| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsme rodili doma

 Celkem 27 názorů.
 Jana 
  • 

Gratulujem! 

(30.8.2002 12:52:51)
Gratulujem k dcerke a ku krasnemu porodu!!!!

Ozaj, nemalo to nejaku "hororovu" dohru v nemocnici?
 Petule+Philip 25mesicu 


porod v prirode....jak pro koho 

(30.8.2002 13:51:23)
Deniso a Vlado,

v prve rade vam chci uprime gratulovat ke krasnemu zazitku, a samozrejme ke zdravemu a stastnemu miminku.
Jen bych se chtela pozastavit u uvodu, kdy pises, ze tvoje kamaradka by nejradeji priste rodila v prirode. A taky jak pises "stastna to maminka, stastne to miminko, kterym je dovoleno prozivat prirozene veci prirozene".
K domacim porodum mam svuj nazor, myslim si, ze k tomuto nazoru mam par padnych duvodu ze zkusenosti z prvniho porodu - nikdy bych si nedovolila vzit to riziko. Ale preju lidickam, kteri se rozhodnou pro prirozeny porod a preju jim i to stesticko a radost z krasneho porodu.
Chtela jsem jen napsat priklad me kamaradky z Thaiska. Nas kamarad se s ni seznamil v Thaisku na dovoleny, spoustu let tam za ni jezdil, ted ziji oba v Evrope. Tato zena privedla ve sve zemi dve deti na svet. Obe maximalne prirozene, jak je mozne - v dzungli. Pracovala do posledni chvile na ryzovym poli, prevadela kravy z pastvy na pastvu a kdyz citila, ze to "na ni jde", sedla na skutr a odjela do lesa. Pry si pokazdy nasla nejakou nizkou vetev, na kterou se povesila, klacek mezi zuby a dala se "do prace". Ma dve krasny zdravy holcicky (ted je jim 9 a 12). Ma ted jeste jednu dcerku (13mes), s nynejsim manzelem, nasim kamaradem . Ta se narodila v Evrope, v Belgii - v nemocnici. Myslim, ze mi hodne lidi neuveri, co ted pisu, ale prisaham je to pravda. Ptala jsem se ji, jaky byl pro ni porod, ze to musel byt sok - tolik lidi, techniky atd. Vite co mi rekla? Ze to byla nadhera. Pry se poprve v zivote mohla soustredit opravdu pouze na porod a nebyt polosilena strachy, jestli jeji dite prezije. Verila, ze cokoliv se stane, ty "davy lidi" jsou tam proto, aby miminko zachranili. Rodila v leze, nohy v koze, bez PDA.
Kazdy holt chce, to co nema - prsaty holky chtej mensi popredi, blondaty chtej byt tmavovlasky, cerny chtej byt bily, ty co rodily v nemocnici chtej rodit doma, ty co rodily prirozene, vychutnavaj si bezpeci nemocnice.
Hodne stesti vsem a stastnou volbu!!!
Petule
 Janička 
  • 

Re: Jsem zdravá běloška, vdaná, nekuřačka, šokovaná českou porodnicí, a tak k porodu doma v Čechách mám ty nejlepší předpoklady. 

(30.8.2002 18:41:53)
Já jsem měla okolo sebe v porodnici velký počet zdravotníků, ale pocit bezpečí ve mně nevyvolávali, ba spíše naopak. Nevím, jak se standardně chová belgický zdravotnický personál k rodičkám. Myslím si, že si tam nemůžou dovolit to, co předvádějí standardně někteří čeští dokroři a porodní asistentky. Jistě ženě o které píšeš nesebrali ditě hned po porodu, tak jak se to stalo mně. Rodit v přírodě bych nemusela, ale doma ano. Mám jedno dítě. jsem běloška,zdravá,vdaná, nekuřačka, šokovaná českou porodnicí, a tak k porodu doma v Čechách mám ty nejlepší předpoklady.
 Mia 
  • 

Re: Re: Jsem zdravá běloška, vdaná, nekuřačka, šokovaná českou porodnicí, a tak k porodu doma v Čechách mám ty nejlepší předpoklady. 

(1.9.2002 21:40:18)
Ve mě lékaři vyvolávají spíš intenzivní pocit nebezpečí. Trochu to sice přeháním a v případě zranění bych se na chirurga určitě spoléhala.
Ale mám své zážitky z několika porodů a těhotenství a v této oblasti mi lékaři nejen nepomohli, ale několikrát mě i poškodili.
 Petra 
  • 

Deniso a Vláďo, mohli byste mi dát kontakt na Vaši porodní asistentku? 

(31.8.2002 10:16:54)
Za Váš článek moc děkuji. Cítím podobně jako Vy, že porod je intimní rodinná přirozená věc. Kdyby to Vám a Vaší paní asistentce nevadilo, mohli byste mi prosím dát na ni kontakt? Moc ráda bych našla porodní asistentku, která mne podpoří při porodu doma. Můj email je info@ap-servis.cz. Moc děkuju a zdravím Petra
 Monika, syn skoro rok 
  • 

Jak jsme rodili doma 

(31.8.2002 23:33:39)
Mila Deniso,
uprimne Vam blahopreji k tak nadhernemu zazitku. Urcite to muselo byt pro Vas i manzela neco, co Vas stmelilo navzdycky.Jenom si neumim predstavit, co byste delali, kdyby nastaly nejake komplikace. Ze vsech mych kamaradek, vcetne me, jsme to ani jedna nemela lehke a nebyt lekaru, tak by to nemuselo dopadnout tak dobre.
Vim, rikate si kdyby chyby.Vazte si toho, ze patrite k tem, ktere nepoznaly komplikace.Priste, by to tak snadne byt nemuselo.
Preji Vam i miminku hodne stesti.
 Karel 
  • 

Re: Jak jsme rodili doma 

(2.9.2002 8:51:59)
Ptam se kdo je zdrojem onech komplikaci o kterych jsi psala. Ve vetsine pripadu je to skutecnost, ze porod je veden ryze lekarsky.
 Dianka (04+06+09) 


Re: Re: Jak jsme rodili doma 

(3.9.2002 12:47:39)
Karle, je vidět, že toho asi o porodech moc nevíš, když můžeš tohle říkat... Viděla jsem už dost případů, kdy těhotenství i třeba porod probíhal naprosto bez problémů, s minimálními zásahy, ale kdyby to bylo doma, miminko by vinou komplikací, které nastaly chvíli po porodu, nepřežilo a nebo s velkým postižením...
 Jana 
  • 

nahle komplikacie 

(3.9.2002 16:59:06)
co su to za komplikacie a co je ich pricinou?
 Lukáš 


Re: Re: Jak jsme rodili doma -pro pana Karla 

(3.9.2002 19:37:36)
Vidím, že jste se nechal doslova zblbnout několika ničím nepodloženými články o tom, že prapůvodci všeho špatného v těhotenství a při porodu jsou lékaři.
Domnívám se, že lékařské vedení porodu si představujete tak, jak je prezentováno na těchto stránkách velice často - jako sled neuvážených zásahů a jejich ničivých následků.
Zlehčování a podceňování možných komplikací, stejně jako utkvělá představa, že lékař hlavně škodí jsou neustále omílané pseudoargumenty skalních propagátorů domácích porodů.
Ať si každý rodí kde chce, přestaňte už ale lhát o naprosté bezpečnosti domácích porodů a šířit bludy o porodnících a jejich práci.
L.
U moha argumentů je přání otcem myšlenky
 Sylvie 


Re: Re: Re: Jak jsme rodili doma -pro pana Karla 

(3.9.2002 19:55:49)
Jééé, Lukáši, to je dobře, že ještě žiješ :o) Ještě mi dlužíš v různých diskuzích pár odpovědí na otázky, kvůli kterým jsi me napadl :o)))

Jinak jistě máš pravdu, zdaleka ne za vše může lékař, ale jak jsi sám napsal - na těchto stránkách se vyskytuje dost lidí, které mají se soudobým porodnictvím smutné zkušenosti, ve smyslu zbytečných zásahů do porodu, které vyvolávají komplikace... Holt taková je česká realita...

Mimochodem, pokud třeba takový porod na zádech v druhé době porodní opravdu nevadí (vzpomínám si, jak ses chlubil, že ty tak rodíš bez problémů maminy běžně), tak proč potom třeba moje dítě se v téhle poloze odmítalo narodit? Změnila jsem polohu - začalo se tlačit ven. Vrátili mě na záda - sešouplo se zpátky a podle lékařova vyšetření opravdu, ale opravdu dostatečně nenaléhá, já si s tlačením vymýšlím a teď porodit nemůžu. Šla jsem do lepší polohy - a na jeden stah bylo venku :o))) Jo, jo, realita...

S.
 Květinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jak jsme rodili doma -pro pana Karla 

(4.9.2002 16:23:07)
Jo, to máš totiž třeba tak - když rodíš a věříš svému doktorovi a jeho víře, tak u něj teda komplikace způsobené lékařem nemáš. Ovšem, když máš jinou víru než ti doktor nutí, tak si ten doktor řekne že špatně spolupracuješ. No to je legrační - maminka spolupracuje s doktorem - nemělo by to být naopak?
 Květinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jak jsme rodili doma -pro pana Karla 

(4.9.2002 16:31:25)
Vlastně jsem nedokončila myšlenku. No zkrátka, já když vím, že nejlepší je rodit bez léků a v poloze, do jaké mne to bude nutit, tak teda nevím, jak bych se vyrovnala s tím, kdyby mne milý pan doktor tvrdil, že nejlepší je oxytocin a lehnout na záda a ať si okamžitě lehnu a nechám si dát oxytocin. No to bych tedy komplikace měla jistojistě! A nebyly by to komplikace pocházející z mého porodu, ale z omezení mého porodu. Jo jo, až zhyne rutinní plošná česká klasika.
 Lukáš 


Strach z oxytocinu? 

(5.9.2002 20:15:21)
Z vašeho přízpěvku je cítit, že máte pocit, že oxytocin je nebezpečná zbraň proti rodičkám.:)
To, že je lepší rodit bez něj (když to dobře jde) ví každý porodník stejně jako Vy. Jsou však situace, kdy je nutno posílit děložní kontrakce a pak je jeho užití ku zdaru.
Domnívám se, že často ventilovaný odpor k tomuto léku plyne z toho, že mnoho kolegů rodičce nevysvětlí důvod svého zásahu a dotyčná má pocit, že jí byly jen bezdůvodně zesíleny bolesti. To je jistě chybou.
Jakákoli diskuse s rodičkou, která je předem rozhodnuta nepřijmout žádné lékařovo doporučení a je zatvrzele přesvědčena, že jí chce v porodnici někdo ublížit je velmi těžká. Mám obavu, že mnoho zdejších článků, které často oprávněně, kritizují české porodnice zárověň děsí budoucí matky.
Rodička, která je pevně rozhodnuta za žádných okolností oxytocin nepřijmout, by neměla chodit do porodnice. Tam totiž, když nastane situace oxytocin vyžadující, je tento lék zpravidla podán.
Stejně je to s důvěrou k lékařům. Těžko očekávat, že někdo, kdo je přesvědčen, že lékař u porodu jen škodí, najde s porodníkem společnou řeč a bude mu věřit.
Závěrem bych rád konstatoval, že indikované podání oxytocinu není lumpárna poškozující rodičku.
A oxytocin, že není nic jiného než tělu vlastní hormon, který je v rukou odborníka důležitým lékem.

S pozdravem L.

 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Strach z oxytocinu? 

(5.9.2002 23:00:55)
Ahoj Lukasi,
my jsme se na skole taky casto bavili heslem: "s nasím oxytocinem porodite stejne prijemne, jako jste pocali".
At zije chemie!
Henri
 Květinka 
  • 

Re: Strach z oxytocinu? 

(6.9.2002 11:02:55)
Ahoj Lukáši, nepochopil jste mne myslím dobře (oxytocin už mi "vylepšil" jeden zcela fyziologický porod). Ten jsem také měla na mysli - fyziologický porod, opravdu neměla jsem žádnou komplikaci, jen doktorka pronesla :"abysme tady nebyli až do večera tak vám dáme oxytocin". Víte, kdyby mi dovolili pohybovat se, miminko by si poradilo samo, to jsem jasně cítila. Zákaz pohybu a naordinování oxytocinu to byla jejich taktika. Jenže to přepískli a já měla jeden velký stah, tak přiběhla doktorka, a že mi musí kontrakce zase naopak ztlumit, víte? A zavolala na sestru ať podá dolzin. To vše jsem prožívala vleže a po tom dolzinu mi bylo hrozně špatně a nemohla jsem dýchat, jak jsem byla nucena ležet na zádech, víte? Mně mrzí, že po mně chtěla, abych já zapadla do jejího časového schématu, použila chemii, to vyvolalo další chemii a výsledkem byla totálně omráčená mamina a mimino. A stačilo jen to, co tady tak hezky v článku Podruhé těhotná 3 vypisuje Sylvinka - umožnit mi využít gravitaci a možnosti volného pohybu. Chápu, že je spousta situací, kdy je nutné podat ženě oxytocin, a kdyby tato situace u mne nastala, oxytocinu bych se nebránila. Ovšem v mém případě bylo jeho podání naprosto zbytečné, to jsem jasně cítila - rušivé a vlastně mi zničilo prožívání porodu (myslím tedy ještě s tou polohou na zádech). Víte, já beru oxytocin jako důležitou věc - pro ženy, které ho potřebují, které ho dobrovlně chtějí, a nebo ty, které ho původně nechtěly, ale nedaří se jim porodit ani při volném pohybu - nebo jak bych to mohla jako laik vyjádřit. U nás v porodnici s ním podle svých potřeb regulují i fyziologické porody, nezdá se Vám to divné? Já bych třeba uvítala, kdyby se více ptali maminky, jak se cítí, jestli má dost chuti a sil na delší porod a hlavně jestli si přeje využít přirozené metody nebo raději chemické atd. Opravdu, ne všechny maminky chtějí urychlit porod, ono je to totiž za cenu nesmírného zbolestnění - aspoň teda u mně, protože moje stahy byly samy o sobě dostačující, ale prostě "vleže nemohly pracovat". Jistě se smějete mému vyjádření, že? Ale mně připadá trefné pro tu moji tehdejší situaci. Taky mě mrzí, že jsem nerodila mezi porodníky, kteří berou stvoření nového života jako posvátnost - totiž hlavně to by mě myslím podpořilo - kdyby kolem mě dělali to, co mi na očích vidí a kdybych z nich cítila důvěru v moji schopnost porodit. Víte, viděla jsem opak - pořád hledali co je špatně a co by mohli napravovat, a přitom jen kazili....Byla jsem připravená k porodu a chtěla jsem ho prožít jinak - bezpečněji, svobodněji, v intimnějším prostředí, více respektovaná. Ale musela jsem se podvolit jejich v jistém smyslu odhumanizovanému (nebyli na mne zlí, to ne, ale omezili moje práva na úroveň věci) režimu. Víte, já neberu porod jako krizovou událost v životě, kdy je potřeba stůj co stůj vyprostit dítě z těla matky, to je jedno jak. Pro mne je důležité udělat to miminku hezké a sama s manželem z porodu mít intimní hluboký zážitek, který nás všechny spojí. Nechci bojovat při porodu proti "narušitelům", hrozně to vysiluje a unavuje, chci se soustředit na porod a na svoje miminko. Já bych si ideálního porodníka představovala tak, že by jen tiše s úctou dohlížel - nechal maminku dělat, co sama potřebuje, a teprve až kdyby opravdu nastala nějaká komplikace (ne tedy preventivně) by zasáhl - vždyť to by mu pak za ten zásah přece ta maminka byla vděčná, ne?

A ještě jsem se chtěla vyjádřit k porodům doma. Ano, pro někoho je porod doma útěk před pro něj špatnou porodnicí. Ale co se na to podívat trochu jinak - porod je pro někoho vlastně normální a přirozený jako každá jiná tělesná funkce. Proto mne moc mrzí, když o takových rodičích, kteří se po dlouhých úvahách rozhodnou pro porod doma, se mluví jako o hazardérech a psychopatech či jak jinak jsem slyšela je pojmenovávat. Vždyť právě oni se na porod nejvíce připravují a my všichni okolo bychom jim měli co nejvíce ulehčit situaci, aby se necílili pod tlakem společnosti - určitě proto dochází při porodech doma k problémům. Je to tím, že nemají požehnání nás všech, tak to cítím. Já moc myslím na to, aby všichni rodiče, kteří se rozhodnou pro porod doma, měli hodně sil a obduviji jejich odvahu a moc jim přeju ten nejkrásnější start do života pro jejich miminko. A kdyby přece jen to nešlo doma, tak moc myslím na to, aby se při příjezdu do porodnice setkali jen s vlídnými zdravotníky, kteří je pochopí a pomohou jim a nebudou jim nic vyčítat. Tak přeju všem rodičům, aby měli, ať už kdekoliv, krásné porody a jejim dětem hodně štěstí.
 KACI 


Pro Lukase 

(4.9.2002 15:26:45)
Ahoj Lukasi,

moc Te zdravim a ocenuji, ze se tady temito prispevky procitas a obcas mas i cas na neco odpovedet nebo odborne vysvetlit.
Je mi jasne, ze te jako lekare musi spousta prispevku rozcilovat, zvlast, kdyz vetsina z nich vypada jako "jedna pani povidala". Bohuzel si myslim, ze spousta maminek tu uvadi skutecnosti opravdu tak, jako se staly. Mozna u techto prispevku obcas chybi specialni nazvy, no vzdyt je to taky chat/diskuze.
Ja jsem sama rodila CS s epiduralem, porod to byl uzasne krasny, ale byl na soukrome klinice na VB (i kdyz ani zde v Anglii soukroma klinika vzdy bezchybny pristup a peci nezarucuje). To uvadim jenom proto, abys vedel, ze propagatorkou domacich porodu nejsem a navic si opravdu prace lekaru velmi vazim, protoze sama mam opravdu jen ty nejlepsi zkusenosti. Ale i presto si myslim, ze jsem VYJIMKA a ze maminek s dobrou zkusenosti pri porodu je minimum (at to vezmu od sve rodiny pres sve kamaradky az po prispevky zde na rodine).
A tak i pres sve dobre zkusenosti u mne prevlada pocit, ze lekarum/sestrickam VELMI casto chybi lidsky pristup. Hezke chovani k mamince a zachovani jeji dustojnosti pri porodu je prece nesmirne dulezite - nakonec, pokud by to hezke zachazeni bylo samozrejmosti u vsech doktoru a sestricek, tak by treba domacich porodu bylo MIN????
Nektere zkusenosti maminek zde na rodine jsou naprosto otresne. Copak se s tim opravdu neda nic delat? Opravdu je to vsechno v nedostatku penez? Vzdyt vsichni tyto lide jsou lekari nebo sestry, tudiz vzdelani lide, pokud maji zodpovednost se starat o fyzicke zdravi, tak prece nemohou zaroven ublizovat psychicky (byt jen apatii nebo nezajmem)...

No nic,kez by takovych lekaru jako jsi ty bylo vic.

Moc Te zdravim a prosim dal prispivej;-))
 Renata, dcera 6 
  • 

Re: Jak jsme rodili doma 

(2.9.2002 16:59:31)
Gratuluji k porodu bez komplikací. Musím obdivovat vaši odvahu. Já jsem rodila v porodnici a musím říct, že bez toho početného zdravotnického aparátu a přístrojů by má dcera nežila. Bohužel měla omotanou pupeční šňůru okolo krčku a byla již velmi blízko u placenty - tudíž se neměla snahu porodit vlastní snahou. Pomohli lékaři, asistentky, kleště a psychicky manžel. Bez rychlých a odborných zásahů a oživovacích pokusů by to malá nezvládla. Přes to všechno je to pěkná holčička, která má trochu problémy s rovnováhou a grafomotorikou. Patřím tedy k té skupině, která by neměla tu odvahu rodit již nyní doma, ale vám dvěma tiše závidím a ještě jednou gratuluju a přeji hodně štěstí a hlavně zdraví.
 ludmila 
  • 

porod s prirodou 

(3.9.2002 0:10:25)
Krasny porod, mate velke stesti a moc vam to preju!!!

Predevsim pak to, ze u vas nedoslo k zadnym komplikacim.

Jo, to jmeno vasi dcerky mi pripomnelo "Pulnocni Bouri" - jste podobni "prirodni lide" jako jeji rodice?
 Zorka Velenová 
  • 

Dotaz ke článku Jak jsme rodili doma 

(9.9.2002 11:11:32)
Milá Deniso a Vláďo,

článků vašeho typu jsem již četla několik a všechny se mi moc líbily. Moc bych si porod chtěla prožít doma, ale zatím se setkávám s nepochopením ze všech stran. Prý to právnicky nejde a zdravotnicky taky ne a příspěvky vám vezmou a já nevím co ještě. Prosím napište mi, na koho se mohu obratit, co je vse potreba zařídit a tak. Prostě tu omáčku kolem. Mám pocit, že já o TOM musím rozhodnout, ale zatím mám pocit, že rozhodují všichni kolem.

Děkuji moc. Zorka.
 Jana-Mája 


dětský lékař 

(9.9.2002 11:31:36)
Ahoj prosim poraďte mi někdo jestli máte nějakého dobrého dětského lékaře. Potřebovala bych v okolí metra Pankrác na Praze 4. Jsem teď ve 33. týdnu a ještě jsem se u žádného nezaregistrovala.
Díky
Jana
 Jana, Petulka 7m 
  • 

Re: dětský lékař 

(11.9.2002 22:07:56)
My chodime na polikliniku na Hvezdovou k dr Charouzkove, je to klasicka doktorka, stara skola /takze na vse kyvam a vse delam podle sveho .. / a je tam jeste Dr Fialova ktera je pry moc mila. Ja jsem se tam byla pred porodem podivat, pak jsem vedela kdo knam prijde. Drzim palce :)
 Jana-Mája 


Re: Re: dětský lékař 

(13.9.2002 12:58:34)
Ahoj Jano,
díky za odpověď. Byla jsem se tam už podívat a jsem už domluvená s paní Dr. Fialovou.
Jana
 Petra 
  • 

Re: Dotaz ke článku Jak jsme rodili doma 

(10.9.2002 10:26:02)
Ahoj Zorko, docela dobrý návod, jak postupovat, chci-li rodit doma je v českém doprovodu přeložené knihy Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu, napsala ho paní Štromerová.

Žádný zákon u nás porod doma nezakazuje. Nalistuj si strany www.aperio.cz - tam připravují publikaci o porodech doma. Jinak v té knize stojí, že porod doma není hrazen pojišťovnou a že po porodu nejdéle následující den by měl miminko prohlédnout pediatr. Na matriku miminko přihlásit do 72 hodin po porodu.
 Petra 
  • 

Re: Re: Dotaz ke článku Jak jsme rodili doma 

(10.9.2002 11:38:27)
Důležitá adresa: Hnutí za aktivní mateřství(ham.hyperlinx.cz).
 Dáša Antošová, podruhé těhotná 
  • 

děkuji 

(12.9.2002 20:54:22)
Milá Deniso a Vláďo,
děkuji Vám za to, že jste se podělili o svůj zážitek s každým, kdo chce číst Váš příspěvěk.
Snad proto, že můj manžel je lékař, neodvážíme se porodit našeho druhého syna doma. Víme toho asi až moc o rizicích a to nás omezuje. Doufám, že i tak si porod užijeme v příjemné atmosféře a s pocitem soukromí. Při narození prvního syna Vojtíška se nám to podařilo. Držte nám palce, ať jsou tentokrát v porodnici stejně milí a vstřícní lidé.
Těším se, že Vás všechny brzy uvidím, Dáša
 Johanka 
  • 

hledam porod. asistentku v jiznich Cechach 

(9.10.2002 23:32:06)
Mila Deniso a Vlado!
Ja taky schanim porodni asistentku k porodu doma, ale v jiznich Cechach.
Tusim, ze u vas byla Marie V., znam ji z Hnuti za aktivni materstvi.
Cekam 4. miminko, 1. se mi narodilo ambulantne, 2. a 3. doma v Nemecku, tak vim co chci, akorat tady na jihu (Ceske Budejovice) zadnou porodni asistentku neznam. Nevite o nekom?
Johanka, email: Johanka_Kuca@yahoo.de

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.