| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otcovské fejetony: Rockerky

 Příspěvky 110 z 47 [Dalších 37 >>]
  • 
9.5.2006 9:47:13
Jiřího chápu. Jenže: my jsme byli podobní, když jsme z toho neměli rozum. Ale tehdy se většinou perník, herák, extasy a tráva od Rusáků sehnat nedaly. Ti byli v Milovicích coby "internacionální pomoc". Dnes se jejich děti zde stále přítomné transformovaly, jdou s dobou, často jsou u mici coby soudruzi kapitalisti, a kazí naše děti-nikoli ale ty své. Ostatně i komunisté (bývalí) chovali by se stejně, kdyby věděli tehdy jak na to.
Takže s tím rockem je to stejně jako s demokracií: kdysi v podstatě slušně učesaný Miki Volek komunisty stíhaný jen za to, že zpíval anglicky, pak úspěch, zejména u žen, a pak vyvinul se nám historicky "vývojem" nejprve ve velmi samostatného a emancipovaného, posléze v děvkaře, posléze v humusáka a nakonec ve feťáka občas hospitalizovaného v blázinci. A pak zemřel jako cvok. Přestože i dnes jeho skvělou hudbu rád si poslechnu. Povede se dnešnímu samet-režimu toto udělat i z našich dětí? Mj.i na nás záleží. Mé dospívající děti se tak nechovají a k ničemu je nenutím. Jen jim říkám pravdu a občas jim tu pravdu též někde ukážu. Aby se samy přesvědčily.
Jistě, trochu povyražení mladým neuškodí, pokud za své činy jsou vzaty rodiči k odpovědnosti a tuto odpovědnost též unesou. Ale jinak ?? Ptám se ??
pajajapa1
18.1.2004 21:02:17
Když se mi holky narodily(1988, 1990), představovala jsem si jaké budou jednou hodné a slušné, ale moje představy se jejich "stárnutím" docela mění. Starší dcera všechno zkoušela a mladší ji následovala. Když starší začala objevovat "svůj nový životní styl" punk, měla jsem strach, že mladší "půjde za ní". Ve svých dvanácti letech už měla částečně svojí hlavu, takže zatím zůstává u disca, na které jsem si docela zvykla. U starší dcery je to se zvykáním o něco horší, ale asi si také budu muset zvyknout.
Vendula (tři děti)
  • 
21.7.2003 15:32:39
Když se tak podívám na sebe a na svoje dcery myslím, že má Sosan s protiklady pravdu. Já hodňoučká maminčina holčička, šedá myška, houby rebelka - tak se nemůžu divit, že Pavlína (17) má vlasy červené (plus vpletené copánky z ostříhané Barbie Ariel mořská víla), piercing na všech možných (pevně věřím, že zatím ne nemožných) místech těla, vymetá punkové koncerty a na mé nesmlouvavé "přijedeš aspoň posledním (= v jednu hodinu v noci) opáčí, že VŠICHNI jsou tam až do rána (pokud mají kam jít domů). Na Rock for People též vyrazila (jestli ve vlaku "blila" se mi nepochlubila), o šatech, které nosí "běžní" lidé nechce ani slyšet a tvrdošíjně si batikuje kombiné a stříhá z kalhot a sukní pásky... Kačka (14) chodí v "black" a pokojíkem jí duní Linkin Park, Rammstein či Kabáti. Asi nejsem zrovna "pevná ruka", když jsem ji loni na podzim vedla do piercingového studia, kam šla vedena touhou nechat si propíchnout jazyk - a tvrdila jsem, že jí každým dnem bude patnáct jen ještě nemá občanku...
Tráva v truhlíku za oknem mi taky něco říká - sice vím o jaké kytičky jde, ale nevytrhala jsem je. Čekám, až je Mylady umoří, což se jí zřejmě celkem brzo podaří... Pár přednášek o tom, že tráva je v poerovnání s cigaretami vlastně úplně zdravá a že VŠICHNI trávu kouří jsem taky schytala, souhlasím s ní v tom, že po legální droze zvané alkohol vypadá člověk hůř.
Sosan má opět pravdu v tom, že větší věkové rozvrstvení umožňuje prožít bouřlivá léta svých ratolestí postupně no a ten nejmladší je náplastí na pubertální ksichty těch starších. I když Kabáti mu duní do uší též a nedělám si iluze o tom, co bude vyvádět, až mu bude -náct...
Sosan
  • 
16.7.2003 10:55:20
Tak to není ona. Techci to tady citovat, to by nebylo ono, pošlu ti mp3, jestli to doma ještě někde vyhrabu na kazetě...
16.7.2003 10:25:28
"Narozeniny" neznám, jen se mi vybavují "Jmeniny", něco jako: "Keď som mal meniny, to bolo niečo, máti mi kůpila veliké lečo"?
16.7.2003 10:24:25
Jo, Sosane, to ale fakt nebude můj případ. :o) Odešla jsem z domova den po svých 18tých narozeninách, 100 km daleko, s kufrem v ruce a psacím strojem pod páždí. :o))) A jestli mi máti od toho dne až do svatby (pak se, pravda, trochu "polepšila", nechtěla se nechat zahanbit manželovými rodiči) něco dala, tak najíst, když jsem přijela na návštěvu. :o) A vdávala jsem se v osmadvaceti, tak si to spočítej. :o)
Ono to nebude JEN tím. Možná to taky bude trochu v lidech... v povaze, v názorech, v pohlížení na život. Když jsem ve svých patnácti chtěla pravý džíny Levi´s, tak jsem si na ně musela jít vydělat do továrny. Rozhazovačná a starostlivá léta pro mojí matku skončily, když mi bylo čtrnáct a ZKLAMALA jsem ji tím, že mě kvůli posudku nevzali na gympl...:o)
Sosan
  • 
16.7.2003 9:18:07
Přemýšleli jsme doma, co je příčinou té změny, kdy člověk přestane volat po bezbřehé liberalizaci všech zvrhlostí a začne mít k rebelování rezervovanější postřeh - takový ten proces tatíkovatění a maminovatění (na sobě samozřejmě pozorujeme). Došli jsme k závěru, že to není věkem, ale určitou rolí a pozicí v životě. Ono dokud žijete za peníze rodičů, bydlíte u rodičů, nemáte za nic odpovědnost a ani nikdo jiný na vás není závislý (takže ani na vás samotných tolik nezáleží - jestli se třeba ufetujete nebo tak), to se to panečku rebeluje a protestuje. Ale jakmile budete mít vlastní bydlení, vlastní zaměstnání a vlastní rodinu (dítě), budete se na celou záležitost dívat jinak. Najednou už vám nepřijde tak perspektivní žít ve stylu "když chvíli vím o sobě, tak to oslavim", "no future". Jenže dnešní doba extrémně prodlužuje to období, kdy je na děti vyvíjen tlak, že musí udělat maturitu, musí udělat VŠ, musí ... Jejich samostatný vstup do života se oddaluje někam k 25 letům a čím těch 10 let od puberty do ekonomické dospělosti vyplnit? Zatím nevím, jak přesně to udělat, dotlačit je k maturitě se snažit budu, ale také se budu snažit, aby děti měly pocit, že žijí svůj život za který jsou také zodpovědní daleko dříve a já budu pro ně jen jakýsi poradce, který je k dispozici, pokud budou chtít.

PS: pro Monty - znáš písničku Narozeniny od Visacího zámku? Nevidíš se v ní trochu?
Kačenka, 37 let, 2 puboši
16.7.2003 7:54:43
Sosane, mluvíš mi z duše, taky začínám velmi intenzivně přemýšlet, jestli bych náhodou nechtěla ještě jedno roztomilé, něžné, heboučké, na mě zcela závislé a mně zcela oddané děťátko.. současný destrukční proces ve vztahu matka-syn by tím obrousil hrany a já sama bych přestala mít pocit, že jsem svoji vývojově danou úlohu splnila před termínem a mohu se odebrat do propadliště dějin...
Nicméně s těmi negativními příklady a pozitivními opozity mám také svoji zkušenost.. synkův tatínek, můj exmanžel, hulí trávu zcela běžně, hospody navštěvuje víc než pravidelně, alkoholu se nebrání, poslouchá Kabáty a Tři sestry... a kruciš, to dítě ne a ne se mu nepodobat! Naopak, má na mě kouzelnou formulku - "jsem po tátovi"... No tak nevím.. Že by to bylo tím, že otec byl mnou vykázán z mého života, tak synek zkouší, jak dlouho to vydržím s ním? Anebo jeho vyprahlá dětská dušička touží se připodobnit k NĚJAKÉMU vzoru, přičemž zvolil tu jednodušší variantu? Nakonec mi nezbyde, než abych se zvrhla taky???
Uf, jestli je pravda, že se to jednou převrátí, tak už aby to bylo. Zatím jen doufám, že se doplazí k maturitě, neulítne na "lajně" jako jeho kamarád, trávu nadále ponechá jako občasný alternativní protest proti čemukoliv, alkohol mu po zplnoletnění přestane chutnat, neoplodní žádnou kamarádku, postřehne, že bez práce nejsou koláče a tak nějak především dostane rozum...
Kristova noho, nechápu, jak jsem si před mnoha lety mohla vzít jeho otce, který byl o pouhý rok a půl starší než to, co mám dneska doma.. já to teda s tou rebelií docela přepískla...
15.7.2003 11:09:01
Heluško, ono to dneska asi není tak "vyhraněný", samozřejmě pro fůru mladejch je tráva a rock něco neuvěřitelně staromódního a svěřit se jim, že sis koupil největší fláky od Jasný páky je zhruba stejně degradující jako přiznat se, že před spaním olizuješ zarámovanou fotku Jožky Černého a těšíš se na festival do Strážnice, ale najdou se i výjimky. Moje sestra poslouchá (po krátkém období, kdy ji brali Cypress Hill a podobná uskupení) teď už spíš "rock", v tanečních drogách už taky moc nejede, spíš jen tu trávu... jenom je fakt, že všichni její mládenci mají vyholené hlavy jak francouzští legionáři. :o)
15.7.2003 11:00:06
kdoví co budou dělat naše děti, až dorostou do pubertálního věku
pokud jde o to, co považujeme za "alterantivu" my, tj. rock, trávu a dlouhý vlasy, tak mám pocit, že dnešní náctiletý už to považují za atributy starší generace. Neposlouchá se spíš techno a neletí spíš krátký až žádný vlasy (u kluků) a taneční drogy? Ve finále je to jedno, ale mám pocit, že našim dětem, který jsou teď ve školkovým nebo batolecím věku bude rock připadat asi tak alternativní jako nám Waldemar Matuška (a přesto moje máma říká, že ze začátku Matušku "normální" lidi neposlouchali, bylo to něco novýho, buřič) :-)))
 Příspěvky 110 z 47 [Dalších 37 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.