| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku A ještě jednou porod doma...

 Celkem 261 názorů.
 kaMyš 


Děkuji... 

(10.11.2003 10:45:14)
Ahoj Sylvo,
děkuji Ti za Tvoje "píchnutí do vosího hnízda". Je to přesně tak, jak píšeš, záleží na tom, kde se která rodička cítí dobře a bezpečně. Některá by se necítila dobře, kdyby měla rodit doma, jiná, kdyby měla rodit v porodnici (obzvlášť třeba po předchozí špatné zkušenosti). Proč by ale měla ta, co chce rodit doma (nebo doma už rodila) měla být nazývána krkavčí matkou nebo cvokem?

Potřebujeme všichni "osvětu", abychom věděli, že porod doma je možný a pro maminku i děťátko může být dobrý... A abychom se to naučili brát jako jednu z možností, ne jako něco exotického.

Taky moc díky za "Manuál", který vlastně není manuálem :-) Až budu podruhé těhotná, bude pro mě porod doma jednou z možností (další bude - opět - Vrchlabí, případně Porodní dům, pokud se podaří ho vůbec zprovoznit), takže se k němu určitě ještě vrátím.
 Marketa 
  • 

Díky moc 

(10.11.2003 11:23:32)
Sylvo, strasne moc Ti dekuju, tvuj manual mi usetril spoustu prace.
Ja rodila svoje prvni dite tady v Nemecku ambulantne v porodnici, 3 hod po porodu jsem sla i s mimi domu. Vsechno probehlo rychle a bez problemu, presto jsem mela takovy pocit, ze to prostredi neni ono. Takze dalsi dite jsem byla rozhodnuta a domluvena se svou PA rodit doma, v Nemecku to neni takovy "zlocin".
Bohuzel se budem s nejvyssi pravdepodobnosti stehovat zpatky do Cech a ja jsem postavena pred problem, jak porodit doma v Cechach. Sveho snu, porodit v prostredi, ve kterem se citim bezpecne se vzdat nechci. Samozrejme, pokud by bylo vsechno v tehotenstvi v poradku atd. Takze jeste jednou Ti dekuju, ze jsi se podelila o svoje zkusenosti. Treba se jednou dockame toho, ze na porody doma se bude uz zase pohlizet jako na neco normalniho. A lidi jako ty k tomu moc napomahaji. Diky.
 Lisa +Tim + Alexander 


Porody v Holandsku 

(10.11.2003 13:47:48)
Ahoj Sylvo,

díky za hezký příspěvek. Sama jsem se (v Holandsku) narodila doma, stejně jako moje sestry a nenastaly ľádné komplikace. Jen táta se mi po mém porodu tady v porodnici svěřil, ľe pro něj bylo dost náročné se o mě první večery a noci starat sám. Maminka měla horečku a musela leľet a oąetřovatelka chodila pomáhat jenom přes den. Zvládl to ale skvěle a myslím, ľe v tom roce 1972 uľ byl dost emancipovaný muľ!

Porody doma jsou v Holandsku úplně běľné. V nemocnici se smí rodit pouze kdyľ jsou komplikace. Kdyľ nejsou a ľena přesto zvolí porod v nemocnici, musí na něj přispět z vlastních zdrojů. Momentálně asi půlka ľen rodí doma. Jde to samozřejmě díky skvěle vybudovanému systému.
Píąeą, ľe při porodu doma nějak nebývají problémy, ale to asi není úplně pravda. Vím, ľe při porodu prvního dítěte doma celých 50% maminek musí přece jen do nemocnice. Coľ bývá hrozný záľitek, jen si představte: dítě uľ na cestě a vy leľíte v houkací sanitce a ze vąech sil se snaľíte, aby se dítě nenarodilo někde na půl cesty mezi domovem a nemocnicí.
Obecně si ale myslím, ľe kdyľ jsou podmínky dobré, porod doma můľe být skvělý záľitek.

Lisa

 Sylva 
  • 

Re: Porody v Holandsku 

(10.11.2003 18:29:10)
Myslela jsem to spíš tak, že se neustále mluví o jakémsi strašlivém riziku při porodu doma, a já nevím o žádné mamince, která by nějaké problémy měla. Tím jsem vůbec, ale vůbec nechtěla říct, že by se doma nic stát nemohlo! Jen jsem chtěla upozornit, že to je strašení něčím, co (nejspíš) není tak strašné...
 Lionka 


Úžasné a přitom k pláči 

(10.11.2003 14:22:38)
Sylvo - je úžasné,jak se pouštíš do boje za práva žen-rodiček,které chtějí přivést své děti na svět v tom nejpřirozenějším a nejpřátelštějším prostředí!Úplně ti rozumím.Gratuluji a držím pěsti nejen tobě ,ale i dalším odvážným maminkám!A přeji hodně štěstí!

Je k pláči,k jakým praktikám (viz manuál)se, kvůli nechutně nevstřícné a téměř nepřátelské oficiální zdravotnické veřejnosti v čele s ministerstvem - řekla bych až "balkán",potažmo zakořeněný "totalismus a paternalismus", musí maminky uchylovat a potajmu a v ilegalitě zjišťovat a zajišťovat ten nádherný akt!
Připadá mi ten většinový přístup zdravotníků jako naschválismus: když jsme nemohli my,proč by měly mít tuto "moderní" možnost mladší.No a samozřejmě tu hrají roli peníze - o ně by přišli porodníci,kterým by porody doma udělaly čáru přes rozpočet :o(.Fakt nechutné důvody,proč bránit rodičkám.
 Šárka 
  • 

Jiný názor 

(10.11.2003 19:41:34)
Obdivuji každou maminku, která si prosadí svůj názor a porodí miminko doma. I když jsem před svým porodem o této možnosti také okamžik uvažovala, podruhé by mě to už nenapadlo a nikdy bych nic podobného nepodnikla.

Neumím si totiž představit, že by nastaly jakékoliv komplikace a nepřítomnost lékaře ohrozila miminko na životě. Možná že ten, kdo si všechny možnosti, které nastat mohou uvědomuje, prostě nechce riskovat a porodí raději v zařízení k tomu určeném. Argument, že pokud je průběh těhotenství bezproblémový, nic by se stát nemělo je sice pravdivý, ale připouští i jinou eventualitu. Opravdu si myslíte, že je jedno, jestli máte tým lékařů, kteří by mohli vašemu miminku pomoci vzdálený tři minuty nebo třicet i více?

Smutné na tom všem je, že velké množství žen, které se rozhodly rodit doma tak učinily po otřesném zážitku z porodnice. Já jsem rodila v ÚPMD, měla jsem štěstí na lidi a porod patřil k nejúžasnějším okamžikům v životě. Netvrdím ale, že to tak funguje všude a hlavně normálně. Když čtu některé příspěvky na Rodině asi bych se po takové zkušenosti z porodnice zdravotnického personálu také spíš bála.
 Sylva 
  • 

Re: Jiný názor 

(10.11.2003 20:24:50)
Milá Šárko,
celý život je jedno velké riziko, a přesto ho neprožíváme v nemocnici... Já si samozřejmě možná rizika uvědomuju, leccos jsem o porodech přečetla a vyslechla. Taky vím, že pokud porod probíhá přirozeně, tj. nikdo jeho průběh nenarušuje, možnost vzniku jakéhokoliv problému se dost výrazně zmenšuje. Pokud bych celý život strávila tím, že bych si říkala "ale co kdyby", patrně bych ještě nikdy nevystrčila ani nos z postele.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Jiný názor 

(10.11.2003 21:32:35)
Sylvo, zřejmě jsi nepochopila, co jsem chtěla říct. Tlačíš diskusi okamžitě do extrému. Já přece netvrdím, že musíme trávit život v nemocnici, kvůli jakémusi potencionálnímu nebezpečí. Ale vzhledem k tomu, že (jak předpokládám a doufám) budu rodit pouze párkrát v životě, tak byť i minimální riziko pro miminko je pro mně důvodem, abych raději porodila v porodnici než doma. A můžu říct, že jsem měla stejnou pohodu, jako kdybych doma zůstala. Ale zároveň dodávám: ať doma rodí každá žena, které to vyhovuje. Zákazat porody doma není řešení. Řešením by spíš měly být porodnice, kde se budou rodičky cítit "jako" doma.
 Lucije 


Re: Re: Re: Jiný názor 

(10.11.2003 21:58:03)
Já osobně porodům doma moc fandím, myslím si, že každá maminka, která se pro něho rozhodne, moc a moc přemýšlí o všech situacích a komplikacích, které se samozřejmě mohou vyskytnout. Žádná nechce ohrozit zdraví své nebo svého miminka. Všechny jsou pod pečlivým dozorem porodních asistentek nebo dul a kdyby nastala sebemenší známka potíží, určitě by netrvala na svém do posledního okamžiku. Já tu odvahu ale bohužel zatím nemám.
Tyto porody nejsou pro všechny, ale je důležité, aby existovala ta volba, abych si mohla říci: ano, rozhodla jsem se rodit doma. Na svoji vlastní zodpovědnost. Je to pro mě a mé miminko to nejlepší, co mohu udělat.
Všem mimískům, bez rozdílu místa narození, přeji hodně zdraví a štěstí.
Lucie+Adam 5/03
 vikarka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jiný názor 

(10.11.2003 22:23:51)
Ahoj,

chápu vaše důvody, proč usilovat o vlídnější a přátelštější přístup k rodičkám a novorozencům, ale všechny popsané pozitivní až heroické domácí porody jsou strašně rizikové a nerozumím argumentům, že zářivka na porodním sále je nebezpečnější než porod doma bez jakékoliv odborné či jiné pomoci. Je pravdou, že v minulém a předminulém století byla úmrtnost rodiček a novorozenců "poněkud" vyšší a pokud je cílem členek HAM mimojiné i celkové ozdravění české populace, pak dámy děláte záslužnou činnost.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jiný názor 

(11.11.2003 23:38:23)
Nejsem členka Hnutí za aktivní mateřství...porodit doma se kupodivu dá i bez členství v jakékoliv organizaci nebo hnutí. Nicméně členky HAMu dělají opravdu záslužnou činnost, s tím vřele souhlasím.
 Lucije 


Re: Re: Re: Jiný názor 

(10.11.2003 21:58:29)
Já osobně porodům doma moc fandím, myslím si, že každá maminka, která se pro něho rozhodne, moc a moc přemýšlí o všech situacích a komplikacích, které se samozřejmě mohou vyskytnout. Žádná nechce ohrozit zdraví své nebo svého miminka. Všechny jsou pod pečlivým dozorem porodních asistentek nebo dul a kdyby nastala sebemenší známka potíží, určitě by netrvala na svém do posledního okamžiku. Já tu odvahu ale bohužel zatím nemám.
Tyto porody nejsou pro všechny, ale je důležité, aby existovala ta volba, abych si mohla říci: ano, rozhodla jsem se rodit doma. Na svoji vlastní zodpovědnost. Je to pro mě a mé miminko to nejlepší, co mohu udělat.
Všem mimískům, bez rozdílu místa narození, přeji hodně zdraví a štěstí.
Lucie+Adam 5/03
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Jiný názor 

(11.11.2003 10:05:59)
Myslíš si, že v domovech důchodců (tyto instituce mají dokonce slovo domov přímo v názvu) se většina klientů cítí jako doma? Obávám se, že sebenejlepší péče o rodičku v porodnici nemůže nahradit výhody domácího prostředí. V českém prostředí z mého pohledu nevyhovuje ani jedna.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jiný názor 

(11.11.2003 21:31:36)
Jani, nevím, kolik porodnic jsi prošla, že můžeš hodnit všechny najednou. To jsi opravdu kádr. Stále si stojím za tím, že i v našich porodnicích se dá prožít porod v pohodě. A jistě je tomu tak i v domácím prostředí. Předpokládám, že většina matek se rozhodne pro domácí porod po prostudování dostatečného množství informací. Ale občas mám pocit, že jejich oslavování porodů doma a téměř nenávist vůči všem lékařům, kteří mají s narozením dítěte co do činění, může být zavádějící pro maminky, které se teprve rozhodují.
 petr 
  • 

Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 13:36:04)
Milá Sylvie,
"celý život je jedno velké riziko a kdybys na to měla myslet, nevystrčíš nos ani z postele"

To je z Tvé strany taková menší demagogie, viď že si to uvědomuješ ?

Jistěže je celý život provázen rizikem - ale rozumný člověk se snaží nikoli tuto informaci bagatelizovat, ale riziko v rozumné míře umenšit ! Ty se třeba nerozhlížíš na přechodu ? Nechodíš tmavou ulicí, když můžeš jít osvětlenou ? Nesbíráš jen houby které znáš ? Nejsi očkovaná proti tetanu ?

Jistě, jsou to banality - ale přesně o to jde, umenšovat riziko - a tak je to i s porody v nemocničním prostředí. Příspěvek o tom, že polovina prvorodiček se v tolik oslavovaném Holandsku beztak vozí z domova narychlo do špitálu mi poněkud vyrazil dech - trochu kolem toho Holandska pohasíná svatozář.
 petr 
  • 

Oprava oslovení 

(11.11.2003 14:03:12)
Opravuji a omlouvám se:

Milá Sylvo,
 petr 
  • 

Oprava oslovení 

(11.11.2003 14:03:25)
Opravuji a omlouvám se:

Milá Sylvo,
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 16:00:54)
Milý Petře,
samozřejmě, že si to riziko uvědomuju, proto jsem taky sháněla porodní asistentku. Ovšem pořád mi to připadá snesitelnější, než když budu riskovat, že mi po porodu s koktejlem hormonů a utišujících prostředků v kapačce, nástřihem, holením a klystýrem na pár hodin či dnů odeberou dítě...
A o tom Holandsku si zjisti nějaké přesnější informace, já jsem před měsícem byla na semináři, kde přednášely holandské předporodní asistentky, jednak se velmi smály zde rozšířené fámě, že před každým domem, kde se rodí miminko, stojí nastartovaná sanitka (stojí tam rodinné osobní auto, případně osobní auto porodní asistentky). Dále mluvily o tom, že u nich jsou porody doma stejně bezpečné jako v porodnici. Komplikace při porodu doma jsou, ale je jich VELMI MÁLO - což vyplývá i z toho, že doma rodí jen ženy, u kterých se komplikace nepředpokládají. Obě asistentky měly za sebou cca dvacetiletou praxi a ani jedna si na žádnou doma neřešitelnou komplikaci nevzpomněla. Je fakt snadné vyrábět záměrně fámy...
 Martina 


Re: Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 19:15:48)
"Ovšem pořád mi to připadá snesitelnější, než když budu riskovat, že mi po porodu s koktejlem hormonů a utišujících prostředků v kapačce, nástřihem, holením a klystýrem na pár hodin či dnů odeberou dítě..."

Neni to tak vsude, nemuzes preci hazet vsechny porodnice do jednoho pytle, da se rodit krasne i v porodnici. Napr. kapacku jsem pri porodu ani nezahlidla, syn mi doslova vyplaval na bricho a pak jsem na nej koukala az do chvile, kdy mi ho manzel prinesl do naruce, pak samozrejme rooming-in. Jiste jsi mela nadherny porod doma. A ja zas emela nadherny porod v porodnici, staci se o to pred porodem trochu zajimat:-)
 Andulka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 19:30:47)
Chtěla bych pochválit autorku článku,že se všech sil snažila,aby porod proběhl bez komplikací.Hlavně proto,že si našla užasně zodpovědnou por. asistentku,která mimochodem přijela až po porodu(nebyl to náhodou umysl?).Viz. článek Jak se (taky)rodí doma,ale mylím že už tu bohužel není.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 20:27:03)
Ach jo, ach jo - jak už jsem psala v minulém článku...kdyby se alespoň kritici namáhali přečíst si pořádně to, co kritizují...
Nebo alespoň já teda nechápu, co má co vzdálenost bydliště porodní asistentky do činění se zodpovědností?! To jako že je nezodpovědná, že se nepřestěhovala blíž ke mně? Nebo já jsem se měla přestěhovat? Opravdu moje porodní asistentka může za to, že v našem kraji prostě žádná není, ta moje byla nebližší a holt to k nám je cca 200 km, takže na to, jak rychle porod proběhl, u nás byla velmi rychle. Ó, jak nezodpovědné...určitě to byl od ní úmysl, mohla přeci letět letadlem!
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 20:56:32)
Heleď, Martino, my už jsme se spolu na tohle téma bavily, už jsem psala, že je to fajn, žes měla krásný porod. Já jsem opravdu nikdy nenapsala (a dokonce si to ani nemyslím), že porod v nemocnici nemůže být krásný. Nejsme všichni stejní, každý máme jiné představy o pohodlí, bezpečí atd. A já neříkám, že jen a jen ty moje představy jsou správné a jiné špatné, to dělají mí odpůrci (viz příspěvky zde).
Moc nerozumím větě "A ja zas emela nadherny porod v porodnici, staci se o to pred porodem trochu zajimat:-)" - to jako že když se půjdu před porodem kouknout do porodnice, tak mám jistotu, že budu mít hezký porod? FAKT??
 Martina 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 20:59:37)
Hele sylvo, FAKT!!!:-)) Samozrejme, nic neni stoprocentni. Ale my jsme si peclive vybrali a i pri porodu se potvrdilo, ze dobre, takze asi tak:-)
 Martina 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 20:59:47)
Hele Sylvo, FAKT!!!:-)) Samozrejme, nic neni stoprocentni. Ale my jsme si peclive vybrali a i pri porodu se potvrdilo, ze dobre, takze asi tak:-)
 Martina 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 21:06:02)
Tu jistotu preci nemas ani doma:-) Tu vlastne nemas nikdy a nikde...:-) Takze at si kazdej rodi, kde si mysli, ze je to pro nej nejlepsi, ze:-)
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 21:20:33)
No ano - a vo tom to je! Každá ať rodí, kde je jí nejlépe! Pak by ještě bylo fajn, kdybychom všechny měly nárok na odbornou pomoc hrazenou pojišťovnou.
 Martina 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 21:23:44)
Treba se toho jednou dockame:-)
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(11.11.2003 16:53:32)
Milý Petře,
a o tom to je. Prostě některé ženy upřednostňují normální porod doma právě proto, aby se vyhnuly riziku v porodnici. Ta rizika jsou už všeobecně známá a kdo je chce vědět najde si je v literatuře, dokonce i odborné. Demagogie je, že se ta rizika v porodnicích neberou vážně a bagatelizují se.
 schamka + krakeni 


Re: Re: Re: Jiný názor - celý život je jedno velké riziko 

(19.12.2003 15:16:04)
Příspěvek o tom, že polovina prvorodiček se v tolik oslavovaném Holandsku beztak vozí z domova narychlo do špitálu mi poněkud vyrazil dech - trochu kolem toho Holandska pohasíná svatozář.

;o))))
To akoze mas na mysli, ze v Holandsku tak nejak iny vzduch a teda tie komplikacie tam nenastavaju tak ako vsade inde na svete? Preto ma(lo) tu svatoziaru? No to snad nemyslis vazne, ze nie? ;o)

Jana (NL)
 Inka II 


někdy to vyjít nemusí.... 

(10.11.2003 21:45:28)
Moje kamarádka by porod doma velmi pravděpodobně nepřežila - byla zdravá, miminko také, nicméně při jinak bezproblémovém porodu ( v okamžiku, kdy si oddychla že už je po všem)jí praskla céva. Krevní ztráta přes jeden litr, přežila jen díky velmi rychlé operaci, kdy šlo o vteřiny a transfúzi. Když čtu o bezproblémových porodech doma, tak si na ni vzpomenu. Asi by ji nezachránila ani ta nastartovaná sanitka.
 Eva 
  • 

Re: někdy to vyjít nemusí.... 

(10.11.2003 23:00:08)
Taky znám podobné historky a šlo opavdu o vteřiny, ne o půl hodinu sem - půl hodinu tam...
Souhlasím, že nemocnice by měly být přátelské a příjemné a jejich personál by se měl umět chovat k rodičkám citlivě. Souhlasím, že by každá žena měla mít právo rodit způsobem, tempem a technikou, jaká jí vyhovuje. V našem státě potřebuje ještě spousta věcí čas a hlavně dobrou vůli, zdravotnictní nevyjímaje... Ale proto přece ještě není nutné ohrožovat život matky i dítěte.
Mám velmi negativní co se týká porodů doma a tenhle článek mi ho ani v nejmenším nezměnil. Neumím si představit "matku", která je schopná ohrozit život svého dítěte jenom proto, aby si cosi dokázala... Možná by to chtělo přesvědčivější argumenty.
 bohunak 


Re: Re: někdy to vyjít nemusí.... 

(11.11.2003 0:35:23)
Vis Sylvi neni vsechno cernobile.Kazdopadne by mela mit zena pravo se rozhodnout,jaky porod chce a jak by mel vypadat,souhlasim s tim,stavaji mi vlasy na hlave pri historkach z ceskych porodnic a je mi to vsechno lito,kdyz zena je ochuzena o ten krasny zazitek nejakym hroznym personalem a lekari,ale.....napsat,ze kazdy den podstupujem riziko,tak proc jej nepodstoupit unarozeni ditete,nevim.Sylvi,mam dve deti,pri porodu prvniho syna bylo vse v poradku,pri druhem tehotenstvi vse v poradku,na jednicku,postup porodu nadhera a ze sekundy na sekundu bylo vse spatne.Memu slunicku prestalo bit srdicko TRVALO DOST DLOUHO a prome priserne dlouho nez zaclo a diky memu lekari a te nejskvelejsi sestre zase zaclo.Bez nich by zrejme nezaclo vubec.Nechci se o tom moc bavit,ale muj point je,ze nekdy rozhoduje par sekund a za ty lekare nesezenes.Nic neodsuzuji,ale to riziko pri domacim porodu je znacne.
Mejte se hezky,prozivejte nadherne chvile se svymi slunicky a nastavajicim maminam preji krasny zazitek pri porodu.
Bohuna
 petr 
  • 

Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(12.11.2003 23:25:51)
Milá Evo,
já jsem si ji taky neuměl představit - dokud nepřišla manželce jako dětské lékařce do ordinace. Měla problém - chtěla kojit a dítě nepilo. Manželka navrhla, pracujte na nácviku správné techniky kojení , ale dítě ti dávejte jendak napít (čaj ), jednak nějaké mléko (Nutrilon atd ) tak, aby dostalo najíst, dokud nebudete dostatečně dobře kojit .
NIKDY, pravila svatá matka, SVÉ DÍTĚ CHCI JEDINĚ KOJIT, PROTOŽE TAK JE TO SPRÁVNÉ. Jenže ta kráva byla příliš hloupá nebo neschopná ( v konečném důsledku je to jedno) - a nepoznala, že dítě nedokáže nakojit, takže je na pokraji smrti žízní a hladem - takže ani nepláče, jak je slabé (takové hodné, spokojené miminko, ani nezapláče - brzo by ani nedýchalo). Ale rozhodně věděla, že bude jedině kojit, a žádné umělé mléko mu NEDÁ !!! A měla dvě díry do zadku, věděla všechno nejlíp a i když zjevně věci NEŠLY dobře, odmítala přijmout radu, pokud se jí nehodila do krámu !!!
Takže pokud si nedovedeš představit matku, která by ohrozila život svého dítěte jen proto aby si cosi dokázala - máš PŘÍLIŠ SLABOU PŘEDSTAVIVOST - ne že by takové můry nechodily po světě - chodí a jsou přesvědčeny o tom jak jsou báječné.
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 11:01:44)
Proč se tak rozčiluješ? Ta paní, ať už byla sebehloupější, když se ukázalo, že dítě nebude přikrmovat a dítě se zdálo být ve vážném ohrožení, mohla být fofrem odeslána do nejbližšího centra pro podporu kojení, kde pracuje LÉKAŘ, ne? Rada, ať trénuje kojení a mezitím dokrmuje, je teoreticky dokonalá, ale prakticky neproveditelná. Když dítě přikládá špatně, nejspíš se vlastními silami nedopracuje k tomu, jak ho přikládat dobře (zvášť pokud jí to hůře myslí), to jí musí někdo ukázat a pak na ní do zblbnutí dohlížet, dokavad se to nezautomatizuje. Takoví lidé jsou. Taky se jí mělo tak, aby to pochopila, vysvětlit, že dítě je ohroženo na životě, pokud doopravdy bylo, jistě byly i padne argumenty, aby si to uvědomila.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 11:31:25)
Proč se rozčiluju - protože jsem viděl a slyšel svou ženu, jak je z jednání s touto matkou upřímně zoufalá. Pokud mluvíte do matky horem dolem, ukazujete jí, jak na dítěti visí kůže, jak je dehydratované, že za poslední týden nebo 10 dní ztratilo asi 20% hmotnosti (!!!) a ona mele dokola svou mantru o tom, jak ho nebude přikrmovat, tak je to ŠÍLENÉ. Pokud na vážně míněné varování lékaře, že dítě to už dlouho nevydrží a může umřít matka řekne "to není možný, to není možný" a informaci zcela zasklí a chová se jako by ji neslyšela, je to ŠÍLENÉ. S tím, že naučit se kojit nemusí být lehké, s tím vřele souhlasím. V té situaci ovšem nepatřilo dítě do centra na podporu kojení, ale spíš do nemocnice. To je něco jako bys lyžaře se zlámanou nohou poslala ne na chirurgii, ale do lyžařské školy. V tu chvíli bylo prioritou udržet to dítě na životě - naštěstí to zvládli s umělou výživou - jestli pak v klidu zapracovali i na technice kojení, nevím.

Rada o tom ať dokrmuje je teoreticky dokonalá a prakticky neproveditelná ???? Vždycky jsem si bláhově myslel, že smyslem kojení je dát dítěti najíst a napít (jistěže jsou tu i další profity, které má mateřské mléko proti umělým mlékům) - ale dokrmované dítě se alespoň nají a napije, dá se dohromady a mohou pak spolu navštívit jakoukoli kojicí poradnu.
Co je na tom prokristapána prakticky neproveditelného ????

Ještě poznámka - ta paní nebyla oligofrenní, jen zaslepená.
 Radana,2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 12:25:27)
Petře-souhlas,souhlas a ještě jednou souhlas.Situace se změní ve chvíli,kdy ty správné porody budou doma,s porodní asistentkou a hrazené pojišťovnou.Přítomnost v odlidštěném zdravotnickém zařízení s těmi necitelnými doktory se bude platit na dřevo jakožto nadstandart.Jakmile nebudou porodnice prvoplánově dostupné,uvidíš ten šrumec.Najednou se zjistí,kolik těch přírodních matek je přírodních jen dokud má porodnici za zadkem a v případě nutnosti tam může odcouvat a kolik jich je takových takříkajíc natvrdo.
Myslím si ,že je u nás kolem porodů zbytečný humbuk.Porod je záležitost celkem krátkodobá a mohou se při něm odehrávat věci velmi zásadní.Zvyšuji-li zdravotní riziko pro sebe a své dítě na úkor mystického zážitku jakési prasíly pro celou rodinu
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 18:34:27)
Radano, asi nejsi moc spokojená se svým životem, viď? Ale já za to fakt nemůžu.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 11:31:36)
Proč se rozčiluju - protože jsem viděl a slyšel svou ženu, jak je z jednání s touto matkou upřímně zoufalá. Pokud mluvíte do matky horem dolem, ukazujete jí, jak na dítěti visí kůže, jak je dehydratované, že za poslední týden nebo 10 dní ztratilo asi 20% hmotnosti (!!!) a ona mele dokola svou mantru o tom, jak ho nebude přikrmovat, tak je to ŠÍLENÉ. Pokud na vážně míněné varování lékaře, že dítě to už dlouho nevydrží a může umřít matka řekne "to není možný, to není možný" a informaci zcela zasklí a chová se jako by ji neslyšela, je to ŠÍLENÉ. S tím, že naučit se kojit nemusí být lehké, s tím vřele souhlasím. V té situaci ovšem nepatřilo dítě do centra na podporu kojení, ale spíš do nemocnice. To je něco jako bys lyžaře se zlámanou nohou poslala ne na chirurgii, ale do lyžařské školy. V tu chvíli bylo prioritou udržet to dítě na životě - naštěstí to zvládli s umělou výživou - jestli pak v klidu zapracovali i na technice kojení, nevím.

Rada o tom ať dokrmuje je teoreticky dokonalá a prakticky neproveditelná ???? Vždycky jsem si bláhově myslel, že smyslem kojení je dát dítěti najíst a napít (jistěže jsou tu i další profity, které má mateřské mléko proti umělým mlékům) - ale dokrmované dítě se alespoň nají a napije, dá se dohromady a mohou pak spolu navštívit jakoukoli kojicí poradnu.
Co je na tom prokristapána prakticky neproveditelného ????

Ještě poznámka - ta paní nebyla oligofrenní, jen zaslepená.
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 12:37:46)
Ahoj, neproveditelné je na tom to, že když máš mimino (nejhůř to první) a jsi na něj většinu času sám (třeba ona nebyla, nevím, beru tu nejčastější situaci, kdy otec a manžel sice žije ve společné domácnosti, ale reálně je to spíš sada dalších úkolů, než pomoc), je strašně těžký udržet si tolik nadhledu, abys zvládl dávat dítěti umělou výživu a nacvičovat kojení současně. Je to těžký pro tu mámu. Když neumíš dítě přiložit, prvaděpodobně budeš mít i problém dokrmovat ho po lžičce, zvášť když budeš mít hlavu zamořenou pocitem viny. Dáš láhev, dítě se velmi pravděpodobně odstaví.
Jinak máš pravdu, že to dítě patřilo do nemocnice. Ta matka ostatně taky. Nejspíš by jim šlo pomoct. Pokud by nešlo, šlo by pomoct matce, aby se přestala tápit. Přece od toho je lékař lékařem, nebo není?
Není mi jasný, proč tvoje žena, když viděla, jak je situace zoufalá, nezkoušela najít řešení, které by matka akceptovala. Přece není cílem dokázat matce, že je kráva a já jsem chytrý, snad by to mělo být spíš, aby dítě ani máma netrpěly. Pokud byla ta žena zaslepená a umanutá tváří tvář krizi, vypadá to také spíš na diagnózu.
Osobně si myslím, že pro lékaře by žádný pacient neměl být kráva, resp. ne že by se šlo tomu pocitu vyhnout, ale je neprofesionální se takhle vyjadřovat.
Pokud to bylo všechno tak špatné a tvoje žena trpěla utrpením dítěte a matku považovala ne za potřebnou, ale za překážející přežití dítěte, měla jednat rázně a rychle. Zavolat záchranku, informovat sociální péči. Jak je vůbec možný, že když viděla umírající dítě, nevolala rychlou pomoc?
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 15:46:49)
Ještě jsem si uvědomila jednu věc: Tvoje žena, jako pediatrička, je přece schopná posoudit, jestli je dítě přiložené správně, nebo špatně? Je schopná poznat, jestli má matka v pořádku bradavky a zhodnoti, jaký je denní režim dítěte, jestli má v pořádku stoličku atd... Pracuje s dětskou sestrou a po narození byly na návštěvě doma, aby mj. zrovna tohle viděly?
Je fakt, že jestli jsou v pořádku bradavky, dítě správně přikládáno atd., se mělo řešit v porodnici, těžko číct, proč se to nestalo.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 16:44:39)
Inu , Emino, na kojení by se mělo samozřejmě pracovat v porodnici, souhlasím.
Jenže z porodnice paní odešla proti doporučení pediatra, kterému se dítě nelíbilo, protože ubývalo na váze a doporučil jí právě z důvodu a) nácviku kojení b) převedení na umělou stravu - pokud se nerozkojí ještě v porodnici setrvat.

Podepsala reverz a odešla domů ..... A pak po několika dnech v parném letním počasí došla za manželkou do ordinace, kde moje paní zastupovala nemocnou kolegyni. A dítě vypadalo jak vypadalo. A jak už jsem se tuším zmínil, v tu chvíli nebyl moc čas ladit techniku kojení, dítě už bylo tak slabé, že toho moc neupilo. Museli se soustředit na to dát dítě dohromady, udržet ho naživu. Myslím, že na stav bradavek přišla řeč až v dalším pořadí, pokud ten den vůbec.
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 17:32:46)
Vždyť já nic jinýho ani neříkám, ale teď už mě to začíná zajímat detailně. Šlo to dítě do nemocnice? Zabýval se někdo matkou, když evidentně nebyla v pořádku? Podepsala další reverz, že radši nechá dítě umřít, než by uvěřila tomu, že dítě neprospívá?
Pokud nekojili a odešla na reverz z porodnice, to musela být fakt umanutá a nezodpovědná, ale stejně si myslím, že to všechno šlo řešit, minimálně z porodnice mohli pediatričku informovat, že není všechno v pořádku. Nebo nemohli?
Taky jsem si myslela, že návštěva dětské sestry a lékařky doma je obligátní postup? Aspoň sama jsem to tak zažila a byla jsem vděčná, že se mohu zeptat a poradit. Teda vlastně jednou se nám stalo, že muž šel na středisko s dokumentací ohlásit úspěšné slehnutí a tam mu řekli "my domů nechodíme", tak muž řekl, že půjde jinam, tak přišli, dokonce se omlouvali atdatd... Zajímá mě: je to předepsané nebo ne?
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 18:37:28)
Víš, Emino, aby mohli z porodnice pediatričku informovat, musela by jim paní její jméno sdělit!!!
Což se neobtěžovala. Je obvyklé, že těhotná přijde /nebo zatelefonuje pediatričce v místě bydliště, že tehdy a tehdy bude rodit a že by s miminem ráda chodila k ní na obvod a dohodnou se na všem co je třeba.
O téhle mamince slyšeli na obvodě poprvé když si donesla takhle zřízené dítě.
Pokud někdo o návštěvu pediatra a sestry stojí - musí projevit zájem !!! Dřív to bylo jednodušší (neříkám lepší) - polovinu sídliště před dálnicí měla doktorka Vrabcová, polovinu za dálnicí doktorka Špačková. Z porodnice poslali papíry podle toho jestli maminka bydlela před dálnicí nebo za dálnicí. Dnes je svobodná volba lékaře (což je správné), a každý pacient se musí starat sám a včas si vzpomenout a dohodnout se s lékařem, že ho vezme do péče ( nebo miminko). A popravdě řečeno, že bude s miminem chodit k pediatrovi, to může maminka tušit minimálně několik týdnů před porodem. A je-li zodpovědná, měla by se včas pozeptat. A o té zodpovědnosti to celé je.
Dítě nakonec do nemocnice nešlo, rozkrmili ho na flašce doma - podle toho co mi žena říkala, hodiny už zvolna tikaly ke dvanácté, myslím že to bylo docela o fous.

Je-li návštěva doma předepsaná závazně, nevím přesně. Pokud ale vím, pediatři na ni jezdí - jednak je to zavedené, jednak se seznámí s rodinou i prostředím - což je pro ně užitečná informace - a můžou mamince i v začátcích poradit.

 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ...primární péče 

(13.11.2003 17:51:01)
Petře,

v Holandsku, kde je fungující primární péče o těhotné, rodičky a ženy v šestinedělí by se to patrně této ženě nestalo. Tam má každá žena svou porodní asistentku(kterou zná už před porodem), která k ní po porodu dochází a pomáhá jí překonat počáteční potíže kojení. Tyto možnosti mají všechny ženy v zemích Evropské unie (Řeckem a Itálií si nejsem jistá).
V Českém prostředí neexistuje primární péče o zdravé těhotné, přestože se stále chlubíme nejsvětovějšími výsledky péče o těhotné a děti.
Není to chyba matky (rozhodla se odejít z porodnice,protože jí to tam nevyhovovalo, patrně jí nikdo s kojením profesionálně nepomohl), ale špatného systému, kde jsou ženy nuceny setrvávat v porodnici (zbytečně dlouho) přestože by raději některé byly vklidu doma. Na "západě" také neexistuje taková dlouhá hospitalizace jako u nás právě díky následné péči porodních asistentek. Náš systém je velice nákladný a neefektivní. Tvrdou realitu, se kterou se české ženy potýkají, jsi zde sám popsal. Tato tvrdá realita je porodníky i dětskými lékaři ignorována. Ženy se nedovolají praktické podpory kojení.
Přesto se to i u nás lepší. Existují např. duly a některé porodní asistentky, které se snaží tento stav změnit a uvedené služby začínají poskytovat. Stát (oficiální systém)jim v tom však moc nepomáhá, je to také díky velkému lobby lékařů, kterým naopak tento zajetý totalitní systém vyhovuje. Existence porodních asistentek placených z našeho pojištění by jim totiž odčerpalo peníze z měštce, které dostávají od státu. Jakmile jde o peníze humanita jde stranou, ale to neplatí jen u lékařů :o).
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ...primární péče 

(13.11.2003 18:37:31)
Inu, Jano -paní odešla z porodnice, na kterou se tady pěje chvála v každém druhém článku - nevím, co se tam stalo.

K Tvé poznámce - systém v Holandsku je asi pěkná fungující věc- ale i když se dívám z okna jak dívám, nevidím ani jeden větrnej mlejn.
Funguje to tu jinak a ať si myslíme, že lépe nebo hůře, hlavně si musíme počínat tak aby to neodskákaly děti. A změny dělat tak, aby se zachovala alespoň dílčí funkčnost systému.
Píšeš sice, že jsem popsal tvrdou realitu s jakou se ženy u nás potýkají. Omyl !!! Psal jsem hlavně o tom, jakou tvrdou realitu prožilo díky své nezodpovědné matce DÍTĚ, které v tom bylo dost nevinně.

A když tak mezi řádky čtu o hyenách lékařích co se nechtějí vzdát ani koruny zisku a přepustit ji porodním asistentkám - prosím Tě, ty porodní asistetky to chtějí dělat proto, že to považují za správné, nebo chtějí taky ke korytu a urvat si ze zdravotního pojištění co nejvíc sobě do kapes ?

Mimochodem, jedna moje kamarádka měla po porodu problémy s kojením a docházela k soukromé porodní asistence na poporodní péči. Pak mi říkala, že dostávala opakovaně rady, jak si má na prsa přikládat obklady s tvarohem a hlavně ať zapomene na antibiotika.
Skončila v nemocnici s píchanými antibiotiky a komentářem, že takhle zanedbanou mastitidu už dlouho neviděli. Takže myslím, že jen tím, že se část péče přesune z lékařů na porodní asistentky to nevyhrajeme.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ...primární péče 

(13.11.2003 18:45:12)
Petře, setkala jsem se s několika porodními asistentkami, které hlavně chtěly, aby se porod znovu stal lidskou záležitosí, ne výrobou dětí v továrně. Ale i porodní asistentky musí platit nájem, telefon, elektřinu, jídlo...
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ...primární péče 

(13.11.2003 19:08:34)
Kdyby bylo pomoženo mámě tohoto dítěte, také dítě by se cítilo v pohodě. Asi nevíš o čem mluvím. Máš vlastní děti?
Práce kvalitních porodních asistentek zde chybí a já pevně věřím, že se jednou prosadí. Stávající systém je rostříštěný a neodpovídá potřebám žen i jejich dětí.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ...primární péče 

(13.11.2003 19:17:00)
Vanitas vanitatum et omnia vanitas

Mám dvě děti - nevím přesně jak to souvisí s meritem našeho rozhovoru.

Jak to myslíš, že kdyby bylo pomoženo mámě, také dítě by se cítilo v pohodě ???
Ono se cítilo v pohodě poté, co se pravděpodobně poprvé v životě dosyta napilo.

Ano, máma a mimino mají mezi sebou neviditelný drátek a děti dobře vycítí, když se s mámou něco děje. Jenže tady už to bylo něco horšího. Na matčině straně toho drátku byl pořádně zasukovaný uzel a moc to nefungovalo. Jinak to nemohlo nikdy dojít tak daleko. Pokud mimino strádá tak, že ztratí 20% hmotnosti místo toho aby přibíralo, tak je to průšvih !!!

 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 18:15:24)
Ještě jedné věci nerozumím: ty mluvíš střídavě o tom, jak byla situace vážná a o tom, že nebylo možné ji urgentně řešit. jestli to tak je, je to příšerný. Jak je možný, že neexistuje pomoc pro umírajícího kojence? Koneckonců ta paní mohla mít např. laktační psychózu, nebo co já vím...třeba byla "jen" hodně depresivní..Ale je tohle vina té matky? Podle mě soudný rodič ozná, že dítěti něco je. Pokud to nepoznala, nebylo něco v pořádku s ní.
Myslím si, že nová máma často potřebuje péči, které se ale nikde nejde dovolat, protože ne každý je o své vůli odhodlaný jít na psychiatrii, lidé proti tomu mají předsudky. Je to podle mě blbý, protože to nejdřív postihne dítě.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 18:33:52)
Hm, tak tohle, co tu Petr popisuje, je přesný příklad kojící hysterie v praxi. Nejsem ani doktor, ani odborník na výživu, ale když si kolikrát přečtu poradnu o kojení a nejen zde, jdou na mne mrákoty. "Mám čtyřicítky, je mi špatně, mám si nechat napsat antibiotika?... Ne, kojte!" "Kouřím 10 denně, nebude lepší dát dítěti UM?... Proboha ne, kojte!" "Mému dítěti budou dva roky, chci se vrátit do práce, jak nejlépe odstavit?... Neodstavujte, kojte!"
Taky si myslím, že kojení není samospasitelné a nemělo by se tak prezentovat. Nedocházelo by pak k podobným případům. Když jsem v devíti měsících odstavila dítě, které mimochodem pilo řadu měsíců i z flašky a samo se neodstavilo, abych mohla začít chodit na léčbu vakcínami, připadala jsem si taky jako Herodes. Dneska vím, že je to blbost. Kojení je fajn, ale když to NEJDE, tak to prostě NEJDE.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 18:42:04)
To se taky snažím tak nějak prezentovat - že bych každý měl mít jasno, co chceme, proč to chceme, co jsme ještě ochotní akceptovat a co už určitě ne. A neřídit se módními vlnami, ani "zaručenými radami", ale svým vlastním selským rozumem. Jenže zleva jsme masírovaní tímhle a zprava tímhle a bohužel ne všichni si z toho umí vybrat. A pokud mi můj selský rozum něco říká, já ho poslechnu, dopadne to dobře a já se chci o zkušenost podělit, je zle: Třeba bude líp, až se trochu víc naučíme toleranci...
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 16:53:15)
Ještě jedna poznámka Emino k Tvému podivu, že to neřešily na návštěvě u miminka po příchodu z porodnice.
Víš, žiješ v iluzi, že všichni lidé jsou zodpovědní.
Maminka v porodnici sdělí jméno svého pediatra, aby mu z porodnice mohli poslat informace o dítěti, případně později doposlat výledky např metabolických screeningů provedených v porodnici atd

Po propuštění z porodnice se maminka ozve pediatrovi a ten ji budˇ navštíví se sestrou nebo maminka přijede do poradny.

Při této návštěvě si vyjasní problémy se začátky s malým miminem ( a jsou vždycky, když nic jiného, tak je to najednou strašně moc práce , jistěže ano) a navážou vztah. Pak následujou pravidelné návštěvy v poradně atd - jistě to znáš.
Takhle by to asi mělo ideálně vypadat, že ? A taky to tak obvykle funguje.

Nojo, ale když matka odejde s dítětem z porodnice na reverz proti doporučení pediatra, který jí říká "maminko, ono se mu nedaří dobře, pořád hubne, zůstaňte tu ještě chvíli" - a svého pediatra pak navštíví až když je oheň na střeše - to se pak těžko spolupracuje. A ty konce vypadají jak vypadají.


 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 16:34:04)
Milá Emino, je zajímavé, jak některá fakta z mého příspěvku nevidíš - nebo nechceš vidět ?
Dítě patřilo do nemocnice - taky si to myslím, ale pokud ho tam matka nechce dát, není v současném právním klimatu cesta, jak ji k tomu přimět, pokud dítě není PRÁVĚ TEˇD V OHROŽENÍ. Manželka to konzultovala s právníky - dítě lze hospitalizovat proti vůli rodičů tehdy, je-li právě teď akutně v nebezpečí smrti. Pokud je ve vážném stavu, který může vyústit ve smrt v horizontu hodin, nelze hospitalizovat bez souhlasu rodičů.
Tolik ke Tvé poznámce o tom, že měla zavolat záchranku. Pokud záchrance matka řekne, že s nimi nikam nepojede a dítě jim nedá, není právní cesta jak ji přimět.

Moje žena se celou dobu snažila primárně najít řešení vyhovující dítěti - protože v této situaci mělo největší problémy dítě - ne matka, ta ho do problému přivedla. A pokud ho matka nedokáže nakojit (ať proto, že nemá dost mléka, nebo nemá správnou techniku kojení - to všechno se může přihodit), pak je třeba dítěti dodat výživu jinou cestou - a další cesta je lahvička s čajem nebo umělým mlékem. Pobyt v nemocnici je až další krok. Takže není pravda, že se nesnažila najít řešení - podotýkám, že řešení musí sledovat v prvé řadě zájem dítěte- najíst, napít. Jenže..... co uděláš, když matka vytrvale odmítá všechna navržená řešení.
A jiná cesta - mohla bys mi o ní říct ???
Samozřejmě o problému informovala sociální péči - ale možnosti sociální péče nejsou velké. Ano, sociální péče pomůže v dlouhodobém horizontu měsíců a týdnů. Pokud je dítě ve špatném stavu a je třeba jednat v horizontu hodin, sociální péče nemá dostatečné páky.
Aby to bylo ještě lepší, nakonec se manželce podařilo matku přesvědčit, že tedy pojede s miminem do nemocnice, hospitalizaci vytelefonovala, matka souhlasila. Za nějaký čas tam moje paní volala - jak dítě vypadá, jak se mu vede atd Odpověď - ale oni nepřijeli !!!
Radost spolupracovat s tak spolehlivými lidmi. Manžel - otec dítěte se objevil místo toho v ordinaci a žádal o doporučení nějakého přípravku umělé výživy. Že prý cestou maminka změnila názor a do nemocnice nepojede. Chválabohu alespoň dali dítěti něco najíst a napít a přestali křečovitě lpět na kojení, takže to přežilo s pečlivým dohledem terénního pediatra.

Víš, je dobré si představit stress, jakému byl novorozenec vystaven na vlastním příkladu. To mimino ztratilo asi 20% váhy během 7-10 dnů. Já vážím 85 kg - když si představím, že bych se spadnul za týden o 17 kg, jdou na mne mrákoty. To přirovnání není úplně precizní - tělesné složení dospělého a novorozence je jiné, pohyby tělních tekutin jsou u mimina pohotovější, rychlejší.

Ještě poznámka o tom, jak podle Tebe bude mít matka "hlavu zamořenou pocitem viny", pokud dá dítěti umělou výživu a dítě se jí na láhvi "odstaví" . PROBOHA PROČ ??? Proč zamořenou hlavu - snad dát dítěti najíst a napít je hodnota větší a přednější než ho ausgerechnet nakojit ??? Ano kojení je výborná věc, ale není samospasitelné.

Poznámka společenská: co si který lékař o svém pacientovi myslí, je jeho soukromá věc. Jako ošetřující by měl samožejmě ovládat emoce, omezit je na přiměřenou empatii a zejména negativní emoce nedat pacientovi najevo. To máš jistě pravdu, souhlasím. Já jsem sice profesí lékař, ale nejsem v tomto případu ošetřujícím a nejsem tedy vázán jinými mantinely než obvyklými konvencemi. A vědomě jsem byl nezdvořilý, když jsem pro onu paní použil to hovězí jméno. V dnešní době se bohužel všichni ohánějí právy - to je dobře- bylo by ale ještě lépe, kdyby si zároveň s každým výkřikem o právech také uvědomili odpovědnost, která k tomu patří.
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 18:07:19)
No, já si myslím, že bylo na místě té paní dát najevo, že její touha plně kojit není irelevantní blbost, ale situace je kritická a v nemocnici jim oběma pomohou. Dost možná by to šlo. Podle mě každý pokus o zachování laktace má smysl. Myslela bych, že v takové situaci snad jde zavolat sanitku (ne rychlou) a podívat se, jak ta paní odjíždí a nenechat ji jen tak odejít? Podle mě tohle by bylo v zájmu dítěte.
Proč pocit viny: to tak často je. Nevím, jak přesně Ti to mám vysvětlit, jsi muž a evidentně si nejsi schopný představit, že úspěšné kojení bývá pro matku důležitá až prestižní věc, zvlášť dneska, kdy je už od počátku těhotenství masírovaná kojící propagandou. Jenže kojení JE lepší, než umělá výživa. Nevím, jestli je "samospasitelné" (vlastně přesně nevím, co znamená to slovo, jako že všechno zachrání?), každopádně hlavně pro malé kojence jen nedostatečně nahraditelné.
Samozřejmě, že je na prvním místě zdraví a prospěch dítěte, obzvlášť vyhublého a dehydratovaného, ale přece dobře pečující matka JE primární zájem dítěte? Jasně, že s umanutou šestinedělkou není snadná domluva, ale podle mě je to v takovém případě primárně důležitá věc. Dítě se o sebe samo nepostará, musí se o něj postarat matka, tak si myslím, že lékař by se měl snažit komunikovat s ní. Třeba se do nemocnice bála, protože tušila, že až tam přijde, tak si to vypije...
PS omlouvám se za předchozí redundantní dotaz s tou hospitalizací, nevšimla jsem si, že tu mám ještě jednu odpověď.Druhý PS je, že co píšeš čtu, přece proto ti odpovídám, pokouším se ti dát nějakou zpětnou vazbu, jak to může vidět někdo jiný. Ne, abych ti nějak dokázala, že jsi blbý, či jinak špatný. Přece proto spolu lidé snad nediskutují, aby si potvrzovali vlastní převahu a pitomost ostatních? Ta paní byla zaslepená, ale ty jsi taky zaslepený, když v ní vidíš krávu a ne člověka, který potřebuje pomoc, fakt si to myslím a nemyslím to osobně, snažím se ti říct, co mi připadá důležité a ty to nevidíš.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 18:53:23)
Emino, ne že bych dokázal reprodukovat slovo od slova o čem si spolu povídaly - nebyl jsem tam, ale manželka mi o tom povídala několik hodin, bylo vidět, jak je toho stressu plná.

V takové situaci není snadné zvolit správný postup. Samozřejmě maminku přesvědčovala, že je sice dobré kojit, ale ZÁSADNÍ je nenechat dítě umřít hladem a žízní. A byl to rozhovor na dvě hodiny či víc. A jakmile došli na flašku a dudlík - NE JÁ CHCI URČITĚ KOJIT. a kolotoč se roztáčel znova.
Nevím, jak si představuješ, že zavolají sanitku a maminku do ní naloží. Když řekne, že do nemocnice nechce a podepíše reverz, tak by ji museli násilím nacpat do vozu ?? To je ale omezování osobní svobody a trestný čin !!! A když maminka nechce do nemocnice tak ji tam prostě nemohou hospitalizovat s dítětem proti její vůli !!
Jistě, v zájmu dítěte by to bylo, ale není právní opora pro takový násilný postup.

Hlavně pro další spolupráci - pokud na někoho vyrukuješ zhurta, riskuješ, že porušíš pouto důvěry, které snad stihlo vzniknout, maminka popadne dítě, sedne k manželovi do auta a odjede a neuvidíš je. Je rozumné pokusit se docílit potřebné spolupráce po dobrém.
Že je kojení pro mnoho maminek prestižní, to vím a viděl jsem to i u vlastní ženy, jak tvrdě pracovala na tom, aby se "rozkojila" - ale jedna věc je prestiž a mateřská pýcha a druhá věc je bazální potřeba dítěte NĚČEHO SE NAJÍST A NAPÍT a nelpět na KOJENÍ ZA KAŽDOU CENU

Že by se lékařka měla snažit komunikovat s matkou -tomu tak docela nerozumím - samozřejmě, že komunikovala s matkou, s tím miminkem by si moc nepokecali :-)). Ale ta komunikace s matkou byla dost obtížná. Je nesmírně frustrující, když se třesete strachem o "cizí" dítě, snažíte se pro něj udělat to nejlepší, vymyslet řešení a matka (kdo by měl být dítěti blíž než matka, proboha) se šprajcuje - ne já nechci Nutrilon (nebo co jí nabízeli) já chci kojit - notabene když si musí sama uvědomovat, že něco není v pořádku (když si došla k lékaři) takže s tím kojením to asi v tuto chvíli k ničemu dobrému nepovede.
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 20:10:40)
Představuju si to tak, že pokud se jí podařilo matku přesvědčit k hospitalizaci (píšeš, že ano), snažila bych se na jejím místě už ty dva nespustit z oka, nechala bych je sedět v ordinaci, dokavad sanitka nepřijede. Když by ta žena přesto nakonec chtěla podepsat revers a podepsala ho, tak ji samnozřejmě nemůžeš "nacpat násilím do sanitky" a chápu, jak je to frustrující (někdy krajní situace zažívají i nelékaři). Nespoléhala bych na to, že tahle matka skutečně do špitálu odjede MHD nebo sama autem. Pak bych asi zkusila ještě vzburcovat manžela té paní.
Nepředstavuju si, že se s někým má jednat zhurta. Představuji si pravý opak. Pole mně se má s lidma jednat pokud možno s nepředstíraným respektem.
Nenapsala jsem jasně, že si myslím, že v téhle situaci bylo v zájmu dítěte, aby je i matku dostal okamžitě do péče odborník, který by měl zájem jim oběma pomoci a ne přesvědčovat matku, ať mu dá doma lahev, připadá mi to krátkozraké.
Pokud se ta paní vzpěčovala čemukoliv, tak už asi nebylo v silách jí pomoci. Stejně ale nevidím důvod mluvit o ní jako o krávě, jistě byla sama v obrovském stresu.
Možná byla z těch pěti procent žen, co skutečně kojit nemohou a pak by se jí to lépe akceptovalo, pokud by jí to řekl někdo, komu důvěřuje, což je další množnost, co mohla tvoje žena udělat, mohla se jí zeptat, kterému lékaři by důvěřovala a poslat ji tam. Pokud žádnému, hrůza hrůz. Je to něco, nad čím by se mělo přemýšlet, čím to, že se zdá, že přibývá lidí, kteří programově nedůvěřují lékařům..
Mně se stalo,že když jsem měla první mimino, všem připadalo nebezpečné a extremistické, že ho kojím. Musela jsem do poradny co týden na převažování a na sprdunk, jak jsem nezodpovědná. Pak se ve třech měsících ukakázalo, že za týden mimino přibylo "jen" 100g, následovalo kontrolní kojení, při kterém se ukázalo, že mimino vypilo 30g (bylo totiž nakojené před odchodem do poradny, nemělo hlad a chtělo spát). Výsledek: "Mučíte to dítě hladem, paní!" Pádila jsem domů, brečela jak pominutá nad svojí neschopností, během týdne bylo mimino komplet na láhvi a já musela jít na injekci na zastavení laktace. Dost možná tenkrát paní doktorka měla dojem, že jsem "kráva", každopádně tak se mnou jednala. Dneska by se to asi už nestalo. Proč to říkám: mám dojem, že takhle se v lidech může narodit nedůvěra k medicíně. Přístup té lékařky byl předpojatý, tenkrát už se vědělo, že mateřské mléko není rudiment evoluce. Přesto jsem byla "kráva" já.
Docela by mě zajímalo, jak to vidí dneska, tenkrát to byla mladá ženská v mém věku, tak nejspíš ještě pracuje a má hodně zkušeností:).
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 20:23:48)
Vzburcovat manžela ....ten tam byl celou dobu a byli zajedno, ten moc nepomohl.
A pokud slíbí, že do nemocnice dojede (manžel ji doveze do nemocnice tak jako ji dovezl na obvod, ještě sew doma staví pro věci ) - proč jí nevěřit proboha ???
Jistěže bylo v zájmu dítěte aby ho dostal do péče odborník - ale pokud nebylo síly jaká by tam matku dostala, tak bylo nepochybně v zájmu dítěte, aby se učinilo alespoň něco, co by mělo šanci zlepšit jeho stav - tedy doma a flašku, pokud to šlo.
Další možnost, zeptat se jí, kterému lékaři důvěřuje - manželka jí dávala na vybranou asi z 4 dětských oddělení v okolí - a paní si po delším váhání 1 vybrala a nakonec tam nejela.

Pokud se vzpěčovala čemukoliv a nebylo jí pomoci - to je vcelku jedna věc - ona je dospělá a chce -li si něco udělat, je to její věc a nezabrání se jí - v tu chvíli bylo hlavní přimět ji k nějaké akci ve prospěch dítěte.

A to je právě ta šílenost, že za Tebou někdo přijde, protože vidí, že je na spadnutí velký problém, ale pak na Tvé návrhy řešení (a že za ty hodiny rozhovoru toho musely probrat dost) reaguje NE, NE, TO NECHCI, TO NEPŘIPUSTÍM.


 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 20:46:53)
Pokud ten manžel podporoval ženu v něčem evidentně nebezpečém, nebylo na místě mu předem důvěřovat, podle mně. Že je to děsné, to chápu, proto o tom mluvím, ještě víc, než děsné, je to TĚŽKÉ, přesvědčit člověka v tomhle rozpoložení jednat produktivně. Pořád si myslím, že by bylo lepší, aby schopnost té ženy kojit, posoudil někdo na specializovaný a mezitím dítěti někdo jiný s citem pomohl. I tu umělou výživu mu mohla zkušená sestra nakrmit tak, aby se nezačalo odstavovat, dokavad se neukáže, že je odstavení nutné. Nemělo by dehydratované mimino dostat infúzi? (Ptám se, nevím to.) Prostě jsem názoru, že uzavřít takový problém konstatováním, že matka je kráva a na kojení se nemá přehnaně plít, není dobré.
Btw., samozřejmě, že si o každém můžeš myslet, co chceš. Je to tvoje soukromá věc, ale v momentě, kdy ho začneš veřejně ostouzet, už to soukromá věc není. Zbytečně tě to deklasuje i jako muže.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 21:35:03)
"Pořád si myslím, že by bylo lepší, aby schopnost té ženy kojit, posoudil někdo na specializovaný a mezitím dítěti někdo jiný s citem pomohl"

To je moc pěkný, ale jak ji tam dostat ??

To je pořád dokulata

Tu paní jsem nejmenoval - ani jméno neznám

Infuzi musí mimino dostat tehdy když mu nelze vodu dodat jinak
 Emina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 21:49:35)
Když nijak nejde jí pomoci, není jí pomoci. Je to tragédie, ale ne důvod označovat tu ženu za krávu. Dobrou.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(14.11.2003 11:16:17)
Ještě mám jednu poznámku, Petře. Já si myslím, že za nedůvěru si dost často můžou sami lékaři - viz naše debata "do ztracena" o případu v Olomouci. Nebylo by fajn, kdyby vystoupil dejme tomu v televizi nějaký přední odborník - porodník a řekl: "Vážení, při porodech dochází k různým situacím. Například se může stát, že ..., a v tomto případě neznáme jiné řešení, než oddělit hlavičku děťátka." Konec dohadů, konec fám. Takhle je opravdu velký prostor pro různé doměnky, asi leckdy nesmyslné, jenže o to si řekli lékaři sami - proč se k tomu někdo nepostaví čelem a nevysvětlí (třeba i tady na rodině), CO a PROČ se stalo? Případně, aby to nesouviselo s lékařským tajemstvím (nooo, lékařské tajemství - jak se asi profláklo, co se stalo?), CO a PROČ by se někdy mohlo stát? Proč se neustále mlží a mlží, jak jsi nám tady předvedl i Ty? Nic konkrétního, jen "tomu vy nemůžete rozumět". No, snad nejsem tak blbá, abych nepochopila, pokud by mi někdo vysvětlil příčinu problému česky, nikoliv latinsky, abych to nepochopila. Ptala jsem se porodních asistentek. Jedna mi řekla, že se např. může stát, že ramínka dítěte jsou extrémně široká. Což se prý řeší zlomením klíční kosti. Víc možností jsem se nedozvěděla...
 Kráva z Hňupákova 
  • 

Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 11:37:12)
Mně se nepodařilo v porodnici začít kojit. Já kráva jsem si nechala odnést mimčo do inkuboše a jako ten hňup jsem ho šest hodit po porodu neviděla. Já kráva jsem si nechala propást tu chvíli, kdy se mimčo většinou samo přicvakává k prsu. Naštěstí jsem měla číslo na jednu nevzdělanou porodní bábu a ta za mnou přijela domů. Vysvětlila mi co a jak se dělá. Já kráva jsem konečně začala kojit. Jsem to ale hňup:o(((.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 12:07:23)
Proč tak drsný příspěvek plný hověziny :-) ?
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: někdy to vyjít nemusí....Neumím si představit matku ... 

(13.11.2003 12:07:31)
Proč tak drsný příspěvek plný hověziny :-) ?
 Ovečka a jehňátka 


Re: někdy to vyjít nemusí.... 

(11.11.2003 7:38:53)
Na toto téma jsem se již účastnila diskuze "Porod doma"- v podstatě jsem byla z této diskuze vyštvána. Budu se zde opakovat: - manželka mého bratrance porodila v nemocnici chlapečka, který měl špatně vyvinuté dýchací cesty, kdyby mu bezprostředně po porodu nebyla provedena tracheotomie, zemřel by. Mé babičce po porodu zemřela holčička, prý zmodrala a udusila se. Teď už víme, že se asi jednalo o vrozenu vadu, kterou měl i tento chlapeček, ale dříve se to nezkoumalo, dítě se prostě při porodu udusilo.
Chápu, že porod doma je pohodlný a příjemný, kdybych mohla vědět dopředu, že vše bude v pořádku, neváhala bych. S porodem v nemocnici nemám špatné zkušenosti, dá se také prožít v pohodě, dnes už není problém, aby personál dělal vše podle toho jak si přejete. Ale každý má právo se svobodně rozhodnout, co považuje za bezpečnější a lepší, jak pro sebe, tak pro miminko. Já budu v pohodě v nemocnici, protože se nebudu tolik obávat komplikací. Důležitá je pro mne přítomnost manžela, s ním je mi dobře a v podstatě mi je jedno kde rodím, když jsme spolu.
Všem maminkám přeji snadný porod a zdravé, spokojené děti. Ovečka
 Andy. 


Holky, holky..... 

(11.11.2003 8:08:09)
Holky, holky, zeptejte se kteréhokoliv porodníka s letitou praxí jak se může krásně běžící porod
během pár vteřin vrtnout ve drama, při kerém jde o minuty.
Stojí zdraví dítěte za takové riziko???
Každá z nás si jistě přeje pohodu a poklid při porodu, jak ale doma zajistíme oper.sál, či resuscitační pomůcky pro novorozence, když se něco náhle stane??
Možností je také ambulantní porod, dost zařízení ho již nabízí a zdá se mi dobrý pro maminky, které prostě v nemocnici nemůžou vydržet více než jeden den. Zdraví VĚRKA
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Holky, holky..... 

(11.11.2003 10:16:54)
Mluvila jsem se spoustou žen, kterým se porod zastavil pod vedení "zkušeného porodníka" např. právě tím, že je donutil lehmout na záda a začal jim svítit ostrým světlem přímo do očí. Zkuste to udělat jiným savcům....I "zkušení porodníci" zatím nepochopili(ani se nesnaží pochopit) potřeby žen u porodu.
 Lubylu 


Zkušenosti z první ruky 

(11.11.2003 12:36:06)
Ahoj Sylvo,

myslím, že tvá snaha nashromáždit co nejvíce informací o porodu doma v ČR bude ku pomoci pouze ženám, co doma rodit chtějí a od těch, co mají zatvrzele klapky na uších i očích bohužel neuslyšíš nic jiného, než že jsi nezodopovědná a sobecká :o(

Já už jsem ti jednou přála k hezkému porodu doma a dělám to znovu. Užívej si faktu, že to tak bylo a vychutnávej blaženého pocitu, že se tvé dítě narodilo do domácího a láskyplného prostředí (a ano i bezpečného prostředí).

Dnes už také mohu mluvit i z vlastní zkušenosti, teď už naše bříško není bříško, ale krásná zdravá holčička Daisy, narozena doma po 4,5 hod porodu bez jakýchkoliv komplikací a ze skore 10 - 10 - 10 (test dělán ikdyž miminko leželo na bříšku). Na bříšku jsem ji mimochodem měla až do vážení (o 3 hodiny později) a pak zase šup ke mě na bříško, pořád nahá, žádná plenka a takto celou noc až do rána - pořád nahá a přisátá na prsu.

Porod proběhl večer, takže světlo potřeba bylo, ale byla to pouze lampa, snížená na minimum. Daisy je od porodu naprosto klidné a skoro neplačící dítě (oproti Polly narozené císařským řezem).

My jsme se na porod doma také pečlivě připravovali a dnes už prostě vím, že narážky typu - šlo ti jen o sebe a tvé pohodlí - se prostě musí přehlížet, protože negativní komentáře můj krásný zážitek z porodu nezmění a také nezmění fakt, že doma se rodí zdravé děti.

Ed

Ps. Naše por. asistentka má za sebou zatím 8 letou praxi a úmrtí miminka jediné - dítě se narodilo v 26. týdnu (v nemocnici mimochodem) a to se soustředí pouze na porody doma a hlavně porody doma po císaři.
Její argumenty o bezpečnosti doma mají mnohem větší váhu než jakékoliv argumenty porodníka.
 Martina 


Re: Zkušenosti z první ruky 

(11.11.2003 15:01:46)
Nas syn se narodil pri pohodovem porodu v porodnici. Od porodu byl naprosto klidné a neplačící dítě (dokonce jsme se bala, ze neni v poradku), kdyz chtel mlicko, jen zamlaskal.
Kazde dite narozene v porodnici neni nervak, stejne tak kazde narozene doma neni absolutni klidas, o tom to zas tak nebude;-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Zkušenosti z první ruky 

(11.11.2003 15:22:23)
Samozřejmě že to není jen o tom. Jaké dítě bude, na to má vliv několik faktorů, ale především genetické dispozice a STRES. On totiž ten porod nebolí jenom matku, ale i dítě, a čím víc je porod v pohodě, tím lépe se pak dítě "aklimatizuje".
Naše dítě se narodilo po krátkém, bezproblémovém porodu, do vody, a taky nebrečelo, když mělo hlad, jen broukalo a mlaskalo. :o) Řvát začalo až v pozdějším věku vzteky. :o)
 Monika 
  • 

Re: Re: Zkušenosti z první ruky 

(11.11.2003 15:23:18)
Dcery se taky narodily po pohodovém porodu v porodnici. Byly a jsou stále klidné (teda starší je hrozně upovídaná, ale jinak pohoda). Když chtěly pít, tak taky jen zamlaskaly, téměř jsme nevěděli, že je máme.
Zato syn je pravý opak. Porod byl rovněž pohodový, ale syn stále plakal a i teď je mnohem živější, neposedný, hyperaktivní. (Má to nejspíš po mě, naši vypráví, že jsem taky byla jako z myších ocásků).
Porod doma mi připadá jako obrovské riziko. Nikdy bych do toho nešla, ale nikomu nebráním, aby rodil doma. Jen bych jako lékařka nebyla ochotna podstoupit to riziko a odrodit takovouto maminku.
 Martina, Martinka 9m 
  • 

Pár postřehů 

(12.11.2003 13:40:32)
Zdravim vsechny spokojena miminka a maminky,
Clanek a vse k tomu pripojene jsem si pravě přecetla. Vyznělo to vse jako krasna idyla, ale i presto me par veci zarazilo. Jako treba, ze porod doma maminky prosazuji hlavne kvuli klidu pro miminko a je samotne, ale po porodu s malymi uzlicky musi litat po ruznych vysetrenich a kontrolach. Neni lepsi pro miminko aby hajalo v postylce a sem tam se na nej prisel mrknout doktor? Nez ho tahat po doktorech. Ony ty dny stravene v porodnici maji svuj smysl. Nechci samozrejme nikoho odsuzovat, ale prijde me to ze strany matky trochu sobecke a vse delane jen pro svou pohodlnost. Ja osobne jsem mela porod bajecny a rada na nej vzpominam. Prispelo k tomu i brzke seznameni se s porodnim asistentem a zajisteni si jeho pritomnost u porodu.
Nejake to vystreni v porodnici me vubec neobtezovalo, naopak brala jsem to jako samozrejmost. Co kdyby nastaly nejake komplikace, kdo se potom postara o miminko???
V dnesni dobe me pripada, ze cim vetsi extrem tim lepe. Je kazdeho vec co dela a jak to dela, ale na prvnim miste by mela byt bezpecnost nasich deti, a ta starost o ne zacina uz v brisku, nebo se snad mylim? Jak poznate, ze je mimi zadeckem dolu nebo hlavickou, jak uslysite jeho srdicko, jak poznate rozstep patere, ..... vysetri Vas lekar!!!! Nebudu se rozepisovat, ale myslim, ze podstatu myslenky o kterou me slo jsem zde vystihla.
S usmevem na tvari maminka Martina a mimi Martinka
 Martina, Martinka 9m 
  • 

Pár postřehů 

(12.11.2003 13:43:10)
Zdravim vsechny spokojena miminka a maminky,
Clanek a vse k tomu pripojene jsem si pravě přecetla. Vyznělo to vse jako krasna idyla, ale i presto me par veci zarazilo. Jako treba, ze porod doma maminky prosazuji hlavne kvuli klidu pro miminko a je samotne, ale po porodu s malymi uzlicky musi litat po ruznych vysetrenich a kontrolach. Neni lepsi pro miminko aby hajalo v postylce a sem tam se na nej prisel mrknout doktor? Nez ho tahat po doktorech. Ony ty dny stravene v porodnici maji svuj smysl. Nechci samozrejme nikoho odsuzovat, ale prijde me to ze strany matky trochu sobecke a vse delane jen pro svou pohodlnost. Ja osobne jsem mela porod bajecny a rada na nej vzpominam. Prispelo k tomu i brzke seznameni se s porodnim asistentem a zajisteni si jeho pritomnost u porodu.
Nejake to vystreni v porodnici me vubec neobtezovalo, naopak brala jsem to jako samozrejmost. Co kdyby nastaly nejake komplikace, kdo se potom postara o miminko???
V dnesni dobe me pripada, ze cim vetsi extrem tim lepe. Je kazdeho vec co dela a jak to dela, ale na prvnim miste by mela byt bezpecnost nasich deti, a ta starost o ne zacina uz v brisku, nebo se snad mylim? Jak poznate, ze je mimi zadeckem dolu nebo hlavickou, jak uslysite jeho srdicko, jak poznate rozstep patere, ..... vysetri Vas lekar!!!! Nebudu se rozepisovat, ale myslim, ze podstatu myslenky o kterou me slo jsem zde vystihla.
S usmevem na tvari maminka Martina a mimi Martinka
 Sylva 
  • 

Re: Pár postřehů 

(12.11.2003 18:25:56)
Milá Martino,
tvůj názor je velmi zajímavý, skutečně. A já jsem si ho dokonce celý přečetla, ale ty můj článek určitě ne, takže ti jaksi ušlo, že já si taky myslím, že je třeba občas zajít k lékaři, např. abych věděla, jakou má miminko polohu atd.
Jestli jsi to nepochopila (asi ne), tak já tady nebojuju proti lékařům, ale za to, aby každá žena měla možnost svobodně se rozhodnout, kde porodí. Např. v porodnici, v porodním domě, doma...a aby všude měla taky právo na odbornou pomoc. Toť vše.
 Johanka, 4 děti 
  • 

Rodila jsem 3x doma 

(14.11.2003 2:49:09)
Hlasy pro a proti porodu doma....
Přidám svou trošku do mlýna:
První dítě ambulantně, další tři doma s porodní asistentkou. Nic lepšího jsem pro sebe a své děti nemohla udělat.
Někdo by se bál rodit doma, protože tam není technika, dost rychlá pomoc, protože co kdyby byly komplikace?
Já jsem se zase "bála" rodit v porodnici, protože bych tam neměla situaci pod kontrolou:
Co do mě píchají? Proč? Proč se nemůžu napít, když mám žízeň? Kdy zavolají mého partnera? Proč si teď musím lehnout, když se mi daleko lépe stojí? Proč se stydím si ulevit řvaním? Proč narození dítěte nemohou zažívat i jeho sourozenci?
A tahle všechna "proč" by mě tak dokonale rozhodila, že bych to dítě nakonec skutečně nebyla schopná porodit bez lékařů, tak jak jsem to dokázala doma.
Doma jsem se vždycky spolehla na porodní proces, a protože mě z něj nikdo nevyrušoval - doma panuje úcta k rodící ženě - mohla jsem se do něj ponořit a on mě sám dovedl k cíli.
Tedy - komplikace, které se při porodech objektivně objevují, se porodům doma většinou jaksi vyhýbají, protože nemalou roli hraje i to, že matka, která se k porodu doma rozhodne, na něj také "má" - věří si, má vnitřní sílu, ví, že TO MUSÍ DOKÁZAT BEZ LÉKAŘŮ - protože tam nejsou - A TAKY TO DOKÁŽE. A naopak jí není sdělováno, že její tělo je nedokonalé a že ona sama není kompetentní k porození dítěte.
Neříkám, že je to jediný aspekt porodů, ale mnoho se o něm nemluví a hraje důležitou roli.

Johanka
 Pavel 
  • 

Krasne vystizeno, Johanko!! 

(20.11.2003 10:14:53)
Myslim, ze Johanka vyjadrila naprosto vystizne jeden z nejpodstatnejsich aspektu domaciho porodu! Prectete si to jeste jednou a pochopite vychodisko ze zacarovaneho kruhu!
 Iva, chlapecek 1r. 
  • 

Proc slevovat? 

(23.11.2003 3:18:22)
Mnoho prispevku uvadi, ze doma se rodi/rodilo bez lekarske asistence. To ale prece vubec neni pravda. Pri porodu doma u nas na Novem Zelandu (a urcite i jinde ve svete) je vzdy vyzadovana pritomnost alespon dvou odborniku t.j. osetrujiciho lekare/PA plus dalsi pro porod doma vyskolene PA. Nejde o zadne "porody nadivoko", jak by se z nekterych prispevku mohlo zdat!
 Miška, 3 děti 


Re: Proc slevovat? 

(23.11.2003 8:52:50)
Ivo, kdybych četla i články o porodech doma, tak bys věděla, že to bylo většinou opravdu bez jakékoliv asistence.
 Sylvie 


Re: Re: Proc slevovat? 

(23.11.2003 9:35:37)
Miško, jenomže hlavně proto, že u nás systém primární porodní péče VŮBEC nefunguje, a tím teď nemyslím jenom porody doma. Lékařům to tak většinou vyhovuje, protože v rámci primární péče by se o těhulky museli dělit s porodními asistentkami, což (jak mi např. jeden i mezi laiky vceku známý porodník vysvětlil) je zbytečné, protože lékařů u nás máme dost, tak proč vůbec dávat asistentkám takovéhle možnosti, že jo...

S.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Proc slevovat? 

(23.11.2003 10:07:33)
No to je samozřejmé, když zákon ani žádná legislativa (ani pojišťovny) s porody doma nepočítá :-)))
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Proc slevovat? 

(23.11.2003 10:24:10)
Jenže ono nejde JENOM o porody doma, ale o PRIMÁRNÍ PÉČI jako takovou - a s tou legislativa počítá :o) Vím, že kdysi jsem měla vyhrabaný zákon, ve kterém bylo napsáno, že porodní asistentky "SAMOSTATNĚ NEBO pod dohledem lékaře" zajišťují jak předporodní, tak porodní a tak i poporodní péči. Jenomže zkus tohle chtít za současné situace... A přitom zrovna mě by se tohle líbilo. Je mi vcelku jedno, jestli mám rodit v nemocnici, v porodním domě nebo eventuelně i doma (ale to radši ne...), hlavně bych dala přednost soukromé porodní asistentce, která mě bude mít v péči v době těhotenství, ke svému gynekologovi bych si odskakovala akorát na UZ, pak by se mnou porodila (podotýkám ona porodní asistentka, nikoli personál nějaké nemocnice a asistentka aby tam jenom tak jaksi navíc coby dula, která nemá právo kecat do toho, co si místní lékař umane) a po porodu abych mohla jít hned domů a věděla, že dotyčná porodní asistentka za mnou bude v šestinedělí docházet, zkontroluje, poradí... MMCH legislativa počítá i s poporodními návštěvami PA v domácnosti, máš nárok na jednu před a tři po bezplatně, na účet pojišťovny. Kdo s tím nepočítá jsou právě pojištovny a porodnice. A abych s nějakou PA v nemocnici rodila, ale k porodním návštěvám si zvala jinou soukromou PA, která náhodou smlouvu s pojišťovnou má... to mi přijde mírně ujeté. Zrovna tak jako kvůli bezplatným poporodním návštěvám si zaplatit soukromou PA k porodu, kdy ona tam bude spíš jako psychický prvek, protože odborně bude zodpovědnost za mně na lékařích a asistentkách z nemocnice...

S.
 Majda 
  • 

já o komplikacích vím 

(11.11.2003 3:01:15)
Na závěr svého článku jsi se ptala,jestli někdo neví o komplikacích při porodu doma.Já o nich vím a není to
žádné jedna paní povídala.Sousedka mojí kamarádky se také rozhodla rodit doma.Žádnou porodní asistentku nesehnala,takže s manželem porodili sami.Dopadlo to tak,že ona měla roztrženou hráz až na střevo a miminko skončilo v Praze v Motoůe.Mělo totiž srdeční vadu,která na ultrazvuku nebyla vidět.Docela nerada na to vzpomíná.Miminko přivezli do nemocnice celé modré a dnes je po operaci srdíčka.Řekli jí,že přijeli skoro pozdě.Ona sama si taky docela užila.
Nechci odsuzovat ani tebe ani nikoho jiného byla to tvoje volba a je dobře,že se nic nestalo.
Majda
 Sylva 
  • 

Re: já o komplikacích vím 

(11.11.2003 9:03:42)
Hm, hm - roztržená hráz až na střevo? Nejsem odborník, ale dost jsem toho přečetla, nicméně s tímhle jsem se nesetkala. Vím, že vznikají 3 stupně ruptur, nejhorší je 3. stupeň, když je hráz natržená až ke konečníku a vznikají např. tehdy, když maminka příliš tlačí nebo když je hlavička moc velká (ale to musí být opravdu obr). Kdyby byla u porodu zkušená porodní asistentka, nemuselo se to stát, a o tom je taky můj článek. O svobodné volbě a o možnosti odborné péče kdekoliv (opravdu tím nemyslím, že má maminka právo na odbornou pomoc, když se rozhodne porodit např. na stromě). Pokud má miminko srdeční vadu...jak je vidět, do té nemocnice stihli dojet, bylo to jejich svobodné rozhodnutí a jistě počítali i s touto možností. Zuzana Štromerová sbírá kontakty na rodiče, kteří porodili doma, o tomhle případu neví, mohla bys jí poslat na ně kontakt? Je to jen kvůli statistice a bylo by dobré, kdyby se ve statistice objevily i případy, kdy všechno nedopadlo úplně nejlíp. Kontakt na ni je přes CAP - je to tady na rodině.

Někdy mám pocit, že diskuze o porodech doma se rozdělí na dva tábory - na lidi, kteří chápou (i když oni by tak třeba nevolili) důvody, proč se maminka rozhodla právě tak. A druhý tábor okamžitě odsoudí maminu jako nezodpovědnou, aniž se zamyslí nad jejími argumenty. Pokud budu chtít diskuzi tlačit do extrému (což jsem opravdu nedělala), použiju případ z Olomouce - opravdu si myslíte, že při porodu doma se dá miminku utrhnout hlava? Myslíte, že ona maminka vzpomíná na svůj porod a říká si - ještě že jsem byla v té porodnici, doma by se třeba mohlo něco stát?
Já vím o případných možných rizicích, ale narození mého miminka mi připadá jako zásadní moment v jeho i mém životě a chci tenhle moment mít co nejkrásnější a nejpohodovější. Nechci, aby mé dítě přišlo na svět oslepené a zfetované. Nazvala jsem to drsně, ale ono je to tak - zkuste se probudit, otevřít oči a podívat se přímo do obrovské zářivky - jak se budete cítit? A miminko zná jen tmu, nezná světlo a najednou dostane plnou dávku toho nejprotivnějšího světla (alespoň já teda zářivky nemiluju). Stejně tak léky - opravdu si myslíte, že se NIKDE maminkám nedává NĚCO na uklidnění, aby se prospala, aby šel porod rychleji atd.? A jak se během těhotenství neustále zdůrazňuje, jak je třeba být opatrná na stravu, na léky, nepít alkohol, nekouřit...tak při porodu to najednou přestává platit? Při porodu se léky, které dostala máma, nedostanou pupeční šňůrou do tělička miminka? Ano, některé léky určitě jsou potřebné - pokud došlo ke komplikacím, pokud miminko nebo máma nejsou v pořádku. Ale kde vezmu jistotu, že zdravotní personál se jenom nesnaží urychlit normální přirozený porod? A děje se to, děje se to ještě pořád a hodně, a není to jedna paní povídala, vím to přímo od porodních asistentek, které pracují na porodním sále, a se kterými jsem se setkala na semináři. Jen velmi malé procento porodů je nemedikamentovaných (většinou ty překotné, kdy se to nestihne, či ve Vrchlabí...) - a proboha PROČ? Proč mě nikdo nenechá porodit v klidu a v pohodě, v poloze, kterou si sama zvolím, jen s občasnou TAKTNÍ kontrolou? Proč se k rodičkám přistupuje jako k pacientkám? Proč se k miminkům přistupuje jako k neživé necítící téměř věci? Proč se provádí úkony, které, jak se prokázalo, jaksi nemají smysl, jsou pouze rutinní a jenom znepříjemňují první chvíle života miminku? Aničce nikdo oči nevykapával, neodsávali jsme jí plodovou vodu, nemávali jsme s ní hlavou dolů - a taky žije a je zdravá jako řípa.
Vzhledem ke svému věku už si asi na víc vlastních dětí netroufnu. A porod mi připadal natolik důležitý, natolik zásadní, že jsem si chtěla svobodně vybrat, jak bude probíhat. A povedlo se. Ani Anička, ani já zcela jistě nebudeme nikdy v životě řešit trauma z porodu...

 petr 
  • 

Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(11.11.2003 14:17:00)
Milá Sylvo, myslím, že konečník je střevo, takže trojka ruptura je to o čem jde řeč.

Jinak si prosím udělej jasno v řadě dalších věcí:
- ne všechny léky, které se podávají matce, projdou přes lůžko do krve plodu - OPRAVDU NE !
- to neštěstí v Olomouci - bylo způsobeno okolnostmi, které bys neovlivnila doma ani v nemocnici a průběh porodu doma by bohužel nebyl jiný. Tvoje poznámka o tom, jestli si maminka říká - ještě, že jsem byla v porodnici - mi přijde dost cynická, nezlob se. :-((
- ptáš se, kde vezmeš JISTOTU, že personál něco dělá a nedělá .
Na jednom místě píšeš, jak je jasné, že život je riziko, a že bys nevylezla z domu, kdybys na ta rizika pořád myslela. Tak si taky uvědom, že v životě nemáš vůbec žádnou jistotu, mít ji nemůžeš a nebudeš - jsi si jistá, že se zítra probudíš ? Jistěže ne, když Ti rupne v mozku aneurysma, neprobudíš se - ale to je přece to riziko, kterého se nemůžeš bát protože bys nevystrčila nos zpod peřiny. Takže asi bude lépe nevyhazovat taková absolutní prohlášení o JISTOTĚ.

:-)) to jsem se ale nějak rozpovídal :-))
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(11.11.2003 16:15:28)
Má poznámka byla možná cynická, ovšem pravdivá. Mohl bys mi, prosím, sdělit jako odborník, jak a proč se při porodu dá dítěti utrhnout hlavička? Nejsem odborník, myslím, že to neustále zdůrazňuju, takže můj selský rozum tomu vůbec nerozumí.
Další věc - no, v životě přeci jen něco málo jisté je - například smrt (černý humor). Něco ovlivnit můžu a něco ne. Pokud něco ovlivnit můžu a jsem přesvědčená, že je to v mém zájmu a v zájmu mého dítěte, proč to neudělat?
A zcela jisté je, že existují skvělí porodníci, báječné porodní asistentky a laskavé sestřičky. Ovšem ne všichni jsou takoví. A já si je bohužel nemůžu vybrat, a protože už asi víckrát rodit nebudu, nechtěla jsem nad tímhle faktem mávnout rukou a říct si - no tak to holt třeba vyjde jindy...holt tohle dítě bude "nanečisto".
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(11.11.2003 20:34:19)
No já o tom nemám podrobnou zprávu (nemám na ni nárok, nemám k případu žádný vztah)- vím jen to, co v odborných kruzích prosákne - troufl bych si říct, že spolehlivost je větší než drby po novinách.

První věc je, že tomu dítěti NEUTRHLI HLAVIČKU !!! Mimochodem - zkusily jste někdy utrhnout hlavu třeba králíkovi, kterého zpracováváte pro kuchyni ? Zkuste to a zjistíte, jak šílenou páru byste musely mít, abyste ji tahem prostě utrhly. A králík je velikostně tak ze známých (jedlých) zvířat velikostně asi nejblíž novorozenci.

O tom co se stalo se mi až tak mluvit nechce - je to strašně smutné, byť to bylo profesionálně lege artis, tedy správné v dané situaci ( a toto hodnocení nemám od přímých aktérů, ale od lidí z jiné nemocnice, tedy relativně nezaujatých kteří si mohou kritiku bez obav dovolit - obzvlášť v soukromém rozhovoru ). Sami připouštěli, že si tu situaci dovedou představit, ale že by asi skončili na prášcích.

p.
 Lenka Nová, tři dospívající dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(11.11.2003 20:36:36)
Takže tomu mám rozumět tak, že mu ji neutrhli, ale uřízli?
 Lenka Nová, tři dospívající dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(11.11.2003 20:36:39)
Takže tomu mám rozumět tak, že mu ji neutrhli, ale uřízli?
 Lenka Nová, tři dospívající dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(11.11.2003 20:36:47)
Takže tomu mám rozumět tak, že mu ji neutrhli, ale uřízli?
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(11.11.2003 20:48:21)
To by mě taky zajímalo, protože proč pak právník té maminky "po její zralé úvaze" nemocnici žaluje?
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 23:31:15)
Protože žalovat může kdokoli kohokoli za cokoli - a tím, že někdo žalobu podá, ještě není ani zdaleka řečeno, že je podložená.
Pokud má ten právník žaludek, může si udělat velikou slávu v novinách a médiích ve chvíli projednávání. A když pak po dvou týdnech soud vysloví nemastný neslaný závěr že se nestalo nic nesprávného a celou žalobu spláchne do koše - u toho už noviny a televize nebudou. Takhle se taky dělá reklama
 Jana, dva synové 
  • 

Právní odpovědnost 

(13.11.2003 6:14:16)
Pokud vím, tak rodiče podali žalobu, asi mají důvod, proč to udělali. Když bych na někoho chtěla podat žalobu, tak bych patrně hledala nějakého advokáta. Pochybuji, že by na mě čekal s tím, že se mediálně zviditelní a udělá si reklamu. Mám dojem, že odsuzuješ člověka, který dělá jen svoji práci(zastupuje klienta). Dle Tebe jejich advokát neměl tu práci vzít? Doufám, že nás média budou o sporu informovat bez ohledu na jeho výsledek.
Advokáti pracují v soukromém sektoru na rozdíl od většiny lékařů-porodníků, proto se asi stává velmi málo, že odmítnou přání klienta. Srovnejme to s porodníky ve státním sektoru, kterým odmítnutí přání klienta nedělá potíže.
 petr 
  • 

Re: Právní odpovědnost 

(13.11.2003 7:11:28)
Ale jistě, podali žalobu, protože jsou hluboce zdrceni (pochopitelně) a chtějí mít jasno v tom, neudělal-li někdo něco špatně a pokud ano tak aby za to pykal. Jejich pohnutka je pochopitelná a asi bych na jejich místě nejednal jinak.
Že si vzali advokáta - samozřejmě - k věci to patří. Toho advokáta neodsuzuju, jistěže dělá svou práci a prací advokáta je i zastupovat klienta v případu který (třeba) nemá naději na úspěch. Výhrada, kterou jsem projevil, byla v tom, že sám fakt podané žaloby neznamená, že se opravdu stalo nějaké pochybení. Pokud si vzpomenu, mohu podat žalobu třeba na Tebe, žes mi vyzývavým tónem příspěvku tady v diskusi způsobila duševní trauma, kvůli němuž jsem musel být měsíc doma a chci nahradit ušlý výdělek. Advokát to se mnou sepíše - pokud je slušný, seznámí mne s vyhlídkami, jaké má moje kausa a navrhne, jestli to nechci řešit jinak. Pokud budu na žalobě trvat, půjdeme k soudci a ten takovou žalobu jako zjevně nedůvodnou zamítne. ALE ! žalobu jsem na Tebe podal

Mimochodem - paralela s porodníkem poněkud kulhá. Právník jedná podle přání svého klienta (vyjma vyložených prasáren, kdy by se mohl sám dostat před disciplinárku). Porodník a lékaři obecně museji jednat v souladu s tím, co se v rámci současných vědeckých poznatků považuje za správné a prostor pro vyhovění přání klienta je podstatně menší. Rozhodně si nemyslím, že např císařský řez na přání bez jiného medicínského důvodu je nějaký pokrok a známka kvalitního přístupu porodníka.

A k tomu, že nás budou média informovat bez ohledu na výsledek - znáš Železného koláče sledovanosti" - a něco podobného mají všechna média takže informace budou, pokud budou chytlavé . Nudu neodvysílá nikdo.
 Monca 
  • 

Souhlas 

(13.11.2003 7:49:28)
Petře ve všem s Tebou souhlasím. I pro mě by byl porod doma neopodstatněné riziko. Neznám případ v Olomouci, proto se k němu nebudu vyjadřovat.
Nerozumím větě Sylvy, že nějaký porod je nanečisto. Já mám ráda všechny své děti a žádný porod nepovažuje za nanečisto! U druhé dcery a syna byl vždy přítomný tatínek. Děti si sám vykoupal, zvážil, pomazlili jsme se s nimi ... Nemusela jsem se stresovat vyšetřeními, o to se starali lékaři. Léky do mě necpali, protože jsem se domluvila, že pokud to nebude nezbytně nutné, nic nechci. Nikdo mě nepřesvědčoval ani nenutil.
Sylvo, ty sis vybrala jiný způsob porodu a máš ho mít. Jen nevím, co bys dělala, kdyby všechno nešlo, tak jak mělo. Porodní asistentka by nejspíš rychle zavolala záchranku a pokud by se něco stalo, tak by to bylo zaznamenáno ve statistice nemocnice. A oni zase něco zpackali Ti hrozní lékaři (kteří musí přijmout i rodičku, která se rozhodla podstoupit riziko porodu doma)... Petr má pravdu v tom, že pokud zažijí takové trauma, že jim umře miminko, hledají viníky kdekoliv. Uměla by ses Sylvo smířit s tvrzením, že je to genetická chyba, kterou nelze zjistit ultrazvukem. Spíš by ses soudila, že Tě měli poslat na genetiku nebo někam jinam, že lékař měl předpokládat, že měl použít jinou metodu vedení porodu atd. Jenže po boji je každý generál.
Abych to ukončila. Nemám ráda adrenalinové sporty a lidé je provozují, takže nemám nic proti tomu, aby si maminky vybraly, kde budou rodit. Jen nesouhlasím s názorem, že Ty, co rodí v nemocnicích odepírají miminkám lepší podmínky vstupu do tohoto světa. To je podle mě nesmysl.
 Sylva 
  • 

Re: Souhlas 

(13.11.2003 10:51:59)
Ach bóóóže, Mončo, popros někoho ve svém okolí, ať si můj příspěvek přečte a jasně a srozumitelně ti vysvětlí, o čem že to vlastně píšu. Já to asi píšu nějak nesrozumitelně či co. Nebo já to ještě jednou zkusím:

Já jsem nikdy netvrdila, že všichni lékaři jsou špatní a porodnice by měli zrušit, že maminky, které rodí v porodnici, odepírají svým dětem lepší přístup na svět. Myslím si, že je velice důležité, že existují odborníci, kteří mi pomohou, pokud něco nebude v pořádku (NĚCO NEBUDE V POŘÁDKU!!!). Např. když budu mít srdeční vadu, bolavý zub, zlomenou nohu...špatnou polohu miminka, úzkou pánev a vím já co ještě. Ale já jsem byla zdravá, miminko též, komplikovaný porod se v širokém dalekém příbuzenstvu nikdy nevyskytl (jediný porod, který nebyl zrovna moc v pohodě, byl porod mojí sestry, to když se lékař, k němuž máma přišla na kontrolu, rozhodl, že vyvolají porod, protože má dneska odpoledne čas - ale to SNAD byla jiná doba...).
Taky jsem dospělá a nebyla jsem zbavena svéprávnosti (i když se tomu asi divíš, fakt ne!). Chtěla jsem se svobodně rozhodnout, kde proběhne ten naprosto přirozený akt narození miminka. Sice jsem se svobodně rozhodla, ale byla mi upíraná pomoc. Respektive odborná a pojišťovnou hrazená pomoc byla vázaná na porodnici, což mi nevyhovovalo (MNĚ to nevyhovovalo, jiným to vyhovovat může, to je opravdu věc volby). A to mi nepřipadá moc fér.
Kdyby se cokoliv stalo, miminku nebo mně...věděla jsem, do čeho jdu, jsem dospělá, což znamená, že za svá rozhodnutí nesu zodpovědnost - a rozhodně jsem se v případě nějakých komplikací nechtěla z té zodpovědnosti vyvlékat tím, že budu ty problémy házet na někoho jiného. Ale ono se opravdu nic nestalo, takže děkuju za gratulaci.
A o tom porodu "nanečisto" - někde si zjisti, co je to IRONIE. Vysvětlovat ještě tohle, to už je opravdu nad mé síly...
(A kromě toho píšu, že jsem NECHTĚLA nad tím mávnout rukou a říct si, že tohle bude nanečisto.)
 Corra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(11.11.2003 20:59:37)
V přízpěvcích Kde rodit je článeček o tom neštastném porodu v Olomouci od jistého Porodníka ze dne 15.10.2003....15.19.24 hodin.Není tam sice skoro nic o tom porodu napsáno,ale třeba diskuzi porodník sleduje a třeba o něm v rámci možností ještě něco napíše.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(18.11.2003 0:05:32)
Svoje informace čerpám z toho, co jsem se o případu dočetla na internetu a slyšela v televizi, čili žádné neobvyklé zdroje...
na ihned (což je podle mne jeden z nejlepších informačních zdrojů) bylo psáno, že došlo k úmrtí dítěte během porodu (snad po zaklesnutí ramínek) a k oddělení hlavičky došlo po úmrtí dítěte.
Je to záležitost velice tragická, díky bulvárnímu přístupu i oficiálních medií následná diskuse byla značně nechutná.
Vyjádření nějakého zasvěceného lékaře (nejlépe z olomouckého pracoviště, seznámeného s konkrétním případem) by jistě bylo vhodné (hlavně pro uklidnění veřejnosti), nicméně zřejmě v době vyšetřování asi nešlo zprodukovat.

Jinak po pročtení valné části následné diskuse dodávám - nechť si ženy rodí tak a tam, jak uznají za vhodné. Jen bych pro příznivkyně domácích porodů chtěla připomenout následující fakt, který zde také již byl naznačen: bohužel nikoliv všechny maminky vládnou mentální kapacitou, která je v ten správný moment nasměruje tam či tam - k porodní asistentce, ke gynekologovi, k pediatrovi...
jistě mnoho žen je schopno doma porodit, uvážit všechna pro a proti, zhodnotit rizika, minimalizovat je či vyvodit z nich důsledky. Jsou však i ženy, které si představu domácího porodu a následné péče o dítě mohou představovat jako zmíněná maminka líčená Petrem.
Myslíte extrém? Ale kdeže...
Bohužel, ale zdejší internetové maminky, propagující domácí porody, nejsou zrovna reprezentativní vzorek průměrné populace.
Zkuste se nad tím zamyslet.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(18.11.2003 0:17:01)
Jitko, a zamyslet nad čím? Jakože když některé maminy nevyhledávají porodní asistentky k porodům doma, ať už proto, že na to nemají dostatečnou "mentální kapacitu" nebo úmyslně (případ Půlnoční Bouře? viz. vyjádření tatínka, že už rodil kozy, tak proč by nepomohl své družce?), tak je neposkyteme nikomu? Co se tím změní? Ty, co o asistentky nestojí, těm to může být putna, protože těm jsou tyhle diskuze ukradené (doma porodí i bez nich a nic jim nechybí), ti co by přivítali normální péči (konečně, i ony platí zdravotní pojištění), mají smůlu????

S.
 toriamos 


Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(11.11.2003 21:50:37)
Tak si taky uvědom, že v životě nemáš vůbec žádnou jistotu, mít ji nemůžeš a nebudeš - jsi si jistá, že se zítra probudíš ? Jistěže ne, když Ti rupne v mozku aneurysma, neprobudíš se - ale to je přece to riziko, kterého se nemůžeš bát protože bys nevystrčila nos zpod peřiny.
-----------------------------------------------------------------------------
Opravdu se mi může stát cokoliv, rupne mi cévka v mozku, přejede mě auto, smrtelně se zraním při sportu, cokoliv... a taky kolem sebe nemám tým lékařů, i když půjdu na své vlastní riziko slézat nebezpečná skaliska... Ale to je právě ta nenáviděná demagogie, takže promiňte...
 toriamos 


Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(11.11.2003 23:52:51)
Chci tím pouze naznačit, že porod dítěte je pro ženu tak přirozená věc, jako je třeba chůze, při které si můžu taky poranit kotník a přesto nejdu na procházku s lékařem (co kdyby náhodou...). Vždy se může něco vážného přihodit i při těch nejpřirozenějších věcech...
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 0:04:57)
Ano. ANO! ANO!!!!!!!!
 Kamila, 36tt 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 0:42:12)
S tou chuzi je to mozna pravda, ale.... Kdyz jsem delala prvni krucky, tak jsem mela take "primerenou" a bezpecnou asistenci rodicu, aby se mi neco nestalo. Trebaze jsem ji nepotrebovala...ale co kdyby nahodou?????
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 11:22:38)
U normálního porodu by ti měla zajistit přirozený průběh právě porodní asistentka, která by měla být (v souladu se směrnicemi EU,doporučeními WHO..)vyškolena právě pro tyto účely a je jedno, jestli je to v porodnici nebo doma (tak jako rodič, který ochraňuje malé zdravé dítě při prvních přirozených krůčcích, aby se neporanilo).
Lékaři mají tendenci porod léčit(jsou na to vyškoleni). Já nechápu, proč má česká porodní asistentka být podřízena v porodnici lékařovi, když jejich práce je odlišná. Nedivím se proto, že hodně českých porodních asistentek je frustováno a jejich frustraci často pocítí rodičky(vidno i zde na rodině). Mám vlastní zážitek z porodnice z Podolí, kde během mého porodu si porodní asistentka vyřizovala účty s lékařem a vlastně i se mnou. Když jsem se jí na něco ptala, tak mi vždy odpověděla, že se na to musím zeptat pana doktora(já jsem k němu chodila na vyšetření během celého těhotenství), který vlastně za porod zodpovídá. "Můj" doktor tam po celou první dobu porodní nikde nebyl(kromě jednoho, který se válel s dalšími porodními asistentkami na sesterně u televize), a tak jsem se vlastně nedozvěděla vůbec nic. Tak jsem se dostala úplně sama až do závěrečné fáze.V této fázi mě pan doktor,zavolán telefonem, najednou začal "léčit" a docela pěkně zmatkoval(právě proto, že ho vůbec nezajímalo to před tím). Připadala jsem si jako v Kocourkově. Lékaři chápou porod jen jako vlastní vytlačení dítěte. To je naprosto rozdílný pohled většiny žen (a osvícených porodních asistentek), které porod nerozdělují do jednotlivých fází, ale berou ho se vším všudy jako celek.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 7:50:26)
Přirozené je to jen pro "superženu", pro jiné ženy může být porod i jinou, než přirozenou záležitostí. To, co cítí jedna, nemusí padnout druhé. Nemělo by to tady sklouznout zase v názory typu - ....jak rodí profesionálky... Některé z nás jsou prostě raději do porodnice.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 12:07:35)
Ale jo, Miško, to je přeci logické, že každý se cítí bezpečně jinde! Já nikomu neupírám pomoc při porodu v porodnici, ale mě fůra lidí odepírá pomoc při porodu doma. Každý máme jiný náhled na život a já netvrdím, že ten můj je nejlepší, já jen popisuju, jak jsem porodila já a fakt nemůžu za to, že jsem nenašla jediný příspěvek, kde by maminka popisovala stejně nadšeně svůj porod v porodnici. Ona je celá ta diskuze opravdu především o toleranci a pochopení, no a já jsem pochopila, že moc tolerantních lidí sem zrovna nepřispívá. Z některých příspěvků přímo číší to dogma "já vím, co je dobré, a když je to dobré pro mě, musí to být dobré pro všechny!".
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 12:37:35)
Sylvo, možná to bude tím, že ne každý bere svůj porod nějak výjimečně a porody doma jsou obvyklou záležitostí, takže se o něm nepíše tolik článků. Články tady píší maminky, které prožily spíš špatný porod, než ten pěkný... Kdyby měla každá maminka psát o svém porodu, asi by to tady bylo pěkně zahlcené :-)
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 12:40:40)
Samozřejmě tam mělo být - porody v porodnici jsou obvyklou záležitostí :-)) Pardon
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 20:37:59)
No, Sylvo, to máš buď krátkou paměť nebo si vybíráš z došlých příspěvků jen to, co se Ti hodí do krámu. Také jsem psala o krásném porodu, a to v porodnici. Prima byla porodní asistentka a ještě báječnější byla mladá lékařka.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 23:04:16)
A sprdla jsem Tě za to? Napsala jsem, že si myslím, že to bylo nezodpovědné?
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(12.11.2003 23:48:41)
Nesprdla - ale to není žádná zásluha, to už by sis dovolila dost.
Píšeš, že nemůžeš za to, žes nenašla jediný příspěvek, kde by maminka nadšeně popisovala svůj porod v porodnici - podle toho, jak rychle se Ti Šárka ozvala, bych řekl, že bys jich pár našla - pokud ovšem by se Ti chtělo je hledat se stejnou vervou jako ty, kde se píše o teroru na porodním sále

A k těm dogmatům - velké eticky mravní dilema diskuse o tom, že si každá maminka může vybrat jak a kde rodit je v tom, že by podle mého názoru neměla ztrácet ze zřetele (a to s obrovskou zodpovědností -skutečnou a poučenou ) zájem dítěte,které přichází na svět.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(13.11.2003 22:01:03)
A proč bys mně "sprdávala"? Já jsem Tě pouze na základě předešlého konstatování,upozornila na to, že asi nečteš příspěvky ostatních - pak Ti asi o diskusi jako takovou asi moc nejde.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(14.11.2003 11:01:34)
Já už nechci slovíčkařit, Šárko. Ano, na můj článek se ozvaly i některé maminky, které napsaly, že měly hezký porod v porodnici. Ovšem většinou přidaly něco v tom smyslu, že ony jsou zodpovědné (protože rodily v té porodnici) a já nikoliv. Což je velmi, velmi subjektivní názor. Taky jsem měla na mysli něco trochu jiného - pro mě byl porod naprosto úžasná záležitost (což je asi z mého článku znát). Nikoliv "bylo to fajn, nikdo na mě moc neřval". A porovnej si články o porodech doma a v porodnici - co myslíš, které jsou optimističtější?
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(14.11.2003 11:03:57)
Sylvo, vzhledem k počtu se to nedá srovnávat.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(14.11.2003 11:17:41)
Ani v procentech?????
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(14.11.2003 11:16:40)
A ještě něco, Sylvo. Proč pořád chceš něco srovnávat? To přece nejde. Je jasné, že nikdo nenechá doma rodit ženu, která má nějaké problémy. A nebo - nikdo s problémy doma rodit nechce. TAkže jak a co chceš pořád srovnávat? To by šlo, kdyby byly podmínky stejné.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(14.11.2003 11:21:52)
Ale já jsem si sama pro sebe srovnala srovnatelné - tj. normální přirozený porod v porodnici a totéž doma. A taky proto jsem se rozhodla pro porod doma.
A vůbec, ale vůbec jsem tady nechtěla nic srovnávat, jen jsem napsala o mém porodu a o tom, že mé poznatky jsou k dispozici na stránkách HAMu - viz článek. To ostatní jaksi vyplynulo z diskuze, ale já jsem s tím opravdu nezačala, jen bráním své názory.
 Corra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(14.11.2003 19:55:01)
Sylvo,píšete že jste si srovnala srovnatelné tj. normální přirozený porod a porod v nemocnici.Jak mužete srovnávat tyto dva druhy porodu když máte zkušenost jenom s jedním?
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(14.11.2003 20:50:52)
Jak už jsem několikrát psala, během celého těhotenství jsem hledala informace. Jak už jsem několikrát psala, také na základě těch informací jsem se rozhodla pro porod doma.
 Šárka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? 

(14.11.2003 20:15:34)
Víš, já mám dojem, že když něco není běžné (teď to myslím co do počtu, což porody doma určitě nejsou), tak je přirozené, že maminka, která něco takového absolvuje věnuje čas tomu, že své úžasné zážitky popíše. Svým způsobem tak udělá osvětu těm konzervativním dámám, co se bůhví proč ženou porodit své dítě do tak příšerného zařízení jako je porodnice. :o) Proč ne... Diskuse je od toho, aby každý vyjádřil svůj názor, své argumenty. Nechť potom Ti, kdo se rozhodují, zvolí to, co jim je bližší.

 toriamos 


Neodsuzuji porody v porodnicích ani domácí... 

(12.11.2003 21:47:33)
Neodsuzuji porody v porodnicích. Chci říct, že k naprosto přirozenému a nekomplikovanému porodu není nutný tým lékařů ani nejrůznější preventivní zásahy... Opravdu si myslím že stačí "porodní bába" :o)).
Samozřejmě, že když ne vše probíhá v pohodě a je tu nějaké riziko, tak to je jiná!!!
Jenže tady jde také o ten náš systém zdravotnictví. Bohužel ale, to co funguje v Holandsku tady ještě hóóódně dlouho fungovat nebude, a to je škoda...
Jinak stašně moc fandím ženám, jako je Sylva. :o) Já sama jsem chtěla rodit tím nejpřirozenějším způsobem, který v danou chvíli půjde. Ale bohužel se mi to nepoštěstilo (příliš velké mimi a konec pánevní, čili císař..). Třeba příště..:o) Pa, pa mějte se krásně
P.S. Porod je, dle mého, velmi výjimečná a záslužná "věc". To, co musí zvládnout žena při porodu, je velmi obdivuhodné!!!!
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc 

(12.11.2003 23:49:17)
Jen se zeptám - co je to přirozená věc ? Má to slovo co dělat s přírodou ? Pak si uvědomte, že příroda je velmi nelítostná a problémy řeší tak, že zmetky ve vývoji nepřežijou !!! Jelen běhá pomalu ? - sežerou ho vlci a nebude mít potomky, další jeleny se slabýma nohama co pomalu běhají ! Potomky bude mít jeho brácha, který rychle utíká.
Máš úzkou pánev a těžko rodíš ? Umřeš při porodu a neporodíš dcery s úzkou pánví co by těžko rodily. Moderní civilizace a medicína naproti tomu zachovává i slabé při životě a umožňuje jim plně žít. Nikoho nežerou dravci a žena s úzkou pánví porodí císařským řezem. Ale prosím Vás uvědomte si, že jsme bohužel v této době již generace, která je od mnoha "přirozených" věcí dost vzdálená a budeme-li se chtít takto skokem vrátit - můžeme ve chvíli, kdy se nám to bude nejméně hodit, zjistit, že máme slabé místo a "přirozené" v té chvíli nebude porodit, ale třeba vykrvácet, protože máme příliš hluboko vrostlé lůžko, nestáhne se děloha a poporodní krvácení se nezastaví ... to je patologie s určitým podílem dědičnosti, například... Pozor na pojem přirozené, nenechte se jím příliš okouzlit, byť je to lákavé
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(13.11.2003 5:13:16)
Milý Petře,

moje babička byla jen o sedmdesát let starší než já a jen o čtyřicet let starší než moje maminka. Porodila všech šest dětí doma v různých polohách, děti po porodu měla u sebe v posteli, všechny děti byly kojené a její péči přežily. Dožila se bez jednoho měsíce sto let. Měla jsem jí moc ráda, protože to byla hodná a sebevědomá žena. Domnívám se, že moje tělo nebo tělo mé matky se tak dramaticky nezměnilo, aby byl důvod k tomu, že já a moje maminka jsme rodily úplně jinak než naše babička.Tím mám na mysli také, proč bych podobně jako moje babička nemohla rodit v porodnici. Sedmdesát nebo čtyřicet let je velmi málo na to, aby se projevily evoluční změny:o))). Co se dramaticky změnilo je přístup lékařů k porodu, ženám i novorozencům (těhotenství a porod je prohlášeno za nemoc). To zdůrazňování co kdyby...Nikdo se nezříká lékařského vyšetření během těhotenství, aby se zjistily abnormality, které mohou zapříčinit problémy během porodu. Úzká pánev se vyskytovala u žen i před tisíci lety a patrně jí zdědily i potomci. Bohužel, tyto ženy měly tehdy smůlu. Nikdo zde nepopírá výhody císařského řezu. Většinou se o nich ví(i z rodinné anamnézy) a rozumná informovaná žena by nerizkovala vaginální porod a ještě k tomu doma.
Stává se také, že u některých žen je diagnostikovaná úzká pánev a ona porodí císařským řezem a u druhého těhotenství jí jiný lékař úzkou pánev nezjistí a ona porodí vaginálně. Porodní asistentky v zahraničí ale i u nás, které chodí k porodům doma, patrně ženu, která nemůže dlouho porodit a je tam podezření na nediagnostikovanou úzkou pánev nebo na přirostlou placentu, odvezou do porodnice.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(13.11.2003 7:16:19)
Obávám se, že porodní asistentka při porodu nediagnostikuje placentu accretu, na tu přijde po porodu, když nejde porodit lůžko
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(13.11.2003 8:25:33)
Petře,
během porodu jsem si všimla, že nejdříve se rodí dítě a potom placenta. Asi jsem to pro tebe nesrozumitelně napsala, bylo tam nebo . Takže, když žena porodí dítě a dlouho nemůže porodit placentu porodní asistentka odveze ženu do porodnice. To se však stává velmi málo. Byla jsem na semináři německé porodní asistenky a ta říkala, že za odobí, které chodí k porodu doma (majitelka porodního domu) se to jejím klientkám moc nestávalo. Přisuzovala to právě k přirozenému průběhu porodu.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(13.11.2003 9:09:32)
Nejsem specializací porodník takže nemohu posloužit přesnými čísly na oplátku - placenta accreta nebo percreta jsou patologie, jejichž podstata je anatomická, prostě je lůžko vrostlé moc hluboko, po porodu dítěte se neuvolní jak má a nevím jak by přirozený průběh porodu mohl ovlivnit to, co se s nimi stane.
 Petra, Kryštof 01, Kubík 08 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(13.11.2003 21:36:11)
Anebo se také stává, že hodnoty v těhotenské průkazce ukazují úzkou pánev a dítě se rodí deflexní polohou předhlavím (a při této poloze Porodnictví vyd. Grada 1999 doporučuje "už při hraničních hodnotách zúžení (pánve) cís. řez). Ale taky se stává, že nervózní lékařka deflexní polohu nepozná, indikuje oxytocin (pro deflexi u hraničního zúžení kontraindikace) a čeká se hodiny a hodiny na nějaký "kousíček", až dorazí lékař na konzultaci a minutu před vytlačováním měří pánev, protože - "Zdá se mi nějaká úzká," prohlásí.
Ale o tomhle svém porodu u Apolináře jsem tu už párkrát psala. Já jsem nakonec vděčná, že shodou okolností neprobíhal porod podle té knížky, protože nakonec všechno dobře dopadlo a porodit přirozeně je asi lepší než SC (protože je to přece jen operace.)
Jen to na mě dělalo dojem zmatku a nejistoty a trochu jako by to bylo "poslepu" (myslím od "ošetřujícího personálu.)
 Bobina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(13.11.2003 22:15:56)
Argumentovat v této diskusi úspěšnými šesti porody babičky asi není zrovna nejlepší. Pokud už vyvoláváš "ducha historie" podívej se na to i z jiné stránky: kolem porodů se postupně specifikovaly různé profese, tradiční je profese porodní báby, dříve spojená i s léčitelstvím ženských chorob. Dlužno dodat, že profese por. báby byla dřív (stejně jako porod) obestřena tajemstvím a intimitou. Nejsem sice historik, ale pokud vím, tak přítomnost porodní báby byla nutností, zatímco přítomnost lékaře u porodu výsadou, kterou si nemohl dovolit každý. Takže těžko můžeme dnes tvrdit, jak by se naše babičky rozhodly, kdyby měly i jiné možnosti.

A ještě jedna poznámka - k přirozenosti, riziku při porodu, atd. Je zajímavé, že u přírodních národů porod byl a dodnes je (!) ritualizován podobným způsobem jako nemoc (modlitby za rodičku, zažehnávání zlých sil, hygienické rituály, přenášení bolesti na jiný objekt...).

Já si nemyslím, že porod je nemoc. Nemyslím si, že žena nedokáže porodit doma, nemyslím si, že v porodnici se bude vždy cítit dobře. Ale rodit doma považuji za nezodpovědné. I kdyby existovalo jedno jediné procento možných komplikací, které by mohlo ohrozit mně nebo dětátko, bude to pro mně dostatečný důvod, abych rodila tam, kde je pomoc nejblíž. V porodnici.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(13.11.2003 22:42:26)
Hygienické rituály - jako třeba klyzma, holení... ? ;o)

S.
 Iv 5 ks dětí 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(13.11.2003 22:45:03)
Sylvo to se ještě někde dělá?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(14.11.2003 0:31:18)
Nakoukni do diskuze o porodech a uvidíš :o) Před třemi lety v jedné fakultní nemocnici ještě stále ano, ani dnes to není výjimkou. Před cca rokem, když jsem si zjišťovala aktuální info k druhému porodu, se mi nejvíc líbilo vyjádření některých porodních asistentek, které samozřejmě respektují přání rodiček, leč snaží se jim vysvětlit, proč rozhodně ano :o)))

S.
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(14.11.2003 10:52:57)
Bobino,

nemyslím si, že vyvolávám nějakého velmi vzdáleného "ducha historie". Moje babička byla po dobu několika desítek let moje současnice, jezdila jsem k ní na neuveřitelně krásné prázdniny. Nebyla to cesta do pravěku, ale do vesnice blízko Prahy. Myslím, že vzhledem k jejímu dlouhému věku, přežila spoustu porodnických "modernizátorů a sociálních inženýrů " a uchovala si hodně dlouho zdravý rozum. Její reprodukční období bylo velmi dlouhé(poslední dítě po čtyřicítce) a zažilo několik státních režimů.

Dokonce měla i možnost si vybrat, zda chce rodit v porodnici nebo doma. Jenže už tehdy se mezi ženskými říkalo, že s rodičkama doktoři dělají divný věci(divné rituály:o)). Prý jim stříhají chlupy, zastrkávají jim trubičky s vodou do zadku, během porodu jim zakazují chodit, přivazují jim nohy, nastřihují jim přirození a berou jim děti (to je ten medicínský pokrok, Bobino??? :o(.Mnoho žen se také bálo, že jim v porodnici děti vymění.

Nemyslím si, že během porodu měla u sebe nějakého šamana. Měla tam porodní asistentku. U některých porodů to šlo tak rychle, že porodní bába přiběhla pozdě. Myslím si, že pozdě by přiběhla i čarodějnice nebo šaman:o).

Nemám nic proti tomu, že se rozvíjejí různé medicínské obory. Mělo by to být ale vždy ku prospěchu lidstva. Rutinní medicínské postupy by měly být používány na základě vědecky podložených výzkumů a ne na základě jeden pan doktor povídal...a pak to tak dělali všichni.

Lidské tělo se za tak krátkou dobu moc nezměnilo. Například normální těhotenství trvá stále devět měsíců, či snad ne? A porod je pro většinu z nás(včetně doktorů) stále velká neznámá. Většina porodů probíhá v noci a hodně dětí(když se porod uměle nevyvolává) se rodí v noci. Vliv úplňku na počet "rozjetých " porodů je také znám, že by vzdálené vyvolávání historie? Zatím se ještě ani nezjistilo, co způsobuje začátek porodu....

 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(14.11.2003 10:56:52)
Bobino,

nemyslím si, že vyvolávám nějakého velmi vzdáleného "ducha historie". Moje babička byla po dobu několika desítek let moje současnice, jezdila jsem k ní na neuvěřitelně krásné prázdniny. Nebyla to cesta do pravěku, ale do vesnice blízko Prahy. Myslím, že vzhledem k jejímu dlouhému věku, přežila spoustu porodnických "modernizátorů a sociálních inženýrů " a uchovala si hodně dlouho zdravý rozum. Její reprodukční období bylo velmi dlouhé(poslední dítě po čtyřicítce) a zažilo několik státních režimů.

Dokonce měla i možnost si vybrat, zda chce rodit v porodnici nebo doma. Jenže už tehdy se mezi ženskými říkalo, že s rodičkami doktoři dělají divné rituály:o)). Prý jim stříhají chlupy, zastrkávají jim trubičky s vodou do zadku, během porodu jim zakazují chodit, přivazují jim nohy, nastřihují jim přirození a berou jim děti (to je ten medicínský pokrok, Bobino??? :o(.Mnoho žen se také bálo, že jim v porodnici děti vymění.

Nemyslím si, že během porodu měla u sebe nějakého šamana. Měla tam porodní asistentku. U některých porodů to šlo tak rychle, že porodní bába přiběhla pozdě. Myslím si, že pozdě by přiběhla i čarodějnice nebo šaman:o).

Nemám nic proti tomu, že se rozvíjejí různé medicínské obory. Mělo by to být ale vždy ku prospěchu lidstva. Rutinní medicínské postupy by měly být používány na základě vědecky podložených výzkumů a ne na základě jeden pan doktor povídal...a pak to tak dělali všichni.

Lidské tělo se za tak krátkou dobu moc nezměnilo. Například normální těhotenství trvá stále devět měsíců, či snad ne? A porod je pro většinu z nás(včetně doktorů) stále velká neznámá. Většina porodů probíhá v noci a hodně dětí(když se porod uměle nevyvolává) se rodí v noci. Vliv úplňku na počet "rozjetých " porodů je také znám, že by vzdálené vyvolávání historie? Zatím se ještě ani nezjistilo, co způsobuje začátek porodu....

 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(14.11.2003 10:59:42)
Omlouvám se, je to tu dvakrát, chybička se vloudila.
 Bobina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(15.11.2003 20:36:26)
Jana, 2 synové:
"Dokonce měla i možnost si vybrat, zda chce rodit v porodnici nebo doma. Jenže už tehdy se mezi ženskými říkalo, že s rodičkama doktoři dělají divný věci(divné rituály:o)). Prý jim stříhají chlupy, zastrkávají jim trubičky s vodou do zadku, během porodu jim zakazují chodit, přivazují jim nohy, nastřihují jim přirození a berou jim děti (to je ten medicínský pokrok, Bobino??? :o(.Mnoho žen se také bálo, že jim v porodnici děti vymění.

Nemyslím si, že během porodu měla u sebe nějakého šamana. Měla tam porodní asistentku. U některých porodů to šlo tak rychle, že porodní bába přiběhla pozdě. Myslím si, že pozdě by přiběhla i čarodějnice nebo šaman:o).

Nemám nic proti tomu, že se rozvíjejí různé medicínské obory. Mělo by to být ale vždy ku prospěchu lidstva. Rutinní medicínské postupy by měly být používány na základě vědecky podložených výzkumů a ne na základě jeden pan doktor povídal...a pak to tak dělali všichni."



Sylvo a Jano,
vaše reakce na můj příspěvek jsou vážně k pousmání. Předně - když jsem psala o "duchu historie" myslela jsem to jako nadsázku neb jsem čekala, kdy se v diskusi o porodech doma ozve někdo, kdo podpoří svůj názor tvrzením, že doma (v lese, na poli a co já vím, kde ještě) už porodila sposta žen, tak proč by to mělo být nebezpečné i pro nás? Jana sice nešla moc daleko, vystačila si s babičkou...

Za další - když vás tak rozesmála poznámka o rituálech (která byla jen na okraj věci), asi nemáte ponětí o tom, co jsou přírodní národy. Nebyla řeč o zemi v srdci Evropy, ale opakuji o "přírodních národech", u kterých byly a dodnes někde jsou porody spojeny s celou řadou rituálů. Na vysvětlenou pro vás: přírodními národy se míní např. domorodé obyvatelstvo Austrálie, tichomoř. ostrovů, povodí Amazonky, pouště Kalahari, pokud se usuzuje, že jejich životní styl nebyl podstatně ovlivněn moderní civilizací.

Když si tak čtu reakci Jany, mám dojem, že ve chvíli, kdy psala tyto řádky byla sama duchem někde u rovníku.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(15.11.2003 21:10:25)
Bobino, a proč by si "země v srdci Evropy" měly stydět přiznat, že dělají "rituály"? :o) Nebo jak nazvat úkon, který je v podstatě zbytečný, přesto hromadně aplikovaný? :oD

S.
 Bobina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(16.11.2003 0:35:52)
Sylve i Sylvii se omlouvam za zajmenu jejich jmen :o)

Jeste jednou se pokusim svuj prispevek vysvetlit, ackoliv si nedelam nadeje na pochopeni. Puvodne jsem napsala:
"A ještě jedna poznámka - k přirozenosti, riziku při porodu, atd. Je zajímavé, že u přírodních národů porod byl a dodnes je (!) ritualizován podobným způsobem jako nemoc (modlitby za rodičku, zažehnávání zlých sil, hygienické rituály, přenášení bolesti na jiný objekt...)."

Meritem veci je vnimani rizika u porodu i tam, kde se rodi prirozene, tedy u prirodnich narodu. Coz, jak jsem si stacila vsimnout obhajkyne porodu doma neuznavaji - pro ne je riziko rodit v porodnici.

Nejlepe mi to objasnila Jana: "doktoři dělají divný věci(divné rituály:o)). Prý jim stříhají chlupy, zastrkávají jim trubičky s vodou do zadku, během porodu jim zakazují chodit, přivazují jim nohy, nastřihují jim přirození a berou jim děti (to je ten medicínský pokrok, Bobino??? :o(.Mnoho žen se také bálo, že jim v porodnici děti vymění."

Muzu Te ujistit Jano, ze se v porodnicich deji jeste mnohem horsi veci - treba se rozrezavaji bricha, deti se davaji do podivnych krabic, kterym se rika inkubatory a spousta jinych vykonu, diky kterym prezije mnoho maminek a miminek, ktere by jinak nemely sanci. To je medicinsky pokrok.





 Sylvie 


Bobino, mám jen jiný názor, nikoli snížené chápání :o) 

(16.11.2003 8:54:45)
Bobino, ale kvůli mně nic vysvětlovat nemusíš, to, že na některé věci mám jiný názor než ty, neznamená, že mám snížené chápání :o)

Ad riziko: obhájkyně porodů doma riziko u porodu samozřejmě UZNÁVAJÍ, jenže argumentovat rizikem u přírodních národů a rizikem v civilizované společnosti je poněkud... mno, zcestné. Protože tady nikdo nezpochybňuje (a pokud jsem si všimla, tak ani Sylva ze článku, ani pokud vím, Jana), že rodit doma by měly pouze nízkorizikové ženy, které se pro takový porod samy rozhodnou a měly by mi mít u sebe odbornou pomoc a dostupnou lékařskou pomoc pro případ komplikací. Což není žádný extrém, ale jedna z voleb, která není proti mysli ani odborníkům ze Světové zdravotnické organizace. Něco takového si ony přírodní národy těžko můžou vybírat, takže je vcelku logické, že je u nich riziko vzniku nezvladatelných komplikací vyšší. A jestli mě pamět neklame, tak Jana svoji babičku zmínila poté, co se objevil názor, že dnešní ženy už jsou jiné a jaksi k porodům doma neuzpůsobené.

Ad porodnice: Já sama proti porodu v porodnicích nic nemám (proti některým porodníkům - lékařům i asistentkám - ano), sama jsem tam rodila dvě děti. Na druhou stranu v příbuzenstvu jsme svého času měli i Holanďana, jehož maminka je navíc porodní asistentka, takže při prvním těhotenství jsem měla o holandském systému info z první ruky. Můžu říct, že kolikrát bych s chutí měnila :o), ale hlavně tak nějak jsem se díky tomu zbavila předsudků vůči domácím porodům, protože ono je to všechno trochu jinak, než se tady běžně říká. Pokud tě zajímají nějaká čísla o tom "strašně nebezpečném" :o) domácím porodu, můžeš se podívat sem nebo sem (to druhé je článek psaný anglicky zveřejný v lékařském časopise British Medical Journal)

Ad porodní rituály: pokud si pod tímto pojmem představím nějaký obřad, ustálený zvyk, který má napomoci zdárnému průběhu porodu, který není založený na vědeckém podkladě, ale spíš na víře v úkon samotný... tak to je přesně klystýr či holení v tzv. civilizovaných porodnicích :o) Nemůžu si pomoct :o) I když pravda, nebýt tebe, tak mě to ani nenapadlo...

Pokud vím, břicha se rozřezávají na nějakém opodstatněném podkladě (problémy rodičky či dítěte), Janou zmiňované úkony se však donedávna dělaly zcela automaticky jen tak, i když už se dávno vědělo, že jsou nanic nebo dokonce že mohou škodit. Naštěstí se situace už lepší, vidím to na svých porodech v odsupu dvou let a kousek, jak i za tu dobu se (alespoň pražské, co mohu posoudit) porodnice zas o něco zlidštili. Co u prvního porodu bylo dle porodníků nemožné, to už dnes připouští :o)

S.

 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(16.11.2003 18:18:53)
Bobino...NIKDY jsem neřekla, nenapsala ani si nemyslím, že při porodu doma žádné riziko nehrozí. Proto jsem se snažila sehnat porodní asistentku. Proto jsme sháněli informace. Proto jsme absolvovali "školení". Neříkám o ženách, které porodily v nemocnici, že jsou nezodpovědné (ačkoliv ony to říkají o mně (některé)). Snažím se vysvětlit, zřejmě marně, že každé ženě může vyhovovat něco jiného a nepřipadá mi fér, že když mi vyhovuje něco jiného, než většině, jsem za to téměř kamenovaná.
Ach jo, kolikrát ještě to budu opakovat, než si někdo (možná) konečně přečte ten článek a pochopí, o čem že to vlastně je...
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(15.11.2003 22:55:44)
A kde jsi duchem Ty, když si pleteš Sylvu a Sylvii?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc-evoluce. 

(15.11.2003 23:01:36)
:oD

Aspoň doufám, že Bobina reagovala na mne :o)

S.
 toriamos 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: já o komplikacích vím - opravdu ? Přirozená věc 

(13.11.2003 23:34:15)
Takto argumentovat se dá , bohužel, donekonečna. To už bychom jenom pitvali slova. Samozřejmě, že se nechci vracet do prvobytně pospolné společnosti, proto nic z toho, co se tady píše neodsuzuji. Tím spíše, že sama jsem rodila císařem, jen jsem chtěla zdůraznit, že pro ženu JE porod přirozený, nic víc, nic míň. Poroučím se.
 Eva 
  • 

konecnik...strevo? 

(12.11.2003 2:05:03)
Jestli jste doktor, tak byste se mel stydet... Anantomii jste bral v prvnim rocniku mediny a zrejme jste ji udelal jen diky velkemu stesti na otazky, kterymi jiste nebylo zazivaci a travici ustroji. Pokud bych s myslenkou na to, ze si jiste casti tela a jejich funkce plete kazdy Mudr. apod, jako vy, mela vchazet do lekarske ordinace, nikdo by me nikam nedostal....
 petr 
  • 

Re: konecnik...strevo? 

(12.11.2003 23:54:16)
K tomu bych rád slyšel něco bližšího. Nestydím se, začít s tím nehodlám.
Pokud některému z pacientů rupne konečník, jde z hlediska komplikace o právě tak velkou patálii jako když mu rupne třeba esovitý tračník. Ano, stolice teče v každém případě poněkud jinam, přesto ale je to v obou případech ke stejně energickému řešení.

Pokud by se mluvilo o tom, že se natrhl při porodu jen svěrač - je to něco jiného, ale konkrétně konečník i střevo obecně jsou duté oddíly trávicí trubice s kontaminovaným obsahem
 Eva 
  • 

Re: Re: konecnik...strevo? 

(13.11.2003 19:31:26)
Ani mi tak nejde o vyse zminovany problem, co se stane, kdyz... (sama nechavam ostatni, at se rozhodnou rodit ,kde chteji, podle sveho svedomi a vedomi), ale o srovnavani konecniku a streva. Stejne by me sokovalo, pokud byste napsal, ze zaludek je podle vas strevo! Oba jsou totiz stejne jako verze strevo-konecnik soucasti travici soustavy, ale neplette tu maminam hlavy a nemichejte hrusky s jablky. Funkcne ma prece konecnik ke ktrevu hodne daleko.... pokud se mylim, opravte me...?!:)
Puvodne tu ale zaznelo, ze si dotycna roztrhla hraz az na strevo, co tim pak bylo mysleno, na to uz mi znaosti nestihaji...
 petr 
  • 

Re: Re: Re: konecnik...strevo? 

(13.11.2003 19:50:12)
Milá Evo, vyprovokovalas mne k usilovnému listování: Atlas anatomie člověka, 2. svazek Trávicí ústrojí:
KONEČNÍK, RECTUM
Konečník, rectum je konečný oddíl tlustého střeva a celého trávicího ústrojí. Rectum je uloženo v malé pánvi etc etc etc

Takže jsem si z té anatomie z prvního ročníku asi přeci jen něco zapamatoval. Ledaže by to měl špatně i ten chlap co napsal textovou část atlasu -ale to bych asi měl ohlásit někde na patřičných místech - třeba na lampárně ???

Takže maminám plete hlavy asi někdo jiný než já a hrušky s jablky asi taky míchá někdo jiný -nevěděla byste kdo, čistě náhodou ?
To, že má funkčně konečník ke střevu hodně daleko je taková divná věta. To bychom mohli říct, že sestupný tračník má funkcí k dvanáctníku dost daleko - a bude to stejně jalové a nic nesdělující.
Střevo začíná za pylorem, pokračuje jako tenké střevo (dvanáctník, lačník a kyčelník), dále slepé střevo jako začátek střeva tlustého, dále vzestupný, příčný sestupný a esovitý tračník a rektum. A světe div se, každá z těchto částí střeva má trochu jinou fyziologickou funkci (jistě ten přechod není ostrý, ale přece).
Takže jak jsi mne žádala v předposledním odstavci svého příspěvku - pokud se mýlíš, opravuji Tě a činím tak s radostí, že jsou lidé, kteříjsou ochotni připustit mezeru ve znalostech a nechat si ji doplnit (nebo to nebylo míněno v tomto smyslu ?)

:-)) :-)) :-))
 Amatérka 
  • 

Re: Re: já o komplikacích vím 

(18.11.2003 14:38:18)
Jen k té utržené hlavě. To je žrádlo, hele hlavička uděláme škub a je to. Noviny mají o čem psát.
Mím laickým názorem, to neudělali kvůli svému potěšení, ale zřejmě se jednalo o konec pánevní, se zaklíněními ramínky. Až po tud z novin. Dále asi museli udělat dekapitaci, což je porodnická operace k záchraně života matky .
zdar.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: já o komplikacích vím 

(18.11.2003 18:25:07)
A proč to neřekne nějaký odborník nahlas? Proč nám, pitomým ženským, to někdo nevysvětlí? Proč se o tom radši "taktně" pomlčí, takže je obrovský prostor pro různé fámy? A logicky potom leckoho napadne - hm, ono to asi tak úplně "lege artis" nebylo... A třeba bylo, třeba nebylo. To je to, co mi hodně vadí - dost rozšířený názor "tomu vy jako laikové nemůžete rozumět, tak ticho a na nic se neptejte, my vám stejně nic neřekneme".
 Amatérka 
  • 

Re: Re: já o komplikacích vím 

(18.11.2003 14:39:03)
Jen k té utržené hlavě. To je žrádlo, hele hlavička uděláme škub a je to. Noviny mají o čem psát.
Mím laickým názorem, to neudělali kvůli svému potěšení, ale zřejmě se jednalo o konec pánevní, se zaklíněními ramínky. Až po tud z novin. Dále asi museli udělat dekapitaci, což je porodnická operace k záchraně života matky .
zdar.
 Jana 
  • 

...další porod doma 

(11.11.2003 12:23:34)

Když to zvládne pětiletý bratříček, tak proč by to neměla zvládnou vyškolená česká sestřička - profesionálka :o))).Hlavně, kdo to zvládnul je ta matka o ní se ale moc nepíše. jen mě zaráží, že nepoznala, že je těhotná (má to ale štěstí???)


portálu Seznam.cz 11.11.2003 12:17 Pětiletý chlapec pomáhal své matce při porodu

Mamince pomáhal při porodu její pětiletý syn. Ilustrační foto
foto: Internet Angličanka Debbie Youngová netušila, že se nachází v pokročém stadiu těhotenství a bude se moci brzy radovat z narození druhého dítěte. Porod, kterému byl přítomen její provorozený syn, ji překvapil doma v koupelně.

11.11. 10:55
LONDÝN - Malý Connor, který zaslechl naléhavé volání z koupelny ve druhém patře rodinného domu, zastihl svou matku v pokročilé fázi porodu, uvedl deník The Times.

Chlapec porod zvládnul
Nezaváhal a iniciativně se ujal role porodníka. Aby maminku udržel při vědomí, po celou dobu porodu na ni mluvil a utěšoval ji.

Connorova snaha přinesla své ovoce a po chvíli spatřila světlo světa jeho nová sestřička. Chlapec se svého nečekaného úkolu zhostil natolik skvěle, že dokázal odstřihnout také pupeční šňůru. Miminko po narození navíc zabalil do ručníků, aby neprochladlo.

Překvapení lékaři
Teprve po narození děvčátka Connor zvedl telefon a snažil se zavolat pomoc. Mluvil pouze s babičkou, která přivolala sanitku. Lékaři zkonstatovali, že porod proběhl naprosto v pořádku a novorozenci se dařilo dobře.

Byli pouze překvapeni, že Connor zvládl psychicky náročnou situaci téměř jako dospělý člověk. Přesto strávil několik následujících dnů u babičky, aby se ze zážitku zotavil.

 Petra N. 
  • 

Co když jde o minuty? 

(11.11.2003 19:01:20)
Zajímalo by mě,jak by jste se chovala doma,kdyby se Vám utrhla placenta jako tomu bylo v mém případě?Zde rozhodovaly minuty.Dopředu to rozhodně nikdy nevíte.......a těžko bych si pak nějak vysvětlovala,že moje dítě zemřelo (pokud bych to vůbec já doma přežila).Petra
 Sylva 
  • 

Milé kritičky, milí kritici. 

(11.11.2003 20:43:33)
Milé kritičky, milí kritici.
PROSÍM, buďte tak laskavi a přečtěte si můj článek ještě jednou. Já nikoho nenutím, aby porodil doma. Pokud někdo napíše příspěvek o tom, jaký že to zažil krásný porod v nemocnici, nebudu mu psát, že je podle mého názoru nezodpovědný hazardér, ale ze srdce a upřímně mu (jí) pogratuluji. Protože je krásné, když se narodí zdravé a spokojené miminko a ani ono ani máma nemusí na porod vzpomínat jako na největší hrůzu svého života (viz mnoho příspěvků zde, např. Porod už nikdy nechci zažít). A je úplně jedno, kde se to miminko narodí - třeba v chlévě na seně... Proč by nemohl být krásný porod v porodnici? A proč by nemohl být krásný porod doma? Oba mé příspěvky jsou o svobodné volbě. Proč mi vnucujete své názory? Já mám svůj, vy mějte svůj a pište články o krásných porodech v porodnici.

A ještě maličkost na závěr - kdyby někdo při porodu doma utrhnul děťátku hlavičku, myslíte, že by se o tom psalo tak málo, jako když se to stalo v porodnici? Ó, to byste si zgustli na nezodpovědné matce a hazardérské porodní asistentce...a když se to stalo v porodnici, tak se to přechází mlčením?
 Věrka čekatelka 
  • 

Skvělý nápad 

(12.11.2003 13:34:54)
Milá Sylvo, těší mě, že jsou maminky, které rodí i doma. Čekám miminko a přiznávám, že nemám odvahu rodit doma jako vy, ale občas mívám příšerné sny o tom, jak něco někde musím podle něčích zaběhnutých rituálů. V tom snu po těch bezohledných hrozně (i sprostě) křičím.
Pořád si vybírám porodnici a asi pro mě bude důležitější nikoli krásné prostředí, ale člověk, který bude stát a podporovat můj postoj k přirozenému narození miminka. Věřím, že i v našich porodnicích takoví lidé jsou a já určitě někoho takového najdu.
Ještě jednou díky a z těch kritiků, kteří mají v hlavě tolik bloků možná už od svého nepříliš příjemného příchodu na svět si nedělejte hlavu. Třeba najdou cestu, jak se těch blokád zbavit (přeju jim to). Věrka
 Sylva 
  • 

Re: Skvělý nápad 

(13.11.2003 18:50:26)
Vřele doporučuju najít si dulu!
 Věrka čekatelka 
  • 

Re: Re: Skvělý nápad 

(14.11.2003 13:48:49)
Milá Sylvo, chodím na těhotenské cvičení s povídáním, které vede dula, bohužel mám termín porodu mezi Vánoci a Silvestrem a vím, že v té době bude naše průvodkyně mimo (taky si musí odpočinout a vyrazit s rodinou). Ale chystám se ještě za jednou PA, která by snad měla v té době být. Držte mi palečky, povídání s ní je příjemné a je nakloněna přirozeným porodům, tak uvidím, jak to bude vypadat u nich v nemocnici. Krásný den Věrka
 Lucije 


Pro Petra a ostatní 

(11.11.2003 21:39:37)
Pane Petře ( ale určitě i vy druzí kritici),
zajímala by mě jen jediná odpověď. Přečetla jsem si již několik vašich reakcí na články o porodech. Váš názor na porody doma chápu, nejste první ani poslední, kdo bude házet neustálými argumenty o komlikacích. Ale když jsem se pak začetla i do diskuze Kde rodit a opět jsem narazila na váši reakci- se zvednutým hrozícím prstem- na článek (myslím, že jste to byl vy, dle stejného slohu) o tom, že ve Vrchlabí pan primář Kavan poskytl rodičce svou pracovnu, protože na oddělení bylo plno. A o tom, že si jednak tato nemocnice ukusuje víc, než co stačí (kdyby ostatní porodnice mysleli na matku a její miminko víc než na své zaběhnuté zvyky, nemuseli by se do Vrchlabí sjíždět rodičky z celé republiky. Pak by pracovna lékaře mohla být využívána zcela pro svůj původní účel) a pak, že zde určitě není umístěn kyslík a souprava pro první pomoc. Podle mého tyto pomůcky nejsou staticky zabudované a jsou pro nejhorší případ přemístitelné z oddělení. Ale to hlavní. Proč prosím berete každý porod jako rizikový, komplikovaný a problematický. Vždyť proboha "jen" rodíme, nikdo nám neprovádí operaci srdce, která mně přijde nesrovnatelně riskantnější !!! Trochu vás podezírám - jste lékař a lékaři se k nám prostě tak chovají. "Jste pacientky a tak se tak budete i chovat". Hlavně nikdo nevybočovat z ředy!!!
Nic ve zlém. Jsem ráda a opakuji to znovu, že máme možnost volby a přesně tak to myslela i Sylva
Lucie
 petr 
  • 

Re: Pro Petra a ostatní 

(12.11.2003 23:59:15)
Nemusíte mne podezírat, jsem lékař. A právě proto, že jsem už v životě (profesionálním) viděl lecjaká překvapení, jsem asi deformovaný, ale dokud věci nedopadnou dobře, jsem ve střehu a připravený reagovat co nejrychleji na problémy. Protože i když - jak říkáte, pomůcky pro první pomoc se dají přinést - to víte že dají, ale pokud jste onen příspěvek četla celý, psal jsem, že 15 metrů po chodbě a dvoje dveře může být někdy sakra velká dálka a dlouhá doba
 Sylvie 


Re: Re: Pro Petra a ostatní 

(13.11.2003 0:37:36)
Hmmm, pane doktore, jenže... U nás na oddělení pracuje jeden lékař, který dokáže informace podat rodičům tak citlivě, že ti si k nám často přijdou poplakat, protože okamžitě získají dojem, že jejich dítko rána nedožije. A je na nás, sestrách, abychom rodičům vysvětlili, že samozřejmě teoreticky má pan doktor pravdu, nicméně prakticky se můžou připravit na to, že je zítra odpoledne nebo nejpozději pozítří ráno pustíme domů. A co se porodů doma týká, přijde mi to ze strany českých lékařů tak trochu jako úplně stejné. Rodičky, které by v zahraničí prakticky bez problémů sehnaly porodní asistentku a odrodily si s ní doma, jsou tady kamenovány a nazývány nezodpovědnými.

S.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní 

(13.11.2003 7:23:46)
Škoda necitlivého kolegy - ale ještě že mají rodiče alespoň někde zastání (a to není ironie, tohle myslím vážně ).
Trochu odbočím - v rámci přibližování praxi západní Evropy se k nám blíží "informované souhlasy " - to je panečku černá kronika, četl jsem si nějaké užívané v anglosaských zemích. O rizicích se hovoří zcela natvrdo. Před operací mu neřeknou jen "to víte, že to bude dobrý" ale přidají - ale nemyslete si, můžete taky umřít.
Jistě zjednodušuju, ale je to tak - je to nový pohled, na který budou muset klienti a pacienti reagovat a tyto informace přijmout.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní 

(13.11.2003 9:35:42)
Tohle já vím. Ale přesto, že například informovaný souhlas o epidurálu může být třeba taková malá "černá kronika", stejně ho maminám pícháte, pokud se pro něj rozhodnou, ne? ;o) Konečně, stačí si přečíst příbalový letáček k lékům, i to kolikrá stojí za to. A stejně je lidé baští a baští... :o)

Jenže pořád - Sylva rodila doma, předem si k porodu zjišťovala informace (takže věřím tomu, že si i případná rizika uvědomovala), snažila se zajistit si bezpečí na úrovni třeba Německa, porodila zdravé dítě, ona i mimčo jsou spokojení... tak proč se proboha do nich někdo pořád strefuje? Že se rozhodla pro něco, co se sice "na západě" může, ale u nás je snaha to kriminalizovat?

S.
 petr  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní pro Sylvii 

(13.11.2003 10:04:12)
Sylvie, uber :-)) Kriminalizovat ??? Někdo zavírá či policejně pronásleduje matky co rodily doma ?

Spíš bych řekl, že se takový postup silně nedoporučuje a odrazuje se od něj. Kriminalizace je o něčem jiném.

A jen tak lehce si šťouchnu - pokud si Sylva před porodem zjišťovala informace se stejnou mírou objektivity jako tady na netu hledala informace o matkách s radostným zážitkem z porodnice, tak myslím že neměla tu přípravu tak docela vyváženou. :-))
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní pro Sylvii 

(13.11.2003 10:21:48)
Možná se budeš divit, Petře, ale mě v porodnici řekli, jestli vím o tom, že jsem spáchala trestný čin?
A taky vím o mamince, dokonce to proběhlo sdělovacími prostředky, kterou násilím do té porodnice odvezli. Takže zas taková idyla to asi nebude...
Ano, některé maminky tady píšou o tom, že i v porodnici měly hezký porod. Otázka je, jestli to, co popsaly, se i mě jeví jako hezký porod...
Petře, já nebojuju proti lékařům, neustále to opakuju. Já jen chci, aby mámy měly možnost se rozhodnout, kde porodí, samozřejmě v případě, pokud bude máma i dítě v pořádku a nebudou se předpokládat komplikace.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní pro Sylvii 

(13.11.2003 10:33:38)
Sylvi, nic proti tobě, ale myslím, že některýma hláškama to trošku přeháníš. Viz tvé hodnocení, co je pro koho hezký porod. Co vyhovuje tobě, nemusí vyhovovat jinému. Nejsi barometr na krásu a radost.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní pro Sylvii 

(13.11.2003 10:56:26)
Ale jo, Miško, vždyť to tam píšu! Že je otázka, jestli i MNĚ (což je velice subjektivní!!) se to jeví jako hezký porod! Ten můj se taky určitě všem nelíbil!!! Jenže já se bráním, protože je mi podsouváno, že hezký (= bezpečný) porod může být jen v porodnici. Mně se nemocniční prostředí nelíbí, takže z toho důvodu bych se tam prostě necítila dobře.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní pro Sylvii 

(13.11.2003 10:59:23)
Ovšem v případě problémů nebo komplikací to "líbí - nelíbí" jde stranou, to je samozřejmé.
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní - pro Sylvu 

(13.11.2003 11:14:00)
...pokud máma a dítě budou v pořádku a nebudou se předpokládat komplikace ...

Jenomže to je právě to, co ti nikdo neřekne. Nikdo Ti nepoví, že za 2 minuty se při další kontrakci dotáhne uzel na pupečníku a dítě se začně dusit nedostatkem přívodu okysličené krve, nikdo po porodu neřekne, že děloha se nestáhne a poteče krev jako z kohoutku.

To jsou věci , jejichž riziko tu je, pokud se projeví, reagujeme na to. Ale nikdo neřekne, to je dobrý, to dopadne všechno dobře, až do konce porodu nebude žádná komplikace - to prostě nejde.

To je něco jako bys jela autem na dlouhou cestu, nepřipoutala se a jen si řekla - dnes nepředpokládám, že bych se stala účastníkem dopravní nehody - tak se nemusím vázat. Jistě by Ti to mockrát vyšlo, ale pak jednou ne .....
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní - pro Sylvu 

(13.11.2003 11:20:54)
Petře, nejsi ty z Olomouce? :-)
 petr 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní - pro Sylvu 

(13.11.2003 11:53:19)
NE a proč by ano - to spojení mi uniká ?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Petra a ostatní pro Sylvii 

(13.11.2003 11:55:58)
Petře - neuberu :o) (nebo spíš :o( )

Ta snaha tu JE - jak je to dlouho, co MZ se snažio kriminalizovat nikoli matky, ale porodní asistentky (i jiné zdravotníky), kteří by takovému porodu pomáhaly? A ministryně součková se nechala slyšet, že tu kontroverzní část ze zákona sice odstaranila, ale ráda by ji frkla do jiného zákona...

Jo, a když jsme u toho kriminalizování - není to tak dávno (rok? snad ani ne) co jsem kdesi na i-netu četla rozhovor (tuším) s PA Königsmarkovou, která říkala, že na ni právě za porody doma podalo MZ (?) trestní oznámení. Zmiňovala to právě v souvislosti s naší nedokonalou legislativou - prý se obhájila za pomoci stejných zákonů, díky kterým na ní bylo oznámení podáno :o)

Takže tak.

S.
 příznivkyně porodů doma 
  • 

Představte si, že by to bylo opačně... 

(11.11.2003 22:13:17)
...že by maminku, která se obává komplikací, nechtěli nechat porodit v nemocnici ! To by bylo křiku o právech !!!
Někdy mám chřipku a vyléčím jí pomocí paralenu a horkého čaje, jindy se cítím hůř a nechám si předepsat léky od lékaře. Nutí mě někdo jít k doktorovi ? Nenutí...
Těhotenství a porod není nemoc. Může ale probíhat s komplikacemi. To může chřipka taky. I na chřipku se umírá...
 Iv 5 ks dětí 


krásný porod 

(12.11.2003 12:30:49)
Psalas že tady nikdo nepíše o krásném porodu v porodnici.Tak já mám takovou skušenost.Jsem nadšená a pořát i když ne deně na to vzpomínám.Asi memu pocitu nadšení přispělo i to že sem měla pocit jistoty že když se neco stane je odborník u mě za moment.Rodila sem pouze s porodní asistentkou a manželem .Asi zaleží na ustavu a personálu
 Lenelka 


krásný porod 

(13.11.2003 13:24:57)
Kdyby byl porod doma tak nebezpecny a takovy risk, jak se vetsina zde diskutujicich lidi snazi Sylvu presvedcit, tak by se zrejme v UK, kde ziji, nemluvilo o 2% porodu, ktere se tu odehraji doma jako o nedostatecnem poctu! V parlamentu to bylo oznaceno za nechutne, ze vzhledem k nedostatku kvalifikovanych PA je tato moznost odeprena mnohym zenam. Nebo si myslite, ze Spojene Kralovstvi chce podporit riskantni chovani rodicek???
Me pripada neuveritelne, ze ceska ministryne zdravotnictvi by nejradeji ochotne PA zavrela do cel a vsechny zeny nahnala do co nejvetsich porodnic. To neni zrovna ukazka demokracie v CR, ze? Mela bych za to, ze se pokusi jit spise opacnym smerem, podporit svobodne rozhodnuti maminek a tim zaroven snizit vydaje ve zdravotnictvi.
Me byl porod doma nabidnut, ale z ruznych duvodu jsem se rozhodla pro nemocnici. Nemyslim si, ze by se melo jit smerem Holandska, kde si musite za nemocnici priplatit, ale rozhodne by bylo dobre legalizovat porody doma, zajistit dostatecne kvalifikovane PA a donutit zdravotni pojistovny k proplaceni pece pri a po porodu doma. Je to o svobodnem rozhodovani a kazdazena ma pravo si vybrat, co ji nejvice vyhovuje!
Jinak, Sylvo, moooc zdravim, jsem rada, ze Anicka dobre prospiva a doufam, ze Fanda je taky OK:-))) Pozdravuj, prosim, tetinku moji carovnou:-))) Mimochodem, dobre ji nastves, kdyz ji nazves pratetou. Ona to fakt nerada slysi:-)
 Sylva 
  • 

Re: krásný porod 

(13.11.2003 18:28:14)
Díky, Lenko, a GRATULUJU!!! Jo, já jí trochu pozvednu sebevědomí s pratetou...a když k tomu přidám babičku (prababičku), bude mít určitě radost!
Víš co, já si někdy říkám, že tady to je typická diskuze "já o koze, někteří o voze". Existuje bohužel hodně lidí, kteří nejsou ochotní poslouchat argumenty druhých a trvají na tom, že oni ví všechno nejlíp. Možná ani nemá cenu snažit se cokoliv vysvětlovat, oni to nepochopí, ani se o to nebudou snažit.
 toriamos 


Re: Re: krásný porod 

(13.11.2003 23:55:53)
Tak, tak....
 Monika 
  • 

Moc hezke 

(13.11.2003 19:27:31)
Hezke poctenicko, Sylvo. Gratuluji k uzasnemu zazitku. Ja mela podobny v porodnici (v zahranici) a vlastne to byl muj nejsilnejsi (nejkrasnejsi) zazitek v zivote. Kazde zene preji, aby se ji tohle postestilo at uz doma nebo v porodnici. Sama o porodu doma neuvazuji, ale ze skusenosti znamych vim, ze i normalni porod muze skoncit necekane doma (ci na ceste do porodnice) a clovek by pri tom asi nemel myslet jen na ty vsechny komplikace, ktere nas muzou pockat ale radeji na to, ze porod je predce uplne prirozena vec. A nechapu ty, co si mysli, ze by te nekdo odsuzoval, kdyby se cokoliv prihodilo. A jak vedi, ze by se v porodnici neprihodilo to same? A vsechny zeny, ktere mely problem v porodnici, je tak jiste, ze by ho meli i doma?
 Zuzika+Emmka+Attilik 


Re: Moc hezke 

(17.11.2003 20:52:33)
Mily Peter ak tvrdis ze porod doma je velke riziko ako potom vysvetlis fakt, ze Holandsko ma najnizsiu novorodenecku umtrnost a aj umtrnost matiek v Europe? Pritom porody doma su tu povolene a rodi tak viac ako 30% zien. Ja som taku moznost sice mala, ale pre mna to nepripadalo do uvahy, rodila som v nemocnici. Emma sa narodila o 2.24hod. doma sme boli uz o 10.hodine. Pristupom personalu som bola nadsena a porod bol pre mna skutocne krasny zazitok.
 -martinak- 


Blahopřeji, ale ... 

(18.11.2003 15:42:52)
Ahoj,
s nadšením jsem si přečetla Tvůj článek a vrátila se o 2 roky ke svému porodu: těhotenství v pohodě, všechno v pořádku, poloha dítěte, ozvy... prostě nic nebránilo přirozenému nekomplikovanému porodu. Taky tak začal, ale pak... Nebudu se rozepisovat o podrobnostech. Chci pouze sdělit, že kdybych rodila doma bez lékaře (a taky jsem s touto myšlenkou koketovala), tak bych teď byla hodně nešťastná žena a ne spokojená matka již dvouletého chlapečka. Takže porod doma, když je vše v pořádku a bez komplikací? Ale kdo Ti zaručí, že je opravdu vše v pořádku? Po této zkušenosti už si s touto myšlenkou nezahrávám, i když uznávám, že Vám, které jste více odvážnější závidím tu intimitu porodu.
Ahoj a ještě jednou - blahopřeji!
MartinaK
 Marcela 2 kluci 7 a 2 roky 
  • 

Asi bych tu nebyla 

(19.11.2003 23:16:17)
Ahoj,
omlouvám se, ale nečetla jsem všechny příspěvky.
Zde je můj názor.
Kdybych rodila porvé doma, jsem mrtvá já nebo můj syn, možná oba. Byl na mně prostě velký (3600/51), má výška: 156, a porod nepostupoval. Nebylo jiné řešení než císařský řez. U druhého by to bylo totéž, byl ještě větší (3800/49), stejný porod. Doma bych si určitě neporadila.
Je to každého věc, ale podle mne velké riziko, taky bych mohla celý život litovat, kdybych o miminko přišla. To raději zvládnu "hnusnou" porodnici :-).
 Jana 
  • 

Re: Asi bych tu nebyla 

(20.11.2003 0:28:11)
Blbost. Nepostupujici porod je duvodem k prevezeni do porodnice, kde by Vam cisare taky udelali.
 Zoe, Miška půl roku 
  • 

Re: Asi bych tu nebyla 

(20.11.2003 19:04:10)
Ahoj,
také jsem nečetla všechny příspěvky a zde je moje reakce.

Jsem přesně taková, jako Sylva - rozhodla jsem se pro naprosto přirozený porod... nejvíce mě přesvědčila kniha Znovuzrozený porod od Michaela Odenta (doporučuji). Můj manžel i já jsme "přírodní" lidé a náš názor byl skoro stejný. Můj názor je, že žena je schopná porodit sama dítě - zvířatům v přírodě taky nikdo nediktuje co a jak... samice si zaleze do soukromí a tam vklidu vrhne... Všechno je otázkou psychiky. Vzhledem k prvnímu porodu jsem se nakonec rozhodla nikoli pro porod doma ale ve Vrchlabí - taky si to tam můžu přeci ošéfovat sama a co kdyby... jenže... z ničeho nic bez varování mi praskla plodová voda v pět hodin večer a kontrakce nastaly po chvíli po pěti pak už i třech minutách. Manžel byl v práci... co teď? Moje máma šílela - odešla voda, teď půjde dítě... já si "vzdělaně" tvrdila, že porod trvá deset hodin. (ověřila jsem si to u své soukr.porodní asistentky i u svého kamaráda porodníka). Druhá máma chtěla volat sanitku. Manžel přijel za hodinu a půl. Naložili jsme se do auta a jeli. Před Prahou mě stihly zádové kontrakce a tak jsem se rozhodla zajet za svým kamarádem porodníkem do Podolí - jen aby mi řekl, jestli do Vrchlabí dojedu. Vyběhla jsem po schodech na příjem, kde jsem ho chtěla nechat vyvolat. Ale když jsem tam byla, chtěli mi naměřit ozvy. Ani to nestihli, protože po druhé kontrakci v ordinaci mě doktorka vyzvala, že se na mě podívá a kupodivu, jako prvorodička jsem po dvou hodinách už rodila. Seskočila jsem ze stolu a šla na porodní sál. Manžel běžel za mnou. Kamarád porodník za námi. Kupodivu konstatoval, že už vidí vlásky. Předem jsem mu v mezikontrakcích řekla, že si nepřeju žádné léky ani před ani při ani po porodu a že nechci ani nástřich hráze. Tlačila jsem, když mi říkal můj manžel, ačkoliv porodní sestry mi to říkaly obráceně...tlačit, když mi s mužem odpočívali a naopak. Při stahu jsem se prohnula dozadu, ačkoliv personál říkal zabalit se do klubíčka a prostě jsem si tam křičela, kňučela, plakala a škemrala jak se mi zachtělo, i když sestra si přikládala k puse prst se pšššš...

A co z toho vyplývá? Chtěla jsem rodit přirozeně a rodila jsem tak - v sedě na porodním polohovacím stole...podle svých potřeb. Byl to nejkrásnější zážitek v mém i v manželově životě. Dítě mi chtěli odnést, ale můj muž mi rozepl halenku (nestihla jsem se ani převléknout) a dal mi jí k prsu ještě umazanou - ale naší.

A přeci jsem nakonec byla ráda, že jsem tam byla... děloha se odmítla zavinout a velmi jsem krvácela. Než mě můj kamarád zašil a vyndal ze mě tamponádu, vyteklo půl litru krve. I přes to, že jsem nechtěla jsem si nechala píchnout injekci a dát si pískovou cihlu na břicho - protože tohle bolelo víc, než samotný porod. A personál v porodnici? Myslela jsem, že je to všude strašný, ale v ÚPMD jsem byla moc spokojená - do okamžiku, než mi sebrali dítě, že jej budou osvěcovat proti žloutence. Dva dny jsem jí měla jen na kojení a proplakala jsem to. Měla jsem depku, že nemám ani dítě, ani manžela u sebe a skoro jsem ztratila mléko.

Takže když se příště rozhodnu mít dítě, chtěla bych rodit doma (s asistentkou u sebe) a autem před domem.
 Tamara, Petřík 3m. 
  • 

nemůžu souhlasit 

(22.11.2003 21:21:58)
Veřím, že může být moc "hezké a romantické" rodit doma, ale myslím, že stačí maličkost a z hezky zamýšleného porodu mohou být hrozné následky. Já měla sice celé těhotenství bez komplikací, začátek porodu taky, ale ke konci malý měl špatné ozvy a já tak slabé kontrakce, že bez pomoci por. asistenkty bych miminko sama těžko včas (pokud vůbec) vytlačila. Takže doma by to dopadlo nejspíš špatně. Chápu, že někdo má obavy z přístupu lidí v nemocnici(taky mi záleželo na tom kde a jak budu rodit), ale naštěstí si dnes můžeme vybrat (já byla v Brně na Obilním trhu - rodila jsem na sále, ale ujišťuji vás, že žádné přehnané světlo na mě ani na miminko a ani mi ho nikdo svévolně neodnášel, na vše se ptali, vysvětlili - a timto jim za vše také děkuju).
Myslím, že rozhodnutí rodit doma je hazard se životem dítěte.
 Sylva 
  • 

Re: nemůžu souhlasit 

(22.11.2003 22:32:38)
Fajn, Tamaro. To je TVŮJ názor. Měj si ho, já mám jiný. Kdo rozhodne, který názor je správný? Asi nikdo a asi se budeme muset smířit s tím, že holt všichni lidé nemají stejné názory. A jak si to tak čtu, pro některé to bude hodně těžké.
  Radka,2 děti 
  • 

Re: záleží na lidech kolem 

(3.12.2003 22:18:43)
Je to všechno náhoda.Jestli je personál na sále nevšímavý = ke mně přišli,až když holčička chtěla opravdu ven - tak si natrhnete děložní čipek = prý jsem moc brzo tlačila,ale když jsem volala,tak setry přišly se zpožděním.Doktorka to sice pak zašila - bez anestetika,takže bolest horší než porod sám,a dodnes mne to tam při intimním styku bolí a je to půl roku.První porod byl také v Motole,šila mne moje kamarádka a byla jsem bez problémů.
Takže pokud máte šikovnou porodní asistentku a věříte si,je lepší porodit doma než v super porodnici s nevšímavým personálem a nešikovnou doktorkou.
 Sylva 
  • 

Re: Re: záleží na lidech kolem 

(4.12.2003 0:43:09)
Ono je všechno o lidech, i ten porod... A při porodu doma aspoň vím, dokonce si můžu vybrat, kdo u mě bude, můžu se s tou porodní asistentkou předem sejít, popovídat si...
 aja, 2 dcery 
  • 

Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(7.12.2003 0:30:44)
Přečetla jsem velkou část příspěvků a nedalo mi se nepripojit. Musim souhlasit s tím, že každá by měla mít právo se rozhodnout kde bude rodit, ale mám pocit, že u nás rozhodně ještě nejsou ty pravé podmínky pro porod doma. A taky se trochu démonyzují otřesné podmínky v našich porodnicích. Rodila jsem 2x a pokaždé v jiné porodnici. A hlavně při mém porodu v roce 2002 v Podolí jsem měla naprosté soukromí jen já a manžel. Pít jsem mohla, chodit jsem mohla, léky žádné ani před ani po. Asistenka přišla jen kontrolovat jestli vše probíhá jak má a na závěr porodu /bez nástřihu/. Doktor pouze kontroloval lůžko a udělal pár vnitřních stehů a celou dobu byl pozorný a podrobně mi řekl co a proč dělá. Dítě jsem hned i s pupeční šnůrou dostala neotřené na břicho a pak ho po nějaké době zabalili, bez mytí, aby mu nebyla zima. Nikdo ho nikam neodnášel. Mohla jsem se osprchovat ještě na porodním sále a hned mi sestra sama dala napít a nechali nás s manželem opět samotné s dítětem. Takže vše je pouze o lidech. aja
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(7.12.2003 14:20:12)
Já to nevyvracím, ovšem v naší (krajské) porodnici je to úplně jinak. Podmínky, které nabízejí, mi vůbec nevyhovují (u porodu max. 1 člověk, jen v době, kterou určí lékař - samozřejmě za příplatek, na porodní plán ani pomyšlení, pokoje po třech, návštěvy jsem popisovala v článku atd.).
I to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla pro porod doma.
 markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(12.12.2003 0:57:09)
porod doma je každého věc,ale musím dodat,že tento druh odvahy nechápu.S mým prvním porodem měli co dělat i lékaři v porodnici.Císařský řez,mimi 900gr.Můj druhý porod byl bezva,mimi 3500gr,přesně na termín,3hodiny po příjezdu do porodnice bylo po srandě.Takže by si někdo řekl proč nerodit doma,když to probíhalo tak hladce.Ale......Dva dny po porodu,v době návštev mimi náhle zrudlo,vyvalilo oči a začalo se dusit.Utíkala jsem za sestrama a ty odsály zbytek plodové vody.Na 3lůžkovém pokoji se to stalo dvoum miminkám.A tak se ptám-co by v takovém případě dělala maminka rodící doma?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(12.12.2003 12:23:14)
Markéto, ptát se můžeš, nicméně to, že DVA DNY PO PORODU se něco stane s dítětem přeci není problém porodu doma :o) Můžu rodit v nemocnici, a přeci tou dobou už se mi může dítě vesele dusit ve svém dětském pokojíku...

Jinak mne když se v porodnici stalo to samé, tak jsem se neobtěžovala se sháněním sestry, protože mi přišlo zbytečné běžet za sestrou a mezitím nechat díttě dusit - prostě jsem ho chytla tak, aby bylo hlavou dolů, takže tekutina, kterou se malá dusila, zčásti vytekla, zčásti byla vykuckaná. Kdyby se mi to stalo doma, udělala bych to samé. :o)

Respektive nikoli "kdyby se mi... udělala bych...", ale "když se mi... udělala jsem..." - já už totiž dítko úspěšně topila ve vaně či dusila jídlem... Což mě přivádí k myšlence, jestli třeba zrovna pro dušení se nebude daleko rizikovější období zhruba mezi šestým a dvanáctým měsícem. Tedy doba, kdy už je dítko poněkud živější, kdy už chce sedět a lézt, takže je větší riziko, že ve vaně sklouzne hlavou pod hladinu.... kdy se přemisťování z místa na místo kloubí se zvědavostí a strkáním všeho možného do pusy a navíc schopností uchopit už i droboučké předměty, takže se zvyšuje riziko vdechnutí cizího tělesa... kdy se dítě začíná přikrmovat tuhou stravou, takže opět - může dojít ke vdechnutí cizího tělesa, protože se dítko teprve učí baštit kousíčky potravy a ne vždy to musí proběhnout hladce... Rozhodně by mě nenapadlo jít si v půl roce lehnout do nemocnice, co kdyby náhodou něco... ale co mne napadlo je napsat si k telefonu viditelně kartičku s nejdůležitějšími čísly (toxikologie, záchranka, požárníci) - i když teď můžu znát tísňová volání jako když bičem mrská, nedám ruku do ohně za to, že si ve stresu na ně vzpomenu.

:o) S.
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 0:41:33)
Sylvie,nevím co myslíš tím,že můžeš rodit v porodnici a přesto se ti tou dobou bude dusit dítě v pokojíku.Co já vím,tak pokud je po porodu vše OK jde mamina i mimi domů čtvrtý den.Lékaři asi vědí proč.Pro tvé uklidnění-nenechala jsem dusit dítě na pokoji.Po té co selhaly pokusy tebou popisované jsem popadla mimi a utíkala k sestrám.prostě jsem si nehrála na všeználka-poškozený mozek dítěte mi za to nestál.Jsem totiž názoru,že raději přijít pětkrát zbytečně než jednou pozdě.Jinak z tvých odpovědí cítím velkou negaci.Já neodsuzuji tvé rozhodnutí. myslela jsem si,že jsi podovější,ale vůbec nepříjímáš názory druhých.Mě porod v porodnici nevadil,4dny hospitalizace mě nezabily a do života to nepoznamenalo ani mě a snad ani moje děti
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 11:31:34)
Markéto, čtyři dny po porodu se zůstává v nemocnici v Čechách, rozhodně ne všude ve světě :o) Naopak, vzhledem k drahé ústavní péči bývá snaha pobyt zkrátit na minimum. A jestli to uklidní tebe, já byla domluvená, že domů půjdu pár hodin po porodu - nešla jsem proto, že náš systém domácí péče je nedokonalý a kvůli jednomu pitomému náběru krve bych se musela i s novorozenětem tahat přes půl Prahy ke svému doktorovi, místo aby mi ho doma nabrala PA (jako třeba mojí kamarádce z Německa). A jak už jsem psala - jsem přesvědčená, že riziko dušení se u starších dětí větší, a přesto si jenom kvůli tomu nepůjdu lehnout do nemocnice. Ty ses ptala, jak by se to řešilo, já ti odpověděla. Co je v tom za negaci? :oD

S.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 11:38:08)
Já ti mám Sylvie pocit, že Markéta je tak v pohodě a tak pozitivní, že si ani nevšimla, že Sylva a Sylvie není jedna osoba...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 11:40:05)
No jo, koukala jsem, že se to tu některým lidem trošku pletete :o( Zatím jsem si nedořešila, jestli se mám kvůli tomu urážet nebo ne :o) A to jsem si naivně myslela, že když mám kráááásnou ikonku, tak si mě lidi plést nebudou...

S.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 11:46:25)
Mě to vždycky spíš pobaví a potvrzuje to moji teorii, že dost lidí si nepřečte článek, na který reaguje, jen se třeba probudí s mizernou náladou a potřebují ji někde ventilovat...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 11:42:02)
Jo, a ještě něco - to, že jsem chtěla jít pár hodin po porodu domů jsem samozřejmě nejdřív probírala i se svojí pediatričkou a ta proti tomu neměla nejmenší námitky, že je to naprosto v pohodě :o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 11:33:40)
MMCH tebe nezabilo zůstat čtři dny v nemocnici, Sylvu nezabilo rodit doma... Tak jaký v tom je rozdíl? :oD

S.
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 11:45:40)
Marketo, ale musim plne souhlasit a je mi lito . Lito je mi to proto, ze by bylo fajn, kdyby porod byl skutecne samozrejmy a jednoduchy proces, ale neni. Nase babicky velmi casto pri porodech umiraly umiraly v pomerne vysokem poctu i novorozenci. Muze nastat x komplikaci.

Pokud se tedy nebudeme zabyvat jen porodem, kdyby dite neco polklo neni dobry princip ho obratit hlavou dolu a busit mu do zadicek, to plati jen nekdy, v mnoha pripadech je nutno stisknou silnym uderem branici a to bych si tedy u ditete netroufla ani za nic. Jako byvala sestra (pracovala jsem 5 let mezi gymplme a VS na chirurgii) take obcas poskytnu prvni pomoc pri nehode nebo kolapsu, pokud se v okoli nachazeji jen cumilove... ale rvu na ne aby okamzite zavolali pohotovost. To, ze bych si treba v krajnim pripade dokazala nejen pichnout injekci, ale i dat infuzi nebo transfuzi, nebo to udelat nekomu potrebnemu neznamena, ze bych to bezne delala, snad jen v naprosto krajnim pripade ( epidemie, valka atd. kdy proste i sestra nekdy v nedostatku casu a odbornych sil zastoupi lekare, aby zachranila zivot i kdyz si je vedoma rizika, ktere podstupuje, je to lepsi nez nechat nekoho zemrit bez pomoci).
To ze by zena mela byt schopna v krajnim pripade i sama porodit, neznamena ze by to mela riskovat a je hrozne kdyz to dela ze strachu z chovani naseho personalu. Proboha vzdyt staci, aby dite melo omotanou pupecnikovou snuru kolem krku a zemre na nedostatek vzduchu... Skutecne mi z toho jde mraz po zadech.
Byla bych pro prijatelny kompromis, rodit doma, ale v pritomnosti dobre porodni asistentky. Tak si matka muze naplnit vsechna sva prani po tom, aby s ditetem byla hned po porodu co nejvice, ale dite by melo dobrou peci pro pripad komplikaci. Jak jsem uz psala dite nemam ,ale videla jsem x komplikaci u veci, ktere meli jit jako po masle a rozhodne bych je u sveho (v mem pripade vymodleneho) ditete neriskovala.
Ale rozhodne by se nektere porodnice meli zamyslet a nejen zamyslet nad svym pristupem k rodickam, protoze nekde to je skutecne hruzny zazitek, ktery matku provazi cely zivot.

A rada bych pripomela, ze to, jaky je zivot riziko si asi tezko nekdo muze uvedomit vic nez ja....a presto netravim zivot po nemocnicich, ale chodim volne po venku, jen proste vim, co se mi muze stat a co v krajnim pripade muhu udelat, abych si zachranila zivot, i co by mi prineslo treba jen malou nadeji, abych se dozila prijezdu sanitky, nebo kdy by se nedalo delat vubec nic....
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 11:52:13)
Ten závěr mi mluví z duše. A porodní asistentku jsem u porodu mít chtěla, jenže ony jsou prostě nedostatkové zboží (teda ty, které jsou ochotné přijít k porodu doma). A jak to tak vypadá - nic se nezmění, neboť náš skvělý parlament včera (předevčírem?) možnost porodit pouze s porodní asistentkou NESCHVÁLIL...
(Jinak jsem slyšela odpověď jednoho tatínka, který asistoval u narození svého živého a zdravého dítěte. Dítě mělo omotanou pupeční šňůru kolem krku. Zeptali se táty, co udělal. Řekl: "Odmotal jsem ji, co bych měl dělat jiného?")
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 14:08:42)
Jak to? To už to Součková procpala do dalšího zákona? A co bude s porodním domem v Praze?

s.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 18:48:06)
Já jsem to našla na teletextu, byl to návrh Táni Fischerové (?) z ODS a bylo tam jen suše napsáno, že návrh neprošel.
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(16.12.2003 16:31:23)
Rozhodne te nechci urazit, ale ono to s tou snurou kolem krku neni tak jednoduche, nekdy to musi resit zkuseny porodnik, jindy zase nastavaji komlikace tykajici se krvaceni, ktere proste nejde zastavit a rodicka musi na sal atd. Proste me se to zda vyslovene riskantni a byla bych proto, aby to alesnon sledovala porodni sestra, ktera umi nejhorsim komplikacim zabranit. Je mi lito ze je jich malo. Ale jedna matka tusim z Velke Britanie, se zminovala, ze mela svou porodni setru a ze porod probihal pod jeji patronaci, takze v jinych zemich to zjevne takove sci-fi jako u nas rozhodne nebude.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(16.12.2003 20:20:21)
Určitě jo a určitě mohou nastat i jiné komplikace, proto jsem chtěla u porodu mít porodní asistentku, ovšem díky našim zastupitelům budu příště pravděpodobně zase rodit bez odborné pomoci...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(13.12.2003 14:22:23)
Míšo, a o čem tu je celou dobu řeč? :o) O tom, že v civilizovaných státech existuje i v porodnictví primární péče (což nejsou jen a pouze porody doma), jenom u nás se lékaři i s ministerstvem tváří, jako že primární péči netřeba. Jak mi jeden z lékařů řekl, porodníků je dost, tak proč by jim asistentky měly přebírat práci... V zahraničí je primární péče hodnocená jako péče levnější, která tolik nezatěžuje zdravotní systém (a přitom je přiměřená zdravotnímu stavu lidí), jenom u nás se vykřikuje, že naopak je to péče dražší... No nic. Naše zdravotnictví má peněz nadbytek a když už mu nějaké ty peníze chybět budou, tak si třeba zruší specializované pracoviště... Podle mne by sice bylo v logice věci postupovat opačně (zajistit dobře fungující systém primární péče, samozřejmě včetně té domácí, a teprve pak případně rušit nadbytečná lůžka v nemocnicích), no ale co, fakt je ten, že dosud nemocnice fungují, tak se musí nějak zajistit jejich plné zatížení (například zákaz pouštět domů novorozence dřív než čtvrtý den po narození, že...). Tfuj, teď jsem se fakt naštvala (ne na tebe, na Součkovou :o) )

S.
 Sylva 
  • 

Pro Sylvii, aby mohla zuřit ještě víc 

(14.12.2003 20:41:06)
TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ
13.12. 2003

Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR včera prošel ve třetím čtení Zákon o nelékařských povoláních. Poslanci většinou svých hlasů rozhodli o tom, že v budoucnosti nemá již v naší zemi existovat svébytná profese porodních asistentek a že české ženy budou po vstupu do EU při ve výběru poskytovatele péče v těhotenství, při porodu a po něm odkázány výhradně na monopolní péči lékařů, jejichž indikaci budou porodní asistentky podléhat.

„Rozhodnutí poslanců je nepochopitelné,“ říká Ivana Königsmarková, předsedkyně České asociace porodních asistentek. „Pokud zákon projde i v Senátu, bude to znamenat, že žádná porodní asistentka, pokud není zároveň dětskou sestrou, nebude moci prokázat způsobilost k samostatnému výkonu povolání bez odborného lékařského dohledu, protože zákon přikazuje měsíční praxi na novorozeneckém oddělení. Tam ale podle dosud platných zákonů porodní asistentka pracovat nemůže. Odhlasovaná verze zákona je v rozporu s mezinárodní definicí porodní asistentky, s doporučeními WHO a s evropskými směrnicemi, takže přijetí zákona v navrhované podobě bude našim a zahraničním porodním asistentkám bránit ve volném pohybu pracovních sil a ve vzájemném uznávání vzdělávání, což je skutečnost opakovaně kritizovaná Komisí EU. Něvěřím proto, že jde o definitivní rozhodnutí,“ tvrdí Königsmarková.

Poslanci rozhodli o zániku samostatných porodních asistentek navzdory výsledkům reprezentativního průzkumu agentury STEM z roku 2000, který ukázal, že pro 20% českých prvorodiček a pro 25% matek s dítětem do 1,5 roku je výhradně lékařsky orientovaný model porodnictví nepřijatelný. Pokud tyto ženy nebudou mít po přijetí navrženého zákona možnost volby, lze předpokládat, že mnohé z nich nebudou nový zákon respektovat, protože jej vnímají jako protiprávní.

„Pokud ženy všude v Evropě mají právo svobodné informované volby, proč by je po vstupu naší země do EU mít neměly české ženy?“ ptá se Olga Gajićová, výkonná ředitelka sdružení Aperio – Společnosti pro zdravé rodičovství a dodává: „Kancelář Aperia často kontaktují ženy, které se ptají po službách soukromých porodních asistentek a které pro své těhotenství a porod hledají sociálně zaměřenou, individuální péči bez nadbytečných intervencí. Pokud zákonodárci zůstanou k potřebám těchto žen hluší, celou záležitost bude zřejmě muset vyřešit mezinárodní soud ve Štrasburku.“




 Sylvie 


Re: Pro Sylvii, aby mohla zuřit ještě víc 

(14.12.2003 22:48:50)
Ano, máš pravdu, dobrých zpráv není nikdy dosti... Prosím, odkud jsi to vyhrabala? V počítači mám rozepsaný dopis kvůli tomu (dle mého názoru) protizákonému nařízení ohledeně zadržování novorozenců v nemocnici, tak asi překonám svou vrozenou lenost a napíšu hned dva najednou. Jenom budu muset pořádně promyslet, komu by to mělo smysl. Ách jo, když já neznám svého senátora, neb můj názor na senát není kdovíjak lichotivý :o( Nicméně když to můžou ještě zadržet... No jo, jdu pátrat... GRRRRR!!!!

S.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Pro Sylvii, aby mohla zuřit ještě víc 

(15.12.2003 10:31:18)
Já jsem tak profláklá, že mi tyhle perly chodí samy :-)) Tohle mi přišlo od Aperia (www.aperio.cz) a taky od HAMu (www.iham.cz). Posílám Ti e-mailem další perlu, ale seď u toho a zhluboka dýchej.
 Fořtka 


Re: Re: Re: Pro Sylvii, aby mohla zuřit ještě víc 

(15.12.2003 13:14:35)
Sylvo, mohla bych Vás poprosit, abyste mi tu jobovku taky poslala (na mejl)? Pokud ovšem není tajná, nebo pokud chcete, aby nebylo naštvaných ještě víc lidí... :-))) Díky.
 Sylvie 


Jakou si žádáme zdravotní péči u ženy matky 

(16.12.2003 1:04:44)
Ach, Sylvo, dík, nyní jsem mnohé pochopila... Já hloupá myslela, že současné změny zákonů o lékařských i nelékařských profesích se dělají hlavně s ohledem na náš vstup do EU, aby naše sytémy vzdělávání i praxe byly kompatibilní a bylo tudíž možné vzájemné uznávaní diplomů bez dalších zkoušek. A ono je to vlastně naopak - je třeba naše zákony napsat tak, abychom se pokud možno ubránili přílivu zahraničních zdravotníků (pochopila-li jsem správně myšlenkový tok poslankyně Emmerové, tak zejména samostatných porodních asistentek, které by prováděly porody doma), protože diplom-nediplom, praxe-nepraxe, my budeme mít v ruce jenom jakýsi administrativní doklad, takže je nutné všechny nahnat do lůžkových zaříení, kde už si je kolektiv pohlídá... :o) No bezva.

A ta její definice porodní asistentky mě fakt dostala :o) Pokud si TOHLE nechaj české porodní asistentky líbit, tak si fakt větší samostatnost nezaslouží, na což sice doplatíme my-rodičky, nicméně kde chybí stavovská hrdost, tam se zázraky dělat nedaj, že.

Pro nezasvěcené:

Mezinárodní definice porodní asistentky, přijatá Mezinárodní konfederací porodních asistentek (ICM), Mezinárodní federací gynekologů a porodníků (FIGO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) zní:
Porodní asistentkou se může stát ten, kdo byl řádně přijat do vzdělávacího programu pro porodní asistentky, uznávaného v zemi, kde je uskutečňován, ukončil řádně všechny předepsané předměty a dosáhl tak požadované potřebné kvalifikace pro získání licence opravňující jej k provádění práce porodní asistentky.
Porodní asistentka musí být schopna poskytnout nezbytný dohled, péči a radu ženám během těhotenství, porodu a v poporodním období, vést sama porody a pečovat o novorozence a kojence. Tato péče zahrnuje preventivní opatření, záchyt abnormálních podmínek v souvislosti s matkou a dítětem, asistuje lékaři a v případě nepřítomnosti lékaře poskytuje první pomoc. Má velmi důležitou úlohu v oblasti poradenské a zdravotní výchovy, nejen s ohledem na ženy, ale také v rámci rodiny a celé společnosti. Její práce by měla zahrnovat předporodní přípravu a přípravu k rodičovství a měla by být také rozšířena na některé oblasti gynekologie, plánovaného rodičovství a péče o dítě. Může pracovat v nemocnicích na klinikách, zdravotních střediscích, v domácích podmínkách nebo jiných zařízeních.
(okopírováno ze stránek Porodní dům)

Poslankyně Emmerová o tomtéž povolání:

Jak plyne ze samotného názvu "porodní asistentka", tradičně u nás užívaného, jde o asistenci porodníkovi v širším slova smyslu, o plnění standardních úkolů, které zejména během porodu přicházejí běžně v úvahu, anebo i těch úkolů, které lékař indikuje navíc s ohledem na průběh těhotenství a porodu včetně jeho komplikací. Konstatování, že porodní asistentka je s ohledem na své vzdělání a dosavadní praxi oprávněna vést samostatně fyziologický, anebo jinak řečeno, normální porod, není logické. Nikdo totiž nemůže předem říci, a to přes všechny pokroky v medicíně, že porod bude normální, a není tedy možné pověřit porodní asistentku vedením kteréhokoliv porodu bez bezprostřední přítomnosti lékaře.

No, ale hlavně že Emmerové záleží na zvyšování porodnosti v zájmu nás všech ;o) http://www.zena-in.cz/images/smiles/sml50.gif>


S.






 Sylvie 


Re: Jakou si žádáme zdravotní péči u ženy matky 

(16.12.2003 1:07:29)
ach jo, co jsem to u těch obrázků zase zapomněla?

 Sylva 
  • 

Re: Re: Jakou si žádáme zdravotní péči u ženy matky 

(16.12.2003 13:35:38)
Už delší dobu přemýšlím o tom, jak moc se u nás podporuje rodina a jak si naše společnost váží matek. Kdyby mi někde nabídli práci za 3,50 na hodinu, asi bych upadla smíchy. Ale máma na mateřské má přesně tolik, ovšem teď si k tomu budeme smět ještě přivydělat - alelujá! No není divu, pokud nás zastupují soudružky Emmerové a poslanci, kteří při debatě o porodních asistentkách odcházejí ze sálu, neboť je rozprava nebaví...
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(19.12.2003 16:56:56)
Na Souckovou jsem nastvana primo desne, nechala ve Fakultni nemocnici zrusit internu, takze jsem v 43 letecch stravila dva dny na transfuzi na geriatrii, kterou ti dobri kluci doktorsti spojili s internou a ponechli puvodni nazev geriatrie. Sestry byly fajn jen trochu uzpusobene geriatrickymi pacienty takze kdyz jsem je treba poprosila aby mi rekly kde nadju pani doktorku vzaly me za ruku a dovedly me k ni. No nezblaznila jsem se. Dva dna to clovek zvlade a pak detinske sestry jsou rozhodne lepsi nez sane, takze se to da prezit. Ale je to zajimava myslenka, ze spojovat nektere oddeleni.Cekam, ze spoji porodnici, s gynekologickou chirurgii a detskou internou, protoze ono to ma k sobe tak blizko, ze.:-))) :-(((
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(12.12.2003 12:56:07)
Odpovím slovy mé babičky: "Kdyby byly v potoce ryby, nemusely by bejt rybníky."
 Markéta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(14.12.2003 23:01:00)
Prosím vás omlouvám se Sylvě i Sylvii.Ikonku oceňuji-Bezva výběr.Co se týče mé špatné nálady po probuzení-viz.čas napsání příspěvku.Od rána bych se fakt vybouřila jinde.Tak životně důležité informace máme za sebou a teď k debatě.Já prostě Sylvu neodsuzuji,nemyslím si,že by byla méně zodpovědná než maminy rodící v porodnici.Můžu jí jen gratulovat,že vše dopadlo dobře,Protože kdyby se bejvalo něco stalo trpěla by výčitkama celý život a s tím se žije blbě.pochopitelně,že i v porodnici se můze lecos přihodit.Já bych rodit doma nemohla kvůli prvnímu porodu a kdybych tu možnost výběru měla?Asi v porodnici.Na TV reality byl porod doma-bohužel jsem nezaznemenala stat.Mam dojem,že Norsko nebo tak něco.byly tam 2porod.asistentky a sanita v pohotovosti.Mám pár výhrad,ale jinak pohoda.Jen ten tatínek byl trochu vykulenej.To je tedy část mého názoru na věc.A to zda se na mě nekdo bude nebo nebude zlobit za záměnu jmen mi je v porovnámí s tím za co zaplatí Součková 9mil.viz.ůterní Na vlastní oči celkem fuk.Mejte se
 Misa3 


Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(19.12.2003 17:14:36)
Na to bych asi rekla ííííha. Protoze to, ze bych v krajnim pripade dokazala poskytnout prvni pomoc, protoze jsem kdysi na chirde pracovala, rozhodne neznamena, ze bych mela chut si doma otevrit pobocku chirurgie a poskytovat prvni pomoc na veliko.
Holky uvazte to, proberte se vsemi znamymi vsechny spitaly v okoli a doufejte, ze az pujdete "na to" nebude se tam vyskytovat nejake drevo. Jak rikam nektera nese zarizeni rozhodne nebudi duveru, ale jsou lepsi nez homeotropni dychani a svepomoc. Bojujte ze zlepseni pomeru, za zvetseni poctu dobrych porodnich asistentek, ale proboha ne pres Vase porodem postizene deti( o dalsi alternatiove radeji ani psat nebudu). Udelate-li petici, vloudite-li se k Souskove a bedete do ni nekolik hodin mluvit, a podobne metody budu vsemi deseti pro, ale porody doma jen s dobrou porodni asistentkou. Verte mi, ze vim o cem mluvim, stavela jsem tepene krvaceni, ktere strikalo az na stop( to nebylo pri porodu-pricina byla jina) a podobne lahudky, tohle chce skutecne pevne nervy a to jeste kdyz se to nakonec povede, a ted si predstavte, ze ne. Dokazaly byste zit s pocitem, ze jste sve dite nebezpecne, pripadne smrtelne ohrozily? Ja tada ne. Jo nektere porodnice jsou vyslovene hnusne a personal by si zaslouzil zavrit z casti do vezeni z casti do blazince, ale jine jsou na urovni. Takze bojujte o to, abyste mohly rodit v tech dobrych a aby se zvysil pocet dobrych porodnich asistentek.

Na Souckovou mam fakt vztek, protoze z lekarky v ni zustalo pramalo, klidne me muze zazalovat, pokud ji nejaka Misa 2 stoji za to.
 Věra. 


Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(19.12.2003 17:29:22)
Ahoj Míšo, hezky napsané, máš pravdu.
K té Součkové - nechápu proč u nás panuje mýtus, že ministrem zdravotnictví musí být doktor.
Je to právě naopak - schopný manažer, který o zdravotnictví něco ví, a má dobré poradce, by udělal
mnohem víc práce - a i takoví se u nás najdou, doopravdy.
Je to hlavně o politické vůli ke změnám - jo - ale tady to vidím trochu neprůstřelné - třeba časem.. :-(
 Sylva 
  • 

Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 0:57:08)
(To dýchání se jmenuje holotropní).
Jenže to by nesměla být tahle absurdní situace, kdy porody doma nejsou zakázané, ovšem není nikdo, kdo by doma poskytl pomoc. Já jsem se snažila dost zoufale sehnat nějakou porodní asistentku, psala jsem, telefonovala, fakt bych si mohla otevřít detektivní kancelář... Jenže ony prostě nejsou, a pokud si mám vybrat, jestli risknu porod v porodnici, kde mě možná bez řečí oholí (oškubou), dají klystýr, nastřihnou, kde porodím s nohama nad hlavou a dítě třeba pár hodin neuvidím, kde o mém dítěti bude rozhodovat kdekdo, jen já ne...tak mi porod doma i bez asistentky připadal jako menší zlo. Nikoliv ideální, ale jiná možnost v dané chvíli neexistovala.
A fakt je zajímavé, že ty komplikace se porodům doma prostě nějak vyhýbají...
 Blanka 
  • 

Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 12:32:41)
Tak to bys byla pěkně mizerný detektiv a nevydělala by sis asi ani na suchý chleba. Prože kdybys dělala svoji práci pořádně, tak bys věděla, že můžeš:
klidně porodit v porodnici kde tě automaticky neoškubou, nedají ti klystýr ani tě nenastřihnout, když si to nebudeš přát. Budeš moct rodit ve vodě, odpočívat na balónu, chodit do sprchy atp., dítě ti hned po porodu přiloží k prsu a nechají vás s manželem, abyste se těšili z miminka v klidu a pohodě. Ještě ti k tomu pustí hudbu, jakou si budeš přát a po porodu tobě i tomu, kdo bude s tebou přinesou něco dobrého k jídlu. V průběhu porodu u sebe budeš mít PA a jen v případě komplikací a na samý konec zavolají lékaře. Miminko prohlédne pediatr, aby zjistil, zda mu nic nechybí. Narodí se při tlumeném světle a při prohlídce pediatra ho bude hřát teplíčko z lampy, aby mělo veškerý komfort.
To je fakt příšerné zlo, co se dnes v těch porodnicích děje, viď? Nevím, proč se tu pořád snažíte všem namluvit, že jen porodem doma uděláte pro své dítě to nejlepší.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 12:53:58)
Blanko, nezlob se na mne, ale třeba v Praze mi nikde nic takového slíbit nechtěli, já za svým porodem MUSELA (nikoli MOHLA, MUSELA) cestovat - a to ne každý může. Kupříkladu při prvním porodu jsme neměli auto (nemůžu jet rodit mimo bydliště), při třetím porodu to bude opět komlikované (kdo pohlídá dvě děti? když třeba budou děti už ve škole, pustí je škola, aby s námi mohli být týden-dva mimo bydliště, nebo s nima budu muset zůstat doma, protože je škola nepustí? Budu mít dost peněz na cestování za porodem? atd. atd.) Takže lidské porodnice by zcela samozřemě měli být sdostupné cv místě bydliště. Pokud nejsou, je to špatné.

S.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 16:53:32)
Blanko, ano, vím o tom, že takové porodnice existují. Ta nejbližší je od nás asi 200 km, nevím, jak bych se tam dostávala, auto nemám, zato mám starší dítě, které bych tedy vezla s sebou (autobusem, vlakem, taxíkem). A jela bych buď během první doby porodní, načež bych porodila v autobuse (vlaku, taxíku), nebo tak týden před porodem a spali bychom venku na trávníku a čekali na porod, protože na penzión bych neměla. Po porodu bych čapla děti a jela zpátky nejlépe stopem. Psy bych dala do útulku, během šestinedělí bych s Fandou doháněla zameškanou látku.
Přesně takhle si představuju ideální porod.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 17:02:29)
Sylvo, nedělej z toho drama, jestli je to vstřícná porodnice, třeba by tě pustili na sál i se psy... ;o)

S.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 17:07:23)
Teď už je mi jasné, proč Sylva nemůže rodit jinde, než doma! :-o)
 Blanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 20:43:12)
Ale pokud je problém ve vzdálenosti, chovu domácích mazlíčků, které nemá kdo pohlídat a já nevím v čem ještě, tak proč to neříct zrovna!

Jo, a takový porod o kterém píšu mi byl umožněn v Praze v ÚPMD. Nic nebyl problém, dokonce ani to, aby s námi manžel přespával na pokoji. Na pokoji byla lednice i televize, sociální zařízení jen pro mně, balkon s hezkým výhledem... Byl to nadstandard, ale přispěla mi na něj pojišťovna, tak proč toho nevyužít? Rozhodně to nebylo nic, co by rozervalo kapsu obyčejnému smrtelníkovi.

Přála bych nám všem, aby se porodnice zlepšovaly, jak to jen je možné. Aby porod v nich znamenal - je tam dobře postaráno o maminku i miminko, všem se dostane takových služeb, jaké si budou přát a na porod se bude vzpomínat rádo. Asi to ještě všude není ideální, na druhou stranu si myslím, že v poskytovaných službách udělaly porodnice obrovský krok kupředu za relativně krátkou dobu.

Bojujete (Sylva, Sylvie a mnohé další) jako lvice za možnost rodit doma, ale neřeknete, že kdyby se v porodnicích rodilo jako doma, tak budete spokojené. Proč? To se asi nestane nikdy, aby porodnice nabízely ještě hlídání dětí a psů (i když představa je to hezká).
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 21:43:34)
Blanko, rodit doma je JEDNA Z MOŽNOSTÍ, konkrétně já rodila V NEMOCNICI a, světe div se, byla jsem spokojená - konečně, psala jsem to tu už několikrát. Hmmm, a víš, že mi dokonce i dětské sestřičky pohlídaly moje dvouleté dítko, když byl manžel se mnou a nemohl se mu věnovat? :oP (samozřejmě, to bylo možné jenom proto, že zrovna neměly nic důležitého na práci)

Jakožto pražačka jsem se zajímala i o Podolí, což je asi jediná pražská porodnice, kterou bych snesla. ALE podle předběžných informací BY MI V NÍ NEUMOŽNILI ANI TO ZÁKLADNÍ MINIMUM, KTERÉ OD PORODU OČEKÁVÁM - že totiž pokud v pořádku, budu si rodit podle svého (což by zrovna v Podolí problém být neměl) a když bude dítě v pořádku BUDU HO MÍT NEUSTÁLE U SEBE. A to už problém byl, co jsem (na jaře) mluvila s maminami, nepotkala jsem ŹÁDNOU, které by nechali dítě po porodu a neodnášeli ho "na prohřátí" do inkubátoru či kam. A o své dítě jsem se hádala po prvním porodu, neměla jsem náladu opakovat to i při druhém (samozřejmě, Podolí bylo moje druhá volba, takže kdybych tam skončila, klidně bych si hubu na personál otevřela, kdyby to bylo nutné... ale dávám přednost porodu v prostředí, kde tak činit nemusím. Nehledě k té drobnosti, že v Podolí nepustí na sál dvě osoby najednou, zatímco já v jedné fázi uvažovala, že si s sebou vezmu kromě manžela taky dulu (přeci jenom, chlap je chlap a u porodu kolikrát může být spíš na zabití než ku prospěchu ;o) - na druhou stranu když tam chce být, proč ho vyhazovat, když u početí byl taky...). Takže tak.

S.
 Renda a spol 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 21:50:43)
Ahojky,

po tak dlouhodobem diskutovani co je dobre a co ne ,by jsme meli,jiz pochopit,z je mozne oboji ...Jak porod doma ,tak i nemocnici se spokojenosti na obou stranach...je to otazka nadhledu a danne situaci...rict ano ci ne ,tak porad zustane ??????-OTAZNIK....to an obou stranach...

renda
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 21:46:56)
JO a vzdálenost problém opravdu je - jak se chceš někam přepravovat bez auta? Když si zavoláš sanitku, rozhodně tě nepozeve do 200 km vzdálené porodnice...

S.
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 21:59:23)
Blanko,

ono staci mrknout do diskuze k clanku "konec samostatnych PA" aby jsi zjistila, ze Sylvie rozhodne nebojuje jenom za porody doma..

A jelikoz jedno dite jsme odrodila v CR a druhe v Nemecku jsem rada za vsechny dalsi rodicky i za Tebe (jelikoz jsi porad ziskala jen malou cast standardu, ktery je mozny zde), ze lidi jako Sylvie existuji..a ze mozna v budoucnu to bude samozrejmost a ne cosi, co se musi jit hledat...

jana
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(20.12.2003 23:59:15)
Do Prahy to mám 150 km.
Fanda není domácí mazlíček, ale čtrnáctiletý kluk.
S porodem doma jsem byla navýsost spokojená, takže pokud bude nějaké příště, ráda bych zas doma. Ale chápu, že nějaká jiná mamina se bude mnohem lépe cítit v porodnici.
Ale proč doprčic ona má nárok na odbornou pomoc a já ne? Proč ona má porod hrazený pojišťovnou a já ne?
Bojuju jako lvice za možnost volby, ne za to, abychom všechny povinně rodily doma.
 Sitny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 0:13:05)
Sylvo, ne každý porod hradí pojiš´tovna.Teď zde mluvím o porodu smluveném dopředu s lékařem.Takového porodníka si můžeš pozvat i domů,ale pak si musíš také něco připlatit - je to bráno jako něco navíc, něco co není běžné. Každý má přece tu možnost rodit klasicky, za něco "navíc" se vždycky platí. Také mi vadím že člověk nemá možnost svobodné volby zadarmo! Ale bohužel!
Ještě jednu věc: vím, že o Vrchlabí se hodně mluví. Je to tam asi opravdu úžasné. Nic méně, přesto bych volila nejbližší porodnici v svém okolí.Aktivitu bych zaměřila na vytypování té nejlepší,a pokusila bych se porod domluvit s konkrétním doktorem - určitě tak získáš větší pocit důvěry a jistoty.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 0:33:07)
Jackie, a jsi si jista, že pojišťovna tvůj porod neplatila? Moc bych se divila, kdyby si zdravotnické zařízení peníze nenaúčtovalo. Nebo že by se lékař o peníze od tebe rozdělil i s porodními asistentkami a přispěl z nich třeba na spotřebu pomůcek k porodu či energie?

S.
 Sitny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 0:46:21)
Jistá si jsem, protože jsem si to ověřovala. Jak se rozdělil lékař s personálem mi je celkem jedno. Já měla smlouvu, zaplatila, dostala jsem účet, který si můžu dát třeba do daní :-) Ocházela jsem jako spokojený pacient, smířená s tím, že v tomto státě není "něco navíc" zadarmo. Funguje to tak i v jiných oborech, a funguje to tak na celém světě. Měly bychom si na to zvyknout, a bohužel se tomu přizpůsobit. Na nějaké nářky s paní ministryní Součkovou zde nebude prostor - bude hůř!
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 0:59:55)
NO, já jen, že kamarádka měla takhle dělanýho císaře - lékaře si zaplatila, ale porod jako takový pojišťovna proplácela taky, peníze (na které kamarádka taky samozřejmě měla doklad), byly jenom doplatek za "nadstandardní služby - vlastního lékaře", nikoli za výkon jako takový :o) JInak když už jsi u toho "něco navíc", tak v Evropě to bývá tak, že péče porodní asitentky bývá hrazená pojišťovnama, ať odváděj porody doma, v porodních domech nebo nemocnici. Pokud k tomu ještě chtějí doplatek, je to věc mezi ní a těhulkou. Samozřejmě, netvrdím, že je to tak úplně všude, jenom co jsem si tak soukromě zjišťovala, ono určitě záleží i na jednotlivých pojišťovnách a typech pojištění. Dokonce nedávno i u nás psali o nějakém případu z Německa, kdy žena, která rodila v porodním domě, chtěla proplatit nejenom péči asistentek, ale i pobyt a stravné - že i v nemocnici by to pojišťovna hradila. Pokud mě paměť neklame, tak soud rozhodl tak, že péče porodní asistentky je péče základní, čili ta by proplacená být měla, ale pobyt a stravné nechť si ženy hradí samy, neb je to jejich rozhodnutí, že užívají nadstandardu a rodí v soukromém zařízení... Což, podle mne, dává logiku.

S.
 Sitny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 10:39:47)
Ještě k té Evropě, nebo i klidně i Americe. Ty víš jaká je tam výše zdr. pojištění? To se pak nedivím, že asistentku z něj hradí stát. Je to všechno jen o penězích.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(27.12.2003 0:26:50)
Jackie, no právě, všechno je o penězích. Však taky péče porodní asistentky bývá hodnocena jako levnější, než péče lékaře :o)

JInak netuším, kolik se odvádí na zdravotní pojištění v zahraničí - co jsem nakoukla do účetnictví, tak naši zaměstnanci odvádí zhruba deset procent peněz, které do nich jdou. Nepřijde mi to úplně nejmíň, zvlášť když si vezmu, že se k tomu přidají další odvody státu, takže zaměstnanci nakonec dostanou vyplaceno pouze něco málo přes padesát procent toho, co si ve skutečnosti vydělali... A že se socdemáci tolik brání doplatkům ve zdravotnictví, s pokazem, že nejsou potřeba, neb peněz je v systému dost...

S.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 10:24:31)
Docela mě to pobavilo - FAKT si myslíš, že si můžeš k porodu doma pozvat porodníka? V Čechách?!
Uvažovala jsem i o možnosti porodit se známým lékařem v porodnici - nešlo to, ani za příplatek.
A proč mě nutíš do porodnice, já jsem se o těch dostupných informovala a zjistila jsem, že to, co nabízejí, mi nevyhovuje (např. ve všech stále provádějí rutinně epiziotomii, téměř ve všech po porodu odnášejí dítě, pupeční šňůru přestřihnou ihned, k porodu si můžeš vzít jen jednoho člověka a většinou jen na 2. dobu porodní atd.)
Mě to prostě nevyhovovalo, tak jsem porodila doma zdravé dítě, v pohodě, bez problémů. Tak proč si myslíš, že jsem měla radši jít do porodnice? Nějak v tom nemůžu najít žádnou logiku...
 Sitny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 10:49:09)
Nevím, proč by sis porodníka nemohla pozvat domů????? Mně to bylo nabídnuto, zdůrazňuji že opět by to nebylo zadarmo. Nakonec jsem chtěla rodit v nemocnici, ne kvůli sobě, ale kvůli případným komplikacím u dítěte. Asi Tvůj známý doktor nemá smlouvu s nemocnicí - je logické, že tam nepustí každého "pana doktora", aby si tam rodil své pacientky. Já rodila se svou známou doktrokou, porod byl bezproblémovy, dítě mi NIKAM NEODNÁŠELY, a to zde opravdu zdůraznňuji! A nevidím v tom žádný problém, proč by to nešlo.
Celý průběh porodu byl na mně a na manželovi, nechal nás vždy o všem svobodně rozhodnout, nikdo nás do ničeho nenutil, netlačil. MNě zase naopak pobavuje, jak si každý myslí, že bude rodit podle svých představ, a že se to smázne jen z pojištění - naše zdravotnictví jse fakt v p......., máme výborné lékaře, uznávané i ve světě, ale i oni znají svou cenu, to by byli hloupí, kdyby dělali za státní platy. Je to bohužel všechno jen obchod!
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 12:21:49)
Jasně, že jsem se zeptala, proč si nemůžu porodníka pozvat domů k porodu. Protože by ho prý vyloučili z lékařské komory, neboť asistovat u porodu doma není "lege artis".
A vybírat si porodníka podle toho, jestli má nebo nemá smlouvu s nemocnicí, promiň, ale to je pro mě skoro totéž, jako jít tam naslepo - vždyť ho stejně nebudu znát! Za ideální bych považovala porodit s tím, ke komu budu chodit celé těhotenství, a úplně nejideálnější by se mi na tohle jevila porodní asistentka (taková, která už sama porodila, takže ví, co to obnáší).
Díky za nabídku, ale já fakt nemůžu kvůli porodu cestovat, nemám na to možnosti (finance na penzión, doprava...) a hlavně ani nemám kam odložit své děti, a u porodu je mít fakt nemusím (navíc Fanda musí chodit do školy). Navíc jsem byla s porodem doma tak spokojená, že příště (pokud nějaké bude) budu zase klidně rodit doma.
Ovšem za informace budu ráda, takže můj e-mail je sylva.sm@seznam.cz.

Ale nedá mi to - opravdu si myslíš, že to, co jsi popsala, je u nás standardní a běžně dostupné?
 Sitny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 12:35:36)
Sylvo standartní to není, ale možné ano. Já netvrdila, že je to normální!!!!
Asi jsi to špatně pochopila: já měla svou dokorku a bylo mi proto jedno kde mi odrodí. Měla jsem a mám k ní důvěru, na prostřední mi tedy až zas tak nezáleželo. Tak je to právě opačný postup - každý hledá první porodnici, a myslí, že když je dobrá jsou tam i všichni lékaři skvělý. Ale tak to není - je fajn vytipovaj dobrého lékaře třeba z tvého okolí a pak se starat o to kde rodí-není důležité proto kde rodíš, ale s kým rodíš.
Na druhou stranu do Vrchlabí přeci chtějí všichni, tak nevím proč je zde řeč i z tvé stany o nějaké dlouhé cestě. Přijde mi, že vlastně nevíš co chceš. Porodit se dá i doma, dobrý a zkušený lékař si to prosadí, že to nejde je neschopnost nebo výmluva.
 Sitny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 12:40:41)
Netvrdím, že je porod doma něco špatného. Ale v případě komplikací ti nikdo nepomůže. Z tvého příspěvku jsem pochopila, že do nejbližší nemocnice máš sakra daleko. Tak proč to roziko zvyšovat, když můžeš krásně odrodit i v porodnici.
PS: nejsem žádný prominent, ale věci na kterých mi záleží bych platila zlatem.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 12:53:29)
Do nejbližší porodnice to mám cca 10 minut pěšky. Do nejbližší DOSTUPNÉ, nikoliv do nejbližší pro mě ideální.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 12:55:08)
Zlatem platit můžeš za co chceš, když ho máš. Já prostě několik tisíc na porod nemám. A nevím, kde bych je vzala.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 12:51:15)
Já jsem po takovém lékaři pátrala, neobjevila jsem ani jeho ani žádnou porodní asistentku, nejbližší porodní asistentka, která chodí k porodům doma, je 150 km daleko. Pokud o takovém víš, bylo by skvělé dát o něm vědět ostatním, protože je příklad toho, že když se chce, tak to jde. Zároveň by bylo možné požádat ho o informace, jak postupovat.
Vím velice přesně, co chci, a proto jsem porodila doma. Vrchlabí by se mi jevilo jako možnost, ale prostě se tam nedostanu, tak nemá cenu to řešit.
Vím o dobrých porodnících, kteří pracují v naší porodnici. Ovšem je to jako sázka do loterie - buď tam budou, když budu rodit, nebo ne. K porodu si je objednat nemůžu.
To, co popisuješ, je téměř ideální stav. Strašně by mě zajímala zkušenost jiných žen, jestli ony se s podobnou nabídkou setkaly - já o nikom podobném nevím.
 Sitny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 12:55:54)
Já ti info pošlu mejlem.
Ještě něco: a co tomu dobrému lékaři z porodnice u vás dát třeba 5000Kč?
Kamarádka to tak udělala, a má s ním smluvený termín porodu - zavolá - přijede.
Mně to tedy stálo víc, bylo to legální, tedy s potvrzením. Úplatky mi nějak nesedí, kdyby něco mám na to zkrátka papír a předběžnou smlouvu. Jak říkám je to dražší, ale jde to i tím druhým způsobem - dělá to tak spousta těhulek.
 Sitny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 13:01:53)
Znovu píšu: nejsem extra bohatá, teď čekáme třetí dítě. Já tedy stále podnikám, jednou to jde, po druhé je hůř. Ale ty peníze bych si snad půjčila z banky, nebo nevím co.Nikdy bych už nerodila na blint. To už mám za sebou - poprvé. Navíc porodné máš asi 6000nebo teď už 8000Kč? Tak se tím dá také něco zaplatit. Člověk utratí kolikrát víc za blbosti.....Tak šetřit, šetřit, něco se snad naspořit dá. Já to holt musím makat, až těsně do porodu a pak zas - stejně by mi to doma nebavilo. Mám práci, která mi těší a navíc se s mužem vystřídáme u dětí, babičky také moc nefungují.Peníze jsou prostě třeba. Ale to už je zas jiná diskuse :-))))
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 17:08:52)
Já úplatky neumím a ani se mi to moc nelíbí - nějak mi z toho zmizela ta péče o mámu a dítě. Stejně bych se bála - např. že jsem dala málo, nebo že mu do toho něco vleze nebo že se na to prostě vyflákne, a nebo taky může být zásadový...navíc v té porodnici není jen doktor, jsou tam i porodní asistentky, těm bych taky měla něco dát? Taky jsem chtěla, aby u porodu byl i Aničky táta, což u nás v porodnici v podstatě nejde.
Vzala jsem si papír a tužku, udělala dva sloupce a psala pro a proti. A vyšel mi z toho porod doma.
 Jackie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 17:25:42)
Musíš vědět co chceš ty sama. Tvé argumenty mi nepřijdou opodstatněné, spíš pramení z toho, že nechceš do porodu nic investovat.Pokud máš k celé věci tento postoj, je zbytečné o tom mluvit dál-tady ve státě se s tebou zadáčo nikdo mazat nebude. Je čas si to uvědomit.Úplatky dávat nemusíš, já jsem ho také nedávala. Ale je to na tobě jak se rozhodneš. Přesto jsem ti poslala ty informace o tom kde se dá rodit důstojně a s radostí. Ahoj Jackie!
 Jackie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 17:41:00)
Sylvo, máš to tam! Pozor, napsala jsi chybu v adrese, ale já jsem šikulka, tak jsem na ni přišla. Ale příště by se mi nemuselo zadařit :-))) čauky!
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 18:32:01)
Adresu jsem si několikrát zkontrolovala a je dobře: sylva.sm@seznam.cz. Do porodu jsem přeci jen něco investovat musela, protože ke mně přijela porodní asistentka. Ale nepřipadalo mi to spravedlivé, já jsem přeci nechtěla žádný nadstandard.
Díky za informace, ale já to mám do Prahy těch 150 km, takže to pro mě stejně není aktuální. Nicméně doporučím pražandám.
Jo - a brát si půjčku na porod, to už mi připadá docela zcestné, zvlášť v dnešní době, kdy se tak halasně rokuje o klesající porodnosti.
 Jackie+3zlatíčka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 20:58:56)
Sylvo, ty budeš asi dost tvrdohlavý člověk, který musí mít ve všem pravdu....... Když Ti říkám, že tam máš chybu, tak tam je, vem na to jed. Ta chyba za "cz" není tečka!!!!!
 Jana Z. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 21:23:09)
jezkovy Jackie..to snad je jasny ze email za cz nema tecku - ze se v tomto pripade jedna o tecku na konci vety..

jana
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(22.12.2003 2:01:58)
Jo, jsem tvrdohlavá - tvrdohlavě na konci věty píšu tečku. Ale už mě to tak v té škole naučili...
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(22.12.2003 11:29:40)
Jackie, to jsi opravdu hodně chytrá, když jsi na tuhle "chybu" sama přišla! :o)))))))
 Sitny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 10:52:46)
Sylvo, kdyby tě opravud zajímalo, kde se dá rodit za velmi slušných podmínek, ale za nějaký ten peníz navíc, pošlu ti info mejlem. Garantuji ti, že budeš spokojená: k porodu si klidně můžeš vzít celou famílii, a každý ti to může točit na videokameru - na počtu lidí zde opravdu nezáleží, ba ani na nějaké době porodní. Já přijela do špitálu ve 4,00ráno, od té doby se manžel ode mně ani nehnul, žádné holení žádný kristýr, v 9,00h ráno jsme v klidu na sále posnídali - syn se narodil v 11hodin dopoledne........
 Sitny 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(21.12.2003 10:55:45)
zapomněla jsem napsat - vše proběhlo bez nástřihu
 Misa3 


Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(22.12.2003 17:38:30)
Ano, omlouvam se prepsala jsem se, a taky si myslim, ze se rika fííííha, ale jednak jsem uvadela, ze mi casto pada stranka, pokud dukladne opravuji chyby a taky, ze musim čučet do klavesnice, protoze mam z casti ochrnutou levou ruku, pokud se tyka "homeotropniho" dychani a podobnych mych novotvaru, co byste chtely po nekom s 1/2 normy hemoglobinu, no nekde se to projevit musi, zato mam krasnou bilou( no spis zlutozelenou) plet, kterou by mi damy predminuleho stoleti jiste zavidely. To byl modni roman "Dama s kameliemi" a vsechny zenske se snazily vypadat na umreni, v te dobe bych svym vzhledem cerstve exhumovane nebozky, lamala cetna muzska srdce.

Pripomelo mi to takove to blahoprani s krokodylem, kde bylo neco na zpusob, kdybys byla krokodyl, mela bys na svuj vek krasnou plet, jakou plet ma asi krokodyl, si jiste umite predstavit, to ja jen tak, NA ODLEHCENI TEMATU.

Jinak me zdravotnictvi stve jako kazdou z vas a patrne i vic, protoze jsem s nim v castejsim a uzsim kontaktu.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(22.12.2003 18:32:35)
Já jsem na novotvary zvyklá, Fanda ze začátku spoustu věcí neznal. Leccos jsem si domyslela, ale když chtěl "zelený koule na kostře", fakt jsem netušila..
(Zachutnalo mu hroznový víno.)
Též jen na odlehčení...
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Videla nektera z vas komplikovany porod? A ma chut pres to rodit doma? 

(22.12.2003 18:33:16)
Já jsem na novotvary zvyklá, Fanda ze začátku spoustu věcí neznal. Leccos jsem si domyslela, ale když chtěl "zelený koule na kostře", fakt jsem netušila..
(Zachutnalo mu hroznový víno.)
Též jen na odlehčení...
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(8.12.2003 10:01:47)
Ještě před nedávnem, to co píšeš o Podolí, nebylo možné. Zažila jsem, jak jim tam někdo vylepil plakát s názvem Zastaralé vedení porodu v Podolí aneb legální násilí na ženách v Čechách. Pkáty byly všude i na dveřích porodnice v čekárně, na záchodě....Jo,jo to ještě odnášeli děti, každou nastřihli, do každé se snažili naprat drogy a rodičky rodili vedle sebe jako housky na krámě...
Máš pravdu vše je v lidech, ale kdyby se nikdo neozval, tak ty by si možná rodila podobně jako ty před tebou.
 aja, 2 dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(9.12.2003 21:35:25)
První dceru jsem rodila v malé okresní nemocnici a taky to nebyl tak velký horor, a to jsem měla komplikace. Mám možná štěstí, ale vždy, když jsem o něco důrazně, přesto slušně, požádala, bylo mně vyhověno. Dokonce sestra nechala manžela na sále (po porodu) 3 hodiny se mnou a dcerou a to tehdy ještě taky nebylo samozřejmostí. Každý svého štěstí strůjce. Vím, že to není vždy jednoduché a chce to i trochu štěstí, ale zkusit se to dá pokaždé. Dneska už existuje dost porodnic kde se opravdu snaží. Musí se samozřejmě mluvit o tom špatném, ale nemá se zapomínat na ty dobré a vše pouze odsuzovat. V Podolí se mě i ptali jestli chci klystýr a oholit. Doktor byl na mě tak milý, že mě snad přešly i bolesti. No nic, přeji všem jen ty dobré porody, ať už doma (to chce vážně trochu odvahy) nebo v dobré porodnici (to je pohoda).
Aja
 aja, 2 dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: záleží na lidech kolem 

(9.12.2003 21:37:22)
První dceru jsem rodila v malé okresní nemocnici a taky to nebyl tak velký horor, a to jsem měla komplikace. Mám možná štěstí, ale vždy, když jsem o něco důrazně, přesto slušně, požádala, bylo mně vyhověno. Dokonce sestra nechala manžela na sále (po porodu) 3 hodiny se mnou a dcerou a to tehdy ještě taky nebylo samozřejmostí. Každý svého štěstí strůjce. Vím, že to není vždy jednoduché a chce to i trochu štěstí, ale zkusit se to dá pokaždé. Dneska už existuje dost porodnic kde se opravdu snaží. Musí se samozřejmě mluvit o tom špatném, ale nemá se zapomínat na ty dobré a vše pouze odsuzovat. V Podolí se mě i ptali jestli chci klystýr a oholit. Doktor byl na mě tak milý, že mě snad přešly i bolesti. No nic, přeji všem jen ty dobré porody, ať už doma (to chce vážně trochu odvahy) nebo v dobré porodnici (to je pohoda).
Aja
 Lenelka 


Re: nemůžu souhlasit 

(23.11.2003 12:49:02)
Tamaro, myslet si to samozrejme muzes, stejne jako spousta ostatnich lidi. Tady, nejde o to vas presvedcovat, ze byste mely doma rodit, ale o to, ze v CR proste v tomhle neexistuje svoboda rozhodovani a to se Sylva a ostatni snazi zmenit. Kazdy se ma rozhodnout podle SVEHO vedomi a svedomi, kde porodit SVE dite a ne byt nucen privest ho na svet v porodnici.
Mimochodem, i pri porodu doma se samozrejme sleduji ozvy detatka!
 Perseida 


Re: Re: nemůžu souhlasit 

(20.12.2003 23:30:37)
Ahoj Sylvo,
mám asi blbou otázku,Ty bydlíš v Čechách?
Jestli jo,tak se mi docela nezdá,že je to do porodnice daleko 200km,jestli teda nemyslíš nějakou konkrétní,docela by mě zajímalo v jakém bydlíš městě.
Ahoj Háňa
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: nemůžu souhlasit 

(20.12.2003 23:52:29)
Nenapsala jsem, že to mám 200 km do nejbližší porodnice, ale do takové, kde by mi umožnili porod podle mých představ (Vrchlabí). Ačkoliv je to asi ještě dál, takže opravuji - 250 km.
 Zuzana 


Můj pohled na věc 

(9.2.2004 16:13:54)
Ráda bych zde vyjádřila svůj pohled na věc.
Jsem ráda, že se (alespoň zde) o tématu domácích porodů neustále mluví, že se stále otevírají nové a nové diskuse, evidentně jich stále není dost. Ačkoliv sama pro sebe porod doma nejspíš nezvolím, bylo by podle mě správné, aby každá rodička měla možnost volby - ano, to je to, o co jde - možnost volby pro každého. Protože každý jsme jiný, každý máme jiné životní hodnoty, jiná přání, jiné postoje, jiné představy o tom, co nám vyhovuje a co ne... a tak nepovažuji za příliš vhodné, aby jedni vnucovali druhým ty své, "jediné správné" představy.
Porod doma pro mě osobně v tuto chvíli nepřipadá v úvahu proto, že si myslím, že i zcela fyziologické těhotenství a následný zcela normálně probíhající porod se může, i v domácích (tedy méně rizikových) podmínkách i bez situaci někdy komplikujících zásahů lékaře, zcela neočekávaně "zvrhnout" (byť v mizivém procentu případů) a mohou nastat komplikace, které matka a její rodina doma prostě nevyřeší. Porod doma pro mě osobně nepřipadá v úvahu za stávajících podmínek, kdy ani lékař ani porodní asistentka nesmějí matce při plánovaném porodu doma poskytnout odbornou péči, a matka je tedy i v případě komplikací ponechána svému osudu.
Přimlouvala bych se tedy velmi za změnu podmínek pro matky, které se takto rozhodnou, aby i ony měly svou možnost volby a nevystavovaly sebe a dítě riziku neřešených komplikací, které mohou ohrozit jejich životy.

Osobně chci jednou zvolit porod v porodnici, ale pouze v takové, která bude plně respektovat mou lidskou důstojnost, mě jako člověka; v porodnici, v níž budou i při své odborné péči brát ohled na má přání, představy, pocity... v níž nebudu jen pasívní "oběť" jejich péče, ale rovnocenný partner ve spolupráci. Nechci být považována za nesvéprávného hlupáka, chci, aby se mnou byl veden dialog a aby nikdo neomezoval mou svobodu a má práva.
Porod je jeden z nejúžasnějších okamžiků v životě ženy i její rodiny a jako takový jej chci prožít. Nechci být porozena lékařem. Své dítě chci přivést na svět sama. Samozřejmě bude-li mi dopřáno fyziologické těhotenství a normálně probíhající porod.

Jsem další z pražských budoucích mamin, která je odhodlána cestovat do vrchlabské porodnice. Pražské ústavy mi bohužel nenabízejí (snad zatím) podmínky k porodu podle mých představ, a dokud své postoje nepřehodnotí a situace se zde nezmění, budou maminy i dále cestovat za přirozeným porodem mimo Prahu.
Ráda bych tímto oslovila maminky budoucí či jsoucí, které se buď chystají a nebo již ve vrchlabské porodnici porodily, zda by nebyly tak moc hodné a nenapsaly mi něco o svých zkušenostech a o tom, jak cesta do Vrchlabí probíhala v praxi. Předem moc díky:)


Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.