| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Duchnovi, Pérákovi a józe pro děti

 Celkem 18 názorů.
 Zuzana.. 


joga pro deti jeste NEMUSI byt duchovnim cvicenim 

(16.4.2002 22:43:42)
Naprosto souhlasim s tim, ze clovek musi davat pozor na to, koho si zve do vlastniho domu nebo duse. Myslim si ale, ze cviceni Kocicky nebo pravidelneho vedomeho dychani maji jeste velmi daleko k cviceni duchovnimu a svym efektem pripominaji spise obycejna prostna cviceni nebo hru na dechovy nastroj, kde je rovnez nutne vedome pracovat s dechem a tak pro deti vhodne jsou.
 eva, 2 deti 
  • 

Joga pro deti 

(17.4.2002 13:51:57)
Cvicit s detmi je dobre, at uz to nazyvame jakkoli. Myslim, ze hlavni a nejdulezitejsi je radostna atmosfera, kterou dite pri telesnem pohybu zazije s jemu blizkymi lidmi, jinymi detmi. V souvislosti s jogou vysoce hodnotim radost z nesoutezniho pohybu, radost z toho, jak telo casem dovoli lepe napodobit jogovou pozici, pro deti blizeji vyjadrenou nejakym zviratkem. "Duchovno" a "kosmickou energii" bych detem nechala na urovni prozitku bez nejakeho zbytecneho plytvani slovy, ktere deti mozna ani nemusi pochopit. V otazce zda joga pro deti ano ci ne? rikam jednoznacne ANO.
 Lucie, dcera Tinka 
  • 

Jóga pro děti -- já říkám ano 

(18.4.2002 15:09:10)
Já sama jógu cvičím, chodila jsem na kursy k jedné velice rozumné paní, která brala jógu v první řadě jako příjemné tělesné cvičení a potom teprve jsme se něco dozvěděli o duchovním rozměru. Pokud jsem dobře pochopila, tak jóga je velice širokým filosofickým systémem, z něhož hathajóga -- tělesná cvičení jsou pouze jednou jeho součástí. Navíc dle mého pohledu jóga, její cvičení vede k poněkud pozměněnému pohledu na svět, člověk se učí, aby neubližoval sobě i druhým a také čistotě -- tělesné, vztahů, životního prostředí. Jóga vás učí, jak ovládat dech a tím stres, jak relaxovat během krátké chvilky v přeplněné kanceláři. Domnívám se, že většina lidí přistupuje k józe podobným způsobem, jako k příjemnému klidnému cvičení, které protahuje tělo + poté jeho duchovní nadstavbě (v mírné nefanatické formě).
Velice se mi líbil příspěvek paní Souradové a to, jak k józe pro děti přistupují v USA. Dětem rozhodně neublíží, naopak dechová cvičení mohou pomoci a zároveň jóga cvičením odstraňuje dysbalance v těle. Samozřejmě cpát dětem do hlavy informace o čakrách, ahinse atd. je zbytečné. Stejně by to asi nebyly schopné dobře chápat.
Moji dceru samozřejmě zajímá, co to cvičím každé ráno (pozdrav Slunci) a snaží se mě napodobit. Od příštího roku bude mít možnost navštěvovat jógu pro děti ve školce a já budu jen ráda, pokud se pro ni rozhodne.
 Ivana, holcicka 
  • 

Diky Rodino {a trochu o joze} 

(19.4.2002 11:59:24)
Mily Jirko,
nejprve bych chtela za tyhle rodinne stranky podekovat. Skutecne asi patri k mym nejoblibenejsim...jsem sama s petiletou holcickou, mama bydli daleko, ostatni pribuzni jakbysmet a stejne stare kamaradky se spise venuji praci nebo skole {i kdyz to ja oboji musim taky}. Proto jsem rada, ze existuje misto, kde se muzu dozvedet neco o detech, jejich vychove, vnitrnim svete, vztazich, vetsinou moc zajimavou a poutavou formou {oblibene mam zejmena Magdiny fejetony a odborne prejate clanky z casopisu - treba Psychologii z Portalu jsem si diky Vam objednala a urcite mi "siri obzor"}. Ale i diskuzni fora jsou prospesna...jeden problem a tolik uhlu pohledu...
Tak.... a v neposledni rade velmi ocenuji neco jako " tusene krestanske pozadi" Vaseho serveru...jsem rada, ze se zamyslite nad tim, jake oblasti k Vam treba nepasuji, co byste zverejnovat nechteli a ptate se na to sve ctenarske obce... Cetla jsem clanek pani Souradove a ac zcela jiste ne vlazna katolicka {to je tedy formulace :-} v nem nic zavadneho nespatruji...cviceni je cviceni a duchovni zivot je vec jina. Ja vim, ze ze u jogy tyto dve oblasti mohou byt propojene {respektive ve vyssim stadiu rustu je to to ucel}, ale kdyz se deticky budou ucit spravne dychat, umet se uvolnit, ovladat se, zcela jiste se brana, kudy by mohlo vstoupit nejenom dobro, neotevre.
Jeste jednou diky,hodne dalsich uspechu,
Ivana
 babiki 


jóga není náboženství 

(21.4.2002 11:02:24)
Ahoj,myslím si,že citovaný názor z chatu české televize musel nazvednout ze židle více lidí.Cvičení jógy je nebezpečnější než třeba modlení?Všem duchovním praktikám,pokud sledují dobrý záměr přece jde o jedno,a je fuk,docílíte-li toho křesťanskou meditací nebo recitováním manter.Jóga je skvělá věc právě pro děti,protože jim dovoluje poznávat své tělo,dýchání,věci,které považujememe za samozrřejmé a v běžném životě je nevnímáme.Na rozdíl od křesťanské nauky jim také nevnucuje představy o tom,jak vznikl svět,nebo taky že masturbace je škodlivá a homosexuálové úchylní.Mého syna se budu snažit informovat o všem,a pak ať si vybere.Na závěr bych chtěla říct,že Vaše stránky jsou fajn,ale občas by to opravdu chtělo trochu více alternativy.Alena
 Danča, +1 


joga neni riziko pro deti!!!!!! 

(20.11.2008 18:17:41)
~R^me je 12 a uz cvicim jogu pekne dlouho a ma to byt riziko??ja s tim nesouhlasim jen kvuli joze se dokazu lipe soustredit ve skole!!!takze joga neni riziko pro deti!!je to spise uolneni po skole
 Pavel 
  • 

Ha ha ha... 

(22.4.2002 23:30:05)
Zasnu nad manipulacemi nekterych lidi, v tomto pripade redaktoru Rodiny.cz.

Kdybyste se obtezovali zjistit si nejake zakladni informace, zjistili byste, ze "joga" je matouci oznaceni pro cca 20 ruznych nauk. Od fyzickych cviceni az po vselijaka "duchovni cviceni". Nektere "jogy" maji jen ten ucinek, ze udrzuji telo i mysl svezi (vcetne zachovani urcite bystrosti v chapani, copz vadi ruznym manipulatorum, protoze potrebuji, aby lide nekriticky prijimali co se jim predklada a do niceho moc nestourali...).

A bigotni humus typu "posedli demony" - to uz opravdu prehanite. Rekl bych, ze posedly je zejmena autor onoho prispevku diskusniho fora na CT. Posedly fantasmagoriemi a vlastni dulezitosti (preklad pro bigotni krestany: pychou).

Nazdar a bud fit!
 Katka, 3 děti 


Jóga 

(24.4.2002 21:34:47)
Plně souhlasím s Jirkou, že jóga a její propagace mezi dětmi, má velká rizika. Jeho článek mne moc potěšil.
 Zuzana.. 


Jóga pro deti - rizika??? 

(24.4.2002 21:56:09)
jaka rizika mas konkretne na mysli, o jake joze hovoris?
jasne, ze kdyz nekdo rika joga pro deti,
nema na mysli tantrajogu :o)

to, o cem pani Souradove pise, je telesne a dechove cviceni. vice nez bezne prostne cviceni vede ale ke sklidneni, protoze se pri jednotlivych cvicich vedome pracuje s dechem...cviky se take provadi pomalu a nikoli hmitanim. Misto ranniho cviceni napriklad velmi znamy Pozdrav slunci, znas to? rekni, co je na Pozdravu slunci pro deti nevhodneho?
Rekla bych, ze pro neklidne a vystresovane male i velke je takovy zpusob cviceni velmi dobry.
 Sosan 
  • 

Jóga - proč ne? 

(29.4.2002 9:38:14)
No, já teda nevim, co proti józe máte. Jako tělesné cvičení myslím je velmi vhodné pro všechny věkové kategorie. Co se týká mentálních cvičení na relaxaci a koncentraci, tak to není taky nic proti ničemu.

Když k tomu přidáte duchovní rozměr jógy, tak pak už je to otázka, jaké zaměření a tam to chce opatrnost. Dětem by se podle mě mělo dopřát děství a ne je lámat s tím, že smysl života je někde úplně jinde. Tam pak záleží na konkrétním autorovi (učiteli) a některé přístupy rozhodně nejsou vhodné pro všechny. Těžko si lze představit, když že by se děti pokoušely při vyučování o samádhi či astrální cestování a všechno možné, co se lze v knížkách dočíst.

S jógou také souvisí vegetariánství úzce spjaté s indickou kulturou, odkud jóga pochází. Její hlavní problém není ve výživě samotné, ale v tom, že dítě v našich podmínkách nemá možnost se stravovat vegetariánsky na školách ani jinde. A taky si děti budou buď dělat výčitky, že zabíjejí ubohá zvýřátka kvůli UHO s knedlíkem ve školní jídelně, nebo budou vyčleněni z ostatního dětského kolektivu pojídat místo oběda v koutku rohlík se sýrem. To je bohužel realita.

Problém je v tom, duchovní stránku jógy asi učit neumíme. Myslím ale, že rozumně podaná duchovní stránka jógy by dala dětem do života lepší základ než tradiční výuka křesťanství.
 Alex 
  • 

Re: Jóga - proč ne? - vegetariánství 

(29.4.2002 19:30:23)
Naše děti maso nejedí a s jógou to nijak nesouvisí. Poslední dobou chodí do školní jídelny a z nabídky snědí to, co uznají za vhodné. Já jsem to v jejich věku dělala stejně, akorát kvůli kontrolám prázdného talíře jsem, stejně jako spousta spolužáků, maso vkládala mezi žebra topení a pak mohla odejít z jídelny. Zvířátka snad miluje a lituje každé dítě. Já dodnes.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Jóga - proč ne? - vegetariánství 

(30.4.2002 13:52:18)
A to se pletete. Naše dcerka je od malička vychovávaná k vegetariánství, i když maso doma občas jíme (drůbež, ryby) ze strachu, aby neměla nevyváženou stravu. Ono se stravovat striktně vegetariánsky a přitom zdravě je dost těžké, hlavně pro dětskou stravu /i když to jistě lze/. A manželka nějak nemá dostatek času a svědomitosti, aby sestavila opravdu vyvážený vegetariánský jídelníček.

Problém je v tom, že poslední dobou dcerka zcela odmítá jíst zeleninu (a ne nějak překořeněnou nebo tak něco). Požaduje maso. V sobotu odmítla zeleninové jídlo, které jsme s manželkou jedli a chtěla maso. Pak seděla hladová před troubou, kde se peklo kuře, koukala tím skleněným okýnkem dovnitř a hlasitě se těšila "masíčko - masíčko". Fakt apokalyptický výjev. Já si myslím, že to je něco jako "těhotenské chuti". Prostě její tělo teď potřebuje látky, které nejsnáze dostane z masa, a tak si tělo řeklo. Nějaký soucit se zvířátky rozhodně není vrozená záležitost a motat jí hlavu s tím, že vlastně kvůli tomu masu jsou zabíjena zvířátka, na to je ještě malá (3 roky). To by pak měla výčitky a jedla by už jen žvýkačky a čokoládu...

Manželka to nese obvzlášť těžce, protože se bojí, že jí tak kazí karmu. Ale tady je reakce dítěte tak jednoznačná, že nelze pochybovat. Navíc, dcerka je poněkud drobnější - možná důsledek té snahy o vegetariánskou stravu, takže jí to maso nezakazujeme (i když vepřové, hovězí a uzeniny nesmí).
 Alex 
  • 

Re: Re: Re: Jóga - proč ne? - vegetariánství 

(30.4.2002 20:08:53)
Ta scéna u trouby mě pobavila. U nás to bylo několikrát také tak /tedy abych byla přesná-u babičky, která nás občas na maso pozve, protože já ho opravdu odmítám připravovat/. Mám už děti starší, ale pamatuji se, že mě jejich občasné chuti na maso trochu vytáčely. Snažila jsem se je nijak nemanipulovat a opravdu to za čas přešlo a na maso zas dostalo chuť dítě další. Sama jsem si nedávno dala v restauraci také dala steak, samotnou mě to překvapilo, že mě to vůbec napadlo. Takže u nás je teď vegetariánství o tom, že nejíme maso denně, ale jednou za měsíc. Co se týče karmy myslím, že je dobré mít úctu ke zvířatům i rostlinám, které použijeme k nasycení. Mějte se hezky Al
 Alex ještě jednou 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jóga - proč ne? - vegetariánství 

(30.4.2002 20:18:37)
ještě k tomu drobnému dítěti - s tím si nelamte hlavu, děti nemáme na výkrm. Naše děti při stejné výživě mají dost výrazně odlišnou stavbu těla, také jsem si všimla, že děti rostou ve skocích.
Trochu mě zarazilo, jak píšeš o své ženě - že není dost svědomitá a i jinak mám dojem, že nejsi o jejím stylu přesvědčen. Je to tak, nebo se pletu?
 Sosan 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jóga - proč ne? - vegetariánství 

(30.4.2002 20:42:18)
Já mám rád život se vším, co k němu patří. Kdybych byl striktním vegetariánem, nepoznal bych spoustu dobrých přátel a přišel o mnoho důležitých zážitků, protože bych byl díky svému stravování z jejich společnosti vytěsněn. Jsem otevřen myšlence vegetariánství a jsem ochoten se takto stravovat, ale ve společnosti masožravců si s nimi dám bez výčitek pořádnou flákotu. (Alternativou je se trvale živit smaženým sýrem s hranolkama nebo ovocnými knedlíky). Až umřu, tak se nechám překvapit, jak to vlastně je.
 Simona Dlouha,Martinek4,Sarinka2 1/2, 
  • 

Kratce 

(14.5.2002 22:45:34)

Dekuji Vam za tento prispevek.Ja sama se tez vyhybam Joze a vsem podobnym praktikam prave proto ,ze jsem verici krestanka.Cim se zabyvame tim se stavame a je velmi dulezite si uvedomovat co na sebe nechavame pusobit.
To plati i o televiznich poradech....
Deti jsou velmi citlive na vse co prijimaji ze sveho okoli a v utlem veku nejsou zcela schopni rozdelit fantazii od skutecnosti.
Buh nas prostrednictvim Bible varuje,ze se vsemu takovemu mame vyhybat a jasne poukazuje "kdo" za tim vsim stoji.
Ja mam Veru Souradovou velmi rada a respektuji jeji nazor.Jednou jsme dokonce na toto tema vedly kratsi debatu.
Je to na kazdem z nas jak se osobne rozhodneme.
 Deneb 
  • 

Re: Kratce 

(15.5.2002 17:56:08)
Váš příspěvek mne zaujal. Byl bych rád, kdybyste mi do mailu poslala nějaké podrobnější vysvětlení, proč se tak vyhýbáte józe, před čím nás Bůh varuje a kdo jako za tím vším stojí. Nechci se vnucovat, ale mám z toho pocit, že jste poněkud na scestí.
 Karel Pich 
  • 

Všude se skrývá ďábel(?) 

(14.5.2010 12:32:24)
S křesťanským postojem ke všemu ostatnímu, co není oficiálním vedením církve schváleno, už jsme seznámeni velice dobře. Bůh je podle těchto lidí pouze v Bibli, v kostele a ve Vatikánu. Všechno ostatní je ďábel, všude se skrývá. Jóga, buddhismus...to všechno je ďábel. To je opravdu zoufalé. Není náhodou základní vlastností pravého křesťana pokora, tzn. že si nemyslí, že všemu nejlépe rozumí a že dokáže všechno hned pravdivě rozsoudit? (v tomto případě odsoudit). Občas cvičím jógu (už několik let) a jsem schopen si tím "vyléčit" spoustu potíží (únavu, úzkost, migrény). Když křesťan cvičí aerobik, plave nebo dělá gymnastiku, tak se neotvírá ďáblu? Jaký je v tom, propánakrále, rozdíl???

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.