| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Duchnovi, Pérákovi a józe pro děti

 Příspěvky 110 z 18 [Dalších 8 >>]
Karel Pich
  • 
14.5.2010 12:32:24
S křesťanským postojem ke všemu ostatnímu, co není oficiálním vedením církve schváleno, už jsme seznámeni velice dobře. Bůh je podle těchto lidí pouze v Bibli, v kostele a ve Vatikánu. Všechno ostatní je ďábel, všude se skrývá. Jóga, buddhismus...to všechno je ďábel. To je opravdu zoufalé. Není náhodou základní vlastností pravého křesťana pokora, tzn. že si nemyslí, že všemu nejlépe rozumí a že dokáže všechno hned pravdivě rozsoudit? (v tomto případě odsoudit). Občas cvičím jógu (už několik let) a jsem schopen si tím "vyléčit" spoustu potíží (únavu, úzkost, migrény). Když křesťan cvičí aerobik, plave nebo dělá gymnastiku, tak se neotvírá ďáblu? Jaký je v tom, propánakrále, rozdíl???
Danča, +1
20.11.2008 18:17:41
~R^me je 12 a uz cvicim jogu pekne dlouho a ma to byt riziko??ja s tim nesouhlasim jen kvuli joze se dokazu lipe soustredit ve skole!!!takze joga neni riziko pro deti!!je to spise uolneni po skole
  • 
15.5.2002 17:56:08
Váš příspěvek mne zaujal. Byl bych rád, kdybyste mi do mailu poslala nějaké podrobnější vysvětlení, proč se tak vyhýbáte józe, před čím nás Bůh varuje a kdo jako za tím vším stojí. Nechci se vnucovat, ale mám z toho pocit, že jste poněkud na scestí.
  • 
14.5.2002 22:45:34

Dekuji Vam za tento prispevek.Ja sama se tez vyhybam Joze a vsem podobnym praktikam prave proto ,ze jsem verici krestanka.Cim se zabyvame tim se stavame a je velmi dulezite si uvedomovat co na sebe nechavame pusobit.
To plati i o televiznich poradech....
Deti jsou velmi citlive na vse co prijimaji ze sveho okoli a v utlem veku nejsou zcela schopni rozdelit fantazii od skutecnosti.
Buh nas prostrednictvim Bible varuje,ze se vsemu takovemu mame vyhybat a jasne poukazuje "kdo" za tim vsim stoji.
Ja mam Veru Souradovou velmi rada a respektuji jeji nazor.Jednou jsme dokonce na toto tema vedly kratsi debatu.
Je to na kazdem z nas jak se osobne rozhodneme.
Sosan
  • 
30.4.2002 20:42:18
Já mám rád život se vším, co k němu patří. Kdybych byl striktním vegetariánem, nepoznal bych spoustu dobrých přátel a přišel o mnoho důležitých zážitků, protože bych byl díky svému stravování z jejich společnosti vytěsněn. Jsem otevřen myšlence vegetariánství a jsem ochoten se takto stravovat, ale ve společnosti masožravců si s nimi dám bez výčitek pořádnou flákotu. (Alternativou je se trvale živit smaženým sýrem s hranolkama nebo ovocnými knedlíky). Až umřu, tak se nechám překvapit, jak to vlastně je.
Alex ještě jednou
  • 
30.4.2002 20:18:37
ještě k tomu drobnému dítěti - s tím si nelamte hlavu, děti nemáme na výkrm. Naše děti při stejné výživě mají dost výrazně odlišnou stavbu těla, také jsem si všimla, že děti rostou ve skocích.
Trochu mě zarazilo, jak píšeš o své ženě - že není dost svědomitá a i jinak mám dojem, že nejsi o jejím stylu přesvědčen. Je to tak, nebo se pletu?
Alex
  • 
30.4.2002 20:08:53
Ta scéna u trouby mě pobavila. U nás to bylo několikrát také tak /tedy abych byla přesná-u babičky, která nás občas na maso pozve, protože já ho opravdu odmítám připravovat/. Mám už děti starší, ale pamatuji se, že mě jejich občasné chuti na maso trochu vytáčely. Snažila jsem se je nijak nemanipulovat a opravdu to za čas přešlo a na maso zas dostalo chuť dítě další. Sama jsem si nedávno dala v restauraci také dala steak, samotnou mě to překvapilo, že mě to vůbec napadlo. Takže u nás je teď vegetariánství o tom, že nejíme maso denně, ale jednou za měsíc. Co se týče karmy myslím, že je dobré mít úctu ke zvířatům i rostlinám, které použijeme k nasycení. Mějte se hezky Al
Sosan
  • 
30.4.2002 13:52:18
A to se pletete. Naše dcerka je od malička vychovávaná k vegetariánství, i když maso doma občas jíme (drůbež, ryby) ze strachu, aby neměla nevyváženou stravu. Ono se stravovat striktně vegetariánsky a přitom zdravě je dost těžké, hlavně pro dětskou stravu /i když to jistě lze/. A manželka nějak nemá dostatek času a svědomitosti, aby sestavila opravdu vyvážený vegetariánský jídelníček.

Problém je v tom, že poslední dobou dcerka zcela odmítá jíst zeleninu (a ne nějak překořeněnou nebo tak něco). Požaduje maso. V sobotu odmítla zeleninové jídlo, které jsme s manželkou jedli a chtěla maso. Pak seděla hladová před troubou, kde se peklo kuře, koukala tím skleněným okýnkem dovnitř a hlasitě se těšila "masíčko - masíčko". Fakt apokalyptický výjev. Já si myslím, že to je něco jako "těhotenské chuti". Prostě její tělo teď potřebuje látky, které nejsnáze dostane z masa, a tak si tělo řeklo. Nějaký soucit se zvířátky rozhodně není vrozená záležitost a motat jí hlavu s tím, že vlastně kvůli tomu masu jsou zabíjena zvířátka, na to je ještě malá (3 roky). To by pak měla výčitky a jedla by už jen žvýkačky a čokoládu...

Manželka to nese obvzlášť těžce, protože se bojí, že jí tak kazí karmu. Ale tady je reakce dítěte tak jednoznačná, že nelze pochybovat. Navíc, dcerka je poněkud drobnější - možná důsledek té snahy o vegetariánskou stravu, takže jí to maso nezakazujeme (i když vepřové, hovězí a uzeniny nesmí).
Alex
  • 
29.4.2002 19:30:23
Naše děti maso nejedí a s jógou to nijak nesouvisí. Poslední dobou chodí do školní jídelny a z nabídky snědí to, co uznají za vhodné. Já jsem to v jejich věku dělala stejně, akorát kvůli kontrolám prázdného talíře jsem, stejně jako spousta spolužáků, maso vkládala mezi žebra topení a pak mohla odejít z jídelny. Zvířátka snad miluje a lituje každé dítě. Já dodnes.
Sosan
  • 
29.4.2002 9:38:14
No, já teda nevim, co proti józe máte. Jako tělesné cvičení myslím je velmi vhodné pro všechny věkové kategorie. Co se týká mentálních cvičení na relaxaci a koncentraci, tak to není taky nic proti ničemu.

Když k tomu přidáte duchovní rozměr jógy, tak pak už je to otázka, jaké zaměření a tam to chce opatrnost. Dětem by se podle mě mělo dopřát děství a ne je lámat s tím, že smysl života je někde úplně jinde. Tam pak záleží na konkrétním autorovi (učiteli) a některé přístupy rozhodně nejsou vhodné pro všechny. Těžko si lze představit, když že by se děti pokoušely při vyučování o samádhi či astrální cestování a všechno možné, co se lze v knížkách dočíst.

S jógou také souvisí vegetariánství úzce spjaté s indickou kulturou, odkud jóga pochází. Její hlavní problém není ve výživě samotné, ale v tom, že dítě v našich podmínkách nemá možnost se stravovat vegetariánsky na školách ani jinde. A taky si děti budou buď dělat výčitky, že zabíjejí ubohá zvýřátka kvůli UHO s knedlíkem ve školní jídelně, nebo budou vyčleněni z ostatního dětského kolektivu pojídat místo oběda v koutku rohlík se sýrem. To je bohužel realita.

Problém je v tom, duchovní stránku jógy asi učit neumíme. Myslím ale, že rozumně podaná duchovní stránka jógy by dala dětem do života lepší základ než tradiční výuka křesťanství.
 Příspěvky 110 z 18 [Dalších 8 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.