík a náhražky vytrvale odmítá. Jediné tekutiny, které do něj během dne dostanu (krom mateřského mléka) jsou neslazené čaje a voda. Domnívám se, že je to možná způsobeno tím, že má menší přísun tekutin a o to více se dožaduje kojení. Předem děkuji za radu, Markéta
 Lenka,kluci 15,13 let,a mimi 17 měsíců  
  • 

Re: odstavit? 

(11.3.2006 21:39:36)
Mám 18 měsíčního syna a kojit chci do 2 let.Jenže malý se budí v noci ted i 7x a uklidní se a usne, jen když ho přiložím a napije se.Rostou mu 4 špičáky najednou. Byla bych velice spokojena,kdybych byla ve vaší situaci, kdyby se mi podařilo noční kojení zarazit a kojit jen přes den, kdy se ho nedožaduje, ale když nabídnu,vezme si. Jinak pije nesl.čaj,ale jen 1 lahev 250 ml denně.Slazeného by vypil víc,ale to mu dávám z hrnka a tolik toho nevypije. Ve 13 měs. jsme byli v nemocnici,kde jsem se setkala s maminkama ve stejné situaci-kojené děti,které o jiné tekutiny a někdy ani jídlo moc nestojí.I Pavlík jí mín,ale nestrádá,kojeňáci jsou většinou "štíhlí".Jinak u starších jsem odstavila omezením počtu kojení,při počtu 2x denně se odstavil starší sám,mladší kdysi naráz při pobytu v nemocnici z počtu 5x za den.Nebyly tam podmínky na kojení.Ani jeden syn se nedožadoval kojení sám od sebe na veřejnosti.
 Lenka(3 děti,16,17 a 15 měsíců) 
  • 

kojení 

(13.7.2006 10:22:14)
Dobrý den,Váš článek je dobrý,ale podle něj jsem použila drastickou metodu odstavení mé dcery.A to,že jsem si prsa namazala citronovou šťávou,ale pro mě bylo důležité,jestli to zabere.Dcera si cucla a už to nechtěla,skončilo noční kojení,nškdy i po hodině a spíme celou noc.Problém byl jen u mě s nalitýma prsama,ale po poradě s gynekologem byl bolestivý problém vyřešen.Hodně úspěchů všem maminkám přeje Lenka.
 Jiřina s Klárkou 
  • 

Re: kojení 

(8.8.2006 19:55:24)
Paní Lenko, můžu vědět co Vám poradil Váš ginekolog na Vaše nalitá prsa? Já mám 11-ti měsíční Klárku a tu kojím jen v noci, ale teď se jí začalo dělat z mléka špatně, tak to řešíme s pediatrem, ale byla bych velice nerada kdybych musela přestat kojit. Tak zatím odstříkávám mléko abych o něj nepříšla, ale nevím do bych měla dělat s nalitýma a bolavýma prsama kdybych musela přestat kojit. Děkuji Jiřina
 Ája, děti 10 let a 10 měsíců 
  • 

šlo to jak po másle 

(22.2.2007 21:18:10)
Ahoj maminy kojičky:-)),
musím vám sdělit, že jsem se nerozhodla dítě odstavit z vlastní vůle, nýbrž ze zdravotních důvodů...Od 6.měsíců jsem postupně zaváděla příkrmy a ráno a večer (někdy v noci) plně kojila. Když bylo dcerce 8 měsíců, musela jsem začít odstavovat. měla jsem obavy, ale....Ráno jsem začala nabízet hned po probuzení flašku s umělým mlékem (vzala si po 5-ti dnech celou dávku) a dál příkrmy s dokojením a večer kaši. Samozřejmě chtěla ještě před usnutím kojit (v noci též).Po 14-ti dnech už jsem kojila jen večer před spaním a když už bylo ukončení na spadnutí,jsem prostě místo kaše dala husté mléko od Hami. Vtip byl v tom, že jsme dcerku tak utahali, že nám doslova s flaškou usínala v náručí. Na prso si už ani nevzpomněla, prostě jsem jí ho nenabídla a když chtěla mlíčko, dostala flašku...Bylo mi to moc líto, ale musela jsem (beru medikamenty, při kterých kojit nelze)..A divila jsem se jak to šlo pěkně zlehka a nenásilně...Třeba vám na to to vaše mimi zabere:-))) Ahojky A.
 Zani 
  • 

...pití... 

(18.1.2008 22:05:28)
Tak jsem tu rozhodně velice pookřála, že i jiné maminky kojily ještě kolem druhého roku dítěte... V mém okolí nikdo nekojil víc než rok. My jsme tedy mlíčko od mámy zrušily krátce po dovršení druhého roku - hlavně kvůli tomu, že dcerka dostala strašlivou rýmu, odmítla smrkat (ač to umí - období vzdoru, že) a nemohla sosat. Chtěla jsem jí jedno kojení denně zachovat ještě další půlrok, ale když se nakonec sama vcelku nenásilně odstavila kvůli plnému nosu, nechala jsem to být (a po kojení se mi dost stýská). Ale katastrofa je, že dcera vůbec nepije. Krátce po odstavení ještě pila docela hojně čajíčky a hlavně čistou vodu, ale poslední dva týdny vypije maximálně půl litru denně, i když za ní pořád běhám s hrnkem. Z lahvičky se nikdy nenaučila pít, vyzkoušely jsme všechna pítka, co jsou na trhu, a nic. Z hrnku se trochu napije, nejspíš ještě té vody, ale je to bída nad bídu. Ze zoufalství už jí teď k obědu vařím jen polévky a k večeři řiďounké kaše... Nemáte některá maminka podobné zkušenosti a nějaký trik, jak dítě naučit pít? Začínám mít vážné obavy...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.