| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku A ještě jednou porod doma...

 Příspěvky 110 z 261 [Dalších 251 >>]
Zuzana
9.2.2004 16:13:54
Ráda bych zde vyjádřila svůj pohled na věc.
Jsem ráda, že se (alespoň zde) o tématu domácích porodů neustále mluví, že se stále otevírají nové a nové diskuse, evidentně jich stále není dost. Ačkoliv sama pro sebe porod doma nejspíš nezvolím, bylo by podle mě správné, aby každá rodička měla možnost volby - ano, to je to, o co jde - možnost volby pro každého. Protože každý jsme jiný, každý máme jiné životní hodnoty, jiná přání, jiné postoje, jiné představy o tom, co nám vyhovuje a co ne... a tak nepovažuji za příliš vhodné, aby jedni vnucovali druhým ty své, "jediné správné" představy.
Porod doma pro mě osobně v tuto chvíli nepřipadá v úvahu proto, že si myslím, že i zcela fyziologické těhotenství a následný zcela normálně probíhající porod se může, i v domácích (tedy méně rizikových) podmínkách i bez situaci někdy komplikujících zásahů lékaře, zcela neočekávaně "zvrhnout" (byť v mizivém procentu případů) a mohou nastat komplikace, které matka a její rodina doma prostě nevyřeší. Porod doma pro mě osobně nepřipadá v úvahu za stávajících podmínek, kdy ani lékař ani porodní asistentka nesmějí matce při plánovaném porodu doma poskytnout odbornou péči, a matka je tedy i v případě komplikací ponechána svému osudu.
Přimlouvala bych se tedy velmi za změnu podmínek pro matky, které se takto rozhodnou, aby i ony měly svou možnost volby a nevystavovaly sebe a dítě riziku neřešených komplikací, které mohou ohrozit jejich životy.

Osobně chci jednou zvolit porod v porodnici, ale pouze v takové, která bude plně respektovat mou lidskou důstojnost, mě jako člověka; v porodnici, v níž budou i při své odborné péči brát ohled na má přání, představy, pocity... v níž nebudu jen pasívní "oběť" jejich péče, ale rovnocenný partner ve spolupráci. Nechci být považována za nesvéprávného hlupáka, chci, aby se mnou byl veden dialog a aby nikdo neomezoval mou svobodu a má práva.
Porod je jeden z nejúžasnějších okamžiků v životě ženy i její rodiny a jako takový jej chci prožít. Nechci být porozena lékařem. Své dítě chci přivést na svět sama. Samozřejmě bude-li mi dopřáno fyziologické těhotenství a normálně probíhající porod.

Jsem další z pražských budoucích mamin, která je odhodlána cestovat do vrchlabské porodnice. Pražské ústavy mi bohužel nenabízejí (snad zatím) podmínky k porodu podle mých představ, a dokud své postoje nepřehodnotí a situace se zde nezmění, budou maminy i dále cestovat za přirozeným porodem mimo Prahu.
Ráda bych tímto oslovila maminky budoucí či jsoucí, které se buď chystají a nebo již ve vrchlabské porodnici porodily, zda by nebyly tak moc hodné a nenapsaly mi něco o svých zkušenostech a o tom, jak cesta do Vrchlabí probíhala v praxi. Předem moc díky:)


27.12.2003 0:26:50
Jackie, no právě, všechno je o penězích. Však taky péče porodní asistentky bývá hodnocena jako levnější, než péče lékaře :o)

JInak netuším, kolik se odvádí na zdravotní pojištění v zahraničí - co jsem nakoukla do účetnictví, tak naši zaměstnanci odvádí zhruba deset procent peněz, které do nich jdou. Nepřijde mi to úplně nejmíň, zvlášť když si vezmu, že se k tomu přidají další odvody státu, takže zaměstnanci nakonec dostanou vyplaceno pouze něco málo přes padesát procent toho, co si ve skutečnosti vydělali... A že se socdemáci tolik brání doplatkům ve zdravotnictví, s pokazem, že nejsou potřeba, neb peněz je v systému dost...

S.
Sylva
  • 
22.12.2003 18:33:16
Já jsem na novotvary zvyklá, Fanda ze začátku spoustu věcí neznal. Leccos jsem si domyslela, ale když chtěl "zelený koule na kostře", fakt jsem netušila..
(Zachutnalo mu hroznový víno.)
Též jen na odlehčení...
Sylva
  • 
22.12.2003 18:32:35
Já jsem na novotvary zvyklá, Fanda ze začátku spoustu věcí neznal. Leccos jsem si domyslela, ale když chtěl "zelený koule na kostře", fakt jsem netušila..
(Zachutnalo mu hroznový víno.)
Též jen na odlehčení...
22.12.2003 17:38:30
Ano, omlouvam se prepsala jsem se, a taky si myslim, ze se rika fííííha, ale jednak jsem uvadela, ze mi casto pada stranka, pokud dukladne opravuji chyby a taky, ze musim čučet do klavesnice, protoze mam z casti ochrnutou levou ruku, pokud se tyka "homeotropniho" dychani a podobnych mych novotvaru, co byste chtely po nekom s 1/2 normy hemoglobinu, no nekde se to projevit musi, zato mam krasnou bilou( no spis zlutozelenou) plet, kterou by mi damy predminuleho stoleti jiste zavidely. To byl modni roman "Dama s kameliemi" a vsechny zenske se snazily vypadat na umreni, v te dobe bych svym vzhledem cerstve exhumovane nebozky, lamala cetna muzska srdce.

Pripomelo mi to takove to blahoprani s krokodylem, kde bylo neco na zpusob, kdybys byla krokodyl, mela bys na svuj vek krasnou plet, jakou plet ma asi krokodyl, si jiste umite predstavit, to ja jen tak, NA ODLEHCENI TEMATU.

Jinak me zdravotnictvi stve jako kazdou z vas a patrne i vic, protoze jsem s nim v castejsim a uzsim kontaktu.
22.12.2003 11:29:40
Jackie, to jsi opravdu hodně chytrá, když jsi na tuhle "chybu" sama přišla! :o)))))))
Sylva
  • 
22.12.2003 2:01:58
Jo, jsem tvrdohlavá - tvrdohlavě na konci věty píšu tečku. Ale už mě to tak v té škole naučili...
21.12.2003 21:23:09
jezkovy Jackie..to snad je jasny ze email za cz nema tecku - ze se v tomto pripade jedna o tecku na konci vety..

jana
21.12.2003 20:58:56
Sylvo, ty budeš asi dost tvrdohlavý člověk, který musí mít ve všem pravdu....... Když Ti říkám, že tam máš chybu, tak tam je, vem na to jed. Ta chyba za "cz" není tečka!!!!!
  • 
21.12.2003 18:32:01
Adresu jsem si několikrát zkontrolovala a je dobře: sylva.sm@seznam.cz. Do porodu jsem přeci jen něco investovat musela, protože ke mně přijela porodní asistentka. Ale nepřipadalo mi to spravedlivé, já jsem přeci nechtěla žádný nadstandard.
Díky za informace, ale já to mám do Prahy těch 150 km, takže to pro mě stejně není aktuální. Nicméně doporučím pražandám.
Jo - a brát si půjčku na porod, to už mi připadá docela zcestné, zvlášť v dnešní době, kdy se tak halasně rokuje o klesající porodnosti.
 Příspěvky 110 z 261 [Dalších 251 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.