| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
4.12.2025 17:58:41
Dekorovat neuklizený byt by mě netěšilo, ani slavit v nepořádku by mě netěšilo, takže před svátky také uklízím. Ale netrvám na tom, že všechny ty hloubkové záležitosti musí být provedené čerstvě právě v prosinci. To lze udělat v průběhu podzimu.
|
| TaJ | 81121 |
|
|
4.12.2025 15:33:05
Moniko, my taky pečeme obvykle kolem Mikuláše, poslední kousky dojídáme na Silvestra, děláme 4 druhy, všechno za jeden den. Máme obvykle jednu klasickou velkou dortovou krabici, plus dózu perníčků. Den předtím uděláme těsta a pak druhý den tomu věnujeme skoro celý - jsme na to vždycky my tři a manželova maminka. Někdo plní u stolu pracny, další u linky vykrajuje, třetí hlídá troubu, čtvrtý třeba obaluje v cukru, nebo slepuje už vychladlé linecké... Já pak sama v nějaký volný den v týdnu udělám už jen trochu vosích hnízd a někdy perníčky...
|
| babi_ | 48341 |
|
|
4.12.2025 14:34:33
Huso, tak samotné hubnutí a přibírání v tom zmíněném rozsahu asi nemoc není. Ale když o ní nic bližšího nevíš, tak nezjistíme, zda jak si to zdraví zhuntovala...
![]() Mmch něco takového dělá herec Dušek. Ten tedy ne dva měsíce, ale zase je opravdu jen na vodě, což nevíme, jestli tvoje kolegyně dodržovala, nebo pila nějaké šťávy aj..., a fyzicky mi Dušek přijde ok. |
| Tatramelka+3 | 66284 |
|
|
4.12.2025 14:20:34
Rose
....je to tak, Ježíšek vždycky přišel, i když nebyla umytá okna na vytřeno . Já jsem asi ještě v loni nevěřila, že po 10letém psychu co jsme v práci mívali od září do konce ledna. Na novém oddělení prostě 15.12. odložím tužku a jdu domů - nikdo nevolá, nepíše - ale vloni byl rok velkých změn od práce až po rodinné uskupení, asi jsem potřebovala vydechnout. Teď sice poslední dny v práci jsou náročné, ale za poslední dva roky jsem se tak nějak hodila do klidu, po tísícere kotrmelcích napříč firmou - já se vždycky mohla přeskočit, aby vše bylo na termíny - si už letos jedu jen na své termíny a jak to dělají ostatní co se stihne a nestihne už mi žíly netrhá - nabízím, nevnucuji své inovativní rady z pohledu staré vysloužilé pamětnice . Snad od dětství se prvně těším z adventu a společného času s rodinou. Tak, když jsem náhodou doma (byla jsem teď dva týdny po služebkách) chystám večerní pohodu - vařím oblíbená jídla, rozličné teplé nápoje se vším co jsem od léta nasušila. Měla jsem velkou radost i ze sněhu, ráda se to zimy oblékám. ...nehoním se. No jedu na dobré vlně ![]() ![]() . |
| Stará husa | 154854 |
|
4.12.2025 14:14:54
Babi, nevím, zdravá mi nepřišla. Už jen to, že neustále hubla a nabírala stále dokola mi připadalo, že nebude pro tělo to pravé ořechové. Ale já ji tolik neznala, abych věděla podrobnosti.
|
| Stará husa | 154854 |
|
4.12.2025 14:12:07
Čumčo, co pila, to nevím, já se o ní moc nezajímala.
|
| Evelyn1968,2děti | 6269 |
|
|
4.12.2025 14:11:12
S věkem mi potřeba spánku neklesá, když můžu, spím klidně 12 hodin.
Jako Sova mám ráno do 12 hod a odpoledne tak do 19. 20 - 23.30 je večer, pak noc. Dopoledne u nás doma asi ani nemáme , jen v práci. |
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
4.12.2025 14:03:59
jo, uklízecí soboty a předvánoční úklid - oboje jsem z duše nenáviděla a nikdy nechápala, proč jako zrovínka v půli prosince je nutný umýt okna
![]() máma i táta na tom trvali, byli tak vycvičení od babičky, ta kdysi jezdívala i na kontrolu, když naši začali spolu bydlet sami... opravdu se vším všudy, včetně přejíždění prstem po horní hraně dveří a podobně... hrůza... dneska chápu, že to babička vnímala jako pokračování své péče a výchovy, přece jen, máma byla holka z děcáku, co ji musela naučit vést domácnost... a tátu tvrdě trénovala odjakživa - babička byla malinkatý generál ![]() já vánoční úklid zrušila úplně, obvykle se spokojím s klasickým povrchovým úklidem průběžně před svátky, nedělá mi vrásky, že pověsím světýlka na neumytá okna já se obvykle odstřelím tím pečením, případně balením dárků, to mi bohatě stačí ![]() |
| Tatramelka+3 | 66284 |
|
|
4.12.2025 13:55:00
Moje máma vždy pořádala takový hromadný uklízecí a pečící soboty. Jako dítě jsem to nesnášela, chtěla jsem si užívat předvánoční čas v pohodě.
Já si tak nějak uklízím průběžně. Takové ty hloubkové úklidy dělám postupně v průběhu roku. Bydlíme v bytě 3kk, tak se postupně vždycky na něco zaměřím - různá zákoutí. "Vánoční úklid" pro mne tedy znamená, že ve čtvrtek po práci( to je můj uklízecí den- abych v pátek už měla krásný víkend) odprachuji, vyluxuji, vytřu a začátkem prosince vyperu všechny deky, polštářky a takové ty dekorativní věci - převléknu podzimní byt do zimního - mám pletené plédy a květované polštáře vyměním za různé jednobarevné a vytáhnu svícny, dotáhnu z lesa dřeviny, mechy, větve, šišky a dělám takové útulno k čaji a cukroví a pomalu přesouvám po bytě kytky, aby se nám později vešel stromeček. Mám to ráda a nikoho tím snad neotravuji. Děti mají své uklízecí rutiny v pokoji a 1x týdně dělají úklid koupelny, WC a luxují celý byt. Jeden den v týdnu si to střídají děti a jeden den v týdnu já nebo manžel.Cukroví peču dle nálady. V loni jsem tomu moc nedala, nestíhala jsem a nechtělo se mi. Letos se na Vánoce a adventní čas moc těším. Baví mě to, tak mám v plánu 6 druhů. Ale peču od všeho jednu dávku - pro radost a pro tu vůni. Jen linecké máme z 1/2kg mouky . Zatím mám dva druhy - perníčky a linecké. Dcerka mi nadšeně pomáhala. Tento víkend se chystáme udělat ořechy plněné krémem z vlašských ořechů a mandlové rohlíčky. Další víkend uděláme nepečená vosí hnízda a vaječňák. |
| Čumča. | 160024 |
|
|
4.12.2025 13:54:19
Huso, a pila fakt třeba ovo-zel šťávy, vývary? Byla během těch dvou měsíců "jiná"?
|
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.