| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V naději 2 - Porod

 Celkem 58 názorů.
 Sylvie 


Držím palečky :o) 

(27.2.2003 18:16:22)
Henri, ty mi dáváš... Nejdřív jsem si pobrečela u Johančinýho článku, teď koukám jak zařezaná na tvé zkušenosti... Pokud se mi podaří porodit ambulantně (vedou mě k tomu téměř stejné důvody, jako tebe :o) ), určitě dám vědět, jak jsem dopadla s domácí poporodní péčí v praxi. V teoretické rovině se zatím žádné problémy nevyskytly :o)

S.
 Kristýna+Robík 


Další bojovnice 

(27.2.2003 20:11:37)
Zdravím další bojovnici za lidská práva. Líbí se mi, že čím dál víc lidí přestává jen nadávat na poměry a začíná jednat. Třeba za pár let už v EU nikdo těmto peripetiím nebude ani věřit. Vždyť svobodné rozhodování o sobě je tak samozřejmé... Přidávám se k držení palečků, tobě i Sylvii.
 Sylvie 


Re: Další bojovnice 

(27.2.2003 22:42:43)
Kristýno,

teď jsi mi připomněla, jak se tvářil Roel (Holanďan), když se byl za mnou podívat v porodnici :o) Byl docela šokovaný prostředím (třeba tím, že návštěvy se odehrávají na chodbě před oddělením), ale ještě víc autoritativním chováním personálu. Já to tehdy odmávla rukou, a protože jsem rodila v nemocnici, kde se před lety narodila i sestřenice - Roelova manželka - tak jsem přihodila vyprávění mého táty, jak tehdy za svou sestrou a prckem "chodil na návštěvu" :o))) V těch dobách se děti maminkám jenom "půjčovaly" a tatínkům se v době návštěv tak maximálně ukázaly z okna skrz sklo, protože ani na těch chodbách návštěvy neměly co dělat... V první chvíli si myslel, že je to jenom pouhý vtip a že ještě přijde nějaká zábavná pointa. Když mu došlo, že to myslím vážně, tak jenom lapal po dechu :o)))

S.
 Morgan + 5mesicni klucik 
  • 

Drzim palecky 

(27.2.2003 20:45:58)
Mile holky, bojovnice, moc Vam drzim palce, abyste dobre dopadly jak s urady tak s miminky. Napisi Vam svoje pocity z porodu v USA, abyste videly ten rozdil. Rodila jsem svoje prvni miminko, je mi 30let a byl to porod dle lekaru jednoduchy, nekomplikovany, presne v terminu, rodila jsem v porodnici. Po celou dobu se ke me chovali mile, schovivave. U porodu byl samozrejme manzel. Mela jsem i Epidural. Vsechno se mnou bylo konzultovano atd...Po porodu jsem miminko mela u sebe po celou dobu, mohla jsem si vybrat jestli chci, aby bylo se mnou nebo jestli jsem unavena, mohli ho odvest a staraly by se sestricky...Byla jsem sama na pokoji, moznost telefonu, TV, videa (ihned dostanete kazetu s peci jak se o miminko starat, je tam i nahrana gratulace atd... uplne jsem to prorvala), vlastni koupelna atd... Moznost navstev pro rodinu do 5 vecerni, manzel mohl i "prespat" na zidli, ale bylo lepsi, kdyz odesel po 9 vecer, mohl kdykoliv zatelefonovat...Kdyz jsem se chtela osprchovat, stacilo zazvonit na sestru a o miminko v me nepritomnosti se starali. Jeste me pochvalily, ze jsem miminko nechtela nechat samotne. Kolem 3 hodiny ranni muj klucik zacal plakat, hned jsem zvonila na sestry, prisly sami usmev (zadne vycitky co je otravuji)a ucily me jak miminko prebalit, nakrmit (ted se smeji, jak jsem jim musela pripadnout hloupa), naopak byly strasne trpelivi...Domu jsem sla 3 den po porodu, vylozene se me zeptali jestli domu chci, ze klidne mohu zustat, rekla jsem, ze ano, nemocnice je nemocnice...Doma to bylo narocne, nemela jsem ani babicky, jenom manzela, ale s velkou namahou a unavou jsem to zvladla...Po celou dobu jsem kdykoliv mohla zavolat svemu doktorovi atd... Holky mejte porod takovy jaky ho chcete, nenechte si ho ukrast, nejdulezitejsi je pristup lekare, personalu atd...Mne chodily gratulovat i uklizecky v nemocnici ke krasnemu zdravemu miminku...Hodne stesti a napiste!!! Do 5ti dnu po porodu jsme museli s miminkem na kontrolu...
 Lucajda, Vojta a Petruška 


A co takhle Tábor 

(27.2.2003 20:51:11)
Bude to pro tebe Henri asi trochu z ruky, ale myslím, že kdyby bylo nejhůř, mohlo by to jít. Samozřejmě nemyslím státní porodnici, která zrova nejlepší jméno nemá. Je tam ještě jedna soukromá, Natalis se jmenuje. Chodím tam na gyndu a měla jsem tam i rodit, nakonec to vzalo jiný obrat a skončila jsem na riziku v Budějovicích, ale to je už jiná písnička. Vím jen, že tam pouští domů 48 hod po porodu každou maminku, která je zdravá a prostředí je super. Týden jsem tam ležela a nemohla bych říct nic špatného (na rozdíl od zmiňovaných Budějovic).
Držím palce ať už se rozhodneš jakkoliv.
Lucajda
 Sabi, Fili, Pati 
  • 

Drzim palecky 

(27.2.2003 22:31:37)
Henri,
asi mas pravdu s tim, ze to nekteri doktori z opatrnosti a katastrofickymi scenari prehaneji. Ale mam pocit, ze zadna povinnost zustat v porodnici 3-5 dnu kvuli diteti, resp. ockovani neni. Kdyz jsem porodila sve druhe dite v Praze v Podoli, tak se mi pan doktor druhy den rano (mene nez 24 hodin od porodu) omlouval, ze nas bohuzel nemuze pustit domu, protoze maly "zhubnul" a mel mene nez 3kg, ale mohla bych se urcite nejak domluvit s detskou lekarkou, protoze se narodil v terminu a se skore 10-10-10, pokud bych domu hodne spechala. Je fakt, ze jsem mela asi velmi lehky a nekomplikovany porod, bez natrzeni a pote co jsem se na sale vysprchovala jsem po svych odesla na pokoj. Ale mela jsem nadstandard a doma lehce hyperaktivni dvoulete ditko, ktere me ty posledni tydny tehotenstvi davalo tak do tela ve dne v noci, ze jsem byla vdecna alespon za tech par dni odpocinku v porodnici. Takze jsem zustala.
Takze Ti drzim palce, aby Ti porod vysel, jak si planujes take bez komplikaci a nasla si stejne vstricne lekare.
 Laura03 


Lepší něž Amerika? 

(27.2.2003 23:42:05)
Je velmi smutné, co tu píšeš. Arogance našich lékařů je opravdu obdivuhodná.
Naprosto chápu tvoje důvody, taky jsem strávila tři dny v porodnici s režimem, který jsi popsala. Vůbec nechápu, proč mě tam neustále budili a honili, takže jsem si opravdu skoro neodpočinula. Rozhodně to nebylo z důvodů medicínských, protože po přesunu o 10 metrů vedle na nadstandard nic z toho najednou nutné nebylo.
Mimochodem, moje kamarádka, která žije v USA, byla překvapená, proč jsem v porodnici pět dní, když nebyly komplikace. U nich se propouští za 24 hodin po porodu. Nemám sice přesné zprávy, ale myslím, že zdravotnictví v USA není o moc horší, než to naše. Co myslíte?
Laura
 Julie, Annabelle 14 mesicu 
  • 

VS v USA 

(28.2.2003 0:01:59)
Vero,

Musim se ztotoznit s tvym prizpevkem. A jeste bych dodala, ze v USA existuji skoly (university), jez se s VS v CR vubec nemohou srovnavat. Skoly typu Harward, Wharton atd... Muj manzel jednu z techto skol vystudoval a ja to cele studium absolvovala s nim. Z pocatku jsem byla jak Alenka v Risi Divu. Asi se nekdo zepta, proc tyto skoly patri mezi nejlepsi na svete. Kdyz to shrnu, tak vynikajici studijni program, vynikajici organizace, vyborni profesori, velka konkurence mezi studenty, vynikajici vybaveni, staze v zahranici a hlavne take moznost ziskani prestizniho pracovniho mista. Na techto skolach je obrovska zdrava konkurence mezi studenty. Kazdy student si vazi moznosti studovat a venuje skole veskery volny cas.
 Johanka 
  • 

ambulantni porod 

(28.2.2003 1:44:26)
Mila Henri,
v prvni rade bych Te chtela pohladit a podporit v tom, co delas, je to smysluplne a mas na to pravo bez toho, ze bys nekomu musela vysvetlovat "proc". Preju Ti silu a energii jit za tim, co chces, vydrzet ten tlak okoli, ktery sama znam. Me ale nikdy uplne nezdecimoval, spis nabudil a nastval a naopak ve mne vyburcoval nejako proti-silu.
Jak jsi asi cetla v mem clanku, pan primar Hanzl (387 87 klapka 5700, mobil: 607 850 270) z neonatologickeho oddeleni v Ceskych Budejovicich principialne proti ambulantnimu porodu nic nema, kdyz bude miminko zdrave (otazka kdo a jak definuje zdravi miminka ...) Mela bys mit ale zajistenou poporodni peci mimca tj. screeningy a detskeho lekare, ktery bude zodpovedny za miminko ihned, jakmile odejdes z porodnice. Toto jsou info primo od pana primare:
Povinne screeningy:
1. ultrazvuk kycli - nemusi byt do 5. dne po porodu
2. ockovani tuberkulozou - ockovani nejdrive 4. den po porodu az do 6. tydne
3. odebrani krve ditete z paticky a odeslani vzorku do Prahy do Vinohradske nemocnice (to mi udela detska doktorka v prvnich dnech po porodu)
Nepovinne screeningy:
1.ultrazvuk ledvin
2.vysetreni ocicek ditete -asi do 14 dnu po porodu

Pichani do paticky mi udela detska lekarka ve Svinech (detsti lekari by od zacatku 2003 meli mit ty karticky, na ktere se krev nanasi a odesila se do Prahy, pokud ji nemaji, muzes jim ji obstarat primo z porodnice), na ultrazvuk kycli by Ti mohl dat doporuceni take detsky lekar a mohla bys ho nechat udelat tam, kde je ortoped, pokud Tvuj detsky lekar picha tuberkulozu, take by Ti to mohl udelat - kvuli tomu budu muset ja tedy do Budejovic.

Ja osobne nepozaduju, aby moje detska doktorka videla miminko preventivne kazdy den po porodu (tech prvnich 5 dni). Prijede se na nej podivat prvni ci druhy den - zvazi ho, zmeri, podiva se, jestli je v poradku, jestlize ano, uvidime se asi az pri vysetrenich nebo pri nejakych obtizich. Uvidime, jak casto bude pani doktorka miminko chtit videt - protoze podle pana primare bude ona zodpovedna za jeho prospivani.
Po porodu budes potrebovat, aby se nekdo podival i na Tebe - na stahovani delohy, popr. na hojeni siti ci natrzeni, na to, jak jde kojeni, vubec na Tvuj zdravotni stav. Mel by to byt gynekolog - coz tedy neni standardem u nas a mozna by po Tobe nekdo mohl pozadovat, abys to zaplatila, nebo porodni asistentka, ktera se vyzna v Tobe i v miminku nebo zenska sestra. To je to, co jsem ja pozadovala jako poporodni navstevy a co dokonce pojistovna (aspon VZP) proplaci. Pokud jsi u VZP, mas uz trochu proslaplou cestu ode me, mysli jen na to, ze poporodni navstevy muze indikovat pouze Tvuj osetrujici gynekolog, tak se ho vcas zeptej, jestli je ochoten to udelat,pokud ne, abys jeste mela cas prejit k nejakemu jinemu, coz se mne uz nepodarilo.
K tomu - v Ceskych Budejovicich tyto navstevy realizuje setra a zaroven manzelka gynekologa Skaly (tel: 387 204 322, mobil: 602 878 342).
V Tabore existuje porodni asistentka, co nabizi poporodni peci (a obcas jde i k porodu doma) - prave tyto poporodni navstevy - pani Olga Havlickova (381 234 306, mobil: 603 904 934)
To jsou asi veskere prakticke informace ode me, ktere by Ti mohly pomoct.

Jeste nakonec - ja jsem se nikdy neptala, jestli muzu (rodit doma ci ambulantne). Protoze bych dostala odpoved ze ne.
Ja jsem rikala, ze budu. A zjistovala podminky nutne k tomu, aby to bylo co nejmene komplikovane a abych splnila nektere zdrave pozadavky zdravotniku. Tedy - chci rodit ambulantne - jake jsou podminky pro to, abych mohla za nekolik hodin odejit s ditetem domu. Nema smysl dohadovat se se zdravotniky na emocionalni urovni - jestli je to principialne dobre a nebezpecne nebo ne, ale pouze na pragmaticke urovni - co je treba dodrzet a splnit, aby byl splnen spolecny cil Tvuj i zdravotniku - ze to bude dobre a bezpecne.
Presto budes mozna muset jeste celit predsudkum o "asocialnich" matkach, ktere utikaji z porodnice co nejdriv a kterym je osud jejich ditete lhostejny a porodnice musi tyto deti pred svymi matky de facto chranit tim, ze je matkam treba da az po provedeni vsech vysetreni.
Pokud se Ti zdravotniky podari presvedcit o tom, ze presto, ze chces odejit z porodnice brzo, zadna takova asocialni matka nejsi, ze mas zajem na poporodni peci a mas ji zajistenou, ze tedy poporodni peci neodmitas, nemeli by mit duvod drzet Te v porodnici ani Ti vyhrozovat odebranim ditete.
Na odebrani ditete maji pravo (pokud tedy takove pravo vubec nekdo ma) snad pouze v pripade, ze je dite v nebezpeci. A to se pri fair hre z Tve strany jen spatne dokazuje.
Pokud Ti jeste s necim mohu pomoct, sponatnneji na cisle: 386 323 240 nebo mail: Johanka_Kuca@yahoo.de

Ahoj, drzim palce a preju jeste dost energie
Johanka
 Sylvie 


Re: ambulantni porod 

(28.2.2003 6:22:46)
Jenom poznámka k proplácení porodních asistentek. Záleží na tom, s jakou pojišťovnou (pokud vůbec s nějakou) má PA uzavřenou smlouvu. Já si pro poporodní péči našla PA, která má smlouvu POUZE se 3 pojišťovnami a VZP mezi nimi zrovna není... Navíc mi tvrdila, že mi razítko na formulář dají V PORODNICI - tak teď nevím, jestli to razítko od gynekologa je jenom modifikace na Johančin porod doma nebo jestli se podmínky mění podle krajů? No, možná platí oboje :o) Každopádně, Johanko, díky - kdyby se v porodnici náhodou cukali (já sama jsem dětská sestra a vím, že vedení kliniky podobná razítka příliš v lásce nemá - zjednodušeně řečeno čím víc vykazujeme výkonů, tím je péče dražší a už se kvůli tomu i šáhlo lékařům na odměny...), můžu manžela ke svému gynekologovi, který by mi určitě vyhověl :o) To by mě jinak ani nenapadlo :o)

S.
 Ivana T. (2 děti) 


Re: Re: ambulantni porod 

(28.2.2003 10:04:35)
V dubnu 2002 jsem tak trochu neplánovaně absolvovala "ambulantní porod" (bohužel jen já, nikoliv moje dcera). Porodila jsem miminko (v porodnici, v pohodě pouze s vybranou porodní asistentkou) a předpokládala jsem, že půjdeme domů (tedy já i miminko) asi za 3 dny. Bohužel zdravotní stav miminka se zhoršoval (zvyšovala se žloutenka a rozběhla se infekce ze zkalené plodové vody, ale na to upozornila PA už při porodu, takže bylo třeba miminko sledovat, navíc miminko mělo čím dál vyšší teplotu). Druhý den ráno (cca 20 hodin po porodu bylo nutné převézt miminko na JIP - tu tato porodnice neměla. Zústala jsem v porodnici sama. "Moje" porodní asistentka se přimluvila, aby mě puststili domů, že se za mnou pojede další den podívat domů. To se nakonec neuskutečnilo, protože jsem se VNUTILA do porodnice, kam mi odvezli dceru na JIP. Nicméně spolu s porodní asistentkou jsme hledaly řešení proplacení oněch návštěv.
Tato PA pracuje běžně v porodnici i má ŽL na práci PA (vede předporodní kurzy a cvičení pro těhotné,..).
1) Doporučení lékaře by nám dal v porodnici lékař, který mě propouštěl. Bylo dokonce spolněno kritérium, že návštěva umožní zkrácení hospitalizace a tím zlevnění léčby pro zdr. pojišťovnu.
2) "Moje" porodní asistentka nemá smlouvu s mojí zdravotní pojišťovnou (OZP-207) a myslím, že ani s žádnou jinou, protože zdr.pojišťovny tyto smlouvy uzavírat nechtějí. V celé Praze a Středočeském kraji-odkud jsem) nemá OZP ani jednu smluvní PA. Ptala jsem se tedy revizní lékařky ze zdr. pojišťovny, zda mi proplatí poporodní návštěvy "nesmluvní" PA (když "smluvní" v mém kraji neexistuje). Odpověď mě omráčila: "Smlouvy s PA máme jen na Moravě, v okolí Prahy to není potřeba...".

Dále jsem po tom nepátrala. Neměla jsem sílu. Byla jsem ráda, že mě přijali k nemocnému miminku,..i když nevím, proč mě tam nepřevezli rovnou.

Ještě pár poznámek k tomu, co se dá a nedá dělat po porodu (porod spontální bez medikací (kromě trochy oxitocinu na porod placenty), s malým nástřihem).
Porod začal asi v 1 ráno, porodila jsem v 1 odpoledne (tedy jsem toho moc nenaspala).
Z porodního sálu mě odvezli na vozíku (prý 2 hodiny po porodu nemám chodit, ale myslím, že bych došla). Pak už jsem "fungovala" normálně. Další noc jsem moc nespala, bála jsem se o nemocné miminko.
Za 20 hodin po porodu mě pustili domů (odvoz autem 20 km). Doma jsem stihla něco vyprat a pověsit. Dojít navštívit babičku (vedle asi 100 m). Odpoledne jsme se jeli s manželem podívat za miminkem (80 km autem, 300m pěšky,4 patra schodů). Bylo konstatováno, že ještě nemám mléko, že mě tedy DNES přijmout nemohou, ať přijedu zítra. Tedy 300 m pěšky a 80 km autem domů.
Po té následovala noc doma, kdy jsem se vyspala (o mimi bylo postaráno dobře a stejně jen spalo).

Pokud chcete rodit doma nebo ambulantně, držím Vám palečky. Problémy, které jsem výše popsala by (jak si pozorný čtenář jistě všiml) miminko nijak neohrozily ani při porodu doma (i když následná hospitalizace by byla nutná v každém případě). Pokud je vše v pořádku (což u mě nebylo-viz zkalená plodová voda, ale to Vám řekne PA), tak by to mělo být v pohodě. Nejvýš měřte mimnku teplotu.

Ahoj
Ivana
 Lubylu 


Re: ambulantni porod 

(28.2.2003 10:11:39)
Kopíruji:

Povinne screeningy:
1. ultrazvuk kycli - nemusi byt do 5. dne po porodu
2. ockovani tuberkulozou - ockovani nejdrive 4. den po porodu az do 6. tydne
3. odebrani krve ditete z paticky a odeslani vzorku do Prahy do Vinohradske nemocnice (to mi udela detska doktorka v prvnich dnech po porodu)
Nepovinne screeningy:
1.ultrazvuk ledvin
2.vysetreni ocicek ditete -asi do 14 dnu po porodu

........................

Ahoj,
ještě mě napadlo, když tu vypsala Johanka povinné screeningy, jak to chodí v Anglii u porodu doma a kdo dělá co:
1. Ultrazvuk kyčlí se dělá pouze pokud je k němu důvod (poloha koncem pánevním v děloze apod). Při porodu v nemocnici vám miminko ihned po porodu zkontroluje pediatr, po porodu doma je na vás, kdy se buď vy dopravíte s miminkem ke své lékařce a nebo kdy ona přijde na prohlídku k vám domů. (samozřejmě čím dřív tím líp). Záleží na domluvě. Tato doktorka kontroluje kyčle, prohlédne celé miminko, fontanelu, uši, oči, nos, ústa, pupík, genitálie, kyčle apod.
Ale tohle "kontrolování" miminka samozřejmě provede i PA ihned po porodu.

2. Očkování na tuberkulozu se neprovádí
Očkuje se ve 2 měsících proti černému kašli, dětské obrně, záškrtu, tetanusu a meningococovi C. Tohle očkování se opakuje v 3. a 4. měsíci.

3. Odebrání krve z patičky miminka provádí PA do 10 dnů po porodu. Výsledky vám oznámí opět PA nebo ošetřující lékařka

Z nepovinného očkování se utz ledvin neprovádí a kontrola očiček, teď nevím jestli je to nějaká důkladná kontrola, nebo prostě ta, kterou automaticky dělají PA a lékařka po porodu..

Vyplívá mi z toho jedno. Buď na vyšetření miminka po porodu v UK kašlou, nebo se v ČR z toho kdo, kdy a kde screening provádí dělá zbytečná věda.
Samozřejmě je důležité miminko zkontrolovat, ale jak je vidět, i to zde zvládne PA viz. braní krve z patičky, vše probíhá v klidu domova.

Rozhodně to zde takto funguje, nevím o žádné zanedbané péči a následně postihnutém dítěti.

Vlastně POVINNÝ screening v UK neexistuje, vše mají rodiče právo odmítnout, nebo se rozhodnout podle svého, pokud se jim něco nelíbí. Jako např. po porodu se zde dává preventivně novorozeňatům vitamín K kvůli srážlivosti krve. Buď se dává orálně po dobu několika týdnů nebo injekcí hned po narození. Tohle někteří rodiče odmítají a už jsem slyšela názory, že proto měli "problémy" se svou lékařkou, museli vysvětlovat proč vitamín K nechtějí... Ale donutit vás nikdo nemůže a zažalovat už vůbec ne! Je to vaše dítě, pokud chcete pro něj to nejlepší, péče je dostupná.

V každém případě Henri a Sylvie přeju hodně štěstí s porodem a hlavně péčí po něm :o)

Ed

Ps. Ještě jsem zapomněla dodat, ale o tom se zde už psalo, že 10 dnů po porodu k vám domů dochází PA na kontroly jak vaše tak miminka. Později přebírá péči zdravotní asistentka, která nadále chodí k vám domů 1x týdně po dobu 4 týdnů a nebo vy k ní na kliniku, pokud potřebujete s něčím poradit.
Protože já mám PA soukromou, tak ona bude chodit až do 28 dne po porodu, tím potom její péče o nás skončí.
 Slunicek, 22.tt 
  • 

Re: Re: ambulantni porod 

(28.2.2003 12:47:16)
Ed, podobne jak jsi to popsala v UK probiha vysetrovani novorozencu i v Nemecku. Prvni vysetreni U1 v porodnici hned po porodu, druhe U2 mezi 3-10 dnem. Bud jeste v porodnici nebo detskym lekarem po ambulantnim porodu pri navsteve doma. Krev z paticky taky bere PA. TAkze myslim, ze v UK rozhodne nic nezanedbavaji:-)) Spis se mi zda, ze to v Cechach prehaneji. Vysledkem jsou sice statistiky, ktere obdivuji na lekarskych sympoziich vsude na svete, na druhou stranu jsou tyhle statistiky vykoupene zbytecnym stresem maminek a miminek.
Myslim, ze po porodu by hlavne mela byt maminka s mimiskem v klidu, aby si na sebe mohli zvykat, dobre se naucit se navzajem poznat a ne byt zavalena spoustou mereni, vazeni, vysetreni, odebirani, zkoumani atd.
Ja chci taky rodit ambulantne, nastesti tady v Nemecku nejsem vubec za exota, je to tu brano jako naprosto normalni rozhodnuti, nikdo se me od toho nesnazil v nejmensim odrazovat. Moje Hebamme dokonce rika, ze podle jejich zkusenosti se vetsina maminek na miminko a na kojeni adaptuje lepe doma nez v porodnici.
Ale protoze se nejspis pristi rok budeme vracet do Cech a druhe mimi tedy nejspis porodim v Cechach, strasne moc drzim palce Henri, Johannce a podobnym bojovnicim, protoze tu cesticku proslapavaji taky pro me. Protoze jsem se tu v Nemecku hrozne rozmazlila v tom smyslu, ze moje nazory jsou tu brany jako nazory dospeleho a svepravneho cloveka a ne jako nejaky blaznivy pipiny, zmitany hormony. A je mi jasny, ze o to horsi bude navrat do ceskeho prostredi.
 Johanka 
  • 

Re: Re: Re: ambulantni porod 

(1.3.2003 0:25:19)
Neboj,
ja jsem si taky zvykla v Nemecku, kde jsem zila 12 let, ze moje nazory jsou respektovany a to mi dava ted silu predpokladat to a vyzadovat i v Cechach.
Mozna bych bez pobytu v Nemecku nemela tolik sily ...
Johanka
 Lida a twins 


Re: Re: ambulantni porod 

(28.2.2003 16:55:43)
Ja se jenom pridavam na podporu toho, co uz tady psala Ed o peci o novorozenata a maminek po ambulantnich porodech. Opravd to tak funguje a take jsem si nevsimla, ze by nektere deti byly nejakym zpusobem zanedbane nebo postizene.

Jenom chci dodat, ze tady jsou vsechny porody "temer" ambulantni. Uz pri prvnim porodu chodi zeny domu s mimcem druhy den,pokud je vse v poradku. Pri prvnim porodu jedou snad okamzite, jen co se mamka trochu rozdycha a odpocine. Moje kamaradka porodila druhe dite ve 2 hodiny v noci a rano v 7 mi volala z auta, ze jsou na ceste domu a jedou kolem nas, tak mi mimco jen v rychlosti ukaze. Jeste ten den ale mate doma na navsteve PA, ktera se o vas a o mimco postara. Mate na ni telefon, takze ji muzete volat i v noci, pokud se vam neco nezda, nebo mate nejaky problem. Uprime receno. Takova PA je jiste daleko levnejsi i kdyz za vami dojizdi, nez jeden den pobytu v porodnici a vsechen ten personal a sestricky. Asi by bylo dobre podat navrh ceskemu zdravotnictvi kde se da usetrit hoooodne penez na zdravotnictvi a venovat je do neceho uzitecnejsiho jako treba detske leukemii.

Mimochodem, ja sla domu po cisari 4ty den a to hned s dvojcaty. A to jsem opravdu byla na nervy, ze v te porodnici proste musim byt tak dlouho (a to jsem mela luxusni peci se samostatnym pokojikem, vsichni byli hodni atd..). Vubec si nedovedu ani predstavit, ze bych tam byla tak dlouho s normalnim porodem.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: ambulantni porod 

(28.2.2003 23:46:17)
Milá Johanko,

především, děkuju za pohlazení :-) a pak za číslo na primáře Hanžla, chtěla jsem tam volat v pondělí, teď máme u nás kluky od manžela a zatím nevědí, že jsem těhotná, vlastně nás s manželem hrozně baví to tajit před nejbližším okolím :-) a já to zatím úspěšně maskuju. Aspoň nemusím pátrat a rovnou mu zavolám.
O všech vyšetřeních dítěte jsem už mluvila s dětskou paní doktorkou z Vodňan, jak jsem psala, souhlasila, že se na mimčo přijede podívat. Taky mě ubezpečila, že nic se nemusí udělat tak urgentně, aby se kvůli tomu muselo ležet v nemocnici. Všechna očkování může provézt sama, vyšetřit samozřejmě taky, ošetřit pupík, kromě ultrazvuku kyčlí a ledvin. Počet návštěv si taky určí sama, podle situace. Já bych hlavně chtěla vědět, jak se v tomto případě propouští z porodnice? Aby to nebyl odchod na reverz, ale normální propuštění do domácího ošetření s propouštěcí zprávou, kde nebude červeně napsáno, že se odchází neobvykle dřív. To mi asi řekne prim. Hanžl.
Na paní Skálovou shodou okolností mám telefon už týden od jedné kamarádky z Budějovic :-), která k ní chodí na předporodní přípravu, takže jsem s ní už mluvila ve středu a domluvili jsme se na jedné návštěvě před porodem a třech návštěvách po porodu, které hradí pojišťovna (jsem u VZP), pokud půjde všechno podle plánu, co si všichni přejeme. Lucajda tady psala i o porodnici Natalis v Táboře, takže zavolám i paní Havlíčkové, třeba mě nasměruje. Dík

Ještě k tomu dohadování se. Obvykle se taky neptám, ale v Čechách jsem na to šla s trochu staženým žaludkem, protože sama vidíš, jaké jsou tady poměry. Neříkala jsem si o laskavé dovolení, ale věděla jsem, že když vyrukuju s neústupným výrazem, tak narazím. Přesně tak to bylo s tou primářkou z dětského. Věděla jsem, že podle toho jak na ní na první pohled zapůsobím, tak si mě zařadí a podle toho bude reagovat. Takže s milým úsměvem, s podáním ruky, s omluvou, že jsem jí nevědíc, že je to ona, nechala odejít a pak jí kvůli mě museli volat zpět, jsem jí slušně oznámila, že bych z porodnice šla co nejdřív domů, jak se můžeme domluvit a následoval ten její cirkus. Nejvíc mě zaráželo a odzbrojovalo právě to její emotivní chování. Já jsem argumentovala s chladnou hlavou a ona rozhazovala rukama, chodila jako tygr v kleci a řvala. Já prostě na tohleto neumím reagovat, když je někdo hysterický, nechám ho vykopat se kolem sebe a jdu radši pryč, stejně bych nic jiného nepořídila. S dětským doktorem od Aničky to bylo jiné. Ten mě zná, ví, že kraviny nevymýšlím, jen to z principu neuznává a argumentoval naprosto věcně a logicky, že to není legislativně ošetřené a bohužel, když se nedejbůh dítěti něco přihodí, pak se hledá vinník a on u toho být nechce. Oceňuju, že byl upřímný a nevidíral hororovými scenáři.

Jsem moc ráda, že si se ozvala. U tvého článku jsem nenašla email, tak jsem si moc přála, abys na ten můj narazila, zvlášť, když se to náhodou takto sešlo najednou. V nejhorším případě bych tě snad našla v telefonním seznamu :-) Určitě se ozvu.

Dík

Henri
 Johanka 
  • 

Re: Re: ambulantni porod 

(1.3.2003 0:34:57)
Henri,
revers bys asi podepsat musela, ale nevim, proc se toho bat. Resp. premyslet by o tom mel clovek v pripade, ze mu lekar sdeluje, ze jsou duvody pro hospitalizaci (nejake zdravotni komplikace), ale clovek chce presto jit domu.
Ja jsem musela pri prvnim diteti podepsat revers i v Nemecku, ackoliv jsem ja i mimco byli zdravi.
U nas v CR by to asi nebylo jine - proste se tim lekari kryji, protoze delas neco neobvykleho. Mimochodem mi v CB v porodnici rekli, ze pokud chce zena rodit v jine poloze nez vleze, ze taky predem musi podepsat revers, protoze pak lekar neni zodpovedny za eventualni natrzeni hraze - to je taky jen sichrovani doktoru.
Tak se kdyztak ozvi. V seznamu nejsem.
Johanka
 kůň 
  • 

Re: Re: Re: ambulantni porod 

(16.10.2006 18:23:26)
bla
 Matka Kráčmerka 
  • 

Re: Re: ambulantni porod 

(1.3.2003 19:38:54)
Asi tu teď nebudu zrovna populární, ale po přečtení článků od Johanky a Henri jsem trochu v rozpacích. Promiňte, ale ty články a některé ohlasy na ně mi připadají trochu hysterické. Proboha, ženský, co blázníte? Proč se chcete vzdát lékařské péče, proč se radši hádáte, běháte a rozčilujete, proč složitě sháníte doktory a pordoní asistentky, kteří budou ochotni riskovat a přijet k vám domů? Proč si místo toho nevybere vhodnou pordonici, nedomluvíte se s PA o její účasti u porodu a neodrodíte v klidu v nemocnici? V klidu, protože nebudete muset mít rozsvícenou blikačku a vnitřní neklid, kdyby se doma cokoli stalo a museli jste nastoupit úprk do nemocnice? V klidu, protože tam bude nejen o vás, ale především a vaše malé dobře postaráno, dostane tam veškerá očkování a vám to ušetří pětovné lítání. Přiznávám, moc tomu nerozumím. Rodila jsem před dvaceti lety, nebylo to tehdy nic moc, to přiznávám, ale dnes je přece možnost výběru, ne? A i tehdy jsem to přežila, i když jsem se samozřejmě těšila domů. Ale ani na mě, ani na mých dětech porod v nemocnici s kapačkou v ruce nezanechal žádné následky. Připadá mi to, že se některé z vás rády dělají zajímavé, rády jsou za bojovnice a mají pocit, že všechno vědí nejlíp. Dokážete se aspoň trošku vcítit do PA nebo lékaře, který svolí na účast u porodu doma a něco se stane? Já se jim nedivím, že se jim do toho nechce, že se na vás dívají skrz prsty a podivují se. Holky, vemte rozum do hrsti a uvědomte si, že pár dní v nemocnici ještě nikoho nezabilo! Nebo jste vážně tak rozhýčkané, rozmazlené a ufňukané, že při představě 4 dnů v porodnici pláčete manžílkům na rameni? Neblbněte, je to zybtečné. Miminka doma si užijete až až, ne? Tak se trochu seberte a zaměřte se na to, co je opravdu podstatné.
 Ája, 32. týden 
  • 

Re: Re: Re: ambulantni porod 

(1.3.2003 20:12:53)
To Matka Kráčmerka: Už to asi tak bude, matičko, jsem natolik rozhýčkaná, ufňukaná a rozmazlená, že si chci porodit podle SVÉ představy a ne podle TVÉ, a představ si, že se za to ani trochu nestydím.

To Lukáš: Mýlíš se, když tvrdíš, že tady nikdo neuznává ty, kteří jsou s péčí v normálních porodnicích spokojení. Pokud jde o mě - a už jsem to tady několikrát psala - chci mít pro sebe MOŽNOST výběru, nechci RUŠIT žádné vymoženosti, které existují a se kterými je většina spokojená.

Vůbec si jakožto "alternativec" občas připadám, že je nám připisováno, že chceme, aby celé porodnictví šlo podle nás, aby se zrušilo všechno, co teď existuje, a aby všichni šli rodit podle našich představ. Ale snad tady kruci bylo už hodněkrát řečeno, že jediné, na čem nám záleží, je, abychom MY OSOBNĚ, tedy pokud je nás menšina, tak ta naše menšina, mohla porodit po svém, ať už doma, nebo v porodním domě, nebo v porodnici s přístupem, který nám bude vyhovovat. Abychom se kvůli tomu nemusely s nikým handrkovat tak, jak to popisuje Johanka. A pokud chce někdo jiný rodit klasicky v porodnici, tak AŤ TAK RODÍ - já proti tomu nemám ani to nejmenší. Jediné, co chci, je, aby MNE OSOBNĚ k tomu nikdo nenutil.
 Johanka 
  • 

Re: Re: Re: ambulantni porod 

(2.3.2003 1:40:11)
Mila matko Kracmerko,
je to neco o osobnich hodnotach, o zivotni filozofii, kterou zastavam - je jina nez ta Tva, no a co?
Rada bych mela moznost zit podle sveho - nedelam prece nic trestneho ani zakazaneho. Ty si zij taky podle sveho, ja Ti Tve pravdy neberu, ale prosim nenazyvej me hysterkou jen proto, ze nektere veci vidim a ziju jinak nez Ty.
Jinak Ti musim rict, ze mas stejny nazor jako moje mama, ktere si i presto vazim.
Johanka
 mama, 3 deti 
  • 

lepsi byt zivy srab nez mrtvy hrdina 

(2.3.2003 19:15:45)
Mile damy, tahle diskuse mi pripada tak trochu scestna. Ja bych, na zaklade vlastnich zkusenosti s prvnim porodem, jednoznacne volila porodnici, a to takovou, kde se mne i miminku dostane nejpozornejsi pece. To jsem v pripade dalsich dvou porodu i udelala, a to bez vahani. Prusvihy a komplikace pri a po porodu jsou totiz proto zakerne, ze se objevuji velmi necekane a vyzaduji superrychle reseni. mam s tim vlastni zkusenost a vsem hrdinkam i "hrdinkam" mohu rict jedine: Zadna neprijemnost a omezeni se neda vazit na jednech vahach se zivotem. Kdyz jsem cekala nejstarsi dceru, nic nenasvedcovalo, ze by prisly komplikace. Vsechna vysetreni v poradku, citila jsem se fit. Kdyz na me prisly bolesti, vahala jsem, jestli je to vubec ono a volala do porodnice. Tam mi rekla jedna sestricka-andel strazny, at radsi prijedu, te bude sanitarni den a kdybych prijela vecer, uz by me neprijali a poslali sanitkou kamsi jinam... V pohode jsem dojela do spitalu (i nadale jsem se citila absolutne v poradku) a pak to slo raz na raz. Monitor: poruchy srdecni cinnosti plodu, honem na sal, zakalena voda, dav bilych plastu nade mnou, kleste, siti,... Pri sve bohorovnosti jsem mela stesti v nestesti: dcera se narodila sice s uzlem na pupecniku, ale bez jakehokoliv poskozeni (krome odrene hlavicky od klesti). Mohu Vas ujistit, ze s rozrezanym zadkem a modrinou zvici dlane, v hruze z moznych nasledku u dcery - slepoty, ohluchnuti, ochrnuti, debility, mi absolutne nevadilo, v kolik me nuti vstavat, kolikrat si mam merit teplotu,...jen jsem litovala, ze me uz za 5 dni vyrazili domu, protoze jsem z domova odchazela po svych jako jiskrnna holka a domu se vratila doslova jako lazar. Po case se zhojily rany fyzicke i psychicke, doladilo to druhe tehotenstvi (tvrde jizvy povolily) a porod (bez komplikaci, absolutne v pohode). Treti tehotenstvi jsem stravila do konce v praci a po pohodovem porodu (pobyt v porodnici jsem si tentokrat nalezite "uzila, jista, ze doma budu litat kolem 3 deti jako hadr na holi a o odpocinku se mi bude moct tak akorat zdat) se vratila k starostem rodinnym i pracovnim - Boze, diky za internet a e-mail.
Moje prvni dcera je ted pohledna mlada dama, je uplne zdrava, bez jakychkoliv nasledku, studuje stredni skolu. Nebyt one zazracne sestricky, ktera v pravou chvili poskytla tu spravnou radu, a doktora, ktery to s klestemi umel a oproti nazorum kolegu si prosadil svou - necekat na nic a kleste hned, bud bych se vlastni zasluhou starala o debilniho mrzacka na vozicku, anebo (to spis)chodila plakat na hrobecek na lesnim hrbitove. Pokud bych ovsem byla sama prezila. Za cas po porodu jsem se dovedela, ze jsme mely namale obe a kdybych byla prisla o par hodin dele nebo cestovala sanitkou par desitek kilometru do vedlejsi porodnice, decko by bylo jiste zemrelo a ja patrne taky.
Co dodat: Nekdy je lepsi byt zivy srab nez mrtvy hrdina. Obzvlast, pokud se jedna o deti . jinak jsem vic nez kurazna, ale pokud jde o deti, uz jsem se poucila dost. Po zkusenosti, kterou jsem udelala, jsem pro dalsi porody ani neuvazovala o nicem jinem nez klasicke porodnici se zkusenym personalem, bylo mi uplne jedno, v jake poloze budu rodit, kaslala jsem na vsechny vymozenosti a kecy o porodech doma mi byly a dodnes jsou k smichu. Nebo i k placi. Sla jsem za jedinym cilem - maximalni pece o me a hlavne o dite. Co nejvetsi bezpeci, co nejvetsi zazemi pro pripad komplikaci, ktere mohou prijit rychleji, nez by se clovek nadal.
Pokud se mohu odvazit Vam radit, pak spolu s matkou Kracmerkou Vas prosim: neblbnete. Nic Vam nestoji za to riskovat zivota zdravi vlastniho ditete.
Jestli jste momentalne tehotne, poproste dobrou kamaradku, at misto Vas zabrousi na
www.anjeliky.sk
Je tam dost a dost inspirujicich zpovedi tech, ktere nemely tolik stesti v nestesti jako ja. Samy to radsi nezkousejte, abyste z toho hruzou a dojetim nepotratily.
Preji Vam hodne stesti a krasne, zdrave deti, at uz porozene ambulantne ci "klasicky".
mama
 Boba 


Re: Re: Re: Re: ambulantni porod 

(3.3.2003 8:20:57)
Ahoj Johanko,
bajecna odpoved hodna pondelniho rana. Preji nadherny porod a pohodove 6nedeli.
Boba
PS
Karolinka je se satkem nadsena ;)
 Lida 
  • 

Re: Re: Re: ambulantni porod 

(2.3.2003 16:49:15)
Mila matko Kracmerko. Mas o moznostech v ceskych porodnicich asi dost zkreslene predstavy. S porodni asistentkou se muzes dohodnout, ale hledat porodnici, ktera dovoli, aby tam tebou vybrana asistentka vedla tvuj porod a to jeste podle vaseho a ne podle svych zabehnutych ritualu - tot boj stejne narocny jako ten Johanky.
 Lida, 2 deti 
  • 

Coze, kvalitni Pisek? 

(28.2.2003 8:17:48)
Pisek je znam kvalitou? Prosim te muzes mi vysvetlit jakou?
Do pruvodce porodnicemi vubec nedodal udaje. Na serveru emimino ma tri hodnoceni, vsechny maminky uvadeji, ze si ani nemohly vybrat polohu pri porodu. A ani vysledky one porodniky ostre sledovane perinatalni umrtnosti nejsou nejlepsi.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Coze, kvalitni Pisek? 

(2.3.2003 8:52:59)
Ahoj Lidko,

v Písku jsem ležela na gynekologii v 9. až 11. týdnu těhotenství s Aničkou a slyšela jsem tam samé chvály od žen co tam už rodily, ale asi jsem měla jiný vzorek než co znáš ty. V porodnici jsem nebyla, rodila tam sestra jedné mojí kolegyně a říkala, že to tam mají krásně vybavené, dva pokoje pro dvě maminky jsou spojené jednou koupelnou, takže ne jako někde dvě sprchy na celé patro. Když jsem ležela pár dní v Prachaticích, tak tam byla jedna holka, co chtěla dát dítě k adopci a pranic jí na něm nezáleželo, tak kouřila 20 denně a říkali jí, že když dítko nedosáhne porodní váhu pojede rodit do Písku, tak jsem z toho usoudila, že i odborná péče je tam na vysoké úrovni, ale z osobní zkušenosti to nemám.

Rodila jsem ve Strakonicích, tam už bych nechtěla. Nevadí mi špatná nálada, já taky, když jsem unavená, nevyspalá nebo nemocná nejsem asi samý úsměv a vtip, takže to chápu i u jiných, ale důležité pro mě jsou zaužívané metody, a ve Strakonicích se rodí stylem - však mi z vás to dítě, maminko, dostanem! Ale zase na druhé straně je tam dobré neonat. oddělení, působí tam MUDr. Gregora, možná znáš jeho knížky (nebo jenom jednu, nevím?), dokonce mi psal email, když jsem v jednom starším článku srovnávala Strakonickou a Prachatickou porodnici, že jsem zapoměla zhodnotit jeho práci a nepřímo se moje nespokojenost veze i na jeho práci a jeho detských sester za které zodpovídá, a která byla opravdu dobrá. Třeba bych se přece jenom zkusila domluvit i s ním.
 Jana Z. 


Drzim palecky.. 

(28.2.2003 10:09:57)
Henri,

doufam, ze Ti to vyjde.

Ambulantni porod jsem absolvovala pred tremi tydny s moji druhou dcerkou tady v Nemecku.
Je to narocne (v nasem pripade odjezd po 3hodkach a doma vypomoc pouze manzela a poletujici starsi Piskle), ale stoji to za to - byli jsme vsichni spolu od prvni mozne chvile.
V noci jsem odjela s briskem a odpoledne uz to doma vypadalo, ze jsme 4 odjakziva:-)

Preji vice lidicek, kteri zacnou myslet positivne a ne ve vsem hledat problem..

Moje Hebamme (puvodne z Cech pochazejici) dost nevericne krouti hlavou, kdyz se vyptava co je a neni bezne v CR ...a jestli ji dam precist vase clanky (Tvoje a JOhanky), tak asi bude ceske porodnictvi dost "popularni" v mistni nemocnici..

Pacek, jana
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Drzim palecky.. 

(2.3.2003 8:58:26)
Ahoj Jani,

já vím, moc jsem to všechno sledovala, hrozně si přeju, abych měla takové štěstí. Dokonce jsem v té diskusi s primářkou z dětského uváděla i tvůj případ, že když je to běžné v Německu, proč ne u nás. Řekla mi ať si jdu teda porodit tam, kde mi vyhoví, pak mě poslala do pr..., ééé teda do Prahy na Bulovku a pak už nebylo o čem se bavit :-).

Mějte se moc krásně a doufám, že se jednou uvidíme :-)

Henri
 Jana Z. 


Re: Re: Drzim palecky.. 

(2.3.2003 9:36:53)
Henri,

fakt doufam, ze to vyjde.. Doufam, ze budes podavat prubezne zpravy.. Taky nam snad da vedet Johanka, jak nakonec porodila..

Ja se tady jeste ptala Hebamme jak bezny je ambulantni porod - nebo jestli jsem byla za "exota" a ona mi rekla, ze to je dost bezne, i prvorodicky "jdou do ambulantniho" (coz ja bych si mozna zase netroufla pred svym prvnim porodem rict, jdu do ambulatniho, kdyz nevim co mne ceka ) - jenom se u kazde lisi doba po kterou si odpocine po porodu (zalezi taky na denni ci nocni hodine, kdy porodis) - kdyz v noci, obycejne zustanou do rana a pockaji na snidani a detskeho lekare.. Nekdo si to nakonec rozmysli na miste a zustane treba den..

Mej se fajn..

Ja jdu kojit..:-))hladovec, sosavec se uz ozyva:-))

Jana
 Jedna paní povídala 
  • 

Re: Re: Re: Drzim palecky.. 

(2.3.2003 12:10:07)
Nejlepší,je to prý v Thajsku !
 Eva, bezdětná 
  • 

Asi mi něco ušlo,  

(28.2.2003 11:40:23)
nevím, ale nechápu, proč si kazíte těhotenství pobíháním po doktorech, stresem a komunikací s arogantními lidmi. Podle mé ho názoru je to zbytečně vydaná energie. Místo abyste si užívala příchodu miminka, řešíte, jestli odejdete z porodnice o dva nebo tři dny dřív. Nechápu proč? Jaký vliv budou mít ty tři dny na zbytek života vašich dětí? Myslíte, že si je vůbec budou pamatovat?
Sama říkáte, že v případě komplikací není co řešit, budete v porodnici. Nebylo by jednodužší prostě počítat s tím, že budete pár dní mimo domov, taťka si vezme dovolenou na hlídání a hotovo? Myslím, že je podstatnější to, abyste teď byla v klidu a pohode a těšila se na mimčo než se zabývala tím jestli vůbec seženete ochotného doktora, jestli přijede, jestli kdovíco...
Ale možná mi opravdu něco uniklo...
 Jana z MT 
  • 

Re: Asi mi něco ušlo,  

(28.2.2003 12:07:31)
Hlavu dole a ani neceknut, lebo tak nas to komunisti ucili - to sa nema...
;o(
 Lenka 
  • 

Re: Asi mi něco ušlo,  

(28.2.2003 12:20:24)
To mě vždycky vytáčelo, když mi v porodnici někdo začal říkat mamko a mužovi taťko, jako by jsme byli jejich rodiče. V některé porodnici je to po porodu opravdu zabitý čas. Doma je klid, soukromí a většinou přátelská atmosféra. Některé věci v porodnici, jako např. vážení po každém kojení strašně otravuje a je zbytečné. Také jeden ze stereotypů, které doufám časem vezme odchod do prapadlište porodnických dějin. Pamatuji se, jak jsme do knížky podle oka přimazávaly hodnoty, které bychom mohly nakojit(rituál). Dělaly jsme to pouze z musu a ne proto, že je to dobré pro miminko.Co se nedá zvážit, změřit, vykázat.. pro zdravotníky jakoby neexistovalo.
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Re: Asi mi něco ušlo,  

(28.2.2003 12:23:34)
Správně, Evi, asi jo :o)))
Ne, dělám si trochu srandu - co člověk, to názor, mnozí to určitě vidí přesně stejně jako Ty...
Až tam bude místo "Eva bezdětná" napsaná Eva a nějaké ty děti, třeba už to budeš vidět zase jinak. Nebo taky ne...
Je to otázka informovanosti a vlastních prožitků, to za prvé. Za druhé taky celkové životní filosofie. Neber to prosím jako urážku, nemyslím to tak :-)
ester
 Eva 
  • 

Re: Re: Asi mi něco ušlo,  

(28.2.2003 16:36:19)
Ne, neurazila jsem se, není proč...
Opravdu to ale nechápu a souhlasím s tím, že to asi souvisí s tím, že nemám děti (zatím neplánuji). Z pohledu člověka neovlivněného mateřskými pudy, ale využívajícího pouze "selský rozum" se mi zdá, že je pro dítě podstatně důležitější fakt, že se během těhotenství maminka nerozčiluje a nestresuje než to, kolik dnů po porodu zůstane v porodnici. A pokud jsem dobře četla, bylo v článku zmíněno několik velmi nepříjemných a naprosto zbytečných zážitků...
Zajímal by mně nějaký rozumný důvod proč to (podle mně zbytečné) úsilí a stres stojí za to.
 Lida a twins 


Re: Re: Re: Asi mi něco ušlo,  

(28.2.2003 17:06:57)
Evo,

obavam se, ze ti prave asi neco uslo, protoze deti jeste nemas. Jedna z nejstresovejsich zalesitosti je byt po porodu v porodnici dalsi 4-5 dni. Zvlaste, pokud ta porodnice ma pokoje s mnoha zenami a detmi, neprijemny personal apd. Takze, az budes mit nejake ty deti, tak sama poznas, ze jedinou vec, kterou potom chces je jit domu co nejdriv - doma je doma.

(A kdyz te do toho v porodnici chytne "baby blues" jeje... neni nad to byt doma v bezpeci v naruci manzelova).
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Asi mi něco ušlo,  

(28.2.2003 17:12:13)
Asi záleži fakt na tom, kde to je. Manželka si naopak pobyt v porodnici pochvalovala, že jí tam se vším pomůžou a domů jsem jí chtěl hlavně já, protože jsem se na ně těšil. Nadstandard nechtěla právě proto, že by na něm musela být sama.
 Renda a spol 


Re: Re: Re: Re: Re: Asi mi něco ušlo,  

(28.2.2003 17:27:49)
Sosane,

bud rad,ze TVOJE manzelka byla spokojena a dovol i tem ostatnim,aby rekli to same a byli spokojene!!!...mozna,kdyby Tvoje manzelka spokojena nebyla,tak by jsi uvazoval jinak a mozna se snazil i neco zmenit...vzdyt prave od toho tu jsme ...zvazovat a vylepsovat se da vsude!!!

renda
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Re: Re: Re: Asi mi něco ušlo,  

(28.2.2003 21:24:33)
To je právě to, Evčo, ono to nesouvisí jenom se slepými pudy, ale také s celkovou informovaností a vlastní zkušeností, např. toho, jak na tebe ty dny strávené v porodnici zapůsobily, a HLAVNĚ A PŘEDEVŠÍM na mimčo. (Občas tu někdo maminkám podsouvá, že myslí jen na sebe).
Píšeš sice, že děti zatím neplánuješ, ale vidím, že se o téma zajímáš, takže doporučuju např. knížky porodníků Odenta a Leboyera (v r. 2001 nebo 2002 tu vyšla od Odenta "Láska jako věda", kde je to i pro intelektuálně náročného čtenáře všechno pěkně vysvětleno a zdokumentováno články ve věd. a lék. časopisech). RELATIVNĚ NEDŮLEŽITÉ OKOLNOSTI PORODU (tedy někomu mohou připadat nedůležité) MOHOU VELMI OVLIVNIT FYZIOLOGII PORODU A BUDOUCÍ FYZICKÉ I PSYCHICKÉ ZDRAVÍ DÍTĚTE I MATKY... Ale nic nevnucuju. Jen bych chtěla říct, že mimčo si pamatuje nejen dny v porodnici (podvědomě nás to ovlivňuje celý život - porod sebe sama každý zažívá jen jednou!!), ale i prožitky z těhotenství - ale to asi víš - takže není vůbec od věci řešit, jak porod prožijete - miminko i ty. Píšu onlajn tak končím, pokud se o to zajímáš, jistě zjistíš spoustu zajímavých a netušených souvislostí :-)
 Martina,dva kluci 9,6 
  • 

Re: Asi mi něco ušlo,  

(6.3.2003 14:24:55)
Ono totiž když se jde rodit poprvé, tak je to krok do neznáma a tak se optimisticky spokojíme s tím, že to nějak dopadne. Jenže podruhé už víme na čem jsme a také víme, že právě způsob narození a vedení poradu ovlivní človíčka na celý život, možná máš pocit, že když si to nepamatuje, jako by to nebylo, dneska je ale dokázané, že do podvědomí se ukládá naprosto vše co človíček prožije, i každá vyřčená věta kolem něj a každá maminka si přeje, aby právě tomu jejímu človíčkovi neztrpčila nějaká osoba již tak pro něj těžký příchod do života.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Asi mi něco ušlo,  

(28.2.2003 22:36:49)
Evi,

nechci dělat moudrou přemoudřelou a říkat, uvidíš až to sama zkusíš, ale ono je to opravdu o prožitku. Když se měla narodit Anička, tak jsem nad tím takto neuvažovala, ale po jednom porodu, jednom pobytu v porodnici už to vidím taky jinak.
Po tom co se dítě narodí, je slušným zvykem nechat rodiče ty dvě hodiny kochat se miminkem, pokud u toho byl i tatínek celou dobu, tak si vychutnat tu úžasnou úlevu, že už je po všem, v tu chvíli nic nebolí (zdánlivě :-) a víš že už bude jen líp. Ani toto nám ve Strakonicích neumožnili, pořád tam ty ženský bouchaly, přenášely, odnášely, dělaly kravál. Pak pošlou tátu domů, tebe odvezou na pokoj, buď ti dají dítě nebo když je noc, jako v mém případě, tak počkají do rána (u mě musely až do odpoledne, nešlo to dřív). A ty mu už můžeš jen psát smsky, jak to bylo nádherné, jak ho miluješ, jak moc ti pomohl, jak miminko otevřelo očka, ze spaní se usmívá a drží se tě za prst a krásně papá (na co jsem měla štěstí já), případně nepapá a pláče, si unavená, sestry jsou na tebe ošklivé, že si připadáš úplně nemožná a chceš ho mít u sebe (což se mi naštěstí vyhnulo). V každém případě jsi tam sama a tvůj partner přichází o ty nejnádhernější chvilky, které se nebudou opakovat.
Dnes mám už doma Aničku a fakt mi delší odloučení nedělá dobře. Jednou jsme byli s manželem na mejdanu v Praze, Aničku hlídala Jana s Tomáškem a my jsme pro ní přijeli už o dvě hodiny dřív, protože se nám strašně stýskalo (a jí vůbec ne! :-).
Opravdu se to dá pochopit až když to člověk prožije. Když jsem neměla děti, tak mi všechny novopečené matky připadaly skoro praštěné, pořád mluvily o kvalitě dudlíků, o barvě kakání a tak. Ale ono je opravdu moc důležité. Silikonový dudlík je úplně jiný než kaučukový a barva takového hovínka, může být teda sakra problém :-).
Přeju ti aby si si tyto starosti, až se rozhodneš, opravdu vychutnala, moc často to obvykle v životě nebývá :-)

Henri
 Johanka 
  • 

Re: Asi mi něco ušlo,  

(1.3.2003 0:48:12)
Mila Evo,
porod sam, nasledujici okamziky, hodiny a prvni dny prichodu nasich miminek, vzajemne okamzite nasledujici szivani se rodiny s novym prirustkem, sponatneita a prirozenost techto procesu je pro me velkou hodnotou. Je to zazrak a tajemstvi, ktere je pro kazdou maminku jedinecne. Institucim se dari tohle vsechno setrit puncem masovosti, vsednosti, jednotvarnosti.
Mnoho zen si cely pamatuje ty nejmensi podrobnosti, ktere se udaly kolem jejich porodu - protoze to byl tak intenzivni zazitek.
Proto ma pro me smysl venovat temto vecem tolik energie. Protoze na ne cely zivot nezapomenete - jsou to existencialni zazitky.
Johanka
 Renda a spol 


Re: Re: Asi mi něco ušlo,  

(1.3.2003 0:51:53)
Johanko,

hezky jsi to napsala...snad pochopi...kouzlo osobnosti ma sva tajemstvi...

z me stranky-SUUZNENI DUSI...
 mama, 3 deti 
  • 

evo, nedej se 

(2.3.2003 19:41:05)
Evi, nic Ti neuslo. Svuj pribeh jsem uz napsala pod titulkem
lepsi je byt zivy srab nez mrtvy hrdina
a na tom, v pripade tehotenstvi a porodu, dusledne trvam. Nevadi, ze jeste nemas deti. Ale zato mas rozum v hlave. Miminu je jedno, jestli prvni 3 dny probreci doma nebo v porodnici (ony se ty deti kupodivu navzajem nerusi), ale pri kontrolach nekolikrat denne se napr. vcas podchyti novorozenecka zloutenka (coz je dosti caste), o nitrolebnim krvaceni a jinych hruzach s rizikem smrti ani nemluve.
Kojeni - kdyz jsi pevne odhodlana kojit a dokazes ukaznit svou rozjitrenou mysl na uroven prezvykujiciho dobytcete, jak to vyzaduje matka priroda, mleko se dostavi a bude ho dost. jen se nad tim nesmi v danou chvili moc premyslet a vubec uz ne nervacit. A nedavat mrnousovi pit caj, ale vzdycky jen prsa. Kdyz mu to nestaci, casteji. Zleva, zprava, porad dokola cely den a do tydne-dvou je mleka dost. A hlavne strkat mu to prso tak hluboko do pusinky (nebo spis do krku), jako bys ho chtela s nim zadusit. Tim se ochrani bradavky pred trhlinkami a kousanci (clovek by skoro neveril, jak tvrde dasne ma novorozenec) a teple mlicko strika malemu rovnou do krku, a on polyka a polyka. Je to slast pro obe strany.
Hodne stesti.
mama
 Julie, Annabelle 14. mesicu 
  • 

Re: evo, nedej se 

(2.3.2003 19:50:45)
Mamo se 3 detma,

Kojeni popisujes jak HOROR. Asi mi neco unika... co jsi tim chtela rici??? Ja stale jeste kojim 14. mesicni dcerku. Momentalne prochazime procesem odstavovani, ale stejne povazuji kojeni jako za jeden z nejkrasnejsich zazitku meho zivota. Ano, prsa ze zacatku trochu boli. Ale pokud se pouziji vhodne kremy, tak se brzo za hoji a za par dnu je po bolesti. Pro mne neni nic krasnejsiho nez vrnici a spokojene miminko u prsu...
 mama, 3 deti 
  • 

ale vubec ne 

(2.3.2003 19:55:57)
kdepak horor, kojila jsem sve deti v prvnim pripade do roka a ctvrt, v dalsich pres 2 roky. Rada a prijemne. Bylo to oboustranne poteseni. Mne to jako horor nepripada, vypnout a nenervovat se a nechat to na prirode. Jestli jsem nekoho vydesila, pak jde o omyl.
s pozdravem
mama
 Jarka, dvě dcery 


Rodit doma?  

(3.3.2003 14:17:19)
Porod doma považuji za příliš velké riziko. Mou mladší dceru mi po porodu dali na pokoj jako bezproblémové miminko. A ona byla - hezky spinkala, dobře se učila bumbat, vypadala naprosto spokojeně. Druhý den po porodu se najednou z ničeho nic začala dusit. V životě jsem neviděla někoho tak rychle změnit barvu - během pár vteřin z růžovoučké do temně fialové. Měla v sobě zbytky plodové vody. Nevím, co bych dělala doma, s dítětem, které se během 5-ti vteřin skoro udusilo. Nehledě na to, že bych doma pravděpodobně tu krátkou chvilku, kdy se ještě stihlo zasáhnout prošvihla. Pochybuju, že bych u ní doma pořád seděla a koukala na ní. V porodnici jsem v podstatě nic jiného nedělala. Ležela jsem a pozorovala svoje miminko.
Jasně, představa toho, jak přivádím svoje miminko na svět v láskyplném, důvěrném prostředí svého domova by se asi líbila každé mamince. I mě, samozřejmě. Ale v takhle závažné situaci, jakým porod a následující dny jistě jsou, bych si tu vysněnou pohodu radši odpustila a svěřila se do rukou odborníků. Moje dcera žije jen díky tomu, že jsem v těch pár vteřinách byla u ní a že v několika dalších vteřinách zasáhli lékaři. Ještě teď, po 17 letech, se mi sevře žaludek, když si na to vzpomenu.
Nechci nikoho přesvědčovat, každý se na věc dívá jinak, každý má jiné zkušenosti. Možná, že kdyby se mi nestalo to, co se stalo, byla bych též zarputilá bojovnice za porody doma. Nevím. Zkušenost, kterou jsem udělala, mě nutí vám říct: děvčata, rozmyslete si dobře, než se rozhodnete.
 Julie, Annabelle 14. mesicu 
  • 

Porodni Centra 

(3.3.2003 14:24:46)
Jarko,
Naprosto s tebou souhlasim!!!

Vsem:
Myslim,
ze alternativa pro porod doma by mohla byt porodni centra. V USA maminky, jez nechteji rodit v nemocnici, mohou rodit prave v takovem centru. Je to "domacke prostredi", kam maminky dochazi i na bezne prenatalni prohlidky. V centru nejsou lekari, ale porodni baby. Vyhoda je, ze centrum je primo napojene na nemocnici a kdyz hrozi nebezpeci, tak sanitka rodici zenu okamzite preveze do nemocnice. Centra maji i sanitky k vlastni dispozici. V porodnim centrum se rodi "prirodnim zpusobem", bez leku, epiduralu atd...
 Julie, Annabelle 14. mesicu 
  • 

Re: Porodni Centra 

(3.3.2003 14:27:26)
Dodatek k tem porodnim centrum:
Takove centrum ma velmi prisna kriteria pro prijem zen. Pokud zena ma nejaky zdravotni problem (cukrovku, vysoky krevni tlak atd), nebo rodi po cisari, nebo je miminko v obracene poloze a nebo je miminko prilis velke, tak je zena poslana primo do nemocnice a centrum ji jako rodicku neprijme.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Rodit doma?  

(3.3.2003 21:37:36)
Jarko,

máš naprostou pravdu, taky ve mně hlodá červík pochybností. Věřím, že když budu mít miminko u sebe, tak se budu tisíckrát za hodinu sama sebe ptát, jestli jsem si opravdu jistá, že pojedeme za chvilku domů, i když na první pohled bude všechno v pořádku. Taky se bojím, že si doma nemudu vědět rady a něco, něco se stane, nechci ani domyslet. Nic není důležitější, než aby bylo zdravé. Anička se mi taky dusila, moc se nabaštila a pak blinkala, nemohla se nadechnout, ani hlásek vydat a nebyl to vůbec příjemný pohled, vidět tak malé tělíčko natahovat pacičky a pleštit očíčka ... taky mi je úzko i dnes, když si vzpomenu.
Ale mě se jedná hlavně o to mít tu možnost, aby mi nikdo nevnucoval svoje čtyřicet let zaužívané metody, které je líný měnit, abych byla považována za normální bytost, ne jen číslo ve výkazech, které se vymyká z normálu, či dement, který neumí posoudit důsledky svého chování, aby mi nebylo bráněno se rozhodnout sama.
Ale děkuju za tvoji zkušenost, myslím na všechno :-).
 Jarka, dvě dcery 


Re: Re: Rodit doma?  

(4.3.2003 9:39:07)
Henri, ano, to je přesně ono! Nechceš /a kdo by taky chtěl, že?/ aby ti někdo vnucoval zažité sterotypy, aby někdo trval na určitých procedůrách /mnohdy zbytečných a otravujících/ a tak zvažuješ ambulantní porod, aby ses tomuto vyhnula. Rozumím ti moc dobře a chápu, že to rozhodnutí je opravdu těžké a pere se v tobě pro a proti. Až by se člověku chtělo křičet - kam to za několik desetiletí ten systém porodů v nemocnici dotáhl. Snad každá z nás si z porodnice odnáší nepříjemné zážitky a touží porodit v klidu, bezpečí, obklopená porozuměním. Zrovna tak chce po porodu mít čas a klid na seznamování se se svým miminkem, chování, mazlení.
Já jsem obě dcery rodila za minulého režimu /1983 a 1986/. Měla jsem kliku - už ta první byla se mnou na pokoji, tehdy se to v Podolí akorát zavádělo, půl odd. byl rooming-in, půl byl klasika, kdy mimčo přinesli na krmení. Byla jsem šťastná, že na mě vybylo místo na společném pokoji s miminkem. Připadala jsem si jako královna: pokoj hezky zařízený /na tehdejší dobu/, jedna spolubydlící, balkón, sluníčko, opravdu to bylo pěkné. Miminko vrnělo vedle mě v postýlce a já jsem tonula v nekonečném štěstí. Nepotřebovala jsem toho moc, chtěla jsem jenom "ticho, teplo, tekutiny". Místo toho nám do naší posvátné poporodní pohody vrážely setry jako na běžícím pásu. Bez zaklepání, bez varování. Rozrazily dveře, já jsem sebou škubla, malá sebou trhla a setra hezky na plnou "hubu" :tak jdeme kojit, honem, vyndejte prsa, dojděte si je umýt dezinfekcí....vytahovala moje malé štěstíčko z postýlky jako kus nějaké neživé hmoty, přirazila mi jí k prsu, malá si dovolila hned se nepřisát a netahat jak o život, tak dostala první /a jediný/ výprask ve svém životě. Setra si jí přehnula přes ruku a mydlila jí do zadečku, klepala s ní, zase jí plácala do zadečku, pak mi jí zase přirazila k prsu, malá furt nic, tak jí začala mačkat ouško, tahat za vlásky na skráních, zacpávat nos, štípat do tvářiček...Já jsem z toho byla v šoku. Pohoda a pocit štěstí a naplněnosti byl rázem ten tam - všechno mi zkazila tahle jedna jediná sestra, které navíc smrděly prsty a dech od cigaret. A já jsem se zmohla jen na chabý odpor, dodneška se stydím za to, že jsem své dítě nedokázala před tou fůrií bránit.
Joj, trochu jsem se rozepsala. Chtěla jsem tím říct, že naprosto chápu všechny maminky, které porod a pobyt v nemocnici neláká a touží po klidu a pohodě domova. Přesto si nemůžu pomoct. Já bych i dnes rodila v porodnici. I když by asi nebyla podle mého snu. Taková, která splňuje požadavky nejen zdravotní, ale i ty lidské. Jenže než se něco takového stane u nás normální, na to si ještě počkáme. Te´d bych asi jela do Vrchlabí. :o))) A pevně doufám, že až budou jednou rodit moje dcery, prožijí si ten okamžik důstojně a až na to budou jednou vzpomínat, tak je zaplaví vlna něhy a ne hořkost. To vše přeji i všem nynějším nastávajícím maminkám. :o))
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Nechceš přece nemožné! 

(28.2.2003 12:10:01)
Milá Henri!
Opravdu, to téma visí ve vzduchu a Ty a Johanka jste (coby „citlivé anténky“) trefně popsaly, co pálí nejen Vás. Držím všechny palce!!! To, co chceš, je přece naprosto normální, naopak je naprosto nenormální, jaký k tomu u nás mají zdravotníci a úřady přístup...
Moje kamarádka rodila ambulantně ve Vrchlabí v létě 2002 a můžu Ti říct, že se se zlou potázala hlavně v místní (liberecké) porodnici, přes kterou chtěla řešit screening z patičky. Nakonec to nějak dopadlo, s dětskou lékařkou problém celkem nebyl. Jen hodně lítání okolo těch vyšetření a papírů. Určitě to dobře dopadne, neboj :o)))
Pá, Ester.
 maja,dcera10mes 
  • 

amb.porod 

(1.3.2003 19:26:27)
ahoj,ja jsem sice rodila v cesku,ale ziju ted v turecku a tady se bezne pousti po porodu jeste v ten den domu.a moje turecka kamaradka rodila cisarem a byla taky do druheho dne doma.a zije,uz ma dnes rocniho zdraveho chlapecka.
 Boba 


Mozno by Ti pomohol nadstandard 

(2.3.2003 7:46:36)
Ahoj Henri
velmi Ti drzim palce, aby Ti to vyslo, ambulantny porod je tiez jeden z mojich snov (pred narodenim Karolinky som snila o porode doma, Karolinka sa vsak rozhodla inac ;))) a nakoniec bol z toho bajecny porod do vody, na ktory sa znovu tesim). Bohuzial, neviem Ti poradit, ako sa dostat od bielych vran domov co najskor, ale ciastocne by mohla riesit problem "nadstandardna" izba - vo FN Brne - Obilny trh to funguje tak, ze mas samostatnu izbu, kde cely den moze byt s Tebou kto chce a na noc tam s Tebou moze spat manzel (a samozrejme Anicka). Vsetky zname si to velmi pochvalovali, z osobnej skusenosti to ale neviem, ked som rodila ja, boli vsetky izby obsadene ;(
Samozrejme, ze doma je doma, ale tak pekne teoreticky pisat ako vacsina korespondentov neviem a snazila som sa o pragmaticku dobru radu

Drzim palce
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Mozno by Ti pomohol nadstandard 

(2.3.2003 8:30:55)
Ahoj Bobi, samozrejme dík za radu. Nad nadštandartom som uvažovala, ale na to nemusí byť zrovna šťastie, ako sama píšeš. A asi ma tam nebudú sťahovať na posledný deň dva, uvidíme ako to dopadne :-).

PS: Ale Karolinka si to rozmyslela celkom príjemne, keď bol z toho taký krásny pôrod. :-)
 Martina,dva kluci 9,6 
  • 

Porod v Prachaticích 

(3.3.2003 14:32:26)
V Prachaticích jsem rodila dvakrát a byla jsem spokojená, hlavně tím, že mě na "hekárně" nechali o samotě a jen občas se objevila sestra, která kontrolovala postup porodu. I jinak se ke mě chovali velice slušně, (ale pozor, v dokumentech jsem všude uvedla že mám mře jménem titul a to chování lékařů i sester zásadně ovlivňuje). Dost mě trápilo, že mě s druhým dítětem nechtěli pustit domů, protože má novorozeneckou žloutenku a brali mu krev 2x denně. Drželi nás týden, situace se nezlepšila ale vykvílela jsem si, aby nás pustili, že budeme dojíždět (trvalo to ještě tři týdny).
A moc mi vadí očkování druhý třetí den po porodu, tady bych se snažila, kdybych rodila znovu, aby proběhlo až v 6. týdnu jak alibisticky uvádí očkovací kalendář.
Moc ti přeji, aby jsi nemocnici unikla co nejvíce.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Porod v Prachaticích 

(3.3.2003 21:45:15)
Ha, ha, s titulama je to veselé. Každý doktor/ka se mě ptá, jestli mi neupírá nějaký titul, v dokladech to nemám, jen ve slovenské občance a tu dávám jen na poště, ale říkám, že neupírá, stejně v oboru nepracuju, tak ho snad ani nechci používat. Ale trvají na svém a při prvním porodu mě paní doktorka vyzvala slovy "paní inženýrko, tlačte", málem jsem se začala smát, maminko by bylo milejší :-). Ale prý to mají někde příkazem, třeba moje gynekoložka když byla na stáži v Podolí, tak tam to musí dodržovat.
 První hoře 
  • 

http://www.bandzone.cz/prvnihore 

(31.8.2007 12:35:28)
http://www.bandzone.cz/prvnihore

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.