| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Česko má vysoký počet odkladů školy

 Celkem 14 názorů.
 Ka 
  • 

Magor 

(15.6.2021 21:38:37)
s nutným přizpůsobováním pedagogickému procesu a v neposlední řadě s ekonomickými a personálními nejistotami, kterým jsou školy a školky každoročně vystavovány,“ vysvětlil klinický psycholog a spoluzakladatel České společnosti pro Neurokognitivní rehabilitaci Petr Nilius


Tohle může prohlásit jen absolutní m....
Školky a školy jsou tu pro děti, děti tu nejsou proto aby paní učitelka měla kam chodit.
Můj děda by mu nafackoval, otec vynadal a já už tady píšu m a pár teček.
 MarieMP 
  • 

Odklady 

(17.6.2021 16:23:40)
Já za svého dětství mnoho dětí s odkladem nepamatuji. Víc se mi vybaví ti, kteří byli podzimní. Mám dvě děti, syn (2013) odklad dostal. Ve školce po nás chtěli test školní zralosti už v pěti letech ( syn měl prvního půl roku problém a učitelky už ho viděly negativně, mezitím ještě školku změnil ), v PPP na nás koukali, ale pak tam chodil až do loňského roku a předškolní příprava se neuskutečnila jen kvůli koroně. A odklad nám nakonec dala s dodatkem, že kdyby náhodou něco nestíhal a učitelka byla perfekcionista mohl by být problém. Jedna známá má dceru která měla odklad a ještě v první třídě propadla, ale tam byl( podle mě ) problém že na nějakou dobu do PPP přestali docházet. Teď asi dva roky chodí do speciální školy. A ještě jiná zkušenost, kolegyně dcera dostala letos odklad a už loni holce bylo šest- je podzimní. A dostala ho po jediné návštěvě PPP.
 Jana 
  • 

Re: Odklady 

(20.6.2021 17:24:17)
K diagnostice obvykle jedna návštěva PPP při češení otázky školní zraosti stačí. Diagnostika je v řádu hodin a provádí se standardizovanými testy. Jiné dítko, které zmiňujete, že propadlo v první třídě a nyní chodí do speciání školy - tam se patrně jedná o mentální postižení, což je jiný problém, než nezralost.
 MarieMP 
  • 

Re: Odklady 

(21.6.2021 14:44:00)
Nechtěla jsem to v původním komentáři více rozvádět. Děvče mentálně postižené není. Jen má nějakou mozkovou disfunkci. Oba rodiče též chodili do zvláštní školy. Otec byl v dětství nemocný a jako trvalý následek má částečnou hluchotu. U maminky bych to tipovala na dislexii nebo něco podobného. Původně si rodiče žádali o jinou klasickou ZŠ, se speciální třídou ale nakonec z toho sešlo protože ( podle toho co řekla maminka ) má o jeden papír víc a už by nemohli poskytovat potřebné vzdělání. Na asistenta prý nárok taky neměli. Tak šla do speciální (zvláštní) školy.
 Jaroslav 
  • 

Proč? Je to jednoduché...  

(19.6.2021 6:36:34)
To proč to je je asi jasné rodiče nad pedagogy kteří o tom rozhodují mají navrch. Benevolence a laznost samotných odpovědných lidi vede k tomu že ve třídě máte zdánlivě lepší žáky protože jsou prostě o rok napřed. Pak se ale dostávají do křížku klidně i s o 1,5 letym rozdílem děti které jsou řádně a jsou na konci srpna. Rodiče si naivně mysli ze to jejich detem pomůže a asi v tec pár vyjímkach ano. Ale ti co jdou později a nemuseli tak je vlastně omezili v rozvoji neboť vývoj dítěte a obecně je neodhadnutelny, a vetsinou větší zátěž dělá silné jedince. Když přijde na dítě zájem o matematiku a ono bude ve školce, a rok už jen to je jen předmět a jeho rozvoj utrpí. A nebo se ve škole bude nutit a tudíž zlobit. Ne nadarmo děti v rannem veku chodili od nepaměti na vzdelani (pokud se jim vůbec dostalo) a uplakame maminčino on je ještě hravý, vede k odebrání sílí jejich potomkům a následně degradaci celé populace. Zvažte zda budete svým dětem dávat čas na hraní a nebo raději vzdelani které je hravé.
 Analfabeta 
  • 

Re: Proč? Je to jednoduché...  

(19.6.2021 15:13:42)
To jako že si děti budou jen hrát, i v dospělosti si zase budou jen hrát .. a pak se budou děsně divit, až přijdou do praxe, kde se nehraje, ale pracuje?
Jinak se ten Váš text blbě čte. Buď blbě formulujete, nebo v tom máte hodně chyb, tomu porozumět je docela oříšek.
 X__X 


Re: Proč? Je to jednoduché...  

(20.6.2021 7:55:54)
Když přijde na dítě zájem o matematiku a ono bude ve školce, a rok už jen to je jen předmět a jeho rozvoj utrpí. A nebo se ve škole bude nutit a tudíž zlobit.

a to ani ne. na mého kluka přišel zájem o matiku už ve školce, tak si prostě počítal, přišel si sám i na princip násobení, takže částečně zvládal i násobilku. taky na něj už ve školce přišel zájem o čtení - to ho sice nebavilo, takže si četl jenom to, co si přečíst potřeboval a ani o slovo navíc, ale i tak úderem šestého roku jak četl, tak i počítal nad rámec první třídy. a přesto kvůli hravosti dostal odklad. kupodivu, ve školce byl spokojený (protože byl hravý a vývojem spíš spadal mezi školkáče než školáky), že čte a počítá mu nijak nevadilo. a naopak pak ve škole byl sice i nadále hravý, ale za ten rok vyzrál natolik, že už se dokázal ovládat, aby při vyučování vydržel nevyrušovat a nepoňoukat ostatní ke hrám. a ve škole se rozhodně nenudil, však matika není jenom o sčítání a odčítání, ale o zapojení logiky a přeci jenom matematické úlohy vyžadovaly něco víc, než prosté sečtení jedna plus tři, takže ho bavily ~d~
 Ka 
  • 

Re: Proč? Je to jednoduché...  

(20.6.2021 11:25:26)

Mám známého co se v dětském věku choval podobně, jenže žil v jiné době. Každá doba má své oběti. Tahle doba jeho vysokoškolsky vzdělané rodiče vedla k tomu aby před vlastním dítětem schovávali knížky které neodpovídají jeho věku.
Blbá doba.
Dodnes je ve svém oboru hodně inteligentní, ale když pánbůh někde přidá jinde ubere. Jeho zvládání sociálních vztahů je žalostné. Do smrti to jiné nebude.
Tak přeji tomu vašemu malému pěkné dětství, kdo ví co ho čeká v životě. Těm můj známý měl čtverku z chování.
Nacož musíte být také geniální.
 Ka 
  • 

Re: Proč? Je to jednoduché...  

(20.6.2021 11:04:52)
. Ale ti co jdou později a nemuseli tak je vlastně omezili v rozvoji neboť vývoj dítěte a obecně je neodhadnutelny, a vetsinou větší zátěž dělá silné jedince. Když přijde na dítě zájem o matematiku a ono bude ve školce, a rok už jen to je jen předmět a jeho rozvoj utrpí. A nebo se ve škole bude nutit a tudíž zlobit. Ne nadarmo děti v rannem veku chodili od nepaměti na vzdelani (pokud se jim vůbec dostalo) a uplakame maminčino on je ještě hravý, vede k odebrání sílí jejich potomkům a následně degradaci celé populace. Zvažte zda budete svým dětem dávat čas na hraní a nebo raději vzdelani které je hravé.

Tedy pane kolego to jsou ale kecy.
Kecy které si sám vyvracíte, - neboť vývoj dítěte a obecně je neodhadnutelny.

A tohle je perla - větší zátěž dělá silné jedince.
Takový malí Adolf že.

Zvažte zda budete svým dětem dávat čas na hraní a nebo raději vzdelani které je hravé.

Považuji za správné nechat své děti normálně je vyvíjet, fackovat je aby z nich byli silní jedinci nechám podobným m... jako seš ty.
 Jana 
  • 

Re: Proč? Je to jednoduché...  

(20.6.2021 17:28:01)
Je rozdíl mezi přirozenou dětskou hravostí a nezralostí nervové soustavy. Je to podobné, jako když rodiče dají dítě do chodítka, i když jetšě jeho organismus není dostatečně zralý pro chůzi. Dítě sice "chodí", ale jeho vývoj to může poškodit.
 Petra 
  • 

Česko versus cizina 

(20.6.2021 9:32:56)
V zahraničí děti začínají povinnou školní docházku úderem čtvrtého roku, konkrétně těm nejmladším je 4 a půl, těm nejstarším 5 a půl. Žádné odklady tu takřka neexistují, musí k tomu být opravdu pádný důvod. Dostat odklad kvůli tomu, že je dítě hravé, je k smíchu. A škola trvá denně od 9 ráno do 15 h odpoledne, všechny třídy to mají stejné (Anglie, Austrálie). Čím mladší dítě je, tím je přece přizpůsobivější a schopnější se učit.
Když pak moje říjnové dítě nastoupilo v ČR na měsíc do první třídy, mělo za sebou už skoro 2 roky místní školy. Neumím si představit, že by měl mít ještě odklad, to už by mu bylo pomalu 8 při nástupu do první třídy? To mi přijde opravdu zvláštní, mít v jedné třídě děti šesti a osmileté! To je přece obrovský rozdíl v tomto věku. To si opravdu každý rodič může říct o odklad pro své dítě?
 Jana 
  • 

Re: Česko versus cizina 

(20.6.2021 20:01:48)
Požádat o odklad může každá rodič, ale žádost je třeba doložit posouzením odborníků - psycholgl a speciálních pedagogů. Podobně jako u dětí narozených po 1.9., kde rodiče žádají o tzv. předčasné zaškolení. I zde je nutné doložit doporučení z pedagogicko psychologické poradny. A ne každé takto narozené dítě je také zralé a připravené. K úplnosti by také bylo třeba uvést srovnání českého a příslušného zahraničního obsahu vzdělávání. I u nás jsou děti ve škole do odpoledne, obvykle totiž i ty mladší chodí do družiny.
 Jana 
  • 

doplnění ke článku 

(20.6.2021 14:46:15)
"Zbytečnými odklady jsou nejvíce ohroženy děti ze sociálně slabšího prostředí, které v důsledku nižší stimulace plně nerozvinuly svůj potenciál" - přesně k tomu slouží tzv. přípravné třídy. Aby děti z nepodnětného prostředí měly stejnou startovní čáru. Bohužel se často objeví právě až, když přijdou k zápisu. Do školek sice přihlášené jsou, ale často tam víc nechodí než chodí. A povinný předškolní rok - jaká je vymahatelnost této povinnosti v praxi? Článek také neuvádí, že k odkladu je potřeba doporučení z pedagogicko psychologické poradny, kde vše posoudí psycholog a speciální pedagog. Tedy každé takové doporučení je podloženo diagnostikou, nikoliv pouhým přáním rodičů.
 Miluju_vzdělání 


Dvě úrovně zralosti 

(20.6.2021 20:27:22)
Jedna věc je, zda jsem schopen se už soustředit a něco naučit a druhá věc sociální zralost.
Ve velké Británii děti chodí do nultého ročníku. U nás je adekvátní ekvivalent poslední rok MŠ, bohužel chybně, patří pod učitelky MŠ. Pokud bychom ho přesunuli do ZŠ, mohli bychom děti lépe připravit na školu.
Tam je znát, že zejména chlapci mají problémy s oběma disciplínami a více by jim vyhovovalo mít hodinu tv každý den na uvolnění energie.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.