| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Rockerky

 Celkem 47 názorů.
 Petra, 2 deti 
  • 

To chapu 

(8.7.2003 14:31:11)
To chapu, mam podobné pocity... desim se toho, ze jednou budou moje dcery trajdat po klubech a jezdit po festivalech. A pritom jsem zamlada taky "parila".
Krasny leto!
Petra
 Marketa  
  • 

Hahaha 

(8.7.2003 15:24:29)
... no jo, tatinkove to maji v urcitym veku tezky... a neuzkostlivejsi jsou ty co v mladi radili... zivot je zoufale nadhernej... znam to ze svejch zkusenosti... ale tatu stejne miluju
 Lusík 


Vsechny nas to ceka... 

(9.7.2003 8:08:54)
Ahoj Jiri, naprosto ti rozumim. Jsem uz taky "mamka". Take nechapu co se to ve me stalo, ale kdyz se podivam na toho maleho, ktereho jsem s laskou nosila, porodila a ted vypiplavam... Take bude jednou dospivat a to se vsim vsudy a me ceka to, co si prozivali nasi rodice s nami. Kdyz si vzpomenu ceho jsem byvala svedkem pri navstevach Bunkr, Petynku, Chmelnici atd. tak je mi na nic. A verim, ze to co se deje na podobnych mistech v soucasnosti je o dost brutalnejsi nez co se tam delo pred deseti lety. Muzu snad jen doufat v to, ze o podobne veci nas malej nebude mit zajem a nebo ze se mi ho podari vychovat tak, jako vychovali nasi me. Zadny piti, zadny drogy jen si, jak ty pises, neskodne odvazane zatancit, oblict se do black a citit se drsne. Ale nakonec bejt doma ve smluvenou hodinu a hlavne zivej a zdravej! T.
 Kačenka, 37 let, 2 puboši 


Už jsem se dočkala.... 

(9.7.2003 8:48:46)
Trinity, dneska už "black" nefrčí, spíše volný visící "skejťácký" hadry, rozkrok u kolen, vyšmajdaný nezavázaný boty... a tvoje druhdy sametové miminko ti v necelých 17 letech přikráčí domů zcela zjevně v doprovodu nejméně dvou piv a oznámí otráveným hlasem (ne nepodobným tomu, kterým na tebe v uplynulých letech pořvával tvůj exmanžel), že "seš naivní, jestli si myslíš, že trávu nehulí všichni vokolo" a potom si narve do sluchátek Kabáty... a tvoje svého času načinčaná volánková princeznička si utrhne kus o půl metru delších ošlapaných zvonáčů, upře na tebe silnou vrstvu líčidla s tučnými černými řasami a s nadhledem svých 14 let oznámí, že příště už na tu Vypsanou fixu půjde...
Ano, je určitě správné dávat dětem rozlet.....
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Vsechny nas to ceka... 

(9.7.2003 9:02:22)
Já zas nechápu, co se stalo se mnou, když se to nestalo. Připadám si trochu úchylně. :o) Všichni mí blízcí (no, určitě 99% z nich) čekali, že se změním, až budu mít dítě... a ono nic. :o)
Mě spíš mrzí, že až bude nynější "ňuňátko" v pubertě, budu já už "na odpis", a že by mě třeba vzal s sebou někam "zapařit", o tom nebude moci být ani řeči. Určitě mi ani toho jointa neubalí, až se mi třásti bude ruka...:o)))
Samozřejmě mám o malého strach, ale vůbec se netýká zhýralého života. Mám strach aby neonemocněl, nevlítnul pod auto atp. - ale že by mne mohl překvapit svou "zkažeností", to silně pochybuju. Přeju mu to. Když bude chtít okusit neřesti světa vezdejšího, ať okusí. I já mám určité hranice tolerance a kdyby si moje děti píchaly heroin, nadšená bych rozhodně nebyla, spíš naopak. Zatím pořád doufám, že se mi právě skrze tu loajalitu a toleranci jevů jako je kouření trávy, barvení hlav na oranžovo, tetování, pití piva atd. podaří vychovat děti, které nebudou ani závislé na drogách, ani nebudou tak promiskuitní, abych musela trnout hrůzou, kdy přijdou domů HIV pozitivní. Uvidíme. Řekneme si to tak za patnáct let. :o)))
 Blanka(29,1mrnous-3) 
  • 

Re: Re: Vsechny nas to ceka... 

(9.7.2003 9:31:35)
Co se pise ve fejetonu, je nadsazeny, ale pravdivy. Nevim, jestli budu liberalni nebo tolerantni. Zvolila bych zlatou stredni cestu. To je alibisticky, ze jo? No, trebas bude za patnact let jina zabava. Rockove festivaly asi budou... pro dedky???
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Vsechny nas to ceka... 

(9.7.2003 9:36:35)
Jasně. Na rockové festivaly budeme jezdit my pamětníci, nostalgicky tam popíjet pivo z kelímku a kouřit trapnou marjánu, zatímco mladí budou jezdit na nějaký progresívnější techno party nebo house party či jak se to dneska jmenuje (tahle muzika jde fakt mimo mne) a z nás si budou dělat leda tak srandu. :o)
 Blanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vsechny nas to ceka... 

(9.7.2003 11:50:02)
Monty, co nejradši posloucháš?
B.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Vsechny nas to ceka... 

(9.7.2003 11:57:43)
Toho jsou kvanta...:o) Pearl Jam, Alice in Chains, Jane´s Addiction, Faith No More, Redhoty, Mission, Jesus and the Mary Chain, Sisters of Mercy, z těch novějších věcí Rammstein, Nine Inch Nails, Offspring, Soundgarden, Limp Bizkit... a tak. :o)
 Blanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vsechny nas to ceka... 

(9.7.2003 16:24:31)
Tak to jsme, Monty, na stejný vlně !
B.
 Jana, Alan 18let 
  • 

Re: Re: Vsechny nas to ceka... 

(9.7.2003 17:11:18)
Monty, proti barvení hlav a podobným povyražením také nic nemám, ale jak ti muže připadat vtipné, že ti vlastní dítě ubalí cigaretu z trávy, to tedy nechápu. Sama jsem ke svému dítěti velice toleratní a můžu potvrdit, že se to vyplácí. Alan, také není žádný svatoušek. Ale ona ta tolerance trávy, citár všeobecně a chlandění piva už člověka někam zařazuje a podle mého ne zrovna mezi OK lidi. Toť můj názor. Jana
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Vsechny nas to ceka... 

(9.7.2003 21:41:33)
Nevím, pohybuju se ve společnosti, kde je tráva úplně normální jako třeba kafe, asi to každému "nesedí", ale holt jsme lidé různí. :o)
 Kačenka, 37 let, 2 puboši 


Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(10.7.2003 7:41:17)
Jano, že všechny huliče trávy zařadíš mezi "ne zrovna košer" lidi, je sice svým způsobem správnej pohled mámy, která tenhle problém nikdy neměla, buď ráda, že tvůj syn to takhle bere, ale můžeš mi vysvětlit, jak bys reagovala, kdyby ten tvůj kluk prostě přejal názor, že když to hulej všichni kolem, proč by si tu a tam jointa taky nedal? Když všichni pijou pivo, tak proč by se nenapil? Není to v toleranci, protože té mám k dětem plný sáček a odjakživa je beru jako parťáky a všechno si říkáme a máme vzájemnou důvěru. Ale co podle tebe dělat, dost mě to zajímá, jelikož tenhle problém právě řeším, navíc se mi junior SÁM POCHLUBIL, jako že vlastně o nic nejde... Doživotního zaracha? Zmlátit do fialova? Každej den dejchat do trubičky, obden posílat na testy THC? Zavřít na psychiatrii? Co udělat s faktem, že tráva je v týhle zemi všeobecně uznávanej pojem jako že "vo nic nejde", drogovej dealer v každý horní dolní a pivo národní nápoj? Můžu ti říct, že v okruhu dětí kolem mého syna plus mínus 3 roky (takže i děti z osmé - deváté třídy!!) hulí tu a tam trávu (jak mi sám přiznal) skoro všichni. Takže asi všichni rodiče jsou hodni zavržení, děti by se měly šoupnout do pasťáku, půlka vesnice pozavírat. Nebo JAK myslíš, že by se to dalo řešit? Fakt bych to ráda věděla, jelikož mi tahle skutečnost hodně vadí, nicméně jsem na ni zatím nenalezla lék...

p.s. a nejde mi tolik o skutečnost, že tráva sama o sobě nejspíš opravdu nevadí a TAK MOC neškodí.. spíš jde o to, že určité procento (třetina?) mladých huličů později přejde na jiné drogy, protože jim zkrátka vysmátost z trávy nebude dostačovat.. ale neznamená to přece, že všechny ty děti, které s trávou koketují, "protože se to nosí", jsou ze špatné sorty lidí...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(10.7.2003 7:57:08)
Asi se mnou nebudete souhlasit, ale podle mého názoru je jediná cesta a to legalizace marihuany. Ono jí totiž většina teenagerů kouří jen proto, že je zakázaná, mají prostě pocit, že dělají něco, co je hrozně "in", protože po tom jdou jak rodiče, tak policie.
Ale to není jediný důvod. Tím druhým a daleko závažnějším je ten, že někteří dealeři trávy prodávají za dumpingové ceny trávu s heroinem nebo pervitinem, aby v lidech vytvořili návyk; tudy vede právě cesta k "tvrdším" drogám, protože samotná tráva žádný fyzický návyk nezpůsobuje. A tohle právě lze legalizací ošetřit.
Pak mám ještě jednu radu. Čím větší represe, tím bude "hulení" pro vaše děti lákavější. Vím o případech, kdy puberťáci přestali kouřit trávu proto, že ji schválně začali kouřit rodiče. Nepřenesli přes srdce, že by dělali něco, co dělají i ty "děsný konzervy".
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(11.7.2003 1:01:17)
Taky si myslim, ze je takovy veci treba odtabuizovat a zlegalizovat. Nasi prckove uz objizdi festacky s nama - mimco tanci v naruci, prcek sam (koneckoncu nez jsem zjistila, ze jsem tehotna, mel prvorozenej dvakrat lysohlavky, ani za to nemoh)... akorat samozrejme netusim, jakej druh zabavy se objevi, nez vyrostou - vzdycky se muze objevit neco atraktivnejsiho, takze u nas se budou propagovat prirodni drogy a bude se rikat pravda, nikoliv drogy jsou spatne, drogy jsou spatne, drogy..., aby pak deti s nadsenim zjistovaly, ze to neni tak docela pravda.
A jeste souhlasim s tim pristupem "rikej pravdu a nic se Ti nestane".
 Aneka_ 


Re: Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(10.7.2003 8:17:35)
Kačenko - houby ze špatné sorty lidí. má rodina byla přísná a vždy se tam dodržovala jistá pravidla. Měli jsme pevné vedení a ani pro facku si člověk nechodil daleko. Přesto jsme měli všeho plnou "prdel". Jediné, co se u nás nenosilo a nenosí, je lež. Když jsem si poprvé já dala trávu, doma jsem to řekla. Bylo to před osmi lety a světe div se, nic se nedělo. Ale není to v tom, že bych měla odvaz rodiče. Naopak. Jen tradovali jednu věc, nelži a nic se ti nestane, zalži a máš po "ptákách". Taky tatínek preferuje jedno rčení: "zakázané ovoce...." A tak mi to nezakázali, já se zhulila ještě jednou z jiné "věci", no a vyzkoušela jsem, věděla jsem, co to dělá a nechala jsem toho. Myslím, že na mne zapůsobily dvě věci, naprostá ignorace ze strany rodičů(nijak je to nezajímalo, nebo to alespoň tak hráli) a to, že chechtat se stupidně ničemu, nemá smysl.
Zkrátka, kdo chce, tak to zkusí a nezáleží na tom, zda je socka, či z rodiny pedantů. Jde jen o to, jak ten jedinec sám je schopen se zařadit bez toho, aniž by na sebe upozorňoval a jakou pozornost svým činem vyvolal.
 Miška, 3 děti 


Re: Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(10.7.2003 18:27:59)
Kačenko, Monty a ostatní, co jim nevadí tráva.....
Není pravdou, že tráva nemůže ublížit. Stačí, když ji vaše dítě kouří od 13, 14 let a to skoro každý den. A to hlavně taky pro to, že jsou na světě takoví rodiče, kteří dovolí pěstovat dětem trávu doma, na balkoně, ve skleníku. Já vím, že nepomáhají žádné domluvy, tresty, zákazy ani ignorance. Dítě se vám mění před očima. Pro mě byl nejlepší pocit ten, když mi můj puberťák oznámil, že teď už ví, že mu tráva vymývá mozek a že mu zničila kousek života. Naštěstí - opravdu tomu říkám štěstí - se mu jednou po trávě udělalo tak zle, že už ji do pusy nedá. Teda doufám. Ona ale není v dnešní době nebezpečná jen ta tráva. Už chápu, jak nebezpečné jsou hrací automaty a Tip sporty, kde nezajímá personál, že dítě nemá ještě ani 18 let. Tohle všechno máme snad už za sebou a doufám, že napořád.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(10.7.2003 18:50:41)
Miško, netvrdím že kouření trávy nepředstavuje žádné riziko. Naopak. Podrobněji si o tom můžeš přečíst zde. Jen si myslím, že je celkově méně rizikové než např. konzumace tvrdého alkoholu. Ono to je logické už třeba z policejních statistik - opilý řidič nebo násilník se v nich vyskytuje každou chvíli, ale kuřák marjánky?
Jistě, existují lidé, kteří si mohou "vykouřit mozek" prakticky čímkoli, nemusí to být zrovna tráva, ale z globálního hlediska si opravdu myslím, že tráva žádné větší nebezpečí pro společnost neznamená. Je-li nelegální, měl by být nelegální i alkohol, protože ten je - i dle lékařských závěrů - daleko škodlivější, a přitom ho toleruje kdekdo...
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(10.7.2003 18:58:24)
Monty, ale já v tom rozdíl vidím. U dítěte se nestane, že by ti chodilo každý den opilé domů.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(10.7.2003 18:59:45)
A ještě - jak se říká, že od trávy je jen krůček ke tvrdým drogám.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(10.7.2003 19:17:54)
Miško, chápu že jako rodič to neseš těžce, ale já jako bývalý klient K-centra mám přece jen nějaké zkušenosti z praxe... a vím, že minimálně 2/3 konzumentů trávy nikdy u žádné tvrdé drogy neskončí, ani ji neochutnají. To je podobné, jako kdybychom paušalizovali u toho chlastu stylem "kdo dneska pije desítku, bude zítra pít dvanáctku a pozítří rum".
Mimochodem - jestli je na tvém synovi POZNAT, že "něco" užil, tak pozor, aby to nebyla třeba ta tráva s pikem nebo s heroinem. Na kuřákovi obyčejné trávy většinou nepoznáš nic.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(10.7.2003 19:23:56)
No já doufám, že už na něm nic poznat nebude :-)
 omaňa 


Re: Re: Re: Re: Jak dokázat, aby děti nehulily trávu??? 

(10.7.2003 19:22:04)
Holky,
ta diskuse co jak škodí, je stejně o ničem. Leda se vykecáme a je nám pak líp. Ale puberŤákovi stejně nevysvětlíte, že hulit trávu je pitomost, stejně jako spousta ostatních věcí. Mám dva "kámoše" jednomu je 14 let a byl to vždy veselý a príma kluk, spíš rošťák než vzorný, chytil se party a aby jim stačil, začal s trávou taky. Nedal si to vymluvit, nepomohlo ani pohrozit, že řeknu dědečkovi, který je pro něj pánembohem. A ten druhý právě odmaturoval, a marjánku si pěstuje za oknem doma, a matka mu to zalívá( přes týden byl na intru), a chválí ho, že má zájem o kytičky. Oba mají jedno společné - vyrůstají jen s matkami - plně vytížené ženské, které se starají aby hochy uživily, ale hodit řeč co kdy, kde, jak a proč? Na to už není čas.

A jak pravil klasik "vo tom to je"

 Kačenka, 37 let, 2 puboši 


Legalizace? Těžko říct... 

(11.7.2003 8:59:43)
Omaňo, tys mě pobavila nejvíc, protože maminka, které se líbí rozkošné kytičky za oknem, mi připadá jako trochu z jiného světa..každopádně až jí to lupení zakryje výhled ven, možná ji ještě čeká nejedno překvapení :-))
Jinak v zásadě souhlasím jak s Miškou, tak s Monty... ty sis Miško užila svoje, takže víš dobře, o čem mluvíš, ale názor z druhého úhlu pohledu taky není úplně zcestnej. Nejhorší je, že každej junior je individualita a u nikoho nelze dopředu odhadnout, jakým směrem se vydá nebo zvrhne. Je fakt, že znám hodně inteligentních a schopných a slušných mladých lidí, co si občas trávu zahulí a nijak výrazně je to nepoznamenává.. jenže jinak se na to kouká z pozice kámošky, která se s nimi tu a tam sejde, ale má vlastní názor a vlastní vůli, a úplně jinak to vypadá z pozice mámy, která vidí ty hrůzy, co jsou všude kolem.. Těžko můžu s trávou u vlastního dítěte souhlasit, ale stejně těžko ji můžu zakazovat. Možná by opravdu po legalizaci ubylo těch rebelů, co ji kouří na truc a na výraz dospělosti. Dost podobné je to s tím pivem - kluci si tím dokazují, jak přečůrali výčepáka nebo prodavače, když jim starší kámoš koupil dvě tři orosený.. Jenže.. v osumnácti už je dneska kvantum těch, co se bez chlastu neobejdou.. a zrovna tak je kvantum těch, co z měkké drogy přejdou úplně jinam.. A to je ten průser a obávám se, že na to žádné bezbolestné řešení neexistuje.. Můžu nejspíš stejně jako Miška doufat, že vše, co jsem do svých dětí 17 let vkládala, tam někde v nich je a zůstalo a že se to zkrátka v tom klukovi jednoho dne pohne a on sám (jedině on sám) si uvědomí, které hodnoty jsou důležité...
Jinak je bohužel pravda, že jsme všichni byli v tomhle věku zrovna takoví - jenom snad ta společnost nebyla tolik nemocná a těch drog nebyl takový výběr...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Legalizace? Těžko říct... 

(11.7.2003 10:07:18)
Kačenko, já myslím, že existují jen dvě skupiny lidí, kteří berou "drogy" - jednak ti, kteří chtějí protestovat proti něčemu, často proti rodičům, ti nespokojení, kteří se cítí odstrčení a neakceptovaní (doma, ve škole...) a pak ti, kteří to berou jako součást "alternativního životního stylu", i když to je hodně blbě řečeno... prostě lidé, kteří v zážitcích s drogou hledají jakési "prohloubení poznání". Ti druzí téměř nikdy neskončí závislí třeba na heroinu, protože berou drogu jako prostředek k něčemu, nikoli jako cíl, ne jako jediný možný způsob zábavy, ale jen jako jeden možný způsob zábavy.
Jenže, jak píše Jana, nikdo neví, co bude za 15 let. Jestli už nebude pro teenagery tráva a houbičky trapárna.
Mám o 9 let mladší sestru z matčina druhého manželství. Už jsem tu o ní někde psala, takže celou tu historii nebudu znova opakovat. V pubertě mne brala jako "drogového konzultanta", chodila se poradit, jestli si má vzít to a to, vysvětlit, co na ní bude jak působit a čím je co nebezpečný. Takže naštěstí (doufám, zatím se mi nepotvrdil opak) přejala moji zásadu, že zkusit se dá ledacos, ale nesmí si NIKDY NIC PÍCHNOUT. Jenže pak dojela na partičku Holanďanů, co prodávali skank s pikem nebo s heroinem, velmi levně, aby u zákazníků vytvořili návyk a pak samozřejmě rychle zvedli ceny. Ségra na tom dost ulítla, nedodělala ani školu, ale přitom si myslela, jak je pořád v pohodě, když "jenom" hulí. Dalo jí dost práce dát se zase dohromady, naštěstí se jí to jakž takž povedlo. Ze 40 kil už přibrala na 50 (takže teď nosí moje kalhoty z doby před těhotenstvím, fňuk fňuk), je schopná někam přijít včas a po pěti minutách nevypadnout celá vynervovaná, nemá stíhy, je v klidu, dokonce se přihlásila znova do čtvrťáku. Tak snad už jí to vydrží. Samozřejmě dál hulí trávu, ale JEN trávu. To je jen takový rozvitý argument pro legalizaci, protože tihle bastardi jsou dneska všude a nikdy nevíš, kdy na ně narazí zrovna tvoje dítě - a může být průšvih. Když by si to stát trošičku pohlídal, ničemu by to neuškodilo, naopak.
Já myslím, že spousta těch mládežníků to dělá jen natruc rodičům, protože rodiče jsou z toho vyděšení a vůbec netuší, o co jde. 99% z nich u té trávy i skončí, protože nemají jediný důvod pokračovat "dál"...
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Legalizace? Těžko říct... 

(11.7.2003 10:46:44)
Legalizace marihuany mi připadá jako dobrý nápad, už proto, že když je něco "zakázané", stejně se to prodává, jen ceny jsou mnohem vyšší. Navíc jsem četla názory odborníků, že alkohol při dlouhodobém užívání je stejně nebezpečný a z vlastní zkušenosti vím, že láhev vodky v rukou puberťáků taky udělá svoje. Myslím, že tady se zákazama moc nevyřeší.
Jako rodič jsem zatím hodně tolerantní a se synem všechny jeho nápady a otázky probírám "do zblbnutí", rozumíme si (dcera je ještě malá), tak se jednou nechám překvapit:o).
E.
 Dasa_ 


Re: Re: Legalizace? Těžko říct... 

(11.7.2003 11:42:39)
Monty, častejšie čitavam tvoje prispevky a moc často s nimi veru nesúhlasím :)))
Pri téme legalizácie drog si ale myslim to isté, čo ty. Aj ja mám pocit, že legalizácia aspon mammych drog by pomohla a prestali by sa na predaji nabalovat vselijake pochybne individua. Prave vcera som niekde citala clanok, kde sa hovorilo, ze po legalizacii v Holansku vyznamne klesom pocet konzumentov makkych drog a ich celkovy pocet je ovela nizsi, ako v krajinach, kde je fajcenie travy postihovane rovnako ako heroin.
Lebo ono na vela mladych to zakazovanie posobi ako cervene sukno na byka :))), jednoducho laka to, co je zakazane a co "starych" vytaca k nepricetnosti.
 Radka, (holky 13 a 5) 
  • 

Re: Legalizace? Těžko říct... 

(11.7.2003 13:21:04)
Kačenko, obdivování a zalévání krásných "kytiček" za oknem, je těžká realita.
Letos se u starší dcery - 7. třída ZŠ objevila marihuana. Nejenom, že jí 1/2 třídy zkoušela kouřit, někteří hoši jí šňupají. Hlavní distributor a pěstitel v jedné osobě se netajil tím, že jeho rodiče jsou šťastní, že si s bráškou našli takového hezkého koníčka (zahradničení) a neflákají se někde s bůhví jakou partou chuligánů po městě. Neb jsem to práskla na policii, našlo se u nich doma 315 rostlinek. Rodiče skutečně neměli ani ponětí, co to chlapci pěstují...
Další chlapec nadával na maminku, že mu vyhodila sazeničku, protože jí zahnívali spodní lístečky a mamince se nelíbila! Rodičovská blbost je v podstatě neomezená...
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Legalizace? Těžko říct... 

(11.7.2003 13:25:12)
Šňupají trávu??? Tak to slyším prvně.
 Kačenka, 37 let, 2 puboši 


Rebelie mě unavuje... 

(14.7.2003 12:39:23)
Radko, já myslím, že neomezená je nejen rodičovská blbost - ona je tak nějak obecně.. každopádně mám dojem, že rodiče tohoto typu by snad ani neměli v dnešní době mít děti, protože pokud netuší, v jakém světě se jejich děti pohybují, jak je můžou připravit na samostatný život?
No, dost bych chtěla vidět výraz těch rodičů, když jim přišla sklidit úrodu kriminálka :-)))
Monty, je jasný, že co nebude zakázaný, nebude tak zajímavý.. nicméně podle tvého zařazení mi můj junior tak nějak nepasuje.. myslím, že on je podobojí... rebelant,co vyznává alternativní životní směry... a já marně hledám cestu, jak skoro plnoletého jedince s těmito názory přesvědčit, že by měl poslouchat, ctít a respektovat mě a nikoliv vlastní ego a vlastní potřeby.. a to nesouvisí jenom s trávou nebo alkoholem.. nějak mi připadá, že jsou rodiče v určitém věku jaksi na obtíž.. možná jsou použitelní tak leda jako zdroj potravy a kapesného, jiné využití pro ně v očích dospívajících rebelantů nenacházím...
 KarlaM 


Re: Rebelie mě unavuje... 

(14.7.2003 12:58:36)
Kačenko,
myslím, že je to vývojově dáno. V období dospívání se musí mladí od rodičů emancipovat- ale dělají to extremisticky a vymezují se co nejvíc...Není to jednoduché období...
 Eva s Tadeáškem 
  • 

Re: Rebelie mě unavuje... 

(15.7.2003 7:22:46)
Mám syny 20 a 18 let,oba kouří trávu už několik let s mým i manželovým vědomím,i když z toho samozřejmě nemám radost.Těch diskusí co jsem s nimi už měla!Mají ty samé argumenty co Monty,jelikož se mi jeví logické,toleruji to. Občas mě chytne přednáškový den,prostě se o ně bojím a chtěla bych slušné chlapečky.Legalizací se jejich vztah k trávě těžko změní.Nemohou se dočkat kdy to nastane.Kouří oba i normální cigarety.Tvrdé drogy odsuzují, věřím jim a doufám, že je neosloví.
Ještě že ten náš nejmladší benjamínek má teprve rok.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Rebelie mě unavuje... 

(15.7.2003 10:20:32)
Rebelantství pubertálních dětí je pro mne také jedním z důvodů, proč mít více dětí. Pro rodiče bude jistě snesitelnější nemít najednou všechny děti ve věku, kdy si na skříni v dětském pokoji suší trávu, chodí v sárí, nutí rodinu jíst vegetariánsky, hodlají se natrvalo odebrat do kláštěra v Tibetu, domů se vracejí k ránu buhvíodkud a rodiče upřimně nenávidí. Samozřejmě, že konkrétní podoba i intenzita tohoto se může v závislosti na místních specifikách lišit, ale v globálu nás to čeká všechny.

Zajímavý může být důsledek přístupu ala Monty, která tím, že sama je ještě větší hulič, pařič, alternativec a rocker než průměrný adolescent, svoje děti prostě přetrumfne a ty - ve snaze odlišit se od rodičů - se budou od většinové společnosti odlišovat třeba právě tím, že budou na truc normální :-)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Rebelie mě unavuje... 

(15.7.2003 10:29:34)
Sosane, myslím, žes to docela vystihl.
Už vidím Stáníka, jak ve svých šestnácti sedmnácti otráveně konstatuje, že jsme hrozně trapní, protože máme dlouhý vlasy, jezdíme na nějaký nablblý festivaly, kde se hulí tráva, a ještě navíc vlakem... už vidím to zklamání v našich alternativních očích, když nám syn přijde domů v kvádru, kravatě, s diplomatkou, ostříhanej na ježka a pronikavě páchnoucí deodorantem Old Spice... :o)))
 xxxxxxxy 


Re: Re: Re: Re: Rebelie mě unavuje... 

(15.7.2003 10:59:56)
kdoví co budou dělat naše děti, až dorostou do pubertálního věku
pokud jde o to, co považujeme za "alterantivu" my, tj. rock, trávu a dlouhý vlasy, tak mám pocit, že dnešní náctiletý už to považují za atributy starší generace. Neposlouchá se spíš techno a neletí spíš krátký až žádný vlasy (u kluků) a taneční drogy? Ve finále je to jedno, ale mám pocit, že našim dětem, který jsou teď ve školkovým nebo batolecím věku bude rock připadat asi tak alternativní jako nám Waldemar Matuška (a přesto moje máma říká, že ze začátku Matušku "normální" lidi neposlouchali, bylo to něco novýho, buřič) :-)))
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Rebelie mě unavuje... 

(15.7.2003 11:09:01)
Heluško, ono to dneska asi není tak "vyhraněný", samozřejmě pro fůru mladejch je tráva a rock něco neuvěřitelně staromódního a svěřit se jim, že sis koupil největší fláky od Jasný páky je zhruba stejně degradující jako přiznat se, že před spaním olizuješ zarámovanou fotku Jožky Černého a těšíš se na festival do Strážnice, ale najdou se i výjimky. Moje sestra poslouchá (po krátkém období, kdy ji brali Cypress Hill a podobná uskupení) teď už spíš "rock", v tanečních drogách už taky moc nejede, spíš jen tu trávu... jenom je fakt, že všichni její mládenci mají vyholené hlavy jak francouzští legionáři. :o)
 xxxxxxxy 


Re: Re: Re: Re: Rebelie mě unavuje... 

(15.7.2003 11:00:06)
kdoví co budou dělat naše děti, až dorostou do pubertálního věku
pokud jde o to, co považujeme za "alterantivu" my, tj. rock, trávu a dlouhý vlasy, tak mám pocit, že dnešní náctiletý už to považují za atributy starší generace. Neposlouchá se spíš techno a neletí spíš krátký až žádný vlasy (u kluků) a taneční drogy? Ve finále je to jedno, ale mám pocit, že našim dětem, který jsou teď ve školkovým nebo batolecím věku bude rock připadat asi tak alternativní jako nám Waldemar Matuška (a přesto moje máma říká, že ze začátku Matušku "normální" lidi neposlouchali, bylo to něco novýho, buřič) :-)))
 Kačenka, 37 let, 2 puboši 


Protiklady táhnou? 

(16.7.2003 7:54:43)
Sosane, mluvíš mi z duše, taky začínám velmi intenzivně přemýšlet, jestli bych náhodou nechtěla ještě jedno roztomilé, něžné, heboučké, na mě zcela závislé a mně zcela oddané děťátko.. současný destrukční proces ve vztahu matka-syn by tím obrousil hrany a já sama bych přestala mít pocit, že jsem svoji vývojově danou úlohu splnila před termínem a mohu se odebrat do propadliště dějin...
Nicméně s těmi negativními příklady a pozitivními opozity mám také svoji zkušenost.. synkův tatínek, můj exmanžel, hulí trávu zcela běžně, hospody navštěvuje víc než pravidelně, alkoholu se nebrání, poslouchá Kabáty a Tři sestry... a kruciš, to dítě ne a ne se mu nepodobat! Naopak, má na mě kouzelnou formulku - "jsem po tátovi"... No tak nevím.. Že by to bylo tím, že otec byl mnou vykázán z mého života, tak synek zkouší, jak dlouho to vydržím s ním? Anebo jeho vyprahlá dětská dušička touží se připodobnit k NĚJAKÉMU vzoru, přičemž zvolil tu jednodušší variantu? Nakonec mi nezbyde, než abych se zvrhla taky???
Uf, jestli je pravda, že se to jednou převrátí, tak už aby to bylo. Zatím jen doufám, že se doplazí k maturitě, neulítne na "lajně" jako jeho kamarád, trávu nadále ponechá jako občasný alternativní protest proti čemukoliv, alkohol mu po zplnoletnění přestane chutnat, neoplodní žádnou kamarádku, postřehne, že bez práce nejsou koláče a tak nějak především dostane rozum...
Kristova noho, nechápu, jak jsem si před mnoha lety mohla vzít jeho otce, který byl o pouhý rok a půl starší než to, co mám dneska doma.. já to teda s tou rebelií docela přepískla...
 Sosan 
  • 

Re: Protiklady táhnou? + Visací zámek pro Monty 

(16.7.2003 9:18:07)
Přemýšleli jsme doma, co je příčinou té změny, kdy člověk přestane volat po bezbřehé liberalizaci všech zvrhlostí a začne mít k rebelování rezervovanější postřeh - takový ten proces tatíkovatění a maminovatění (na sobě samozřejmě pozorujeme). Došli jsme k závěru, že to není věkem, ale určitou rolí a pozicí v životě. Ono dokud žijete za peníze rodičů, bydlíte u rodičů, nemáte za nic odpovědnost a ani nikdo jiný na vás není závislý (takže ani na vás samotných tolik nezáleží - jestli se třeba ufetujete nebo tak), to se to panečku rebeluje a protestuje. Ale jakmile budete mít vlastní bydlení, vlastní zaměstnání a vlastní rodinu (dítě), budete se na celou záležitost dívat jinak. Najednou už vám nepřijde tak perspektivní žít ve stylu "když chvíli vím o sobě, tak to oslavim", "no future". Jenže dnešní doba extrémně prodlužuje to období, kdy je na děti vyvíjen tlak, že musí udělat maturitu, musí udělat VŠ, musí ... Jejich samostatný vstup do života se oddaluje někam k 25 letům a čím těch 10 let od puberty do ekonomické dospělosti vyplnit? Zatím nevím, jak přesně to udělat, dotlačit je k maturitě se snažit budu, ale také se budu snažit, aby děti měly pocit, že žijí svůj život za který jsou také zodpovědní daleko dříve a já budu pro ně jen jakýsi poradce, který je k dispozici, pokud budou chtít.

PS: pro Monty - znáš písničku Narozeniny od Visacího zámku? Nevidíš se v ní trochu?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Protiklady táhnou? + Visací zámek pro Monty 

(16.7.2003 10:24:25)
Jo, Sosane, to ale fakt nebude můj případ. :o) Odešla jsem z domova den po svých 18tých narozeninách, 100 km daleko, s kufrem v ruce a psacím strojem pod páždí. :o))) A jestli mi máti od toho dne až do svatby (pak se, pravda, trochu "polepšila", nechtěla se nechat zahanbit manželovými rodiči) něco dala, tak najíst, když jsem přijela na návštěvu. :o) A vdávala jsem se v osmadvaceti, tak si to spočítej. :o)
Ono to nebude JEN tím. Možná to taky bude trochu v lidech... v povaze, v názorech, v pohlížení na život. Když jsem ve svých patnácti chtěla pravý džíny Levi´s, tak jsem si na ně musela jít vydělat do továrny. Rozhazovačná a starostlivá léta pro mojí matku skončily, když mi bylo čtrnáct a ZKLAMALA jsem ji tím, že mě kvůli posudku nevzali na gympl...:o)
 16.5Salám&Lajka14 


Visáči 

(16.7.2003 10:25:28)
"Narozeniny" neznám, jen se mi vybavují "Jmeniny", něco jako: "Keď som mal meniny, to bolo niečo, máti mi kůpila veliké lečo"?
 Sosan 
  • 

Re: Visáči 

(16.7.2003 10:55:20)
Tak to není ona. Techci to tady citovat, to by nebylo ono, pošlu ti mp3, jestli to doma ještě někde vyhrabu na kazetě...
 Vendula (tři děti) 
  • 

Re: Protiklady táhnou? 

(21.7.2003 15:32:39)
Když se tak podívám na sebe a na svoje dcery myslím, že má Sosan s protiklady pravdu. Já hodňoučká maminčina holčička, šedá myška, houby rebelka - tak se nemůžu divit, že Pavlína (17) má vlasy červené (plus vpletené copánky z ostříhané Barbie Ariel mořská víla), piercing na všech možných (pevně věřím, že zatím ne nemožných) místech těla, vymetá punkové koncerty a na mé nesmlouvavé "přijedeš aspoň posledním (= v jednu hodinu v noci) opáčí, že VŠICHNI jsou tam až do rána (pokud mají kam jít domů). Na Rock for People též vyrazila (jestli ve vlaku "blila" se mi nepochlubila), o šatech, které nosí "běžní" lidé nechce ani slyšet a tvrdošíjně si batikuje kombiné a stříhá z kalhot a sukní pásky... Kačka (14) chodí v "black" a pokojíkem jí duní Linkin Park, Rammstein či Kabáti. Asi nejsem zrovna "pevná ruka", když jsem ji loni na podzim vedla do piercingového studia, kam šla vedena touhou nechat si propíchnout jazyk - a tvrdila jsem, že jí každým dnem bude patnáct jen ještě nemá občanku...
Tráva v truhlíku za oknem mi taky něco říká - sice vím o jaké kytičky jde, ale nevytrhala jsem je. Čekám, až je Mylady umoří, což se jí zřejmě celkem brzo podaří... Pár přednášek o tom, že tráva je v poerovnání s cigaretami vlastně úplně zdravá a že VŠICHNI trávu kouří jsem taky schytala, souhlasím s ní v tom, že po legální droze zvané alkohol vypadá člověk hůř.
Sosan má opět pravdu v tom, že větší věkové rozvrstvení umožňuje prožít bouřlivá léta svých ratolestí postupně no a ten nejmladší je náplastí na pubertální ksichty těch starších. I když Kabáti mu duní do uší též a nedělám si iluze o tom, co bude vyvádět, až mu bude -náct...
 Vladan 
  • 

Billa ne!!! 

(9.7.2003 16:21:10)
Jako tricatnik souhlasim, v urcitym veku clovek musi preprahnout. Toho Divokyho Billa bych na Jirkove miste dcerce vymluvil. DB jsou trapaci, slysel jsem od nich Bagdad, silena sragora o blbeckach co hazej bomby na nevinny lidi. Takovy "hity" za totacce hraly kapely, ktery se chtely zalibit rezimu - na festivalu Politicka pisen v Sokolove. Doufam, ze si to tady nekdo pamatuje... Detem (podle veku) je treba poustet kvalitni veci.
 Saxana 
  • 

trapaci, yes! 

(10.7.2003 10:59:31)
Souhlas!
 pajajapa1 


Punkerka 

(18.1.2004 21:02:17)
Když se mi holky narodily(1988, 1990), představovala jsem si jaké budou jednou hodné a slušné, ale moje představy se jejich "stárnutím" docela mění. Starší dcera všechno zkoušela a mladší ji následovala. Když starší začala objevovat "svůj nový životní styl" punk, měla jsem strach, že mladší "půjde za ní". Ve svých dvanácti letech už měla částečně svojí hlavu, takže zatím zůstává u disca, na které jsem si docela zvykla. U starší dcery je to se zvykáním o něco horší, ale asi si také budu muset zvyknout.
 václav 
  • 

A co roštěnky a rebelky 

(9.5.2006 9:47:13)
Jiřího chápu. Jenže: my jsme byli podobní, když jsme z toho neměli rozum. Ale tehdy se většinou perník, herák, extasy a tráva od Rusáků sehnat nedaly. Ti byli v Milovicích coby "internacionální pomoc". Dnes se jejich děti zde stále přítomné transformovaly, jdou s dobou, často jsou u mici coby soudruzi kapitalisti, a kazí naše děti-nikoli ale ty své. Ostatně i komunisté (bývalí) chovali by se stejně, kdyby věděli tehdy jak na to.
Takže s tím rockem je to stejně jako s demokracií: kdysi v podstatě slušně učesaný Miki Volek komunisty stíhaný jen za to, že zpíval anglicky, pak úspěch, zejména u žen, a pak vyvinul se nám historicky "vývojem" nejprve ve velmi samostatného a emancipovaného, posléze v děvkaře, posléze v humusáka a nakonec ve feťáka občas hospitalizovaného v blázinci. A pak zemřel jako cvok. Přestože i dnes jeho skvělou hudbu rád si poslechnu. Povede se dnešnímu samet-režimu toto udělat i z našich dětí? Mj.i na nás záleží. Mé dospívající děti se tak nechovají a k ničemu je nenutím. Jen jim říkám pravdu a občas jim tu pravdu též někde ukážu. Aby se samy přesvědčily.
Jistě, trochu povyražení mladým neuškodí, pokud za své činy jsou vzaty rodiči k odpovědnosti a tuto odpovědnost též unesou. Ale jinak ?? Ptám se ??

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.