| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Porod doma? V Čechách?

 Celkem 14 názorů.
 Beata(syn6,dcera2) 
  • 

Porod doma? Pryste urcite. 

(24.2.2001 10:36:47)
Syn se nam narodil v Nemecku, vlastni porod byl dobry, ale potom mi ho na noc sebrali a prikrmovali.
Pry jen cajem, ale pak misto kojeni spal a mliko se mi nechtelo zacit tvorit.
Kvuli financnim problemum, se nase dcera narodila na Slovensku. Kdyby dopredu vedela jaky alptraum to bude, zustanu radeji doma v prave prestavovanym dome. Nepodarilo se nam ziskat zadne informace o porodu doma, ani jak ziskat pak papiry.
V porodnici byly dulezitejsi jmena starych rodicu a predchazejici tehotenstvi, nez to, ze mam sileni bolesti(to ja ani nevedela jak mi pri tom cekani a prohlidani seklo v zadech a vlastni porodni bolesti jsem vubec necitila).
Na porodnim salu mne fyzicky (doktor se unavou opiral o me kolena) i psychicky tyrali, jeste stesti, ze manzel byl pri tom. I kdyz neradi, dali mi miminko hned na prsa. Celych deset minut se mazlilo s mlickem. Pak je oba, novorozene i manzela poslal doktor pryc. Pry tady nemaji co delat. Dceru jsem pak videla po ctyrech hodinach, manzela az prysti den.
Hygiena na oddeleni veskera zadna, jidlo spatne. Miminko jsem mela u sebe, ale kdyz jsen ho ulozila do postilky, tak jak jsem se naucila pri synovi, t.j. volne na bok, prisla sestra a svazala ho do perinky. Tak mi to delali dva dny neustale (snad i deset krat za den).
Jenom na prikaz reditele nemocnice a na vlastni zodpovednost, mne manzel treti den vzal domu. Bohu dik.
Pryste budu radeji rodit doma jako kaskader. Drzim palce vsem, co maji odvahu.
 Jana* 
  • 

RE : Porod doma 

(27.2.2001 11:27:50)
Snažila jsem se přečíst si pokud možno všechny příspěvky k tomuto tématu. Porod doma, párkrát vylíčený, vypadá nádherně a pohodově (v rámci možností). Proti němu jsou zde výkřiky o hazaardu, riziku a komplikacích.
Ještě jsem nerodila, ale chystáme se založit rodinu, takže doufám, že se mě to vše bude brzy bezprostředně týkat.

Znáte někdo odborné články či statistiky, zabývající se odrobně tímto tématem ?
Zajímalo by mě, jaké komplikace by se mohly vyskytnout ať už v nemocnici nebo doma a jak je řešit ? Které z nich jsou doma opravdu neřešitelné ? Existuje u nás porodní asistentka na úrovni těch v Holandsku a jinde ? Co má vědět a mít s sebou ? Ví to a má to ? Znáte někdo nějaký nešťastný porod doma ? O žádném takovém jsem tu nečetla a přitom to není tak dávno, co se doma ještě rodilo. Znám paní, která byla porozena doma a porodní bába ji chytla tak nešťastně, že jí při porodu vypíchla oko. Narodila se před 60 lety. Naše rodinná příbuzná rodila doma své dítě dva dny za hrozných obtíži a bolestí, takž s druhým porodem šťastně spěchala do porodnice. To také ca před 60 lety. Určitě mi řeknete, že jsme dnes technicky dál, ale kde ? Vedeme zde diskuzi o něčem, o čem (dle mého názoru) nemá 90% z nás dostatek informací. Ale proto tyto diskuze jsou a je dobré, že jsou.

Jaké jsou v zahraničí příznaky pro okamžitý převoz porodu, který byl původně plánován doma, do porodnice ?
Píšete tu o tom, že jste zažily akutní situace, kdy vše vypadalo normálně a najednou se zjistilo, že se neotvíráte a dítě muselo ven. Ptám se proto, že nemám dostatek informací, ale to je přece několikahodiový vývoj, celé to otevírání se apod., tak se to snad dá poznat i dřív, nebo ne ? Budu všem zasvěceným vděčná, když mě poučí.
Až se mě to bude týkat, budu hledat ještě více informací, než jen zážitky z tohoto serveru, ale proč nezačít už teď ? Možnost porodu doma, když do nemocnice
(Motol) to máme 10 min. autem, mě bude určitě také zajímat.

Předem všem děkuji.
 Jaroslav 
  • 

Re: RE : Porod doma 

(14.9.2001 23:20:20)
Mozna vas prekvapi, ze na toto tema pise muz, ale preci jen neco zkusim napsat. Mame 2 dcery 2,5 a necelý 1 rok. Obe se narodily v porodnici ve Slanem a u obou porodu jsem byl. I kdyz jsem byl stale se svou zenou, asi se tezko vcitim do toho co skutecne zena pri porodu proziva psychicky i telesne. Urcite je po psychicke strance lepsi rodit v domacim prostredi, ale presto bych vam radil si s rozvahou vybrat porodnici a pokud to jde rodit tam. Proc?
1) U nas nejsou porody doma bezne, chybi osveta i tradice. Tim padem neni dostatek porodnich asistentek a ty ktere jsou (necht mi prominou) nemaji dostatek zkusenosti a mnohdy jsou od vas pomerne daleko. Podpora ze strany lekaru v porodnicich a jejich pochopeni je myslim na bodu mrazu, nas zdravotni system neni na tento typ porodu ani pripraven. Popsany pripad o tom jasne svedci.
2) Pri normalnim prubehu porodu je vse OK, ale co udelate pri jakychkoli komplikacich? Moje sestra pri porodu 2.ditete mela velke problemy s placentou, ktere musely byt okamzite reseny operativne. Sama hovori o tom, ze rodit doma, tak mohla vykrvacet. Pokud se preci rozhodnete proto rodit doma, zajistete si, porodici kde vas radi okamzite prijmou a nepocitejte jen s tim, ze je to 10 min. cesty!
3) Nejsou jen hrozne porodnice. Kdyz budete trochu hledat najdete i porodnice, kde muzete rodit podle vasich predstav a s podporou slusneho pesonalu. Jen jednu radu ze zkusenosti. Nespolehejte jen na vzhled pokoju a porodnich salu, dulezite je take vybaveni porodnice a novorozeneckeho oddeleni, ale hlavne uroven a vztah personalu k vam a k detatku. Z nasich zkusenosti vime, ze je dobra pritomnost otce u porodu i z toho duvodu, ze to hodne muze ovlivnit chovani personalu k matce.
Bylo by jeste hodne co napsat, ale toto staci. Porod neni casto jednoduchy ani bezbolestny, ale na jeho konci je novy zivot.
Preji hodne stesti.
Jaroslav
 Marcela 2deti 
  • 

Porod dle vyberu 

(27.3.2001 4:55:14)
Mile maminky a tatinkove,
ziji v Kanade a obe deti,syn 4 roky
a dcera 2 roky se narodily zde.
Precetla jsem si vsechny nazory na
porod doma nebo ne.Myslim si,ze pro
nekoho je to vec spatna z toho duvodu,ze je to u nas {v Ceske rep.}vec nova, nebo spis staronova,
protoze driv se rodilo jen doma.
Kdyby si cele ty roky zpet maminky
mohli sami vybirat,kde chteji rodit,nikdo by se dnes nad tim
nepozastavoval.V Kanade i USA se
muze kazda mama rozhodnout svobodne
kde chce rodit,tj.doma,v nemocnici
nebo jen v dome zarizenem jen na
porody.Ja osobne rodila v nemocnici
,na porod doma odvahu nemam.Zalezi ciste na kazde mamince,na co se citi.
Nevim co dodat ke zminenemu panu
primari,ktery byl na infarkt,ze
ditko bylo par dnu po porodu na prochazce a urcite se vyskytne
infekce a pod.Tady je zvykem,ze
po porodu prvniho ditete jdete domu
druhy den po porodu a u druheho den nasledujici.Syn se narodil ve
ctvrtek brzy rano a v patek dopoledne jsme sli domu.Venku bylo
pod nulou a cestu prezil bez uhony
na zdravi.Pokud rodite v nemocnici
muze u toho byt kterykoliv clen
rodiny,ale i jen treba kamaradka
a zadny z personalu se nepozastavuje nad tim,ze by tam
nemeli co delat a z pripadnych
nasledku infekce.Toto funguje
samozrejmne jen u porodu probihajicich v pohode bez komplikaci nebo u cisarskeho rezu,
kde muze byt pritomen vetsinou jen
otec,ale i tady neni vyjimkou i dalsi clen rodiny.Babicka a pod.,
nemyslim deti.A kojit ditko vam
doporuci ihned po porodu.
Takze preji hodne zdaru vsem,ktere
se rozhodnete rodit jinde nez v
nemocnici.Zdravi Marcela
 Štěpánka, dcery 18,16, syn3, děťátko za 8 týdnů 
  • 

porod doma nebo jinde 

(7.1.2002 6:59:58)
Je to už sice skoro rok, co se tahle diskuze vedla, ale jistě si ji sem tam některá žena přečte. V současné době hledám porodnici, která by byla přátelská jak k matce tak k dítěti a vypadá to, že bych musela rodit v jedné a nechat se odvézt do jiné. Zažila jsem celkem tři porody v nemocnici a u čtvrtého už se bojím lékařů. Poprvé to proběhlo standartně - holení, klystýr, nesmět se hýbat = hodiny ležet o samotě na porodním sále, většinu času už nohy uvázané ve třmenech. Nikdo se se mnou nebavil, musela jsem si asistentku volat. Kolem mě rodily a křičely jiné ženy. Porod rychle a honem honem s nástřihem hráze. Když jsem chtěla prohodit pár slov s doktorkou, která mě zašívala, zakřikla mě. Kdyby mi nesebrali šaty, odešla bych z porodnice ještě v noci a nezajímal mě v té chvíli osud dítěte, které mi přinesli až za 12 hodin. Ani mi je neukázali. Druhý porod za asistence 10 osob, konec pánevní, zase třemy a hodiny ležení, dítě resuscitováno, do papíru nezapsáno. Doporučení šeptem, abych si děťátko hlídala. Dali mi je za 24 hodin. Třetí porod vyvolaný bez důvodu. Do termínu zbýval den, v porodnici se 5 dnů nic nenarodilo. Možná to byl ten důvod a pak příkaz pana primáře. Dítě bylo vysoko, mělo správné ozvy, neprovedla se žádná jiná kontrola, která by vedla k takovému rozhodnutí. Nebylo mi dovoleno opustit porodní sál. Byla jsem ukřičena. Ještě byste měli chuť rodit v porodnici a měli byste důvěru ? Když se má něco stát, ani lékař nepomůže. Takže nevím jak se rozhodnu. Jedno vím jistě, nechci být už ovce někam vláčená.
 Jana, dva synové 
  • 

Re: porod doma nebo jinde 

(7.1.2002 13:48:56)
Milá Štěpánko,
poté, co jsem si přečetla tvůj příspěvek mě napadlo jen jedno slovo - NÁSILÍ.
Je smutné, že to násilí pochází z rukou lékaře - porodníka. Možností, porodit jako člověk v porodnici přátelské pro matku i dítě, v České republice neni mnoho, ale už tu jsou. Chce to trpělivě hledat a mít hodně informací.
Přeju dobrou volbu.
Jana
 Elena Karlínová, poprvé těhotná 
  • 

Inspirace 

(25.1.2002 10:56:10)
Jsem ve třetím měsíci, takže už horlivě přemýšlím, jak moje dětátko co nejlépe přivést na svět. Nemám samozřejmě žádné zkušenosti, bude to moje první, ale už jsem zaslechla hrozné zvěsti o porodech v nemocnicích. Bylo mi řečeno, že "každou ženskou nastřihují už preventivně, i když to vůbec není třeba" a že to potom "zašijou tak, že jsou tam po srůstu faldÿ a vůbec se s tím nepáraj". Tak z toho mám opravdu strach. Taky že mi miminko hned po porodu odeberou místo aby mi ho nechali v náručí po dobu po jakou já budu chtít. Určitě bych chtěla svého partnera u porodu a uvažuji o porodu doma.
 petr valenta 
  • 

anděl strážný 

(2.4.2002 16:01:07)
Gratuluji paní Hlouškové ke zdravému miminku :-).
Rád bych jí připomněl, že kromě všech lidí, kteří jí pomohli proplout úskalím porodu doma jako byly porodní asistentky a dětská lékařka a kterým v závěru článku hezky děkuje zapomněla na jednu osobu, jejíž příspěvek k bezproblémovému porodu byl zásadní. Nepoděkovala svému andělu strážnému, který nad ní mával po celou dobu křídly - a že se chudák musel zapotit, protože jsou porodní komplikace s rizikem pro dítě, jichž si matka nemusí všimnout jsou reálné a nejsou vzácné. Doma s nimi nic nenaděláte a než přijede porodní asistentka může být také na řešení pozdě. Nestraším, vím dobře o čem mluvím.
A jinak jsem hlavně rád, že to celé dobře dopadlo. :-)
 sunny / dva synove 
  • 

Re: anděl strážný 

(9.4.2002 17:57:12)
I ja se priklanim k vasemu nahledu na porody doma. je to skutecne nevyzpytatelna situace a po porodu je vykrvaceni zeny veci nekolika minut. Zijeme nekolik let v zahranici a prestoze se tu o porodech doma take mluvi, vetsina zen se radeji rozhodne pro porod v nemocnici, ale vedle lekare-porodnika a personalu, je s ni i porodni asistentka, kterou zna prakticky cele tehotenstvi a ke ktere chodi na prohlidky a konzultace. Behem porodu ji pak uklidnuje, pripadne se strida s manzelem v masirovani zad atp. Chvile, kdy se dva jedinci stanou rodici, je nadherna a neopakovatelna, proto se ptam, proc riskovat? Je to zbytecne a nezodpovedne. Preji vsem jen to nejlepsi a nastavajicim rodicum hodne stesti.
 jana 
  • 

Re: anděl strážný 

(2.1.2009 16:20:17)
Porod doma umává, zacházení ve špitálu ne.
Je na každé mamince, jestli se rozhodne riskovat
1) svoje psychické a fyzické týrání, zásahy tak, aby to bylo pohodlné pro personál, odpovídalo tabulkám, riskovala svoje mrzačení a nechuť mít další dítě, krom reálných fyzických a psychických následků, zacházení s novorozencem, který je bezbranný, dělají se mu věci, které ho bolí, je sám, je s ním zacházeno jak s věcí atd., jestli vlivem vedením porodu dle personálu (místo dle matky) nebude mít dítě následky
nebo
2) jestli se rozhodne podstoupit malé riziko porodu doma
 jana 
  • 

Re: anděl strážný 

(2.1.2009 16:20:17)
Porod doma umává, zacházení ve špitálu ne.
Je na každé mamince, jestli se rozhodne riskovat
1) svoje psychické a fyzické týrání, zásahy tak, aby to bylo pohodlné pro personál, odpovídalo tabulkám, riskovala svoje mrzačení a nechuť mít další dítě, krom reálných fyzických a psychických následků, zacházení s novorozencem, který je bezbranný, dělají se mu věci, které ho bolí, je sám, je s ním zacházeno jak s věcí atd., jestli vlivem vedením porodu dle personálu (místo dle matky) nebude mít dítě následky
nebo
2) jestli se rozhodne podstoupit malé riziko porodu doma
 boží žena 


Re: anděl strážný 

(2.1.2009 20:04:12)
zase jedna pomatená extremistka~:-D~:-D

mě řekni, kdo tě nutí rodit v nemocnici?
 Hanka 
  • 

Můj názor !! 

(29.6.2005 20:38:42)
Já osobně si myslím že tato žena rodila doma jen kvůli tomu,že v našem zdravotnictví jsou zlý lidi jak se můžou chovat tak špatně k rodičce?to mi nikdo neřekne.Ten kdo kritizuje tuto ženu je na hlavu,ona vlastně neměla ani jinou možnost,když se k ní tak hnusně chovali a to dvakrát po sobě při porodu a potom ještě když její muž přišel se svým třetím dítětem na kontrolu do nemocnice.Takový jednání se mi nelíbí fakt že ne!!!
 Michal ŠEBEK 
  • 

porod doma, proč ne.. 

(27.2.2008 2:03:13)
Porod doma je starý jako lidstvo samotné. Spousta našich babiček a dědečků se takto narodilo, a někteří žijí dodnes. Bohužel dnešní medicína si plete těhotenství s chorobou, a podle toho jedná. Krom toho vlivem civilizace a spěchu vznikají porodnice, coby velkovýrobny dětí. Vytrácí se přirozenost a cit, porozumnění a namísto toho nastupuje rutinní způsob porodů a jejich vedení, rutinní lékařské výkony (které mnohdy ani nejsou potřeba) a další. To vše tak vede zákonitě ke komplikacím, a proto stále více se u nás rodí císařskými řezy (zkrátka páni doktoři nechtějí čekat hodinu až se dítě porodí). Ono je přece lepší z rutiny udělat císaře ne?
A pan primář, který figuruje v tomto případě manželů Hlouškových: existují dvě slova "nelidské hovado"...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.